Samen werken aan sociale veiligheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen werken aan sociale veiligheid"

Transcriptie

1 Hoe geef je handen en voeten aan de wet Sociale veiligheid op school? Hoe breng je het thema tot leven binnen de organisatie? Daarover spraken scholen (po en vo dit najaar op regiobijeenkomsten), onder leiding van de ambassadeur Sociale Veiligheid uit hun regio. Samen werken aan sociale veiligheid Verslag regiobijeenkomsten najaar 2015 De belangstelling was groot. Vooral veel schoolleiders, maar ook bestuurders, (adjunct) directeuren, zorgcoördinatoren en andere onderwijsfunctionarissen uit het vo en po bezochten de bijeenkomsten om kennis op te doen Wilt u ondersteuning bij het vormgeven aan uw sociale veiligheidsbeleid? Vraag een gesprek aan met de ambassadeur sociale veiligheid in uw regio. Anne Arink (regio Midden): a.arink@schoolenveiligheid.nl Marij Bosdriesz (regio Noord-West): m.bosdriesz@schoolenveiligheid.nl Ank Stegenga (regio Noord-Oost): a.stegenga@schoolenveiligheid.nl Ine Spee (regio Zuid): i.spee@schoolenveiligheid.nl over het werken aan sociale veiligheid op hun school. In dit verslag leest u de bevindingen.

2 U hoeft het wiel niet uit te vinden Hoe werk je aan sociale veiligheid? U hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, verzekert Miriam Appelman (VO-raad) tijdens de plenaire opening van de regiobijeenkomst in Eindhoven. De bijeenkomst van vandaag is daar een voorbeeld van. Na de regiobijeenkomsten in Eindhoven, Zwolle, Amsterdam en Utrecht komen er nog meer gelegenheden om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. Komend voorjaar volgen de scholingsconferenties voor diverse Miriam Appelman (VO-raad) functies in po en vo, dus save the dates, kondigt Miriam Appelman aan. Schoolbestuurders die willen sparren over de eigen schoolsituatie, kunnen een gesprek aanvragen met de ambassadeur in zijn/haar regio. Daarnaast zijn er instrumenten ontwikkeld waarmee u direct stappen kunt zetten in het realiseren van een sociaal veilig schoolklimaat. Het wat ligt nu vast in de wet, maar scholen bepalen zelf hoe zij het sociaal veiligheidsbeleid vormgeven.

3 Aan de grote opkomst op de regiobijeenkomsten is te zien dat het onderwerp leeft in onderwijsland. En niet alleen onder onderwijsprofessionals, is Elise van Bokhorst (PO-Raad) opgevallen: Op kennismakingsavonden van scholen in mijn buurt merkte ik dat bijna alle vragen van ouders betrekking hadden op sociale veiligheid. Sociale veiligheid leeft Elise van Bokhorst (PO-Raad) September vorig jaar gaven we in het actieplan Sociale veiligheid op school aan dat we vinden dat scholen zelf moeten kunnen bepalen hoe ze pesten tegengaan en invulling geven aan sociale veiligheid. Inmiddels zijn we al een eind op weg met de uitvoering, stelt Elise van Bokhorst vast. Wat begon met de wens om pesten tegen te gaan, is gaandeweg verbreed tot sociale veiligheid. Er is in de tussentijd al heel veel gebeurd. Vandaag gaan we daarmee verder.

4 Hulp bij uitvoering: actieplan Sociale Veiligheid op School Sinds 1 augustus 2015 hebben scholen een wettelijke inspanningsverplichting om te werken aan een sociaal veilige leeromgeving. Om scholen hierbij te ondersteunen, hebben de PO-Raad en de VO-raad met Stichting School & Veiligheid het actieplan Sociale Veiligheid op School uitgewerkt. De drie verplichtingen van de wet 1. Een inspanningsverplichting om een actief veiligheidsbeleid te voeren; 2. Het periodiek monitoren van het effect van het veiligheidsbeleid; 3. Het beleggen van de volgende taken bij tenminste één persoon: het coördineren van anti-pestbeleid het fungeren als vast aanspreekpunt in het kader van pesten. Het actieplan voorziet in instrumenten die u helpen uw veiligheidsplan op te zetten/ te verbeteren, inzicht te krijgen in de veiligheidsbeleving op uw school en geschikte anti-pestprogramma s of andere middelen/ methodes te vinden ter versterking van sociale veiligheid. Ook voorziet het actieplan in kennisdeling en professionalisering, met Het Digitaal Veiligheidsplan is een hulpmiddel bij het ontwikkelen van een eigen aanpak voor sociale veiligheid op school. De enquête over de leerlingtevredenheid op scholenopdekaart.nl, een hulmiddel bij de monitoring, wordt naar verwachting in februari 2016 aangevuld met een aantal vragen over de sociale veiligheid die in samenspraak met de onderwijsinspectie zijn opgesteld. In januari 2016 verschijnt op de site van Stichting School & Veiligheid een informatieblad over het aanspreekpunt en het coördineren van het anti-pestbeleid. bijeenkomsten, digitale informatie, netwerken en ambassadeurs.

5 Schoolbrede betrokkenheid Vormgeven aan sociale veiligheid staat of valt met een schoolbrede betrokkenheid, legt ambassadeur Ine Spee (regio Zuid) uit. Ze benadrukt dat een sociaal veilig schoolklimaat een gezamenlijk proces is, dat actieve sturing en leiderschap vereist. Hoe krijg je het thema in de lerarenkamer? meer over te weten komen, zegt iemand. Dat blijkt voor velen te gelden. Ik denk dat we al aardig op weg zijn, maar wil checken of dat ook echt zo is, zegt een ander. Waar je ook staat in het proces, Een inventariserend vragenrondje maakt duidelijk wat de deelnemers van de regiobijeenkomst verwachten. Wij moeten nog beginnen met het invullen van het Digitaal het Digitaal Veiligheidsplan is een goed vertrekpunt, zegt Ine Spee. Je ziet waar je nu staat en bepaalt waar je aan wilt werken. Veiligheidsplan en ik hoop daar vandaag Over het Digitaal Veiligheidsplan Het Digitaal Veiligheidsplan is een modelveiligheidsplan voor sociale veiligheid op school. Het plan, ontwikkeld in samenwerking met de sectorraden, is te vinden op Het biedt een compleet overzicht, geeft suggesties voor eigen beleid en vormt een stimulans om gezamenlijk vervolgstappen te zetten in sociale veiligheid.

6 We moeten al zoveel, nu ook dat nog? Die verzuchting hoort ambassadeur Ank Stegenga (regio Noord-Oost) regelmatig langskomen. Dan zeg ik: kijk eens wat je allemaal al doet! De implementatie is vaak een kwestie van linken, verbinden en borgen. Linken, verbinden, borgen Als Ank Stegenga vraagt hoeveel van de aanwezigen denkt dat het sociale veiligheidsbeleid op hun school al op orde is, steekt ongeveer een vijfde een vinger in de lucht. Werk aan de winkel dus, maar, benadrukt ze: Houd het simpel. Werken aan sociale veiligheid is een onderdeel van wat je al doet, mét enkele nieuwe wettelijke verplichtingen. Er is dus al heel veel kennis en knowhow in de zaal: deel dat vooral met elkaar. Ik hoop dat er vandaag veel mailadressen worden uitgewisseld! Wat kan helpen bij het borgen van sociale veiligheid? Zes tips van ambassadeur Ank Stegenga: 1. Maak het onderdeel van de strategische beleidscyclus. 2. Benut incidenten voor gesprekken over aanpak en preventie. 3. Laat leerlingen elkaar en docenten interviewen over aspecten van sociale veiligheid. 4. Start elk teamoverleg met een casus Weet jij wat je moet doen als Werk aan een aanspreekcultuur. 6. Neem sociale veiligheid op in de jaarplanning.

7 Drie veelgestelde vragen Vraag uit de zaal: Wanneer is het af? Ine Spee (ambassadeur regio Zuid): Zorg dat de verplichte onderdelen geregeld zijn, dat het plan klaar is en dat het thema deel uitmaakt van het dagelijkse werk. Het gaat om bepalen, vastleggen en borgen. Vraag uit de zaal: Waarop gaat de inspectie beoordelen? Klaas Hiemstra (School & Veiligheid): Daarover zijn de raden en wij nog in gesprek met de inspectie. Vanaf het nieuwe schooljaar ziet de inspectie erop toe dat scholen een sociale veiligheidsbeleid hebben, de veiligheidsbeleving monitoren en de taken van het coördineren van het anti-pestbeleid en het aanspreekpunt in het kader van pesten, hebben belegd. Lynn Louwe (School & Veiligheid): Waarschijnlijk wordt het een gefaseerde invoering. We houden u op de hoogte via onze website en nieuwsbrieven. Vraag uit de zaal: Wat is de taak van de anti-pestcoördinator? Is er geen vaste taak of functieomschrijving? Klaas Hiemstra (School & Veiligheid): Er zijn de laatste jaren veel nieuwe functies bijgekomen in het onderwijs. Het is aan u om een functiecombinatie te maken die goed past bij de samenstelling van het team. Wij zijn bezig met het uitwerken van modellen daarvoor voor po en vo, zodat u kunt zien welke combinaties er mogelijk zijn en welke consequenties deze hebben. In januari 2016 meer daarover. Ine Spee (ambassadeur regio Zuid): De coördinatietaken sluiten logisch aan bij de taken van de schoolleider; de taken van het aanspreekpunt passen meer bij mentoren, vertrouwenspersonen of IB ers.

8 Aan de gesprekstafels wordt duidelijk dat er al het een en ander is gedaan om sociale veiligheid in het dagelijkse handelen te verankeren. De een plaatst dit in het kader van de schoolidentiteit en koppelt het bijvoorbeeld aan de Vreedzame School of De Gezonde School; bij de ander vormt de gekozen anti-pestmethode of het leerlingenvolgsysteem een belangrijk vertrekpunt voor het uitbouwen van sociale veiligheid. In groepjes worden volop ideeën, ervaringen én mailadressen uitgewisseld. Een impressie. Hoe krijg je het thema levend? Doe wat bij je past! Ideeën en tips van collega s: Over betrokkenheid van het team Po/vo: Neem sociale veiligheid op in de jaarplanning. Voorkom dat je elk jaar opnieuw het wiel uitvindt met een pilot. Vo: Grote en kleine incidenten - van vernieling tot een scheldpartij - worden in het leerlingvolgsysteem vermeld. Dat is nu zo ingericht dat er een uitdraai van de incidenten kan worden gemaakt. Die bespreken we regelmatig in het team. Vo: In teamvergaderingen hebben we het structureel over probleemgevallen, dat is een goed begin. Door voor ieder type incident een protocol te ontwikkelen, kunnen we sneller en gerichter reageren. Vo: Wat ik zie, zien mijn collega s niet. Daarom is het belangrijk incidenten te noteren. Plagerijtjes en ruzies komen altijd voor. Wanneer registreer je ze? Daar moet een vast beleid op komen. Po: We zijn bezig met een stappenplan: Hoe gaan we met elkaar om. Dit moet bij een incident de communicatie met de kinderen, maar vooral ook met de ouders, structureel verbeteren. Vo: Incidentjes worden nu nog aangepakt door de mentoren. De aanpak verschilt per mentor. Consequent beleid is precies wat we nu nodig hebben. Po/vo: We zorgen dat leraren en leiding zichtbaar aanwezig zijn in de pauzes.

9 Ideeën en tips van collega s (vervolg): Over betrokkenheid van ouders en leerlingen Po: Wij laten kinderen in groep 7/8 op thematische ouderavonden zelf iets presenteren. Grote opkomst gegarandeerd! Vo/po: Ouders van pesters zeggen snel: dat doet mijn kind niet en staan dan niet open voor een gesprek. Een positieve benadering kan daar verandering in brengen. Koppel dus terug wanneer het kind het goed deed. Po/vo: Meteen aan het begin van het schooljaar moet je de cultuur en de groepsnormen goed neerzetten. Wij hebben goede ervaringen met de methodiek De zes gouden weken. Vo: Wij maken een plan om een groter gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid te creëren tussen kinderen, ouders en de school. Sommige dingen mogen nu eenmaal wel thuis, maar niet op school. De ouders moeten daar begrip voor krijgen en hun kinderen helpen om dat te begrijpen. Po/vo: Ouders kunnen ook te veel inspraak eisen. Dan zijn we duidelijk over de regels, maar laten ook weten dat we altijd open staan voor een gesprek. Po/vo: Het meeste gedoe hebben we met social media. Ter preventie gaan we daarover al met ouders in gesprek als kinderen 12 zijn; met 15 ben je eigenlijk al te laat. Po/vo: Wij maken ouders duidelijk dat ze op de smartphone van hun kind moeten kijken. Niet uit controle, maar uit liefde en zorg.

10

11 Uitgave: Stichting School & Veiligheid Contactpersoon: Lynn Louwe Zwarte Woud SJ Utrecht Telefoon: info@schoolenveiligheid.nl December 2015 Productie: Verslag van een dag > Redactie: Marleen Kamminga > Ontwerp en Fotografie: Wilmar Boer >

Seminar Samen Pesten Stoppen Actuele Ontwikkelingen en de Wet sociale veiligheid. Loek Schoenmakers LOEKSCHOENMAKERS@BCO-ONDERWIJSADVIES.

Seminar Samen Pesten Stoppen Actuele Ontwikkelingen en de Wet sociale veiligheid. Loek Schoenmakers LOEKSCHOENMAKERS@BCO-ONDERWIJSADVIES. Seminar Samen Pesten Stoppen Actuele Ontwikkelingen en de Wet sociale veiligheid Loek Schoenmakers LOEKSCHOENMAKERS@BCO-ONDERWIJSADVIES.NL Per 1 augustus zijn scholen in het primair- en voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in het (speciaal) onderwijs. Meet & Eat LECSO Eindhoven, 13 oktober 2016

Sociale Veiligheid in het (speciaal) onderwijs. Meet & Eat LECSO Eindhoven, 13 oktober 2016 Sociale Veiligheid in het (speciaal) onderwijs Meet & Eat LECSO Eindhoven, 13 oktober 2016 Waar gaat sociale veiligheid over? Over de psychische, sociale en fysieke veiligheid van leerlingen, personeel,

Nadere informatie

3 november 2014. Onderzoek: Pesten

3 november 2014. Onderzoek: Pesten 3 november 2014 Onderzoek: Pesten 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school

Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school Werken aan een positief schoolklimaat heeft voortdurend aandacht nodig, daarmee is een school nooit klaar. Met de komst van de Wet Veiligheid

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs Bij het beantwoorden van de vragenlijst is het handig om (indien aanwezig) de volgende zaken bij de hand te hebben: Schoolplan

Nadere informatie

Sociale Veiligheid Pestprotocol

Sociale Veiligheid Pestprotocol Sociale Veiligheid Pestprotocol Versie 2017-2018 Locatie: Den Bongerd 1 INHOUD 1 Inleiding en leeswijzer... 3 2 De 7 pijlers... 4 1. VISIE... 4 2. INZICHT... 4 3. VOORWAARDEN... 4 4. HANDELEN... 5 5. PREVENTIE...

Nadere informatie

Actieplan sociale veiligheid op school. PO-Raad, VO-raad Utrecht, September 2014

Actieplan sociale veiligheid op school. PO-Raad, VO-raad Utrecht, September 2014 Actieplan sociale veiligheid op school PO-Raad, VO-raad Utrecht, September 2014 Colofon Tekst: Corine van Helvoirt (PO-Raad), Maartje Smeets (VO-raad), redactie: Tekstbureau Elise Schouten, vormgeving:

Nadere informatie

Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school

Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school Leerlingen en hun ouders die te maken krijgen met pesten moeten met hun verhaal bij iemand terecht kunnen op school. Ze moeten erop kunnen

Nadere informatie

Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school

Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school Inspectie van het Onderwijs 4939474 Inspectie van het Onderwijs & Universiteit van Amsterdam Bijdrage bijeenkomst Ringen Utrecht,

Nadere informatie

Veiligheid in het primair onderwijs

Veiligheid in het primair onderwijs Veiligheid in het primair onderwijs 1 april 2009 Maarssen 8 april 2009 Amsterdam 9 april 2009 Den Haag 21 april 2009 Eindhoven 22 april 2009 Assen Marij Bosdriesz, Cecile Godefrooy, Marina Moerkens Programma

Nadere informatie

leerlingen sociale veiligheid

leerlingen sociale veiligheid Verslag vragenlijst voor leerlingen over sociale veiligheid juni 2011 OBS De Rolpaal Samenvatting Eens in de 2 jaar wordt er een vragenlijst afgenomen over de sociale veiligheid op school. Dit is in 2009

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Gluren bij de buren. 17 mei 2017

Netwerkbijeenkomst. Gluren bij de buren. 17 mei 2017 Netwerkbijeenkomst Gluren bij de buren 17 mei 2017 Van de wet naar de praktijk Wat moeten we met de wet Sociale Veiligheid? Die vraag ging afgelopen twee jaar op veel scholen rond. Het actieplan Sociale

Nadere informatie

Monitor sociale veiligheid

Monitor sociale veiligheid Monitor sociale veiligheid 2016-2017 In deze rapportage vindt u verantwoordingsinformatie over de sociale veiligheidsbeleving van de leerlingen uit de leerjaren 7 en 8 op uw school. De informatie uit deze

Nadere informatie

Protocol pesten (agressie en geweld)

Protocol pesten (agressie en geweld) Protocol pesten (agressie en geweld) Mei 2012 1 Het pestprotocol Het gaat hierbij in de eerste plaats om pestgedrag. Maar ook uitingen van agressie en geweld, kunnen volgens dezelfde werkwijze worden aangepakt.

Nadere informatie

Sociale Veiligheid Pestprotocol

Sociale Veiligheid Pestprotocol Sociale Veiligheid Pestprotocol 2015-2020 Locatie: ZuidWest 1 INHOUD 1 Inleiding en leeswijzer... 3 2 De 7 pijlers... 4 1. VISIE... 4 2. INZICHT... 4 3. VOORWAARDEN... 5 4. HANDELEN... 5 5. PREVENTIE...

Nadere informatie

Schoolklimaat en veiligheid

Schoolklimaat en veiligheid Schoolklimaat en veiligheid 2015-2016 In deze rapportage vindt u sturingsinformatie over de sociale veiligheidsbeleving van de leerlingen uit de leerjaren 7 en 8 op uw school. De informatie uit deze rapportage

Nadere informatie

Digitaal Veiligheidsplan

Digitaal Veiligheidsplan Digitaal Veiligheidsplan Overzicht aandachtspunten sociale veiligheid 2015-12-01 16:53 Een veilige school is een school waar leerlingen en personeel met plezier leren en werken en waar zij zich zo goed

Nadere informatie

Kleutertoetsen ja/nee? De onderzoekende leraar Lidy Peters, september 2015

Kleutertoetsen ja/nee? De onderzoekende leraar Lidy Peters, september 2015 Kleutertoetsen ja/nee? De onderzoekende leraar Lidy Peters, september 2015 Een oproep van.? Als je dingen moet doen waarvan je denkt dat ze geen zin hebben, stop ermee! Doe alleen waarvan je zeker weet:

Nadere informatie

Actieplan sociale veiligheid op school. PO-Raad, VO-raad Utrecht, September 2014

Actieplan sociale veiligheid op school. PO-Raad, VO-raad Utrecht, September 2014 Actieplan sociale veiligheid op school PO-Raad, VO-raad Utrecht, September 2014 Colofon Tekst: Corine van Helvoirt (PO-Raad), Maartje Smeets (VO-raad), redactie: Ewouter Blokland, coördinatie: Rosenmullers

Nadere informatie

Sociale veiligheid. Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid. Wat is sociale veiligheid? Sociale veiligheid Leerlingen zitten op school om te leren. Ze zijn pas in staat om te leren en zichzelf te ontwikkelen als ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Daarvoor is het nodig dat ze zich

Nadere informatie

Schoolklimaat en veiligheid

Schoolklimaat en veiligheid Schoolklimaat en veiligheid 2016-2017 In deze rapportage vindt u sturingsinformatie over de sociale veiligheidsbeleving van de leerlingen uit de leerjaren 7 en 8 op uw school. De informatie uit deze rapportage

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Beleid maken is één, invoeren is..

Beleid maken is één, invoeren is.. Beleid maken is één, invoeren is.. BEGINSITUATIE Start schooljaar 2012-2013 -> (anti-)pestprotocol moet worden herzien Samenwerking met orthopedagoog -> eerste stap, definitie opstellen van pesten: Pesten

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

Schoolklimaat en veiligheid

Schoolklimaat en veiligheid Schoolklimaat en veiligheid 2017-2018 In deze rapportage vindt u sturingsinformatie over de sociale veiligheidsbeleving van de leerlingen uit de leerjaren 7 en 8 op uw school. De informatie uit deze rapportage

Nadere informatie

Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen

Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen De doelstelling van Sociaal Weerbaar is het versterken van de sociale weerbaarheid van kinderen, binnenschools binnenschools maar ook buiten de school. Weerbaarheid

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Voortgezet onderwijs Het is handig om bij het invullen van de vragenlijst de volgende documenten bij de hand te houden, indien aanwezig: Schoolplan

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media Protocol veilig gebruik internet en sociale media OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Protocol veilig gebruik internet en sociale media In dit document is het protocol met betrekking tot

Nadere informatie

Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013

Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013 Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013 Aanleiding In april 2013 is er een vragenlijst uitgezet onder de ouders van obs de Dubbele Punt om de ouders te bevragen

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Conferentie (Be)sturend leiderschap 31 oktober 2012

Conferentie (Be)sturend leiderschap 31 oktober 2012 Conferentie (Be)sturend leiderschap 31 oktober 2012 Waarom Vensters PO? Grote belangen 1.650.000 leerlingen 187.000 personeelsleden 3.300.000 ouders/verzorgers 7.500 scholen Budget 9,5 miljard euro

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 In deze nieuwsbrief: December KindKans in de lucht Informatiebijeenkomsten januari 2016 Wat te doen als de school vol is? Geboorte dochter Susanne Klok Dineke Souman Samen Wageningen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1

Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding. Programma Oudercursus VO. Bijeenkomst 1 Oudercursus: Mijn kind op het voortgezet onderwijs, wat nu? Docenten handleiding Programma Oudercursus VO Bijeenkomst 1 - Naar het VO, wat verandert er allemaal voor kind en ouder? - Wederzijdse verwachtingen

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

Workshop Up to date agressiebeleid

Workshop Up to date agressiebeleid 1 Workshop Up to date agressiebeleid Van beleid naar praktijk 27 mei 2015 William Bertrand w.bertrand@radarvertige.nl Programma Introductie Feiten en cijfers enquête Knelpunten uit de praktijk Kijk op

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

Opleiden in de school Catent/KPZ

Opleiden in de school Catent/KPZ Opleiden in de school Catent/KPZ Startbijeenkomst Steunpunt (Academische) Opleidingsscholen PO-VO 10 juni 2014 Samen sparren, samen bedenken, samen doen 1 Agenda 1. Toelichting op Opleiden in de School:

Nadere informatie

Vignet Gezonde School. Congres Gezondrondom 15 mei 2013

Vignet Gezonde School. Congres Gezondrondom 15 mei 2013 Vignet Gezonde School Congres Gezondrondom 15 mei 2013 Inhoud Wat is een Gezonde School? Wat is het vignet Gezonde School? Wat is de meerwaarde van het vignet? Certificaten Het vignet aanvragen Implementatie

Nadere informatie

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen In principe willen we geen van deze drie begrippen toepassen in onze scholen. Begrippen: Time out: Een time out is een korte onderbreking van de lestijd, waarbij

Nadere informatie

Van wiel naar vliegwiel! Over het delen van kennis in en tussen scholen

Van wiel naar vliegwiel! Over het delen van kennis in en tussen scholen Van wiel naar vliegwiel! Over het delen van kennis in en tussen scholen Hoe sturen op kennisdeling opdat niet elke school Uw expeditieleiders: Wim Folker SKPCPO Delta Herman Nijhuis & Wilma Weekenstroo

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Pestprotocol Versie maart 2015

Pestprotocol Versie maart 2015 Pestprotocol Versie maart 2015 Inleiding De Goudse Waarden heeft in de missie beschreven waar zij voor staat. In de missie staat dat De Goudse Waarden een scholengemeenschap is die herkenbaar wil zijn

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels.

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Omgangsprotocol We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Vanaf school 2008-2009 werken we met de uitgangspunten van het project de Vreedzame School. Dit project

Nadere informatie

Pestprotocol CBS De Oase - Twello

Pestprotocol CBS De Oase - Twello 2013 Pestprotocol CBS De Oase - Twello Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Het doel van het pestprotocol...3 2. Voorwaarden voor de aanpak...4 3. De Vijfsporenaanpak...5 4. Consequenties...6 5. Contact...7

Nadere informatie

Anti-pest protocol. van. Daltonschool de Fladderiep

Anti-pest protocol. van. Daltonschool de Fladderiep Anti-pest protocol van Daltonschool de Fladderiep Anti-pest protocol van de Fladderiep. Op de Fladderiep zijn we alert op plaag/pestgedrag. Tijdens de pauze zijn er twee pleinwachten op het plein. Er zijn

Nadere informatie

De scholen zijn weer begonnen

De scholen zijn weer begonnen De scholen zijn weer begonnen (het pesten ook) Pesten is een plaag. Het nieuwe pesten gaat via sociale media. Wat kunnen ouders, scholen én leerlingen tegen digitaal pesten doen? De meest gestelde vragen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015???

Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? Wat doe jij op de eerste schooldag in 2015??? ROC in verandering Doel van de structuurverandering: goed, kleinschalig en betrokken onderwijs organiseren/faciliteren Nu overgangsfase van een oude, naar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 130 Wijziging van enige onderwijswetten in verband met het invoeren van de verplichting voor scholen zorg te dragen voor de sociale veiligheid

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. obs De Zeester

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. obs De Zeester RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK obs De Zeester Plaats : Beverwijk BRIN nummer : 27ML C1 Onderzoeksnummer : 287224 Datum onderzoek : 16 februari 2016 Datum vaststelling : 6 april 2016 Pagina

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen Pedagogisch klimaat Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen De vragenlijsten zijn opgebouwd uit verschillende rubrieken. De vragen binnen de rubrieken worden items genoemd. Per

Nadere informatie

Protocol Pedagogisch klimaat

Protocol Pedagogisch klimaat Protocol Pedagogisch klimaat Kernwaarde Leerkrachtgedrag Leerlinggedrag Gedrag ouders Betrokken - Houdt zich aan gemaakte afspraken. - Zorgt voor een duidelijke terugkoppeling naar de ouders en leerlingen.

Nadere informatie

Allereerst zijn we benieuwd naar jouw reactie en willen we graag dat je de volgende vragen beantwoordt:

Allereerst zijn we benieuwd naar jouw reactie en willen we graag dat je de volgende vragen beantwoordt: Pesten: ECHT NIET Terugblik Beste werker van team 6, Afgelopen vrijdag heb je als afronding van onze introductieweek de film BENX kunnen zien. Dit hebben we niet zonder reden gedaan. Deze film past immers

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Draaiboek. Voorbereiding voor De week tegen pesten 2014

Draaiboek. Voorbereiding voor De week tegen pesten 2014 Draaiboek Voorbereiding voor De week tegen pesten 2014 Inleiding De week tegen pesten wordt vanaf 2014 georganiseerd in de vierde week van september. Dit hebben Centrum School en Veiligheid/Pestweb, het

Nadere informatie

Workshop Warme Relaties

Workshop Warme Relaties Welkom Workshop Warme Relaties Speerpunt 1 van het Utrechts Kwaliteitskader (UKK) Presentatie door: Nicoline Stufkens (CED groep) Woensdag 16 oktober 2013 Vooruitkijken naar de inhouden van de workshop

Nadere informatie

2. Preventie. Protocol tegen pesten

2. Preventie. Protocol tegen pesten Protocol tegen pesten 1. Inleiding Kinderen hebben behoefte aan uitdagingen die het leven de moeite waard maken en beroep doen op inzet, verantwoordelijkheidsgevoel en creativiteit. Daarom vinden wij het

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Digitaal Veiligheidsplan

Digitaal Veiligheidsplan Digitaal Veiligheidsplan Overzicht aandachtspunten sociale veiligheid 2016-10-27 12:30 Een veilige school is een school waar leerlingen en personeel met plezier leren en werken en waar zij zich zo goed

Nadere informatie

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013

Werven & Behouden. Programma. Kennismaken. Vrijwilligers 7/22/2013 Programma SportService Zwolle & Vrijwilligerscentrale Zwolle Peter van Diermen Werven & Behouden Opening & Kennismaking Vrijwilligers Ervaringen uit de praktijk Vrijwilligersbeleid Pauze Motivatiemanagement

Nadere informatie

Uw producten en diensten in de etalage!

Uw producten en diensten in de etalage! Portal School aan Zet Toelichting aanbod onderwijsadviesbureaus Uw producten en diensten in de etalage! https://portal.schoolaanzet.nl 1 School aan Zet lanceert in september 2012 de online portal van School

Nadere informatie

Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode

Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode Auteurs: A. van Dorst, K. Wiefferink, E. Dusseldorp, F. Galindo Garre, M. Crone, Th. Paulussen; TNO, Leiden. Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

21 en 23 maart 2017 Dorien Sluijter (LinQue Consult)

21 en 23 maart 2017 Dorien Sluijter (LinQue Consult) + Individuele kwaliteit op de werkvloer; sluiten ons strategisch hrm en strategisch kwaliteitsmanagement op elkaar aan? 21 en 23 maart 2017 Dorien Sluijter (LinQue Consult) + Kennismaken n In 2 tallen:

Nadere informatie

MEER PLEZIER WORKSHOP PLEZIER IN UITVOERING

MEER PLEZIER WORKSHOP PLEZIER IN UITVOERING MEER PLEZIER WORKSHOP PLEZIER IN UITVOERING Teamwijzer Wat Voor wie Handleiding voor de Workshop Plezier in uitvoering. Workshopleider. PLEZIER IN UITVOERING Als je werk beter kan, zeg & doe het dan WAT

Nadere informatie

Sociale veiligheid binnen het onderwijs

Sociale veiligheid binnen het onderwijs Sociale veiligheid binnen het onderwijs Door een brede benadering is een systematische totaalaanpak van de veiligheidsproblematiek in en rond scholen mogelijk. Die focust niet alleen op de school, maar

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Tammo Beek beleidsmedewerker Communicatie Jos Bosten Beleidsadviseur Elearning en ICT. Wie zijn wij

Tammo Beek beleidsmedewerker Communicatie Jos Bosten Beleidsadviseur Elearning en ICT. Wie zijn wij Tammo Beek beleidsmedewerker Communicatie Jos Bosten Beleidsadviseur Elearning en ICT Wie zijn wij Openbaar Primair onderwijs Haarlem 23 scholen (2x SO, 3x S(B)O, 18 PO) 31 locaties 6800 leerlingen 950

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. basisschool De Caleidoscoop

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. basisschool De Caleidoscoop RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK basisschool De Caleidoscoop Plaats : Brunssum BRIN nummer : 03MX C1 Onderzoeksnummer : 292217 Datum onderzoek : 20 maart 2017 Datum vaststelling : 10 april 2017

Nadere informatie

Conferenties Sociale veiligheid op school

Conferenties Sociale veiligheid op school Op koers met sociale veiligheid op school: dat was het thema van twee conferenties, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid in opdracht van de PO-Raad en de VO-raad. Op 10 februari (po) en 18

Nadere informatie

HOE KUNNEN WE RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR BINNEN HET STEDELIJK LYCEUM

HOE KUNNEN WE RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR BINNEN HET STEDELIJK LYCEUM HOE KUNNEN WE RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR BINNEN HET STEDELIJK LYCEUM Wat te doen bij respectloos gedrag Taakhouder: M. van de Bult Ö. Demirkol Gemaakt: nov 2018 Geldig tot: nov 2022 pag 1 van 4. Vooraf:

Nadere informatie

Workshop Sociale Veiligheid

Workshop Sociale Veiligheid Workshop Sociale Veiligheid Platformbijeenkomsten maart 2014 mr. Tineke Mulder, lid werkgroep Sociale Veiligheid Introductie thema Sociale Veiligheid Wie besteedt er aandacht aan dit thema? Waarom? Stelling:

Nadere informatie

DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8

DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8 DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8 Inleiding Op 20 november 1989 werd in de Verenigde Naties het Verdrag van de Rechten van het Kind aanvaard. Sindsdien is

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut doen te weten:

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut doen te weten: Voorstel van wet tot wijziging van enige onderwijswetten in verband met het invoeren van de verplichting voor scholen zorg te dragen voor de sociale veiligheid op school Voorstel van wet Allen, die deze

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie Werkvorm 9: voor de opleider (1) Hoe kun je reageren op discriminatie op school? Iedereen in het onderwijs krijgt er vroeg of laat mee te maken: vooroordelen en discriminatie. Het is zaak om hier goed

Nadere informatie

Agressie- en geweldbeleid in SW-bedrijven

Agressie- en geweldbeleid in SW-bedrijven Agressie- en geweldbeleid in SW-bedrijven Uitkomsten webenquête mei 2015 Webenquête onder deelnemers regiobijeenkomsten gezond & veilig werken Voorafgaand aan de regiobijeenkomsten Gezond & veilig werken

Nadere informatie

Gedragsprotocol OBS De Kyckert

Gedragsprotocol OBS De Kyckert Gedragsprotocol OBS De Kyckert Inleiding Op OBS De Kyckert willen we voor de kinderen een veilig klimaat scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ongewenst gedrag

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928

Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Van Rijslaan 8, 2625 KX Delft, 015-2561928 Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling Delftse Daltonschool Bijlage 1: Delftse Daltonschool Bijlage 2: Delftse Daltonschool Beleid Sociaal emotionele ontwikkeling

Nadere informatie

Toelichting voor scholen bij het. Schoolondersteuningsprofiel van Q3

Toelichting voor scholen bij het. Schoolondersteuningsprofiel van Q3 Toelichting voor scholen bij het Schoolondersteuningsprofiel van Q3 December 2012 1 1 Vooraf Uw school gaat werken met het schoolondersteuningsprofiel van Q3. Deze toelichting geeft aan welke stappen de

Nadere informatie

CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO Leerlingen hebben er recht op dat hun schoolloopbaan zo soepel mogelijk verloopt. De overgang van het PO (inclusief het speciaal

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar De Onderwijscoöperatie bestaat uit de bovenstaande vijf lidorganisaties 2 Scan registerleraar.nl voor extra s! Heb je na het

Nadere informatie