Titelgegevens / Bibliographic Description

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titelgegevens / Bibliographic Description"

Transcriptie

1 Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Het begrip 'Nadere Reformatie' / F.G.M. Broeyer. Broeyer, F.G.M. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 2, p Copyright 2007 / F.G.M. Broeyer SSNR Claves pietatis. Producent Claves pietatis / ; versie 1.0 Bron / Source Website Nummer Onderzoeksarchief / Research Archive Nadere Reformatie Sleutel tot de Nadere Reformatie B De digitale tekst is vrij beschikbaar voor persoonlijk gebruik, voor onderzoek en onderwijs. Respecteer de rechten van de rechthebbenden. Commercieel gebruik is niet toegestaan. The digital text is free for personal use, for research and education. Each user has to respect the rights of the copyright holders. Commercial use is prohibited. Het 'Onderzoeksarchief Nadere Reformatie' bevat digitale documenten over het gereformeerd Piëtisme en de Nadere Reformatie in Nederland tot Het is doorzoekbaar met de 'Bibliografie van het gereformeerd Piëtisme in Nederland (BPN)' op de website 'Sleutel tot de Nadere Reformatie'. The 'Research Archive Nadere Reformatie' contains digital documents about reformed Pietism and the Nadere Reformatie in the Netherlands until These can be retrieved by searching the 'Bibliography of the reformed Pietism in the Netherlands (BPN)' database at the 'Sleutel tot de Nadere Reformatie' website.

2 HET BEGRIP "NADERE REFORMATIE" XII-51 Naar tot nog toe bekend was, zou in het jaar 1665 voor het eerst de uitdrukking "Nadere Reformatie" zijn gebruikt. In zijn proefschrift over de visie van Petrus Wittewrongel op het gezin vestigde L.F. Groenendijk hier de aandacht op, toen hij in het eerste hoofdstuk een inleiding op het door hem behandelde onderwerp schreef 1. Hij ontleende het gegeven aan een boek uit 1888, de Geschiedenis der Vaderlandsche Kerk van GJ. Vos Az. 2. In een later artikel "De oorsprong van de uitdrukking Nadere Reformatie" wist Groenendijk nog een paar andere details rond het vroegste gebruik van de term "Nadere Reformatie" te verschaffen. De woordcombinatie kwam voor in de acta van de Utrechtse kerkeraad van 28 juni 1665, waar een aantal "Middelen tot nader reformatie der seden in dese gemeente ontstelt" werd opgesomd 3. Groenendijk liet duidelijk merken, dat er verder onderzoek nodig is. In aansluiting op zijn wens heeft het dan ook zin er op te wijzen, dat de uitdrukking al eerder in de acta van de Utrechtse kerkeraad viel. Op 28 mei 1660 werd zij gebezigd in één van de vele stukken van de kerkeraad, die opgesteld werden in de turbulente periode welke aan de uitwijzing van de predikanten Abraham van der Velde en Johannes Teellinck voorafging 4. Uit ergernis over de heftige kritiek van de kerk op het gebruik van de kerkelijke goederen voor andere doeleinden dan waarvoor ze oorspronkelijk bestemd waren had de Utrechtse Vroedschap op 29 maart 1660 besloten, dat er voortaan twee commissarissen namens de overheid op de kerkeraadsvergaderingen aanwezig moesten zijn. De stedelijke regering beriep zich voor de geldigheid van deze beslissing op artikel 37 van de in het gewest Utrecht fungerende Dordtse kerkorde. De kerkeraad verzette zich met hand en tand tegen deze vorm van overheidsbemoeienis. Want de kerkordelijke bepaling over de politieke commissarissen was tot dan een dode letter geweest. In een proteststuk, dat door de hoogleraar Andreas Essenius en de predikant Johannes Theodorius was opgesteld, werd verontwaardigd naar voren gebracht, dat de aanwezigheid van gedeputeerden namens de vroedschap sinds de naerder Reformatie en Verlossinge der kercken uijt de Remonstrantsche dwaelingen en troublen, noijt in practijcke gebracht was 5. De woorden "naerder Reformatie" doelden hier dus op een bepaalde historische gebeurtenis. Het behoeft nauwelijks betoog, dat de inhoud van de term "Nadere Reformatie", zoals deze in de Utrechtse kerkeraadsacta van 1665 aangewend werd, beter aansluit bij het huidige spraakgebruik. Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal van Van Dale verklaart de uitdrukking met op versterking van het godsdienstig leven gerichte stroming in de gereformeerde Kerk na de synode van Dordrecht 6.

3 XII-52 Allerwegen denkt men thans bij "Nadere Reformatie" aan de zeventiende-eeuwse beweging, die uit bezorgdheid over het geestelijk leven toentertijd streefde naar een verdergaand, dieper in bestaan en samenleving doorwerken van de beginselen van de Hervorming. Bij dat stuk uit 1665 van de kerkeraad van Gisbertus Voetius en Jodocus van Lodenstein gaan criteria voor het begrip op, dat er van loyaliteit tegenover de kerk, getrouwheid in de leer, samenwerking tussen de woordvoerders, een profetisch geladen kritiek op kerk en samenleving, verlangen naar heiliging op alle levensterreinen en vooral van existentiële ernst in de verhouding tot God sprake moet zijn 7. Toch zou het fout zijn om vanwege de op maatschappelijke en individuele verbetering gerichte inhoud van het stuk van 1665 het afwijkende gebruik van de term in 1660 te bagatelliseren. Groenendijks gevolgtrekking, dat de uitdrukking "Nadere Reformatie" kennelijk al bekend was bij "Van Lodenstein en zijn Utrechtse confraters" klemt zelfs des te meer, als ook op de achtergrond daarvan in 1660 gelet wordt 8. En dan kan het theocratische aspect nog buiten beschouwing worden gelaten, dat de woorden toen in een stuk stonden hetwelk als kerkelijk protest tegen het optreden van de overheid bedoeld was. Het interessante van het gebruik van de term door Essenius en Theodorius in 1660 is vooral, dat het criterium van de gereformeerde leer voor de Nadere Reformatie zoveel reliëf krijgt. Want de beide auteurs zinspeelden op de ingrijpende gebeurtenissen te Utrecht in 1618 en 1619, die in de spanning van het jaar 1660 vergelijkingsmateriaal leken te bieden. Utrecht was in 1618 een remonstrantse stad. Op de 31ste juli van dat jaar dankte prins Maurits daar de waardgelders af bij zijn pogen om de politieke macht achter de remonstrantse predikanten in de Republiek te breken. Een week later, op 7 augustus, bezochten Maurits en zijn gevolg in de Buurkerk de eerste kerkdienst van de contra-remonstranten te Utrecht, een dienst die volgens een officieel verslag uit die tijd door 3000 è 4000 personen bijgewoond werd 9. Reeds in het begin van september kregen de contra-remonstranten het belangrijkste kerkgebouw van de Republiek, de Domkerk in handen 10. In 1619 werden de remonstrantse predikanten afgezet, die nog niet uit zichzelf ontslag hadden genomen. Vooral de contra-remonstrants denkende gereformeerden, die jarenlang in de openbare uiting van hun religieuze gevoelens gefnuikt waren, hebben de veranderingen van 1618 en 1619 zich zonder twijfel als onvergetelijke voorvallen in het geheugen geprent. Hun ervaring was er één van een tweede reformatie, volgend op de eerste tijdens Willem van Oranje. De beschrijving in 1660 als "naerder Reformatie" is vanuit dit gezichtspunt zeer begrijpelijk. "Nader" was in de zeventiende eeuw een gewoon woord. In dezelfde periode van 1660, waarin Essenius en Theodorius dat "naerder Refor-

4 XII-53 matie" neerschreven, wordt er in de resoluties van de vroedschap gesproken van een verzoek doen "bij naerder geschrifte" en een geven "in naerder bedenckinge" 11. In het uit 1619 daterende formulier, waarmee de predikanten van de classis Utrecht hun instemming met de drie Formulieren van Enigheid betuigden, werd over de mogelijkheid gerept, dat naar een "naerder gevoelen ende verclaringe" over een artikel van Geloofsbelijdenis, Catechismus of Leerregels gevraagd zou worden 12. In het verlengde van een dergelijk gebruik ligt Nadere Reformatie. Groenendijk heeft er overigens terecht op gewezen, dat het begrip "Nadere Reformatie" als algemeen aanvaarde vakterm voor de op vroomheid gerichte stroming in de gereformeerde kerk in de zeventiende eeuw pas twintigste-eeuws is 13. Maar gelijk vaktermen als middeleeuwen, renaissance en radicale reformatie, welke later ontstonden, toch niet daarom afgewezen worden, heeft die van Nadere Reformatie een nog sterker bestaansrecht vanwege het reeds zeventiende-eeuwse ontstaan. Dat gebruik in de zeventiende eeuw brengt voor kerkhistorici ook de verplichting mee, dat zij met de toenmalige betekenis rekening houden. Het Utrechtse hanteren ervan in het adres aan de overheid van 1660 getuigt van het diepe respect voor de leer, die tengevolge van de Dordtse synode officiële gelding gekregen had. In 1618 en 1619 kon de kerk van Utrecht op grond van die leer van "de Remonstrantsche dwaelingen" gezuiverd worden. Het sindsdien verplichte ondertekenen van de drie Formulieren van Enigheid was geen loze handeling. Het tekenen impliceerde de bereidheid om eigen opvattingen in volledige overeenstemming met het standpunt van de kerk te brengen. In zijn dissertatie Engelse Piëtistische Geschriften in het Nederlands wijdde W.J. op 't Hof aandacht aan het feit, dat er op de synode van Dordrecht geen eenstemmig standpunt bereikt kon worden over het sabbatsgebod 14. Het gaat dan ook stellig te ver om de Nadere Reformatie in haar gerichtheid op het vrome leven als een directe uitloper van Dordt voor te stellen. M.J.A. de Vrijer beschouwde het zogenaamde Libellus Supplex, dat na afloop van de synode aangeboden werd aan de Staten Generaal, ten onrechte als een Nadere Reformatie-programma 15. Het merkwaardige ontstaan van dit verzoekschrift, waarop H.H. Kuyper in zijn uitgave van de post-acta gewezen heeft, leert wel anders 16. Toch gaf Dordrecht de geestelijke oriëntatiepunten aan waarop de aanhangers van de Nadere Reformatie zich richtten. De leer van de verkiezing en de verwerping heeft de praxis pietatis in diepgaande mate beïnvloed. Groenendijk toonde de onmiskenbare relatie aan tussen de termen "Nadere Reformatie" en het verwante begrip "vorder reformatie" bij Willem Teellinck, die dat ongetwijfeld ontleend had aan de puriteinse oproep tot "further reformation" 17. Men hoeft Op 't Hofs proefschrift

5 XII-54 maar door te bladeren om te beseffen, hoeveel lijnen er naar Engeland lopen. Toch moet 1608 volgens de laatste gezien worden als het jaar, waarin de Nadere Reformatie begon, aangezien Teellinck toen zijn eerste zelfstandige geschrift publiceerde en hij en Godefridus Udemans samen met de classis Zierikzee voor de zondagsheiliging opkwamen 18. Het is inderdaad nodig om ondanks de onmiskenbare puriteinse invloed ook op het eigene en typisch Nederlandse van de Nadere Reformatie acht te geven. Dat eigene en typisch Nederlandse manifesteerde zich niet alleen in de zelfstandige geschriften van de auteurs van de Nadere Reformatie, maar vooral in de inspiratie, die van de synode van Dordrecht uitging. In samenhang met deze synode beleefde Utrecht het historische gebeuren van een "naerder Reformatie" in 1618 en Dankzij die tweede hervorming ontwikkelde Utrecht zich allengs tot het centrum van de op de praktijk der godzaligheid georiënteerde geestesstroming. Vooral door het systematische vermogen van Gisbertus Voetius en met deze verbonden theologen als Johannes Hoornbeek en Andreas Essenius is de Nadere Reformatie een hecht met de gereformeerde leer verbonden kerkelijke vroomheidsbeweging geworden. Ook bij het gebruik van de term in 1665 bestond er een duidelijke relatie met de kerk als geheel. Het initiatief tot het stuk van de Utrechtse kerkeraad van 28 juni 1665 "Middelen van nader Reformatie der seden in dese Gemeinte ontstelt" werd op 5 juni genomen 19. De classis Utrecht hield zich op 8 en 9 juni met een soortgelijk project bezig 20. Bij een bezoek van classicale afgevaardigden op 26 juni 1665 aan de Utrechtse kerkeraad duidden de acta hun oproep tot grotere ernst in het kerkelijk en persoonlijk leven aan als betoog "tot nader Reformatie" 21. Volgens velen maakte de Nadere Reformatie in het laatste kwart van de zeventiende eeuw plaats voor het gereformeerd piëtisme. De aandacht voor de verbetering van kerk en volk verschoof naar een exclusief bezig zijn met het eigen innerlijk 22. Die bij W. van 't Spijker en andere kerkhistorici te vinden waardering van de Nadere Reformatie als een nog voluitkerkelijkéöqweging is in het licht van het eigentijds gebruik van de term correct 23. F.G.M. Broeyer

6 Noten XII L.F. Groenendijk, De Nadere Reformatie van het Gezin. De visie van Petrus Wittewrongel op de christelijke huishouding, Dordrecht 1984,18, A.w., 25: GJ. Vos, Geschiedenis der Vaderlandsche Kerk, Dordrecht , 45. Vos gebruikte het gegeven overigens ook al in de eerste drukvan dat werk, zie: ld.,geschiedenis der Vaderlandsche Kerk, dl 2, Dordrecht 1882,60. In beide uitgaven nam hij de term over voor de titel van het hoofdstuk: Togingen tot "Nadere Reformatie"', vgl. a.w., resp. 242, L.F. Groenendijk, T>e oorsprong van de uitdrukking "Nadere Reformatie" ', in: DNR, IX (1985), 129, Gemeentelijke Archiefdienst Utrecht (verder. GAU), Archief van de Kerkeraad der Ned. Herv. Gemeente, Acta 28 mei T.a.p. Wat het auteurschap van Essenius en Theodorius (toen scriba) betreft, zie: ta.p., 26 mei Van Dale, Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, dl 2, J-R, Utrecht, Antwerpen , s.v.nader. Andere formulering s.v. reformatie. 7. Ik probeer hier'in eigen woorden de inhoud weer te geven van het vaak aangehaalde artikel T. Brienen, L.F. Groenendijk, W.J. op 't Hof, CJ. Meeuse, "Nadere Reformatie, een poging tot begripsbepaling", in: DNR VII (1983), L.F. Groenendijk, ta.p Verslag d.d. 16 aug voor de Staten-Generaal, gedrukt in: Tijdschrift voor Geschiedenis, Oudheden en Statistiek van Utrecht, VIII (1842), 37-60, 73-95, , 31 juli, 7 aug GAU, Resolutiën van de Vroedschap, 31 aug., 3 sept GAU, t.a.p., 7 mei, 8 juni Rijksarchief Utrecht (verden RAU), Archief Hervormde Classis Utrecht etc., nr. 165, Formulier van onderteyckeninge voor die Predicanten. 13. L.F. Groenendijk, De Nadere Reformatie van het Gezin, WJ. op 't Hof, Engelse piëtistische geschriften in het Nederlands, , Rotterdam 1987, M.J.A. de Vrijer, Schortingfruis en zijn Analogieën, Amsterdam 1942,7-9; ld., Ds. Bernardus Smytegelt en zijn "gekrookte riet", Amsterdam 1947,75, H.H. Kuyper, De Post-Acta of Nahandelingen van de Nationale Synode van Dordrecht, Amsterdam, Pretoria (1899), 204, , ,290,291, , L.F. Groenendijk, T>e oorsprong van de uitdrukking "Nadere Reformatie" ', in: DNR, IX (1985), 132. Ikzelf legde het verband tussen "further reformation" en Nadere Reformatie ook: F.G.M. Broeyer, William Whitaker, Utrecht 1982,16,,17,257, 272. Op grond van het vroegste gebruik van de woorden "further reformation" in Engeland kwam ik tot een soortgelijke conclusie als in dit artikel. Met "further reformation" bedoelden de puriteinen aanvankelijk vooral hervormingen in hun kerk op het gebied van kerkorde en liturgie, niet zo zeer nog de bevordering van de vroomheid. 18. WJ. op 't Hof, a.w., 619,620, GAU, Kerkeraad Herv. Gemeente, Acta 5,28 juni RAU, Herv. Classis Utrecht etc, Acta Classis Utrecht 8,9 juni GAU, ta.p., 26 juni C. Graafland, "Het eigene van het Gereformeerd Piëtisme in de 18e eeuw in onderscheid van de 17e eeuw", in: DNR, XI (1987), Graafland spreekt overigens genuanceerd over het verschil. 23. W. van 't Spijker, "De Nadere Reformatie", in: T. Brienen, K. Exalto, e.a. De Nadere Reformatie, 's-gravenhage 1986,9,10,15.

7 XII-56

8 XII-57 De hiernaast afgebeelde bladzijde met handtekeningen is afkomstig uit de officiële bundel van de classis Utrecht met de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus en de Dordtse Leerregels (RAU, Hervormde Classis Utrecht etc, nr. 165). Na deze geschriften volgen pagina's, waarop de predikanten van de classis een speciaal daarvoor opgesteld formulier ondertekenden om hun instemming te betuigen. Het formulier, dat dateert van 10 augustus 1619, begint aldus: "Wy ondergeschreven Dienaren des Godlycken Woordts resorterende onder den Classe van Utrecht, verclaren oprechtelyck in goeder conscientie voor den Here met dese onse onderteyckeninge, dat wy van herten gevoelen ende geloven, dat alle die Articulen ende stucken der Lere in dese Confessie ende Catechismo der Nederlandtscher Gereformeerder Kercken begrepen, mitsgaders de verclaringe over enige poincten der voorsz lere in den Nationalen Synodo anno 1619 tot Dordrecht gestelt, in alles met Godes Woordt overeencomen". N.B. In dit zeer belangrijke formulier werd "Here" met één "e" in de eerste lettergreep gespeld, Het stuk wijkt in de spelling sterk af van de oorspronkelijke, door de Synode van Dordrecht goedgekeurde versie, waarmee het verder identiek is. Op de afgedrukte pagina staat de naam van Van Lodenstein bovenaan. Dat er toen nog geen algemeen geldige spellingsregels bestonden blijkt het duidelijkst uit de omstandigheid, dat de mensen hun eigen naam vaak niet consequent hetzelfde spelden. Van Lodenstein tekende hier: D. ( = Dominus) Judocus a Lodenstein (Ecclesiastes Traiecti: predikant van Utrecht). Het "a" is Latijn voor 'Van", vgl. Wilhelmus a Brakel = van Brakel. Als handtekeningen van beroemde predikanten moeten verder gesignaleerd worden de vijfde van boven: Justus vanden Bogaert, de achtste, negende en tiende: Cornelis Gentman, Johannes Teellinck en Johannes Theodorius. De vijfde handtekening van onderen werd door Jacobus Coelman geplaatst. Koelman voegde toe: "Gezonden als Predikant bij den Heer Quartiermeester Lobrecht en zijn E. Regiment in Denmarken". Het verdient opmerkzaamheid, dat het feit dat Koelman als legerpredikant werd uitgezonden ontsnapt is aan A.F. Krull, die een monografie aan hem wijdde, en anderen, die over zijn leven geschreven hebben.

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een fragment van een onbekende brief van Willem Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (29) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 3,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (23) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 4,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbesprekingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no. 2, p. 68-70. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Colonius / G.T. Hartong. Hartong, G.T. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 1, p. 30-33. Copyright 2007 / G.T. Hartong

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Iets over drie onbekende gedichten van Simon Simonides / J. van Vliet. Vliet, J. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 2, p.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Zondenregisters / W. van Gent. Gent, W. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 4 (1980), no. 2, p. 39-42. Copyright 2007 / W. van Gent SSNR

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (13) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 1,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Mattheus du Bois (ca. 1620-na 1691) / J.B.H. Alblas. Alblas, J.B.H. In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / J.B.H. Alblas... [et al.];

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Antwoord aan dr. L.F. Groenendijk / W. Verboom. Auteur(s) Verboom, W. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 2, p. 61-66. Copyright 2007 /

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1984), no. 2, p. 67-71. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Nederlandse theologen onder Engelse puriteinen / J. van der Haar. Haar, J. van der In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 3, p.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Lamotius en Eewoud Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 6 (1982), no. 1, p. 32-36. Copyright

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van H. Hoekstra

Plaatsingslijst van het archief van H. Hoekstra Plaatsingslijst van het archief van H. Hoekstra (1878-1915 (1917)) 460 Samengesteld door J.F. Seijlhouwer en F. de Vries Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende Engelse vertaling van W. Teellinck / J.B.H. Alblas. Alblas, J.B.H. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 3, p. 95-98.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbesprekingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 3, p. 96-101. Copyright 2007 / W.J. op

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (24) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 9 (1985), no. 2,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De betekenis van Ds. J. v.d. Haar voor de studie van de Nadere Reformatie / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking en mededelingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 14 (1990), no. 1 (Voorjaar), p. 69-72.

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Vereniging voor Vrij Beheer van kerkelijke Goederen

Inventaris van het archief van de Vereniging voor Vrij Beheer van kerkelijke Goederen Inventaris van het archief van de Vereniging voor Vrij Beheer van kerkelijke Goederen (1838-1889) 238 Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 4 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DORDTSE LEERREGELS D O M I N E E O N L I N E. O R G DORDTSE LEERREGELS Vierhonderd jaar geleden was er in de stad Dordrecht een grote landelijke

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De huwelijksleer van Petrus Wittewrongel (3) / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 4 (1980), no. 4, p. 104-108.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Jacobus Koelman's actieplan voor de nadere reformatie / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 2 (1978), no.

Nadere informatie

Prof. Doekes over de kerk (1)

Prof. Doekes over de kerk (1) Prof. Doekes over de kerk (1) Onderstaand het eerste artikel van prof. Doekes met als titel Afscheiding. AFSCHEIDING Is afscheiding alleen geoorloofd wanneer wij durven verklaren: deze gemeente is een

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel De verhouding Reformatie en Nadere Reformatie. Een voortgaand onderzoek / C. Graafland. Auteur(s) Graafland, C. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 17

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 3, p. 73-80. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Geloofsverdieping met de Dordtse Leerregels (2)*

Geloofsverdieping met de Dordtse Leerregels (2)* Geloofsverdieping met de Dordtse Leerregels (2)* In het vorige artikel heb ik iets geschreven over de tijd waarin de Dordtse Leerregels zijn ontstaan. In dat artikel kwam naar voren dat de synode van Dordrecht

Nadere informatie

Plaatsingslijst van de collectie Gemeentecommissie van de Hervormde gemeente te Leiden

Plaatsingslijst van de collectie Gemeentecommissie van de Hervormde gemeente te Leiden Plaatsingslijst van de collectie Gemeentecommissie van de Hervormde gemeente te Leiden Stukken verzameld door A. Rutgers (1849-1875) 205 Samengesteld door P. Hoekstra e.a. Historisch Documentatiecentrum

Nadere informatie

De lofzang van Dordt. De Dordtse Leerregels

De lofzang van Dordt. De Dordtse Leerregels De lofzang van Dordt De Dordtse Leerregels De Vijf Artikelen tegen de Remonstranten of Oordeel van de Nationale Synode van de Gereformeerde Kerken van de Verenigde Nederlanden, gehouden te Dordrecht in

Nadere informatie

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marco Harmsen 13 oktober 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/67292 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Wedergeboorte (2) Wedergeboorte ofwel bekering

Wedergeboorte (2) Wedergeboorte ofwel bekering Wedergeboorte (2) In het voorgaande artikel hebben we gezien hoe de Heidelbergse Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis spreken over de wedergeboorte (of: bekering). Een belangrijke vraag die

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14 Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei 2016 Johannes 14 Als iemand in deze tijd zou zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven, zouden we hem al snel fundamentalistisch noemen. We leven in een multiculturele

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Sporen van de Nadere Reformatie in de acta van de Nederduitsch gereformeerde kerk te Rotterdam / J.W. Wind. Wind, J.W. In Documentatieblad Nadere

Nadere informatie

Plaatsingslijst van de collectie van collegedictaten van V. Hepp

Plaatsingslijst van de collectie van collegedictaten van V. Hepp 677 Plaatsingslijst van de collectie van collegedictaten van V. Hepp Levensjaren 1879-1950, (1922-1950) Samengesteld door drs. K.D. Houniet Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De twee gemeenten van Zaandam. Het ideaal van Anna Maria van Schurman getoetst / A.Th. van Deursen. Deursen, A.Th. van In Documentatieblad Nadere

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De Nederlandse vertalers van William Perkins' geschriften vóór 1650 / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8

Nadere informatie

Dit is een voorbeelddocument. Elke pzc kan hieraan haar eigen invulling geven, mits dit in overeenstemming is met de afspraken met haar kerkenraad.

Dit is een voorbeelddocument. Elke pzc kan hieraan haar eigen invulling geven, mits dit in overeenstemming is met de afspraken met haar kerkenraad. Dit is een voorbeelddocument. Elke pzc kan hieraan haar eigen invulling geven, mits dit in overeenstemming is met de afspraken met haar kerkenraad. STATUTEN van de plaatselijke zendingscommissie van de

Nadere informatie

Archief van de Particuliere Synode van de Gereformeerde Kerk en rechtsvoorgangers

Archief van de Particuliere Synode van de Gereformeerde Kerk en rechtsvoorgangers Archief van de Particuliere Synode van de Gereformeerde Kerk en rechtsvoorgangers Algemene kenmerken Toegangsnummer: 743.D Periode: 1836-1983 Archiefvormer Gereformeerde Kerk; Particuliere Synode Inventaris

Nadere informatie

ONOPGEEFBAAR VERBONDEN

ONOPGEEFBAAR VERBONDEN Simon Schoon ONOPGEEFBAAR VERBONDEN Op weg naar vernieuwing in de verhouding tussen de kerk en het volk Israël Aan de pioniers uit de begintijd en aan de huidige bewoners van Nes Ammim in Israël inhoud

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Gereformeerde kerk vrijgemaakt

Gereformeerde kerk vrijgemaakt Format voor in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een gemeente behorende tot de Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt). A. Algemene gegevens Naam Telefoonnummer (scriba):

Nadere informatie

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol?

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol? Hoe word ik beter in geschiedenis? Als je beter wilt worden in geschiedenis moet je weten wat er bij het vak geschiedenis van je wordt gevraagd, wat je bij een onderwerp precies moet kennen en kunnen.

Nadere informatie

Voor elkaar. Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid

Voor elkaar. Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid Voor elkaar Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid In die dagen werd Hizkia ziek, tot stervens toe. Toen kwam de profeet Jesaja, de zoon van Amoz, bij hem en zei tegen hem: Zo zegt de HEERE: Regel de

Nadere informatie

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur:

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur: Les 1 voor 5 januari 2019 Het boek Openbaring is een verzameling van de visioenen die Johannes had tijdens zijn gevangenschap op het eiland Patmos, dichtbij Turkije in de Egeïsche Zee. We moeten de structuur

Nadere informatie

SYNODE DER SCHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERKEN IN NEDERLAND LEEUWARDEN 2001

SYNODE DER SCHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERKEN IN NEDERLAND LEEUWARDEN 2001 Pagina 1 van 7 SYNODE DER SCHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERKEN IN NEDERLAND LEEUWARDEN 2001 Aan de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken Amersfoort 2001 ds. K. Muller, eerste scriba

Nadere informatie

Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland

Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland inclusief de ordinanties, overgangsbepalingen en generale regelingen (bijgewerkt tot mei 2013) Uitgeverij

Nadere informatie

Welkom. En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink

Welkom. En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink Welkom En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink 12 Juli 2017 De nu volgende presentatie is zakelijk van opzet. Daarom is het belangrijk om geen moment te vergeten, dat het gaat over Geestelijke zaken:

Nadere informatie

Inventaris van het archief van A. van der Ziel

Inventaris van het archief van A. van der Ziel Inventaris van het archief van A. van der Ziel Levensjaren 1905-1990 (1934-1989) 546 Samengesteld door mw. drs. Iet Kiel-Hartog Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden)

Nadere informatie

PLAATSELIJKE REGELING

PLAATSELIJKE REGELING PLAATSELIJKE REGELING HERVORMDE WIJKGEMEENTE van Bijzondere Aard VRIEZENVEEN Auteur: Kerkenraad Datum: 19-01-2017 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Plaatselijke Regeling van de Hervormde Wijkgemeente van Bijzondere

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (30) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 2,

Nadere informatie

ANBI-BELEIDSPLAN VAN DE OUD GEREFORMEERDE GEMEENTEN IN NEDERLAND

ANBI-BELEIDSPLAN VAN DE OUD GEREFORMEERDE GEMEENTEN IN NEDERLAND ANBI-BELEIDSPLAN VAN DE OUD GEREFORMEERDE GEMEENTEN IN NEDERLAND Grondslag De Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland hechten eraan om allereerst kenbaar te maken dat het wezen van de kerk geestelijk

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende brief van Alexander Comrie / T. van Es. Es, T. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 22 (1998), no. 1 (Voorjaar), p. 65-69.

Nadere informatie

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters.

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters. Oefenrepetitie geschiedenis SUCCES!!! 4 Havo Periode 1 Tijdvakken 1 t/m 4 Dyslectische leerlingen slaan de vragen met een asterisk (*) over. DOOR DE TIJD HEEN 1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de

Nadere informatie

Ruben Mantels, Anne-Laure Van Bruaene, Christophe Verbruggen en Gita Deneckere Fotografie Benn Deceuninck

Ruben Mantels, Anne-Laure Van Bruaene, Christophe Verbruggen en Gita Deneckere Fotografie Benn Deceuninck Ruben Mantels, Anne-Laure Van Bruaene, Christophe Verbruggen en Gita Deneckere Fotografie Benn Deceuninck 11 Voorwoord H et boek Geloven in Gent dat u in handen heeft, is een boek over het geloof van de

Nadere informatie

Zuidnederlandse boekdrukkers en boekverkopers in de Republiek der Verenigde Nederlanden omstreeks 1570-1630

Zuidnederlandse boekdrukkers en boekverkopers in de Republiek der Verenigde Nederlanden omstreeks 1570-1630 J. G. C. A. BRIELS Zuidnederlandse boekdrukkers en boekverkopers in de Republiek der Verenigde Nederlanden omstreeks 1570-1630 een bijdrage tot de kennis van de geschiedenis van het boek Met in bijlage

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (3) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 1 (1977), no. 3,

Nadere informatie

Christelijke basisschool op Reformatorische grondslag Daniël. Smitsweg 46, 3765 CT, Soest INSCHRIJFFORMULIER

Christelijke basisschool op Reformatorische grondslag Daniël. Smitsweg 46, 3765 CT, Soest INSCHRIJFFORMULIER INSCHRIJFFORMULIER Reformatorische Basisschool Daniël Adres Smitsweg 46, 3765 CT, Soest. Telefoon: (035) 6017230 E-mail: danielschool@kliksafe.nl www.danielschool.nl 1 Gegevens van het kind. Achternaam

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel De Nadere Reformatie. Beschrijving van haar voornaamste vertegenwoordigers / T. Brienen... [et al.]. Details 's-gravenhage, Boekencentrum, 1986. 379 p. Copyright

Nadere informatie

Worshipping the great moderniser : the cult of king Chulalongkorn, patron saint of the Thai middle class Stengs, I.L.

Worshipping the great moderniser : the cult of king Chulalongkorn, patron saint of the Thai middle class Stengs, I.L. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Worshipping the great moderniser : the cult of king Chulalongkorn, patron saint of the Thai middle class Stengs, I.L. Link to publication Citation for published version

Nadere informatie

Descartes schreef dat er geen ander land was "où l'on puisse jouir d'une liberté si entière" (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten)

Descartes schreef dat er geen ander land was où l'on puisse jouir d'une liberté si entière (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten) Verslag 25 mei 2018, Salon der Verdieping: Spinoza s politieke filosofie De bespreking van de politieke filosofie doe ik aan de hand van zijn belangrijkste politieke werk, te weten het Theologisch-politiek

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De laatste dagen van G. Udemans / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 1, p. 6-11. Copyright 2007

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Spiljardus (1593-1658) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / J.B.H. Alblas... [et al.]; dl

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Over de website en de boodschappen

Over de website en de boodschappen Over de website en de boodschappen De website De website is opgericht om een reeks goddelijke boodschappen te publiceren waarvan een getrouwde moeder van een jong gezin, woonachtig in Europa, zegt dat

Nadere informatie

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK TE EDE VERLENGDE MAANDERWEG 146 PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING VERSIE 1.0, 20 FEBRUARI 2019 1. ALGEMENE GEGEVENS Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde Kerk te Ede Telefoonnummer

Nadere informatie

1945; 1945; 1944; mei 1941-okt. okt juli mei 1942-dec ; ; ; ; ; ; ; feb.

1945; 1945; 1944; mei 1941-okt. okt juli mei 1942-dec ; ; ; ; ; ; ; feb. Plaatsingslijst van het archief afkomstig van ds. J. Haitsma (1863) 1941-2006 "Jacob (Jaap) Haitsma werd geboren in 1913 in Hindehopen. Na de lagere school en het Willem Lodewijk gymnasium in Groningen,

Nadere informatie

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid.

Deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Rotterdam- Kralingen Telefoonnummer: 010-4525053 RSIN/Fiscaal nummer: in aanvraag Website adres: www.rotterdam-kralingen.cgk.nl E-mail:

Nadere informatie

ANBI-gegevens Christelijke Gereformeerde Kerken Thesinge.

ANBI-gegevens Christelijke Gereformeerde Kerken Thesinge. ANBI-gegevens Christelijke Gereformeerde Kerken Thesinge. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Thesinge Telefoonnummer (facultatief): 06-11146765 (Scriba, G. Veldman) RSIN/Fiscaal

Nadere informatie

Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius.

Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius. Dr. M. van Staveren. Nog een en ander over Mr. Jonannes Basius. Dr. M. van. Staveren. Met een weemoedig gevoel zet ik mij neer om een kort woord te schrijven tot nagedachtenis van den waardigen man, wiens

Nadere informatie

A. LEER EN TOETSPLAN. Vak: Geschiedenis Leerjaar: 2 Onderwerp: De Nieuwe Tijd (extra uitgereikt materiaal) Kerndoel(en):

A. LEER EN TOETSPLAN. Vak: Geschiedenis Leerjaar: 2 Onderwerp: De Nieuwe Tijd (extra uitgereikt materiaal) Kerndoel(en): A. LEER EN TOETSPLAN Vak: Geschiedenis Onderwerp: De Nieuwe Tijd (extra uitgereikt materiaal) tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600); tijd van regenten en vorsten (1600 1848). 40. De leerling leert

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

DE NADERE REFORMATIE IN ZEELAND. Een eerste schets. Door W.J. op 't Hof.

DE NADERE REFORMATIE IN ZEELAND. Een eerste schets. Door W.J. op 't Hof. 1 DE NADERE REFORMATIE IN ZEELAND Een eerste schets Door W.J. op 't Hof. Rond de kerk in Zeeland / red.: A. Wiggers... (Delft, Eburon, 1991), p. 37-82. Derde verzameling bijdragen van de Vereniging voor

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende zoon van Willem Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 25 (2001), no. 2 (Najaar), p.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Jacobus Koelman (1631-1695): jeugd en studietijd / F.A. van Lieburg. Lieburg, F.A. van In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / T. Brienen...

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

De Christelijke Gereformeerde Kerk te Kornhorn ressort onder de Classis Groningen.

De Christelijke Gereformeerde Kerk te Kornhorn ressort onder de Classis Groningen. A. Algemene gegevens Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde kerk te Kornhorn Telefoonnummer (facultatief): 0594 658289 RSIN/Fiscaal nummer: 002660179L01 Website adres: www.cgkkornhorn.nl E-mail: scriba@cgkkornhorn.nl

Nadere informatie

Ds. H.J. Boiten. In overleg met H.J. Boiten. In overleg met H.J. Boiten. Gedeeltelijk gesloten (zie inventaris)

Ds. H.J. Boiten. In overleg met H.J. Boiten. In overleg met H.J. Boiten. Gedeeltelijk gesloten (zie inventaris) Ds. H.J. Boiten Archiefblokgegevens Archiefnummer: Archiefnaam: Ds. H.J. Boiten Begin-eindjaar: 1860-2005 Omvang: 51 dozen / 5,6m. Plaats: EE8-EE13 Bewerker: Erik de Roode Datum bewerking: 11 feb 2019

Nadere informatie

Tussen Rijn en Lek Dl.5 2 -i ^^%IK-^V "Het huis te Schaickwijck". Tekening zonder naam. (C. 1650) Topografische atlas Rijksarchief Utrecht,

Tussen Rijn en Lek Dl.5 2 -i ^^%IK-^V Het huis te Schaickwijck. Tekening zonder naam. (C. 1650) Topografische atlas Rijksarchief Utrecht, Tussen Rijn en Lek 1971 2. - Dl.5 2 -i ^^%IK-^V "Het huis te Schaickwijck". Tekening zonder naam. (C. 1650) Topografische atlas Rijksarchief Utrecht, nr. L1119 Tussen Rijn en Lek 1971 2. - Dl.5

Nadere informatie

Rapport deputaten M/V in de kerk

Rapport deputaten M/V in de kerk Rapport deputaten M/V in de kerk Generale Synode van de Gereformeerde Kerken Harderwijk 2011 Het auteursrecht van deze tekst berust hetzij bij de auteur, hetzij bij de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4) A) Doel 1. Betekenis benoemen De Galaten zijn weer terug bij af: de evangelische vrijheid hebben ze verruild voor wetticisme.

Nadere informatie

IV.8. ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (PKN) OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 15 LID 2 VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

IV.8. ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (PKN) OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 15 LID 2 VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT IV.8. ASSOCIATIEOVEREENKOMST MET DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (PKN) OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 15 LID 2 VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT B. TOELICHTING Artikel 3 De kern van de overeenkomst is dat we elkaar

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel De invloed van de Nadere Reformatie op de Afscheiding / T. Brienen. Auteur(s) Brienen, T. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 1, p. 16-24.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De Nadere Reformatie / W. van 't Spijker. Spijker, W. van 't In De Nadere Reformatie. Beschrijving van haar voornaamste vertegenwoordigers / T.

Nadere informatie

Acta. Bijlage 5.2. van de Generale Synode Zwolle-Zuid van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Rapport commissie Drenthe

Acta. Bijlage 5.2. van de Generale Synode Zwolle-Zuid van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Rapport commissie Drenthe Acta van de Generale Synode Zwolle-Zuid 2008-2009 van de Gereformeerde Kerken in Nederland Bijlage 5.2 Rapport commissie Drenthe Het auteursrecht van deze tekst berust hetzij bij de auteur, hetzij bij

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Nederland en het verhaal van Oranje Huijsen, J. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Nederland en het verhaal van Oranje Huijsen, J. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Nederland en het verhaal van Oranje Huijsen, J. Link to publication Citation for published version (APA): Huijsen, J. (2012). Nederland en het verhaal van Oranje

Nadere informatie

Vastgesteld in tweede lezing door de Generale Synode:

Vastgesteld in tweede lezing door de Generale Synode: 2018 Ordinantie 4 voor het Apostolaat Vastgesteld in tweede lezing door de Generale Synode: 16 maart 2018 gehele ordinantie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Hoofdstuk I. Het getuigenis tot Israël... 2

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening.

De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Gegevens te publiceren in het kader van de ANBI-transparantie van de Christelijke Gereformeerde Kerk De Zaaier te Harderwijk. Besluitvorming/uitvoering: 1. Vaststelling door de kerkenraad (17 september

Nadere informatie

Generale regeling voor het verlenen van consent tot het leiden van kerkdiensten. als bedoeld in ordinantie 5-5-2

Generale regeling voor het verlenen van consent tot het leiden van kerkdiensten. als bedoeld in ordinantie 5-5-2 Generale regeling voor het verlenen van consent tot het leiden van kerkdiensten als bedoeld in ordinantie 5-5-2 Inhoudsopgave I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. De verlening van de

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Petrus Wittewrongel / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / T. Brienen... [et al.]; dl 1. (Kampen,

Nadere informatie

Bespreken Zondag 26 en 27

Bespreken Zondag 26 en 27 C2 1 De Heilige Doop 25 Bespreken Handelingen 2: 37-41 Wat was de uitwerking van de prediking van Petrus? (vers 37) Welke oproep en welke belofte wordt verbonden met de doop? (vers38) Voor wie is deze

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN G Praktische-opdracht door een scholier 2195 woorden 21 januari 2005 7,4 73 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 2. Probleemstelling en de deelvragen We hebben

Nadere informatie

Cynisme over de politiek

Cynisme over de politiek Cynisme over de politiek Een profiel van ontevreden burgers Dr. Pieter van Wijnen Waar mensen samenleven, zijn verschillende wensen en belangen. Een democratische samenleving heeft als doel dat politici

Nadere informatie

Wat is de grondslag van de school? Met het plaatsen van uw handtekening stemt u in met de grondslag van de school, maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Wat is de grondslag van de school? Met het plaatsen van uw handtekening stemt u in met de grondslag van de school, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Geachte ouders, Voor u ligt het aanmeldingsformulier van de Triangel. De Triangel is een hervormde basisschool. We werken dagelijks aan kwalitatief goed christelijk onderwijs, vanuit onze eigen identiteit.

Nadere informatie

GODSDIENSTIG VORMINGSONDERWIJS

GODSDIENSTIG VORMINGSONDERWIJS GODSDIENSTIG VORMINGSONDERWIJS Geachte ouders en/of verzorgers, Via de website van de school willen wij u informatie geven over het IKOS en de lessen godsdienstig vormingsonderwijs op De Achtbaan. Het

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie