Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014"

Transcriptie

1 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep Fair Trade voor 2014; Het activiteitenplan van de werkgroep Duurzame Energie voor 2014; Begroting voor Het format is voor alle deelplannen hetzelfde, namelijk: De te ondernemen activiteit; De verwachte resultaten; Het tijdpad en de kosten. Het kader en het perspectief - Binnen de Millenniumwerkgroep leren de subwerkgroepen van elkaar. Dat geldt zeker voor de terreinen van educatie en het werken aan bewustwording. - De verbinding met de millenniumdoelen dient goed bewaakt te worden. Leden spreken elkaar hierop aan, ook met het oog op de noord-zuid verbinding. - Binnen de werkgroep dient nagedacht te worden over hoe verder vanaf 2015: inhoud, structuur, relatie met bestuur en beleid. - De Millenniumwerkgroep kan een loket zijn voor nieuwe kennis, inzichten en ervaringen. Werken aan bewustwording is direct verbonden met het opdoen van nieuwe inzichten; pas daarna kan een beroep op gedragsaanpassing in vruchtbare aarde vallen. De activiteiten Activiteiten Millenniumwerkgroep 1. Communicatie met de portefeuillehouder en het gemeentebestuur a. Het jaarverslag 2013 en het activiteitenplan 2014 worden besproken met de portefeuillehouder. Beide documenten worden aan de gemeenteraad aangeboden. b. Er is minimaal drie keer een overleg tussen de portefeuillehouder en de voorzitter van de Millenniumwerkgroep, waar nodig aangevuld met één of twee coördinatoren. c. De vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad rapporteren over de voortgang en activiteiten in de gemeenteraadsvergadering zo vaak als mogelijk. d. In mei wordt er een overleg georganiseerd met de nieuwe raad door de portefeuillehouder en de Millenniumwerkgroep. Ook de periode vanaf 2015 wordt in dat overleg aan de orde gesteld. e. Een tweede vertegenwoordiger uit de gemeenteraad dient benoemd te worden door de raad. Zij/hij dient bij voorkeur affiniteit te hebben met duurzame energie. Het uitwisselen van voortgang en dilemma s wordt vanzelfsprekend, waardoor de betrokkenheid bij (voorgenomen) beleid optimaal tot zijn recht kan komen. De raad komt met voorstellen voor het millenniumbeleid vanaf Er is uit de nieuwe raad een tweede vertegenwoordiger van de raad toegetreden tot de werkgroep.

2 Overleg over het jaarplan 2013 en het activiteitenplan 2014 wordt uiterlijk in februari gevoerd met de portefeuillehouder. Concepten worden vooraf ter becommentariëring aangeboden. Overleg rond de zomer vindt plaats met het oog op de begroting Het derde overleg vindt plaats in het najaar ter voorbereiding van het jaarverslag 2014 en het activiteitenplan Kosten: geen 2. Verkiezingen De werkgroep zorgt ervoor dat er in het verkiezingsdebat aandacht wordt geschonken aan de millenniumdoelen. Duurzaamheid is hierbij ook een aandachtspunt. Publieke aandacht voor de standpunten op genoemde terreinen van de verschillende partijen. De debatten vinden plaats in de aanloop naar deverkiezingen van 19 maart. Kosten: geen 3. Website en communicatie De website wordt zo gevuld met content dat het zijn functie als informatiebron voor in- en externe doelgroepen kan waarmaken. Hieraan dragen alle werkgroepen bij volgens de vastgestelde structuur, taken en rollen. Elke werkgroep heeft iemand wiens taak het is zaken aan te leveren voor de website. Vooralsnog is de voorzitter van de Millenniumwerkgroep het loket naar het technische beheer door een medewerker van de gemeente. De website functioneert volgens de bedoelingen en draagt bij aan nieuwe inzichten en bewustwording. Het gemeentebestuur en andere doelgroepen geven aan de inhoud van de website te waarderen. Voor de zomer is de website op orde en het wordt vanaf die tijd vanzelfsprekend deze voor interne en externe communicatie te gebruiken. Kosten: geen, tenzij een structuuraanpassing van de website nodig is. 4. Bewustwording a. Informeren van organisaties, instellingen en bedrijven over de millenniumdoelen en wel specifiek over Fair Trade en duurzame energie. Dit gebeurt o.a. door het organiseren van: activiteiten verbonden met een informatiefunctie, zoals een symposium of een forumdebat. Deze bijeenkomsten zijn ook gericht op kennisvergroting. Om hiermee ervaring op te doen wordt in 2014 een symposium georganiseerd vanuit beide werkgroepen of vanuit één. Een geschikt thema wordt in de loop van het jaar bepaald; publicitaire actie: Fair Trade bedrijf, vereniging of instelling van het jaar. b. Aansluiten bij landelijke acties of bij activiteiten zoals in de stad Groningen worden georganiseerd. c. Deelname aan activiteiten als de Roefeldag, de jaarmarkt en de kerstmarkt door beide werkgroepen in onderlinge afstemming. d. Gebruik van de mogelijkheden van onze website en andere media.

3 Er is minimaal één symposium georganiseerd. Meer dan in 2013 hebben organisaties, instellingen en bedrijven in hun koop- en/of verkoopgedrag laten zien affiniteit te hebben met Fair Trade en/of duurzame energie. De werkgroep is met haar activiteiten minimaal twee keer in het nieuws geweest. Er is een prijs uitgereikt voor de energie duurzaamste ondernemer van het jaar en/of het Fair Trade bedrijf of de instelling van het jaar. Er is deelgenomen aan de Roefeldag, de jaarmarkt en aan welgekozen landelijke of Groninger acties en campagnes. Hele jaar en hierbij volgend de planning van de Roefeldag en andere extern georganiseerde activiteiten en campagnes. Symposium: oktober 2014 en zo mogelijk een tweede in een andere maand. Kosten: afhankelijk van aard van te volgen externe acties en campagnes. Voor de begroting: informatieverspreiding/symposium/roefeldag: 1500,-. 5. Educatie De in 2013 gestarte samenwerking met De Huifkar wordt gecontinueerd en als best practice gebruikt voor samenwerking met andere scholen. Deze betreft zowel de infrastructuur, vnl. m.b.t. duurzame energie, als input in de lespraktijk. Bij minimaal twee scholen zijn activiteiten uitgevoerd. Voor de zomer zijn afspraken gemaakt over uitvoering in het najaar van Aanschaf van middelen 500,-. Activiteiten werkgroep Duurzame Energie Project energie-arme scholen Deelnemen aan overleg tussen schoolbesturen. Aandacht vestigen op energiezuinige maatregelen en op de mogelijkheid om verbeteringen collectief aan te besteden, waardoor minder budget nodig is. : Schoolbesturen zijn geïnformeerd over de mogelijkheden van verbeteringen. Doorlopend over meerdere jaren 250,-. 2. Project coöperatie duurzame energie Onderzoeken welke mogelijkheden voorhanden zijn om een energiecoöperatie te realiseren. Ondersteuning bieden aan initiatieven welke vanuit de bevolking of vanuit de politiek komen. Voorlichtingsbijeenkomsten organiseren m.b.t. dit onderwerp. : In minstens een van de dorpen is een energiecoöperatie 2 jaar; 500,= 3. Uitvoeren lessen De energie-inhoud van een Mars reep

4 : De in 2013 ontwikkelde les wordt op twee basisscholen uitgevoerd. : Op twee scholen hebben leerlingen van groep 7 en/of 8 kennis gekregen van de relatie tussen bewegen en energie van voedsel. : Uitvoering lessen voor de zomer; lesmaterialen 100,-. 4. Verstevigen van de werkgroep : Doorlopend zoeken naar voor de werkgroep bezetting geschikte kandidaten. : Eind 2014 is de werkgroep uitgebreid met een afvaardiging uit de gemeenteraad en 1 nieuw lid van een maatschappelijke organisatie of bedrijf. : Voortdurend; 0,= Activiteiten werkgroep Fair Trade Behouden titel Fair Trade gemeente Versterken basis van Fair Trade: meer maatschappelijke organisaties en instellingen, verenigingen en bedrijven leveren, gebruiken meer Fair Trade producten. Continueren en versterken doelgroepenbenadering. Fair Trade titel wordt behouden per april Meer maatschappelijke organisaties en instellingen, verenigingen en bedrijven leveren, gebruiken meer Fair Trade producten. Hele jaar door. Fair Trade titel behouden per april Uitbreiding lokale werkgroep De werkgroep moet divers zijn samengesteld en vertegenwoordigers uit verschillende maatschappelijke geledingen en sectoren hebben. Naast de nu zittende nieuwe uit de Wereldwinkel, een onderneming, een PKN-kerk en de gemeenteraad dienen er nieuwe leden geworven worden, waarvan één bij voorkeur uit het onderwijs komt; andere uit de ondernemerswereld, verenigingen en bedrijven. De inzet is om minimaal 2 extra leden te werven uit de doelgroepen van criterium 3 en 4. : De werkgroep is compleet voor april : Motivatiebijeenkomsten 250,- 3. Deelname Wereld Fair Trade dag en Fair Trade week 2014 In eerste instantie ondersteunt de werkgroep initiatieven van anderen. Daarnaast kan samenwerking gezocht worden met bijv. de wereldwinkel ten behoeve van een activiteit. Moet in de werkgroep nader uitgewerkt worden. Aan deze wereldwijde aandacht voor Fair Trade draagt ook de gemeente Ten Boer haar steentje bij.

5 Mei: Wereld Fair Trade. Oktober: Fair Trade week. Kosten afhankelijk of aansluiting gevonden kan worden bij reeds georganiseerde activiteiten of dat de werkgroep zelf een activiteit bedenkt en daar anderen enthousiast voor maakt. Stelpost: 100,- 4. MVO Initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid binnen de gemeente worden gestimuleerd door de werkgroep. In Ten Boer moeten minimaal 3 ondernemers MVO activiteiten/initiatieven ontplooien. Het MVO behoort tot een van de criteria om Fair Trade gemeente te kunnen worden. Stand van zaken: zie criterium 6 MVO van de aanvraag (FSC hout Reinders, Agrishop, Oikocredit gemeente e.v.). Er wordt nagegaan of er activiteiten van de werkgroep Duurzame Energie kunnen worden opgenomen. Nog verder uitwerken. : Minimaal 3 ondernemers hebben MVO-activiteiten ontplooid. Is mede afgestemd op het behouden van de Fair Trade status en de keuze van Fair Trade bedrijf/organisatie van het jaar. : Nader uit te werken. 5. Media aandacht De lokale Fair Trade campagne krijgt aandacht en blijft die houden. Dit kan door de media op te zoeken en activiteiten te organiseren, waardoor meer mensen betrokken raken bij eerlijke handel. 1: Er wordt een communicatieplan gemaakt waarin staat wat, aan wie, wanneer en op welke manier. Afspreken : wie communicatie als vaste taak op zich neemt. In het algemeen zal aandacht gevraagd worden via de gemeentelijke pagina van het huis aan-huisblad De Noorderkrant. Eén persoon van de werkgroep is hiervoor verantwoordelijk. 2: Maken van relevante inhoud voor de Fair Trade webpagina van de website van de Millenniumwerkgroep. 3: Benaderen van de burgemeester als ambassadeur (het gezicht) van de Fair Trade Gemeente Ten Boer om een aantal keren per jaar activiteiten met media aandacht op dit gebied te verrichten. 4: Publieksevenement. Op de jaarlijkse Roefeldag, 21 juni 2014, wordt aandacht aan Fair Trade besteed door vrijwilligers van de Wereldwinkel, foto s en persbericht ten behoeve van media aandacht. 5: Publiciteit rondom de jaarlijkse World Fair Trade dag. 6: Publiciteit in het kader van de landelijke Fair Trade week. Resultaten: De werkgroep is meerdere keren positief in het nieuws geweest. De inhoud van de websitepagina is gevuld met nuttige informatie. Publiciteit loopt het hele jaar door en is afgestemd op de eigen evenementen, de landelijke campagne en het continueren van de Fair Trade status. Kosten: 100,-

6 Begroting 2014 In de voorgenomen activiteiten wordt de volgende kosten voorzien. Een deel van de plannen met bijbehorende kosten moet in de loop van het jaar nog verder uitgewerkt worden. Deze begroting biedt het financiële kader. 1. Millenniumwerkgroep totaal 2500 Activiteiten en deelname aan campagnes door beide werkgroepen Symposia en bewustwording Website, PR en communicatie Educatie De Huikar en andere basisscholen Roefeldag Jaarmarkt 2. Werkgroep Energie 1000 Project energiecoöperatie Project energiearme scholen Les energie in een Mars reep Prijsvraag Duurzaamste Ondernemer 3. Werkgroep Fair Trade 850 Behoud van titel Fair Trade gemeente Motivatiebijeenkomsten Uitreiking Fair Trade Bedrijf/instelling van het jaar Deelname landelijke Fair Trade campagne 4. Onvoorzien, nog nader te plannen 650 Totaal 5000

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten. Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009

Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten. Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009 Werkgroep Fair Trade Gemeente Houten Promotieplan Werkgroep Fairtrade gemeente Houten Versie 2.0 29 oktober 2009 Pagina 1 van 8 1-1-2009 1. Inleiding 1.1. onderwerp Dit document beschrijft het promotieplan

Nadere informatie

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Jaarplan 2011 Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl Verdraagzaamheid is respect en waardering voor en acceptatie van de rijke verscheidenheid van de culturen in onze

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Weert

Fairtrade Gemeente Weert Fairtrade Gemeente Weert Hans Kreutzer, Trijnie Helfferich, Henrieke Graven 17 april 2013 Fairtrade Gemeente Fairtrade Gemeente is een eretitel die aangeeft dat de gemeente bijzonder veel aandacht heeft

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 juni 2018 Onderwerp: Begroting 2019 regio Hart van Brabant Doel:

Raadsinformatiebrief. Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 juni 2018 Onderwerp: Begroting 2019 regio Hart van Brabant Doel: Raadsinformatiebrief Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 19 juni Onderwerp: Begroting 2019 regio Hart van Brabant Doel: ter kennisname/ter informatie Aanleiding: toezegging Aard informatie:

Nadere informatie

Openbaar. Beantwoorden aanvullende schriftelijke vragen VVD fractie over Fairtrade Gemeente

Openbaar. Beantwoorden aanvullende schriftelijke vragen VVD fractie over Fairtrade Gemeente Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoorden aanvullende schriftelijke vragen VVD fractie over Fairtrade Gemeente Programma Duurzaamheid / Economie & Werk Portefeuillehouder H. Tiemens / T. Tankir Samenvatting

Nadere informatie

a. Deelnemers en criteria voor verlenging van de titel

a. Deelnemers en criteria voor verlenging van de titel 1 Jaarplan 2019 1. Kernactiviteiten a. Deelnemers en criteria voor verlenging van de titel Deelnemers vormen de kern van Fairtrade Gouda. We hebben sinds enkele jaren rond de 90 deelnemers. Ook vorig jaar

Nadere informatie

Paleis van de Verdraagzaamheid. Jaarplan 2012

Paleis van de Verdraagzaamheid. Jaarplan 2012 Paleis van de Verdraagzaamheid Jaarplan 2012 Voorwoord Door een zeer succesvolle eerste editie van de jaarlijkse verkiezing van Ambassade en Ambassadeur van de Verdraagzaamheid was 2011 voor het Paleis

Nadere informatie

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 9 No. 72/'11 Dokkum, 6 september 2011 ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is besloten de gemeente

Nadere informatie

Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. :

Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. : INTERN MEMO Van : L. de Ridder DMS nr: 11.04347 Aan : Gemeenteraad Datum : 19 mei 2011 Onderwerp : Start duurzaamheidsbeleid c.c. : Aanleiding Duurzaamheid is een speerpunt in het coalitieakkoord en het

Nadere informatie

16 November 2011 LANGEDIJK FTG?! Martha Klein, FairBusiness

16 November 2011 LANGEDIJK FTG?! Martha Klein, FairBusiness 16 November 2011 LANGEDIJK FTG?! Martha Klein, FairBusiness FAIRTRADE? FAIRTRADE bevordert het volgen van sociale en milieuregels bij internationale handel Handel met respect voor mens en milieu. ontwikkelingslanden

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Inleiding In dit werkplan van het bestuur kijken we terug op het afgelopen jaar en stellen we de speerpunten voor het komende jaar vast. Het werkplan zal samen

Nadere informatie

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1 Gemeente Leusden Contactpersoon Chieni Wassink Telefoonnummer Klik hier als u tekst wilt invoeren. Mailadres Ch.wassink@gmail.com Datum 27-11-2017 Naam verdiepingsplan Leusden gaat voor duurzamer Fairtrade

Nadere informatie

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern Vertrekpunt Het eerste prestatieveld binnen de WMO: Het bevorderen van sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. Om aan

Nadere informatie

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Agendanummer Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING Naar aanleiding van een motie

Nadere informatie

Werkplan AllesToegankelijk 2011

Werkplan AllesToegankelijk 2011 Werkplan AllesToegankelijk 2011 Status Versie 4 (definitief) Auteurs van Lier en Datum 22 februari 2011 1 Inleiding en doel In AllesToegankelijk werken (belangen)organisaties van zowel ondernemers als

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente activiteitenplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente activiteitenplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente activiteitenplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 inleiding Veel woorden zijn er geschreven over het zijn van een Millenniumgemeente.

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

MEMO. Jf'(,Á._Besluit: Het memo wordt voor kennirgeving aangenomen en deze ter kennisname aanbieden aan de raadscommissie.

MEMO. Jf'(,Á._Besluit: Het memo wordt voor kennirgeving aangenomen en deze ter kennisname aanbieden aan de raadscommissie. B&W-vergadering d.d. MEMO Documentnummer 2016\ 5359 Aan De raadscommissie Kopie aan Jf'(,Á._Besluit: Het memo wordt voor kennirgeving aangenomen en deze ter kennisname aanbieden aan de raadscommissie.

Nadere informatie

Voetbal Vereniging Peize

Voetbal Vereniging Peize Voetbal Vereniging Peize Communicatieplan Juni 2012 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Waarom een communicatieplan 3 3 Doelgroepen 4 4 Hoofdactiviteit per doelgroep 5 5 Verantwoordelijkheden 6 6 Communicatiemiddelen

Nadere informatie

Jaarverslag Leerdam, 15 januari De secretaris, Albert Santing

Jaarverslag Leerdam, 15 januari De secretaris, Albert Santing Jaarverslag 2013 Leerdam, 15 januari 2014 De secretaris, Albert Santing Inleiding Begin 2013 zijn de werkzaamheden van de werkgroep Leerdam Millennium Gemeente overgegaan op het nieuw gevormde Team2015.

Nadere informatie

Haren Fairtrade Gemeente

Haren Fairtrade Gemeente Pagina 1 Verantwoordelijkheid Wereldwinkel Ineke Wielinga Projectgroep Wereldwinkel Adèle Dummer gemeente Haren Hinke de Boer Petronel Rietema Zernike College Martine Slager Kerkelijke gemeenschap Marco

Nadere informatie

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Keurmerken Sinds 2010 Fairtrade Gemeente Dronten Sinds 2016 zichtbaar bij de ingangswegen Doelstelling 7-Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu 8-Er is meer eerlijke

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

Inleiding. Waarom deze handleiding? Waarom een titel?

Inleiding. Waarom deze handleiding? Waarom een titel? Inleiding De Fairtrade Gemeente campagne groeit door het enthousiasme en de inzet van werkgroepen in heel Nederland. In de gemeenten die de titel Fairtrade Gemeente hebben of hiernaar streven, zijn werkgroepen

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool STERREBOS & Openbare school de TELESCOOP SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie en doel... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Waarom is medezeggenschap

Nadere informatie

Opstellen visie voor Marken

Opstellen visie voor Marken -Waarom? -Stappen tot nu toe -Definities -Plan van Aanpak -Planning 2014 Waarom? Leefbaarheidsplan Marken 2001 actualiseren? TROP gemeente Waterland 2001 actualiseren? Bestaande ontwikkelingen woningbouw

Nadere informatie

Communicatieplan t.a.v. energiebeleid. Peek Bouw & Infra BV

Communicatieplan t.a.v. energiebeleid. Peek Bouw & Infra BV Communicatieplan t.a.v. energiebeleid Peek Bouw & Infra BV Peek Bouw & Infra BV Wayensedijk 27 3992 LN HOUTEN Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 1.1 Inleiding 1.2 Doelstellingen 2.0 Doelgroepen

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

a. Deelnemers en criteria voor verlenging van de titel

a. Deelnemers en criteria voor verlenging van de titel 1 Jaarplan 2018 1. Kernactiviteiten a. Deelnemers en criteria voor verlenging van de titel Deelnemers vormen de kern van Fairtrade Gouda. We hebben sinds enkele jaren rond de 90 deelnemers. Helaas zijn

Nadere informatie

Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota

Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota 2016-2019 Speerpunt 1: Sportstimulering 1. De combinatiefunctionaris (nog) meer inzetten als verbinder van verschillende organisaties voor sport, bewegen en

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen Fairtrade Gemeente

Beantwoording schriftelijke vragen Fairtrade Gemeente Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Fairtrade Gemeente Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting De fractie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid november 2013 Voorwoord Het beleidsplan is opgesteld om duidelijk richting te geven aan de activiteiten van het bestuur. Het is echter niet bedoeld

Nadere informatie

Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie:

Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie: Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie: [Met dit template maak je een communicatieplan voor jullie Move-project. Je bedenkt bij welke mensen jullie project onder de

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2011-2012 (april) 1. Inleiding a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2011 a. Extern overleg b. Uitgankelijkheid c. Politiek

Nadere informatie

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2013 Voorwoord Vanaf 2014 is er voor Organisaties met een ANBI-status, zoals Stichting Emda, een publicatieplicht via de website. De Stichting meent met de publicatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Dit is het activiteitenplan van GroenLinks Gelderland voor 2019. Alhoewel onze ambities niet verminderd zijn, wel een kortere versie dan je van ons gewend bent.

Nadere informatie

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken.

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken. Koersopdoen en Fairtrade Tijdens de oprichting van mijn eigen onderneming Koersopdoen werd ik (vanwege mijn afstudeerrichting) door werkgroep lid R. Rote gevraagd plaats te nemen in de werkgroep Fairtrade

Nadere informatie

JAARPLAN & BEGROTING 2013

JAARPLAN & BEGROTING 2013 JAARPLAN & BEGROTING 2013 1 Jaarplan 2013 PMF UH Voor 2013 zijn door het PMF UH de hieronder kort beschreven werkzaamheden en activiteiten gepland. Dit jaarplan 2013 is afgeleid van het meerjarenplan PMF

Nadere informatie

FAIRTRADE NIEUWSBRIEF BOXMEER December 2014

FAIRTRADE NIEUWSBRIEF BOXMEER December 2014 FAIRTRADE NIEUWSBRIEF BOXMEER December 2014 Met deze Nieuwsbrief wil de Werkgroep Fairtrade gemeente Boxmeer alle ambassadeurs, winkels, bedrijven, verenigingen en iedereen met belangstelling voor fairtrade

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

De energiecoach wordt op vraag vanuit de wijk ingezet. Gemiddeld zal ongeveer een uur per week nodig zijn. Deze tijd kan in blokjes worden ingezet.

De energiecoach wordt op vraag vanuit de wijk ingezet. Gemiddeld zal ongeveer een uur per week nodig zijn. Deze tijd kan in blokjes worden ingezet. iedereen mee kan doen. Om de duurzaamste wijk te worden, gaan we met elkaar nog meer dingen doen zoals isoleren, zonnepanelen plaatsen, tochtstrippen plaatsen enz. Als energiecoach geeft u ondersteuning

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor in onze Kids on tour werkgroep:

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor in onze Kids on tour werkgroep: Stichting Welzijn Baarn Stichting Welzijn Baarn is de brede welzijnsinstelling in de gemeente Baarn. Welzijn Baarn zet zich in voor activiteiten op het gebied van ontspanning, ontmoeting, informatie en

Nadere informatie

Beknopt Jaarverslag

Beknopt Jaarverslag Stichting Emda 1 Beknopt Jaarverslag 2015-2016 Operations Netherlands Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2016 Voorwoord 2 De publicatieplicht voor de ANBI-status geeft vooral bij de kleinere NGO s, zoals

Nadere informatie

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten.

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten. Huishoudelijk Reglement Structuur en werkwijze Stichting Fibula In dit huishoudelijke reglement zijn die onderwerpen geregeld, die niet in de statuten vervat zijn, en waarin de belangrijkste afspraken

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

Communicatieplan Klimaat- en duurzaamheidbeleid Heerde

Communicatieplan Klimaat- en duurzaamheidbeleid Heerde Communicatieplan Klimaat- en duurzaamheidbeleid Heerde Inleiding De gemeente Heerde wil werken aan een duurzaam en CO2-neutraal Heerde. Het waarom, de uitgangspunten en een actieplan zijn vastgelegd in

Nadere informatie

Meerjarenplan bijgewerkt

Meerjarenplan bijgewerkt Meerjarenplan 2015-2017 bijgewerkt 30-09-2015 Stichting De Slinger Almelo www.deslingeralmelo.nl 1 1. Missie en Visie De Slinger Almelo Missie De missie van De Slinger Almelo is de betrokkenheid (MBO)

Nadere informatie

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN Volgens de herziene Statuten en Reglementen van de Partij van de Arbeid, zoals vastgesteld tijdens het afgelopen congres 2012, worden zowel de voorzitter als de penningmeester

Nadere informatie

Communicatieplan. Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert

Communicatieplan. Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert Communicatieplan Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert Auteur: Marcel Tinnemans Datum: 23 februari 2017 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 2. Kader communicatieplan...

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Jaarverslag MR Basisschool De Telgenkamp, Hengelo. Pagina 1 van 10

Jaarverslag MR Basisschool De Telgenkamp, Hengelo. Pagina 1 van 10 Jaarverslag MR 2014-2015 Basisschool De Telgenkamp, Hengelo Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Voorwoord...3 1. Algemeen...4 1.1. Samenstelling MR en datum van in diensttreding...4 1.2. Taakverdeling...4 1.3.

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

Thema. Beleidsvoornemen 2015. Beleidsvoornemen 2014. Resultaten 2014. Resultaten 2015. Resultaten 2016. Beleidsvoornemen 2016

Thema. Beleidsvoornemen 2015. Beleidsvoornemen 2014. Resultaten 2014. Resultaten 2015. Resultaten 2016. Beleidsvoornemen 2016 Stichting Aandacht Speciale Kinderen Ghana ASK Beleidsplan 2014 /2015 /2016 Thema Beleidsvoornemen 2014 Resultaten 2014 Beleidsvoornemen 2015 Resultaten 2015 Beleidsvoornemen 2016 Resultaten 2016 Inhoud

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

Fairsterk je school!

Fairsterk je school! Fairsterk je school! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade School Versie april 2009 Fairtrade Scholen Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten.

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie Communicatieplan 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Maart 2018 Revisie: 002 Opgesteld

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

28 januari Communicatieplan Boekenweek

28 januari Communicatieplan Boekenweek 28 januari 2019 Communicatieplan Boekenweek 1. Aanleiding: Boekenweek 2019 Van 23 t/m 31 maart 2019 vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Het thema van dit jaar is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Introductie. JH - d.d. 27-5-2014 O:\Marketing en PR\Communicatieplannen\CO2-prestatieladder.docx Pagina 2 van 6

Introductie. JH - d.d. 27-5-2014 O:\Marketing en PR\Communicatieplannen\CO2-prestatieladder.docx Pagina 2 van 6 Introductie Oosterhof Holman streeft naar een beter milieu en naar een transparante communicatie hierover met al haar in- en externe doelgroepen. Sinds december 2011 is Oosterhof Holman gecertificeerd

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Communicatiedoelen

1. Inleiding. 2. Communicatiedoelen 1. Inleiding Dit communicatieplan, de gewijzigde versie 2013, vervangt versie 2012 en is vanaf mei 2013 onderdeel bij het aangepast Energiemanagement Programma 2012-2 van COLMIX. Binnen het CO2 footprint

Nadere informatie

Certificering op de CO 2 -prestatieladder

Certificering op de CO 2 -prestatieladder Certificering op de CO 2 -prestatieladder Rexel Nederland B.V. 2013 It s easy to be green at work 1 Inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Doelgroepen 4 2.1 Intern 4 2.2 Extern 4 3. Middelen 5 4. Organisatie 7

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK

PLAN VAN AANPAK KBO CUIJK CENTRUM PLAN VAN AANPAK 2018 2022 1 P a g i n a INHOUD: Pagina 1: Pagina 2: Pagina 3: Pagina 4: Voorblad Inhoud Inleiding lijke taken en Pagina 5: Pagina 6: Ouderenbeleid PR en Communicatie Scholing

Nadere informatie

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Profielen van bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform Schollevaar Dit document bevat een omschrijving van de diverse bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform

Nadere informatie

Visie GroenLinks Leiden in 2018

Visie GroenLinks Leiden in 2018 Visie GroenLinks Leiden in 2018 Inleiding GroenLinks afdeling Leiden staat stevig in haar schoenen. Afgelopen jaar is opnieuw bewezen dat wij, ondanks politieke tegenwind, als afdeling een goede verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

*Z C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100

*Z C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100 *Z01290330C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Uitvoering moties duurzaamheid Aard : Motie raad Portefeuillehouder : H.A.W.M. Daandels Datum college :

Nadere informatie

Communicatieplan Aanpak tegen kindermishandeling

Communicatieplan Aanpak tegen kindermishandeling Communicatieplan Aanpak tegen kindermishandeling September 2016 Kerkrade, Heerlen, Simpelveld Brunssum, Landgraaf, Onderbanken, Voerendaal en Nuth 1 Versie 6 september 2016 Aanleiding Kindermishandeling

Nadere informatie

Onze invitatie beoogd een stimulatie van integrale participatie binnen de ministerieel aangedragen kaders voor het pilotproject Lokaal Actief.

Onze invitatie beoogd een stimulatie van integrale participatie binnen de ministerieel aangedragen kaders voor het pilotproject Lokaal Actief. Onze invitatie beoogd een stimulatie van integrale participatie binnen de ministerieel aangedragen kaders voor het pilotproject Lokaal Actief. Bullshit bingo Eerste woord. Š Tweede woord Š Derde woord.

Nadere informatie

Communicatieplan

Communicatieplan Communicatieplan 2017-2020 Timmer Grond- Weg- en Waterbouw B.V. Barneveldseweg 105 3826 PB Nijkerk Periode van uitvoering: Mei 2018 Rapportrevisie: 1 Datum: 28 mei 2018 Status: Definitief INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

JMA jaarkader. 2014-2015 concept

JMA jaarkader. 2014-2015 concept JMA jaarkader 2014-2015 concept INHOUDSOPGAVE Voorwoord...1 Hoofdstuk 1 - Doelen voor 2014-2015...3 Van ABP naar hernieuwde samenwerking Milieudefensie...3 Positioneringstraject...3 Criteria partnerships...3

Nadere informatie

IIA Nederland Commissie Vaktechniek(CPP) Jaarplan Commissie Vaktechniek 2008

IIA Nederland Commissie Vaktechniek(CPP) Jaarplan Commissie Vaktechniek 2008 1 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Samenstelling 3. Verantwoordelijkheden en doelstellingen 4. Werkwijze 5. Activiteiten 2008 6. Begroting 2008 2 3 1. Inleiding Dit jaarplan geeft de samenstelling, de

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

a) de beleidsvisie en over de initiatieven die er op gemeentelijk vlak kunnen genomen worden.

a) de beleidsvisie en over de initiatieven die er op gemeentelijk vlak kunnen genomen worden. Statuten Januari 2013 Artikel 1. De Raad voor Internationale Samenwerking is de adviesraad van de gemeente voor ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidproblematiek DAC (Development Assistance Committee)

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE

BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 BELEIDSPLAN van 6DorpenSchoon VOOR DE PERIODE 2015 2019 Aanleiding, motivatie en achtergrond Plastic Soup is de naam voor de grote hoeveelheden plastic

Nadere informatie

Projectplan Het Nieuwe Wonen

Projectplan Het Nieuwe Wonen Projectplan Het Nieuwe Wonen 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens

Nadere informatie

Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht. Jaarplan 2015. (eerste versie op hoofdlijnen)

Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht. Jaarplan 2015. (eerste versie op hoofdlijnen) Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht Jaarplan 2015 (eerste versie op hoofdlijnen) Versie 2.0 27 maart 2015 1. Inleiding De POBD is een vereniging die als doel heeft het winkel- en horecabezoek aan

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Speerpunten 2016 e.v. Stichting Dorpsraad Keldonk

Speerpunten 2016 e.v. Stichting Dorpsraad Keldonk Stichting Dorpsraad Keldonk Datum : 18 februari 2016 Index 1. Doel 2. Aanleiding 3. Leefbaarheid Keldonk en Bouwen 4. Infrastructuur 5. Glasvezel 6. Festiviteiten Keldonk 1. Doel Dit document beschrijft

Nadere informatie

Energie Management Plan 2015

Energie Management Plan 2015 Energie Management Plan 2015 Bijlage bij het KAM jaarplan 2015 Voorlopig Versie 1.0 VBG 2015-09 22 Energie Management Plan 2015 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Energie Management Plan 2015 1 Veiligheid 2

Nadere informatie

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel Plan van aanpak Werkgroep jaarthema 2016: jongeren Gemeenteraad van de gemeente Tiel Inleiding De gemeenteraad van Tiel heeft tijdens de vergadering van 28 oktober 2015 unaniem een motie aangenomen over

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4. 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)...

INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4. 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)... INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1. MEDEZEGGENSCHAP BIJ STICHTING PRISMA... 4 1.1 Samenstelling Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)... 5 1.2 (Tussentijdse) Verkiezingen en vacatures...

Nadere informatie