Gebruik van nieuwe media gaat steeds meer om samen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebruik van nieuwe media gaat steeds meer om samen."

Transcriptie

1 Gebruik van nieuwe media gaat steeds meer om samen. Pedro de Bruyckere hield de jaarlijkse gouden Apenstaartlezing. Hieronder volgt zijn eigen samenvatting. Waar we in de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw steeds een grotere individualisering konden zien, is er al een tijdje een tegenbeweging aan de hand naar samen. Dit kan misschien wat soft klinken, zeker voor iemand uit de generatie X zoals ikzelf, maar jongeren vandaag zijn nu eenmaal minder cynisch dan hun voorgangers. Samen is overal: studenten hokken samen om te studeren, ver van computers, in stille ruimtes in bibliotheken, enkel met een glas water, de boeken en hun medestudenten. Ze praten weinig, maar voelen zich toch verwant. Groepsaankoopsites als Ibood en Groupon kennen veel succes. Ik hoorde van Dominique Verschuren van InPetto hoe in hun nieuw onderzoek Connected een jongen beschreef hoe hij bewust de Facebook-chat laat openstaan, omdat hij dan zijn vrienden bij hem weet, zelfs al is hij op dat moment niet met Facebook bezig. Je kijkt vandaag ook weer samen naar televisie. Uit het meest recente Apenstaartjaren onderzoek blijkt dat jongeren liefst samen met hun ouders naar tv kijken, waarbij dit soms niet zo leuk is voor die laatsten. De kinderen bepalen waarnaar gekeken wordt, maar ze zitten ondertussen lustig te chatten via laptop of gsm. Als je als ouder vraagt of ze dan wel willen kijken, zeggen ze van wel, maar het is voor hen vooral belangrijk om dicht bij hun vader of moeder te zijn. Gezellig... Als we kijken naar hoe de jongeren zelf later invulling willen geven aan hun ouderschap, dan blijkt uit onderzoek van PEW in de VS en NJR in Nederland dat ze op de eerste plaats tijd willen voor hun kinderen, later als ze zelf ouder zijn. Velen vinden dit zelfs belangrijker dan een goedverdienende carrière. Bij kinderen is samen ook goed als het gaat om internet- en computergebruik. Uit onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd in het Journal of Adolescent

2 Health blijkt dat als meisjes samen met hun ouders gamen dit een positief effect heeft. Ze hebben minder snel depressieve gevoelens en gedragen zich beter. Jongens spelen ook graag samen, maar doen dit blijkbaar liever met hun leeftijdsgenoten. Als we kijken naar online surfen en sociale netwerksites, dan kruipen jongeren ook samen bij elkaar met leeftijdgenoten en hebben ouders al snel het raden wat er zoal online gebeurt. Maar hoeveel materiaal wordt er ontwikkeld voor samen als het gaat om internet? Sites die zich richten op kinderen hebben vaak wel een pagina voor ouders, maar materiaal dat uitnodigt om samen met je kind bezig te zijn, en waar je als ouder zelf ook iets aan hebt, is zeldzaam. VTM Kzoom (België) heeft op televisie een geslaagde combinatie gemaakt door een stuk in te zetten op nostalgie. Ze zenden oude series als Maya De Bij en Pipi Langkous uit. Mama en papa kijken uit nostalgie, de kinderen kijken omdat het leuk en nieuw is. Binnenkort verschijnt er een onderzoek van Mijn Kind Online waaruit blijkt dat enkel het Amerikaanse Sesam Straat stimuleert dat ouders ook online samen met hun kind bezig zijn. Het samen voor tieners online, vertaalt zich in de nood aan platformen om samen dingen te creëren. Samen gaat verder dan participeren, bij participatie is er een gezag van bovenaf en kan jij commentaar geven. Tom Palmaerts beschreef hoe de trendsetters onder de jongeren stilaan eerder een site als Vimeo gebruiken om video s te plaatsen dan Youtube, omdat er minder regels zijn. Als we kijken naar de jonge genomineerden van de Gouden Apenstaart 2011, zien we ook deze cocreatie terugkomen. Voor tieners is het samen belangrijk op nog een andere manier. We noemen de jongeren niet voor niets de nulde lijn, ze zullen de eerste zijn om iets op te pikken dat eventueel misgaat. Daarom is het ook zo belangrijk om in campagnes rond bijvoorbeeld cyberpesten niet enkel in te gaan op de dader of het slachtoffer, maar ook op de omgeving: die omgeving ziet en merkt veel meer dan we denken, en zij kunnen wellicht het verschil maken. Leer hen dus hoe je kunt merken dat een van je vrienden gepest wordt. En wat kun je dan doen?

3 Samengevat: laten we hopen dat ontwikkelaars van websites en programma s voor kinderen, de ouders meer gaan betrekken door het ook voor hen boeiend te maken. Ouders willen graag met hun kinderen bezig zijn, en kinderen willen hun online plezier ook graag met hun ouders delen. Als je dat samen doen voor beide interessant maakt, krijgen ze een extra zetje. Als je voor tieners werkt, zorg dan voor platformen voor cocreatie. Pedro de Bruyckere is auteur van het boek Is het nu generatie X, Y of Einstein?

4 Ontwikkelingskenmerken jaar Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingskenmerken van jongeren van 13 t/m 16 jaar. Zo kunt u zien wat normaal is voor deze leeftijd. Aan het eind vindt u de vragen die ouders vaak stellen over deze leeftijd Wat ze zien of spelen Pubers kijken het liefst naar buitenlandse dramaseries en films met romantiek of spannende actie. Boeken, films en games waarin vampiers, bovennatuurlijke elementen en horror voorkomen, zijn ook zeer geliefd. Ook populair zijn talkshows waarin bijzondere onderwerpen aan bod komen (De wereld draait door). Ze gaan nu regelmatig zelfstandig met leeftijdgenoten naar de bioscoop. Veel tieners raken extra geïnteresseerd in films, tv-producties en games die Kijkwijzer of PEGI 16 hebben. Muziekzenders als MTV en TMF zijn thuis de standaard voor achtergrondmuziek bij het maken van huiswerk. Pubers krijgen hun eigen PC of vaker nog een eigen laptop. Steeds vaker staat die niet meer alleen in de huiskamer, maar kunnen ze er draadloos op elke plek in huis mee het internet op. Internetten is een dagelijkse bezigheid geworden. Facebook, MSN en Hyves zijn populair voor de sociale contacten. Youtube wordt dagelijks gebruikt ter ontspanning. Leuke filmpjes worden voortdurend doorgestuurd. Wat ze lezen Pubers (vooral meisjes) houden van boeken met ingewikkelde sociale relaties, platte chicklit of spannende avonturen. Vampier-boeken (Twilight-serie), thrillers of boeken die gevaarlijke situaties beschrijven die actueel zijn in onze maatschappij (drugs, loverboys, cyberseks) zijn populair. Bijvoorbeeld de Waar gebeurd -serie. De meeste tieners hebben een duidelijke eigen smaak ontwikkeld waar ze aan vasthouden. Er zijn grote verschillen tussen kinderen. Sommigen lezen vrijwel geen boeken meer als het niet hoeft (voor school), terwijl anderen onverzadigbaar lijken. De meeste pubers bevredigen hun behoefte aan spanning meer met internet en games dan met boeken. Mediaontwikkeling Jongens houden gemiddeld meer van gamen dan meisjes. Jongeren bepalen veelal zelf wat ze in de media opzoeken en wanneer. Sommige ouders letten nog wel op PEGI- en Kijkwijzer-leeftijden. De media zijn belangrijk als gespreksonderwerp met leeftijdgenoten. Idolen uit de sport en de muziekwereld zijn voorbeelden waaraan ze zich spiegelen.

5 Ze weten dat de media door mensen geproduceerd zijn, maar doorzien nog steeds niet altijd wat betrouwbare informatie is. Zoeken op internet (via Google) resulteert niet altijd in de beste resultaten. Informatie uit sensationele talkshows wordt als voorstelbaar gezien. Ze hebben een grote behoefte aan spanning en sensatie omdat ze op zoek zijn naar grenzen. Ze gaan als ze daaraan toe zijn bewust op zoek naar films, programma s en websites waarin seks voorkomt. Ze gaan nu zelfstandig eigen filmpjes op het internet zetten en hun eigen websites maken. Online games waarbij je lid bent van een gilde of een clan hebben een grote aantrekkingskracht (bijvoorbeeld World of Warcraft). Social media (Hyves, MSN, Facebook, Twitter, etc.) Jongeren maken veel gebruik van sociale media om te kunnen communiceren met vrienden, veelal bekenden van school of de sportclub. Voor sommige jongeren is het een sport om zo veel mogelijk contacten te onderhouden. Daardoor bestaat de contactlijst vaak uit directe vrienden en vrienden van vrienden, maar ook uit allerlei minder of onbekende personen. Dan ontstaat ook het onderscheid tussen 'bekende vrienden' en 'onbekende vrienden'. Vooral meisjes maken in deze fase veel gebruik van MSN of van chat- en Skypemogelijkheden om met anderen te kunnen kletsen. Daarnaast presenteren zij zich graag op profielsites. Dit soort media gebruiken zij voor hun persoonlijkheidsontwikkeling. Reacties op het profiel worden gebruikt als bevestiging van wie ze zijn of willen zijn. Jongens communiceren vaker met anderen via game-communities. Het inleven in rollen biedt ook hen een kans om hun persoonlijkheid te leren kennen en ontwikkelen. Game-communities zijn experimenteerruimtes om te leren omgaan met gevoelens (bijvoorbeeld walging bij moord, feestvreugde bij een gezamenlijke overwinning, of teleurstelling bij verlies). In games is het veel heftiger en gaat alles veel sneller dan in het echte leven.

6 Ontwikkelingskenmerken jaar Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingskenmerken van jongeren van 17 en 18 jaar. Zo kunt u zien wat normaal is voor deze leeftijd. Aan het eind vindt u de vragen die ouders vaak stellen over deze leeftijd. Mocht u zelf zo n vraag hebben, dan kunt u die hier stellen. Professionals moeten zich voorbereiden op dit soort vragen van ouders. Wat ze zien of spelen Het mediagedrag van 17- à 18-jarigen komt sterk overeen met dat van volwassenen. Nieuws en praatprogramma s worden nu ook regelmatig bekeken en gewaardeerd. Zeer gewelddadige games met een PEGI 16 leeftijd mogen nu gespeeld worden. Wat ze lezen Hun leesgedrag is (net als hun kijkgedrag) niet meer te bepalen door de opvoeders. Toch lezen oudere tieners nog niet graag volwassen literatuur. Het speciaal voor hen bedoelde genre young adult (16+) wordt dan ook steeds populairder (bijvoorbeeld de boeken van John Green). Uitgeverijen specialiseren zich hierin en in 2010 is zelfs voor het eerst de Grote jongerenliteratuur Prijs uitgereikt (zie: Mediaontwikkeling Jongeren van deze leeftijd zijn technisch zeer digitaal-vaardig. Maar ze overzien nog niet alle consequenties van hun gedrag, zoals het publiceren van foto s of filmpjes op profielsites. Denk bijvoorbeeld aan dronkenmans-beelden, die een probleem kunnen worden bij sollicitaties. Ook jongeren van zijn nog vaak uit op onmiddellijke behoeftebevrediging, waardoor ze op internet nog wel eens verkeerde beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het uitgeven van geld. Social media (Hyves, MSN, Facebook, Twitter, etc.) De belangstelling voor MSN als communicatiemiddel neemt nu af. Andere vormen van expressie en communicatie nemen juist toe, zoals Twitter en Facebook. Het gebruik van social media wordt 'instrumenteler'; vanaf deze leeftijd gebruiken ze de sociale media met een specifiek doel.

7 Sociale media goed voor zelfvertrouwen van jongeren 2 May 2011 Social netwerk sites (SNSs) zijn goed voor het zelfvertrouwen van jongeren, vergroten hun netwerk van vrienden en verbeteren de vriendschappen. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van de ontwikkelingspsychologe Nynke van Waard van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het onderzoek werd uitgevoerd onder 653 jongeren tussen 12 en 19 jaar die gebruik maken van de SNS Hyves. In december 2010 heeft de Universiteit van Amsterdam een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik en de gevolgen van sociale netwerksites voor jongeren. Het onderzoek is gedaan op de SNS Hyves in samenwerking met IJsfontein dat interactieve communicatiestrategieën en interactieve media ontwikkelt voor onder andere de doelgroep kinderen en jongeren. Doel van het onderzoek SNS spelen vandaag de dag een grote rol in het leven van jongeren: wereldwijd is 73% van de jongeren lid van minstens één SNS, waarop zij een profielpagina hebben. In Nederland is dat aantal nog hoger: 91%. Het doel van het onderzoek was om te achterhalen hoe vaak en wat voor soort reacties jongeren krijgen op hun profiel en op hun profielfoto en wat het gebruik van deze sites betekent voor hun zelfvertrouwen en gevoel van tevredenheid. Positieve reacties = veel zelfvertrouwen Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat jongeren op een SNS onderling erg complimenteus zijn en dat dit leidt tot meer zelfvertrouwen bij jongeren. Van de jongeren die hadden aangegeven reacties op hun profiel te krijgen, gaf bijna iedereen (94,9%) aan dat de toon van die reacties altijd of bijna altijd positief was. Voor de profielfoto waren de reacties nog iets positiever: 96,6% van de jongeren kreeg altijd of bijna altijd positieve reacties. Jongeren die voornamelijk positieve reacties krijgen, vertonen relatief veel zelfvertrouwen en gevoel van tevredenheid. Ze kunnen aan de toon van de reacties afleiden in hoeverre ze een goede indruk maken en geaccepteerd worden door anderen, wat van invloed is op het zelfvertrouwen. UvA onderzoekster Nynke van Waard: Door het krijgen en uitlokken van feedback krijgen jongeren een duidelijk beeld van zichzelf en weten zij hoe ze hun online presentatie moeten aanpassen om zo positief mogelijk commentaar te krijgen. Doordat jongeren positief geëvalueerd worden door anderen, gaan ze ook zichzelf positiever evalueren. Liever beeld dan tekst Ook blijkt de profielfoto een grote rol te spelen als het gaat om het maken van vrienden op de site. Jongeren die veel reacties krijgen op hun profielfoto hebben meer vrienden op de SNS.

8 Nynke van Waard: Het lijkt erop dat jongeren hun profielfoto weten te perfectioneren ten gevolge van de feedback van anderen, waardoor deze aantrekkelijker wordt. Hierdoor krijgen ze zowel van onbekenden als bekenden veel reacties en worden nieuwe vrienden op de site gemaakt. Castingcultuur Astrid Poot, insights manager kinderen en jongeren, van IJsfontein: de uitkomst van het onderzoek dat Nynke met IJsfontein deed, past in de bredere trend die wij overal zien: De castingcultuur. In de huidige maatschappij worden mensen steeds meer zichtbaar in alles wat ze doen. Ze laten zich volgen, beoordelen en veroordelen en doen datzelfde bij anderen. Jongeren zijn bezig hun eigen identiteit vorm te geven en gebruiken daar ook deze castingtechnieken voor. Hoe presenteer ik mezelf en wat voor effect heeft dat? Wat is mijn score? Voor jongeren is beeld een heel natuurlijk middel, het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bezig zijn zich door middel van beeld steeds weer te presenteren. Over Nynke van Waard Nynke van Waard (1983) studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij specialiseerde zich in Kind en Media en studeerde woensdag 27 april af met de scriptie See Me, Comment Me, Befriend Me: Online! over de invloed van Sociale Netwerksites op het sociaal zelfvertrouwen en welzijn van adolescenten.

9 Social Media Wat is social media? Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen). Ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Met andere woorden, social media staat voor 'Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt'. Voorbeelden social media websites Bekende voorbeelden van internationale social media website zijn Facebook, YouTube, Linkedin en Twitter, maar ook bijvoorbeeld WikiPedia en MySpace. Voorbeelden uit Nederland zijn Hyves, NuJij en Schoolbank. Bij deze tevens een lijstje met jaartallen gekoppeld aan de diverse social media sites: 2001-Wikipedia, 2003-Wordpress, 2003-Linkedin, 2003-Myspace 2004-Facebook, 2005-Youtube, 2006-Twitter Hoe werken social media? Bij social media draait het vooral om de rol van de website bezoeker. Hij zorgt meestal voor de inhoud van de website (bij YouTube uploaden de gebruikers de video's en bij WikiPedia kan iedereen zelf artikelen maken en bewerken). Dit wordt ook wel User generated content genoemd. Daarnaast zorgt het social medium soms ook voor de rangschikking van de content (op NuJij kan iedereen stemmen voor elk nieuws artikel, zo komen vanzelf de belangrijkste berichten op de homepage). Het woord "social" zegt al voldoende; Social media zijn omgevingen waar een hoge mate van interactie plaatsvindt. Groepen mensen komen er samen om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Meestal zijn ze daarbij op zoek naar gelijkwaardige personen die dezelfde normen en waarden hebben. Dit komt voort uit de onbewuste gedachte dat "iedereen die gelijk is aan mij leuker, interessanter en beter te vertrouwen is". Het vertrouwen in 'peers' neemt steeds verder toe, hetgeen inhoudt dat we veel meer waarde hechten aan de mening van ons netwerk dan aan die van organisaties of merken. Volgens de Van Dale betekent sociaal o.a. dat men geneigd is om te leven in groepen. Dit is meteen ook de verklaring waarom de social media website zoveel bezoekers trekt: mensen gaan gezamenlijk op zoek naar zogenaamde 'peers', mensen die net als u zelf zijn. Met deze personen wisselen we informatie uit. Als er eenmaal een kritische massa is bereikt, treedt er een sneeuwbaleffect (ook wel viraal of viral effect genoemd) op waardoor er steeds meer mensen op de website afkomen. Ook zij willen graag weten wat er allemaal mogelijk is. Alle voorheen genoemde websites zijn voorbeelden waarbij deze situatie opgetreden is. De rol van social media in marketing & internetstrategie Mensen hebben 5 sociale basisbehoeften, die omschreven zijn in een piramide door bekend socioloog/marketeer Maslow. Marketeers zijn altijd druk met het voldoen aan deze basisbehoeften van de mens. Sociale media geven de consument de mogelijkheid eenvoudiger te voldoen aan behoeften zoals sociaal gedrag, erkenning en zelfontplooiing en bedrijven kunnen daar gebruik van maken. Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk een dialoog aan te gaan met grote groepen consumenten, zonder dat dit grote budgetten vereist. Door goed om te gaan met sociale media worden bedrijven en merken deel van het 'netwerk' en van de 'peers' waardoor ze sneller en beter vertrouwd worden. Social media marketing speelt dan ook een steeds belangrijkere rol in de relatiemarketing van bedrijven en binnen Public Relations.

10 De sterke kanten van social media: Social media sites zijn vaak erg actueel, omdat een grote groep consumenten actief is en er altijd wel een als eerste bij een gebeurtenis aanwezig is. In 2009 zagen we hier veel voorbeelden van op Twitter, zoals het vliegtuigongeluk in Amsterdam, en de ongeregeldheden in Iran. De inhoud van social media websites is vrijwel altijd deelbaar en eenvoudig te verspreiden binnen een netwerk. Dit houdt in dat zeer snel een viral effect ofwel buzz kan plaatsvinden. Social media en niche communities zijn zeer geschikt voor het benaderen van marketingniches. Dit heeft veel overeenkomsten met de reeds bekende term The Long Tail of Marketing. Social media zijn snel doorzoekbaar en relatief objectief, aangezien ze worden gegenereerd door een brede groep mensen. Dit wordt ook wel 'the wisdom of the crowd' genoemd. Social media laat consumenten op een eenvoudigere manier voldoen aan de basisbehoeftes van Maslow, in tegenstelling tot traditionele media. Sociale media scoren zeer goed in zoekmachines als Google, vanwege het relatief objectieve en betrouwbare karakter. De zwakke kanten van social media: Hoewel social media zeer geschikt is voor personalisatie, worden resultaten vaak vertoond op basis van gemiddelden door de werking van democratie. Dit kan er voor zorgen dat goede initiatieven toch niet naar boven komen. Consumenten en medewerkers kunnen alles zeggen over je bedrijf op sociale media websites. Dit kan zorgen voor veel positieve publiciteit, maar ook voor slechte publiciteit, ook als dat niet terecht is. Een goed voorbeeld daarvan is Domino's Pizza. Om deze problemen tegen te gaan stellen steeds meer bedrijven social media richtlijnen op voor hun medewerkers. Social media zijn niet altijd zo betrouwbaar als gezegd wordt. Veel berichten op Twitter betreffen bijvoorbeeld geruchten die door de massa worden versterkt en vervolgens niet waar blijken te zijn.

11 VORMEN VAN CYBERPESTEN Kinderen en jongeren hebben met elkaar contact via mobieltjes en computers. In dit contact kunnen ze elkaar op allerlei manieren pesten. Wat is cyberpesten? Cyberpesten is pesten via internet of telefoon. Het pesten zelf is meestal niet anders dan bij traditioneel pesten: het gaat vaak om uitschelden, belachelijk maken en buiten sluiten. De impact en de aanpak is wel anders. Vormen van cyberpesten: Beledigen via sms, mail of chat Via sms, mail of chat kun je elkaar vervelende boodschappen sturen. Dat gebeurt vaak anoniem of onder een verzonnen naam. Misleiden via internet of mobieltje Een ander kan zich voordoen als iemand anders, door bijvoorbeeld een nepprofiel aan te maken in een chatprogramma. Omdat je elkaar niet ziet, geloof je al snel dat degene aan de andere kant ook echt degene is die hij of zij zegt dat hij of zij is. En als je je herkenbaarheid uitschakelt op je mobieltje, zie je niet wie jou belt. Je kunt ook in een tekstberichtje (sms) verbergen wie je echt bent. Bedreigen via internet of mobieltje Omdat je kunt verbergen wie je echt bent in het contact via internet of mobieltje, kun je iemand gemakkelijk bedreigen. Roddelen via internet In het contact via internet kan gemakkelijk geroddeld worden. Bijvoorbeeld via mail of chat. Degene over wie geroddeld wordt, wordt gewoon niet uitgenodigd voor het gesprek. Inbreken in iemands mailbox of chatprogramma Door achter iemands wachtwoorden te komen, kun je in zijn of haar mailbox komen of je in een chatprogramma voordoen als die persoon. Je kunt dan uit naam van die persoon vervelende berichtjes rondsturen naar zijn of haar contactpersonen. Wachtwoord veranderen Als je achter iemands wachtwoord kunt komen, kun je het wachtwoord ook veranderen. En dan kan de ander niet meer bij zijn of haar eigen mail of chataccount. Wachtwoorden stelen en misbruiken Met het wachtwoord van een ander kun je bijvoorbeeld in Habbo Hotel credits stelen. Foto s van mobieltjes en webcam op internet plaatsen Met je mobieltje kun je ongemerkt foto's maken. Met een webcam kan dit ook. Deze foto's kunnen heel persoonlijk en soms ook heel gênant zijn. Door ze op internet te plaatsen, kunnen veel mensen deze foto's ook bekijken. Vaak worden ze ook nog bewerkt om degene op de foto nog belachelijker te maken. Foto's die op internet verschijnen, zijn heel moeilijk te verwijderen, omdat ze overal weer op kunnen duiken. Bezemen Dit is de nieuwste cybertrend. Daarbij plaatsen jongens filmpjes van meisjes op Youtube, met smerige teksten, waarbij ze voor hoer worden uitgemaakt, soms met adresgegevens erbij.

12 Privé gegevens op een site plaatsen Het op een site zetten van iemands privé gegevens, kan ervoor zorgen dat deze persoon lastig wordt gevallen door vreemden. Iemand kan ook belachelijk gemaakt worden door deze gegevens op compromitterende sites te zetten. Virussen sturen Door virussen naar iemands computer te sturen, zorg je ervoor dat die computer crasht

13 Tips voor ouders Je wilt natuurlijk dat je kind veilig hyvet. Hieronder zes tips die je daarbij helpen, opgesteld in samenwerking met Mijn Kind Online. Hyve samen met je kind Meld je aan als vriend bij je kind zodat je kunt zien wie zijn/haar vrienden zijn. Praat over wat jij en je kind op Hyves doen, juist ook als ze gaan puberen en niet altijd zin hebben om erover te praten. Stel de goede vragen. Niet: Hyves-vriendschap stelt toch niks voor? Maar: wat is de leukste krabbel die je ooit hebt gehad van iemand? Of: hoe was het vandaag op Hyves, nog leuke krabbels gekregen? Zet, voor zover mogelijk, de computer op een plaats waar je zicht hebt op wat je kind doet en zodat je makkelijker een gesprek kunt beginnen. Maak duidelijke afspraken met je kind Spreek met je kind af hoe hij/zij Hyves gebruikt. Hoeveel tijd brengt je kind op Hyves door? Staan er onbekenden in zijn/haar vriendenlijst? Geef nooit je wachtwoord aan anderen, hoe betrouwbaar die vriend of vriendin ook is. Spreek niet met iemand af die je via Hyves hebt leren kennen. Als je dat wel doet, neem dan een volwassene mee. Ga netjes met elkaar om op Hyves, zoals je ook offline beleefd bent. Verdiep je in waar je kind online mee bezig is Je hoeft geen digitaal deskundige te zijn om te kunnen luisteren naar wat je kind online doet. Maar verdiep je wel in wat ze zien en meemaken. Op de volgende sites vind je tips: Mijn Kind Online, Mijn Digitale Wereld en Vraag het de Politie. Leer je kind om te gaan met niet OK-materiaal Vertel je kind over het bestaan van flames (scheldberichten). Leg uit dat flames niet letterlijk genomen moeten worden en dat je er niet op moet reageren. Maak een schermafdruk als je een vervelende krabbel krijgt. Zo heb je later bewijs van wat er is gebeurd. Leg je kind uit dat negen van de tien kettingbrieven niet waar zijn. Zo kun je geen Goldmember worden door een bericht 100 keer door te sturen, of een hogeschooldiploma kopen door geld over te maken. Bewaak de privacy van je kind en van anderen Leer je kind: zet je Hyvesprofiel op privé zodat alleen je vrienden het kunnen zien. Als je jonger dan 16 bent is je profiel automatisch afgeschermd voor 'alleen vrienden'. Accepteer geen uitnodigingen van mensen die je niet kent. Publiceer geen namen, adressen, telefoonnummers, etc. Je weet immers niet wat ermee gebeurt. Maak je kind bewust Maak duidelijk dat de virtuele wereld soms een schijnwereld is. Met ander woorden: wat gepresenteerd wordt als echt, kan een verzinsel zijn. Wie zich voordoet als vrouw kan een man zijn. Wie zich voordoet als kind kan een volwassene zijn.

14 Jeugdboeken met het thema INTERNET. Praten met kinderen is vooral: luisteren naar kinderen. Maar hoe krijg je ze aan de praat? Soms is het gewoon gemakkelijker om ze te laten vertellen over een boek. Hieronder volgen een paar tips. Annemarie Bon, Chatten! Zwijsen. ISBN (9+ moeilijk lezende kinderen) Luuk houdt van chatten. Zo leert hij andere kinderen kennen. Maar dan vertelt Luuk een geheim. Daar krijgt hij veel spijt van. Iris Boter, Online. Mozaïek, ISBN (10+) Ilze wordt gepest op haar nieuwe school. Dan krijgt ze van haar vader een pc waardoor ze op internet kan. Via een chatbox leert ze een leuke vriendin kennen met wie ze alles kan bespreken. Dan blijkt echter dat de internetvriendin niet is wie Ilze dacht dat ze was.. Caja Cazemier, Vamp. Ploegsma, ISBN (12+) Jade is onzeker over haar uiterlijk maar krijgt via internet contact met een leuke jongen. Althans. Luco Enckels, Het web. Clavis, ISBN (13+) Helen is 14 en gek op chatten. Eigenlijk doet ze niets anders. Met jongens chatten vindt ze het minst leuk. De meeste jongens denken direct aan seks en willen vooral een afspraakje versieren. Pieter Feller, Chatgevaar. Unieboek. ISBN (13+) Madelon komt in een chatbox Arthur tegen en het klikt meteen. Na 3 maanden spreken ze af elkaar te ontmoeten. Hun afspraakje loopt uit op een aanranding. Wlima Geldof, Heej sgatje. Life/Holland. ISBN (12+) Tim is een player: via internet versiert hij erop los. Totdat hij Sacha ontmoet.

15 Joost Heyink, Het web. Van Holkema & Warendorf, ISBN (12+) Meg ontmoet Beau in een chatroom. Hij wil haar ontmoeten, maar Meg aarzelt. Beau blijkt een freak te zijn en ze weet hem te ontsnappen. Marian Hoefnagel, Chatten. Bestellen via (12+ moeilijk lezende kinderen) Roy is een echte computergek. Op school mag hij een computerclub oprichten. De hele klas doet mee. Roy leert hen chatten, maar dat loopt uit de hand. Want hij komt een naar geheim van Doenja te weten. Theo en Marianne Hoogstraaten, Webcam girls. Sjaloom, ISBN (12+) Cindy en haar vriendinnen ontmoeten een interessante man via MSN. Als Cindy na een zuipwedstrijd in hun indrinkkeet verdwijnt, vraagt iedereen zich af wat er gebeurd is. Heeft die internetvriend ermee te maken? Mary Hooper, Black Out. Ploegsma, ISBN (11+) Amy heeft na een knallende ruzie helemaal geen vriendinnen meer. Ze gaat het Internet op en daar ontmoet ze Zed. Met hem chat ze bijna elke avond en ze vindt in hem de vriend die ze zo hard nodig heeft. Ze besluit toch naar hem toe te gaan. Maar of dat wel een goed idee is... Netty van Kaathoven, Pas op, Tirza! Van Tricht, ISBN (moeilijk lezen AVI 5, 12+) Tirza ontdekt het chatten, maar wat begint als een onschuldige meisjesflirt eindigt in kwalijk misbruik. Netty van Kaathoven, Ik weet je te vinden. Nino/SWP. ISBN (10+) Opeens dat bericht op het paardenforum waar Anouk altijd komt. Gemene smsjes volgen. Het is een grote schok als ze ontdekt wie de dader is. Sara Kadefors, Sandor slash Ida (vert. uit het Zweeds). Clavis, ISBN (12+) Tijdens het chatten herkennen een jongen en een meisje elkaars eenzaamheid en ze komen langzaam nader tot elkaar.

16 Yvonne Kroonenberg, Ik mail je. Leopold. ISBN (13+) Tot haar verbazing lukt het stille Dido in haar vakantie vrienden te maken. Normaal gesproken regelt haar vriendin Marieke dat! Met de vlotte tweelingbroer Leon blijft Dido zelfs mailen. Jongens zijn niks voor Dido, tot ze merkt dat ze wel heel veel aan hem toevertrouwt. Is ze verliefd? Hans, Kuyper, Knokken voor Cas. Leopold, ISBN (13+) Nicole kan zich op internet als iemand anders voordoen, talloze verschillende identiteiten neemt ze aan. Maar de chats met Don81 heeft ze niet meer onder controle. Patrick Lagrou, Geesten in huis. Clavis,ISBN (13+) Het leven van Justien speelt zich voornamelijk achter de computer af. Met de hulp van een online kennis weet ze de schoolcomputer te hacken. Ondertussen heeft ze niet door dat er in het nieuwe huis allerlei vreemde dingen gebeuren. Marlies Slegers. Webcams, vriendjes en andere r@mpen. Kluitman, ISBN (10+) Kaat is de laatste tijd veel alleen thuis, maar ze vermaakt zich prima op internet, op de vriendensite. Maar dan laat ze zich verleiden om bloot voor de webcam te gaan staan.. Anja Vereijken, De koningin van het web. B4books. ISBN (12+) Iemand pest Anna via het internet en haar mobieltje. Er is ook een Hyves-profiel aangemaakt onder haar naam. Op deze Hyvespagina staan allerlei foto s van Anna, waarvan ze helemaal niet weet wie ze gemaakt heeft. Wie zit hierachter? Ze voelt zich nergens meer veilig. Anja Vereijken, Misleid. De Fontein. ISBN (12+) Wat als je er alleen voor staat op internet? Hoe goed ken jij je vrienden op het web eigenlijk? Karel Verleyen. Cyberbabe. Davidsfonds/Infodok. ISBN (15+) Sam is zestien. Voor een schoolproject maakt hij virtuele leerlingen. Het loopt uit

17 de hand als hij besluit om het volmaakte meisje te programmeren. Zijn echte vriendin zit dat helemaal niet zitten... Heleen Vreeswijk, Chatroom. Manteau, ISBN (14+) Floor wordt benaderd door een modellenbureau en uiteindelijk maken ze een afspraak om foto's te maken. De fotograaf blijkt niet zulke goede bedoelingen te hebben. Een recherche-team gaat op zoek en vindt de man uiteindelijk. Ellen de Wachter, Liever chatten. Van Holkema & Warendorf, ISBN (11+) Maarten vindt het moeilijk om zich uit te drukken, want hij stottert. Als hij aan het chatten is, heeft hij nergens last van: omdat niemand weet dat hij stottert, kan hij hier zichzelf zijn.

18 Nuttige websites Op deze website kunnen kinderen melding maken wanneer zij online zijn lastiggevallen op een chatwebsite, MSN of ander platform

Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard

Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard Richtlijnen en regels voor het gebruik van social media door leden in relatie tot Reddingsbrigade Heerhugowaard. Augustus 2015 1 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

Brijder Cluster Jeugd Ouderbijeenkomst Social Media. Olga Kruize

Brijder Cluster Jeugd Ouderbijeenkomst Social Media. Olga Kruize Brijder Cluster Jeugd Ouderbijeenkomst Social Media Olga Kruize Olga Kruize Brijder Jeugd Olga.kruize@brijder.nl Programma Wat is social media? Feiten en cijfers Stellingen Goede apps Tips Vragen Gamen/internetten

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Kind en Media - C. Oldemaat

Kind en Media - C. Oldemaat Kind en Media Carola Oldemaat Carola.oldemaat@rijnbrinkgroep.nl Rijnbrink Groep www.rijnbrinkgroep.nl Adviseur Lezen, Leren en Informeren Kind en Media - C. Oldemaat 2 Programma Inleiding Belevingswereld

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 http://youngmarketing.web-log.nl/youngmarketing/2007/06/profielsites_ve.html 15 juni 2007 Profielsites versterken

Nadere informatie

Sssstttt!! Een geheim

Sssstttt!! Een geheim BLOGGEN WEBSITE BERICHTEN ZELF MAKEN HACKEN PASWOORD BLOKKEREN IDENTITEIT BINNENDRINGEN BLOKKEREN MSN CHATTEN ONLINE VIRUS KAPOT VIRUSSCAN BEVEILIGING PRIVACY FOTO VIDEO OPENBAAR KEUZES ONLINE DATEN CHATBOX

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

7.7. Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Eerste uitgave 2006 Nederlands

7.7. Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Eerste uitgave 2006 Nederlands Boekverslag door N. 1770 woorden 23 februari 2013 7.7 12 keer beoordeeld Auteur Caja Cazemier Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Boekverslag 2ejaars VMBO ONC Parkdreef 2 de boek Algemeen

Nadere informatie

Protocol internet en Mobiele telefonie

Protocol internet en Mobiele telefonie Protocol internet en Mobiele telefonie Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 3 Richtlijnen bij internet en e-mailen 5 4 Strafbare feiten 5 5 GSM-/ Cyberstalking 5 6 Fotorecht 5 7 Scholen scholen

Nadere informatie

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten )

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Inhoud 1. Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Uw kind op internet Tieners lijken soms wel helemaal verslingerd aan internet: gamen met anderen over de hele wereld, uren ronddwalen in het Habbo

Nadere informatie

Factsheet Mediagebruik. 17- tot en met 18-jarigen

Factsheet Mediagebruik. 17- tot en met 18-jarigen Factsheet Mediagebruik 17- tot en met 18-jarigen Mediagebruik kenmerkend voor jongvolwassenen van 17 en 18 jaar Gemiddeld besteden kinderen van 17 en 18 jaar zo n vijf tot zes uur per dag aan televisiekijken,

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag. Onderzoek Sexting 7 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015 deden 1852 jongeren mee, waaronder 961 middelbare scholieren. De uitslag is

Nadere informatie

Veilig op internet. Annemieke Vreeswijk de Jong Pagina

Veilig op internet. Annemieke Vreeswijk de Jong Pagina Veilig op internet Kinderen kunnen eigenlijk niet alleen gelaten worden bij hun surftochten over het World Wide Web. Om ze te begeleiden kunnen ouders gebruik maken van verschillende technische oplossingen.

Nadere informatie

Internet protocol en Cyberpesten

Internet protocol en Cyberpesten E-mail & Internet Internet protocol en Cyberpesten Versie mei 2014 Algemeen Dit internet protocol is tot stand gekomen na overleg met directie, ICT en team. Er zit in de ICT-documentatie die elke collega

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder Social Media Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder DOEL VAN VANAVOND: Een kennismaking met sociale/nieuwe media welke sociale media gebruiken leerlingen veel en

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 Jeugdgezondheidszorg Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 JGZ op school Wij zien uw kind op 2 momenten VMBO: 1 e en 3 e klas HAVO/VWO: 2 e en 4 e klas vragenlijst Bij eerste contact: lengte en

Nadere informatie

Pestprotocol O.R.S. Lek en Linge

Pestprotocol O.R.S. Lek en Linge Pestprotocol O.R.S. Lek en Linge STOP met PESTEN Het protocol In het pestprotocol is vastgelegd dat we pestgedrag op school niet accepteren en volgens een vooraf bepaalde handelwijze gaan aanpakken. Uitgangspunten

Nadere informatie

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014 Uw kind en Sociale Media Woensdag 10 september 2014 Even voorstellen Linda van Delft Gezondheidsbevorderaar (oudervoorlichting, adviesgesprekken, docententrainingen & gastlessen) 088-3084284 lvandelft@ggdhm.nl

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig hebt om kritisch en bewust om te gaan met media- en media-ontwikkelingen in de maatschappij. Internet nu Internet is zo oud

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Veel leesplezier gewenst! Met ondernemende groet, Bram van Dam Student Small Business & Retail Management. 30 mei 2012.

Veel leesplezier gewenst! Met ondernemende groet, Bram van Dam Student Small Business & Retail Management. 30 mei 2012. return on investment marketing viral sociale behoeftes Doelgroep Social Media Voor de kleine ondernemer Voorwoord Na veel over social media te hebben gelezen, verschillende presentaties te hebben bijgewoond

Nadere informatie

Internetprotocol. Internet op school

Internetprotocol. Internet op school Internetprotocol Internet op school De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van internet. Wij hebben ervoor gekozen de leerlingen van alle klassen die mogelijkheid te bieden. Wij volgen de strategie

Nadere informatie

Mediaprotocol. Odaschool Weert

Mediaprotocol. Odaschool Weert Mediaprotocol Odaschool Weert Oktober 2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Afspraken voor alle kinderen... 4 1.1 Algemene afspraken... 4 1.2 Praktisch device gebruik... 4 1.3 Wat als het toch fout gaat?... 4

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 7 ... Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Nadere informatie

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online Cyberpesten en Social Media Wat doen kinderen online 1 Agenda Inleiding. Wat is Social Media? Platformen. Voorbeelden van cyberpesten. Data over cyberpesten. Signaleren van cyberpesten. Wat te doen bij

Nadere informatie

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis -

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis - Opdracht 1 - Cursus Opdracht 2 Checklist Website 1 NTR Het Klokhuis - http://www.hetklokhuis.nl/ 16-23 (maximaal aantal te halen : 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk

Nadere informatie

Social media workshop

Social media workshop Social media workshop Doel van vandaag: Een introductie, wat is social media. Verdieping binnen een Facebook fanpage. Wat is Social Media Social media zijn communicatiekanalen op internet waarop informatie,

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Samenvatting Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Deze samenvatting gaat over hoofdstuk 4; eerst publiceren dan filteren,

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1

6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1 6f Hoe gaat men om met het internetgebruik van jongeren? 1 Herkent u deze vragen? Wat doet mijn jongere eigenlijk op internet? Is het schadelijk als mijn jongere veel achter de computer zit? Bestaat internetverslaving?

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Getrouwd, vader van 3 jongens Pleegvader, Culemborg Linkedin (702 connections), twitter (562 volgers), Facebook (345 vrienden) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je

Nadere informatie

In de digitale wereld gebruik ik alleen mijn voornaam. Andere persoonlijke gegevens (achternaam, adres, telefoonnummer enz.) houd ik voor mezelf.

In de digitale wereld gebruik ik alleen mijn voornaam. Andere persoonlijke gegevens (achternaam, adres, telefoonnummer enz.) houd ik voor mezelf. Richtlijnen voor het gebruik van sociale media en internet voor leerlingen Voor een goede omgang in de digitale wereld (sociale media*, internet, e-mail, whats app, enz.) gelden, net als in de 'echte'

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Social Media, de andere opvoeder

Social Media, de andere opvoeder Social Media, de andere opvoeder Even voorstellen Diana Langerak Echtgenote en mama van twee jongens Communicatiemedewerker De Hoop ggz Aantal jaren eindredactie verschillende bladen, waaronder: Chris

Nadere informatie

Protocol. Internet. Email. Mobile telefoon

Protocol. Internet. Email. Mobile telefoon Protocol Internet Email Mobile telefoon Directie ICT Marianne Boschman Paul van Aken Basisschool De Mijlpaal Brabantring 1 5672 EE Nuenen Tel: 040-2952279 E-mail info@obsdemijlpaal.nl Website www.obsdemijlpaal.nl

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices 1 Veilig internet #benikmediawijs? Hoofdstuk 1: Sociale media en devices Ken jij onderstaande programma s? (Omcirkel het de juiste naam.) Weet jij welke van onderstaande programma s sociale media zijn?

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

Clay Sharky Eerst Publiceren dan Filteren

Clay Sharky Eerst Publiceren dan Filteren Clay Sharky Eerst Publiceren dan Filteren JOCHEM KROOS JOEY TWEEBOOM DAVID KIMPEL OSAIRIS PENGEL MEHMET YILMAZ CMD2E Introductie Social media, als je kijkt naar allerdaagse websites: Livejournal, Youtube,

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Sonal Engels

Onderzoeksverslag Sonal Engels Onderzoeksverslag Sonal Engels CYBER PESTEN Seminar - Dick Swart Sonal Engels 1620340 JDE-VISD-2 Every single day I ask myself, what am I still doing here? Amanda Todd 8-1-2015 Hogeschool Utrecht 2015

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

Enquête cyberpesten. Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt,

Enquête cyberpesten. Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt, Enquête cyberpesten Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt, Ik ben Anke, student maatschappelijk assistent aan de Hogeschool PXL. Tijdens mijn laatste opleidingsjaar doe ik mijn eindstage

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Opdracht 1: Cursus. Opdracht 2: Beoordeel 3 websites

Opdracht 1: Cursus. Opdracht 2: Beoordeel 3 websites Opdracht 1: Cursus a) Doe de cursus op de website. Print je scoreformulier uit, scan het formulier en sla het op in een apart mapje "mediawijsheid" als opdracht 1. SCORE: 12 punten 8-15 punten (maximaal

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Wat doen je kinderen online? W Welke afspraken zijn er bij jullie thuis? Wat wil je vanavond te weten komen? (hoe kan ik ) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig

Nadere informatie

Literatuurlijst Veilig online

Literatuurlijst Veilig online Literatuurlijst Veilig online Informatieve boeken voor volwassenen Kinderen en internet: EHBO-kit bij hyperactief internetgebruik van kinderen en jongeren, leidraad voor ouders, leerkrachten en andere

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

Protocol bij gebruik internet en sociale media. obs De Barkentijn

Protocol bij gebruik internet en sociale media. obs De Barkentijn Protocol bij gebruik internet en sociale media obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom het gebruik van Internet en Sociale Media op de Barkentijn 1-9-2017 Gebruik internet O.B.S. De Barkentijn

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden

Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden http://www.appsmaken.nl/wp- content/uploads/socialmedia_intro.jpg Onderwerp: Social Media Naam: Anton Simion : V4A & Job Vaarhorst : V4B Docent: I. van Uden 2 Inhoudsopgave - Voorwoord - Inleiding - Deelvragen

Nadere informatie

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas?  Werkschrift van DATABAAS 2.0 Nationale Opleiding MediaCoach Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van www.jeeigendatabaas.nl Werkschrift voortgezet onderwijs over online privacy. Voor tieners van 13 tot 15 jaar Inhoudsopgave

Nadere informatie

Undercover in de online wereld. From Wikipedia, the free encyclopedia. Tereza

Undercover in de online wereld. From Wikipedia, the free encyclopedia. Tereza 5.1. Undercover in de online wereld Anonimiteit Men spreekt van anonimiteit als de identiteit van een persoon niet bekend is of als hij die niet bekend wenst te maken. 22 Probeer het verhaal te achterhalen

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Do s en don ts van sociale media bij participatie

Do s en don ts van sociale media bij participatie Do s en don ts van sociale media bij participatie Tool van directie Participatie Inleiding Veel organisaties binnen de Rijksoverheid zijn actief op social media, zoals Facebook, Instagram of YouTube. Een

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK Dit boekje is van Stap 1. Tip 1: Tip 2: Tip 3: Stap 2. Wat geef je wel door op internet en wat niet? Kleur het rondje in: Rood = niet doorgeven op internet Oranje

Nadere informatie

Getuigenissen // Connected // Seks en internet. Regina (16)

Getuigenissen // Connected // Seks en internet. Regina (16) Regina (16) Ik heb mijn vriend leren kennen tijdens een spelletje op internet. Mijn tegenstander stelde voor om op MSN verder te praten. Hij zette zijn webcam op en toen zag ik zijn vriend Lander. Die

Nadere informatie

PAPA, MAG IK ONLINE? Veilig online: je kind opvoeden tot een kritische internetgebruiker. KIN021_veilig internet.indd 1 01/12/11 15:31

PAPA, MAG IK ONLINE? Veilig online: je kind opvoeden tot een kritische internetgebruiker. KIN021_veilig internet.indd 1 01/12/11 15:31 PAPA, MAG IK ONLINE? Veilig online: je kind opvoeden tot een kritische internetgebruiker. KIN021_veilig internet.indd 1 01/12/11 15:31 INTERNET Vet cool volgens je kind, riskant volgens jou? Wat spookt

Nadere informatie

Werkbladen Groep 5 & 6

Werkbladen Groep 5 & 6 Werkbladen Groep 5 & 6 e-mail? H1: Werkblad Leuk op internet Veel kinderen hebben een favoriete website. De één kletst met vriendinnen in een chatprogramma, de andere gaat naar Facebook. Ook spelen veel

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie

Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: > 2e druk

Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: > 2e druk Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: 180 2007 > 2e druk Van internet: Madelon brengt veel tijd door achter de computer. Het liefst zit ze te chatten

Nadere informatie

Wat heb je ooit gedaan waarvan je spijt hebt?

Wat heb je ooit gedaan waarvan je spijt hebt? 1 Door agressief gedrag te vertonen, los ik jouw problemen op. Eens of niet eens? Je weet dat jouw vriendin op een Bangalijst staat( een lijst met de meest gemakkelijk verkrijgbare meisjes), je weet dat

Nadere informatie

Internet protocol November 2014

Internet protocol November 2014 Internet protocol November 2014-1- Internet op school Het Internet is een wereldwijd samenstel van tienduizenden computers en computernetwerken, zonder centrale controle of eigenaar. Een onbegrensde informatiebron

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein Pestprotocol Basisschool Kerensheide Stein Schooljaar 2016-2017 1 THEORETISCHE VERANTWOORDING Doelstelling: Wij, leerkrachten, leerlingen en ouders van basisschool Kerensheide, streven naar een pestvrije

Nadere informatie

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

EU Kids Online onderzoek Gelijkenissen en verschillen tussen jongens en meisjes in online activiteiten en digitale vaardigheden

EU Kids Online onderzoek Gelijkenissen en verschillen tussen jongens en meisjes in online activiteiten en digitale vaardigheden EU Kids Online onderzoek Gelijkenissen en verschillen tussen jongens en meisjes in online activiteiten en digitale vaardigheden Sofie Vandoninck Studiedag Kids Online 8 februari 2012, Leuven Jongens en

Nadere informatie