Nooit meer zakken. Het andere Theorieboek Rijbewijs B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nooit meer zakken. Het andere Theorieboek Rijbewijs B"

Transcriptie

1 Nooit meer zakken Het andere Theorieboek Rijbewijs B Gemakkelijk leren door vraag en antwoord De volledige theorie in ruim 600 simpele bouwstenen door Esmée E. Fauth

2 Colofon maart 2016, Interea Publishing, Arnhem Derde druk. Alle rechten voorbehouden. ISBN: NUR: 462 Tekst en samenstelling: E.E. Fauth Eindredactie: R. Fauth Foto s en illustraties: Dick Schrauwen, E.E. Fauth, R. Fauth, met dank aan Nico Spilt Omslagfoto: met dank aan het CBR in Amsterdam De informatie in deze uitgave is gebaseerd op informatie uit de Wegenverkeerswet, Regeling theorie-examen rijbewijscategorie B van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en informatie door derden ter beschikking gesteld. Aan de juistheid van de gegevens is veel zorg en aandacht besteed. Mocht deze uitgave toch onjuistheden blijken te bevatten, dan kan de auteur, noch de uitgeverij, hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

3 Inhoudsopgave Hoe je dit boek het beste kunt gebruiken 5 Wat dit boek jou biedt 5 Waarom open vragen? 5 Stap voor stap leren 5 Hoe kom je aan proefexamens? 6 Gevaarherkenning 6 Categorie: Definities - Vragen 10 Categorie: Maximumsnelheid - Vragen 28 Categorie: Voorrang 36 Categorie: Auto(snel)wegen 48 Categorie: Verkeersborden Vragen 52 Categorie: Parkeren en stilstaan - Vragen 98 Categorie: Verkeersregels 114 Categorie: Voorschriften 126 Categorie: Aanhangwagens 134 Categorie: Fietsers en bromfietsers 144 Categorie: Verkeerssituaties 146 Categorie: Auto en inrichting 160 Categorie: Lading 168 Categorie: Overwegen en tunnels 174 Categorie: Rotondes 180 Categorie: Lichten 186 Categorie: Wegmarkeringen 198 Categorie: Rouwstoeten en militaire colonnes 204 Categorie: Het nieuwe rijden 214 Verkeersbordenoverzicht 218 Zoektermenregister 225

4 Introductie 5 Hoe je dit boek het beste kunt gebruiken Dit boek is voor iedereen die er enigszins tegenop ziet om zijn theorie-examen te gaan doen. Voor diegenen die voor het eerst examen gaan doen, maar vooral ook voor iedereen die al één of meerdere keren gezakt is. Wat dit boek jou biedt Leren moet je uiteindelijk altijd helemaal zelf doen, daar kan geen enkel boek iets aan veranderen. Wat wèl kan uitmaken is de manier waarop de stof aan je gepresenteerd wordt. Dit boek bevat alle theoriekennis die je nodig hebt, opgesplitst in ruim 600 kleine hapklare brokjes kennis in de vorm van vragen met antwoorden. Je hoeft geen hoofd- en bijzaken te leren onderscheiden, want dat is al voor je gedaan. Alles wat je hoeft te doen is een aantal vragen per dag te leren op de manier die hieronder wordt beschreven. Waarom open vragen? Er is voor gekozen om juist géén meerkeuzevragen te stellen, zoals op het examen, maar open vragen vragen waar je zelf het antwoord op moet geven. Waarom? Omdat je pas weet of je iets geleerd hebt als je het aan een ander uitlegt. Als jij een vraag uit dit boek probeert te beantwoorden, doe je dat in je eigen woorden. Daarbij maak je gebruik van de kennis die al in je hoofd is opgeslagen. Stap voor stap leren Hoe kun je het beste aan de slag met dit boek? Kijk maar eens naar de eerste bladzijde met vragen. Op de linker bladzijde zie je de vragen staan (vaak met een plaatje). Daarvóór zie je twee kolommen met aankruishokjes: geleerd en overhoord. Op de rechterbladzijde vind je de antwoorden. Je krijgt nu een aantal leertips over hoe je het beste kunt leren. Als je je hieraan houdt, zul je je nog verbazen over de hoeveelheid stof die je nu ineens kunt onthouden! Zó kun je het beste aan de slag: 1. Lees één vragenpagina met de bijbehorende antwoorden helemaal door. 2. Lees daarna de vragen met de antwoorden stuk voor stuk door. 3. Probeer het antwoord in je eigen woorden te herhalen zonder te spieken. 4. Als je alle antwoorden op de vragenpagina uit je hoofd kunt geven, leg je het boek weg. 5. Pak het boek voordat je gaat slapen nog een keer en herhaal alle vragen. 6. Als je alle antwoorden nog steeds uit je hoofd kunt geven, vink je deze af onder het kopje geleerd. 7. Ga de volgende dag door met de volgende pagina. 8. Dit doe je elke dag, totdat je de antwoorden op alle vragen goed kunt geven. 9. Begin nu pas met het maken van proefexamens, zodat je jezelf traint om de kennis die je nu hebt ook snel te kunnen toepassen. 10. Herhaal alle vragen ongeveer een week voor het examen nog eens, het liefst allemaal door elkaar. Elke vraag die je meteen kunt beantwoorden, vink je af

5 Introductie 6 onder het kopje overhoord. Er blijven dan een aantal vragen over die wat moeilijker blijven hangen. Die herhaal je net zo lang totdat je zonder problemen het antwoord kunt geven. Dan vink je deze ook af. Zijn er vragen bij waar je elke keer het antwoord op vergeet? Vink deze dan nog niet af, maar herhaal ze de volgende dag. Net zo lang totdat het antwoord er zonder problemen uitrolt. Dan vink je deze ook af. Je kunt het leren van de vragen het beste een beetje over de dag verspreiden. Bijvoorbeeld, een aantal bij de bushalte, een aantal in je pauze en een aantal vlak voor het eten. Zo overvoer je je brein niet met informatie, waardoor de kans veel groter wordt dat alles wat je geleerd hebt ook echt blijft hangen. Het is belangrijk dat je de vragen vlak voor het slapen herhaalt, omdat de antwoorden dan beter in je geheugen zullen blijven opgeslagen. Door op deze manier te leren, heb je altijd overzicht over de hoeveelheid stof die je al kent en die je nog moet herhalen. Doordat je leert door kleine stukjes theorie te overhoren en niet door hele alinea s tekst in je hoofd te stampen, wordt het makkelijker om beetje bij beetje alle kennis in je hoofd te krijgen. En wel op zo n manier, dat je de kennis ook zelf kunt verwoorden en niet afhankelijk bent van de antwoorden bij de meerkeuzevragen op het examen, hopend dat je het goede antwoord misschien herkent. Hoe kom je aan proefexamens? Examenvragen zijn verkrijgbaar op CD-ROM of via internet. Je kunt op de site onder het kopje Examenlinks kijken. Daar vind je links naar andere websites waar je online proefexamens kunt doen, meestal tegen een kleine vergoeding. Je kunt natuurlijk ook één van de vele examen-cd-roms kopen op andere sites of via je rijschool, de boekhandel of Internet. Je zult merken dat je steeds beter en sneller wordt in het maken van de examenvragen, omdat je er een soort routine in krijgt. Daarom is het goed om zoveel mogelijk proefexamens te maken, totdat je elke keer zonder problemen slaagt. Gevaarherkenning Tegenwoordig zitten er ook 25 vragen Gevaarherkenning in het theorie-examen. Je hoeft er weliswaar maar 12 van de 25 goed te hebben, maar het is wel een belangrijk onderdeel. Aangezien dit onderdeel een groot beroep doet op je rij-inzicht, is het beter om al een heel eind gevorderd te zijn met je praktijklessen, vóórdat je het theorie-examen aflegt. Er bestaan tot nu toe geen theorieboeken om je hiervoor te trainen, alleen hele series proefexamens, zodat je goed kunt oefenen. Het idee hierachter is dat als je de verkeerstheorieregels kent en je voldoende leservaring hebt, je voor dit onderdeel moet kunnen slagen. Zo eenvoudig blijkt het in de praktijk echter niet voor iedereen te zijn. Om je toch wat houvast te geven bij het oefenen van dit onderdeel, volgt hier een serie tips.

6 Nooit meer zakken 10 Categorie: Definities - Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 1 Wie zijn er allemaal weggebruikers?. 2 Welke weggebruikers zijn bestuurders? 3 Is iemand die met een motor aan de hand loopt een bestuurder of een voetganger? 4 Moet iemand die met een motor aan de hand loopt zijn helm op hebben? 5 Is de koetsier van een trouwkoets een bestuurder? 6 Is een moeder met een kinderwagen een bestuurder? 7 Is een man die een kruiwagen voortduwt een bestuurder?

7 Nooit meer zakken 11 Categorie: Definities Antwoorden Antwoord 1 Voetgangers, fietsers, bromfietsers, snorfietsers, bestuurders van gehandicaptenvoertuigen of brommobiel, bestuurders van auto's, trams, bussen, motoren, ruiters, geleiders van rij- of trekdieren of vee en bestuurders van bespannen (met paard of ander trekdier) of onbespannen (zonder trekdier) wagens. 2 Alle weggebruikers van vraag 1 BEHALVE voetgangers. 3 Een voetganger. 4 Nee, want hij is een voetganger. 5 Ja. 6 Nee, een voetganger. 7 Nee, een voetganger.

8 Nooit meer zakken 20 Categorie: Definities Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 35 Is jouw auto verkeerswettelijk gezien een aanhangwagen als je door een andere auto gesleept wordt? 36 Is een fietsstrook hetzelfde als een fietspad? 37 Wanneer spreek je over 'dag' als het om verkeer en verkeersregels gaat? 38 Wanneer spreek je over 'nacht' als het om verkeer en verkeersregels gaat? 39 Wat is een 'overweg'? 40 Hoe noem je een enorme betonnen buis die onder de weg (of onder water) door wordt gelegd, waar verkeer doorheen kan rijden? 41 Wat is een 'duiker' in verkeerstermen?

9 Nooit meer zakken 21 Categorie: Definities Antwoorden Antwoord 35 Ja. 36 Nee, een fietspad ligt echt náást de rijbaan, waar je met je auto op rijdt. Een fietsstrook is onderdeel van de rijbaan. 37 Tussen zonsopgang en zonsondergang. 38 Tussen zonsondergang en zonsopgang. 39 Een kruising van een gewone weg met een spoorweg. 40 Een 'duiker. 41 Een ander woord voor tunnel.

10 Nooit meer zakken 40 Categorie: Voorrang Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 98 Je komt bij een kruising en je ziet dit bord. Er komt een skater aan van links. Moet je deze voorrang verlenen? 99 Je rijdt op een zandweg. Van links komt een fietser die op een geasfalteerde weg rijdt. Moet je deze voorrang geven? 100 Je rijdt op een zandweg en komt bij een kruising met een geasfalteerde weg. Er komt een voetganger van links. Moet jij hem vóór laten gaan? 101 Je komt aan bij een gelijkwaardige kruising. Er rijdt een tram naast je die voor jou langs naar rechts wil afbuigen. Moet jij de tram voorrang geven? 102 Je rijdt op een weg en passeert dit bord. Er komt een tram aan van rechts. Moet je deze voorrang geven?

11 Nooit meer zakken 41 Categorie: Voorrang - Antwoorden Antwoord 98 Ja, want de skater bevindt zich op een voorrangsweg, dus hij mag eerst. 99 Ja, de fietser rijdt op een zogenaamde 'verharde' weg en dus heeft hij voorrang. Een zandweg is een 'onverharde' weg en bestrating heeft voorrang op zand. 100 Ja, want het verkeer op een verharde weg heeft voorrang op verkeer op een onverharde weg. Ook als ze van links komen en ook als het geen bestuurders zijn maar voetgangers. 101 Ja, op gelijkwaardige wegen en kruisingen heeft een tram altijd voorrang. Alleen als jij op een voorrangsweg rijdt en de tram niet, dán heb jij voorrang als bestuurder. 102 Nee, want je rijdt op een voorrangsweg. De tram moet jou eerst laten gaan.

12 Nooit meer zakken 52 Categorie: Verkeersborden Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 127 Als je dit bord ziet, welke markering die hetzelfde betekent als het bord, kun je dan op de weg verwachten? 128 Als je dit type bord ziet, wat betekent dat dan? 129 Als je dit type bord ziet, wat betekent dat dan? 130 Je wilt een straat inrijden waar dit bord geplaatst staat. Mag je hier inrijden? 131 Mag je met je gewone auto op de linker rijstrook rijden als je dit bord ziet? 132 Wat betekent dit bord?

13 Nooit meer zakken 53 Categorie: Verkeersborden Antwoorden Antwoord 127 Haaientanden (een serie witte driehoeken op de weg). 128 Pas op, een spooroverweg met enkel spoor - er kan een trein aankomen. Altijd zelf goed kijken, zelfs al staan er overwegbomen en verkeerslichten. Dit type bord heet Andreaskruis. 129 Het dubbele Andreaskruis betekent: pas op, een spooroverweg met dubbel spoor (of meer sporen). Er kunnen dus ook twee of meer treinen uit beide richtingen tegelijkertijd of vlak na elkaar voorbijrazen! Altijd zelf goed blijven uitkijken, zelfs al staan er overwegbomen en verkeerslichten. 130 Ja. Dit bord betekent dat verkeer in beide richtingen toegestaan is. 131 Ja, als je auto maar niet breder is dan 2 meter. 132 Verboden te parkeren aan deze kant van de weg.

14 Nooit meer zakken 74 Categorie: Verkeersborden Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 192 Mag je hier met je brommer inrijden? 193 Mag je hier met een brommer inrijden? 194 Mag je hier met een gemotoriseerde handwagen inrijden? 195 Mag een bus een straat inrijden waar dit bord staat? 196 Wat betekent dit bord? 197 Waar moet je op letten als je dit blauw-witte bordje langs de weg ziet staan?

15 Nooit meer zakken 75 Categorie: Verkeersborden Antwoorden Antwoord 192 Ja, dit bord betekent alleen dat motorfietsen deze straat niet in mogen rijden. 193 Ja, want een brommer wordt niet gezien als motorvoertuig. Dit bord betekent dat motorvoertuigen deze straat niet mogen inrijden. 194 Nee, want een handwagen met motor wordt gezien als motorvoertuig. 195 Nee, een bus is een motorvoertuig en mag hier niet inrijden. 196 Dat er een spitsstrook geopend is. Dit betekent meestal dat de vluchtstrook nu ook als rijstrook mag worden gebruikt. 197 Op verkeer dat vanaf een parkeerhaven of een (bromfiets)pad op jouw rijbaan gaat invoegen.

16 Nooit meer zakken 92 Categorie: Verkeersborden Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 240 Je ziet dit bord. Je wilt linksaf slaan. Mag dit? 241 Je ziet dit bord. Je wilt rechtdoor rijden. Mag dit? 242 Wat betekent dit bord? 243 Je rijdt met je auto in een straat waar je dit bord geplaatst ziet. Mag je hier aan de kant van de weg parkeren? 244 Je ziet dit bord. Mag je even snel laden en lossen? 245 Dit bord betekent dat je hier betaald mag parkeren. De dichtstbijzijnde automaat blijkt kapot te zijn. Kun je nu toch beboet worden als je hier parkeert, zelfs al kun jij er niets aan doen dat de automaat stuk is?

17 Nooit meer zakken 93 Categorie: Verkeersborden Antwoorden Antwoord 240 Nee, je mag alleen rechtdoor rijden. 241 Nee, je moet rechtsaf slaan. 242 Dit bord betekent dat je alleen linksaf of rechtsaf mag slaan. 243 Ja. Het parkeerverbod geldt alleen voor (snor)fietsers en bromfietsers. 244 Laden en lossen mag wel. Parkeren mag alleen als je een vergunning hebt. 245 Helaas wel. Zeker als er bijvoorbeeld meerdere automaten in dezelfde straat staan die het wél doen.

18 Nooit meer zakken 110 Categorie: Parkeren en stilstaan Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 295 Mag je parkeren op een taxistandplaats? 296 Mag je op deze plek parkeren? 297 Mag je links naast een al geparkeerde auto op de weg parkeren? 298 Je passeert dit bord om 9:00 uur. Betekent dit nu dat je nergens mag parkeren in het hele gebied dat achter dit bord ligt, totdat je een bord tegenkomt dat aangeeft dat de parkeerverbodszone geëindigd is? 299 Je ziet dit bord: een stopverbod. Mag je hier wel parkeren? 300 Mag iemand die in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart zijn gehandicaptenvoertuig langs een gele onderbroken streep parkeren?

19 Nooit meer zakken 111 Categorie: Parkeren en stilstaan Antwoorden Antwoord 295 Nee. 296 Nee, want deze plek is alleen bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen. 297 Nee, dat heet dubbel parkeren en wordt niet gewaardeerd door de politie. 298 Ja. Buiten de genoemde tijden om mag je daar wel parkeren. Het bord geldt echt voor het hele gebied, dus niet alleen voor de kant van de weg waar het bord geplaatst staat. 299 Nee, stoppen mag hier al niet, laat staan parkeren. 300 Ja, maar niet langer dan 3 uur.

20 Nooit meer zakken 142 Categorie: Aanhangwagens Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 401 Een vrachtwagen met een lengte van 12 meter wil een straat inrijden waar dit bord staat. Mag dit? 402 Een auto met aanhanger wil een straat inrijden waar dit bord staat geplaatst. In totaal is de auto plus aanhanger 3 meter lang en 2 meter breed. Mag de auto met aanhangwagen de straat inrijden? 403 Er komt een vrachtwagen bij een straat waar dit bord is geplaatst. De vrachtwagen weegt met lading en al 3,4 ton. Mag hij deze straat inrijden? 404 Betekent dit bord dat je hier niet mag inrijden als je voertuig meer dan 4,8 ton weegt? 405 Je rijdt in een verhuisbusje. Je komt bij een tunnel waar dit bord bij staat. Je weet dat het busje 2 meter hoog is. Mag je hier inrijden? 406 Wat betekent het als een auto een grijs kenteken heeft?

21 Nooit meer zakken 143 Categorie: Aanhangwagens Antwoorden Antwoord 401 Nee, want dit bord geeft aan dat alleen voertuigen die niet langer dan 10 meter (lading erbij gerekend) zijn, deze straat mogen inrijden. 402 Ja, want dit bord betekent dat alleen voertuigen met aanhangwagen en of lading die breder zijn dan 2,3 meter deze straat niet mogen inrijden. De auto met aanhanger uit de vraag is slechts 2 meter breed. 403 Ja, want de straat is alleen verboden voor voertuigen die zwaarder zijn dan 5,4 ton. 404 Ja. Je mag hier niet inrijden als je aslast, dus het gewicht dat via de assen van je voertuig op de weg drukt, hoger dan 4,8 ton is. 405 Ja, want dit bord betekent dat alleen voertuigen die hoger zijn dan 3,1 meter niet door de tunnel kunnen. 406 Dat betekent dat de auto bij de Belastingdienst geregistreerd staat als bestelauto, waarin je maar één passagier mag vervoeren. Je hebt als eigenaar van een auto met grijs kenteken bepaalde belastingvoordelen. Overigens heeft een auto met een grijs kenteken gewoon een gele kentekenplaat. Het grijs is al lang geleden afgeschaft, alleen de uitdrukking is gebleven.

22 Nooit meer zakken 146 Categorie: Verkeerssituaties - Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 414 Je bevindt je in deze verkeerssituatie. Jij wilt voorbij de geparkeerde zwarte auto rijden, maar de witte auto komt je tegemoet. Wie heeft voorrang? 415 Je wilt inhalen. Je zet je richtingaanwijzer aan naar links en kijkt in je binnen- en buitenspiegel om te zien of het ook veilig is om te gaan inhalen. Is dit correct? 416 Je bent aan het inhalen en je wilt weer terug invoegen op de rechterrijbaan. Moet je je richtingaanwijzer naar rechts uitzetten? 417 Links van jou rijdt een auto die links voorgesorteerd heeft. Jij wilt rechtdoor. Mag je de auto rechts inhalen? 418 Je rijdt vlak vóór een rotonde. Mag je rechts inhalen? 419 Je rijdt op een rotonde. Mag je rechts inhalen?

23 Nooit meer zakken 147 Categorie: Verkeerssituaties Antwoorden Antwoord 414 De tegenligger. De blokkade (zwarte geparkeerde auto) is aan jouw kant van de weg. Jij moet daarom wachten tot de witte auto gepasseerd is. 415 Nee, je moet EERST in je binnen- en buitenspiegel kijken, dan check je via het zijraampje de 'dode hoek' en PAS DAN zet je je richtingaanwijzer uit. 416 Ja. Elke richtingverandering moet je aangeven met je richtingaanwijzer. 417 Ja. 418 Ja. 419 Ja.

24 Nooit meer zakken 178 Categorie: Overwegen en tunnels Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 502 Deze verkeersbordencombinatie tref je soms aan bij een overweg. Wat betekent het onderbord precies? 503 Dit baken geeft aan dat je een bepaalde afstand van een overweg verwijderd bent. Hoeveel meter geeft elke rode streep aan? 504 Waarom moet je nooit een zonnebril ophouden als je door een tunnel rijdt? 505 Waarom moet je je dimlicht op voldoende afstand van een tunnel alvast aandoen? 506 Je krijgt een lekke band in een tunnel zonder vluchtstrook. Kun je beter op lage snelheid doorrijden of stoppen op de rijbaan? 507 Je rijdt door een tunnel en komt daar in een file terecht. Je moet op een gegeven moment zelfs een tijdje stilstaan, zo langzaam gaat het verkeer vooruit. Wat doe je?

25 Nooit meer zakken 179 Categorie: Overwegen en tunnels Antwoorden Antwoord 502 Het onderbord geeft aan dat de spoorwegovergang een bolling in het oppervlak heeft. Daardoor kunnen bepaalde type zware vrachtwagens met aanhangers (diepladers) deze overweg niet zonder problemen oversteken, omdat ze de overweg zouden kunnen schampen. Aan de hand van het overwegnummer kan een vrachtwagenchauffeur via tabellen van ProRail bekijken of hij met zijn specifieke dieplader wel of niet probleemloos over deze overweg kan rijden. 503 Elke rode streep staat voor 80 meter. In dit geval ben je 2 x 80 = 160 meter van de spoorweg verwijderd. 504 Omdat je dan het verschil nauwelijks meer ziet tussen de remlichten en gewone achterlichten van je voorganger. 505 Als je je lichten in de tunnel aan zou doen, zouden achterliggers kunnen denken dat je remt, omdat ze je achterlichten voor remlichten aanzien. 506 Als je kunt doorrijden, zelfs al is het met een slakkengangetje, dan is dat beter dan op de rijbaan stoppen in de tunnel zelf. Doe in elk geval je waarschuwingslichten aan. Als je echt niet meer kunt doorrijden, stop dan zoveel mogelijk aan de rechterkant - gebruik eveneens je waarschuwingslichten en trap een paar keer zachtjes op de rem, zodat je remlichten oplichten om achteropkomend verkeer niet met je plotselinge stopactie te verrassen. 507 Je zet je motor uit om onnodige uitlaatgassente vermijden en daardoor het milieu te sparen.

26 Nooit meer zakken 200 Categorie: Wegmarkeringen Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 561 Mag je als (auto)bestuurder een verdrijvingsvlak gebruiken? 562 Wat is een 'suggestiestrook'? 563 Op een 80-kilometerweg buiten de bebouwde kom vind je soms wegen met een dubbele asstreep (streep in het midden). Wat betekent dit? 564 Op een 80- kilometerweg buiten de bebouwde kom vind je soms wegen met een dubbele asstreep (streep in het midden). Aan de kant van de weg vind je onderbroken strepen. Wat betekenen die laatste? 565 Op wegen buiten de bebouwde kom zie je soms een dubbele asstreep (streep in het midden). Aan de kant van de weg vind je onderbroken strepen. Kun je op dit type weg ook langzaamrijdend landbouwverkeer tegenkomen? 566 Je rijdt buiten de bebouwde kom. De asstreep van de weg bestaat uit een dubbele doorgetrokken streep met groene opvulling. Hoe hard mag je hier rijden en mag je ook inhalen?

27 Nooit meer zakken 201 Categorie: Wegmarkeringen Antwoorden Antwoord 561 Nee, nooit. Ook niet om even op stil te staan. En nee, je mag er ook niet even overheen rijden omdat dat toevallig beter uitkomt bij het uitwijken. 562 Op erftoegangswegen met onderbroken strepen aan de kanten, heb je vaak een met rood asfalt aangegeven strook aan beide zijden. Al het verkeer mag deze strook gebruiken, als je als automobilist de voetgangers en (brom)fietsers maar niet hindert. 563 Pas op, inhalen is verboden en bovendien heel gevaarlijk. Je mag een doorgestrokken streep nooit overschrijden en een dubbele al helemaal niet. 564 Dat er weggebruikers de weg kunnen oversteken, oprijden of ineens kunnen afslaan. 565 Ja. 566 De groene opvulling betekent maximum snelheid 100 kilometer per uur. Je mag niet inhalen.

28 Nooit meer zakken 208 Categorie: Rouwstoeten en militaire colonnes Vragen Geleerd Overhoord Vraag Illustratie 583 Je komt bij een gewone kruising, dus zonder stoplichten of haaientanden. Je ziet dat er een rouwstoet van links aan komt gereden. Moet je de rouwstoet voorrang geven? 584 Je komt bij een gelijkwaardige kruising, dus zonder stoplichten of haaientanden. Van links komt een rouwstoet aangereden en twee auto s zijn de kruising al opgereden. Moet jij nu wachten totdat de rest van de rouwstoet ook is doorgereden? 585 Je rijdt op een voorrangsrotonde. Eén afslag voor je begint een rouwstoet de rotonde op te rijden. Net als jij bij deze afslag aankomt, wil de derde auto van de rouwstoet oprijden. Moet je deze auto voorrang geven? 586 Je komt bij een gewone kruising, dus zonder stoplichten of haaientanden. Je ziet dat er een rouwstoet van links aan komt gereden. Twee auto s zijn de kruising alopgereden. De auto s hebben echter geen rouwstoetvlag. Moet jij nu wachten totdat de rest van de rouwstoet ook is doorgereden?

29 Nooit meer zakken 209 Categorie: Rouwstoeten en militaire colonnes Antwoorden Antwoord 583 Nee. Jij hebt voorrang, omdat de eerste auto van de rouwstoet nog niet over de kruising is gereden. De eerste auto moet zich gewoon aan de verkeersregels houden en jou voorrang verlenen. 584 Ja. Op een gelijkwaardige kruising zonder stoplichten of voorrangsborden moet je een rouwstoet helemaal laten voorgaan als deze al begonnen is met de kruising over te steken. Doorkruisen mag dus niet. 585 Nee. Jij rijdt op een voorrangsweg (de rotonde) en dan geldt de regel dat je een rouwstoet niet mag doorsnijden niet meer. Doorkruisen mag hier dus wel. Maar, als je het verkeer niet in gevaar brengt, doe je dit uit respect voor de overledene natuurlijk niet. 586 Nee. Doordat de auto s geen rouwstoetvlag voeren, wordt deze optocht van auto s niet als officiële rouwstoet gezien. Dat betekent dat alle auto s zich aan de normale verkeersregels moeten houden. De derde auto moet jou voorrang geven, want jij komt van rechts.

30 Appendix I 218 Verkeersbordenoverzicht Verboden in te rijden van beide kanten voor alle bestuurders Verboden in te rijden vanaf deze kant voor alle bestuurders Verboden in te rijden voor alle motorvoertuigen met meer dan 2 wielen. Verboden in te rijden voor vrachtwagens. Verboden in te rijden voor motorvoertuigen die niet harder kunnen of magen dan 25 km/uur. De tegenligger mag als eerste passeren, dan jij pas Keerverbod voor alle motorvoertuige n Verboden in te rijden voor ruiters, vee, wagens, fietsen, snorfietsen, brommers, brommobielen, tractoren en invalidenvoertuigen met ingeschakelde motor die niet harder kunnen dan 25 km/uur Verboden voor voetgangers Gesloten voor motorfietsen (met motorfiets aan de hand lopen mag wel) Gesloten voor alle motorvoertuigen Gesloten voor bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen, met in werking zijnde motor Stop. In het bord kan worden aangegeven door wie of waarom het bord wordt toegepast Gesloten voor fietsen, snorfietsen en gehandicapte n-voertuigen zonder motor Voertuigen (plus aanhanger) plus lading mogen niet langer dan 10 meter zijn. Voertuigen (plus aanhanger) plus lading mogen niet breder dan 2,3 meter zijn. Voertuigen (plus aanhanger) plus lading mogen niet hoger dan 3,1meter zijn. Verboden voor voertuigen met een aslast (gewicht per as met twee wielen) van meer dan het aangegeven gewicht. Verboden voor voertuigen (plus aanhanger) met een totaalmassa hoger dan het aangegeven gewicht. Gesloten voor voertuigen met bepaalde gevaarlijke stoffen Parkeerverb od Verbod stil te staan Verbod fietsen en bromfietsen te plaatsen Zone waar niet geparkeerd mag worden gedurende de aangegeven uren Zone waar geen vrachtwagen s mogen komen Gesloten voor motorvoertuigen met aanhangwagen Verbod voor motorvoertuigen om elkaar onderling in te halen

31 Appendix I 219 Rotonde (verplichte rijrichting) De tegenligger moet jou als eerste laten passeren Doodlopende weg naar rechts Doodlopende weg Autosnelweg (max. snelheid 130 km/u tenzij anders aangegeven) Einde autosnelweg Autoweg, max. 100 km/u. Einde autoweg Splitsing Aantal rijstroken Op de linkerrijstrook mogen alleen motorvoertuigen rijden die niet breder zijn dan 2 m Voorsorteerbanen Einde linkerrijstroo k Spitsstrook (rechts) Spitsstrook vrijmaken Einde spitsstrook Aanduiding van twee of meer uitrijstroken, waarvan de linkse eindigt. Uitrit autosnelweg (snelwegennet wordt verlaten) Uitrit autosnelweg (snelwegenne t wordt verlaten) Tunnel met een lengte van 17 km Vluchthaven Vluchthaven met noodtelefoon en brandblusser Vluchthaven Noodtelefoon Brandblusapparaat Radiofrequeti esen radiostation informatie Tankstation Aankondiging van informatiebord, vaak met plattegrond na 400 meter

32 Appendix I 220 Einde inhaalverbod motorvoertuigen Verbod voor vrachtauto's om motorvoertuigen in te halen Einde inhaalverbod voor vrachtwagens verboden harder te rijden dan de aangegeven snelheid Einde aangegeven max. snelheid Zone: max. snelheid 30 km/u Einde zone max. snelheid 30 km/u Einde van alle voorafgegane beperkingen Adviessnelhei d (voor de veiligheid van iedereen is het het beste om je hieraan te houden). Einde adviessnelheid Parkeren hier toegestaan Parkeren alleen toegestaan voor vergunninghouders Gehandicaptenparkeerplaats Taxistandplaats hier mogen alléén taxi s staan. Parkeerplaats voor diegenen die gebruik maken van het openbaar vervoer Zone waar alleen met parkeerschijf mag worden geparkeerd voor de aangegeven tijdsduur Parkeren alleen voor onmiddellijk laden en lossen Parkeerplaats voor carpoolers Einde parkeerschijfzone Eénrichtingsverkeer (achteruitrijden of keren niet toegestaan) Verplichte rijrichting Volg de rijrichting die op het bord is aangegeven Volg één van de rijrichtingen die op het bord zijn aangegeven Volg de rijrichting die op het bord is aangegeven Volg één van de rijrichtingen die op het bord zijn aangegeven Passeer deze pijl alleen aan de aangegeven zijde Dit bord mag je aan beide zijden die de pijl aangeeft passeren Verkeer toegestaan in beide rijrichtingen

33 Appendix II 225 Zoektermenregister A aanhangwagen, 18, 20, 27, 30, 31, 48, 130, 134, 136, 137, 138, 139, 141, 142, 143, 168, 169, 171, 186, 194, 195 achterruit: afgeplakt, 161, 162 achteruit rijden, 48, 124; snelweg, 124 achteruitrijlichten, 164 adviesborden, 33 afrit, 65 alcohol: blaastest, 24 alcoholcontrole, 119 ambulance, 34, 36, 38, 39 Andreaskruis, 53 APK-keuringsbewijs, 128 aquaplaning, 22, 154 as: lading, 169 autobus, 28, 36, 38, 126, 130, 206 automatische knipperlicht installatie: AKI, 175 automatische versnellingsbak: het nieuwe rijden, 214 autosnelweg, 34, 35, 48, 50, 64, 65, 66, 67, 98, 99, 122, 124, 125, 194 Autosnelweg, 65 autoweg, 34, 48, 64, 77, 122, 154, 156, 157, 194 B banden: verschillende soorten, 23, 160, 162, 163, 214, 215 bandenprofiel, 162; minimum, 134 bandenspanning, 160, 214 bandenspoor, 160 bebouwde kom, 22 bedrijfsauto: grijs kenteken, 138 beginnersrijbewijs, 33, 130, 132, 133 bejaarde, 12, 152 bekeuring: minimum leeftijd, 114 bestemmingsverkeer, 114, 115 bestuurder, 10, 12, 13, 38, 45, 56, 73, 118, 126, 153, 159, 200, 206, 207

34 Appendix II 226 bestuurders, 10 betaald: parkeren, 92 beweegbare brug, 177 bijzondere verrichtingen, 24 binnen- en buitenspiegel, 146 binnenspiegel, 161, 162 blaastest, 24 blauw-witte bordje: invoegend verkeer, 74 blinden, 47, 153, 207 blindenstok, 22 boedelbak, 136, 140 boodschappenwagentje, 12 brandweerwagen, 38, 39 brombakfiets, 126, 128 bromfiets, 17, 18, 19, 54, 144 bromfietspad, 124, 144 brommer, 74, 75; inrijverbod, 88 brommobiel, 11, 18, 28, 118, 128, 150 buiten de bebouwde kom, 31, 33, 37, 58, 108, 109, 194, 200 bus, 74, 75 bushalte, 36, 38, 104, 206 buurtbus, 16 C caravan, 88 claxon, 160, 161 D dag, 20 dashboard: pech, 116 detectielus, 23 dimlicht, 178, 186, 187, 189, 190 dode hoek, 22, 147 doodlopende weg, 87 doorgestrokken streep, 151, 201, 203 douane, 77

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

Verkeersborden: Groep A - Snelheid Verkeersborden: Groep A - Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid Verkeersborden: Groep B

Nadere informatie

Verkeersborden Nederland voor Onderweg

Verkeersborden Nederland voor Onderweg Verkeersborden Nederland voor Onderweg Voor iedere Nederlandse weggebruiker is het van belang de verkeersregels en de verkeersborden te kennen. Voor velen zal de betekenis -en het vereiste gedrag of handelen-

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Verkeersborden met omschrijving

Verkeersborden met omschrijving Verkeersborden met omschrijving............................................................. Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving........................................................................ Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

Verkeersborden en tekens

Verkeersborden en tekens Verkeersborden en tekens A1. Maximum snelheid B3. Voorrangskruispunt A2. Einde maximumsnelhei d B4. Voorrangskruispunt zijweg links A3. Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord B5. Voorrangskruispunt

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

: Van Voordenpark 1b, 5301KP Zaltbommel

: Van Voordenpark 1b, 5301KP Zaltbommel V erkeersbeslui t Besluit, 6 april 2018 Wij verlenen een ontheffing voor vrijstelling van de Wegenverkeers en de RVV voor voertuigen van Cyclomedia: Activiteit : vrijstelling van de Wegenverkeers en de

Nadere informatie

Verkeersborden overzicht

Verkeersborden overzicht Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8 Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Vijf soorten verkeersborden

Vijf soorten verkeersborden Vijf soorten verkeersborden Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor soort bord je te maken hebt. Het teken op een bord vertelt je de

Nadere informatie

BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000

BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000 BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000 Willemstad, juli 2000 Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving _ Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007

De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007 De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007 Op onze website www.vvn-zuidplas.nl kunt u zien waarmee we ons zoal mee bezighouden.

Nadere informatie

Algemene regel. Soorten borden

Algemene regel. Soorten borden Algemene regel Je bent verplicht verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden op te volgen. Verkeerstekens zijn: verkeersborden verkeerslichten verkeerstekens op het wegdek Soorten borden De verkeersborden

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs B

Theorieboek. rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B 1 1. Begripsbepalingen hfst1 In de verkeerswetgeving zijn diverse begrippen opgenomen. Dat is gedaan om duidelijk te maken voor wie en in welke situatie de verkeersregels gelden.

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 4

Brommertheorieboek Deel 4 Brommertheorieboek Deel 4 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ Je gaat meer betalen voor verkeersboetes in 2019 Verkeersboetes 2019 Het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Theorieboek rijbewijs B

Theorieboek rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B theorieboek personenauto 1 Colofon 2019 ANWB bv, Den Haag, www.anwb.nl 2 e druk Alle rechten voorbehouden ISBN: 978-90-18-04554-8 theorieboek NUR: 462 Productie: Uitgeverij Smit

Nadere informatie

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) (Tekst geldend op: 15-03-2011) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) Bijlage 1. Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid Bord Omschrijving A1 Maximumsnelheid Bord Omschrijving A2 Einde

Nadere informatie

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 27 STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 STOPPEN : STOPPEN IS IETS WAT JE NIET VRIJWILLIG DOET, MAAR OMDAT HET MOET. BIJVOORBEELD OM VOORRANG TE VERLENEN OF EEN VOETGAN- GER EEN VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS OVER TE

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Zie de Maximum toegestane snelheid op de Nederlandse wegen van de verschillende voertuigen Test theorie: Autosnelwegen

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1 8 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 8. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. voetganger

Nadere informatie

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling 19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz

De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De Grote Amsterdamse Verkeersquiz De quiz 4 rondes - ronde 1 regels als je fietst - ronde 2 verkeersweetjes - ronde 3 regels als je loopt - ronde 4 borden en tekens 5 vragen per ronde 10 seconden denken

Nadere informatie

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel!

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet Ouder

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto Eisen aan bestuurder Geen gebruik maken van autogordels: 120,00 Kind voorin zonder speciaal beveiligingsmiddel:

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN A. SNELHEID. A1 Maximumsnelheid. A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord. A2 Einde maximumsnelheid

VERKEERSBORDEN A. SNELHEID. A1 Maximumsnelheid. A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord. A2 Einde maximumsnelheid VERKEERSBORDEN VERKEERSBORDEN A. SNELHEID A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord. De rijstrook mag worden gebruikt met inacht neming van de

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2017

De verkeersboetes in 2017 De verkeersboetes in 2017 1 EURO GOEDKOPER Nu moet je niet meteen per 1 januari je gaspedaal dieper in gaan trappen, want snelheidsovertredingen worden slechts één euro goedkoper. Dat betekent dat je voor

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

V o o r r a n g s a f s p r a k e n

V o o r r a n g s a f s p r a k e n V o o r r a n g s a f s p r a k e n Meer weten over voorrangsafspraken? Lees dan verder. Afspraken Je mag voorgaan als je te maken krijgt met iemand die achteruit rijdt. Je mag voorgaan als je te maken

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links 1 VERKEERSBORDEN Gevaarlijke bocht. Bocht naar links Gevaarlijke bocht. Bocht naar rechts Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links Gevaarlijke bocht.

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen

rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen rijschoolservice Aanvulling Kennis Verkeer Zware Voertuigen In het boek Kennis Verkeer Zware Voertuigen staat bij de borden F9, F0, F en F niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden.

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer 63 onderwerp: Wegsleepregeling iz-nummer 480773 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 juni

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11)

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11) Intitulé : MINISTERIELE REGELING van 18 januari 2000 no. 1 ter uitvoering van artikel 3, tweede lid, en artikel 8, eerste lid, van het Landsbesluit verkeersregels (AB 1999 no. 39) Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Auto theorie - Rijschool Alex

Auto theorie - Rijschool Alex Auto theorie - Rijschool Alex Rijschool Alex 1. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Weggebruikers... 3 Hoofdstuk 2: Verkeersregels en snelheid... 8 Hoofdstuk 3: Verkeersborden... 23 Hoofdstuk 4: Plaats op de weg...

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2016.

De verkeersboetes in 2016. De verkeersboetes in 2016. SNELHEIDSBOETES DUURDER, ADMINISTRATIEKOSTEN HOGER Alleen de snelheidsboetes gaan in 2016 omhoog, die worden afgerond op hele euro s. Alle overige boetes worden afgerond op tientallen.

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL MANDAATBESLUIT WEGSLEEPREGELING SCHERPENZEEL 2002 Burgemeester en wethouders van de gemeente Scherpenzeel; gelet op het bepaalde in de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit wegslepen

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 6 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 6. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Praktijk examen tips

Praktijk examen tips Praktijk examen tips Beste lezer, dit boekje geeft je de benodigde tips en regels om naast je rijlessen optimaal voor te bereiden op het praktijk examen. Gegarandeerd succes in het behalen van je rijbewijs

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B.

PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B. 1 PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B. Herkomst van dit theorieboek Dit digitale auto theorieboek is te downloaden op www.rijschool-alex.nl. Ook maakt dit theorieboek onderdeel uit van onze eigen

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

: Gemeente Bronckhorst. Verkeersbesluit

: Gemeente Bronckhorst. Verkeersbesluit gemeente Bronckhorst Verkeersbesluit Besluit, 18 november 2016 Wij verlenen een ontheffing op grond van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 van de artikelen 3, eerste lid, 4, 5, eerste

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Inhoudsopgave... Wegenverkeerwet 1994 (WVW 1994) 1 Verkeersgedrag 4 1.1 Gedragsregels 4 Reglement verkeersregels en verkeerstekens

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31 1. Geen geldige APK 90 2. rijbewijs is verlopen 60 3. het rijbewijs niet kunnen tonen 60 4. het kentekenbewijs of APK keuringsbewijs niet kunnen tonen 30 5. rijden zonder rijbewijs 220 6. rijden zonder

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B RIM Verkeersleermiddelen Rijbewijs B Beste collega, Bij deze wil ik u bedanken voor het bestellen van mijn Rijles-instructiemap. Ik hoop van harte dat uw leerlingen er veel van zullen opsteken. Zijn er

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 2

Brommertheorieboek Deel 2 Brommertheorieboek Deel 2 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Verkeersborden en verkeerstekens

Verkeersborden en verkeerstekens www.autototz.nl A Snelheid Verkeersborden en verkeerstekens A1 A2 A3 A4 A5 A1. Maximumsnelheid. Aangegeven snelheid kan variëren per situatie; A2. Einde maximumsnelheid.aangegeven snelheid kan variëren

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN

STILSTAAN EN PARKEREN Definities: Stilstaan: Een stilstaand voertuig is een voertuig dat niet langer dan nodig stilstaat voor: het laten in- en uitstappen van personen. of voor het laden en lossen van goederen. Parkeren: Een

Nadere informatie

Het vaststellen van de openingstijden kan wel aan het college worden gedelegeerd of gemandateerd.

Het vaststellen van de openingstijden kan wel aan het college worden gedelegeerd of gemandateerd. TOELICHTING WEGSLEEPVERORDENING DORDRECHT Artikel 1 In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd. Artikel 2 De uitvoering van de wegsleepverordening is een bevoegdheid van het college. Het wegslepen

Nadere informatie

1\\ o 1 AF«2009. Provincie Zeeland J..\... Directie Economie en Mobiliteit ~ ~ Infrabeheer. Infrabeheer. W.W. van de Kreke

1\\ o 1 AF«2009. Provincie Zeeland J..\... Directie Economie en Mobiliteit ~ ~ Infrabeheer. Infrabeheer. W.W. van de Kreke Directie Economie en Mobiliteit Infrabeheer o 1 AF«2009 1\\ Provincie Zeeland bericht op brietvan; 10 maart 2009 uw kenmerk: PZDB-B-09040 ons kenmerk: 05)0 I '-t r\3 afdeling: Infrabeheer bijlage(n): behandeld

Nadere informatie

HERKENNEN VAN KRUISPUNTEN

HERKENNEN VAN KRUISPUNTEN HERKENNEN VAN KRUISPUNTEN Kruispunten zijn op veel verschillende manieren te herkennen, ik zal hier een uitleg geven en duidelijk maken waar we kruispunten aan kunnen herkennen. Allereerst gaan we eens

Nadere informatie

1. Algemene bepalingen. 2. Verkeersborden. 3. Verkeerslichten. 4. Verkeerstekens op het wegdek

1. Algemene bepalingen. 2. Verkeersborden. 3. Verkeerslichten. 4. Verkeerstekens op het wegdek RVV 1990 HOOFDSTUK I Begripsbepalingen HOOFDSTUK II Verkeersregels 1. Plaats op de weg 2. Inhalen 3. Files 4. Oprijden van kruispunten 5. Verlenen van voorrang HOOFDSTUK III VERKEERSTEKENS 1. Algemene

Nadere informatie