Zeven Stellingen over de Campagne Vaarwel de Blauwe Envelop. Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zeven Stellingen over de Campagne Vaarwel de Blauwe Envelop. Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies"

Transcriptie

1 Zeven Stellingen over de Campagne Vaarwel de Blauwe Envelop Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies

2 Digitale Ambitie Regering 2017 In 2017 zijn alle overheidsdiensten digitaal beschikbaar (hetgeen niet wil zeggen dat zij enkel digitaal aangeboden worden) Het is twijfelachtig dat dit wordt gehaald, zeker voor complexe diensten. Een UWV zet al weer een stap terug: terugkomst van face-to-face begeleiding. Van Blauwe enveloppe tot Berichtenbox is een relatief eenvoudige stap: Na de toeslagen zullen in 2017 de berichten over aangifte en aanslag inkomstenbelasting digitaal beschikbaar worden. Maar heeft dit ook het verlangde effect?

3 Acceptatiefasen in Discussie bij de Campagne Vaarwel de Blauwe Envelop ADOPTIE Alle aandacht: Verdwijnen blauwe enveloppe Activering Berichtenbox Discussie Digibeten en acceptatie digitale post (Ombudsman, ANBO) GEBRUIK EFFECTEN Besparing verzendkosten (60 miljoen 2 jaar/ milieukosten Effectiever toezicht Eigentijds contact BD als wegbereider van de Digitale Overheid. MAAR WAT ZIJN DE SECOND ORDER EFFECTEN

4 Adoptie: Digibeten 1. Ongeveer een kwart van de burgers heeft nog steeds problemen met digitale kanalen (vooral ouderen, laagopgeleiden en migranten: 5% geen internet, van de rest gebruikt 20% dit niet of nauwelijks 2.Digitale vaardigheden van groot deel burgers zijn onvoldoende, vooral informatie en strategische vaardigheden: juist nodig voor overheidsdiensten 3. Bureaucratische vaardigheden van veel burgers zijn ook onvoldoende. Begrijpelijke inhoud en taal van diensten zijn een groter probleem dan de digitale vorm! Vuistregel: 40% van overheidstaal is niet begrijpelijk voor 40% van de burgers.

5 Adoptie: Digibeten Stelling 1 Dankzij de discussie aangekaart door o.a. ouderenorganisatie en de Ombudsman lijken een overgang van 5 tot 8 jaar, een duidelijke verplichting en beloofde ondersteuning door de BD voldoende. MAAR: - Wat met het principe dat élke burger dit moet kunnen, zonder hulp? - Is er voldoende gedacht aan de (o.a. visueel) gehandicapten? Nu niet, bij de Berichtenbox - Wat betekent dit voor het imago van de BD Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker voor deze groep?

6 Adoptie: Beeldvorming 1. Beeldvorming van sommigen over de overheid die weer eens doordramt: de verplichting. 2. Is de Blauwe Enveloppe niet een soort Nationaal Erfgoed geworden? Ingevoerd op 1 mei 1916 voor ruim een half miljoen belastingplichtigen, nu 12? 3. Stelling 2 Is de Belastingdienst niet gek om haar grootste asset voor aandacht weg te gooien? Unieke trekker die in huis komt in onze attention economy. Om nu met NUL te beginnen en te concurreren met duizenden concurrenten voor aandacht?

7 Adoptie: Activering VRAAG AAN DE ZAAL: Wat trekt in dit affiche de belangrijkste aandacht? O De Blauwe enveloppe verdwijnt O We sturen vanaf 1 november steeds meer post naar een digitale berichtenbox O Activeer uw Account via Belastingdienst.nl/digitalepost O Belastingdienst Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

8 Gebruik: Activering en Gebruikscijfers Op 20 November 2015 waren 2,1 miljoen MijnOverheidsaccounts (met Box) geactiveerd Tussen 6 en 20 November 2015 door burgers geraadpleegd Sinds de communicatiecampagne komen er gemiddeld per week bij. Lijkt een groot succes, maar let op! Dit is wellicht laag fruit om te plukken : digirati die de berichtenbox wel kenden maar nooit een prikkel hadden om die te gebruiken. Aangezien er 12 miljoen belastingplichtigen en 7 toeslaggerechtigden zijn is er nog een lange weg te gaan, vooral ook omdat de brieven nog jaren blijven. De echte knuppel komt pas in de zomer van 2017: de brief van voorlopige aanslag. Veel mensen gaan dan pas zoeken.

9 Gebruik: Aandacht van Brieven, Berichten en Berichtenbox De Blauwe enveloppe op de deurmat is een instituut van attenderen en activering. Tussen vrees en hoop. Wordt meestal door 90% meteen open gerist; bij verassing gaat men meteen bellen of op de computer kijken. Nu kunnen de berichten (aanslagen, beschikkingen, herinneringen) ondersneeuwen tussen de honderden, zo niet duizenden berichten die sommigen elke dag krijgen. Afhankelijk van het berichtenmedium: - - SMS - WhatsApp - Facebook en Twitterberichten - Postberichten - Oproepen telefoon

10 Media gebruikt per Dag in NL 2015 bij Leeftijd (SCP, Sonck & de Haan)

11 Gebruik: Aandacht van Brieven, Berichten en Berichtenbox De Belastingdienst zal voor het attenderen alleen gebruiken, SMS is te duur, WhatsApp en Sociale media zijn nog niet geaccepteerd als berichtenmedium voor de meeste overheden. De vorige tabel geeft aan dat dit meer een probleem is voor jongeren dan voor ouderen! De overdaad van communicatie (zie mijn boek The Network Society) en dagelijkse berichten leidt tot toenemende concurrentie van andere aandachttrekkers. Stelling 3 De activering en gebruik van de Berichtenbox zal meer een probleem zijn voor jongeren dan voor ouderen! (anders dan de publieke opinie denkt)

12 Gebruik: De Attenderings- en Handelingsfunctie van Berichten wordt verbroken in de Berichtenbox! Met de overgang van de Blauwe Enveloppe naar de bestaande Berichtenbox wordt de link tussen attenderen of herinneren en handelen zwakker! Handeling wordt eerder naar de toekomst geschoven en vervolgens vergeten. Een link naar een digitale site voor actie durft men op dit moment niet te creëren, vanwege het gevaar van phishing Dergelijke link is wel mogelijk met andere berichtmedia. Stelling 4: De Belastingdienst moet zo snel mogelijk een App maken voor het gebruik van de Berichtenbox, zodat tenminste Smartphone gebruikers de beide functies kunnen linken

13 Gebruik: Overzicht in en Toepassingen van de Berichtenbox Alle informatie en correspondentie staat overzichtelijk bij elkaar Dit valt heel erg tegen! 1. Berichten staan op datum achter elkaar, naar niet gebundeld. Dus dit wordt in toenemende mate een onduidelijk geheel als meer overheidsdiensten de Berichtenbox gaan gebruiken (ook de Gemeenten). 2. Er zijn slechts drie menu s: Inbox, Archief en Prullenbak. Daarbinnen kan men niets doen. Zoals folders en files maken. Stelling 5: De overzichtelijkheid en functionaliteit van de Berichtenbox moeten verbeterd worden met clustering van berichten naar Belastingen, Toeslagen, Uitkeringen, Auto en Rijbewijs, Gemeente en nog een paar, en met mogelijkheden voor burgers om berichten zelf te archiveren..

14 Effecten: First en Second Order Effects First order effects zijn de verwachte of bedoelde effecten Second order effects zijn onverwachte en wellicht niet bedoelde effecten First order (mijn verwachting): - Verzendkosten, analoog en digitaal: onbekend: balans waarschijnlijk niet zo positief dan verwacht - Effectiever toezicht: onbekend, hangt af van integratie informatiesystemen en hun beveiliging - Beveiliging: effecten en kosten onbekend - Trekker voor de digitale overheid: waarschijnlijk positief, naar analogie van het succes van het elektronische belastingformulier

15 Effecten: First en Second Order Effects Second order effects (niet verwacht) Toch twee van mijn verwachtingen! : Positief: Stelling 6 De inrichting en innovatie van de Berichtenbox is een uitgelezen kans om te experimenteren met begrijpelijke taal en onderzoek hiervan. Negatief: Stelling 7: Inning en handhaving zullen méér kosten omdat er waarschijnlijk - meer te late en fout ingevulde formulieren komen, - meer navorderingen, aanslagen, herinneringen, correcties, dwangbevelen en andere berichten niet waargenomen worden (in de overdaad), en als dat wel het geval is vervolgens vergeten worden door gebrek van directe reactiemogelijkheden.

Elektronisch Berichtenverkeer gezien vanuit het Gebruikersperspectief Monitor Vaarwel Blauwe Envelop. Prof. dr. Wolfgang Ebbers, 28 juni 2017

Elektronisch Berichtenverkeer gezien vanuit het Gebruikersperspectief Monitor Vaarwel Blauwe Envelop. Prof. dr. Wolfgang Ebbers, 28 juni 2017 Elektronisch Berichtenverkeer gezien vanuit het Gebruikersperspectief Monitor Vaarwel Blauwe Envelop Prof. dr. Wolfgang Ebbers, 28 juni 2017 Inhoud 1. 2. 3. 4. Inleiding Adoptie Gebruik Effecten Inleiding:

Nadere informatie

Nationaal Beraad Digitale Overheid Agendapunt 8. Op weg naar een innovatieagenda. Prof. dr. Wolfgang Ebbers, 9 mei 2017 (webversie)

Nationaal Beraad Digitale Overheid Agendapunt 8. Op weg naar een innovatieagenda. Prof. dr. Wolfgang Ebbers, 9 mei 2017 (webversie) Nationaal Beraad Digitale Overheid Agendapunt 8. Op weg naar een innovatieagenda Prof. dr. Wolfgang Ebbers, 9 mei 2017 (webversie) Inhoud 1. 2. 3. 4. Inleiding Adoptie Gebruik Effecten Over Cfes Start

Nadere informatie

Elektronisch berichtenverkeer (EBV) Presentatie n.a.v. bijeenkomsten maatschappelijk dienstverleners

Elektronisch berichtenverkeer (EBV) Presentatie n.a.v. bijeenkomsten maatschappelijk dienstverleners Elektronisch berichtenverkeer (EBV) Presentatie n.a.v. bijeenkomsten maatschappelijk dienstverleners Waarom EBV? De Belastingdienst sluit aan bij ontwikkelingen in de samenleving. We doen onze bankzaken

Nadere informatie

Ervaar het gemak van MijnOverheid. Uw persoonlijke website voor overheidszaken

Ervaar het gemak van MijnOverheid. Uw persoonlijke website voor overheidszaken Ervaar het gemak van MijnOverheid Uw persoonlijke website voor overheidszaken Toegang tot uw berichten, persoonlijke gegevens en lopende zaken bij de overheid MijnOverheid is overzichtelijk, veilig en

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

2015Z Antwoord. Antwoord

2015Z Antwoord. Antwoord 2015Z21955 Vragen van de leden Omtzigt (CDA) en Schouten (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Financiën over het verdwijnen van de blauwe envelop, het gebruik van de berichtenbox en de ouderenservice

Nadere informatie

Wegwijzer belastingaangifte

Wegwijzer belastingaangifte Wegwijzer belastingaangifte Belastingaangifte voor kennissen Utrecht, 1 februari 2016 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 NIET ONLINE... 4 Bij papier blijven... 4 Terug naar papier... 4 ONLINE...

Nadere informatie

Hoe kunt u daar bij aansluiten?

Hoe kunt u daar bij aansluiten? Communicatie MijnOverheid Berichtenbox en de wet ebv Berichtenbox van MijnOverheid vervangt blauwe envelop Hoe kunt u daar bij aansluiten? Inhoudsopgave 1. Wet elektronisch berichtverkeer 2. Introductie

Nadere informatie

Ervaar het gemak van MijnOverheid. Uw persoonlijke website voor overheidszaken

Ervaar het gemak van MijnOverheid. Uw persoonlijke website voor overheidszaken Ervaar het gemak van MijnOverheid Uw persoonlijke website voor overheidszaken Toegang tot uw berichten, persoonlijke gegevens en lopende zaken bij de overheid MijnOverheid is overzichtelijk, veilig en

Nadere informatie

Vaarwel blauwe envelop Welkom Berichtenbox

Vaarwel blauwe envelop Welkom Berichtenbox Pagina 4 Nummer 01 Vaarwel blauwe envelop Welkom Berichtenbox U heeft ongetwijfeld de reclame van de Belasting dienst gehoord waarin duidelijk wordt gemaakt dat de blauwe envelop tot het verleden zal gaan

Nadere informatie

Meer met Minder Dankzij Een Visie op de Elektronische overheid

Meer met Minder Dankzij Een Visie op de Elektronische overheid Meer met Minder Dankzij Een Visie op de Elektronische overheid Prof. Dr. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies Waarom is een Visie op de Digitale Overheid juist Nu Nodig? ICT is veel meer

Nadere informatie

31066 Belastingdienst. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Den Haag, 3 december 2015

31066 Belastingdienst. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Den Haag, 3 december 2015 34196 Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en enige andere wetten in verband met een regeling voor het elektronische berichtenverkeer (Wet elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst)

Nadere informatie

De Burger kan het Niet Alleen! Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies

De Burger kan het Niet Alleen! Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies De Burger kan het Niet Alleen! Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies PROGRAMMA De ambitie om in 2017 alle diensten digitaal aan te bieden Wat zijn de belemmeringen bij het aanbod (de

Nadere informatie

Monitor Klik & Tik de Bibliotheek [voorbeeld] september 2014 augustus 2015

Monitor Klik & Tik de Bibliotheek [voorbeeld] september 2014 augustus 2015 Monitor Klik & Tik de Bibliotheek [voorbeeld] september 2014 augustus 2015 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Dienstverlening en deelnemers in de Bibliotheek [voorbeeld]... 2 2.1 Dienstverlening... 2 2.2 Deelnemers...

Nadere informatie

Registreren (alleen voor leden en directeuren KHMW)

Registreren (alleen voor leden en directeuren KHMW) Inleiding Een (internet)forum of discussieforum (meestal gewoon: forum; meervoud: fora of forums) bestaat uit digitale discussiepagina's op het wereldwijde web. Een forum heeft meestal een hoofdpagina

Nadere informatie

Website:

Website: Website: https://seniorenacademie.hcc.nl/ DigiD Uw beveiligde link met de overheid Auteur(s): Rob van Geuns Presentator(en):. Overzicht Wat is DigiD? Waarvoor gebruik je DigiD? Hoe vraag je het aan? Aanvraag

Nadere informatie

Handleiding Toolkit MijnOverheid. Communiceren over digitale post en MijnOverheid

Handleiding Toolkit MijnOverheid. Communiceren over digitale post en MijnOverheid Handleiding Toolkit MijnOverheid Communiceren over digitale post en MijnOverheid Toolkit MijnOverheid www.toolkitmijnoverheid.nl Het is belangrijk dat u uw klanten tijdig informeert dat ze post van uw

Nadere informatie

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone

7 oktober Onderzoek: 10 jaar smartphone 7 oktober 2017 Onderzoek: 10 jaar smartphone Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

TaHoma Update 28 september 2012

TaHoma Update 28 september 2012 TaHoma Update 28 september 2012 1 inhoud TaHoma Activeren voor Consument...3 Nieuwe Functies...19 TaHoma Activeren voor uw Showroom...29 2 TaHoma Activeren voor Consument ilet op: Indien gewenst kunt u

Nadere informatie

UWV en MijnOverheid/Berichtenbox. Edial Dekker UWV april 2015

UWV en MijnOverheid/Berichtenbox. Edial Dekker UWV april 2015 UWV en MijnOverheid/Berichtenbox Edial Dekker UWV april 2015 Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen werk we stimuleren en ondersteunen onze klanten om aan het werk te blijven of nieuw werk te vinden;

Nadere informatie

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder 04-02-2014 Goedemorgen! Mediaraven? Mediaraven vzw grijptde kansen van digitale mediamét kinderen, jongeren en het brede jeugdwerk. Met onze ervaringen expertisecreëren

Nadere informatie

MijnOverheid.nl. december 2015

MijnOverheid.nl. december 2015 MijnOverheid.nl december 2015 Introductie Jos Poels Partner Quarant bv - architect digitale voorzieningen - digitaal, zaakgericht en objectgericht werken - e-overheid - samenwerken 2.0 - proces en informatie

Nadere informatie

1. Stuur je kaarten via de post?

1. Stuur je kaarten via de post? Post 6 1. Stuur je kaarten via de post? (n= 575) 5 4 44% 5 3 2 1 7% Ja Soms Nee Weet niet Ja Alleen kerstkaarten en condoleancekaarten Bij een verjaardag en met kerst De meeste kaarten zijn met de kerst

Nadere informatie

Toekomst van de Gemeentelijke Digitale Dienstverlening: een Pleidooi voor Communicatie. Prof. Dr. Jan A.G.M. van Dijk. Center for egovernment Studies

Toekomst van de Gemeentelijke Digitale Dienstverlening: een Pleidooi voor Communicatie. Prof. Dr. Jan A.G.M. van Dijk. Center for egovernment Studies Toekomst van de Gemeentelijke Digitale Dienstverlening: een Pleidooi voor Communicatie Prof. Dr. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies Programma Op weg naar een netwerkoverheid Wat wil de

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2015, 4 e jaargang, 10 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2015, 4 e jaargang, 10 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2015, 4 e jaargang, 10 e editie Inhoud 1. Digitalisering van de overheid en de belastingdienst 2. Herziening box 3 per 01-01-2017 3. Belastingplan 2016:

Nadere informatie

Sociale media voor maatschappelijke organisaties

Sociale media voor maatschappelijke organisaties Sociale media voor maatschappelijke organisaties 11 adviezen Door: Sandra Kamerbeek s.kamerbeek@movisie.nl 1. Ken de functies van sociale media Sociale media kent verschillende functies. (zie ook volgende

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet. De bibliotheek helpt u daar

Nadere informatie

Vraagouder nieuwsbrief

Vraagouder nieuwsbrief Vraagouder nieuwsbrief December 2015 Beste Vraagouder, Graag uw aandacht voor deze belangrijke nieuwsbrief van december 2015. Er staan enkele zaken in, die we goed onder de aandacht willen brengen. Leest

Nadere informatie

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld!

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! Kinderopvangtoeslag 2007 Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! 1 2 3 4 Ontdek of u in aanmerking komt Kinderopvangtoeslag aanvragen Kinderopvangtoeslag ontvangen Wijzigingen doorgeven

Nadere informatie

Elektronisch aangeven voor ondernemers

Elektronisch aangeven voor ondernemers Elektronisch aangeven voor ondernemers Vanaf 1 januari 2005 bent u als ondernemer verplicht om elektronisch aangifte te doen. Wat betekent dit voor u? En hoe bereidt u zich daarop voor? 12345 Inhoud 1

Nadere informatie

Rechte tellingen enquête digitale overheid

Rechte tellingen enquête digitale overheid Rechte tellingen enquête digitale overheid V001 - Wat is uw hoogst genoten opleiding? Lagere school 1458 3,0% LBO, MAVO, VMBO, MBO-1, eerste drie jaren van HAVO of VWO 16159 33,8% MBO 2-4, HAVO, VWO 15185

Nadere informatie

Toelichting meldingen na het verzenden van de aangifte loonheffingen

Toelichting meldingen na het verzenden van de aangifte loonheffingen Belastingdienst Toelichting meldingen na het verzenden van de aangifte loonheffingen 1 Inleiding Deze toelichting is bestemd voor iedereen die aangifte loonheffingen doet: werkgevers en andere inhoudingsplichtigen,

Nadere informatie

Handleiding Parkmobile iphone App Download de App gratis in de App Store of itunes

Handleiding Parkmobile iphone App Download de App gratis in de App Store of itunes Parkeeractie aanmelden en afmelden 1) Inloggen 2) Aanmelden (1) 2) Aanmelden (2) 2) Aanmelden (3) 2) Aanmelden (4) De eerste keer dat u de App start dient u eenmalig in te loggen. De volgende keer dat

Nadere informatie

Voor wie: Trevler Fleet is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 (grijskenteken)auto s.

Voor wie: Trevler Fleet is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 (grijskenteken)auto s. Trevler Fleet: Voor wie: Trevler Fleet is speciaal ontwikkeld voor bedrijven met een wagenpark van meer dan 10 (grijskenteken)auto s. Waarom: De Belastingdienst heeft in veel gevallen de controle op het

Nadere informatie

Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken. Inclusief uitkomsten ledenpeiling

Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken. Inclusief uitkomsten ledenpeiling Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken Wendy de Vrede / Nienke Willems Maaike Toonen / Mark Deckers Januari 2016 Inclusief uitkomsten ledenpeiling Agenda 1. Feiten 2. Doel en uitgangspunten

Nadere informatie

Massafraude Frederik Cousin 13 maart 2014

Massafraude Frederik Cousin 13 maart 2014 Massafraude Frederik Cousin 13 maart 2014 http://economie.fgov.be Wat is massafraude Alle vormen van fraude die gebruik maken van massacommunicatietechnieken zoals telemarketing, internet en massamailings

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen!

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! Zorgtoeslag 2006 Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 Zorgtoeslag aanvragen Ontvangen en wijzigen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 1... Zorgtoeslag

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak Handleiding Ouderportaal CBS De Lichtbaak 1 Handleiding Ouderportaal - Versie 24-9-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Wachtwoord wijzigen... 6 Uitleg menu ouderportaal...

Nadere informatie

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1 Handleiding Facebook Registreren Facebook is een social network waarbij mensen met elkaar in contact komen. Het is gratis en voor iedereen, vanaf 14 jaar en ouder, toegankelijk. In deze handleiding wordt

Nadere informatie

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 2004 Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers verplicht om belasting elektronisch aan te geven. Wat verandert er voor u? En hoe bereidt u zich daarop

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met

Nadere informatie

Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden

Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Leiden is alleen beschikbaar voor patiënten die onder behandeling zijn bij

Nadere informatie

Green Shipping. Hoe kan het Nieuwe Leren hier een bijdrage aan leveren?

Green Shipping. Hoe kan het Nieuwe Leren hier een bijdrage aan leveren? Green Shipping Hoe kan het Nieuwe Leren hier een bijdrage aan leveren? & Welkom! Introductie De automobielsector als benchmark Tools, functionaliteiten en voordelen: Virtual Classroom Training - VCT Video-based

Nadere informatie

Ruiters boeien en binden in een digitale wereld. dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs

Ruiters boeien en binden in een digitale wereld. dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs Ruiters boeien en binden in een digitale wereld dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs We gaan stemmen Internet 1 2 SMS 1 2 Ga naar shakeq.com Log in met neuro SMS naar 06 4250 0030 Typ neuro

Nadere informatie

Project e-mededelen via Berichtenbox. Gebruik en ervaringen Belastingdienst. 15 april 2015 Clemens Holtkamp

Project e-mededelen via Berichtenbox. Gebruik en ervaringen Belastingdienst. 15 april 2015 Clemens Holtkamp Project e-mededelen via Berichtenbox Gebruik en ervaringen Belastingdienst 15 april 2015 Clemens Holtkamp 2 Agenda Fase 0: mededelen op papier Fase 1: de 1 e aansluiting, Pilots Fase 2: de landelijke implementatie,

Nadere informatie

Tip: Denk aan het voordeel voor jezelf: meer doen met minder werk. en geld. Er is meer mogelijk dan wat ze je verbeterd denkt!

Tip: Denk aan het voordeel voor jezelf: meer doen met minder werk. en geld. Er is meer mogelijk dan wat ze je verbeterd denkt! Denk Digitaal! 5 al! ireert om digitaal te denken én te doen! Deze stickers ideeën die jou het meest aanspreken. Plak de tips in je e collega of op de stoel van de voorzitter van jouw overleg. Denk aan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 196 Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en enige andere wetten in verband met een regeling voor het elektronische berichtenverkeer

Nadere informatie

Dienstverlening: vraag en antwoord

Dienstverlening: vraag en antwoord Dienstverlening: vraag en antwoord Informatie en ondersteuning door de Belastingdienst Vanaf het begin van 2004 communiceert de Belastingdienst met de markt over elektronisch aangeven. In eerste instantie

Nadere informatie

MijnOverheid. Onderwerpen: MijnOverheid. Berichtenbox. DigiD. September Martin Kiezebrink 1

MijnOverheid. Onderwerpen: MijnOverheid. Berichtenbox. DigiD. September Martin Kiezebrink 1 MijnOverheid Onderwerpen: MijnOverheid Berichtenbox DigiD Martin Kiezebrink 1 Wat is MijnOverheid? MijnOverheid is uw persoonlijke website voor overheidszaken. U ziet hier welke gegevens bij de overheid

Nadere informatie

33714 Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en enige

33714 Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en enige 34196 Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en enige andere wetten in verband met een regeling voor het elektronische berichtenverkeer (Wet elektronisch berichtenverkeer belastingdienst)

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486

Rapport. Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 Rapport Datum: 18 december 2003 Rapportnummer: 2003/486 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Leiden zijn (privé-)agenda niet aan hem heeft geretourneerd. Beoordeling

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

Een Netwerkoverheid in een Netwerksamenleving. Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies

Een Netwerkoverheid in een Netwerksamenleving. Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies Een Netwerkoverheid in een Netwerksamenleving Prof. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies Netwerkoverheid en Netwerksamenleving Een netwerksamenleving is een moderne samenleving met een infrastructuur

Nadere informatie

2015D47927 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2015D47927 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2015D47927 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 7 december 2015 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Financiën over

Nadere informatie

Vragen van het lid Omtzigt (CDA ) aan de staatssecretaris van Financiën over de elektronische berichtenbox (ingezonden 2 juni 2016)

Vragen van het lid Omtzigt (CDA ) aan de staatssecretaris van Financiën over de elektronische berichtenbox (ingezonden 2 juni 2016) 2016Z10955 Vragen van het lid Omtzigt (CDA ) aan de staatssecretaris van Financiën over de elektronische berichtenbox (ingezonden 2 juni 2016) 1 Heeft u kennisgenomen van de visiebrief digitale overheid

Nadere informatie

10 X meer opvallen met uw reclameactie

10 X meer opvallen met uw reclameactie 10 X meer opvallen met uw reclameactie Inhoud Tip 1. Wees er op tijd bij. (Of wees eigenlijk een beetje te vroeg ) 3 Tip 2. Zorg voor stopping power 3 Tip 3. Houd het simpel en rustig 4 Tip 4. Personaliseer

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma

Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma Nadat u het bestand hebt gedownload kunt u het bestand openen indien u Excel op uw computer hebt geïnstalleerd. U ziet nu het hieronder

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Geachte ouders/ verzorgers, Nieuwsbrief oktober 2015

Geachte ouders/ verzorgers, Nieuwsbrief oktober 2015 CBS De Bron/ Christinaplaats Christinaplaats 1 3223XE Hellevoetsluis Telefoonnummer 0181 313638 E- mail: info@cbsdebron.vcodekring.nl Website: www.cbs-debrug.nl Nieuwsbrief oktober 2015 Geachte ouders/

Nadere informatie

Webportal instellingen

Webportal instellingen Inge Heuvel - van Schaijck --- Online Van: Maarten Heuvel - Online Verzonden: vrijdag 20 juni 2014 22:16 Aan: info@onlinegroep.nl Onderwerp: Online Pro Update 2014.0.0.90: Webportal

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018

ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 ALS JE BURGERS HELPT MET HET DOEN VAN AANGIFTE INKOMSTENBELASTING OF AANVRAAG TOESLAGEN. Tips en trucs en de belangrijkste veranderingen in 2018 Het Kennisnetwerk kan je daarbij ondersteunen VERGROOT JE

Nadere informatie

Wijzigingsoverzicht Versie Sdu Belasting Office

Wijzigingsoverzicht Versie Sdu Belasting Office Wijzigingsoverzicht Versie Sdu Belasting Office 14.00.1400 Dit document betreft de wijzigingen ten opzichte van de versie SBO 13.03.1340. Om het gebruiksgemak van Sdu Belasting Office te vergroten, raden

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten)

Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Handleiding installatie TROPAZ - APP voor Android (mobiele apparaten) Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Friesland Noord is alleen beschikbaar voor cliënten die onder

Nadere informatie

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Volgens Nederland Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea 15 november 2012 Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Achtergrond Volgens Nederland Nederland kent een aantal belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

Deze handleiding is voor alle gebruikers die een token willen registreren voor SURFsecureID.

Deze handleiding is voor alle gebruikers die een token willen registreren voor SURFsecureID. Handleiding Registratieportal Deze handleiding is voor alle gebruikers die een token willen registreren voor SURFsecureID. Gebruikers kunnen een authenticatie token kiezen via een Registratieportal. De

Nadere informatie

Klanthandleiding Digitale Services. Versie 1.0

Klanthandleiding Digitale Services. Versie 1.0 Klanthandleiding Digitale Services Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Systeemeisen/Inloggen... 3 1.1 Systeemeisen... 3 1.2 Inloggen... 3 2 Algemeen... 4 3 Dashboard... 5 3.1 Algemeen... 5 3.2 Taken... 5 3.2.1

Nadere informatie

Informatieavonden 29 en 30 augustus. Ontwikkelingen op school Communicatie Vervangingen AVG Nieuwe website Social Schools app Algemene vragen

Informatieavonden 29 en 30 augustus. Ontwikkelingen op school Communicatie Vervangingen AVG Nieuwe website Social Schools app Algemene vragen Informatieavonden 29 en 30 augustus Ontwikkelingen op school Communicatie Vervangingen AVG Nieuwe website Social Schools app Algemene vragen Waar gaan we mee aan de slag Vernieuwing ICT-apparatuur Verkenning

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 066 Belastingdienst Nr. 28 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5

Nadere informatie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Door: Simone van den Hurk en David Kok Uit het onderzoek hoe gemeenten sociale media gebruiken, blijkt dat raadsleden veel gebruik maken van sociale media. De vraag

Nadere informatie

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van de Directie Communicatie van IenW 13 september 2018

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van de Directie Communicatie van IenW 13 september 2018 Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van de Directie Communicatie van IenW 13 september 2018 Inleiding In opdracht van: Conclusies Resultaten > Bekendheid niet storen functionaliteit voor smartphones

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Behoud basis (spoed)zorg Weert

Behoud basis (spoed)zorg Weert 00 Behoud basis (spoed)zorg Weert Wat is er aan de hand? Als het aan de zorgverzekeraars ligt, verdwijnt de complexe spoedzorg in de toekomst uit Weert. Wellicht heeft u hierover al in de media gelezen.

Nadere informatie

VDP-Eindejaarscongres. MijnOverheid & Almelo. Eric Legtenberg & Peter ter Telgte

VDP-Eindejaarscongres. MijnOverheid & Almelo. Eric Legtenberg & Peter ter Telgte VDP-Eindejaarscongres MijnOverheid & Almelo Eric Legtenberg & Peter ter Telgte 16 december 2015 Wet EBV aangenomen op 13 okt 2015 In het kort: De Wet EBV is ingegaan op 1 november 2015 Vanaf 1 november

Nadere informatie

Online urenportal. Gebruikershandleiding voor medewerker

Online urenportal. Gebruikershandleiding voor medewerker Online urenportal Gebruikershandleiding voor medewerker Versie: 1.0/2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Uitgangspunt van deze handleiding... 3 Minimale eisen bij gebruik van de webportal... 3 Ondersteuning/support...

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 november 2010 Rapportnummer: 2010/332

Rapport. Datum: 22 november 2010 Rapportnummer: 2010/332 Rapport Datum: 22 november 2010 Rapportnummer: 2010/332 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Limburg/kantoor Venlo weigert een hem

Nadere informatie

Registreer je gratis voor de Anzegem-app! Binnenkort lanceren we de Anzegem-app. In deze gratis app vind je alle info over de gemeente, handelaars en verenigingen. Via de app kan je een put in de weg melden,

Nadere informatie

Rapport. Het belang van een correct adressenbestand. Oordeel

Rapport. Het belang van een correct adressenbestand. Oordeel Rapport Het belang van een correct adressenbestand Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen gegrond. Datum: 8 juni 2015 Rapport: 2015/089 2 SAMENVATTING De Belastingdienst/Toeslagen

Nadere informatie

Klanthandleiding. Versie 2.0

Klanthandleiding. Versie 2.0 Klanthandleiding Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. SYSTEEMEISEN/INLOGGEN... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 INLOGGEN... 3 2. ALGEMEEN... 4 3. DASHBOARD... 5 3.1 ALGEMEEN... 5 3.2 UW TAKEN... 5 3.3 TAKEN... 6 3.3.1

Nadere informatie

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 Inhoud 1. Inloggen... 3 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 1.3 Inloggen met pincode op mobiele app... 4 2. Berichtenservice... 5 3. Bedrijfsmonitor...

Nadere informatie

DDMA Social Maturity Test Schermen

DDMA Social Maturity Test Schermen DDMA Social Maturity Test Schermen Inleiding Zoals DDMA zou hebben aangegeven, gaat het om een test voor de social media marketeers hoe zij hun social media beleid naar een hoger niveau kunnen tillen.

Nadere informatie

Wijzigingen UNIT4 Business Suite 16.2.0

Wijzigingen UNIT4 Business Suite 16.2.0 Wijzigingen UNIT4 Business Suite 16.2.0 November 2013 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com Selfservicesite:

Nadere informatie

Registreer je gratis voor de Anzegem-app! Binnenkort lanceren we de Anzegem-app. In deze gratis app vind je alle info over de gemeente, handelaars en verenigingen. Via de app kan je een put in de weg melden,

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. obssprinkels

Handleiding. Ouderportaal. obssprinkels Handleiding Ouderportaal obssprinkels obssprinkels, Zuiderlaan 197b, 7944 EE Meppel T: 0522-799111 email: obssprinkels@stichtingpromes.nl http://www.obssprinkels.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen...

Nadere informatie

We Work Safe APP. Handleiding Basisgebruikers. Professor E.M. Meijerslaan 3, 1183 AV Amstelveen +31 (0) ZPA-INS

We Work Safe APP. Handleiding Basisgebruikers. Professor E.M. Meijerslaan 3, 1183 AV Amstelveen +31 (0) ZPA-INS We Work Safe APP Handleiding Basisgebruikers Deze handleiding is bedoeld voor alle basisgebruikers van de We Work Safe app van ZuidPlus. Voor teamleiders (bijvoorbeeld uitvoerders) is een andere handleiding

Nadere informatie

Onderzoek Native/Web app

Onderzoek Native/Web app Onderzoek Native/Web app Analyse en conclusie Enquête Bij ons concept Let s make a memory hebben we al vrij snel bedacht dat er in dit concept gebruikt moet worden gemaakt van een digitaal product zoals

Nadere informatie

Digisterkerdag 2017 MijnOverheid

Digisterkerdag 2017 MijnOverheid Digisterkerdag 2017 MijnOverheid Marcel Vogel Productmanager MijnOverheid 15 oktober 2017 Digisterkerdag 2017 Aantallen MijnOverheid in aantallen en ontwikkelingen 15 oktober 2017 Digisterkerdag 2017 2

Nadere informatie

Financieel bewusteloos

Financieel bewusteloos Financieel bewusteloos Meer informatie: Wijzer in geldzaken Henriette Raap-Scheele, tel 06 18304510 of Joost de Bree, tel. 06 47408065 pers@wijzeringeldzaken.nl, wijzeringeldzaken.nl/pers of twitter.com/wijzeringeld

Nadere informatie

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 42: Berichtenbox Februari 2017

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 42: Berichtenbox Februari 2017 Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 42: Berichtenbox Februari 2017 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Deze notitie beschrijft de resultaten van de pilot over het gebruik van de Berichtenbox. In december 2016

Nadere informatie

ZorgMail FileTransfer Gebruikershandleiding

ZorgMail FileTransfer Gebruikershandleiding ZorgMail FileTransfer Gebruikershandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst?

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Wat mag u verwachten in uw contacten met de Belastingdienst? Kent u uw rechten als belastingbetaler? Deze brochure gaat daarover. Zo kunt u lezen hoe snel

Nadere informatie

EN DE LOKALE OVERHEID? Introductie Jos Poels. Onze omgeving wordt steeds digitaler. Agenda

EN DE LOKALE OVERHEID? Introductie Jos Poels. Onze omgeving wordt steeds digitaler. Agenda Agenda Introductie Onze omgeving wordt steeds digitaler De lokale overheid moet aansluiten bij die ontwikkeling MijnOverheid.nl wat is dat? MijnOverheid.nl waarom kan dat? Waar bewegen we naartoe? Levert

Nadere informatie

Digitale Burgerzaken in MijnOverheid. Wat heeft de burger er aan? Wouter Welling Productmanager MijnOverheid

Digitale Burgerzaken in MijnOverheid. Wat heeft de burger er aan? Wouter Welling Productmanager MijnOverheid Digitale Burgerzaken in MijnOverheid Wat heeft de burger er aan? Wouter Welling Productmanager MijnOverheid Digitale Burgerzaken in MijnOverheid Wat heeft de burger er aan? Wouter Welling Productmanager

Nadere informatie