(Met dank aan Filip Dewallens Dewallens en partners)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(Met dank aan Filip Dewallens Dewallens en partners)"

Transcriptie

1 Netwerken en samenwerken in de gezondheidszorg Dirk De Ridder, MD, PhD Leuvens Ins3tuut voor gezondheidszorgbeleid KU Leuven Strategisch coördinator Vlaams Ziekenhuis Netwerk KU Leuven (Met dank aan Filip Dewallens Dewallens en partners)

2 Netwerken en samenwerken De wejelijke context Fusie, groepering, associa3e Zorgcircuits, netwerken en samenwerkingsverbanden Artsen associa3es Kennis en kwaliteitsnetwerken Bevoegdheden Vlaanderen in kader van netwerken De visie van Minister De Block op netwerken Netwerken van de toekomst?

3 We4elijke context Fusie van ziekenhuizen Het samenbrengen van 2 of meerdere afzonderlijke erkende ziekenhuizen onder een enkele beheerder met 1 enkele erkenning. Deze ziekenhuizen mogen niet meer dan 35 km van elkaar verwijderd zijn tenzij er zich tussen deze twee ziekenhuizen geen andere ziekenhuizen bevinden. Groepering Een juridisch geformaliseerd duurzaam samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen. De ziekenhuizen zijn niet meer dan 25 km van elkaar verwijderd. Er dient een hoofdgeneesheer-coördinator, coördinator van het verpleegkundige departement, een algemeen coördinator en gemeenschappelijk medisch comité aangeduid te worden.

4 We4elijke context Associa3e Juridisch geformaliseerd samenwerkingsverband tussen 2 of meer ziekenhuizen gericht op het gezamenlijk exploiteren van 1 of meerdere zorgprogramma s, ziekenhuisdiensten, -func3es, -afdelingen, medische diensten, medisch-technische diensten of technische diensten. Er dient een associa3ecomité samengesteld te worden bestaande uit gemandateerde bestuurders van de deelnemende ziekenhuizen. Er is eveneens een gemeenschappelijke medisch comité samengesteld uit gemandateerde geneesheren van de medische raden. Er wordt overlegd binnen een permanent overlegcomité. Tevens wordt er een algemeen coördinator en een verpleegkundig coördinator aangesteld.

5 We4elijke context Netwerken en zorgcircuits Volgens de wet op de ziekenhuizen (ar3kel 11) bestaat een netwerk uit een geheel van zorgaanbieders, zorgverstrekkers, instellingen en diensten, die samen voor een door hen nader te omschrijven doelgroep van pa3ënten en binnen een door hen te mo3veren gebiedsomschrijving, één of meerdere zorgcircuits aanbieden, in kader van een instellingsoverschrijdende juridische geformaliseerde samenwerkingsovereenkomst. Een zorgcircuit is het geheel van zorgprogramma s en andere zorgvoorzieningen georganiseerd door middel van een netwerk van zorgvoorzieningen. De Koning kan na advies van de na3onale raad voor Ziekenhuis voorzieningen doelgroepen aanduiden voor dewelke de zorg via een netwerk wordt aangeboden.

6 Fusie (KB 31 mei 1989) Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt onder het begrip " fusie van ziekenhuizen " verstaan het samenbrengen, na de bekendmaking van dit besluit, van twee of meerdere afzonderlijk erkende ziekenhuizen, die al of niet van een verschillende macht a?angen, en die zich op verschillende bevinden, onder één enkel beheerder met één enkele erkenning.

7 Fusie Art De beheerders van de ziekenhuizen die deel uitmaken van de fusie sluiten een overeenkomst af hierna " het fusieplan " genoemd 2.In het 1 bedoelde fusieplan dienen minstens de volgende aangelegenheden te worden geregeld : 1 de algemene doelstellingen van de fusie, waaronder : a) de kwaliteitsverbetering van de zorgverlening; b) de ra3onalisa3e van de werking en van de infrastructuur van het ziekenhuis; c) de eenheid van concept, beheer en organisa3e van het ziekenhuis. 2 de juridische vorm van de fusie; 3 de problemen van financiële aard die met de fusie verband houden; 4 een realisa3eplan aangaande : 5 de personeelsproblemen die met de fusie gepaard gaan; 6 de wijze waarop aan (de voorwaarden bedoeld in ar3kel 3, 4 en 5 ) zal worden voldaan. 3. Het in 1 bedoelde fusieplan moet dusdanig opgemaakt.één beheerder, één directeur, één hoofdgeneesheer, één hoofd van de verpleegkundige diensten en één medische raad is voor alle ziekenhuizen samen die van de fusie deel uitmaken. 4. De Federale Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeh stelt de data vast voor dewelke de ziekenhuizen, bedoeld in ar3kel 7 van voormeld koninklijk besluit van 30 januari 1989, bedoeld fusieplan respec3evelijk moet indienen bij de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heeh en moeten realiseren. Een afschrih van dit plan moet worden overgemaakt aan de Federale Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeh

8 Fusie voorwaarden Art. 3. Een fusie van ziekenhuizen dient, om te worden erkend steeds te beantwoorden aan de hiernavolgende voorwaarden 3.niet meer dan 35 km van elkaar verwijderd 4 binnen de fusie moet de homogeniteit van de diensten gerealiseerd worden. overgangsperiode van 2 jaar na de ondertekening van de fusie-overeenkomst.. 5 Indien het gefusioneerde ziekenhuis beschikt over meerdere gelijksoor3ge ziekenhuisdiensten, eventueel verspreid over verschillende campi, dient ieder van die diensten afzonderlijk te beantwoorden aan de desbetreffende erkenningsnormen 6 Met uitzondering van de dienst voor medische beeldvorming waarin een transversale axiale tomograaf wordt opgesteld, (en van het zorgprogramma " cardiale pathologie " A), mag een medisch-technische dienst, medische dienst, ziekenhuisafdeling en zorgprogramma van een gefusioneerd ziekenhuis in geen geval uitgesplitst zijn over twee of meerdere ves3gingsplaatsen. Met uitzondering van de func3e van ziekenhuisapotheek, de func3e van lokale neonatale zorg, de func3e van pallia3eve zorg, de func3e " chirurgische daghospitalisa3e ", (de func3e " eerste opvang van spoedgevallen ") en de func3e voor intensieve zorg, en behoudens de door Ons nader te bepalen uitzonderingen, mag een ziekenhuisfunc3e, waarvoor erkenningsnormen bestaan, van een gefusioneerd ziekenhuis niet over meerdere ves3gingsplaatsen verspreid zijn.

9 Groepering (KB 301/1/1989) 1 de ziekenhuizen van de groepering zijn niet (meer dan 25 km) van elkaar verwijderd; 2 de ziekenhuizen van de groepering moeten elk afzonderlijk voldoen aan de bepalingen van ar3kel 2, 1 of 1bis of, in voorkomend geval, aan de bepalingen van ar3kel 3;) <KB /37, art. 8, 011;Inwerkingtreding : > 3 onverminderd de bepalingen van punt 2, moet de homogeniteit van de diensten, ten laatste twee jaar na de ondertekening van de groeperingsovereenkomst, gewaarborgd worden. ; 4 de aanduiding van een hoofdgeneesheer-coördinator, een coördinator van het verpleegkundig departement, een algemeen coördinator en een gemeenschappelijk medisch comité, 5 de ziekenhuizen van de groepering moeten tot een efficiënte taakverdeling komen zodat ze op termijn daadwerkelijk complementair.. de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heeh moeten overzenden, 6 elke beslissing tot investering, oprich3ng van nieuwe diensten of van nieuwe medisch-technische diensten door de ziekenhuizen van de groepering moet door het in ar3kel 13 bedoelde coördina3ecomité worden goedgekeurd. Zonder dergelijke beslissing kunnen geen vergunningen of erkenningen worden afgeleverd.

10 Art. 12. Groepering 1. De beheerders van de ziekenhuizen die deel uitmaken van de groepering sluiten een overeenkomst die goedgekeurd moet worden door de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heeh. 2. In de in 1 bedoelde overeenkomst worden ten minste de volgende aangelegenheden geregeld : 1 de doelstelling; 2 de juridische vorm van de samenwerkingsovereenkomst; 3 de taakverdeling op het vlak van het aanbod van diensten en specialismen, met inbegrip van de uitrus3ng; 4 de ra3onalisa3e die desgevallend uit de sub 3 bedoelde taakverdeling voortspruit; 5 de oprich3ng, de samenstelling, de taken en de werking van het coördina3ecomité zoals bedoeld in ar3kel 13; 6 de beheersbeslissingen die desgevallend het akkoord van het coördina3ecomité vergen; 7 het opname- en ontslagbeleid, de coördina3e van het medisch beleid, de medische stafwerking en de organisa3e van de medische wacht; 8 de organisa3e van gebeurlijke gemeenschappelijke ak3viteiten; 9 de middelen die voor de sub 8 bedoelde ak3viteiten zullen worden aangewend alsmede het beheer en het gebruik ervan; 10 de personeelsproblemen voor de sub 8 bedoelde ak3viteiten alsmede de gebeurlijke overplaatsing van personeel van de ene inrich3ng naar een andere; 11 de gebruikstarieven en modaliteiten van de voorzieningen in de groepering; 12 de financiële afspraken; 13 de verzekeringen; 14 de regeling voor geschillen tussen de par3jen; 15 de duur van de overeenkomst en de opzeggingsmodaliteiten, met inbegrip van een gebeurlijke proefperiode. (16 de aanduiding van de hoofdgeneesheer-coördinator, de coördinator van het verpleegkundig departement, de algemeen coördinator en de samenstelling van het gemeenschappelijk medisch comité; 17 de wijze waarop aan de voorwaarden bedoeld in ar3kel 9, 5 zal worden voldaan.) <KB /37, art. 10, 011; Inwerkingtreding : > 3. De overeenkomst dient voor ten minste 3en jaar te worden aangegaan, behoudens indien de groepering intussen tot een fusie heeh geleid. De proefperiode dient ten minste één jaar te bedragen. De termijn voor de opzegging van de overeenkomst bedraagt ten minste twee jaar voor het verstrijken van de overeenkomst.

11 Groepering Art Er wordt in elke ziekenhuisgroepering een opgericht, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de beheerders van de onderscheidene ziekenhuizen die deel uitmaken van de groepering. 2. Het vervult, benevens de taken omschreven in de overeenkomst bedoeld in 12, in ieder geval de hiernavolgende opdrachten : a) het waakt over de uitvoering van de overeenkomst; b) het stelt alles in het werk om door taakverdeling een zo groot mogelijke complementariteit na te streven en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren; c) het pleegt overleg over alle beslissingen tot nieuwbouw of uitbreiding of verbouwing van de ziekenhuizen of tot wijziging van de aard van de bedden of van de diensten, met inachtneming van de sub b bedoelde principes. (d) het komt meerdere keren per jaar samen en het stelt een jaarlijks rapport op. Dit rapport moet worden overgemaakt aan de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heen 3. Bij de aanvraag van een vergunning zoals bedoeld in ar@kel 26 van de wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987, en gewijzigd door de wet van 30 december 1988, wordt een verslag van het coördina@ecomité gevoegd waaruit het in 2, c bedoelde overleg moet blijken.

12 AssociaJe (KB 25 april 1997) Art. 2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1 "associa@e" : het juridisch geformaliseerd duurzaam samenwerkingsverband tussen twee of meerdere ziekenhuizen gericht op het gezamenlijk exploiteren van één of meerdere zorgprogramma's, ziekenhuisdiensten, -func@es, -afdelingen, medische diensten, medischtechnische diensten of technische diensten, dat erkend is door de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heen; 2 "voorwerp van de associa@e" : de zorgprogramma's, de ziekenhuisdiensten, -func@es, - afdelingen, medische diensten, medisch-technische diensten of technische diensten, waarover een overeenkomst bestaat om ze in een associa@e uit te baten; 3 "ayrac@ezone" : de te bedienen bevolking door het voorwerp van de associa@e; 4 "associa@eovereenkomst" : de overeenkomst zoals bedoeld in ar@kel 16 van dit besluit. 5 " associa@e zorggebied " : een associa@es zoals bedoeld in punt 1 tussen ziekenhuizen die zich binnen een welbepaald omschreven gebied bevinden, hierna " zorggebied " genoemd. De gemeenschappelijke exploita@e van het voorwerp van de associa@e heen als doel het ziekenhuisaanbod af te stellen op de verantwoorde behoenen van de bevolking van het betreffende zorggebied door te specialiseren of te concentreren op een minimum van ves@gingsplaatsen.) <KB /45, art. 1, 004; Inwerkingtreding : >

13 AssociaJe Art. 4. Het oogmerk van de bestaat in de gemeenschappelijke door twee of meer ziekenhuizen van het voorwerp van de met als doel het waarborgen van de aanwending van de beschikbare middelen, door overlappingen in het aanbod van diensten te vermijden en het waarborgen van de kwaliteit van de verzorging en het van de werking en de infrastructuur van de deelnemende ziekenhuizen. Art De deelnemende ziekenhuizen dienen het bewijs te leveren van de behoene aan de betrokken binnen een en/of van een voldoende van de 2. De behoene per en het kunnen per soort van door Ons vastgesteld worden op basis van en wetenschappelijke

14 AssociaJe Art In elke is er een gemeenschappelijk medisch comité, samengesteld uit gemandateerde geneesheren van de onderscheidene medische raden. 2. De samenstelling en werking worden geregeld in een schrinelijke overeenkomst gesloten tussen de medische raden van de deelnemende ziekenhuizen. Deze overeenkomst wordt als bijlage gehecht aan de 3. Het in 1 van dit ar@kel vernoemd medisch comité poogt tot een consensus te komen over de aangelegenheden met betrekking tot de associa@e waarvoor door of IV van de wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987, het advies of akkoord van één of meerdere van de medische raden vereist is. 4. Indien een consensus wordt bereikt zijn de gemandateerden gehouden die te verdedigen bij hun opdrachtgevers. Art kan een procedure van rechtstreeks overleg ingesteld worden voor de aangelegenheden met betrekking tot de associa@e waarvoor door of IV van de wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987, het advies of akkoord van één of meerdere van de medische raden vereist is. 2. Het rechtstreeks overleg gebeurt in de schoot van een daartoe ingesteld permanent overlegcomité dat samengesteld is uit de leden van het in ar@kel 10 vernoemde associa@ecomité en uit de leden van het in ar@kel 11 vernoemde medisch comité. 3. Voornoemd permanent overlegcomité poogt een consensus te bereiken voor alle in 1 van dit ar@kel voornoemde aangelegenheden. 4. Indien een consensus wordt bereikt zijn de gemandateerden gehouden die te verdedigen bij hun opdrachtgevers.

15 AssociaJe Art In elke wordt een algemeen coördinator aangesteld volgens de modaliteiten bepaald in de overeenkomst. 2. De algemeen coördinator wordt belast met de en van de van de in samenspraak met de directeurs van de deelnemende ziekenhuizen, zoals dit nader wordt uitgewerkt in de Art medische gestructureerd zijn en dusdanig georganiseerd worden dat ze een integrerend deel vormt van de van de deelnemende ziekenhuizen. 2. Hiertoe wordt een medisch coördinator aangeduid volgens de modaliteiten bepaald in de 3. De medisch coördinator wordt belast met de algemene en van de medische in samenspraak met de hoofdgeneesheren.. Art de verpleegkundige gestructureerd zijn en dusdanig georganiseerd worden dat ze een integrerend deel vormt.. 2. Hiertoe wordt een verpleegkundig coördinator aangesteld volgens de modaliteiten bepaald in de 3. De verpleegkundig coördinator wordt belast met de algemene en van de verpleegkundige

16 AssociaJe overeenkomst Art. 16. De beheerders van de deelnemende ziekenhuizen sluiten een overeenkomst af, "de associa3eovereenkomst" genoemd, die goedgekeurd moet worden door de Minister die de erkenning onder zijn bevoegdheid heeh. In de associa3eovereenkomst worden minstens de volgende aangelegenheden geregeld : 1 de zorgprogramma's, ziekenhuisdiensten, -func3es, -afdelingen, medische diensten, medisch-technische diensten of technische diensten die het voorwerp uitmaken van de associa3e; 2 algemene doelstellingen van de associa3e, waaronder : a) de kwaliteit van de zorgverlening; b) het op3maliseren van de werking en van de infrastructuur; 3 het concept en de integra3e van de ac3viteit in de deelnemende ziekenhuizen; 4 de ves3gingsplaats van het voorwerp van associa3e; 5 het bewijs zoals voorzien in ar3kel 5 van dit besluit; 6 juridische vorm van de associa3e, met in voorkomend geval de samenstelling van de beheersorganen; 7 de samenstelling, bevoegdheden en werking, met inbegrip van de beslissingsmeerderheden, van het associa3ecomité; 8 de organisa3e en coördina3e van de administra3eve ac3viteit, met daarin begrepen de wijze van aanstelling van de algemeen coördinator; 9 in voorkomend geval de wijze van structurering van de medische ac3viteit met daarin begrepen de wijze van aanstelling van de medisch coördinator; 10 in voorkomend geval de wijze van structurering van de verpleegkundige ac3viteit met daarin begrepen de wijze van aanstelling van de verpleegkundig coördinator; 11 de middelen die voor het voorwerp van de associa3e zullen worden aangewend alsmede het gebruik en het beheer ervan; 12 de problemen van financiële aard die met de associa3e verband houden en de financiële afspraken, inclusief kostenverrekening en de verhouding waarin een eventueel exploita3etekort ten laste wordt gelegd of een eventueel boni wordt uitgekeerd aan de deelnemende ziekenhuizen; 13 de personeelsaangelegenheden die met de associa3e gepaard gaan; 14 regeling voor de geschillen tussen de par3jen; 15 de duur van de overeenkomst en de modaliteiten van een gebeurlijke opzegging.

17 AssociaJe zorggebied Art. 16bis. <Ingevoegd bij KB /45, art. 8; Inwerkingtreding : > In aanvulling op ar3kel 4 bestaat het oogmerk van de associa3e zorggebied in de gemeenschappelijke exploita3e van het voorwerp van de associa3e met als doel het afstellen van het ziekenhuisaanbod op de behoehen van de bevolking binnen het betreffende zorggebied door de specialiseren of te concentreren op een minimum van ves3gingsplaatsen binnen een termijn van maximaal 10 jaar vanaf de erkenning van de associa3eovereenkomst, van ziekenhuisdiensten, ziekenhuisfunc3es, medische diensten, medisch-technische diensten of zorgprogramma's die door de associa3e zorggebied worden geëxploiteerd. Art. 16ter. <Ingevoegd bij KB /45, art. 8; Inwerkingtreding : > 1. Het grondgebied waarop het voorwerp van de associa3e " zorggebied " betrekking heeh, wordt bepaald per administra3ef arrondissement of samengevoegde aangrenzende arrondissementen met tenminste inwoners. Voor de toepassing van het eerste lid kunnen enkel administra3eve arrondissementen die geografisch aan elkaar sluiten, worden samengevoegd tot één zorggebied. 2. Indien een ziekenhuis over meer ves3gingsplaatsen beschikt, kunnen enkel die ac3viteiten in de associa3e zorggebied worden ingebracht die worden georganiseerd op de ves3gingsplaatsen welke zich binnen de in 1 bedoelde zorgregio bevinden.

18 AssociaJe Zorggebied Art. 16sexies. <Ingevoegd bij KB /45, art. 8; Inwerkingtreding : > In aanvulling op ar3kel 16 dienen in de associa3eovereenkomst van een associa3e zorggebied volgende aangelegenheden te worden geregeld : a) de zorgregio waarbinnen de associa3e " zorggebied " werkzaam is; b) het medisch en organisatorisch project als omschreven in het doel van de associa3e; c) de fasen en het 3jdschema voor het specialiseren en samenbrengen van ziekenhuisdiensten, -func3es, -afdelingen, medische diensten, medisch-technische diensten, technische diensten of zorgprogramma's bedoeld in ar3kel 16, tweede lid, 1 ; d) de maatregelen die zijn getroffen om ervoor te zorgen dat de bevolking van de zorgregio toegang heeh tot gespecialiseerde gezondheidszorg naargelang van de behoehen; e) het financieel plan van de associa3e; f) de manier waarop de associa3e zorggebied wordt beheerd als aanvulling op de bepalingen van de ar3kelen 10 tot 15 van Hoofdstuk III; g) de wijze van aanstelling van de geneesheerdiensthoofden en de verpleegkundige diensthoofden van de zorgprogramma's, ziekenhuisdiensten, -func3es, -afdelingen, medische diensten, en/of technische diensten die het voorwerp uitmaken van de associa3e zorggebied.

19 Uit het verslag aan de koning III.1. De groepering. Het concept van de ziekenhuisgroepering laat toe dat ziekenhuizen samenwerkingsverbanden gericht op taakverdeling sluiten. In wezen wordt de overeenkomst vaak uit defensieve overwegingen gesloten. III.2. De fusie..bovendien is een fusie vaak zeer moeilijk te verwezenlijken, niet enkel omwille van het bestaan van verschillende typen van inrichtende machten, maar ook omwille van de vigerende OCMW.- wetgeving. IV. De meerwaarde van de De ziekenhuisassocia3e vormt een mogelijk antwoord op de formele en inhoudelijke beperkingen en belemmeringen van de wejelijk mogelijke groeperings- en fusieconstruc3es. Voor de kwaliteit van de zorg in een bepaalde ziekenhuisdienst is het ac3viteitsvolume determinerend. De kri3sche ac3viteitsmassa, noodzakelijk om een dienst rendabel te laten func3oneren, kan niet steeds door één ziekenhuis alleen bereikt worden. De noodzaak van een gemeenschappelijke, specifieke en func3onele samenwerking dringt zich op, zonder dat daarom een fusie of een groepering nodig of wenselijk is. Hier kan de associa3e een valabel alterna3ef zijn en een antwoord bieden op de vraag naar nieuwe en aangepaste samenwerkingsvormen-op-maat tussen ziekenhuizen, met andere woorden samenwerking op duidelijk afgebakende gebieden. De associa3e biedt het voordeel dat de ziekenhuizen, in plaats van concurrerende diensten op te richten, hun middelen kunnen bundelen om zo beter aan de behoehen van de bevolking binnen hun ajrac3ezone, te beantwoorden. De associa3e vormt een instrument om, met respect voor de filosofische vrijheid en binnen de beschikbare middelen, zo goed mogelijk te beantwoorden aan de behoehen zonder dat er een overlapping of dubbel gebruik van diensten is

20 Groepering vs associaje Doel Groepering Taakverdeling en complementariteit van diensten Zorgbehoehe binnen zorggebied afstandscriterium 25km AJrac3egebied of zorggebied Erkenningsnormen Ieder ziekenhuis aan alle De associa3e Vorm Evt. rechstspersoon bv. VZW Evt. rechtspersoon bv. VZW Vaak exploita3e VZW Bestuur Coördina3ecomité van beheerders Associa3e overeenkomst Medisch inhoudelijk Hoofdarts coördinator Algemeen coördinator Verpleegkundig coördinator Medisch comité Medisch comité POC Algemeen coördinator Medisch coördinator Verpleegkundig coördinator Investeringen Coördina3ecomité Associa3e overeenkomst Duur Ten minste 10 jaar Opzegtermijn 2 jaar Minimaal aantal diensten binnen 10 jaar

21 Plan van Aanpak Hervorming ziekenhuisfinanciering Commissie Volksgezondheid, 28 april 2015 Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block

22 Federaal regeerakkoord 1. Rol van het ziekenhuis in het zorglandschap Vertrekken van gewijzigde behoehen pa3ënt Klinische netwerken tussen ziekenhuizen: samenwerking tussen academische, gespecialiseerde en basisziekenhuizen Samenwerking ziekenhuizen - extramurale zorgverleners Gespecialiseerde centra met concentra3e van dure, moeilijke, zeldzame behandelingen en technologie Vermijden van onnodige en onnodig lange ziekenhuisopnames Reconversie van bedden in andere zorgvoorzieningen, al dan niet residen3ële of transmurale opvang Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 22

23 Federaal regeerakkoord 2. Aanpassing van de financiering van het ziekenhuis Correcte financiering van de werkingskosten Minder structuur- en presta3egedreven, meer aandacht voor kwaliteit en resultaten Aangepast aan de gewijzigde behoehen Beheersen van de registra3elasten Gemengd systeem met prospec3eve financiering voor standaardiseerbare zorg Behoud van het principe van een honorarium per medische presta3e Hervorming van het bestaande systeem van awoudingen op de artsenhonoraria Gegarandeerde deelname van de artsen in het medisch beheer van het ziekenhuis Aandacht voor specifieke ac3viteiten, zoals bv. opleidings- en onderzoeksac3viteiten Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 23

24 3. Ziekenhuis opnieuw uitgevonden. Op maat van de van vandaag Ziekenhuis = medisch-technologisch exper3secentrum, met diagnos3sche en behandelplayormen. Niet langer beddenhuis. Ziekenhuis wordt knooppunt binnen één of meerdere (transmurale) netwerken van klinische zorg Ø Basisziekenhuizen referen3eziekenhuizen universitaire ziekenhuizen Ø Concentra3e, verdeling van pathologiegroepen en taakafspraken op basis van evidence en in belang van pa3ënt: kri3sche massa, kostprijs, con3nuïteit, etc. Ø Dure technologie wordt toegewezen op het niveau van het netwerk, niet op het niveau van het ziekenhuis Ø Ondernemerschap speelt, netwerken groeien bojom-up, overheid bepaalt spelregels en treedt op dysfunc3es Ø Extramurale prak3jken voldoen aan zelfde normen en vereisten qua infrastructuur, personeel, con3nuïteit en kwaliteit Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 24

25 3. Ziekenhuis opnieuw uitgevonden. Op maat van de van vandaag Samenwerkingsverbanden die de ziekenhuismuren overs3jgen Ø Met lokale cure- en care actoren Ook netwerking tussen ziekenhuizen voor Ø Medisch-ondersteunende diensten: bv. labo, apotheek Ø Ondersteunende diensten: bv. aankoop, ICT Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 25

26 4. We ontwerpen een financiering die verantwoorde zorg voor de correct vergoedt en aanzet tot Uitgangspunt: correcte financiering van reële kost van verantwoorde zorg Drie financieringsclusters Laagvariabele zorg: geen/weinig varia3e tussen pa3ënten Prospec3ef bepaalde prijs per pa3ëntopname Mediumvariabele zorg: meer, verantwoorde varia3e tussen pa3ënten Behoud van logica van gesloten na3onaal budget dat verdeeld wordt tussen ziekenhuizen in func3e van aantal en aard pa3ënten en hun zorgzwaarte Hoogvariabele zorg: pathologiegroepen met grote mate van onvoorspelbaarheid zorg is maatwerk Financiering meer gebaseerd op reëel verleende (verantwoorde) zorg Belonen van samenwerking en efficiënte inzet van middelen Shared savings binnen en tussen netwerken Bundled payments over de muren van het ziekenhuis heen Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 26

27 5. We belonen zorgkwaliteit Best prac3ces uit buitenland leren ons: pay for performance is een nu~ge heoom, maar verstandig en stapsgewijs aanpakken! Doelgerichte, pragma3sche aanpak Beperkt deel van het budget: in een eerste fase 1 à 2 % Met bewezen nu~ge en gedragen indicatoren Zonder extra registra3elasten In elk van de drie financieringsclusters Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 27

28 6. We maken de financiering van specifieke opdrachten transparant Afzonderlijke financiering Sociale factoren: profiel van de pa3ënt Academische opdrachten van de universitaire ziekenhuizen Zware medische apparatuur Spoedgevallendiensten Innova3e Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 28

29 Heroriëntering ziekenhuis in zorglandschap Kernbegrippen: van complexe / gespecialiseerde zorg in ziekenhuizen: Taakverdeling tussen ziekenhuizen: Verwijs/terugverwijsafspraken tussen zh per pathologiegroep Verdeling pathologiegroepen (taakherschikking) Ook taakafspraken tussen UZ s en AZ s, en tussen UZ s, uitgaande van reeds aanwezige competen3es en exper3se Concentra3e grotere ziekenhuizen Referen3ecentra zijn niet noodzakelijk universitaire ziekenhuizen Keuze tussen concentra3e en spreiding: evidence-based (criteria: kri3sche massa, kostprijs technologie, prevalen3e, con3nuïteit,.) IT ondersteuning à minder duplica3e onderzoeken, minder Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block administra3e, meer pa3ëntveiligheid 29

30 Heroriëntering ziekenhuis in zorglandschap Kernbegrippen: Ziekenhuizen bouwen een complementair zorgaanbod uit via netwerken à zodat prikkel tot aanbieden van alle diensten, func3es en zorgprogramma s in elk zh vermindert Soorten ziekenhuisnetwerken: Voor klinische zorg (verwijzing pa ënten of verplaatsing zorgverleners) Regionaal (gespreide zorg) Supraregionaal (geconcentreerde zorg) Voor medisch-ondersteunende diensten (labo, anatomopathologie, apotheek) (verplaatsing stalen/ materialen) Voor ondersteunende diensten (samenaankoop, tarifica3efactura3e, milieu & preven3e, overheidsopdrachten voedselveiligheid, ) Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 30

31 Heroriëntering ziekenhuis in zorglandschap Kernbegrippen: Samenwerking tussen ziekenhuizen en andere zorgvoorzieningen in lokale transmurale cure en care ketens (huisartsen, thuiszorg, woon- en zorgcentra, ) in overleg met deelstaten BehoeNenraming à vereiste ziekenhuiscapaciteit Doelstellingen: Infrastructuur op3maliseren (minder sites, apparatuur, onderhoud), met behoud toegankelijkheid Met slimmere inzet (geen a<ouw) van zorgpersoneel Uitdaging: conformiteitscheck met deelstaten, zodat er geen nieuwe / uitbreiding van infrastructuur komt die niet compa3bel is met het zorglandschap 2025 (plan uitgewerkt in 2016) Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 31

32 Nieuw ziekenhuisconcept Ziekenhuis beddenhuis, maar medischtechnologisch exper3secentrum, met diagnos3sche en behandelplayormen Concept ziekenhuis: minimale vereisten kwalifica3e als ziekenhuis: Niet meer aantallen & soorten bedden, diensten (structuur) Wel opdrachten: Proximale (basis)zorg Referen3e (gespecialiseerde) zorg Knooppunt in transmuraal zorgnetwerk Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block

33 Nieuw ziekenhuisconcept Concept ziekenhuis: Kabinetschirurgie in extramurale prak3jken: Zelfde normen qua omkadering, personeel voor extramurale en ziekenhuisgerelateerde poliklinieken à zelfde erkenningsnormen en exploita3evergunning Zelfde eisen qua permanen3e, con3nuïteit van de zorgverlening en deelname aan wachtdiensten (i.e. cherrypicking vermijden) Iden3eke financiering à Te regelen via een voorontwerp van wet op prak3jkvoering gezondheidszorg Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 33

34 Netwerkconcept Opdrachten: Toela3ng om bepaalde zorgen aan te bieden op netwerkniveau niét in alle ziekenhuizen die lid zijn van het netwerk Toekenning financiering (budget) bepaalde ac3viteiten Leden: Meerdere ziekenhuizen (of diensten) Ziekenhuizen kunnen lid zijn van één (lokale, regionale) of meerdere (supraregionale) netwerken Organisa3e Te onderzoeken voor welke soorten netwerken een formele structuur (met rechtspersoonlijkheid) wenselijk is Belendende regelgeving mag samenwerking niet bemoeilijken (bv. BTW, detachering personeel) Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 34

35 Evolu3e nodige ziekenhuisbedden Aouw (lege) bedden / verdere verkor3ng verblijfsduur: Overschot aan acute ziekenhuisbedden à reconversie naar chronische bedden (G, Sp) Aouw volledige zh-sites en afdelingen is noodzakelijk voor reële besparingen op infrastructuur en slimmere inzet personeel Verschil (V-E) bedden per kenleyer (per BFM-jaar) 48,000 Verantwoorde vs erkende bedden (CDGEM) per BFM-jaar, excl. NIC 1, , ,000-1,000 42,000-1,500-2,000 40,000-2,500 38,000-3,000-3,500 36, verantwoorde bedden erkende bedden -4,000 verschil G verschil CD verschil M verschil E Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 35

36 Nieuw ziekenhuisconcept Top-down versus bojom-up benadering? Maximaal bojom up: vrijwillige ra3onalisa3e (binnen regelgevend kader qua o.a. programma3e, gewenst zorglandschap 2025) Enkel top-down waar nodig: Globaal kader en spelregels voor netwerking Netwerkvorming binnen een strikter wejelijk en financieel kader, dat samenwerking bevordert Indien geen spontane ra3onalisa3es of in de verkeerde rich3ng à overheid komt tussen Zonder het ondernemerschap en gezonde concurren3e uit te roeien Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block

37 Nieuw ziekenhuisconcept Governance model voor ziekenhuizen Netwerken: Formalisering in beheersstructuur ziekenhuizen Bevoegdheden medische raad? Sterke betrokkenheid artsen bij het transparant medisch beheer van ziekenhuizen: Iden3fica3e prak3jkdeel honoraria Te onderzoeken: koppeling prak3jkdeel aan andere financiële stromen? Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block 37

38 Beleidskeuzes 1. Doelstellingen op populatieniveau = nadruk op zorgregio s 2. Gespecialiseerde zorg enkel als ingebed in netwerk 3. Locatie van het aanbod is deel afspraken 4. Ziekenhuisbedden moeten omgezet in transmurale zorg 5. Geen opgelegd formeel juridisch kader voor netwerken DEWALLENS & PARTNERS

39 Bron: Zorgnetwerken Zorgnet-Icuro

40 KETENZORG NEDERLAND Bron: Zorgnetwerken Zorgnet-Icuro

41 ACCOUNTABLE CARE MODEL

42

43

44

45 Toekomst van netwerken? 1) Ad hoc VZW om gezamenlijk technologie te exploiteren? 2) Ad hoc VZW om huidige of mogelijks toekoms3ge financiering veilig te stellen? 3) Strategisch middel om marktaandeel veilig te stellen of te vergroten? De specialist november-januari

46 Aanbod

47 KB 25 april 2014, BS 8 aug 2014 AZ zonder func3e of expertcentrum ZK met func3e ZZ ZK met exper3secentrum CME Huisartsenkringen Netwerk Zeldzame ziekten 1 Coördinator Rol voor VznkuL? Netwerkcomité - Juridische overeenkomst - Vertegenwoordigers uit deelnemende - Verwijzing en terugverwijzing - Gemeenschappelijke procesbewaking - Kwaliteitsopvolging - Mul3disciplinair kwaliteitshandboek - Overleg zorgcircuits - Overleg andere spelers - Sensibiliseren - Huishoudelijk reglement - Minsten 1x/j samenkomen - Minstens 1x/j overleg pat. verenigingen

48 Accountable? - te verantwoorden ipv verantwoorde zorg - Wat? - Care transi3ons - Kwaliteitsme3ng en kwaliteitsverbetering - Benchmarking - Valida3e klinische procedures en outcome - Repor3ng - Eén zorgplan over instellingen en zorgverstrekkers heen - Financiële en organisatorische verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor een efficiënte dienstverlening.

49 Wat leert het buitenland ons?

50 NHS aanbevelingen Managed clinical networks 1) Verbeteren kwaliteit 2) Beperkte kostenbesparing 3) Coördinerend geneesheer met klinisch leiderschap noodzakelijke succesfactor

51

52 Aandachtspunten GrooYe: minimum 5000 pa3ënten om voldoende rendabel te zijn Care management: meest succesvolle programma s zijn gericht op ouderen, pa3ënten met mul3pele chronische aandoeningen of met mentale aandoeningen Nieuwe werk en financieringsvormen: risk-adjusted global budgets ipv fee-for-service en governance structuren die samenwerken promoten Gedeeld EPD Betrokkenheid van pa@ënt en zijn omgeving Me@ngen en bijsturingen van kost en kwaliteit proces van kwaliteitsverbetering noodzaakt tot degelijk leiderschap op klinisch en managementvlak

53 USA 1) Bundled payments 1) Effect op kwaliteit ( beperkt) en op kost 2) Kunnen misbruikt worden - Cherry picking van lucra3eve bundels en afstoten verlieslatende bundels 2) Accountable Care Organisa@ons 1) Effect op kwaliteit is aantoonbaar 2) Beperkt en 3jdelijk effect op kost - Reduceren van overhead kost, efficiën3ewinst 3) Shared savings als incen3ve - Slechts 50% slaagt erin om voldoende te besparen

54 Individuele arts Huisarts verwijst Ziekenhuis als centrum van zorg Pa3ënten hebben inspraak Kwaliteitsme3ng Chronische zorg Fee per service Paradigma shix Werken in groep Huisarts deel van het team Medisch huis helpt bij zorgkeuze Pa3ënten beslissen mee Kwaliteit bepaalt financiering Geïntegreerde zorg Gebundelde financiering

55 Ziekenhuis netwerken Eerste Lijn Accountable netwerk Eerste Lijn ONC CAR Str oke ZZ Regio 1 Regio 2 CAR ONC Stroke ZZ XYZ Clinici Management ZKH ZKH ZKH ZKH ZKH Chronische zorg Accountable for: - Quality - Cost ZKH ZKH Chronische zorg

56 ZKH 1 ZKH 2 ZKH 3 ZKH 4 As is Zorgprogramma X BFM HON BFM HON BFM HON BFM HON Proefopstelling - Meetbare relevante kwaliteitsdoelen - Toewijsbare kost Opera3onele kost & Kwaliteitsbewaking Shared saving % % Mits behalen kwaliteitsdoelen Overheid Zorgprogramma X subprog Y Netwerk Subprog Y BFM HON ZKH 1 BFM BFM HON HON ZKH 2 ZKH 3 - Eerste lijn - Chronische zorg BFM HON ZKH 4 26/11/15 Dirk De Ridder VznkuL

57 Type RIZIV conven3e Accountable netwerk - Juridische vorm? Governance structuur? Lasten en lusten? Financiële regeling? - Vergoeding 1 ste lijn - Vergoeding 2 de lijn - Vergoeding 3 de lijn - Coördina3e - Educa3e - Medisch & paramedisch Koppeling kwaliteit & kost? Instap & uitstapregeling? Regionale verankering? Inhoud en medische besluitvorming? BVBA x BVBA y BVBA z VZW ZKH A VZW ZKH B VZW WZC 1 Aut VI UZ 26/11/15 Dirk De Ridder VznkuL

58 Kwaliteit verbeteren door Kennis te delen Ziekenhuis operationeel Ziekenhuis klinisch WERKGROEPEN Guidelines Benchmark Guidelines Benchmark VZN-BI VZN-QI 58

59 Vaste Werkgroepen WG Algemeen directeurs WG Hoofdgeneesheren Voorzitters Medische Raad WG Beleidsinformatie WG Verpleegkundige directeurs WG Financieel beleid Platform HRM WG Technische diensten WG Milieu en Preventie WG Communicatie WG Apotheek Ad Hoc Werkgroepen Second Victim Third Victim Decubitus Valpreventie Pijn EWS Telematica Klinische Werkgroepen Radiologie MKA Nefrologie Urologie Neurochirurgie/Orthopedie/Fysiotherapie 59

60 Zorgnet-Icuro Regionale netwerken 14/10/2015 Stap 1: concrete invulling van het concept zorggebied met als criterium aanrij3jd van 30 minuten voor 3jdskri3sche aandoeningen (AMI, CVA, majeur trauma). Stap 2:kunnen de bevolkingsaantallen binnen elk gebied berekend worden. Stap 3: In func3e van deze bevolkingsaantallen en op basis van inciden3e en prevalen3e van verschillende aandoeningen, kan de aangewezen capaciteit voor minder 3jdskri3sche berekend worden Stap 4: de toekenning van erkenningen voor de diensten binnen een zorggebied. 1. Erkenningen voor diensten (C, D, E, M, G ) en apparatuur (CT, NMR ) die in meerdere ziekenhuizen binnen een zorggebied moeten/kunnen worden aangeboden en op ziekenhuisniveau blijven; 2. Erkenningen voor diensten (EPSI, radiotherapie ), zorgprogramma s (B2, S2, trauma-unit ) en apparatuur (PET, ) waarvan er één in het zorggebied beschikbaar moet zijn.; 3. Supraregionale erkenningen voor diensten (PICU, NIC ) en zorgprogramma s (bijvoorbeeld pediatrische oncologie.)

61 Zorgregio grote stad en kleine stad Ziekenhuisregio s Decreet tot wijziging van het decreet van 23 mei 2003 betreffende de indeling in zorgregio's en betreffende de samenwerking en programmatie van gezondheidsvoorzieningen en welzijnsvoorzieningen

62 OrganisaJe Zorgnet-Icuro Aanpassing wetgeving groepering van ziekenhuizen

63 Groepering (KB 301/1/1989) 1 de ziekenhuizen van de groepering zijn niet (meer dan 25 km) van elkaar verwijderd; aanrij3jd toevoegen 2 de ziekenhuizen van de groepering moeten elk afzonderlijk voldoen aan de bepalingen van ar3kel 2, 1 of 1bis of, in voorkomend geval, aan de bepalingen van ar3kel 3;) wijzigen dat ook in 1 zkh kan 3 onverminderd de bepalingen van punt 2, moet de homogeniteit van de diensten, ten laatste twee jaar na de ondertekening van de groeperingsovereenkomst, gewaarborgd worden. ; 4 de aanduiding van een hoofdgeneesheer-coördinator, een coördinator van het verpleegkundig departement, een algemeen coördinator en een gemeenschappelijk medisch comité, uitklaring MR en statuut ZKH geneesheer 5 de ziekenhuizen van de groepering moeten tot een efficiënte taakverdeling komen zodat ze op termijn daadwerkelijk complementair.. de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heeh moeten overzenden, zorggebied en zorgbehoehe aantonen, wachtpermanen3e 6 elke beslissing tot investering, oprich3ng van nieuwe diensten of van nieuwe medisch-technische diensten door de ziekenhuizen van de groepering moet door het in ar3kel 13 bedoelde coördina3ecomité worden goedgekeurd. Zonder dergelijke beslissing kunnen geen vergunningen of erkenningen worden afgeleverd. Investering in 1 ZKH hoeh niet goedgekeurd door coördina3ecomité Voorstellen Zorgnet-Icuro okt 2015

64 Art. 12. Groepering 1. De beheerders van de ziekenhuizen die deel uitmaken van de groepering sluiten een overeenkomst die goedgekeurd moet worden door de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heeh. 2. In de in 1 bedoelde overeenkomst worden ten minste de volgende aangelegenheden geregeld : 1 de doelstelling; 2 de juridische vorm van de samenwerkingsovereenkomst; 3 de taakverdeling op het vlak van het aanbod van diensten en specialismen, met inbegrip van de uitrus3ng; 4 de ra3onalisa3e die desgevallend uit de sub 3 bedoelde taakverdeling voortspruit; 5 de oprich3ng, de samenstelling, de taken en de werking van het coördina3ecomité zoals bedoeld in ar3kel 13; 6 de beheersbeslissingen die desgevallend het akkoord van het coördina3ecomité vergen; 7 het opname- en ontslagbeleid, de coördina3e van het medisch beleid, de medische stafwerking en de organisa3e van de medische wacht; 8 de organisa3e van gebeurlijke gemeenschappelijke ak3viteiten; 9 de middelen die voor de sub 8 bedoelde ak3viteiten zullen worden aangewend alsmede het beheer en het gebruik ervan; 10 de personeelsproblemen voor de sub 8 bedoelde ak3viteiten alsmede de gebeurlijke overplaatsing van personeel van de ene inrich3ng naar een andere; 11 de gebruikstarieven en modaliteiten van de voorzieningen in de groepering; 12 de financiële afspraken; 13 de verzekeringen; 14 de regeling voor geschillen tussen de par3jen; 15 de duur van de overeenkomst en de opzeggingsmodaliteiten, met inbegrip van een gebeurlijke proefperiode. (16 de aanduiding van de hoofdgeneesheer-coördinator, de coördinator van het verpleegkundig departement, de algemeen coördinator en de samenstelling van het gemeenschappelijk medisch comité; 17 de wijze waarop aan de voorwaarden bedoeld in ar3kel 9, 5 zal worden voldaan.) <KB /37, art. 10, 011; Inwerkingtreding : > 3. De overeenkomst dient voor ten minste 3en jaar te worden aangegaan, behoudens indien de groepering intussen tot een fusie heeh geleid. De proefperiode dient ten minste één jaar te bedragen. De termijn voor de opzegging van de overeenkomst bedraagt ten minste twee jaar voor het verstrijken van de overeenkomst. Rekenkamer voor de groepering, shared savings Voorstellen Zorgnet-Icuro okt 2015

65 Groepering Art Er wordt in elke ziekenhuisgroepering een opgericht, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de beheerders van de onderscheidene ziekenhuizen die deel uitmaken van de groepering. 2. Het vervult, benevens de taken omschreven in de overeenkomst bedoeld in 12, in ieder geval de hiernavolgende opdrachten : a) het waakt over de uitvoering van de overeenkomst; b) het stelt alles in het werk om door taakverdeling een zo groot mogelijke complementariteit na te streven en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren; c) het pleegt overleg over alle beslissingen tot nieuwbouw of uitbreiding of verbouwing van de ziekenhuizen of tot wijziging van de aard van de bedden of van de diensten, met inachtneming van de sub b bedoelde principes. (d) het komt meerdere keren per jaar samen en het stelt een jaarlijks rapport op. Dit rapport moet worden overgemaakt aan de Minister die de erkenning van de ziekenhuizen onder zijn bevoegdheid heen 3. Bij de aanvraag van een vergunning zoals bedoeld in ar@kel 26 van de wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987, en gewijzigd door de wet van 30 december 1988, wordt een verslag van het coördina@ecomité gevoegd waaruit het in 2, c bedoelde overleg moet blijken. Paritaire samenstelling, roterend voorziyerschap, alle AZ binnen zorggebied met categorale ne PZ zo nodig, geen echelonnering tussen ZKH en niet noodzakelijk een UZ Coördina@ecomité statuut van netwerkbeheerder Voorstellen Zorgnet-Icuro okt 2015

66 Voorstel Zorgnet-Icuro Maar.. Aanpassing wetgeving groepering leunt nauw aan bij wetgeving associa3e Bestaande netwerken die zorgregio overschrijden? Wat garandeert 24/7 kwalita3eve en snelle zorg bij aankomst in ziekenhuis binnen 30 Kwaliteitsme3ng en garan3e? Vrije keuze pa3ënt? Plaats en statuut van de arts binnen een netwerk? Plaats en statuut van de medische ra(a)d(en) binnen een netwerk?.

67 Aan de slag Ø Partijen Ø Voorwerp Ø Duur Ø Verbintenissen Ø Governance Ø Personeel Ø Ziekenhuisartsen Ø Exit DEWALLENS & PARTNERS

68 Partijen Wie kan partij zijn? elke zorgaanbieder eender welke rechtsvorm VZW AV Vereniging Titel VIII, hoofdstuk 2 Universitair ziekenhuis Artsenvennootschap Artsenmaatschap DEWALLENS & PARTNERS

69 Voorwerp Inbreng erkenning? (associatie hartcentra) Exploitatie erkenningen van de partijen? (associatie) Gezamenlijk aanbod organiseren? (groepering) (Zie inhoud schema Koen Vandewoude) DEWALLENS & PARTNERS

70 Informele en inhoudelijke normen voor een netwerk: 1. Uitgaan van de zorgbehoeften van de patiënt & zijn verwachtingen 2. Uitgaan van zorgprogramma/functie/dienst met duidelijk omschreven doelgroep subdoelgroepen noodzakelijke medische en niet-medische expertise infrastructuur, capaciteit, technologische vereisten kwaliteitssysteem - kwaliteitshandboek, eventueel kritisch activiteitsniveau criteria inzake geografische toegankelijkheid en bedrijfseconomische verantwoorde schaalgrootte 3. Onderlinge functiedifferentiatie en taakherschikking Oordeelkundige portfoliokeuze wat doen we en vooral wat doen we niet in overleg met partnerziekenhuizen en andere stakeholders Protocol voor heen- en terugverwijzing borging van naadloze transitie binnen een zorgcircuit gestandaardiseerde (na)zorg wordt dicht bij huis geboden aandacht voor transmurale overgang extramurale geneeskundepraktijk dient betrokken 4. Echelonnering voorzien binnen netwerk Basisniveau gestandaardiseerde (na)zorg + veelal gepland Intermediair niveau medium complexe zorg, hogere risico s nood aan gestructureerde multidisciplinaire expertise en technologische ondersteuning Topreferent en topklinisch: tertiair - quaternair hoog gespecialiseerde patiëntenzorg waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is ('last resort ) bijzondere infrastructuur en technische omkadering samenwerking van vele disciplines op het hoogste deskundigheidsniveau gewaarborgde zorgcontinuïteit 24/24-7/7 DEWALLENS & PARTNERS

71 Duur Onbepaalde duur met opzegmogelijkheid? Bepaalde duur met opzegmogelijkheid? DEWALLENS & PARTNERS

72 Verbintenissen Winst en verliesregeling Toelating ziekenhuisartsen Exclusiviteit (haalbaar in netwerk?) Verzekering (wie voor wat?) BTW DEWALLENS & PARTNERS

73 Governance KISS Raad van bestuur (paritair, vb. van elk drie) Bestuurders Directie Ziekenhuisartsen Directie De CEO s, CFO s, CMO s, CNO s Betrokken diensthoofden DEWALLENS & PARTNERS

74 Personeel In contractueel netwerk: geen beweging In organiek netwerk: statutairen: terbeschikkingstelling werknemers : cao nr. 32bis DEWALLENS & PARTNERS

75 Ziekenhuisartsen Ziekenhuis van oorsprong = verbonden Exclusiviteit niet houdbaar Onderlinge en wederkerige toelating Impact op stemmen medische raad Harmoniseren financiële regeling DEWALLENS & PARTNERS

76 Exitregeling Bepaalde of onbepaalde duur Als erkenning sitegebonden dan dure exitregeling Sanctioneren van afwijking verwijspatronen Arbitragebeding DEWALLENS & PARTNERS

77 Besluit De wetgever laat verschillende vormen van samenwerking toe De ideale juridische vorm voor de uitdagingen van de toekomst bestaat niet Artsen, verpleegkundigen, zorgverleners zullen moeten leren samenwerken en hiervoor zal naast wetgeving ook klinisch leiderschap noodzakelijk zijn Input van meerdere actoren is noodzakelijk om tot een meer geschikte wetgeving te komen

II - Groeperingen en fusies in ziekenhuizen

II - Groeperingen en fusies in ziekenhuizen II - Groeperingen en fusies in ziekenhuizen 31 MEI 1989. - Koninklijk besluit houdende nadere omschrijving van de fusie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moet voldoen Gewijzigd

Nadere informatie

Waarom netwerken? Dirk De Ridder, MD, PhD Leuvens instituut voor gezondheidszorgbeleid KU Leuven

Waarom netwerken? Dirk De Ridder, MD, PhD Leuvens instituut voor gezondheidszorgbeleid KU Leuven Waarom netwerken? Dirk De Ridder, MD, PhD Leuvens instituut voor gezondheidszorgbeleid KU Leuven Netwerken De hype traumanetwerken, onconetwerken, E17 netwerken, netwerk slokdarmtumoren,.. De realiteit?

Nadere informatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie

Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Klinische netwerken: uitdagingen, verantwoordelijkheden en middelen van een ziekenhuismutatie Jean-Noël Godin, deskundige adviseur voor volksgezondheid VBS-GBS Symposium Het gewijzigde ziekenhuislandschap

Nadere informatie

Netwerken en samenwerken in de gezondheidszorg

Netwerken en samenwerken in de gezondheidszorg Netwerken en samenwerken in de gezondheidszorg Dirk De Ridder, MD, PhD Leuvens Instituut voor gezondheidszorgbeleid KU Leuven Strategisch coördinator Vlaams Ziekenhuis Netwerk KU Leuven Netwerken De hype

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning Besluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 maart 2009 houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

VR DOC.1528/2BIS

VR DOC.1528/2BIS VR 2018 2112 DOC.1528/2BIS VR 2018 2112 DOC.1528/2BIS Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische planning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 23 mei 2003 betreffende

Nadere informatie

ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019

ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019 ZIEKENHUISNETWERKEN REGIONALE ZORGSTRATEGISCHE PLANNING 10/07/2019 ZIEKENHUISNETWERKEN WET OP DE ZIEKENHUIZEN 18.10.17 Agentschap Zorg en Gezondheid 3 LOCOREGIONAAL KLINISCH ZIEKENHUISNETWERK > Elk ziekenhuis

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen

15 FEBRUARI Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de medische activiteit in de ziekenhuizen BS 25/03/1999 in voege vanaf 04/04/1999 Gewijzigd door: KB12/08/2000 BS 29/08/2000

Nadere informatie

Coordinatie--ziekenhuizen--erkenning-ziekenhuizen-ziekenhuisdiensten-ziekenhuisgroepering-- AANVULLENDE-NORMEN

Coordinatie--ziekenhuizen--erkenning-ziekenhuizen-ziekenhuisdiensten-ziekenhuisgroepering-- AANVULLENDE-NORMEN 30 JANUARI 1989. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van aanvullende normen voor de erkenning van ziekenhuizen en ziekenhuisdiensten alsmede tot nadere omschrijving van de ziekenhuisgroeperingen

Nadere informatie

De juridische structuur van netwerken in de gezondheidszorg

De juridische structuur van netwerken in de gezondheidszorg De juridische structuur van netwerken in de gezondheidszorg Filip Dewallens DEWALLENS & PARTNERS Governance van netwerken Waarom netwerken? Welke vorm voor een ziekenhuisnetwerk? Welk vorm voor een zorgnetwerk?

Nadere informatie

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Governance van klinische ziekenhuisnetwerken Conceptnota in het kader van de ziekenhuishervorming

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Governance van klinische ziekenhuisnetwerken Conceptnota in het kader van de ziekenhuishervorming Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Governance van klinische ziekenhuisnetwerken Conceptnota in het kader van de ziekenhuishervorming 1. Huidige situatie (Klinische) samenwerking tussen ziekenhuizen

Nadere informatie

KLINISCHE ZIEKENHUISNETWERKEN

KLINISCHE ZIEKENHUISNETWERKEN KLINISCHE ZIEKENHUISNETWERKEN Een korte voorstelling Nederlandstalige Kamer AUVB-UGIB-AKVB Wouter Decat 3 mei 2017 Inleiding: Conceptnota Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid 28 april 2015: Plan

Nadere informatie

Multidisciplinair Kwaliteitshandboek Netwerk Pediatrie UZ Gent en partner

Multidisciplinair Kwaliteitshandboek Netwerk Pediatrie UZ Gent en partner Logo UZ Logo partnerziekenhuis Multidisciplinair Kwaliteitshandboek Netwerk Pediatrie UZ Gent en partner Mei 2015 1. Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Missie en Visie... 5 Missie... 5 Visie... 5 Directieverantwoordelijkheid...

Nadere informatie

Coordinatie--ziekenhuizen--hoofdgeneesheer--geneesheer-diensthoofd--KB

Coordinatie--ziekenhuizen--hoofdgeneesheer--geneesheer-diensthoofd--KB 15 DECEMBER 1987. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. BS 25/12/1987

Nadere informatie

Art. 3. De hoofdgeneesheer dient over de mogelijkheden te beschikken om de kwaliteitszorg in het ziekenhuis te bevorderen.

Art. 3. De hoofdgeneesheer dient over de mogelijkheden te beschikken om de kwaliteitszorg in het ziekenhuis te bevorderen. Koninklijk besluit van 15 december 1987 houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. (B.S. 25.12.1987)

Nadere informatie

15 DECEMBER Koninklijk besluit. houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17. van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd

15 DECEMBER Koninklijk besluit. houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17. van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd 15 DECEMBER 1987. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikels 13 tot en met 17 van de wet op de ziekenhuizen, zoals gecoördineerd door het koninklijk besluit van 7 augustus 1987. BS 25/12/1987in

Nadere informatie

Diensten waarin een magnetische resonantie tomograaf wordt opgesteld. Maximum aantal en erkenningsnormen

Diensten waarin een magnetische resonantie tomograaf wordt opgesteld. Maximum aantal en erkenningsnormen 27 APRIL 2005. - Wet betreffende de beheersing van de begroting van de gezondheidszorg en houdende diverse bepalingen inzake gezondheid BS 20/05/2005 inwerkingtreding: Diensten waarin een magnetische resonantie

Nadere informatie

Netwerken Wallonië en Brussel

Netwerken Wallonië en Brussel Netwerken Wallonië en Brussel Jean-Noël Godin, deskundige adviseur voor volksgezondheid 1 ALGEMENE CONTEXT Gezondheidszorgstelsel: aandachtspunten Versnippering van de bevoegdheden Weinig nadruk op preventie

Nadere informatie

BS 26/07/1999 in voege 26/07/1990

BS 26/07/1999 in voege 26/07/1990 10 JULI 1990. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen voor de erkenning van samenwerkingsverbanden van psychiatrische instellingen en diensten. BS 26/07/1999 in voege 26/07/1990 Gewijzigd

Nadere informatie

HET ZIEKENHUIS IS DOOD! LANG LEVE HET NETWERK. Filip Dewallens

HET ZIEKENHUIS IS DOOD! LANG LEVE HET NETWERK. Filip Dewallens HET ZIEKENHUIS IS DOOD! LANG LEVE HET NETWERK Filip Dewallens De actuele inspraak van ziekenhuisartsen De gewijzigde ziekenhuisfinanciering De netwerken De impact op de inspraak van de ziekenhuisartsen

Nadere informatie

2 dienst medische beeldvorming : een dienst erkend overeenkomstig het koninklijk besluit van 28 november 1986;

2 dienst medische beeldvorming : een dienst erkend overeenkomstig het koninklijk besluit van 28 november 1986; 25 OKTOBER 2006. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een dienst waarin een magnetische resonantie tomograaf wordt opgesteld, moet voldoen om te worden erkend BS 11/12/2006

Nadere informatie

24 MEI Besluit van de Vlaamse Regering. tot vaststelling van aanvullende normen. waaraan de zorgprogramma's cardiale pathologie B

24 MEI Besluit van de Vlaamse Regering. tot vaststelling van aanvullende normen. waaraan de zorgprogramma's cardiale pathologie B 24 MEI 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van aanvullende normen waaraan de zorgprogramma's cardiale pathologie B moeten voldoen om erkend te worden BS 13/06/2013 in voege vanaf 14/06/2013,

Nadere informatie

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Simplificatie ontwerp KB oncologisch zorgprogramma: Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Afdeling 1. Doelgroep aard en inhoud Artikel 2 1 Elk ziekenhuis dient te beschikken over programma

Nadere informatie

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen om te worden erkend en erkend te blijven BS 08/08/2014 HOOFDSTUK 1. - Algemene

Nadere informatie

Diensten nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld

Diensten nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld 27 APRIL 2005. - Wet betreffende de beheersing van de begroting van de gezondheidszorg en houdende diverse bepalingen inzake gezondheid BS 20/05/2005 Diensten nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 28 FEBRUARI 2019. - Wet tot wijziging van de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen,

Nadere informatie

Rol van de arts in het ziekenhuis

Rol van de arts in het ziekenhuis Rol van de arts in het ziekenhuis Prof. dr. Renaat Peleman Hoofdarts UZ Gent Zaterdag 7 november 2015 2015 Universitair Ziekenhuis Gent 1 klinisch leiderschap is de ultieme voorwaarde voor geslaagde netwerking

Nadere informatie

Advies inzake maatregelen om samenwerking tussen ziekenhuizen te bevorderen

Advies inzake maatregelen om samenwerking tussen ziekenhuizen te bevorderen FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID BRUSSEL, 14 juni 2012 VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU --- Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen --- NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOORZIENINGEN

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen 12 NOVEMBER 1993. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren - specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de URGENTIEGENEESKUNDE, alsook

Nadere informatie

Together we care The day after!

Together we care The day after! Together we care The day after! Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder Congres Zorgondersteuning, 19 mei 2016 Overzicht 1. 2013-2014: algemene sense of urgency 2. Een nieuw zorgmodel: netwerken - klinische

Nadere informatie

Artikel Art. 2.

Artikel Art. 2. 12 NOVEMBER 2008. KB tot uitvoering van artikel 57, 2, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende de berekeningsregels

Nadere informatie

27 APRIL Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen

27 APRIL Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen 27 APRIL 2007. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen BS 04/06/2007 gdp 1 / 6 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Met het

Nadere informatie

19 JULI Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg. BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019

19 JULI Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg. BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019 19 JULI 2018. - Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019 1 HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling Artikel 1. Deze wet regelt

Nadere informatie

2. AANBOD IN DE ZORG

2. AANBOD IN DE ZORG Gecoörd. wet 10 juli 2008 - Ziekenhuiswet 2. AANBOD IN DE ZORG INHOUDSOPGAVE 2.1. Ziekenhuizen..................................... 8 2.2. Woonzorgcentra.................................. 297 2.3. Gezondheidszorgberoepen.........................

Nadere informatie

19 APRIL Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan de zorgprogramma's "beroertezorg" moeten voldoen om erkend te worden

19 APRIL Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan de zorgprogramma's beroertezorg moeten voldoen om erkend te worden 19 APRIL 2014. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan de zorgprogramma's "beroertezorg" moeten voldoen om erkend te worden BS 08/08/2014 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Minder versnippering, meer zorg

Minder versnippering, meer zorg Minder versnippering, meer zorg De nood aan een heldere en werkbare bevoegdheidsverdeling voor de gezondheidszorg 29 april 2019 KVS, Brussel Panoramisch overzicht van de bevoegdheidsverdeling in schema

Nadere informatie

Once Upon A Time in de Kempen

Once Upon A Time in de Kempen Once Upon A Time in de Kempen 1 Kempens Hartcentrum Toegang tot zorg : verminderde toegankelijkheid voor bewoners van de Kempense regio tot het zorgprogramma cardiale pathologie B, cfr. KCE rapport 14A,

Nadere informatie

HET ZIEKENHUIS IS DOOD!

HET ZIEKENHUIS IS DOOD! HET ZIEKENHUIS IS DOOD! LANG LEVE HET NETWERK Filip Dewallens De juridische contouren Geld en macht o Subsidiariteit o Representativiteit o Netwerkassociaties van artsen Naar een synthese De juridische

Nadere informatie

Governance van netwerken: de visie van Zorgnet-Icuro

Governance van netwerken: de visie van Zorgnet-Icuro Governance van netwerken: de visie van Zorgnet-Icuro Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder Cursus Zorgbeleid.be, 18 maart 2016 Overzicht 1. 2014: algemene sense of urgency 2. Het antwoord: netwerken 3.

Nadere informatie

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc

Coordinatie--ZH--KB Nucleaire-geneeskunde-met-PET-scan--NORMEN.doc 14 DECEMBER 2006. Koninklijk besluit houdende vaststelling van de NORMEN waaraan een dienst nucleaire geneeskunde waarin een PET-scanner wordt opgesteld moet voldoen om te worden erkend als medisch-technische

Nadere informatie

5/18/2018. Wat is de context van deze studie? Criteria zorgopdrachten. Netwerken. Organisatie van zorg voor patiënten met een ernstig trauma

5/18/2018. Wat is de context van deze studie? Criteria zorgopdrachten. Netwerken. Organisatie van zorg voor patiënten met een ernstig trauma Organisatie van zorg voor patiënten met een Resultaten en aanbevelingen - KCE studie Wat is de context van deze studie? Werkt dit? Hoe is zorg voor georganiseerd in België? Welke aanbevelingen werden er

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

CROSS BORDER HEALTH CARE & COOPERATION

CROSS BORDER HEALTH CARE & COOPERATION CROSS BORDER HEALTH CARE & COOPERATION VLAAMS NETWERK ZELDZAME ZIEKTEN EERSTE ERVARINGEN BIJ DE IMPLEMENTATIE VAN ZORG VOOR ZELDZAME ZIEKTEN, KNELPUNTEN EN MOGELIJKE OPLOSSINGEN Rene Westhovens MD PhD

Nadere informatie

VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP IN BEWEGING JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 30/04/2019

VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP IN BEWEGING JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 30/04/2019 VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP IN BEWEGING JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 30/04/2019 NIEUW VLAAMS ZIEKENHUISLANDSCHAP (VISIETEKST VLAAMSE REGERING 8 JULI 2016) Vertrekt

Nadere informatie

Modellen van ziekenhuisfinanciering Standpunt BVAS

Modellen van ziekenhuisfinanciering Standpunt BVAS Avondseminarie Interuniversitaire permanente vorming Management en Beleid Gezondheidszorg 06.05.2015 Leuven Modellen van ziekenhuisfinanciering Standpunt BVAS Dr. Luc DE CLERCQ Ondervoorzitter BVAS 1)

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. BEGRIPSOMSCHRIJVING. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit moet worden verstaan onder :

HOOFDSTUK I. BEGRIPSOMSCHRIJVING. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit moet worden verstaan onder : MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 HOUDENDE VASTSTELLING VAN DE NORMEN WAARAAN EEN FUNCTIE MOBIELE URGENTIEGROEP (MUG) MOET VOLDOEN OM TE

Nadere informatie

29/04/2019 MINDER VERSNIPPERING MEER ZORG CHRONISCHE ZORG EN DE VERHOUDING TUSSEN DE ACTOREN

29/04/2019 MINDER VERSNIPPERING MEER ZORG CHRONISCHE ZORG EN DE VERHOUDING TUSSEN DE ACTOREN 29/04/2019 MINDER VERSNIPPERING MEER ZORG CHRONISCHE ZORG EN DE VERHOUDING TUSSEN DE ACTOREN Tania Stalmans OVERGEHEVELDE SECTOREN SINDS 01/07/14 PVT Initiatieven beschut wonen GGZ-conventies Categorale

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc 18 OKTOBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, houders van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, alsmede

Nadere informatie

Hervorming organisatie specialistische kindergeneeskundige zorg

Hervorming organisatie specialistische kindergeneeskundige zorg Hervorming organisatie specialistische kindergeneeskundige zorg Streven naar kwaliteit en veiligheid voor elk kind Koenraad Vandewoude Directeur Externe Relaties en Dienstverlening Universitair Ziekenhuis

Nadere informatie

Inhoudstafel Tekst Begin

Inhoudstafel Tekst Begin 7 AUGUSTUS 1987. - Wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987. (NOTA : art. 95 gewijzigd met uitxerking op een onbepaalde datum )

Nadere informatie

ZIEKENHUISZORG VANDAAG EN MORGEN EN DE PLANNEN VAN MINISTER DE BLOCK. Louvain-la-Neuve 24/

ZIEKENHUISZORG VANDAAG EN MORGEN EN DE PLANNEN VAN MINISTER DE BLOCK. Louvain-la-Neuve 24/ ZIEKENHUISZORG VANDAAG EN MORGEN EN DE PLANNEN VAN MINISTER DE BLOCK Annual Congress ORL Louvain-la-Neuve 24/25-11-2017 Rob van den Oever ZIEKENHUISZORG : Verleden privé-initiatief (Godshuizen, religieuzen)

Nadere informatie

22 AUGUSTUS 2002 WET BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE PATIENT... 15

22 AUGUSTUS 2002 WET BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE PATIENT... 15 Inhoud INHOUD WOORD VOORAF... 5 22 AUGUSTUS 2002 WET BETREFFENDE DE RECHTEN VAN DE PATIENT... 15 Algemene bepaling... 17 Definities en toepassingsgebied... 17 I Rechten van de patiënt... 19 Vertegenwoordiging

Nadere informatie

DEEL II: BEVOEGDHEDEN MEDISCHE RAAD. Kathy Kamers Counsel Monard-D Hulst Dr. Evelien Delbeke Advocaat Monard-D Hulst

DEEL II: BEVOEGDHEDEN MEDISCHE RAAD. Kathy Kamers Counsel Monard-D Hulst Dr. Evelien Delbeke Advocaat Monard-D Hulst DEEL II: BEVOEGDHEDEN MEDISCHE RAAD Kathy Kamers Counsel Monard-D Hulst Dr. Evelien Delbeke Advocaat Monard-D Hulst 1. Overzicht 1. Context 2. Adviesbevoegdheid 3. Medebeslissingsbevoegdheid 4. Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

ZIEKENHUISNETWERKEN MOTIVATIE EN KRITISCHE SUCCESFACTOREN

ZIEKENHUISNETWERKEN MOTIVATIE EN KRITISCHE SUCCESFACTOREN ZIEKENHUISNETWERKEN MOTIVATIE EN KRITISCHE SUCCESFACTOREN IOK Geel, 10 november 2018 Rob van den Oever ZIEKENHUISZORG WAAROM VERANDEREN?? Overaanbod? Technologie? Rol eerste lijn? Betaalbaarheid? Werkelijke

Nadere informatie

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID,

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID, VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID BESLUIT VAN DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL HOUDENDE DE ERKENNING VAN EEN ASSOCIATIE, VOORLOPIGE ERKENNING EN VERLENGING

Nadere informatie

Het kwaliteitshandboek

Het kwaliteitshandboek Het kwaliteitshandboek Zorgprogramma Pediatrie Caroline Dolieslager Hoofdverpleegkundige Zorgprogramma Pediatrie 20 mei 2015 Waarom een kwaliteitshandboek? Referentiekader: KB 2 april 2014 zorgprogramma

Nadere informatie

VR DOC.1528/1BIS

VR DOC.1528/1BIS VR 2018 2112 DOC.1528/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende zorgstrategische

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, in het bijzonder artikel 5, 1 en 92bis;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, in het bijzonder artikel 5, 1 en 92bis; Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de federale, gewestelijke en gemeenschapsoverheden voor het coördineren van de gegevensverwerking in het gezondheidsbeleid en de bijstand aan personen Gelet op artikelen

Nadere informatie

Klinische ziekenhuisnetwerken in een vernieuwd ziekenhuislandschap. Peter Verhulst

Klinische ziekenhuisnetwerken in een vernieuwd ziekenhuislandschap. Peter Verhulst Klinische ziekenhuisnetwerken in een vernieuwd ziekenhuislandschap Peter Verhulst inleiding Conceptuele nota Doel hervorming Bijkomend effect Toelichting en duiding bij wetsontwerp dat na de zomer aan

Nadere informatie

NIEUWE ZORGMODELLEN IN HET ZIEKENHUIS VAN DE TOEKOMST. Symposium Orthopedie Lier 13 okt 2018 Peter Degadt

NIEUWE ZORGMODELLEN IN HET ZIEKENHUIS VAN DE TOEKOMST. Symposium Orthopedie Lier 13 okt 2018 Peter Degadt NIEUWE ZORGMODELLEN IN HET ZIEKENHUIS VAN DE TOEKOMST Symposium Orthopedie Lier 13 okt 2018 Peter Degadt INHOUD 1. EVOLUERENDE BEHOEFTEN, KENNIS EN MOGELIJKHEDEN 2. DE ZORGSECTOR PAST ZICH AAN 3. BESLUIT

Nadere informatie

Gewijzigd door: KB 27/03/2017 BS 27/04/2017 in voege vanaf 1 januari 2016 (blz. 2, 5-8 en 10)

Gewijzigd door: KB 27/03/2017 BS 27/04/2017 in voege vanaf 1 januari 2016 (blz. 2, 5-8 en 10) 25 JULI 2014. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden en regels overeenkomstig dewelke de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen aan de huisarts een honorarium

Nadere informatie

Hervorming ziekenhuisfinanciering

Hervorming ziekenhuisfinanciering Hervorming ziekenhuisfinanciering Symposium, Belgische Vereniging voor Ziekenhuizen 16 juni 2015 Overzicht 1. Inleiding & 10 hoofdboodschappen 2. Hervorming ziekenhuisfinanciering 1. Basisprincipes 2.

Nadere informatie

Gent - Dinsdag 12 mei 2015

Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Gent - Dinsdag 12 mei 2015 Netwerking en zorgcircuits DOEL : Bevorderen van de kwaliteit van opvang en de verdere behandeling van het (kritiek) zieke kind REALISATIE : Kritische zelfevaluatie Samenwerking

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering OMZENDBRIEF AAN DE ALGEMENE ZIEKENHUIZEN OMZ. ZH. 2013/13 Dienst voor geneeskundige verzorging Correspondent: Directie verzorgingsinstellingen

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.814/3 van 12 februari 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van aanvullende programmatienormen voor bijkomende diensten waarin

Nadere informatie

LIGB: toekomst van het gezondheidszorgbeleid & rol van financiering?

LIGB: toekomst van het gezondheidszorgbeleid & rol van financiering? LIGB: toekomst van het gezondheidszorgbeleid & rol van financiering? Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Faculty Club, Leuven, 28 september 2015 Hoe goed is uw kennis van de

Nadere informatie

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen.

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Dr. Y. Lievens 1,2, Dr. J. Menten 1, I. Bossuyt 1, M. Depril 1. 1 Palliatief-supportteam Dienst Gezwelziekten Universitaire Ziekenhuizen K.U.Leuven 2 Correspondentieadres

Nadere informatie

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN In zijn ZSP maakt de initiatiefnemer op beknopte en overzichtelijke wijze zijn zorgstrategische visie voor de

Nadere informatie

Voorstellen voor een nieuwe ziekenhuisfinanciering. Johan Kips BVZ-ABH, 16 juni 2015

Voorstellen voor een nieuwe ziekenhuisfinanciering. Johan Kips BVZ-ABH, 16 juni 2015 Voorstellen voor een nieuwe ziekenhuisfinanciering Johan Kips BVZ-ABH, 16 juni 2015 Naar een nieuwe ziekenhuisfinanciering Waarom? Hoe? Wat? Maatschappelijke noden Garanderen objectieve (versus gepercipieerde)

Nadere informatie

AZ GROENINGE, KORTRIJK AZ OLV LOURDES, WAREGEM RZJY, IEPER-POPERINGE. Voorstelling van de recente wetteksten. Discussie over de invulling ervan.

AZ GROENINGE, KORTRIJK AZ OLV LOURDES, WAREGEM RZJY, IEPER-POPERINGE. Voorstelling van de recente wetteksten. Discussie over de invulling ervan. AZ GROENINGE, KORTRIJK AZ OLV LOURDES, WAREGEM RZJY, IEPER-POPERINGE Voorstelling van de recente wetteksten. Discussie over de invulling ervan. - KB 25 november 2002 : nomenclatuur voor het multidisciplinair

Nadere informatie

BIJGEWERKTE COÖRDINATIE

BIJGEWERKTE COÖRDINATIE BIJGEWERKTE COÖRDINATIE 10 JULI 1990 - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen voor de erkenning van initiatieven van beschut wonen ten behoeve van psychiatrische patiënten(1)(2) HOOFDSTUK

Nadere informatie

10 DECEMBER Wet tot reorganisatie van de gezondheidszorg

10 DECEMBER Wet tot reorganisatie van de gezondheidszorg Informatieve Coördinatie PAX Medica 1 10 DECEMBER 1997. Wet tot reorganisatie van de gezondheidszorg BS 29/01/1998 in voege 29/02/1998 (PAX MEDICA Wet Colla) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

10 JULI Gecoördineerde wet op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen

10 JULI Gecoördineerde wet op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen 10 JULI 2008. Gecoördineerde wet op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen BS 07/11/2008 Gewijzigd door: Wet (I) 10/12/2009 Programmawet 23/12/2009 Wet (I) 19/05/2010 BS 31/12/2009 BS 30/12/2009

Nadere informatie

Organisatie van zorg voor patiënten met een ernstig trauma

Organisatie van zorg voor patiënten met een ernstig trauma Organisatie van zorg voor patiënten met een ernstig trauma Resultaten en aanbevelingen NVKVV 19/03/2018 Koen Van den Heede Wat is de context van deze studie? Hoe is zorg voor ernstig trauma georganiseerd

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË QUO VADIS, GEZONDHEIDSZORG? 1 INHOUDSTAFEL 1. SITUERING BELGISCHE GEZONDHEIDSZORG 2. DE ZIEKENHUIZEN 3. DE AMBULANTE ZORG EN DE THUISZORG 4. DE HUISARTSGENEESKUNDE

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Netwerken in de zorg: van visie naar uitwerking

Netwerken in de zorg: van visie naar uitwerking Netwerken in de zorg: van visie naar uitwerking Pedro Facon Zorgbeleid.be, Residentiële cursus Governancevan netwerken, Brussel, 18-19 maart 2016 Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen en het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning 16 FEBRUARI 2012. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen BS 13/03/2012

Nadere informatie

INTERVENTIONELE RADIOLOGISCHE BEHANDELINGEN

INTERVENTIONELE RADIOLOGISCHE BEHANDELINGEN 24 wij aan werken zo WIN-WIN WARME EN SAMENWERKINGS- BETROKKEN VERBANDEN ZORG Jessa en ZOL werken samen voor INTERVENTIONELE RADIOLOGISCHE BEHANDELINGEN Het Jessa Ziekenhuis en het Ziekenhuis Oost-Limburg

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan de zorgprogramma's. reproductieve geneeskunde

15 FEBRUARI Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan de zorgprogramma's. reproductieve geneeskunde 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan de zorgprogramma's reproductieve geneeskunde moeten voldoen om erkend te worden. BS 25/03/1999 in voege 01/06/1999 Gewijzigd

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Heelkunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Heelkunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 12 DECEMBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit heelkunde. BS 20/02/2003

Nadere informatie

Overzicht. 1. Uitdagingen voor ons gezondheidszorgsysteem. 2. Het ziekenhuis: een duale organisa:e. 3. Een gekantelde ziekenhuisorganisa:e

Overzicht. 1. Uitdagingen voor ons gezondheidszorgsysteem. 2. Het ziekenhuis: een duale organisa:e. 3. Een gekantelde ziekenhuisorganisa:e 1 Overzicht 1. Uitdagingen voor ons gezondheidszorgsysteem 2. Het ziekenhuis: een duale organisa:e 3. Een gekantelde ziekenhuisorganisa:e 4. Bouwstenen voor een nieuw financieringsmodel 2 1. Uitdagingen

Nadere informatie

Referentiecentrum Zeldzame Ziekten UZ Brussel

Referentiecentrum Zeldzame Ziekten UZ Brussel Referentiecentrum Zeldzame Ziekten UZ Brussel 1 2-2-2018 Europese regelgeving (Richtlijn 2011/24/EU) Bevorderen van de ontwikkeling van Europese netwerken op het gebied van zeldzame ziekten Oprichten en

Nadere informatie

7 AUGUSTUS Wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987.

7 AUGUSTUS Wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987. 7 AUGUSTUS 1987. - Wet op de ziekenhuizen, gecoördineerd op 7 augustus 1987. BS 07-10-1987 in voege 17-10-1987 Gewijzigd door Programmawet 27/12/2004 BS 31/12/2004 Gezondheidswet 27/04/2005 BS 20/05/2005

Nadere informatie

21 JANUARI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36

21 JANUARI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 21 JANUARI 2009. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, wat betreft

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Pediatrische-neurologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB- 06-04-1995.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Pediatrische-neurologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB- 06-04-1995.doc 6 APRIL 1995. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten in de pediatrische neurologie, alsook van de stagemeesters en de stagediensten

Nadere informatie

29/11/2015. VVOS Vlaams-Brabant. Verzelfstandigen van openbare zorgvoorzieningen in een zorgbedrijf. Inhoud. Vraagstellingen

29/11/2015. VVOS Vlaams-Brabant. Verzelfstandigen van openbare zorgvoorzieningen in een zorgbedrijf. Inhoud. Vraagstellingen VVOS Vlaams-Brabant Verzelfstandigen van openbare zorgvoorzieningen in een zorgbedrijf Tom De Gendt De Gendt Advocaten Universiteit Hasselt Dinsdag 17 november 2015 Galmaarden Inhoud Vraagstellingen Verzelfstandiging:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

Positionering en remuneratie van bestuurders in ziekenhuizen

Positionering en remuneratie van bestuurders in ziekenhuizen Positionering en remuneratie van bestuurders in ziekenhuizen historiek van de raad van bestuur van een ziekenhuis positionering van artsen binnen governance remuneratie van bestuurders Bart Van Daele Zaakvoerder

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2017 betreffende de subsidiëring van infrastructuur van ziekenhuizen en het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Wet van 7 augustus 1987 op de ziekenhuizen (B.S )

Wet van 7 augustus 1987 op de ziekenhuizen (B.S ) Wet van 7 augustus 1987 op de ziekenhuizen (B.S. 07.10.1987) TITEL I. - Algemene bepalingen. HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en begripsomschrijvingen. Afdeling 1. - Ziekenhuizen. Artikel 1. Deze gecoördineerde

Nadere informatie

Coordinatie--ZH--Chirurgische-daghospitalisatie--Normen--KB-25-11-1997.doc

Coordinatie--ZH--Chirurgische-daghospitalisatie--Normen--KB-25-11-1997.doc 25 NOVEMBER 1997. Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan de functie chirurgische daghospitalisatie moet voldoen om te worden erkend BS 05/12/1997 Gewijzigd door: KB 13/07/2006 (art

Nadere informatie

INITIATIEVEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID VLAAMS NETWERK ZELDZAME ZIEKTEN Dr. Wim Tambeur Raadgever Kabinet minister Jo Vandeurzen

INITIATIEVEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID VLAAMS NETWERK ZELDZAME ZIEKTEN Dr. Wim Tambeur Raadgever Kabinet minister Jo Vandeurzen INITIATIEVEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID VLAAMS NETWERK ZELDZAME ZIEKTEN Dr. Wim Tambeur Raadgever Kabinet minister Jo Vandeurzen PERSOON MET EEN ZORGNOOD CENTRAAL Visienota integrale zorg en ondersteuning

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 TOT OPRICHTING VAN DE COMMISSIES VOOR DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S

KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 TOT OPRICHTING VAN DE COMMISSIES VOOR DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU KONINKLIJK BESLUIT VAN 10 AUGUSTUS 1998 TOT OPRICHTING VAN DE COMMISSIES VOOR DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S. 02.09.1998) Gelet

Nadere informatie

Over de lijnen heen. Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven

Over de lijnen heen. Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven Over de lijnen heen Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven daan.aeyels@med.kuleuven.be @daanaeyels Romeo & Julia 1929: geboren 1943: oorlogswonde 1950: trouw

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities BIJLAGE 3 Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) Het Lokaal Sociaal Beleid heeft als doel de sociale grondrechten voor iedereen te realiseren. Via de opmaak

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OMBUDSFUNCTIE RECHTEN VAN DE PATIENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OMBUDSFUNCTIE RECHTEN VAN DE PATIENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE OMBUDSFUNCTIE RECHTEN VAN DE PATIENT Dit huishoudelijk reglement ligt ter inzage van de patiënten, de medewerkers van het ziekenhuis en iedere belangstellende aan het onthaal,

Nadere informatie

ORGANISATIE EN FINANCIERING VAN SPOEDDIENSTEN IN BELGIË:

ORGANISATIE EN FINANCIERING VAN SPOEDDIENSTEN IN BELGIË: ORGANISATIE EN FINANCIERING VAN SPOEDDIENSTEN IN BELGIË: Aanbevelingen van het KCE-rapport KOEN VAN DEN HEEDE, CÉCILE DUBOIS, STEPHAN DEVRIESE, NATALIE BAIER, OLIVIER CAMALY, EVELINE DEPUIJDT, ALEXANDER

Nadere informatie