Geschiedenis: Aan de Assendorperstraat in Zwolle, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, rijst in neogotische stijl het grote dominicanenklooster op.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis: Aan de Assendorperstraat in Zwolle, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, rijst in neogotische stijl het grote dominicanenklooster op."

Transcriptie

1 Dominicanenklooster Zwolle (Bron: ) Geschiedenis: Aan de Assendorperstraat in Zwolle, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, rijst in neogotische stijl het grote dominicanenklooster op. Klooster Het klooster is gebouwd in traditionele carrévorm dus met een open ruimte in het midden. Het maakt inzichtelijk wat religieus leven is: wonen, bidden, studeren en verkondigen rond een heilig midden. Het klooster bedoeld als opleidingshuis - dateert van 1902 en is ontworpen door Kayser. Hier kregen de jonge studenten (fraters) in een periode van drie jaar een stevige filosofische ondergrond. In de hoogtijdagen hebben in het klooster tachtig dominicanen gewoond! Kloosterkerk Voor het klooster zag de toekomst er somber uit na het beëindigen van de eigen opleiding voor de fraters in De communiteit vergrijsde en er was geen duidelijke visie op de toekomst. Maar creativiteit en veerkracht zijn niet vreemd in dominicaans Zwolle. In de loop der jaren had het klooster een band opgebouwd met een deel van katholiek Zwolle. Deze band werd in 1965 gehonoreerd met de omvorming van de kloosterkerk tot rectoraatskerk (een kloosterkerk met de rechten van een parochie). Financiële problemen konden worden opgelost door een deel van het klooster te verhuren aan de Rijksgebouwendienst, wat tot op heden nog het geval is en het kapittel van de Nederlandse dominicanen besloot in 1977 tot revitalisering van de Zwolse broedercommuniteit. In 1993 is het beheer van het kloostergebouw en de projecten - met uitzondering van het rectoraat - overgedragen aan de Stichting Doorgang Dominicaanse Projecten Zwolle die begin 2008 door een statutenwijziging is omgedoopt in Stichting Dominicanenklooster Zwolle. Bijzonderheden van deze kerk zijn o.a. de prachtige glas-in-lood ramen, een groot schilderij van Willem van Konijnenburg, de mozaïekvloer en de koorbanken in het koorgedeelte, het Adema-orgel en de kroon boven het altaar Voor de BSOkinderen in Assendorp is een rondleiding door de Kloosterkerk georganiseerd. Vooral de glas in loodramen en het Mozaiek in het koorgedeelte vormden de inspiratatie voor de vrevolgactiviteiten die op de BSO konden worden uitgevoerd. Mozaïek is een kunstvorm waarbij een grote afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes (tesserae), die in een vloer of wand worden gemetseld. Met glas is het mogelijk een glas in lood-mozaïek te maken. In de Griekse en Romeinse tijd werden in luxe villa's mozaïeken

2 gemaakt, waarop afbeeldingen van keizers, goden of taferelen van alledag te zien waren. Op diverse plaatsen in Europa zijn mozaïeken teruggevonden die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven. In het koorgedeelte van de kloosterkerk is een op de vloer een Mozaïek te zien die de dierenriem, de vier windstreken en de vier elementen waaruit de kosmos is opgebouwd, weergeeft. Zij werd ontworpen door architect Jan Stuyt. Activiteitenbeschrijving mozaïek maken Thema activiteit: Kunst / Erfgoed Aantal deelnemers: hangt af van hoeveel begeleiding Leeftijd: vanaf 8 jaar Tijdsduur: drie keer 45 min. Doel: plezier, fijne motoriek verbeteren, in aanraking komen met mozaïek, nadenken over kunst van vroeger (cognitieve ontwikkeling) Benodigdheden: (oude) tegels in verschillende kleuren oude handdoeken om de tegels in stuk te slaan triplex plankjes acrylverf en kwasten potlood tegellijm en voegsel spatels sponzen schort Inleiding: Leg de spullen klaar. Zorg dat je voor elk kind een stukje triplex hebt. Verf elk plankje met een laag acrylverf, dan trekt de tegellijm er niet zo erg in. Zoek een plaatje van een voorbeeld van mozaïek. Maak tussendoor het voegsel klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Leg de activiteit uit. Vertel dat de kinderen een tentoonstelling in gaan richten van mozaïekkunstwerken. Die mozaïekkunstwerken mogen de kinderen zelf maken! Vraag of de kinderen weten wat mozaïek is? Laat een plaatje van mozaïek zien. Laat de materialen zien. Hiermee gaan de kinderen mozaïeken. Vertel dat de kinderen deze activiteit niet in een keer kunnen doen. Het verloop: Zorg dat alle kinderen een veiligheidsbril op doen. Daarna leggen ze tegels in een handdoek. Ze slaan er met een hamer op tot de tegel in kleine stukjes breekt. Geef elk kind een stukje triplex. Daarop mogen ze hun mozaïek maken. Ze kunnen gewoon het hele plankje vol met mozaïeksteentjes plakken of ze kunnen een echt figuur in het mozaïek maken. Laat hen eerst op het plankje tekenen hoe hun mozaïek eruit moet komen te zien. Daarna kunnen ze de verschillende stukjes tegel met een beetje tegellijm op het plankje lijmen. Ze moeten tussen elk stukje tegel een klein beetje ruimte openlaten. Daar komt de voeg. Laat de lijm goed drogen. Als het mozaïek klaar is, kunnen de kinderen hun kunstwerk voegen. Maak het voegsel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe voor hoe het voegen moet; de kinderen

3 doen je na. Doe wat voegsel op een spatel en strijk dat van boven naar beneden, zodat het goed tussen de voegen komt. Laat het even drogen. Na 5 tot 10 minuten kun je het voegsel dat op de tegels zit wegvegen met een natte spons. Herhaal dit een paar keer, tot de tegels helemaal schoon zijn. Evt. kun je erna een tentoonstelling inrichten. Afsluiting: Bespreek de activiteit na met de kinderen. Risico s: Het stukslaan van tegels kan gevaarlijk zijn; er kunnen scherfjes in het rond vliegen. Let er daarom op dat de kinderen dit alleen onder toezicht doen. Zorg dat iedereen een veiligheidsbril draagt, en verpak de tegels goed in handdoeken. Controleer van tevoren goed of de steel en kop van de hamer goed vastzitten. Leg de kinderen uit hoe ze een hamer veilig kunnen gebruiken. Verder moeten de kinderen een schort dragen als ze de tegellijm gebruiken; deze lijm kan vlekken geven in hun kleren. Variaties: Je kunt in plaats van tegels ook kant-en-klare mozaïeksteentjes gebruiken. Je kunt ook gebruikmaken van mozaïektangen. Je kunt ook voorwerpen bekleden met mozaïek. Bijvoorbeeld een spiegel, een kistje of een fotolijst. Je kunt de kinderen ook nog een opdracht meegeven voor hun mozaïek. Bijvoorbeeld dat ze een dier moeten maken. Of een voertuig. Je kunt de kinderen eerst een ontwerp laten maken voor hun kunstwerk. Dat ontwerp kunnen ze daarna natekenen op het plaatje triplex. De kinderen kunnen ook een kleurplaat maken van een mozaïekstuk, of mozaïekstukjes uitknippen van gekleurd papier en opplakken.

4 Activiteitenschema: Glas in lood Thema activiteit: Kunst / Erfgoed Aantal deelnemers: hangt af van hoeveel begeleiding Leeftijd: vanaf 4 jaar Tijdsduur: 45 min. Doel: plezier, fijne motoriek verbeteren, in aanraking komen met glas in lood, nadenken over kunst van vroeger (cognitieve ontwikkeling) Leeftijd: 4 en 5 jaar Materiaal: Kleurplaten of eigen tekening (vanwege het patroon werken Mandala voorbeelden zeer goed) Wasco Slaolie en kwastje Zwarte vellen karton schaar Activiteit: Ga met de kinderen van een kleurplaat een glas in lood raampje maken. Laat de kinderen een kleurplaat met wasco krijt inkleuren en de achterkant van de tekening met slaolie insmeren. De tekening wordt dan doorzichtig. Voor een nog echter effect neem je 2 zwarte vellen en maakt in beiden een zwart vierkant zodat de tekening ertussen geplakt kan worden. Figuur 1 Dominicanenklooster Zwolle Leeftijd : vanaf 7-12 jaar Materialen: kleine glasplaatjes!! Glas ontvetter. zwarte acrylverf Glasverf (op waterbasis) maar gewone plakkaatverf of gouache kan ook. Penselen Tekeningen/ voorbeelden / kleurplaten. slaolie Pleisters voor de zekerheid. Voorbereiding: Figuur 2 Dominicanenklooster Zwolle Let op glas heeft scherpe randen. De glashandelaar kan eventueel de glasplaatjes snijden en ook de randen schuren. Eventueel kun je zelf ook de glasranden schuren met schuurpapier gewikkeld om een blokje. Als extra zekerheid kan je breed schilderstape om de randen plakken. Maak de glasplaatjes goed vetvrij met een glasontvetter.

5 Activiteit Plaats de kleurplaat of voorbeeld tekening onder het glas. Trek met een penseel en de zwarte acrylverf (of glasverf) de lijnen zo goed mogelijk over. Kleur als de verf droog is de vlakken in met diverse kleuren glasverf of plakkaatverf. Draai daarna de glasplaat om om je resultaat te zien. Let op dat de afbeelding op het glas dus het spiegelbeeld is van je voorbeeld. Heb je tekst in je voorbeeld of wil je de schildering niet in spiegelbeeld. Smeer dan je voorbeeld in met slaolie zodat deze doorzichtig word en je hem om kunt draaien en de tekening in spiegelbeeld overtrekken. Voor een echt glas in lood effect mogen de zwarte lijnen dus wel wat dikker zijn. Ook is het effect nog echter als de zwarte lijnen ook doorlopen naar de randen van de glasplaat. Zodat de tekening niet lijkt te zweven. Het kan dus nodig zijn om bij je voorbeeld extra lijnen te tekenen om dit effect te bereiken.

3-5 uur Mozaïek. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Mozaïek. Beeldende aspect Voorkennis Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Zweefvleigtuig Marathon

Zweefvleigtuig Marathon N 200.674 Zweefvleigtuig Marathon K F E L D H J C A B M Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 2 Latjes 490 / 10 / 3 mm C, D Potlood, liniaal, knutselondergrond 2 Latjes 125 / 10 / 3 mm B Boormachine,

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal! It's Dreamtime Goedemorgen allemaal Vandaag start de workshop "Dreamtime". De eerste online workshop die iedereen via dit weblog kan volgen. We gaan in 6 weken tijd een schattig kastje maken met alles

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Montagevoorschrift voor Solid Glass keukenbladen

Montagevoorschrift voor Solid Glass keukenbladen Montagevoorschrift voor Solid Glass keukenbladen Dit vindt u in de montageset koppelset 1, bestaande uit 2 plastic boutklemmen, 1 bout, 1 schroef en 2 klemplaatjes (A) zuurvrije siliconenlijm t.b.v. koppeling

Nadere informatie

Betoverende schilderijen met hart

Betoverende schilderijen met hart Een ideaal cadeau voor Valentijnsdag of Moederdag. In een paar zeer eenvoudige stappen kun je een kunstwerk creëren. Je moeder of vriendin heeft zeker veel plezier van dit geschenk. Natuurlijk kun je het

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door.

Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door. versie 05-02-2007 ---------- aanwijzingen reviseren zonder verwijderen van de afdekdop: ---------- Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door. 1. De unit vóór de revisie

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Tutorials Ringtop Deco drukkers

Tutorials Ringtop Deco drukkers Tutorials Ringtop Deco drukkers Met speciale dank aan KreaGeja voor haar bijdrage aan deze tutorial en materialen Pagina Onderwerp INHOUD 3 Ringtop 3 Benodigdheden 4 Beadrelease 5 Opzetten van het glas

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

KLUSWIJZER Tegels zetten. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed.

KLUSWIJZER Tegels zetten. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed. KLUSWIJZER Tegels zetten Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl KLUSWIJZER Tegels zetten Er zijn veel redenen te bedenken waarom u tegels

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

Zeefdrukken Wat is zeefdruk. 1 vermeerderen van afbeeldingen 2 wordt gebruikt voor alle materialen 3 kan bijna met alle verf of inkten

Zeefdrukken Wat is zeefdruk. 1 vermeerderen van afbeeldingen 2 wordt gebruikt voor alle materialen 3 kan bijna met alle verf of inkten Zeefdrukken Wat is zeefdruk 1 vermeerderen van afbeeldingen 2 wordt gebruikt voor alle materialen 3 kan bijna met alle verf of inkten geschiedenis Zeefdruk is zeer oud Komt uit China [of Japan] Zijde werd

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Lesplan Keith Haring (2 lessen)

Lesplan Keith Haring (2 lessen) Lesplan Keith Haring (2 lessen) Benodigdheden: Kopieën van het leesblad Werkblad Rol tekenpapier Stiften Potloden Verf Kwasten Schorten Restpapier Smartboard Leerdoelen: Leren wie Keith Haring is en wat

Nadere informatie

Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen

Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen Inleiding Ramen zijn bedoeld om licht van buiten naar binnen te laten vallen en om van

Nadere informatie

Concordia of Pipe 77

Concordia of Pipe 77 200.513 Concordia of Pipe 77 A D C L P K Q H J M M Werkblad 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com aam: roep / Klas: inhoud: Pipe77: Concordia:

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Bouwtekening voor de BijenBungalow

Bouwtekening voor de BijenBungalow ouwtekening voor de ijenungalow Met dit PDF-bestand kun je de ijenungalow van architect Rietstengel uit het boek Fleur de ij zelf gaan bouwen. Lees eerst rustig alle pagina s door voordat je aan de slag

Nadere informatie

Dieren vouwen met Origami

Dieren vouwen met Origami Dieren vouwen met Origami Uitgaande van een meestal vierkant stuk papier ontstaan alleen door vouwen 2 - of 3-dimensionale objecten, zoals dieren, vogels, papieren vliegtuigjes, voorwerpen en geometrische

Nadere informatie

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Nodig voor eenvoudige bistertechniek: Potjes met verschillende kleurenkorrels bister; kwast en/of

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? DE EN IN DEZE MOZAÏEKKRANT ZIJN GELDIG IN DE MAAND MAART 2012 Winkel: Noordeinde 6 te Spijkenisse Webwinkel: www.millyswinkel.nl Emailadres: millysmailbox@upcmail.nl Beste lezers, Voor u treft u al weer

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem *

Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem * Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem * Nodig Per leerling 1 sheet van 50x50 cm. Papier A3 of half vel Tekenpotloden Goede scharen Pandakrijtjes Acrylverf+penselen+water Onderleggers Watervaste viltstift

Nadere informatie

Kangoeroe Mvr. Florijn

Kangoeroe Mvr. Florijn Kangoeroe Mvr. Florijn A D Ik ben het wapendier van de minister van financiën. Met een lege buidel maak in ook nog grote sprongen!!! E Werkblad E Werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam:

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier.

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Sinds enige tijd vertegenwoordigen wij de producten van MKB Modelle uit Duitsland. Alle modellen zijn gemaakt van meerlaags papier en hebben hun

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

lesdoelen De leerling: oefent zijn motoriek kan iets nabouwen kan activiteiten benoemen die hij dagelijks doet weet waaruit een dorp is opgebouwd

lesdoelen De leerling: oefent zijn motoriek kan iets nabouwen kan activiteiten benoemen die hij dagelijks doet weet waaruit een dorp is opgebouwd Q Waar woon jij? Wonen groep 1-2 05 tijdsduur 50 minuten kerndoelen 1, 44, 50, 51, 54 en 55 lesdoelen De leerling: oefent zijn motoriek kan iets nabouwen kan activiteiten benoemen die hij dagelijks doet

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

inhoud Hoofdstuk 1 - Ik 6 Opdracht 1A: Werkmap 6 Opdracht 1B: Ingelijst 8 Opdracht 1C: Mijn persoonlijke box 10 Opdracht 1D: Mijn deurhanger 13

inhoud Hoofdstuk 1 - Ik 6 Opdracht 1A: Werkmap 6 Opdracht 1B: Ingelijst 8 Opdracht 1C: Mijn persoonlijke box 10 Opdracht 1D: Mijn deurhanger 13 inhoud Hoofdstuk 1 - Ik 6 Opdracht 1A: Werkmap 6 Opdracht 1B: Ingelijst 8 Opdracht 1C: Mijn persoonlijke box 10 Opdracht 1D: Mijn deurhanger 13 Hoofdstuk 2 - Portret 16 Opdracht 2A: Kleurspoeling 16 Opdracht

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt September

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt September Leuk dat je de tijd neemt om onze eerste editie van ons iknutsel magazine te lezen. We willen je via deze weg laten zien dat samen knutselen met je kinderen, dus speciaal voor papa s en mama s, erg leuk

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Multimedia station. voor mobiele telefoon, MP3 speler, USB stick en oplaadapparaat.

Multimedia station. voor mobiele telefoon, MP3 speler, USB stick en oplaadapparaat. Multimedia station Up to date 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. variant Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com variant voor mobiele telefoon, MP3 speler, US stick en

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

USB - lieveheersbeestje

USB - lieveheersbeestje USB - lieveheersbeestje Met Halloween verkleden mensen zich. Ze trekken griezelige kostuums aan. Maar eigenlijk zijn ze allemaal heel aardig. Precies het tegenovergestelde is het geval met computervirussen.

Nadere informatie

Leerlingenbundel. Naam:... Klas:... Nummer:...

Leerlingenbundel. Naam:... Klas:... Nummer:... Leerlingenbundel Naam:... Klas:... Nummer:.. Inhoudsopgave 1. Probleem... 2 2. Mogelijke oplossingen... 2 2.1. Materialen kennis... 2 2.1.1. Van waar komt het hout?... 4 3. Uitvoering... 10 3.1. Lijst

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen Museumles Skyline Scheveningen Lesbeschrijving voor museumdocenten voor intern gebruik. Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen 1. Inleiding Heet de groep welkom en start met de les Powerpoint

Nadere informatie

Doorzichtige kleurlagen

Doorzichtige kleurlagen Doorzichtige kleurlagen Opdracht bij het fluweel Nodig Schaar Lijm Rollen gekleurd doorzichtig plastic Witte kartonnen vellen Potlood Gum Kunstwerk: Descent into Limbo van Anish Kapoor Stap 1 We gaan een

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

RATEL retteketetteketet

RATEL retteketetteketet v z w Februari 2013 RATEL retteketetteketet Alle materialen voor deze activiteit kan je kopen bij onze organisatie. Het gereedschap dat je nodig hebt om de ratel te monteren en af te werken kan je bij

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Kamperen met Fien en Milo'. Veel plezier! Breng het

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

Zelf cadeaupapier maken

Zelf cadeaupapier maken Kopieerblad 15 Kopieerblad 18 P K1 K2 K3 LO MUZ TAAL WO WISK ZS EB OOL O Zelf cadeaupapier maken Doelstellingen OD OA VVKBaO GO OVSG MV 41 Beeldopvoeding MV Beeld MV Beeld 1.4 5.1 Leerplan OM 1.2 1.5 5.2

Nadere informatie

HANDLEIDING MOZAIEKEN MET SERVIES

HANDLEIDING MOZAIEKEN MET SERVIES HANDLEIDING MOZAIEKEN MET SERVIES Milly s Crea en Deco Mandenmakerstraat 102b, 3191 DG Hoogvliet www.millyswinkel.nl Voor het maken van deze mozaiekhandleiding hebben wij gebruik gemaakt van de informatie

Nadere informatie

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen

Samen een dierentuin nabouwen. Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Samen een dierentuin nabouwen Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan het kerndoel: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen Leerstofonderdeel Kerndoel

Nadere informatie

Hallo allemaal! Wat heb je nodig?

Hallo allemaal! Wat heb je nodig? Hallo allemaal! Dit is de beschrijving van The Tiny Project Stars, een Minibook behorende bij Big Project Stars. Je kunt het boekje ook los van het Big Project maken. Hij past in het Big Project maar is

Nadere informatie

Quest XS - L profiel inlamineren

Quest XS - L profiel inlamineren Het lamineren moet in een ruimte gebeuren waar de temperatuur tussen de 20 en 25 graden C is, uitharden moet ook bij die temperatuur gebeuren gedurende minimaal 24 uur. Benodigdheden: - epoxy hars - glas

Nadere informatie

Leerkrachtenbundel. Naam: Nathalie Bruwiere Academiejaar: 2010-2011 Klas: VSH3/5a

Leerkrachtenbundel. Naam: Nathalie Bruwiere Academiejaar: 2010-2011 Klas: VSH3/5a Leerkrachtenbundel Naam: Nathalie Bruwiere Academiejaar: 2010-2011 Klas: VSH3/5a Behaalde ontwikkelingsdoelen Kerncomponenten van Techniek: 4, 5, 6 Techniek als menselijke activiteit: 8, 9, 10, 11, 12,

Nadere informatie

ART Freakin people person (boekje) ART

ART Freakin people person (boekje) ART Hier de beschrijving van de bezonder vrolijke kaartjes van Nellie van Leeuwen gemaakt met de techniek zoals beschreven in ARTSpecially magazine #14 op pagina 56 en 57. Nellie laat zien wat Dylussions sprayinkt

Nadere informatie

Montagevoorschrift voor CaesarStone keukenbladen

Montagevoorschrift voor CaesarStone keukenbladen Montagevoorschrift voor CaesarStone keukenbladen Dit vindt u in de montageset C D siliconenlijm t.b.v. koppeling (A) opvulrubber (B) schuursponsje (C) fles vloeibaar schuurmiddel (D) montagevoorschrift

Nadere informatie

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag.

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag. THEELICHT-BLOEM Wat heb je nodig: - Theelichtje - Rond spiegeltje : T230 - Lijm : TO52 / TO54 - Karton goud of zilver: PB791 / PB792 Hoe ga je te werk: Neem het goud of zilver karton, en knip er blaadjes

Nadere informatie

Motor jacht Caprice. Groep / klas:

Motor jacht Caprice. Groep / klas: otor jacht aprice erkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com Onlangs heb ik bij ons thuis, op zolder, rondgesnuffeld en daarbij een oud fotoalbum gevonden. Bij het doorbladeren

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Museum in de klas - Bezoek aan de drukwerkplaats - De leskist Voorbereiding met de klas

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May

Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May Lesactiviteit: Een rariteitenkabinet van vlinders maken of een eigen fantasiedier maken Groep: 7 en 8 Lesdoel: De leerlingen halen hun kennis op over het

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school Bekijk diverse filmpjes via internet Schooltelevisie en/of Beeldbank: http://www.schooltv.nl/beeldbank/ Leskist Kriebel,

Nadere informatie

De lente in kruissteek. I. Borduren op hout - algemeen. Dit heb je nodig

De lente in kruissteek. I. Borduren op hout - algemeen. Dit heb je nodig De lente in kruissteek I. Borduren op hout - algemeen Dit heb je nodig Voor het bewerken van het hout: - een houten voorwerp om te borduren (zie de gedetailleerde werkbeschrijvingen) - centerpons - standaard

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. Vlakvullingen. hoofdstuk 13: vlakvulling

TEKENEN. beeldende vorming. Vlakvullingen. hoofdstuk 13: vlakvulling Vlakvullingen Tekeningen zoals hierboven heb je vast weleens eerder gezien, bijvoorbeeld op één van de posters in de wiskundelokalen. Het is het werk van Escher.Je kent hem misschien ook wel van de onmogelijke

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

com MORE THAN t a n i Gereedschap: boor lijm, houtlijm schaar potlood, liniaal 6 tussenringen

com MORE THAN t a n i Gereedschap: boor lijm, houtlijm schaar potlood, liniaal 6 tussenringen N 200.210 ouwhandleiding n o i t a t S a i d e m i t l Mu com de be ch at nl fr e t a d o t p u MOR THN en ON nt Varia Gereedschap: potlood, liniaal lijm, houtlijm schaar toffelzaag Naam: boor schuurpapier

Nadere informatie

Welke deuren doe je steeds op slot thuis?

Welke deuren doe je steeds op slot thuis? We hebben allerlei deuren die we op slot moeten doen, wanneer we vertrekken. Voor de sleutels willen wij zorg dragen. We willen er geen kwijt spelen en iedere keer wanneer we die nodig hebben, willen we

Nadere informatie

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Enkele kunstlessen die je kunt uitproberen Verbonden hartjes 1. wit tekenpapier A5 formaat 2. stukje karton 3. oliepastel 4. kleurpotlood 5. waterverf

Nadere informatie