Bedrijfsbegeleiding en sectorinformatie pluimvee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bedrijfsbegeleiding en sectorinformatie pluimvee"

Transcriptie

1 Bedrijfsbegeleiding en sectorinformatie pluimvee Inhoud Vleessector... 1 Fokkerij... 1 Subfok... 2 Fokbroederij... 2 Opfokvermeerdering... 3 Vermeerdering... 3 Broederij... 4 Vleeskuikens... 4 Legsector... 4 Fokbroederij en fokkerij... 4 Leg broederij... 5 Opfok legvermeerdering... 5 Legvermeerdering... 6 Opfok leg... 6 Leg... 6 Vleessector Fokkerij In de fokkerij worden bewuste keuzes gemaakt met welke dieren er verder zal worden gefokt. In feite zijn alle schakels hierna, tot aan het vleeskuiken, vermeerderingsstappen en vindt hierbij geen of nauwelijks selectie meer plaats. De genetische eigenschappen van alle kippen in de hele piramide van de vleessector worden dus bepaald in de fokkerij. De manier van fokkerij die momenteel gebruikt wordt, de fok van hybriden, oftewel het kruisen van verschillende lijnen, is relatief jong. Pas in de jaren '50 van de vorige eeuw werd deze manier van fokkerij ontwikkeld in de USA. Door het kruisen van lijnen zijn de nakomelingen doorgaans vitaler en hebben betere productie-eigenschappen dan de dieren van de zuivere lijn zelf. In feite is dit het omgekeerde van inteelt. Echter om kruisingen te maken is het wel essentieel dat er zuivere lijnen beschikbaar zijn. Deze zuivere lijnen worden in stand gehouden en continu verbeterd door de fokkerijorganisaties.

2 Omdat één dier in de fokkerij uiteindelijk aan de basis staat voor miljoenen (!) vleeskuikens is het logisch dat alleen de allerbeste fokdieren gebruikt worden. En omdat het bijzonder dure kippen zijn, zijn de fokbedrijven over het algemeen gesitueerd in pluimvee arme gebieden en worden de dieren in speciale stallen gehuisvest waar zo min mogelijk ziektekiemen binnen kunnen komen. Vaak houdt een fokkerij-organisatie z n zuivere lijnen op een aantal plaatsen in de wereld in stand. Dit dient als risicospreiding, om de kans op verlies van waardevol genetisch materiaal zo klein mogelijk te maken. Waren er vanaf de jaren '60 tot aan de jaren '80 nog tientallen fokbedrijven, tegenwoordig houden slechts enkele megaconcerns zich met de fokkerij bezig. Bedrijven zoals Aviagen (Arbor Acres, L.I.R., Ross), Cobb-Vantress (Cobb/Hybro) en Hubbard bepalen de markt. Al deze fokkerijorganisaties beschikken over eigen dierenartsen, die o.a. de veterinaire begeleiding op de fokbedrijven uitvoeren. Subfok In de subfokkerij vindt vermeerdering plaats van de in de fokkerij geselecteerde zuivere lijnen en worden de eerste hybriden (kruisingen van zuivere lijnen) gevormd. De subfokkerij bestaat uit overgrootouderdieren en grootouderdieren. Allemaal bekeken vanuit het vleeskuiken, vandaar de benamingen. Het eindproduct van de subfok is het vleeskuikenouderdier, de uiteindelijke vaders en moeders van het vleeskuiken. In de subfokkerij is het precies werken. Meerdere lijnen die zich op 1 bedrijf bevinden mogen absoluut niet door elkaar gehaald worden. Dit geeft een veel minder resultaat dan de beoogde uitgekiende kruisingen En ziektes moeten juist bij deze waardevolle dieren buiten de deur gehouden worden. Het Veterinair Centrum begeleidt diverse grootouderdier (GPS) bedrijven. Dit zijn zowel opfok- als productiebedrijven. De werkzaamheden die het VCS op (opfok-)grootouderdierbedrijven uitvoert zijn o.a.: advisering bij het maken van entschema's advisering bij het maken van monitoringsprogramma's vaccinaties monsternames klinische inspecties (exportcontroles) Het Veterinair Centrum Someren heeft inmiddels een jarenlange ervaring met het begeleiden van grootouderdierbedrijven. Fokbroederij De fokbroederij vormt de schakel tussen subfok en vermeerdering. In deze broederij worden de eieren, gelegd door de grootouderdieren uitgebroed, waaruit de toekomstige (vleeskuiken)ouderdieren geboren worden. Strikte hygiëne-eisen zijn essentieel op een broederij waar dagelijks tienduizenden kuikens uitkomen, die nog een heel leven als ouderdier te gaan hebben. De pluimveedierenartsen van het VCS voeren op een fokbroederij de volgende werkzaamheden uit: advisering bij de uitvoering van broederijvaccinaties

3 advisering bij en het uitvoeren van monsternames Opfokvermeerdering Op de opfokvermeerderingsbedrijven worden de eendagskuikens, afkomstig uit de fokbroederij, opgefokt tot een leeftijd van ongeveer 20 weken. Daarna gaan ze naar het vermeerderingsbedrijf en worden het vleeskuikenouderdieren genoemd. Tijdens de opfokperiode wordt veel aandacht besteed aan preventie van ziekten. Enerzijds betekent dit zeer hygiënisch werken om ziekten buiten de deur te houden. Met name voor ziekten die via het ei op de nakomelingen overgedragen kunnen worden (zoals Mycoplasma's en Salmonella's) is dit essentieel. Anderzijds wordt er tijdens opfok veelvuldig gevaccineerd. Vaccinatie tijdens opfok wordt uitgevoerd om de volgende redenen: de dieren tijdens de opfokperiode te beschermen tegen ziekten de dieren tijdens de productieperiode te beschermen tegen ziekten de nakomelingen (vleeskuikens) van de vleeskuikenouderdieren te beschermen tegen ziekten Van oudsher zitten er in de regio rond Someren veel (opfok-) vermeerderingsbedrijven en het VCS heeft door de jaren heen een uitgebreide expertise op dit gebied opgebouwd. Bij de begeleiding van opfokbedrijven houdt het VCS zich bezig met: advisering bij het maken van entschema's advisering bij het maken van monitoringsprogramma's het uitvoeren van vaccinaties het uitvoeren van monsternames Vermeerdering Vindt er in de subfok al een kruising van lijnen plaats, in de vermeerdering gebeurt dit opnieuw. Vader en moeder stammen allebei van andere lijnen (of kruisingen van lijnen) af. Door deze dieren op het vermeerderingsbedrijf aan elkaar te paren ontstaat de ideale mix: een vleeskuiken met goede productie-eigenschappen. Vooral de aanleg van spieren wordt vanuit de vaderlijn overgeërfd. In de moederlijn moet ook met eiproductie rekening gehouden worden (zonder broedeieren immers ook geen vleeskuikens!) en gaat het dus niet alleen om vleesaanzet. Op het vermeerderingsbedrijf worden relatief weinig vaccinaties uitgevoerd. Vaccinaties vinden doorgaans alleen in het begin van de ronde plaats of in bepaalde gevallen periodiek tijdens de ronde. Begeleiding door het VCS op vermeerderingsbedrijven kan bestaan uit: klinische inspecties (exportcontroles) het uitvoeren van monsternames (waaronder de periodieke verplichte monsternames) advisering bij het maken van entschema's (tijdens de productie periode, maar ook voor een nieuw koppel in opfok!) het uitvoeren van vaccinaties Met name bij ziekteproblemen en periodieke monsternames is het bezit van een eigen laboratorium een groot voordeel. Het laboratorium van het VCS heeft dan ook een scala aan testen beschikbaar, speciaal toegespitst op pluimvee.

4 Broederij In deze broederij worden de vleeskuikens geboren. Broedeieren worden aangeleverd vanaf de vermeerderingsbedrijven. Vleeskuikens worden na uitkomst afgeleverd op de vleeskuikenbedrijven. Net zoals in de fokbroederij wordt ook hier onder uiterst hygiënische omstandigheden gewerkt. De werkzaamheden van het VCS richten zich voor broederijen voornamelijk op: begeleiding bij problemen, o.a. d.m.v. laboratoriumonderzoek op eendagskuikens Vleeskuikens Op een regulier vleeskuikenbedrijf groeien de vleeskuikens van 1 dag oud in ongeveer 6 weken uit tot slachtrijpe kippen. Vleeskuikens zijn topsporters die onder goede omstandigheden onvoorstelbaar hard kunnen groeien. De bedrijven zijn tegenwoordig groot, de vleeskuikenhouder is manager geworden die zich bezig houdt met belangrijke kengetallen zoals gewichten, voerconversie, groei, voeropname, enz. Kuikengezondheid speelt een belangrijke rol om tot goede technische resultaten te komen. Het VCS begeleid vleeskuikenbedrijven hierbij. De intensiteit van begeleiding is wisselend per bedrijf en wordt bepaald door de ondernemer zelf. In het korte leven van een vleeskuiken is het voor de pluimveehouder belangrijk om bij ziekteproblemen voor het juiste medicijn te kunnen kiezen. D.m.v. het inzetten van een kweek en een gevoeligheidstest kan het meest geschikte medicijn gekozen worden. Het eigen laboratorium van het VCS biedt hierbij een groot voordeel. Kweken kunnen direct ingezet worden en dus snel afgelezen worden. Dit betekent geen verlies van (kostbare) tijd. Op de vleeskuikenbedrijven houdt het VCS zich bezig met: het uitvoeren van vaccinaties (o.a. de verplichte NCD vaccinatie) het uitvoeren van monsternames (o.a. het reguliere bloedonderzoek aan het einde van de ronde) advisering bij het maken van entschema's advisering omtrent management Legsector Fokbroederij en fokkerij Wereldwijd komen er nog maar een handje vol rassen legkippen voor.verschillende fokkerijinstellingen leggen zich toe op de selectie en de fokkerij van legkippen. Belangrijke legrassen zijn: Bovans (Wit en Goldline) Hisex (Wit en Bruin) Hy-line (Bruin, W-36, W-98, Silver) Lohmann (LSL, Bruin, Traditioneel, etc) en andere.

5 Leg broederij Op een leg-broederij worden broedeieren van leg-moederdieren in 21 dagen uitgebroed. De broedeieren worden na ontvangst ontsmet en ingelegd in broedkasten. Na 18 dagen worden de eieren overgelegd in uitkomstkasten, zodat de kuikens op dag 21 van de broedladen afgeraapt kunnen worden. De eendagskuikens worden na uitkomst gesekst en krijgen op de broederij een vaccinatie tegen de ziekte van Marek en veelal een vaccinatie tegen Infectieuze Bronchitis. In overleg met een dierenarts wordt er een keuze gemaakt in het type vaccin wat er gebruikt wordt op de broederij. De vaccinaties dienen aan te sluiten op de verdere opfok van de hennen. Veelal verzorgt de leg-broederij tevens de verdere opfok van de hennen. In overleg met een dierenarts worden standaard vaccinatieschema's gemaakt. Afhankelijk van de wensen van de afnemende leg pluimveehouder wordt dit schema gewijzigd of aangevuld. Tevens wordt ingespeeld op de actuele ziektedruk. Opfok legvermeerdering De in opfok legvermeerdering worden eendagskuikens opgefokt in 17 weken tijd tot leg vermeerderingshennen en hanen. De eendagskuikens zijn afkomstig vanuit een fokbroederij. In de opfok krijgen de dieren een groot aantal vaccinaties te verwerken. De vaccinaties zijn ter bescherming van infectieziekten van: de hen/haan zelf tijdens de opfok de hen/haan zelf tijdens de productie (na 17 weken) ten behoeve van de nakomelingen. Belangrijk is dat de dieren goed beschermd op een leeftijd van 17 weken naar een vermeerderingsbedrijf worden gebracht. Normaal gesproken worden er namelijk op het vermeerderingsbedrijf geen vaccinaties meer uitgevoerd. Tijdens de opfok worden de meeste vaccinaties uitgevoerd door het vaccin (vaak levende virusdeeltjes of bacteriën) op te lossen in water. Deze oplossing wordt dan via het drinkwater, via een spray of een nevel aan de dieren toegediend. De dieren nemen het vaccin dan op via de darmen, de oogslijmvliezen of de luchtwegen. Tevens krijgen de hennen tijdens de opfok enkele vaccinaties door middel van een injectie. Veelal is het vaccin dan dood, en worden meerdere vaccins gecombineerd in één injectie. Het opfokken van deze vermeerderingsdieren dient uiterst hygiënisch te gebeuren. Insleep van salmonella's (Se en St) of mycoplasma galisepticum kan er voor zorgen dat het koppel geruimd dient te worden. De taken van een dierenarts advies omtrent management en hygiëne in overleg met de opfokorganisatie opstellen een passend vaccinatieschema uitvoeren van de wettelijk verplichte NCD vaccinaties periodieke controle gezondheidstatus uitvoeren verplichte monsternames t.b.v. salmonella en mycoplasma onderzoek

6 Legvermeerdering In de leg vermeerdering worden door vermeerderingshennen en -hanen broedeieren geproduceerd. Deze hennen en hanen zitten over het algemeen in scharrelstallen. Per 10 hennen is er 1 haan bijgeplaatst. Vermeerderingshennen worden maandelijks verplicht onderzocht op Mycoplasma galisepticum antistoffen en op Salmonella's. Een dierenarts controleert maandelijks de dieren op besmettelijke dierziekten (de zogenaamde exportcontrole). Een goede productie (aantal broedeieren) en een goede bevruchting (bevruchtingspercentage) zijn belangrijk voor de vermeerderaar. De broedeieren worden op broedladen gelegd, en naar een broederij vervoerd. Alle broedeieren dienen gestempeld te worden, zodat de herkomst van de broedeieren altijd te herleiden is. Opfok leg Op opfoklegbedrijven worden eendagskuikens in 17 weken opgefokt tot een legkip. De opfoklegkippen krijgen gedurende deze 17 weken een groot aantal vaccinaties toegediend. Dit ter preventie van een aantal ziekten die voorkomen in de opfok zelf (zoals de ziekte van Gumboro) en voor in de latere productie op het legbedrijf. De opfoklegkippen worden gehuisvest in groepskooi-, voliére en scharrelstallen. In nauw contact met een opfokbegeleider en de pluimveehouder wordt het vaccinatieschema vastgesteld en uitgevoerd. Leg Legbedrijven zijn de bedrijven waar de legkippen eieren leggen voor de consumptie. De legkippen komen op 17 weken leeftijd vanaf een opfoklegbedrijf op het legbedrijf. Zij leggen op een leeftijd van ongeveer 20 weken hun eerste eitje. De dieren blijven ruim een jaar lang op het legbedrijf en leggen daarbij 350 tot soms wel 500 eieren. Hierbij zijn er verschillende huisvestingssystemen mogelijk zoals voliére- en scharrelstallen. Daarnaast kunnen de kippen soms buiten lopen in zogenaamde Freiland-systemen. De pluimveedierenartsen van het Veterinair Centrum Someren begeleiden legpluimveebedrijven. Veel voorkomende problemen zijn daarbij bijvoorbeeld: bloedluis bacteriële infecties zoals E.Coli afwijkende ei-productie of ei-kwaliteit als gevolg van vooral virale infecties waaronder bijvoorbeeld Infectieuze Bronchitis (IB) en Turkey Rhino Tracheïtis(TRT). Samen met de pluimveehouder wordt gekeken hoe de problemen verholpen kunnen worden en of er eventueel preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Tot slot verzorgen de dierenartsen de georganiseerde bloedonderzoeken op het einde van de productie. Hierbij nemen de dierenartsen bloedmonsters af bij elke koppel legkippen voordat zij het legbedrijf verlaten en wordt gecontroleerd of het koppel nog vrij is van Salmonella. Deze bezoeken zijn zeer informatief, de legpluimveehouder en de dierenarts evalueren hierbij de afgelopen ronde.

7 Eventueel is het op dat moment nog mogelijk om het vaccinatieschema van de nieuwe koppel hennen (die dan nog in opfok zitten) in gezamenlijk overleg aan te passen. De taken van de pluimveedierenarts op legbedrijven veterinaire bedrijfsbegeleiding zowel curatief als preventief uitvoeren verplichte onderzoeken einde productie gesprekspartner voor andere diergezondheidszaken

Studieavond 8 en 9 februari 2012. Ross ouderdieren tot 30 weken. Genetische ontwikkelingen

Studieavond 8 en 9 februari 2012. Ross ouderdieren tot 30 weken. Genetische ontwikkelingen Studieavond 8 en 9 februari 2012 Otto van Tuijl Aviagen EPI Ross ouderdieren tot 30 weken Genetische ontwikkelingen Alle begin is moeilijk goede start Conditioneren in de opfok Entingen, hoe, wat, waar

Nadere informatie

Wijziging Regeling vaccinatie Newcastle disease

Wijziging Regeling vaccinatie Newcastle disease LNV Wijziging Regeling vaccinatie Newcastle disease 4 juni 2002/Nr. TRCJZ/2002/16943 Directie Juridische Zaken Gelet op richtlijn 92/66/EEG van de Raad van 14 juli 1992 tot vaststelling van communautaire

Nadere informatie

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING HUISHOUDELIJKE HEFFINGEN PLUIMVEESECTOR (PPE) 2014 (2014-I)

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING HUISHOUDELIJKE HEFFINGEN PLUIMVEESECTOR (PPE) 2014 (2014-I) VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING HUISHOUDELIJKE HEFFINGEN PLUIMVEESECTOR (PPE) 2014 (2014-I) Verordening van het Productschap Pluimvee en Eieren van 10 april 2014 tot wijziging van de Verordening

Nadere informatie

Het vaccinatieplan tegen NCD

Het vaccinatieplan tegen NCD Het vaccinatieplan tegen NCD Inhoudsopgave Vaccinatieplan tegen NCD 3 Vermeerderingsdieren 5 Leghennen 7 Vleeskuikens 8 Vleeskalkoenen 10 Newcastle Disease 12 Vaccinatieplan tegen NCD Om het pluimvee in

Nadere informatie

Economische aspecten rondom 'ingrepen bij Pluimvee'

Economische aspecten rondom 'ingrepen bij Pluimvee' Economische aspecten rondom 'ingrepen bij Pluimvee' Peter van Horne, LEI 11 febr2013 Op basis van de concept nota 'uitfasering ingrepen bij Pluimvee' heeft het LEI een eerste inschatting gemaakt van de

Nadere informatie

Bijlage 10 Omschrijving Monsternemingen en Ontheffingsaanvragen IKB Kip

Bijlage 10 Omschrijving Monsternemingen en Ontheffingsaanvragen IKB Kip OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP DEFENITIES Artikel 1 Dit reglement is een bijlage van de AV IKB Kip en neemt de terminologie van de AV IKB Kip over. MONSTERNAME HYGIËNOGRAMMEN

Nadere informatie

BIJLAGE 11: OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP

BIJLAGE 11: OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP BIJLAGE 11: OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op het certificatieschema IKB Kip, ter zake van de uitvoering van monsternemingen

Nadere informatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie PBO-blad Sociaal- Economische Raad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave jaargang 52 8 maart 2002 nummer 13 Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap

Nadere informatie

Vaccinatie tegen vogelgriep van bedrijfsmatig gehouden biologische legkippen en legkippen met vrije uitloop

Vaccinatie tegen vogelgriep van bedrijfsmatig gehouden biologische legkippen en legkippen met vrije uitloop Vaccinatie tegen vogelgriep van bedrijfsmatig gehouden biologische legkippen en legkippen met vrije uitloop Vaccinatie toegestaan De Europese Unie heeft op 22 februari 2006 een akkoord bereikt over het

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.39 14 september 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

Symposium 10-10-2013 CVI Lelystad: Bestrijding virale ziekten bij pluimvee Hebben we het onder controle of niet? De visie van een practicus

Symposium 10-10-2013 CVI Lelystad: Bestrijding virale ziekten bij pluimvee Hebben we het onder controle of niet? De visie van een practicus Symposium 10-10-2013 CVI Lelystad: Bestrijding virale ziekten bij pluimvee Hebben we het onder controle of niet? De visie van een practicus Symposium 10-10-2013 CVI Lelystad: Bestrijding virale ziekten

Nadere informatie

de Achterhoek Uw pluimvee, onze zorg!

de Achterhoek Uw pluimvee, onze zorg! Uw pluimvee, onze zorg! Pluimveepraktijk de Achterhoek Spoorstraat 88 7261 AG Ruurlo Telefoon 0573 45 11 68 Fax 0573 45 38 31 info@ppda.nl www.ppda.nl P l u i m v e e p r a k t i j k de Achterhoek Uw pluimvee,

Nadere informatie

Stichting AVINED Postbus 750, 3700 AT Zeist, 030-755 50 10, kiprelatie@avined.nl

Stichting AVINED Postbus 750, 3700 AT Zeist, 030-755 50 10, kiprelatie@avined.nl Stichting AVINED Postbus 750, 3700 AT Zeist, 030-755 50 10, kiprelatie@avined.nl Aanvraag, wijziging of beëindiging registratie De ondernemer(s) verzoekt (verzoeken) grond van de Regeling Identificatie

Nadere informatie

HENNEN OP LEEFTIJD VANUIT FOKTECHNISCH PERSPECTIEF

HENNEN OP LEEFTIJD VANUIT FOKTECHNISCH PERSPECTIEF HENNEN OP LEEFTIJD VANUIT FOKTECHNISCH PERSPECTIEF Frans van Sambeek Institut de Sélection animale Technisch Directeur De Schothorst seminar 25 November 2009 Ede Trend in het aanhouden van hennen Bruine

Nadere informatie

BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI

BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI Gegevens opstellers bedrijfsgezondheidsplan Datum:. -..-... Kipnummer: UBN nummer: Naam pluimveehouder Paraaf

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 250 Houden van pluimvee - Dierengezondheid [250] v4 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting PLUIMNED, de erkende brancheorganisatie voor de sector pluimveevlees

Nadere informatie

Sociaal- Economische Raad

Sociaal- Economische Raad Sociaal- Economische Raad Natuurlijke en rechtspersonen tot wie een ontwerpverordening van de Sociaal-Economische Raad of een bedrijfslichaam zich uitstrekt, kunnen gedurende vier weken bij de betreffende

Nadere informatie

Met minder antibiotica door de pluimveeschakels heen kan! EN MOET!

Met minder antibiotica door de pluimveeschakels heen kan! EN MOET! Met minder antibiotica door de pluimveeschakels heen kan! EN MOET! André Steentjes, pluimveedierenarts Vleeskuikensymposium Coppens diervoeding Vleeskuikens antibioticavrij kan!? dinsdag 21 september 2010

Nadere informatie

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector. Inleiding

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector. Inleiding Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting PLUIMNED, de erkende brancheorganisatie voor de sector pluimveevlees heeft

Nadere informatie

MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN FOK-, OPFOK- EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN VLEESKUIKENSECTOR

MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN FOK-, OPFOK- EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN VLEESKUIKENSECTOR BIJLAGE 1 BIJ HET BESLUIT VASTSTELLING MODELLEN BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN VERORDENING REGISTRATIE EN VERANTWOORDING ANTIBIOTICAGEBRUIK PLUIMVEESECTOR (PPE) 2011 MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS-

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #26

PLUIMVEE HARTSLAG #26 Een publicatie van MSD Animal Health Juli 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #26 door Peter gemeten Bloedluizen bestrijden rendeert! DYNAMIC IMMUNITY Doeltreffende bestrijding van rode vogelmijt loont!

Nadere informatie

VERORDENING VACCINATIE NEWCASTLE DISEASE (PPE) 2006

VERORDENING VACCINATIE NEWCASTLE DISEASE (PPE) 2006 INTEGRALE TEKST bijgewerkt t/m wijziging 2009-I, gepubliceerd d.d. 21-08-2009 1) VERORDENING VACCINATIE NEWCASTLE DISEASE (PPE) 2006 Verordening van het Productschap Pluimvee en Eieren van 15 juni 2006

Nadere informatie

Pluimvee. Nieuwe Pasteurella-typen bij pluimvee. Coryza-vaccin. Hoofdpunten Rapportage Derde kwartaal Samen werken aan diergezondheid

Pluimvee. Nieuwe Pasteurella-typen bij pluimvee. Coryza-vaccin. Hoofdpunten Rapportage Derde kwartaal Samen werken aan diergezondheid Pluimvee Hoofdpunten Rapportage Derde kwartaal 2018 Nieuwe Pasteurella-typen bij pluimvee Van vogelcholera zijn de acute en de chronische vorm bekend, die beide worden veroorzaakt door de bacterie Pasteurella

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 2016 en de trends van afgelopen jaren 3 juli 2017 De gegevens zijn afkomstig van de databases CRA en KIP. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 2014 en de trends van afgelopen jaren 10 maart 2015 De gegevens zijn afkomstig van de databases IKB CRA en KIP 1. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst

Nadere informatie

PRI 3004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [3004] v1

PRI 3004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [3004] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [004] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 250 Houden van pluimvee - Dierengezondheid [250] v2 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Ziektekundige actualiteiten in de opfok- en vermeerderingssector

Ziektekundige actualiteiten in de opfok- en vermeerderingssector Ziektekundige actualiteiten in de opfok- en vermeerderingssector André Steentjes pluimvee practicus Relatiemiddag vermeerderaars ABZ Diervoeding woensdag 20 november Eersel VETERINAIR CENTRUM SOMEREN

Nadere informatie

Opdracht 1: het kippenlijf. Opdracht 2: hanen en hennen

Opdracht 1: het kippenlijf. Opdracht 2: hanen en hennen Naam: Juf Ei-stein, de WIZZkip Dier: kip Behoort tot vogelsoort: hoenderachtigen Lievelingseten: zaden, besjes, kleine insecten, granen en maïs in het bijzonder. Opvallend aan Juf Ei-stein: * ze weet ontzettend

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #28

PLUIMVEE HARTSLAG #28 Een publicatie van MSD Animal Health December 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #28 door Peter gemeten Steeds alert blijven voor NCD RESPIRATORY PROTECTION Traditionele en moderne oplossingen combineren,

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/418588 Datum 14/06/2012 Huidige versie 2 Van toepassing

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende het toekennen van een unieke stempelcode aan pluimveebedrijven voor het stempelen van eieren

Omzendbrief betreffende het toekennen van een unieke stempelcode aan pluimveebedrijven voor het stempelen van eieren Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende het toekennen van een unieke stempelcode aan pluimveebedrijven voor het stempelen van eieren Referentie PCCB/S2/1583899

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #25

PLUIMVEE HARTSLAG #25 Een publicatie van MSD Animal Health Maart 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #25 door Peter gemeten Een goed kuiken maken begint bij het moederdier DYNAMIC IMMUNITY MATERNALE ANTISTOFFEN BELANGRIJK VOOR

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2016

Gearchiveerd op 02/02/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 250 Houden van pluimvee - Dierengezondheid [250] v C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee.

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Het vogelgriepvirus en vaccinatie Het zal u niet ontgaan zijn: het H5N1-vogelgriepvirus heeft zich vanuit Zuidoost-Azië verspreid richting Europa. Sinds eind februari

Nadere informatie

ResPig Wijzer. Samen in de goede richting

ResPig Wijzer. Samen in de goede richting ResPig Wijzer Samen in de goede richting Wat is ResPig? Wat is ResPig? ResPig is het diagnostisch- en monitoringssysteem van MSD Animal Health voor de structurele aanpak van ademhalingsziekten bij varkens

Nadere informatie

Positieve ervaringen met alternatieve middelen bij biologische leghennen

Positieve ervaringen met alternatieve middelen bij biologische leghennen Positieve ervaringen met alternatieve middelen bij biologische leghennen Berry Reuvekamp, Sander Lourens, Monique Mul en Henny Reimert Berry, Sander, Monique en Henny zijn onderzoekers bij de divisie Veehouderij

Nadere informatie

WVPA-België. Entschema-advies

WVPA-België. Entschema-advies WVPA-België Entschema-advies 2015 1 INHOUD Voorwoord Algemene richtlijnen en aanbevelingen Entschema s Kippen Vleeskuikens I.Voorbeeld basisschema met verplichte en aangeraden entingen voor vleeskuikens

Nadere informatie

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Eieren & Pluimvee Eieren en Pluimvee Vires5 Animalia laat steeds weer enorme resultaten zien. Dieren die dagelijks 3% Vires5 Animalia in hun drinkwater drinken, zien er gezonder uit, zijn fitter en minder

Nadere informatie

Advies. Ontwerpbesluit gespecialiseerde pluimveebedrijven. Brussel, 22 januari 2016

Advies. Ontwerpbesluit gespecialiseerde pluimveebedrijven. Brussel, 22 januari 2016 Advies Ontwerpbesluit gespecialiseerde pluimveebedrijven Brussel, 22 januari 2016 Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@salv.be www.salv.be

Nadere informatie

Omzendbrief aan - de houders van fokpluimvee; - de beroepsorganisaties van veehouders; - de bedrijfsdierenartsen. Geachte mevrouw, meneer,

Omzendbrief aan - de houders van fokpluimvee; - de beroepsorganisaties van veehouders; - de bedrijfsdierenartsen. Geachte mevrouw, meneer, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center B-1000 Brussel Tel. : 02 211

Nadere informatie

Uitvoeren van een tactische en strategische bedrijfsvoering

Uitvoeren van een tactische en strategische bedrijfsvoering Uitvoeren van een tactische en strategische bedrijfsvoering Inhoudsopgave 1 Algemeen 1 1.1 Inleiding. 1 1.2 Definitie. 1 1.3 Doel 1 1.3.1 Waar moet het vastgelegd worden? 3 1.3.2 Wanneer moet het vastgelegd

Nadere informatie

Werkvoorschrift certificering van levend pluimvee en broedeieren vanuit Nederland Code K-LV-PLUIU-01 Versie 01 Ingangsdatum pag.

Werkvoorschrift certificering van levend pluimvee en broedeieren vanuit Nederland Code K-LV-PLUIU-01 Versie 01 Ingangsdatum pag. Code K-LV-PLUIU-01 Versie 01 Ingangsdatum 05-02-2019 pag. 1 van 10 Versie datum Wijzigingen ten opzichte van vorige versie 01 15-10-2018 Herschrijven document t.b.v. accreditatie, oude code was PLUIU-

Nadere informatie

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector. Inleiding

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector. Inleiding Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting OVONED, de erkende brancheorganisatie voor de sector eieren, heeft op 16 mei

Nadere informatie

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel De vaccinatieprotocollen in de praktijk voor katten worden gehanteerd zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen die door het ABCD zijn opgesteld. Hieronder

Nadere informatie

Pluimvee. Mycoplasma synoviae in Kort Nieuws. Hoofdpunten Rapportage Vierde kwartaal Samen werken aan diergezondheid

Pluimvee. Mycoplasma synoviae in Kort Nieuws. Hoofdpunten Rapportage Vierde kwartaal Samen werken aan diergezondheid Pluimvee Hoofdpunten Rapportage Vierde kwartaal 2015 Mycoplasma synoviae in 2015 Kort Nieuws In de regelgeving is opgenomen dat dieren die niet tegen Mycoplasma synoviae (M.s.) gevaccineerd zijn, met een

Nadere informatie

Invloed vermeerdering en broederij op kwaliteit eendagskuikens

Invloed vermeerdering en broederij op kwaliteit eendagskuikens 19/09/2010 Invloed vermeerdering en broederij op kwaliteit eendagskuikens Sander Lourens Broederij-effecten op embryo-ontwikkeling en kuikenkwaliteit VB effecten op uitval eerste week 1 Embryo-ontwikkeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Tweede Kamer, vergaderjaar 2012-2013, 31 389, nr. 129 1 kst-31389-129 's-gravenhage 2013 Vergaderjaar 2012-2013 31 389 Een integraal kader voor regels over gehouden dieren

Nadere informatie

Besluit van, houdende regels met betrekking tot de diergezondheidsheffing (Besluit diergezondheidsheffing) ( )

Besluit van, houdende regels met betrekking tot de diergezondheidsheffing (Besluit diergezondheidsheffing) ( ) Besluit van, houdende regels met betrekking tot de diergezondheidsheffing (Besluit diergezondheidsheffing) (12-7-2017) Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.57 23 september 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

Bijlage 11: Omschrijving monsternemingen en onderzoek

Bijlage 11: Omschrijving monsternemingen en onderzoek : Omschrijving monsternemingen en onderzoek Inhoud Fokbedrijven en vermeerderingsbedrijven... 2 D. Regulier mestonderzoek naar Salmonella bij, fokbedrijven en vermeerderingsbedrijven... 2 Kuikenbroederijen...

Nadere informatie

De problemen van de oude hen. Algemene gezondheid van hennen op leeftijd. Deel 1. Wat zien we nu eigenlijk het meeste bij de oude hen?

De problemen van de oude hen. Algemene gezondheid van hennen op leeftijd. Deel 1. Wat zien we nu eigenlijk het meeste bij de oude hen? Algemene gezondheid van hennen op leeftijd Robert Jan Molenaar De problemen van de oude hen Deel 1- de ziektes Wat zien we vaak? Extra gevoelig Positief nieuws Deel 2 de risico s Opnieuw gevoelig Afsluitend,

Nadere informatie

Werkvoorschrift certificering van levend pluimvee en broedeieren vanuit Nederland Code K-LV-PLUIU-01 Versie 02 Ingangsdatum pag.

Werkvoorschrift certificering van levend pluimvee en broedeieren vanuit Nederland Code K-LV-PLUIU-01 Versie 02 Ingangsdatum pag. Code K-LV-PLUIU-01 Versie 02 Ingangsdatum 13-06-2019 pag. 1 van 10 Versie datum Wijzigingen ten opzichte van vorige versie 02 13-06-2019 Vergunning vervoer pluimvee > 12 uur 01 15-10-2018 Herschrijven

Nadere informatie

INTEGRALE TEKST bijgewerkt t/m wijziging 2012-I, gepubliceerd d.d. 29-06-2012

INTEGRALE TEKST bijgewerkt t/m wijziging 2012-I, gepubliceerd d.d. 29-06-2012 INTEGRALE TEKST bijgewerkt t/m wijziging 2012-I, gepubliceerd d.d. 29-06-2012 1) HYGIËNEBESLUIT OPFOKBEDRIJVEN, FOKBEDRIJVEN EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN (PPE) 2011 Besluit van het Productschap Pluimvee

Nadere informatie

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang januari 2004 num mer 4

PBO-blad. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. jaargang januari 2004 num mer 4 PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 54 23 januari 2004 num

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.11 2 maart 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

VERTERINGS- STOORNISSEN BIJ VLEESKUIKENS

VERTERINGS- STOORNISSEN BIJ VLEESKUIKENS VERTERINGS- STOORNISSEN BIJ VLEESKUIKENS GERWIN BOUWHUIS GEZONDHEIDSCENTRUM VOOR PLUIMVEE PLUIMVEE RELATIEDAG 29 APRIL 2014 EVEN VOORSTELLEN Gerwin Bouwhuis, dierenarts Landbouwuniversiteit -> Diergeneeskunde

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 2015 en de trends van afgelopen jaren 25 mei 2016 De gegevens zijn afkomstig van de databases CRA en KIP. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren

Nadere informatie

Economische haalbaarheid voor een nieuw keten model in de Nederlandse legpluimveehouderij. M.Sc. Thesis H.H.J. Hendrix

Economische haalbaarheid voor een nieuw keten model in de Nederlandse legpluimveehouderij. M.Sc. Thesis H.H.J. Hendrix Economische haalbaarheid voor een nieuw keten model in de Nederlandse legpluimveehouderij M.Sc. Thesis H.H.J. Hendrix Januari 2016 Economische haalbaarheid voor een nieuw keten model in de Nederlandse

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #24

PLUIMVEE HARTSLAG #24 Een publicatie van MSD Animal Health December 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #24 door Peter gemeten Het afweersysteem vroeger activeren biedt voordelen DYNAMIC IMMUNITY NIEUWE-GENERATIE VACCINS BIEDEN

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage. Datum 9 juni 2013 Betreft Ingrepen bij pluimvee

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage. Datum 9 juni 2013 Betreft Ingrepen bij pluimvee > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ Door Marcel Eissens (NL) De Welsumer heeft zijn naam te danken aan het Overijsselse plaatsje Welsum en is in eerste instantie bekend geworden om de productie van grote

Nadere informatie

Voortplanting en fokkerij

Voortplanting en fokkerij Keuzedeel mbo Voortplanting en fokkerij gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0132 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer voedsel, groen en

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.58 23 september 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

EVALUATIE VAN DE LEGPERIODE IN COMMERCIËLE LEGHENLIJNEN

EVALUATIE VAN DE LEGPERIODE IN COMMERCIËLE LEGHENLIJNEN SFR-2009-33 Lelystad, 15 januari 2010 EVALUATIE VAN DE LEGPERIODE IN COMMERCIËLE LEGHENLIJNEN North Carolina State University in de Verenigde Staten heeft een programma opgezet ter ondersteuning van legpluimveehouders

Nadere informatie

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector. Inleiding

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector. Inleiding Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting OVONED, de erkende brancheorganisatie voor de sector eieren heeft op

Nadere informatie

Het effect van verschillende voer strategieën tijdens de opfokperiode vkod

Het effect van verschillende voer strategieën tijdens de opfokperiode vkod Het effect van verschillende voer strategieën tijdens de opfokperiode vkod 24 september, 2013 Rick van Emous Problemen sector 1. Bevruchting te laag 2. Kwaliteit eendagskuikens (jonge maar ook oudere)

Nadere informatie

Pluimvee. NCD: een update. Hoofdpunten Rapportage Tweede kwartaal Samen werken aan diergezondheid

Pluimvee. NCD: een update. Hoofdpunten Rapportage Tweede kwartaal Samen werken aan diergezondheid Pluimvee Hoofdpunten Rapportage Tweede kwartaal NCD: een update Bij een Belgische en een Nederlandse houder van hobbyvogels (in Nederland betrof dit sierhoenderachtigen) is in het voorjaar van het Newcastle

Nadere informatie

KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmonella bij pluimvee

KB van 27 april 2007 betreffende de bestrijding van Salmonella bij pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel

Nadere informatie

BIJLAGE B. BIJSLUITER

BIJLAGE B. BIJSLUITER BIJLAGE B. BIJSLUITER 1 BIJSLUITER 1. DE BENAMING VAN HET DIERGENEESMIDDEL Nobilis IB 4-91 2. GEHALTE AAN WERKZA(A)M(E) EN OVERIGE BESTANDDD(E)L(EN) Levend geattenueerd vaccin tegen infectieuze bronchitisvirus-variant

Nadere informatie

OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS,

OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS, OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS, bijlage VI van het Reglement Geborgde Naam tekenbevoegde :.. hierna te noemen pluimveehouder Eigenaar dieren (indien :.. niet de pluimveehouder)

Nadere informatie

Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven.

Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven. Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven. 1. Optimaliseren bedrijfshygiënemanagement om insleep te voorkomen, blijft de belangrijkste maatregel. Vaccinatie is alleen ter ondersteuning.

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

ZOÖTECHNIEK, ECONOMIE EN DIERGEZONDHEID IN RELATIETOT HETHUISVESTINGSSYSTEEM BIJ LEGHENNEN

ZOÖTECHNIEK, ECONOMIE EN DIERGEZONDHEID IN RELATIETOT HETHUISVESTINGSSYSTEEM BIJ LEGHENNEN P.L.M, van Home Interne Nota 482 ZOÖTECHNIEK, ECONOMIE EN DIERGEZONDHEID IN RELATIETOT HETHUISVESTINGSSYSTEEM BIJ LEGHENNEN Oktober 1997 ij-*v' SIGN: '

Nadere informatie

GPBV bedrijf: begrippen en voorbeelden. Ilse De Vreese Dep. Omgeving, afd. GOP, directie Omgevingsprojecten

GPBV bedrijf: begrippen en voorbeelden. Ilse De Vreese Dep. Omgeving, afd. GOP, directie Omgevingsprojecten GPBV bedrijf: begrippen en voorbeelden Ilse De Vreese (ilse.devreese@vlaanderen.be) Dep. Omgeving, afd. GOP, directie Omgevingsprojecten inhoud Begrip GPBV Begrippen en definities cfr. BREF IRPP GPBV installatie

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 303 Besluit van 27 augustus 2018 tot wijziging van het Besluit diergezondheidsheffing in verband met wijziging van de heffingstarieven per 2019

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 55 23 september 2005 nummer 53 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

Nadere informatie

Inhoud BIJLAGE II: VOORSCHRIFTEN KUIKENBROEDERIJEN (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Voorschriften IKB Ei voor broederijen, versie 3.

Inhoud BIJLAGE II: VOORSCHRIFTEN KUIKENBROEDERIJEN (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Voorschriften IKB Ei voor broederijen, versie 3. BIJLAGE II: VOORSHRIFTEN KUIKENBROEERIJEN (BEHORENE BIJ BIJLAGE 1 VOORSHRIFTEN IKB EI) Inhoud ALGEMEEN 2 PERSOONLIJKE OF BERIJFSHYGIENE 2 ONGEIERTEBESTRIJING 4 AANGELEVERE AMINISTRATIE 5 EIGEN AMINISTRATIE

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11860 6 juni 2014 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 5 juni 2014, nr. WJZ/14045056, houdende wijziging

Nadere informatie

INRICHTING VRIJE UITLOOP

INRICHTING VRIJE UITLOOP INRICHTING VRIJE UITLOOP OVERGANG VAN STAL NAAR UITLOOP BESCHUTTING TEGEN ZON/REGEN/WIND/ROOFDIEREN VOORZIE RECHTE LIJNEN VOORZIE VERHARDING VOORZIE AFLEIDING DIERGEDRAG SCHARRELEN VERENPIKKEN KANNIBALISME

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 1 en de trends van afgelopen jaren Publicatiedatum: 7 februari 19 De gegevens zijn afkomstig van de databases CRA en KIP. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst

Nadere informatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie PBO-blad Sociaal- Economische Raad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave jaargang 52 11 oktober 2002 nummer 65 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN ADVIES 20-2006 Betreft: Adviesaanvraag betreffende het Nationaal Salmonella bestrijdingsprogramma voor fokpluimvee

Nadere informatie

Maak kennis met het Nieuwe ResPig

Maak kennis met het Nieuwe ResPig Maak kennis met het Nieuwe ResPig Victor Geurts Dierenarts/Jurist MSD AH Intervet Nederland BV 1 Inhoud Ontstaan ResPig ResPig onderdelen ResPig mogelijkheden Enquête Nieuwe ResPig 2 Onstaan ResPig Voeding

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 17 en de trends van afgelopen jaren Publicatiedatum: april 1 De gegevens zijn afkomstig van de databases CRA en KIP. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst

Nadere informatie

Lijst van afkortingen:

Lijst van afkortingen: Standard Operating Procedure (SOP) Berekening van de DDDA F voor antimicrobiële middelen voor de pluimveesector Versie 1.3 Laatste revisie: 21 april 2017 Opgesteld door: Gezondheidsdienst voor Dieren in

Nadere informatie

Infosessie KB I&R Pluimvee en konijnen

Infosessie KB I&R Pluimvee en konijnen Dierengezondheidszorg Vlaanderen Infosessie KB I&R Pluimvee en konijnen September 2018, An Van Damme, Philippe Gelaude Doel? Wat verandert er voor mij als pluimveehouder met het KB Identificatie en Registratie

Nadere informatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie PBO-blad Sociaal- Economische Raad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave jaargang 59 18 september 2009 nummer 60 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN

Nadere informatie

Voor de toepassing van het Programma Zelfcontrole Pluimvee wordt verstaan onder:

Voor de toepassing van het Programma Zelfcontrole Pluimvee wordt verstaan onder: PROGRAMMA ZELFCONTROLE PLUIMVEE Namens het bestuur van de Stichting AVINED is op 20 april 2016 vastgesteld het navolgende Programma Zelfcontrole Pluimvee. HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Voor

Nadere informatie

Onderzoek maakt het verschil! Onderdeel van

Onderzoek maakt het verschil! Onderdeel van Onderzoek maakt het verschil! Onderdeel van The Netherlands Transport, bereikbaarheid en snelheid Service staat voorop The Netherlands CLVP is onderdeel van de Animal Health Group, gevestigd in Hardenberg,

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB Examen VMBO-BB 2014 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage

Nadere informatie

10/06/2014. Gezonde kuikens in gezonde pluimveeketens. De vleeskuikenketen. Volledig geïntegreerde ketens met top-down control

10/06/2014. Gezonde kuikens in gezonde pluimveeketens. De vleeskuikenketen. Volledig geïntegreerde ketens met top-down control Gezonde kuikens in gezonde pluimveeketens Sander.lourens@wur.nl De vleeskuikenketen Volledig geïntegreerde ketens met top-down control vs Zelfstandige ondernemers per schakel 1 Volledig geïntegreerde ketens

Nadere informatie

VERORDENING HYGIËNEMAATREGELEN EN BESTRIJDING ZOÖNOSEN IN PLUIMVEEBEDRIJVEN EN KUIKENBROEDERIJEN (PPE) 2011

VERORDENING HYGIËNEMAATREGELEN EN BESTRIJDING ZOÖNOSEN IN PLUIMVEEBEDRIJVEN EN KUIKENBROEDERIJEN (PPE) 2011 VERORDENING HYGIËNEMAATREGELEN EN BESTRIJDING ZOÖNOSEN IN PLUIMVEEBEDRIJVEN EN KUIKENBROEDERIJEN (PPE) 2011 Verordening van het Productschap Pluimvee en Eieren van 9 juni 2011 houdende vaststelling van

Nadere informatie

1. Welke naam heeft de gegevensverwerking waarin de persoonsgegevens zijn opgenomen?

1. Welke naam heeft de gegevensverwerking waarin de persoonsgegevens zijn opgenomen? MELDINGENREGISTER PVE Wbp Registerformulier Nummer melding: PVE / Wbp / 0016 / 00 / 22.06.2010 1. Welke naam heeft de gegevensverwerking waarin de persoonsgegevens zijn opgenomen? KIPNET 2. Waarvoor worden

Nadere informatie

Dierenarts in Ouwehands Dierenpark. Jan H. Bos Presentatie Toppen 8 juni 2016

Dierenarts in Ouwehands Dierenpark. Jan H. Bos Presentatie Toppen 8 juni 2016 Dierenarts in Ouwehands Dierenpark Jan H. Bos Presentatie Toppen 8 juni 2016 Dierenarts in Ouwehands Dierenpark Gezondheidszorg voor dieren - 1 Huisvesting en voeding -2 Preventie van ziekten - 3 Behandeling

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL, suspensie voor injectie 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per dosis (0,5 ml) Werkzame bestanddelen: Salmonella

Nadere informatie