Handleiding Steunpunten en scholen Wandelen voor Water 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Steunpunten en scholen Wandelen voor Water 2014"

Transcriptie

1 Handleiding Steunpunten en scholen Wandelen voor Water 2014 Versie 1.1

2 Inleiding In 2013 organiseert de kopgroep en steunpunten voor de 11de keer op rij Wandelen voor Water. Het evenement heeft een enorme groei doorgemaakt en te verwachten valt dat dit in 2013 door zal zetten. Met al jullie inzet en enthousiasme hopen we onze tot een daverend succes te maken in heel Nederland. Ook dit jaar starten met de voorbereidingen. Omdat het belangrijk is dat scholen de wandeltocht in hun jaarprogramma kunnen opnemen beginnen de wervingsactiviteiten al vóór de zomer. Bovendien zullen een aantal elementen van Wandelen voor Water worden aangescherpt, zoals de gastlestraining en de opbouw van de gastlessen. Wat is een steunpunt? Een steunpunt is een lokale of regionale organisatie die één of meer scholen werft voor Wandelen voor Water en die het evenement lokaal of regionaal organiseert en coördineert. De Wandelen voor Water steunpunten hebben vele gezichten met al jullie inzet en enthousiasme hopen we onze 11d e campagne - tot een daverend succes te maken in heel Nederland. Een paar voorbeelden: - Een school of groep van scholen neemt zelf het initiatief om mee te doen aan Wandelen voor Water en gaat alles zelf organiseren. Er is een eigen project of er wordt meegedaan voor het keuzeproject van Aqua for All. De school zelf is het steunpunt. - Een grote NGO, zoals Simavi, neemt het initiatief om een flink aantal scholen in een regio of landelijk te werven en te gaan lopen voor een Simavi-project. Simavi is dan het steunpunt. - Een Rotary Club wil zich graag inzetten voor het werven van fondsen voor waterprojecten. Ze werven scholen in de regio en vragen Aqua for All om een project dat past bij de Rotary Club en bij het verwachte sponsorbedrag. De Rotary Club is het steunpunt. - Een kleine particuliere ontwikkelingsorganisatie wil geld werven voor één van haar projecten. Dat doet ze door één of meer scholen in de regio enthousiast te maken voor Wandelen voor Water. De ontwikkelingsorganisatie is het steunpunt. - Er ontstaat ergens een initiatief om mee te doen aan Wandelen voor Water. Er is geen capaciteit om de organisatie zelf uit te voeren, en daarom wordt het COS of een Milieu Educatie Centrum ingeschakeld. COS of MEC is dan het steunpunt. Een diversiteit aan mogelijkheden en situaties. Het enige wat Aqua for All van de steunpunten vraagt is dat zij zich houden aan de afspraken en basisprincipes die zijn vastgelegd en dat de output van goede kwaliteit is. In dit document vinden jullie richtlijnen, ideeën en tips, die wellicht niet op iedereen van toepassing zijn, maar die je in ieder geval zullen helpen bij het organiseren van uw eigen Wandelen voor Water evenement. Heeft u na het lezen van deze handleiding nog vragen, neem dan contact op met de landelijke campagnecoördinator via info@wandelenvoorwater.nl of bel met of Dank u wel voor het meedoen met Wandelen voor Water. We wensen u heel veel succes en plezier met de voorbereidingen en de uitvoer ervan!

3 De vijf basisprincipes van Wandelen voor Water Wie Wandelen voor Water is een sponsorloop voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Natuurlijk kan de hele school worden betrokken bij het thema drinkwater en sanitatie, maar alleen de opbrengst van de leerlingen uit groep 7 en 8 geldt als opbrengst van Wandelen voor Water. Is er een combinatiegroep 6/7 of 6/7/8 dan kan groep 6 ook meedoen en telt die opbrengst ook mee (de regel - 6 km met 6 l water wordt dan versoepeld) Wat De kinderen lopen een afstand van 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje, om de praktijk van alledag voor veel kinderen in ontwikkelingslanden zelf te ervaren. Deze prestatie laten ze sponsoren door familie, vrienden, buren en andere bekenden. Wanneer Wandelen voor Water wordt gehouden in de week van Wereldwaterdag, elk jaar op 22 maart. De woensdag is meestal de dag waarop de meeste activiteiten plaatsvinden. In 2011 is dat op 23 maart. Een sponsorloop op een ander tijdstip in het jaar -dus niet tussen 18 en 29 maart - valt niet onder de principes van Wandelen voor Water. Waarvoor Elke school loopt voor een concreet project gericht op drinkwater en/of sanitatie *. Het project moet voldoen aan de criteria die Aqua for All aan projecten stelt: voor de allerarmsten in landelijke of Randstedelijke gebieden in ontwikkelingslanden (zie ook voorwaarden project indienen op ). Het project moet worden ingediend en goedgekeurd door Aqua for All. Indien scholen zich al ingeschreven hebben en het project niet goedgekeurd heeft, gaan de opbrengsten naar een nader te bepalen Wandelen voor Waterproject. Waarom Wandelen voor Water kent twee doelen: fondsenwerving en bewustwording. Wat betreft het laatste gaat het om de bewustwording van de kinderen van de wereldproblematiek op het gebied van drinkwater en sanitatie. Hiervoor wordt door Aqua for All aangeboden: - een lespakket (cd) van Plan Nederland: Water, het blauwe goud voor alle groepen van de basisschool. - een gastles door een waterdeskundige die vertelt over het probleem van drinkwater en sanitatie in het algemeen en het te sponsoren project in het bijzonder. * Sanitatie omvat de voorziening van hygiënische toiletten, veilige afvoer van afvalwater en educatie over het belang van persoonlijke hygiëne.

4 Het begin Het werven van scholen Wandelen voor Water is een evenement voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool (en bij combinatiegroepen ook groep 6). Hoe meer kinderen en scholen er mee doen, hoe meer geld er wordt ingezameld. Scholen hebben vaak een druk programma en krijgen veel aanbod op het gebied van bewustwording en educatie. Het is dus belangrijk om de scholen in een vroeg stadium te benaderen. Bij voorkeur al vóór de zomervakantie, maar anders zo snel mogelijk erna. Inmiddels zijn er zoveel steunpunten dat het noodzakelijk wordt om vanuit Aqua for All een verdeling te maken van de plaatsen/regio s waar een steunpunt kan werven. We vragen voordat er een verdeling wordt gemaakt aan elk steunpunt naar hun wensen met betrekking tot werving en hun ambitie voor het aantal te werven scholen. Tips Het benaderen van bovenschoolse besturen kan goed werken. Scholen voor speciaal onderwijs worden weinig benaderd voor acties als Wandelen voor Water. Daar ligt nog een hele markt. Noodzakelijke aanpassingen van de basisprincipes zijn uiteraard in overleg met Aqua for All mogelijk als dit bijtijds aangegeven wordt. Stel per school een contactpersoon aan die alles met het steunpunt regelt en aanspreekpunt is voor zowel het steunpunt als de school. Verzamel de adressen van de scholen. Bij voorkeur het adres van de bovenbouwcoördinator of de leerkrachten uit groep 7/8. Naast de te gebruiken wervingsfolder werkt een goed als herinnering. Projecten Er zijn twee situaties: 1. Het steunpunt heeft zelf een project of is benaderd door een organisatie die vraagt of het steunpunt voor hun project Wandelen voor Water wil organiseren. Het steunpunt is dan bijvoorbeeld een NGO, een particuliere stichting of een COS. Voorwaarde is dat dit project is goedgekeurd door Aqua for All. Zie hiervoor de website van Aqua for All: 2. Het steunpunt heeft geen eigen project, maar wil wel graag een bijdrage leveren aan het drinkwaterprobleem in de wereld door mee te doen met Wandelen voor Water. Het steunpunt is dan bijvoorbeeld een Service Club of een waterschap. Het Projectenbureau kan adviseren over een project dat passend is bij hun wensen, bijvoorbeeld op het vlak van appropriate technologie. Aanmelden/inschrijven De school of het steunpunt meldt zich zelf bij Aqua for All aan voor Wandelen voor Water. Dit gebeurt door het online inschrijfformulier volledig in te vullen. Dit is te vinden op > linkernavigatiebalk > Leerkrachten en leerlingen > Inschrijven. En op te sturen naar Aqua for All. Na inschrijving ontvangt de campagnecoördinator een bevestigingsmail. En vervolgens wordt de inschrijving binnen 48 uur (2 werkdagen) geactiveerd. Zodra deze is geactiveerd kun je deze ook zien op > Leerkrachten en leerlingen> Wie doen er mee. Nieuwsbrieven Contactpersonen van steunpunten ontvangen de nieuwsbrief Wandelen voor Water. Deze informeert de steunpunten over diverse zaken van werving tot tips.

5 Extranet Zodra bij Aqua for All bekend is dat een steunpunt graag mee wil doen ontvangt het steunpunt inloggegevens voor Extranet van de landelijke coördinator. Op dit Extranet zijn diverse handleidingen, formulieren, persberichten en andere nuttige informatie te vinden. Ook vind je een overzicht van de inschrijvingen die zijn binnengekomen. De voorbereiding De wandeling Een wandeling maken van 6 km met 6 liter water; dat klinkt simpel, maar er komt wel wat bij kijken aan voorbereiding. Apart of samen Wanneer er meerdere scholen meedoen, zijn er verschillende mogelijkheden: - elke school loopt een wandeling met de eigen school als start- en finishpunt; - elke school loopt een wandeling vanuit de eigen school naar een gemeenschappelijk eindpunt; - de scholen komen eerst bij elkaar en lopen de wandeling gezamenlijk. De keuze is aan jullie en hangt sterk af van de omvang van uw evenement, de fysieke spreiding van de scholen en jullie organisatorische mogelijkheden. Het parcours Het is verstandig ruim van te voren de wandeling uit te stippelen. Om zeker te weten of het zes kilometer is kan je dit op de kaart opmeten of de route met een fietscomputer of GPS nafietsen. Loop in ieder geval zelf ook een keer de wandeling om te zien hoe u de wandeling ervaart. Tips Maak de wandeling niet te zwaar (hellingen, onverhard terrein) en houd je aan de lengte van 6 kilometer. Voor kinderen uit groep 6: iets lichter bepakken en evt. de loopafstand inkorten. Het is aan te raden om een rondje te wandelen (dus startpunt is eindpunt) en ongeveer halverwege een goede pauzeplek met eventueel een drankje en/of versnapering te plannen. Zorg ervoor dat er vrijwilligers bij deze pauzeplek aanwezig zijn, zodat de kinderen niet gaan rondzwerven. Mijd verkeer, drukke oversteekplaatsen, hoofdwegen. Wanneer deze onvermijdelijk zijn, zorg dan voor verkeersregelaars. Kies zo veel mogelijk voor wandelpaden, trottoirs en binnenwegen. Afwisseling maakt de wandeling leuker voor de kinderen. Neem ook een stuk in de wandeling op waar veel mensen zijn. De wandeling krijgt hierdoor meer aandacht uit de buurt en mensen zien wat de kinderen doen voor het ingezamelde sponsorgeld. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingshuizen, asielzoekerscentra, parken, winkelstraten, overheidsinstellingen en gebouwen van sponsoren. Bezoek indien mogelijk een interessant waterobject onderweg. Iemand van het waterbedrijf of waterschap of eventueel een vrijwillige ouder kan er iets over vertellen. Geef het begin- en eindpunt van de wandeling een functie. Startplek is de plaats waar water wordt uitgedeeld (waterwinplaats, de bron ). Eindplek is waar het water wordt ingezameld of teruggegeven aan de natuur (in vijver, sloot, plantenperk, bomen, waterton enz.). Zorg voor een eenduidig vertreken aankomstpunt. School, watertoren, pompstation, stadhuis, etc. en loop dus een rondje! Maak van de route een routebeschrijving, zodat het voor de begeleiders duidelijk is hoe de route loopt. Het aangeven van de route met pijlen of bordjes is ook een mogelijkheid. Maak voor de begeleiders een routekaart en plastificeer deze eventueel. Vergunningen

6 De gemeente waarin wordt gelopen moet op de hoogte worden gebracht van het 'evenement'. Vaak dient er een vergunning aangevraagd te worden, soms is een melding voldoende. Vraag ruim van te voren na hoe dat in de betreffende gemeente is geregeld. Het aanvragen van een vergunning duurt vaak minimaal zes weken, soms korter. Bij wandelingen langs drukke wegen is het ook verstandig de politie op de hoogte te stellen (informeer evt. bij de gemeente). Wanneer er bij het oversteken van drukke wegen extra begeleiding nodig is, dan zijn erkende verkeersregelaars verplicht. Zie: Vrijwilligers Begin in een vroeg stadium met het werven van vrijwilligers. Dit kunnen betrokkenen bij uw steunpunt zijn, maar ook ouders van kinderen. De werving hiervan loopt uiteraard via de scholen. Vrijwilligers zijn nodig om de wandeling soepel te laten verlopen: De begeleiding van de kinderen tijdens de wandeling. Aanbevolen: 1 vrijwilliger per 6 kinderen. Deze begeleiding helpt bijvoorbeeld het tempo erin te houden, achterblijvers te activeren, zonodig de rugzak van de kinderen even over te nemen enz. Ondersteuning bij het vertrek, pauze- en aankomstpunt. Bij de pauzeposten is het belangrijk dat de kinderen wat extra aandacht krijgen en eventueel iets te eten of te drinken uitgereikt te krijgen. EHBO: het is verstandig minstens één gediplomeerd EHBO er mee te laten lopen. De kans is groot dat er een ouder is met een EHBO-diploma. Vrijwilligers kunnen ook worden ingezet bij het werven van bijdragen van derden, bv. bij de plaatselijke middenstand, verenigingen en kerken, bedrijfsleven etc. VIP s Vips hebben vaak een drukke agenda. Benader ze daarom ruim van te voren. Denk bij Vips aan: - Burgemeester, wethouders of gedeputeerden; - plaatselijke sporthelden; - directeur van waterbedrijf of sponsorbedrijf; - andere (lokaal, regionaal of landelijk) bekende mensen, bv. artiesten. Het inschakelen van een VIP zal de kinderen het gevoel geven dat ze iets belangrijks gaan doen (wat ook zo is!) en trekt meer locale pers aan. Wellicht is een interview met de lokale TV of radio te regelen. De VIP kan bijvoorbeeld een warming-up verzorgen, het startschot van de wandeling geven, (een gedeelte) meelopen, de kinderen toespreken, het totaal opgehaalde bedrag bekendmaken enz. Het programma Kernactiviteit van Wandelen voor Water is het wandelen zelf. Maar het is mogelijk de wandeling in te bedden in een interessant en leuk programma voor de kinderen en op die manier ook meer publiciteit te krijgen. Enkele suggesties: - U kunt het evenement uitbreiden door extra water- of projectgerelateerde activiteiten op de wandeldag te organiseren. Wellicht heeft de school een idee, doet de gemeente of een vereniging iets of zijn er meer activiteiten rondom het projectdoel zelf. - Samenwerking met bedrijven, organisaties, winkeliers, verenigingen kan een extra accent geven en het evenement tot een dagactiviteit opwaarderen. En het verhoogt waarschijnlijk het sponsorbedrag. Bijvoorbeeld via verdubbeling- of aanvullingsafspraken (zie ook bij sponsorgeld). Wellicht is er na afloop voor de leerlingen/vrijwilligers een presentje (naast het rugzakje dat Aqua for All aanbiedt) zoals een lokaal gesponsord T-shirt, een ijsje of traktatie, entreekaartjes voor bezoekerscentrum, waterexpo, enz. - Ook een excursie naar de waterzuiveringsinstallatie of een pompstation, een workshop Afrikaanse percussie, een muziekoptreden, een verhalenverteller, een ballonnenwedstrijd met waterwens, env. kunnen een leuke en of leerzame aanvulling vormen op het programma.

7 Lesmateriaal en gastlessen Wandelen voor Water is een sportieve activiteit met een aantal educatieve elementen. Doel is om de kinderen meer bewust te maken van het belang van schoon drinkwater en goede hygiëne in ontwikkelingslanden. Deelnemende scholen besteden voorafgaand aan de wandeling aandacht aan de waterproblematiek hier en daar met de volgende middelen: Het lespakket Voor 2013 wordt het lespakket (een cd) 'Water, het blauwe goud' van Plan Nederland aan deelnemende scholen beschikbaar gesteld. Aqua for All zorgt ervoor dat via steunpunten elke deelnemende school uiterlijk eind februari een lespakket per groep heeft ontvangen. Wanneer deelnemende organisaties hun eigen lespakket beschikbaar (AMREF, Simavi, ZOA) willen stellen, kan dat uiteraard ook. Gastlessen De gastlessen worden bij voorkeur minimaal 2 en maximaal 4 weken voordat leerlingen sponsorgeld gaan werven gegeven. De steunpunten zorgen zelf voor gastlesgevers. Lukt dit niet, dan wordt dit bij Aqua for All gemeld. Aqua for All zoekt dan een gastlesgever uit haar bestand van waterdeskundigen. Gastlesgevers worden (verplicht) door Aqua for All getraind en zijn aan een school gekoppeld. Zij maken zelf afspraken met de school over dag en tijdstip. Gastlesgevers vertellen ook iets over het project waarvoor de kinderen sponsorgeld gaan inzamelen! Een handleiding voor de gastles is beschikbaar. Tip: Aqua for All heeft een pool van vrijwilligers. Lukt het niet om voor alles groepen een gastdocent te regelen, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. De rugzakjes Zodra bekend is hoeveel kinderen per school mee gaan doen geeft het steunpunt dit door aan Aqua for All, en ons Landelijk Coördinator. Aqua for All zorgt dan dat de rugzakjes geleverd worden bij het steunpunt. Het steunpunt is er verantwoordelijk voor dat de rugzakjes op tijd bij de scholen worden afgeleverd. De kinderen mogen de rugzakjes na afloop van de sponsorloop houden. Publiciteit De Landelijk Coördinator zorgt voor alle landelijke publiciteit en vraagt daarmee aandacht voor Wandelen voor Water in het algemeen. De steunpunten zijn verantwoordelijk voor de regionale en lokale publiciteit. Zoals met u is afgesproken maakt u bij alle uitingen gebruik van de huisstijl die door Aqua for All is aangeleverd. Tips Verzamel ruim van te voren redactieadressen van plaatselijke kranten, huis-aan-huis bladen, regionale en radio- en televisiezenders. Op Internet zijn veel adressen te vinden. Indien je van plan bent om contact op te nemen met lokale media, dan vragen wij je van tevoren contact op te nemen met Aqua for All. We willen voorkomen dat zij meerdere malen benaderd worden. Een persbericht moet aan strenge eisen voldoen om zelfs maar gelezen te worden door de pers, laat staan om aandacht te krijgen. Heb je zelf geen specifieke kennis hiervoor in huis, gebruik dan de teksten die staat in het voorbeeld op de Wandelen voor Water Extranet. Houd het persbericht in ieder geval kort (maximaal 1 A4-tje). Het moet de nieuwsgierigheid wekken. Onderaan het persbericht staat wie gebeld kan worden voor nadere informatie.

8 Eventueel kunt u een bijlage meesturen, bijvoorbeeld met meer informatie over het betreffende project. Het persbericht moet er netjes en professioneel uitzien. Zorg ook dat de adressering in orde is. Stuur het bericht het liefst naar een persoon toe. Namen kun je meestal uit het colofon van een krant halen. Stuur het persbericht een 2-3 weken van tevoren. Op die manier heeft de lokale media de tijd om het nieuws op te pakken en bijvoorbeeld een verslaggever in te plannen. Het werven van sponsors Leerlingen De prestatie van de kinderen die gesponsord gaat worden staat vast: 6 km lopen met 6 liter water. Maar het werven van sponsors kan op allerlei manieren. Het meest voor de hand liggend is het vragen van ouders, familie, buren en kennissen om te sponsoren, maar andere manieren kunnen ook. Het is jullie taak als steunpunt om de deelnemende scholen te instrueren en te helpen bij de organisatie. Hoe u de taken precies verdeeld kunnen jullie met elkaar afspreken. Let op: het werven van sponsorgeld door de kinderen is een verplicht onderdeel van de actie. We gaan bij de fondsenwerving uit van gemiddeld per kind. Het bedrag is een indicatief bedrag. Dat wil zeggen dat in de afgelopen jaren dit bedrag gemiddeld per kind is opgehaald. Tips voor de scholen: Begin twee tot drie weken voor de wandeling met de sponsorwerving, liefst na de gastles. De kinderen zijn dan gemotiveerd en weten waar ze het voor doen. In de Handleiding Gastles vind je tips. Deze kan je eventueel uitprinten en ter suggestie overhandigen aan de leerkracht. Vertel de kinderen dat ze het beste langs kunnen gaan rond etenstijd (tussen en uur). De kans is dat de mensen thuis zijn is dan het grootst. Neem met de kinderen door wat ze het beste kunnen zeggen aan de deur. Een goede openingszin is belangrijk. Laat de kinderen bij voorkeur het geld direct innen. Het gaat tenslotte om een vast bedrag en de prestatie wordt vrijwel zeker geleverd. De kinderen hoeven dan niet ná de wandeling nog een keer langs de deuren. Gebruik het sponsorformulier dat Aqua for All beschikbaar heeft gesteld en vermeld daarop het logo van het steunpunt Geef de kinderen een envelop of zakje mee om het geld in te verzamelen. Het helpt de kinderen als de docent een richt- of ervaringsbedrag meegeeft. Let op: Kinderen doen voor het inzamelen van sponsorgeld een beroep op vrienden, familie, buren, collega s van ouders etc. Het is niet de bedoeling dat kinderen langs de deuren gaan bij onbekenden. Hiervoor is een vergunning nodig. Bijdragen van derden Het sponsorgeld van de kinderen kan worden aangevuld met bijdragen van derden. Voorbeelden van derden: - Lokale serviceclubs (Rotary, Lions e.d.) - Gemeenten en provincie - Waterschappen en waterleidingbedrijven - Plaatselijke middenstand en bedrijven

9 Tips Maak via de scholen gebruik van het netwerk van ouders (bv. werkgevers, verenigingen) Maak gebruik van het eigen netwerk en stuur flyers en projectsheets rond Probeer aandacht te krijgen in de plaatselijke of regionale pers en noem dan de mogelijkheid voor bedrijven en organisaties om een bijdrage te leveren. De Wandeldag (op of rond 22 maart) 6 liter water Vier plastic frisdrankflessen van 1,5 liter hebben met elkaar een inhoud van zes liter. Dit is de makkelijkste manier om zes liter water af te meten en in een rugzak te stoppen. Ook de rugzakjes zijn hierop aangepast. Denk eraan: dertig kinderen die ieder vier flessen moeten vullen, dat is een enorm karwei. Het is wellicht handiger om dit de dag van tevoren te doen. Het water is dan overigens niet meer drinkbaar tijdens de wandeling (tenzij gekoeld bewaard). Vul je de flessen diezelfde ochtend dan is het water nog wel gewoon drinkbaar. Financiën Eindbedrag Uiterlijk de dag vóór de wandeling leveren de kinderen hun sponsorformulieren in op school. De school kan dan optellen hoeveel geld de kinderen bij elkaar gaan lopen. Dit bedrag wordt de dag vóór de wandeling doorgegeven aan het steunpunt. Het steunpunt is ervoor verantwoordelijk dat de bedragen van alle betrokken scholen en eventuele derden uiterlijk op 22 maart 2013 worden doorgegeven aan Aqua for All. Het totaalbedrag wordt namelijk officieel bekend gemaakt tijdens het Wereldwater Dagcongres. Lukt het niet om het opgehaalde bedrag precies door te kunnen geven dan vragen we je een indicatie door te geven. Betaling Het is elk jaar weer lastig om alle bedragen binnen te krijgen en om zicht te krijgen op wie welk bedrag overmaakt en hoe dit bedrag is samengesteld. Elk steunpunt krijgt voor alle deelnemende scholen een overzicht van schoolnummers. Bij het doorgeven van de opbrengst en de betaling vragen we jullie dit schoolnummer te gebruiken. Anders is het moeilijk te achterhalen van wie het overgemaakte bedrag afkomstig is. Hoe werkt het verdubbelaar voor Wandelen voor Water Projecten? Aqua for All geeft medefinanciering aan projecten van Nederlandse partijen. Dit wordt gemakshalve als het verdubbelaar aangeduid. In de praktijk ligt dat genuanceerder. Sommige projecten worden voor een klein deel meegefinancierd en andere voor een veel groter deel. Meest gangbaar is dat Aqua for All alvorens te verdubbelen 10% van de inleg inhoudt voor eigen kosten en diensten, zoals expertise inzet, advies, matchmaking, communicatie, monitoring en rapportage naar de backdonor. In dat geval komt het uiteindelijke contractbedrag neer op 180% van de waarde van de inleg. Voor Wandelen voor Water projecten zal de eigen inleg in eerste instantie bestaan uit de opbrengsten van de scholen. Ook opbrengsten via Akvo worden uiteindelijk automatisch aan Aqua for All overgemaakt en toegevoegd aan de totale inleg. Verdere opbrengsten kunnen in overleg met het programmabureau worden toegevoegd aan de uiteindelijke inleg. Belangrijke kanttekening is dat de opbrengsten mogen niet nog eens ergens anders ter verdubbeling worden aangeboden. Ook mag het ingebrachte geld niet afkomstig zijn van het ontwikkelingsbudget van de Nederlandse overheid.

10 Het uiteindelijke contactbedrag zal na ontvangst van alle opbrengsten worden vastgesteld. Het programmabureau zal hierover met u t.z.t. contact opnemen. Het opgehaalde geld kan overgemaakt worden naar t.a.v. Stichting Aqua for All inzake Wandelen voor Water. Let op! Vermeld duidelijk uw projectnummer. Loopt u als steunpunt voor meerdere projecten, dan kunt ervoor kiezen om het bedrag in zijn geheel over te maken of per project, maar dan ook onder duidelijke vermelding uw projectnummer(s). Overig Verzekering Mocht de kinderen of leerkrachten iets overkomen tijdens de wandeling, dan valt dit in principe onder de persoonlijke verzekering dan wel de verzekering van de school. Ook de vrijwilligers zullen in eerste instantie een beroep moeten doen op hun eigen verzekering, zowel wat betreft opgelopen letsel/schade als wat betreft aansprakelijkheid. Tip: Op Extranet vind je meer informatie over het afsluiten van een evenementenverzekering.

11 Checklist Wanneer Actie Steunp unt School juni 2013 t/m januari 2014 november 2013 t/m begin febr 2014 februari/maart 2014 Scholen werven Aanmeldingsformulier invullen en opsturen voor 1 januari 2010 Vrijwilligers regelen voor de organisatie Parcours voor de wandelroute uitzetten en uittesten, routebeschrijving maken Vergunningen aanvragen bij de gemeente Gastdocent regelen en inplannen Vrijwilligers regelen die meelopen met de wandeling Vips uitnodigen, bv. voor geven startschot Voorbereiden van eventuele extra activiteiten bij start en aankomst Doorgeven aan Aqua for All en de Landelijk coördinator hoeveel rugzakjes er nodig zijn EHBO-er(s) regelen Lespakketten in klas behandelen Verdeel rugzakken, posters en wimpellijntjes aan de deelnemende scholen De gastles wordt door de gastdocent gegeven Met kinderen de werving van sponsorgeld bespreken Voorbereiden van de wandeling zelf: aankleding en programma start- en eindpunt, eventueel geluidsinstallatie regelen, lekkers voor de kinderen, etc. Persadressen verzamelen en begin maart persbericht downloaden en aanpassen Standaardpersbericht downloaden en aanpassen De week vóór de wandeling Instructies/draaiboek verspreiden onder alle betrokkenen (Toegezegd) sponsorgeld tellen en bedrag doorgeven aan steunpunt. Bereikbaarheidslijst maken van organisatoren, contactpersonen VIP s, vrijwilligers, optredende artiesten enz. en deze verspreiden Eventueel alvast flessen met water laten vullen door de kinderen De dag van de wandeling, vóór de start Route uitzetten met pijlen Vertrek- en aankomstpunt aankleden Eventuele geluidsinstallatie installeren en checken Pauzeplek aankleden en spullen klaarzetten Indien nog nodig flessen met water laten vullen Controleren of alle kinderen 6 liter water in hun rugzak hebben

12 VIP opvangen dag van de In de gaten houden of alles goed loopt wandeling, tijdens de wandeling De dag van de Water door de kinderen verantwoord laten weggooien wandeling, ná de Eventueel dagprogramma coördineren finish 22 mrt Eindbedrag bekend (laten) maken april 2014 april 2014 april 2014 mei/juni 2014 Geld overmaken naar steunpunt Geld overmaken naar Aqua for All Evaluatie intern en evaluatie bij Aqua for All Nazorg: kinderen informeren wat er met het geld gerealiseerd is of zal worden

Walk4Food Handleiding

Walk4Food Handleiding Walk4Food Handleiding Inhoud Inleiding 3 1. Wat is Walk4Food? 3 2. Samenstelling team 4 3. De organisatie stap voor stap 4 4. Na afloop van de sponsorloop 5 5. Tips 6 Bijlage: Opzet persbericht 7 2 Inleiding

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

Handleiding sponsorloop voor Fonds Gehandicaptensport

Handleiding sponsorloop voor Fonds Gehandicaptensport Handleiding sponsorloop voor Fonds Gehandicaptensport Inhoud Inleiding...3 Waarom een sponsorloop?...4 Plan van aanpak...5 Checklist materialen...7 Bijlage 1: Voorbeeldbrief voor ouders voorafgaand aan

Nadere informatie

Sponsorloop 2014. Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014

Sponsorloop 2014. Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014 Onderwerp: Vastenactie en sponsorloop Sponsorloop 2014 Vastenactie Yojana en Simavi, 19 maart 2014 16.00-18.00 uur Hoofdgebouw Beste jongens en meisjes Beste ouders en verzorgers Huizen, februari 2014

Nadere informatie

AANVULLING TOOLKIT FONDSENWERVING TIPS PERSBENADERING

AANVULLING TOOLKIT FONDSENWERVING TIPS PERSBENADERING AANVULLING TOOLKIT FONDSENWERVING TIPS PERSBENADERING groningen((((( over(de afsluitdijk amsterdam 500(KM binnen 24(uur utrecht veldhoven valkenburg MAASTRICHT( FINISH 500(km Versie: februari 2013 Stap

Nadere informatie

Collecte Gids 2016. Handleiding voor coördinatoren

Collecte Gids 2016. Handleiding voor coördinatoren Collecte Gids 2016 Handleiding voor coördinatoren Bedankt! Vanuit Alzheimer Nederland ondersteunen wij u graag met het opzetten van een geweldige collecte. Deze handleiding helpt u daarbij. Maar voordat

Nadere informatie

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe:

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe: Draaiboek voorbereiding Promotie activiteiten Vrijwilligers of donateurs werven Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u wilt bereiken met de promotieactiviteiten. Vrijwilligers werven,

Nadere informatie

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016

HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 HANDLEIDING FUNDRAISING Ride New York 2016 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...4 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...6 5. Succes!...6 1. Aan de slag! Geweldig dat je hebt

Nadere informatie

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers

Toolkit werven en behouden van vrijwilligers Toolkit werven en behouden van vrijwilligers WERVEN Jaarlijks moeten nieuwe collectanten geworven worden om de collectanten die stoppen te vervangen. Daarnaast is de optelsom eenvoudig: hoe meer collectanten,

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding leuke dag met bewoners/doelgroep op onze locatie Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere

Nadere informatie

1. Voorronde op school

1. Voorronde op school Inhoudsopgave Pagina 1. Voorronde op school 2 1.1 Aanmelden 2 1.2 Kwalificatie voor het provinciaal kampioenschap 2 1.2 Voorronde organiseren 2 1.3 Wedstrijdopdrachten 2 2. Provinciaal kampioenschap 3

Nadere informatie

Handleiding Collecteverdubbelaar

Handleiding Collecteverdubbelaar Handleiding Collecteverdubbelaar versie 1.0 Nederlandse Brandwonden Stichting Afdeling Landelijke Collecte, collecteverdubbelaar Zeestraat 29, Beverwijk (0251) 27 55 55 verdubbelaar@brandwondenstichting.nl

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie

Dam tot Damloop. Fédération Française de la Cardiologie Kit Fondsenwerving De Mobilisation Kit Dam tot Damloop Fédération Française de la Cardiologie Loop voor een goed doel! Deelname aan dit evenement is natuurlijk op zichzelf al een geweldige prestatie, maar

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt ANBI en communicatie Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt Inhoud presentatie 1 Wat is ANBI waard? 2 Fondswerving in Nederland 3 Plan van aanpak 4 Ondersteuning SupportPunt Wat is ANBI waard?

Nadere informatie

Ideeën en tips. Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden.

Ideeën en tips. Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden. Ideeën en tips Help ons de droom van Gijs waar te maken: andere zieken kinderen en hun familie eventjes een warm nest aanbieden. Fondsenwerving is niet moeilijk, ervaar het zelf! G Wat wordt er met het

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding Natuurgebied schoonmaken Klus bestemd voor organisaties die beheerder zijn van een natuurgebied Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Wat voor

Nadere informatie

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE PROMOTIEPLAN PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE Om een groot succes te maken van de Doelpuntactie is het belangrijk dat er veel reuring ontstaat rondom deze actie bij jullie club. Daarvoor is dit

Nadere informatie

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub Richtlijnen voor het opzetten van een rollator wandelclub Waarom zou ik mijn energie steken in het opzetten van een wandelclub? Bewegen is de manier om zo lang mogelijk gezond te blijven. Uit onderzoek

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

ACTIETOOLKIT VOOR SCHOLEN & VERENIGINGEN TOOLKIT VOOR SCHOLEN & VERENIGING

ACTIETOOLKIT VOOR SCHOLEN & VERENIGINGEN TOOLKIT VOOR SCHOLEN & VERENIGING ACTIETOOLKIT VOOR SCHOLEN & VERENIGINGEN TOOLKIT VOOR SCHOLEN & VERENIGING INTRODUCTIE INTRODUCTIE Wij zijn ontzettend blij en dankbaar dat jullie in actie willen komen voor Spieren voor Spieren! Zoals

Nadere informatie

Tips en Tricks voor sponsorwerving

Tips en Tricks voor sponsorwerving Tips en Tricks voor sponsorwerving Je gaat op bouwreis en maakt gebruik van de sponsortool, of je bouwt virtuele huisjes op Bouwmee, bijvoorbeeld omdat je voor Habitat meedoet aan een evenement. Alles

Nadere informatie

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 DOEL De kruidnotenactie wordt al sinds begin jaren negentig door ZOA georganiseerd en is daarom bij veel mensen bekend. De opbrengst is bestemd voor het werk van

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Oranje Fonds Collecte 2016

Oranje Fonds Collecte 2016 Tips werving en communicatie Fijn dat u meedoet aan de landelijke collecteweek van het Oranje Fonds. Hieronder vindt u verschillende tips om collectanten te werven en uw omgeving op de hoogte te houden

Nadere informatie

HET HANDBOEK voor SPONSORWERVING

HET HANDBOEK voor SPONSORWERVING HET HANDBOEK voor SPONSORWERVING INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk Welkomstwoord deelnemers Over A Sister s Hope Wie zijn wij? Waarom is er zoveel geld nodig? A Sister s Hope 60k Walk Deelname De wandeling Sponsorwerving

Nadere informatie

Belangrijke data. Oudergesprekken 2 en 4 oktober. 1 Hienwijzer schooljaar Editie #3a

Belangrijke data. Oudergesprekken 2 en 4 oktober. 1 Hienwijzer schooljaar Editie #3a Belangrijke data 2 oktober Oudergesprekken tussen 14.30-17.00 uur 4 oktober Oudergesprekken tussen 14.30-20.00 uur 4 oktober Opening Kinderboekenweek 4 t/m 12 oktober Kinderboekenweek voorlezen in de groep

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging?

Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging? Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging? Heeft u altijd al eens iets willen doen voor de Mucovereniging, maar u weet niet goed wat? Dan helpen wij u daar graag mee verder! In deze informatiegids

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

Actieweek : 31 maart t/m 6 april Wat doet een organisator : Iedereen met een handicap moet kunnen sporten. Niemand mag buitenspel staan!

Actieweek : 31 maart t/m 6 april Wat doet een organisator : Iedereen met een handicap moet kunnen sporten. Niemand mag buitenspel staan! Actieweek : 31 maart t/m 6 april 2019 Iedereen met een handicap moet kunnen sporten. Niemand mag buitenspel staan! Sport maakt fysiek en mentaal sterker. Zo helpt het mensen met een handicap om beter om

Nadere informatie

In actie voor je naaste met Way of Life

In actie voor je naaste met Way of Life In actie voor je naaste met Way of Life www.wayoflife.nl Inleiding Wil jij je graag inzetten voor anderen? Vind jij het leuk om zelf actief aan de slag te gaan? Lees dan gauw verder. Way of Life wil namelijk

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Ontdek wat een vluchteling meemaakt

Ontdek wat een vluchteling meemaakt Ontdek wat een vluchteling meemaakt Doe mee met de VluchtelingenLoop! Ontdek wat een vluchteling meemaakt, doe mee met de VluchtelingenLoop! Leuk dat uw klas meedoet met de VluchtelingenLoop van VluchtelingenWerk

Nadere informatie

FAQ REGISTRATIE EN FONDSENWERVING

FAQ REGISTRATIE EN FONDSENWERVING FAQ REGISTRATIE EN FONDSENWERVING Waarom Milieudefensie? Milieudefensie zet zich in voor gezond en eerlijk voedsel, slimme vervoersoplossingen en duurzaam consumeren. Ons streven is om de aarde eerlijk

Nadere informatie

Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken

Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken Informatie over gastlessen en bedrijfsbezoeken Carrosseriebouw en het vmbo Carrosseriebouw en het vmbo Waarom dit informatiepakket? Carrosseriebouwbedrijven zijn hard op zoek naar gemotiveerde leerlingen

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding Voorjaarsschoonmaak Binnen of buiten Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Is het binnen of buiten? Welke ruimtes? Beschrijf de klussen die

Nadere informatie

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE

DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG SCHOOLS4LIFE HANDBOEK DOCENTEN AAN DE MET SCHOOLS4LIFE HANDBOEK 2019 HANDBOEK DOCENTEN HANDBOEK AAN DE SLAG MET DOCENTEN AAN DE SLAG MET Dance4Life werkt wereldwijd aan een gezonde seksuele toekomst voor jongeren. scholenactie.dance4life.nl HANDBOEK 2019 BETROKKENHEID

Nadere informatie

DRAAIBOEK ACTIECOÖRDINATOR

DRAAIBOEK ACTIECOÖRDINATOR DRAAIBOEK ACTIECOÖRDINATOR FIETSEN SCOORT Kousteensedijk 7 4331 JE Middelburg Telefoon l 0118 682580 e-mail l info@fietsenscoort.nl Website l www.fietsenscoort.nl WELKOM Welkom bij Fietsen Scoort! Fietsen

Nadere informatie

CROWDFUNDING ZONNEPANELEN

CROWDFUNDING ZONNEPANELEN CROWDFUNDING ZONNEPANELEN Je wilt graag zonnepanelen crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt! Hiervoor

Nadere informatie

HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017

HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017 HANDLEIDING SPONSORWERVING Media Markt Tour 2017 1 Inhoud 1. Aan de slag!...3 2. Stappenplan...3 3. Extra tips voor publiciteit...5 4. Jij & je enthousiasme...5 5. Succes!...6 2 1. Aan de slag! Geweldig

Nadere informatie

Plan Nederland in Pifworld

Plan Nederland in Pifworld Plan Nederland in Pifworld Leuk dat je mee gaat doen aan de actie Schaatsen voor Water! Om je deelname te bevestigen en sponsor te zoeken, dien je een pagina op Pifworld aan te maken. Hieronder vind je

Nadere informatie

Draaiboek. Voor het organiseren van de WALK FOR WATER

Draaiboek. Voor het organiseren van de WALK FOR WATER Draaiboek Voor het organiseren van de WALK FOR WATER Websitetekst Omdat miljoenen mensen elke dag gemiddeld 6 kilometer stappen om drinkbaar water te halen, lopen Vlaamse kleuters, leerlingen en leerkrachten

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst datum 28 augustus 2013 aan Ine Heesink Gemeente Bronckhorst van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer

Nadere informatie

Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl. Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei

Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl. Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl De Sokkerwei Uit de wei vrijdag 20 februari 2015 Deze week in; Uit

Nadere informatie

Handboek Fundraising Run for KiKa Estafette

Handboek Fundraising Run for KiKa Estafette Handboek Fundraising Run for KiKa Estafette Leuke ideeën voor KiKa-sponsoracties Welkom bij Run for KiKa Estafette! Geweldig dat jij je in gaat zetten voor Stichting Kinderen Kankervrij. In dit handboek

Nadere informatie

HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE

HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE HANDLEIDING HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE In deze handleiding vind je een overzicht van alle taken voor de werkgroep bij jullie club. Alle randzaken en administratie worden verzorgd

Nadere informatie

CROWDFUNDING KLEEDKAMERS

CROWDFUNDING KLEEDKAMERS CROWDFUNDING KLEEDKAMERS Je wilt graag verbouwing van de kleedkamers crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening

Nadere informatie

Volgende week is het dan zover. 4 dagen wandel plezier! Middels deze brief willen we jullie op de hoogte stellen van de laatste informatie.

Volgende week is het dan zover. 4 dagen wandel plezier! Middels deze brief willen we jullie op de hoogte stellen van de laatste informatie. Ede, 16 mei Van: de Ouderraad (OR) Betreft: Avondvierdaagse Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de deelnemende leerlingen aan de avondvierdaagse Beste ouder, Volgende week is het dan zover. 4 dagen wandel

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Inhoudsopgave Deel 2: programma Nationaal Park Lauwersmeer 1. Planning en organisatie 1.1. Voordat u begint 1.2.

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days Tips voor de organisatie van een evenement In dit document: 1. Evenementen van Solar Days 2. Tips voor de organisatie van uw evenement 3. Planning 4. Contact gegevens Solar Days 2013 1. Evenementen Solar

Nadere informatie

https://youtu.be/qtmiqhsjnfq Deze presentatie kunt u gebruiken om de Doelpuntactie te presenteren aan de andere vrijwilligers van de sponsorcommissie en/of het bestuur. Het beeld op deze titelslide komt

Nadere informatie

Draaiboek: titel evenement in de streek

Draaiboek: titel evenement in de streek Draaiboek: titel evenement in de streek Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Doelgroep... 3 Organisatie... 3 Programma... 3 Actie- en takenlijst... 4 Communicatie... 5 Materialenlijst... 5 Begroting

Nadere informatie

Loop mee voor vervolgde christenvrouwen Handleiding organisatoren

Loop mee voor vervolgde christenvrouwen Handleiding organisatoren Loop mee voor vervolgde christenvrouwen Handleiding organisatoren 10 september 2 016 Een wandeltocht in jouw provincie! een initiatief van OpenDoors www.opendoors.nl/walk Beste organisator van Women walk

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Nieuwsbrief donderdag 29 maart Open Ochtend voor nieuwe ouders en hun kind(eren) Inschrijven van broertjes en zusjes op de LvB.

Nieuwsbrief donderdag 29 maart Open Ochtend voor nieuwe ouders en hun kind(eren) Inschrijven van broertjes en zusjes op de LvB. Nieuwsbrief donderdag 29 maart 2018 vrijdag 30 maart maandag 2 april woensdag 4 april Goede Vrijdag. Iedereen is vrij 2 e Paasdag. Iedereen is vrij Open Ochtend voor nieuwe ouders donderdag 5 april Theoretisch

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Verspreiden van flyers. - Scholen - Sportscholen - Sportclubs - Winkelcentrum

Verspreiden van flyers. - Scholen - Sportscholen - Sportclubs - Winkelcentrum Verspreiden van flyers. - Scholen - Sportscholen - Sportclubs - Winkelcentrum Scholen: Scholen uit de deelgemeenten Kralingen, Crooswijk en De Esch willen wij als eerste gaan bezoeken. Het is de bedoeling

Nadere informatie

Tovergevogel. nieuwsbrief van. Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl.

Tovergevogel. nieuwsbrief van. Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl. Tovergevogel nieuwsbrief van Terburghtweg 1a - 5061 LA Oisterwijk - telefoon: 013-5234236 - e-mail: info@detovervogel.nl Inschrijven avondvierdaagse Agenda van 23 t/m 29 mei 2015 Plastic flessen inleveren

Nadere informatie

Inschrijven Handboek Informatie: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen

Inschrijven Handboek Informatie: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen Inschrijven Als u mee wilt doen met de Bevrijdingsvuurestafette, kunt u zich inschrijven door het bijgevoegde inschrijfformulier in te vullen of door deze digitaal in te vullen op de website: www.bevrijdingsvuurestafette.nl.

Nadere informatie

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken Nieuwsbrief nr. 34 26 mei 2016 INHOUD: Actieve ouders gezocht. Wie helpt mee boeken plastificeren? Sportdag Sponsor gezocht Wenmiddag / ochtend Typecursus

Nadere informatie

Voorbereiding Planning: weken van te voren Totale voorbereidingstijd: 12 uur (gem. 3 uur per persoon)

Voorbereiding Planning: weken van te voren Totale voorbereidingstijd: 12 uur (gem. 3 uur per persoon) Stappenplan: organisatie van een padel toernooi Wil je als club een padel toernooi organiseren? Dan kan de KNLTB je daarbij helpen! Het organiseren van een padel toernooi op jouw club biedt niet alleen

Nadere informatie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie

Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Ik ben ziek Wat nu? Informatie over ziekteverzuim en reïntegratie Vooraf In deze brochure lees je wat je bij ziekteverzuim moet doen. Verzuimen is een vervelende situatie, die niemand wil, maar iedereen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Versie 22 juni 2013

Inhoud. Inleiding. Versie 22 juni 2013 Wandelen, goed voor elkaar! Handleiding inventarisatie toegankelijkheid wandelpaden Versie 22 juni 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. De voorbereiding 3. Het inventarisatieformulier 4. Technische informatie 5.

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5

3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5 3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5 Het BSO- feest is ieder jaar anders. De ene keer is het een playbackshow, een talentenjacht en weer een andere keer een optreden. Afgelopen jaren

Nadere informatie

Draaiboek Dunker toernooi. Draaiboek voor, tijdens en na het toernooi

Draaiboek Dunker toernooi. Draaiboek voor, tijdens en na het toernooi Draaiboek Dunker Draaiboek voor, tijdens en na het 1. Contact gegevens organisatie Organiserende Vereniging Email gegevens Locatie Datum locatie Rayonbureau Email gegevens Deelnemende Scholen Draaiboek

Nadere informatie

OBS VUURVOGEL WANDELT VOOR WATER

OBS VUURVOGEL WANDELT VOOR WATER 22 april 2016 Agenda 23/04 t/m 08/05 Meivakantie 11/05 Hoofdluiscontrole 12/05 Ophalen oud papier de opbrengst is voor de scholen 16/05 2 e Pinksterdag alle kinderen zijn vrij 18/05 Leescafé voor de groepen

Nadere informatie

11e jaargang, nummer 14

11e jaargang, nummer 14 11e jaargang, nummer 14 Maandag 29 april tot en met vrijdag 10 mei : meivakantie Maandag 20 mei: Tweede Pinksterdag: alle leerlingen vrij Maandag 3 juni en dinsdag 4 juni: studiedagen: alle leerlingen

Nadere informatie

Geef Ruimte Laat ons spelen

Geef Ruimte Laat ons spelen Geef Ruimte Laat ons spelen 2 Inhoudsopgave inleiding...4 hoe werkt collecteren...5 materialen om te collecteren...5 financiële afwikkeling...5 praktische tips...6 tot slot...7 3 Inleiding Wat geweldig

Nadere informatie

1. Inspiratie 2 2. Draaiboek 3 3. Begroting 6 4. Persbenadering: tips en tricks 7 5. Uitnodigingsposter 9 6. Uitnodigingskaarten 10 7.

1. Inspiratie 2 2. Draaiboek 3 3. Begroting 6 4. Persbenadering: tips en tricks 7 5. Uitnodigingsposter 9 6. Uitnodigingskaarten 10 7. Inhoud 1. Inspiratie 2 2. Draaiboek 3 3. Begroting 6 4. Persbenadering: tips en tricks 7 5. Uitnodigingsposter 9 6. Uitnodigingskaarten 10 7. Uitnodigingsposter bedrijf 11 8. Uitnodigingskaart bedrijf

Nadere informatie

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden!

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! 3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! Dit jaar organiseert de KNMvD voor de vierde keer de Landelijke Open Dag Dierenartsen.

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert

Rouwprotocol Widdonckschool Weert Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van ouder(s) / verzorger(s) In dit protocol wordt beschreven hoe Widdonckschool Weert kan handelen bij het overlijden van een ouder(s) / verzorger(s) van (een

Nadere informatie

Organiseer samen een WJD-dienstenveiling

Organiseer samen een WJD-dienstenveiling Organiseer samen een WJD-dienstenveiling INHOUD De WJD-dienstenveiling... 3 Stappenplan... 4 bijlage 1: Contactlijst... 6 Bijlage 2: Afsprakenlijst... 7 Bijlage 3: Plan van aanpak... 8 Bijlage 4: Ideeën

Nadere informatie

Draaiboek bewonersactiviteit

Draaiboek bewonersactiviteit Draaiboek bewonersactiviteit Het organiseren van een bewonersactiviteit is voor de meesten geen dagelijkse bezigheid. Dit draaiboek kan u wellicht helpen bij de organisatie van een activiteit. Hierin vindt

Nadere informatie

Hartenrace. Race voor je leven! Bewegen is lekker en gezond! Handleiding voor het organiseren van een Hartenrace

Hartenrace. Race voor je leven! Bewegen is lekker en gezond! Handleiding voor het organiseren van een Hartenrace Hartenrace Handleiding voor het organiseren van een Hartenrace Race voor je leven! Bewegen is lekker en gezond! 1 Inhoud Voorwoord 3 Tips om het nog professioneler aan te pakken 9 Finish 9 Deel 1: Handleiding

Nadere informatie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie Draaiboek De organisatie van een beweegactie Door regelmatig te bewegen kunnen de ademhalingsklachten verminderen en raak je minder vermoeid. Getrainde spieren hebben namelijk minder zuurstof nodig dan

Nadere informatie

Info bulletin mei t/m september 2015

Info bulletin mei t/m september 2015 Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06-30690868 Info bulletin mei t/m september 2015 Overzicht activiteiten mei t/m september 2015 Gezinsfietstocht donderdag 14

Nadere informatie

COMMUNICATIE MATERIAAL

COMMUNICATIE MATERIAAL COMMUNICATIE MATERIAAL Poster... 3 Programma... 4 Memo/mail werkplekbegeleiders... 5 Flyer werving medewerkers... 6 Mail gast-medewerkers... 7 Tekst intranet... 8 Uitnodiging borrel... 9 2 PUURNU1415 DVDM

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond

Welkom op de informatieavond Welkom op de informatieavond Rabo Clubkas Campagne Rabobank Noord en West Twente Even voorstellen NAAM Rabobank Noord en West Twente Functie 2 Wat gaan we vanavond doen? Waarom de Rabo Clubkas Campagne?

Nadere informatie

UITNODIGING OM MEE TE DOEN AAN SMILES4SALE

UITNODIGING OM MEE TE DOEN AAN SMILES4SALE UITNODIGING OM MEE TE DOEN AAN SMILES4SALE Hoi mensen die goeie dingen doen! Wij zijn Wonder en we realiseren verrassende projecten voor een mooiere wereld. Misschien ken je ons wel of één van onze initiatieven

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR

MAATSCHAPPELIJKE STAGE HAARLEM UITGEWERKTE PROJECTEN 30 UUR Help de Dierenbescherming Pimp de lespakketten voor de basisschool Vernieuwen en aanpassen van de lespakketten van de Dierenbescherming en leuke interactieve dingen bedenken om de lessen leuker te maken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 3 september 2014

Nieuwsbrief 2 3 september 2014 Engelgaarde 33, 7943 LD Meppel - 0522 260651 - www.detolter.nl - directie@detolter.nl Nieuwsbrief 2 3 september 2014 Agenda Donderdag 04 september informatieavond groep 3 en 7 Maandag 08 september informatieavond

Nadere informatie

Richtlijnen voor het vervoer. van leerlingen van de RK bs Kardinaal de Jong

Richtlijnen voor het vervoer. van leerlingen van de RK bs Kardinaal de Jong Richtlijnen voor het vervoer van leerlingen van de RK bs Kardinaal de Jong Inleiding; In deze richtlijnen worden afspraken beschreven betreffende veiligheid bij schoolse activiteiten wanneer we met leerlingen

Nadere informatie

CROWDFUNDING SCOREBORD

CROWDFUNDING SCOREBORD CROWDFUNDING SCOREBORD Je wilt graag een scorebord crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt! Hiervoor

Nadere informatie

Zeilen. Koningsspelen. Agenda. 1 mei 2015

Zeilen. Koningsspelen. Agenda. 1 mei 2015 Zeilen 1 mei 2015 Na de vakantie, op maandag 11 mei, gaat groep 6B zeilen, groep 6A gaat op woensdag 13 mei zeilen. We vertrekken om 9.00 uur vanaf school, de kinderen moeten gewoon om 8.30 uur op school

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS)

HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS) HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS) Fonds verstandelijk gehandicapten Mei 2015 Inhoudsopgave HOE KOM IK IN HET SYSTEEM?... - 3 - UITLEG PER FUNCTIE... - 4 - Algemeen - 4 - Home - 4 - Plaatselijke

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

RUNFORESTRUN DWINGELDERVELD 20 JUNI 2016. Beste RUNFORESTRUN deelnemer,

RUNFORESTRUN DWINGELDERVELD 20 JUNI 2016. Beste RUNFORESTRUN deelnemer, RUNFORESTRUN DWINGELDERVELD 20 JUNI 2016 Beste RUNFORESTRUN deelnemer, Welkom bij de 7 e trailrun uit de RUNFORESTRUN serie en onze 1 e het derde Nationale Park van Drenthe: Dwingelderveld. Je bent te

Nadere informatie

Beleidsplan Sponsoring Brinkschool Haren

Beleidsplan Sponsoring Brinkschool Haren Beleidsplan Sponsoring Brinkschool Haren Datum: 1 november 2012 Van: de sponsorcommissie Fenny Wichers, Jolanda Nanninga, Auke Cnossen en Jeroen Reiziger Samenvatting De Brinkschool heeft een actief beleid

Nadere informatie

Voor 7 juni willen we in alle klassen informatie geven. Wat is de JongerenTop, wat kunnen de leerlingen verwachten, wat is het programma van de dag?

Voor 7 juni willen we in alle klassen informatie geven. Wat is de JongerenTop, wat kunnen de leerlingen verwachten, wat is het programma van de dag? De JongerenTop. Op 7 juni wordt de eerste JongerenTop, het JOT. Festival, in het aardbevingsgebied georganiseerd. 1000 jongeren tussen 12 en 18 jaar gaan die dag met elkaar in gesprek of maken een theatervoorstelling,

Nadere informatie

CROWDFUNDING TRAININGSSTAGE

CROWDFUNDING TRAININGSSTAGE CROWDFUNDING TRAININGSSTAGE Je wilt graag een trainingsstage crowdfunden. Wat een geweldig doel! Wij helpen je graag op weg met goede ideeën en zorgen dat je met alle belangrijke elementen rekening houdt!

Nadere informatie

BAJK gereedschapskist. Handboek en materialen voor de organisatie van een opendag.

BAJK gereedschapskist. Handboek en materialen voor de organisatie van een opendag. BAJK gereedschapskist Handboek en materialen voor de organisatie van een opendag. Inhoud 1. Algemene gegevens bedrijf... 3 2. Gegevens organisatie... 3 3. Checklist... 4 3.1 Acht weken voor de opendag...

Nadere informatie

FONDSENWERVING WILLEM VAN DE VEN TEAM STEAMWORK

FONDSENWERVING WILLEM VAN DE VEN TEAM STEAMWORK FONDSENWERVING WILLEM VAN DE VEN TEAM STEAMWORK FONDSENWERVING Basis Acties Publiciteit Veiling BASIS Ken het verhaal van de Roparun Ken het verhaal van je eigen team Bouw je netwerk (o.a. sponsoren, doelen)

Nadere informatie