Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! informatie voor potentiële subsidieaanvragers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! informatie voor potentiële subsidieaanvragers"

Transcriptie

1 Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! informatie voor potentiële subsidieaanvragers

2 Operationeel Programma voor Zuid-Nederland Deze folder is een uitgave van Stimulus Programmamanagement. Dit programmamanagement coördineert de uitvoering van het Operationeel Programma voor Zuid-Nederland dat steun ontvangt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Met deze folder geven we u een snelle inkijk in doel en inhoud van OP-Zuid en de (subsidie-)mogelijkheden voor (potentiële) projectuitvoerders. Van productie-economie naar kenniseconomie Door de toegenomen mondiale concurrentie, de steeds grotere snelheid in de vernieuwing van technologieën, de zorg voor het milieu en de vergrijzing van de bevolking staat Europa voor de uitdaging om de omslag te maken van een productie-economie naar een kenniseconomie. Met kenniseconomie wordt bedoeld dat een belangrijk deel van de economische groei voortkomt uit (technische) kennis. OP-Zuid Het Operationeel Programma voor Zuid-Nederland (verder OP-Zuid genoemd) is een Europees economisch stimuleringsprogramma voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Voor de periode heeft de Europese Unie 186 miljoen euro voor OP-Zuid gereserveerd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het fonds dat ondermeer het bevorderen van regionaal concurrentievermogen en regionale werkgelegenheid steunt. Deze Europese middelen worden als cofinanciering (subsidie) ingezet voor projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de Zuid-Nederlandse economie tot een dynamische kenniseconomie. Omdat voor de realisatie van OP-Zuid ook publieke en private cofinanciering moet worden ingezet, zal de totale investeringsimpuls aan Zuid-Nederland neerkomen op circa 460 miljoen euro. Duurzame kenniseconomie Europa wil in 2010 de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie van de wereld zijn, die in staat is tot duurzame economische groei met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang. Dat is kortweg de strategie die de Europese leiders hebben vastgesteld om de Europese economie te moderniseren. Voor de uitwerking van die strategie is een aantal economische, sociale en ecologische doelstellingen geformuleerd. Om die doelstellingen ook financieel te onderbouwen, is besloten hier zoveel mogelijk Europese middelen voor aan te wenden. Zo staan ook de middelen uit het EFRO voor OP-Zuid geheel in het teken van de ontwikkeling van Zuid-Nederland tot een duurzame kenniseconomie.

3 Met OP-Zuid op volle kracht vooruit!

4 Operationeel Programma voor Zuid-Nederland Inzetten op sterke punten Binnen Nederland is afgesproken dat de EFRO-middelen in de periode vooral zullen worden ingezet om het onderscheidend vermogen van de verschillende regio s verder uit te bouwen Voor Zuid-Nederland is vastgesteld dat de regio veel toptechnologie, kennis en R&D in huis heeft. Daarmee heeft de regio de potentie zich, zowel binnen als buiten Nederland, te profileren als een kennisintensieve (top-)technologische regio, met een onderscheid naar sterke sectoren in Zuidwest- en Zuidoost-Nederland. De kansen voor Zuidwest-Nederland (Zeeland en het westelijk deel van Noord-Brabant) liggen vooral in procestechnologie, logistiek en kusttoerisme. De sterktes van Zuidoost-Nederland (het oostelijk deel van Noord- Brabant en Limburg) liggen vooral in hightech-systemen, -apparaten en -materialen, food en nutrition, medische technologie en life sciences. OP-Zuid is daarom vooral gericht op het verder versterken van deze sterke sectoren. Dat wil echter niet zeggen dat alleen projecten in deze sectoren voor subsidie uit OP-Zuid in aanmerking komen. Ook projecten uit andere sectoren en/of aanverwante activiteiten die bijdragen aan het versterken van de sterke sectoren en/of de kenniseconomie kunnen voor EFRO-subsidie in aanmerking komen. Doelstellingen OP-Zuid Hoofddoelstelling: Zuid-Nederland profileert zich, binnen Nederland en Europa, als een toptechnologische regio met een koploperspositie op het vlak van innovatie en economische dynamiek. Een aantrekkelijk woon-, werken leefklimaat is daarvoor een randvoorwaarde. De hoofddoelstelling is in een aantal subdoelstellingen onderverdeeld: het verhogen van het economische rendement van de kenniseconomie; het bevorderen dat meer bedrijven innoveren, in het bijzonder het MKB; het bewerkstelligen van meer ondernemerschap door attitudeverandering; het faciliteren van starters, spin-offs en doorgroeiers; het creëren van uitstekende randvoorwaarden voor ondernemingen in en buiten de steden; het vergroten van werkgelegenheid, in het bijzonder in de steden. Van kennis naar kunde naar kassa! Door het toepassen van kennis is innovatie mogelijk. In de zin van kenniseconomie is innovatie het omzetten van kennis en kunde in succesvolle nieuwe producten en diensten, nieuwe processen en organisaties. Van kennis naar kunde naar kassa is hier de gevleugelde kreet.

5 Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! Prioriteiten en subsidiedoelgroepen Om de doelstellingen van OP-Zuid te realiseren, zijn drie prioriteiten vastgesteld. Binnen deze prioriteiten kan voor passende projecten EFRO-subsidie worden aangevraagd. Prioriteit 1 Kenniseconomie, ondernemerschap en innovatie Prioriteit 2 Attractieve regio s Prioriteit 3 Stedelijke dimensie Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid In het kader van een kenniseconomie zijn bedrijven en kennisinstellingen de belangrijkste bron voor innovatie. Voor de overheid is vooral een stimulerende en faciliterende rol weggelegd. Doelgroepen Naar de aard van de prioriteiten wordt verwacht dat in prioriteit 1 projecten zullen worden ingediend vanuit zowel de private als de publieke sector. Projecten in prioriteit 2 zullen met name uit de hoek van overheden, publieke instanties en interstedelijke netwerken (ook private organisaties) komen. Projecten voor prioriteit 3 hebben altijd betrekking op de negen GSB-steden (Grotestedenbeleid) in Zuid-Nederland en zullen in belangrijke mate door die gemeenten worden geïnitieerd. EFRO-subsidie EFRO-middelen worden altijd aangevraagd als een laatste, aanvullende en noodzakelijke (co-)financiering. Voordat een subsidieaanvraag wordt ingediend, moet(en) dus eerst de eigen financiering en/of co-financiering (publiek en/of privaat) geregeld zijn. Prioriteit Onderdeel Reservering deel EFRO-budget Prioriteit 1 Kenniseconomie, ondernemerschap en innovatie Doelgroepen 50% Bedrijven (primair het MKB), kennis- en onderwijsinstellingen (MBO t/m WO), (semi-)overheden. Prioriteit 2 Attractieve regio s 25% Vooral lokale/regionale/provinciale (semi-)overheden en intergemeentelijke netwerken, alsook private partijen. Prioriteit 3 Stedelijke dimensie 21% De negen GSB-gemeenten in Zuid-Nederland: Breda, Tilburg, s-hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Sittard-Venlo, Geleen, Heerlen, Maastricht. Technische bijstand 4% Uit dit budget wordt de uitvoering van OP-Zuid bekostigd.

6 Operationeel Programma voor Zuid-Nederland Prioriteit 1 Kenniseconomie, ondernemerschap en innovatie Hoofddoelstelling van prioriteit 1 is het versterken van de innovativiteit van de Zuid-Nederlandse economie in brede zin en het verder versterken en uitbouwen van de positie van Zuid-Nederland als toptechnologische regio. Innovatie goed voor omzet en werkgelegenheid Innovatie helpt bedrijven om flexibel in te spelen op de snelle veranderingen. Innoverende bedrijven groeien 50 procent sneller dan hun passieve collega s en gaan daarnaast langer mee. Innovatie is daarom goed voor omzet en werkgelegenheid. Binnen deze prioriteit ligt veel aandacht bij onderzoek en ontwikkeling (R&D), creativiteit en ondernemerschap omdat deze aspecten de voedingsbodem zijn voor innovatie en dynamiek. Om het (MKB-)bedrijfsleven eenvoudig toegang te geven tot het programma, worden binnen deze prioriteit enkele concrete regelingen ontwikkeld voor (individuele) bedrijven. Maar ook andere projecten vanuit de private sector zijn in deze prioriteit welkom. Naast specifieke activiteiten gericht op innovatieve producten, diensten en technologieën komen ook meer generieke projecten, gericht op het versterken van sectoren, samenwerking en ondernemerschap, voor subsidie in aanmerking. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen zijn in hoofdlijnen: Het stimuleren van marktgerichte samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen om het innovatieproces te intensiveren en te optimaliseren. Hieronder valt ook het versterken van de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het organiseren van clusters van bedrijven en kennisinstellingen rondom combinaties van product, markt en technologie en door het vormen van toegesneden netwerken op het snijvlak van technologiegebieden en toepassingen. Het intensiveren van de R&D-capaciteit. Hier wordt met name ingezet op het stimuleren van publieke investeringen in R&D, het vergroten van de innovatiekracht van het MKB en het betrekken van het MKB bij onderzoek en ontwikkeling. Het ondersteunen van starters (tot vijf jaar na oprichting) en (snel) groeiende bedrijven. Hiertoe behoren onder meer instrumenten voor het verschaffen van risicokapitaal, seed capital, specifieke faciliteiten en ondersteuning voor technostarters, begeleiding bij bedrijfsopvolging. Het stimuleren van innovatie door o.a. het opstellen van bedrijfsgerichte regelingen en het toepassen van enabling technologies (bv. ICT, embedded systems en industrial design). Bedrijfsgerichte activiteiten voor de aansluiting van het arbeidsaanbod op de arbeidsvraag.

7 Prioriteit 2 Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! Attractieve regio s De hoofddoelstelling van prioriteit 2 is het versterken van het vestigingsklimaat van Zuid-Nederland aansluitend op de strategische lijnen uit de regionale innovatieagenda s. Binnen deze prioriteit komen niet alle aspecten van het vestigingsklimaat in aanmerking. De aandacht gaat vooral uit naar bereikbaarheid (van personen en goederen), de kwaliteit van bedrijfslocaties, woon- en leefklimaat en de externe veiligheid. Daarbij wordt beoogd dat 90% van de EFRO-middelen voor deze prioriteit neerslaat in de economische kernzones en de stedelijke netwerken zoals benoemd in de nota Ruimte van het Ministerie van Volkshuisvestiging, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Activiteiten die binnen deze prioriteit gesubsidieerd kunnen worden, dragen direct of indirect bij aan een veilig en aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat, bijvoorbeeld: Het verbeteren van de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen door hetgeen wat reeds aanwezig is anders en/of beter (innovatief) aan te wenden. Het ontwikkelen van topmilieus en broedplaatsen voor de creative class buiten de GSB-steden. Het investeren in groen, cultuur en natuur voorzover dat de attractiviteit van de regio verhoogt in de zin van toeristische ontwikkeling en/of aantrekkelijk vestigingsklimaat. Activiteiten ter verbetering van de milieukwaliteit, in het bijzonder de luchtkwaliteit. Het ontwikkelen en implementeren van innovatieve vervoersconcepten voor passagiers en goederen. Het implementeren van innovatieve ICT-concepten voor de bereikbaarheid van de regio, aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat of het toerisme. Het ontwikkelen en uitvoeren van instrumenten die de fysieke uitbreiding van toeristische bedrijvigheid mogelijk maken. Regiopromotie en branding, zowel gericht op toerisme als op bedrijfsvestiging. Innovatie voor welvaart en welzijn Innovatie is van toenemend belang voor welvaart en welzijn in onze moderne economie. Voldoende innovatiekracht is nodig om blijvend een sterke positie op de wereldmarkt in te nemen. Meer innovatievermogen is evenzeer nodig om belangrijke vraagstukken op sociaal en milieugebied aan te pakken.

8 Operationeel Programma voor Zuid-Nederland Prioriteit 3 Stedelijke dimensie De hoofddoelstelling van prioriteit 3 is het leveren van een bijdrage aan een veilige en aantrekkelijke woon- en werkomgeving voor alle inwoners van de negen GSB-steden in Zuid-Nederland. OP-Zuid getuigt ook financieel van inzet op kenniseconomie en innovatie In OP-Zuid gaat 50% van het budget naar de eerste prioriteit Kenniseconomie, ondernemerschap en innovatie. 25% gaat naar de randvoorwaardelijke prioriteit Attractieve regio s. 21% is gereserveerd voor de aanpak van grotestedenproblematiek in de negen middelgrote gemeenten in Zuid-Nederland. De resterende 4% is bedoeld voor de organisatie en uitvoering van het OP-Zuid. Deze prioriteit richt zich, naast het stimuleren van de participatie van en leefbaarheid voor de stedelijke bewoners, ook op het stimuleren van economische activiteiten binnen de stad en binnen wijken. Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer: Het stimuleren van de combinatie wonen en werken in wijken, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van innovatieve ICT-concepten, nieuwe vormen van huisvesting, broedplaatsmilieus. Het creëren van stedelijke topmilieus, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van kennisinfrastructuur, (cultuur-) historische eigenheid, cultureel voorzieningenpakket. Het verbeteren van de kwaliteit van werklocaties door bijvoorbeeld de herontwikkeling van bedrijfsgebouwen, het opzetten van parkmanagement, investeringen in de openbare ruimte. De GSB-steden in Zuid-Nederland zijn: Breda, Tilburg, s-hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Het vergroten van de participatie van burgers door nieuwe woon-zorgconcepten en/of ICT-concepten, bijvoorbeeld om de interactie tussen burgers onderling en tussen burgers en overheid te vergroten of het wijk-, stad- en regiogevoel te bevorderen door educatie- en informatieprojecten. Het investeren in de transformatie van binnenstedelijke gebieden met een economische meerwaarde. Het verbeteren van de attractiviteit en/of veiligheid van de openbare ruimte door fysieke maatregelen (in ruimte en/of groen) en/of de gezamenlijke ontwikkeling van methoden voor de aanpak van stedelijke problemen. Het ontwikkelen en implementeren van stedelijke vervoerssystemen voor passagiers en goederen (bijvoorbeeld stadsdistributie, light-rail). Voor deze prioriteit komen alleen concrete projecten in aanmerking die betrekking hebben op de negen GSB-steden.

9 Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! Organisatie OP-Zuid Comité van Toezicht Voor het toezicht op de correcte uitvoering van OP-Zuid is een Comité van Toezicht (CvT) ingesteld. Dit staat onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. De provincie Noord-Brabant is aangewezen als beheersautoriteit voor OP-Zuid en draagt als zodanig de eindverantwoordelijkheid over de inhoudelijke en financiële uitvoering van het programma. Stuurgroepen Voor de toewijzing van EFRO-subsidie uit OP-Zuid aan projecten zijn er drie Stuurgroepen: Stuurgroep Zuidwest-Nederland: voor projecten in de prioriteiten 1 en 2 in Zuidwest-Nederland; Stuurgroep Zuidoost-Nederland: voor projecten in de prioriteiten 1 en 2 in Zuidoost-Nederland; Stuurgroep Steden: voor projecten in prioriteit 3 in de negen GSB-steden. Programmamanagement De dagelijkse coördinatie van OP-Zuid ligt bij Stimulus Programmamanagement in Eindhoven. Deze organisatie voert ook het secretariaat voor het CvT en de Stuurgroepen. Stuurgroep Zuidwest-Nederland Steunpunt Zeeland Comité van Toezicht Stuurgroep Zuidoost-Nederland Stimulus Programmamanagement Steunpunt Noord-Brabant Stuurgroep Steden Steunpunt Limburg Steunpunten Als eerste aanspreekpunt voor (potentiële) projectindieners zijn in alle drie de provincies van OP-Zuid Steunpunten opgericht. In Limburg en Zeeland zijn deze in het provinciehuis ondergebracht, respectievelijk in Maastricht en Middelburg. In Noord-Brabant fungeert Stimulus Programmamanagement in Eindhoven tevens als Steunpunt voor (mogelijke) subsidieaanvragers.

10 Het Operationeel Programma voor Zuid-Nederland 10 Stappenplan subsidie aanvragen 1. Lees deze folder aandachtig door en kijk op 2. Informeer bij het Steunpunt in uw provincie (zie achterzijde) of uw project past binnen de kaders, doelstellingen en subsidievoorwaarden van OP-Zuid. 3. Vul, na een eerste positief oordeel van het Steunpunt, het officiële subsidieaanvraagformulier in (te downloaden van en stuur dit samen met de verplichte bijlagen op naar Stimulus Programmamanagement. 4. U krijgt binnen drie weken schriftelijk bericht over de ontvankelijkheid van uw aanvraag. Als dit positief is, ontvangt u ook meteen een uitnodiging voor een gesprek met een programmamanager en een financieel adviseur van Stimulus Programmamanagement. 5. In het gesprek met Stimulus Programmamanagement wordt nader ingegaan op de inhoud van uw project, de inpasbaarheid in OP-Zuid en de voorwaarden die aan subsidieverstrekking zijn verbonden. 6. Na het gesprek met Stimulus Programmamanagement, dient u binnen 6 maanden een definitieve subsidieaanvraag in bij Stimulus Programmamanagement. 7. Als uw definitieve aanvraag aan alle vereisten voldoet, ontvangt u van Stimulus Programmamanagement een ontvangstbevestiging met de startdatum voor subsidiabele kosten. Deze is gelieerd aan de ontvangst van het eerste ontvankelijk verklaarde aanvraagformulier (stap 4). Dit wil echter nog niet zeggen dat het project is goedgekeurd; vooralsnog zijn gemaakte kosten geheel voor eigen rekening en risico! 8. Stimulus Programmamanagement stelt, met betrekking tot de toewijzing van EFRO-subsidie aan uw project, een inhoudelijk en financieel advies op voor de betreffende Stuurgroep (Zuidwest-Nederland, Zuidoost-Nederland en Steden) 9. De Stuurgroep brengt uiterlijk dertien weken na ontvangst van de definitieve aanvraag (stap 7) een zwaarwegend advies uit over de subsidieverstrekking aan uw project en legt dit voor aan Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Brabant (beheersautoriteit van OP-Zuid). 10. U ontvangt binnen veertien dagen na de beslissing van de Stuurgroep een beschikking van GS over de toegekende subsidie of een gemotiveerd besluit tot afwijzing. 11. Gedurende de uitvoering van uw project houdt u een aparte, deugdelijke, inhoudelijke en financiële projectadministratie bij. 12. In de uitvoering van uw project voldoet u aan de subsidievoorwaarden die bij de subsidieverstrekking horen, zoals bijvoorbeeld aanbestedingsregels en communicatievoorwaarden. 13. U levert twee keer per jaar een voortgangsrapportage aan, die ook de basis is voor het uitkeren van voorschotten, en geeft medewerking aan eventuele (tussentijdse) controles.

11 Met OP-Zuid op volle kracht vooruit! Toetsingscriteria 11 Voor de toewijzing van EFRO-subsidie is een uitgebreid toetsingskader opgesteld. U kunt dit vinden op en/of opvragen bij Stimulus Programmamanagement en de provinciale Steunpunten. Om u een snelle indruk te geven, staan hieronder de belangrijkste criteria: Het project draagt bij aan het realiseren van de doelstellingen van OP-Zuid én de specifieke doelstelling van de prioriteit. Het project betreft nieuwe en/of additionele activiteiten van de projectuitvoerder. De uitvoering van het project en/of het beoogde effect vindt plaats: - Prioriteit 1, in de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg. - Prioriteit 2, in vooral (90%) de economische kernzones en de stedelijke netwerken van Zuid-Nederland zoals benoemd in het toetsingskader. Alleen voor toeristische projecten in de provincie Zeeland geldt deze afbakening niet. Voor de overige gebieden is 10% van het budget beschikbaar. - Prioriteit 3, het stedelijke grondgebied van de negen zuidelijke GSB-steden: Breda, Tilburg, s-hertogenbosch, Helmond, Eindhoven, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Het project levert value for money, oftewel de kosten/batenverhouding is gunstig en het project draagt in voldoende mate bij aan de doelstellingen van OP-Zuid. De EFRO-bijdrage is noodzakelijk om de financiering rond te krijgen; de overige financiering is al gegarandeerd met cofinancieringverklaringen. Het project moet een zodanige financiële omvang hebben dat de gevraagde EFRO-bijdrage minimaal E ,- is. Alleen binnen de bedrijfsgerichte regelingen in prioriteit 1 kan ook voor financieel kleinere projecten subsidie worden aangevraagd. Het project voldoet aan de Europese, nationale en regionale wet- en regelgeving (zoals staatssteun, aanbestedingsbeleid, vergunningen) en voert een deugdelijke administratie. Uitgesloten Een aantal bedrijfssectoren is per definitie uitgesloten voor subsidie van OP-Zuid. Dit betreft (onderdelen van) landbouw, jacht, visserij, bosbouw, delfstoffen, gas, water, electriciteit, bouw, banken, verzekeringen en enkele branches in de industrie. Daarnaast zijn de volgende soorten projecten uitgesloten: aanleg van basisinfrastructuur, tenzij dit basisinfrastructuur is voor de ontsluiting van een infrastructuurproject dat met steun van OP-Zuid tot stand komt; aanleg van ICT-basisinfrastructuur (bijvoorbeeld glasvezel); aanleg van fietspaden, tenzij deze onderdeel vormen van een toeristisch plan; natuurontwikkeling, tenzij dit een impuls is voor het vestigingsklimaat of toerisme; gemeenschapshuizen, tenzij ze onderdeel zijn van een cultuurhistorisch plan; haalbaarheidsstudies, tenzij er zicht is op concrete uitvoering; reguliere woningverbetering en woningbouw; reguliere sportvoorzieningen; regulier onderwijs; reguliere voorzieningen in het kader van gezondheid en welzijn; evenementen.

12 Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken: en/of contact opnemen met het Steunpunt van OP-Zuid in uw provincie. Limburg Provincie Limburg Limburglaan GA Randwyck-Maastricht Postbus MA Maastricht T F E postbus@prvlimburg.nl Noord-Brabant Stimulus Programmamanagement Gebouw De Vierlander Fellenoord AA Eindhoven Postbus AN Eindhoven T F E info@stimulus.nl Zeeland Provincie Zeeland Abdij BK Middelburg Postbus LA Middelburg T F E provincie@zeeland.nl Gebouw Vierlander, Fellenoord 27 Postbus 585, 5600 AN Eindhoven T F E info@stimulus.nl Vormgeving en productie: Phasis Communication Works, Eindhoven Deze brochure is een uitgave van Stimulus Programmamanagement. Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006

Toekomst Europese programma s. Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Toekomst Europese programma s Ivka Orbon Commissie Europa 13 oktober 2006 Inhoud - Operationeel Programma Zuid (doelstelling 2, EFRO) - Stand van zaken andere Europese programma s: - Doelstelling 3, grensoverschrijdende

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Toetsingskader OP-Zuid. behorende bij Operationeel programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2007-2013

Toetsingskader OP-Zuid. behorende bij Operationeel programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2007-2013 Toetsingskader OP-Zuid behorende bij Operationeel programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2007-2013 Versie 3.0 Oorspronkelijk vastgesteld op 20 juni 2007 (versie 1.0),

Nadere informatie

Toelichting Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland

Toelichting Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland Toelichting Subsidieregeling Operationeel Programma Zuid-Nederland Algemene toelichting Algemeen In 2006 is het Operationeel Programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2007-2013

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/71

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/71 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/71 Officiële naam regeling: Subsidieregeling operationeel programma Zuid-Nederland Citeertitel: nvt Naam ingetrokken regeling: nvt Besloten d.d. 4 september 2012 door:

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling operationeel programma Zuid-Nederland De leden van het college van Gedeputeerde Staten van Noord- Brabant, op grond van artikel

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

Toetsingskader OP-Zuid behorende bij Operationeel programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Toetsingskader OP-Zuid behorende bij Operationeel programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Toetsingskader OP-Zuid behorende bij Operationeel programma voor Zuid-Nederland Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 2007-2013 Versie 5.0 Oorspronkelijk vastgesteld op 20 juni 2007 (versie 1.0),

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Toetsingskader Operationeel Programma Zuid-Nederland

Toetsingskader Operationeel Programma Zuid-Nederland Toetsingskader Operationeel Programma Zuid-Nederland 2007-2013 20 juni 2007 Toetsingskader Operationeel Programma Zuid-Nederland 2007-2013 1 Inhoudsopgave LEESWIJZER 3 DEFINITIES 5 HOOFDSTUK 1 INLEIDING

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: Brief d.d. 17 mei 2010 OP/31W.009/EdG/adj/UP-10-01635 27 oktober 2010

Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: Brief d.d. 17 mei 2010 OP/31W.009/EdG/adj/UP-10-01635 27 oktober 2010 World Class Aviation Academy B.V. T.a.v. de heer P.J. Huis in 't veld Trivium 76 4870 AR ETTEN-LEUR Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: Brief d.d. 17 mei 2010 OP/31W.009/EdG/adj/UP-10-01635 27 oktober 2010

Nadere informatie

Noord-Nederland en OP EFRO

Noord-Nederland en OP EFRO N o o r d - N e d e r l a n d Noord-Nederland en OP EFRO versterking van de noordelijke economie O P E F R O De afgelopen jaren heeft Noord-Nederland hard gewerkt aan de versterking van haar sociaal economische

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0 Criteria Naam en nummer Soort Instellingsdatum Besluitvorming Nut en noodzaak Functie Doel Ambtelijk beheerder Voeding Toelichting B0442003 Reserve Cofinancieringsfonds Kennis en innovatie Bestemmingsreserve

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

TOEKENNING VAN SUBSIDIE UIT HET PROGRAMMA KANSEN VOOR WEST - PROJECT STARTERSFONDS DEN HAAG (KVW-18)

TOEKENNING VAN SUBSIDIE UIT HET PROGRAMMA KANSEN VOOR WEST - PROJECT STARTERSFONDS DEN HAAG (KVW-18) Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2009.3179 RIS 167772 TOEKENNING VAN SUBSIDIE UIT HET PROGRAMMA KANSEN VOOR WEST - PROJECT STARTERSFONDS DEN HAAG (KVW-18) HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien:

Nadere informatie

5 sterren regio Noordoost-Brabant: subsidievoorwaarden

5 sterren regio Noordoost-Brabant: subsidievoorwaarden 5 sterren regio Noordoost-Brabant: subsidievoorwaarden 1. Inleiding 5-sterrenregio is de naam van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) in Noordoost-Brabant. In dit economisch samenwerkingsverband

Nadere informatie

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard!

Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! > www.vrom.nl Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender Waddenfonds 8 september tot en met 17 oktober 2008 Investeren in het waddengebied is de moeite meer dan waard! 2e Tender

Nadere informatie

Met dit aanvraagformulier kunt u subsidie aanvragen voor de Algemene subsidies, zoals beschreven in paragraaf 1 van de Subsidieregeling.

Met dit aanvraagformulier kunt u subsidie aanvragen voor de Algemene subsidies, zoals beschreven in paragraaf 1 van de Subsidieregeling. Bijlage bij paragraaf 1 van de Subsidieregeling operationeel programma Zuid-Nederland 2007-2013 AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE PERIODE 2007-2013 Versie: 7.0 Datum: februari 2013 Status: definitief Aanvrager:

Nadere informatie

Fryslân Fernijt. Een nieuw Fries programma voor innovatie

Fryslân Fernijt. Een nieuw Fries programma voor innovatie Een nieuw Fries programma voor innovatie Om innovatie in Fryslân een impuls te geven hebben de en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF) opgezet. Dit programma wil de in

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluiten vast te stellen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluiten vast te stellen Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 13 november 2012, nr. 80148/80148, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie clusters in de metropoolregio Amsterdam Noord- Holland 2012.

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vijfde wijzigingsregeling Subsidieregeling OP-Zuid 2007-2013 De leden van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, op grond van

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

I-u id. Eurpe: Eonond, 5tkulerntspronmm, Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: O/PROJ-00874/BvD/adj/UP-1 0-01941 31W.022. Bedrag 3.

I-u id. Eurpe: Eonond, 5tkulerntspronmm, Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: O/PROJ-00874/BvD/adj/UP-1 0-01941 31W.022. Bedrag 3. 3503 RK UTRECHT Postbus 8408 Tav. de heer ir.p.c. Scheijgrond Ecofys Netherlands BV. I-u id Eurpe: Eonond, 5tkulerntspronmm, www.op-zuidnl Bezoekadres Geb Vierlandvr. Fellenoord 27 Postadres Postbus 585.

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Geld voor goede projecten Europese structuurfondsen bieden Nederland nieuwe kansen

Geld voor goede projecten Europese structuurfondsen bieden Nederland nieuwe kansen Geld voor goede projecten Europese structuurfondsen bieden Nederland nieuwe kansen Europa is volop in beweging. Lag voorheen de nadruk in het Europese economisch beleid op het wegwerken van verschillen,

Nadere informatie

BELEIDSREGEL DUURZAME STRUCTUURVERSTERKING LAND- EN TUINBOUW (VOLLEDIGE KETEN)

BELEIDSREGEL DUURZAME STRUCTUURVERSTERKING LAND- EN TUINBOUW (VOLLEDIGE KETEN) BELEIDSREGEL DUURZAME STRUCTUURVERSTERKING LAND- EN TUINBOUW (VOLLEDIGE KETEN) Behorende bij Budget 4, Kennis Werkt P-4.2 Landbouw, 440179 Landbouw structuurversterking 1, Inleiding De primaire agrarische

Nadere informatie

Pieken in Oost-Nederland. Brochure voor subsidieaanvragers 2010

Pieken in Oost-Nederland. Brochure voor subsidieaanvragers 2010 Pieken in Oost-Nederland Brochure voor subsidieaanvragers 2010 1 Pieken in de Delta In het voorjaar en najaar van 2010 worden de Pieken in de Delta subsidietenders voor Oost-Nederland geopend. Met Pieken

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G.

Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 oktober 2004 Nummer PS : PS2004IME11 Dienst/sector : MEC/ERT Commissie : IME Registratienummer : 2004MEC001993i Portefeuillehouder : G. Mik Titel : Inzet middelen

Nadere informatie

Versterken Creatieve Industrie Zo doen we dat in Brabant en Limburg!

Versterken Creatieve Industrie Zo doen we dat in Brabant en Limburg! De resultaten Succesfactoren Op 1 mei 2011 met nog een doorlooptijd De behaalde successen zijn mede te danken van minder dan één jaar te gaan, zijn de en inherent aan de rol en de unieke positie volgende

Nadere informatie

Samenvatting van de partnerschapsovereenkomst voor Nederland, 2014-2020

Samenvatting van de partnerschapsovereenkomst voor Nederland, 2014-2020 EUROPESE COMMISSIE Samenvatting van de partnerschapsovereenkomst voor Nederland, 2014-2020 Algemene informatie De partnerschapsovereenkomst (PO) van Nederland is het overkoepelende strategische document

Nadere informatie

Bijdrageregeling versterking economisch vestigingsklimaat Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015

Bijdrageregeling versterking economisch vestigingsklimaat Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015 Bijdrageregeling versterking economisch vestigingsklimaat Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015 Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag; gelet op artikel 3:1 van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND. Deel II Ambities en prioriteiten. Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008

Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND. Deel II Ambities en prioriteiten. Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008 Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND Deel II Ambities en prioriteiten Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008 Juni 2003 0 In onze naam, Cultuurconvenant Zuid-Nederland (CZN), staat het woord

Nadere informatie

Subsidies kunst en cultuur

Subsidies kunst en cultuur Subsidies kunst en cultuur Uitgave gemeente Leeuwarden Maart 2011 NB: Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Inhoud Inleiding 3 1 Regeling kleine producties cultuur 4 2 Regeling

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23199 21 december 2011 Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 13 december 2011, nr.

Nadere informatie

Nadere subsidieregels ter bevordering van de economie en concurrentiekracht 2013 e.v. - provincie Limburg -

Nadere subsidieregels ter bevordering van de economie en concurrentiekracht 2013 e.v. - provincie Limburg - Nadere subsidieregels ter bevordering van de economie en concurrentiekracht 2013 e.v. - provincie Limburg - Het doel van de Nadere subsidieregels ter bevordering van de economie en concurrentiekracht 2013

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: OP/PROJ-00857/KK/adj/UP november 2010

Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: OP/PROJ-00857/KK/adj/UP november 2010 Winc West Brabant B.V. i.o. T.a.v. de heer F.P.J. van den Heuvel Mozartlaan 7 4837 EH BREDA Uw kenmerk Ons kenmerk: Datum: OP/PROJ-00857/KK/adj/UP-10-01707 10 november 2010 Onderwerp: Beschikking subsidie

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Informatiesessie. OPZuid 2014-2020. Workshop Projectvoorbereiding

Informatiesessie. OPZuid 2014-2020. Workshop Projectvoorbereiding Informatiesessie OPZuid 2014-2020 Workshop Projectvoorbereiding Pieter Liebregts, programmamanager Stimulus Programmamanagement Terneuzen, 3 maart 2015 Inhoud Subsidieaanvraag in detail Beoordelingsproces

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Bedrijfsruimtemarkt zuid-nederland Limburg en Noord-Brabant

Bedrijfsruimtemarkt zuid-nederland Limburg en Noord-Brabant Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

COMMUNICATIEVOORWAARDEN OP-ZUID

COMMUNICATIEVOORWAARDEN OP-ZUID COMMUNICATIEVOORWAARDEN OP-ZUID De subsidie die aan een project wordt toegewezen, is (deels) afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Bij deze toewijzing stelt de Europese Unie

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

INTERREG V Deutschland Nederland. 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat

INTERREG V Deutschland Nederland. 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat INTERREG V Deutschland Nederland 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat Kader Europa 2020 Strategie Slimme groei Duurzame groei Inclusieve groei Europese Verordeningen Structuurfondsen

Nadere informatie

Innovatiefinanciering in Zeeland

Innovatiefinanciering in Zeeland Innovatiefinanciering in Zeeland Ecosysteem onder regie van en coördinatie door Impuls Edwin van Houte 9 juli 2018 MKB Roadshow, Zeeuws-Vlaanderen Impuls Structuurversterking en ontwikkeling van de Zeeuwse

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidie clusters in de metropoolregio Amsterdam Noord-Holland 2012

Uitvoeringsregeling subsidie clusters in de metropoolregio Amsterdam Noord-Holland 2012 CVDR Officiële uitgave van Noord-Holland. Nr. CVDR230907_2 22 november 2016 Uitvoeringsregeling subsidie clusters in de metropoolregio Amsterdam Noord-Holland 2012 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10. VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL tot oprichting NV Greenport Venlo Innovation Center. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 9 januari 2012 AGENDA NR. 10 Geachte raad, Het college van burgemeester en wethouders vraagt

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 65 Haarlem, 21 augustus 2001 Onderwerp: EU-programma innovatieve acties art. 4 EFRO Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Het EU-programma de regio s in de nieuwe

Nadere informatie

Van: Agnes Martens rmailto:agnes.martens@philharmonie.nll Verzonden: maandag 9 oktober 2017 12:48 Aan: STATENGRIFFIE Onderwerp: HW Bevestiging van ontvangst Antwoord op vijf vragen - philharmonie Goedemiddag

Nadere informatie

dit* doorpakken in topsectoren

dit* doorpakken in topsectoren dit* doorpakken in topsectoren dit*doorpakken in topsectoren dit* is een prioriteitenprogramma. dit* zijn de maatregelen die nodig zijn om de groei van de Brabants-Zeeuwse economie te stimuleren, als voortrekker

Nadere informatie

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland

Nadere regels Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied Flevoland Gedeputeerde Staten van Flevoland, overwegende dat: Provinciale Staten op de begroting onder vermelding van Fonds Leefbaarheid Landelijk Gebied 2017-2019 financiële middelen beschikbaar hebben gesteld

Nadere informatie

Inleiding RIS3 en OPZuid

Inleiding RIS3 en OPZuid Inleiding RIS3 en OPZuid Inhoud RIS3 OPZuid 2014-2020 Toekomst structuurfondsen Call Systeemversterking Human Capital (1B3) Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) OPZuid 2014-2020

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Beschikking. Beleidsregel sociale veiligheid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking. Beleidsregel sociale veiligheid Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 Postbank 1070176 Onderwerp Beleidsregel

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/28

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/28 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/28 Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Nadere subsidieregels ter bevordering van de economie en concurrentiekracht 2012 e.v. Nadere subsidieregels

Nadere informatie

Collegevoorstel - 1 - Gemeente Amersfoort

Collegevoorstel - 1 - Gemeente Amersfoort Collegevoorstel Sector : SOB Reg.nr. : 4540609 Opsteller : J.C. Engels Telefoon : (033) 469 42 99 User-id : ENGH Onderw erp Indiening Europese subsidieaanvraag FI-PPP Media in the City Voorstel: 1. De

Nadere informatie

Welkom. Begeleidingsgroep Brabant aan Zee. 14 december 2010

Welkom. Begeleidingsgroep Brabant aan Zee. 14 december 2010 Welkom Begeleidingsgroep Brabant aan Zee 14 december 2010 Parkontwikkeling met de Drie Rijken Programmamanagement: Vier specialiteiten binnen 1 team Per Rijk een programmamanager Achter de schermen eenheid

Nadere informatie

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland Versnelling is nodig

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland Versnelling is nodig Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland 2007-2013 Versnelling is nodig Operationeel Programma Noord-Nederland 2012 Crisis zorgt voor tegenwind Noord-Nederland heeft

Nadere informatie

OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer

OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer Beslisnota GS OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer 19019018 *19019018* onderwerp Beschikbaarstelling Zeeuwse cofinanciering voor 3 projecten OPZuid-call biobased voorgesteld besluit Instemmen

Nadere informatie

Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013

Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013 Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013 Jean van Zeeland Senior beleidsadviseur Programmamanager j.vanzeeland@sre.nl 0652065753 Naar een gemeenschappelijk ruimtelijk beeld

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1258251 Behandelend ambtenaar : T.M.J. van de Schoot Directie/afdeling : Economie en Mobiliteit

Nadere informatie

Amsterdamse haven en innovatie

Amsterdamse haven en innovatie Amsterdamse haven en innovatie 26 september 2011, Hoge School van Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Oostelijke handelskade (huidige situatie) Oostelijke handelskade (oude

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2008WMC16-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 15 april 2008 Nummer PS : PS2008WMC16 Afdeling : MOW Commissie : WMC Registratienummer : 2008INT216622 Portefeuillehouder : De Wilde

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Het Meetjesland. Een regio met ontwikkelingsachterstand?

Het Meetjesland. Een regio met ontwikkelingsachterstand? Het Meetjesland Een regio met ontwikkelingsachterstand? Periode 1988 1994 Impulsprogramma Vlaams programma 7 gemeenten 150 mio bef. vanuit Vlaanderen Projecten rond economie, toerisme en diverse Vlaamse

Nadere informatie

E V E R B I N D I N G, N I E

E V E R B I N D I N G, N I E innovatie Syntens N I E U W E V E R B I N D I N G, N I E U W E B U S I N E S S Het veld waarin bedrijven opereren is voortdurend in beweging. Om een bedrijf gezond en succesvol te houden, is het belangrijk

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Utrecht Nr. 2215 27 maart 2018 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 20-03-2018, nummer 81CA50BB, tot wijziging van van de Uitvoeringsverordening

Nadere informatie

Subsidiebeschikking. in het kader van het EFRO Doelstelling 2 programma, Kansen voor West, programmadeel Amsterdam

Subsidiebeschikking. in het kader van het EFRO Doelstelling 2 programma, Kansen voor West, programmadeel Amsterdam Aan begunstigde: Economische Zaken gemeente Amsterdam van Ark Postbus 2133 1000CC Amsterdam Projectnaam: Innovatieregio Amsterdam: integratie kennis, kunde, kassa Projectnummer: 21A.007 Datum besluit:

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Herzien exemplaar (zie voetnoot) Onderwerp Subsidieregeling operationeel programma Zuid-Nederland Nummer 86/10 Bijlage(n) 6 Gelet op de Verordening (EG)

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie

KennisCheque Subsidieregeling

KennisCheque Subsidieregeling KennisCheque Subsidieregeling Een instrument van het programma LimburgMakers Revisie: V09 Datum: 28 april 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1 Doelstelling 2 2 Doelgroep 2 3 Inhoud van het

Nadere informatie

Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs

Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs Nadere

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden.

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Binnen het evenementenbeleid worden drie categorieën evenementen onderscheiden. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 4 maart 2008 Nummer PS : PS2008MME10 Afdeling : Economie, Cultuur en Vrije Tijd Commissie : MME Registratienummer : 2008int218775 Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel

Nadere informatie

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven!

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven! Inzet VNO-NCW Brabant Zeeland en brancheverenigingen voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant op 20 maart 2019 Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Provincies

Nadere informatie

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland -

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Het doel van de Regels topsectoren en innovatie (VITGETOPINNO2014) is het stimuleren van projecten binnen de prioritaire Programma's Topsectoren

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Factsheet d.d. 11 december 2013 Limburgs plan van aanpak DuurzaamDoor 2013-2016: sociale innovatie voor een groene economie.

Factsheet d.d. 11 december 2013 Limburgs plan van aanpak DuurzaamDoor 2013-2016: sociale innovatie voor een groene economie. Factsheet d.d. 11 december 2013 Limburgs plan van aanpak DuurzaamDoor 2013-2016: sociale innovatie voor een groene economie. Auteur: H.W. (Hein) van der Meer beleidsmedewerker Leefmilieu Werkveld Beleid

Nadere informatie

Colofon/ Identificatie

Colofon/ Identificatie Jaarverslag 2009 Colofon/ Identificatie Dit is een uitgave van Stimulus Programmamanagement namens de beheersautoriteit provincie Noord-Brabant Copyright 2010 Mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

ESF doelstelling 3 MEER PERSPECTIEF MET ESF!

ESF doelstelling 3 MEER PERSPECTIEF MET ESF! ESF doelstelling 3 I N F O R M A T I E V O O R G E M E E N T E N MEER PERSPECTIEF MET ESF! ESF doelstelling 3 Het scheppen van nieuwe en betere banen en het ontwikkelen van vaardigheden van de beroepsbevolking.

Nadere informatie

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Veelgestelde vragen LEF 6 nov 2015 Waarom een Lokaal Economisch Fonds? De gemeente stimuleert de economie en werkgelegenheid in Utrecht. Het Lokaal Economische Fonds, met een budget van 8 miljoen euro,

Nadere informatie

Subsidieprofiel vestigingsregeling. 1. Probleemanalyse. Welk probleem moet worden opgelost?

Subsidieprofiel vestigingsregeling. 1. Probleemanalyse. Welk probleem moet worden opgelost? Subsidieprofiel vestigingsregeling 1. Probleemanalyse Welk probleem moet worden opgelost? De Friese economie heeft de laatste jaren last gehad van de economische crisis. Ondanks een voorzichtig herstel

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij 2004-98 Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën

Nadere informatie