EVMT 22 Motoruitlijning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVMT 22 Motoruitlijning"

Transcriptie

1 EVMT 22 Motoruitlijning Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011

2 Zelfstudie 2

3 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Motoruitlijning", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze RPT-dag ga je een aantal opdrachten uitvoeren. De informatie in de Zelfstudie is speciaal gericht op deze opdrachten. De Zelfstudie vormt een aanvulling op de Theorieleerstof die bij de beroepsopleiding hoort. In de Zelfstudie moet je een aantal vragen beantwoorden. Doe dit zo goed als je kunt. Het helpt je ook om met succes door de Starttoets te komen. De vragen worden tijdens de dag door de instructeur besproken. Neem daarom de ingevulde Zelfstudie mee naar de RPT-dag en bewaar hem goed. Hij kan ook zeer nuttig zijn bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Doelstellingen: Na deze dag kun je met betrekking tot Aandrijflijn controleren en uitlijnen: aan de hand van metingen een uitlijning controleren berekeningen met betrekking tot uitlijning uitvoeren een uitlijning verrichten het verschil in soorten uitlijning aangeven aangeven waar een opstelling aan moet voldoen alvorens over te gaan tot uitlijnen omgaan met laser-uitlijnapparatuur kennis hebben van diverse manieren van funderen Krukas klokken: aan de hand van metingen motordelen controleren op uitlijning een uitlijning verrichten met gemonteerde en gedemonteerde zuigers/drijfstangen een conclusie hangen aan de meetresultaten van een uitlijncontrole Beoordeling: Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Dit formulier wordt aan de cursist meegegeven. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop er de hele dag gewerkt is. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 Zelfstudie 4 Inleiding In de verbrandingsmotor techniek zijn verschillende motoren te herkennen zoals benzine-, diesel- of gasmotoren. Elk soort motor heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en heeft dan ook zijn eigen toepassingsgebied. De verschillende motoren zijn op te delen in drie groepen; namelijk langzaamlopers; voortstuwingsmotoren / generator sets semi / medium speed motoren; voortstuwingsmotoren / generator sets snellopers; voortstuwingsmotoren / generator sets / pleziervaart Of het nu langzaamlopers of snellopers zijn, alle soorten motoren zijn onderhevig aan trillingen. Deze trillingen kunnen ontstaan in de motor zelf, maar ook door onbalans of verkeerd afgesteld zijn van de aandrijflijn. Trilling Motoren trillen altijd, vooral bij het starten. Zodra we praten over trillingen, denken we ook snel aan geluid. Dit is niet altijd juist. Het voor de mens hoorbare deel van de trillingen is maar een deel van alle geluiden die voorkomen. Toch kunnen ook de trillingen die niet door het menselijke oor geregistreerd worden voor problemen zorgen. Het toepassen van geluidsschermen of een ommanteling, bijvoorbeeld bij generator sets, geeft vaak goede resultaten. In het kader van de contactgeluiden zijn we afhankelijk van de manier waarop de verbinding tussen bron en omgeving tot stand is gebracht. Bij een geplaatste motor in een ombouw hebben we te maken met verschillende soorten trillingen. Trillingen die in de motor ontstaan. Trillingen die worden veroorzaakt door het in bedrijf zijn van de motor. En trillingen die het gevolg zijn van het niet in lijn liggen van de motor ten opzichten van de aandrijflijn. Oorzaken en gevolg Zoals reeds in de inleiding van de tekst is aangegeven geeft een draaiende motor trillingen af. Deze krachten kunnen trillingen tot gevolg hebben. Verder wordt door verkeerde afstelling of slijtage van de motorsteunen het in lijn liggen van de motor en de aandrijflijn negatief beïnvloed. Door het ontstane onbalans in de aandrijflijn zullen trillingen optreden.

5 Zelfstudie 5 Deze trillingen geven een onplezierig gevoel en veroorzaken onnodig rammelende delen (geluidshinder). Door de trilling kan materiaalvermoeidheid optreden, vanwege de eigenfrequentie van de materialen. Deze vermoeidheid kan dusdanig erg worden dat de diverse delen onnodig slijten of dat er scheuren en breken op kan treden. Daarom is het van belang dat de trillingen tot het minimum worden beperkt. Oplossingen Om deze problemen te verminderen zijn er een aantal oplossingen. Drie vormen van oplossingen zullen hier worden toegelicht. Constructieve oplossingen Motortrillingen kunnen redelijk effectief worden beperkt door het toepassen van balansassen in het motorblok. Het aantal balansassen kan variëren tussen de één en drie assen. Trillingen die ontstaan zijn door torsie worden opgevangen door een torsie trillingdemper. Deze demper is aan de voorzijde van de krukas gemonteerd. Al deze constructieve oplossingen worden door de fabrikant toegepast. Een andere constructieve oplossing is het plaatsen van silence blokjes op de brandstofpomp-inspuitleidingen.

6 Zelfstudie 6 Ophangingsoplossingen (vering) Om de contactgeluiden tot het minimum te beperken zijn er verschillende constructies mogelijk. Een er van is de opstelling van de motor, de punten waarmee de motor met de omgeving is verbonden. Anders gezegd hoe de motor is geplaatst op de fundatie. Hiervoor zijn verschillende soorten vering toe te passen. Soort vering Rubber Schroef Lucht Toepassingsgebied > 7 Hz (voortstuwing) < 250 Hz (landopstellingen) 3-4 Hz (generator sets) Deze vering wordt gebruikt om de trilling te dempen. Montage Een opstelling, bijvoorbeeld een motor, dat (op)nieuw geplaatst gaat worden, wordt op dempers geplaatst. Als we uitgaan van rubbervering, dan gelden een aantal plaatsingsregels. Na plaatsing van de motor moet deze met de nodig vloeistoffen, bijvoorbeeld olie, worden gevuld. Leidingen en andere verbindingen mogen nog niet worden gemonteerd. Eventuele verstelbare begrenzers op de opstelvoeten moeten vrij worden gesteld. Gedurende de periode van 24 tot 48 uur moet de vering 'zetten'. Een andere benaming voor het zetten van de vering is kruip. In deze periode van 24 tot 48 uur is ongeveer 95% van de "kruip" verdwenen.

7 Zelfstudie 7 Deze kruip zou anders voor problemen zorgen bij het in bedrijfstellen van de motor. Na deze periode zal de kruip volgens onderstaande grafiek toenemen. De grafiek is een algemene richtlijn, de waarden zijn afhankelijk van rubbercompound (samenstelling), hardheid, frequentie, amplitude en de mate van vervorming. Inbouwoplossingen (uitlijnen) Inbouwoplossingen zijn het in lijn brengen van de motor ten opzichten van de al eerder uitgelijnde aandrijflijn, de schroefas, bij voortstuwings- motoren.

8 Zelfstudie 8 Voor dat kan worden begonnen met het controleren van de uitlijning dienen een paar zaken aan de orde te komen en eventueel te worden nagekeken. Bij het uitlijnen dienen de voorschriften van de fabrikant van de elastische koppeling in acht te worden genomen In verband met kruip van de elastische opstelling, dient de krukas ca. 0,5 mm hoger te liggen dan de ingaande aslijn van het aangedreven gedeelte, fabrieksgegevens gaan voor op algemene regels De axiale lagerspeling van de motor dient gelijkzijdig te zijn verdeeld, hetgeen wil zeggen dat de krukas onbelemmerd en spanningsvrij in langsrichting moet kunnen bewegen, zowel voor- als achteruit blijven staan, niet veren Indien een inbouw controlemaat voor de elastische koppeling wordt opgegeven, dient deze te worden aangehouden Belangrijk is dat alle trillingsdempers tijdens en na het uitlijnen de juiste (berekende) invering hebben Houdt rekening met de thermische uitzetting (verschil tussen warm en koud) Bij juiste uitlijning van de aandrijflijn liggen de krukas en de as van het aangedreven gedeelte in lijn en liggen de raakvlakken van de uiteinden van beide assen evenwijdig. De controle van de uitlijning van de aandrijflijn bestaat dan ook uit twee metingen. Meting 1 Hierbij wordt gecontroleerd of het raakvlak van het krukaseinde evenwijdig is aan dat van de aangedreven as. De hartlijnen van beide assen kunnen een hoek t.o.v. elkaar maken. Deze afwijking wordt axiale afwijking ook wel hoekafwijking genoemd. Meting 2 Hierbij wordt gecontroleerd of de hartlijn van beide assen gelijk liggen. De ene as kan lager dan de andere liggen en de ene as kan naast de andere liggen. Deze afwijking wordt de radiale afwijking genoemd.

9 Zelfstudie 9 Basisprincipe uitlijnen Om inzicht in het uitlijnen te krijgen moet eerst het basisprincipe van het uitlijnen bekend zijn. Bij het basis principe wordt er gebruik gemaakt van een spiestaal en een voelermaatje. Met het voelermaatje wordt de axiale uitlijning gecontroleerd en met het spiestaal wordt de radiale uitlijning gecontroleerd. Daarom moeten hiernaast nog andere oplossingen worden gezocht om de eigenfrequentie van de materialen tegen te gaan. Oplossingen hiervoor zijn plaatsing van vering tussen de motor en de ombouw en het uitlijnen van de aandrijflijn. Wanneer de trillingen optreden tijdens het in bedrijf zijn dan is er een fout geslopen in de bestaande situatie. Deze trillingen zijn op te lossen door de krukas / motorblok opnieuw uit te lijnen. Om de trillingen in de aandrijflijn te verhelpen kan de aandrijflijn worden uitgelijnd. Hierbij wordt de krukas / motorblok in lijn gezet met de as van het aangedreven gedeelte. Na deze periode moet de aandrijflijn worden uitgelijnd. Dit houdt in dat de krukas van de motor in lijn moet worden gebracht met de aangedreven as of keerkoppeling. Leidingen Na het uitlijnen moeten alle (leiding)verbindingen van en naar de motor akoestisch ontkoppeld worden gemonteerd. Dit kan door tussenplaatsing van elastische verbindingen met minimale stijfheid. Deze elastische verbindingen moeten dusdanig worden aangebracht dat motorbewegingen langdurig kunnen worden opgenomen zonder dat dit aanleiding geeft tot vermoeiingsverschijnselen. Wordt ter verbinding van pijpaansluitingen gebruik gemaakt van zogenaamde radiateurslang (rubber), dan dienen deze zo dicht mogelijk bij de motor, op een plaats waar de verplaatsing het kleinst is, in langsrichting van de motor te worden aangebracht.

10 Zelfstudie 10 De ruimte tussen beide te verbinden pijpeinden dient minimaal 100 mm te bedragen. Aan weerzijde van de elastische verbinding dient een starre bevestiging te worden aangebracht. Nu het geheel goed is bevestigd en uitgelijnd, mag de koppeling tussen motor en aan te drijven installatie worden vastgezet. Deze koppeling dient superelastisch en dynamisch uitgebalanceerd te zijn. Uitlaat Ook de uitlaat van de motor moet flexibel kunnen bewegen en geen trillingen doorgeven. Hiervoor zijn speciale uitlaatpijpen voor verkrijgbaar.

11 Zelfstudie 11 Uitlijnen van de aandrijflijn Rekenvoorbeeld De volgende waarde zijn gemeten: Meetstand K L M N Meetwaarde Als we de assen tekenen volgens het zijaanzicht krijgen we: De aangedreven as ligt achterover ten opzichte van de krukas, de uitwijking boven is het grootst, dus is deze waarde negatief. Als we de assen tekenen volgens het bovenaanzicht krijgen we: De aangedreven as ligt voorover ten opzichte van de krukas, de uitwijking onder is het grootst, dus is deze waarde positief.

12 Zelfstudie 12 Verticaal P = K - M P = P = -1.6 mm ½ P = -0.8 mm Omdat de waarde negatief is, moet de motor positief worden gesteld en dus moet de motor over een afstand van 0.8 mm voorover worden gekanteld. Horizontaal Q = L - N Q = Q = +1.6 mm ½ Q = +0.8 mm Omdat de waarde positief is, moet de motor negatief worden gesteld en dus moet de motor over een afstand van 0.8 mm rechtsom worden verdraaid. Dit gezien van boven op het aangedreven gedeelte. Het kan in de praktijk zijn dat bijvoorbeeld alleen aan de motor kan worden gesteld of alleen aan het aangedreven gedeelte. Dit verandert niets aan het meetprincipe. De afstelling is dan alleen iets anders. Let ten allen tijde goed op de meetklok-uitslag en de verplaatsing van de meetstift. Let op!!! Is het een bestaande of nieuwe installatie In verband met de kruip van de elastische opstelling dient de installatie na ca. 250 bedrijfsuren op uitlijning te worden gecontroleerd. Daarna dient de uitlijning afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden om de 6 tot 12 maanden te worden gecontroleerd. Na het meten moet de opstelling worden afgesteld. Dit kan middels vulplaten of vulringen. In sommige gevallen kan er worden afgesteld middels stelbouten.

13 Zelfstudie 13 Uitlijnen met behulp van meetklokjes Wanneer we aan de hand van de metingen tot de conclusie zijn gekomen dat er een uitlijning moet plaatsvinden, gaan we daartoe over. De uitlijning bestaat ook uit twee fasen. De radiale uitlijning en de hoek /axiale uitlijning. De radiale uitlijning Plaats de meetklok met het magneetblok tegen het vliegwiel. Plaats de meetstift van de meetklok met enige voorspanning loodrecht op de as van het aangedreven gedeelte, bijvoorbeeld generator as of schroefas. Draai de krukas van de motor één omwenteling rond. Stel de meetklok op nul (A), wanneer de meetklok bovenop de as staat. Schrijf als geheugensteuntje alle waarden van de meetklok op. Draai nu de krukas een kwartslag, vanaf de distributiezijde gezien linksom (in de vooruit draairichting van de motor), en neem wederom de stand van de meetklok over (B). Noteer ook de waarden op de halve (C) en driekwart omwenteling (D). Let nu op of de waarde positief of negatief is. Als de aangedreven as na 180 lager ligt dan de krukas, is dit negatief. Als de as hoger ligt, is dit positief. Er zijn nu vier waarden bekend. Met deze waarden kan de radiale afwijking zowel horizontaal als verticaal worden versteld. We beginnen nu met de verticale uitlijning. Door het verschil van beide waarden (X = A (0 ) C(180 )) te nemen en door twee te delen kan de verstelling worden bepaald. Zetten we de meetklok bovenin dan staat de meter als het goed is op nul. Afhankelijk van de waarde, positief of negatief, verplaatsen we nu de krukas over de afstand ½ X Dit is via de meetklok te bepalen. Door de gehele motor omhoog of naar omlaag te halen kan deze afstand worden overbrugd. Bij negatieve waarde motor positief stellen, is motor omlaag en bij positieve waarde motor negatief stellen, is motor omhoog. Hierna wordt op dezelfde manier de horizontale uitlijning verricht. Eerst wordt de waarde Y bepaald door het verschil te nemen tussen B (¼ omw) en D (¾ omw), Y = B - D. Deze waarde wordt door twee gedeeld. Door de meetklok in stand B te zetten kan de meetklok tijdens het afstellen worden afgelezen. Nu moet de motor worden verplaatst over de afstand ½ Y. Hier moet ook weer een afspraak worden gemaakt. Als de aangedreven as links van de krukas ligt is dit negatief en recht van de krukas positief.

14 Zelfstudie 14 Voor beide afspraken geldt: er wordt tegen het vliegwiel van het motorblok aangekeken. Wanneer nu beide uitlijningen zijn uitgevoerd moeten de assen in principe recht tegenover elkaar liggen, mits de uitlijning goed is uitgevoerd. De praktijk zal echter uitwijzen dat dit niet altijd het geval is. Daarom stelt de fabrikant dat er enige ruimte (tolerantie) in deze waarde mogen liggen. Deze tolerantie varieert per fabrikant. In het algemeen mag worden aangenomen dat de afwijkingen binnen 0,1 mm dienen te worden gehouden. Het kan dus voorkomen dat de afstellingen meerdere keren zullen moeten plaats vinden om binnen de toleranties te komen. VRAAG 1. Wanneer op de meetklok een waarde staat weergegeven van -> <-0,01 mm. Hoeveel mag de meetklok verdraaien om binnen de tolerantie, zoals hierboven vermeld, te blijven? Tien streepjes, namelijk 10 x 0,01 = 0,1 mm. Dit komt overeen met de tolerantie Rekenvoorbeeld De volgende waarde zijn gemeten: Meetstand A B C D Meetwaarde Als we de assen tekenen volgens het zijaanzicht krijgen we:

15 Zelfstudie 15 De aangedreven as ligt lager dan de krukas dus is deze waarde negatief. Als we de assen tekenen volgens het boven aanzicht krijgen we: De aangedreven as ligt hoger dan de krukas dus is deze waarde positief. Verticaal X = A - C X = X = -1.8 mm ½ X = -0.9 mm Omdat de waarde negatief is moet de motor positief worden gesteld en dus moet de motor over een afstand van 0.9 mm worden verlaagd. Horizontaal Y = B - D Y = Y = +1.0 mm ½ Y = +0.5 mm Omdat de waarde positief is moet de motor negatief worden gesteld en dus moet de motor over een afstand van 0.5 mm naar links worden verplaatst. Dit gezien vanaf het aangedreven gedeelte richting het vliegwiel. De hoekuitlijning Het magneetblok van de meetklok wordt op de as van het aangedreven gedeelte geplaatst. De meetstift wordt met enige voorspanning tegen het vliegwiel geplaatst, de meetstift staat nu loodrecht op het vliegwiel. De as van het aangedreven gedeelte wordt een omwenteling rondgedraaid. Als de meetklok bovenin staat wordt de meetklok op nul gesteld. Deze waarde wordt, als geheugensteuntje, genoteerd als zijnde waarde K. Hierna wordt de as een kwartslag gedraaid en wordt de volgende meetwaarde genoteerd (L). De waarden op een halve (M) en driekwart omwenteling (N) worden ook opgenomen. Hier geldt ook weer dat de uitlijning zowel horizontaal als verticaal kan plaatsvinden. Bij de verticale uitlijning moet er worden gerekend met de waarden K en M.

16 Zelfstudie 16 Door het verschil te nemen tussen K en M, P = K - M, en deze waarde door twee te delen is de afstelwaarde bekend. Nu moet het aangedreven gedeelte worden gekanteld over een waarde van ½ P, af te lezen op de meetklok in de bovenste positie. Hier spreken we af dat wanneer de grootste uitwijking tussen de assen boven zit de uitwijking negatief is en onder de grootste uitwijking positief. VRAAG 2. Er is voor de uitlijning een meetklok geplaatst. Tijdens het ronddraaien van de as schuift de meetstift van de meetklok in, de afstand tussen de meetklok en de as wordt kleiner. De waarde die wordt afgelezen op de meetklok wordt steeds groter. Wat is hier aan de hand? Op dezelfde manier wordt de horizontale uitlijning verricht, echter met als verschil dat de te gebruiken waarden zijn: Q = L - N en dat de meetklok horizontaal aan de as wordt geplaatst, stand L. Houd bij het afstellen rekening met de uitslag van de meetklok en de verplaatsing van de meetstift. Ook hier geldt wederom de toleranties van de fabrikant. En in het algemeen kan voor langzaamlopers een tolerantie van 0,1 mm en voor snellopers een tolerantie van 0,4 mm worden aangenomen. Om voor jezelf niet in verwarring te raken is het aan te raden om een tekening te maken en daar de waarden in te vermelden. Dan is het makkelijker te achterhalen welke kant op een verstelling moet worden gedaan. Het is belangrijk dat na het afstellen van de uitlijning, de uitlijning wordt gecontroleerd. Het kan zijn dat er meerdere keren moet worden afgesteld om binnen de toleranties te komen. Nieuwe technieken Ook op het gebied van aandrijflijn uitlijning heeft de techniek niet stil gestaan. In plaats van met de meetklok te moeten werken wordt gebruik gemaakt van laserstralen. Deze stralen geven de nodige informatie om een aandrijflijn perfect uit te lijnen. Echter blijven de grondbeginselen van het uitlijnen benodigd om een aandrijflijn uit te kunnen lijnen.

17 Zelfstudie 17 As uilijnen Uitlijnen van een gasturbine Waterpomp uitlijnen Aandrijfriemen uitlijnen Het werken met laser-apparatuur wordt in veel bedrijfstakken toegepast, van de bouw tot machinebouwers. Het uitlijnen met laser-apparatuur gebeurt meestal door specialistische bedrijven, omdat de laser-apparatuur nogal kostbaar is. Er zijn ook bedrijven waar men de apparatuur kan huren voor een uitlijning. Toch blijft de vraag bestaan wat nu nauwkeuriger is.

18 Zelfstudie 18 Funderen Nadat men heeft uitgelijnd moet de motor,aggregaat, pomp, etc. vast op de fundering gezet worden. Ook hier zijn diverse mogelijkheden voor. Grote motoren en machines worden meestal rechtstreeks op ijzer gezet en mist goed uitgelijnd geeft dit geen problemen. Dit wordt vaak ook bij langzaam draaiende motoren toegepast. Een andere mogelijkheid is door middel van vloeibaar ijzer of composietmateriaal een nauwkeurig passende fundering te maken. Dit wordt vaker toegepast bij lichtere motoren. Een compleet verstelbare fundering kan ook gebruikt worden zoals in de afbeelding hiernaast is te zien. Deze is in de hoogte verstelbaar en door een schijf die in een conische kom valt is hier elke stand mee in te stellen Schade door trillingen Gebroken krukas Gescheurde motorsteun

19 Zelfstudie 19 Krukas klokken Om te kijken of motordelen uitgelijnd moeten worden kunnen ze worden gecontroleerd. Voor het controleren van de uitlijning is benodigd en meetklok met verlengstuk en een spiegel. VRAAG 3. Wat wordt met een meetklok gemeten? Met een meetklok wordt een verplaatsing gemeten Omdat de motortemperatuur van invloed is op de uitlijning is het belangrijk dat de motor tijdens de eerste meting en de tweede meting (controlemeting) dezelfde temperatuur heeft. Tevens geldt voor scheepsmotoren dat de meting alleen buiten het dok mag plaatsvinden, dus voor of na het dokken. Na het dokken moet het schip 2 maal 24 uur rusten in verband met het zetten van het schip. Na deze rustperiode mag pas weer worden gemeten. Dit heet de zogenaamde thermische uitzetting waar heel goed rekening moet worden gehouden

20 Zelfstudie 20 Wat gemeten wordt tijdens de controle is de ademing van de wangen van de krukas. Bij de ademing onderscheiden we: de absolute grootte van de ademing, te meten door het verschil tussen de kleinste en grootste maat van de afstand van de wangen bij een omwenteling van de krukas het voorteken van de ademing. Het meten De meetklok wordt tussen de centers van de krukaswangen geplaatst en enige malen in de centerpunten gedraaid. Plaats de meetklok niet tussen de contragewichten! De krukas wordt nu een omwenteling in de draairichting gedraaid en op verschillende plaatsen wordt de ademing gemeten. Meetplaatsen, gezien vanaf de koppelingszijde Meetstand Plaats van de krukastap 1 Laagste stand 2 eerste uitwijkstand 3 eerste horizontale stand 4 Hoogste stand 5 Tweede horizontale stand 6 Tweede uitwijkstand Afhankelijk van het wel of niet gemonteerd zijn van de zuigers wordt in de verschillende standen de ademing gemeten. Bij gemonteerde zuigers wordt de meter afgelezen in de standen: 2,3,4,5 en 6. Bij gedemonteerde zuigers wordt gemeten in de standen 1,3,4 en 5.

21 Zelfstudie 21 Na de meting kan naar voren komen of een ademing een plus-, een nul- of een minademing is. Bij een plus-ademing geldt dat afstand a4 > afstand a1. Voor een nulademing geldt dat afstand a4 = afstand a1. en voor een min-ademing geldt dat afstand a4 < afstand a1. Om aan te kunnen tonen dat een motor wel of niet dient te worden uitgelijnd kan gebruik worden gemaakt van een rapport. Een voorbeeld van een dergelijk rapport vind je op bijlage I. Wanneer nu de ademing van de krukaswangen de toelaatbare fabriekswaarden overschrijdt, dan moet de lagering worden gecontroleerd en de motor worden uitgelijnd. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

22 Zelfstudie 22 Motortype Motornummer BIJLAGE I Motorbedrijfswarm Gedurende uren Gestopt Motor voorverwarmd Water Olie Bij scheepsmotoren: Beladingstoestand % MEETRAPPORT Meetstand Plaats van de krukastap Aflezing van de meetklok tussen de wangen bij nr. Regel Laagste stand 2 Eerste uitwijkstand 3 Eerste horizontale stand 4 Hoogste stand 5 Tweede horizontale stand 6 Tweede uitwijkstand Loodrechte ademing Horizontale ademing Axiale speling van de krukas Max. Toelaatbare speling

Praktijkinstructie Uitlijnen

Praktijkinstructie Uitlijnen Praktijkinstructie Uitlijnen Uitgave: Januari 21 Samengesteld door A. Brok Bronnen: PRAKTIJKINSTRUCTIE UITLIJNEN Waarom uitlijnen? Foutief uitgelijnde assen hebben tot gevolg dat: lagers, tandwielen, koppelingen

Nadere informatie

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door :

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Meetrapport Meetrapport Opdrachtgever : Voorbeeld BV Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Rapportage

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS.

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 1-5 Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 2-5 Montagevoorschriften. Om de doseergoot correct te kunnen installeren is een voldoende stevige opstelling nodig waarop de goot geplaatst kan worden.

Nadere informatie

EVMT 11 Meten met de Scoop

EVMT 11 Meten met de Scoop EVMT 11 Meten met de Scoop Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: COPYRIGHT 211 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Inleiding Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Meten met de scoop",

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

# 028 12/06/2009. Spanrolinstallatie Mitsubishi/Volvo 1.8 16V benzinemotoren

# 028 12/06/2009. Spanrolinstallatie Mitsubishi/Volvo 1.8 16V benzinemotoren Spanrolinstallatie Mitsubishi/Volvo 1.8 16V benzinemotoren GATES REFERENTIE : MERK : MODEL : MOTOR : MOTORCODE : 5514XS/K015514XS MITSUBISHI / VOLVO Carisma, Pajero IQ, Pajero Pinin, Shogun Pinin, Space

Nadere informatie

Het planetaire tandwielstelsel

Het planetaire tandwielstelsel Het planetaire tandwielstelsel Het doel van deze opdracht is om op een grafische manier de overbrengingsverhouding van een eenvoudig tandwielstelsel te bepalen. ===================================================================

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10)

Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10) Pagina 1 van 6 Diffractie door helix structuren (Totaal aantal punten: 10) Inleiding De Röntgen diffractie foto van DNA (Figuur 1), gemaakt in het laboratorium van Rosalind Franklin, staat bekend als Photo

Nadere informatie

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP)

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Montagehandleiding draagarmstellingen Type: Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Geachte klant, Bij de ontwikkeling van deze draagarmstelling

Nadere informatie

Als l groter wordt zal T. Als A groter wordt zal T

Als l groter wordt zal T. Als A groter wordt zal T Naam: Klas: Practicum: slingertijd Opstelling en benodigdheden: De opstelling waarmee gewerkt wordt staat hiernaast (schematisch) afgebeeld. Voor de opstelling zijn nodig: statief met dwarsstaaf, dun touw

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing triltafels.

Gebruiksaanwijzing triltafels. Pag. 1-7 Gebruiksaanwijzing triltafels. Pag.2-7 Montagevoorschriften. Het is van belang dat het blad aan alle kanten voldoende vrij ligt van de overige machines en constructies. Hierbij dient rekening

Nadere informatie

Experiment DutchBE (Belgium) Dansende korrels - Een model voor fase-overgangen en instabiliteiten

Experiment DutchBE (Belgium) Dansende korrels - Een model voor fase-overgangen en instabiliteiten Q2-1 Dansende korrels - Een model voor fase-overgangen en instabiliteiten (10 punten) Lees de algemene instructies in de aparte enveloppe voor je met het experiment begint. Introductie Fase-overgangen

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z]

VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. [0197-M] A1Z] VERPLICHT : Neem de voorschriften voor veiligheid en schoon werken in acht. 1. Gereedschap gereedschap Referentie Omschrijving [0197-A] [0197- A1Z] Mal voor nokkenassen Montagegereedschap voor uitlaatnokkenas

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Eenheidscirkel In de figuur hiernaast

Nadere informatie

VMT 12 Motorcomponenten meten

VMT 12 Motorcomponenten meten VMT 12 Motorcomponenten meten Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Motorcomponenten

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Homokinetische aandrijfsystemen van Python-Drive.

Homokinetische aandrijfsystemen van Python-Drive. De ideale trillingvrije aandrijving van 10 tot 1000 pk Homokinetische aandrijfsystemen van Python-Drive. 2011 Python-Drive homokinetische aandrijfsystemen van 10 PK tot 1000 PK Python-Drive : ideaal voor

Nadere informatie

Handleiding bij de magneetgelagerde toonarm.

Handleiding bij de magneetgelagerde toonarm. Handleiding bij de magneetgelagerde toonarm. Beste lezer, Gefeliciteerd met de aanschaf van deze schitterende toonarm die uw verwachtingen zal overtreffen! Met deze handleiding zult u in staat zijn uw

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2016 PRACTICUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2016 PRACTICUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2016 PRACTICUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam. 2. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing lange monitor-arm

Gebruiksaanwijzing lange monitor-arm Gebruiksaanwijzing lange monitor-arm Versie 1.2 2010 Jansen Medicars Jansen Medicars Postbus 49 3600 AA Maarssen Netherlands Tel. +31 30 2613500 Fax. +31 30 2616714 URL www.medicars.com 2010 Jansen Medicars

Nadere informatie

KD Montage/demontage richtlijnen

KD Montage/demontage richtlijnen KD469.22/FR/01-06/2014 KD469.22 Montage/demontage richtlijnen TOYOTA: Avensis, Avensis verso, Corolla, Corolla verso, Picnic, Previa, RAV4 MOTOREN 2.0 D4-D OE REFERENTIE Zie onder MONTAGESCHEMA VAN KIT

Nadere informatie

www.somfy.com ilmo 50 WT Ref. 5050496B

www.somfy.com ilmo 50 WT Ref. 5050496B www.somfy.com FR DE IT ilmo 50 WT Ref. 5050496B CS PL HU RU EL PT ES EN Inhoud. Inleiding 6. Veiligheid 6. Algemeen 6. Algemene veiligheidsvoorschriften 6.3 Specifieke veiligheidsvoorschriften 7 3. Installatie

Nadere informatie

Schotel. De installatie stap voor stap:.

Schotel. De installatie stap voor stap:. Pagina 1 De installatie stap voor stap:. 1. Stel vast, waar de schotel geplaatst moet worden. Let er op dat de hoogte voor de ontvangst niet van belang is, wel van belang zijn evt. obstakels. Als er obstakels

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Koppeling - Personenauto's Zijslagtestapparaat Centreerdoorn

Gebruiksaanwijzing Koppeling - Personenauto's Zijslagtestapparaat Centreerdoorn Gebruiksaanwijzing Art.nr. 4200 080 560 Inhoud 1. Voorwoord... 1 2. Leveringsomvang... 2 3.... 2 3.1 monteren... 3 3.2 Koppelingsplaat monteren... 4 3.3 Meetklok monteren en instellen... 5 3.4 Complete

Nadere informatie

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding)

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding) De bepaling van de positie van een onderwatervoertuig (inleiding) juli 2006 Bepaling positie van een onderwatervoertuig. Inleiding: Het volgen van onderwatervoertuigen (submersibles, ROV s etc) was in

Nadere informatie

Poolcoördinaten (kort)

Poolcoördinaten (kort) Poolcoördinaten (kort) WISNET-HBO update juli 2013 Carthesiaanse coördinaten In het algemeen gebruiken we voor de plaatsbepaling in het platte vlak de gewone (Carthesiaanse) coördinaten voor, in een rechthoekig

Nadere informatie

Digitaal aflezen van het-aantal-enden-per-minuut.

Digitaal aflezen van het-aantal-enden-per-minuut. Digitaal aflezen van het-aantal-enden-per-minuut. Na wat experimenteren hebben we op Daams Molen in Vaassen een oplossing gevonden om het aantal-enden-per-minuut direct digitaal af te lezen. Een fietscomputer

Nadere informatie

6.8 Afmonteren / meerdere rijen onder elkaar

6.8 Afmonteren / meerdere rijen onder elkaar 6.8 Afmonteren / meerdere rijen onder elkaar. Om een aaneengesloten paneelvlak te verkrijgen schuift u de onderliggende zonnepanelen tegen de bovenliggende rij zonnepanelen aan.. Herhaal de stappen van

Nadere informatie

Benodigde gereedschappen Ø8 mm. 2 pers. B B mm X* H - 80 mm H mm

Benodigde gereedschappen Ø8 mm. 2 pers. B B mm X* H - 80 mm H mm Benodigde gereedschappen Ø8 mm pers. Afbeeldingen in de handleiding kunnen afwijken van het echte product, afhankelijk van de uitvoering. Controleer voor installatie of het product compleet is en vrij

Nadere informatie

KD Montage-/demontage-instructies A4 (serie 1 FL, serie 2, serie 2 FL, cabriolet I en II), A6 (serie 2 en 2 FL) Superb

KD Montage-/demontage-instructies A4 (serie 1 FL, serie 2, serie 2 FL, cabriolet I en II), A6 (serie 2 en 2 FL) Superb AUDI: SKODA: VOLKSWAGEN: SEAT: KD457.45 Montage-/demontage-instructies A4 (serie 1 FL, serie 2, serie 2 FL, cabriolet I en II), A6 (serie 2 en 2 FL) Superb Passat V FL Exeo MOTOREN 1.8 i, 1.8 i Turbo,

Nadere informatie

KD Montage-/demontage-instructies

KD Montage-/demontage-instructies KD459.56/NL/01 04-2015 KD459.56 Montage-/demontage-instructies CITROËN: C4, C4 Picasso, C5 FL, C5 X7, C8, Jumpy II, Dispatch II PEUGEOT: 307, 307 Restyling, 407, 807, Expert II MOTOREN 1.8 i 2.0 i OE-referentie

Nadere informatie

Ramen stellen GTV en Spider

Ramen stellen GTV en Spider Ramen stellen GTV en Spider 1. Slotscharnier 2. Ruit 3. kantel stelmechanisme 4. Hefmechanisme 5. Voorste geleiding 6. Deurpaneel 7. Luitspreker 8. Kapje 9. Opbergvakje 10. Achterste geleiding 11. Horizontale

Nadere informatie

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com FORD VKMA 04108 Infoblad 10 2011 Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset In dit bulletin vindt u enkele aanwijzingen en tips om kostbare fouten te voorkomen bij het monteren van deze distributieset

Nadere informatie

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 INLEIDING In deze handleiding wordt, aan de hand van foto s en begeleidend schrijven, uitgelegd hoe een Ahrend Essa hoek-bureau met slingersysteem

Nadere informatie

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD459.42/NL /01-06/2014 KD459.42 Montage/demontagerichtlijnen CITROEN: FORD: MAZDA: MINI: PEUGEOT: SUZUKI: VOLVO: Berlingo (B9, M59), C2, C3 (I, II and A51), C4, C5 (X7 and Fl), Dispatch II, Jumpy II,

Nadere informatie

Trillingdempers Vetus motor - type M-4.14 -

Trillingdempers Vetus motor - type M-4.14 - Trillingdempers Vetus motor - type M-4.14 - ONJ-Loodsboot Nadat ik mijn dieseltank weer geïnstalleerd had, bekeek ik nog even de motorruimte. Met name werd mijn blik getrokken naar het gele gevaarte in

Nadere informatie

Plaka dbreak Elastische ophangsystemen Valse plafonds Voorzetwanden Zwevende vloeren

Plaka dbreak Elastische ophangsystemen Valse plafonds Voorzetwanden Zwevende vloeren Plaka dbreak Elastische ophangsystemen Valse plafonds Voorzetwanden Zwevende vloeren Plaka dbreak Ophangsystemen Elastische ophangsystemen (valse plafonds, voorzetwanden en zwevende vloeren) Om te komen

Nadere informatie

Algemene informatie rubber kompensatoren

Algemene informatie rubber kompensatoren Algemene informatie rubber kompensatoren Montagevoorschriften De inbouw van rubber kompensatoren is eenvoudig en vereist geen speciale montage apparatuur. Rubber kompensatoren mogen in geen geval uitwendig

Nadere informatie

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6)

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Vraag 1 Een luidspreker en een microfoon zijn in principe op dezelfde manier opgebouwd. Alleen werken ze in omgekeerde richting. Wat bij een luidspreker

Nadere informatie

PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP

PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP Demonteren van het pompelement: De getallen tussen haakjes verwijzen naar de nummers op de onderdelentekening 1. Koppel de leiding los

Nadere informatie

KD Montage/demontagerichtlijnen

KD Montage/demontagerichtlijnen KD481.05/NL/01-06/2014 KD481.05 Montage/demontagerichtlijnen SUBARU: Forester (I, II, II FL, III), Legacy (IV, V), Impreza (G11, FL G11, GR/GV), MOTOREN 1.5 i, 2.0 (i, R, X, XS, STi, XT), 2.5 (STi, Ti,

Nadere informatie

Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden. Wat is schroefdraad:

Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden. Wat is schroefdraad: Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden Wat is schroefdraad: Schroefdraad is een groef in een gat die in een spiraalvorm loopt. Wanneer je die groef volgt ga je steeds rond door het gat en hierbij

Nadere informatie

...een product van BEKA

...een product van BEKA Algemene beschrijving en hydraulisch schakelschema Algemene beschrijving De hydraulisch aangedreven vetpomp BEKA HAMAX Systeem 2 wordt voornamelijk gebruikt voor het smeren van hydraulische hamers en alle

Nadere informatie

De werking van motoren

De werking van motoren 1 Oriëntatie Klaas is één van de jongens van de opleiding die niet op de lagere landbouwschool heeft gezeten. Op zijn vorige school, de MAVO, is er bij het vak Techniek wel iets over motoren gezegd, maar

Nadere informatie

Benodigdheden Lichtkastje met één smalle spleet, half cirkelvormige schijf van perspex, blad met gradenverdeling

Benodigdheden Lichtkastje met één smalle spleet, half cirkelvormige schijf van perspex, blad met gradenverdeling Naam: Klas: Practicum Wet van Snellius Benodigdheden Lichtkastje met één smalle spleet, half cirkelvormige schijf van perspex, blad met gradenverdeling Metingen bij breking van lucht naar perspex Leg de

Nadere informatie

AluTech 500 Series Gebruikershandleiding.

AluTech 500 Series Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. AluTech 3400 serie (opbouw) AluTech 3500 serie (inbouw) AluTech 540 AluTech 540/O Inhoud Pagina Overzicht bedieningselementen 2 Rugleuning instellen 3 Hoogte voetensteun instellen

Nadere informatie

KDP Montage-/demontage-instructies

KDP Montage-/demontage-instructies KDP459.510/NL/01 07-2014 KDP459.510 Montage-/demontage-instructies CITROËN: FIAT: LANCIA: PEUGEOT: Berlingo (M49 en M59), Dispatch, Jumpy, Xsara FL, Xsara Picasso, C4. Scudo, Ulysse (U6) Zeta 206, 306

Nadere informatie

Technisch gegevens van de motor

Technisch gegevens van de motor Lees de handleiding alvorens u begint met de installatie. Als deze instructie niet wordt gevolgd kan er geen aanspraak worden gemaakt op de garantie. Tevens kan dit de werking van de motor beïnvloeden.

Nadere informatie

Trilling en demping in de Zouthavenbrug

Trilling en demping in de Zouthavenbrug Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit Trilling en demping in de Zouthavenbrug A.A. van de Griend 9 november 2005 voetgangersbrug lichte gelaste stalen constructie lengte 61 m 19 ruimtelijke spanten

Nadere informatie

Invloeden van schok en trillingen op product en verpakkingen

Invloeden van schok en trillingen op product en verpakkingen Invloeden van schok en trillingen op product en verpakkingen Er zijn diverse invloeden die schade kunnen veroorzaken aan producten tijdens transport. Temperatuur, luchtvochtigheid, trillingen en schokken.

Nadere informatie

Bepaal de vrije ruimte, liftkooi op de laatste stopplaats, zorg dat de lift op stuit staat.

Bepaal de vrije ruimte, liftkooi op de laatste stopplaats, zorg dat de lift op stuit staat. Installatie handleiding SEF DB met 1 contact Bepaal de vrije ruimte, liftkooi op de laatste stopplaats, zorg dat de lift op stuit staat. Controleer of het juiste SEF hekwerk aanwezig is: SEF 700 minimale

Nadere informatie

Practicum Zuil van Volta

Practicum Zuil van Volta Practicum Zuil van Volta Benodigdheden Grondplaat, aluminiumfolie, stuivers (munten van vijf eurocent), filtreerpapier, zoutoplossing, voltmeter, verbindingssnoeren, schaar Voorbereidende werkzaamheden

Nadere informatie

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 90900, dossier

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 90900, dossier Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus Inleiding De kwalificatie Eerste Verbrandingsmotortechnicus kent drie kerntaken. Deze moeten alle drie worden beoordeeld. De

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

Meet-Instructie ritsscreen In de dag. Bestel-zonwering.nl Meetinstructie Ritsscreen in de dag versie 2013.2 1

Meet-Instructie ritsscreen In de dag. Bestel-zonwering.nl Meetinstructie Ritsscreen in de dag versie 2013.2 1 Meet-Instructie ritsscreen In de dag Bestel-zonwering.nl Meetinstructie Ritsscreen in de dag versie 2013.2 1 Goed meten is bepalend voor een passend resultaat. Het is niet moeilijk maar verreist wel een

Nadere informatie

Lagertechnologie. H. Verbruggen - Machine-onderdelen - lagertechnologie www.mechanismen.be G - 1

Lagertechnologie. H. Verbruggen - Machine-onderdelen - lagertechnologie www.mechanismen.be G - 1 Lagertechnologie G - 1 1) Inleiding Een wasmachine, een auto, de harde schijf van je computer, een elektromotor, allerhande machines, Ze hebben allen één ding gemeen: ze maken gebruik van lagers. Alles

Nadere informatie

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions Alignment, Vibrations & Mounting Solutions www.multalign.nl Inhoud MultAlign Services 3 Loctite Fixmaster Marine Chocking 4 Toepassen van Loctite Fixmaster 4 Classificatie documenten Loctite Fixmaster

Nadere informatie

Schöck Isokorb type QS 10

Schöck Isokorb type QS 10 Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type 10 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties 152 Afmetingen 153 Kopplaat staalconstructie/bijlegwapening 154 Capaciteiten/Voegafstanden/Inbouwtoleranties 155 Inbouwhandleiding

Nadere informatie

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen?

Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? werkblad experiment 4.5 en 5.4 (aangepast) naam:. klas: samen met: Hoe kun je de weerstand van voorwerpen vergelijken en bepalen? De weerstand R van een voorwerp is te bepalen als men de stroomsterkte

Nadere informatie

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1)

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Is de arbeid die moet verricht worden op een voorwerp om dat voorwerp over een afstand h omhoog te brengen, afhankelijk van de gevolgde weg? Kies een van

Nadere informatie

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies 1 2 Inhoud 1. Veiligheidsinstructies... 3 2. Gebruik volgens de voorschriften... 4 3. Omschrijving... 4 4. Toepassingstabel... 4 5. Montage... 4 5.1 Omschrijving van de onderdelen... 5 5.2 Meeneemring

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR STRINGLAB 2. (concept)

HANDLEIDING VOOR STRINGLAB 2. (concept) HANDLEIDING VOOR STRINGLAB 2. (concept) De werking van de Stringlab 2. Met de Stringlab 2 kan de hardheid van de bespanning van ieder racket en de buigstijfheid van de steel van het racket gemeten worden.

Nadere informatie

Branderketel 12V DC/ 24 V DC

Branderketel 12V DC/ 24 V DC Branderketel 12V DC/ 24 V DC Inhoudsopgave: blz Technische specificaties 2 Speciale waarschuwingen 3 Branderverstuiver / elektroden 3 Brandstofpomp 4-5 Elektrisch schema 6 Printplaat 6 Probleem / oplossing

Nadere informatie

ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen

ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen Practical Tip ContiTech Power Transmission Group ContiTech: Tips van experts voor vervanging van distributieriemen Gedetailleerde instructies voor CT 607 WP1 distributieriem kit in een Citroën Saxo (S0,

Nadere informatie

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove

Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde bove Een snaar vertoont de bovenstaande staande trilling. Met welke toon hebben we hier te maken? 1. De grondtoon; 2. De vijfde boventoon; 3. De zesde boventoon; 4. De zevende boventoon. Een snaar vertoont

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing & Probleemoplossing vibratoren.

Gebruiksaanwijzing & Probleemoplossing vibratoren. Pag. 1-7 Gebruiksaanwijzing & Probleemoplossing vibratoren. Pag. 2-7 Vibratorafstelling en probleemoplossing. Een elektromagnetische vibrator bestaat uit een elektromagneet (F)met daar tegenover een anker

Nadere informatie

Niveau 4 Prakticum Rijdynamica

Niveau 4 Prakticum Rijdynamica Principe metingen (metingen met een minimum aan materiaalkosten) SPORING, CAMBER, CASTER, KPI, UITSPOOR in de bocht en vierkantsuitlijning Benodigd materiaal: -hulpstukken volgens de tekeningen in de bijlage;

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

MECHANICA. Laboratorium RACEAUTO. Constructies 1 tot en met 30

MECHANICA. Laboratorium RACEAUTO. Constructies 1 tot en met 30 4 MECHANICA Laboratorium RACEAUTO Constructies 1 tot en met 0 1-Plaatsing boven elkaar van twee balken -Plaatsing boven elkaar van balken met twee spijkers -Verbinding van balken 4-Plaatsing boven elkaar

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

Knikarmschermen HZ-T2600. Montage / Gebruikershandleiding

Knikarmschermen HZ-T2600. Montage / Gebruikershandleiding Knikarmschermen HZ-T2600 Montage / Gebruikershandleiding Montage Handleiding HZ-T2600 De montage van dit product moet worden uitgevoerd door een vakman. Onjuiste montage kan leiden tot schade of verwondingen!

Nadere informatie

Torsie de vergeten trilling

Torsie de vergeten trilling Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit A.A. van de Griend 9 november 2006 torsie (

Nadere informatie

Unleash the power. Hoe bereiken wij onze prestaties?

Unleash the power. Hoe bereiken wij onze prestaties? Unleash the power Hoe bereiken wij onze prestaties? 2 Hoe bereiken wij onze prestaties? De werking van een verbrandingsmotor is afhankelijk van 3 factoren, namelijk: brandstof, zuurstof en ontsteking.

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem. Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem. Inhoud pakket; 1 vooraf geassembleerde remkast met remregelaar en stroom regelaar hierna vernoemd als BCS (Brake Controle

Nadere informatie

versie: januari 2011

versie: januari 2011 Rijsnelheid Het zaairesultaat wordt niet alleen bepaald door de perfectie en afstelling van de machine, maar ook door de rijsnelheid. De gewenste rijsnelheid is bij buitenvullers ongeveer 5 km per uur,

Nadere informatie

Temperatuur. Verklaring voor het verschijnsel. Bij de verbranding van het aardgas ontstaat waterdamp. Deze condenseert bij het koude glas.

Temperatuur. Verklaring voor het verschijnsel. Bij de verbranding van het aardgas ontstaat waterdamp. Deze condenseert bij het koude glas. Practicum water verwarmen Schenk koud leidingwater in een bekerglas (voor 70% vullen). Verhit het water met een teclubrander. Houd de temperatuur van het water in de gaten met een thermometer. Noteer alle

Nadere informatie

HepcoMotion. MHD Installatie en Handling Instructies

HepcoMotion. MHD Installatie en Handling Instructies HepcoMotion! LET OP BIJ OPTILLEN. Geschikt hefmateriaal dient gebruikt te worden wanneer de MHD geleiding verplaatst moet worden. Een volledige 1.46m lengte weegt 41 kg.! LET OP SCHERPE RANDEN. MHD geleidingen

Nadere informatie

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00

NL... Horizontaal tilsysteem. Vers. 3.00 NL.... Horizontaal tilsysteem Vers. 3.00 Horizontaal tilsysteem, 350 kg Artikelnrs.: 28456 met traploos regelbare gewichtsafstelling 28466 met 10 verschillende tilposities 1.00.... Doel en gebruik....

Nadere informatie

Algemene meubelhandleiding

Algemene meubelhandleiding Algemene meubelhandleiding INHOUD Ophangsystemen Blz. 3 Onderkast installeren Blz.4 Onderkast ontgrendelen Blz.6 Spiegel installeren Blz.7 Spiegelkast installeren Blz.8 Hoge kast installeren Blz.9 Stekkercontactdoos

Nadere informatie

Aankoppelen van de aftaktussenas.

Aankoppelen van de aftaktussenas. Aankoppelen van de aftaktussenas. antwoorden Doel Je kunt een aftaktussenas veilig en juist aankoppelen en controleren. Oriëntatie Met de aftakas kan een trekker werktuigen aandrijven. Als trekkerchauffeur

Nadere informatie

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

Montagehandleiding ROUND-IT 90 SOLUTION 90

Montagehandleiding ROUND-IT 90 SOLUTION 90 Montagehandleiding ROUND-IT 90 SOLUTION 90 Versie 2014/05 2 Deze douchedeur is alleen bestemd voor installatie in een hoek. ROUND-IT 90 SOLUTION 90 3 RICHTLIJNEN ALVORENS TE MONTEREN Volg de instructies

Nadere informatie

Introductie draaibank en draaiwerkstuk

Introductie draaibank en draaiwerkstuk Introductie draaibank en draaiwerkstuk 2 Inhoudsopgave Benaming onderdelen 3 Draaibank 4 De vaste kop 4 Het bed 4 Support 5 Losse kop 5 Gereedschap bij de draaibank 6 Opspangereedschap werkstuk 6 De drieklauw

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie