Jaarverslag 2005 PHORZA. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2005 PHORZA. Inleiding"

Transcriptie

1 PHORZA Jaarverslag 2005 Inleiding Er is in 2005 hard gewerkt. Een belangrijke stap voorwaarts is geweest de ontwikkeling en vaststelling in de ledenvergadering van het werkplan 2005/2006 dat de titel meekreeg Werk in Uitvoering. Dat neemt echter niet weg dat het bestuur van de nieuwe vereniging, zoals deze door fusie vanaf 2005 tot stand is gekomen, ondermeer veel tijd heeft moeten besteden aan discussies over de koers en de identiteit van de vereniging. Vastgesteld moest worden dat beroepskrachten zich makkelijker identificeren met een functie dan met een beroep. Die oriëntatie van beroepskrachten vloeit direct voort uit de ontwikkeling van het werk op het terrein van zorg en welzijn, een ontwikkeling welke wordt bepaald door historisch gegroeide verhoudingen waarvan verzuiling waarschijnlijk de belangrijkste richtinggevende factor is geweest. Met een rolverdeling tussen de overheid als regelgever enerzijds en het verzuilde particulier initiatief als uitvoeringsinstantie anderzijds. En elke zuil met een eigen beroepswerkelijkheid aansluitend bij een per zuil verschillende pakket van normen en waarden. Katholieke zorg en welzijn (en onderwijs) waren niet christelijk, gereformeerde zorg en welzijn (en onderwijs) waren niet hervormd enz. Formeel heeft de verzuiling de aftocht geblazen, feitelijk spelen de verschillende oriëntaties nog steeds een rol. In het werkplan van Phorza heeft het bestuur Social Work en de nieuwe beroepenstructuur (vastgesteld in november 2005) als richtinggevende kaders neergezet voor (agogische) beroepsontwikkeling. Kaders die het mogelijk moeten maken om de vele functies en (pseudo)beroepen onder slechts enkele noemers bijeen te brengen. De visie van het bestuur is dat benadrukken van (geringe) onderlinge verschillen i.p.v. (grote) overeenkomsten een belemmering vormen voor de beroepsontwikkeling en voor de ontwikkeling van kwaliteit op het terrein van zorg en welzijn. Door die visie heeft het bestuur van Phorza zich in 2005 laten leiden bij

2 het uitvoeren van het werkplan. Bij wijze van verslaglegging wordt in het hiernavolgende nagegaan wat er van de uitvoering van het werkplan terecht is gekomen. De missie van Phorza Bij het innemen van een plaats tussen al diegenen die bijdragen aan de discussie over ontwikkeling en kwaliteit van beroepen op het terrein van zorg en welzijn, heeft het bestuur voortdurend benadrukt dat alle inspanningen uiteindelijk afgemeten moeten kunnen worden aan de kwaliteit van de professional. Diens kennis en kunde bepalen het uiteindelijk resultaat. Vastgesteld kan worden dat geleidelijk dat besef ook begint door te dringen bij overheid en werkgevers. Met name komt dit tot uitdrukking in gesprekken die met de overheid (VWS) en werkgevers (MO-groep) op verschillende niveaus zijn gevoerd. Beroepskenmerken Met betrekking tot de beroepskenmerken (welomschreven beroepsprofiel, eisen beroepsuitoefening, borging en kwaliteit van het beroep door inschrijving in een beroepsregister, beroepscode, tuchtrecht) heeft het bestuur de opvattingen zoals deze in het werkplan zijn neergelegd vooral ingebracht in gesprekken met andere beroepsverenigingen (voor de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers NVMW). Met andere beroepsverenigingen is overleg gezocht over mogelijke samenwerking. Dit overigens mede als gevolg van de opstelling van de overheid die wel belang hecht aan professionalisering maar niet in gesprek wil met allerlei kleinere of iets minder kleine beroepsverenigingen. Samenwerking is dus nodig om een plek in de debatten te kunnen verwerven. Vanuit het Phorza bestuur is deelgenomen aan een bijeenkomst van een grote groep belanghebbenden (overheid, onderwijs, bonden, werkveld, beroepsverenigingen, wetenschap) waarin is gesproken over de ontwikkeling van een nieuwe en effectievere overlegstructuur. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de NVMW. Leidend was een notitie (met analyses en voorstellen) van de voorzitter van de NVMW. Op de uitkomsten van die bijeenkomst wordt nog doorgewerkt. Activiteiten A. Activiteiten t.b.v. de leden: Aan alle leden wordt een tijdschrift naar keuze uit het SWP-aanbod aangeboden (begrepen in de contributie). Voor leden van de NBAA is een voorlopige tussenoplossing gevonden door het eigen blad vooralsnog te handhaven. Masterclasses werden voorbereid voor het najaar Deze moesten echter naar begin 2006 worden verplaatst. Gevolg is dat er uiteindelijk geen masterclasses in 2005 zijn gegeven. Inmiddels heeft het bestuur besloten de ontwikkeling en organisatie van masterclasses onder te brengen bij een daartoe ingerichte organisatie. Randvoorwaarde is dat dergelijke activiteiten kostendekkend moeten worden gerealiseerd.

3 Er is veel nagedacht over de ontwikkeling van programma s voor en het faciliteren van functiegroepen. De resultaten van die inspanningen zijn niet groots. Dat is met name een gevolg van de geringe belangstelling vanuit de leden om functiegroepen te onderhouden. Met een vertegenwoordiging van de leden is in het najaar intensief gesproken over de mogelijkheden leden bij de ontwikkeling en het functioneren van Phorza te betrekken. In maart 2006 heeft dat geresulteerd in een extra ledenvergadering over de ontwikkelingsstrategie van Phorza. Voor 2007 zal weer een werkplan moeten worden opgesteld. Het bestuur wil daar leden bij betrekken. Initiatieven daartoe zullen in het najaar 2006 worden genomen. Een opiniepagina bestuur/leden/derden op de website is nog niet ingericht. Wel wordt in de geest van dit voornemen regelmatig de gelegenheid geboden op artikelen en nieuws op de site te reageren. In dat kader is van belang vast te stellen dat de site van Phorza redelijk frequent wordt bezocht. B. Activiteiten t.a.v. beroepsontwikkeling: Het bestuur van Phorza heeft zich op het standpunt gesteld dat beroepsontwikkeling moet worden gedragen door de implementatie van de nieuwe beroepenstructuur. Implementatie houdt ook in dat voor de opleiding in de agogische sector een voor iedere beroepsbeoefenaar geldend algemeen opleidingsdeel van toepassing zal zijn. Daarnaast kan de opleiding voorzien in specialisaties. Het algemene beroep kan worden aangeduid met de europese term Social Work. Via specialisaties kan voor een of meer specifieke richtingen worden gekozen. Dit is het standpunt dat door Phorza sinds 2005 wordt uitgedragen. M.b.t. het beroepsregister was sprake van toenadering tussen het beroepsregister voor agogische beroepen (indertijd in het leven geroepen door de NVSPH) en dat van de NVMW. Mogelijkheden van samenwerking/samengaan werden door de betreffende besturen verkend. Dat zou naar de mening van het Phorza-bestuur een goede stap zijn naar een meer algemeen beroepsregister voor professionals Social Work. De ontwikkeling is door het Phorza-bestuur regelmatig besproken. Vanuit het bestuur zijn contacten onderhouden met het onderwijsveld. Met name is gesproken met een vertegenwoordigster van het Landelijk Overleg Opleidingen SPH en met vertegenwoordigers van zowel de Haagse als Leidse Hogeschool. Naar aanleiding van het vaststellen van de nieuwe beroepenstructuur is deelgenomen aan overleg op het niveau van het sectorale adviescollege van de HBO-raad. Bijgedragen wordt aan de ontwikkeling van het werkplan van het Platform!

4 Kwalificatiebeleid waar onderwijs ook hoog op de agenda staat. Het bestuur is versterkt door toetreding van een docent van de Haagse Hogeschool. Ook in dit kader heeft het bestuur de visie uitgedragen dat toegewerkt moet worden naar een algemene opleiding Sociale Work welke in belangrijke mate aansluit bij de nieuwe beroepenstructuur. Phorza heeft drie beroepscodes (een van elk der fusiepartners). In 2005 zijn voorbereidingen getroffen om te komen tot een rondetafelgesprek met deskundigen op het terrein van beroepsethiek, beroepscode en beroepstuchtrecht. Het gesprek zal in 2006 plaatshebben. Een gesprek met hoogleraren (SPH, opvoeding, kinderopvang en methodiek) is voorbereid en zal in het voorjaar van 2006 plaatshebben. In dat gesprek zullen thema s voor wetenschappelijk onderwijs worden geïnventariseerd. Phorza was betrokken bij de voorbereiding van het congres Jeugdzorg in Onderzoek dat in januari 2006 heeft plaatsgehad. Ook bij een vervolgcongres in 2007 zal Phorza weer van de partij zijn. C. Vertegenwoordiging en belangenbehartiging: Phorza heeft deelgenomen aan discussies over landelijke overlegstructuren. Mede namens Phorza heeft de directeur van de NVMW zitting genomen in het Platform Kwalificatiebeleid. De voorzitter van Phorza heeft zitting genomen in het voorlopig Platform Social Work, een ontmoetingsplaats voor vertegenwoordigers van opleidingen, werkveld,kenniscentra, bonden en beroepsverenigingen. De indruk is ontstaan dat de bestaande overlegstructuren tamelijk ondoorzichtig en mogelijk onvoldoende effectief zijn. Met name binnen de samenwerking met andere beroepsverenigingen is hier aandacht aan besteed. Er is veel aandacht en werk besteed aan samenwerking met andere beroepsverenigingen. Belangrijkste gesprekspartner daarbij is de NVMW. Eind november kon een gezamenlijke strategienotitie worden vastgesteld. Deze notitie legt een fundament onder samenwerking welke zich richt op bijdragen aan Wet- en regelgeving t.a.v. beroepsregistratie, bij- en nascholing en (materiële) facilitering, beïnvloeding van werkgevers en aanpassing van CAO s alsmede op implementatie van de nieuwe beroepenstructuur. T.a.v. de inspanningen van Phorza op het terrein van het beroepsonderwijs en samenwerking met wetenschappers werd in het voorafgaande reeds gewezen. Ten aanzien van de actualiteit heeft Phorza zich via de voorzitter vooral gemengd in de debatten naar aanleiding van de zaak Savanna. Hierbij werd met name de verantwoordelijkheidsvraag aan de orde gesteld. Het gaat niet aan, aldus de interventie, beroepskrachten (strafrechtelijk)

5 verantwoordelijk te stellen indien eventuele functioneringstekorten toe te schrijven zijn aan onvoldoende equipering en facilitering door werkgevers en beleidsmakers. In dat kader waren acties van de Belangenvereniging Medewerkers Jeugdzorg succesvol. Minister Donner zegde veel extra middelen toe voor de implementatie van een reeds eerder ontwikkelde methodiek in de jeugdbescherming. Er is veel genetwerkt door de leden van het bestuur. Dit kwam met name tot uitdrukking in de deelname van Phorza in overleg en samenwerking. Leiding en organisatie: Het is niet eenvoudig gebleken een kleine vereniging met slechts zeer beperkte ondersteuning op koers te houden. Door Phorza onder te brengen bij de SWP en door het scheppen van een combinatiefunctie (deel SWP, deel Phorza) is bereikbaarheid en een eenvoudige vorm van kantoor-ondersteuning gerealiseerd tegen beperkte kosten. Voor het overige kwam (en komt) het leeuwendeel van de werkzaamheden neer op de schouders van de bestuursleden. Leiding wordt voornamelijk gegeven via een hoge vergaderfrequentie (het DB vergaderde in 2005 eenmaal per 14 dagen met uitzondering van vakantieperiodes). Bestuur: Het bestuur bestond in 2005 uit 7 personen. Allen afkomstig van de oorspronkelijke fusiepartners. 5 van de 7 leden vormden het DB. Er is met hoge frequentie door het DB vergaderd. Het bleek in 2005 niet mogelijk al tot een werkbare portefeuilleverdeling te komen. Veel tijd is gaan zitten in het uitzetten van een koers en het presenteren van Phorza naar buiten toe. Waar mogelijk werd gebruik gemaakt van de netwerken van individuele bestuursleden (SWP, Collegio, Haagse Hogeschool, Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg). De website van Phorza werd onderhouden door de penningmeester en door de kantoorassistente. Financiën en middelen: Apart van dit jaarverslag zal een financieel verslag worden gepresenteerd. Het jaar 2005 kon met een positief saldo worden afgesloten. Pogingen bij VWS subsidie binnen te halen hebben wel veel inspanning gekost doch geen resultaat opgeleverd. VWS wil geen kleine organisaties meer subsidiëren. In het algemeen lijkt de overheid een wat tweeslachtig beleid te voeren. Enerzijds wordt steeds vaker het belang van beroepsverenigingen en professionalisering benadrukt maar van investering in de ontwikkeling daarvan is geen sprake. In het kader van de samenwerking met andere beroepsverenigingen zullen de pogingen toch wat extra middelen van de overheid te betrekken, worden voortgezet.

Phorza WERK IN UITVOERING. Werk- en activiteitenplan 2005/2006

Phorza WERK IN UITVOERING. Werk- en activiteitenplan 2005/2006 Phorza WERK IN UITVOERING Werk- en activiteitenplan 2005/2006 Phorza Beroepsorganisatie Postbus 257 1000 AG AMSTERDAM Telefoon 020 4277526 Mail: kantoor@phorza.nl Web: www.phorza.nl mei 2005 INLEIDING

Nadere informatie

NVMW & PHORZA INSPRAAKFORMULIER. INSPRAAKFORMULIER voor de INSPRAAKVERSIE BEROEPSCODE/ADDENDUM VOOR DE JEUGDZORGWERKER

NVMW & PHORZA INSPRAAKFORMULIER. INSPRAAKFORMULIER voor de INSPRAAKVERSIE BEROEPSCODE/ADDENDUM VOOR DE JEUGDZORGWERKER i INSPRAAKFORMULIER Naam: Functie: Organisatie: Email: (Indien van toepassing) ledennummer: De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk werkers / NVMW verenigt maatschappelijk werkers werkzaam in verschillende

Nadere informatie

Actieplan Professionalisering Jeugdzorg: de resultaten

Actieplan Professionalisering Jeugdzorg: de resultaten Actieplan Professionalisering : de resultaten Professionele jeugdzorg met uitstekend opgeleide hulpverleners, een overzichtelijke beroepenstructuur, versterking van de beroepsregistratie, doordachte beroepsethiek

Nadere informatie

Bijlage 1: Deelnemers Pedagogenplatform 6 Bijlage 2: Profiel deelnemers Pedagogenplatform 7

Bijlage 1: Deelnemers Pedagogenplatform 6 Bijlage 2: Profiel deelnemers Pedagogenplatform 7 Jaarverslag 2004-2005 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1 Doel 3 2 Positie van het platform 3 3 Wie vormen het platform? 3 4 Werkwijze 3 5 Publicaties en standpunten 5 Bijlage 1: Deelnemers Pedagogenplatform 6

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Phorza, 10 juni 2006

Algemene Ledenvergadering Phorza, 10 juni 2006 Algemene Ledenvergadering Phorza, 10 juni 2006 Afwezig van het bestuur Phorza: Afra Groen : Lid Dagelijks Bestuur Botte Ouderkerken : Lid Algemeen Bestuur Aanwezig van het bestuur Phorza: Ed Oudejans :

Nadere informatie

Inzicht en acties naar aanleiding van de enquête.

Inzicht en acties naar aanleiding van de enquête. Inzicht en acties naar aanleiding van de enquête. Bureau Architectenregister heeft in het voorjaar van 2015 een onderzoek onder de ingeschrevenen in het register laten uitvoeren. Aan alle bij Bureau Architectenregister

Nadere informatie

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering. ALV 15.01.03 Vergadering ALV 12 februari 2015 Agendapunt 4. Werkplan 2015 Gevraagde actie Goedkeuring Samenvatting/omschrijving Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Nadere informatie

Jaarverslag beroepsvereniging Phorza 2007

Jaarverslag beroepsvereniging Phorza 2007 Jaarverslag beroepsvereniging Phorza 2007 Phorza haar doelstelling, haar omgeving en haar mogelijkheden. Organisatiegraad van sociaal agogen moet omhoog! De overheid stimuleert professionalisering! De

Nadere informatie

CONC Werkplan 2008-2009

CONC Werkplan 2008-2009 CONCEPT Werkplan 2008-2009 Phorza Jaarverslag_10pt.indd 1 13-2-2008 15:13:34 Wat is Phorza? Phorza is een beroepsvereniging voor professionals in het sociaal-agogisch werk. Zij levert een bijdrage aan

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

Professionalisering in de jeugdzorg Factsheet Actieplan

Professionalisering in de jeugdzorg Factsheet Actieplan Professionalisering in de jeugdzorg Factsheet Actieplan Actieplan Professionalisering in de Jeugdzorg Het actieplan in vogelvlucht Professionals in de jeugdzorg die werken met jeugdigen en hun ouders doen

Nadere informatie

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak

PAGINA 1/5. Voortgang onderzoek naar samenwerking CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak STUKNUMMER AV 2013-054 Verzonden 15 november 2013 ARCHIEFKENMERK Notitie AAN Algemene vergaderingen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak AFKOMSTIG VAN Besturen CNV Onderwijs en CNV Publieke Zaak DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Deze factsheet biedt informatie over beroepsregistratie

Nadere informatie

Jeugdhulp is geen kinderspel

Jeugdhulp is geen kinderspel Jeugdhulp is geen kinderspel Informatie voor gemeenten over de wettelijk verplichte registratie van jeugdhulpverleners Registratie jeugdhulpverleners, een sprong vooruit U heeft als gemeente de rol van

Nadere informatie

Registratiecriteria jeugdzorgwerkers d.d. 29 februari 2016

Registratiecriteria jeugdzorgwerkers d.d. 29 februari 2016 Registratiecriteria jeugdzorgwerkers d.d. 29 februari 2016 Bijlage I: Eisen tot registratie jeugdzorgwerker De eisen tot registratie zijn ondergebracht in twee regelingen: 1) voor jeugdzorgwerkers die

Nadere informatie

Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld

Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld Bladnummer 1 Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld Bijlage 4 Preambule 1. Het hbo-kunstvakonderwijs streeft naar een goede afstemming van de opleidingen op de beroepspraktijk

Nadere informatie

- gezamenlijke vieringen, missionair werk, vormings-, toerustings- en jeugdwerk

- gezamenlijke vieringen, missionair werk, vormings-, toerustings- en jeugdwerk Overeenkomst tot het aangaan van een Samenwerkingsverband als bedoeld in ordinantie 2-11-5 en 6 van de Kerkorde van de Protestantse kerk in Nederland tussen de Hervormde gemeenten, de Gereformeerde kerk

Nadere informatie

Registratiecriteria jeugdzorgwerkers

Registratiecriteria jeugdzorgwerkers Registratiecriteria jeugdzorgwerkers Bijlage I: Eisen tot registratie jeugdzorgwerker De eisen tot registratie zijn ondergebracht in twee regelingen: 1. voor jeugdzorgwerkers die werkzaam zijn in de jeugdzorg

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 JAARVERSLAG Cliëntenraad BJZ Groningen 1

Jaarverslag 2014 JAARVERSLAG Cliëntenraad BJZ Groningen 1 JAARVERSLAG 2014 Cliëntenraad BJZ Groningen 1 Inleiding 2014 was een intensief jaar voor de Cliëntenraad van Bureau Jeugdzorg Groningen. De overheveling van taken naar de Groninger gemeenten moest in dit

Nadere informatie

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking 1 VOORWOORD Met trots presenteert de Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking (BCMB) de

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld

Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld Bladnummer 1 Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld Preambule 1. Het hbo-kunstvakonderwijs streeft naar een goede afstemming van de opleidingen op de beroepspraktijk

Nadere informatie

Activiteiten VHP-Zorg in 2013

Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Activiteiten VHP-Zorg in 2013 Ten behoeve van de leden biedt de VHP-Zorg op vier gebieden diensten aan: 1. Individuele belangenbehartiging 2. Collectieve belangenbehartiging 3. Ondersteuning/uitwisseling

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Beleidsplan V&VN Opleiders Versie Ter vaststelling in bestuursvergadering van juni Bestuur platform Opleiders

Beleidsplan V&VN Opleiders Versie Ter vaststelling in bestuursvergadering van juni Bestuur platform Opleiders Beleidsplan V&VN Opleiders 2015 2017 Versie 2016 0530 Ter vaststelling in bestuursvergadering van juni 2016 Bestuur platform Opleiders 0 Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Missie, visie en doelstellingen...2

Nadere informatie

S T A R T N OT I T I E. Sectororganisatie Gezelschapsdieren. In deze notitie worden de navolgende begrippen gebruikt, waaronder wordt verstaan:

S T A R T N OT I T I E. Sectororganisatie Gezelschapsdieren. In deze notitie worden de navolgende begrippen gebruikt, waaronder wordt verstaan: S T A R T N OT I T I E Sectororganisatie Gezelschapsdieren Begrippen In deze notitie worden de navolgende begrippen gebruikt, waaronder wordt verstaan: PVH Gezelschapsdieren Organisaties Sector Toezichthoudend

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 793 Preventief gezondheidsbeleid Nr. 255 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten.

2.1 Het bestuur is het Stichtingsbestuur en bestaat uit de bestuursleden zoals vastgelegd in de statuten. Huishoudelijk Reglement Structuur en werkwijze Stichting Fibula In dit huishoudelijke reglement zijn die onderwerpen geregeld, die niet in de statuten vervat zijn, en waarin de belangrijkste afspraken

Nadere informatie

Competentieprofiel MZ Opleider. Competentieprofiel voor mz-opleider.

Competentieprofiel MZ Opleider. Competentieprofiel voor mz-opleider. Competentieprofiel MZ Opleider Dit is een verkorte versie van het document dat is vastgesteld door de ledenvergaderingen van BVMP en BVMZ. In de volledige versie zijn enkele bijlagen toegevoegd, deze worden

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014 Gouda, 20 februari 2015 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2014 De topics in 2014: Lancering van de website van de SSG Het forum rond de gemeenteraadsverkiezingen In gesprek met de ouderenbonden

Nadere informatie

Hoofdlijnen implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg

Hoofdlijnen implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg Hoofdlijnen implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg 2010 Nederlands Jeugdinstituut Catharijnesingel 47 Postbus 19221 3501 DE Utrecht Telefoon 030-230 63 44 Website www.nji.nl E-mail infojeugd@nji.nl

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2015

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2015 Gouda, 24 maart 2016 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2015 De speerpunten in 2015: In gesprek met de ouderenbonden om inhoudelijk af te stemmen en meer samen te werken De viering van de internationale

Nadere informatie

Plan van aanpak Beroepsvereniging Reclassering.

Plan van aanpak Beroepsvereniging Reclassering. Plan van aanpak 2014-2017 Beroepsvereniging Reclassering. 1 Inleiding Op het congres op 1 november 2013, Vakmanschap van de Reclasseringswerker is aangekondigd dat de mogelijkheden onderzocht gaan worden

Nadere informatie

Verbinden en beïnvloeden op terrein van publieke dienstverlening

Verbinden en beïnvloeden op terrein van publieke dienstverlening Jaarplan 2010 Verbinden en beïnvloeden op terrein van publieke dienstverlening Nog even: het Akkoord in Emmen: - de nadruk te leggen op het beïnvloeden van het debat rondom publieke dienstverlening en

Nadere informatie

Toekomst VKL De Amershof, Amersfoort Vrijdag 27 mei 2016

Toekomst VKL De Amershof, Amersfoort Vrijdag 27 mei 2016 Toekomst VKL De Amershof, Amersfoort Vrijdag 27 mei 2016 Aanleiding Veel groepen, veel ideeën, veel enthousiasme maar Versplintering bij zowel afasie als TOS Gevolg Onvoldoende daadkracht Onvoldoende gezag

Nadere informatie

Fase 2 Project Beroepenstructuur. Jeugdzorg. Stappenplan Januari december 2008

Fase 2 Project Beroepenstructuur. Jeugdzorg. Stappenplan Januari december 2008 Fase 2 Project Beroepenstructuur Jeugdzorg Stappenplan Januari december 2008 5 maart 2008 1 Conceptprofiel stap 1 Het maken van eerste conceptprofiel op basis van documentanalyse en interviews. Uitgangspunt

Nadere informatie

Professioneel Statuut Jeugdzorg

Professioneel Statuut Jeugdzorg Professioneel Statuut Jeugdzorg ten behoeve van Jeugdzorgwerkers & Gedragswetenschappers model versie mei 2014 Opgesteld door: Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) Nederlands

Nadere informatie

Jaarplan 2014. KNMG district Groningen. info@knmg- groningen.nl

Jaarplan 2014. KNMG district Groningen. info@knmg- groningen.nl Jaarplan 2014 KNMG district Groningen info@knmg- groningen.nl BESPREKING IN JAARVERGADERING 28 mei 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen... 3 Vernieuwing beleid... 3 Doelstellingen KNMG district Groningen...

Nadere informatie

De bouwsessies van de campagne Verankering zoekt bouwers!

De bouwsessies van de campagne Verankering zoekt bouwers! De bouwsessies van de campagne Verankering zoekt bouwers! Het programma Beter Benutten stopt na 2017. Onder de noemer verankering onderzoeken we hoe we de werkwijze en samenwerking, die binnen Beter Benutten

Nadere informatie

Plan van aanpak. Professionalisering jeugdzorg

Plan van aanpak. Professionalisering jeugdzorg Plan van aanpak Professionalisering jeugdzorg Stuurgroep Professionalisering eugdzorg MOgroep Opgesteld door: NIZW Beroepsontwikkeling Paul Vlaar Marion van Hattum In samenwerking met: MOgroep Karien Hagemeijer

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA 2014 1 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Activiteiten 4 3. Publiciteit 5 4. Samenwerking en kennisuitwisseling 5 5. Interne organisatie

Nadere informatie

Redactiestatuut DE PSYCHOLOOG Vastgesteld door het Algemeen Bestuur, 29 oktober 2014

Redactiestatuut DE PSYCHOLOOG Vastgesteld door het Algemeen Bestuur, 29 oktober 2014 Redactiestatuut DE PSYCHOLOOG Vastgesteld door het Algemeen Bestuur, 29 oktober 2014 1 Inleiding 1.1 DE PSYCHOLOOG is het tijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de landelijke beroepsvereniging

Nadere informatie

Professionaliteit verankerd. Kwaliteit van de professional in de schijnwerpers

Professionaliteit verankerd. Kwaliteit van de professional in de schijnwerpers Professionaliteit verankerd Kwaliteit van de professional in de schijnwerpers Kwaliteit van de professional leidt tot kwaliteit in meedoen Professionaliteit verankerd Kwaliteit van de professional in de

Nadere informatie

Adviezen Jaarverslag 2015 Cliëntenraad MEE Noordwest-Holland. De cliëntenraad

Adviezen Jaarverslag 2015 Cliëntenraad MEE Noordwest-Holland. De cliëntenraad Jaarverslag 2015 Cliëntenraad MEE Noordwest-Holland De cliëntenraad MEE Noordwest-Holland kent grote waarde toe aan een goed functionerende cliëntenraad. Om de cliëntenraad in haar adviserende en signalerende

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Algemene informatie Bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem

Algemene informatie Bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem Algemene informatie Bedrijfstakgroep Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 1.1 MBO Raad en btg Mobiliteit, Transport, Logistiek en Maritiem 3 1.2 Over de btg Mobiliteit,

Nadere informatie

JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2014

JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2014 JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2014 STICHTING HET ERFDEEL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Raad van Toezicht van Stichting Het Erfdeel. Hiermee legt de RvT verantwoording af over haar wijze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 892 Wijziging van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met samenwerking tussen onbekostigd

Nadere informatie

Beleidsdocument 2010 2014. voor de ITP Patiëntenvereniging Nederland (Immuun Trombocytopenie)

Beleidsdocument 2010 2014. voor de ITP Patiëntenvereniging Nederland (Immuun Trombocytopenie) ITP Patiëntenvereniging Nederland Beleidsdocument 2010 t/m 2014 Beleidsdocument 2010 2014 voor de ITP Patiëntenvereniging Nederland (Immuun Trombocytopenie) Colofon ITP Patiëntenvereniging Nederland Adres:

Nadere informatie

De erkenning als psycholoog: een must!

De erkenning als psycholoog: een must! De erkenning als psycholoog: een must! Enkele misverstanden rechtgezet De erkenning als psycholoog is niet vrijwillig, maar wettelijk verplicht. staat niet gelijk aan een lidmaatschap bij een beroepsvereniging.

Nadere informatie

Gespreksnotitie. Verkenning toekomstscenario s. versie 23 september Gespreksnotitie

Gespreksnotitie. Verkenning toekomstscenario s. versie 23 september Gespreksnotitie Gespreksnotitie Verkenning toekomstscenario s versie 23 september 2019 Gespreksnotitie Inhoudsopgave Inleiding Aanleiding en urgentie Scenario s Financiële consequenties van scenario s Samenvatting en

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG regio Midden Brabant JAARVERSLAG 2014-2015 2015 Initiatief van de cliëntenraden: Inhoud: Voorwoord Pagina 3 Algemene Informatie Pagina 4 Wat is het Platform Pagina 4 Overlegmomenten Pagina 4 Doelstellingen

Nadere informatie

Onderzoek verricht door Collegio in opdracht van de NVSPH. Vergelijkend onderzoek in CAO s. Phorza Postbus 257 1000 AG AMSTERDAM www.phorza.

Onderzoek verricht door Collegio in opdracht van de NVSPH. Vergelijkend onderzoek in CAO s. Phorza Postbus 257 1000 AG AMSTERDAM www.phorza. Document geplaatst op website phorza, februari 2005 Onderzoek verricht door Collegio in opdracht van de NVSPH. Vergelijkend onderzoek in CAO s Phorza Postbus 257 1000 AG AMSTERDAM www.phorza.nl 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief VML 2 e kwartaal 2017 Pagina 1. Beste VML leden,

Nieuwsbrief VML 2 e kwartaal 2017 Pagina 1. Beste VML leden, Beste VML leden, In de ALV van 16 april 2016 stond het agendapunt Toekomst VML geagendeerd. Bijna een jaar later hebben we in de ALV van 8 april jl. opnieuw dit onderwerp aan de orde gesteld. De jubileumbijeenkomst

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de academische opleidingsschool ROSRijnland

Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de academische opleidingsschool ROSRijnland Samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de academische opleidingsschool ROSRijnland De ondertekenende partijen, Bonaventuracollege te Leiden Northgo College te Noordwijk Rijnlands Lyceum Sassenheim te

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2012

Nieuwsbrief oktober 2012 Nieuwsbrief oktober 2012 Jaargang 4 nummer 2 Stichting Landelijk Huurders Platform Voorwoord Wist u dat: Naar aanleiding van de uitkomsten van onze regiobijeenkomst hebben wij besloten u in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Bestuursverslag Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland

Bestuursverslag Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland Bestuursverslag 2018 Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland Mei 2019 Kort bestuursverslag VBWTN 2018 Het algemeen bestuur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding... 3 Bureau en infrastructuur... 5 Bestuursactiviteiten... 6 Strategie... 7 Activiteiten van de vereniging... 8 Relaties... 11 Versterking van de vereniging... 13

Nadere informatie

Jaarverslag WVOI 2017

Jaarverslag WVOI 2017 Jaarverslag WVOI 2017 Belangrijkste ontwikkelingen in 2017 - Cao-akkoord 2017 - Voorbereidingen nieuwe cao vanaf 2018 - Evaluerend onderzoek naar de effecten van de uitruil van de leeftijd gerelateerde

Nadere informatie

Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd en beslist in de volgende samenstelling:

Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd en beslist in de volgende samenstelling: Beslissing van het College van Toezicht van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ in zaaknummer 15.085T Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige

Nadere informatie

Specialisatie jonge kinderen

Specialisatie jonge kinderen Als leraar staat u voor de taak om passend onderwijs te bieden aan alle leerlingen. Ook aan de jonge kinderen, zij gedragen zich anders en leren op een andere manier dan oudere kinderen. Dit vraagt van

Nadere informatie

Stimuleringsregeling. Leren en Ontwikkelen Professionals. Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening FCB, 2013

Stimuleringsregeling. Leren en Ontwikkelen Professionals. Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening FCB, 2013 Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen Professionals Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening FCB, 2013 Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen Professionals W&MD 21 december 2012, Pagina 1 van

Nadere informatie

De ondergetekenden, Zijn het volgende overeengekomen: Er is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid.

De ondergetekenden, Zijn het volgende overeengekomen: Er is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid. Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: oprichting TASKFORCE en BESTUURLIJK OVERLEG INTEGRITEIT ZORGSECTOR De ondergetekenden,

Nadere informatie

Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam

Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam Afdeling Onderwijs, Jeugd en Educatie Team Onderwijs VO Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam Betrokken partijen: De instellingen voor Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Algemeen... 3 Fondsen werving.... 3 Public Relations... 4 Bestuurssamenstelling... 5 Financiën... 5 Financieel verslag...

Nadere informatie

Samenvatting tussenrapportage SP+

Samenvatting tussenrapportage SP+ ALGEMENE GEGEVENS Totaal: 320 miljoen euro gereserveerd voor de periode van 2017-2021, verdeeld over 4 tijdvakken, bedoeld om extra impuls te geven aan (scholings) activiteiten, primair gericht op het

Nadere informatie

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein?

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat Pb 1061 2302 BB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2013 HOVO-Nederland Jaarverslag 2013 In 2013 heeft HOVO Nederland een nieuwe start

Nadere informatie

Reglement Ouderplatform Albeda College

Reglement Ouderplatform Albeda College Reglement Ouderplatform Albeda College Dit reglement is vastgesteld op 31-05-17 en geldig tot 31-05-22 Artikel 1: begripsomschrijving en toelichting op begrippen In dit ouderplatform reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 435 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Bedrijfstakgroep Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid

Jaarverslag 2018 Bedrijfstakgroep Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Jaarverslag 2018 Bedrijfstakgroep Zakelijke Dienstverlening en Veiligheid Btg ZDV Vertrouwen in de toekomst! Auteur(s) Yvon van der Steenhoven MBO Raad Houttuinlaan 6 Postbus 2051 3440 DB Woerden T: 0348-75

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaarverslag 2014

Jaarverslag. Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 1 1. Nardus NARDUS behartigt de belangen van de bij haar direct en indirect aangesloten uitvaartverenigingen en wil vanuit die belangenbehartiging een positieve bijdrage leveren aan de

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016 Versie: 1.0 april 2016 Introductie April 2016 Voor u ligt het werkplan 2016 van de thema-afdeling. Dit werkplan is een aanscherping van het concept-werkplan dat in 2015 in twee algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg

Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg . Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 1 Jaarverslag Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 2015 Februari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2013-2015 INHOUD I Inleiding 2 II Uitgangspunten waar dit Koningskind voor staat 4 III Organisatie Randvoorwaarden 6 IVDoelstellingen waar dit Koningskind voor gaat 8 V Lange termijn 9 1 I

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 040 Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het invoeren van een fusietoets in het onderwijs (fusietoets in het onderwijs) Nr.

Nadere informatie

In het jaar 2017 bestaat de Wmo-adviesraad uit:

In het jaar 2017 bestaat de Wmo-adviesraad uit: JAARVERSLAG Wmo-adviesraad Epe 2017 Postbus 49 8160 Epe www.wmoadviesraadepe.nl info@wmoadviesraadepe.nl In het jaar 2017 bestaat de Wmo-adviesraad uit: Mevrouw C. Van der Valk, voorzitter (tot 1 september)

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg Strategisch plan 2019-2021 De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg NVRG Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie W.G. Plein 209, 1054 SE Amsterdam T 020 6123078 E nvrg@nvrg.nl

Nadere informatie

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg Strategisch plan 2019-2021 De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg NVRG Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie W.G. Plein 209, 1054 SE Amsterdam T 020 6123078 E nvrg@nvrg.nl

Nadere informatie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Beleidsplan Stichting Geschiedenis Fysiotherapie 2014-2019 Opgesteld door het Bestuur van de SGF. Geaccordeerd per:2 juni 2014 Beleidsdocument 2014-2019 Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Page 1 Inleiding

Nadere informatie

Reglement intern tuchtrecht. Phorza 2009

Reglement intern tuchtrecht. Phorza 2009 Reglement intern tuchtrecht Phorza 2009 Reglement intern tuchtrecht Phorza De algemene ledenvergadering van Phorza, beroepsorganisatie voor sociale, (ortho)pedagogische en hulpverlenende functies: Overwegende

Nadere informatie

Beleidsplan Juli 2014-2019

Beleidsplan Juli 2014-2019 Beleidsplan Juli 2014-2019 Nijmegen, 1 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 1. Doel van de Stichting - uitgangspunten - doelstelling - onderzoek - doelgroepen 2. Werkzaamheden van de Stichting - strategie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen Nr. 172 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 4 maart 2016 De vaste commissie voor Onderwijs,

Nadere informatie

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch datum 2014 contactpersoon Rene van der Burgt onderwerp Mogelijkheden tot samenwerken telefoon (088) 525 61 94 van Advanced Business

Nadere informatie

Achterbanonderzoek sociaalagogische beroepsverenigingen

Achterbanonderzoek sociaalagogische beroepsverenigingen Achterbanonderzoek sociaalagogische beroepsverenigingen Eindrapportage Auteur(s) Datum MOVISIE Roel Verhagen Maaike Kluft Utrecht, juni 2009 Utrecht, juni 2009 * Achterbanonderzoek sociaalagogische beroepsverenigingen

Nadere informatie

VERENIGING LERAREN SCHOOLMUZIEK

VERENIGING LERAREN SCHOOLMUZIEK BELEIDSPLAN 2013/14 VERENIGING LERAREN SCHOOLMUZIEK Beleidsplan 2013/14 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Beleidsplan 2013... 5 Inleiding 5 Visie 5 Missie 5 Doel 5 Financiën... 6 Toelichting op de conceptbegroting

Nadere informatie

3 Missie en visie. Onze missie is: Onderwijs met steun van de ouders

3 Missie en visie. Onze missie is: Onderwijs met steun van de ouders BELEIDSPLAN ROV Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Historie... 3 3 Missie en visie... 4 4 Doelstellingen... 5 4.1 Belangenbehartiging... 5 4.2 Dienstverlening... 6 5 Waar staat de ROV nu en wil de ROV op

Nadere informatie

Gelet op de uitkomsten van de evaluatie van het op 13 februari 2013 ondertekende convenant;

Gelet op de uitkomsten van de evaluatie van het op 13 februari 2013 ondertekende convenant; Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: Voortzetting Bestuurlijk Overleg Integriteit Zorgsector De ondergetekenden, Gelet op

Nadere informatie

Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen. Marinka Kuijpers & Frans Meijers

Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen. Marinka Kuijpers & Frans Meijers Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen Marinka Kuijpers & Frans Meijers De Haagse Hogeschool Januari 2009 Management Samenvatting Studieloopbaanbegeleiding is hot in het hoger beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 9 juni Vastgesteld door bestuur d.d.

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 9 juni Vastgesteld door bestuur d.d. AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Activiteitenverslag 2015 Datum: 9 juni 2016 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2016 ALGEMENE INFORMATIE Doelstelling van de organisatie

Nadere informatie

Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking. Regiobijeenkomsten najaar 2017

Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking. Regiobijeenkomsten najaar 2017 Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking Regiobijeenkomsten najaar 2017 Programma 13.00u Opening door bestuur BCMB met onderwerpen als - Waar staan we nu? - Registratie:

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Voor U ligt het nieuwste beleidsplan van de V&VN afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners. 1. Inleiding Dit beleidsplan is een leidraad voor het bestuur van de V&VN

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT

BELEIDSPLAN ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT BELEIDSPLAN 2014-2016 ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT Datum: 17 november 2014 Inhoud 1. Inleiding p.3 2. Organisatie van de Ondernemersvereniging Katendrecht p.4 3. Uitwerking van de doelstellingen p.5

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Werkplan 2018 KBO provincie Utrecht

Werkplan 2018 KBO provincie Utrecht Werkplan 2018 KBO provincie Utrecht Perudreef 8 kamer 21 3563 VA Utrecht Tel.nr:.030-2623249 Website: E-mail: www.kboprovincieutrecht.nl info@kboprovincieutrecht.nl Bankrelatie: NL46 RABO 0394 5800 95

Nadere informatie

Notitie uitkomsten verkenning Steunpunt Opleidingsscholen VO, zomer 2014

Notitie uitkomsten verkenning Steunpunt Opleidingsscholen VO, zomer 2014 Notitie uitkomsten verkenning Steunpunt Opleidingsscholen VO, zomer 2014 1. Inleiding Deze notitie beschrijft in hoofdlijnen de uitkomsten van de verkennende fase van het Steunpunt Opleidingsscholen VO

Nadere informatie

Studievereniging Fysiotherapiewetenschap Universiteit Utrecht HUISHOUDELIJK REGLEMENT STUDIEVERENIGING SCIENTIA FUNDUS PER INGANG VAN

Studievereniging Fysiotherapiewetenschap Universiteit Utrecht HUISHOUDELIJK REGLEMENT STUDIEVERENIGING SCIENTIA FUNDUS PER INGANG VAN Studievereniging Fysiotherapiewetenschap Universiteit Utrecht HUISHOUDELIJK REGLEMENT STUDIEVERENIGING SCIENTIA FUNDUS PER INGANG VAN 09-11-2012 Artikel 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1 Artikel 19 ( Reglement

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 8. Inleiding 10

Inhoud. Voorwoord 8. Inleiding 10 Inhoud Voorwoord 8 Inleiding 10 1 Inleiding in de methodiek SPH 15 Levi van Dam, Mel Hoogendijk 1.1 Inleiding 15 1.2 Beroepsmethodiek versus instellingsmethodiek 15 1.3 Opbouw van beroepsmethodiek en instellingsmethodiek

Nadere informatie