Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO"

Transcriptie

1 WBSO U heeft een WBSO-beschikking met een begeleidende brief per post via ons ontvangen van RVO. Hierin wordt u verwezen naar de folder die u eerder in het jaar van ons ontvangen heeft en naar deze website. Hier vindt u informatie over: voordeel en administratieve verplichtingen WBSO; overzicht S&O-werkzaamheden per projecttype; voordeel en administratieve verplichtingen kosten en uitgaven; overzicht van in aanmerking komende kosten en uitgaven; praktische tips voor het bijhouden van een goede administratie; templates voor urenregistratie, en voor de registratie van kosten en uitgaven. Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO Hoe int u de WBSO bij uw aangifte loonheffingen? U int de WBSO door een bepaald bedrag in mindering te brengen bij uw maandelijkse aangifte loonheffingen. Op uw beschikking vindt u onderstaand overzicht: Periode S&O-verklaring mei tot en met augustus 2016 S&O-uurloon 30 Aantal S&O-uren S&O-loon Aanvullend forfaitair bedrag 10 per uur over S&O-uren, daarboven 4 per uur Totaal bedrag Maximale S&O-afdrachtvermindering 32% over , daarboven 16% Voorbeeld Wanneer u ervoor hebt gekozen de daadwerkelijk te realiseren WBSO-kosten en uitgaven op te geven, dan zullen die zijn opgenomen in dit overzicht. Voor het rekenvoorbeeld maakt dit echter geen verschil.

2 Het bedrag dat u per kalendermaand in mindering mag brengen, berekent u aan de hand van bovenstaande gegevens in uw beschikking als volgt: maximale S&O-afdrachtvermindering aantal resterende kalendermaanden binnen de periode = het bedrag per kalendermaand Voorbeeld: Uw S&O-verklaring (beschikking) is afgegeven op 12 mei Op dat moment zijn de kalendermaanden mei t/m augustus nog niet verstreken en het aantal resterende kalendermaanden binnen de periode is dus 4 maanden. De maximale vermindering per kalendermaand bedraagt dan ( / 4 =) Dit betekent dat u in de maanden mei tot en met augustus per kalendermaand maximaal in mindering mag brengen op de afdracht van de loonbelasting. U mag ook een lager bedrag of helemaal niets in mindering brengen. In dat geval kunt u in de maanden daarna een hoger bedrag in mindering brengen. Dus stel dat u in bovengenoemd voorbeeld in mei niets in mindering brengt; dan zijn er 3 kalendermaanden over (juni, juli, augustus). De maximale vermindering per kalendermaand bedraagt dan Indien u 4-wekelijks aangifte loonheffingen doet, gelden iets andere regels. Raadpleeg uw adviseur bij Berenschot voor uitleg. Melding van de gerealiseerde S&O-uren Alle uren die u aan S&O-werk binnen de goedgekeurde WBSO-projecten besteedt, moeten aan RVO worden gemeld. Mocht u geen melding van uw uren indienen, dan wordt u een boete opgelegd (en de uren worden niet beschikt). U moet dit voor alle beschikkingsperiodes in één keer doen vóór 1 april van het kalenderjaar volgend op die waarop de beschikking is toegepast. Dus voor de beschikkingen die u in 2016 ontvangt, geldt dat u melding moet doen van de gerealiseerde uren vóór 1 april U krijgt dan een nieuwe beschikking toegestuurd met daarin het subsidiebedrag dat hoort bij het aantal daadwerkelijk gerealiseerde S&O-uren. Indien u meer uren realiseert dan het aantal toegekende uren, dan blijft het toegekende subsidiebedrag gelden. U kunt dus niet meer subsidie claimen dan u in de beschikking is toegekend. Let op: U mag met uren schuiven tussen projecten binnen één beschikking; U mag met uren schuiven tussen beschikkingen, maar alleen als deze betrekking hebben op delen van hetzelfde kalenderjaar; Indien u aan het eind van het jaar te veel afdrachtvermindering hebt toegepast (u heeft dus een nieuwe, lagere beschikking toegestuurd gekregen), moet u het teveel in mindering gebrachte zo spoedig mogelijk verrekenen in een aangifte loonheffing van het volgende jaar;

3 Als u over het betreffende jaar te weinig loonheffing in mindering hebt gebracht dan waar u recht op hebt, kunt u bij de eerstvolgende aangifte loonheffing in het nieuwe jaar het verschil alsnog in mindering brengen. U moet hierbij wel vermelden op welke maanden in het vorige jaar deze correctie van toepassing is (het zogenaamde terug wentelen van de afdrachtsvermindering naar het vorige jaar). Indien u een stagiair hebt die deelneemt aan WBSO-activiteiten, neem dan contact op met uw adviseur bij Berenschot. Bij uitzondering mogen enkele typen stagiairs bijdragen aan het WBSOvoordeel. Echter, het blijkt niet altijd verstandig deze uren mee te nemen. Hier vindt u een overzicht van S&O-werkzaamheden per projecttype. De administratieve verplichtingen U moet een project-, uren- en financiële administratie bijhouden. Uw administratie is voor uzelf, maar ze moet wel beschikbaar zijn voor controle. Hier vindt u enkele praktische tips voor het inrichten van deze administratie. Administratieve verplichtingen m.b.t. niet-loonkosten en uitgaven De WBSO- en RDA-regeling zijn per 1 januari samengevoegd. De samengevoegde regeling zal voortbestaan onder de naam WBSO. U doet één aanvraag en ontvangt dan ook één beschikking. Voordeel over zowel de loonkosten (voormalig WBSO) als overige R&D-uitgaven (voormalig RDA) worden voortaan verrekend met de loonbelasting. Het voordeel over zowel de loonkosten (voormalig WBSO) als overige S&O-uitgaven (voormalig RDA) worden voortaan verrekend met de loonbelasting. Het gevolg hiervan is wel dat de niet-loonkosten door dezelfde entiteit gemaakt moeten worden als de loonkosten; waar voorheen de RDA-kosten door een dochteronderneming gemaakt konden worden, is dat nu niet meer van toepassing. Veel bedrijven vinden het lastig de niet-loonkosten te benoemen of goed bij te houden, of hebben nauwelijks niet-loonkosten in hun S&O-projecten. De mogelijkheid S&O-uitgaven op te voeren op basis van forfait blijft daarom bestaan en wordt zelfs uitgebreid. Indien u kiest voor een forfaitair bedrag voor uw niet-loonkosten, krijgt u een verhoging van uw S&O-uurloon met 10 voor alle uren beneden de 1800 uren en 4 voor alle uren hierboven. Deze berekening geldt voor uw totale urenbesteding in een kalenderjaar. Uw keuze gebruik te maken van de forfaitaire regeling dan wel niet-forfaitaire regeling, staat wel voor een heel kalenderjaar vast; u kunt gedurende het jaar niet switchen. Het voordeel voor S&O-gerelateerde niet-loonkosten en uitgaven (hetzij op basis van daadwerkelijke kosten of op basis van forfait) wordt opgeteld bij het voordeel voor S&O-loonkosten. Over dit gesommeerde bedrag mag u het WBSO-voordeel in mindering brengen op de loonheffingsafdracht.

4 Melding van onderrealisatie Het WBSO-voordeel gebaseerd op de niet-loonkosten en uitgaven wordt bepaald door alle daadwerkelijk gemaakte WBSO-lasten die zijn toe te rekenen aan goedgekeurde WBSO-projecten. Dus indien deze lasten NIET gerelateerd zijn aan goedgekeurde WBSO-projecten, krijgt u hierop GEEN subsidie voor. Wij adviseren u ook hogere lasten dan toegekend te administreren. Mocht bij toekomstige controles discussie ontstaan over de rechtmatigheid van bepaalde WBSO-lasten, dan heeft u nog reserve het volledig toegekende bedrag gestand te doen. De administratieve verplichtingen Uit uw administratie moet blijken dat de kosten en uitgaven ook daadwerkelijk zijn gemaakt. Per project moet nauwkeurig worden bijgehouden welke WBSO-lasten u heeft gedragen ten behoeve van dit project, en ook dat die last is gedragen in het jaar waarin zij wordt opgevoerd voor de WBSO. Uit uw administratie moeten alle relevante gegevens terug te vinden zijn, om de WBSO-vereisten ook daadwerkelijk controleerbaar te maken: type last (kosten of uitgaven); getekende offertes waaruit blijkt wanneer de verplichting tot aankoop is aangegaan; betaalbewijzen, gedateerd vóór de meldingsdatum van de WBSO-realisatie (= 31 maart van het jaar volgend op het jaar waarop de WBSO-lasten van toepassing zijn); het WBSO-project waarop de last betrekking heeft; voor uitgaven: bewijsstukken wanneer een uitgave in gebruik is genomen, vooral wanneer het tijdstip van aangaan van de aankoopverplichting in het jaar ligt vóór het jaar van ingebruikname; administratie van het gebruik van de uitgave indien deze niet uitsluitend voor WBSOprojecten wordt gebruikt. Dit kan dus bv. een sluitende tijdregistratie van machinegebruik zijn; voor uitgaven boven 1 miljoen: bewijsstukken die in de opvolgende jaren de uitgave nog steeds voor WBSOprojecten worden gebruikt. Veelal kunt u volstaan met het leggen van een relatie tussen de posten in uw grootboek, en de uitgevoerde WBSO-projecten. Het is toegestaan te schuiven met lasten tussen projecten, of af te wijken van het type lasten zoals vermeld in de aanvraag, op voorwaarde dat de afwijkende lasten(verdeling) nog steeds voldoet aan de WBSO-voorwaarden. Welke kosten en welke uitgaven Het betreft dus altijd kosten en uitgaven die direct toerekenbaar zijn aan WBSO-projecten. Hier vindt u een (niet uitputtend) overzicht van de in aanmerking komende lasten; de kosten en de uitgaven die in aanmerking komen voor WBSO, met eventueel per kostenpost de spelregels. Moment van aangaan verplichting en betaling van belang voor aanvraag Kosten:

5 De WBSO-kosten moeten zijn gedaan in de periode waarop de WBSO-beschikking betrekking heeft. Dit betekent dat de verplichting (daadwerkelijke aanschaf of bv. tekenen offerte) moet zijn aangegaan in deze periode. Indien u achteraf de aanschaf toch niet hebt gedaan in deze periode, moet u de kosten- of uitgavenpost voor de volgende periode opnieuw opvoeren. Uitgaven: Voor WBSO-uitgaven geldt dat het bedrijfsmiddel in gebruik moet zijn genomen in het kalenderjaar waarin deze in de WBSO-aanvraag is opgevoerd. Indien dit niet het geval is en het bijvoorbeeld pas een jaar later in gebruik wordt genomen, wordt het bedrag voor het jaar van aanschaf in mindering gebracht op het beschikte WBSO-bedrag. De investering dient dan het volgende jaar opnieuw opgevoerd te worden en zal na ingebruikname definitief opgenomen worden in het WBSO-bedrag van dat (volgende) jaar. De factuur van de aanschaf moet zijn betaald vóór het moment dat een eventuele realisatiemelding moet zijn gedaan, dus uiterlijk 31 maart van het jaar volgend op het jaar waarin de WBSObeschikking is afgegeven. WBSO-lasten boven 1 miljoen Deze lasten worden over 5 jaren uitgesmeerd. U moet de desbetreffende uitgave wel in z'n geheel opgeven, echter, u krijgt in de vijf opeenvolgende jaren 20% van dit bedrag als WBSO-uitgave toegekend, vooropgesteld dat zij dan nog steeds ten dienste staan van WBSO-projecten. Forfaitaire vergoeding voor niet-loonkosten en uitgaven Indien u geen tot weinig kosten en uitgaven voorziet, kunt u kiezen voor een voordeel op basis van forfait. In dit geval ontvangt u een vaste toeslag bovenop het S&O-uurloon. Deze toeslag bedraagt 10 per S&O-uur voor de eerste 1800 uren van het kalenderjaar. Voor de overige uren bedraagt de toeslag 4 per S&O-uur. Omdat de toeslag is gebaseerd op het aantal uren, hoeft u achteraf slechts de gerealiseerde S&O-uren te melden. Samen met u kunnen wij bekijken welke keuze voor u het meeste voordeel oplevert: opgave van de daadwerkelijke kosten en uitgaven óf de forfaitaire vergoeding.

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip.

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip. Checklist WBSO en RDA Administratie Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1 CHECKLIST WBSO EN RDA ADMINISTRATIE Fiscale stimulering van R&D Met de WBSO (Wet Bevordering Speur-

Nadere informatie

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel?

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? 10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? Nadat u uw S&O-verklaring heeft ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: U bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering;

Nadere informatie

10. Een WBSO-verklaring

10. Een WBSO-verklaring 10. Een WBSO-verklaring en dan Nadat u uw S&O-verklaring hebt ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: S&O-afdrachtvermindering; aftrek S&O. In dit hoofdstuk wordt

Nadere informatie

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel?

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? 10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? Nadat u uw S&O-verklaring heeft ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: U bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering;

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst RDA

Voorlichtingsbijeenkomst RDA Voorlichtingsbijeenkomst RDA Onderwerpen 1. RDA in het kort 2. Wie komen in aanmerking 3. Hoe werkt de RDA 4. Welke kosten en uitgaven wel 5. Welke kosten en uitgaven niet 6. Lusten en lasten 7. Hoe dient

Nadere informatie

8. Een S&O-verklaring en dan...

8. Een S&O-verklaring en dan... 8. Een S&O-verklaring en dan... Nadat u uw S&O-verklaring hebt ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: S&O-afdrachtvermindering; aftrek S&O. In dit hoofdstuk wordt

Nadere informatie

Een WBSO-aanvraag en dan... Leidraad voor het gebruik van de WBSO in 2017

Een WBSO-aanvraag en dan... Leidraad voor het gebruik van de WBSO in 2017 Een WBSO-aanvraag en dan... Leidraad voor het gebruik van de WBSO in 2017 U heeft een S&O-verklaring ontvangen voor S&O-werkzaamheden in 2017. Wat nu? U verrekent het financiële voordeel in uw aangifte.

Nadere informatie

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG U kunt gebruikmaken van de WBSO-subsidie voor het verlagen van uw loonkosten en overige kosten

Nadere informatie

2.17. Innovatiekosten

2.17. Innovatiekosten 2.17. Innovatiekosten Om innovatie te stimuleren, bestaat er een belangrijke fiscale faciliteit, de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). De WBSO is een fiscale korting die u mag verrekenen

Nadere informatie

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Geldend van t/m heden

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Geldend van t/m heden De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Geldend van 01-01-2017 t/m heden Hoofdstuk VIII. S&O-afdrachtvermindering

Nadere informatie

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO- AANVRAAG

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO- AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO- AANVRAAG André Bijker Teammanager WBSO U kunt gebruikmaken van de WBSO-subsidie voor het verlagen van uw loonkosten en overige kosten en uitgaven die betrekking

Nadere informatie

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Inhoudsopgave Pagina Inleiding stimuleringsregelingen in het kort 3 1 Afdrachtvermindering loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) 4 2 De Innovatiebox

Nadere informatie

WBSO HANDLEIDING 2018

WBSO HANDLEIDING 2018 WBSO HANDLEIDING 2018 WELKE S&O-PROJECTEN KOMEN IN AANMERKING De WBSO ondersteunt ontwikkelingen die voor u technisch nieuw zijn. Het kan gaan om de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten,

Nadere informatie

Advieswijzer. Verdien geld met innovatie. 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Verdien geld met innovatie. 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Verdien geld met innovatie 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt na over hoe

Nadere informatie

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO):

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO): Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO): Het doel van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Nadere informatie

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven.

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Research- en developmentaftrek Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Algemene informatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

Subsidies en innovatie, drie stapelbare fiscale regelingen

Subsidies en innovatie, drie stapelbare fiscale regelingen Factsheet WBSO-Innovatiebox-RDA Van Frans van Iersel Datum 21 februari 2014 Betreft Subsidies en Innovatie 2014 Subsidies en innovatie, drie stapelbare fiscale regelingen Om innovatie in het bedrijfsleven

Nadere informatie

Handleiding WBSO 2010

Handleiding WBSO 2010 Handleiding WBSO 2010 (bron: gegevens Senter Novem) Randvoorwaarden & werkzaamheden die niet in aanmerking komen voor WBSO 2 De S&O-administratie 4 Een S&O-verklaring en dan 6 Controle achteraf 14 Handleiding

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden met een PGB Wmo

Hulp bij het huishouden met een PGB Wmo Hulp bij het huishouden met een PGB Wmo Zelf bepalen hoe uw leven er uit ziet, hoe u wilt wonen, wat u wilt doen met andere mensen, hoe u uw tijd wilt besteden en waar u naartoe wilt gaan. Gewoon zijn

Nadere informatie

Verdien geld met innovatie. Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper

Verdien geld met innovatie. Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper 26.01.16 Verdien geld met innovatie Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper In dit whitepaper: Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt

Nadere informatie

Handleiding Mededeling

Handleiding Mededeling Handleiding Mededeling WBSO 2016 In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken 1. Realisatie melden Als u gebruik maakt van de WBSO dan brengt dit een aantal verplichtingen met zich mee. Een van

Nadere informatie

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling vanaf 2015 Handleiding voor UBplus Versie: 6.4 Versiedatum: 30-11-2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2%

Nadere informatie

WBSO Handleiding. WBSO Handleiding. Pagina 1. WBSO portaal KvK nummer: 56875711 info@wbsoportaal.nl www.wbsoportaal.nl Tel: 085-273 64 89

WBSO Handleiding. WBSO Handleiding. Pagina 1. WBSO portaal KvK nummer: 56875711 info@wbsoportaal.nl www.wbsoportaal.nl Tel: 085-273 64 89 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Pagina De WBSO in het kort... 3 Wie komt in aanmerking voor de WBSO?... 5 Welke werkzaamheden komen in aanmerking?... 3.1 Technisch wetenschappelijk onderzoek (TWO)... 3.2 Analyse

Nadere informatie

Controle van uw inkomen Leeswijzer, uitleg bij de brief

Controle van uw inkomen Leeswijzer, uitleg bij de brief Controle van uw inkomen Leeswijzer, uitleg bij de brief Controle van uw inkomen U had een juridisch probleem waarvoor u een advocaat of mediator (hierna: advocaat) heeft gehad. Uw advocaat heeft voor u

Nadere informatie

Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) nieuwe perspectieven HOOFDSTUK 1 Wat is de WBSO? De WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de

Nadere informatie

Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers

Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers De overheid vindt het belangrijk om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Daarom zijn er een aantal fiscale stimuleringsmaatregelen ontwikkelt. Wij bespreken

Nadere informatie

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus

De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus De Werkkosten regeling Handleiding voor UBplus Versie: 6.5 Versiedatum: 26-04-2016 Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Door deze regeling kan maximaal 1.2% (2015) van het totale

Nadere informatie

Mededeling fiscus teruggave ZvW-bijdrage 2012

Mededeling fiscus teruggave ZvW-bijdrage 2012 Mededeling fiscus teruggave ZvW-bijdrage 2012 Inhoud In het kort...1 Uitleg situatie...1 Brieven van de fiscus...2 Invoeren teruggaaf werknemer in het Loon-pakket...3 Gevolgen salarisstrook...4 Grondslagen...4

Nadere informatie

Controle van uw inkomen. Leeswijzer, uitleg bij de brief

Controle van uw inkomen. Leeswijzer, uitleg bij de brief Controle van uw inkomen Leeswijzer, uitleg bij de brief Controle van uw inkomen Inhoud U had een juridisch probleem waarvoor u een advocaat of mediator (hierna: advocaat) heeft gehad. Uw advocaat heeft

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren

Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren 1. Verlaag loonkosten onderwijs, speur- en ontwikkelingswerk en zeevaart Op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Nadere informatie

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding

TOELICHTING CONTROLEPROTOCOL STICHTING TRANSUMO. -versie 31 mei 2007- pag. 1. 1. Inleiding -versie 31 mei 2007- pag. 1 1. Inleiding Deze toelichting heeft betrekking op het controleprotocol Stichting Transumo, versie 31 mei 2007, en heeft tot doel een nader invulling te geven aan een aantal

Nadere informatie

Handreiking Bijtelling privégebruik auto voor de autobranche

Handreiking Bijtelling privégebruik auto voor de autobranche Belastingdienst Handreiking Bijtelling privégebruik auto voor de autobranche Inleiding Als u uw werknemer een auto van de zaak ter beschikking stelt, geldt een bijzondere regeling: de regeling voor privégebruik

Nadere informatie

WBSO. Innovatie stimuleringsmaatregel. >> Als het gaat om innovatie

WBSO. Innovatie stimuleringsmaatregel. >> Als het gaat om innovatie WBSO Innovatie stimuleringsmaatregel 2012 Agenda 1. WBSO in het kort 2. Wie komen in aanmerking? 3. Het aanvragen van WBSO 4. Wat levert de WBSO op? 5. Welke projecten komen in aanmerking? 6. S&O-administratie

Nadere informatie

HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET

HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET HANDLEIDING Versie: 1.0 Datum: 27-07-2016 Afdeling: HR & Payroll Solutions Versie: 1.0 HANDLEIDING INDIVIDUEEL KEUZEBUDGET Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Menu IKB 5 2.1

Nadere informatie

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Btw-tips vierde kwartaal 2017

Btw-tips vierde kwartaal 2017 BOEKHOUDINGEN JAARREKENINGEN LOONADMINISTRATIES BELASTINGAANGIFTEN ADVIESWERK BEGELEIDEN & ONDERSTEUNEN Btw-tips vierde kwartaal 2017 1. Laatste jaar voor de KOR? Pas deze in 2017 nog toe! Pas in uw laatste

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning. Vraag de btw terug! whitepaper

Zonnepanelen op uw woning. Vraag de btw terug! whitepaper 13.02.16 Zonnepanelen op uw woning Vraag de btw terug! whitepaper In dit whitepaper: Het Europese Hof heeft bepaald dat een particulier met zonnepanelen op zijn woning kan worden aangemerkt als btw-ondernemer.

Nadere informatie

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

Uw innovatieve onderneming

Uw innovatieve onderneming Uw innovatieve onderneming Fiscale faciliteiten voor innovatieve activiteiten Innovatie - driepijlersysteem Pijler 1 Afdrachtsvermindering S&O Pijler 2 Research & Development-aftrek Innovatie pijlers Pijler

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP. Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket. Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0

GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP. Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket. Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0 GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0 Inhoudsopgave: Wat is IKAP?... 2 Aanvragen IKAP... 3 IKAP-bronnen... 4 IKAP-doelen... 6 Uitbreiding

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Innovatie: wat zijn de mogelijkheden?

Innovatie: wat zijn de mogelijkheden? Kennisdocument Innovatie: wat zijn de mogelijkheden? Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt na over hoe u producten, diensten en

Nadere informatie

Declaratieprotocol jeugdhulp

Declaratieprotocol jeugdhulp H-10 inkoopbureau Declaratieprotocol jeugdhulp Procesbeschrijving voor het indienen van declaraties voor jeugdhulp voor de H-10 gemeenten H-10 inkoopbureau 19-2-2015 Inhoudsopgave Context... 2 Toewijzing...

Nadere informatie

Controle van uw inkomen. Leeswijzer, uitleg bij de brief

Controle van uw inkomen. Leeswijzer, uitleg bij de brief Controle van uw inkomen Leeswijzer, uitleg bij de brief Controle van uw inkomen U had een juridisch probleem waarvoor u een advocaat of mediator (hierna: advocaat) heeft gehad. Uw advocaat heeft voor u

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

Haal meer geld voor uw ontwikkeling en innova2e ASBR Subsidium Emille Schoonbeek

Haal meer geld voor uw ontwikkeling en innova2e ASBR Subsidium Emille Schoonbeek Haal meer geld voor uw ontwikkeling en innova2e ASBR Subsidium Emille Schoonbeek AGENDA 1. BUSINESSUNITS ASBR B.V. 2. INZOOMEN ASBR SUBSIDIUM B.V. 3. MEEST GEBRUIKTE REGELINGEN 4. VRAGEN BUSINESSUNITS

Nadere informatie

Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement?

Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement? Vraag 1: Is een intekenlijst afdoende bewijs bij de organisatie van een evenement? Antwoord: Een getekende presentielijst is een beter bewijs. Overigens is dit wel afhankelijk van het soort evenement.

Nadere informatie

meestgestelde vragen huurverhoging

meestgestelde vragen huurverhoging HOE HOOG MAG DE HUURVERHOGING ZIJN? WAAROM IS DE HUURVERHOGING VAN MERCATUS AFHANKELIJK VAN HET INKOMEN? WAAROM IS DE HUURVERHOGING NIET VOOR IEDEREEN GELIJK? HOE KAN HET DAT DE HUURPRIJS VOOR DEZELFDE

Nadere informatie

Aanvraagformulier gemeentetoeslag peuteropvang en VVE

Aanvraagformulier gemeentetoeslag peuteropvang en VVE Aanvraagformulier gemeentetoeslag peuteropvang en VVE Dit formulier hoort bij gemeentetoeslag voor peuteropvang en VVE, te vinden op www.opsterland.nl. Voor het invullen van dit formulier heeft u nodig:

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Veelgestelde vragen Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor de zorgverzekering. De overheid stelt vast welke

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

belastingbesparing met de innovatiebox

belastingbesparing met de innovatiebox Innovatiebox belastingbesparing met de innovatiebox Wat innovatie is, hoeven we u niet uit te leggen. Als ondernemer doet u niet anders. Wel willen we u graag wijzen op de fiscale voordelen ervan. Met

Nadere informatie

Besluit van 21 december 2011, houdende regels voor de aanvullende aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (Besluit RDA)

Besluit van 21 december 2011, houdende regels voor de aanvullende aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (Besluit RDA) Klaren Subsidieadvies B.V. Postbus 28023 3828 ZG AMERSFOORT Telefoon: 033-4530818 Staatsblad 2011, 657 29 december 2011 Besluit van 21 december 2011, houdende regels voor de aanvullende aftrek voor speur-

Nadere informatie

H.R.P. (Henk) Zevering

H.R.P. (Henk) Zevering H.R.P. (Henk) Zevering Manager / adviseur ROZA Salarisverwerking & P&O advies en Hrsalarisservice - Salarisverwerking & advisering voor alle branches - HR advisering in, door en uitstroom - Begeleiding

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. Schematisch ziet het systeem er als volgt uit: Nieuwsbrief. werkkostenregeling per 1 januari 2015.

WERKKOSTENREGELING. Schematisch ziet het systeem er als volgt uit: Nieuwsbrief. werkkostenregeling per 1 januari 2015. WERKKOSTENREGELING Vanaf 1 januari 2015 komt er een nieuw systeem voor de fiscale behandeling van vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde voorzieningen aan uw personeel (kortom: werkkosten).

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

De voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen, verschillen per loonkostenvoordeel. Neem voor de exacte voorwaarden contact op met onze adviseurs.

De voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen, verschillen per loonkostenvoordeel. Neem voor de exacte voorwaarden contact op met onze adviseurs. Als werkgever heeft u voor bepaalde groepen werknemers onder voorwaarden recht op een tegemoetkoming in de loonkosten. De tegemoetkoming bestaat uit een vast bedrag per verloond uur met een vast bedrag

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

SALARISSPECIFICATIE Originele strook

SALARISSPECIFICATIE Originele strook Naam v/d Werkgever Adres Postcode en Woonplaats Loonheffingennummer: 0000000000 BLOK A. 1 SALARISSPECIFICATIE Originele strook Medewerker: 00000 Periode: Januari Datum van: 01-01-2013 Datum t/m: 31-01-2013

Nadere informatie

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Correctie privégebruik ondernemer Hoofdregel Auto na afloop 4e jr. volgend op jaar ingebruikname Auto gekocht zonder aftrek van btw Regeling voor auto(verhuur)bedrijven

Nadere informatie

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw ..1. Inleiding Een ondernemer (ook als u een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent ) die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming, rekent de auto veelal tot het ondernemingsvermogen. Daarom

Nadere informatie

IKAP-Regeling rijkspersoneel

IKAP-Regeling rijkspersoneel (Tekst geldend op: 02-02-2015) IKAP-Regeling rijkspersoneel De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gelet op artikel 21c van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en artikel 34c van

Nadere informatie

Herrekenen en opnieuw berekenen:

Herrekenen en opnieuw berekenen: Herrekenen en opnieuw berekenen Herrekenen en opnieuw berekenen: Belang correcte loonadministratie Maak altijd eerst een backup Wanneer herrekenen? Wanneer niet herrekenen? Wanneer opnieuw berekenen? Na

Nadere informatie

De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alle vergoedingen tot het belaste loon horen.

De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alle vergoedingen tot het belaste loon horen. Toelichting werkkostenregeling 1. Nieuw loonbegrip; vergoedingen belast loon De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alle vergoedingen tot het belaste loon horen. Schema werkkostenregeling: -

Nadere informatie

Bijlage A. Contractvoorwaarden 1 of 3 jaar vast tarief Vandebron

Bijlage A. Contractvoorwaarden 1 of 3 jaar vast tarief Vandebron Bijlage A Contractvoorwaarden 1 of 3 jaar vast tarief Vandebron 1 januari 2015 Artikel 1 Energielevering 1.1 Definities Afgenomen Elektriciteit Het aantal eenheden elektriciteit in kwh dat van het netwerk

Nadere informatie

2. Nieuw: Jeugd-LIV. Jaarlijkse tegemoetkoming bij jonge minimumloners

2. Nieuw: Jeugd-LIV. Jaarlijkse tegemoetkoming bij jonge minimumloners Blad 1 van 6 1. Controleer gegevens op de jaaropgaven 2017 Als werkgever moet u aan uw werknemers na afloop van het jaar een jaaropgaaf verstrekken. Die jaaropgaaf is vormvrij. Er moeten echter wel een

Nadere informatie

Handleiding. Research en Development Aftrek (RDA) >> Als het gaat om innovatie

Handleiding. Research en Development Aftrek (RDA) >> Als het gaat om innovatie Handleiding Research en Development Aftrek (RDA) >> Als het gaat om innovatie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 De RDA in het kort 4 2 Wie komt in aanmerking voor de RDA? 6 2.1 Algemeen 6 2.2 Fiscale eenheid

Nadere informatie

voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 Partner in gezond ondernemerschap

voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 Partner in gezond ondernemerschap Starten als zelfstandig ondernemer vanuit de WW voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 1 Partner in gezond ondernemerschap A Varrolaan 100, Utrecht P Postbus 85400, 3508 AK Utrecht T 088-0997 010 F 088-0997 099

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. 1) Vanaf welk moment word ik door de Belastingdienst als BTW-ondernemer aangemerkt? De Belastingdienst merkt u aan

Nadere informatie

Invulinstructie bij de rekentool

Invulinstructie bij de rekentool Invulinstructie bij de rekentool Lees deze instructie zorgvuldig door voordat u de tool gebruikt! Nieuw: rekentool voor uw mededeling RVO.nl heeft u begin februari per brief geïnformeerd dat u uiterlijk

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen!

Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen! Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen! DRV Subsidie Advies 15-01-2014 Ook in 2014 gelden maatregelen om investeren in personeel te stimuleren. Afdrachtvermindering Speur Ontwikkelingswerk Met

Nadere informatie

Voordelen loonkosten Whitepaper

Voordelen loonkosten Whitepaper 05.03.2018 Voordelen loonkosten 2018 Whitepaper In dit whitepaper: Werkgevers hebben voor bepaalde moeilijk bemiddelbare werknemers onder voorwaarden recht op een tegemoetkoming van de overheid in de loonkosten.

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden 2017 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Hoe is het Individueel Keuze Budget opgebouwd... 4 Waaraan kunt u het IKB besteden?...

Nadere informatie

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 02-2016

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 02-2016 INHOUD 2 3 5 6 VAR definitief ten einde! Fiscaal vriendelijk rijden? Het kan nog steeds Crisisheffing blijft intact Geld verdienen met innovatie 7 & 8 KORT NIEUWS 1. Boete voor personeel inlenen? 2. Afdrachtvermindering

Nadere informatie

Belasting besparen met Deelstra Jansen

Belasting besparen met Deelstra Jansen Belasting besparen met Deelstra Jansen Onderneming Voor jezelf beginnen, een onderneming starten, is een keuze. Als je die keuze maakt, moet je een reden hebben, een doel en de middelen. En je moet weten

Nadere informatie

Stap 1: Formulier invullen: 'Opgaaf startende ondernemer'

Stap 1: Formulier invullen: 'Opgaaf startende ondernemer' Stap 1: Formulier invullen: 'Opgaaf startende ondernemer' Formeel bent je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het netwerk, dus vanaf de installatiedatum. Als je de btw op

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Strijker Administratie & Belastingadvies 10-12-2018 Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Geef btw-correctie auto op in 4e kwartaal 2018 Als u nog vóór 1 januari 2019 aan uw (klein)kinderen schenkt,

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst Belastingdienst De kleineondernemersregeling Betaalt u in een jaar minder dan 1.883 btw aan ons? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Is dat het geval dan betaalt u in dat

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

Verzuim & WGA.IN CONTROL

Verzuim & WGA.IN CONTROL Verzuim & WGA.IN CONTROL Voorwaarden Schadelastbeheersing Publiek VWIC-SCHP-2017-01 Op het overeenkomstenblad, de Pakketvoorwaarden, de Algemene dienstenvoorwaarden en deze Voorwaarden Schadelastbeheersing

Nadere informatie

U krijgt een pgb, wat nu?

U krijgt een pgb, wat nu? U krijgt een pgb, wat nu? Waarom dit informatieboekje? Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf regelen welke zorg u inkoopt. Ook bepaalt u wanneer uw zorgverlener bij u langskomt. Erg prettig

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB April 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 WORDT HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*15FD Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. U betaalt dan

Nadere informatie

Correcties op uw aangifte loonheffingen

Correcties op uw aangifte loonheffingen Correcties op uw aangifte loonheffingen Inhoudsopgave: In het kort... 1 Aangifte per maand of per vierweken?... 1 Voorbeelden correctie-aangiften... 2 Welke wijzigingen leiden tot een correctie-aangifte?...

Nadere informatie

Subsidieregeling Innovatie in de visketen Doc. 52 Aanvraagnummer Vaststelling: Aanvraagnummer Verlening: B Openstellingsjaar 2

Subsidieregeling Innovatie in de visketen Doc. 52 Aanvraagnummer Vaststelling: Aanvraagnummer Verlening: B Openstellingsjaar 2 Subsidieregeling Innovatie in de visketen Doc. 52 Aanvraagnummer Vaststelling: 3750010958706 Aanvraagnummer Verlening: B1102009018 Openstellingsjaar 2009 Verleend totaal: Subs diepercentage: 60% Verleend

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden voor volwassenen

Het Persoonsgebonden voor volwassenen Het Persoonsgebonden budget voor volwassenen Lwdvoorelkaar over werk, jeugd en zorg in de gemeente Leeuwarden inhoud Het Persoonsgebonden budget Het Persoonsgebonden budget Over het Pgb Een Pgb aanvragen

Nadere informatie

Actuele berekening Plus Value

Actuele berekening Plus Value Actuele berekening Plus Value BEREKENING VAN DE PLUS VALUE Opgemerkt moet worden dat deze berekening een berekening is die ten tijde van het schrijven van dit hoofdstuk (ultimo december 2017) juist is.

Nadere informatie

ESF-spelregels 2011 Stichting O&O fonds voor de Uitvaartbranche (SOVU) Europese subsidie voor scholing van werkenden in de uitvaartsector!

ESF-spelregels 2011 Stichting O&O fonds voor de Uitvaartbranche (SOVU) Europese subsidie voor scholing van werkenden in de uitvaartsector! ESF-spelregels 2011 Stichting O&O fonds voor de Uitvaartbranche (SOVU) Europese subsidie voor scholing van werkenden in de uitvaartsector! SOVU is één van de fondsen die de staatssecretaris van SZW heeft

Nadere informatie

Artiestenverloningen.nl. informatie over verlonen van artiesten

Artiestenverloningen.nl. informatie over verlonen van artiesten Artiestenverloningen.nl informatie over verlonen van artiesten In deze folder wordt u uitgebreid uitgelegd hoe het verlonen bij Artiestenverloningen.nl in zijn werk gaat. U krijgt algemene informatie over

Nadere informatie

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Agenda Werking oude landbouwregeling t/m 31-12-2017 Afschaffing landbouwregeling vanaf 01-01-2018

Nadere informatie

Technologische ontwikkeling loont! WBSO en RDA in 2015. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken

Technologische ontwikkeling loont! WBSO en RDA in 2015. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken Technologische ontwikkeling loont! WBSO en RDA in 2015 In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken U wilt iets ontwikkelen of onderzoeken? De WBSO en de RDA verlagen eenvoudig uw (loon)kosten

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB November 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 IS HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte Inkomstenbelasting - aandachtspunten T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premie volksverzekeringen zijn ingehouden. In

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN LEAF IN 2013

DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN LEAF IN 2013 DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN IN 2013 Bij de aanschaf van een nieuwe Nissan komt u als ondernemer in aanmerking voor enkele fiscale voordelen die het nog interessanter

Nadere informatie

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011.

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011. verlof en cao Salonhub biedt werkgevers gereedschap om op eenvoudige wijze de verlofkaart van medewerkers bij te werken. Het bijwerken van de verlofkaart gebeurt vrijwel geheel automatisch op basis van

Nadere informatie