Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers"

Transcriptie

1 Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers De overheid vindt het belangrijk om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Daarom zijn er een aantal fiscale stimuleringsmaatregelen ontwikkelt. Wij bespreken hier de belangrijkste: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) Research en Development Aftrek (RDA) Innovatiebox De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk compenseert. Als u personeel heeft, hoeft u minder loonheffing af te dragen. Bent u zelfstandige dan profiteert u van een vaste aftrek. Voor wie is de WBSO? De WBSO is er voor elke ondernemer en zijn personeel die onderzoek doet naar innovatie of bezig is met het ontwikkelen van een innovatie. Het maakt niet uit hoe groot uw bedrijf is.

2 WBSO 2 2 Welke werkzaamheden vallen onder WBSO? Ontwikkelingswerk heeft altijd te maken met zoeken en bewijzen. U wilt bijvoorbeeld onderzoeken of u een machine technisch kunt laten werken. Het gaat om trajecten waarbij er automatisch sprake is van risico s of onzekerheden. De WBSO is bedoeld voor vier verschillende soorten innovatie: ontwikkeling van technische nieuwe producten, processen of programmatuur technisch wetenschappelijk onderzoek; de analyse van de technische haalbaarheid van eigen speur- en ontwikkelingswerk; technisch onderzoek gericht op de verbetering van uw fysieke productieproces of de door u gebruikte programmatuur. Wat levert de WBSO u op? De WBSO maakt verschil tussen inhoudingsplichtige ondernemingen, ofwel bedrijven met personeel en zelfstandigen. Fiscaal voordeel voor ondernemingen met personeel De WBSO biedt u een vermindering op de totaal af te dragen loonheffing. De vermindering bedraagt in % van de eerste van het totale speur- en ontwikkelingsloon (S&O-loon) en 14% voor het resterende S&O-loon. Hierbij geldt een maximale afdrachtvermindering van 14 miljoen euro per bedrijf per jaar. Het S&O-uurloon is een vast gemiddeld bedrag per uur dat geldt voor uw medewerkers die zich met speur- en ontwikkelingswerk bezighouden. Als u in 2011 van WBSO gebruik heeft gemaakt, dan wordt gemiddeld S&O-uurloon bepaald op basis van Heeft u in 2011 geen gebruik gemaakt van WBSO, dan geldt een S&O-uurloon van 29.

3 WBSO 3 3 Fiscaal voordeel voor zelfstandigen Zelfstandigen kunnen gebruikmaken van de WBSO als zij in een jaar minstens 500 uur hebben besteed aan speur- en ontwikkelingswerk. Zij kunnen dan een vast bedrag aftrekken van ,-. Als u daarnaast nog personeel in dienst heeft die zich bezig houdt met S&O, dan kunt u voor het personeel gebruik maken van de regeling uit de vorige paragraaf. Fiscaal voordeel voor starters De WBSO biedt extra ondersteuning aan startende bedrijven. Ook hier wordt weer onderscheid gemaakt tussen ondernemingen met en zonder personeel. Hebt u personeel en wordt uw bedrijf als starter aangemerkt, dan profiteert u van een vermindering van de loonheffing van 50% in plaats van 38% over de eerste schijf. Bent u zelfstandige en starter, dan krijgt u een extra aftrek van 6.157,-. Hoe komt u in aanmerking voor de WBSO? Om gebruik te maken van de fiscale voordelen die de WBSO beidt, dient u een aanvraag in bij Agentschap NL. Hiervoor kunt u gebruiken van eloket ( of via het aanvraagprogramma ( Wat moet u verder doen? Als u gebruikmaakt van de WBSO, moet u goed bijhouden hoeveel uren u en/of uw medewerkers aan speur- en ontwikkelingswerk besteden. Deze administratie hoeft u niet te overleggen, maar u moet er wel rekening mee houden dat deze gecontroleerd kan worden. Research & Development Aftrek In het voorgaande is beschreven hoe er een korting voor loonkosten worden

4 WBSO 4 4 gekregen. De Research & Development Aftrek (RDA) biedt een fiscaal voordeel voor andere kosten en uitgaven in verband met innovatie. Wanneer kunt u RDA aanvragen U kunt RDA aanvragen als u gebruik maakt van de WBSO-regeling en u zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting bent of vennootschapsbelastingplichtig. Waarvoor kunt u RDA aanvragen U kunt RDA aanvragen voor de volgende kosten en uitgaven: kosten voor de realisatie van eigen speur- en ontwikkelingswerk; uitgaven voor nieuw vervaardigde bedrijfsmiddelen die noodzakelijk zijn voor uw speur- en ontwikkelingswerk. Fiscaal voordeel Het voordeel voor u bestaat uit een vermindering van de af te dragen winstbelasting. U krijgt 54% extra aftrek van goedgekeurde RDA kosten en uitgaven. U mag dit bedrag aftrekken van uw resultaat, zodat deze lager wordt. Bepaling RDA kosten De RDA kosten worden op twee manieren worden bepaald: 1. Vast bedrag per uur (forfait). Als het gemiddeld aantal goedgekeurde S&O uren onder de 150 uur per maand blijft wordt de kosten bepaald door het aantal goedgekeurde WBSO-uren te vermenigvuldigden met 15. Op het moment dat u verwacht dat de werkelijke RDA kosten hoger liggen dan , dan kunt u voor de tweede manier kiezen. 2. Het gemiddeld aantal goedgekeurde S&O uren ligt boven 150 uur per maand. Het RDA bedrag wordt berekend op basis van verwachte onderbouwde kosten en uitgaven in verband met S&O-projecten.

5 WBSO 5 5 Hoe komt u in aanmerking voor de RDA Hiervoor dient u een aanvraag in Agentschap NL zoals ook beschreven is bij het onderdeel WBSO. Wat moet u verder doen? U moet de kosten in verband met de S&O-projecten per project administreren, zodat u de benodigde mededeling kunt indienen. De Innovatiebox De Innovatiebox is een box binnen de vennootschapsbelasting met een bijzonder tarief. De regeling geldt dus niet voor eenmanszaken en vof s, maar wel voor BV s. Wat levert de Innovatiebox u op? Via de Innovatiebox wordt winst die voortkomt uit een innovatie belast met 5% in plaats van het normale tarief voor vennootschapsbelasting van 20% of 25,5%. Geldt de Innovatiebox voor alle winst die u maakt? De Innovatiebox is van toepassing op het gedeelte van de winst dat toe te rekenen is aan een innovatie. Vaak is dit slechts een gedeelte van uw totale winst. U kunt ervoor kiezen om een forfait toe te passen. Dit forfait bedraagt 25% van uw totale winst. Dit forfait is maximaal en kan alleen in het jaar van voortbrengen van het activum en de twee daaropvolgende jaren worden gebruikt. Zijn er eisen aan de innovatie? Ja. U kunt kiezen voor de innovatiebox als u voldoet aan de volgende voorwaarden: U heeft de innovatie zelf ontwikkeld en u hebt hiervoor een octrooi of buiten-

6 WBSO 6 6 lands patent gekregen of er is een Speur-& Ontwikkelingswerk-verklaring voor de innovatie afgegeven. Het inkomen dat u met de innovatie behaalt, moet voor ten minste 30% het directe gevolg zijn van de innovatie. De behaalde winst moet groter zijn dan de ontwikkelkosten die u hebt afgetrokken. Dit is de zogeheten boxdrempel. Hoe maakt u gebruik van de Innovatiebox? De Innovatiebox optimaal benutten is niet eenvoudig. Eén van de redenen hiervoor is dat de wetgeving een aantal kernbegrippen zoals S&O-activum en innovatiewinst niet duidelijk gedefinieerd heeft. Welk deel van de winst is toe te schrijven aan uw innovatie en welk deel aan uw normale bedrijfsvoering? Hoeveel is uw octrooi werkelijk waard? In de praktijk zult u over zulke vragen altijd moeten overleggen met de Belastingdienst. Voordat u aan een dergelijk overleg begint, is het van belang uw mogelijkheden goed in te schatten. Dit kunt u het best doen met een goede adviseur, zoals een accountant. Subsidies voor innovatieve ondernemers Er zijn verschillende subsidies waar u een beroep op kunt doen als u met innovaties bezig bent. De Innovatievouchers van SenterNovem zijn de bekendste. Innovatievouchers Universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben veel nuttige kennis vaak op de plank liggen. Ze staan er ook vaak voor open om onderzoek te doen voor bedrijven. Met een kennisvoucher van Senternovem kunt u kennis inkopen bij zo n publieke kennisinstelling. Ook kunt u zo n voucher inzetten om de kosten van het aanvragen en verkrijgen van een octrooi te vergoeden. Voor wie zijn de Innovatievouchers? De Innovatievouchers zijn bestemd voor MKB-ondernemers.

7 WBSO 7 7 Wat levert een Innovatievoucher u op? Senternovem onderscheidt grote en kleine vouchers. Een kleine innovatievoucher is 2.500,- waard. Een grote innovatievoucher is 7.500,- waard, waarbij u verplicht bent tot een eigen bijdrage van 1/3e deel. Bij een grote voucher wordt dus maximaal 5.000,- uitbetaald. Voor specifieke sectoren zijn er soms vouchers met andere bedragen. Twee soorten vouchers Senternovem kent twee soorten innovatievouchers, publieke en private. Publieke innovatievouchers moeten worden besteed bij publieke kennisinstellingen, zoals universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Private vouchers moeten worden besteed bij private kennisleveranciers. Agentschap NL Let op: Senternovem is in 2010 opgegaan in Agentschap NL, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ook het Octrooicentrum Nederland en EVD zijn in deze nieuwe organisatie opgegaan. Zie voor meer informatie Subsidieadviseurs Er zijn veel verschillende subsidies en het is voor u als ondernemer vaak moeilijk in te schatten of u voor een subsidie in aanmerking komt. Meestal kan een accountant u verder helpen. Veel accountants hebben een quick scan, waarmee u meteen weet of u aanspraak kunt maken op subsidies. Soms zijn de criteria van subsidieverstrekkers onduidelijk of is er nader onderzoek nodig. Uw accountant zal u dan doorverwijzen naar en gespecialiseerd subsidiebureau. Zo n bureau vraagt altijd een bijdrage. Soms rekenen ze een uurtarief, soms werken ze op basis van no cure no pay.

8 WBSO 8 8 Beroepsorganisatie van subsidieadviseurs Er bestaat een beroepsorganisatie van subsidieadviseurs, de NVAS (Nederlandse Vereniging van Adviseurs inzake subsidies en andere overheidsstimuleringsregelingen). Deze organisatie houdt de kwaliteit van de adviseurs in de gaten en kent een klachtenregeling. Op hun website staan aangesloten subsidieadviseurs, uitgevers die zich richten op subsidiemogelijkheden en een lijst met interessante links en databanken. Zie:

belastingbesparing met de innovatiebox

belastingbesparing met de innovatiebox Innovatiebox belastingbesparing met de innovatiebox Wat innovatie is, hoeven we u niet uit te leggen. Als ondernemer doet u niet anders. Wel willen we u graag wijzen op de fiscale voordelen ervan. Met

Nadere informatie

Advieswijzer. Verdien geld met innovatie. 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Verdien geld met innovatie. 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Verdien geld met innovatie 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt na over hoe

Nadere informatie

Verdien geld met innovatie. Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper

Verdien geld met innovatie. Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper 26.01.16 Verdien geld met innovatie Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper In dit whitepaper: Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt

Nadere informatie

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Inhoudsopgave Pagina Inleiding stimuleringsregelingen in het kort 3 1 Afdrachtvermindering loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) 4 2 De Innovatiebox

Nadere informatie

Technologische ontwikkeling loont! WBSO en RDA in 2015. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken

Technologische ontwikkeling loont! WBSO en RDA in 2015. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken Technologische ontwikkeling loont! WBSO en RDA in 2015 In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken U wilt iets ontwikkelen of onderzoeken? De WBSO en de RDA verlagen eenvoudig uw (loon)kosten

Nadere informatie

Fiscale subsidies voor innovatie. Fiscale subsidies voor innovatie 21-11-2014. Introductie. Fiscale subsidies voor innovatie:

Fiscale subsidies voor innovatie. Fiscale subsidies voor innovatie 21-11-2014. Introductie. Fiscale subsidies voor innovatie: Introductie : WBSO RDA Innovatiebox Afschrijving ineens Innovatiekrediet WBSO RDA Innovatiebox Afschrijving ineens Innovatiekrediet Loonheffingen: korting 35% IB: extra aftrek IB/VPB: investeringsaftrek

Nadere informatie

Innovatie: wat zijn de mogelijkheden?

Innovatie: wat zijn de mogelijkheden? Kennisdocument Innovatie: wat zijn de mogelijkheden? Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt na over hoe u producten, diensten en

Nadere informatie

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip.

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip. Checklist WBSO en RDA Administratie Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1 CHECKLIST WBSO EN RDA ADMINISTRATIE Fiscale stimulering van R&D Met de WBSO (Wet Bevordering Speur-

Nadere informatie

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO):

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO): Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO): Het doel van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Nadere informatie

WBSO. Innovatie stimuleringsmaatregel. >> Als het gaat om innovatie

WBSO. Innovatie stimuleringsmaatregel. >> Als het gaat om innovatie WBSO Innovatie stimuleringsmaatregel 2012 Agenda 1. WBSO in het kort 2. Wie komen in aanmerking? 3. Het aanvragen van WBSO 4. Wat levert de WBSO op? 5. Welke projecten komen in aanmerking? 6. S&O-administratie

Nadere informatie

Subsidies en innovatie, drie stapelbare fiscale regelingen

Subsidies en innovatie, drie stapelbare fiscale regelingen Factsheet WBSO-Innovatiebox-RDA Van Frans van Iersel Datum 21 februari 2014 Betreft Subsidies en Innovatie 2014 Subsidies en innovatie, drie stapelbare fiscale regelingen Om innovatie in het bedrijfsleven

Nadere informatie

2.1 Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WBSO 2013)

2.1 Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WBSO 2013) 2. Innovatie 2.1 Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WBSO 2013) De WBSO regeling is bedoeld om ondernemingen te stimuleren op het gebied van technologische innovatie.

Nadere informatie

Uw innovatieve onderneming

Uw innovatieve onderneming Uw innovatieve onderneming Fiscale faciliteiten voor innovatieve activiteiten Innovatie - driepijlersysteem Pijler 1 Afdrachtsvermindering S&O Pijler 2 Research & Development-aftrek Innovatie pijlers Pijler

Nadere informatie

Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid

Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid Financiële regelingen, fiscale voordelen en adviesdiensten voor de ondernemer Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid Als ondernemer wilt u vooruit. Voor sommigen van u

Nadere informatie

10. Een WBSO-verklaring

10. Een WBSO-verklaring 10. Een WBSO-verklaring en dan Nadat u uw S&O-verklaring hebt ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: S&O-afdrachtvermindering; aftrek S&O. In dit hoofdstuk wordt

Nadere informatie

Agentschap NL. Fiscaal innovatiepakket. EMC-Kennismarkt 12 juni 2012. Martin Otten T: 088-602 3185 E: martin.otten@agentschapnl.nl.

Agentschap NL. Fiscaal innovatiepakket. EMC-Kennismarkt 12 juni 2012. Martin Otten T: 088-602 3185 E: martin.otten@agentschapnl.nl. EMC-Kennismarkt 12 juni 2012 Agentschap NL Martin Otten T: 088-602 3185 E: martin.otten@agentschapnl.nl Fiscaal innovatiepakket Phases in innovation proces high Science Research Development Fundamental

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst RDA

Voorlichtingsbijeenkomst RDA Voorlichtingsbijeenkomst RDA Onderwerpen 1. RDA in het kort 2. Wie komen in aanmerking 3. Hoe werkt de RDA 4. Welke kosten en uitgaven wel 5. Welke kosten en uitgaven niet 6. Lusten en lasten 7. Hoe dient

Nadere informatie

Subsidies voor personeel

Subsidies voor personeel Subsidies voor personeel Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen, heeft de overheid een groot aantal maatregelen getroffen. De meest toegepaste regelingen en subsidies voor

Nadere informatie

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven.

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Research- en developmentaftrek Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Algemene informatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO- AANVRAAG

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO- AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO- AANVRAAG André Bijker Teammanager WBSO U kunt gebruikmaken van de WBSO-subsidie voor het verlagen van uw loonkosten en overige kosten en uitgaven die betrekking

Nadere informatie

Handleiding. Research en Development Aftrek (RDA) >> Als het gaat om innovatie

Handleiding. Research en Development Aftrek (RDA) >> Als het gaat om innovatie Handleiding Research en Development Aftrek (RDA) >> Als het gaat om innovatie Inhoudsopgave Inleiding 3 1 De RDA in het kort 4 2 Wie komt in aanmerking voor de RDA? 6 2.1 Algemeen 6 2.2 Fiscale eenheid

Nadere informatie

Technologische ontwikkeling loont! WBSO in 2016. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken

Technologische ontwikkeling loont! WBSO in 2016. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken Technologische ontwikkeling loont! WBSO in 2016 In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken U wilt iets ontwikkelen of onderzoeken? De WBSO verlaagt eenvoudig de kosten voor uw R&D-project Het

Nadere informatie

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG U kunt gebruikmaken van de WBSO-subsidie voor het verlagen van uw loonkosten en overige kosten

Nadere informatie

Ondernemen en innoveren in 2013

Ondernemen en innoveren in 2013 Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid Huizen, november 2013 1 Introductie Als ondernemer wilt u vooruit.

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel?

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? 10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? Nadat u uw S&O-verklaring heeft ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: U bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering;

Nadere informatie

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel?

10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? 10. Hoe verrekent u uw WBSO-voordeel? Nadat u uw S&O-verklaring heeft ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: U bent S&O-inhoudingsplichtige en ontvangt S&O-afdrachtvermindering;

Nadere informatie

Belastingvoordeel behalen doe je zo!

Belastingvoordeel behalen doe je zo! SUBtracers international subsidy consultants Belastingvoordeel behalen doe je zo! Er zijn in Nederland vijf regelingen die ervoor zorgen dat een bedrijf zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Deze

Nadere informatie

Technologische ontwikkeling loont! WBSO in In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken

Technologische ontwikkeling loont! WBSO in In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken Technologische ontwikkeling loont! WBSO in 2017 In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken U wilt iets ontwikkelen of onderzoeken? De WBSO verlaagt eenvoudig de kosten voor uw R&D-project Het

Nadere informatie

Belastingvoordeel behalen

Belastingvoordeel behalen Belastingvoordeel behalen doe je zo! 1. Optimaal fiscaal voordeel aanvragen? 5 regelingen voor gegarandeerd succes De Nederlandse overheid kent allerlei subsidies en fiscale regelingen om innovatie binnen

Nadere informatie

Welkom. Kennissessie slim en innovatief ondernemen

Welkom. Kennissessie slim en innovatief ondernemen Welkom Kennissessie slim en innovatief ondernemen Programma Introductie Innovatie landschap Fiscale en subsidieregelingen voor innovatie Praktijkcase: Rena Electronica Samen ondernemen en samen innoveren

Nadere informatie

Hoe verminder ik mijn loonkosten voor R&D? WBSO! WBSO Learnshop Easyfairs Industrie & Milieu 2010

Hoe verminder ik mijn loonkosten voor R&D? WBSO! WBSO Learnshop Easyfairs Industrie & Milieu 2010 Hoe verminder ik mijn loonkosten voor R&D? WBSO! WBSO Learnshop Easyfairs Industrie & Milieu 2010 Uitnodiging Kom nu langs (E1000) voor: Koffie Internet Informatie Zo maar een praatje. 2 Inleiding Programma:

Nadere informatie

management consultants De Innovatiebox partners in innovatie

management consultants De Innovatiebox partners in innovatie management consultants De Innovatiebox partners in innovatie VOORWOORD Beste lezer, Met enige trots presenteer ik u de samenwerking tussen De Breed & Partners en de internationaal gerespecteerde fiscalisten

Nadere informatie

Handleiding Mededeling

Handleiding Mededeling Handleiding Mededeling WBSO 2016 In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken 1. Realisatie melden Als u gebruik maakt van de WBSO dan brengt dit een aantal verplichtingen met zich mee. Een van

Nadere informatie

WBSO EN INNOVATIEBOX. Harm Kolen De overheid als helpende hand 18-09-2013. WBSO en Innovatiebox

WBSO EN INNOVATIEBOX. Harm Kolen De overheid als helpende hand 18-09-2013. WBSO en Innovatiebox WBSO EN INNOVATIEBOX Harm Kolen De overheid als helpende hand 1 STIMULERING TECHNISCHE INNOVATIE Fiscaal voordeel WBSO: korting op afdracht loonheffingen / toegangsticket RDA & Innovatiebox RDA m.i.v.

Nadere informatie

Ondernemingsfinanciering. _ De overheid helpt

Ondernemingsfinanciering. _ De overheid helpt Ondernemingsfinanciering _ De overheid helpt 2 Introductie Om uw bedrijfsplannen te realiseren heeft u geld nodig. De overheid kan u helpen bij het financieren van uw ondernemingsactiviteiten. In deze

Nadere informatie

Inhoud WHITEPAPER. Ondernemend, net als u. Innovatieve ondernemers verdienen méér! WBSO (met geïntegreerde RDA) p. 2. Innovatiebox p.

Inhoud WHITEPAPER. Ondernemend, net als u. Innovatieve ondernemers verdienen méér! WBSO (met geïntegreerde RDA) p. 2. Innovatiebox p. 2016 WHITEPAPER Innovatieve ondernemers verdienen méér! Inhoud WBSO (met geïntegreerde RDA) p. 2 Innovatiebox p.2 Subsidies voor innovaties p.2 Overeenkomst met de belastingdienst (VSO) p.3 De forfaitaire

Nadere informatie

GreenPort Noord-Holland Noord

GreenPort Noord-Holland Noord GreenPort Noord-Holland Noord Even voorstellen Kees Poortvliet Subsidie adviseur Flynth adviseurs en accountants kees.poortvliet@flynth.nl Marcel Deen Bedrijfsadviseur Adviesbureau Het Grote Oost Hoorn

Nadere informatie

Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) nieuwe perspectieven HOOFDSTUK 1 Wat is de WBSO? De WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar

Nadere informatie

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 02-2016

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 02-2016 INHOUD 2 3 5 6 VAR definitief ten einde! Fiscaal vriendelijk rijden? Het kan nog steeds Crisisheffing blijft intact Geld verdienen met innovatie 7 & 8 KORT NIEUWS 1. Boete voor personeel inlenen? 2. Afdrachtvermindering

Nadere informatie

Reactie van het Register Belastingadviseurs (RB) op het ter consultatie gelegde concept Wet aanpassing innovatiebox

Reactie van het Register Belastingadviseurs (RB) op het ter consultatie gelegde concept Wet aanpassing innovatiebox Reactie van het Register Belastingadviseurs (RB) op het ter consultatie gelegde concept Wet aanpassing innovatiebox Het RB heeft met belangstelling kennisgenomen van het ter consultatie gelegde concept

Nadere informatie

Technologische ontwikkeling loont! WBSO 2010. >> Als het gaat om innovatie

Technologische ontwikkeling loont! WBSO 2010. >> Als het gaat om innovatie Technologische ontwikkeling loont! WBSO 2010 >> Als het gaat om innovatie Bezig met technologische ontwikkeling? De WBSO verlaagt eenvoudig uw loonkosten Technologische vernieuwing is van groot belang

Nadere informatie

Haal meer geld voor uw ontwikkeling en innova2e ASBR Subsidium Emille Schoonbeek

Haal meer geld voor uw ontwikkeling en innova2e ASBR Subsidium Emille Schoonbeek Haal meer geld voor uw ontwikkeling en innova2e ASBR Subsidium Emille Schoonbeek AGENDA 1. BUSINESSUNITS ASBR B.V. 2. INZOOMEN ASBR SUBSIDIUM B.V. 3. MEEST GEBRUIKTE REGELINGEN 4. VRAGEN BUSINESSUNITS

Nadere informatie

ST NIEUWSBRIEF 2016 deel 2

ST NIEUWSBRIEF 2016 deel 2 ST NIEUWSBRIEF 2016 deel 2 1. VAR definitief ten einde! Na enkele malen uitstel is het er dan toch van gekomen. Op dinsdag 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de afschaffing van de VAR

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2011 I. TIPS VOOR ALLE BELASTINGPLICHTIGEN ALGEMEEN

EINDEJAARSTIPS 2011 I. TIPS VOOR ALLE BELASTINGPLICHTIGEN ALGEMEEN EINDEJAARSS 2011 I. S VOOR ALLE BELASTINGPLICHTIGEN ALGEMEEN Fiscale partnerbegrip uitgebreid Bent u ongehuwd samenwonend? En staat u samen met een minderjarig kind van een van u beiden op hetzelfde adres

Nadere informatie

FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk

FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk Het gebruik van de WBSO in 25 in opdracht van FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk Het gebruik van de WBSO in 25 Inhoud Inleiding 3 Effect WBSO 4 Toegekende aanvragen

Nadere informatie

WBSO Handleiding. WBSO Handleiding. Pagina 1. WBSO portaal KvK nummer: 56875711 info@wbsoportaal.nl www.wbsoportaal.nl Tel: 085-273 64 89

WBSO Handleiding. WBSO Handleiding. Pagina 1. WBSO portaal KvK nummer: 56875711 info@wbsoportaal.nl www.wbsoportaal.nl Tel: 085-273 64 89 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Pagina De WBSO in het kort... 3 Wie komt in aanmerking voor de WBSO?... 5 Welke werkzaamheden komen in aanmerking?... 3.1 Technisch wetenschappelijk onderzoek (TWO)... 3.2 Analyse

Nadere informatie

Subsidiekansen.. SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog?

Subsidiekansen.. SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog? Jelle Oomen SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES WAT ZIJN DE HUIDIGE MOGELIJKHEDEN Subsidiekansen.. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog? ER ZIJN GELUKKIG NOG KANSEN

Nadere informatie

8. Een S&O-verklaring en dan...

8. Een S&O-verklaring en dan... 8. Een S&O-verklaring en dan... Nadat u uw S&O-verklaring hebt ontvangen, kunt u uw financiële voordeel verrekenen. Er zijn twee mogelijkheden: S&O-afdrachtvermindering; aftrek S&O. In dit hoofdstuk wordt

Nadere informatie

subsidiemogelijkheden voor ondernemers in Groningen

subsidiemogelijkheden voor ondernemers in Groningen subsidiemogelijkheden voor ondernemers in Groningen subsidiemogelijkheden voor ondernemers in Groningen Bent u van plan uw bedrijf te vestigen dan wel uit te breiden? Ondervindt u nadelen van de economische

Nadere informatie

Startersbrochure YKV accountants & adviseurs

Startersbrochure YKV accountants & adviseurs Startersbrochure YKV accountants & adviseurs Wilhelminalaan 10 2405 ED Alphen aan den Rijn 0172-443674 Rietbaan 2b 2908 LP Capelle aan den IJssel 010-4219228 www.ykv.nl Over YKV accountants & adviseurs

Nadere informatie

Een WBSO-aanvraag en dan... Leidraad voor het gebruik van de WBSO in 2017

Een WBSO-aanvraag en dan... Leidraad voor het gebruik van de WBSO in 2017 Een WBSO-aanvraag en dan... Leidraad voor het gebruik van de WBSO in 2017 U heeft een S&O-verklaring ontvangen voor S&O-werkzaamheden in 2017. Wat nu? U verrekent het financiële voordeel in uw aangifte.

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips 1. Energiezuinig- en milieubewust investeren? Beter nu dan later Investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde van minder dan 2.500 komen vanaf 1 januari 2014 niet meer in aanmerking

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Miljoenennota 2015 (deel 1)

Nieuwsbrief Miljoenennota 2015 (deel 1) Nieuwsbrief Miljoenennota 2015 (deel 1) Prinsjesdag 2014 (deel 1) In deze nieuwsbrief staan de belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag 2014 beschreven. Let wel, deze aangekondigde maatregelen moeten nog

Nadere informatie

W /III. Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012)

W /III. Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012) W06.11.0378/III Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012) NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 1 In artikel I wordt na onderdeel B een

Nadere informatie

2.17. Innovatiekosten

2.17. Innovatiekosten 2.17. Innovatiekosten Om innovatie te stimuleren, bestaat er een belangrijke fiscale faciliteit, de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). De WBSO is een fiscale korting die u mag verrekenen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 002 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2015) Nr. 106 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan

Nadere informatie

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis

Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland. Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Innovatie-instrumenten voor bedrijven in Nederland Naar de top! Ino Ostendorf MT-lid directie Innovatie & Kennis Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Innovatie-instrumenten voor bedrijven

Nadere informatie

Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren

Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren Afdrachtverminderingen Het loont om te investeren 1. Verlaag loonkosten onderwijs, speur- en ontwikkelingswerk en zeevaart Op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Nadere informatie

Innovatiesubsidies & fiscaliteiten

Innovatiesubsidies & fiscaliteiten Innovatiesubsidies & fiscaliteiten Innovatiespottercongres, 18 september 2012, Cecile ten Kate & Patrick Heiligers Een introductie PNO Basisprincipe van subsidiesucces U(w) organisatie Overheden PNO Basisprincipe

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Inleiding Eind vorig jaar/begin dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe subsidieregelingen beschikbaar gekomen. Voor ondernemers maar ook voor

Nadere informatie

Tips voor de BV/IB-ondernemer

Tips voor de BV/IB-ondernemer s voor de BV/IB-ondernemer 1. Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor een bedrag

Nadere informatie

management consultants Geselecteerde subsidies en belastingvoordelen 2014 Uw partner in innovatie

management consultants Geselecteerde subsidies en belastingvoordelen 2014 Uw partner in innovatie management consultants Geselecteerde subsidies en belastingvoordelen 2014 Uw partner in innovatie VOORWOORD Beste lezer, In het afgelopen jaar is het helder geworden dat het de overheid ernst is de innovatiekracht

Nadere informatie

Let op! Hoe meer gebruikelijk loon u opneemt dan wel op moet nemen, hoe minder u profiteert van het lage tarief van de vennootschapsbelasting.

Let op! Hoe meer gebruikelijk loon u opneemt dan wel op moet nemen, hoe minder u profiteert van het lage tarief van de vennootschapsbelasting. De bv is in het mkb een populaire rechtsvorm, veelal vanwege fiscale motieven. Wat zijn deze fiscale motieven? Welke voor- en nadelen kleven er aan een dergelijke overstap en welke aspecten komen er nog

Nadere informatie

Innovatiebox. de verdiepingsslag.

Innovatiebox. de verdiepingsslag. Innovatiebox de verdiepingsslag Sales introductie Heeft SUBtracers namens jouw bedrijf een succesvolle WBSO-aanvraag gedaan? Ben je bezig met de ontwikkeling van nieuwe software, producten of een nieuw

Nadere informatie

bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten van de regeling.

bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten van de regeling. Vennootschapsbelasting - eindejaarstips Tijdelijk maximaal 50% ineens afschrijven in 2013 In 2013 bestaat voor vennootschappen opnieuw een tijdelijke mogelijkheid om versneld af te schrijven op investeringen

Nadere informatie

We W t e-t en e n re g re e g lg e e lg v e in v g in. g

We W t e-t en e n re g re e g lg e e lg v e in v g in. g Wet- en regelg 20 november 2014 Wet- en regelgeving. SBK NMD versie 1.6. 1 PRODUCT ONGETOETST SBK NMD versie 1.6. 6 PRODUCTEN ONGETOETST gem. 0,70 Bron: Vakblad Bouwregels in de prak tijk augustus

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Voor u ligt de tweede Lentink De Jonge nieuwsbrief van 2016. Onderstaande berichten worden toegelicht: VAR definitief ten einde! Themabijeenkomst verdwijnen VAR Fiscaal vriendelijk

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen!

Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen! Stimuleringsmaatregelen: laat geen geld liggen! DRV Subsidie Advies 15-01-2014 Ook in 2014 gelden maatregelen om investeren in personeel te stimuleren. Afdrachtvermindering Speur Ontwikkelingswerk Met

Nadere informatie

MEMO INNOVATIEBOX NA BELASTINGPLAN 2017 Belangrijkste wijzigingen

MEMO INNOVATIEBOX NA BELASTINGPLAN 2017 Belangrijkste wijzigingen MEMO INNOVATIEBOX NA BELASTINGPLAN 2017 Belangrijkste wijzigingen Achtergrond De innovatiebox heeft als doel om technische innovatie in Nederland te stimuleren. Dankzij de innovatiebox betalen innoverende

Nadere informatie

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen.

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen. Eindejaarstips 2017 In deze tips hebben wij zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Een aantal van deze plannen is echter nog niet definitief, omdat ze nog

Nadere informatie

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte Inkomstenbelasting - aandachtspunten T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premie volksverzekeringen zijn ingehouden. In

Nadere informatie

Je moet durven denken als een ondernemer! Inhoudsopgave nieuwsbrief Maart 2014.

Je moet durven denken als een ondernemer! Inhoudsopgave nieuwsbrief Maart 2014. nieuwsbrief maart 2014 Inhoudsopgave nieuwsbrief Maart 2014. Je moet durven denken als een ondernemer! Let op! Er zijn weer valse e-mails in omloop Afwijking pro rata aftrek Btw-correctie voor het privégebruik

Nadere informatie

WBSO HANDLEIDING 2018

WBSO HANDLEIDING 2018 WBSO HANDLEIDING 2018 WELKE S&O-PROJECTEN KOMEN IN AANMERKING De WBSO ondersteunt ontwikkelingen die voor u technisch nieuw zijn. Het kan gaan om de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten,

Nadere informatie

Subsidies in de medische sector. Subsidieadviesbureau Raad & Daad Louis Ouwerkerk Vincent Klaarenbeek

Subsidies in de medische sector. Subsidieadviesbureau Raad & Daad Louis Ouwerkerk Vincent Klaarenbeek Subsidies in de medische sector Subsidieadviesbureau Raad & Daad Louis Ouwerkerk Vincent Klaarenbeek Agenda Vraag consortiumleden Start subsidies Samenwerking EU/SA Ontwikkelingen personeel en arbeid Regionale

Nadere informatie

Fiscaal innoveren en financiering

Fiscaal innoveren en financiering Fiscaal innoveren en financiering Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Ministerie van Economische Zaken Martin Otten Team Energie Innovatie&Financiering T: 088-602 3185 E: martin.otten@rvo.nl Innovatiebeleid

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8]

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8] FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8] Fiscale eindejaarstips Vennootschapsbelasting Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor

Nadere informatie

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s:

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s: RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland thema s: - duurzaamheid - landbouw - innovatie - internationaal ondernemen Onze opdrachtgevers

Nadere informatie

WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN

WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN Wanneer wij als DB&P de belofte uitspreken om samen met u te innoveren, dan valt of staat dat met de kennis en kwaliteit van ons team. Wij nemen de aanvraag en optimalisering

Nadere informatie

Tips voor ondernemers en rechtspersonen

Tips voor ondernemers en rechtspersonen www.stolk-accountants.nl Tips voor ondernemers en rechtspersonen Pro iteer optimaal van de investeringsaftrek en voorkom dat u door veel kleine investeringen de drempel van 2.300 net niet haalt. Vergeet

Nadere informatie

Handleiding investeringsaftrek personenauto s

Handleiding investeringsaftrek personenauto s Handleiding investeringsaftrek personenauto s In deze handleiding gaan wij in op de fiscale regeling van de investeringsaftrek. Hoewel de regelingen per 2014 versoberd zijn, biedt vooral de milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2014/2015

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2014/2015 Vennootschapsbelasting Verzoek om voorlopige verliesverrekening van 80% Als de vennootschap 2012 met winst heeft afgesloten maar in 2013 een verlies heeft geleden, is het mogelijk om een verzoek in te

Nadere informatie

INNOVATIEBOX. Stefan van Vliet BDO Westland

INNOVATIEBOX. Stefan van Vliet BDO Westland INNOVATIEBOX Stefan van Vliet BDO Westland Fiscale stimulering van innovatie W B S O I n n o v a t i e b o x R D A vrijdag 1 februari 2013 Page 2 2010 BDO Octrooibox in vogelvlucht: 2007 Introductie octrooibox:

Nadere informatie

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Uitgave februari 2012. Haal meer uit 2012!

Uitgave februari 2012. Haal meer uit 2012! Uitgave februari 2012 Meester in advies Haal meer uit 2012! TREND VOOR 2012 IS INNOVATIE De uitgaven voor Research & Development zijn gemiddeld gezien in Nederland lager dan in de rest van de Europese

Nadere informatie

Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO

Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO WBSO U heeft een WBSO-beschikking met een begeleidende brief per post via ons ontvangen van RVO. Hierin wordt u verwezen naar de folder die u eerder in het jaar van ons ontvangen heeft en naar deze website.

Nadere informatie

de ondernemers krant #1 2014

de ondernemers krant #1 2014 de ondernemers krant #1 2014 In de eerste ondernemerskrant van 2014 leest u over: Ruim baan voor de jongere werknemer 2 Uw auto in 2014: zuinig is het devies 3 Innovatie blijft ook dit jaar lonend 4 TIjdelijk

Nadere informatie

negentig NIEUWS In dit nummer: Ruim baan voor de jongere werknemer Uw auto in 2014: zuinig is het devies Innovatie blijft ook dit jaar lonend

negentig NIEUWS In dit nummer: Ruim baan voor de jongere werknemer Uw auto in 2014: zuinig is het devies Innovatie blijft ook dit jaar lonend Nieuwsnegentig is een uitgave van noord negentig en komt 8 keer per jaar uit zeventiende jaargang NIEUWS 1 negentig In dit nummer: Ruim baan voor de jongere werknemer Uw auto in 2014: zuinig is het devies

Nadere informatie

Omdat ondernemers niet altijd weten welke. Innovatie en vergroening: de fiscus als sturend instrument

Omdat ondernemers niet altijd weten welke. Innovatie en vergroening: de fiscus als sturend instrument Innovatie en vergroening: de fiscus als sturend instrument De fiscus is er in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat de overheid voldoende geld ophaalt om haar publieke taken te kunnen uitvoeren. Maar

Nadere informatie

Handleiding WBSO 2010

Handleiding WBSO 2010 Handleiding WBSO 2010 (bron: gegevens Senter Novem) Randvoorwaarden & werkzaamheden die niet in aanmerking komen voor WBSO 2 De S&O-administratie 4 Een S&O-verklaring en dan 6 Controle achteraf 14 Handleiding

Nadere informatie

1090800001DB&P-Brochure_Rechthoek2.3.indd 1

1090800001DB&P-Brochure_Rechthoek2.3.indd 1 1090800001DB&P-Brochure_Rechthoek2.3.indd 1 12-09-14 15:30 WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN Wanneer wij als DB&P de belofte uitspreken om samen met u te innoveren, dan valt of staat dat met de kennis en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 003 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012) Nr. 5 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 7 oktober 2011 Het voorstel

Nadere informatie

Bijeenkomst VNO-NCW Valleiregio. Enkele fiscale actualiteiten 2011

Bijeenkomst VNO-NCW Valleiregio. Enkele fiscale actualiteiten 2011 Bijeenkomst VNO-NCW Valleiregio Enkele fiscale actualiteiten 2011 Lex van Noordenburg 17 januari 2011 Waar draait het fiscaal om in 2011? Regeerakkoord VVD-CDA Gedoogakkoord VVD-CDA-PVV Belastingplan 2011

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Inleiding. Premiekorting

Inleiding. Premiekorting Inleiding De overheid heeft verschillende subsidieregelingen om mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen en te houden. Er zijn verschillende subsidieregelingen specifiek gericht op een bepaalde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10273 25 mei 2012 Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 15 mei 2012, nr. WJZ/12055445,

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie