Op 14 oktober 2006 organiseert Noodhulp onder Protest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op 14 oktober 2006 organiseert Noodhulp onder Protest"

Transcriptie

1 Noodhulp onder Protest Op 14 oktober 2006 organiseert Noodhulp onder Protest Opendeurdag op 5 locaties in het Antwerpse. We lanceren tevens de brochure Noodhulp onder Protest, acht getuigenissen van mensen in nood met cijfergegevens over de factoren die mensen de armoede in jagen, en de website Wat is Noodhulp onder Protest? Noodhulp onder Protest, ontstaan in 1994, is een ontmoetingsforum voor noodhulpverlenende organisaties 1 in het Antwerpse. Ons uitgangspunt: Armoede is een onrecht.toch blijven honderden noodhulpverlenende initiatieven in het Vlaamse land dweilen met de kraan open. Met het Platform Noodhulp onder Protest willen we niet lijdzaam toezien. We willen samen met de slachtoffers een proteststem laten horen. Het kan niet dat in één van de meest welvarende regio s op aarde mensen gedoemd zijn om afhankelijk te zijn van noodhulp. Elke mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Wil dit grondrecht effectief gewaarborgd zijn, dan zullen we moeten werken aan de wortels van de marginalisering. Noodhulp onder Protest ijvert voor maatregelen die er voor zorgen dat mensen effectief deel kunnen nemen aan onze samenleving. Opendeurdag Op 14 oktober kunnen mensen van 14 tot 17u kennismaken met tal van noodhulpverlenende initiatieven in het Antwerpse. Een soort open bedrijvendag voor iedereen die meer wenst te weten over het hoe en waarom van noodhulp. Je kan terecht in : Onthaal St.-Antonius, Paardenmarkt 109, 2000 Antwerpen Filet Divers, Rolwagenstraat 49, 2018 Antwerpen t Vlot, Lange Beeldekensstraat 20, 2060 Antwerpen Welzijnsschakel Hoboken, Broydenborglaan 2, 2660 Hoboken De Loodsen, St.-Jacobsmarkt 43, 2000 Antwerpen Op deze laatste locatie zijn tevens aanwezig : Teledienst Zenith Sociale Kruidenier Antwerpen-Kiel Wederzijds Hulpbetoon Kristus Koning Welzijnsschakel Borgerhout Protestants Sociaal Centrum Raad en daad Payoke-Koffieproject 1 Lijst van aangesloten leden vindt u in bijlage 4

2 Tijdens de opendeurdag kunt u op de verschillende locaties terecht en zullen mensen u te woord staan : coördinatoren van de werkingen Vrijwilligers Mogelijks ook mensen die zelf regelmatig voedselhulp ontvangen en die hierover wensen te getuigen. Uiteraard vindt u in de Brochure de getuigenissen en kunt u ook hieruit putten. Brochure met getuigenissen Wekelijks doen duizenden mensen met weinig of geen inkomen beroep op tal van noodhulpverlenende organisaties. Tonnen voeding, kleding, meubels en dergelijke worden zo verdeeld aan mensen in nood. Honderden vrijwilligers proberen in het Vlaamse land op die manier een hart onder riem te steken van mensen die de armoede zijn ingezogen. Noodhulp onder Protest lanceert een brochure die ingaat op de vraag: Hoe komt het dat in één van de rijkste regio s van deze wereld mensen nog nood hebben aan voedselhulp? Er werden 8 thema s afgebakend, evenveel invalshoeken die het veelkoppig monster dat armoede heet, belichten. We vonden mensen bereid om vanuit deze uiteenlopende toegangspoorten tot armoede te getuigen. Zo worden 8 verhalen verteld van mensen die in de problemen geraakten omwille van hun alleenstaand ouderschap, hun schulden, hun verslaving, hun onwettig verblijf of omwille van ziekte, thuisloosheid, ex-gevangenschap of generatiearmoede. Acht verhalen die naar de keel grijpen. Daarnaast komen ook mensen aan het woord die zich wekelijks vrijwillig inzetten in tal van verenigingen en initiatieven,. De verhalen worden aangevuld met, per thema, een omschrijving, cijfers, oorzaken en beleidsaanbevelingen. Want noodhulp alleen kan nooit volstaan. We willen protest aantekenen tegen een samenleving die noodhulp nodig maakt. Armoede vraagt om structurele maatregelen en een volgehouden inzet van alle geledingen van de samenleving om mee het tij te doen keren. Website De opendeurdag en de uitgave van de brochure gaan tevens gepaard met de lancering van de website Het Platform Noodhulp onder Protest ambieert een ontmoetingsforum te worden voor noodhulpverlenende organisaties, in Antwerpen en erbuiten. Gegroeid vanuit een Antwerpse context willen we alle initiatieven in Vlaanderen, die actief zijn op vlak van noodhulp, uitnodigen om zich kenbaar te maken. Op die manier hopen we in de toekomst vanuit het Platform Noodhulp onder Protest nog sterkere signalen te geven vanuit Vlaanderen. Voor contact/interviews/info : Yves Bocklandt 0486/ yvbo@bzn.be Bijlage 1 : cover Brochure Bijlage 2 : Affiche Opendeurdag Bijlage 3: visie van het Platform Bijlage 4 : Huidige Platform leden.

3 Bijlage 1

4 Bijlage 2

5 Bijlage 3 Visie van het Platform Noodhulp onder Protest Structurele hulp versus noodhulp? Structurele hulp werkt aan de oorzaken en zet structuren op om armoede en uitsluiting te voorkomen en te bestrijden. Noodhulp lenigt acute noden in concrete situaties en kan dus verschillende vormen aannemen. Noodhulp reageert in de eerste plaats op de gevolgen. Beiden werken aanvullend. Noodhulp kan niet zonder structurele hulp. Structurele hulp kan echter wel zonder noodhulp. Voor wie? Noodhulpverlenende organisaties geven hulp aan mensen die niet beschikken over een inkomen dat toereikend genoeg is om op een menswaardige manier van te leven. Vaak gaat het om mensen die na betaling van hun vaste kosten (huishuur, energie, ed.) niet meer overhouden dan 150 leefgeld in de maand (voor een alleenstaande). De noodhulp (voeding, kleding, warme maaltijden, tweedehands gerief, enz) wordt aan iedereen gegeven zonder onderscheidt van ras, nationaliteit, leeftijd, religie, ed. Mensen worden meestal doorverwezen via één of andere sociale dienst uit de regio. Doelstelling De noodhulp is bedoeld als concrete onmiddellijke materiele ondersteuning en fungeert als contactmiddel. Samen met de kansarmen willen we zoeken naar constructieve oplossingen voor hun maatschappelijke situatie. De initiatieven trachten hun hulp op elkaar af te stemmen en de inhoud van hun hulp zo optimaal mogelijk te maken. Zo willen we ook werken aan andere vormen van voedselbedeling. Het platform wil echter alert blijven dat de hulp geen vaste waarde wordt. We willen de situatie van de doelgroep duidelijk maken aan de samenleving en zijn verantwoordelijken zodat structurele maatregelen kunnen genomen worden om mensen uit de armoedespiraal te halen. Noodhulpverlenende initiatieven hebben vooral aandacht voor ontmoeting. Mensen worden op een respectvolle manier geholpen met aandacht voor hun rechten. Armen zijn hulpbehoevend. Zij worden in een positie gezet waardoor ze als hulpvrager beroep moeten doen op allerlei initiatieven. De werkingen binnen het platform willen zich bewust zijn van deze afhankelijkheid. Menswaardige noodhulp zal dan ook rekening houden met deze machtsfactor : Mensen aanspreken op hun mogelijkheden, hen mee betrekken in de werking, plaatsen voor onthaal- en ontmoeting creëren, enz. Ook de formule van de sociale kruidenier sluit hierop aan : mensen kunnen zelf hun voedselpakket samenstellen. Noodhulp wil ook geen apart circuit worden. Er wordt doorverwezen naar bestaande structurele hulp. De uiteindelijke bedoeling moet zijn op noodhulp overbodig te maken.

6 Geen kruimels maar rechten Steeds meer mensen moeten beroep doen op noodhulpverlenende organisaties. De oorzaken hiervoor zijn velerlei. Via allerlei wegen worden mensen de armoede ingezogen. Noodhulp kan hierop nooit een duurzaam antwoord formuleren. Hiervoor zijn structurele maatregelen noodzakelijk. Het Platform Noodhulp onder Protest heeft dan ook een rechtenbenadering : Alle mensen hebben recht op een menswaardig bestaan. Armoede is een onrecht. Noodhulp zijn kruimels. Mensen hebben nood aan rechten. In die zin zien we ook een aantal gevaren in een steeds groeiend noodhulpcircuit : De indruk kan ontstaan dat een structurele aanpak de armoede nooit volledig kan oplossen. Het geloof in de echte oplosbaarheid dreigt op die manier verloren te gaan. Een groeiend noodhulpcircuit kan de fundamentele armoedebestrijding in de weg staan. Noodhulp kan niet het enig antwoord zijn omdat hiermee geen recht wordt gedaan en de oorzaken van de armoede niet worden weggenomen. Kruimels kunnen geen rechten vervangen. Daarom is structureel gericht werken even onontbeerlijk en met het oog op de toekomst zelfs een belangrijker model. Noodhulp zonder protest kan daarom een alibi zijn om maatschappelijke structuren niet te bevragen of disfuncties te bestrijden. Noodhulp zonder protest geeft ook verkeerdelijk de idee dat het ons, als maatschappelijk geëngageerde mensen, vrijpleit om onze eigen levenshouding aan te passen. Noodhulpcircuits zijn vaak geïsoleerde netwerken die weinig met elkaar samenwerken en een meer fundamentele armoedebestrijding en preventieve aanpak van de armoede in de weg staan. De opgang van de noodhulp hangt ook vaak samen met een economische lobby die op deze wijze hun voedseloverschotten proberen weg te werken. Menswaardige noodhulp Het platform wil werken aan het geven van menswaardige noodhulp. Dit willen we bekomen door te vertrekken vanuit de leefwereld van de hulpbehoevende, vanuit respect, vanuit een mensenrechtenstandpunt. De hulp is in principe tijdelijk en persoonsgericht. De initiatieven staan in overleg met het welzijnswerk, projecten van armoedebestrijding of met gelijkaardige initiatieven. Er is overleg met een bredere werking waarbij de betrokkene wordt doorverwezen. Er is een minimale registratie met respect voor privacy en levensbeschouwing. De hulpvrager wordt betrokken in de werking en doet een appèl op zijn zelfredzaamheid. Er worden correcte goederen aangeboden. Er wordt informatie en advies gegeven. Er is ruimte voor individuele begeleiding en het vormen van een sociaal netwerk wordt gestimuleerd.

7 Het Platform Bijlage 4 Historiek Sinds 1994 zijn heel wat vrijwilligersinitiatieven, die meestal opgericht waren om mensen die vereenzaamd zijn of geconfronteerd worden met armoede, een steun te bieden, (opnieuw) begonnen met het geven van voedselpakketten. Zij deden dit niet omdat ze het een goede vorm van armoedebestrijding vonden, maar wel als een noodzakelijk kwaad. Daarom werd het ontmoetingsforum, dat door de Loodsen samengeroepen werd, al vrij vlug opgedoopt tot Platform Noodhulp onder Protest. Sindsdien zijn er heel wat ontmoetingsavonden, middagen, studiemomenten, ed. gevolgd, waarin ook de hulpvragers hun stem hebben. Er werd gewerkt aan de uitbouw van een gezamenlijke registratie, betere afstemming met de werkingen van het OCMW, de voedselbanken en de Stad Antwerpen. Het platform groeide in aantal deelnemers en visie. Huidige werking Het platform komt 3 maandelijks bijeen en wisselt ervaringen uit. In het voorbije jaar werd er gewerkt aan het uitbrengen van een brochure. Tevens werden de schouders gezet onder de uitbouw van initiatieven volgens het systeem van de Sociale Kruidenier. Hierbij wordt de traditionele voedselbedeling vervangen door de uitbating van een winkel waar mensen hun eigen voedselpakket kunnen samenstellen. Vrijwilligers Alle initiatieven werken met vrijwilligers die zich wekelijks inzetten. Ze vormen een geëngageerde ploeg waar iedereen zich inzet volgens eigen mogelijkheden : het ophalen van voeding, het verzorgen van het onthaal, het bereiden van maaltijden, het uitdelen van voedselpakketten, administratie, enz. Wie zin heeft om mee de schouders hieronder te zetten kan steeds contact opnemen met het platform. Leden van het platform Noodhulpverlenende initiatieven die deel uitmaken van het platform : St-Vincentiusvereniging Zurenborg (Filomenastraat 2018 Antwerpen) Filet Divers (Rolwagenstraat, Antwerpen) Welzijnschakel-Hoboken (Grasmuslaan, Hoboken) C-Dienst (Kattenberg 99, 2140 Borgerhout) Onthaal Sint-Antonius (Paardenmarkt, Antwerpen) Welzijnschakel-Borgerhout (Zonstraat, 96 Borgerhout) Sociale Dienst Bond zonder Naam (Rolwagenstraat, Antwerpen) Sociale Kruidenier Kiel SOS Hulp aan mensen in Nood (Leeuwlandstraat, Deurne) Payoke (Leguit, 4 Antwerpen) Tele-dienst (Nerviersstraat, 7 Antwerpen) Wederzijdshulpbetoon Kristus Koning (L. Strausstraat, Antwerpen) Protestants Sociaal Centrum Open Huis(L. Stuivenbergstraat Antwerpen) Kamiano (Kammenstraat Antwerpen) t Vlot ( Food for Life Zenith Raad en daad (Provinciestraat, 108A 2018 Antwerpen) Buurtwerk Rozemaai (Groot Hagelkruis Antwerpen)

8 Organisaties die mee het platform dragen : De Loodsen (St Jacobsmarkt, Antwerpen) De Stedelijke Armoedecel Welzijnsschakels (Pastorijstraat, 37 Antwerpen) Welzijnszorg (Pastorijstraat, 37 Antwerpen) Bond zonder Naam (St-Jacobsmarkt, Antwerpen) CAW De Mare Merksem (Laaglandstr, Merksem) Straathoekwerk (Borgerhoutsestraat, Antwerpen) Inloopteam Pothoek (Pothoekstraat, Antwerpen) Meer info op Contact : Yves Bocklandt 0486/ Noodhulp onder Protest P/a St.-Jacobsmarkt, Antwerpen 03/ info@noodhulponderprotest.be

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen Wie zijn we Een vzw opgericht in juli 2010 Verenigt sociale kruideniers in Vlaanderen Promotie van het model sociale kruidenier in Vlaanderen Organiseren van uitwisseling

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

De Loodsen vzw. De missie van De Loodsen. Wat doet De Loodsen? Hoe kan jij De Loodsen helpen? Financiële steun. Vrijwilligers in België

De Loodsen vzw. De missie van De Loodsen. Wat doet De Loodsen? Hoe kan jij De Loodsen helpen? Financiële steun. Vrijwilligers in België Vrijwilligersorganisatie voor geïsoleerde en eenzame mensen aan de rand van de maatschappij. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2015 03/234.05.11 info@deloodsen.be http://www.deloodsen.be PDF versie Doe een

Nadere informatie

Geen kruimels maar rechten Gespreksmethodiek. Over noodhulp en structurele hulp in de strijd tegen armoede

Geen kruimels maar rechten Gespreksmethodiek. Over noodhulp en structurele hulp in de strijd tegen armoede Geen kruimels maar rechten Gespreksmethodiek Over noodhulp en structurele hulp in de strijd tegen armoede Inhoud 3 4 6 9 Bedoeling van de methodiek Speluitleg Indeling groepen Het bekomen van een opdracht

Nadere informatie

BZN Sociale Projecten verbindt en versterkt mensen.

BZN Sociale Projecten verbindt en versterkt mensen. BZN Sociale Projecten verbindt en versterkt mensen. Bond zonder Naam maakt werk van een zorgzame samenleving. In het bijzonder voor hen die aan de rand van de samenleving staan. Door het betrekken van

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING PLATFORM NOODHULP ONDER PROTEST DINSDAG 6 NOVEMBER 2012

VERSLAG VERGADERING PLATFORM NOODHULP ONDER PROTEST DINSDAG 6 NOVEMBER 2012 VERSLAG VERGADERING PLATFORM NOODHULP ONDER PROTEST DINSDAG 6 NOVEMBER 2012 Aanwezig: Annemie Luyten (De Loodsen), Bruno Aerts (vicaris bisdom Antwerpen), Herman Jansen (BZN Filet Divers), Guido Engelbeen

Nadere informatie

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw -

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - Wanneer er voedseloverschotten uitgedeeld worden of wanneer bedrijven of grootwarenhuizen voedsel

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Armoedebestrijding Spreker: Ria Roosens (KRAS vzw) Missie en opdrachten Iedereen heeft recht op de vervulling van elementaire basisbehoeften zoals voeding en kledij. Pas

Nadere informatie

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw -

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - INHOUD Sociale Centra van het OCMW 4 Onthaal CAW Antwerpen 6 Vrijwilligersinitiatieven 7 Ontmoeting

Nadere informatie

Functieprofiel Professionele medewerker D Filet Divers vzw Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015)

Functieprofiel Professionele medewerker D Filet Divers vzw Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015) Functieprofiel Professionele medewerker D Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015) Beschrijving/kernopdracht van de functie De professionele medewerker van werkt vanuit

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Wanneer? Wie? Contactpersoon

Wanneer? Wie? Contactpersoon Doelstellingen armoedeforum Het biedt een overlegplatform aan partners die werken rond armoede. Het coördineert de verschillende verenigingen en diensten die aan armoedebestrijding werken. Het vormt een

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Goederenbank De Baronie is op de volgende manieren te bereiken. Website http://www.stillearmoede.org. E-mail gb@stillearmoede.org

Goederenbank De Baronie is op de volgende manieren te bereiken. Website http://www.stillearmoede.org. E-mail gb@stillearmoede.org Goederenbank De Baronie is een particulier initiatief van Jan en Annita Kooijman uit Oosterhout. De status van eind december 2004 is dat er 6 vrijwilligers zijn en 40 à 50 deelnemers. De hele organisatie

Nadere informatie

CAW Antwerpen

CAW Antwerpen CAW Antwerpen 2019 1 Visie en Missie CAW Antwerpen Toegankelijke hulpverlening Continuïteit in hulpverleningstrajecten Preventief werken Bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen Doelgroep CAW Antwerpen

Nadere informatie

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning 10 december 2015 8 ste Jaarcongres EXPOO Brussel Opbouw 1. Welzijnsschakels

Nadere informatie

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede De jaarlijkse poll Wie is aan de slag in een huis van het kind? Wie is nu al actief betrokken bij een huis van het kind of werkt samen met een huis van het kind? (niet

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

SAMEN STA-AN WE ERVOOR

SAMEN STA-AN WE ERVOOR SAMEN STA-AN WE ERVOOR EN JA IK HEB NIKS JAZEKER IK BEN NIKS MAAR GODMILJAAR IK KAN OVERLEVEN1 Uit: Een minimum, R.Nasr STA-AN Wat is STA-AN? Samen Tegen Armoede - Antwerps Netwerk is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren Netwerkdag DEMOS - Lokale Netwerken VT-participatie 5 juni 2015, Oostende Carlos Ceyssens en Jozefien Godemont Welzijnsschakels?

Nadere informatie

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding 1 Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding Herman Baert Annelies Droogmans Lieve Polfliet 2 Bij het geheel of gedeeltelijk gebruik van deze power point, dienen de auteursrechten op de

Nadere informatie

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas Missie als uitgangspunt bij alle acties Goed Gevoel verenigt in haar sociale kruidenier 't Hofke en sociaal restaurant Kome Netemensen in armoede, vrijwilligers en werknemers

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar

Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Hoe versterken eerstelijnszones en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Onze Luthers geinspireerde missie

Onze Luthers geinspireerde missie Onze Luthers geinspireerde missie 1. Het PSC zal nu niet en nooit accepteren dat mensen in kwetsbare situaties genegeerd worden en door velen als overlast beschouwd worden. Het PSC zal mensen in de rafelrand

Nadere informatie

INHOUD. Wat is een signaal

INHOUD. Wat is een signaal INHOUD Wat is een signaal Gebruikers Organisaties Beleid Signaleren: tussen vertrouwen, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid Zorgzaam werken: je houding als vrijwilliger Doorverwijzen 2 3 SIGNALEN Signalen

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

Filet Divers. Werkt!

Filet Divers. Werkt! Werkt! Filet Divers Werkt! Werkt! Instapvoorwaarden: De werkzoekende is anderstalig is analfabeet, traaglerend of uitgeleerd heeft randproblemen die, mits ondersteuning, op korte termijn oplosbaar zijn

Nadere informatie

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal'

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Met 'Tuupe veur taal' creëert de Stad Gent samen met vier partners oefenkansen Nederlands voor anderstaligen in tien Gentse wijken.

Nadere informatie

Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad?

Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad? COLLOQUIUM FEAD DE TOEKOMST VAN DE VOEDSELHULP IN BELGIË 28/04/2015 Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad? BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030 Brussel tel: +32

Nadere informatie

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO De wettelijke basis voor het samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal wordt gelegd binnen het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid. In uitvoering

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van de onthaal/ontmoetingswerking en kookproject zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van de onthaal/ontmoetingswerking en kookproject zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker BZN Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waarin armen het woord nemen. Filet Divers is ook een verbindend en versterkend kansencentrum en een sociale kruidenier. Voor

Nadere informatie

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen M I S S I E 'Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.' Mensen hebben recht op werk, sociale bescherming, behoorlijke huisvesting, een gezond leefmilieu, op culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Nadere informatie

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer,

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, Algemeen Gemeente: Antwerpen Provincie: Antwerpen Naam van het lokaal loket: De Kinderopvangzoeker en Het Contactpunt Kinderopvang/Lokaal Loket Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, josee.vandewouwer@stad.antwerpen.be,

Nadere informatie

Aandacht voor kinderen van een andere origine en kinderen in armoede bij Jespo vzw

Aandacht voor kinderen van een andere origine en kinderen in armoede bij Jespo vzw Aandacht voor kinderen van een andere origine en kinderen in armoede bij Jespo vzw De achtergrond Jespo vzw organiseert voor de Antwerpse jeugd een naschools, kindgericht omnisport-activiteitenaanbod.

Nadere informatie

LOKALE ADVIESCOMMISSIE WATER

LOKALE ADVIESCOMMISSIE WATER 28 10 2016 Vlaamse Milieumaatschappij, VVSG, provincie West-Vlaanderen en Samenlevingsopbouw heten u welkom Ondergedompeld in de LOKALE ADVIESCOMMISSIE WATER Studievoormiddag Veurne 28 10 2016 Studievoormiddag

Nadere informatie

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

3. De school in haar omgeving

3. De school in haar omgeving 3. De school in haar omgeving 23 L070 L070 K214 L000 L100 L090 K271 K272 L011 L111 L122 L022 K172 V07- V07- V373 V312 V301 K273 V322 V099 P39- V23- K175 V04- V05- U31- V03- V02- V00- V01- V22- B791 F680

Nadere informatie

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van het groepswerk zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker

Voor de coördinatie en verdere uitbouw van het groepswerk zijn we op zoek naar een enthousiaste medewerker BZN Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waarin armen het woord nemen. Filet Divers is ook een verbindend en versterkend kansencentrum en een sociale kruidenier. Voor

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Nawoord. Armoede vandaag

Nawoord. Armoede vandaag Nawoord Via hun levensverhaal laten Emilie en Nico ons binnenkijken in de leefwereld van mensen in armoede. Het is een beklijvend getuigenis over hun dagelijkse strijd om te overleven, ook over hun verlangen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG Aanwezig: Vertegenwoordigers van 10 welzijnsschakelgroepen uit Olen, Rijkevorsel, Mol, Herselt, Hulshout, Westerlo,

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen

Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen Campagneprojecten Iedereen beschermd tegen armoede? In onze regio zijn er dit jaar twee bijzonder interessante campagneprojecten. Het gaat in beide gevallen

Nadere informatie

Maatschappelijke oorzaak

Maatschappelijke oorzaak Recht-Op hanteert het maatschappelijk schuldmodel inzake armoede. De organisatie van de maatschappij, de heersende structuren en regelgevingen veroorzaken armoede, bestendigen of vergroten ze zelfs. Modaliteit

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is Slaatje Praatje? 2. Gezondheidspromotie 3. Samenwerking en middelen

Overzicht. 1. Wat is Slaatje Praatje? 2. Gezondheidspromotie 3. Samenwerking en middelen PRAKTIJKVOORBEELD 4 Overzicht 1. Wat is Slaatje Praatje? 2. Gezondheidspromotie 3. Samenwerking en middelen Wat is Slaatje Praatje? Samenwerkingsverband tussen de OCMW s van Berlare, Laarne, Wichelen,

Nadere informatie

Een voorziening voor bijzondere jeugdzorg verlaten: op zoek naar een plek in de samenleving

Een voorziening voor bijzondere jeugdzorg verlaten: op zoek naar een plek in de samenleving Een voorziening voor bijzondere jeugdzorg verlaten: op zoek naar een plek in de samenleving De Cocon 25/11/2016 Veerle Stroobants Het is belangrijk te luisteren naar de strijd die gezinnen in armoede voeren.

Nadere informatie

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 1 } Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 2 } Locatie: Stationsstraat 1 te Puurs } Regio Klein-Brabant

Nadere informatie

BZN Sociale Projecten verbindt en versterkt mensen.

BZN Sociale Projecten verbindt en versterkt mensen. BZN Sociale Projecten verbindt en versterkt mensen. De dienst Sociale Projecten van Bond zonder Naam heeft als missie om te werken aan de wortels van de marginaliteit. Dit doen we door voeling te hebben

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

In 20 minuten krijg je een goed beeld van de situatie van de persoon met een handicap

In 20 minuten krijg je een goed beeld van de situatie van de persoon met een handicap Getuigenissen van enkele partners in de gemeentes 2,5 maand na het lanceren van de nieuwe online aanvraagprocedure My Handicap vroegen we enkele partners uit de gemeentes naar hun ervaringen. Ruim 4850

Nadere informatie

Informatiebrochure vrijwilligers

Informatiebrochure vrijwilligers Informatiebrochure vrijwilligers Inhoud 1. Het OCMW, een sociaal huis voor alle Truienaren 2. Waarom vrijwilligerswerk bij het OCMW? 3. Voor wie? 4. Wat kun je van ons verwachten? 5. Bij welke diensten

Nadere informatie

Diaconieën ondersteunen mensen in armoede, binnen en buiten de kerk.

Diaconieën ondersteunen mensen in armoede, binnen en buiten de kerk. Kerk helpt bij armoede. Geloven is delen. Diaconieën ondersteunen mensen in armoede, binnen en buiten de kerk. Onze diaconie is aangesloten bij de Stichting Diaconale werkgroep solidair Skarsterlân. Uit

Nadere informatie

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Armoede & psychische problemen De dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarvan mensen

Nadere informatie

Plaats maken voor een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen. Inspiratiedag Kinderopvang 30 april 2019

Plaats maken voor een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen. Inspiratiedag Kinderopvang 30 april 2019 Plaats maken voor een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Inspiratiedag Kinderopvang 30 april 2019 Inhoud Werksessie Referentiekader Buurtgerichte netwerken voor kinderen en gezinnen Aanleiding

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid Ontbijtvergaderingen Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Workshop Buurtgerichte netwerken en Huizen van het Kind VVSG - Samenhang Lokaal Geïntegreerd Gezinsbeleid 2 Instrumenten Buurtgerichte netwerken

Nadere informatie

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw -

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - Wanneer er voedseloverschotten uitgedeeld worden of wanneer bedrijven of grootwarenhuizen voedsel

Nadere informatie

6. Schuldhulpverlening

6. Schuldhulpverlening 6. Schuldhulpverlening Sociale Hulpverlening in de inloophuizen Het komt helaas meer en meer voor dat mensen financieel en/of emotioneel in de zorgen raken of in een sociaal isolement terecht komen en

Nadere informatie

Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012

Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012 Inhoudelijk Jaarverslag Tilburgse Voedselbank 2012 Voorwoord. Het kalenderjaar 2012 was voor de Tilburgse Voedselbank een bewogen jaar. We ervaren meer waardering voor ons werk. Dit is voor ons hartverwarmend.

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Voedselbank de Ronde Venen. Eendracht 6. 3641ML Mijdrecht. www.voedselbankderondevenen.nl

Voedselbank de Ronde Venen. Eendracht 6. 3641ML Mijdrecht. www.voedselbankderondevenen.nl De missie van stichting Voedselbank de Ronde Venen is het tegengaan van verborgen armoede en bijdragen aan het basislevensonderhoud van individuen en gezinnen die hier zelf niet voldoende in kunnen voorzien.

Nadere informatie

UPDATE SOCIALE KAART VAN GENT 2009 EDITIE APRIL 2010

UPDATE SOCIALE KAART VAN GENT 2009 EDITIE APRIL 2010 UPDATE SOCIALE KAART VAN GENT 2009 EDITIE APRIL 2010 Welzijnsoverleg Regio Gent is momenteel aan het experimenteren met een digitale versie van de update van de Sociale Kaart van Gent. Dit is de eerste

Nadere informatie

Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen de meest behoeftigen te helpen alle

Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen de meest behoeftigen te helpen alle Fonds voor uropese hulp aan de meest behoeftigen Provinciale ontmoetingsdagen Lente 2014 FAD: waarom & voor wie Het Fonds heeft tot doel de meest behoeftigen te helpen in alle Lidstaten. Jammer genoeg

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010

PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010 PERSCONFERENTIE Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Presentatie Jaarverslag Discriminatie / Diversiteit 2010 Florent Beckx Directeur Dienstencentrum Ten Gaarde Contact: florent.beckx@zorgbedrijf.antwerpen.be

Nadere informatie

V³Antwerpen. Vrijwilligers voor vluchtelingen

V³Antwerpen. Vrijwilligers voor vluchtelingen Brochure aanbod Vrijwilligerswerk voor vluchtelingen Legende Nederlandse lessen en conversatie Tolken / Vertalen Samen inburgeren Advies en coaching Buddy-werking Inloop en onthaal Activiteiten in huis

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw -

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - Wanneer er voedseloverschotten uitgedeeld worden of wanneer bedrijven of grootwarenhuizen voedsel

Nadere informatie

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur Word samen met Natuurpunt een pluspunt voor de natuur! Werk één keer per week samen met een groepje nieuwkomers en Nederlandstaligen in

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Trefdag Ouderen en Lokaal beleid Inzetten op participatie Gent, 7 mei 2019 Katelijn Van Horebeek Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling

Nadere informatie

Gegevens ANBI. Vincentiusvereniging Vught. Fiscaal nummer: Website:

Gegevens ANBI. Vincentiusvereniging Vught. Fiscaal nummer: Website: Gegevens ANBI Vincentiusvereniging Vught Fiscaal nummer: 805187030 Website: www.vincentiusvught.nl Voorwoord Vincentiusvereniging Vught is een lokaal georganiseerde vrijwilligersorganisatie. De vereniging

Nadere informatie

sociaal centrum Plein Expertise centrum ondersteuning precair verblijf

sociaal centrum Plein Expertise centrum ondersteuning precair verblijf sociaal centrum Plein Expertise centrum ondersteuning precair verblijf Versie 2017 Algemeen Sociaal Centrum Plein Specifieke doelgroep Sc Plein Asielzoekers Ontvankelijk verklaarde 9 ter Slachtoffers mensenhandel

Nadere informatie

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw -

GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN. handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - GEEN KRUIMELS MAAR RECHTEN handreiking voor vrijwillig(st)ers in het Antwerpse - uitgave van De Loodsen vzw - Wanneer er voedseloverschotten uitgedeeld worden of wanneer bedrijven of grootwarenhuizen voedsel

Nadere informatie

Voorstelling CAW Centraal-West-Vlaanderen

Voorstelling CAW Centraal-West-Vlaanderen Voorstelling CAW Centraal-West-Vlaanderen 1 2 WERKINGSGEBIED 32 gemeentes 7 kleinstedelijke zorgregio s 2 WERKINGSGEBIED Tielt Izegem Roeselare KLEINSTEDELIJKE ZORGREGIO S Ieper Poperinge Veurne Diksmuide

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Sponsordossier Vakantiekampen

Sponsordossier Vakantiekampen Sponsordossier contact Rodekruisvakanties vzw Sofie Vehent Motstraat 40 2800 Mechelen 015/44 35 11 rodekruisvakanties@rodekruis.be Armoede Wie arm is, heeft het financieel moeilijker dan anderen en leeft

Nadere informatie

Evaluatie Winterwerking

Evaluatie Winterwerking Evaluatie Winterwerking 2014-2015 Inhoud Presentatie 1. Evaluatie nachtopvang 2. Evaluatie dagopvang 3. Evaluatie geneeskundige, verpleegkundige en (para)medische zorgen 4. Evaluatie algemene organisatie

Nadere informatie

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE NATIONAAL SECRETARIAAT Huidevettersstraat 165 1000 Brussel T 02 502 55 75 F

Nadere informatie

Infofiche sociale centra

Infofiche sociale centra Infofiche sociale centra Versie december 2016 Wat is een sociaal centrum? In een sociaal centrum kan je terecht voor informatie en advies. OCMW-medewerkers (maatschappelijk werkers) luisteren naar je problemen

Nadere informatie

Verbinden vanuit diversiteit

Verbinden vanuit diversiteit Verbinden vanuit diversiteit Krachtgericht sociaal werk in een context van armoede en culturele diversiteit Studievoormiddag 6 juni 2014 Het verhaal van Ahmed Een zoektocht met vele partners Partners De

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

Op en top mens Ontdek de supersamenwerker in jezelf

Op en top mens Ontdek de supersamenwerker in jezelf Op en top mens Ontdek de supersamenwerker in jezelf Vierdaagse in Drongen 25-28 mei 2017 Beter dan gelijk welk ander leven wezen, zijn wij als mens in staat tot de meest complexe vormen van samenwerking.

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Lokale sociale innovatie: een kijk vanuit de marges van overheid en markt

Lokale sociale innovatie: een kijk vanuit de marges van overheid en markt Lokale sociale innovatie: een kijk vanuit de marges van overheid en markt Stijn Oosterlynck Centrum OASeS Departement Sociologie Universiteit Antwerpen Observatie #1: lokale sociale innovatie sinds 1970s

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING (GROS) ZOTTEGEM STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR (GROS) ZOTTEGEM ARTIKEL 1. STATUS De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Zottegem, afgekort GROS Zottegem, werd opgericht op 12 juni 2008 Hij is als adviesorgaan

Nadere informatie

Gegevens ANBI. Vincentiusvereniging Vught. Fiscaal nummer: Website:

Gegevens ANBI. Vincentiusvereniging Vught. Fiscaal nummer: Website: Gegevens ANBI Vincentiusvereniging Vught Fiscaal nummer: 805187030 Website: www.vincentiusvught.nl Voorwoord Vincentiusvereniging Vught is een lokaal georganiseerde vrijwilligersorganisatie. De vereniging

Nadere informatie

Situering in de parochiegemeenschap

Situering in de parochiegemeenschap 2 Situering in de parochiegemeenschap 1. Een parochie wordt opgebouwd door het samenspel van vele mensen, groepen en verenigingen die zich laten inspireren door de Bijbel en de woorden en daden van Jezus

Nadere informatie

Samenlevingsopbouw Gent

Samenlevingsopbouw Gent Samenlevingsopbouw Gent Wat: Hoe: Investeert in de kracht van mensen (agogische kernopdracht) Zet politici aan tot sociaal beleid (politieke kernopdracht) Sociale grondrechten als rode draad (huisvesting,

Nadere informatie

De school als hefboom om maatschappelijke kwetsbaarheid te verminderen

De school als hefboom om maatschappelijke kwetsbaarheid te verminderen De school als hefboom om maatschappelijke kwetsbaarheid te verminderen Nicole Vettenburg Majong vzw/ UGent Antwerpen Rode kruis Vlaanderen 17 mei 2018 Brug tussen school en thuis Nicole.Vettenburg@welwijs.be

Nadere informatie

Achter het gelaat van armoede

Achter het gelaat van armoede 10 oktober 2015 Medisch-Psychologische Dag Domus Medica Achter het gelaat van armoede Samenlevingsopbouw Gent vzw Samenlevingsopbouw Gent in 5 minuten Samenlevingsopbouw Gent maakt deel uit van de sector

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16

Toegankelijkheid van de CAW s volgens de verenigingen waar armen het woord nemen. April 16 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Toegankelijkheid van de CAW s volgens de

Nadere informatie

EEN NIEUWE STRUCTUUR. voor WELZIJN NOORD-WEST-VLAANDEREN

EEN NIEUWE STRUCTUUR. voor WELZIJN NOORD-WEST-VLAANDEREN EEN NIEUWE STRUCTUUR voor WELZIJN in NOORD-WEST-VLAANDEREN Beste welzijns- of zorgpartner, Christel Verhas Ann Deschacht Katrien Delrue Els Willems Tine Wyns Algemeen Directeur Directeur Hulpverlening

Nadere informatie

Wie valt (mee) uit de boot?

Wie valt (mee) uit de boot? Wie valt (mee) uit de boot? Vierdaagse in Drongen 5-8 mei 2016 Op welke plek in de wereld, in welk gezin, in welke situatie je geboren wordt, dat heb je zelf niet te kiezen. Maar het maakt een wereld van

Nadere informatie