Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij het derde seizoen van Heb je zin? Dit is aflevering 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij het derde seizoen van Heb je zin? Dit is aflevering 1."

Transcriptie

1 Heb je zin? 3 Aflevering 1 Terugblik seizoen 2 #dg-3 les 1: plusquamperfectum #dg-3 les 2: hadden of waren Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij het derde seizoen van Heb je zin? Dit is aflevering 1. Heb je zin? is een soap om Nederlands te leren. In Heb je zin? oefenen we de grammatica van de online cursus #dutchgrammar. In deze les is dat de grammatica van #dutchgrammar-3 les 1 en 2 over het plusquamperfectum. In Heb je zin? volgen we ook het verhaal van Martin en Marieke. In het eerste seizoen van Heb je zin? zagen we hoe Martin en Marieke elkaar leerden kennen. Marieke is docent Nederlands. Zij komt uit Rotterdam. Martin woont in Amsterdam. We zagen dat Marieke op de Dutch Summer School in Drenthe lesgaf. Martin was, eerder al, een beetje verliefd op Marieke geworden. Dus reisde hij naar Drenthe om haar te verrassen op haar verjaardag. Maar... Martin heeft een Italiaanse vriend, Gianluca. En die vindt Marieke ook leuk! Gianluca is een echte macho. Hij nodigde Marieke bij hem uit... voor een romantisch diner. Hij had een pizza gebakken met een hartje erop. Eén van de cursisten, Xing, zag dat. En ze dacht dat Marieke en Gianluca verliefd op elkaar waren. [flashback terras] Gianluca, jij en Marieke? - Sshht niet doorvertellen! [/flashback terras] Xing had dat tegen Martin verteld. Hij moest huilen, toen hij het hoorde. Xing troostte hem... en toen kregen ze iets. En dat terwijl Marieke eigenlijk helemaal niets met Gianluca had... Ze vertelde dat ze Martin leuker vond... want ze houdt niet van macho s! --- In het tweede seizoen zagen we dat Xing voor een weekje naar Amsterdam kwam. Ze wilde graag in Nederland wonen. Daarom had ze op een baan gesolliciteerd... bij een Amsterdams bedrijf dat goederen uit China importeert. Het was eigenlijk de bedoeling dat Xing bij Martin bleef slapen. Maar op het station, had hij een lompe opmerking over haar jurk gemaakt.

2 Toen dacht Xing: beter wat rustig aan doen. Misschien moest ze eerst maar even kijken of ze de baan kreeg... en pas dan serieus aan een relatie met Martin beginnen. Want zonder baan: geen visum. En dan kon ze niet in Nederland blijven. Xing was wel een beetje ongerust... Ze wist dat Marieke Martin leuk vond, maar ze wilde niet dat Martin dat te weten kwam. Daarom had ze een plannetje bedacht. Op het strand adviseerde ze Gianluca om het nog eens bij Marieke te proberen... maar zonder machogedrag, want Gianluca moest zijn gevoelens laten zien... En tegen Marieke had Xing gezegd dat Gianluca een heel lieve jongen is... met een grote mond, maar ook een klein hartje. Ze moest hem nog een kans geven! - In het tweede seizoen zagen we ook dat Xing haar sollicitatiegesprek had. Ze was goed voorbereid, want jobcoach Natasha had haar geholpen. In de vacature stond dat in het bedrijf een no-nonsensementaliteit heerst. Dus de mensen zijn er erg direct. In het café van Tante Nel oefende Xing de hele avond. Daardoor was ze erg zelfverzekerd tijdens haar sollicitatiegesprek. En... ze kreeg de baan! Dat moesten ze vieren! Martin wilde haar verrassen met een romantisch diner... Hij nodigde haar uit bij hem thuis. Hij stuurde haar een berichtje: Vanavond vieren we dat je een nieuwe baan hebt. Kom om 20:00 uur! Hij dacht: misschien blijft ze dan wel slapen... Maar Xing was nog even naar Gianluca gegaan. Gianluca wist niet zo goed hoe hij aan een vrouw zijn emoties moest tonen. Daarom had hij nog steeds niet met Marieke afgesproken. Xing wilde dat hij dat snel deed. Want als Marieke en Gianluca iets met elkaar kregen dan hoefde ze niet meer ongerust te zijn... en dan bleef het voor Martin geheim dat Marieke hém eigenlijk leuker vond. Om te vieren dat Xing was aangenomen, opende Gianluca, in zijn penthouse, een fles champagne. Terwijl Xing uitlegde hoe vrouwen denken... dronken ze best wel wat. In dit seizoen van Heb je zin? zien we hoe het verder gaat. Kijk daarom snel naar de volgende aflevering! Tot dan! Doei!

3

4 Heb je zin? 3 Aflevering 2 #dg-3 les 1: plusquamperfectum - ene gebeurtenis VOOR andere (maar niet in bijzin) #dg-3 les 2: hadden of waren Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij aflevering 2 van het derde seizoen van Heb je zin? Hadden jullie de vorige les al bekeken? Daarin vond je een korte samenvatting seizoen 1 en 2 van Heb je zin? Vandaag kijken we hoe het verdergaat en we oefenen de grammatica van #dutchgrammar-3 les 1 en 2 over het plusquamperfectum. Martin wachtte op Xing. Hij had de hele middag gekookt en hij had de tafel romantisch gedekt. Ook had hij Xing een berichtje gestuurd dat ze om acht uur moest komen. Hij wilde met haar vieren dat ze de baan had gekregen! Gezellig samen, met z n tweetjes. Maar om acht uur geen Xing Om 5 over acht ook niet. En om 10 over acht nog steeds geen Xing. Hmm Martin zuchtte Xing was niet gekomen. Of toch!? Om half negen: [bel] De bel! Martin deed de deur open, maar toen zag hij Marieke in plaats van Xing. Marieke had die week in Amsterdam gewerkt. En nu wilde ze Martin even zien. Dus was ze naar zijn huis gefietst. En Marieke begon een beetje met Martin te flirten... Ze was de kamer ingelopen en ze had de romantisch gedekte tafel gezien Toen zei ze: Oh, je vriendin komt op bezoek Wie is dat eigenlijk? Wel jammer dat dit niet voor mij is! Martin wist niet zo goed wat hij moest doen. Xing was niet gekomen. Hij had speciaal voor haar een dure fles wijn gekocht. En hij had de hele middag in de keuken gestaan Zonde om weg te gooien! Hij twijfelde maar toen zei hij tegen Marieke Wijntje?

5 Marieke: lekker! Martin: Weet je wat Ga maar zitten. Dan zal ik je alles uitleggen. Martin maakte de fles wijn open, en schonk de wijn in. Ze keken elkaar aan. Proost! Martin zei: Het zit dus zo Marieke luisterde aandachtig. Martin: Weet je nog dat ik naar Drenthe was gekomen? Marieke: Eh ja, je bedoelt 2 weken geleden Ja, natuurlijk weet ik dat nog. Martin: Nou Toen heb ik iets met iemand gekregen. Marieke: Je bedoelt verkering? Martin: Ja Marieke: In Drenthe? Maar met wie dan? Met één van de cursisten? Marieke werd nu wel heel erg nieuwsgierig Martin: Eh ik was eigenlijk eerst verliefd geworden op iemand anders Marieke: Op wie? Martin: Eh Maar toen [ding dong] Toen ging de bel. Bart: Oow Bijna wist Marieke wie de nieuwe vriendin van Martin was En bijna had Martin verteld dat hij eigenlijk eerst verliefd op haar was. Maar net op dat moment ging de bel. Nou

6 Wie staat er voor de deur? Xing? Xing met Gianluca? Iemand anders misschien? Wie zal het zeggen? We zien het de volgende keer bij Heb je zin? Tot dan! Doei!

7 Heb je zin? 3 Aflevering 3 #dg-3 les 1: plusquamperfectum - ene gebeurtenis VOOR andere (maar niet in bijzin) #dg-3 les 2: hadden of waren Hallo, ik ben Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij Heb je zin? de soap om Nederlands te leren. Dit is seizoen 3, aflevering 3. Vandaag oefenen we nog een keer de grammatica van #dutchgrammar-3 les 1 en 2 over het plusquamperfectum. In de vorige aflevering zagen we Marieke bij Martin. Zij was naar zijn huis gegaan. Martin had haar binnengelaten. En nu zaten ze aan tafel. Xing was niet gekomen. Maar Martin vond het zonde om het eten weg te gooien. Dus had hij de fles wijn alvast opengemaakt. Hij schonk de glazen in. En ze proostten. Hij was net met zijn verhaal begonnen Maar toen ging de bel. Martin stond op en liep naar de deur. Hij deed de deur open. Daar was Xing maar ze was niet alleen Zij stond daar samen met Gianluca! Wat doe jij hier! riep Martin verbaasd tegen Gianluca. Gianluca: Ik kom naar het feestje. Ik kom altijd naar alle feestjes, Martin Dat weet jij toch? Martin begreep het niet: welk feestje? Maar voordat hij daarop een antwoord kreeg, waren Xing en Gianluca al de kamer ingelopen. En toen zag Xing Marieke Wat doet zij hier? Nu was Xing verbaasd. Samen met Martin aan een romantisch gedekte tafel? Wat had dit te betekenen? En waar waren de andere gasten van het verrassingsfeestje? Dit had ze niet verwacht! Dit was geen leuke verrassing! Xing werd natuurlijk meteen jaloers Ze dacht Martin is van mij! En dat zal ik laten zien ook! Zie liep naar Martin, en ze begon hem innig te zoenen. En toen toen was het de beurt aan Marieke nu was zij verbaasd!

8 Waarom zoende Xing Martin? Waar sloeg dit op? Maar toen herinnerde ze zich wat Martin net had verteld: [flashback vorige aflevering:] Martin: Weet je nog dat ik naar Drenthe was gekomen? Martin: Nou Toen heb ik iets met iemand gekregen. [/flashback] Het kwartje viel bij Marieke. Xing was dus zijn vriendin. Hmm Marieke zuchtte. Ondertussen wist Xing natuurlijk niet, wat Martin en Marieke tegen elkaar hadden gezegd. Ze had weliswaar haar punt gemaakt door Martin te zoenen. Maar misschien had Marieke, nog voordat zij kwam, wel al aan Martin verteld dat ze hem leuk vindt. Daarom wilde ze Martin graag even onder vier ogen spreken! Hoelang was Marieke hier al? En waarover hadden ze gepraat? Ze zei: Martin, kun je even meekomen naar de keuken? En terwijl Martin al naar de keuken liep fluisterde Xing nog even snel tegen Gianluca Kom op, dit is je kans! Ga ervoor! Xing hoopte dat het nog niet te laat was. Dan kon Gianluca nu Marieke alsnog versieren. Bart: Nou, spannend hè Je ziet het Heb je zin? is een echte soap. Wie krijgt iets met wie? Hoe gaat dit verder? Kijk de volgende keer opnieuw! Tot dan! Doei!

9 Heb je zin? 3 Aflevering 4 herhaling #dg2-les 38: er is hier/daar unstressed Hallo, ik ben Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij Heb je zin? de soap om Nederlands te leren. Vandaag herhalen we de grammatica van #dutchgrammar-2 les 38 over het woordje er in plaats van hier of daar. Maar dat niet alleen we gaan ook woorden en zinnetjes leren die je kunt gebruiken, als je ruzie maakt! Hopelijk heb je ze niet nodig maar je weet maar nooit! Xing is met Martin in de keuken. Xing wil er met Martin onder vier ogen praten. Xing: Martin, wat doet Marieke in jouw woonkamer? Waarom zit jij er met haar aan een romantisch gedekte tafel? Martin: Nou, dat kan ik ook wel aan jou vragen. Wat doe jij met Gianluca? Waarom neem je Gianluca mee naar mijn huis? Ik vind het wel brutaal om een andere kerel mee te nemen als je naar je vriend gaat! Xing: Tsss. Je geeft toch een feestje. Gianluca mag er toch ook wel komen? Nou, leuk feestje hoor Volgens mij zocht je gewoon een reden om Marieke uit te nodigen. Martin: Waarover heb je het toch? Welke feestje? Doe niet zo onnozel. Ik weet helemaal niets van een feestje! Xing: Huh??? Geen feestje? Nou, dan snap ik al helemaal niet wat ZIJ er doet! We gingen vanavond toch vieren dat ik de baan heb!? Martin: Ja, precies, ja! Wij, romantisch samen! Xing: En wat bedoel je dan met romantisch met twee vrouwen zeker? Nou, ik pas. Niet met dat kreng! Martin: Kreng? Die woorden neem je terug! Marieke is heel aardig. Ze was jouw docent in Drenthe. Je hebt zelf gezegd dat ze er erg leuk les heeft gegeven. En dat je veel van haar hebt geleerd. Xing: Oké Dat kan dan wel zo zijn. Ik had haar niet hier verwacht Sorry Martin, maar ik snap echt niet waarom je haar hebt uitgenodigd. Martin: Nee Xing, Marieke stond hier onverwachts voor de deur. Ik had haar helemaal niet uitgenodigd. Ik heb haar alleen maar binnengelaten. Jij was er toch niet, want blijkbaar was het te moeilijk voor jou om op tijd te komen. Marieke kwam gewoon

10 even langs, omdat ze nu toch in Amsterdam is. Ze heeft er deze week op de Summer School lesgegeven. Wat ben jij jaloers, zeg! Xing: Ha, je bent zelf jaloers! Het eerste wat je vroeg, was waarom ik Gianluca had meegenomen. Martin: Ja, precies ja, wat moet jij met Gianluca? Xing: Niets bijzonders hoor, ik was gewoon bij hem thuis toen jij over dat feestje appte Martin: Bij hem thuis? Dus jij was bij Gianluca thuis? Nou wordt ie helemaal mooi! Wat deed je er dan? Xing: Zie je wel! Je bent zelf jaloers! Ik was er gewoon even om met hem te kletsen. Bart: Nou Martin en Xing hebben een flinke ruzie. Loopt het uit de hand? Martin wilde zo graag een romantische avond. En Xing was nog wel zo blij dat ze de baan had. Wat een commotie in het huis van Martin. Het is er absoluut niet romantisch Betekent dit het einde van de relatie tussen Martin en Xing? En hoe gaat het ondertussen in de woonkamer? Gianluca en Marieke bleven er achter Dat zien we de volgende keer bij Heb je zin? Tot dan! Doei!

11 Heb je zin? 3 Aflevering 5 #dg-3 les 1: plusquamperfectum #dg-3 les 2: hadden of waren Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij Heb je zin?. Dit is aflevering 5 van het derde seizoen. Vandaag oefenen we nog een keer de grammatica van #dutchgrammar-3 lessen 1 en 2 over het plusquamperfectum. Xing en Martin hebben ruzie. Martin: Wat ben jij jaloers zeg! Xing: Je bent zelf jaloers. Martin: Nou, leuk hoor. Wat een romantische avond. Ik had nog wel de hele middag voor je gekookt. Xing: Ja, voor mij? Of voor Marieke? Leuk hoor. Martin: Nee Xing. Ik had voor jou gekookt. Niet voor haar. Zij kwam hier langs. Ik had haar niet uitgenodigd. Ik wilde met jou romantisch eten. Maar jij was niet gekomen. Xing: Ik ben wel gekomen. Martin: We hadden toch om acht uur afgesproken Xing: Ja, dat had jij in je appje geschreven. Maar ik had dat niet bevestigd. Martin: Maar ik had je toch eerder al uitgenodigd We gingen toch jouw nieuwe baan vieren. Xing: Ja, precies ja Maar waar is het feestje? Martin: Maar Xing, je kunt toch ook met z n tweeën iets vieren? Xing: Is dat zo? Martin: Ja natuurlijk vieren kun je gebruiken als je het over een feestje hebt maar ook als je iets bereikt hebt en je daar even samen met iemand van wilt genieten Xing: Oh Xing begint het te begrijpen Xing: Dus er is helemaal geen verrassingsfeestje?

12 Martin: Nee, dat zeg ik toch steeds. Nu schiet Xing in de lach : Nou, dat is dan dus toch een verrassing! En zij dan? Martin: Voor de zoveelste keer: zij was zelf langs gekomen. Ik had haar niet uitgenodigd. Het is puur toeval dat ze uitgerekend vanavond langskwam. Xing: En eh Hoe lang is ze hier al? Martin: Ze is nog geen minuut binnen! Xing: Dus jullie hadden nog niet lang met elkaar gepraat? Martin: Nee Xing, ze is er echt net. Xing zucht pfffff Ze is opgelucht. Gelukkig. Marieke heeft Martin dus niet verteld dat ze hem leuk vindt. Ze weet nu ook dat Gianluca best wel een kans maakt in de kamer ernaast Ze hoopt dat hij goed naar haar tips heeft geluisterd. Xing geeft Martin een kus. Ze giechelt een beetje Zo, nu hebben we ook onze eerste ruzie gehad. Sorry, dat ik een beetje boos was Ik vind het eigenlijk best wel lief dat je voor me gekookt hebt en dat je een lekkere fles wijn hebt gekocht. Martin: Ik ben erg blij dat je toch bent gekomen. We zullen het vanavond dan maar met z n vieren vieren. Xing: Met z n vieren vieren Dat is grappig Martin: Ja, en je weet nu wat het betekent Xing: Weet je Nu ik de baan heb, kan ik in Nederland blijven Wat mij betreft mag iedereen nu weten dat wij samen zijn. Het hoeft geen geheim meer te zijn En Misschien kunnen we vanavond ook een stapje verder gaan Martin is opgelucht. Wat een rare avond. Vijf minuten geleden waren ze nog ruzie aan het maken en nu dan toch romantiek Zo had hij het niet gepland. Maar waarschijnlijk blijft Xing vanavond dan toch eindelijk bij hem slapen Xing rekt een beetje tijd Ze geeft Martin nog een lange zoen Ze denkt: hoe langer we in de keuken zijn, hoe langer Gianluca de tijd heeft om Marieke te versieren Bart:

13 En wat denk jij? Grijpt Gianluca zijn kans? Dat zien we de volgende keer bij Heb je zin? Tot dan! Doei!

14 Heb je zin Aflevering 6 herhaling #dutchgrammar-2 les 39 - er+voorzetsel Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij Heb je zin? Vandaag herhalen we de grammatica van #dutchgrammar-2 les 39 over het woordje er in combinatie met een voorzetsel. Martin en Xing zijn in de keuken. Ze hadden net even ruzie, maar nu is alles weer goed. Meer dan goed zelfs [zoenen] Maar wij willen natuurlijk graag weten hoe het in de kamer ernaast gaat. Want toen Martin en Xing naar de keuken gingen, bleven Gianluca en Marieke samen achter Xing had nog tegen Gianluca gefluisterd: Kom op, dit is je kans! Bart: Nou ik ben benieuwd! Voor Gianluca is het erop of eronder. Gianluca liep naar de tafel Hij ging eraan zitten en pakte het glas van Martin Proost! Gianluca: Hoe gaat het met de Summer School in Amsterdam? Marieke: Ik geniet ervan. Ik heb weer een hele leuke groep studenten. Gianluca: Is het net als in Drenthe? Marieke: Nee, het is hier heel anders, maar ook leuk. Gianluca: Gaat het lesgeven je nooit vervelen? Marieke: Nee hoor, lesgeven is mijn passie! Ik zal alles ervoor laten. Gianluca doet precies wat Xing hem heeft geadviseerd. Hij maakt geen domme grapjes en loopt niet op te scheppen. Nee, hij toont interesse in haar. Luistert goed naar wat ze zegt. Gianluca: Wat mooi dat je werk je passie is Je houdt ervan hè? Marieke: Zeker. Ik hou ervan. Is dat bij jou ook zo? Gianluca: Natuurlijk mensen beter maken, dat is waar het om draait. Ik leef ervoor. En als je werk je passie is, dan ben je pas echt rijk. Bart: Oké, misschien hier en daar een cliché Het is en blijft natuurlijk wel Gianluca! Xing had Gianluca ook gezegd dat hij zijn hart moest laten zien zijn gevoelens Gianluca probeert erover te beginnen. Gianluca: Weet je, Marieke Ik heb al vaak grapjes gemaakt en ik heb met jou lopen flirten Jij denkt misschien dat ik een typische Italiaanse macho ben. En dat ik dit bij iedere vrouw doe Maar ik wil je gewoon even zeggen, dat ik je echt leuk vind. Marieke luistert nu geïnteresseerd

15 Ze herinnert zich het gesprek met Natasha over Pedro. [flashback] Gianluca: Ik wilde je na de Summer School in Drenthe al een tijdje bellen gewoon om eens af te spreken Je hebt geen idee hoe vaak ik eraan heb gedacht, maar ik heb het steeds uitgesteld Marieke: Maar waarom? Nou Ik wist niet zo goed wat je wilde. Volgens mij vind je het soms leuk als ik loop te flirten maar niet altijd. Ik weet niet zo goed hoe ik over mijn gevoelens moet praten. Marieke denkt hmm Natasha had gelijk machogedrag is alleen maar de buitenkant. Erbinnen zit een hele lieve jongen. Gianluca laat nu zijn kwetsbaarheid zien. Hij durfde me niet te bellen. Wat eerlijk dat hij erover praat Gianluca: Ik hoop dat je me ook leuk vindt Even schiet er van alles door Mariekes hoofd [reeks flashbacks van diverse opmerkingen, bloemen, hartje pizza, mooiste docent] Dus al die tijd wilde Gianluca gewoon zeggen ik hoop dat je me ook leuk vindt Wat lief Gianluca heeft zijn hand op de tafel gelegd Marieke pakt zijn hand [Wederom gedachten] Tsja Ze vindt Martin eigenlijk leuker, maar die heeft nu toch al een vriendin Misschien moest ze het maar gewoon met Gianluca proberen? Waarom niet? Kijk eens zegt ze wie had dat gedacht? Is dit niet romantisch kaarsjes overal een lekker glas wijn en we hebben elkaars hand vast Gianluca: ja, sommige dingen kun je niet van tevoren bedenken Dit vast ook niet zegt Marieke. Ze staat op en geeft Gianluca een kus. Marieke: Je bent een lieve macho. En vanaf nu ben jij mijn lieve macho. Wat denk je ervan? En deze keer moet Gianluca blozen Bart: Zozo het hele vorige seizoen moesten we erop wachten Maar nu hebben we dan toch eindelijk romantiek! En dat allemaal dankzij Xing! Zij adviseerde Gianluca maar ze had Marieke natuurlijk ook al bewerkt in hun eerdere ontmoeting op de Summer School [flashback] Marieke heeft zich nog niet gerealiseerd, dat Xing dit uit eigen belang deed.

16 Misschien dat het kwartje later nog valt. In de volgende aflevering van Heb je zin? zien we hoe het verdergaat. Tot dan! Doei!

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

VRIENDSCHAP EN RELATIES

VRIENDSCHAP EN RELATIES VRIENDSCHAP EN VRIENDSCHAP Als je in de puberteit komt, wordt vriendschap belangrijk. Je vrienden kies je zelf uit. Er zijn mensen die één boezemvriend of één hartsvriendin hebben. Andere mensen hebben

Nadere informatie

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Verliefd Savannah (11) Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Massimo (11) Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. Misschien

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle? Rolstoeltaxi Dino, wil jij even helpen? Dino reageert niet. Hij is ingespannen bezig met zijn tekening. De opdracht is om het bovenaanzicht van de school te maken. En dat valt niet mee. Dino, vraagt de

Nadere informatie

Niemand op mijn kerstfeest

Niemand op mijn kerstfeest Niemand op mijn kerstfeest Das liep zijn hol uit en voelde de sneeuw eerder dan hij het zag. Hij sprong achteruit zijn sneeuwvrije hol weer in en maakte een sissend geluid van onvrede. Bah, ook dat nog,

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Dagboekverhaal van Christina Geusens

Dagboekverhaal van Christina Geusens Dagboekverhaal van Christina Geusens (derde prijs GO! verhalenwedstrijd Geen muren geen grenzen, allemaal buren en unieke mensen ) 17 november 2007 Ik heb vandaag weer ruzie met Elia gemaakt, omdat hij

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

6,4. Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Eerste uitgave 2008 Nederlands

6,4. Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Eerste uitgave 2008 Nederlands Boekverslag door N. 1549 woorden 23 februari 2013 6,4 9 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2008 Vak Nederlands Opdracht 1. Welke verwachtingen had je toen je het boek

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Tommie, Dik en Esmeralda

Tommie, Dik en Esmeralda Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Boekopdracht 2 Love, Simon gemaakt door Lise Visschedijk 4G2 LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK

Boekopdracht 2 Love, Simon gemaakt door Lise Visschedijk 4G2 LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK Helemaal links zie je Becky Albertalli. OPDRACHT 1 De titel van het boek is Love, Simon en het boek is geschreven door Beckey Albertalli.

Nadere informatie

PEANUTS (NOCCIOLINE) Zomer 2001

PEANUTS (NOCCIOLINE) Zomer 2001 Fausto Paravidino PEANUTS (NOCCIOLINE) Zomer 2001 Vertaling Tom Kleijn Personen: Magda Snappy Schkreker In het begin zijn alle personages tussen de vijftien en twintig jaar oud. De scènes 1-11 en 23 spelen

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Vrijdag 7 mei. Axel kijkt naar het aanrecht. Dat is blinkend schoon. Er is geen vlekje te zien.

Vrijdag 7 mei. Axel kijkt naar het aanrecht. Dat is blinkend schoon. Er is geen vlekje te zien. Vrijdag 7 mei Hanna kijkt tevreden rond in huis. Ze heeft hard gewerkt vandaag. Alles ziet er netjes uit. De was is gedaan. De overhemden van haar man Axel hangen gestreken in de kast. En zijn T-shirts

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Relatie en romantiek Als je met iemand een relatie krijgt, wil je graag veel bij elkaar zijn en lichamelijk contact met elkaar hebben. Maar dan ben je er nog niet.

Nadere informatie

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich?

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

De heks van het bos door Nellie de Kok. Samenvatting

De heks van het bos door Nellie de Kok. Samenvatting De heks van het bos door Nellie de Kok Samenvatting De heks van het bos tovert iedereen om die ze in het bos tegen komt. Katrijn heeft de dokter gebeld als ze merkt dat Jan zijn stem is verloren. Natuurlijk

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Jongens. Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk meisje ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1878 woorden 12 december 2006 8 10 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Dat hoor je mij niet zeggen!

Dat hoor je mij niet zeggen! Dat hoor je mij niet zeggen! WOUTER VAN WINGERDEN & PEPIJN HENDRIKS Dat hoor je mij niet zeggen! 2015 Thomas Rap amsterdam Het is misschien een cliché, maar het is wel waar! INHOUD Hier, voor je verzameling

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Beer Juf vertelt het verhaal van Beer Koning en het Gouden Masker. Er was eens een berenbos waar alle beren gelukkig waren en tevreden.

Beer Juf vertelt het verhaal van Beer Koning en het Gouden Masker. Er was eens een berenbos waar alle beren gelukkig waren en tevreden. Beer Juf vertelt het verhaal van Beer Koning en het Gouden Masker. Er was eens een berenbos waar alle beren gelukkig waren en tevreden. Ze waren heel blij, want ze hadden een echte koning, waar alle beren

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

Een knipoog van tante Wilma

Een knipoog van tante Wilma 1 Een knipoog van tante Wilma Mag de slagroom er al op? Lisa houdt de spuitbus slagroom schuin boven de appeltaart. Nog niet, zegt mama. Ze zet een houten dienblad op het aanrecht. Als oom Johan en tante

Nadere informatie

So You Wanna Be A Homo!

So You Wanna Be A Homo! So You Wanna Be A Homo! Fragment Frank Norbert Rieter 2009 Frank Norbert Rieter Alle rechten voorbehouden. Correspondentieadres: St Geertruidestraat 27 6521 KG Nijmegen toneel@ijlbode.nl So you wanna be

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april 2018 Valeriya Zes jaar geleden ben ik naar België gekomen. Een maand later ben ik mama geworden. In een gesloten Facebookgroep voor Russischsprekende

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen. Grammaticaoefeningen 2 Gezondheid Verschillende vormen van werkwoorden Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. 1 Begrijp je deze informatie? ja /

Nadere informatie

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas ? HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees in de klas Slide 1 Dag allemaal! Dit ben ik! Die mevrouw in dat schilderij. Met die prachtige kraag en die dure zwarte jurk. Ik heb jullie nodig! Er is vannacht iets

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt.

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt. Hoofdstuk 1 Zullen we deze ballonnen nog aan de lamp hangen? Vragend kijkt Rianne Jochem aan. Is goed, mompelt haar stiefbroertje zacht. Hé, wat is er? vraagt Rianne verbaasd. Vind je de slingers niet

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje 1 Logeren Het is vrijdagmiddag. Eindelijk gaat de bel. Alle kinderen springen op. Het is weekend! Ik ga zo met mijn opa naar boer Jan, zegt Sam tegen Lieke. Heb je zin om mee te gaan? Lieke schudt haar

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

De kippendief. door Nellie de Kok

De kippendief. door Nellie de Kok door Nellie de Kok 1 door Nellie de Kok samenvatting In de bibliotheek staan allerlei mooie boeken. Aan de kinderen wordt gevraagd wat voor boeken je daar allemaal kunt lenen. Kaatje werkt in de bibliotheek

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee,

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, DAGBOEKfragment Vrijdag 13 januari, 19.17 uur, hoofd van Pat Ik ben moe. Een week met acht uur lesgeven in 1C is veel ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, eigenlijk klopt dat niet. Het

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

De meester is een Vampier

De meester is een Vampier De meester is een Vampier Door Wout Terpstra Het is maandag en Tom werd wakker. Hij vindt het altijd heel leuk op school. Maar vandaag weet hij het niet. Want ze krijgen een nieuwe meester. Tom!Tom! Ben

Nadere informatie

Het gestolen schilderij. door Nellie de Kok

Het gestolen schilderij. door Nellie de Kok Het gestolen schilderij door Nellie de Kok 1 Het gestolen schilderij door Nellie de Kok samenvatting Katrijn zei nog: Je koopt niets aan de deur. Tja, Jan Klaassen kennende, heeft hij niet goed begrepen

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie

coach jezelf Dit boek is van:

coach jezelf Dit boek is van: coach jezelf w e r k b o e k Dit boek is van: www.fabulousbusinesswoman.com Hallo! Zo daar is ie dan; het Coach Jezelf werkboek. Kun je jezelf coachen? Ja, dat kan. Kijk maar eens naar al die mensen die

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd

Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd 1 2 Aurora Stevens Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd Autobiografie 3 Copyright Aurora Stevens Omslagontwerp Aurora Stevens Auteursfoto Janna de Jong

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

uit Jurres mond. Jasmijn kijkt op. Jij bent toch ook bij Maikel geweest? Ja, dat is waar. Oké, doe Maikel dan ook maar. Maar hij moet wel een beetje

uit Jurres mond. Jasmijn kijkt op. Jij bent toch ook bij Maikel geweest? Ja, dat is waar. Oké, doe Maikel dan ook maar. Maar hij moet wel een beetje Inhoud 1 Feestbeest... 7 2 Wij willen winnen!... 12 3 Maikel... 19 4 Zoektocht... 25 5 Briefjes... 31 6 Code Langnek... 37 7 Waar Mart bang voor is... 44 8 Een verdacht pakket... 50 9 Poederdoos... 56

Nadere informatie

Interview met Pam M Jones

Interview met Pam M Jones Interview met Pam M Jones Door Timen van Ark, Radio presentator bij www.countryland.nl Programma Countryland Café Uitzending 10-09-2016 We hebben vandaag hier een artiest die ook een beetje bekendheid

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze.

Thema Op het werk. Lesbrief 12. In de pauze. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 12. In de pauze. Wat leert u in deze les? Iemand gelijk geven. Nee zeggen. Uw mening geven. Van twee woorden één woord maken. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

het jongetje en he t onverwachte beeld

het jongetje en he t onverwachte beeld het jongetje en he t onverwachte beeld Jan Willem ten Dam Eigenlijk wilde ik opschrijven dat ik terug zat te denken aan de vrijdag waarop wij Insel Hombroich hebben bezocht. Maar ik bedenk me. Ik probeerde

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien

Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien Welkom. Hoe kunnen we deze tijd wat jou betreft zo goed mogelijk besteden? Ja, eh Ik was blij dat je zo snel kon afspreken Want ik kan wel wat

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie