Les 2: Tekstopbouw: alinea s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 2: Tekstopbouw: alinea s"

Transcriptie

1 Les 2: Tekstopbouw: alinea s OEFENING 1 ALINEA S HERKENNEN Vul aan. Kies uit de woorden: een samenvatting, het onderwerp, de naam, alinea s, vier, laatste Een tekst bestaat uit.. delen: 1) De titel De titel is.. van een tekst, boek of film. 2) De inleiding De inleiding vertelt waar de tekst over zal gaan. 3) Het midden In het midden wordt.. van de tekst besproken. Het midden bestaat uit verschillende delen:. 4) Het slot Het slot is het. deel van de tekst. In het slot wordt..of een conclusie gegeven. OEFENING 2 Bekijk de onderstaande teksten. (voorbeeld 1 en voorbeeld 2) Vraag 1: Welke tekst zou jij het liefst lezen? 0 Voorbeeld 1 0 Voorbeeld 2 Vraag 2; Welke tekst lijkt het duidelijkste? 0 Voorbeeld 1 0 Voorbeeld 2 Vraag 3: Wat is het verschil tussen de twee teksten?

2 Vraag 4: Een tekst zonder alinea s: 0 is duidelijker dan een tekst met alinea s 0 is onduidelijker dan een tekst met alinea s 0 spreekt niet aan om te lezen 0 spreekt wel aan om te lezen Een tekst MET alinea s is duidelijker dan een tekst ZONDER alinea s. Daarom gaan wij altijd alinea s gebruiken als we een tekst schrijven! Voorbeeld 1 Meer proeven op dieren Labo's in België gebruiken steeds meer dieren voor proeven. Dat zijn vooral muizen en konijnen. De meeste proeven zijn testen voor geneesmiddelen. Bedrijven van geneesmiddelen moeten hun producten eerst testen. Mensen mogen het geneesmiddel anders niet gebruiken. De testen gebeuren vaak op dieren. In 2006 werden bijna dieren gebruikt. Dat waren er 5 op 100 meer dan in "Er zullen steeds meer proeven op dieren komen", zegt Jan Hoet. Hij houdt zich bij de overheid bezig met het welzijn van dieren. Twee op 3 dieren worden gebruikt voor testen met geneesmiddelen. "Die testen zijn nodig", zegt Hoet. "Maar er zijn wel strenge regels voor. Voor sommige onderzoeken zijn geen dieren nodig. Dan laten we een test op dieren niet toe. Dieren mogen ook niet veel lijden. En je moet zo weinig mogelijk dieren gebruiken bij de proef." Verenigingen als GAIA en Anti Dierproeven Coalitie (ADC) strijden voor de rechten van dieren. GAIA wil 25 op 100 proeven minder tegen ADC is veel strenger. "Alle proeven moeten stoppen. Ze zijn niet nodig om geneesmiddelen te maken. Het is onaanvaardbaar." vindt ADC. Wablieft

3 Voorbeeld 2 Meer proeven op dieren Labo's in België gebruiken steeds meer dieren voor proeven. Dat zijn vooral muizen en konijnen. De meeste proeven zijn testen voor geneesmiddelen. Bedrijven van geneesmiddelen moeten hun producten eerst testen. Mensen mogen het geneesmiddel anders niet gebruiken. De testen gebeuren vaak op dieren. In 2006 werden bijna dieren gebruikt. Dat waren er 5 op 100 meer dan in "Er zullen steeds meer proeven op dieren komen", zegt Jan Hoet. Hij houdt zich bij de overheid bezig met het welzijn van dieren. Twee op 3 dieren worden gebruikt voor testen met geneesmiddelen. "Die testen zijn nodig", zegt Hoet. "Maar er zijn wel strenge regels voor. Voor sommige onderzoeken zijn geen dieren nodig. Dan laten we een test op dieren niet toe. Dieren mogen ook niet veel lijden. En je moet zo weinig mogelijk dieren gebruiken bij de proef." Verenigingen als GAIA en Anti Dierproeven Coalitie (ADC) strijden voor de rechten van dieren. GAIA wil 25 op 100 proeven minder tegen ADC is veel strenger. "Alle proeven moeten stoppen. Ze zijn niet nodig om geneesmiddelen te maken. Het is onaanvaardbaar." vindt ADC. Wablieft

4 OEFENING 3 Bekijk tekst 1 en beantwoord de vragen. Vraag 1: Wat is de titel van tekst 1? Vraag 2: Als je de tekst goed bekijkt, zie je dat hij bestaat uit verschillende delen. a) Uit hoeveel delen bestaat de tekst? b) Elk stukje tekst heeft een andere titel. Noteer ze hieronder. c) We kunnen dus zeggen dat de tekst uit alinea s bestaat. Tekst 1 GA OOK JE BROMMEREXAMEN HALEN! WAAROM? Ieder jaar krijgen veel jongens en meisjes een ongeluk met een brommer. Dat is niet vreemd. Veel jongens en meisjes krijgen op school geen lessen over het verkeer. Ze kennen de regels in het verkeer niet. Ze weten niet goed wat gevaarlijk is op straat. En ze kennen de verkeersborden ook niet. Alle jongens en meisjes met een brommer moeten een examen doen. Dan wordt het veiliger op de weg en gebeuren er niet zo veel ongelukken. WAAR? Ken je de verkeersregels goed? Vul dan het formulier in. Het examen kost 13,00. Dan mag je examen doen. Je krijgt dan een brief thuis. Daar kun je in lezen wanneer en waar je examen moet doen. WIE EN HOE? Je moet 16 jaar zijn. Dan mag je examen doen. Voor het examen moet je de regels in het verkeer goed leren. Het examen bestaat uit 50 vragen over het verkeer. Je mag maar 5 fouten maken.

5 Vraag 3: Beantwoord de volgende vragen. a) Wat wordt er in de eerste alinea verteld? 0 A) Waarom jongens en meisjes een examen moeten doen. 0 B) Wat jongens en meisjes doen in het verkeer. 0 C) Wie examen mag doen. b) Wat wordt er in de tweede alinea verteld? 0 A) Wie het examen mag doen. 0 B) Hoe het examen werkt. 0 C) Waarom jongens en meisjes een examen moeten doen. 0 D) Waar de jongens en meisjes het examen kunnen doen. 0 E) Waarom de jongens en meisjes de verkeersborden niet kennen. c) Wat wordt er in de derde alinea verteld? 0 A) Waarom jongens en meisjes een examen moeten doen. 0 B) Waar de jongens en meisjes het examen kunnen doen. 0 C) Wie het examen mag doen. 0 D) Wat jongens en meisjes doen in het verkeer. Een tekst gaat over een onderwerp. De verschillende alinea s in een tekst gaan over dit onderwerp. Iedere alinea gaat over een bepaald deeltje van dit onderwerp. Een alinea geeft een antwoord op één van de volgende vragen: 1. Wie? 2. Wat? Welke? 3. Waar? 4. Wanneer? 5. Waarom? Deze vragen noemen we de 5 W s. Elke alinea behandelt een W-vraag. Vraag 4: Lees tekst 1: Ga ook je brommerexamen halen! en beantwoord de 5 W s. W W W W W

6 Een tekst bestaat dus uit alinea s. Een alinea = - een deel van een tekst - gaat over een bepaald onderwerp van de tekst - begint aan een nieuwe regel De 5 W s = - Wie? - Wat? Welke? - Waar? - Wanneer? -Waarom? Elke alinea behandelt een W vraag. OEFENING 4 Lees tekst 2 Vlaamse leerlingen zijn minder fit en beantwoord de volgende vragen. Vraag 1: Wat is de titel van de tekst? Vraag 2: Uit hoeveel delen bestaat de tekst? 0 A) Uit drie delen 0 B) Uit vier delen 0 C) uit vijf delen Vraag 3: Noteer de vijf W-vragen : 1. W 2. W 3. W 4. W 5. W Vraag 4: Ga in de tekst op zoek naar de antwoorden op de vijf W-vragen. Schrijf je antwoorden op. 1.W... 2.W.. 3.W.. 4.W.. 5.W..

7 Vraag 5: Duid de titel van de tekst aan in het rood. Duid de inleiding van de tekst aan in het groen. Duid het midden van de tekst in het zwart. Duid het slot van de tekst aan in het blauw. Tekst 2 Vlaamse leerlingen zijn minder fit De Vlaamse jongeren worden elk jaar minder fit. De leraars willen één uur sport per dag op school. Veel ouders vinden dat geen goed idee. Jongeren tot 18 jaar zouden minstens één uur per dag moeten sporten. Maar meer dan de helft van de jongeren van 12 tot 18 jaar sport minder dan 3 uur per week. De leraren sport op school willen daarom 1 uur sport per volle dag les. "De uithouding van de leerlingen wordt steeds minder. Sommige jongeren kunnen op hun 18 jaar niet eens fietsen. Hun ouders brengen hen altijd met de auto naar school.", zegt een leraar sport. Eén op 8 kinderen is te dik. En dat worden er steeds meer. Ouders vinden meer sport op school geen goed idee. Ze vinden andere vakken vaak belangrijker. Toch vinden de leraars sport het belangrijk dat leerlingen (Wablieft )

8 OEFENING 5 Lees de volgende zinnen. Ze komen uit een tekst over dolfijnen. In de tekst zijn er 3 alinea s: Dolfijnen zijn grote zoogdieren. Dolfijnen leven in het water. In een dolfinarium zorgen dolfijnen voor een boeiende show. Plaats de 13 zinnen bij de juiste alinea. DOLFIJNEN ZIJN GROTE ZOOGDIEREN DOLFIJNEN LEVEN IN HET WATER IN EEN DOLFINARIUM ZORGEN DOLFIJNEN VOOR EEN BOEIENDE SHOW Ze hebben een lange, smalle bek. 2. Een volwassen dolfijn meet ongeveer 240 centimeter. 3. Dat moet zout bevatten om hun huid te beschermen. 4. Hiervoor wordt gewoon keukenzout gebruikt. 5. De dolfijnen van dienst begroeten ons met speciale geluiden. 6. Bij zijn geboorte heeft een dolfijn geen tanden. 7. Ze halen gekke grappen uit. 8. Het water moet een temperatuur van 20 C hebben. 9. Het water wordt gefilterd met behulp van pompen. 10. Gedurende anderhalf jaar wordt het jonge dier door de moeder gezoogd. 11. Om de bacteriën te doden wordt er chloor in het water gedaan. 12. Sierlijk duiken de dolfijnen op uit het water en maken ze grote sprongen.

9 OEFENING 6: HUISWERK Lees de volgende zinnen. Ze komen uit een weerbericht. In de tekst zijn er vier alinea s: 1. Inleiding 2. de temperatuur 3. de wind 4. de neerslag Plaats de tien zinnen bij de juiste alinea. Inleiding De temperatuur De wind De neerslag 1. Regen, hagel en sneeuw noemen we neerslag. 2. Het kan zacht waaien en het kan hard waaien. 3. Het weer verandert van dag tot dag en van plaats tot plaats. 4. Iedereen wil graag weten hoe warm of koud het wordt. 5. Neerslag is al het water dat uit de wolken op de aarde komt. 6. Als het drie graden is, is het heel koud. 7. Een noorderwind komt uit het noorden en waait naar het zuiden. 8. Daarom zijn er mensen die kijken wat voor weer het gaat worden. 9. Op de thermometer kun je zien hoe warm het is. 10. Deze mensen maken het weerbericht.

10 OEFENING 7 Vul onderstaand kruiswoordraadsel in Hoe noemen we de vijf vragen die in een alinea aan bod kunnen komen? 2. Hoe noemen we de naam van een tekst? 3. Wat is het eerste deel van de tekst? 4. Een tekst gaat altijd over een bepaald.. 5. Het midden van een tekst bestaat uit verschillende. 6. Het slot is het.. deel van een tekst. Welk woord verschijnt er verticaal? OEFENING 8 Lees de onderstaande tekst nieuwe diersoorten ontdekt en beantwoord de vragen. Vraag 1: Wat is de titel van de tekst? Vraag 2: Uit hoeveel alinea s bestaat deze tekst? 0 A) Uit drie delen 0 B) Uit vier delen 0 C) Uit vijf delen Vraag 3: Beantwoord de vijf W-vragen. 1. Wie? 2. Wat? / Welke?

11 3. Waar? 4. Wanneer? 5. Waarom? Nieuwe diersoorten ontdekt Vorige week ontdekten onderzoekers 24 nieuwe diersoorten in de oerwouden in Zuid-Amerika. Onderzoekers waren op zoek naar nieuwe diersoorten in de oerwouden van Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika vinden we het grootste oerwoud ter wereld. De nieuwe diersoorten werden ontdekt in een oerwoud in Brazilië. Er werden 24 nieuwe soorten dieren ontdekt. Het waren vooral nieuwe soorten kikkers, vissen en insecten. Eén van de kikkers viel heel hard op. De kikker geeft licht in het donker. De onderzoekers zijn er van overtuigd dat er nog veel soorten dieren niet ontdekt zijn. Daarom gaan ze altijd opnieuw op zoek. Deze keer heeft hun zoektocht veel opgeleverd. OEFENING 9 Lees de tekst meer proeven op dieren en beantwoord de vragen. Vraag 1: Wat is de titel van de tekst? Vraag 2: Uit hoeveel alinea s bestaat deze tekst? 0 A) Uit drie delen 0 B) Uit vier delen 0 C) Uit vijf delen

12 Vraag 3: Beantwoord de vragen: 1. Wie doet de proeven op dieren? 2. Wat doen ze met de dieren? 3. Waar doen ze de proeven op dieren? 4. Waarom doen ze proeven op dieren? Vraag 4: Duid de titel aan met een rode balpen. Duid de inleiding aan met een groene balpen. Duid het midden aan met een blauwe balpen. Duid het slot aan met een zwarte balpen. Meer proeven op dieren Labo's in België gebruiken steeds meer dieren voor proeven. Dat zijn vooral muizen en konijnen. De meeste proeven zijn testen voor geneesmiddelen. Bedrijven van geneesmiddelen moeten hun producten eerst testen. Mensen mogen het geneesmiddel anders niet gebruiken. De testen gebeuren vaak op dieren. In 2006 werden bijna dieren gebruikt. Dat waren er 5 op 100 meer dan in "Er zullen steeds meer proeven op dieren komen", zegt Jan Hoet. Hij houdt zich bij de overheid bezig met het welzijn van dieren. Twee op 3 dieren worden gebruikt voor testen met geneesmiddelen. "Die testen zijn nodig", zegt Hoet. "Maar er zijn wel strenge regels voor. Voor sommige onderzoeken zijn geen dieren nodig. Dan laten we een test op dieren niet toe. Dieren mogen ook niet veel lijden. En je moet zo weinig mogelijk dieren gebruiken bij de proef."

13 Verenigingen als GAIA en Anti Dierproeven Coalitie (ADC) strijden voor de rechten van dieren. GAIA wil 25 op 100 proeven minder tegen ADC is veel strenger. "Alle proeven moeten stoppen. Ze zijn niet nodig om geneesmiddelen te maken. Het is onaanvaardbaar." vindt ADC. (Wablieft )

Wat doen dieren in de winter?

Wat doen dieren in de winter? Les 1: Tekstopbouw: Titel inleiding midden - slot TEKSTOPBOUW: TITEL INLEIDING MIDDEN SLOT OEFENING 1 Lees de onderstaande tekst. Wat doen dieren in de winter? Vraag 1: Kan je de tekst lezen? Begrijp je

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig. PrO -weekkrant Week 02 januari 2014 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 6-12 januari 2014 Eenvoudig Communiceren Winterweer in Amerika Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock In grote delen van Amerika

Nadere informatie

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport?

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport? Les 1 Wat is een rapport? 1 En jij? 1. Krijgt jouw kind een rapport? O ja O nee 2. Krijgen kleuters ook een rapport? O ja O nee 3. Kreeg jij vroeger in de school ook een rapport? O ja O nee Wanneer? Wat

Nadere informatie

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I. Inleiding

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I. Inleiding I. Inleiding 8 minuten A) Aanknopingsfase Voor doelstellingen: zie vorige lessen Agenda Herhalingsvragen Nederlands: 1 + 2: de opbouw van een tekst + alinea s 1. Uit welke vier delen bestaat een tekst?

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 de berg Is een hoog stuk land. Soms ligt er sneeuw bovenop. de top Het hoogste stukje van de berg. Hoger kun je niet klimmen. de beek Dit is een

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Veranderend weer en klimaatverandering

Veranderend weer en klimaatverandering Veranderend weer en klimaatverandering Mensen reageren op het weer. Trek je een T-shirt aan of wordt het een trui? Ga je met de tram omdat het regent, of neem je de fiets omdat het toch droog blijft? Is

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

5 Begrijp wat je leest

5 Begrijp wat je leest Na deze les kun je: een tekst globaal en actief lezen; alinea s herkennen in een tekst; de hoofdzaken uit een tekst halen; een samenvatting van een tekst maken. 5 Begrijp wat je leest Ken je dat? Je zit

Nadere informatie

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter)

Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik weet wat een wintervoorraad is en waarom dieren dit verzamelen. (weinig verse voeding in de winter) Ik kan de sporen en poten van bepaalde dieren herkennen. (zie themaboekje pag. 2) Ik ken de 12 maanden

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Pijlgifkikkers Inhoudsopgave Inleiding Inleiding 1. Soorten pijlgifkikkers 2. Voortplanting 3. Voeding 4. Waar leven ze 5. Wat kunnen pijlgifkikkers allemaal 6. De vijanden Slotwoord Literatuurlijst Dit

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Gezondheid Lang leve de fiets Niveau 3

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Gezondheid Lang leve de fiets Niveau 3 Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Lang leve de fiets Fietsers leven gezonder. Dat is nu wel zeker. Wie regelmatig fietst, leeft langer. Dokters in Denemarken onderzochten

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: NADENKEN OVER TEKSTEN

Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: NADENKEN OVER TEKSTEN Vakonderdeel: TAALBESCHOUWING: NADENKEN OVER TEKSTEN Doelen De termen lay-out, cursief en vetjes correct gebruiken De bedoeling van een lay-out inzien De bedoeling van cursieve en vetgedrukte woorden inzien.

Nadere informatie

Precious. Oefeningen. Dat kun je zien in de film Precious. Het verhaal is waar gebeurd. Sapphire schreef het in haar boek Drift. www.netnieuws.

Precious. Oefeningen. Dat kun je zien in de film Precious. Het verhaal is waar gebeurd. Sapphire schreef het in haar boek Drift. www.netnieuws. tekst 1 Precious Precious is een dik zwart meisje. Ze is analfabeet. Ze is zwanger van haar stiefvader en ze krijgt klappen van haar moeder. Om te overleven vlucht ze in haar droomwereld. Maar dan is er

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen over het weer

Auditieve oefeningen over het weer Auditieve oefeningen over het weer Boek van de week: 1; Boris en de paraplu 2; Het weer 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Ik doe mijn spreekbeurt over proefdieren omdat ik helemaal niet wist dat proefdieren bestonden,

Ik doe mijn spreekbeurt over proefdieren omdat ik helemaal niet wist dat proefdieren bestonden, Spreekbeurt door A. 1181 woorden 19 januari 2013 4,4 3 keer beoordeeld Vak Nederlands waarom? Ik doe mijn spreekbeurt over proefdieren omdat ik helemaal niet wist dat proefdieren bestonden, Dus wilde ik

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken Les 1: Verklaren hoe planten groeien Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Hoe komt het eigenlijk dat planten groeien? Je schrijft een verklarende tekst voor leerlingen van een andere klas. Welke

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van. winter 2011. Kinderbijlage_winter11.indd 1 05-11-11 14:3

Limburgs Landschap. natuurboekje van. winter 2011. Kinderbijlage_winter11.indd 1 05-11-11 14:3 Limburgs Landschap natuurboekje van winter 2011 Kinderbijlage_winter11.indd 1 05-11-11 14:3 Hoi! Wat voor winter krijgen we? Een kwakkelwinter met regen, natte sneeuw en af en toe een beetje vorst? Misschien

Nadere informatie

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer 622926000_D24 CAMPAGNE TNS 2012 def_nl.indd 2 11/07/12 10:06 Maak je kinderen wegwijs in het verkeer Tips en spelletjes om de verkeersborden beter te begrijpen De taal van de weg De straten staan vol vreemde

Nadere informatie

Lesbrief 8. Een taxi bellen

Lesbrief 8. Een taxi bellen www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 8. Een taxi bellen Wat leert u in deze les? Een taxi bellen. Het tegenovergestelde van dingen zeggen. Zeggen wat u mooi vindt, of waar u gek op bent. Veel succes! Deze

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN LES 1 I. Inleiding 12 minuten A) Aanknopingsfase Invullen van agenda. Maandag 7: Nederlands: De opbouw van een tekst Lkr. deelt de cursussen uit De leerlingen mogen de tekst proberen te lezen op p. 1.

Nadere informatie

5.1 Zes poten en vier vleugels

5.1 Zes poten en vier vleugels LB 68-70 5. Zes poten en vier vleugels > Kijk naar de afbeeldingen op blz. 68 in je boek. Lees Zes poten en Vleugels en voelsprieten. Trek een lijn van elk woord naar het juiste onderdeel van de wesp.

Nadere informatie

Ik kan zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en lidwoorden herkennen.

Ik kan zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en lidwoorden herkennen. Bijgevoegd maakt rijker! LES 4 WERKBOEK Dit kan ik al! Ik kan zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en lidwoorden herkennen. Het bijvoeglijk naamwoord zegt HOE iets of iemand is. zegt iets

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 23. Veilig verkeer Wat leert u in deze les? Hoe kinderen veilig kunnen spelen op straat Praten met de buren over de buurt en het verkeer Woorden met een

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN 54 II. Hoe kunnen we verklaren dat we in België vaak een wisselvallig weer hebben? Wat wordt bedoeld met wisselvallig weer? De verklaring: op ca. 50 NB hebben we een botsing

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Lees de tekst met het stappenplan. Zet tijdens het lezen een lijn onder de woorden die jij moeilijk vindt. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weerboekje. Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart

Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weerboekje. Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart Thema: De K van Moeilijkheid : ** Ruimte aarde milieu Tijdsduur : *** Weer en klimaat Juf Carolien temperatuur Weerboekje Doel: Na deze opdracht weet meer over temperatuur, onweer en de weerkaart Uitleg

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN 0 AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je het onderwerp uit een zin bepalen. - Kun je het onderwerp van een tekst bepalen. - Kun je een soort tekst

Nadere informatie

Strategieles Vragen stellen niveau B

Strategieles Vragen stellen niveau B Strategieles Vragen stellen niveau B Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip gebruik je bij het lezen van de tekst het stappenplan Lezen. Vragen stellen is een strategie die je helpt om de tekst beter

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 10 7-17 Voorbeeldtekst Tent in de tuin Al een half jaar woont Graham

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

MIJN BROER IS EEN AAP

MIJN BROER IS EEN AAP MIJN BROER IS EEN AAP 9 Stap 1 1. Welk dier zie je op de foto hieronder? Wat weet je erover? 2. Je krijgt een tekst te horen over een babydolfijn, die Skippy heet. Luister aandachtig en beantwoord de volgende

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal.

Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal. OEFENBLAD 1/6 2.2 Leestekens Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal. Plaats leestekens. Schrijf elke zin op een nieuwe regel. Let

Nadere informatie

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool Protocol vervoer leerlingen De protocollen. Er zijn diverse protocollen op het gebied van verkeer: De school heeft een protocol vervoer leerlingen. Dit protocol is bedoeld voor het vervoer van leerlingen

Nadere informatie

Taaldomeinen in samenhang

Taaldomeinen in samenhang Taaldomeinen in samenhang 29 sept Netwerkdag taalspecialisten Petra de Lint (in)directe rede 1. Dit is de directe rede, zei meester Johan. 2. Meester Johan zei: Dit is de directe rede. 3. Meester Johan

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs

Voor jongeren in het praktijkonderwijs PrO -weekkrant Week 44 oktober/november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 28 oktober - 3 november 2013 Eenvoudig Communiceren Doden door zware storm Foto: ANP Foto: ANP Het stormde maandag in

Nadere informatie

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten Het weer GROEP 3-4 26 45 minuten (dag 1) & 5 minuten (dag 2 t/m 4) & 20 minuten (dag 5) 1, 23, 43, 44 en 45 De leerling: neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten van 10

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wetenschap op Stap

Schooljaar 2015-2016. Wetenschap op Stap Schooljaar 2015-2016 Wetenschap op Stap Inhoudstafel Over VIB 7 Schoolproject Wetenschap op Stap 10 Wetenschapper in de klas 14 Test jouw brein 20 OVER VIB Vlaams Instituut voor Biotechnologie De wetenschappers

Nadere informatie

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden.

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden. 1 Eten en (niet) gegeten worden 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 De meest onwaarschijnlijke kleuren van alle dieren vind je bij de kikkers.

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Voorbereiden op het schrijven: een film bekijken Les 1: Verklaren hoe planten groeien Wat ga je schrijven: een verklarende tekst Hoe komt het eigenlijk dat planten groeien? Je schrijft een verklarende tekst voor leerlingen van een andere klas. Welke

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Van de regen in de drup

Van de regen in de drup Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren de waterkringloop. Kerndoel 47: De leerlingen leren de

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE ZOMER(beuk, esdoorn, berk) waarneemvel 1a WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. WELK SCHORSPLAATJE PAST BIJ JE BOOM? (kruis aan) hoe voelt deze schors?:

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE HERFST waarneemvel 1 WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. KRUIS AAN WAT JE ZIET AAN JULLIE TAK Nog groene bladeren Gekleurde bladeren Kale takken Vruchten

Nadere informatie

Bloed Geven en Krijgen vmbo-kgt okt 2013

Bloed Geven en Krijgen vmbo-kgt okt 2013 Bloed Geven en Krijgen vmbo-kgt okt 2013 Ieder jaar geven zo n 400.000 Nederlanders bloed; zij zijn bloeddonor. Samen geven zij ongeveer 900.000 liter bloed per jaar. Dat is belangrijk, want dagelijks

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 6 maart 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen. Vakgebied:

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 13 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

Standbeelden uit een verleden

Standbeelden uit een verleden Opdracht 1 Standbeelden uit een verleden (fotoverhaal) Schrijf samen in een lijstje wat je raar vond in de films die je zag, waar je verbaasd over bent, waar je vragen over hebt of waar je meer over wil

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Les 1. de top. De berg. Het dal. De beek

Les 1. de top. De berg. Het dal. De beek Les 1 De beek: De berg: De top: Het dal: De kust: De duin: Het zand: De woestijn: Het oerwoud: Een beek is een smal riviertje. Een beek is niet diep. Een beek stroomt van de berg af naar beneden. Een berg

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

AANWIJZEND VOORNAAMWOORD. A) Welk woord past in de zin? Kies uit die of dat. 1. Heb je het huiswerk gemaakt? 7. Ga je naar één van onze feestjes?

AANWIJZEND VOORNAAMWOORD. A) Welk woord past in de zin? Kies uit die of dat. 1. Heb je het huiswerk gemaakt? 7. Ga je naar één van onze feestjes? A) Welk woord past in de zin? Kies uit die of dat. 1. Heb je het huiswerk gemaakt? Ja, heb ik gedaan. 2. Komt Willem dit weekend? Nee, moet helaas werken. 3. Ga je met het vliegtuig naar Hamburg? Nee,

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Strategieles Sleutelschema s niveau A

Strategieles Sleutelschema s niveau A Strategieles Sleutelschema s niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je steeds een tekst. Bij de tekst maak je altijd een schema. Dan kun je snel zien waar de tekst over gaat. Zo'n schema

Nadere informatie

Houden van dieren 91123a.indd :45

Houden van dieren 91123a.indd :45 Houden van dieren Houden van dieren WEGWIJZER Deze module bestaat uit drie hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit zes vaste onderdelen: Oriëntatie, Theorie, Opdrachten, Eindopdracht, Terugblik en Begrippen.

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Marc ter Horst, Meie Kiel, Dianne Manders, Jacques van der Pijl

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan De maan inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 5 4. De maan en de maanden 6 5. Kijken naar de maan 7 6. Landing op de maan 8 7. Het weer op de maan 9 8. Het maanlanschap

Nadere informatie

Antarctica. De avonturiers Opdrachtenboekje. Uitgaven van het Pass

Antarctica. De avonturiers Opdrachtenboekje. Uitgaven van het Pass Antarctica De avonturiers Opdrachtenboekje Uitgaven van het Pass Dit opdrachtenboekje behoort tot Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Naam Naam Naam Naam Naam Naam Team Naam van de school

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Informatiepakket voor de school. Versie: 05/10/2010. Pagina 1 van 5

Informatiepakket voor de school. Versie: 05/10/2010. Pagina 1 van 5 Informatiepakket voor de school Versie: 05/10/2010 Pagina 1 van 5 1. Inleiding De Mobibus is een mobiele interactieve tentoonstelling die zich richt op de tweede graad van het secundair onderwijs. Deelnemen

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Dag jongens en meisjes,

Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het tweede leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Minipret.nl Lente Werkboekje Groep 5-6

Minipret.nl Lente Werkboekje Groep 5-6 Minipret.nl Lente Werkboekje Groep 5-6 Naam: Groep: Woordzoeker Zoek de woorden en streep ze door! lente voorjaar kikkerdril bloemen vogels maart april mei vlinders groeien kikkers lammetjes rups wandelen

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Les 2. De wachtkamer http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Bashir, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er

Nadere informatie

Vooraf. Denk jij ook wel eens: wat zou het toch handig zijn als er een huiswerkcomputer bestond. Of een doucherobot. Of...

Vooraf. Denk jij ook wel eens: wat zou het toch handig zijn als er een huiswerkcomputer bestond. Of een doucherobot. Of... De dag van de uitvinders Niveau C - Les 1 Vooraf Denk jij ook wel eens: wat zou het toch handig zijn als er een huiswerkcomputer bestond. Of een doucherobot. Of... Dan ben jij een beetje een uitvinder.

Nadere informatie

Lieve juf. werkblad 1. 8 Dichter bij de taal Boom uitgevers Amsterdam,

Lieve juf. werkblad 1. 8 Dichter bij de taal Boom uitgevers Amsterdam, 8 Linda Vogelesang Lieve juf werkblad 1 Luister naar het gedicht. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het gedicht voorkomen. juf meester meer weer wel wil held politieagent beesten dieren geeft

Nadere informatie

Werkstuk groep 7 Een dier

Werkstuk groep 7 Een dier Werkstuk groep 7 Een dier Alle informatie over je werkstuk kun je hier vinden. Mocht je na het lezen van de informatie nog vragen hebben dan kun je altijd even langskomen! Hulpblad bij het maken van een

Nadere informatie

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden

Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Let op: je maakt Opdracht 1 Met hulp óf Opdracht 1 Zonder hulp 1. Lees de uitleg. Met hulp: vragen over de tekst bedenken en beantwoorden Als je een tekst actief leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

Nederlands CSE GL en TL

Nederlands CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maandag 20 juni 13.30-15.30 uur Nederlands CSE GL en TL Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie