Kanshebbers in de Amerikaanse oliesector

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kanshebbers in de Amerikaanse oliesector"

Transcriptie

1 Kanshebbers in de Amerikaanse oliesector Na de onafgebroken val in de olieprijs sinds augustus 2014 was eind januari voor het eerst een opleving te zien. In het kielzog van de olieprijs veerden ook de aandelenkoersen op van aan oliewinning gerelateerde bedrijfjes. Vooralsnog lijkt de opleving kortstondig van aard, maar herinnert eraan dat er later in 2015 waarschijnlijk een moment zal aanbreken dat de olieprijs wel serieus zal stabiliseren. Voor beleggers is het belangrijk dat ze van tevoren hun huiswerk hebben gedaan zodat ze dan kunnen toeslaan. We onderzochten drie Amerikaanse oliefondsen die beleggers alvast op hun verlanglijstje kunnen zetten: Anadarko Petroleum, Marathon Oil en vooral Noble Corp. Bodem in 2015 De reden van de stijging van de olieprijs eind januari was dat het aantal boorputten (rigs) in Noord Amerika harder was gedaald dan verwacht. Het aantal boorplatforms staat sinds 29 januari op waardoor het aantal platforms nu met 24% is gedaald sinds de zomer. Zoals we vorige maand schreven we in het artikel over de varkenscyclus in de oliesector, zal het aantal boorplatforms zeker tot onder de 1000 zal zakken voordat er überhaupt sprake kan zijn van stabilisatie. Aangezien er in de energiemarkten nu wereldwijd van alles aan het bewegen is, en aangezien talloze partijen grote posities hebben ingenomen op de olietermijnmarkten, moeten beleggers zich niet van de wijs laten brengen door plotselinge opleving van de olieprijs. Dergelijke bewegingen zijn inherent aan de heftigheid van het prijsverval, maar het is nog geen bodemvorming. Zoals vermeld zal die bodemvorming zich wel later dit jaar aftekenen en moeten beleggers daarvoor nu hun huiswerk doen. Bij de drie bedrijven die wij in dat kader presenteren kiezen we voor kwaliteit in ieder opzicht. Niet alleen kwaliteit van de bedrijfsvoering en van de activa, maar ook financiële kwaliteit. De bedrijven hebben gezonde balansen en zullen ook bij lage olieprijzen positieve vrije-kasstromen genereren, zodat hun voortbestaan is verzekerd.

2 Anadarko Petroleum (ticker: APC) Anadarko is opgericht in 1959 na de ontdekking van grote hoeveelheden aardgas in het Anadarko bassin dat zich uitsterkt van Texas, via Oklahoma naar Kansas. Sinds 1986 is het bedrijf beursgenoteerd en is nu een middelgrote oliemaatschappij. Anadarko heeft activiteiten in 12 landen die gezamenlijk een omzet van $14 miljard genereren, wat door beleggers wordt gewaardeerd met een beurskapitalisatie van $43 miljard. De laatste tien jaren heeft Anadarko met succes een intensief programma geïmplementeerd om wereldwijd nieuwe olie- en gasvelden te vinden en te exploiteren. In totaal hebben de Texanen daardoor ruim zes miljard vaten olie-equivalent aan hun reserves kunnen toevoegen. De productie die daar tot nu toe uit voortvloeide, heeft al meer dan $10 miljard aan omzet gegenereerd. Een belangrijk deel van de productie komt nu uit schaliegesteenten. De winning daaruit is pas begonnen in 2009 en gegroeid naar vaten per dag. De huidige portefeuille van Anadarko is sterk, omdat de activiteiten goed gespreid zijn in meerdere opzichten. Zo is Anadarko zowel actief in gaswinning als in oliewinning, zowel in schaliewinning, als in normale winning, zowel op zee alsook op land, zowel in diepe zeeën als in LNG, etcetera. De olieproductie wordt nu voor meer dan 80% in Amerika gerealiseerd, maar er zijn omvangrijke investeringsprojecten gaande in Mozambique, Ghana, Algerije en in de Golf van Mexico. Wanneer die voltooid zijn zal ongeveer 40% van de productie buiten Amerika worden gerealiseerd. Op drie februari presenteerde het management kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van Die vielen tegen, al was de oorzaak voornamelijk gelegen in eenmalige afboekingen. De aandelenkoers reageerde wonderwel positief op de resultaten, maar wij verwachten verdere koersdalingen zolang de olieprijzen dalen. Niettemin zal Anadarko deze periode van lage olieprijzen met zekerheid overleven. De reden daarvoor is niet alleen de genoemde spreiding in activiteiten, waardoor risico s beperkt zijn, maar ook de sterke balans en de bruto kaspositie van $8 miljard. De koers bereikte afgelopen zomer een hoogtepunt van $115, maar is inmiddels teruggezakt naar $85. We vinden het aandeel zeer koopwaardig wanneer het terugvalt in de range $30-$50.

3 Marathon Oil (ticker: MRO) Marathon Oil is in 1887 opgericht als de Ohio Oil Company, die twee jaren later werd opgekocht door John D Rockefeller s Standard Oil Trust. Na opsplitsing van deze trust kwam het bedrijf uiteindelijk terecht bij USX, de moedermaatschappij van staalbedrijf US Steel. Die heeft het sinds 2002 aan een langdurig en radicaal afslankingsprogramma onderworpen. USX stootte eerst zijn eigen staalactiviteiten af en nam zelf de naam Marathon over. Vervolgens gingen de Canadese dochterbedrijven de deur uit, en een aantal deelbelangen in gigantische olievelden. In 2011 volgde afsplitsing van de raffinaderijen en benzinestations, die een eigen beursnotering kregen onder de naam Marathon Petroleum. In 2013 werden de Angolese olie- en gasactiviteiten verkocht voor $2,1 miljard en vorig jaar de Noorse activiteiten voor $2,7 miljard. Wat nu is overgebleven is een upstream olieproducent die 70% van zijn omzet realiseert met de productie van olie in Amerika. De 30% van de productie buiten Amerika vindt vooral plaats in Engeland en in Guinea. De voorraad bewezen reserves bedraagt 2,7 miljard vaten olie-equivalent. Marathon Oil is al vroeg begonnen met het opkopen van vergunningen om te mogen boren naar schalie-olie in gebieden zoals Bakken en Eagle Fort. Daardoor heeft het de beste plekken kunnen opkopen, die een hoge olieproductie genereren tegen relatief lage kosten. Op sommige plekken blijft olieproductie ook bij de huidige prijzen winstgevend. Daardoor kan Marathon deze periode van lage olieprijzen beter doorstaan dan veel concurrenten. Zo bleek bij de laatste kwartaalresultaten dat de brutowinstmarge nog steeds boven de 50% is, waardoor de operationele kasstroom zelfs met 8% was gestegen tot $1,8 miljard. Ook de nettowinstmarge van 15% is aanzienlijk hoger dan van veel concurrenten. Het belangrijkste minpunt uit de laatste kwartaalresultaten is dat de omzet daalde met 4,3%. Maar zolang de winstmarges op pijl blijven is dat amper een probleem. Het investeringsbudget voor dit jaar is met 20%, ofwel $1 miljard, teruggebracht. Marathon Oil zal de komende kwartalen de gevolgen van de lage olieprijs zeker ondervinden, en mogelijk in de verliezen kan duiken. De koers zal daardoor verder wegzakken, maar het bedrijf heeft zonder twijfel genoeg vet op de botten om te overleven. De verhouding schuld ten opzichte eigen vermogen is met 0,32 veel lager dan het sectorgemiddelde. Bovendien komt er nog extra geld binnen van de genoemde verkoop van de Noorse activiteiten. In periodes van lage olieprijzen vindt normaliter veel consolidatie plaats. We denken dat Marathon Oil, met zijn hoogwaardige activa en middelgrote omvang (omzet $15 miljard, beurskapitalisatie $20 miljard) een aantrekkelijk overnamekandidaat zal worden voor de grote Amerikaanse oliemaatschappijen. Rond $15 is het aandeel zeker koopwaardig.

4 Noble Corporation (ticker: NE) Noble Corp is kwalitatief het beste bedrijf in de subsector off shore drilling, het boren naar olie en gas op zee. Dit Engelse bedrijf dat feitelijk geleid wordt vanuit zijn hoofdkantoor in Texas, heeft een vloot van ongeveer 40 half-zinkbare vaartuigen en boorplatforms ( jack up rigs ) die voor langere tijd verhuurd worden aan oliemaatschappijen. Waar veel sectorgenoten beleggers moesten teleurstellen de afgelopen maanden, wist Noble Corp alle vier de afgelopen kwartalen financiële resultaten te boeken die beter waren dan verwacht. We geven vier redenen waarom Noble Corp superieur is aan zijn concurrenten: 1. Noble Corp heeft vorig jaar de helft van zijn vloot in een apart investeringsvehikel, Paragon afgestoten. In Paragon, dat nu een eigen beursnotering heeft, zijn de oude en kwalitatief laagwaardige boorplatforms ondergebracht. Die waren deels van het oorspronkelijke Noble Corp zelf afkomstig, maar deels ook meegekomen met de acquisitie in 2010 van concurrent Frontier drilling. Met geluk of wijsheid koos Noble Corp 4 augustus 2014 als datum om Paragon naar de beurs te brengen. Dat was dus net voordat de daling van de olieprijzen inzette. De nieuweling heeft sindsdien niet goed gepresteerd, waardoor de koers meer dan 85% is weggezakt. Daarentegen profiteert Noble nu juist enorm van het feit dat het kwalitatief minderwaardige deel van de vloot de resultaten niet langer drukt. 2. Noble Corp heeft een investeringsprogramma afgerond dat zowel in 2013 als in 2014 $1,5 miljard heeft gekost. De gloednieuwe platforms die daaruit zijn voortkomen zijn al geleverd of zullen volgend jaar in de vaart komen. Gelukkig had Noble Corp de verhuurcontracten al voor de bouw van die platforms afgesloten. Daardoor zijn de contractuele huurprijzen van $ tot $ per dag, gunstig.

5 Nu dit investeringsprogramma is afgerond heeft Noble Corp één van de modernste vloten in de sector en kan het zich permitteren om de komende jaren geen nieuwe investeringen te doen. Daardoor zal de vrije kasstroom in ieder geval in 2015 met zekerheid positief blijven. 3. Noble Corp heeft zijn platforms voor meerjarige perioden verhuurd aan oliemaatschappijen. Van zijn platforms zijn er nu maar zeven buiten gebruik, en pas aankomende november zal het volgende huurcontract aflopen. Eind 2016 zullen maximaal 13 platforms buiten gebruik zijn, wat neer komt op 38% van de vloot. Een deel daarvan zal echter opnieuw verhuurd worden, al zal dat wel tegen een lagere huurprijs zijn. 4. Noble Corp heeft met de verkoop van Paragon zijn netto-schuldpositie teruggebracht tot $4,7 miljard. Daardoor is de schuldratio (debt to capital) is gezakt naar 37% wat aanzienlijk lager is dan concurrenten als Seadrill en Transocean, die schuldratio s kennen van respectievelijk 56% en 41%. Noble Corp is niet voor niets de hofleverancier van Shell, Pemex en Petrobras. Maar ondanks de goede resultaten is het aandeel gewoon mee gezakt met de olieprijs. Daardoor is het op veel ratio s spotgoedkoop geworden. Zo bedraagt de koerswinstverhouding 5x ten opzichte van de winst in 2014 en 8x de verwachte winst voor Bovendien bedraagt de marktwaarde nog maar 60% van de boekwaarde en levert het dividend een rendement van 9,1%. Het bedrijf is dus naar alle maatstaven goedkoop, maar het juiste moment van instappen is nog niet aangebroken. We hebben de bodem in de olieprijs nog niet in zicht en daarom is de kans groot dat het aandeel verder daalt. Als de olieprijs vanaf 2016 langdurig beneden de $50 blijft, neemt bovendien de kans toe dat het dividend gekort zal worden. Pas in de prijsregio $10-$15 heeft de belegger voldoende margin of safety om in te stappen in deze nobele driller. einde auteur bezit geen aandelen

Callon Petroleum Co. TIP 2:

Callon Petroleum Co. TIP 2: TIP 2: Callon Petroleum Co. Beurs New York Stock Exchange Land Verenigde Staten Ticker Symbol CPE ISIN Code US13123X1028 Sector Energy Independent Oil & Gas Callon Petroleum (CPE) is een Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Toch staan we vol achter de keuze om de portefeuille juist te focussen op dit soort activa.

Toch staan we vol achter de keuze om de portefeuille juist te focussen op dit soort activa. 18 december Beste belegger, Direct even een afbeelding van de portefeuille, want we zien daar iets wat we eigenlijk niet zo vaak hebben gezien in de Amerikaanse portefeuille: Op de lopende portefeuille

Nadere informatie

Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend, maar is dat wel zo? Is er een onderwaardering te vinden.

Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend, maar is dat wel zo? Is er een onderwaardering te vinden. Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: SHELL Het aandeel Shell wordt nu erg vaak aangehaald als kooptip vanwege het dividend,

Nadere informatie

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder?

Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Wederom onrust op de beurs: hoe nu verder? Net als we vorig jaar meerdere keren hebben gezien, zijn de beurzen wederom bijzonder nerveus en vooral negatief. Op het moment van schrijven noteert de AEX 393

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 11.03.2016 IS DIT HET MOMENT OM NAAR DE ENERGIESECTOR TERUG TE KEREN? 11.03.2016 Voornaamste aandachtspunten Na de problemen die de energiesector de afgelopen twaalf maanden heeft gekend,

Nadere informatie

Flashinfo 05/11/2012

Flashinfo 05/11/2012 Flashinfo 05/11/2012 Flashinfo 20121105.doc 1/5 GDF SUEZ (17,82 EUR) GDF Suez publiceerde cijfers over de eerste negen maand van 2012. De omzet steeg met 8,4% tot 70,9 miljard euro. Energie Internationaal

Nadere informatie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie

Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie Varian: marktleider in een interessante niche in de medische technologie De index voor Amerikaanse aandelen in biotech- en medische systemen is sinds zijn hoogtepunt afgelopen februari ruim 12% gezakt.

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

Spirit AeroSystems Holdings Inc.

Spirit AeroSystems Holdings Inc. TIP 3: Spirit AeroSystems Holdings Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector New York Stock Exchange Verenigde Staten SPR US8485741099 Industrial Goods - Aerospace/Defense Products & Services Spirit

Nadere informatie

Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria. Een onderzoeksrapport voor Zembla

Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria. Een onderzoeksrapport voor Zembla Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria Een onderzoeksrapport voor Zembla Winsten uit Shell s olie- en gaswinning in Nigeria Een onderzoeksrapport voor Zembla Juni 2010 Jan Willem van Gelder

Nadere informatie

Persbericht BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2006

Persbericht BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2006 Persbericht HAL BERICHT OVER HET EERSTE HALFJAAR 2006 De nettowinst voor aandeelhouders van HAL Holding N.V. bedroeg over de eerste zes maanden van 2006 300,7 miljoen ( 4,72 per aandeel) vergeleken met

Nadere informatie

NL Rapport Augustus Beste belegger,

NL Rapport Augustus Beste belegger, Beste belegger, De portefeuille heeft redelijk bewogen de afgelopen weken. De missers bij Intertrust, PostNL en Flow Traders hebben het rendement van de portefeuille wat beperkt. Nog steeds hebben we niets

Nadere informatie

LYNX Debat 2017 De beleggingstips van Nico Inberg

LYNX Debat 2017 De beleggingstips van Nico Inberg LYNX Debat 2017 De beleggingstips van Nico Inberg Nico Inberg & Tycho Schaaf 26 januari 2017 Sprekers Nico Inberg Tycho Schaaf Head of Markets & Research IEX.nl Beleggingsspecialist bij LYNX Het webinar

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST HAL HOLDING N.V. OVER 2004

Persbericht NETTOWINST HAL HOLDING N.V. OVER 2004 Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2004 ¼0,/-2(1¼0,/-2(1 De nettowinst van HAL Holding N.V. over 2004 bedroeg ¼PLOMRHQ overeenkomend met ¼SHUDDQGHHOYHUJHOHNHQPHW¼PLOMRHQ¼4 per aandeel) over 2003. De nettowinst

Nadere informatie

Olie: is de kentering ingezet?

Olie: is de kentering ingezet? Olie: is de kentering ingezet? De olieprijs ging vorige week vrijdag weer voorbij de kaap van 60 dollar, althans de Europese variant, en dat was alweer een tijdje geleden. Vooral de speculatie dat de Amerikaanse

Nadere informatie

TechnischeSignalen.com - 21/10/2015

TechnischeSignalen.com - 21/10/2015 TechnischeSignalen.com - // Bekaert 9 8 Rel.sterkte tov Bel- Bekaert (.$) 9 8 Steunniveau op en een duidelijke weerstand op. Die zal als een magneet werken bij de volgende beweging. Met een EV/EBITDA ratio

Nadere informatie

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers

Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Netflix: overwaardering biedt kansen voor actieve beleggers Beleggers kunnen niet alleen geld verdienen als aandelen stijgen, maar ook als aandelen dalen. Dat kan met zogeheten short-posities. In feite

Nadere informatie

Koers-winstverhouding (Price earnings ratio)

Koers-winstverhouding (Price earnings ratio) 1 Strategie Koers-winstverhouding (Price earnings ratio) Doel Perspectief Maat voor relatie tussen ondernemingswinst en prijs aandeel Managementvraagstuk Een aandeelhouder wil zicht hebben op de mogelijke

Nadere informatie

LYNX Beleggersdebat 2016

LYNX Beleggersdebat 2016 LYNX Beleggersdebat 2016 BELEGGERSDEBAT 2016 V.l.n.r.: Jim Tehupuring, Willem Middelkoop, Janneke Willemse, André Brouwers en Corné van Zeijl BELEGGERSDEBAT 2016 Tip 1 Jim Tehupuring BELEGGERSDEBAT 2016

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%)

Persbericht NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%) Persbericht HAL NETTOWINST OVER 2008 VAN 383 MILJOEN NETTO VERMOGENSWAARDE DAALT MET 809 MILJOEN (19%) De nettowinst over 2008 bedroeg 383,1 miljoen, overeenkomend met 6,03 per aandeel, vergeleken met

Nadere informatie

LYNX BELEGGERSDEBAT 2015

LYNX BELEGGERSDEBAT 2015 LYNX BELEGGERSDEBAT 2015 Lynx Beleggersdebat 2015 BELEGGERSDEBAT 2015 V.l.n.r.: Lukas Daalder, Jim Tehupuring, Janneke Willemse, André Brouwers en Karel Mercx -86,44% Resultaten tips beleggersdebat 2014

Nadere informatie

Technology Semiconductor Integrated Circuits

Technology Semiconductor Integrated Circuits TIP 1: Amkor Technology Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten AMKR US0316521006 Technology Semiconductor Integrated Circuits Amkor Technology (AMKR) is het op één na grootste

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Beste belegger, Petro River Oil (PTRC) is namelijk een bijzonder bedrijf. Eentje, met een hoog risico, maar ook met bijzonder veel potentie.

Beste belegger, Petro River Oil (PTRC) is namelijk een bijzonder bedrijf. Eentje, met een hoog risico, maar ook met bijzonder veel potentie. 12 juni 2017 Beste belegger, In deze editie, duiken we direct in de kooptips. Want we hebben twee nieuwe aandelen gevonden die we in de portefeuille hebben opgenomen. Het eerste aandeel betreft Petro River

Nadere informatie

Hamon: interessant, maar nu niet instappen Familiebedrijf naar de beurs

Hamon: interessant, maar nu niet instappen Familiebedrijf naar de beurs Hamon: interessant, maar nu niet instappen In België is 70% van de bedrijven in handen van een controlerende familie. Wie de kleinere beursgenoteerde bedrijven onderzoekt stuit soms onverwacht op opmerkelijke

Nadere informatie

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI Trade van de Week Meeliften op het succes van BESI Wanneer we de in Nederland genoteerde aandelen bekijken sinds de start van 2009, dan komen we toch wel tot de conclusie dat BE Semiconductor N.V. (BESI)

Nadere informatie

Shell lijdt onder lage olieprijs, maar schrijft wel miljarden bij

Shell lijdt onder lage olieprijs, maar schrijft wel miljarden bij Shell lijdt onder lage olieprijs, maar schrijft wel miljarden bij 4 februari 2016 - Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markt voor olie, steenkool, CO2-emissierechten,

Nadere informatie

Beste belegger, Het orderboek bereikte eind 2016 een recordhoogte van 8,15 miljard euro. Eind 2014 bedroeg het orderboek nog maar 6,7 miljard euro.

Beste belegger, Het orderboek bereikte eind 2016 een recordhoogte van 8,15 miljard euro. Eind 2014 bedroeg het orderboek nog maar 6,7 miljard euro. 9 mei 2017 Beste belegger, We komen iets eerder in de maand met het NL Rapport in mei. Dat heeft alles te maken, met de een nieuwe beursgang op het Damrak. Maar er valt deze week ook genoeg te vertellen

Nadere informatie

DE PIEK KOMT ERAAN 1

DE PIEK KOMT ERAAN 1 DE PIEK KOMT ERAAN 1 Ook al praat niemand over een naderende oliekrapte, de prijs per vat wil maar niet onder de 100 dollar zakken. Kopers van olie hebben kennelijk iets door wat de rest van ons lijkt

Nadere informatie

Luxempart: defensief, groeipotentie en prima track record

Luxempart: defensief, groeipotentie en prima track record Luxempart: defensief, groeipotentie en prima track record In Luxemburg bedraagt het netto vermogen per inwoner ruim 700.000. Daarmee is het Groot Hertogdom het meest welvarende land in het Euro-gebied.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2016-1 oktober 2016 t/m 31 december 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 98,8% naar 105,7%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de afgelopen kwartalen, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik afgelopen

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2016 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2016-1 januari 2016 t/m 31 maart 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gedaald van 106,3% naar 98,1%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Ratio s slimmer toepassen: Welke ratio s leveren mééste rendement op en waarom?

Ratio s slimmer toepassen: Welke ratio s leveren mééste rendement op en waarom? Leren van s werelds beste Beleggers als Buffett, Greenblatt, O Shaughnessy en veel méér. Meer weten? Schrijf je nù in voor de volledige Masterclass op www.lennartremeijsen.nl Diepgaande kennis en unieke

Nadere informatie

Programma. Introductie Werkwijze Marktvisie 3 actuele posities Q&A

Programma. Introductie Werkwijze Marktvisie 3 actuele posities Q&A Programma Introductie Werkwijze Marktvisie 3 actuele posities Q&A Jim Tehupuring Aandelen & Opties NL Jim Tehupuring (1981) Bedrijfskunde vd Financiële Sector (VU) Alex.nl / BinckBank (Manager Academy)

Nadere informatie

Het cijfer wordt ook ondersteund door historische data. Voor de periode tussen 1950 en 2009, boekte de S&P 500 een exact jaarlijks rendement van 7%.

Het cijfer wordt ook ondersteund door historische data. Voor de periode tussen 1950 en 2009, boekte de S&P 500 een exact jaarlijks rendement van 7%. 9 mei 2017 Beste belegger, De zomer is aangebroken. Dat zien we op de beurzen ook: de handelsvolumes zijn flink ingezakt. Nu is dat natuurlijk helemaal niet zo erg en eigenlijk zelfs heel logisch. De beurzen

Nadere informatie

ProBeleggen Symposium 2018

ProBeleggen Symposium 2018 Selectie van beleggingen ProBeleggen Symposium 2018 Workshop Tim Peeters & Jim Tehupuring Welkom! Hoe en welke beleggingen selecteren? Sparen of beleggen of een combinatie? Welke aandelen interessant?

Nadere informatie

Halfjaarbericht Interim report 2003. Offices/Industrial

Halfjaarbericht Interim report 2003. Offices/Industrial Halfjaarbericht Interim report 2003 Offices/Industrial Profiel VastNed Groep De VastNed Groep bestaat uit twee gespecialiseerde onroerendgoedbeleggingsmaatschappijen met veranderlijk kapitaal: VastNed

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 1. Rendement financiële markten Rendementen derde kwartaal 2016 In tabel 1 zijn de rendementen van de beleggingscategorieën over het derde kwartaal

Nadere informatie

Beste belegger, 1/9. NL Rapport April 2018

Beste belegger, 1/9. NL Rapport April 2018 Beste belegger, In 2018 hebben wij onze cashpositie wat afgebouwd en in plaats daarvan juist meer posities gekocht. We begonnen de portefeuille met 10.000 euro en dat is ondertussen alweer ruim 12.800

Nadere informatie

Beste belegger, 1/9. NL Rapport Maart 2018

Beste belegger, 1/9. NL Rapport Maart 2018 Beste belegger, We hebben recent al aangeven om wat meer met de vrije cashpositie van de portefeuille te doen. Zo hebben we nu 8500 euro belegd in verschillende Nederlandse small en midcaps. Wat betekent

Nadere informatie

USD / 1.16 1.15 1.14 1.13 1.12 1.11

USD / 1.16 1.15 1.14 1.13 1.12 1.11 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Marktprijzen Macro-economie Markten in mineur Afgelopen week De angst voor een wereldwijde economische vertraging is weer toegenomen na een slechte

Nadere informatie

Beursdagboek 24 Mei 2013.

Beursdagboek 24 Mei 2013. Beursdagboek 24 Mei 2013. Loopt Abenomics nu al op zijn laatste benen! Tijd 10:30 uur. Het was afgelopen nacht in Japan een angstige sessie voor de handelaren. Na eerst een winst van drie procent vlogen

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

RAPPORT: GILEAD SCIENCES

RAPPORT: GILEAD SCIENCES Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: GILEAD SCIENCES Het aandeel Gilead is hét aandeel dat je moet hebben volgens velen,

Nadere informatie

RAPPORT: AGEAS. Risico belegging (op 6 sterren)

RAPPORT: AGEAS. Risico belegging (op 6 sterren) Risico belegging (op 6 sterren) Hamish Maertens www.succesvolen-veiligbeleggen.com Succesvol én veilig beleggen RAPPORT: AGEAS Het aandeel Ageas is hét aandeel dat je moet hebben volgens velen, maar is

Nadere informatie

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen

Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen Veel gestelde vragen kwartaalcijfers pensioenfondsen 1. De kwartaalcijfers van de pensioenfondsen zijn negatief. Hoe komt dat? Het algemene beeld is dat het derde kwartaal, en dan in het bijzonder de maand

Nadere informatie

Beste belegger, Waarom presteren we slecht?

Beste belegger, Waarom presteren we slecht? 5 mei 2017 Beste belegger, Het is een vies woord: underperformance. Wij houden er niet van. En toch is het precies dat er nu gebeurt bij de USA Portefeuille. We doen het slechter dan de smallcapmarkt in

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VOOR ONZE VERMOGENSVERSCHAFFERS

ONTWIKKELINGEN VOOR ONZE VERMOGENSVERSCHAFFERS JAARVERSLAG 2014 JAARVERSLAG 2014 FORWARD-LOOKING STATEMENT In dit jaarverslag worden bepaalde toekomstverwachtingen weergegeven met betrekking tot de financiële situatie en de resultaten van USG People

Nadere informatie

Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste!

Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste! Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste! 12 december 2014 Martijn Rozemuller Thinketfs.nl Wat is indexbeleggen? Indexbeleggen is passief beleggen Ac8ef beleggend fonds Er wordt geprobeerd een hoger

Nadere informatie

Beleggersnieuwsbrief.nl Optimale ondersteuning bij beleggen

Beleggersnieuwsbrief.nl Optimale ondersteuning bij beleggen Beleggersnieuwsbrief.nl Optimale ondersteuning bij beleggen Bedrijfsanalyse Value December 2013 Het Zwitserse (SIX Swiss Ex: SUN) is marktleidend fabrikant van pompinstallaties voor de olie- en gasindustrie,

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - juni 2012 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

Masterclass Hoe vindt u nieuwe kansen in de markt?

Masterclass Hoe vindt u nieuwe kansen in de markt? Masterclass Hoe vindt u nieuwe kansen in de markt? Sprekers Ed Peerdeman Wubbe Bos Het LYNX Beleggingsteam Tycho Schaaf Wubbe Bos Justin Blekemolen Tom Straver Sam Zwaan Ed Peerdeman Algemeen Stel uw vraag

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Regels voor activa ; Waarderingsgrondslagen

Regels voor activa ; Waarderingsgrondslagen www.jooplengkeek.nl Regels voor activa ; Waarderingsgrondslagen De waarderingsgrondslag is de wijze waarop de activa (bezit) wordt gewaardeerd in de administratie (boekhouding, balans). Voor welke prijs?

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen Fund Management B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de periode 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015

Wijs & van Oostveen Fund Management B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de periode 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015 Wijs & van Oostveen Fund Management B.V. Rapport inzake de periode 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015 Inhoudsopgave Pagina Rapport Balans per 30 juni 2015 2 Winst- en verliesrekening over de periode

Nadere informatie

Persbericht ONTWIKKELINGEN EERSTE KWARTAAL 2010

Persbericht ONTWIKKELINGEN EERSTE KWARTAAL 2010 Persbericht HAL ONTWIKKELINGEN EERSTE KWARTAAL 2010 Nettovermogenswaarde De nettovermogenswaarde, waarbij de beursgenoteerde investeringen en de liquiditeitenportefeuille tegen marktwaarde zijn opgenomen

Nadere informatie

a. U hebt voor deze toets 75 minuten de tijd. VERGEET U NIET UW GEMAAKTE TOETS IN TE LEVEREN BIJ DE SURVEILLANT?

a. U hebt voor deze toets 75 minuten de tijd. VERGEET U NIET UW GEMAAKTE TOETS IN TE LEVEREN BIJ DE SURVEILLANT? TOETS JAARREKENINGLEZEN BEROEPSOPLEIDING ADVOCATUUR VOORJAARSSCYCLUS 2012 EN INHALERS 11 OKTOBER 2012 (12.00 13.15 UUR) Naam :..... Cursusgroep :..... a. U hebt voor deze toets 75 minuten de tijd. VERGEET

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note High Risk Equity Interest Other ING Dutch Plus Note Minimaal 155%* aflossing bij stijgende of beperkt dalende beurzen Bescherming tot 35% koersdaling t.o.v. de startwaarde Profiteer van een mogelijke stijging

Nadere informatie

PERSBERICHT. Uden, 31 oktober 2003 BETER BED VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT OVER 2003

PERSBERICHT. Uden, 31 oktober 2003 BETER BED VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT OVER 2003 PERSBERICHT Uden, 31 oktober 2003 BETER BED VERWACHT POSITIEF NETTORESULTAAT OVER 2003 Beter Bed Holding N.V. heeft in het derde kwartaal een nettoresultaat gerealiseerd van EUR - 0,5 miljoen. De resultaatontwikkeling

Nadere informatie

Sprinters Club 22/03/2011

Sprinters Club 22/03/2011 Sprinters Club 22/03/11 PORTEFEUILLE SPRINTERS Aankoop Sprinters Verkoop Sprinters Datum Markt LNG of SHT koers aantal totaal datum koers totaal AEX LNG 2 AEX SHT 9 9/3/11 OLIE LNG 69..02 71 2486.42 34.68

Nadere informatie

30 januari. USA Rapport Januari Beste belegger,

30 januari. USA Rapport Januari Beste belegger, 30 januari Beste belegger, Dat het snel kan gaan met smallcaps weten we allemaal. En voor de USA portefeuille hebben we dat ook in een maand tijd gezien: de portefeuille ging van een min, naar een plus

Nadere informatie

Met deze sportieve succes namen ook de verwachtingen bij de achterban toe. Het bovengenoemde traject was intensief en het spanningsveld tussen

Met deze sportieve succes namen ook de verwachtingen bij de achterban toe. Het bovengenoemde traject was intensief en het spanningsveld tussen Financiële positie FC Twente heeft in de periode 2007 t/m 2013 op alle functionele gebieden een sterke groei doorgemaakt. De ambitie om de stap te maken van middenmoter naar top 5 club is, door te investeren

Nadere informatie

Voorspellingen Peakoil Nederland. Realisten of doemdenkers?

Voorspellingen Peakoil Nederland. Realisten of doemdenkers? Voorspellingen Peakoil Nederland Realisten of doemdenkers? Lievelde, Erve Kots, 27 Mei 2009 World Oil Production & Peaking Outlook *Eerste Rapportage Peakoil Nederland met analyse van de toekomstige olieproductie

Nadere informatie

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Persinformatie Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Mario Mehren: strategie Wintershall blijkt succesvol 2 juni 2015 Michael Sasse Tel. +49 561 301-3301

Nadere informatie

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in %

Mutatie ( miljoen) Mutatie 2009* in % Tweede kwartaal/eerste halfjaar 2010 26 augustus 2010 Halfjaarbericht Hoofdpunten Omzet met 10,8% gestegen naar 7,1 miljard (stijging van 4,4% tegen constante wisselkoersen) Bedrijfsresultaat met 17,6%

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 16.03.2017 EXPERTISE OP HET GEBIED VAN BEDRIJFSOBLIGATIES 16.03.2017 Bedrijfsobligaties hebben de afgelopen jaren een forse bijdrage geleverd aan de performance van de Carmignac

Nadere informatie

40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015

40 1-7-2014 1-10-2014 1-1-2015 Energiemarktanalyse Groenten & Fruit door Powerhouse Olie Olie (volgende maand) 13 1 1 Prijs/vat 9 8 7 6 59,53 47,79 Brent (Dollar) Brent (EUR) Afgelopen week De olieprijs lijkt inmiddels bijna in een

Nadere informatie

Persbericht NETTOWINST 2011 VAN 493 MILJOEN (+14%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 157 MILJOEN (+3%) IN 2011

Persbericht NETTOWINST 2011 VAN 493 MILJOEN (+14%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 157 MILJOEN (+3%) IN 2011 Persbericht HAL NETTOWINST 2011 VAN 493 MILJOEN (+14%) NETTO VERMOGENSWAARDE STIJGT MET 157 MILJOEN (+3%) IN 2011 De nettowinst over 2011 bedroeg 493 miljoen, overeenkomend met 7,42 per aandeel, vergeleken

Nadere informatie

HUNTER DOUGLAS RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2015

HUNTER DOUGLAS RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2015 Voor publicatie: 5 augustus 2015 08.00 uur HUNTER DOUGLAS RESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2015 Rotterdam, 5 augustus 2015 - Hunter Douglas, wereldmarktleider in raambekleding (Luxaflex ) en een vooraanstaand

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal juli 2016 t/m 30 september 2016

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal juli 2016 t/m 30 september 2016 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2016-1 juli 2016 t/m 30 september 2016 De maandelijkse nominale dekkingsgraad ultimo september is 102,4% en is gestegen ten opzichte van eind juni

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 3 Kengetallen. Opdracht voor volgende lesweek

Financiële analyse. Les 3 Kengetallen. Opdracht voor volgende lesweek Financiële analyse Les 3 Kengetallen Opdracht voor volgende lesweek 1. Ieder teamlid download de financiele gegevens en berekent voor zijn bedrijf uit elke categorie van kengetallen (liquiditeit, solvabiliteit,

Nadere informatie

Premium Special Report

Premium Special Report Premium Special Report The Leading Authority on Value Research 15 Juni 2010 Hoog dividend als alternatief voor obligaties De grote problemen die zijn ontstaan bij de banken tijdens de kredietcrisis, scheppen

Nadere informatie

Halfjaarbericht Interim report 2003. Retail

Halfjaarbericht Interim report 2003. Retail Halfjaarbericht Interim report 2003 Retail Profiel VastNed Groep De VastNed Groep bestaat uit twee gespecialiseerde onroerendgoedbeleggingsmaatschappijen met veranderlijk kapitaal: VastNed Retail N.V.

Nadere informatie

DELHAIZE GROEP, EEN VOORAANSTAAND VOEDINGSDISTRIBUTEUR

DELHAIZE GROEP, EEN VOORAANSTAAND VOEDINGSDISTRIBUTEUR DELHAIZE GROEP, EEN VOORAANSTAAND VOEDINGSDISTRIBUTEUR Delhaize Groep bekleedt leidende posities in de voedingsdistributie in belangrijke markten. Onze operationele ondernemingen hebben hun leidende positie

Nadere informatie

Duurzaam Dividend Simon van Veen ProBeleggen Symposium 23 juni 2017

Duurzaam Dividend Simon van Veen ProBeleggen Symposium 23 juni 2017 Duurzaam Dividend Simon van Veen ProBeleggen Symposium 23 juni 2017 Even voorstellen: 20 jaar ervaring met aandelen Beleggingsadviseur Portfolio Manager @ BNP Trader en Portfolio Manager Pro @ Probeleggen!

Nadere informatie

NBZ. Algemene Vergadering van Aandeelhouders. 23 mei 2019

NBZ. Algemene Vergadering van Aandeelhouders. 23 mei 2019 NBZ Algemene Vergadering van Aandeelhouders 23 mei 2019 Agenda AVA 23 mei 2019 1. Opening 2. Notulen AVA van 24 mei 2018 3. Verslag van de Raad van Commissarissen 4. Verslag van de beheerder over 2018

Nadere informatie

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17. Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.0%) Kerncijfers 1H 2018 ten opzichte van 1H 2017 Mio 1H 2018

Nadere informatie

P E R S B E R I C H T

P E R S B E R I C H T Rotterdam, 13 februari 2004 P E R S B E R I C H T DIM VASTGOED: OVER BOEKJAAR 2003 TOTAALRENDEMENT 13,7% DIM Vastgoed NV heeft in 2003 een totaalresultaat behaald van USD 11.697.000, overeenkomend met

Nadere informatie

Alba: veilig discountbeleggen in Spanje Alba: van cementfabriek tot investeringsmaatschappij Corporacion financiera Alba De huidige portefeuille

Alba: veilig discountbeleggen in Spanje Alba: van cementfabriek tot investeringsmaatschappij Corporacion financiera Alba De huidige portefeuille Alba: veilig discountbeleggen in Spanje Tijdens de Eurocrisis gingen Spaanse beleggingstitels massaal in de verkoop vanwege de vastgoed-bubble en vanwege het omvangrijke begrotingstekort. Op het hoogtepunt

Nadere informatie

Licht op energie (2013 - november)

Licht op energie (2013 - november) PMI index Licht op energie (2013 - november) Macro-economische ontwikkelingen De indicator van Markit voor economische bedrijvigheid in de Eurozone ligt sinds enkele maanden net boven de 50 punten. In

Nadere informatie

Algemene vergadering van aandeelhouders AMSTERDAM, 13 MEI 2009

Algemene vergadering van aandeelhouders AMSTERDAM, 13 MEI 2009 Algemene vergadering van aandeelhouders AMSTERDAM, 13 MEI 2009 Agenda Algemene Vergadering van Aandeelhouders 1. Opening 2. Toelichting op jaarverslag 2008 door de Directie 3. Jaarrekening 2008: vaststelling

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2015 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2015 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2015-1 oktober 2015 t/m 31 december 2015 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 103,7% naar 106,3%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards 16 september 2010 1 Agenda Duration & convexity (H4 8+ 9) Futures en Forwards (H2) Hedging met Futures en Forwards (H3) Waardering Futures en Forwards (H5)

Nadere informatie

Persbericht Maandag 30 mei uur

Persbericht Maandag 30 mei uur Persbericht Maandag 30 mei 2005 8 uur OPERATIONELE WINST EERSTE KWARTAAL 2005 VAN 5,1 MILJOEN EURO IN OVEREENSTEMMING MET VERWACHTING Vastgoedbevak Warehouses De Pauw (Euronext: WDP) boekt over het eerste

Nadere informatie

http://www.vectorvest.be/beblog/?p=25

http://www.vectorvest.be/beblog/?p=25 http://www.vectorvest.be/beblog/?p=25 Succes op Lange Termijn Ik heb onlangs de Angie s Angels strategie besproken tijdens 1 van onze wekelijkse Strategie van de week video s, die enkel toegankelijk zijn

Nadere informatie

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg

De in deze pdf vermelde gegevens zijn ter informatie en onder voorbehoud van type- en schrijffouten. Afgelopen week daalde de euro flink als gevolg ja 1 Marktvisie Nu Vorige keer Verwachting komende week Hoogste 14/15 Laagste 14/15 Macroeconomisch AEX leeft op bij slecht nieuws. AEX 438.80 411.60 507,8 376,3 USD per EUR 1.121 1.124 1,393 1,053 Olie

Nadere informatie

AND International Publishers NV. Halfjaarbericht 2014

AND International Publishers NV. Halfjaarbericht 2014 AND International Publishers NV Halfjaarbericht 2014 Inhoud Verslag over het eerste halfjaar van 2014..3 Geconsolideerde winst- en verliesrekening 6 Geconsolideerd overzicht van de gerealiseerde en niet-gerealiseerde

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 12-9-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 12-9-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 12-9-2011. Ik durf het hardop te zeggen: Griekenland gaat failliet en verlaat de Eurozone. Tijd 08:10 uur. Met de S&P 500 futures rond 1145 en dus weer een 12,50

Nadere informatie

Olie crisis? 24 juni 2014

Olie crisis? 24 juni 2014 24 juni 2014 Olie crisis? De prijs van olie heeft invloed op financiële markten. Een stijgende olieprijs verhoogt de inflatie en heeft een remmend effect op de economische groei. In de jaren 2006-2011

Nadere informatie