In dit informatiedocument vind je meer informatie over de reis, de voorbereiding en het land. Hieronder de belangrijkste redenen om voor Mountain

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit informatiedocument vind je meer informatie over de reis, de voorbereiding en het land. Hieronder de belangrijkste redenen om voor Mountain"

Transcriptie

1 DENALI De Denali (Denali) is de hoogste berg van Noord-Amerika. De berg ligt midden in Alaska in één van de ruigste, meest afgelegen gebieden op aarde. De reis naar het basiskamp alleen al. Vanuit de airstrip in het kleine dorpje Talkeetna vlieg je dwars door het massieve, besneeuwde berglandschap in op het basiskamp waar je op de gletsjer landt. Vervolgens werk je jezelf samen met je teamgenoten in drie weken steeds hoger de berg op richting de felbegeerde top op 6194 meter. We beklimmen de Denali via de West Butress route. Technisch kent de route geen heel grote moeilijkheden, de route wordt dan ook gezien als de normaalroute op de berg. Je klimt over gletsjer (met veel gletsjerspleten) en sneeuwhellingen tot ongeveer 40 graden steil. Later gaan we uitgebreid in op de routesecties en de lastige passages. Je bent volledig zelfvoorzienend. Dat betekent dat je tenten, eten en al het materiaal zelf de berg op draagt. Dat doe je in een grote rugzak en op een slee die je achter je aan sleept. Het weer op de berg kan erg onstuimig zijn. Wapen je dus tegen extreem lage temperaturen en bonkende winden. Het gebeurt niet zelden dat je tijdens de expeditie enkele dagen vastzit in een hoog kamp om te wachten tot het weer verbetert. De Denali is voor bergsporters met expeditie- en (winter)kampeerervaring. Je moet bereid zijn om keihard te trainen en op de berg de nodige ontberingen te doorstaan. Dat heb je er allemaal voor over om The High One te beklimmen in één van de meest spectaculaire berglandschappen ter wereld.

2 In dit informatiedocument vind je meer informatie over de reis, de voorbereiding en het land. Hieronder de belangrijkste redenen om voor Mountain Network te kiezen: 1. Nederlands team Je beklimt de berg samen met andere bergsporters uit de Mountain Network familie. Je bereidt je vanuit Nederland als team voor. Hebben we 9 deelnemers, dan zijn we zelfs met een exclusief Mountain Network team. 2. Trainingsbijeenkomsten in Nederland In Nederland houden we twee voorbereidingsbijeenkomsten. Eén van de bijeenkomsten (gehele dag) staat in het teken van de beklimming en het trainen voor de beklimming. De tweede bijeenkomst (avond) staat vooral in het teken van materiaal en de uitrusting. 3. Trainingshandleiding Je krijgt van ons een uitgebreide trainingshandleiding en wij staan altijd klaar voor materiaal- en trainingsadvies of andere vragen. 4. Trainingsprogramma in de Alpen Om de Denali te beklimmen, moet je niet alleen ijzersterk zijn. Ook is het nodig dat je de juiste technische kennis hebt. Touw- en reddingstechnieken op de gletsjer, kiezen en opzetten van een hoogtekamp, klim- en wandeltechnieken, lopen met een slee en zware bepakking, omhoog bewegen langs een vast touw (jumaren) en anderen. Eind Maart organiseren we de voorbereidingscursus voor de Denali waar je dit allemaal ervaart en leert. 5. Eén van de weinige Europese aanbieders van Denali expedie Als één van de weinige Europeesche bedrijven en als enige Nederlandse organisatie, organiseren wij een expeditie naar de Denali.

3 IN HET KORT Technisch niveau Benodigde conditie Het terrein wordt steiler. Korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein. Extreem zware tochten. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen. Data mei t/m 22 juni 2016 Dagen 26 dagen Deelnemers 3 tot 9 Begeleiding AAI Berggidsen (1 gids op 3 deelnemers) Instroom Zeer goede conditie Ervaring met expedities met tenten in hoogte en kou (Aconcagua, Peak Lenin) Ervaren met (winter)kamperen Expeditie Vaardigheden (zie onze expeditie voorbereidingscursus) Prijs 8.195,00 p.p. Inclusief AAI berggidsen (1 op 3 deelnemers) Vlucht van en naar Basiskamp vanuit Talkeetna Alle maaltijden in de kampen op de berg Tenten en teamuitrusting Stijgapparaat voor vaste touwen Pulka (expeditieslee) Hotel in Anchorage (2 nachten, obv 2-persoonskamers, inclusief ontbijt) Overnachtingen in Talkeetna (maximaal 3 nachten totaal) Transfer van vluchthaven Anchorage naar hotel Permit / National Park fees Exclusief Vlucht van Nederland naar Anchorage (Alaska), vanaf zo n 1000,- Het is niet ongebruikelijk dat de expeditie eerder eindigt dan gepland of dat je wat langer in Talkeetna moet wachten op vliegbaar weer. Hou daarom rekening met de kosten voor een aantal extra hotelovernachtingen ( 80 per nacht) kleding en persoonlijke uitrusting (zie uitrustingslijst); maaltijden en drankconsumpties in Anchorage en Talkeetna ESTA om in Amerika te mogen reizen ($14) fooi voor lokale gids reis- en annuleringsverzekering; Overige kosten bij onvoorziene omstandigheden (zoals omboekkosten vlucht als je niet uit kunt vliegen vanaf het basiskamp en extra kosten wanneer je expeditie vroegtijdig eindigt.

4 DE BEKLIMMING VAN DENALI De Denali is met zijn 6194 meter zeker niet de hoogste berg ter wereld. Maar omdat de berg 5500 meter! oprijst uit het omliggende landschap, wordt de Denali wel gezien als één van de meest prominente pieken op aarde. Omdat het basiskamp zo laag ligt (2194m), wordt de beklimming door veel bergbeklimmers gezien als de grootste beklimming ter wereld, met een hoogteverschil tussen basiskamp en top van bijna 4000 meter! Omdat het de hoogste berg van het Noord Amerikaanse continent is, behoort hij ook tot de Seven Summits (de hoogste bergen van alle continenten). De Denali werd in 1913 voor het eerst beklommen via de Noordzijde van de berg. De route van deze beklimming (Karstens ridge) is vernoemd naar Harry Karstens, de man die voor een groot deel verantwoordelijk was voor het succes van de expeditie. Hij was het die het zware werk verrichte door de route te openen over de 4km lange graat. De West Buttress Route, die tegenwoordig wordt gezien als de normaalroute, werd in 1951 voor het eerst beklommen. Dit is ook de route die wij beklimmen. Hieronder een uitgebreide beschrijving van de route. Het programma Je reist eerst per vliegtuig naar Anchorage, waar je een pre-expeditie briefing krijgt en waar gelegenheid is nog wat laatste materiaal aan te schaffen. Vanuit Anchorage vertrek je vervolgens per taxi (2.5 uur) naar Talkeetna, waar het op de airstrip een komen en gaan is van vliegtuigjes. Na de nodige voorbereidingen en lunch, vertrek je vervolgens per vliegtuig naar Basecamp (2194m). Een vlucht die je niet snel zult vergeten. In Basecamp maak je je eerste kamp. De gidsen zullen hier uitgebreid de logistiek rond het kampleven bespreken en wat daarbij de taken van alle teamleden zijn. Deze nacht slaap je voor het eerst op de berg in het basiskamp. Morgen gaat het echte werk beginnen!

5 Strategie Zoals gezegd ben je zelfvoorzienend op de Denali. Dat wil zeggen dat al het materiaal (inclusief tenten, eten, pannen etc) mee naar boven moet. Op de Denali wordt er gewerkt met caching. Dat houdt in dat je niet al het materiaal in één keer van kamp naar kamp verplaatst, maar dat je tussen twee kampen in een cache maakt waar materiaal wordt opgeslagen. Dit is een ideale manier om: 1. De last te verdelen 2. Verantwoord te acclimatiseren Caching tussen kamp 1 en kamp 2 aan het begin van de expeditie. Op de kampen wordt ook materiaal achtergelaten om op de weg terug weer op te pikken (materiaal dat niet meer nodig is en afval) De route We doorlopen de belangrijkste onderdelen van de West Buttress route

6 Basecamp (2194m) Het basiskamp op de Kahiltna gletsjer (de langste gletsjer in de wereld) is een plek waar expedities niet lang verblijven. Het uitzicht op onder andere Mount Hunter is verschrikkelijk mooi, maar het is een komen en gaan van vliegtuigen die heel vroeg vertrekken en tot heel laat aankomen (veel daglicht). Een rustige nachtrust hier is dan ook niet aan de orde. Basecamp Kamp 1 Het traject tussen Basecamp en kamp 1 start met een afdaling van Heartbreak Hill naar ongeveer 2040m. Hier op de Lower Kahiltna vind je de meeste en grootste gletsjerspleten van het gehele bergmassief. Navigatie en Concentratie is hier erg belangrijk. De teamgrootte van 9 deelnemers met 3 gidsen werkt hier perfect. Mochten er problemen ontstaan, zijn er altijd voldoende andere teams en gidsen die kunnen assisteren. Omdat je nog een nacht in basecamp wilt voorkomen, wordt er meestal gekozen voor een single carry. Je vertrekt daardoor met al het materiaal naar kamp 1 zonder onderweg cache te maken. Je bent niet gewend aan de berg en niet geacclimatiseerd, bovendien heb je nog je volle voorraad eten bij je. Je bent dus echt maximaal beladen op deze dag. Reken op een rugzak van zo n 35 kilo en een slee van zo n 40 kilo. Hoewel de tocht nergens echt steil is, wordt deze dag door veel deelnemers als één van de zwaarste dagen van de expeditie ervaren. Kamp 1 (2378m) Kamp 1 of 7800 kamp ligt aan de voet van Ski Hill. Dit is de plek waar de paden van de West Buttress route en de West Rib route van elkaar scheiden. Vanuit Kamp 1 wordt er meestal een cache gemaakt vlakbij de Kahiltna Pass (3048m). De route boven kamp 1 (Ski Hill) voert over stijgend terrein Noordwaards en is nergens echt steil. Bij kamp 2 vlakt het terrein verder af. Kamp 2 (3413m) Kamp 2 of 11K kamp ligt aan de voet van Motorcycle Hill. Boven kamp 2 wordt het terrein steiler en begint het lastigere klimwerk. Je zit nu echt op de flanken van de Denali, om je vind je nu steile rotsribbes en ijshellingen met enorme seracs. De uitzichten worden ook steeds weidser. Kamp 2 Kamp 3 Het traject tussen kamp 2 en kamp 3 is dus een stuk steiler en geëxponeerd dan wat we tot nu toe hebben gezien. Je klimt over Motorcycle Hill en Squirrel Hill langs de West Buttress richting de traverse Windy Corner. Na deze traverse heb je nog een flink stuk te gaan over spletenrijk en vergletsjerd terrein. Vanaf de start van Squirrel Hill zijn de ver- en diepzichten indrukwekkend. Het terrein en de condities maken dat de sneeuwschoenen vanaf kamp 2 vaak plaatsmaken voor de stijgijzers. Windy Corner is

7 een traverse over geëxponeerd en steil terrein. De moeilijkheden variëren met de sneeuwcondities. Vaak zijn er vaste zekerpunten in deze passage. Na de traverse wordt vaak een cache gemaakt. Motorcycle Hill en Windy Corner Kamp 3 (4328m) Kamp 3 of 14K kamp is gelegen op een plateau (Genet Bassin) onder de headwall ; het steilste stuk van de route. Dit is de plek van waaruit je de meerdaagse toppoging start. Dit is dus ook de plek waar je het juiste moment afwacht om omhoog te gaan. Het kamp ligt relatief beschut en veilig. Het kamp is uitgebreid uitgerust vanwege de ligging en omdat de expedities hier vaak veel tijd doorbrengen. Vanuit het kamp loop je naar The edge of the world ; de rand van het plateau. Hier kijk je bijna 2000 meter de loodrechte afgrond in naar de Noord-Oost vork van de Kahiltna gletsjer. Kamp 3 Kamp 4 Het traject naar kamp 4 start met een sneeuwhelling die naar de Headwall leidt. Deze headwall is de steilste sectie van de route en is beveiligd met vaste touwen. De condities in deze wand verschillen vaak in de loop van het seizoen. Hoe later, hoe meer blank ijs, hoe zwaarder het is. Je beklimt deze 45 tot 50 graden steile wand van zo n 250 meter terwijl je jezelf beveiligt aan het vaste touw met een jumar. Aangekomen op de West Buttress, verandert het landschap. Je klimt hier verder over een graat waar je in alle richtingen uitzicht hebt. In het Noorden zie je in de diepte Peter s Glacer en in de verte de toendra landschappen van Alaska. Aan de Zuidzijde kijk je terug op Kamp 3, de enorme Kahiltna gletsjer en je kijkt neer op de top van Mount Hunter, die op zijn beurt ver boven het basiskamp uittorent. Dit is wellicht één van de mooiste stukken van de route. De beklimming over de graat naar het hoogste kamp gaat voornamelijk over sneeuw en ijs, maar je zult ook rotsen tegenkomen. Bij Washburns Tub, een markante passage in de graat, is er vaak weer een korte sectie van vaste touwen. Voor veel mensen is dit het mooiste stuk van de route. Als de graat weer samenkomt met de hellingen van de toppiramide kom je op een kleine vlakte onder de Denali pas. Daar vind je Kamp 4 of High Camp.

8 De vaste touwen in de headwall en de graat die naar High Camp leidt. Kamp 4 (5242m) Kamp 4 of High Camp of 17K Camp ligt heel wat minder beschut dan Kamp 3. De condities kunnen hier erg intens zijn. Harde wind, kou en de hoogte maakt dat dit doorgaans geen erg comfortabele plek is. Bij het bouwen van het kamp moeten de sneeuwmuren om de tenten zeer solide zijn om je te beschermen tegen de wind. Klimmers zijn hier vooral bezig met de fundamentele dingen van het leven: warm blijven, genoeg drinken en genoeg eten. En natuurlijk met de toppoging, want er is nog maar één laatste traject af te leggen naar de top van Denali. Kamp 4 Top (6194m) Op de topdag zet je allereerst koers naar Denali Pass. Het moeilijkste stuk bevindt zich net onder de pas. Deze passage heet de The Autobahn. Je traverseert hier een behoorlijk steile helling. Vaste protectie in de wand is hier vaak aanwezig op de steilste stukken. Denali pas ligt op bijna 5500 meter. Als je de pas bereikt hebt, sla je rechtsaf en vervolg je je weg over een redelijk geleidend oplopende helling, ook wel Football Field. Op bijna 6000 meter is dit geen plek voor een voetbalwedstrijd. Je klimt daarom gestaag door naar de laatste helling voor de Topgraat, ook wel Pig Hill. De topgraat is spectaculair. De topgraat voert eerst langs de zuidzijde van de berg. Hier kijk je uit op de Cassin Ridge, één van de moeilijke routes op de berg, die ergens 2500 meter lager begint op de Noord-Oost vork van de Kahiltna gletsjer. Vervolgens kruis je naar de andere kant van de graat die uiteindelijk naar het hoogste punt van Amerika leidt. Een spectaculaire finish van een intense beklimming.

9 Afdaling De afdaling van High Camp naar Basecamp gaat via dezelfde weg terug. Je daalt twee volle dagen af. Je daalt alles bij elkaar ruim 3000 hoogtemeters en legt daarbij ruim 22 kilometer af. Het laatste stuk naar Basecamp moet je weer omhoog (zo n 200 meter). Dagschema (m) (m) km Dag 1 Aankomst Anchorage Dag 2 Briefing en kennismaking, laatste spullen kopen Dag 3 Taxi naar Talkeetna, Vlucht naar Basecamp (2194m) Dag 4 Cachen op Basecamp en Single Carry naar Kamp 1 7,8 (2378m) ,8 Dag 5 Materiaal naar Cache bij Kahiltna pas (3048m), slapen in kamp ,2 Dag 6 Naar Kamp 2 11,2 (3413m), onder Motorcycle Hill ,4 Dag 7 Materiaal cache Kahiltna Pass ophalen ,6 Dag 8 Materiaal naar Cache Windy Corner (4145m), slapen in kamp ,2 Dag 9 Naar Kamp 3 14,2 (4328m) ,4 Dag 10 Materiaal cache Windy Corner ophalen ,6 Dag 11 Rustdag, oefenen met bewegen in vaste touwen 0 Dag 12 Materiaal naar cache boven vaste touwen (4937m) Dag 13 Rustdag 0 Dag 14 Naar High Camp 17,2 (5242m), materiaal in rugzak ,8 Dag 15 Rustdag 0 Dag Mogelijke Topdagen (14 tot 18 uur) Dag Afdaling (2 dagen) ,4 Dag Vertrek naar Talkeetna, overnachting aldaar Dag 26 Vertrek naar huis Bovenstaand programma geeft een indicatie. Zonder uitzondering loopt de expeditie altijd wel op punten anders dan wat we hier weergeven. Het programma kan en zal dus hier en daar gewijzigd worden op basis van weer, condities van de berg en de groep en andere factoren.

10 Een overzicht van alle kampen en de belangrijkste passages tijdens de expeditie LEREN EN KLIMMEN Leren is een belangrijk onderdeel van de expeditie. Hoe meer kennis jij en je teammaten hebben, hoe beter het is voor jou én de groep. Dit is onze visie en ook van jullie Amerikaanse gidsen op de berg. Je zult daardoor ook op de berg uitgebreid oefenen met reddingstechnieken, het bewegen langs vaste touwen en klimtechnieken. SEIZOEN Vroeg in het seizoen (begin mei) is het kouder op de berg, later in het seizoen (eind juni / begin juli) liggen de gletsjers open waardoor het navigeren tussen de gletsjerspleten ingewikkelder wordt. VLUCHT de vlucht naar Anchorage in Alaska. Veel vluchten hebben in ieder geval een tussenstop in Seattle. Een directe verbinding bestaat niet. Het tijdverschil is 10 uur (vroeger), dat is even wennen.. TIJDVERSCHIL Het tijdverschil met Talkeetna - Alaska is 10 uur BEGELEIDING De reis wordt begeleid door Amerikaanse berggidsen. Deze professionele gidsen zijn zeer goed geschoold, beschikking over uitstekende communicatievaardigheden en zijn er de gehele expeditie bij. De voertaal tijdens de expeditie is Engels. Per 3 deelnemers gaat er één gids mee.

11 TEAM De teams op de Denali zijn bij voorkeur 9 man/vrouw sterk. Met 3 berggidsen heb je dan dus steeds 3 touwgroepen onderweg. Deze groepsgrootte is ideaal. Mocht er iets gebeuren met een groep op de berg, dan zijn er altijd 2 andere teams om te assisteren. Het is niet ongewoon dat er mensen eerder de expeditie verlaten. 2 gidsen kunnen deze mensen naar beneden begeleiden, terwijl de derde gids bij de groep blijft. De 2 gidsen kunnen daardoor aan touw veilig over de gletsjer terugkomen om de expeditie te begeleiden. Deze flexibiliteit ontbreekt bij kleinere groepen. Een derde voordeel is dat de groepslast verdeeld kan worden over meer deelnemers, waardoor het gewicht beperkt blijft. Wij richten ons erop een expeditie te organiseren met een volledig Mountain Network team. Mochten er geen 9 deelnemers zijn, dan vult onze lokale partner het team aan naar 9 deelnemers. LOKALE PARTNER Op de Denali zijn er zeer strikte regels verbonden aan commercieel georganiseerde expedities op de berg. Er zijn slechts 6 organisaties die de vergunning hebben om expedities voor klanten te organiseren. Onze partner, American Alpine Institute, organiseert expedities naar Denali sinds De eisen die door het nationaal park worden gesteld aan organisaties op het gebied van veiligheid, opleiding en organisatie zijn zeer streng. AAI vormde bij de laatste uitgifte van de vergunning een voorbeeld voor de andere partijen. Wij organiseren de expeditie, de voorbereidingsbijeenkomsten en de expeditietraining in de Alpen in nauwe samenwerking met AAI. ETEN & DRINKEN Op de berg zijn de maaltijden inbegrepen, zowel ontbijt als avondmaaltijd als lunch. Als team draag je gezamenlijk al het eten & drinken de berg op. De maaltijden worden bereid door de gidsen, er wordt dus voor je gezorgd. Het eten zit vol koolhydraten en vetten. Groenten en fruit zijn beperkt beschikbaar en alleen voor het eerste deel van de expeditie. Je kunt extra vitaminepillen meenemen om aan te vullen. Neem ook tochtenvoer mee, zoals chocolade- muesli- of fruitrepen. Altijd goed om bij je te hebben voor onderweg, maar cruciaal voor zware dagen en met name de topdag. Op deze dagen is het belangrijk dat je terug kunt vallen op eten waarvan je zeker weet dat je het lekker vindt en wegkrijgt. OVERNACHTINGEN EN KAMPEN In Anchorage en Talkeetna slaap je in hotels obv 2-persoonskamers. Op de kampen slaap je tenten met 3 personen. Er wordt gebruik gemaakt van hoge kwaliteit tenten (Hilleburg Saivo 3 of 4, afhankelijk van de groepsgrootte, of vergelijkbaar). Voor lange mensen, de binnentent is 2.30 meter lang. Het opbouwen van een kamp is een teamactiviteit. Plateaus maken voor de tenten, het opzetten van de slaap- en keukentent, het bouwen van de ommuring met grote sneeuwbrokken.

12 DEELNAMEPROFIEL Om deel te kunnen nemen aan de expeditie naar Denali, heb je het volgende profiel: expeditie-ervaring: bijvoorbeeld Aconcagua of Peak Lenin beklommen ervaring op hoogte (5500+) Ervaring met het lopen van lange tochten op stijgijzers in de sneeuw en bij voorkeur ook met sneeuwschoenen Ervaring met (winter)kamperen. Ben je er bewust van dat je heel veel tijd in de kampen zult doorbrengen, in een tent. Het gebeurt vrijwel elke expeditie dat je een aantal dagen slecht weer moet uitzitten in je tent. Je zit dan dicht op elkaar. Kennis van technische expeditievaardigheden (kun je opdoen tijdens onze expeditie voorbereidingscursus in de Alpen in Maart) o touwtechnieken op de gletsjers o reddingstechnieken o bouwen van een kamp o werken met vaste touwen o lopen met een pulka Na je inschrijving nemen wij contact met je op om dit profiel te bespreken. Twijfel je, laat het ons weten, dan bespreken we samen of jouw ervaring voldoende is voor de expeditie naar de Denali. VOORBEREIDING & TRAINING Om de Denali te beklimmen moet je een zeer goede conditie hebben. Je been- buik en rugspieren zijn zeer goed getraind om de zware last aan te kunnen tijdens de beklimming van de berg. Om voldoende fit te zijn voor de beklimming, hebben we een trainingsprogramma uitgeschreven, wat je krijgt na je inschrijving. Wees je er bewust van dat je minimaal een half jaar nodig hebt om voldoende fit te geraken en dat je zeker 4 of 5 dagen per week ruimte zult moeten maken voor je training. VOORBEREIDINGSBIJEENKOMSTEN (Nederland) Inbegrepen in de expeditie zijn twee voorbereidingsbijeenkomsten. De eerste voorbereidingsbijeenkomst zal geheel in het teken staan van het trainen voor de beklimming. Het programma van de dag bestaat uit een training in het bos (2-3 uur) met aansluitend een informatiebijeenkomst waar we de beklimming stap voor stap zullen doorlopen en informatie geven over de belangrijkste uitrustingsstukken. Datum: 19 december 2015 Tijd: 9:00 17:00 Locatie: Utrechtse heuvelrug en aansluitend Mountain Network Nieuwegein De tweede voorbereidingsbijeenkomst die plaatsvindt op onze locatie in Arnhem, staat in het teken van het checken van je materiaal en het stellen van de laatste vragen. Datum: 19 april 2016 Tijd: 19:00 22:00 Locatie: Mountain Network Arnhem

13 Indien er extra behoefte is, zullen we in Nederland een extra voorbereidingsbijeenkomst organiseren om touw- en reddingstechnieken te oefenen. EXPEDITIETRAINING ALPEN Om deel te nemen aan de expeditie is het nodig dat je kennis hebt van touwtechnieken op de gletsjer, reddingstechnieken, het aanbinden en trekken van een pulka (slee), het opzetten van een kamp, het kampleven in het algemeen, looptechnieken op stijgijzers en sneeuwschoenen en meer. Kortom, je moet op de Denali al redelijk zelf redzaam zijn als het aankomt op expeditievaardigheden. Heb je deze vaardigheden nog niet? Dan kun je deelnemen aan onze expeditie voorbereidingscursus in de Alpen. Deelname is niet verplicht, maar de vaardigheden die worden geoefend zijn wel deelname-eisen. Datum: 25 t/m 27 maart 2016 Locatie: Alpen (Martigny / Arolla) Prijs: 645,- KANSEN De kansen op een berg als Denali hangen van veel factoren af. Fit zijn voor de berg, de juiste kleding / materiaal, goede routestrategie, allemaal zaken die we zelf in de hand hebben. Als je kijkt naar team succes de afgelopen 10 jaar, dan is het succespercentage van onze partner AAI 75%. Dat betekent dat van 75% van de teams mensen op de top van de berg zijn gekomen. Ongeveer 70% van de individuele deelnemers haalt het ook daadwerkelijk. REIS Je reist op eigen gelegenheid naar Anchorage met minimaal één tussenstop. De meest praktische route loopt via Seattle. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf zo n 1000,-. De transfer naar je hotel is inbegrepen in de prijs. FOOI Fooi voor de gidsen wordt gewaardeerd als je tevreden bent. Er worden fooien gegeven van enkele dollars tot 10% van de reissom. Elk gebaar wordt op prijs gesteld. HOOGTEZIEKTE Hoogteziekte is een risico op Denali. Omdat de beklimming zo laag start en zo lang duurt, geef je je lichaam wel lang de tijd om te acclimatiseren. Daarmee wordt de kans dat je hoogteziekte ontwikkelt kleiner. Desalniettemin, je bent vele dagen achter elkaar op (grote) hoogte en je stelt je lichaam bloot aan ijle lucht. Tijdens de expeditie zal iedereen weleens last hebben van de hoogte in de vorm van hoofdpijn, hoesten of gebrek aan eetlust. De gidsen zijn uitgerust met saturatiemeters en checken de deelnemers dagelijks. Hierbij is het belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf en de begeleiding. De gidsen zijn zeer ervaren om je te helpen omgaan met dit soort verschijnselen en de kans is groot dat je lichte symptomen van hoogteziekte kunt wegnemen. Om hoogteziekte te voorkomen, kun je medicijnen slikken (DIAMOX). Dit medicijn kun je in overleg met je huisarts krijgen. De kans op het krijgen van hoogteziekte wordt daarmee kleiner. Wel heeft DIAMOX een aantal onprettige bijwerkingen (tintelingen in vingers en voeten en je moet meer plassen).

14 PASPOORT & VISUM Je hebt voor de reis geen visum nodig. Omdat Nederland onder het Visa Waiver Program valt, voldoet het om een ESTA aan te vragen. Deze kun je het beste ruim van tevoren aanvragen. Extra kosten zijn $14 Je paspoort moet nog geldig zijn bij terugkomst in Nederland. VALUTA & GELD Let erop dat je pas op werelddekking staat (bij de meeste betaalpassen is dit niet standaard). Lokale valuta zijn Amerikaanse dollars. VACCINATIES Wanneer je naar Alaska op reis gaat, is geen enkele vaccinatie verplicht. Dit wil niet zeggen dat je geen risico loopt om ziek te worden. Het is dan ook aanbevolen om je tegen bepaalde ziektes in te enten. Deze door de GGD aanbevolen vaccinaties zijn tegen DTP en hepatitis A. Kijk voor meer en de meest recente informatie over de vaccinaties op COMMUNICATIE OP DE BERG Gidsen communiceren onderling op de berg met portofoons en naar de buitenwereld per satelliet. Het is mogelijk om (zeer beperkte) tijd op de satelliettelefoon te kopen als je een keer wilt bellen. Er gaan dagelijks berichten uit naar buiten (worden online bijgehouden) met de vorderingen van de expeditie. In 14K kamp is er mobiel bereik als je Verizon hebt. UITRUSTING De temperaturen op de Denali kunnen extreem zijn. Op de top van Denali is het niet ongewoon dat de gevoelstemperaturen zakken naar -50 C. Tegelijkertijd kunnen de temperaturen wat lager op de berg op een windstille zonnige dag rustig oplopen naar C. Na je boeking ontvang je van ons een uitgebreide uitrustingshandleiding waarin we je uitleggen wat je waarom nodig hebt. We lichten er een deel van de uitrusting uit. Onderstaand overzicht is geen complete materiaallijst. Die ontvang je na je inschrijving. Voeten 3 paar sokken, verschillende dikte Overschoenen (in geval van dubbele boots) Dubbele boots of geïntegreerde boots Gamashen (in geval van dubbele boots)

15 Benen Thermobroek, 2 paar Softshell broek Warme basislaag (voor over thermobroek als het koud is) Gevoerde broek (voor over softshell) Hardshell broek Bovenlichaam Thermoshirts 2x Fleece Softshell Lichte donsjas Dikke donsjas / Parka met capuchon, lang model verplicht Hard Shell jas, moet over alle lagen behalve parka gaan

16 Handen Fleece handschoenen Warme én waterdichte handschoenen Werk handschoenen voor het werken met touwen, tenten, karabiners. Zeer warme expeditiewanten, gevoerd met dons of synthetisch materiaal, wind- en waterdicht. Hoofd Muts Warme muts voor in kamp Balaclava (fleece, powerstretch, windpro) Neopreen gezichtsmasker Zonnehoed/ zonnepet Gletsjerbril categorie 4, goed sluitend om gezicht Neusbeschermer (zon) voor op zonnebril Skibril (100% UV proof)

17 Slapen Donzen slaapzak. Synthetisch niet toegestaan ivm gewicht -28 C Schuimmat, niet opblaasbaar, volle lengte Slaapmatje (min ¾ lengte), lichtgewicht OPTIE PLAATSEN OF INSCHRIJVEN? Je kunt je direct inschrijven voor de expeditie via onze website Na je inschrijving ontvang je van ons een retourformulier, die je invult en ondertekent om de inschrijving definitief te maken. Ook nemen nemen we contact met je op om je ervaring te bespreken. Door ons te mailen (bergsport@mountainnetwork.nl) kan je vrijblijvend een optie plaatsen. SGR Mountain Network Travel B.V. (K.v.K ) is aangesloten bij de SGR. U kunt dit controleren via Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling valt deze reis onder de garantie van SGR. Deze SGR garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis. CALAMITEITENFONDS Mountain Network Travel B.V. (K.v.K ) is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds valt deze reis onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis: (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren; de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren. Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis. Meer informatie vind je op de website van het calamiteitenfonds

18 AANVULLENDE ANNULERINGSVOORWAARDEN In aanvulling op de algemene voorwaarden van Mountain Network, gelden voor de Denali de volgende voorwaarden. Betalingsvoorwaarden Na boeking ontvang je een factuur voor de niet restitueerbare aanbetaling van 1200,-. Eind januari ontvang je een factuur voor 3000,- Deze moet uiterlijk 15 februari betaald zijn Eind maart ontvang je een factuur voor het resterende bedrag. Annuleringsvoorwaarden De annulering moet schriftelijk aan Mountain Network kenbaar gemaakt worden. De annulering is geldig op de werkdag dat wij de annulering ontvangen Bij annulering eerder dan 120 dagen voor vertrek, geldt de aanbetaling van 1200 als annuleringspost. Bij annulering tussen 119 en 60 dagen voor vertrek, zijn de annuleringskosten 50% Bij annulering korter dan 60 dagen voor vertrek, zijn de annuleringskosten 100% REIS- EN ANNULERINGSVERZEKERING Een reisverzekering met specifieke bergsportdekking stellen wij verplicht. Indien gewenst kan je deze kortlopende reisverzekering bij ons afsluiten. Deze reisverzekering (van de Europeesche Verzekeringen) dekt afhankelijk van de gekozen dekking in ieder geval repatriëring (redding) vanaf de berg naar het dal en indien noodzakelijk naar Nederland. Een annuleringsverzekering raden wij van harte aan. Een goede annuleringsverzekering dekt ook de annuleringskosten indien je door een blessure niet meer kan deelnemen aan het programma (als je een doktersverklaring kan overleggen). Deze verzekering (ook van de Europeesche verzekeringen) kan je ook via Mountain Network afsluiten. Sluit deze verzekering binnen 7 dagen na boeking af. Sluit je de verzekering later dan deze termijn af, dan zijn bepaalde kosten niet meer gedekt. Als je geboekt hebt stuurt Mountain Network je een link naar een webpagina waar je bovenstaande verzekeringen online kan afsluiten.

Mountain Network team op de top van de Denali

Mountain Network team op de top van de Denali DENALI 2017 De Denali (Denali) is de hoogste berg van Noord Amerika. De berg ligt midden in Alaska in één van de ruigste, meest afgelegen gebieden op aarde. De reis naar het basiskamp alleen al. Vanuit

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT DENALI EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT DENALI EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT DENALI EXPEDITIE 2019 De Denali (die vroeger ook wel Mount Mckinley werd genoemd) is de hoogste berg van Noord-Amerika en daarmee één van de 7 summits. Tijdens deze beklimming doe je

Nadere informatie

CURSUS KLETTERSTEIGEN

CURSUS KLETTERSTEIGEN CURSUS KLETTERSTEIGEN Klettersteigen wordt in Italië Via Ferrata genoemd. Letterlijk ijzeren weg. En dat is ook precies wat het is. Een staalkabel en andere hulpmiddelen zoals ladders en bruggen maken

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE 2019

INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE 2019 INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE 2019 De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. De top bereiken kan een makkie zijn je hoeft slechts de lift naar het hoogste punt te pakken. Maar vergis

Nadere informatie

INFORMATIE TOUBKAL EXPEDITIE 2017

INFORMATIE TOUBKAL EXPEDITIE 2017 INFORMATIE TOUBKAL EXPEDITIE 2017 De Toubkal. Het is de hoogste berg van Noord-Afrika, Marokko en de Atlas. Beklim je de Toubkal met ons, dan mag je met recht spreken van een reis naar de top. Je begint

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT TRIGLAV TREKKING 2019

INFORMATIE DOCUMENT TRIGLAV TREKKING 2019 INFORMATIE DOCUMENT TRIGLAV TREKKING 2019 Voor je ligt het informatiedocument van de Triglav huttentocht in Slovenië. Een tocht door een bijzonder deel van de Alpen - de Juliaanse Alpen. De bergen bestaan

Nadere informatie

7 toppen in één week Slapen boven de 4500 meter Gevarieerde tocht, goede kennismaking met verschillende kanten van het alpinisme

7 toppen in één week Slapen boven de 4500 meter Gevarieerde tocht, goede kennismaking met verschillende kanten van het alpinisme MONTE ROSA 7-SUMMITS Het Monte Rosa massief is het grootste bergmassief van de Alpen. Met 14 toppen hoger dan 4000 meter herbergt is het voor bergsporters bovendien een waar klimparadijs. Het gebied biedt

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT ELBRUS EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT ELBRUS EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT ELBRUS EXPEDITIE 2019 De Elbrus is met 5642m de hoogste berg van Europa en daarmee één van de seven summits. Het bereiken van de top, die in Rusland bij de grens met Georgië ligt, is

Nadere informatie

CURSUS ALPINISME. Waarom Cursus Alpinisme bij Mountain Network?

CURSUS ALPINISME. Waarom Cursus Alpinisme bij Mountain Network? CURSUS ALPINISME De cursus Alpinisme draait om kennis en ervaring opdoen. Je leert de belangrijkste technieken en theorie zodat je alle basiskennis in huis hebt. Met deze kennis ga je aan de slag. Je leert

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

Climb for climate Cho Oyu expeditie

Climb for climate Cho Oyu expeditie Climb for climate Cho Oyu expeditie Cho Oyu expeditie (Tibet) Kosten US$ 12990 25 augustus 2012 10 oktober 2012 Groepsgrootte: 5 tot 10 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Tibet, China 1 Index

Nadere informatie

Waarom off-piste skitechniek cursus bij Mountain Network?

Waarom off-piste skitechniek cursus bij Mountain Network? INFORMATIEDOCUMENT OFF-PISTE TECHNIEK STUBAI Wil jij je skitechniek verbeteren? Droom jij ook van vloeiende bochten door de poeder? Dan is deze cursus iets voor jou. Off-piste skiën staat centraal. We

Nadere informatie

Climb for climate Manaslu expeditie. Manaslu expeditie Kosten: US$ 8900

Climb for climate Manaslu expeditie. Manaslu expeditie Kosten: US$ 8900 Climb for climate Manaslu expeditie Manaslu expeditie Kosten: US$ 8900 Data: 23 augustus 2013-14 oktober 2013 Groepsgrootte: 4 tot 8 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Himalaya, Nepal 1 Index

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Climb for climate Aconcagua expeditie

Climb for climate Aconcagua expeditie Climb for climate Aconcagua expeditie Aconcagua expeditie, normaalroute (via Plaza de Mulas) Kosten: 2295 euro 1 2013-23 2013 Groepsgrootte: 4 tot 8 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Andes, Argentinië

Nadere informatie

The Chasing Dutchmen heeft alle tours van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren.

The Chasing Dutchmen heeft alle tours van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Algemene voorwaarden Boeking Op de website kun je zien op welke tours nog plaatsen beschikbaar zijn en uiteraard kun je hier ook je tour boeken. Na boeking ontvang je direct een bevestiging per e- mail.

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT TOUBKAL 2019

INFORMATIE DOCUMENT TOUBKAL 2019 INFORMATIE DOCUMENT TOUBKAL 2019 Voor je ligt het informatiedocument van de Toubkal trektocht. Beklim je de Toubkal met ons, dan mag je met recht spreken van een reis naar de top. Je begint in Marrakech,

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT PEAK LENIN EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT PEAK LENIN EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT PEAK LENIN EXPEDITIE 2019 Peak Lenin, of Ibn Sina of Avicenna Peak zoals de berg officieel heet in Tadzjikistan, is met 7134 meter de op een na hoogste top van het Pamir gebergte en

Nadere informatie

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Excursie vanuit Delhi. Vanuit Srinagar kunt u terugvliegen naar Delhi of uw reis per auto voortzetten naar Leh waar u aan kunt

Nadere informatie

FROSTY TRAILS Dogsledding adventures

FROSTY TRAILS Dogsledding adventures FROSTY TRAILS Dogsledding adventures WINTER EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND / met sneeuwschoenen over het King s Trail. 1. Korte beschrijving 8 daagse expeditie met 6 dagen sneeuwschoenwandelen over het Kungsleden

Nadere informatie

Waarom Monte Rosa 7-Summits bij Mountain Network?

Waarom Monte Rosa 7-Summits bij Mountain Network? INFORMATIEDOCUMENT MONTE ROSA 7-SUMMITS Het Monte Rosa massief is het grootste bergmassief van de Alpen. Met 14 toppen hoger dan 4000 meter is het voor bergsporters bovendien een waar klimparadijs. Het

Nadere informatie

Climb for climate Mount Everest expeditie

Climb for climate Mount Everest expeditie Climb for climate Mount Everest expeditie Mount Everest expeditie, South Col - zuidoostgraat route Kosten: US$ 37990 29 maart 2013-6 juni 2013 Groepsgrootte: 6 tot 12 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn

Nadere informatie

OVERSTEEK GROENLANDSE IJSKAP 2012

OVERSTEEK GROENLANDSE IJSKAP 2012 X- PLORE OVERSTEEK GROENLANDSE IJSKAP 2012 06 aug 14 sept Groenlandse ijskap 35 dagen LIVING AND CREATING ADVENTURE Groenlandse ijskap oversteek In augustus vertrekt er een bijzondere expeditie naar Groenland.

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

BERLIJN maandag 18 april heen, donderdag 21 april terug

BERLIJN maandag 18 april heen, donderdag 21 april terug BERLIJN maandag 18 april heen, donderdag 21 april terug Deze excursie naar Berlijn is een aanvulling op het college over Berlijn dat Paul Kurstjens geeft in het kader van de HOVO cursus over de Europese

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer.

De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer. De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer. Al vanaf mijn schooltijd is de Afrikaanse berg Kilimanjaro bijgebleven. Afrika en een berg met sneeuw? De interesse werd verder

Nadere informatie

SOEDAN UW SAFARI

SOEDAN UW SAFARI WWW.SEAWOLF-SAFARI.DE In Soedan, treedt je in de voetsporen van Hans Hass! Aankomst De momenteel beste verbindig is met Emirates naar Dubai en u gaat verder met FlyDubai, of met een luchtvaartmaatschappij

Nadere informatie

Climb for climate Island Peak expeditie. 16 oktober november 2012 Groepsgrootte: 5 tot 12 deelnemers

Climb for climate Island Peak expeditie. 16 oktober november 2012 Groepsgrootte: 5 tot 12 deelnemers Climb for climate Island Peak expeditie Island Peak expeditie Kosten: 1795 euro 16 oktober 2012-10 november 2012 Groepsgrootte: 5 tot 12 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Khumbu regio, Nepal,

Nadere informatie

GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 8 T/M 12 NOVEMBER Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen van 9

GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 8 T/M 12 NOVEMBER Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen van 9 GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 8 T/M 12 NOVEMBER 2017 Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen 2017 1 van 9 Programma In november zullen we opnieuw afreizen naar de Stubaier

Nadere informatie

Wandelen over de Chinese draak

Wandelen over de Chinese draak Wandelen over de Chinese draak 10 daagse wandelreis over de Chinese muur Profiel Uitdagende wandeltocht De mooiste secties van de 6000 km lange Chinese muur Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT DAMAVAND TREKKING IRAN 2019

INFORMATIE DOCUMENT DAMAVAND TREKKING IRAN 2019 INFORMATIE DOCUMENT DAMAVAND TREKKING IRAN 2019 Tijdens deze bijzondere reis door Iran combineer je een bezoek aan de moderne hoofdstad Teheran en het ontdekken van de Perzische cultuur met de trektocht

Nadere informatie

INFORMATIE ACONCAGUA EXPEDITIE 2017

INFORMATIE ACONCAGUA EXPEDITIE 2017 INFORMATIE ACONCAGUA EXPEDITIE 2017 Algemeen Aconcagua Provincial Park ligt in de Centrale Andes in het noordwesten van de provincie Mendoza in Argentinië, 180 kilometer van de stad Mendoza. Het park is

Nadere informatie

Marathon Madness Broadway Aktie

Marathon Madness Broadway Aktie Boekingsformulier ING New York City Marathon 2013 Let op! Alle velden van het formulier dienen ingevuld te worden. Tevens is het vereist een kopie van het paspoort van alle reizigers toe te voegen bij

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Thijmen Piek. International Youth Expedition Lenin Peak 7134m. Expeditie verslag. Thijmen Piek GSAC

Thijmen Piek. International Youth Expedition Lenin Peak 7134m. Expeditie verslag. Thijmen Piek GSAC International Youth Expedition 2013 Lenin Peak 7134m Expeditie verslag Thijmen Piek GSAC Lenin Peak in Kirgizië, 7134m, is een van de hoogste toppen van het Pamir gebergte. 75 jaar geleden is hij voor

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK!

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! Beleef het ultieme winteravontuur tijdens een 6-daagse hondensledetocht in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Het traject van deze expeditie volgt

Nadere informatie

8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro

8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro 8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro Doel? We laten de maatschappij even achter en trekken de wilde natuur in. Bedekt door een mooi laagje sneeuw wandelen we met sneeuwraketten helemaal waar we willen.

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONTE ROSA TRAVERSE 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONTE ROSA TRAVERSE 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONTE ROSA TRAVERSE 2019 Het Monte Rosa massief is het grootste bergmassief van de Alpen. Met 14 toppen hoger dan 4000 meter is het voor bergsporters bovendien een waar klimparadijs.

Nadere informatie

Fjäll-wandeling: Fulufjället

Fjäll-wandeling: Fulufjället Fjäll-wandeling: Fulufjället 5-daagse wandeling in nationaalpark Fulufjället, Midden-Zweden Tijdens dit avontuur wandelen we 5 dagen over de verlaten, woeste hoogvlakte die het nationaalpark Fulufjället

Nadere informatie

In essentie aan de top

In essentie aan de top In essentie aan de top Kilimanjaro najaar 2011: persoonlijke ontwikkeling voor managers In zeven dagen wandelen naar de top van de Kilimanjaro en tegelijkertijd tot diepe bezinning komen. Spreekt deze

Nadere informatie

Volg het spoor van de Transsiberië Express

Volg het spoor van de Transsiberië Express Volg het spoor van de Transsiberië Express 34 daagse reis per eigen classic car, 4x4 of motor van Amsterdam naar Peking Profiel Met uw eigen classic, 4x4 of motorfiets van Nederland naar China Vooral over

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT OFFPISTE SKITECHNIEK STUBAIER GLETSJER 2019

INFORMATIE DOCUMENT OFFPISTE SKITECHNIEK STUBAIER GLETSJER 2019 INFORMATIE DOCUMENT OFFPISTE SKITECHNIEK STUBAIER GLETSJER 2019 Wil jij je skitechniek verbeteren? Droom jij ook van vloeiende bochten door de poeder? Dan is deze cursus iets voor jou. Offpiste skiën staat

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE KLIMCENTRA 2019

INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE KLIMCENTRA 2019 INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE KLIMCENTRA 2019 De Zugspitze is met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. De top bereiken is een makkie je hoeft slechts in de lift te stappen die je naar de top brengt.

Nadere informatie

Foto Avontuur Thailand

Foto Avontuur Thailand Foto Avontuur Thailand 2 Thailand You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14. Onze

Nadere informatie

From Buddha to Laozhe

From Buddha to Laozhe From Buddha to Laozhe 20 daagse wandelreis rond de heilige bergen van China Profiel Wandelen naar spirituele hoogten Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking Boeddhisme en Taoïsme Een wandelavontuur

Nadere informatie

INFORMATIE MOUNT KENYA EXPEDITIE 2017

INFORMATIE MOUNT KENYA EXPEDITIE 2017 INFORMATIE MOUNT KENYA EXPEDITIE 2017 De Mount Kenya is de hoogste berg van Kenya. De hoogste top, de Batian, is alleen bereikbaar voor ervaren bergsporters. Onze route, de Mackinders route, loop door

Nadere informatie

Programma. Programma:

Programma. Programma: Skitrip Stubaier Gletsjer AT 14 t/m 18 november 2018 Programma Op 14 november 2018 reizen we naar de Stubaier Gletsjer om met de echte liefhebbers de eerste bochten van het seizoen in de sneeuw te maken.

Nadere informatie

Een huttentocht door Val di Sole, een populair deel van Trentino in de Dolomieten, vooral bekend om de gastvrijheid van de bewoners t.o.v.

Een huttentocht door Val di Sole, een populair deel van Trentino in de Dolomieten, vooral bekend om de gastvrijheid van de bewoners t.o.v. Een huttentocht door Val di Sole, een populair deel van Trentino in de Dolomieten, vooral bekend om de gastvrijheid van de bewoners t.o.v. de bergwandelaars. Tijdens de wandeldagen vormen de karakteristieke

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT GROSSGLOCKNER 2019

INFORMATIE DOCUMENT GROSSGLOCKNER 2019 INFORMATIE DOCUMENT GROSSGLOCKNER 2019 De Grossglockner is met 3798 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Oostenrijk en de Oost-Alpen. De berg dankt zijn naam aan zijn vorm, die iets weg heeft van

Nadere informatie

Waarom Haute Route Chamonix-Zermatt bij Mountain Network?

Waarom Haute Route Chamonix-Zermatt bij Mountain Network? INFORMATIEDOCUMENT HAUTE ROUTE Van Chamonix naar Zermatt, langs de hoogste bergen van de Alpen: de haute route werd in 1911 voor het eerst als skitoer gedaan. Deze tocht van 180 kilometer heeft alles wat

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

Deze reis kan geboekt worden in de maanden december t/m april. Data zijn flexibel.

Deze reis kan geboekt worden in de maanden december t/m april. Data zijn flexibel. 8-daagse skitocht 8-daagse ski-tocht door het winterse fjäll-landschap rond het meer Grövelsjön. De tocht leidt ons in 6 dagen rond het Grövelsjön-meer, met het begin- en eindpunt in het vakantiedorpje

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT PEAK LENIN EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT PEAK LENIN EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT PEAK LENIN EXPEDITIE 2019 Peak Lenin, of Ibn Sina of Avicenna Peak zoals de berg officieel heet in Tadzjikistan, is met 7134 meter de op een na hoogste top van het Pamir gebergte en

Nadere informatie

Calpe 2018, fietsreis met The Cycling Expert

Calpe 2018, fietsreis met The Cycling Expert Calpe 2018, fietsreis met The Cycling Expert Ook in 2018 gaan we weer naar Calpe, aan de Costa Blanca. Dit gebied is het ideale trainingsgebied voor wielrenners in de maanden dec-maart. De temperaturen

Nadere informatie

EXPEDITIE MET DE HONDENSLEDE OP SPITSBERGEN - NIEUW!

EXPEDITIE MET DE HONDENSLEDE OP SPITSBERGEN - NIEUW! EXPEDITIE MET DE HONDENSLEDE OP SPITSBERGEN - NIEUW! Ga op avontuur in de voetsporen van ontdekkingsreizigers als Fritjof Nansen en ervaar hoe het is om te leven in een wereld van sneeuw en ijs. Tijdens

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN CRUISEDIRECT

ALGEMENE VOORWAARDEN CRUISEDIRECT ALGEMENE VOORWAARDEN CRUISEDIRECT Hieronder staan onze algemene voorwaarden van CRUISEDIRECT, zoals deze op alle reizen van toepassing zijn. De meest actuele voorwaarden vindt u op onze website www.cruisedirect.nl/algemene-voorwaarden

Nadere informatie

Climb for climate Kilimanjaro expeditie

Climb for climate Kilimanjaro expeditie Climb for climate Kilimanjaro expeditie Kilimanjaro expeditie (Shira route) Kosten: 2295 euro Expeditiedata: 14 juni 2012-30 juni 2012 28 december 2012-13 januari 2013 28 februari 2013-16 maart 2013 14

Nadere informatie

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de Begin september 2016 hebben wij, Paul, Jordi, Peter, Ed en ik (Erik) de achtdaagse toer gelopen in Val Gardena Dolomieten. Deze toer was zonder meer grandioos en grandioos geregeld. Na enig zoeken op internet,

Nadere informatie

In essentie aan de top

In essentie aan de top In essentie aan de top Kilimanjaro 2012: tijd voor verandering, tijd voor persoonlijk leiderschap In zeven dagen wandelen naar de top van de Kilimanjaro en tegelijkertijd een diepe ontmoeting met uzelf

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONTE ROSA 7-SUMMITS 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONTE ROSA 7-SUMMITS 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONTE ROSA 7-SUMMITS 2019 Het Monte Rosa massief is het grootste bergmassief van de Alpen. Met 14 toppen hoger dan 4000 meter is het voor bergsporters bovendien een waar klimparadijs.

Nadere informatie

België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS205 outdoor school Niveau België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Praktische cursus over de voorbereiding

Nadere informatie

Snow Leopard Manaslu Expeditie, Nepal (8163 meter) 1 september - 16 oktober 2016

Snow Leopard Manaslu Expeditie, Nepal (8163 meter) 1 september - 16 oktober 2016 Snow Leopard Manaslu Expeditie, Nepal (8163 meter) 1 september - 16 oktober 2016 Snow Leopard Adventures organiseert in het najaar van 2016 een expeditie naar de Manaslu in Nepal (8163 meter). Sinds 1998

Nadere informatie

9 - DAAGSE GROEPSBEKLIMMING KILIMANJARO MACHAME ROUTE

9 - DAAGSE GROEPSBEKLIMMING KILIMANJARO MACHAME ROUTE INHOUDSOPGAVE 9 - DAAGSE GROEPSBEKLIMMING KILIMANJARO MACHAME ROUTE In groepsverband onder begeleiding van de meest professionele gidsen naar het dak van Afrika DE VOORDELEN Professionele, zeer ervaren

Nadere informatie

MONT BLANC EXPEDITIE 2017

MONT BLANC EXPEDITIE 2017 MONT BLANC EXPEDITIE 2017 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op

Nadere informatie

Mont Blanc voor beginners

Mont Blanc voor beginners Mont Blanc voor beginners Jan van der Meer Februari 2007 Vraag door Luc Verstreken : Dag Jan, Ik ben 46 jaar, geen ervaren bergbeklimmer, en ook geen sportman. Ik zou voor mijn 50e de Mont Blanc willen

Nadere informatie

GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 9 T/M 13 NOVEMBER Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen van 9

GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 9 T/M 13 NOVEMBER Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen van 9 GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 9 T/M 13 NOVEMBER 2016 Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen 2016 1 van 9 Programma In november zullen wij afreizen naar de Stubaier

Nadere informatie

In de sporen van Marco Polo naar China

In de sporen van Marco Polo naar China In de sporen van Marco Polo naar China 40 daagse autoreis via de legendarische zijderoute Profiel Met uw eigen classic, 4x4 of motorfiets van Nederland naar China Vooral over verharde wegen en gravel roads

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro via de Machame route

Beklimming van de Kilimanjaro via de Machame route Beklimming van de Kilimanjaro via de Machame route Een 11 -daagse reis met een heerlijk verblijf in Arusha Vanaf 2350,- per persoon (op basis van twee personen) Na aankomst op Kilimanjaro International

Nadere informatie

2 7 februari 2019 Student Winter Trip 375 euro

2 7 februari 2019 Student Winter Trip 375 euro 2 7 februari 2019 Student Winter Trip 375 euro Doel? We laten de maatschappij even achter en trekken de wilde natuur in. Bedekt door een mooi laagje sneeuw wandelen we met sneeuwraketten helemaal waar

Nadere informatie

b. De deelnemer dient alle benodigde en gevraagde gegevens voor aanvang van de Leadership Experience naar waarheid te verstrekken.

b. De deelnemer dient alle benodigde en gevraagde gegevens voor aanvang van de Leadership Experience naar waarheid te verstrekken. 1. Definities A. Social Corporate Development (SCD): SCD maakt onderdeel uit van Stichting ImproveGhana (KvK 34349783). SCD stelt bedrijven in staat om haar professionals deel te laten nemen aan de Leadership

Nadere informatie

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Meer over: Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil 29 apr - 6 mei, 2018 NOO12-18

Nadere informatie

Deze reis kan geboekt worden van 15 december t/m maart. Data zijn flexibel.

Deze reis kan geboekt worden van 15 december t/m maart. Data zijn flexibel. Winter-avontuur 5-daags winter-avontuur in Dalarna, Midden-Zweden Tijdens dit avontuur in de sneeuw kamperen we 5 dagen in de winterse bossen van Midden- Zweden. We slapen in een grote tipi-tent die verwarmd

Nadere informatie

Waarom toerskiën beginners in de Silvretta bij Mountain Network?

Waarom toerskiën beginners in de Silvretta bij Mountain Network? INFORMATIEDOCUMENT TOURSKI BEGINNERS SILVRETTA De Silvretta vormt de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk. Je vermaakt je deze week voornamelijk aan de Oostenrijkse kant van de grens. De glooiende hellingen

Nadere informatie

Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk

Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk Praktische informatie bij het artikel Hoogalpien toeren Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk Samenstelling: Frits Meijst Foto: Frits Meijst Het gebied De tochten Zwaarte Moeilijkheidsgraad Markering Navigeren

Nadere informatie

België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS206 outdoor school Niveau België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Praktische weekendcursus

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

Zijderoute Algemene Informatie FULL ADVENTURE EEN DEEL VAN DE ZIJDEROUTE RIJDEN ZIJDEROUTE PART 1 ZIJDEROUTE PART 2

Zijderoute Algemene Informatie FULL ADVENTURE EEN DEEL VAN DE ZIJDEROUTE RIJDEN ZIJDEROUTE PART 1 ZIJDEROUTE PART 2 Algemene Informatie Zijderoute 2018 FULL ADVENTURE Vertrek in Nederland op 28 mei 2018 Finish in Beijing (China) op 31 juli 2018 65 reisdagen waarvan 22 rustdagen 13 te bezoeken landen gedurende de reis

Nadere informatie

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Meer over: Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil 27 apr - 4 mei, 2018 RVR14-18

Nadere informatie

Mount Everest expeditie 2013 boekingsformulier

Mount Everest expeditie 2013 boekingsformulier Mount Everest expeditie 2013 boekingsformulier Naam van de reis: Mount Everest expeditie 2013 Data: 29 maart 2013 6 juni 2013 Kosten: US$ 37990 Voornaam en achternaam deelnemer Adres Telefoon Geslacht

Nadere informatie

Overzicht korte Safari/Excursie mogelijkheden Kenia/Tanzania

Overzicht korte Safari/Excursie mogelijkheden Kenia/Tanzania Overzicht korte Safari/Excursie mogelijkheden Kenia/Tanzania Vanuit Arusha/Moshi (Tanzania) 3-daagse lodge safari full board Tarangire, Ngorongoro en Lake Manyara National Park Lake Natron en Ngorongoro

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT TOUBKAL 2019

INFORMATIE DOCUMENT TOUBKAL 2019 INFORMATIE DOCUMENT TOUBKAL 2019 Voor je ligt het informatiedocument van de Toubkal trektocht. Beklim je de Toubkal met ons, dan mag je met recht spreken van een reis naar de top. Je begint in Marrakech,

Nadere informatie

Deze reis kan geboekt worden in de maanden december t/m april. Data zijn flexibel.

Deze reis kan geboekt worden in de maanden december t/m april. Data zijn flexibel. 6-daagse skitocht 6-daagse ski-tocht door het winterse fjäll-landschap rond het meer Grövelsjön. De tocht leidt ons in 6 dagen rond het Grövelsjön-meer, met het begin- en eindpunt in het vakantiedorpje

Nadere informatie

Hoe ziet de reis eruit:

Hoe ziet de reis eruit: Bij voldoende belangstelling organiseren wij voor de echte berggeiten wederom een fietsreis naar de Franse Pyreneeën. vertrek: vrijdag 18 september 2015 terugkomst: zaterdag 26 september 2015 Hoe ziet

Nadere informatie

WILDLIFE SHORTBREAK OP SPITSBERGEN - VERNIEUWD!

WILDLIFE SHORTBREAK OP SPITSBERGEN - VERNIEUWD! WILDLIFE SHORTBREAK OP SPITSBERGEN - VERNIEUWD! Ontdek het allerbeste van Spitsbergen tijdens een hondensledetocht en tweedaagse sneeuwscootersafari op zoek naar ijsberen en andere arctische dieren. Je

Nadere informatie

Mount Everest basecamp trekking 2012 boekingsformulier

Mount Everest basecamp trekking 2012 boekingsformulier Mount Everest basecamp trekking 2012 boekingsformulier Naam van de reis: Mount Everest basecamp trekking 2012 Data: 5 oktober 2012 27 oktober 2012 Kosten: 2295 euro Voornaam en achternaam deelnemer Adres

Nadere informatie

Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: E: W:

Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: E: W: Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: 06 28 22 54 40 E: marit@thetravelclub.nl W: http://www.thetravelclub.nl/marit Beste Toppers, Bijgaand wat meer informatie over de ondernemerstrip van 2019.

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 15-daagse reis Ethiopië Lalibela trekking en Danakil Depressie Dag 1 Brussel-Parijs-Addis Abeba En route Vertrek vanaf Brussel Zaventem voor uw vlucht naar Addis

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT ACONCAGUA EXPEDITIE 2020

INFORMATIE DOCUMENT ACONCAGUA EXPEDITIE 2020 INFORMATIE DOCUMENT ACONCAGUA EXPEDITIE 2020 De Aconcagua is met 6962 meter boven zeeniveau de hoogste berg van het zuidelijk halfrond en de hoogste top buiten Azië. Het is een van de iconen van de seven

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT TRIGLAV TREKKING 2019

INFORMATIE DOCUMENT TRIGLAV TREKKING 2019 INFORMATIE DOCUMENT TRIGLAV TREKKING 2019 Voor je ligt het informatiedocument van de Triglav huttentocht in Slovenië. Een tocht door een bijzonder deel van de Alpen - de Juliaanse Alpen. De bergen bestaan

Nadere informatie

V-Strom Adventure Trip

V-Strom Adventure Trip Info 2009 V-Strom Adventure Trip Programma 4-daagse reis Dag 1 (donderdag): 160 Km. 09:00 Vertrek vanaf Eindhoven Airport met RYANAIR (FR 9124) 10:50 Vertrek vanaf Rotterdam Airport met TRANSAVIA (HV 5061)

Nadere informatie

Sauerland wandelen 5 dagen

Sauerland wandelen 5 dagen Sauerland wandelen 5 dagen singlereis wandelreis vanaf 375 Duitslands mooiste natuur ten voeten uit Sauerland is een van de gebieden in Duitsland die gezien de afstand ideaal is voor een korte reis. Verder

Nadere informatie

Productwijzer Reis- en annuleringsverzekering

Productwijzer Reis- en annuleringsverzekering Productwijzer Reis- en annuleringsverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de reis- en annuleringsverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering?

Nadere informatie