Psychische zorg voor ouderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Psychische zorg voor ouderen"

Transcriptie

1 Psychische zorg voor ouderen

2 Wist u dat een op de vijf ouderen last heeft van depressieve gevoelens? Te vaak blijven mensen er in hun eentje mee zitten. 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG

3 U bent niet de enige Ouder worden brengt specifieke problemen met zich mee, zoals geheugenproblemen of het verlies van dierbaren. Ook angsten komen regelmatig voor. Wist u dat een op de vijf ouderen last heeft van depressieve gevoelens? Te vaak blijven mensen er in hun eentje mee zitten. Ze denken dat er niets aan te doen is of hopen dat het vanzelf overgaat. Maar veel klachten zijn goed te behandelen, mits er goede hulp wordt geboden. Bij de Riagg Maastricht kunt u terecht voor professionele en persoonlijke hulp. De Praktijk Ouderenzorg is er voor mensen van 65 jaar en ouder. Op indicatie of als er duidelijke redenen zijn, kunnen ook mensen jonger dan 65 worden behandeld. In deze folder informeren wij u over het behandeltraject bij de praktijk Ouderenzorg. Ook geven wij antwoord op veelvoorkomende vragen.

4 Van verwijzing tot behandeling Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt voor gezondheidsproblemen en psychische klachten. U kunt uw klachten met uw huisarts bespreken. Als u en uw huisarts het eens zijn dat u gespecialiseerde hulp nodig heeft, kan hij u verwijzen naar de Riagg Maastricht. Uw huisarts regelt vervolgens dat u bij ons wordt aangemeld. Na ontvangst van uw verwijzing wordt u binnen twee werkdagen gebeld door een medewerker van de praktijk Ouderenzorg van de Riagg Maastricht. Deze stelt u een aantal vragen, om de ernst en aard van uw klachten nader te bepalen. Na dit telefoongesprek krijgt u een vaste hulpverlener toegewezen die zelf contact met u opneemt om een eerste afspraak te maken. Deze eerste afspraak noemen wij de intake. Het intakegesprek Tijdens het intakegesprek bespreekt u met een hulpverlener uw hulpvraag, verwachtingen en wensen. Samen brengt u de problemen in kaart. Soms is een tweede intakegesprek nodig. Daarnaast kan aanvullend onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld een psychologisch onderzoek. De hulpverlener maakt op basis van de informatie uit de intakegesprekken en het multidisciplinair overleg met collega-hulpverleners een behandelvoorstel. Ook worden eventuele alternatieve behandelmogelijkheden genoemd. In het adviesgesprek worden deze met u besproken. Als u in overleg met uw hulpverlener een keuze hebt gemaakt, wordt het behandelplan opgesteld. Na akkoord en ondertekening van het behandelplan kan de behandeling starten. Zonder uw toestemming kunt u niet worden behandeld.

5 De behandelingsovereenkomst In het intake-gesprek wordt u ook gevraagd een behandelingsovereenkomst te ondertekenen. Hierin staan uw rechten en plichten als cliënt. U vindt er ook alle afspraken over de (eventuele) kosten van de behandeling in terug. Het behandelplan In het behandelplan staan de doelen van de behandeling vermeld en de manier waarop u deze doelen wilt bereiken. Alle afspraken omtrent uw behandeling zijn vastgelegd in het behandelplan. Gedurende de behandeling wordt het behandelplan regelmatig met u besproken en eventueel bijgesteld. De behandeling De praktijk Ouderenzorg kent verschillende vormen van behandeling en begeleiding, die veelal bestaan uit gesprekken. Tijdens de behandeling kan ook verdiepend onderzoek plaatsvinden. Ook kunnen medicijnen worden voorgeschreven. De frequentie en de duur van de behandeling kunnen variëren. Bijvoorbeeld eens per week, per twee weken of per maand. Uw klachten en uw hulpvraag bepalen voor een groot deel de duur van uw behandeling en de vorm van gesprekken die u krijgt. De behan - de lingen vinden plaats bij de Riagg in Maastricht of Vaals. Als u bijvoorbeeld om gezondheidsredenen niet naar de Riagg toe kunt komen, kan de behandeling ook bij u thuis plaatsvinden. Betrokkenheid van familie bij de behandeling Psychiatrische problemen hebben een ingrijpende invloed op uw eigen leven, maar ook op dat van uw familieleden. In veel gevallen is het nuttig als er familie bij de behandeling wordt betrokken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van gezins- of partnergesprekken. Het betrekken van familie bij de behandeling gebeurt alleen met uw toestemming. Als u dit liever niet wilt, zal uw hulpverlener dit respecteren. Hoe weet ik of de behandeling werkt? Om zo goed mogelijke zorg te kunnen leveren meten wij uw klachten voor, (soms tijdens) en na de behandeling. Dit gebeurt aan de hand van vragenlijsten. Bent u zelf niet in staat de vragenlijsten in te vullen, dan benaderen wij een familielid of mantelzorger. Het herhaald meten van uw klachten noemen wij Routine Outcome Monitoring. Uw hulpverlener bespreekt de resultaten met u. Zo kunt u na verloop van tijd zien welke klachten zijn afgenomen en welke wellicht nog onvoldoende zijn verminderd. De behandeling wordt zo nodig bijgesteld. De resultaten kunnen anoniem gebruikt worden voor onderzoek naar verbetering van behandeling. Meer informatie over ROM leest u in de folder Vaker meten, meer weten, te verkrijgen bij het secretariaat.

6 Door wie wordt u behandeld? Bij de praktijk Ouderenzorg werken veel verschillende hulpverleners, waaronder psychiaters, geriaters, psychologen, gedragswetenschappers en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Wie u behandelt is afhankelijk van uw klachten. U krijgt een vaste hulpverlener die gespecialiseerd is in uw klachten en bij wie u zich op uw gemak voelt. Uw dossier Als u in behandeling bent bij de Riagg, wordt er een persoonlijk (elektronisch) dossier aangemaakt. Dit is een wettelijke verplichting. Het dossier bevat alle gegevens die door uw hulpverlener zijn vastgelegd. Zoals een aantal persoonsgegevens, uw verhaal, het behandelplan en aantekeningen van gesprekken. Maar ook verwijsbrieven, ontslagbrieven, overdrachtformulieren en onderzoeksresultaten die voor betrokken hulpverleners van belang zijn. Ons elektronisch dossier is niet gekoppeld met het landelijke Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Wat gebeurt er met de gegevens uit uw dossier? De Riagg Maastricht gaat zorgvuldig met uw dossiergegevens om. Alleen direct betrokken hulpverleners mogen uw dossier inzien. Anderen mogen dit alleen met uw schriftelijke toestemming. Er zijn een paar situaties (door de wet bepaald), die een uitzondering op deze regel vormen. De ziektekostenverzekeraar krijgt een beperkt aantal gegevens. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft recht op informatie. Tenslotte kunnen gegevens uit de dossiers volledig anoniem gebruikt worden voor wetenschappelijk dossieronderzoek. Informatieverstrekking aan uw huisarts Uw huisarts wordt schriftelijk geïnformeerd over uw behandeling. Uw huisarts ontvangt een verwijsbevestiging, intakeverslag, een eventueel voortgangsverslag en een afsluitbrief (op het moment dat de behandeling is afgerond of wordt beëindigd). Indien u niet wilt dat uw huisarts wordt geïnformeerd, kunt u dit aangeven in de eerste gesprekken. Inzage in uw dossier U heeft recht op inzage in uw dossier. U kunt uw dossier lezen of kopieën van uw dossier ontvangen. Staat er iets in uw dossier wat u niet begrijpt? Vraag dan uw hulpverlener om uitleg.

7 Staat er iets in uw dossier wat u niet begrijpt? Vraag dan uw hulpverlener om uitleg. 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG

8 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG

9 Wetenschappelijk onderzoek en opleiding De Riagg Maastricht draagt bij aan de verbetering van de hulpverlening door mensen in opleiding (bv. huisartsen, psychiaters of psychologen) ervaring op te laten doen. Als u te maken krijgt met hulpverleners in opleiding, dan delen wij u dit altijd mee. Samen met de Universiteit Maastricht werken wij aan de ontwikkeling van nieuwe en effectieve behandelmethoden. Uw hulpverlener kan u vragen deel te nemen aan een onderzoek. Deze onderzoeken zijn altijd goedgekeurd door de Medisch Ethische Commissie. U mag zelf beslissen of u mee wilt werken. Uw besluit om wel of niet deel te nemen aan het onderzoek staat in uw behandelplan aan gegeven. Wat kost hulp? De behandeling bij de Riagg Maastricht wordt grotendeels vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2012 geldt er een eigen bijdrage voor 2e lijns ggz. Daarnaast heeft elke zorgverzekering een verplicht eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de (eventuele) kosten van de eigen bijdrage en de hoogte van uw eigen risico. Verplichte legitimatie en registratie burgerservicenummer Iedereen die gebruik maakt van de zorg moet zich kunnen legitimeren. Ook moeten zorginstellingen uw burgerservicenummer registreren. Dat staat in de Wet gebruik burgerservicenummer (BSN) in de zorg. Hiermee kunnen fouten worden voorkomen. Ook de Riagg Maastricht is verplicht uw BSN te registreren. Voorafgaand aan uw eerste inspraak dient u eenmalig uw BSN te laten registeren. Bij de registratie van het BSN is legitimatie verplicht. U kunt zich legitimeren via uw paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingendocument. Niet tevreden? Het kan zijn dat u ergens niet tevreden over bent. Met klachten kunt u in eerste instantie terecht bij uw behandelaar. Als u er samen niet uitkomt, neem dan contact op met de praktijkleider Ouderenzorg. U kunt ook de cliëntvertrouwenspersoon raadplegen. Is er nog steeds geen oplossing voor uw klacht, dan kunt u schriftelijk een klacht indienen bij de klachtencommissie. Bij het secretariaat van de praktijk Ouderenzorg is een folder over de klachtenprocedure verkrijgbaar.

10 De cliëntenvertrouwenspersoon Binnen de Riagg Maastricht is een cliëntenvertrouwenspersoon werkzaam. U kunt bij hem terecht voor advies en informatie over uw rechten als cliënt. De cliëntenvertrouwenspersoon staat open voor alle vragen en klachten die te maken hebben met uw behandeling bij de Riagg Maastricht. Elke vraag of klacht wordt serieus genomen. De cliëntenvertrouwenspersoon is niet in dienst van de Riagg Maastricht en is dus volledig onafhankelijk. Vragen en meer informatie Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat van de praktijk Ouderenzorg. Zij beantwoorden uw vragen graag. U kunt ook op onze website kijken. U vindt hier onder andere informatie over behandelmethoden, ziektebeelden, voorlichtingsactiviteiten en cursussen. Cliënten denken mee De Riagg Maastricht heeft een zelfstandige, onafhankelijke cliëntenraad die de belangen van onze cliënten zo goed mogelijk probeert te behartigen. Deze cliëntenraad bestaat uit (ex-)cliënten en familieleden van cliënten. De cliëntenraad is regelmatig op zoek naar nieuwe leden. Heeft u hierin interesse, dan kunt u bellen met of een sturen naar cliëntenraad@riaggmaastricht.nl.

11 De cliëntenvertrouwenspersoon staat open voor alle vragen en klachten die te maken hebben met uw behandeling bij de Riagg Maastricht. 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG

12

Psychische zorg voor volwassenen

Psychische zorg voor volwassenen Psychische zorg voor volwassenen Te vaak blijven mensen er in hun eentje mee zitten. Ze denken dat er niets aan te doen is of hopen dat het vanzelf overgaat. 5,$ :7. DOJ IROGHU 92/ LQGG U bent niet de

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 5 2. Onderzoek... 6 3. Hoe gaat uw behandeling verder?... 8 4. Waar kunnen familie

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Ambulante behandeling Ouderen

Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Ouderen Locaties Parkstad en Maastricht-Heuvelland Ambulante behandeling Ouderen Wanneer u vijfenzestig wordt merkt u vaak dat het leven anders wordt. U stopt met werken, de kinderen

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg, Volwassenen Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave Behandeling bij GGz Breburg Wat betekent dit voor u... 5 1. Aanmelding... 5 Uw gegevens

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Maelsonstraat 1 1624 NP HOORN 088 65 65 010 www.ggz-nhn.nl/jeugd www.ggz-nhn.nl

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Senior kunt verwachten. Wanneer kunt u behandeld worden bij Altrecht Senior, Ambulant? Ambulant

Nadere informatie

Welkom bij Mindfit basis ggz

Welkom bij Mindfit basis ggz Welkom bij Mindfit basis ggz Eerste gesprek 2 Privacy 2 Zorgzwaarteproduct 2 Vergoeding 2 Elektronisch dossier 3 Wettelijke rechten en plichten 3 Identificatie en registratie 3 Meten 4 Cliëntenraad 4 Tevredenheid

Nadere informatie

Afdeling A1. Afdeling A1. Vrijthof Ouderen

Afdeling A1. Afdeling A1. Vrijthof Ouderen Vrijthof Ouderen Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de afdelingen te vergroten, hangt bij de

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Glaspaleis Ouderen Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de afdelingen te vergroten, hangt bij

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten

Ouderenpsychiatrie. Algemene informatie voor patiënten Ouderenpsychiatrie Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van Altrecht Ouderenpsychiatrie kunt verwachten. Wanneer kunt u bij ons terecht? U kunt bij ons terecht als u een oudere

Nadere informatie

De rechten en plichten van de patiënt

De rechten en plichten van de patiënt 1/6 Algemeen De rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Onze eerste kennismaking. informatie voor cliënten. Onderdeel van Arkin

Onze eerste kennismaking. informatie voor cliënten. Onderdeel van Arkin Onze eerste kennismaking informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Welkom bij PuntP. U bent via uw huisarts of een andere hulpverlener naar PuntP verwezen en binnenkort hebt u uw eerste afspraak. In

Nadere informatie

U bent verwezen naar een van onze onderdelen. Wat kunt u van ons verwachten?

U bent verwezen naar een van onze onderdelen. Wat kunt u van ons verwachten? U bent verwezen naar een van onze onderdelen. Wat kunt u van ons verwachten? Er valt heel veel te vertellen, maar wij willen u niet overladen met informatie. Daarom beperken we ons in deze folder en verwijzen

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Afdeling A3 Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de

Nadere informatie

Afdeling C2. Afdeling C2. Terworm Ouderen

Afdeling C2. Afdeling C2. Terworm Ouderen Afdeling C2 Afdeling C2 Terworm Ouderen Afdeling C2 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de afdelingen

Nadere informatie

Ouderenpsychiatrie, Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ouderenpsychiatrie, Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ouderenpsychiatrie, Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Ouderenpsychiatrie kunt verwachten. Wanneer kunt u bij ons terecht? U

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

specialistische hulp kleinschalig dichtbij

specialistische hulp kleinschalig dichtbij P R A K T I S C H E I N F O R M A T I E specialistische hulp kleinschalig dichtbij De Hoofdlijn De menselijke maat in hulpverlening Doorverwijzing Als u bent doorverwezen naar De Hoofdlijn, meestal door

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9

Nadere informatie

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 8 Overige informatie... 10

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Wat is het DOC-team? Wat kunt u verwachten?

Wat is het DOC-team? Wat kunt u verwachten? DOC-team Waterland 2 Wat is het DOC-team? DOC-team staat voor Dementie Onderzoek- en Casemanagement. Het DOC-team onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met klachten die mogelijk wijzen op dementie.

Nadere informatie

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Volwassenen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Introductie Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen met problematisch gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, gameverslaving en met

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt 1/5 Algemeen Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Ambulante. Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie

Ambulante. Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie Ambulante Kop 1, pagina 1 Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische problemen. Als deze problemen langer duren is het heel begrijpelijk dat u

Nadere informatie

Samen op eigen wijze. De beste aanpak voor u

Samen op eigen wijze. De beste aanpak voor u Samen op eigen wijze De beste aanpak voor u Bij GGZ ingeest hebben we aandacht voor uw persoonlijke situatie. Met locaties in Amsterdam, Amstelveen, Bennebroek, Haarlem en Hoofddorp is hulp bij u in de

Nadere informatie

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen

Afdeling A3. Afdeling A3. Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Afdeling A3 Glaspaleis Ouderen Afdeling A3 Introductie Ouderenpsychiatrie in Mondriaan is gevestigd in Wijerode. Het is een groot gebouw en er zijn veel afdelingen. Om herkenbaarheid van de

Nadere informatie

Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG)

Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor

Nadere informatie

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9 Samen

Nadere informatie

De afdeling Medische Psychologie

De afdeling Medische Psychologie De afdeling Medische Psychologie Informatie voor patiënten F0720-0560 november 2015 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum Haaglanden

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Welkom bij de Bascule

Welkom bij de Bascule Welkom bij de Bascule Samenwerken aan de behandeling van uw kind Welkom bij de Bascule U bent uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij de Bascule. Om u voor te bereiden, geven we u in deze folder

Nadere informatie

Volwassenenzorg. Psychologische hulpverlening voor volwassenen tot 65 jaar.

Volwassenenzorg. Psychologische hulpverlening voor volwassenen tot 65 jaar. Volwassenenzorg Psychologische hulpverlening voor volwassenen tot 65 jaar. Werken aan uw problemen leidt tot een oplossing zodat u weer kunt genieten van de dingen om u heen. Hoe gaat het met u? Begint

Nadere informatie

Wie behandelt in de basis ggz?

Wie behandelt in de basis ggz? BASIS GGZ 2 De meeste mensen hebben wel eens een periode dat het psychisch niet zo goed gaat. Dat is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Als dit niet het geval is en u blijft ergens mee zitten,

Nadere informatie

Ambulante hulpverlening voor ouderen. Ouderen

Ambulante hulpverlening voor ouderen. Ouderen Ambulante hulpverlening voor ouderen Ouderen Ambulant hulpverlening voor ouderen Iedereen wil oud worden, maar oud zijn is een ander verhaal. Je hebt tegenwoordig vaker een begrafenis dan een trouwerij.

Nadere informatie

Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten

Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten Inhoud 1 Rechten 5 1.1 Recht op informatie 5 1.2 Het recht om geen informatie te willen 5 1.3 Recht op toestemming 5 1.4 Het

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Wegwijs tijdens uw behandeling

Wegwijs tijdens uw behandeling Wegwijs tijdens uw behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij Vincent van Gogh In deze brochure geven wij graag algemene informatie die voor u van belang is wanneer u bij ons in behandeling komt.

Nadere informatie

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Dementiepoli Als je geheugen je in de steek laat... September 2011 Copyright Mondriaan

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen. GGz Centraal Amersfoort

Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen. GGz Centraal Amersfoort Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen GGz Centraal Amersfoort Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Voor wie? 2 3 Voor de intake 3 4 Intake / diagnostiek 3 5 Behandeling 5 6 Afspraak is afspraak 7 7 Wetenschappelijk

Nadere informatie

JE BEHANDELING BIJ INDIGO. Zo werkt het

JE BEHANDELING BIJ INDIGO. Zo werkt het JE BEHANDELING BIJ INDIGO Zo werkt het MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ WELKOM BIJ INDIGO! Binnenkort start je behandeling bij Indigo. In deze folder krijg je informatie over hoe wij bij Indigo

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod

Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod Persoonlijkheidsstoornissen Kortdurend Behandelaanbod U bent niet de enige Een op de tien Nederlanders heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis of heeft trekken hiervan. De Riagg Maastricht is gespecialiseerd

Nadere informatie

FACT teams Altijd in de buurt. Informatie over actieve zorg in de wijk

FACT teams Altijd in de buurt. Informatie over actieve zorg in de wijk FACT teams Altijd in de buurt Informatie over actieve zorg in de wijk Wat is FACT? FACT staat voor Flexibel Assertive Community Treatment. Dit is een bewezen effectieve behandelmethode. FACT is bedoeld

Nadere informatie

Algemene informatie Medische Psychologie

Algemene informatie Medische Psychologie Algemene informatie Medische Psychologie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De psycholoog... 1 Vraagstellingen... 1 Intake... 1 Vervolg... 2 Behandeling... 2 - Psycho-educatie... 2 - Psychotherapie... 2 - Traumabehandeling...

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! [titel folder] Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen in de spreekkamer

Nadere informatie

In behandeling bij het NPI

In behandeling bij het NPI In behandeling bij het NPI Optimale begeleiding In behandeling bij NPI U ontvangt deze folder omdat u in behandeling gaat bij het NPI. Hierin leest u hoe we te werk gaan bij het NPI en wat u van ons kunt

Nadere informatie

RECHTEN VAN KINDEREN, JONGEREN EN HUN OUDERS

RECHTEN VAN KINDEREN, JONGEREN EN HUN OUDERS RECHTEN VAN KINDEREN, JONGEREN EN HUN OUDERS De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)

Nadere informatie

Rechten plichten RONDOM UW BEHANDELING. Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen. onderdelen van Arkin

Rechten plichten RONDOM UW BEHANDELING. Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen. onderdelen van Arkin Rechten plichten RONDOM UW BEHANDELING Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen onderdelen van Arkin Uw rechten en plichten in het kort Als klant van de gezondheidszorg heeft u bepaalde rechten

Nadere informatie

Algemene informatie. over uw behandeling in de Basis ggz MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ

Algemene informatie. over uw behandeling in de Basis ggz MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ Algemene informatie over uw behandeling in de Basis ggz MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ Vanaf 2014 is de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ingedeeld in drie gebieden: >> huisartsenzorg eventueel

Nadere informatie

Over de registratie van uw gegevens. Informatie voor cliënten

Over de registratie van uw gegevens. Informatie voor cliënten Over de registratie van uw gegevens Informatie voor cliënten Uw Dossier Om u goed te kunnen behandelen, houden wij een dossier over u bij. In uw dossier staat informatie over u en uw behandeling zoals

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Polikliniek psychiatrie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Polikliniek psychiatrie. rkz.nl Patiënteninformatie Polikliniek psychiatrie rkz.nl U bent verwezen naar de Afdeling Psychiatrie door uw huisarts of een andere hulpverlener/ instantie. De polikliniek Psychiatrie is bedoeld voor onderzoek

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Wat is De Banjaard? De Banjaard is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. We zijn er voor kinderen en jongeren tussen 4 en 19 jaar bij wie er (vermoedelijk) sprake is van

Nadere informatie

Informatiefolder voor cliënten: vrijwillig opgenomen Meer informatie: www.ggzwnb.nl

Informatiefolder voor cliënten: vrijwillig opgenomen Meer informatie: www.ggzwnb.nl VRIJWILLIG OPGENOMEN INHOUD Woord vooraf Wat betekent een vrijwillige opname? Welke rechten hebt u? Wat gebeurt er de eerste dagen? Kan een vrijwillige opname een gedwongen opname worden? Ontslag bij een

Nadere informatie

Patiëntenrechten (WGBO)

Patiëntenrechten (WGBO) Patiëntenrechten (WGBO) Inleiding In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) is de relatie tussen u en uw hulpverlener (uw specialist, maar ook uw huisarts, tandarts en apotheker) geregeld.

Nadere informatie

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij:

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij: UW RECHTEN ALS CLIËNT BIJ GGZ WNB INLEIDING Als u na uw aanmelding besluit tot een behandeling bij GGZ WNB, maken we daarover afspraken met u. Die worden vastgelegd in het behandelplan. Daarin staat voor

Nadere informatie

Welkom bij Dimence Wat u moet weten over Dimence

Welkom bij Dimence Wat u moet weten over Dimence Welkom bij Dimence Wat u moet weten over Dimence Inhoud Uw behandeling 3 Zorgprogramma s 3 Zorgplan 3 Wachttijd 3 Meten 3 Kwaliteit inzichtelijk 4 Kosten en vergoedingen 4 Uw gegevens 4 Electronisch Patiënten

Nadere informatie

Algemene Informatie. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Verslavingszorg. voor geestelijke gezondheid

Algemene Informatie. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Verslavingszorg. voor geestelijke gezondheid Algemene Informatie Informatie voor cliënten Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Uw hulpvraag staat bij ons centraal. Wie zijn wij? De Divisie Verslavingszorg is één van de vijf divisies

Nadere informatie

Psychologie, medische (volwassenen) Medische psychologie. www.catharinaziekenhuis.nl

Psychologie, medische (volwassenen) Medische psychologie. www.catharinaziekenhuis.nl Psychologie, medische (volwassenen) Medische psychologie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSV003 / Medische psychologie / 16-10-2015 2 Medische

Nadere informatie

Kind & Adolescent. Informatie voor ouders

Kind & Adolescent. Informatie voor ouders Kind & Adolescent Informatie voor ouders Kind en Adolescent Het is lang niet altijd gemakkelijk om jong te zijn. En het is ook niet altijd gemakkelijk om ouder / verzorger te zijn. Er zijn veel problemen

Nadere informatie

Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen

Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen Kiezen voor Pillen of Praten?: Voorkeuren en Besluitvorming omtrent de Behandeling van Stemmings- en Angststoornissen Een wetenschappelijk onderzoek naar behandelvoorkeuren, gezamenlijke besluitvorming

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Ouderenzorg. Psychologische hulpverlening voor mensen van 65 jaar en ouder.

Ouderenzorg. Psychologische hulpverlening voor mensen van 65 jaar en ouder. Ouderenzorg Psychologische hulpverlening voor mensen van 65 jaar en ouder. Met behulp van persoonlijke gesprekken en/of groepsgesprekken zoeken we naar een oplossing voor uw angsten, somberheid of gevoelens

Nadere informatie

TIJD IS KOSTBAAR OVER INDIGO

TIJD IS KOSTBAAR OVER INDIGO WELKOM BIJ INDIGO MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ IEDEREEN HEEFT WEL EENS EEN PERIODE WAARIN HET NIET ZO LEKKER GAAT. VAAK KOM JE DAAR ZELF WEL WEER UIT. OOK KAN EEN HUISARTS DAARVOOR GOEDE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken rond de geheugenpolikliniek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Wij adviseren u de

Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken rond de geheugenpolikliniek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Wij adviseren u de Geheugenpolikliniek Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken rond de geheugenpolikliniek van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling...

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 9 Overige informatie (tegels)...

Nadere informatie

onderdeel van Mondriaan Forensisch Fact

onderdeel van Mondriaan Forensisch Fact onderdeel van Mondriaan Forensisch Fact Radix Forensisch FACT U bent aangemeld bij Forensisch FACT van Radix door reclassering of een hulpverleningsinstelling. Radix is een onderdeel van Mondriaan, een

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

Uw rechten en plichten bij Bouman. Dé specialist bij verslaving. onderdeel van

Uw rechten en plichten bij Bouman. Dé specialist bij verslaving. onderdeel van Uw rechten en plichten bij Bouman Dé specialist bij verslaving onderdeel van Uw rechten en plichten bij Bouman Als u bij ons onder behandeling komt, heeft u een aantal rechten. Deze staan in verschillende

Nadere informatie

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Afdeling C4 Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Introductie Mondriaan Ouderen behandelt mensen met psychische problemen van 65 jaar en ouder. Het komt voor dat ook patiënten jonger dan 65 jaar

Nadere informatie

De afdeling Medische Psychologie

De afdeling Medische Psychologie De afdeling Medische Psychologie U bent verwezen naar een psycholoog van de afdeling Medische Psychologie. In deze folder leest u met welke klachten u een verwijzing naar de psycholoog kunt krijgen. In

Nadere informatie

Polikliniek Psychiatrie

Polikliniek Psychiatrie Psychiatrie Polikliniek Psychiatrie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY016 / Polikliniek Psychiatrie / 07-11-2016 2 Polikliniek Psychiatrie

Nadere informatie

UW BEHANDELING BIJ INDIGO. Zo werkt het

UW BEHANDELING BIJ INDIGO. Zo werkt het UW BEHANDELING BIJ INDIGO Zo werkt het MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ WELKOM BIJ INDIGO! Binnenkort start uw behandeling bij Indigo (of Noagg). In deze folder krijgt u informatie over hoe wij

Nadere informatie

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener. Sterk in beweging

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener. Sterk in beweging Rechten en plichten van patiënt en zorgverlener Sterk in beweging Inhoudsopgave Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) 3 Rechten en plichten van patiënten 3 Rechten patiënt 3 Plichten patiënt

Nadere informatie

Welkom bij de Bascule. Algemene informatie over de behandeling

Welkom bij de Bascule. Algemene informatie over de behandeling Welkom bij de Bascule Algemene informatie over de behandeling BASCULE010051_Welkom_bij.indd 1 28-11-12 16:33 Welkom bij de Bascule De Bascule is een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugdzorg.

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

Geheugenproblemen: Wat kunnen wij voor u betekenen?

Geheugenproblemen: Wat kunnen wij voor u betekenen? Geheugenproblemen: Wat kunnen wij voor u betekenen? Dit product is een samenwerkingsverband tussen Dijk en Duin, Zorgbalans Velsen en ViVa! Zorggroep. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Informatie

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten Als patiënt hebt u een aantal belangrijke rechten die door een arts (of een andere

Nadere informatie

Zorgprogramma ouderen

Zorgprogramma ouderen Ouderenzorg Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder? U ontvangt deze folder omdat u deelneemt aan het zorgprogramma ouderen. In deze folder vindt u meer informatie over wat het zorgprogramma

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor cliënten en familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Psychiatrische Intensieve Thuiszorg De Divisie Ouderen is een onderdeel van

Nadere informatie

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Behandeling psychische problemen voortaan in het basispakket van uw zorgverzekering In deze brochure leest u hoe het is geregeld na 1 januari 2008 Ministerie van

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen door de medische psycholoog

Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen door de medische psycholoog Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen door de medische psycholoog Uw kind is door een specialist van het ziekenhuis verwezen naar de afdeling kinderpsychologie. In deze folder kunt u lezen

Nadere informatie

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek Psychologisch onderzoek Ouderen Psychologisch onderzoek Introductie Tijdens uw behandeling kan aan u gevraagd worden om mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Ouderen VAN VERWIJZING NAAR BEHANDELING INFORMATIE VOOR DE CLIËNT. Onderdeel van Arkin

Ouderen VAN VERWIJZING NAAR BEHANDELING INFORMATIE VOOR DE CLIËNT. Onderdeel van Arkin Ouderen VAN VERWIJZING NAAR BEHANDELING INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Onderdeel van Arkin Welkom bij Mentrum Ouderen. Mentrum Ouderen heeft kennis van en aandacht voor de psychische, lichamelijke en sociale

Nadere informatie

Welkom bij Jeugd ggz. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders

Welkom bij Jeugd ggz. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders Welkom bij Jeugd ggz Jeugd ggz ondersteunt kinderen en jongeren met psychiatrische problemen en hun omgeving. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders Welkom bij Jeugd ggz Uw kind is of komt

Nadere informatie

Rechten en plichten. Uw rechten

Rechten en plichten. Uw rechten Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van een

Nadere informatie

rivierduinen.nl UW DOSSIER

rivierduinen.nl UW DOSSIER rivierduinen.nl UW DOSSIER Uw Dossier Om u goed te kunnen behandelen, houden wij een dossier over u bij. In uw dossier staat informatie over u en uw behandeling zoals uw behandelplan, verslagen van de

Nadere informatie