INHOUDSOPGAVE. 1 AANLEIDING Huidige situatie... 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUDSOPGAVE. 1 AANLEIDING Huidige situatie... 3"

Transcriptie

1

2 Rapportnummer : INHOUDSOPGAVE 1 AANLEIDING Huidige situatie VEREN EN KADERS Inleiding Wettelijk kader Eisen leidraad voor fiets- en voetveren met een capaciteit van maximaal 12 passagiers KENNIS EN ERVARINGEN Inleiding Kettingveerpont Rapport Onderzoek kleine veerponten in Nederland Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer Watersportvereniging Penningsveer Nij Beets, gemeente Leeuwarden Alternatief - kabelveerpont CONCLUSIE Wettelijk kader Onderzoek derden Overige beheerders Ander type pont Overall conclusie...12 Bijlage 1 Onderzoek kleine veerponten in Nederland van Vrienden van de Voetveren; 2010

3 Rapportnummer : AANLEIDING Aanleiding voor dit document is het verzoek van de gemeenteraad nader inzicht te verkrijgen in de mogelijkheid tot het behouden van de bestaande pont (kettingveer) bij de Cruquiushaven in plaats van het realiseren van de geplande fiets- en voetgangersbrug. 1.1 Huidige situatie De huidige pont aan het einde van de Cruquiushaven is een onderdeel van de recreatieroute langs het Spaarne. De pont dient een overzetlengte van circa 35 meter te realiseren en is handbediend. Er zijn geen gegevens bekend over de gebruiksfrequenties van deze pont, maar de schatting is dat deze maar enkele malen per dag - in het recreatieseizoen - gebruikt wordt. Aangenomen wordt dat de pont circa keer per jaar wordt gebruikt. Verder is onbekend waarom de pont maar weinig wordt gebruikt, maar de bruikbaarheid en betrouwbaarheid zouden hierbij een rol kunnen spelen. Locatie van de pont Cruquiushaven. De overzetbreedte is circa 35 meter; dat is vrij lang voor een kettingveer. De pont is uit de vaart genomen naar aanleiding van veiligheidskwesties. Er is op de bodem vrij veel bagger en er zijn plantenrechten in het water. Uit de vaart - veiligheid Momenteel is de pont door de beheerafdeling uit de vaart genomen. Aanleiding hiervoor is dat recent minimaal in twee situaties gebruikers halverwege de oversteek vast zijn komen te zitten en door de brandweer van het vaartuig in veiligheid moesten worden gebracht. Betrouwbaarheid De betrouwbaarheid van de huidige pont is/was onvoldoende doordat de ketting vastloopt in het bewegingswerk vanuit het ruim van de pont of vanuit de kasten aan de wal. De lengte van de ketting, de aanwezigheid van bagger, (veel) plantenresten in het water en het geringe gebruik zijn hier debet aan.

4 Rapportnummer : Bruikbaarheid Verder is gebleken dat de bruikbaarheid van de pont ook beperkt is. Op grond van ervaring is gebleken dat de kracht van een volwassen man met een goede conditie nodig is om de pont op te roepen (naar zich toe te halen) en dan over te zetten. Er dient dan dus circa 70 meter te worden gevaren, wat met een lange ketting fysiek zwaar is (kracht) en lang duurt (conditie). Voor veel van de senioren gebruikers is dat een (te) zware inspanning.

5 Rapportnummer : VEREN EN KADERS 2.1 Inleiding Nederland heeft op dit moment tussen de 75 en 100 kleine veerponten (fiets- en voetveren). Het aantal kleine veerponten groeit jaarlijks en is doorgaans gerelateerd aan het zomerseizoen. Deze veren zijn vaak formeel niet als veerpont aangewezen. 2.2 Wettelijk kader Als de veren korter dan 20 meter zijn, dan worden ze aangemerkt als een klein schip in de zin van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) en het Rijnvaartpolitiereglement (RPR). Als met deze veren niet meer dan 12 passagiers kunnen worden overgezet, dan geldt voor deze vaartuigen bijna geen enkele wettelijke verplichting, zelfs niet als bedrijfsmatig passagiers worden overgezet. Voor deze vaartuigen geldt geen vaarbewijsplicht, geen marifoon- of radarplicht, slechts marginale verlichting et cetera. Toch mogen dit soort kleine vaartuigen ook drukke en grote vaarwegen (hoofdtransportassen) oversteken met passagiers. 2.3 Eisen leidraad voor fiets- en voetveren met een capaciteit van maximaal 12 passagiers Het Landelijk Veren Platform (LVP) heeft samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centraal Bureau voor de Rijn- en binnenvaart een leidraad met eisen opgesteld voor kleine veren. Hierin zijn eisen opgenomen voor veren kleiner dan 20 meter met (opgeleide) bedienaar; dus niet voor zelfbediende veren. Onderstaand zijn de eisen uit de leidraad opgenomen om inzicht te geven in die gezamenlijk opgestelde eisen. Binnen het kader van deze opdracht kan de lezer zelf bepalen welke eisen relevant zijn. De bemanning van een vrij varende veerpont dient te bestaan uit ten minste één persoon in het bezit van een klein vaarbewijs voor het gebied waar de oeververbinding wordt onderhouden. Afhankelijk van kenmerken van de vaarweg kunnen hogere kwaliteitseisen gesteld worden aan de schipper/bemanning. De exploitant van de veerpont dient een verklaring van een deskundige te overleggen waaruit blijkt dat de veerpont voor het maximaal aantal te vervoeren personen voldoet aan: o voldoende draagvermogen; o voldoende stabiliteit; o voldoende vrijboord; o het voorzien zijn van een stevige en voldoende hoge leuning of verschansing langs zijkanten o van de veerpont; het voorzien zijn van een voldoende sterke en afsluitbare ketting, slagboom of hekwerk aan de op- en afgang van de veerpont. De schipper dient vrij uitzicht te hebben vanaf de plaats waar de pont wordt bediend. Een veerpont die een oeververbinding onderhoudt op een vaarweg die is geclassificeerd als vaarwegklasse II of hoger dient te zijn voorzien van een goedgekeurde marifooninstallatie. De schipper dient in het bezit te zijn van een marifooncertificaat. Een veerpont moet zijn uitgerust met minimaal één reddingsboei met een lijn met een lengte van ten minste 20 meter en zodanig opgeborgen dat zij voor onmiddellijk gebruik gereed is. Een veerpont moet zijn uitgerust met reddingsmiddelen van voldoende drijfvermogen voor het ten hoogste toegestane aantal passagiers en de bemanningsleden.

6 Rapportnummer : Een veerpont voorzien van een mechanische voortstuwing dient te zijn voorzien van ten minste één goedgekeurde en voor dat schip geschikte brandblusser. Een veerpont moet zijn voorzien van een door het Oranje Kruis goedgekeurde verbandtrommel. Een vrij varende veerpont moet zijn uitgerust met een anker met voldoende houdkracht voor de vaarweg waar het een oeververbinding onderhoudt, rekening houdend met wind, stroming en bodemgesteldheid.

7 Rapportnummer : KENNIS EN ERVARINGEN 3.1 Inleiding In dit hoofdstuk treft u de kennis en ervaringen van betrokkenen en andere beheerders aan. Deze zijn aangereikt door derden of zelf vergaard. Verder is voor het verkrijgen van relevante informatie de website bezocht Kettingveerpont Het betreft hier kettingveerponten. Een dergelijke veerpont heeft veelal een stalen kabel of ketting, die onder het vaartuig via een geleiding loopt om het vaartuig in een rechte baan over te laten steken. De aandrijving is met handlieren; gewoonlijk staan er twee op het vaartuig en op elke oever eveneens één om het vaartuig terug te halen wanneer het aan de overzijde ligt. Een stalen ketting loopt over de (gesloten of open) handlieren die voor de aandrijving zorgen. 3.2 Rapport Onderzoek kleine veerponten in Nederland De Vrienden van de Voetveren hebben in 2010 een eigen onderzoek uitgevoerd naar het functioneren van handbediende kettingveren. Aanleiding van dit onderzoek waren klachten dat regelmatig veren uit de vaart zijn en de recreatietrajecten daardoor niet functioneren. In bijlage 1 is dit rapport opgenomen. Uit de rapportage blijkt dat alle veren meerdere keren per jaar storen, van 25 keer per jaar tot minimaal twee keer per jaar. Verder wordt aangegeven dat bij langere oversteken de kettingveren fysiek zwaar te bedienen zijn. In de rapportage wordt aangegeven dat bij een veer met een oversteekafstand van 60 meter twee tussenpontons zijn toegepast om de fysieke belasting te verlagen. Uit het onderzoek komt naar voren dat regelmatig klein onderhoud (vuil verwijderen, smeren, schades herstellen) voor circa 1.000,00 per jaar en om de 4-5 jaar groot onderhoud (revisie) de storingsgraad verlagen. Indien er lokaal toezicht is op het object, is de storingsgraad ook lager: de plaatselijke toezichthouder kan tussendoor snel ingrijpen. Verder blijkt dat er vaak eenvoudige aanpassingen mogelijk zijn om het functioneren te verbeteren, zoals een dunnere ketting, waardoor zeker bij grote overzetafstanden de overzet een minder fysiek zware belasting oplevert. Logo van Vrienden van de Voetveren en een handlier om de pont op te roepen.

8 Rapportnummer : Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer Er is contact geweest met de heer Post en mevrouw Hagen van Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (telefoon ). Zij beheren twee kettingpontjes en zetten per zomerseizoen tussen de en mensen over en zijn daarmee een van de koplopers in Nederland. Mevrouw Hagen ontvangt de storingen aan de veren. Met name pont Molletjesveer is kritisch. De meest voorkomende klacht is dat de ketting van de lier is vastgelopen of dat deze vast zit en dat de pont met harde wind van de wal is gewaaid. Deze komt dan in de vaargeul waar veel verkeer is. Jaarlijks lopen deze pontjes circa vijf keer vast en steeds worden er verbeteringen doorgevoerd. De heer Post geeft aan het probleem met bagger aan de ketting te herkennen. Met name als de veerdienst in het voorjaar start, geeft de bagger meer problemen dan verder in het seizoen. Kettingveer bij Molletjesveer - Westknollendam. De gebruikers bedienen de pont zelf. Aangegeven wordt dat bij frequent gebruik het baggerprobleem minder is, maar het blijft een aandachtspunt bij het gebruik van kettingen. Ook is het gebruik van kabels besproken. Dit is beter maar geeft weer problemen met het opbergen van de kabels (de haspels moeten dan groot zijn). Kabels zijn het beste toepasbaar als de kabel altijd over het water gespannen staat of eerst van de bodem af gespannen wordt. Hierna kan de pont met de hand of met een elektrische rol langs de kabel bewogen worden. 3.4 Watersportvereniging Penningsveer In mei 2017 heeft een schouw plaatsgevonden van de pont bij de jachthaven van het Penningsveer, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Aanleiding hiervoor was dat deze pont een voorbeeld is van een goed functionerende pont.

9 Rapportnummer : Pont bij jachthaven te Haarlemmerliede; de overvaarlengte is beperkt en in de winter is de pont uit de vaart. De ketting loopt soepel maar het bewegingswerk is open en gevaarlijk. Die pont verbindt de vaste wal met een eiland met enkele woonboten/vakantiehuisjes en enkele ligplaatsen. De pont is eigendom van de watersportvereniging (!) en wordt alleen in de zomer gebruikt. In de winter komt er een ponton te liggen omdat de achterliggende boten dan uit het water zijn. De overvaart is vrij kort, circa 10 meter. De bediening gaat vrij soepel door middel van open lieren aan de wal en op de pont. Deze werkt met een ketting en een vrije zwengel. Het bewegingswerk is niet afgeschermd. Onder de pont zit een geleidlijn om de pont te sturen. Tijdens het bedienen gaan de zwengels waar de ketting op af dient te lopen zeer hard draaien en zijn gevaarlijk. Ook de zwengel voor de bediening kan bij overpakken van de ene naar de ander hand aflopen en hard doordraaien. Tijdens de schouw werd hand/polsletsel nog net voorkomen door de snel draaiende zwengel door het aflopen van de ketting (door zijn eigen gewicht). Een bewoonster gaf aan dat de pont goed functioneert maar dat er wel geluidsbeschermende maatregelen waren genomen tegen het geluid van de vrijlopende kettingen. Ervaren is dat de situatie met de zwengels gevaarlijk is, en dat bij een relatief korte ketting. 3.5 Nij Beets, gemeente Leeuwarden Gesproken met de heer Algra van gemeente Leeuwarden (telefoon 14058). De gemeente heeft een kettingpont in de Nieuwe Vaart ter plaatse van Nij Beets. Deze pont heeft een oversteek van circa 8 meter en wordt veel gebruikt door met name voetgangers. De ervaring met deze pont is dat deze praktisch storingsvrij is. Het water ter plaatse van de pont is helder, er ligt weinig bagger en blad op de bodem en ook weinig losse resten van waterplanten. Het onderhoud omvat alleen smeren en incidenteel een defect onderdeel vervangen.

10 Rapportnummer : Handbediende kettingpont Nij Beets over de Nieuwe Vaart. 3.6 Alternatief - kabelveerpont Een kabelveerpont is een mogelijk alternatief voor een kettingveerpont. Dit zijn veerponten waarbij de pont langs een vaste kabel wordt geleid. Bij kleine veren kan dit handmatig geschieden, en feitelijk ook met de benen door te lopen op het dek en de kabel over te pakken. Dit maakt dat deze wijze van verplaatsen gebruiksvriendelijker is dan met een ketting. Nadeel is dat er geen doorvaart mogelijk is. Pont te Nes aan de Amstel (rechts) en Oosthuizen Warder (links). Door de kabel is geen doorvaart mogelijk.

11 Rapportnummer : Andere typen veren zoals een gierpont (werkt op de stroming van de rivier) of een zweefpont zijn niet relevant in de situatie van de Cruquiushaven.

12 Rapportnummer : CONCLUSIE 4.1 Wettelijk kader Er zijn geen wettelijke vereisten rond de toepassing van veren. Wel is en blijft de eigenaar - de gemeente - aansprakelijk voor schades en claims in geval van onveilige situaties op basis van de zorgplicht. Deze gevaarlijke situaties zullen met name bij oudere gebruikers plaatsvinden. 4.2 Onderzoek derden Uit het onderzoek van Vrienden van de Voetveren is gebleken dat storingen met kettingveren een breed voorkomend verschijnsel zijn en dat de veren doorgaans meerdere malen per jaar storen. Regelmatig onderhoud (verwijderen van bagger, pollen en smeren) en aanpassingen beperken de storingsgraad. Datzelfde geldt voor lokaal toezicht. Dit laatste is in het geval van de Cruquiushaven niet mogelijk. 4.3 Overige beheerders Er is contact gezocht met vier andere beheerders, waarvan twee een inhoudelijke reactie hebben gegeven. De pont die het meest gebruikt wordt (Molletjesveer) functioneert voldoende, maar stoort ook nog regelmatig. De beheerder in Leeuwarden geeft aan dat hun kettingpont praktisch geen storingen heeft, maar dat de overvaart beperkt is, de pont zeer regelmatig gebruikt wordt en de bodem relatief schoon is. 4.4 Ander type pont Om een vrije doorvaart te waarborgen met handbediende (niet-vrij-varende) veren is alleen een kettingpont mogelijk. Een kabelpont sluit de doorgang af en een gierpont, zweefpont of wagenpont is geen optie. 4.5 Overall conclusie Betrouwbaarheid De overall conclusie is dat kettingveren praktisch gezien nooit storingsvrij zijn, zeker niet op afgelegen locaties, met veel planten/vuil in de omgeving en bij een laag frequent gebruik. Over het geheel kan worden gesteld dat de betrouwbaarheid van een dergelijk type veer matig tot laag is. Op de locatie Cruquiushaven is de betrouwbaarheid laag door de lange oversteek/ketting, het geringe gebruik en de aanwezigheid van relatief veel bagger en plantenresten. Gebruik Verder is de toepassing van een kettingveer bij grotere oversteekbreedtes kritischer en fysiek zwaar in gebruik. De oversteek bij de Cruquiushaven is 35 meter. In dergelijke situaties zou volgens het onderzoek van Vrienden van de Voetveren minimaal één tussenponton moeten worden toegepast. Het ponton zou in de situatie van de Cruquiushaven in de vaargeul liggen. De bruikbaarheid van een dergelijk veer in de gegeven situatie is laag.

13 Rapportnummer : Risico De kans op storingen - het halverwege blijven steken - is zeer groot, praktisch 100%. De gevolgen daarvan kunnen heel wisselend uitpakken, maar gezien de doelgroep en de mogelijke stressreacties die blijven steken oplevert, is een ernstig gevolg niet ondenkbaar. Dit alles maakt dat het risico en de risicoaansprakelijkheid van de toepassing van een kettingveer hoog zijn.

14 Rapportnummer : Bijlage 1 Onderzoek kleine veerponten in Nederland van Vrienden van de Voetveren (2010)

15 Onderzoek kleine veerponten in Nederland (zelfbedienings kettingveerponten) Vrienden van de Voetveren Februari 2011 Onderzoek kleine veerponten blz. 1 Vrienden van de Voetveren

16 0. Inhoud 0. Inhoud Inleiding Samenvatting en conclusies Werkwijze Antwoorden... 6 Bijlage 1. Aangeschreven exploitanten Bijlage 2. Vragen Vereniging Vrienden van de Voetveren Burg. Kasteleinstraat BA Amsterdam Z.O. (Driemond) info@voetveren.nl Onderzoek kleine veerponten blz. 2 Vrienden van de Voetveren

17 1. Inleiding Dit verslag geeft de resultaten weer van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Vereniging Vrienden van de Voetveren in 2010 naar het functioneren van (kleine) zelfbedienings kettingveerponten. Het onderzoek is opgezet naar aanleiding van vermoedens dat er bij deze kleine veerponten sprake is van een (te) groot aantal storingen. Deze vermoedens werden ingegeven door meldingen per mail of per brief van mensen die bij een veerpont kwamen, wilden overvaren, maar moesten ervaren dat de veerpont buiten dienst was. Ook eigen soortgelijke waarnemingen speelden daarbij een rol. Onderzoek kleine veerponten blz. 3 Vrienden van de Voetveren

18 2. Samenvatting en conclusies Kort samengevat worden hier enkele conclusies genoemd: De aanlegkosten van een zelfbedienings kettingveerpont bedragen ca euro. Groot onderhoud dient eens in de 4 tot 5 jaar plaats te vinden. Lokaal toezicht leidt ertoe dat er minder verstoringen zijn, en dat de veerpont minder vaak uit de vaart is. Regelmatig schoonmaken en smeren helpt mee het aantal verstoringen te verkleinen. Regelmatig klein onderhoud is nodig. Verschil in uitvoering (door vrijwilligers, door de eigen gemeentelijke dienst, via een onderhoudscontract) lijkt weinig invloed te hebben. De exploitanten zijn redelijk tevreden over het aantal verstoringen. Kosten van klein onderhoud liggen rond de 1000,- Ervaringen in de loop der jaren hebben geled tot een verbeterd ontwerp. Grote verstoringen die in de eerste jaren optraden komen de laatste jaren minder vaak voor. Bij een aantal veerponten zijn verbeteringen (vaak in samenhang met groot onderhoud) doorgevoerd. Een aanbeveling moet zijn dat exploitanten van een nieuw in de vaart te brengen pont informeren naar knelpunten en verbeteringen van anderen. Onderzoek kleine veerponten blz. 4 Vrienden van de Voetveren

19 3. Werkwijze Het onderzoek richt zich op de zelfbedienings veerponten die via een ketting worden voortbewogen. Dat sluit dus die zelfbedieningsveerponten uit, waarbij een touw over het water is gespannen of in het water ligt, waarbij men met spierkracht aan het touw moet trekken en zo zichzelf naar de overkant brengt. Deze veerponten zijn niet in het onderzoek betrokken. Na een inventarisatie van de zelfbedienings kettingveerponten en na het vaststellen van de te stellen vragen zijn deze voor zover als mogelijk per mail aan de desbetreffende exploitanten verstuurd. Als op deze mail niet werd gereageerd, werd na enkele weken een tweede mail verstuurd. Die exploitanten die niet op de mail reageerden, en de exploitanten waarvan geen mailadres bekend was, werden per brief aangeschreven. In totaal zijn er 23 zelfbedienings kettingveerponten in Nederland aanwezig. Vier daarvan zijn dusdanig recent aangelegd, dat vragen over onderhoud niet zinvol zou zijn. Deze vier zijn niet aangeschreven. In totaal zijn de exploitanten van 19 veerponten (17 exploitanten) aangeschreven. De lijst van aangeschreven veerpont-exploitanten is te vinden in bijlage 1. Van de exploitanten van 12 veerponten werd een antwoord ontvangen. Van de exploitanten van 7 veerponten werd niets vernomen, ook niet na een herhaalde vraag. De gestelde vragen zijn opgenomen in de bijlage. De gegeven antwoorden zijn uit privacyoverwegingn niet in het verslag opgenomen. De antwoorden zijn geanalyseerd, waarbij gepoogd is een algemene lijn te vinden. Daarnaast is gepoogd enkele dwarsverbanden tussen antwoorden op verschillende vragen te vinden. Gezien het aantal antwoorden moet er voorzichtig worden omgegaan met conclusies. De aantallen zijn niet zodanig groot dat van een algemene lijn kan worden gesproken. Toch kunnen er uit de antwoorden van de exploitanten diverse algemene conclusies worden getrokken. Onderzoek kleine veerponten blz. 5 Vrienden van de Voetveren

20 4. Antwoorden Hieronder wordt ingegaan op de diverse vragen en de daarbij gegeven antwoorden. Alleen grote lijnen en bijzondere antwoorden worden in dit hoofdstuk genoemd. De totale set met vragen en antwoorden is te vinden in de bijlage. 4.1 Aanlegkosten Eén van de vragen ging in op de kosten van aanleg van de pont, eventueel inclusief aanmeervoorzieningen. Daarbij werden de volgende kosten genoemd (bedragen in euro s): in in 1993 (incl. oevervoorzieningen) in 1997 (incl oevervoorzieningen) in 1999 (incl. oevervoorzieningen) in 2000 (incl. oevervoorzieningen) in in in in 2006 (incl. oevervoorzieningen) Een voorzichtige conclusie zou kunnen zijn, dat de prijs van een kettingpont de laatste jaren iets is gedaald. Voorzichtigheid is daarbij geboden, want er is niet goed onderscheid gemaakt tussen de veerpont zelf, en de oevervoorzieningen. De kosten daarvoor zitten soms wat verstopt in andere posten, en zijn dus niet altijd genoemd of niet altijd helder. Een andere conclusie (met name van belang voor exploitanten die een zelfbedieningsveerpont in de vaart willen brengen) is, dat de prijs voor aanleg in de orde van grootte van ligt, uiteraard afhankelijk van omstandigheden en bijkomende kosten. Onderzoek kleine veerponten blz. 6 Vrienden van de Voetveren

21 4.2 Groot onderhoud Bij de meeste veerponten wordt in de begroting rekening gehouden met planmatig groot onderhoud. Bij twee veerponten is dit groot onderhoud tevens gecombineerd met heraanleg of een grote wijziging van de constructie (Kampen, Vlaardingen). De frequentie waarin planmatig groot onderhoud wordt uitgevoerd is nogal verschillend. De volgende antwoorden werden gegeven: 5 jaar jaarlijks 4 jaar 2x per jaar 1x per jaar 6 jaar nee Verschillen hierin kunnen liggen in de vraag wàt men onder groot onderhoud rekent en wat niet. Globaal gezien kan men stellen, dat eens in de 4 tot 5 jaar groot onderhoud het meest voorkomt. 4.3 Lokaal toezicht Alhoewel niet direct gevraagd, bleek uit de antwoorden, dat in een aantal gevallen er sprake is van lokaal toezicht, terwijl in vele gevallen er sprake is van een afgelegen veerpont waarbij toezicht niet mogelijk is. In Noordlaren (exploitant woont ernaast) en Tijnje (aantal vrijwilligers) is het toezicht lokaal en daarmee sterker. De beide pontjes van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer worden frequenter nagelopen. Een voorzichtige conclusie kan hier zijn, dat lokaal toezicht en snel herstel van kleine verstoringen ertoe leidt, dat de veerpont minder vaak uit de vaart is. Snel uitvoeren van klein onderhoud en lokaal toezicht zijn dus belangrijke aandachtspunten om storingen tegen te gaan. 4.4 Verstoringen Gevraagd is naar het aantal malen dat verstoringen optreden, en hoe snel deze werden hersteld. De antwoorden daarop lopen sterk uiteen. Storingen zijn ook afhankelijk van eventuele vernieling en/of slecht gebruik van de pont. De volgende antwoorden zijn gegeven: 25 keer per jaar een of enkele keren per jaar in het begin veel, later weinig paar keer per jaar twee maal per jaar 3-4 keer per jaar Als het aantal verstoringen naast het onderhoud wordt gelegd, dan is een voorzichtige conclusie, dat het uitvoeren van lokaal klein onderhoud en/of lokaal toezicht leidt tot een kleiner aantal kleine verstoringen. Uiteraard is het aantal verstoringen ook afhankelijk van vernielingen. Toch lijken deze laatste verstoringen in aantal mee te vallen. Onderzoek kleine veerponten blz. 7 Vrienden van de Voetveren

22 Verder werd ook genoemd, dat regelmatige schoonmaak (pollen, planten, ketting) nodig is, en meehelpt het aantal verstoringen te verkleinen. Eventuele scheepvaart kan problemen veroorzaken. Bij de pont in Abcoude wordt genoemd dat tweemaal een schip met teveel diepgang de kabel heeft vernield. Dit werd niet bij andere veerponten genoemd, ondanks het feit dat ook bij anderen er sprake is van scheepvaart. Als we de verstoringen in de loop van de jaren bekijken, dan mag worden geconcludeerd, dat verbeteringen aan het ontwerp het aantal grote storingen heeft verminderd. Fouten en verstoringen die in de eerste jaren regelmatig voorkwamen komen nu als gevolg van een gewijzigd ontwerp minder vaak voor. 4.5 Kosten klein onderhoud Gevraagd is naar de kosten van klein onderhoud. Dat gaf o.a. de volgende resultaten te zien (in euro s): paar honderd Een conclusie die hieruit kan worden getrokken is, dat het klein onderhoud niet zo heel veel hoeft te kosten. Vaak heeft het betrekking op doorsmeren van de installatie, vrijmaken van de ketting, weghalen van vuil, en dergelijke. Klein onderhoud gebeurt een enkele maal door vrijwilligers, vaak door de onderhoudsdienst van de gemeente of via een onderhoudscontract. De kosten daarvoor blijken erg mee te vallen. Ook hier mag de conclusie worden getrokken, dat lokaal beheer en toezicht leidt tot een lager bedrag in de kosten van klein onderhoud. In dergelijke gevallen kan een kleine verstoring even snel worden meegenomen in het dagelijks toezicht 4.6 Regelmatig onderhoud Dat regelmatig onderhoud nodig is, blijkt wel uit de diverse antwoorden. Bij één veerpont gebeurt dit door vrijwilligers, bij diverse gebeurt dit door de onderhoudsdienst van de eigen gemeente of via een onderhoudscontract met een lokaal bedrijf. Over het algemeen zijn de exploitanten tevreden over het onderhoud. Het blijkt niet mogelijk te zijn een voorkeur uit te spreken voor onderhoud in eigen beheer, via vrijwilligers of via een onderhoudscontract. Wat wél belangrijk is, is het feit dat kleine schade snel wordt hersteld. Onderzoek kleine veerponten blz. 8 Vrienden van de Voetveren

23 4.7 Verbeteringen Bij een aantal veerponten zijn na de aanleg enkele verbeteringen doorgevoerd. In Kampen bleek de breedte van het te bevaren water te groot te zijn (in eerste instantie 60 meter); de pont liep te zwaar en men moest te lang draaien om de overkant te bereiken. Inmiddels is de afstand verkort door twee drijvende pontons. In Rotstergaast zijn verbeteringen doorgevoerd om de bediening fysiek lichter te maken; men is hierin geslaagd. In Vlaardingen (Duifpolder) zijn verbeteringen doorgevoerd in de manier waarop de pont tussen de aanmeervoorziening past. Bij de twee pontjes van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn kortgeleden enkele verbeterpunten doorgevoerd, dit na een inventarisatie bij vergelijkbare pontjes in Nederland. Een conclusie die men hieruit kan trekken is de opmerking dat de exploitant van een nieuw aan te leggen veerpont er goed aan doet om van de ervaringen van anderen te leren, en te informeren naar verbeterpunten die anderen kunnen aangeven. Onderzoek kleine veerponten blz. 9 Vrienden van de Voetveren

24 Bijlage 1. Aangeschreven exploitanten Het onderzoek is opgezet met het doel inzicht te verkrijgen in de onderhoudssituatie van zelfbedieningsveerponten (kettingponten). Bij de keuze van de exploitanten die daarbij zijn aangeschreven is uitgegaan van de volgende aspecten: Er is sprake van een zelfbedienings kettingpont. De aandrijving gebeurt door middel van een aandrijfinstallatie op de vaste wal en/of op de veerpont. De pont is langer dan een jaar geleden in de vaart gekomen. Met deze uitgangspunten is aan de volgende exploitanten de vragen te beantwoorden (het genoemde nummer is het nummer zoals dat is genoemd in het boekje Overzetveren in Nederland en België en op de website van de Vrienden van de Voetveren) : Gr06 Noordlaren Osdijk Recreatiegebied Meerwijck (over Drentsche Diep) Gr07 Sebaldeburen Boerakker (over het Wolddiep) Fr21 Tijnje Nij Beets (over de Nieuwe Vaart) Fr29 Rotstergaast Oldelamer (over de Tjonger) Fr30 Oldemarkt Oldetrijne (over de Linde) Fr36 Joure Jachthaven (over de Jachthaven) Ov04 Kampen Kampereiland Mandjeswaard (over het Ganzendiep) Ov13 Rheeze Oud-Bergentheim (over de Overijsselse Vecht) Ge44 Ubbergen Persingen (over Het Meer) Ut06 Woerden Zegveld (over de Grecht) Ut14 Abcoude Ouderkerk a/d Amstel (over de Holendrecht) Ut16 Eemnes Ervenweg (over de Eemnesservaart) Ut18 Nieuwegein Museumwerf (over het kanaal) NH15 Oost-Knollendam Starnmeerpolder (over de Knollendammervaart) NH16 Krommenie Wormerveer (over de Nauwernasevaart) ZH18 Vlaardingen Vlietzicht Maasland Duifpolder(over de Vlaardingervaart) ZH58 Strijensas Esscheplaat (over een sloot in een natuurgebied) NB15 Den Bosch Stadswal Bossche Broek (over de Dommel) NB29 Werkendam Bakkerskil (over de Bakkerskil) De volgende zelfbedieningsveerponten zijn dus niet aangeschreven : Fr37 IJlst Ruterpolder (is pas in 2010 in de vaart gekomen) NH46 Durgerdam Jachthaven (is eigenlijk meer een privé veerpont) NH65 Heemstede Cruquiushaven (is pas in 2010 in de vaart gekomen) ZH64 Zoeterwoude Geerweg Blankaardpolder (is pas in 2010 in de vaart gekomen) Daarnaast zijn ook de kleine zelfbedienings kabelveerponten niet in het onderzoek betrokken. Dat betreft dan de veerponten die met een touw worden geleid, waarbij men met spierkracht de pont aan het touw naar de andere kant moet brengen. Onderzoek kleine veerponten blz. 10 Vrienden van de Voetveren

25 Bijlage 2. Vragen Ten behoeve van de enquête zijn de volgende vragen gesteld aan de deelnemende exploitanten : 1. Wie is de eigenaar van de pont? 2. Wanneer is de huidige pont in de vaart genomen? 3. Wie heeft deze pont gebouwd? Wat was de naam van de leverancier? 4. Hoe duur was de pont? En hoe duur waren de overige voorzieningen (steiger, enz)? 5. Wie voert het dagelijks beheer uit (controle, kleine schade herstellen enz)? 6. Wie voert het grotere onderhoud uit (zoals grotere herstellingen bij schade)? 7. Wordt er planmatig groot onderhoud uitgevoerd? Zo ja, wie voert dat dan uit? Hoe vaak wordt dit uitgevoerd? 8. Zijn er regelmatig problemen? Zo ja, kunt u een inschatting geven hoe vaak zo n storing in het afgelopen twee jaar is opgetreden? 9. Zijn er aanwijzingen dat er vaak schade ontstaat door vernieling, moedwillige schade, enz? 10. Zijn er bepaalde problemen bij de veerpont, die steeds terugkeren? (bepaalde onderdelen die niet goed functioneren, enz)? 11. Als er schade is, lijkt die dan steeds dezelfde oorzaak te hebben? 12. Hoe vaak komt het voor, dat de veerpont (tijdens de reguliere openingstijd) uit de vaart is? Wat is in zo'n geval dan de termijn voordat de veerpont weer in de vaart wordt gesteld? 13. Bent u tevreden over het onderhoud? 14. Kunt u een globale inschatting geven van de kosten voor schadeherstel? 15. Kunt u een globale inschatting geven van de kosten voor groot onderhoud? 16. Zijn er nog andere opmerkingen over de veerpont die u in het kader van dit onderzoek kwijt wilt? Onderzoek kleine veerponten blz. 11 Vrienden van de Voetveren

Onderzoek kleine veerponten in Nederland

Onderzoek kleine veerponten in Nederland Onderzoek kleine veerponten in Nederland (zelfbedienings kettingveerponten) Vrienden van de Voetveren Februari 2011 Onderzoek kleine veerponten blz. 1 Vrienden van de Voetveren 0. Inhoud 0. Inhoud... 2

Nadere informatie

Fiets-/voetveerponten voor maximaal 12 passagiers

Fiets-/voetveerponten voor maximaal 12 passagiers Fiets-/voetveerponten voor maximaal 12 passagiers Leidraad minimale nautische, technische en bemanningseisen Tot stand gekomen door: Landelijk Veren Platform Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart

Nadere informatie

Nieuwe veerdienst in Friesland (26 juli 2016) (veerpont : FR44)

Nieuwe veerdienst in Friesland (26 juli 2016) (veerpont : FR44) (blz. 1) Nieuwe veerdienst in Friesland (26 juli 2016) (veerpont : FR44) Op 16 juli 2016 is in Friesland een nieuwe veerpont in gebruik genomen. Deze vaart van Terhern naar Tersoalsterzijl, beide gelegen

Nadere informatie

Verenigingsnieuws. Leny, bedankt voor alle werk voor de vereniging, en Gerjo, welkom en een goede tijd als voorzitter toegewenst.

Verenigingsnieuws. Leny, bedankt voor alle werk voor de vereniging, en Gerjo, welkom en een goede tijd als voorzitter toegewenst. (bladz. 1) Verenigingsnieuws Nieuwe voorzitter vereniging Tijdens de Algemene Ledenvergadering in Valkenburg aan de Rijn is met algemene stemmen Gerjo Goudriaan gekozen als nieuwe voorzitter van de vereniging.

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren. Verenigingsnieuws. Verennieuws 9 maart 2015 (bladz. 1) Jaarstukken. Binnenkort ALV. Vrijwilligers gevraagd

Vrienden van de Voetveren. Verenigingsnieuws. Verennieuws 9 maart 2015 (bladz. 1) Jaarstukken. Binnenkort ALV. Vrijwilligers gevraagd (bladz. 1) Verenigingsnieuws Jaarstukken Vorige jaren werden de jaarstukken vaak al in februari verstuurd. Dat had te maken met het feit dat de ALV al begin april plaatsvond. Aangezien de ALV dit jaar

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Hoezo nieuwsbrief gewenst? (1 november 2017)

Hoezo nieuwsbrief gewenst? (1 november 2017) (blz. 1) Hoezo nieuwsbrief gewenst? (1 november 2017) Spam wordt door veel mensen niet gewaardeerd. Sinds een paar weken ontvingen wij iedere dag mail van een verkeersbureauorganisatie in Nederland. Navraag

Nadere informatie

U kunt uw idee voor een wedstrijd opsturen aan

U kunt uw idee voor een wedstrijd opsturen aan (blz. 1) Goede wensen voor 2017 Door middel van deze nieuwsbrief willen we u, trouwe lezers van de nieuwsbrief, de beste wensen voor het nieuwe jaar toewensen. Hopelijk in goede gezondheid en in voorspoed.

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over gemeente Súdwest Fryslân. Datum: 31 oktober Rapportnummer: 2011/326

Rapport. Rapport over een klacht over gemeente Súdwest Fryslân. Datum: 31 oktober Rapportnummer: 2011/326 Rapport Rapport over een klacht over gemeente Súdwest Fryslân. Datum: 31 oktober 2011 Rapportnummer: 2011/326 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Súdwest Fryslân te weinig doet om het zwerfvuil,

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren. Voetveer Arcen-Lottum in dienst. Verennieuws 7 april 2014 (bladz. 1)

Vrienden van de Voetveren. Voetveer Arcen-Lottum in dienst. Verennieuws 7 april 2014 (bladz. 1) (bladz. 1) Voetveer Arcen-Lottum in dienst (5 april 2014) Op 5 april 2014 is het voetveer Arcen-Lottum voor het eerst gaan varen. De plannen dateren al van vorig jaar. De boot was in de loop van de zomer

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 19 juni 2012

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 19 juni 2012 (bladz. 1) Plan voor veerboot op gas (17-6-2012) (Fr08 / Fr09) Rederij Doeksen (veerboten vanuit Harlingen naar Terschelling en Vlieland) laat weten, dat er mogelijkheden zijn veerboten om te bouwen op

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

Per vaarweg komen deze partijen elkaar steeds tegen bij de afstemming van werkzaamheden aan oever of bodem.

Per vaarweg komen deze partijen elkaar steeds tegen bij de afstemming van werkzaamheden aan oever of bodem. Inleiding De afgelopen jaren is er door de overheden veel geld gestoken in het opwaarderen van de Friese vaarwegen. Ook de komende jaren wordt er nog veel geïnvesteerd. De uitdaging is om dit prachtige

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren Verennieuws januari 2011

Vrienden van de Voetveren Verennieuws januari 2011 (bladz. 1) Pontje uit Duitsland hielp in Pannerden (1 februari 2011) Wegens het hoog water op de Rijn kwam een pontje uit Duitsland te hulp. De toegangsweg naar de steenfabriek in Pannerden was vanwege

Nadere informatie

Tweede veerpont in Terherne (vervolg) (29 maart) Veerpont : Fr44. Tweede veerpont Velsen onzeker (30 maart 2018) Veerpont: NH20

Tweede veerpont in Terherne (vervolg) (29 maart) Veerpont : Fr44. Tweede veerpont Velsen onzeker (30 maart 2018) Veerpont: NH20 (blz. 1) Tweede veerpont in Terherne (vervolg) (29 maart) Veerpont : Fr44 Herinnert u zich het laatste artikel in de vorige nieuwsbrief nog? Daarin werd melding gemaakt, dat het bij het veer van Terherne

Nadere informatie

Boekje over veerponten (5 dec) Veerpont : diverse

Boekje over veerponten (5 dec) Veerpont : diverse (blz. 1) Boekje over veerponten (5 dec) Veerpont : diverse Een bericht, geen direct nieuws van veerponten, en ook niet direct nieuws van de Vereniging Vrienden van de Voetveren. Maar een bericht dat wel

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater Route 1 Gouda Breukelen Waddinxveen Maarssen Alphen aan den Rijn Utrecht Langeraar Nieuwegein Uithoorn Ysselstein Mijdrecht Montfoort Wilnis Oudewater Deze route begint in. Via diverse wateren door en

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

De gedichten van deze drie prijswinnaars zijn te lezen op de website www.voetveren.nl (klik op verenigingsnieuws ).

De gedichten van deze drie prijswinnaars zijn te lezen op de website www.voetveren.nl (klik op verenigingsnieuws ). Verennieuws Vrienden van de Voetveren (oktober - november 2010) Uitslag wedstrijd Pontjespoëzie. In 2010 hield de Vereniging Vrienden van de Voetveren een wedstrijd pontjespoëzie. Er zijn 73 inzendingen

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Enquête naar gebruikservaringen veerdiensten

Enquête naar gebruikservaringen veerdiensten (blz. 1) Enquête naar gebruikservaringen veerdiensten Enkele jaren geleden (in 2010) is er een onderzoek geweest naar de verdiensten van veerdienst. Inmiddels zijn er zes jaren verstreken. Het Landelijk

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater

Route 1. De plaatsen waar je o.a. doorheen komt: Alphen aan den Rijn. Oudewater Route 1 Gouda Breukelen Waddinxveen Maarssen Alphen aan den Rijn Utrecht Langeraar Nieuwegein Uithoorn Ysselstein Montfoort Wilnis Oudewater Deze route begint in. Via diverse wateren door en met een oversteek

Nadere informatie

Schippers gezocht voor Waalveren (22 februari 2017) (pont Ge50/Ge30/Ge28)

Schippers gezocht voor Waalveren (22 februari 2017) (pont Ge50/Ge30/Ge28) (blz. 1) Schippers gezocht voor Waalveren (22 februari 2017) (pont Ge50/Ge30/Ge28) Exploitatiemaatschappij Uiterwaarde exploiteert ongeveer 10 veren in de Betuwe. Zij laat weten, dat er voor de voetveerverbinding

Nadere informatie

Testfietsers gezocht (herhaalde oproep)

Testfietsers gezocht (herhaalde oproep) (blz. 1) Testfietsers gezocht (herhaalde oproep) Op de website van de vereniging staan een aantal fietstochten vermeld. Uiteraard fietstochten waarin één of meer pontjes zijn opgenomen. Veertien van deze

Nadere informatie

Teken petitie voor verbetering Perkpolder-Hansweert (17 augustus 2017) (Pont: Ze15)

Teken petitie voor verbetering Perkpolder-Hansweert (17 augustus 2017) (Pont: Ze15) (blz. 1) Teken petitie voor verbetering Perkpolder-Hansweert (17 augustus 2017) (Pont: Ze15) Tussen Perkpolderhaven en Hansweert vaart er enkele malen per dag een veerpont voor voetgangers en fietsers.

Nadere informatie

Gelukkig was het pontje nog op tijd bekend om te worden opgenomen in het nieuwe verenboekje.

Gelukkig was het pontje nog op tijd bekend om te worden opgenomen in het nieuwe verenboekje. (bladz. 1) Onbekend pontje (Fr42) We zijn bij als Vrienden van de Voetveren weleens trots op het feit dat we alle veerponten in de Benelux kennen. In het nieuwe verenboekje dat in februari 2012 zal uitkomen,

Nadere informatie

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Indeling presentatie Basis verkeersregels (herhaling voor mensen met eerdere opleiding) Suggesties tav gedrag en veiligheid - Varen doe je samen Tips van de

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal Meerjarenprogramma Kunstwerken Noordhollandsch Kanaal Directie Beheer en Uitvoering April 2006 1 Meerjarenonderhoudsprogramma kunstwerken Noordhollandsch kanaal Inhoudsopgave 1. Samenvatting 3 2. Inleiding

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren

Vrienden van de Voetveren (bladz. 1) Extra ponten op Sail Amsterdam (22 augustus 2015) (pont: NH24/NH25/e.a.) Tijdens Sail-Amsterdam (18 t/m 22 augustus 2015) was het topdrukte voor de veerponten over het IJ in Amsterdam. Een deel

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 1 januari 2013

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 1 januari 2013 (bladz. 1) Bestuurslid en vrijwilligers gezocht In de extra nieuwsbrief van 26 november vroegen we al uw aandacht voor het volgende: Het bestuur van de Vrienden van de Voetveren bestaat op dit moment uit

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren

Vrienden van de Voetveren (bladz. 1) Vaarseizoen weer begonnen (3 mei 2015) Naast de veerponten die het hele jaar door varen, is er in ons land een groot aantal (meestal wat kleinere) veerpontjes die alleen in het zomerseizoen

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren

Vrienden van de Voetveren (bladz. 1) Ledenadministrateur gezocht (17 augustus 2014) Wie helpt ons uit de brand? Gedurende de laatste vijf jaar heeft ons bestuurslid Jos Tegelaar op een prima manier de ledenadministratie bijgehouden.

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

Nieuwe pont naar Starteiland Sneekermeer komt later (25 juni 2018) Veerpont : Fr20

Nieuwe pont naar Starteiland Sneekermeer komt later (25 juni 2018) Veerpont : Fr20 (blz. 1) Nieuwe veerpont Apeldoorns Kanaal in Wapenveld (26 juni) Veerpont : Ge60 In Wapenveld is er nabij het Vrieze s Erfgoed begin juni 2018 een trekpontje over het Apeldoorns Kanaal in de vaart gekomen.

Nadere informatie

RAPPORT VAN EXPERTISE

RAPPORT VAN EXPERTISE Gemeente Heemstede Sneek, 21 mei 2013 afdeling juridische zaken Postbus 352, 2100 AJ Heemstede RAPPORT VAN EXPERTISE Opdrachtgever : Gemeente Heemstede Opdrachtdatum : 12-04-2013 Onze referentie : P13030

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren. Verennieuws 29 mei 2011. Fotowedstrijd Vrienden van de Voetveren. Concessie voor veerdiensten naar Waddeneilanden verstrekt

Vrienden van de Voetveren. Verennieuws 29 mei 2011. Fotowedstrijd Vrienden van de Voetveren. Concessie voor veerdiensten naar Waddeneilanden verstrekt (bladz. 1) Fotowedstrijd Vrienden van de Voetveren Doet u ook mee? Dit jaar schrijft de Vereniging Vrienden van de Voetveren een fotowedstrijd uit. Tot september kunt u foto s insturen van een detail van

Nadere informatie

Lijst van vragen - totaal

Lijst van vragen - totaal Lijst van vragen - totaal Kamerstuknummer : 33149-30 Vragen aan Commissie : Regering : Volksgezondheid, Welzijn en Sport 33 149 Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld------------------

Nadere informatie

Enquête fiets- en voetveer Rijswijk Zuid. Eindrapport

Enquête fiets- en voetveer Rijswijk Zuid. Eindrapport Enquête fiets- en voetveer Rijswijk Zuid Eindrapport Enquête fiets- en voetveer Rijswijk Zuid Eindrapport in opdracht van: Gemeente Rijswijk datum: 5 juli 2016 rapportnummer: 5589-R-E auteur(s): H. Zuiver

Nadere informatie

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR)

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) Theorie eisen reglementen (BPR) voor CWOIII Kennis van de volgende artikelen en de uitwijkbepalingen in de betreffende situaties kunnen toepassen: Art. 1.01 i Definitie

Nadere informatie

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht

Pilot Brandveilig Leven in Meerzicht Pilot Brandveilig Leven in rzicht Evaluatie huisbezoeken VERSIEBEHEER Versie Datum Auteur 1. juni 212 RP 1.1 2 juni 212 RP 1 Samenvatting Dit is de evaluatie van de pilot Brandveilig leven in rzicht, die

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren

Vrienden van de Voetveren (bladz. 1) Secretaris gezocht Het bestuur van de Vrienden van de Voetveren bestaat op dit moment uit zes leden. Onze secretaris heeft aangegeven, per mei 2016 te willen stoppen. Wij zijn dus op zoek naar

Nadere informatie

Tijdelijk andere veerboot in Tiel-Wamel (pont: Ge29) (26 juli 2019)

Tijdelijk andere veerboot in Tiel-Wamel (pont: Ge29) (26 juli 2019) (blz. 1) Tijdelijk andere veerboot in Tiel-Wamel (pont: Ge29) (26 juli 2019) Het zit niet mee in Tiel. Al eerder was er sprake van enkele kortdurende verstoringen bij de nieuwe veerpont Pomona. In maart

Nadere informatie

Steiger Installatie Handleiding. 1. Installeren van de kubussen P.2. 2. Installeren van de korte pen P.2. 3. Installeren van de lange pen P.

Steiger Installatie Handleiding. 1. Installeren van de kubussen P.2. 2. Installeren van de korte pen P.2. 3. Installeren van de lange pen P. Steiger Installatie Handleiding....................................... Installeren van de kubussen P.2...................................... 2. Installeren van de korte pen P.2......................................

Nadere informatie

Niet meer contant betalen op ponten Noordzeekanaal (28 januari 2018) Veerpont : diverse

Niet meer contant betalen op ponten Noordzeekanaal (28 januari 2018) Veerpont : diverse (blz. 1) Niet meer contant betalen op ponten Noordzeekanaal (28 januari 2018) Veerpont : diverse De drie veerponten over het Noordzeekanaal worden sinds 2013 geëxploiteerd door het Gemeente Vervoerbedrijf

Nadere informatie

Aanleg van een trailerhelling

Aanleg van een trailerhelling Aanleg van een trailerhelling Steeds meer sportvissers maken gebruik van een boot om vanuit te vissen, zowel op het zoete als op het zoute water. In dit informatieblad staat beschreven waarmee rekening

Nadere informatie

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven.

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven. CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR271462_1 9 februari 2016 Ontheffingenbeleid ligplaatsverbod Linge 2006 Hoofdstuk 1 Inleiding vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden

Nadere informatie

Wel-varend. Erasmus Universiteit Rotterdam Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart Landelijk Veren Platform V.E.E.O.N. Mark Hoekstra 2 juni 2017

Wel-varend. Erasmus Universiteit Rotterdam Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart Landelijk Veren Platform V.E.E.O.N. Mark Hoekstra 2 juni 2017 Wel-varend Erasmus Universiteit Rotterdam Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart Landelijk Veren Platform V.E.E.O.N. Mark Hoekstra 2 juni 2017 Maatschappelijk en economisch belang van veerdiensten

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Digitale thuiscursus VB1(KVB1)

Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Vaarschool Albatros Grote Oost 30 1621 BW Hoorn www.vaarschoolalbatros.nl Uw docent Coen Cromjongh 0229 317 020 Voor inhoudelijke vragen over de cursus, kunt u terecht op:

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 20 januari 2015 (bladz. 1)

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 20 januari 2015 (bladz. 1) (bladz. 1) Veerpont Cuijk en Doornenburg op drift (12 januari 2015) (pont: NB22) Bij de kabelveerpont Cuijk- Middelaar brak zaterdag 10 januari één van de geleidingskabels. Als gevolg van de stroom dreef

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

Laatste nieuwsbrief dit jaar (17 december 2017) Veerpont Lith op drift na gebroken kabel (17 december 2017) Veerpont: Ge36

Laatste nieuwsbrief dit jaar (17 december 2017) Veerpont Lith op drift na gebroken kabel (17 december 2017) Veerpont: Ge36 (blz. 1) Laatste nieuwsbrief dit jaar (17 december 2017) In dit document kunt u de tiende, en laatste nieuwsbrief van 2017 lezen. Nieuws over veerponten en alles wat daar rondom gebeurt. Als redactie vinden

Nadere informatie

Vaarbewijzen. Vragen:

Vaarbewijzen. Vragen: Vaarbewijzen Binnenvaartwet Hoofdstuk 3. Regels aan boord 4. Vaarbewijs Binnenvaartbesluit Hoofdstuk 3. Regels aan boord 3. Vaarbewijs Binnenvaartregeling Hoofdstuk 7. Vaarbewijzen en radarpatenten 1.

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 9 juni 2013

Vrienden van de Voetveren Verennieuws 9 juni 2013 (bladz. 1) Vrijwilligers gezocht Als vereniging Vrienden van de Voetveren willen we ons wat meer actief gaan opstellen. Dat is iets dat het bestuur niet alleen kan, en daarom vragen wij een aantal vrijwilligers

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren

Vrienden van de Voetveren (bladz. 1) Plannen voor waterbus naar Kinderdijk (19 november 2014) De waterbus (o.a. exploitant van de dienst Rotterdam-Dordrecht) heeft laten weten, dat er volgend jaar een nieuwe lijn komt die ook in

Nadere informatie

Plan nieuw pontje over de Vecht bij Ommen (pont: nieuw) (4 oktober 2019)

Plan nieuw pontje over de Vecht bij Ommen (pont: nieuw) (4 oktober 2019) (blz. 1) Plan nieuw pontje over de Vecht bij Ommen (pont: nieuw) (4 oktober 2019) Er zijn plannen om dichtbij de plek waar het riviertje Regge uitmondt in de Overijsselse Vecht een nieuwe veerpont in bedrijf

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment 4 trtrsterhtrf holman I nformatieavond Woonschepenhav en, 26-Í-Í-2OL4 Vragen en Antwoorden: L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment wordt dit inloopspreekuur

Nadere informatie

Evaluatie pilot. Maine booiles

Evaluatie pilot. Maine booiles Evaluatie pilot Maine booiles RO/EZ-SBH Groningen, 15 augustus 2012 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Omwonenden 4 3. Eigenaren bootjes 6 4. Uitkomst en opiossingen 8 5. Conclusie 9 1. Inleiding In mei 2008 heeft

Nadere informatie

Vereniging Vrienden van de Voetveren zoekt nieuwe voorzitter

Vereniging Vrienden van de Voetveren zoekt nieuwe voorzitter (blz. 1) Vereniging Vrienden van de Voetveren zoekt nieuwe voorzitter Gerjo Goudriaan stopt dit jaar als onze voorzitter. De Vereniging van Vrienden van de Voetveren is daarom op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Nadere informatie

(Nog) beter op weg over water!? Klanttevredenheidsonderzoek 2014

(Nog) beter op weg over water!? Klanttevredenheidsonderzoek 2014 2 (Nog) beter op weg over water!? Klanttevredenheidsonderzoek 2014 Riveer Onderzoeksrapport December 2014 3 INHOUD 1. Opzet van het onderzoek 1.1. Waarom? 5 1.2. Hoe? 5 2. Gebruik per veerverbinding 6

Nadere informatie

Supermarkt vergoedt kaartje Deventer veerpont (29 juli) Veerpont : Ov11

Supermarkt vergoedt kaartje Deventer veerpont (29 juli) Veerpont : Ov11 (blz. 1) Drielse Veer vervoert meer passagiers (29 juli) Veerpont : Ge18 Het Drielse Veer (Ge18) tussen Driel en Heveadorp heeft dit jaar in de eerste 6 maanden van 2018 al ruim 55.000 mensen over de Nederrijn

Nadere informatie

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf

WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf RP (19) 22 29 mei 2019 WIJZIGING van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.7.2019 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluit 2018-II-17) Het secretariaat verzoekt de versie (verzameling

Nadere informatie

Projectplan veerstoep Rijnkade

Projectplan veerstoep Rijnkade Projectplan veerstoep Rijnkade Voorstel voor het inrichten van een op- en afstapvoorziening ten behoeve van het voeten fietsveer van Rijnkade naar Stadsblokken te Arnhem. Stichting Historische Schepen

Nadere informatie

Toelichting - Harddisk vervangen

Toelichting - Harddisk vervangen Toelichting - Harddisk vervangen 1) Harddisk controle Voor een aantal problemen kan het belangrijk zijn om de harddisk te controleren op defecten. Defecte harddisk gevonden - Wat is het probleem a) De

Nadere informatie

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer Basijn nr:04/ 2015 IJmuiden,13 maart 2015 Onderwerp: Verkeersmaatregelen tijdens Sail 2015 De Havenmeester van Amsterdam,

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Memo evaluatie Kwakelbrug en bereikbaarheid industriegebied

Memo evaluatie Kwakelbrug en bereikbaarheid industriegebied Memo evaluatie Kwakelbrug en bereikbaarheid industriegebied In de commissie Ruimte is enige tijd geleden besloten de vernieuwde Kwakelbrug te evalueren. Daarnaast is besloten te onderzoeken of verbeterpunten

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren. Proef met veerboot Gorinchem in Tiel. Veerman Rijswijk 20 jaar in dienst. Verennieuws (september 2010) (ZH11)

Vrienden van de Voetveren. Proef met veerboot Gorinchem in Tiel. Veerman Rijswijk 20 jaar in dienst. Verennieuws (september 2010) (ZH11) Vrienden van de Voetveren Verennieuws (september 2010) Proef met veerboot Gorinchem in Tiel (7 oktober 2010) (Ge29) In oktober wordt er tussen Tiel en Wamel een proef gehouden met de veerboot Gorinchem

Nadere informatie

7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten

7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten 7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten 7.1 Inleiding Plaatsgebonden drijvende objecten komen veel voor in het watersysteem. Hieronder verstaat Rijnland in ieder geval: woonboten, woonschepen,

Nadere informatie

Met het aftreden van Leny zal ook het adres van de vereniging wijzigen. Het nieuwe adres wordt: Veulenkamp 2 3848 BG Harderwijk.

Met het aftreden van Leny zal ook het adres van de vereniging wijzigen. Het nieuwe adres wordt: Veulenkamp 2 3848 BG Harderwijk. (bladz. 1) Nieuw verenigingsadres Gedurende 17 jaar heeft Leny Schuitemaker zich ingezet in het bestuur van de Vereniging Vrienden van de Voetveren. Eerst 7 jaar als secretaris, en vervolgens twee termijnen

Nadere informatie

Heronderzoek naar de kwaliteit van Wmo-ondersteuning door zorgcentrum Sophora

Heronderzoek naar de kwaliteit van Wmo-ondersteuning door zorgcentrum Sophora Heronderzoek naar de kwaliteit van Wmo-ondersteuning door zorgcentrum Sophora naar aanleiding van het rapport van juli 2017 in het kader van proactief toezicht uitgevoerd door het toezicht Wmo Rotterdam-Rijnmond

Nadere informatie

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries ( ) (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries ( ) (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 10 januari 2012 Agendanummer: 7 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries (0595-447784) E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Vrienden van de Voetveren. Verennieuws april 2011. Boekje Pontjespoëzie II. Veer Ammerstol krijgt eigen veerboot (6 april 2011)

Vrienden van de Voetveren. Verennieuws april 2011. Boekje Pontjespoëzie II. Veer Ammerstol krijgt eigen veerboot (6 april 2011) (bladz. 1) Boekje Pontjespoëzie II Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging op 16 april in Schoonhoven zal het nieuwe boekje Pontjespoëzie II worden gepresenteerd. Het boekje is samengesteld

Nadere informatie

Vervangen bruggen Elsenhove

Vervangen bruggen Elsenhove Adviescommissie 27 maart 2012 agendapunt 12 Dagelijks bestuur 5 april 2012 Algemeen bestuur 26 april 2012 Aantal bijlagen Onderwerp Besluit Korte toelichting Geen Vervangen bruggen Elsenhove Het algemeen

Nadere informatie

In 1999 volgde al snel de derde editie, waarin ook Luxemburg werd opgenomen. Inmiddels waren er al zeven zelfbedieningsveerponten.

In 1999 volgde al snel de derde editie, waarin ook Luxemburg werd opgenomen. Inmiddels waren er al zeven zelfbedieningsveerponten. (bladz. 1) Boekje Overzetveren in de Benelux Eind januari 2012 is de nieuwe editie van het boekje Overzetveren in de Benelux uitgekomen. Dit is de 7 e editie van het bekende boekje, waarin alle veerponten

Nadere informatie

Raadsvragen ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad Ede.

Raadsvragen ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad Ede. Ede 30 mei 2017. Raadsvragen ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad Ede. Inleiding Afgelopen jaar, doorlopende naar dit jaar, hebben diverse werkzaamheden plaatsgevonden die

Nadere informatie

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen.

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen. DORDRECH iè Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT F ( 78 770 8080 ) www.dordrecht.nl Contactpersoon Datum 10 april 2012 Ons kenmerk

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

Welkom bij het Groene Varen in de Biesbosch!

Welkom bij het Groene Varen in de Biesbosch! Welkom bij het Groene Varen in de Biesbosch! Agenda werkgroepbijeenkomst Groen Varen in de Biesbosch Dordrecht,15 december 2011 Biesbosch centrum 1. Opening en welkom 2. Terugblik en uitkomsten bijeenkomst

Nadere informatie

Drielse veer bedrijfszekerder dankzij radar (27 januari 2018) Veerpont : Ge18

Drielse veer bedrijfszekerder dankzij radar (27 januari 2018) Veerpont : Ge18 (blz. 1) Drielse veer bedrijfszekerder dankzij radar (27 januari 2018) Veerpont : Ge18 De exploitant van het Drielse veer laat weten, dat dankzij financiële bijdragen van de provincie Gelderland en de

Nadere informatie

Het waterschap heeft de volgende onderzoeken uitgezet om het baggerwerk te kunnen voorbereiden:

Het waterschap heeft de volgende onderzoeken uitgezet om het baggerwerk te kunnen voorbereiden: Vragen en antwoorden baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Waarom is het nodig om te baggeren? Baggeren in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel is nodig om een goede aan- en afvoer van water te kunnen

Nadere informatie

Testfietsers gezocht (herhaalde oproep)

Testfietsers gezocht (herhaalde oproep) (blz. 1) Testfietsers gezocht (herhaalde oproep) Op de website van de vereniging staan een aantal fietstochten vermeld. Uiteraard fietstochten waarin één of meer pontjes zijn opgenomen. Veertien van deze

Nadere informatie

Goede resultaten op Fiets-Wandelbeurs

Goede resultaten op Fiets-Wandelbeurs (bladz. 1) Nieuwsbrief Deze nieuwsbrief is het document met informatie en nieuwtjes over alles wat met de veerponten in Nederland heeft te maken. De nieuwsbrief wordt verstuurd aan 784 mensen die zich

Nadere informatie

6 Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen

6 Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen 6 Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen 6.1 Inleiding Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen zijn eenvoudige constructies. Hierbij worden palen in het oppervlaktewater of in de oever geslagen

Nadere informatie

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper Naam: Polisnummer: Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper OM TE BEPALEN OF UW VAARTUIG VOLDOENDE ZEEWAARDIG IS EN U VOLDOENDE ZEEVAARDIG, DIENT U DE ONDERSTAANDE CHECKLIST IN TE VULLEN.

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V. Medewerkerstevredenheidsonderzoek Fictivia 2008.V. Opdrachtgever: Uitvoerder: Plaats: Versie: Fictivia B.V. Junior Consult Groningen Fictief 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Directieoverzicht 4 Leiderschap.7

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 12-07-2005 Onderwerp: Privatisering van het deel van de jachthaven Oldemarkt dat gebruikt wordt door de "watersportvereninging jachthaven

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Dit boekje is van: ...

Dit boekje is van: ... Dit boekje is van:... Boekje kwijt? Je kan hem ook terugvinden op onze website! www.scoutingwestvoorne.nl Speltakken > Zeeverkenners > CWO Zeilen Aftekenlijst voor het CWO 2 Diploma Praktijk Eisen: CWO

Nadere informatie

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 1449),

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 1449), GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 74205 16 april 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent binnenwatergeld voor de beroepsvaart Binnenwatergeldverordening

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 12 september 2013 Agendapuntnummer : XII, punt 5 Besluitnummer : 1049 Portefeuillehouder : Wethouder Henk Lammers Aan de gemeenteraad Onderwerp: Beleidsplan

Nadere informatie

Ledenvergadering is gehouden; Wim Kusee erelid (26 mei 2017)

Ledenvergadering is gehouden; Wim Kusee erelid (26 mei 2017) (blz. 1) Ledenvergadering is gehouden; Wim Kusee erelid (26 mei 2017) Op zaterdag 13 mei 2017 werd in Rotterdam Delfshaven de Algemene Leden Vergadering gehouden. Het was dit jaar 35 jaar geleden dat de

Nadere informatie