Algemene opmerkingen LR1621. Opmerkingen vanuit de ledenraad PCOB n.a.v. concept-statuten en algemeen reglement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene opmerkingen LR1621. Opmerkingen vanuit de ledenraad PCOB n.a.v. concept-statuten en algemeen reglement"

Transcriptie

1 Opmerkingen vanuit de ledenraad PCOB n.a.v. concept-statuten en algemeen reglement De ledenraad van de PCOB heeft op 29 september jl. de concept-statuten en algemeen reglement besproken. Daarnaast hebben ook twee leden van de ledenraad per mail gereageerd. Op 13 oktober jl. heeft de ledenraad van de Unie KBO de stukken besproken. De diverse opmerkingen zijn hieronder weergegeven met daarbij de reactie van het bestuur. Algemene opmerkingen Opmerking Kies een alternatieve vorm, zijnde een samenwerkingsovereenkomst tussen de besturen van beide organisaties. Die overeenkomst zou in onze visie beter werkzaam zijn en minder aanleiding geven tot verwarring en juridische onzuiverheid om het beoogde doel te bereiken dan de voorliggende documenten. (De heer A. Korteweg, in een mail waarin hij ook de heer A. Vermaat vermeldt) De gezamenlijke Ledenraad neemt een besluit voor het beleid voor de toekomst, waarna vervolgens de beide losstaande ledenraden met hun eigen besturen hetzelfde onderwerp gaan behandelen. Dit kan dan resulteren in een contrair standpunt ter zake en vervolgens in een uiterst verwarrende situatie. (De heer A. Korteweg) De vraag hoe de gezamenlijke werkorganisatie waartoe is besloten vanuit de verschillende besturen wordt aangestuurd?? (De heer A. Korteweg) Reactie van bestuur Het voorstel om een samenwerkingsovereenkomst tussen het bestuur van de Unie KBO en de PCOB aan te gaan i.p.v. het oprichten van een federatieve vereniging KBO-PCOB is niet in overeenstemming met de Aanvullende notitie bij de Contourennota die in maart door beide ledenraden is vastgesteld. In deze notitie is vastgelegd dat een federatieve vereniging wordt opgericht. De notaris heeft in reactie op de opmerkingen van de heren Korteweg en Vermaat tijdens de klankbordgroep aangegeven dat de besluiten van de Aanvullende notitie in de concept-statuten en algemeen reglement juridisch correct zijn verwerkt. In het Algemeen reglement zijn bepalingen opgenomen m.b.t. de besluitvorming door de ledenraad KBO-PCOB en de ratificatie van de besluiten van deze ledenraad door de ledenraden van de Unie KBO en de PCOB afzonderlijk (artikel 12). Hierin zijn ook bepalingen opgenomen voor het geval de ledenraad van een individuele vereniging een ander standpunt inneemt dan het besluit van de ledenraad KBO-PCOB. Daarbij is voorzien in een beroepscommissie. In de Statuten (artikel 14) is vastgelegd dat het bestuur KBO-PCOB de directie benoemt. De directeur geeft leiding aan de Vereniging en daarmee ook aan de werkorganisatie. Het bestuur KBO-PCOB stelt conform artikel 14

2 De vraag of het gezamenlijke bestuur beslissingen kan nemen die door beide losstaande organisaties dwingend moeten worden uitgevoerd???? (De heer A. Korteweg) Wij zijn van oordeel dat bovenstaande punten/vragen niet dan wel niet duidelijk genoeg in de voorliggende concept-statuten en het reglement zijn verwerkt. De heer Vermaat voornoemd en ondergetekende willen er geen misverstand over laten bestaan dat wij beiden een warm voorstander zijn van een verdergaande intensivering van de samenwerking tussen de PCOB en de Unie KBO dat mogelijk op termijn kan uitmonden in een juridische fusie. De opzet waar nu voor wordt gekozen leidt ons inziens echter niet tot een breed gedragen draagvlak, hetgeen in casu absoluut noodzakelijk is. Hier draagt mede toe bij dat naar ons oordeel de achterban, waarmee wordt bedoeld de afdelingen en de regiocoordinatoren in dit proces beter had moeten worden betrokken. (De heer A. Korteweg) lid 3 van de statuten een directiestatuut vast waarin de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de directeur zijn vastgelegd. Het bestuur KBO-PCOB kan geen besluiten nemen die de individuele verenigingen Unie KBO of PCOB dwingend worden opgelegd. Binnen de PCOB zijn inmiddels afspraken gemaakt over de dialoog met de achterban aangaande het samenwerkingsproces. De regiocoördinatoren en andere actieve vrijwilligers krijgen schriftelijke informatie over de voortgang van het samenwerkingsproces (vergelijkbaar met de informatie die bij de Unie KBO naar de afdelingen worden gestuurd na elke ledenraadsvergadering). De voorzitter en directeur zullen op korte termijn bezoeken afleggen aan regio s/afdelingsbesturen die uitdrukkelijk om aandacht vragen met het oog op draagvlak voor het samenwerkingsproces. In het voorjaar van 2017 zullen zij daarnaast een rondje land maken om in ledenbijeenkomsten kennis te maken met de leden en van gedachten te wisselen over het samenwerkingsproces. Statuten Artikel 3 lid 1 en artikel 4 sub a: de term ouderen vervangen door senioren (vanuit Ledenraad Unie KBO) Artikel 4 als sub d toevoegen: het bevorderen van de participatie van senioren in de samenleving (vanuit Ledenraad Unie KBO) Artikel 6: voorkeur: opzegging met inachtneming van een termijn van tenminste zes maanden. (De heer H. van Dalfsen) Geen bezwaar tegen deze wijziging. Voorstel: suggestie overnemen Geen bezwaar tegen deze toevoeging. Voorstel: suggestie overnemen. Geen bezwaar tegen deze wijziging. Voorstel: suggestie overnemen.

3 Artikel 9, lid 2a: In onze eigen statuten staat dat het jaarplan en de begroting op hoofdlijnen inclusief de contributieafdracht wordt vastgesteld. In de voorliggende statuten wordt gesproken over de goedkeuring van het jaarplan en de begroting op hoofdlijnen. Ik vind dat we in maart terecht voor het woord vaststelling hebben gekozen. De ledenraad hoort als hoogste orgaan het beleid voor het of de komende jaren vast te stellen. Het is ongewenst om afwijkende termen te gebruiken. (De heer H. van Dalfsen) Artikel 9, lid 2b/c: Wij hebben in onze nieuwe statuten m.i. terecht gekozen voor vaststelling van het jaarverslag en goedkeuring van de jaarrekening. Ik zou die lijn ook willen vasthouden in de voorliggende ontwerp statuten KBO-PCOB. Daarin staat goedkeuring van zowel het jaarverslag als de jaarrekening. (De heer H. van Dalfsen) Artikel 12, lid 7: Ik mis hier de bepaling dat het bestuur de dagelijkse bestuurlijke leiding heeft van de Vereniging KBO-PCOB. (zie art.22, lid 1 van de statuten PCOB). Ik stel voor artikel 12, lid 7 te doen luiden als volgt: 7. Het Bestuur heeft de dagelijkse bestuurlijke leiding van de Vereniging en is bevoegd tot: enz.. (De heer H. van Dalfsen) Artikel 12, lid 7a: De terminologie zou op mijn commentaar op artikel 9, lid 2abc moeten worden aangepast, zodat er komt te staan: het ter vaststelling c.q. ter goedkeuring aan de Ledenraad voorleggen van het (meerjaren)beleidsplan, de meerjaren(begroting), het jaarverslag en de jaarrekening enz (De heer H. van Dalfsen) Artikel 20, lid 3: Ik begrijp niet waarom een eventueel positief vermogen van de Vereniging KBO-PCOB na ontbinding naar een ANBI instelling zou moeten overgaan, c.q. besteed moet worden aan een overeenkomstig In de Aanvullende notitie bij de Contourennota is bepaald dat het bestuur het meerjarenbeleidsplan, het jaarplan, de begroting en de jaarekening (inclusief het jaarverslag) vaststelt en dat de ledenraad deze beleidsdocumenten goedkeurt. Zonder goedkeuring is er geen beleid. Dit past bij de verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen bestuur en ledenraad. Het voorstel van de heer Van Dalfsen wijkt hiervan af. Waar het gaat om het beleid t.a.v. de individuele verenigingen blijven de verantwoordelijkheden van de besturen en ledenraden zoals die zijn vastgelegd in de eigen statuten onveranderd. Zie hierboven. Er is geen sprake van een te onderscheiden dagelijkse bestuurlijke leiding. Het bestuur van de Vereniging KBO-PCOB bestuurt de Vereniging. Zie boven bij artikel 9 lid 2a. De notaris geeft aan dat het opnemen van deze bepaling een voorwaarde is voor het verkrijgen van een ANBI-status voor de vereniging KBO-PCOB.

4 doelorgaan. Waarom zou het geld niet teruggaan naar de verenigingen, waar het geld vandaan komt: de KBO en de PCOB. Die blijven toch gewoon bestaan als de samenwerking onverhoopt zou worden beëindigd? (De heer H. van Dalfsen) De individuele verenigingen Unie KBO en PCOB hebben een ANBI-status. Bij ontbinding gaat het geld dus terug naar die verenigingen. Algemeen reglement Artikel 8 Agenda ledenraad De agenda van de ledenraad kan niet worden opgelegd door het bestuur. (Opmerking tijdens ledenraad PCOB) Artikel 10 lid 3 Voorzitterschap ledenraad Het voorzitterschap van de ledenraad KBO-PCOB moet door een onafhankelijk voorzitter worden vervuld. Dit mede in relatie tot artikel 17, waarin is vastgelegd dat het bestuur verantwoording aflegt aan de ledenraad. De voorzitter van het bestuur kan niet aan zichzelf verantwoording afleggen. (Opmerking tijdens ledenraad PCOB) Artikel 15: In dit artikel staat niet dat het lidmaatschap van het bestuur eindigt door ontslag door de Ledenraad. Dat lijkt mij juist maar dan is het vreemd dat bij de ratificatiebepalingen in artikel 12 onder j staat het benoemen, schorsen en ontslaan van leden van het Bestuur ; Dat is een bevoegdheid van de ledenraden van de KBO en van de PCOB. In het kader van de verantwoording kan de Ledenraad KBO-PCOB een bestuurslid niet naar huis sturen. (De heer H. van Dalfsen) Artikel 12. Nu we het toch over de ratificatie hebben wil ik wel even het volgende kwijt: deze bepaling in samenhang met artikel 8 van de statuten waar staat dat de Ledenraad KBO-PCOB bestaat uit de beide ledenraden In artikel 8 is bepaald dat het bestuur de concept-agenda opstelt. Leden van de ledenraad kunnen onderwerpen agenderen. De ledenraad stelt aan het begin van de vergadering de agenda vast. In de Aanvullende notitie bij de Contourennota is vastgelegd dat het voorzitterschap van de Ledenraad KBO-PCOB roulerend wordt vervuld door respectievelijk de voorzitter van het bestuur van de Unie KBO en de voorzitter van het Landelijk bestuur van de PCOB. Er zijn meerdere zienswijzen op de positie van de voorzitter van een vereniging (wel of geen aparte voorzitter van een ledenraad). In de Aanvullende notitie is de nu voorliggende keuze gemaakt. Dit is een terechte opmerking. Voorstel: artikel 12 lid j verwijderen. In de Aanvullende notitie bij de Contourennota is vastgelegd hoe de ledenraad KBO-PCOB wordt samengesteld.

5 levert wel een erg logge, dure en onwerkbare constructie op. De beide afzonderlijke ledenraden moeten nagenoeg alle besluiten die de Ledenraad KBO in gezamenlijkheid neemt daarna elk in afzonderlijkheid nog een keer wegen. Ik kan hier maar moeilijk mee uit de voeten. Afgezien van het trage besluitvormingsproces zou het nog te verdedigen zijn als de Ledenraad KBO-PCOB uit ongeveer de helft van het totaal samengevoegde aantal zou bestaan (bijv. uit elke provincie 1 van elk van de beide ledenraden). Wilt u de samenstelling behouden zoals beschreven dan zouden de volgende oplossing een traag besluitvormingsproces kunnen voorkomen: Biedt de mogelijkheid tot ratificatie uitsluitend in die beschreven gevallen ten aanzien waarvan de vertegenwoordigers van de KBO respectievelijk de PCOB bij meerderheid van stemmen in hun groep uitdrukkelijk om ratificatie vragen. (De heer H. van Dalfsen) Artikel 16 lid 2 Besluitvorming in het bestuur Er moet worden vastgelegd dat een meerderheid van bestuursleden van beide individuele verenigingen met het besluit moet instemmen. Een gewone meerderheid in het bestuur is dan niet voldoende. (Opmerking tijdens de ledenraad PCOB) Artikel 20 Samenstelling beroepscommissie Er moet worden vastgelegd dat beide verenigingen in de beroepscommissie evenredig vertegenwoordigd moeten zijn en er een onafhankelijk voorzitter wordt benoemd. Het is zeker te overwegen de mogelijkheid te creëren dat de ledenraden van de individuele verenigingen in een voorkomend geval afzien van de ratificatieprocedure. De notaris stelt voor artikel 12 te herzien zoals hieronder weergegeven. Aan het eind van de vergadering van de ledenraad KBO-PCOB zal dan steeds worden geagendeerd of de ledenraden van de individuele verenigingen behoefte hebben aan ratificatie. Het bestuur KBO-PCOB richt zich op het belang van de federatieve vereniging. Het zou het besluitvormingsproces bovendien onnodig complex maken. De huidige formulering laat open om leden voor de beroepscommissie zowel binnen als buiten de beide verenigingen te zoeken. Voorstel nieuwe tekst artikel 12 van Algemeen reglement Artikel 12 Ratificatie besluiten Ledenraad KBO-PCOB 1. In artikel 8 van de Statuten van de Vereniging is bepaald dat de Ledenraad de volgende bevoegdheden heeft: a. het goedkeuren van het jaarplan en de begroting (op hoofdlijnen);

6 b. het goedkeuren van het jaarverslag; c. het goedkeuren van de jaarrekening; d. het vaststellen van de door de leden verschuldigde bedragen; e. het benoemen van de accountant; f. het goedkeuren van het meerjarenbeleidsplan en meerjarenbegroting; g. het vaststellen alsmede wijzigen van de Statuten en het Algemeen Reglement; h. het ontbinden van de vereniging; i. het verlenen van toestemming voor verstrekkende samenwerkingsverbanden waarbij bevoegdheden worden overgedragen. 2. Zowel de Ledenraad van de Unie KBO als de Ledenraad van de PCOB heeft de bevoegdheid om door de Ledenraad van de Vereniging genomen besluiten als bedoeld in lid 1 van dit artikel door haar eigen Ledenraad te laten ratificeren. Als een afzonderlijke Ledenraad van voormelde bevoegdheid tot ratificatie gebruik wenst te maken dient zij dit in de vergadering waarin het betreffende besluit aan de orde is kenbaar te maken aan de voorzitter van de Ledenraad. 3. Indien een afzonderlijke Ledenraad een door de Ledenraad van de KBO-PCOB genomen besluit uiteindelijk niet wenst te ratificeren, als zij van deze bevoegdheid gebruik heeft gemaakt, dient zij dit binnen twee weken na het door de Ledenraad van KBO-PCOB genomen besluit met redenen omkleed kenbaar te maken aan de Ledenraad van de KBO-PCOB en het Bestuur van de Vereniging. 4. Vervolgens zal het betreffende besluit na ontvangst van voormelde afwijzing opnieuw (in eventueel aangepaste vorm) worden geagendeerd op de eerstvolgende Ledenraadsvergadering van de KBO-PCOB. 5. Indien een afzonderlijke Ledenraad het besluit dan niet alsnog wenst te ratificeren dient zij dit binnen twee weken na het door de Ledenraad van KBO- PCOB genomen besluit met redenen omkleed kenbaar te maken aan de Beroepscommissie, de Ledenraad van de KBO-PCOB en het Bestuur van de Vereniging. 6. De Beroepscommissie zal alsdan binnen vier weken een bindend advies uit brengen aan de betreffende Ledenraad en de Ledenraad van de KBO-PCOB, welk bindend advies alle partijen hebben na te leven.

Algemeen Reglement KBO-PCOB Versie

Algemeen Reglement KBO-PCOB Versie Algemeen Reglement KBO-PCOB Versie 2016 09 09 Verantwoording Artikel 1 Krachtens het in artikel 14 van de statuten van KBO-PCOB bepaalde is er ter uitvoering en goed functioneren van de statuten van de

Nadere informatie

PROTESTANTS CHRISTELIJKE OUDEREN BOND

PROTESTANTS CHRISTELIJKE OUDEREN BOND LR1613 Heden, @, verschenen voor mij, mr. JOSEPHUS HENRICUS OOMEN, notaris met als plaats van vestiging s-hertogenbosch: 1. @, te dezen handelend als @ van de vereniging: UNIE KBO, gevestigd te s-hertogenbosch,

Nadere informatie

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap Brugdocument Algemeen In alle artikelen wordt bestuur vervangen door directeur/bestuurder, tenzij anders voorgesteld. Artikel 1: Naam Artikel 2: Zetel Artikel 3: Doel Artikel 4: Leden Artikel 5: Einde

Nadere informatie

Notitie ter aanvulling op en nadere uitwerking van de nota Contouren strategisch beleidsplan (Contourennota)

Notitie ter aanvulling op en nadere uitwerking van de nota Contouren strategisch beleidsplan (Contourennota) Notitie ter aanvulling op en nadere uitwerking van de nota Contouren strategisch beleidsplan 2015 2017 (Contourennota) Vereniging in een veranderende samenleving Bij de verdere doordenking van het voornemen

Nadere informatie

STATUTEN. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Woerden

STATUTEN. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Woerden STATUTEN Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Woerden december 2008 Naam Artikel 1 De Stichting draagt de naam: Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Zetel en duur Artikel 2 1.

Nadere informatie

Statuten Stichting Lucas Onderwijs

Statuten Stichting Lucas Onderwijs 1/6 Artikel 1 Naam, vestiging en duur a. De Stichting draagt de naam Stichting Lucas Onderwijs. De Stichting kan zich in en buiten rechte presenteren onder de naam Lucas. b. De Stichting heeft haar zetel

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT NOC*NSF. 1.1 In dit Reglement van het Bestuur van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd:

BESTUURSREGLEMENT NOC*NSF. 1.1 In dit Reglement van het Bestuur van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: BESTUURSREGLEMENT NOC*NSF Artikel 1 Definities 1.1 In dit Reglement van het Bestuur van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen Directeur : de statutair directeur, bedoeld in artikel

Nadere informatie

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Huishoudelijk Reglement van de Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Artikel 1 Doelstelling huishoudelijk reglement 1. Het huishoudelijk reglement regelt de nadere uitvoering van de statuten van de Huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C.

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C. bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie ons kenmerk: afdeling: WEB0704616/27 Economie bijlage(n): behandeld door: 2 (statenvoorstel + statuten)

Nadere informatie

- 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen.

- 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen. - 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen. Zaaknummer 2008S72525DO ALGEMENE BEPALINGEN a. bewonerscommissie: groep huurders van de Woningbouwvereeniging behorende tot één

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT LEDENRAAD. FidesWonen

HUISHOUDELIJK REGLEMENT LEDENRAAD. FidesWonen HUISHOUDELIJK REGLEMENT LEDENRAAD FidesWonen versie 3.0 Middelharnis, 24 mei 2018 Artikel 1 Lidmaatschap 1. Lid van de vereniging kunnen worden zij die de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt. 2.

Nadere informatie

Artikel 1 Naam en zetel De vereniging draagt de naam Hellevoets Effect en is gevestigd te Hellevoetsluis.

Artikel 1 Naam en zetel De vereniging draagt de naam Hellevoets Effect en is gevestigd te Hellevoetsluis. 1. STATUTEN. Tafeltennisvereniging Hellevoets Effect is opgericht op 20 augustus 1976 en ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer 40385017 Artikel 1 Naam

Nadere informatie

Presentatie Herzieningswet & statuten d.d 23 april 2015

Presentatie Herzieningswet & statuten d.d 23 april 2015 Presentatie Herzieningswet & statuten d.d 23 april 2015 Opdracht en uitgangspunten Opdracht op 6/11 door RvT Uitgangspunten: Behoud van de zelfstandigheid van de woningbouwvereniging Maarn Voldoen aan

Nadere informatie

REGLEMENT LEDENRAAD PGGM COOPERATIE U.A. 18 mei 2016

REGLEMENT LEDENRAAD PGGM COOPERATIE U.A. 18 mei 2016 REGLEMENT LEDENRAAD PGGM COOPERATIE U.A. 18 mei 2016 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Samenstelling... 3 3. Taken en bevoegdheden... 3 4. De voorzitter... 4 5. De secretaris... 4 6. Wijze van bijeenroeping

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Reglement van de Raad van Toezicht. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Reglement van de Raad van Toezicht Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) ARTIKEL 1 Samenstelling raad van toezicht 1. De Stichting Personeelspensioenfonds APG, hierna te noemen: het pensioenfonds,

Nadere informatie

Generale regeling voor stichtingen en besloten vennootschappen van de Protestantse Kerk in Nederland. als bedoeld in ordinantie 11-27-3

Generale regeling voor stichtingen en besloten vennootschappen van de Protestantse Kerk in Nederland. als bedoeld in ordinantie 11-27-3 Generale regeling voor stichtingen en besloten vennootschappen van de Protestantse Kerk in Nederland als bedoeld in ordinantie 11-27-3 Inhoudsopgave Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID

REGLEMENT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID REGLEMENT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID 1 De raad van toezicht Artikel 1 1. De Stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid, hierna te

Nadere informatie

STATUTEN Van de vereniging: Federatie van Assurantieclubs na statutenwijziging d.d. 13 december 2004

STATUTEN Van de vereniging: Federatie van Assurantieclubs na statutenwijziging d.d. 13 december 2004 NAAM, ZETEL EN DUUR STATUTEN Van de vereniging: Federatie van Assurantieclubs na statutenwijziging d.d. 13 december 2004 Artikel 1. 1.1. De naam van de vereniging is Federatie van Assurantieclubs. In deze

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement PCOB

Huishoudelijk Reglement PCOB Versie 22 maart 2016 Huishoudelijk Reglement PCOB Vastgesteld in de ledenraadvergadering 22-03-2016 1/13 Deel I Huishoudelijk Reglement Het Huishoudelijk Reglement is een nadere uitwerking van en aanvulling

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE UNIE VAN BAPTISTENGEMEENTEN IN NEDERLAND

STATUTEN VAN DE UNIE VAN BAPTISTENGEMEENTEN IN NEDERLAND STATUTEN VAN DE UNIE VAN BAPTISTENGEMEENTEN IN NEDERLAND Art. 1 Art. 2 Art. 3 Art. 4 Art. 5 Art. 6 Art. 7 Art. 8 Naam, duur en plaats van vestiging Grondslag Doel Leden, aspirant-leden en geassocieerde

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT. vastgesteld door de algemene vergadering op 18 april 2015

ALGEMEEN REGLEMENT. vastgesteld door de algemene vergadering op 18 april 2015 ALGEMEEN REGLEMENT vastgesteld door de algemene vergadering op 18 april 2015 HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Dit algemeen reglement is onlosmakelijk verbonden met de statuten van de Nederlandse Ski Vereniging. Al

Nadere informatie

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE OPENBAAR BASISONDERWIJS WEERT De raad der gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Weert van 10 februari 2004; overwegende,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING SGP-jongeren DEEL 1 REGELINGEN TEN AANZIEN VAN HET LANDELIJK BESTUUR Artikel 1 Functieverdeling De bestuursleden verdelen, met inachtneming van het bepaalde in

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement P10. Statuut: De regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de P10 en die door de gezamenlijke leden zijn vastgesteld.

Huishoudelijk Reglement P10. Statuut: De regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de P10 en die door de gezamenlijke leden zijn vastgesteld. Huishoudelijk Reglement P10 1. Begrippen en definities Statuut: De regels en bepalingen die ten grondslag liggen aan de P10 en die door de gezamenlijke leden zijn vastgesteld. Huishoudelijk reglement:

Nadere informatie

Toelichting bij het huishoudelijk reglement van ICF Nederland

Toelichting bij het huishoudelijk reglement van ICF Nederland Toelichting bij het huishoudelijk reglement van ICF Nederland Waarom een huishoudelijk reglement? Binnen een vereniging gelden regels. De meeste van die regels vloeien voort uit de wet (http://wetten.overheid.nl/bwbr0003045/2013-07-01

Nadere informatie

RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RSI-vereniging Stationsstraat 6b 3862 CG NIJKERK Pagina 1 van 5 Het lidmaatschap en het donateurschap Artikel 1. 1 Aanmelding voor het lidmaatschap geschiedt door

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Huurderbelangenvereniging De Sleutel

Huishoudelijk Reglement van de Huurderbelangenvereniging De Sleutel Huishoudelijk Reglement van de Huurderbelangenvereniging De Sleutel Artikel 1 Doelstelling huishoudelijk reglement 1. Het huishoudelijk reglement regelt de nadere uitvoering van de statuten van de vereniging

Nadere informatie

COÖPERATIE HSLNET U.A.

COÖPERATIE HSLNET U.A. COÖPERATIE HSLNET U.A. REGLEMENT LEDENRAAD Artikel 1: Samenstelling 1. De Ledenraad van de coöperatie bestaat uit minimaal 5 en maximaal 15 leden. Gestreefd wordt naar een evenredige verdeling van de leden

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur. Stichting Biblionet Groningen

Reglement Raad van Bestuur. Stichting Biblionet Groningen Reglement Raad van Bestuur Stichting Biblionet Groningen Blad 2 Reglement Raad van Bestuur Stichting Biblionet Groningen, gevestigd te Groningen 1 De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de

Nadere informatie

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging.

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging. Statuten Zoals vastgesteld door het Congres bijeen op 16 december 1990 te Wageningen; waarna verleden in een akte houdende de oprichting van de vereniging, op 4 januari 1991 te Amsterdam; en voor het laatst

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

Aanpassing statuten Bouwvereniging Woningzorg.! Informele verkenning 7 juni 2017! Philp van Oss, kandidaat-notaris

Aanpassing statuten Bouwvereniging Woningzorg.! Informele verkenning 7 juni 2017! Philp van Oss, kandidaat-notaris Aanpassing statuten Bouwvereniging Woningzorg! Informele verkenning 7 juni 2017! Philp van Oss, kandidaat-notaris Indeling 1. De vereniging in het algemeen 2. Bouwvereniging Woningzorg 3. Conclusie 4.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer Artikel 1 Krachtens het gestelde in artikel 10 van de Statuten heeft de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer, dit Huishoudelijk Reglement vastgesteld. Artikel 2 Doelstelling 1. De Seniorenraad stelt zich

Nadere informatie

Federatie NVVS FOSS SH-Jong, Huishoudelijk reglement (definitief) d.d

Federatie NVVS FOSS SH-Jong, Huishoudelijk reglement (definitief) d.d HUISHOUDELIJK REGLEMENT Dit huishoudelijk reglement is opgesteld op basis van het gestelde in artikel 16 van de statuten. In dit reglement zijn in aanvulling op de statuten spelregels opgenomen voor een

Nadere informatie

Reglement Raad van toezicht

Reglement Raad van toezicht Reglement Raad van toezicht Meerwegen scholengroep Stichting PCVOE Versie 1.1 Vastgesteld door de Raad van Toezicht op: 18 december 2017 Preambule Dit Reglement Raad van Toezicht is opgesteld conform de

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem

Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem Algemene bepalingen Artikel 1 In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: a. de vereniging: de Vereniging Samenwerkingsverband

Nadere informatie

S T A T U T E N Naam Artikel 1 Artikel 2 DOEL EN MIDDELEN Artikel 3 Artikel 4 LEDEN Artikel 5

S T A T U T E N Naam Artikel 1 Artikel 2 DOEL EN MIDDELEN Artikel 3 Artikel 4 LEDEN Artikel 5 S T A T U T E N Naam Artikel 1 De vereniging draagt de naam: Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars, bij afkorting genaamd: Po & Po. De vereniging is gevestigd te Amsterdam.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart

Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart 1. Oprichting Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart 1.1 De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) is opgericht op 17 december 1951. De Statuten zijn laatstelijk

Nadere informatie

STATUTEN FOTOCLUB WESTERKWARTIER

STATUTEN FOTOCLUB WESTERKWARTIER STATUTEN FOTOCLUB WESTERKWARTIER HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Naam en zetel 1. De vereniging draagt de naam Fotoclub Westerkwartier. 2. Zij is gevestigd in de gemeente Leek. Artikel 2 Duur

Nadere informatie

Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden

Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden Satuten van het Broederschap der Notariële Studenten te Leiden Naam, Zetel en Doel. Artikel 1. De vereniging draagt de naam: 'Broederschap der Notariële Studenten te Leiden' en is opgericht op twintig

Nadere informatie

rjc/phr/ / CONCEPT AKTE VAN OPRICHTING Vereniging Heerlijkheid Berkenrode Mr M.J. Meijer c.s., notarissen

rjc/phr/ / CONCEPT AKTE VAN OPRICHTING Vereniging Heerlijkheid Berkenrode Mr M.J. Meijer c.s., notarissen 1 CONCEPT AKTE VAN OPRICHTING Vereniging Heerlijkheid Berkenrode 2 Heden, @, verschenen voor mij, mr Rudolf Jan Cornelis van Helden, notaris te Amsterdam: 1. @ 2. @De comparanten verklaarden bij deze een

Nadere informatie

Statuten en Huishoudelijk reglement der Bachelor Students of International Studies

Statuten en Huishoudelijk reglement der Bachelor Students of International Studies Statuten en Huishoudelijk reglement der Bachelor Students of International Studies Algemene bepalingen Artikel 1. - Naam De vereniging draagt de naam: Bachelor Students of International Studies (afgekort

Nadere informatie

Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda

Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda Reglement Beroepscommissie Bestedingsplan Sportagenda Positie commissie In het proces van de jaarlijkse verdeling van Bestedingsplan Sportagendagelden, bestaande uit Lotto-, Mission- en VWS-gelden zijn

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V.

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. Datum: 11 mei 2015 Artikel 1. Definities AvA: Commissie: Reglement: RvB: RvC: Vennootschap: de algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

Directiestatuut. Directeur bestuurder Samenwerkingsverband VO Zuid Kennemerland

Directiestatuut. Directeur bestuurder Samenwerkingsverband VO Zuid Kennemerland Directiestatuut Directeur bestuurder Samenwerkingsverband VO Zuid Kennemerland Vastgesteld in de ledenraad op 26 maart 2014 PREAMBULE Dit directiestatuut is aanvullend op de in de Verenigingsstatuten verankerde

Nadere informatie

Reglement van de Financiële Commissie van NOC*NSF

Reglement van de Financiële Commissie van NOC*NSF Reglement van de Financiële Commissie van NOC*NSF 1. Inleiding 1.1. In dit Reglement van de Financiële Commissie van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen Directeur : de statutair

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE SSH

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE SSH REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE SSH ARTIKEL 1, BEGRIPSBEPALING Dit reglement verstaat onder: Corporatie : SSH Geschillencommissie : Geschillencommissie van SSH als bedoeld in art. 16 BBSH Directie

Nadere informatie

VERENIGING DORPSBELANGEN S-HEERENBROEK STATUTEN. NAAM, ZETEL EN DUUR.

VERENIGING DORPSBELANGEN S-HEERENBROEK STATUTEN. NAAM, ZETEL EN DUUR. VERENIGING DORPSBELANGEN S-HEERENBROEK STATUTEN. NAAM, ZETEL EN DUUR. Artikel 1. 1. De vereniging draagt de naam: VERENIGING DORPSBELANGEN S-HEERENBROEK. 2. De vereniging is gevestigd te s-heerenbroek.

Nadere informatie

DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM. Reglement. Raad van Toezicht. november 2018

DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM. Reglement. Raad van Toezicht. november 2018 DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM Reglement Raad van Toezicht november 2018 Vastgesteld door de RvT in de vergadering van 19 november 2018 Inleiding Binnen de Stichting Dierenopvangcentrum Amsterdam II (Stichting)

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Inleiding: Het huishoudelijk reglement bestaat uit regels waarin de organisatie van de vereniging nader is uitgewerkt, de rechten en verplichtingen van de leden

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan 1 januari 2015 Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit huishoudelijke reglement gelden de begripsomschrijvingen als opgenomen in artikel 1 van het reglement

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR 1. De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van Bestuur dient het belang van de

Nadere informatie

Bijlage 4. Huishoudelijk Reglement

Bijlage 4. Huishoudelijk Reglement Bijlage 4 Huishoudelijk Reglement INHOUDSOPGAVE 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden... 3 1.1 Leden hebben de hierna te noemen rechten en plichten.... 3 1.2 Vertegenwoordiging... 3 1.3

Nadere informatie

AANSLUITINGSOVEREENKOMST

AANSLUITINGSOVEREENKOMST 1 AANSLUITINGSOVEREENKOMST ONDERGETEKENDEN: 1. Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland, kantoorhoudende te u, ingeschreven in het handelsregister onder nummer u; hierna ook te noemen:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. PREAMBULE De coöperatie is opgericht op 16 oktober 2015 bij notariële akte verleden voor notaris mr. Antje de Vries. Dit Huishoudelijk

Nadere informatie

Hieronder volgt een concepttekst van de beoogde statuten van de nieuwe huurdersvereniging in Zuid. De notaris maakt op basis hiervan een

Hieronder volgt een concepttekst van de beoogde statuten van de nieuwe huurdersvereniging in Zuid. De notaris maakt op basis hiervan een Hieronder volgt een concepttekst van de beoogde statuten van de nieuwe huurdersvereniging in Zuid. De notaris maakt op basis hiervan een rechtsgeldige tekst. In de linkerkolom is aangegeven wat in het

Nadere informatie

Leeswijzer bij concept statuten Coöperatie Royal FloraHolland U.A.

Leeswijzer bij concept statuten Coöperatie Royal FloraHolland U.A. Leeswijzer bij concept statuten Coöperatie Royal FloraHolland U.A. Datum 19 april Coöperatie Royal FloraHolland U.A. Legmeerdijk 313, 1431 GB Aalsmeer Postbus 1000, 1430 BA Aalsmeer KvK 34284016 T +31

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA Reglement Raad van Toezicht SPA Versie 1 juli 2016 ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen. 2. Beëindiging lidmaatschap. 3. Algemene Leden Vergadering

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen. 2. Beëindiging lidmaatschap. 3. Algemene Leden Vergadering 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: december 2016 Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen 2. Beëindiging lidmaatschap 3. Algemene Leden Vergadering 4. Bestuur 5. Commissies 6. Handboek voor de

Nadere informatie

Protocol van de Expertcommissies van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Vastgesteld op 7 september 2017 Versie 20 september 2017

Protocol van de Expertcommissies van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Vastgesteld op 7 september 2017 Versie 20 september 2017 Protocol van de Expertcommissies van Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs Vastgesteld op 7 september 2017 Versie 20 september 2017 1 Inleiding 1.1 Dit Protocol is een Protocol als bedoeld in

Nadere informatie

Raad van Toezicht Quickscan en checklist

Raad van Toezicht Quickscan en checklist Raad van Toezicht Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Raad van Toezicht (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1. Hoe

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden

Huishoudelijk Reglement. 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden Huishoudelijk Reglement 1 Explicitering van de rechten en plichten van leden 1.1 Leden hebben de hierna te noemen rechten en plichten. Bij toetreding als lid hebben zij het recht een exemplaar van de statuten

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Algemeen. Naam, zetel en duur. Artikel 1

Algemeen. Naam, zetel en duur. Artikel 1 Algemeen De Stichting is opgericht vijf februari negentienhonderd drieënzeventig.(05-02-1973) Het algemeen bestuur van de Stichting heeft in de vergadering gehouden op 30 maart 2005, met inachtneming van

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

Voorstel wijziging Statuten:

Voorstel wijziging Statuten: Voorstel wijziging Statuten: Artikel 1 lid 1 wordt gewijzigd en komt te luiden als volgt: "1. De Vereniging draagt de naam: Vereniging Industriële Raad voor de Olie- en Gasindustrie en Offshore Renewable

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Novak Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren 1 april 2014 1 Huishoudelijk reglement Novak Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN VERSIE 28 APRIL 2015 Definities Op dit reglement zijn de begripsbepalingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds Openbare

Nadere informatie

Betreft: Voorstel tijdelijke aanpassing managementstatuut d.d

Betreft: Voorstel tijdelijke aanpassing managementstatuut d.d Aan: Van: Bestuurscommissie Winkler Prins Ferdinand Vinke, centraal directeur Betreft: Voorstel tijdelijke aanpassing managementstatuut d.d. 11-11-2010 Datum: 11 juni 2012 Status: Besluitvorming vergadering

Nadere informatie

Statuten van Squash Bond Nederland

Statuten van Squash Bond Nederland van Squash Bond Nederland NAAM EN ZETEL Artikel 1 1. De vereniging draagt de naam: SQUASH BOND NEDERLAND (SBN) (hierna te noemen de Bond) 2. Zij heeft haar zetel in Zoetermeer. DOEL Artikel 2 1. De Bond

Nadere informatie

KNPV. Afdeling Limburg. 19 mei 2014

KNPV. Afdeling Limburg. 19 mei 2014 KNPV Afdeling Limburg 19 mei 2014 Informatie verenigingsrecht Verenigingen zijn aangesloten bij KNPV. Worden erkend door bestuur afdeling. (11/3 statuten) Doel moet gelijk zijn aan doel KNPV. 4/1 en 2

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester. 1. De Bestuurstaak

Reglement voor de Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester. 1. De Bestuurstaak Reglement voor de Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester 1. De Bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de Stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van

Nadere informatie

Bestuurs- en directiereglement

Bestuurs- en directiereglement Versie: 1.0 Datum: 7 mei 2015 Bestuurs- en directiereglement 1. Begripsbepalingen a. Stichting: Stichting SecureFeed; b. Statuten: de Statuten van de Stichting, zoals vastgesteld op 24 juni 2014; c. Bestuur:

Nadere informatie

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden 1 STATUTENWIJZIGING JURIDISCHE FACULTEIT DER AMSTERDAMSCHE STUDENTEN Heden, [*], verscheen voor mij, mr. Cornelia Holdinga, notaris te Amsterdam: [*]. De comparant verklaarde ter uitvoering van een besluit

Nadere informatie

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 - begrippen Bestuur : bestuur van de RPO zoals bedoeld in artikel 2.60b van de Mediawet; Bestuurder : lid en tevens voorzitter van het Bestuur; Raad van

Nadere informatie

Tekst statuten PCOB na statutenwijziging d.d. 6 april 2016 ten overstaan van mr P. Pieltjes, notaris te Nunspeet

Tekst statuten PCOB na statutenwijziging d.d. 6 april 2016 ten overstaan van mr P. Pieltjes, notaris te Nunspeet 1 Tekst statuten PCOB na statutenwijziging d.d. 6 april 2016 ten overstaan van mr P. Pieltjes, notaris te Nunspeet NAAM EN ZETEL Artikel 1. 1. De vereniging draagt de naam: Protestants Christelijke Ouderen

Nadere informatie

Voorlegger. LR1603.Voorlegger invulling vacature(s) Landelijk Bestuur

Voorlegger. LR1603.Voorlegger invulling vacature(s) Landelijk Bestuur Voorlegger Onderwerp Verantwoordelijke Aanleiding Korte inhoud Voorgesteld besluit Procedure vacature(s) landelijk bestuur Landelijk bestuur Er is per direct een vacature ontstaan door het vertrek van

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Reglement van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Reglement van het Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Versie: 1 januari 2018 SAMENSTELLING Artikel 1 1. Het verantwoordingsorgaan bestaat uit 7 leden, waarvan 2 leden

Nadere informatie

ONTWERP Huishoudelijk reglement 2007 Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee

ONTWERP Huishoudelijk reglement 2007 Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee ONTWERP Huishoudelijk reglement 2007 Landelijke Vereniging tot behoud van de Waddenzee Het lidmaatschap van de vereniging ingevolge hoofdstuk 2 van de Statuten Artikel 1: Categorieën 1. De vereniging kent

Nadere informatie

2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES

2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES 2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES STATUTEN Naam en zetel Artikel 1. De stichting draagt de naam: Stichting Prioriteitsaandelen

Nadere informatie

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan.

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Hunter Douglas Reglement voor het Verantwoordingsorgaan 1. Het bestuur legt verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid, de wijze waarop het beleid is uitgevoerd

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUUR LOKAAL FONDS HENGELO

REGLEMENT BESTUUR LOKAAL FONDS HENGELO REGLEMENT BESTUUR LOKAAL FONDS HENGELO ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding over

Nadere informatie

Concept. Statuten, Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN)

Concept. Statuten, Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN) Concept Statuten, Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN) Artikel 1 NAAM en ZETEL 1. De vereniging draagt de naam: Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN) 2. De vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd.

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Bestuur (Beleid)

Reglement voor de Raad van Bestuur (Beleid) De Raad van Bestuur van de stichting Van Neynselgroep, gevestigd te s-hertogenbosch, besluit, met inachtneming van de statuten van de stichting zoals gewijzigd bij akte tot statutenwijziging op 28 december

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Stichting Koninklijke Visio. 1 De bestuurstaak. 2 Verantwoording en verantwoordelijkheid

Reglement Raad van Bestuur Stichting Koninklijke Visio. 1 De bestuurstaak. 2 Verantwoording en verantwoordelijkheid Reglement Raad van Bestuur Stichting Koninklijke Visio 1 De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van Bestuur

Nadere informatie

Notitie toezicht openbaar onderwijs

Notitie toezicht openbaar onderwijs Notitie toezicht openbaar onderwijs 1. Taak/verantwoordelijkheid gemeente...1 2. Taakafbakening met Centrum financiële instellingen...1 3. Probleemstelling...2 4. Verbetervoorstellen...2 5. Conclusie en

Nadere informatie

Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het reglement 2. Artikel 3 Inrichting en samenstelling 2

Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het reglement 2. Artikel 3 Inrichting en samenstelling 2 Reglement Directeurenoverleg SWV VO 30-06 INHOUD Vaststellingsdatum reglement Directeurenoverleg Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het reglement 2 Artikel 3 Inrichting

Nadere informatie

Communicatieplan MR Triangel

Communicatieplan MR Triangel Communicatieplan MR Triangel Voorwoord In de MR wordt gediscussieerd over onderwerpen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor leerlingen en ouders. Om adviezen te formuleren en instemming te verlenen,

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Stichting Pensioenfonds Equens Werkgever Equens SE Bestuur Het bestuur van het Fonds Verantwoordingsorgaan Het

Nadere informatie

Verordening Rekenkamer Utrecht (2013)

Verordening Rekenkamer Utrecht (2013) Verordening Rekenkamer Utrecht (2013) De raad van de gemeente Utrecht; gelet op de artikelen 81a en 182 t/m 185 Gemeentewet; BESLUIT vast te stellen de volgende VERORDENING Rekenkamer Utrecht 2013 Artikel

Nadere informatie

Statuten Roller Derby Vereniging Parliament of Pain

Statuten Roller Derby Vereniging Parliament of Pain Statuten Roller Derby Vereniging Parliament of Pain Artikel 1 Naam en zetel 1.1. De naam van de vereniging is Den Haag Roller Derby League The Parliament of Pain. 1.2. De vereniging is gevestigd in de

Nadere informatie

Naam en zetel. De vereniging draagt de naam SPOORWEG SPORTVERENIGING VENLO, afgekort S.S.V. Zij is gevestigd te Venlo. Duur.

Naam en zetel. De vereniging draagt de naam SPOORWEG SPORTVERENIGING VENLO, afgekort S.S.V. Zij is gevestigd te Venlo. Duur. Statuten Spoorweg Sportvereniging Venlo (Notarieel bekrachtigd op 9 juni 1999) (artikel 01 t/m 19) 1 e wijziging art. 11 met ingang van 25 maart 2011. 2 e wijziging art. 5+6+7 met ingang van 30 maart 2012.

Nadere informatie

Vereniging van Gelderse Gemeenten, tevens Afdeling Gelderland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Vereniging van Gelderse Gemeenten, tevens Afdeling Gelderland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vereniging van Gelderse Gemeenten, tevens Afdeling Gelderland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. STATUTEN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 De vereniging draagt de naam Vereniging van Gelderse Gemeenten,

Nadere informatie

STATUTEN NEDERLANDS INSTITUUT VOOR BIOLOGIE

STATUTEN NEDERLANDS INSTITUUT VOOR BIOLOGIE STATUTEN NEDERLANDS INSTITUUT VOOR BIOLOGIE NAAM EN ZETEL Artikel 1 1. De vereniging draagt de naam: Nederlands Instituut voor Biologie (bij afkorting: NIBI), 2. Zij heeft haar zetel in de gemeente Utrecht.

Nadere informatie

Reglement bezwaar en beroep

Reglement bezwaar en beroep Reglement bezwaar en beroep Ingangsdatum en versie: 17 juni 2013, versie 1 Dit reglement fungeert als het in de statuten aangehaalde Reglement Bezwaar- en Beroepsprocedures Register Preventieassistenten.

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol),

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), zoals ter besluitvorming voor te leggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders te

Nadere informatie

OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden

OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden Zaaknummer: @ OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden (@) Op @ verscheen voor mij, @, notaris te @: @ hierna te noemen: 'de oprichter'. De verschenen persoon verklaarde bij deze akte een stichting

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie