PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld!"

Transcriptie

1 PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 5 JUNI 2016 Bijbelgedeelte: 1 Samuël 13:1-15 (NBV) Prediker: Marco van Delft Beproef geduld! 1 Saul was dertig jaar oud toen hij koning werd. Twee jaar was hij koning van Israël. 2 Saul had drieduizend Israëlieten uitgekozen. Tweeduizend waren met hem gelegerd bij Michmas en het gebergte van Betel; duizend lagen er met Jonatan bij Gibea in Benjamin. De rest van het volk werd teruggestuurd naar huis. 3 Jonatan versloeg de Filistijnse wachtpost in Gibea, en dat kwam de Filistijnen ter ore. Saul liet in heel het land de ramshoorn blazen en rondzeggen: Hebreeën, luister: 4 Israël heeft de Filistijnen vernederd doordat Saul een van hun wachtposten verslagen heeft! Het volk werd opgeroepen om zich in Gilgal bij Saul aan te sluiten. 5 De Filistijnen verzamelden hun troepen om tegen Israël ten strijde te trekken. Met drieduizend strijdwagens en zesduizend paarden, en voetvolk zo talrijk als zandkorrels aan de zee trokken ze op en legerden zich bij Michmas, ten oosten van Bet-Awen. 6 Het leger van de Israëlieten werd teruggedreven en de soldaten zagen dat ze in het nauw kwamen. Daarom verscholen de mannen zich in grotten, spelonken en rotsholen, in grafkamers en waterputten. 7 Ook waren er Hebreeën die de Jordaan overstaken naar Gad en Gilead. Ondertussen bevond Saul zich nog steeds in Gilgal en de manschappen daar wachtten in angst en beven op wat er komen zou. 8 Hij wachtte daar zeven dagen op Samuël, zoals de afspraak was, maar toen Samuël niet kwam opdagen, begonnen zijn soldaten hem in de steek te laten. 9 Toen beval Saul: Breng mij de offerdieren. Hij droeg zelf het brandoffer op, 10 en hij was nauwelijks klaar, of daar kwam Samuël aan. Saul ging hem tegemoet om hem te begroeten, 11 maar Samuël zei: Wat hebt u gedaan? Saul antwoordde: Wat moest ik doen? Ik merkte dat mijn soldaten me in de steek begonnen te laten en u kwam niet op de afgesproken tijd. De Filistijnen liggen al bij Michmas 12 en ik dacht bij mezelf: Nu zullen de Filistijnen me hier in Gilgal aanvallen zonder dat ik de HEER mild heb gestemd. Toen heb ik het erop gewaagd en zelf het brandoffer opgedragen. 13 Hoe hebt u zo dom kunnen doen? vroeg Samuël. Waarom hebt u zich niet gehouden aan het gebod dat de HEER, uw God, u heeft opgelegd? Dan had de HEER uw koningschap over Israël nu voor altijd bestendigd. 14 Maar nu zal uw koningschap niet standhouden. De HEER zal een man naar zijn hart zoeken en hém aanstellen tot vorst over zijn volk, want u hebt u niet gehouden aan wat de HEER u bevolen heeft. 15 Daarop verliet Samuël Gilgal en ging naar Gibea in Benjamin. *******************

2 Deze zondag vanuit het Oude Testament een voorbeeld van de ongeduldige koning Saul die niet het geduld kon opbrengen om te wachten op de profeet Samuël. Saul koos voor een alternatieve oplossing ( ik dacht bij mezelf...,vers 12). De consequenties van zijn ongeduld zijn groot. Hij deed zowel zichzelf als zijn volk waarvoor hij verantwoordelijk was, tekort. In het Nieuwe Testament zien we geduld als een vrucht van de Geest: Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. (Galaten 5: 22-23) Marco zei daarover: Als niemand meer achter je staat en God onzichtbaar is, juist dan heb je de vrucht van de Geest (extra) nodig. Als die vrucht rijpt in je leven, leer je niet 'bij jezelf te denken', maar om bij de Heer te rade te gaan, op Hem te vertrouwen. Hij kwam daarmee bij de kerngedachte van de preek: het zaaien, wortelen, stevig staan, stormen trotseren in het besef dat groei langzaam gaat. Wij leven in een wereld die de indruk wekt dat alles maakbaar, voorradig en direct beschikbaar is. Het is behoorlijk bepalend voor hoe we ons leven inrichten. Deze geest van 'alles, nu' kruipt gemakkelijk onder onze huid en beïnvloedt ons geestelijk leven. Tegelijk is het iets van alle tijden, zo blijkt uit 1 Samuël 13. De mens vindt het over het algemeen niet eenvoudig om geduld op te brengen in moeilijke situaties. We houden niet van vervelend of bedreigend. Toch zijn juist de moeilijke omstandigheden de momenten waarin we de meeste groei kunnen doormaken. Niet voor niets zegt Paulus: we prijzen ons zelfs gelukkig onder alle ellende, omdat we weten dat ellende tot volharding leidt, volharding tot betrouwbaarheid, en betrouwbaarheid tot hoop. Deze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de Heilige Geest, die ons gegeven is. (Romeinen 5:3-5). In een Engelse vertaling wordt het woord 'character' gebruikt. Geduld is een vrucht van de Geest. Toch ook mogen we de momenten waarop ons geduld beproefd wordt precies in de beproeving leren en oefenen. Zo spreekt Hebreeën 6:15 letterlijk over 'geduld oefenen'. Geduld is meer dan wachten, de originele tekst heeft de betekenis van: volhouden, doorzetten, juist als het moeilijk wordt. In de preek gebruikte Marco van Delft het 'testbeeld' van de TV met de bekende woorden 'even geduld' als een oefening in geduld. Eerst met een aftellende klok (even geduld, maar je ziet hoe kort het nog maar duurt), maar toen de teller de nul had bereikt, bleef het beeld staan, gebeurde er niets en werd het (ongemakkelijk) onzeker hoe lang 'de toestand' nog zou duren.

3 Neem tijd om - in stilte - naar boven te halen wat jou in de dienst heeft geraakt en hoe God daarin tot je heeft gesproken. Mocht je tijdens de dienst aantekeningen hebben gemaakt, neem ze erbij. Vragen om met elkaar te delen in de huiskring: 1. Wat heeft je geraakt in de dienst? Hoe heeft God daarin tot je gesproken? 2. De Bijbel spreekt over 'geduld oefenen'. Zie jij bepaalde situaties in je leven als een 'oefening in geduld'? Zo ja, geef een voorbeeld daarvan. Zo nee, zou je die uitdaging aan willen gaan en zou je ook al weten welke situaties voor jou een oefening kunnen gaan worden? Herken je daarin iets van Marco's kerngedachte van zaaien, wortelen, stevig staan, stormen trotseren en langzame groei? 3. Het ongeduld van koning Saul werd ingegeven door de externe druk (van het leger der Filistijnen) en de interne druk (van zijn eigen, deserterende soldaten). Hij dreigde daarmee de controle te verliezen. Wat zijn externe factoren die jou ongeduldig maken? Heeft dat ook te maken met verlies van controle? 4. Geduld heeft veel met vertrouwen in God te maken. Waar wij zaken niet onder controle hebben, heeft God dat wel. Als we geloven in 'Jezus en Jezus alleen', dan weten we dat Hij alles onder controle heeft. Hij beloofde ons immers: Mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde Zie, Ik ben met je. (Mattheus 28:19,20). Herken je het dat je in bepaalde situaties juist dan de vrucht van de Geest (extra) nodig had om niet 'bij jezelf te denken', maar om bij de Heer te rade te gaan, op Hem te vertrouwen? Hoe zou je elkaar in de huiskring kunnen helpen Jezus meer te vertrouwen voor alles wat er in je leven speelt, inclusief de situaties waar je geduld beproefd wordt? Gebed om samen de kring mee te eindigen: Dank U, Here, voor Uw Geest die in ons Zijn vrucht van geduld wil doen groeien. Geef ons de genade om geduld te mogen oefenen. In Jezus' naam, amen.

4 OVER PREEK DOOR DE WEEK+ Misschien ben je al gewend om Preek door de Week (PddW) te ontvangen, de dagelijkse overdenking van maandag t/m zaterdag. Deze persoonlijke overdenkingen voor doordeweek zijn gebaseerd op de preek van de zondag daarvoor in De Meerkerk. Voor hen die deze zondag moesten missen is de preek, alsook de hele dienst, beschikbaar op onze website. Dit seizoen willen we de zondagse dienst ook nemen als basis voor onze Meerkerkhuiskringen. Inspiratie daartoe vinden we aan het slot van Handelingen 2. We lezen daar over de eerste christenen dat zij dagelijks in de tempel bijeenkwamen en vervolgens hun leven deelden van huis tot huis. Tempel en huis lagen in elkaars verlengde. Wat in de tempel geleerd en beleefd werd, kreeg verdieping en uitwerking thuis en vice versa. Dat thuis, zo lezen we, was niet alleen een individuele verwerking en verdieping. Integendeel. Wat gezamenlijk in de tempel beleefd werd, kreeg gezamenlijk een vervolg aan huis. De eerste christengemeente was een leefgemeenschap die dagelijks met elkaar optrok in de tempel en aan huis. Bij ons westerse christenen, 2000 jaar later in Nederland, is er weinig over van het leven als dagelijkse gemeenschap van tempel en huis. Toch doen we ons best om er iets van te proeven. Op zondag in de diensten. Doordeweeks in de huiskringen. Met Preek door de Week+ willen we een handreiking geven voor het gemeenschapsleven als huiskring. PddW+ geeft net als PddW handreikingen om verder aan de slag te gaan met de zondagse boodschap. PddW voor in je persoonlijke stille tijd. PddW+ voor samen in je huiskring. Waarbij natuurlijk gezegd moet worden dat het individuele en gezamenlijke leven elkaar versterkt en net als bij de eerste christenen niet te scheiden is. Zo wordt de zondag en de week met elkaar verbonden, individueel en gezamenlijk. De zondagse dienst speelt daarbij een centrale rol. Het is het begin van de week, persoonlijk en gezamenlijk. Het samenzijn als gemeente is als een steen die op zondag in het water valt en golven maakt die doorwerken in de week die volgt. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar op de kring de vraag zouden stellen: Hoe heeft God tot je gesproken afgelopen zondag in de dienst? In het beeld van de steen en het water: wat heeft je geraakt en hoe hebben de golven doorgewerkt in je hart en leven? Als we op deze manier de zondag gaan beleven en de boodschap van God tot ons nemen, komt ieder voorbereid naar de huiskring. Je hebt in de dienst iets ontvangen wat je meeneemt in je hart. En wellicht heb je aantekeningen gemaakt van dingen die je geraakt hebben en die je opgeschreven hebt voor verdere doordenking. Thuisgekomen na de zondagse dienst ligt deze PddW+ in je mailbox. En op maandag komt de eerste PddW. Zo kan het zondagse samenzijn een verdere uitwerking krijgen en kan God verder tot Zijn doel komen, met jou maar ook door jou heen naar je geloofsgenoten in de huiskring, en vice versa. Zo wordt de kring meer kring van delen wat God in onze levens doet, net als in Handelingen 2. Tempel en huis liggen dan inderdaad in elkaars verlengde.

5 Hiervoor vind je de PddW+ voor deze week om mee aan de slag te gaan. Het zal misschien nog even wennen zijn. Maar Gods Geest is ons nabij. We mogen verwachtingsvol zijn. Heel veel zegen met en voor elkaar! NB Mocht je onverhoopt de dienst niet hebben kunnen bijwonen en deze ook niet op de website bekeken hebben, vraag een van je kringleden om je bij te praten. Elkaar op deze manier helpen zal het samen van de huiskring dienen. Naast het gebruik in de huiskring is PddW+ ook geschikt voor momenten waarop je je geloof wilt delen met anderen buiten je huiskring. Bijvoorbeeld met je partner of kinderen, met je vrienden, in je bedieningsteam in de kerk of met een paar collega s op je werk. Als Meerkerk hopen we dat PddW+ een aanvullende hulp is voor verdere geloofsverdieping en de uitwerking daarvan in het samen gemeente zijn. Ontvang je nog geen PddW? Abonneer je dan gratis via onze website en ontvang samen met PddW (maandag t/m zaterdag) ook PddW+ (zondag).

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016 PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016 Thema: Opdat... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 3: 14-17 (NBG'51) 30 Jezus heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen van Zijn discipelen gedaan,

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 18 december 2016

Preek door de week+ Zondag 18 december 2016 Preek door de week+ Zondag 18 december 2016 Prediker: Patrick van der Laan Titel: Titel: Vol verwachting. Bijbeltekst: Jeremia 31: 31-33 (NBV) 31 De dag zal komen-spreekt de HEER dat Ik met het volk van

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 13 november Titel: Toen ik aan het bidden was Spreker: Joop Strietman Bijbeltekst: Handelingen 22:17-22 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 13 november Titel: Toen ik aan het bidden was Spreker: Joop Strietman Bijbeltekst: Handelingen 22:17-22 (NBV) Preek door de week+ Zondag 13 november 2016 Titel: Toen ik aan het bidden was Spreker: Joop Strietman Bijbeltekst: Handelingen 22:17-22 (NBV) 17 Later, toen ik terug was in Jeruzalem en in de tempel aan

Nadere informatie

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen:

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: Preek door de week+ Zondag 6 november 2016 Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: NBV: Wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen

Nadere informatie

Preek door de week + Zondag 30 oktober 2016

Preek door de week + Zondag 30 oktober 2016 Preek door de week + Zondag 30 oktober 2016 Thema: Bidden als lifestyle Spreker: Evert Jan Ouweneel Bijbeltekst: Matteüs 6:26-32) Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 26 maart Prediker: Wigle Tamboer Titel: Hij heeft zijn leven voor de kerk gegeven Bijbellezing: Efeze 5:25-27 (GNB98)

Preek door de week+ Zondag 26 maart Prediker: Wigle Tamboer Titel: Hij heeft zijn leven voor de kerk gegeven Bijbellezing: Efeze 5:25-27 (GNB98) Preek door de week+ Zondag 26 maart 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Hij heeft zijn leven voor de kerk gegeven Bijbellezing: Efeze 5:25-27 (GNB98) Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus zijn kerk

Nadere informatie

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Steek over en help ons Bijbelteksten: Handelingen 16: 8-10 en Filippenzen 1: 3-6, 9-11 (beide uit GNB96)

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Steek over en help ons Bijbelteksten: Handelingen 16: 8-10 en Filippenzen 1: 3-6, 9-11 (beide uit GNB96) Preek door de week+ Zondag 12 februari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Steek over en help ons Bijbelteksten: Handelingen 16: 8-10 en Filippenzen 1: 3-6, 9-11 (beide uit GNB96) 8 Ze zetten hun tocht

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 17 januari 2017

Preek door de week+ Zondag 17 januari 2017 Preek door de week+ Zondag 17 januari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Blijf in mijn buurt, dan zul je gelukkig zijn Bijbeltekst: Spreuken 8: 32-34 (BGT) Luister daarom goed naar mij! Ik ben Wijsheid.

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 22 januari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Op eigen benen staan Bijbeltekst: Johannes 4:34 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 22 januari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Op eigen benen staan Bijbeltekst: Johannes 4:34 (NBV) Preek door de week+ Zondag 22 januari 2017 Prediker: Patrick van der Laan Titel: Op eigen benen staan Bijbeltekst: Johannes 4:34 (NBV) Maar Jezus zei: Mijn voedsel is: de wil doen van Hem die Mij gezonden

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 16 OKTOBER 2016

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 16 OKTOBER 2016 PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 16 OKTOBER 2016 Thema: Aan tafel Spreker: Peter Kos Bijbeltekst: 2 Samuël 9: 1-13 (NBV) 1 David vroeg: Is er nog iemand over van de familie van Saul? Die zal ik dan goed behandelen,

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 16 april 2017 Pasen. Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wat zoek je? Bijbellezing: Lukas 24:1-8 (BGT)

Preek door de week+ Zondag 16 april 2017 Pasen. Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wat zoek je? Bijbellezing: Lukas 24:1-8 (BGT) Preek door de week+ Zondag 16 april 2017 Pasen Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wat zoek je? Bijbellezing: Lukas 24:1-8 (BGT) 1 Op zondagochtend gingen de vrouwen heel vroeg naar het graf. Ze hadden de olie

Nadere informatie

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wees in Jezus geworteld en bouw op Hem Bijbelteksten: Psalm 1 (GNB96) en Kolossenzen 2: 6,7 (GNB96)

Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wees in Jezus geworteld en bouw op Hem Bijbelteksten: Psalm 1 (GNB96) en Kolossenzen 2: 6,7 (GNB96) Preek door de week+ Zondag 29 januari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Wees in Jezus geworteld en bouw op Hem Bijbelteksten: Psalm 1 (GNB96) en Kolossenzen 2: 6,7 (GNB96) Psalm 1 (GNB96) 1 Gelukkig

Nadere informatie

Prediker: Christiaan Vos Titel: Gezegend om te Zegenen Bijbellezingen: Johannes 20:1-8, 2 Timoteüs 2:2 en 1 Korintiërs 15: 1-11 (NBV)

Prediker: Christiaan Vos Titel: Gezegend om te Zegenen Bijbellezingen: Johannes 20:1-8, 2 Timoteüs 2:2 en 1 Korintiërs 15: 1-11 (NBV) Preek door de week+ Zondag 30 april 2017 Prediker: Christiaan Vos Titel: Gezegend om te Zegenen Bijbellezingen: Johannes 20:1-8, 2 Timoteüs 2:2 en 1 Korintiërs 15: 1-11 (NBV) Johannes 20: 1-8 1 Vroeg op

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 27 november 2016

Preek door de week+ Zondag 27 november 2016 Preek door de week+ Zondag 27 november 2016 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Geraakt, geroepen en gedreven Bijbelgedeelte: 2 Korintiërs 5 : 14-21 (NBV) 14 Wat ons drijft is de liefde van Christus, omdat

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 12 maart 2017

Preek door de week+ Zondag 12 maart 2017 Preek door de week+ Zondag 12 maart 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: We moeten alles doen wat God van ons wil Bijbellezingen: Mattheus 3:13-17 (GNB) 13 Jezus ging van Galilea naar de Jordaan om zich

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 7 mei Prediker: Wigle Tamboer Titel: Saul, Saul, waarom vervolg je Mij? Bijbellezingen: Handelingen 9:1-19 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 7 mei Prediker: Wigle Tamboer Titel: Saul, Saul, waarom vervolg je Mij? Bijbellezingen: Handelingen 9:1-19 (NBV) Preek door de week+ Zondag 7 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Saul, Saul, waarom vervolg je Mij? Bijbellezingen: Handelingen 9:1-19 (NBV) 1 Intussen bedreigde Saulus de leerlingen van de Heer nog

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 19 februari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Bouwval gezocht! Bijbellezing: Lucas 6: (NBV)

Preek door de week+ Zondag 19 februari Prediker: Patrick van der Laan Titel: Bouwval gezocht! Bijbellezing: Lucas 6: (NBV) Preek door de week+ Zondag 19 februari 2017 Prediker: Patrick van der Laan Titel: Bouwval gezocht! Bijbellezing: Lucas 6: 47-49 (NBV) Ik zal jullie vertellen op wie degene lijkt die bij me komt, naar mijn

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 5 februari Prediker: Wigle Tamboer Titel: geschapen om goede werken te doen Bijbelteksten: Efeze 2: 8-10 (NBG51)

Preek door de week+ Zondag 5 februari Prediker: Wigle Tamboer Titel: geschapen om goede werken te doen Bijbelteksten: Efeze 2: 8-10 (NBG51) Preek door de week+ Zondag 5 februari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: geschapen om goede werken te doen Bijbelteksten: Efeze 2: 8-10 (NBG51) 8 Want door genade zijt gij behouden, door het geloof, en

Nadere informatie

Hoe groot was het leger van Saul in de tijd van vrede en hoe was de organisatie?

Hoe groot was het leger van Saul in de tijd van vrede en hoe was de organisatie? Inval van de Filistijnen en Saul brengt een offer. Hoe groot was het leger van Saul in de tijd van vrede en hoe was de organisatie? 1 Samuel 13:2 2 Toen koos Saul drieduizend man uit Israël voor zich uit.

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 11 december 2016

Preek door de week+ Zondag 11 december 2016 Preek door de week+ Zondag 11 december 2016 Prediker: Lauran Bethell Titel: Wat kunnen we leren van Rachab? Bijbeltekst: Mattheüs 1: 5-6 (NBV): Salmon verwekte Boaz bij Rachab, Boaz verwekte Obed bij Ruth,

Nadere informatie

Prediker: Remy Splinter Titel: Midden in de samenleving Bijbellezingen: Mattheus 5:13-16, 1 Petrus 2:4-12, (beiden NBV)

Prediker: Remy Splinter Titel: Midden in de samenleving Bijbellezingen: Mattheus 5:13-16, 1 Petrus 2:4-12, (beiden NBV) Preek door de week+ Zondag 5 maart 2017 Prediker: Remy Splinter Titel: Midden in de samenleving Bijbellezingen: Mattheus 5:13-16, 1 Petrus 2:4-12, 21-25. (beiden NBV) Mattheüs 5: 13-16 13 Jullie zijn het

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 9 april Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Gezegend, geroepen en betrokken Bijbellezing: Efeziërs 4: 7-16 (NBV)

Preek door de week+ Zondag 9 april Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Gezegend, geroepen en betrokken Bijbellezing: Efeziërs 4: 7-16 (NBV) Preek door de week+ Zondag 9 april 2017 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: Gezegend, geroepen en betrokken Bijbellezing: Efeziërs 4: 7-16 (NBV) 7 Aan ieder van ons is genade geschonken naar de maat waarmee

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

***************************************************************************** ZONDAG 13 MEI 2018

***************************************************************************** ZONDAG 13 MEI 2018 PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Behalve in de huiskringen is de PddW+ ook geschikt voor momenten waarop je je geloof wilt

Nadere informatie

Prediker: Dr. Dirk Jongkind Titel: Begrijp je wat je leest? Bijbellezingen: Jesaja 53: 1-10 (BGT) en Handelingen 8: 26:39 (NBV)

Prediker: Dr. Dirk Jongkind Titel: Begrijp je wat je leest? Bijbellezingen: Jesaja 53: 1-10 (BGT) en Handelingen 8: 26:39 (NBV) Preek door de week+ Zondag 19 maart 2017 Prediker: Dr. Dirk Jongkind Titel: Begrijp je wat je leest? Bijbellezingen: Jesaja 53: 1-10 (BGT) en Handelingen 8: 26:39 (NBV) Jesaja 53: 1-10 (BGT) 1 Niemand

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

I Korinthe 2:1-8 (BGT) - Gods wijsheid versus menselijke wijsheid / Gods 'gezichtspunt' versus die van mensen:

I Korinthe 2:1-8 (BGT) - Gods wijsheid versus menselijke wijsheid / Gods 'gezichtspunt' versus die van mensen: Preek door de week+ Zondag 26 februari 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: En jullie dan? Bijbellezing: Mattheüs 16: 13-17 (Het Boek) en 21-26 (GNB96) 13 Toen Jezus in Caesarea Filippi kwam, vroeg Hij

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Titel: De tegendraadse levensstijl van volgelingen van Jezus

Titel: De tegendraadse levensstijl van volgelingen van Jezus Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 25 juni 2017

Baalderdienst Zondag 25 juni 2017 Baalderdienst Zondag 25 juni 2017 Orde voor de Baalderdienst Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Nu je Onderweg Band Voor de dienst: U kent mij als geen ander God kent jou vanaf het begin Te zingen

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. (Titus 2:11 NBV)

Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. (Titus 2:11 NBV) Preek door de week+ Zondag 2 april 2017 Prediker: Joop Strietman Titel: Genade als ons nieuwe fundament Bijbellezing: Romeinen 4: 19 5: 11 (NBV) 19 En zijn (Abrahams) geloof verzwakte niet toen hij, ongeveer

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Galaten - de boodschap Houdt je aan de regels en je verdient.. Je bent vrij om nee tegen de zonde te zeggen! Ik ben vrij dus ik mag.. Lezen: Gal.

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren?

Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? Jonathan verslaat met de hulp van God de Filistijnen. Wie kreeg van God de ingeving om de Filistijnen een lesje te leren? 1 Samuel 14:1, eerste deel 1 Op een dag gebeurde het dat Jonathan, de zoon van

Nadere informatie

In de geest van Jezus leven

In de geest van Jezus leven In de geest van Jezus leven Tien woorden rond Pinksteren Op de avond voordat Jezus werd verraden en gevangen genomen, beloofde Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. Dat gebeurde op

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV)

Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV) Preek door de week+ Zondag 28 mei 2017 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV) Efeze 2 : 18, 19 (HSV) 18 Want door

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op?

Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op? De gevolgen van de verkeerde keuze van Saul. Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op? 1 Samuel 9:9 9 Vroeger zei iedereen

Nadere informatie

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia.

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia. Antwoorden 20.1: God zorgt a. Gilgal, Bethel, Jericho, de Jordaan. Elia en Elisa reisden van Gilgal naar Bethel, van Bethel naar Jericho en van Jericho naar de Jordaan. b + c a. Twee delen van zijn geest

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven

Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Hartelijk welkom in de kerk! Thema 3 Genade, fundament om op te leven Mededelingen Wilt u aub uw mobiele telefoons uitzetten i.v.m. storing van de beeldopnames? Lied van de week Opwekking 412 Kom tot Mij

Nadere informatie

Wat kan ik nu voor mijn zoon doen?

Wat kan ik nu voor mijn zoon doen? De voorspelling wat Saul onderweg zou overkomen. Welke voorspelling deed Samuel aan Saul en waar zou de gebeurtenis plaatsvinden? 1 Samuel 10:2 2 Als u deze dag bij mij weggegaan bent, zult u twee mannen

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Wie belegerde de stad Jabes en wat stelden de inwoners van Jabes aan de aanvallers voor?

Wie belegerde de stad Jabes en wat stelden de inwoners van Jabes aan de aanvallers voor? Saul verslaat de Ammonieten en bevrijdt de stad Jabes. Wie belegerde de stad Jabes en wat stelden de inwoners van Jabes aan de aanvallers voor? 1 Samuel 11:1 1 Toen trok Nahas, de Ammoniet, ten strijde

Nadere informatie

Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011

Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011 Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011 Eddy de Pender Netwerk Vredestichters Geloven op Maandag Wie is wel en niet een leider? IEDEREEN Presentatie: www.2xf.nl Wat is leiding geven? Leadership

Nadere informatie

Preek 1 Samuël 13 (koning Saul: de test) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek 1 Samuël 13 (koning Saul: de test) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek 1 Samuël 13 (koning Saul: de test) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Tot dusver hebben we het gehad over Saul, in wie God een Messias had gezien: een profeet, priester, koning. Híj

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Kapstok. Proces van Geestelijke Groei. Dick Slikker

Kapstok. Proces van Geestelijke Groei. Dick Slikker Kapstok Proces van Geestelijke Groei Dick Slikker 1 Inhoud 1 Komt het weer goed tussen mens en God? 5 2 In Sync met God 11 3 Uitdaging van de Leerschool 17 4 Onze waarom vragen als God het net anders doet

Nadere informatie

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Votum en Groet Zingen Hemelhoog 667 Wees stil voor het aangezicht van God Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. aanbid Hem met eerbied en

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen.

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen. 1 Preek 362, 20-08-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Vorige week heb ik verteld dat ik in de komende weken hier in de diensten met jullie de geschiedenissen van koning David wil lezen.

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur Liturgie voor de dienst op zondag 0 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.0 uur Voorganger ds. H. Klein Ikkink. Organist dhr. E. Bremer. voor de dienst zingen: lied 656 1 Ik ben de wijnstok, mijn

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus

Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Leven uit de bron 3: Leven met Jezus Materiaal voor kringen of persoonlijk gebruik Jaarthema 2015-2016 van de Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander (0547) 38 12 22 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem

duisternis moet wijken voor het licht: God is groter dan uw nood of probleem - 1 - God is groter dan uw nood of probleem God is groter dan uw nood of wat voor probleem dan ook. We zien al direct vanaf het begin der schepping dat God groter en sterker is dan de duisternis. Gen.

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom -Kringleiderhandleiding-

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom -Kringleiderhandleiding- De Heilige Geest Deel 1: Wie en waarom -Kringleiderhandleiding- Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over de Heilige Geest. Met name

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen Nieuwjaarsdienst Dr. J.C. Borst uit Sleen Woord van welkom Lied 150a: 1 Lied 150a: 2 Votum en Groet Lied 150a: 3 Lied 150a: 4 Gebed Lied 25: 2 Here, maak mij uwe wegen door uw Woord en Geest bekend; leer

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie