Casus 1 Gladheid. Al luisterend naar Q-music voelt ze in de flauwe bocht haar auto van achter wegglijden en ze botst met 60 km per uur tegen een boom.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Casus 1 Gladheid. Al luisterend naar Q-music voelt ze in de flauwe bocht haar auto van achter wegglijden en ze botst met 60 km per uur tegen een boom."

Transcriptie

1 Casus 1 Gladheid Op een zonnige winterochtend stapt Joke in haar auto op weg naar het werk. Het is 16 december en het is koud. Gelukkig staat de auto onder de carport dus krabben hoeft ze niet. Ze gaat op pad en besluit de route binnendoor te nemen. Al luisterend naar Q-music voelt ze in de flauwe bocht haar auto van achter wegglijden en ze botst met 60 km per uur tegen een boom. Politie komt ter plaatse en maakt rapport op. De weg was glad en er was niet gestrooid door de gemeente, dit terwijl de vooruitzichten gisteren op het journaal al waren dat er kans was op gladheid.

2 Joke heeft letsel opgelopen en schade geleden. Ze stelt daarvoor de gemeente, als wegbeheerder, aansprakelijk. 1. Welke informatie heb je nodig om deze zaak te kunnen beoordelen? 2. De weg blijkt niet in het gladheidsbestrijdingsplan te zijn opgenomen. Is de gemeente aansprakelijk voor de door Joke geleden schade? 3. Stel dat de weg wel in het gladheidsbestrijdingsplan is opgenomen en de strooiactie wel was aangevangen maar deze weg nog niet was bereikt rond de tijd van het ongeval. Is de gemeente dan aansprakelijk te houden voor de door Joke geleden schade? 4. Volgens de weersvoorspelling zou het in de avond en in de nacht voor het ongeval vriezen. In de ochtenduren was het vooruitzicht dat het langzaamaan weer zou opwarmen en rond 7 uur zou de temperatuur weer boven het vriespunt uitkomen. De gemeente zet een strooiactie uit om uur en voor 0.00 uur is ook de ongeval locatie gestrooid. De gemeente gaat er van uit dat dit afdoende is maar tegen de ochtend is de weg weer opgevroren ten gevolge waarvan Joke in de bocht wegglijdt. Is de strooiactie die de gemeente om 22 u heeft uitgezet voldoende inspanning geweest? Waarom wel/niet?

3 Casus 2 Bermen Leo, 18 jaar, heeft net zijn rijbewijs en mag een avondje uit met zijn vriendin in de auto van zijn ouders. Op de terugweg schat hij een bocht verkeerd in, hij raakt van de weg af en belandt met de auto in de berm. In de berm blijkt een diepe geul te liggen door zwaar landbouwverkeer. Leo belandt in de geul en raakt de controle over het voertuig kwijt en rijdt tegen een boom aan. De auto is total loss. De ouders van Leo stellen de gemeente aansprakelijk. Zij vinden de berm vanwege de geul levensgevaarlijk.

4 1. Aan de hand van welke rechtsgrond dient de aansprakelijkheid zijdens de gemeente beoordeeld te worden? 2. Is de gemeente aansprakelijk voor de door de ouders van Leo geleden schade? 3. Wat als blijkt dat Leo een noodzaak had om uit te wijken in de berm, bijvoorbeeld omdat het een smalle weg betreft en hij moest uitwijken voor een tegenligger, een tractor. Is deze informatie relevant voor de beoordeling van de aansprakelijkheid? 4. Stel dat de geul die door het zware landbouwverkeer is ontstaan, niet in de berm ligt maar tegen de rand van de weg aan en dat hierdoor een hoogteverschil van 10 cm tussen wegdek en berm is ontstaan. Leo kwam de tractor als tegenligger tegen en wilde uitwijken in de berm. Bij het weer terug sturen de weg op blijft hij met zijn wiel achter de rand haken, waarna het voertuig plotseling weer de weg opschiet en door schiet naar de andere weghelft waar hij tegen een boom tot stilstand komt. Verandert deze nieuwe toedracht iets aan uw standpunt? Waarom wel/niet? 5. En wat als je dezelfde toedracht neemt als hierboven maar dan zonder tegenligger. Leo belandt zonder noodzaak van de weg en schiet bij het terugsturen weer de weg op door het hoogteverschil tussen wegdek en berm. Is dit nog relevant voor uw standpunt?

5 Casus 3 werkzaamheden Op een zonnige zomerdag besluit een groep wielrenners van tourvereniging De Peddelaars een fietstocht te gaan maken. Ze zijn nog geen half uur onderweg wanneer nummer 2 van de groep in een bocht neer gaat, nummer 3 en 4 vallen over hem heen. De politie en ambulance komen ter plaatse. De politie constateert dat er sprake is van veel losliggend grit / split op de weg waar de bocht op uit kwam. Het blijkt dat er op die weg een nieuw wegdek is aangelegd enkele dagen daarvoor. Het split dient in de weg gereden te worden. De dag na het ongeval zou het overtollig split opgeveegd worden.

6 1. Op basis van welke rechtsgrond beoordeelt u de aansprakelijkheid zijdens de gemeente? 2. Welke feiten en omstandigheden spelen verder een rol bij de beoordeling? 3. Uit het politierapport blijkt dat er wel borden zijn geplaatst om weggebruikers te attenderen op de situatie ter plaatse, namelijk een bord met snelheidsbeperking 30 km p/u en het bord opspattende steentjes. De borden zijn bij de bocht neergezet. Acht u de gemeente aansprakelijk voor de door de wielrenners geleden schade? 4. Neemt u richting elke wielrenner hetzelfde standpunt in? Waarom wel/niet? 5. Stel dat de gemeente wel met de aannemer overeengekomen is borden te plaatsen om de weggebruikers te attenderen op de situatie ter plaatse maar dat deze dit vergeten is te doen. Er blijken ten tijde van het ongeval dus geen borden te staan. Verandert dit uw standpunt aangaande de aansprakelijkheid? Waarom wel/niet?

7 Casus 4 Bomen Tijdens de hevige zomerstorm van 14 augustus 2017 valt een grote boom om en belandt op de auto van Simon. Simon ziet de boom aankomen en springt nog net op tijd de auto uit. Hij verdraait daarbij heel ongelukkig zijn knie. De auto is total loss. De gemeente constateert, na het omvallen van de boom, dat de boom ziek is. De onderkant van de boom is helemaal verrot door deze ziekte. Simon stelt de gemeente aansprakelijk voor de door hem geleden schade omdat de boom ziek was en de gemeente de eigenaar van de boom is.

8 1. Welke gegevens heeft u nodig om de aansprakelijkheid van de gemeente te beoordelen? 2. Uit het VTA rapport van 2016 blijkt dat de boom op 24 oktober 2016 geïnspecteerd is. Tijdens deze inspectie is de boom gezond bevonden en zijn er geen bijzonderheden geconstateerd. Wat gaat u Simon berichten? 3. Stel dat de boom op 24 oktober 2016 is geïnspecteerd maar dat tijdens deze inspectie de dikrandtonderzwam al bij de boom is geconstateerd. In het VTA rapport is na te lezen dat de boom als attentie / risicoboom wordt aangemerkt en dat geadviseerd wordt de boom binnen het jaar weer te controleren. Wat gaat u Simon nu berichten? 4. Wat als blijkt dat de boom op 24 juni 2017, dus binnen het jaar, wederom bekeken was en dat het de inspecteur opgevallen is dat de ziekte zich snel verspreidt. Geadviseerd wordt de boom te kappen. Er wordt een omgevingsvergunning aangevraagd voor de kap. Nadat de bezwaartermijn is verstreken, kan de kap in gang gezet worden. Een datum is reeds gepland. Net een paar dagen voor de kap zou plaatsvinden, vindt het ongeval met Simon plaats. Wat voor een standpunt neemt u nu in? 5. Is de hevige storm eigenlijk relevant voor de door u ingenomen standpunten? Wat als het ongeval heeft plaatsgevonden op een windstille dag. Zou dat uw visie veranderen? Waarom wel/niet?

Rapport. Rapport over een klacht over het regionale politiekorps Utrecht. Datum: 11 oktober Rapportnummer: 2011/295

Rapport. Rapport over een klacht over het regionale politiekorps Utrecht. Datum: 11 oktober Rapportnummer: 2011/295 Rapport Rapport over een klacht over het regionale politiekorps Utrecht. Datum: 11 oktober 2011 Rapportnummer: 2011/295 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een met naam genoemde politieambtenaar van het

Nadere informatie

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019.

Aan het College van B & W Valkenswaard. Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord. Datum: 14 april 2019. Aan het College van B & W Valkenswaard Onderwerp: Vragen art. 41 inzake Karel Mollenstraat Noord Datum: 14 april 2019 Geachte college, In het verleden heb ik diverse keren contact gehad met de bewoners

Nadere informatie

Werk in uitvoering Besluiten Gemeente Boxmeer over de openbare ruimte in Beugen

Werk in uitvoering Besluiten Gemeente Boxmeer over de openbare ruimte in Beugen Werk in uitvoering Besluiten Gemeente Boxmeer over de openbare ruimte in Beugen Datum: april 2019 Helbroekseweg 7 5835 CX Beugen dorpsraad@beugen.info www.beugen.info Dorpsraad Beugen Inleiding: De gemeente

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan 2012 / 2013

Gladheidbestrijdingsplan 2012 / 2013 2012 / 2013 INHOUD 1. INLEIDING...3 2. SIGNALERING...3 3. ACTIEVE MAATREGELEN...4 4. MATERIEEL...4 5. ROUTES...5 6. FUNCTIONARISSEN AFDELING Ruimte en Welzijn...5 7. BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS...5 8.

Nadere informatie

Stadsoverleg dorpsraad van Stad aan t Haringvliet

Stadsoverleg dorpsraad van Stad aan t Haringvliet Aan: Waterschap Hollandse Delta Postbus 4103 2980 GC RIDDERKERK Betreft: Klachten m.b.t. het herinrichten van het traject Stadse dijk (vanaf Schaapsweg tot rotonde Oudelandsedijk Middelharnis) Groeneweg,

Nadere informatie

Innovatief grachtenconcept met geïntegreerd fietspad comfortabel fietsen op het water

Innovatief grachtenconcept met geïntegreerd fietspad comfortabel fietsen op het water Innovatief grachtenconcept met geïntegreerd fietspad comfortabel fietsen op het water Durven we nog fietsen? Zijn fietspaden alleen voor durvers zoals ene Andy Claeskens uit Scherpenheuvel STOP-principe

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Dorpsstraat vragen en antwoorden Wat is het doel van de reconstructie?

Dorpsstraat vragen en antwoorden Wat is het doel van de reconstructie? Wat is het doel van de reconstructie? - verbeteren leefomgeving bewoners - kwaliteit van het wegdek verbeteren - optimaliseren inrichting van de weg Zijn er nog andere zaken die nu tegelijkertijd aangepakt

Nadere informatie

FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN

FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN FOTOBOEK VERKEERSOPSTAKELS LEIMUIDEN Dorpsraad Leimuiden 30 januari 2015 Voorwoord Alweer een flink aantal jaren geleden heeft de gemeente Jacobswoude besloten om snelheidsbeperkende maatregelen door te

Nadere informatie

Beheerplan Gladheidbestrijding Gemeente Buren

Beheerplan Gladheidbestrijding Gemeente Buren Beheerplan Gladheidbestrijding Gemeente Buren Afdeling Ruimte Periode: 2018-2023 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 2. Doel Beheerplan Gladheidbestrijding. 3. Zorgplicht gemeente Buren. 4. Voorkomen van gladheid.

Nadere informatie

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder.

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. ANWB en verkeersslachtoffers Naast de inzet voor meer verkeersveiligheid is de ANWB ook betrokken bij de afwikkeling

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013

Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013 Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013 Vastgesteld d.d.: 26 maart 2013 In werking: d.d. : 11 april 2013 Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen

Nadere informatie

Bouke Scheltinga Datum: Koersboek West

Bouke Scheltinga Datum: Koersboek West Bouke Scheltinga Datum: 22-9-2018 Koersboek West De route De meeste fietsrondjes vanaf de campus gaan naar het noorden. Dit terwijl er in zuid/west ook prachtig gereden kan worden. Dat wordt nog maar eens

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen

Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen Verkeersveiligheid fietsers en infrastructuur: enkelvoudige ongevallen Inleiding Achtergronden Enkelvoudige fietsongevallen Cases Ontwikkeling fietsslachtoffers 300 250 Doden 200 150 100 50 0 Overleden

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Zeeland

Recreatief fietsen in Zeeland Recreatief fietsen in Zeeland Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Zeeland en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Zeeland mogelijk te maken? nov 16 Woord vooraf

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: M20150812

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: M20150812 Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: M20150812 Locatie: Veldhoven, Mullerlaan; bushalten / doorsteek middenberm Datum uitgifte advies: 14-10-2015 Rol Veilig Verkeer

Nadere informatie

Gladheidsbestrijding

Gladheidsbestrijding Gladheidsbestrijding 2018-201901 09 2018 Winterseizoen 2018-2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Gladheidsbestrijdingsplan en het juridische aspecten... 3 2. Signalering... 3 2.1. Via de mail... 3 2.2.

Nadere informatie

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants)

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Agenda Aanleiding en doel van het onderzoek Uitvoering onderzoek Resultaten Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juli 1999 Rapportnummer: 1999/337

Rapport. Datum: 30 juli 1999 Rapportnummer: 1999/337 Rapport Datum: 30 juli 1999 Rapportnummer: 1999/337 2 Klacht Op 17 maart 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer L. te Dordrecht, met een klacht over een gedraging van het Korps

Nadere informatie

Richtlijn gebruik gele attentieverlichting

Richtlijn gebruik gele attentieverlichting ncident management ONGEVALLEN EN PECHGEVALLEN WERK IN UITVOERING Richtlijn gebruik gele attentie Verkeerscentrum Nederland Incident Management Papendorpseweg 101 3528 BJ Utrecht Postbus 3268, 3502 GG Utrecht

Nadere informatie

Certificering Gebruik gele attentieverlichting

Certificering Gebruik gele attentieverlichting Zware Richtlijn berging Certificering Gebruik gele attentie keuring oktober 2011 2011 Colofon De brochure Richtlijn Gebruik gele attentie, oktober 2011, is opgesteld in samenwerking met: ANWB Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Inventarisatielijst verkeer

Inventarisatielijst verkeer Veiligheidsmanagement Systeem Inventarisatielijst verkeer Met deze inventarisatielijst op basis van scenario's inventariseert u alle risico s die het verkeer met zich meebrengt als het gaat om de speelplek.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 5 januari 2010 Rapportnummer: 2010/001

Rapport. Datum: 5 januari 2010 Rapportnummer: 2010/001 Rapport Datum: 5 januari 2010 Rapportnummer: 2010/001 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat Corporate Dienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de aansprakelijkheid heeft afgewezen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 juni 2005 Rapportnummer: 2005/171

Rapport. Datum: 10 juni 2005 Rapportnummer: 2005/171 Rapport Datum: 10 juni 2005 Rapportnummer: 2005/171 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Noord-Holland Noord de registratieset van de aanrijding waarbij hij op

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

VEILIGHEID THEMA 2015

VEILIGHEID THEMA 2015 VEILIGHEID THEMA 2015 1. Vooraf Controleer je fiets vooraf op gebreken. Draag handschoenen / sportbril / helm voor veiligheid en comfort. Waarschuw tijdig als je gaat passeren. Houd zoveel mogelijk rechts,

Nadere informatie

V o o r r a n g s a f s p r a k e n

V o o r r a n g s a f s p r a k e n V o o r r a n g s a f s p r a k e n Meer weten over voorrangsafspraken? Lees dan verder. Afspraken Je mag voorgaan als je te maken krijgt met iemand die achteruit rijdt. Je mag voorgaan als je te maken

Nadere informatie

Vervoersprotocol. Doel van dit protocol:

Vervoersprotocol. Doel van dit protocol: Vervoersprotocol. Doel van dit protocol: We willen voorschriften geven aan personeel, ouders c.q. begeleiders en andere partijen die het leerlingenvervoer verzorgen, met als doel daarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 Doelgroep Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs VOETen Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S19-11 Datum uitspraak: 13 juli 2012 Plaats uitspraak: Zaandam DE RIJDENDE RECHTER Bindend Advies In het geschil tussen: J.H. Keur, h.o.d.n. Korrekt Schilderwerken, te IJmuiden verder te noemen:

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen

Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen Zomaar op straat... P.M. Bloemendaal, T. van Leeuwen In deze casus wordt de student geconfronteerd met een patiënt die door een elektrische schok een adem- en hartstilstand heeft opgelopen. Door adequaat

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Deventer bomen en bomenonderhoud.

Deventer bomen en bomenonderhoud. Deventer bomen en bomenonderhoud www.deventer.nl Het Nieuwe Plantsoen Deventer bomen De gemeente Deventer heeft een rijk gevarieerd bomenbestand van laan- en straatbomen, park- en plantsoenbomen. Het zijn

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Gladheidsmeldsystemen

Gladheidsmeldsystemen Gladheidsmeldsystemen Het kan vriezen. het kan dooien Meten. is weten NVRD De Reehorst Ede Agenda: -Introductie Schuitemaker -Innovaties -Contactloze gladheidsmelding Maar hoe en wat meten we eigenlijk?

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten Turnhoutsebaan Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 6 mei 2014 8 juli 2014 Overzichtstekening werkzaamheden Aan

Nadere informatie

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer

Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer Wie zijn wij? Melior Verzekeringen - Marc Mutsaars accountmanager - Cherrie Elfferich senior jurist overheidsaansprakelijkheid Wat gaan we vandaag doen? Ochtend:

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek artikel 1382

Burgerlijk Wetboek artikel 1382 11. VERZEKERINGEN ------------------------ Burgerlijk Wetboek artikel 1382 «Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan,

Nadere informatie

De landbouwer, transporteur en loonwerker

De landbouwer, transporteur en loonwerker Aan de heer / mevrouw «achternaam» «Straat» «huisnummer» «Postcode» «WOONPLAATS» Uw brief van Betreft Ons kenmerk Beh. door Datum 20 september 2011 Modder op de weg M.C.D.A. Simons Doorkiesnummer 0162

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Calamiteitenplan Bruintje Beer Tocht

Calamiteitenplan Bruintje Beer Tocht Bruintje Beer Tocht Versiebeheer: Versie 1.0 08-01-2018 Henk-Jan Blaauw Inhoudsopgave Algemene gegevens 3 Gegevens evenement 3 Gegevens aanwezigen 3 Routegegevens 4 Route 1 4 Route 2 5 Problematische situaties

Nadere informatie

Verkeersbordendomino werkblad 1 groep 7 en 8

Verkeersbordendomino werkblad 1 groep 7 en 8 werkblad 1 groep 7 en 8 kinderen Rotonde, je moet hier de richting van de pijlen volgen een rotonde Voorrangsweg Geef voorrang aan alle bestuurders als je fietst een autoweg bocht naar rechts niet harder

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Tony De Mesel Veiligheid & rijhulpmiddelen Senior editor autotechniek bij Fleet & Business en VAB Magazine Wat zijn rijhulpmiddelen?! Verbetering rijcomfort!

Nadere informatie

Nationaal VVN Verkeersexamen 2019

Nationaal VVN Verkeersexamen 2019 Nationaal VVN Verkeersexamen 2019 Naam School Groep Mag het busje zo vertrekken? Ja Nee Vraag 1 Noor ziet een verkeersbord. Welke beginzin hoort bij dit bord? Je mag hier niet... Kijk, hier is... Pas op...

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

Modder op de weg. Hoe houdt u de weg schoon en veilig? Senza-modderfolder-DEF-correctie indd 1

Modder op de weg. Hoe houdt u de weg schoon en veilig? Senza-modderfolder-DEF-correctie indd 1 Hoe houdt u de weg schoon en veilig? Senza-modderfolder-DEF-correctie-18091401.indd 1 Regels De regels voor het schoon en daarmee veilig houden van de weg tijdens de oogst en bij andere (grond)werkzaamheden

Nadere informatie

Hekwerk Oude Spoorbaan: analyse en oplossingsrichtingen.

Hekwerk Oude Spoorbaan: analyse en oplossingsrichtingen. Hekwerk Oude Spoorbaan: analyse en oplossingsrichtingen. In de commissievergadering van 11 oktober 2010 zijn vragen gesteld omtrent de herhaaldelijke schades aan het hekwerk op de Oude Spoorbaan tussen

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

BEHEERPLAN GLADHEIDSBESTRIJDING

BEHEERPLAN GLADHEIDSBESTRIJDING BEHEERPLAN GLADHEIDSBESTRIJDING 2015-2019 3-9-2015 Inhoud 1. Inleiding... - 2-2. Algemeen... - 3-3. Wet- en regelgeving... - 4-4. Organisatie gladheidsbestrijding... - 5-5. Financiën... - 6-6. Registratie

Nadere informatie

Een omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning aanvragen Een omgevingsvergunning aanvragen Een omgevingsvergunning aanvragen Wie wil bouwen of verbouwen of anderszins iets aan zijn omgeving wil veranderen heeft vaak een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het

Nadere informatie

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011 Bad Marienberg 21 t/m 25 april 2011 Donderdag 21 april Heel - Bad Marienberg 195 km Aankomend weekend is het Pasen en dat betekent dat Wim 4 dagen vrij is. We hebben besloten om richting het Westerwald

Nadere informatie

3e Landelijke Congres Voorrangsvoertuigen 1

3e Landelijke Congres Voorrangsvoertuigen 1 3e Landelijke Congres Voorrangsvoertuigen 1 Het gebruik van rijsimulatoren in rijopleidingen ir. Jorrit Kuipers Directeur Green Dino BV Coördinator/onderzoeker 3e Landelijke Congres Voorrangsvoertuigen

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp

Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp Bijlage informatiebrief nr. 2 project wegreconstructie Zouwendijk, toelichting op concept ontwerp 1. Inleiding Shared Space: Op plattelandswegen gebeuren in verhouding veel ongevallen. De wegen zijn relatief

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 01-05-05 Fol A-N Zijn voertuig beheersen is een noodzakelijke stap, maar dit is niet voldoende, men moet er de grenzen van

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b.

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel tijdens de toertocht in de polder Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief van Behandelend ambtenaar Ons kenmerk Telefoonnr Datum verzonden A.C. Boonman,4 0,68 - g APR. 2015

Uw kenmerk Uw brief van Behandelend ambtenaar Ons kenmerk Telefoonnr Datum verzonden A.C. Boonman,4 0,68 - g APR. 2015 gemeente^* Moerdijk CDA Moerdijk T.a.v. de heer Schreuders Stadsedijk 45d 4796RA Oudemolen Uw kenmerk Uw brief van Behandelend ambtenaar Ons kenmerk Telefoonnr Datum verzonden A.C. Boonman,4 0,68 - g APR.

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING. Inleiding

ALGEMENE TOELICHTING. Inleiding ALGEMENE TOELICHTING Inleiding Het uitbesteden van gladheidsbestrijding vraagt om een gedegen kennis van deze materie. Hiervoor heeft CROW twee publicaties uitgebracht; Leidraad gladheidsbestrijdingsplan

Nadere informatie

Deventer bomen en bomenonderhoud.

Deventer bomen en bomenonderhoud. Deventer bomen en bomenonderhoud Deventer bomen De gemeente Deventer heeft een rijk gevarieerd bomenbestand van laan- en straatbomen, park- en plantsoenbomen. Het zijn er in totaal ruim 69.000, in de stad

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Ongevallen met voorrangsvoertuigen

Ongevallen met voorrangsvoertuigen Hans Godding Ongevallen met voorrangsvoertuigen voorkomen met het KAR Priority Request System De praktijk http://www.youtube.com/v/bfjyqcoj6yi Onderzoek IFV 2010-2013 http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/paginas/kenniscentrum-voorrangsvoertuigen.aspx

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Rucphen en Schijf

Verkeersmaatregelen Rucphen en Schijf Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Rapport Verkeersmaatregelen Rucphen en Schijf

Nadere informatie

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit

Dilemma s over provinciale wegen. Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Dilemma s over provinciale wegen Technische briefing 18 januari 2017 Chris Pit Wegennetvisie = nieuwe functionele indeling van de provinciale wegen Indeling in: Stroomwegen Gebiedsontsuitingswegen Erftoegangswegen

Nadere informatie

gevraagd om een bushokje richting Etten-leur voor de nonnen en overige bezoekers en gebruikers richting Ettenleur

gevraagd om een bushokje richting Etten-leur voor de nonnen en overige bezoekers en gebruikers richting Ettenleur Stichting Wijkraad Buitengebied Breda Zuid-West Secretariaat Rithsestraat 187 4838 GA Breda + 31 765200785 www.wijkraadbredazw.nl info@wijkraadbredazw.nl wijkschouw 2007 Liesbos Probleem suggestie Wateroverlast

Nadere informatie

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen?

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Ton Hendriks, ANWB Studiedag NIFV 18 december 2012 2 Centrale vraag: Welke kennis, ervaring en wensen hebben weggebruikers bij confrontatie

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

GEMEENTE GULPEN-WITTEM. Gladheidsbestrijdingsplan

GEMEENTE GULPEN-WITTEM. Gladheidsbestrijdingsplan GEMEENTE GULPEN-WITTEM Gladheidsbestrijdingsplan 2018-2019 9 Oktober 2018 1 Uitvoering gladheidsbestrijdingsplan 2018-2019 Inleiding 3 Bereikbaarheid / beschikbaarheid 3 Organisatie 3 Signalering/melding

Nadere informatie

Verslag informatieavond Bomenkap Centrumplan Gilze - Parkdeel. 10 september 2015

Verslag informatieavond Bomenkap Centrumplan Gilze - Parkdeel. 10 september 2015 Verslag informatieavond Bomenkap Centrumplan Gilze - Parkdeel 10 september 2015 Donderdagavond kwamen zo n 50 betrokkenen bijeen in de Schakel om in gesprek te gaan over de voorgenomen bomenkap bij het

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Brussel-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

Hel van Kasterlee 2017

Hel van Kasterlee 2017 Hel van Kasterlee 2017 Gefinished Onderweg naar mijn derde Hel van Kasterlee (15KM RUN-117KM MTB-30KM RUN) vraag ik me voor de zoveelste keer af of het vandaag wel verstandig is om te starten. Die vraag

Nadere informatie

STICHTING LANDSCHAP & CULTUURHISTORIE KOP VAN T LAND HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/STICHTINGDEKOP

STICHTING LANDSCHAP & CULTUURHISTORIE KOP VAN T LAND  HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/STICHTINGDEKOP STICHTING LANDSCHAP WWW.STICHTINGDEKOP.NL HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/STICHTINGDEKOP 1 STICHTING LANDSCHAP Samenvatting wensen bewoners Kop van t Land 17 januari 2016 Zoals ons in gesprekken met uw ambtenaren

Nadere informatie

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten

Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Verkeersveiligheid fietsroutes gemeente Nieuwkoop Inventarisatie van knelpunten Gemeente Nieuwkoop Afd. Beheer openbare ruimte maart 2015 Inhoud INHOUD...2 1 INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOELSTELLING

Nadere informatie

Recreatief fietsen in Drenthe

Recreatief fietsen in Drenthe Recreatief fietsen in Drenthe Hoe beoordelen recreatieve fietsers de fietsmogelijkheden in Drenthe en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Drenthe mogelijk te maken? nov 16 Woord vooraf

Nadere informatie

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum

Datum: maandag 06 juli 2015. Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Meldpunt Veilig Verkeer Analyse en zienswijze Meldpunt Veilig Verkeer http://www.meldpuntveiligverkeer.nl Kenmerk: Epemawei, Ysbrechtum Datum: maandag 06 juli 2015 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren.

1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Definitieve lijst voor Hoornaar Veiliger! 1. Er zal gezocht worden naar een mogelijkheid om het oversteken bij het Oranjepad te verbeteren. Voor het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats is een

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we zelf paden aan te leggen. Voor we een sneeuwveld over gaan

Nadere informatie

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit.

Don zit naast Jamiro. Ze zit omgekeerd in haar stoel en kijkt door de achterruit. Botsing Jamiro kijkt door de ruit van de auto. Hij zit achter het stuur, maar hij let niet goed op de weg. Jamiro heeft geen rijbewijs. Hij heeft de auto gestolen. Samen met Don. Don zit naast Jamiro.

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Verslag en resultaten. Burgerschouw wijk 4 Souburg en Ritthem

Verslag en resultaten. Burgerschouw wijk 4 Souburg en Ritthem Verslag en resultaten Burgerschouw wijk 4 Souburg en Ritthem 21-3-2018 Inleiding Op 21 maart 2018 heeft de eerste burgerschouw van 2018 in de wijk Souburg en Ritthem plaatsgevonden. In overleg met de deelnemers

Nadere informatie