S C H E T S P L A N D E W E E R K L A N K HANS BAKKER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "S C H E T S P L A N D E W E E R K L A N K HANS BAKKER"

Transcriptie

1 S C H E T S P L A N D E W E E R K L A N K ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER

2 De Weerklank Obrechtstraat Leidenn

3 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 5. Voorwoord Schetsplan De Weerklank Leiden Het bouwen van scholen is door de continue ontwikkeling van onderwijsmethoden, en de steeds complexere regelgeving een activiteit geworden welke veel expertise vraagt van de bouwpartners. Tel daar de beperkte budgetten en de vraag naar onderhoudsarme en duurzame gebouwen bij op en het is duidelijk dat scholenbouw vraagt om een degelijke maar zeker ook een creatieve aanpak. Door jarenlange ervaring met uiteenlopende onderwijsvormen, schoolbesturen en gemeenten heeft Architektenburo Hans Bakker zich gespecialiseerd in de bouw van onderwijshuisvesting. Dit loopt uiteen van nieuwbouw tot monumentale verbouw en van een kleine verbouwing tot een grote functiewijziging. Wij zijn een full service architektenburo en kunnen u ondersteunen vanaf het programma van eisen tot en met de oplevering. Elke opgave zien wij als een nieuwe uitdaging waarbij we het gebouw niet zien als een stapeling van stenen, maar als een middel om het onderwijsproces te kunnen ondersteunen. Door in een dialoog met de opdrachtgever de leerling en docent tijdens de ontwerpopgave centraal te stellen ontstaan inspirerende en toekomstbestendige scholen. Een goed binnenklimaat, duurzame materialen en een onderhoudsarm materiaalgebruik zijn daarbij voor ons vanzelfsprekend. Wij kijken er naar uit om aan deze opdracht te mogen werken en zullen alles in het werk stellen om aan het beeld en de verwachtingen van de Stichting Speciaal Onderwijs Leiden en De Weerklank te voldoen. Hans Bakker Marc Dekker Arend Jespers

4

5 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 7. Van huisvestingsvisie naar huisvestingsconcept In het ruimtelijk en functioneel programma van eisen praktijkokalen, opgesteld door M3V van maart 2011, is in de huisvestingsvisie het korte en lange termijn toekomstscenario omschreven. De opzet van het schetsplan is er op gericht om zowel op de korte als lange termijn een goed functionerende en compete school te realiseren. Dit is gedaan door rekening te houden met verschillende huisvestingsscenarios: - heldere verkeersstructuur welke niet door verblijfsgebieden loopt; - verkeersstructuur maakt toekomstige uitbreiding met theorie (en/of praktijklokalen) mogelijk; - hoofdstructuur is vrijdragend waardoor ruimten eenvoudig aanpasbaar zijn; - rekening houden met beperkingen van de leerlingen door geborgengenheid, overzicht en toegankelijkheid; - grotere interactie tussen theorieomgeving en praktijkomgeving geeft meer vrijheid aan de invulling van het onderwijs; - thuisbases krijgen in plan een belangrijke plek, waardoor de inzetbaarheid van alle ruimten -theorie, praktijk en thuisbasis- wordt vergroot.

6 dependance Creatief, techniek, groen uitbreidingslocatie Koken (consumptief) Woonhuis (zorg & welzijn) Aula, theater, muziek Kantoor (handel & administratie)

7 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 9. Huisvestingsconcept en uitbreidingsmogelijkheid In het schetsplan hebben we door een eenvoudige ingreep de praktijkruimten gekoppeld aan de bestaande theorieomgeving. Door de aula tussen de bestaande theorielokalen en de nieuwe praktijklokalen in te leggen ontstaan er meer mogelijkheden voor interactie tussen theorie en praktijk. Het gebouw biedt daarmee meer mogelijkheden voor verschillende onderwijsvormen. Door de kortere looplijnen en de overzichtelijkheid door de gehele school wordt het eenvoudiger groepen in te roosteren. Er ontstaat ruimtelijk een hechte, samenhangende school met een goed overzicht en controle mogelijkheden. De doorgangen naar de bestaande dependance zijn zo ontworpen dat ook met een toekomstige vervanginging van de dependance de school één geheel blijft, met overzichtelijke relaties tussen de theorie- en praktijkomgeving.

8

9 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 11. Architectuurconcept De nieuwbouw is als een paviljoen tegen het bestaande gebouw geplaatst, waarbij het gebouw zich opent naar het groene schoolplein. De kwaliteit, geschiedenis en hierarchie van het bestaande gebouw zijn als uitgangspunt voor de nieuwbouw genomen; de nieuwbouw schikt zich onder de daklijsten van het bestaande gebouw. Door de praktijkomgeving en de aula onder een dak te plaatsen onstaat een grote open ruimte. De vier praktijkafdeling zijn hier als losse, herkenbare paviljoens in geplaatst. Op het dak van, en tussen de praktijkruimten zijn werkplekken gemaakt welke als thuisbais kunnen worden ingezet. Om dit extra oppervlak van de thuisbases programatisch en financieel mogelijk te maken zijn alle tarra ruimten uit het programma van eisen samengevoegd. De kosten blijven beperkt door de heldere opzet en doordat één van de gevels wordt gevornd door het bestaande gebouw.

10

11 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 13. Verankering in de omgeving Het plan is zo ontworpen dat het past binnen het bestemmingsplan. Alle bestaande bomen blijven gehandhaafd en vormen een fraaie groene schil rondom het gebouw. Door het gebouw grote horizontale en vertikale vensters te geven wordt het omliggende groen overal het gebouw binnen gehaald. Hierdoor ontstaat een aangeneme binnenruimte met een optimaal contact met de omgeving. Het huidige gebouw is noord-zuid gericht, waarbij de lokalen op het zuiden zijn gelegen. De nieuwbouw is daarmee noordgericht; dit is gunstig voor de bezonning. Door het dak een overstek te geven blijft het directe zonlicht buiten. De omliggende bomen filteren het licht uit het oosten en westen. In de wintersituatie houdt de omliggende hoogbouw de laagstaande zon tegen. Vanuit de aula zijn zijn verschillende doorgangen naar het groen schoolplein.

12 Kantoor (handel & administratie Woonhuis zorg & welzijn Koken consumptief Creatief, techniek en groen aula, muziek en theater BEGANE GROND

13 Huisvestingsconcept Onder de kop de toekomstige schooldag wordt de centrale plek van de thuisbasis geschetst. De leerling start daar de dag, er is ruimte voor cognitieve vaardigheden, de leerlingen komen hier gedurende de dag meerdere keren samen om in een kringgesprek of in een tutorgesrpek de dag door te nemen: samenvoegen en weer uitwaaieren. thuisbasis In het schetsplan hebben we de praktijkruimten niet geïsoleerd van de theorieomgeving. Door de aula tussen de bestaande theorielokalen en de nieuwe praktijklokalen in te leggen ontstaan er meer mogelijkheden voor interactie tussen theorie en praktijk. Het gebouw thuisbasi biedt daarmee meer mogelijkheden voor de onderwijskundige thuisbasis dialoog tussen theorie en praktijk. Er ontstaat ruimtelijk thuisbasis een hechte, samenhangende school met een goed overzicht en controle mogelijkheden. kas Verder biedt het schetplan de mogelijkheid om voor de groep welke een dagdeel op praktijkonderwijs is ingeroosterd de thuisbasis daar direct aan te koppelen. VERDIEPING ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 15.

14 INTERIEUR PRAKTIJKOMGEVING

15 INTERIEUR THUISBASIS ZICHT OP AULA ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 17.

16

17 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 19.

18

19 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 21.

20 De Weerklank Obrechtstraat Leidenn

21 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 23. Duurzaamheid: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Kinderen en leerkrachten brengen een groot deel van hun leven op school door en daarom moeten de omstandigheden in het gebouw zo optimaal mogelijk zijn.. In onze bouwprojecten gaat veel aandacht uit naar het ontwikkelen en toepassen van duurzame oplossingen en een het realiseren van een goed binnenklimaat. Momenteel is naar ons ontwerp de meest energiezuinige school van Zuid-Holland in aanbouw. In een nauwe wisselwerking tussen installatieadviseur, energetisch adviseur en architect is een concept ontwikkeld welke een beduidend lager energiegebruik heeft dan nu voorgeschreven is en dat zonder in te boeten op de kwaliteit; het binnenklimaat voldoet zelfs aan de hoogste eisen van het Frisse Scholen concept. Naast de warmteterugwinning (WTW), warmte-opslag en zonnecellen wordt de school uitgerust met een innovatief systeem welke per ruimte warmte en luchtkwaliteit meet en vervolgens middels een verfijnde regelinstallatie vloerverwarming, lucht, zonwering en verlichting aanstuurt. Bouwkundig wordt dit ondersteund met een concept met veel natuurlijk licht, een passieve oriëntatie op de zon, grasdak en hoge isolatie. Een gedeelte van de maatregelen is zo uitgevoerd dat de leerlingen bewust worden gemaakt van hun energiegedrag. Het gebouw scoort zeer goed in het GPR-gebouw (duurzaamheidslabel): 8,3 tot 9,6. Competentie Gericht Leren Architektenburo Hans Bakker heeft een lange ervaring met verschillende schoolconcepten. Op het gebied van Competentie Gericht Leren (CGL/CGO) hebben wij veel expertise, hierbij neemt opstellen van een PvE in samenhang met relatie- en capaciteitenschema s een belangrijke rol in. CGO is ook voor de bouwwereld een leerproces; aanvankelijk ging dit met vallen en opstaan. Wij hebben op dit gebied vanaf 2003 verschillende projecten gerealiseerd voor basisscholen, voortgezet onderwijs, VMBO en MBO. Wij doen in samenwerkingsverband met BNA Onderzoek verschillende studies naar de wijze waarop de huisvesting ondersteuend kan zijn aan het CGO. Om duidelijk inzicht te krijgen in de huisvestingsgevolgen van de mogelijke invoer van CGO, hebben wij een module opgesteld welke in samenhang met relatie- en capaciteitenschema s een belangrijke input vormt voor het programma van eisen en het verdere ontwerp.

22 Contact Architektenburo Hans Bakker Groenhovenstraat BT Leiden T: F: E: info@hansbakker.nl I:

vervangende nieuwbouw VMBO groen Theo Thijssenplein 32 Utrecht team De Groot Vroomshoop

vervangende nieuwbouw VMBO groen Theo Thijssenplein 32 Utrecht team De Groot Vroomshoop vervangende nieuwbouw VMBO groen Theo Thijssenplein 32 Utrecht team De Groot Vroomshoop bestaande bebouwing Wellant College waarom nieuwbouw? huidige lay-out voldoet niet en is te klein gebouw sterk verouderd

Nadere informatie

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Voor u ligt het Programma van Eisen Frisse Scholen. Dit Programma van Eisen dient als leidraad voor opdrachtgevers van nieuw- en verbouw van scholen (schoolbesturen

Nadere informatie

Frisse Scholen Toets. >> Als het gaat om energie en klimaat. Toetsingsrapport

Frisse Scholen Toets. >> Als het gaat om energie en klimaat. Toetsingsrapport Frisse Scholen Toets >> Als het gaat om energie en klimaat Toetsingsrapport >> Als het gaat om energie en klimaat Inhoud 1. Inleiding 1.1 Methode van toetsing 1.2 Toelichting op toetsingsresultaten 2.

Nadere informatie

Geluid en akoestiek bij onderwijshuisvesting

Geluid en akoestiek bij onderwijshuisvesting M+P MBBM groep www.mp.nl Mensen met oplossingen Geluid en akoestiek bij onderwijshuisvesting #GTL2015 ir. Theodoor Höngens 4 november 2015 2 inhoud formele regelgeving informele regelgeving ontwikkelingen

Nadere informatie

Foto s net voor oplevering, nog niet optimaal, niet helemaal gereed. Geschakelde herkenbare paviljoens uitkijkend over een groene dorpsbrink

Foto s net voor oplevering, nog niet optimaal, niet helemaal gereed. Geschakelde herkenbare paviljoens uitkijkend over een groene dorpsbrink Foto s net voor oplevering, nog niet optimaal, niet helemaal gereed Geschakelde herkenbare paviljoens uitkijkend over een groene dorpsbrink Elke gebruiker heeft z n eigen herkenbare paviljoen Cursief aangegeven

Nadere informatie

Avans Hogeschool. Breda

Avans Hogeschool. Breda Avans Hogeschool Breda Avans Hogeschool Breda Situatie Renovatie en nieuwbouw Het project betreft een complete renovatie en omvangrijke nieuwbouw van de Avans Hogeschool te Breda. Met de nieuwbouw wordt

Nadere informatie

basisschool De Hoeksteen Bussum

basisschool De Hoeksteen Bussum basisschool De Hoeksteen Bussum case Grootschalige verbouwing met aangrenzende nieuwbouw van basisschool De Hoeksteen in Bussum. opdrachtgever Basisschool De Hoeksteen oplevering 2004 aannemer Heijmerink

Nadere informatie

Brede School RKBS Andreas Voorhout

Brede School RKBS Andreas Voorhout Brede School RKBS Andreas Voorhout opdrachtgever (prijsvraag) totaaloppervlakte BVO 1405 m² taakstellend bouwbudget, incl buitenterrein (excl. BTW) 1.800.000,- jaartal ontwerp 2013 Functie van het gebouw

Nadere informatie

CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE

CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE Start: 2006 - Oplevering: 2010 Bruto vloer oppervlakte: 7.800 m2 Locatie: Eindhoven Functie: VMBO school Performance: CO2 neutraal, energie leverend, energie dak, smart grid

Nadere informatie

MBO COLLEGE NOORD AMSTERDAM

MBO COLLEGE NOORD AMSTERDAM MBO COLLEGE NOORD AMSTERDAM Burton Hamfelt Architectuur Stedebouw Prototypes OeverZaaijer architectuur en stedebouw Het MBO College Noord wordt één van de publiekstrekkers van het geheel vernieuwde centrumgebied

Nadere informatie

Nieuwe Park Rozenburgschool Rotterdam [NL] KCAP Architects&Planners

Nieuwe Park Rozenburgschool Rotterdam [NL] KCAP Architects&Planners [NL] KCAP Architects&Planners Nieuwe Park Rozenburgschool, Rotterdam De Nieuwe Park Rozenburgschool is een gemengde buurtschool in de Rotterdamse wijk Kralingen-Crooswijk. De leerlingen vormen een juiste

Nadere informatie

Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam

Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam Marijn Emanuel van RAU architecten Amsterdam ALGEMENE TEKSTEN Het Revius wordt beleefd als een warme school, waar je thuis bent als leerling en leraar. De gemeenschappelijke activiteiten spelen zich centraal

Nadere informatie

Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 100 jarige Ambachtsschool

Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 100 jarige Ambachtsschool Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 00 jarige Ambachtsschool Entreevide met bestaande trap. Gerenoveerde vleugel met hoofdentree aan de Tamboerstraat. Klassiek

Nadere informatie

Overal Energie Neutraal

Overal Energie Neutraal Voorlopig ontwerp, mei 2016 Overal Energie Neutraal Deze opdracht betreft het voorlopig ontwerp van een nieuw te bouwen woonhuis, zoveel mogelijk energie neutraal. Deze relatief grote woning (265 m2) komt

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school Het Praktijkcollege Charlois. Ons gebouw is klein en overzichtelijk, zo weet je snel de

Nadere informatie

WELKOM. Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde. B L O S S O M c o n s u l t a n c y D e s i g n & B u i l d

WELKOM. Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde. B L O S S O M c o n s u l t a n c y D e s i g n & B u i l d Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde WELKOM Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde Maartje van den Berg Royal Haskoning Blossom consultancy Design & Build Haalbaarheid,

Nadere informatie

Friesland Bank Leeuwarden

Friesland Bank Leeuwarden Friesland Bank Leeuwarden Hoofdkantoor Friesland Bank Leeuwarden Uitbreiding bestaande kantoor De uitbreiding van het hoofdkantoor van de Friesland Bank verenigt bestaande gebouwen en een nieuw ontworpen

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Introductie. Cita architecten zoekt naar het specifieke en bijzondere van een ontwerpopgave.

Introductie. Cita architecten zoekt naar het specifieke en bijzondere van een ontwerpopgave. Introductie Cita: architecten bna wordt gevormd door een team enthousiaste mensen. Wij zijn een middelgroot architecten bureau, dat ruim 25 jaar bestaat. Onze projecten variëren van grote complexe multifunctionele

Nadere informatie

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam Transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam datum: 2009 projectnummer: 7188 project: transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam onderdeel: presentatie opdrachtgever: Jeugd Onderwijs en Samenleving

Nadere informatie

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k

R e n o v a t i e e n v e r d u u r z a m i n g S c h o o l m e t d e B i j b e l t e L a n g b r o e k datum: 16-10-2013 ARCOM B.V. Postbus 381 3900 AJ Veenendaal Koningsschot 45 3905 PR Veenendaal T 0318 64 55 52 F 0318 66 88 52 E info@arcombv.nl I www.arcombv.nl Vraagstelling Door het bestuur van de school

Nadere informatie

brede school en woningen de barrier eindhoven

brede school en woningen de barrier eindhoven brede school en woningen de barrier eindhoven Uitbreiding van monument de opbouw tot een brede school met peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, buurtontmoetingscentrum met gymzaal

Nadere informatie

opdrachtgever Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

opdrachtgever Hogeschool van Arnhem en Nijmegen De Solar City ijmegen is een bijzonder en duurzaam gebouw rijker. Het I/O-gebouw is het nieuwe onderkomen van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en ijmegen (HA). I/O is bij oplevering het

Nadere informatie

Duurzaam bouwen is innovatief denken... slim clubhuis.nl

Duurzaam bouwen is innovatief denken... slim clubhuis.nl Duurzaam bouwen is innovatief denken... Duurzaam bouwen =toekomstbestendig bouwen Duurzaam bouwen is goed voor mens, milieu en portemonnee: * mens; comfort, gezondheid, welzijn * milieu; biodiversiteit,

Nadere informatie

SCHOLEN & HUISVESTING

SCHOLEN & HUISVESTING SCHOLEN & HUISVESTING Wij ontzorgen, u maakt de keuzes! Planmatig Onderhoud volgens NEN 2767 Niet Planmatig Onderhoud (Servicedesk) Shared Service Center Onderwijshuisvesting Projectbegeleiding nieuwbouw

Nadere informatie

De NESK scholen duurzaam opgeleverd. Focus-Huygens College gebouwd voor de toekomst

De NESK scholen duurzaam opgeleverd. Focus-Huygens College gebouwd voor de toekomst De NESK scholen duurzaam opgeleverd Focus-Huygens College gebouwd voor de toekomst Tabel actoren Projectfase Organisatie Programma van Eisen (PvE) Ontwerp Bestek/Inkoop Realisatie Gebruik Gemeente Heerhugowaard

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU Programmatische lagen Uitgangspunten voor positionering gebouw De opdracht was om niet alleen deze puzzel op te lossen, maar juist

Nadere informatie

LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011)

LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011) LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011) PROJECTOMSCHRIJVING DE KLENCKE 2008-2009 OPDRACHTGEVER STICHTING VO A DAM-ZUID P/A ST.IGNATIUSGYMNASIUM

Nadere informatie

02 Maart 2012. tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a. ?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM

02 Maart 2012. tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a. ?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM 02 Maart 2012 tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM De warande LELYSTAD LOCATIE WARANDE De Gemeente Lelystad heeft ARCHES architecten BNA gevraagd om een duurzame bijdrage te leveren aan de

Nadere informatie

O N D E R D E L E N VA N :

O N D E R D E L E N VA N : ONDERDELEN VAN: De Witteveen Groep heeft sinds 1976 alles in huis om uw project tot een succes te maken. Naast leverancier van duurzaam en innovatief kantoormeubilair treden wij op als expert op het gebied

Nadere informatie

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam Transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam datum: 2009 projectnummer: 7188 project: transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam onderdeel: presentatie opdrachtgever: Jeugd Onderwijs en Samenleving

Nadere informatie

Bouwboek Cannenburglaan

Bouwboek Cannenburglaan Bouwboek Cannenburglaan HAAGSE HUISJES - kies je type 0,2 Bij het project Haagse Huisjes kunt u mede zelf kiezen hoe uw toekomstige woning eruit gaat zien. Hierdoor kunt u geheel naar eigen smaak, betaalbaar

Nadere informatie

REGIOKANTOOR ENEXIS ZWOLLE

REGIOKANTOOR ENEXIS ZWOLLE REGIOKANTOOR ENEXIS ZWOLLE Periode 2010-2013 Architect atelier PRO Projectarchitect Alex Letteboer en Bas Woldman Projectleiding Jaco de Koning Opdrachtgever Enexis Contactpersoon Dhr W. Stege Tel: 06-5515

Nadere informatie

#voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport

#voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport AOC Oost Twello Leren / SP architecten #voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport Het gebouw ligt aan de rand van het dorp grenzend aan een bos en een landgoed.

Nadere informatie

T R I A S V M B O K r o m m e n i e quickscan j a n u a r i

T R I A S V M B O K r o m m e n i e quickscan j a n u a r i TRIAS VMBO Krommenie quickscan januari 2011 ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 5. AANLEIDING QUICKSCAN Ontwerp Het schoolgebouw voor het TRIAS VMBO is een ontwerp van Atelier Pro uit Den Haag en kenmerkt zich

Nadere informatie

Uitgangspunt voor de nieuwbouw is een compacte school met een heldere structuur.

Uitgangspunt voor de nieuwbouw is een compacte school met een heldere structuur. Titel Project Plaats Bouwjaar BVO Bouwkosten Opdrachtgever RSG Wiringherlant Design & Build Wieringerwerf 2013 8.708m2 (school), 545m2 (gymzaal) 8.790.000,Frisoplan Als contrast naast het groene volume

Nadere informatie

Zandvliet College Den Haag

Zandvliet College Den Haag Zandvliet College Den Haag Leren / Multifunctioneel / SP architecten #voortgezetonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport - #lean - #d&b De kavel aan de Bezuidenhoutseweg 38-40 vraagt om een

Nadere informatie

villa Rondeweg Vught

villa Rondeweg Vught villa Rondeweg Vught case Grootschalige verbouwing met aangrenzende nieuwbouw van een jarenvijftig-woning in villawijk in Vught. opdrachtgever particulier oplevering 2004 aannemer Aannemersbedrijf M.P.

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

Centrum voor Levenswetenschappen. Groningen

Centrum voor Levenswetenschappen. Groningen Centrum voor Levenswetenschappen Groningen Linnaeusborg Project Centrum voor Levenswetenschappen Opdrachtgever VGI, Rijksuniversiteit Groningen Projectarchitect Rudy Uytenhaak Tanja Buijs Linnaeusborg

Nadere informatie

JURRIAAN VAN STIGT - LEVS DE VOOROORDELEN BESTAANDE GEBOUWEN EN ONDERWIJS - HOE ZIT DAT? VIJF DILEMMA S ONDERWIJSVISIE VOORBEELD ST.

JURRIAAN VAN STIGT - LEVS DE VOOROORDELEN BESTAANDE GEBOUWEN EN ONDERWIJS - HOE ZIT DAT? VIJF DILEMMA S ONDERWIJSVISIE VOORBEELD ST. 16-5-2012 JAARCONGRES DE ARCHITECT 9 5 2012 WORKSHOP 1B RENOVATIE ALS ONTWERPOPGAVE 1 JURRIAAN VAN STIGT - LEVS 2 DE VOOROORDELEN 3 4 5 6 BESTAANDE GEBOUWEN EN ONDERWIJS - HOE ZIT DAT? VIJF DILEMMA S ONDERWIJSVISIE

Nadere informatie

BOUWONDERNEMING. Eindeloze mogelijkheden van bouwen

BOUWONDERNEMING. Eindeloze mogelijkheden van bouwen BOUWONDERNEMING Eindeloze mogelijkheden van bouwen Met ons kunt u iedere uitdaging aan Inleiding 5 Nieuwbouw 6 Verbouw 9 Badkamers 20 Bedrijven 27 Onderhoud 40 Begeleiding, kwaliteit en oog voor detail

Nadere informatie

Doelen duurzaam bouwen

Doelen duurzaam bouwen 1 Doelen duurzaam bouwen Duurzaam bouwen is hot. Geen wonder, u verhoogt de waarde van uw woning, verlaagt uw woonlasten, krijgt overheidssubsidies voor duurzame details, maar ziet u ook hoe comfortabel

Nadere informatie

Geen KRIMP geven. Oei, ik GROEI

Geen KRIMP geven. Oei, ik GROEI Geen KRIMP geven Oei, ik GROEI Groeidenken Bevolkingsopbouw Nederland Bevolkingsontwikkeling 0-20 jaar Daling in 326 gemeenten (van de 430) Actualiteit. Percentage onder wettelijke opheffingsnorm Friesland

Nadere informatie

HYBRIDAIR klimaateiland

HYBRIDAIR klimaateiland HYBRIDAIR klimaateiland Fotografie: Hori Adviseurs Project: Overgoo SIG Air Handling Nederland, bestaat uit bedrijven die gespecialiseerd zijn in klimaatbeheersing, klimaatplafonds, luchtbehandelingsapparatuur,

Nadere informatie

HILDEGAERTSCHOOL ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER

HILDEGAERTSCHOOL ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER HILDEGAERTSCHOOL ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER ARCHITEKTENBURO HANS BAKKER 5. Aanleiding De huidige Hildegaertschool, in de Molenkwartierwijk van Hilligersberg, gaat na bijna vijftig jaar volledig op

Nadere informatie

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven DIRK ROOSENBURG PUBLIEKSPRIJS 2013 herbestemming Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven In november 2012 is de gerestaureerde en herbestemde Pastoor van Arskerk in Eindhoven in gebruik genomen. Om de fraaie

Nadere informatie

Definitieve voorbereiding dd.

Definitieve voorbereiding dd. Voorbereiding Definitieve voorbereiding dd. Project: Verbouwing woonhuis.. Locatie:.. Opdrachtgever: Familie. Voorbereiding I N H O U D S O P G A V E I N H O U D S O P G A V E... 2 A I N L E I D I N G...

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Duurzame woongebouwen

M3H Werkwijzer Duurzame woongebouwen M3H Werkwijzer Duurzame woongebouwen 1/7 Duurzame woongebouwen M3H ontwerpt en bouwt gebouwen die lang meegaan. Hoogwaardige gebouwen die mooi zijn in de omgeving en die passen bij de gebruikers. Gebouwen

Nadere informatie

ZONNEHOF SCHOLEN DUIVENDRECHT

ZONNEHOF SCHOLEN DUIVENDRECHT ZONNEHOF SCHOLEN DUIVENDRECHT EEN NIEUW GEBOUW VOOR TWEE BASISSCHOLEN Het Zonnehof gebied in Duivendrecht is aan het einde van de 60er jaren ontworpen vanuit de functionele stad-ideeën van de CIAM. Het

Nadere informatie

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen Waal Vlaardingen Opdrachtgever Waal, Vlaardingen Adres Schiedamsedijk 22, Vlaardingen Opgave herontwikkeling kantoorgebouw: interieur Ontwerp Van Ouwerkerk Architecten, Rotterdam Projectarchitect Arnold

Nadere informatie

WATERINGSE VELD COLLEGE

WATERINGSE VELD COLLEGE Fotografie: Rob Hoekstra WATERINGSE VELD COLLEGE Het Wateringse Veld College is een school voor voortgezet onderwijs voor 1200 leerlingen en heeft tevens buurtfuncties. Het onderwijs wordt gegeven in de

Nadere informatie

VSO-SCHOOL VOOR VMBO HET ROTSOORD UTRECHT

VSO-SCHOOL VOOR VMBO HET ROTSOORD UTRECHT VSO-SCHOOL VOOR VMBO HET ROTSOORD UTRECHT VMBO SCHOOL HET ROTSOORD BIEDT VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS EN BEGELEI- DING AAN JONGEREN MET EEN AUDITIEF EN/OF COMMUNICATIEVE BEPERKING: SLECHT- HOREND (SH),

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

cultureel bedrijvencentrum ZUID57

cultureel bedrijvencentrum ZUID57 In het door architect Sjoerd Schamhart ontworpen schoolgebouw uit 1957 moest een nieuw cultureel bedrijvencentrum ontstaan dat het culturele klimaat van de Haagse wijk Eskamp nieuw leven in zou blazen.

Nadere informatie

Kennis en ervaring Brede kennis en ervaring, creatieve en kritische houding resulteren in oplossingen die realistisch, efficiënt, esthetisch,

Kennis en ervaring Brede kennis en ervaring, creatieve en kritische houding resulteren in oplossingen die realistisch, efficiënt, esthetisch, Juni: de Meet&Greet in het Haagse stadhuis ben diverse kaveloptanten onze inloopeekuren bezocht amenwerking met de BAM is een inforieavond georganiseerd en zijn de eerste etsontwerpen voor Isabellaland

Nadere informatie

installatie-arm ontwerpen verleden tijd?

installatie-arm ontwerpen verleden tijd? installatie-arm ontwerpen verleden tijd? 1 situatie tot enkele jaren geleden was duurzaamheid bij klimaatinstallaties comfort en vooral energiebesparing de koplopers bij het besparen op het energie waren

Nadere informatie

lab03 Project: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg Adres: Tolweg 9, Heemskerk Status: opgeleverd (december 2015)

lab03 Project: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg Adres: Tolweg 9, Heemskerk Status: opgeleverd (december 2015) lab03 Project: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg Adres: Tolweg 9, Heemskerk Status: opgeleverd (december 2015) Opdrachtgever: Gemeente Heemskerk Architect: lab03, Westzaan Wouter de Haas Aannemer:

Nadere informatie

LIAG. architecten en bouwadviseurs. Opdrachtgever Roelof van Echten College. Omvang BVO m2. Leerlingenaantal

LIAG. architecten en bouwadviseurs. Opdrachtgever Roelof van Echten College. Omvang BVO m2. Leerlingenaantal Eduwiek biedt ieder kind een passende plek voor onderwijs, zorg en begeleiding. Een uniek onderwijsconcept dat LIAG heeft vertaald in een fris en robuust gebouw met een zachte uitstraling. De nieuwe school

Nadere informatie

één college Drie scholen, twee nieuwe gebouwen, OP ÉÉN PLEK IN CAPELLE CHRISTELIJKE SCHOLEN GEMEENSCHAP VOOR VWO, TTO, HAVO, PRE-HAVO, MAVO EN VMBO

één college Drie scholen, twee nieuwe gebouwen, OP ÉÉN PLEK IN CAPELLE CHRISTELIJKE SCHOLEN GEMEENSCHAP VOOR VWO, TTO, HAVO, PRE-HAVO, MAVO EN VMBO Drie scholen, twee nieuwe gebouwen, één college CHRISTELIJKE SCHOLEN GEMEENSCHAP VOOR VWO, TTO, HAVO, PRE-HAVO, MAVO EN VMBO OP ÉÉN PLEK IN CAPELLE - Comenius Lyceum (tto, atheneum en havo) - Comenius

Nadere informatie

(designed by) Erick van Egeraat Erasmus University College ARC14 Interieur

(designed by) Erick van Egeraat Erasmus University College ARC14 Interieur (designed by) Erick van Egeraat Erasmus University College ARC14 Interieur (Designed by) Erick van Egeraat kreeg in 2010 de opdracht voor de renovatie, restauratie en transformatie van de voormalige stadsbibliotheek

Nadere informatie

LOCATIEMATRIX Integraal Kind Centrum te Eindhoven

LOCATIEMATRIX Integraal Kind Centrum te Eindhoven LOCATIEMATRIX Integraal Kind Centrum te Eindhoven Opdrachtgever Aloysius Stichting Kerkstraat 3 6085 AX HORN Deelnemende organisaties Gemeente Eindhoven Aloysius Stichting Projectmanagement BSU UW VASTGOEDPARTNER

Nadere informatie

Samenwerken, daar zijn we goed in. Met diverse andere professionals werken wij samen aan nieuwe ontwikkelingen en integrale oplossingen.

Samenwerken, daar zijn we goed in. Met diverse andere professionals werken wij samen aan nieuwe ontwikkelingen en integrale oplossingen. Vandaag de dag worden er steeds hogere eisen gesteld aan technische installaties van gebouwen. Op zich is dat niet vreemd, immers goed ontworpen installaties zorgen ervoor dat mensen zich in een gebouw

Nadere informatie

werk en onderzoek op niveau

werk en onderzoek op niveau ERIBA Groningen werk en onderzoek op niveau Project ERIBA Locatie Groningen Opdrachtgever UMCG/ Rijksuniversiteit Groningen Functioneel/ Ruimtelijk PvE ICS adviseurs Het ERIBA-gebouw markeert de eerste

Nadere informatie

JongZeeuw architecten - wie zijn we?

JongZeeuw architecten - wie zijn we? JongZeeuw architecten - wie zijn we? Grondslag bij de verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Multidisciplinair bureau met deskundigheid op het vlak van architectuur, stedenbouw, interieur, energiezuinigheid,

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Entreepaviljoen Solaris Capelle a/d IJssel

Entreepaviljoen Solaris Capelle a/d IJssel Entreepaviljoen Solaris 1 + 2 Capelle a/d IJssel Entreepaviljoen Solaris 1 + 2 Capelle a/d IJssel Situatie Kwart-ronde-kantoorschijven Het bestaande door ons bureau in 199 ontworpen kantorencomplex Solaris

Nadere informatie

3 Basisscholen Getsewoud

3 Basisscholen Getsewoud 3 Basisscholen Getsewoud Basisscholen Getsewoud 3 scholen onder 1 dak Flexibiliteit Getsewoud is een grote nieuwbouwwijk in Nieuw Vennep, een onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer. Het scholencomplex

Nadere informatie

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017 Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie 7 februari 2017 Doel van deze bijeenkomst 1. Ouders informeren (IKC - traject - visie - tijdpad) 2. Duidelijkheid geven omtrent de verbouwing 3. Vragen

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

: 7 mei 2012 : 21 mei : C.L. Jonkers : N.T. Hoekstra

: 7 mei 2012 : 21 mei : C.L. Jonkers : N.T. Hoekstra GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 7 mei 2012 : 21 mei 2012 Documentnr. Zaaknummer : 835 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Zorgvastgoed zonder energiekosten

Zorgvastgoed zonder energiekosten b u BLOS ITY Zorgvastgoed zonder energiekosten Verkennend aanbod Juni 2014 1 Een frisse blik Inhoud Wij zijn jonge mensen met een frisse blik op ouderenzorg. Wij werken vanuit twee bedrijven, Blossity

Nadere informatie

De School van Morgen. Functionaliteit en infrastructuur

De School van Morgen. Functionaliteit en infrastructuur De School van Morgen Met de start van de 21e eeuw komen wij als maatschappij en samenleving in een ander tijdsgewricht. Door de forse toename van informatiestromen en de globalisering van de wereld is

Nadere informatie

De NESK scholen duurzaam opgeleverd. OBS De Wilgenstam gebouwd voor de toekomst

De NESK scholen duurzaam opgeleverd. OBS De Wilgenstam gebouwd voor de toekomst De NESK scholen duurzaam opgeleverd OBS De Wilgenstam gebouwd voor de toekomst Tabel actoren Projectfase Organisatie Programma van Eisen (PvE) Ontwerp Bestek/Inkoop Realisatie Gebruik Stichting BOOR (schoolbestuur)

Nadere informatie

ROC-lounge. de school als social hub

ROC-lounge. de school als social hub ROC-lounge de school als social hub ROC lounge Het vervlechten van onderwijs en bedrijfsleven biedt kansen om de passie en talenten van studenten en professionals bij elkaar te brengen. Wederzijds profijt

Nadere informatie

ESSENHOF DORDReCHT A09123.00

ESSENHOF DORDReCHT A09123.00 nieuwbouw en renovatie ESSENHOF DORDReCHT Sinds het begin van deze eeuw geniet het oudste gedeelte van de gemeentelijke begraafplaats Essenhof bescherming als rijksmonument. Bij het betreden van de huidige

Nadere informatie

Project. Opdrachtgever. Architect. Oplevering. Toelichting. Uitbreiding HZN, Harlingen. HZN stralen en conserveren. Penta architecten, Harlingen

Project. Opdrachtgever. Architect. Oplevering. Toelichting. Uitbreiding HZN, Harlingen. HZN stralen en conserveren. Penta architecten, Harlingen Uitbreiding HZN, Harlingen HZN stralen en conserveren Penta architecten, Harlingen 2010 Op bedrijventerrein Oostpoort in Harlingen, op een locatie direct aan het Van Harinxmakanaal, was HZN tot voor kort

Nadere informatie

Uw school verduurzamen! Hoe doe je dat? Februari 2018 STAPPENPLAN

Uw school verduurzamen! Hoe doe je dat? Februari 2018 STAPPENPLAN Uw school verduurzamen! Hoe doe je dat? STAPPENPLAN Februari 2018 DE STAP NAAR HOUDBARE HUISVESTING VOOR HET ONDERWIJS Nederland maakt zich op voor een transitie van formaat. In het nieuwe kabinet moet

Nadere informatie

Energieneutraal via de Passief bouwen route

Energieneutraal via de Passief bouwen route Energieneutraal via de Passief bouwen route ing. J.J.P. (Jan Pieter) van Dalen Slotsymposium 14 september 2015 Verbouw monument Verbouw van een monument Monument als bedoeld in art. 1 onder d (Monumentenwet

Nadere informatie

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed.

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed. Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed www.stevensvandijck.nl Van klaslokaal naar eigentijdse leeromgeving Benthem Crouwel Architekten, foto Jannes Linders. Wie zijn wij? Stevens

Nadere informatie

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting Visie op onderwijs en huisvesting Stichting Primair Onderwijs Zundert November 2015 0 Visie op onderwijs en huisvesting Aanleiding: Het onderwerp onderwijshuisvesting staat al geruime tijd op de Zundertse

Nadere informatie

moestuin rosaklooster plaats: Amsterdam opdrachtgever: Reliplan oppervlakte: 1.200 m2 status: Studie

moestuin rosaklooster plaats: Amsterdam opdrachtgever: Reliplan oppervlakte: 1.200 m2 status: Studie moestuin plaats: Amsterdam opdrachtgever: Reliplan oppervlakte: 1.200 m2 rosaklooster Het Rosaklooster wordt door het Leger des Heils gebruikt als opvanghuis voor vrouwen met psychische problemen. Het

Nadere informatie

HOOFDKANTOOR PORTAAL UTRECHT

HOOFDKANTOOR PORTAAL UTRECHT HOOFDKANTOOR PORTAAL UTRECHT OMSCHRIJVING PROJECT PORTAAL Samenvatting Het hoofdkantoor van woningcorporatie Portaal is een uitstekend voorbeeld van hoe een verouderd kantoorgebouw gerevitaliseerd is tot

Nadere informatie

2050: Van Doelstelling naar Succes - Expertgroep Klimaattechniek KT27 Daglicht & Binnenklimaat. Introductie.

2050: Van Doelstelling naar Succes - Expertgroep Klimaattechniek KT27 Daglicht & Binnenklimaat. Introductie. KT27 Daglicht & Binnenklimaat KT27 Daglicht & Binnenklimaat Roelant van der Putten, RVDP installatie ontwerp TVVL Roelant van der Putten 2 Introductie Introductie www.rvdp.nu Roelant van der Putten (37

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

ENERGIENEUTRAAL VERBOUWEN. West-Overijssel

ENERGIENEUTRAAL VERBOUWEN. West-Overijssel ENERGIENEUTRAAL VERBOUWEN West-Overijssel Hoe verbouw ik mijn woning energieneutraal? Wat komt hierbij kijken? Gerard Salemink Chef werkplaats Duurzaamheid (www.pioneering.nl) Programmamanager Lectoraat

Nadere informatie

Metamorfose van een dorpsschool in Makkum

Metamorfose van een dorpsschool in Makkum Van It Iepen Stee naar De Populier Metamorfose van een dorpsschool in Makkum Van vervangende nieuwbouw voor basisschool It Iepen Stee in Makkum kon volgens gemeente Súdwest Fryslân geen sprake zijn. Het

Nadere informatie

AMBITIELIJST VERDUURZAMEN WONING. NAW gegevens. Straat: Postcode: Plaats: Tel nr.: e-mail: HUIDIGE SITUATIE

AMBITIELIJST VERDUURZAMEN WONING. NAW gegevens. Straat: Postcode: Plaats: Tel nr.: e-mail: HUIDIGE SITUATIE AMBITIELIJST VERDUURZAMEN WONING NAW gegevens Naam: Straat: Postcode: Plaats: Tel nr.: e-mail: Datum: HUIDIGE SITUATIE 1. Waardevolle elementen woning Ja nee nvt - Locatie - Tuin - Uitzicht - Bezonning

Nadere informatie

Wateringse Veld College Den Haag

Wateringse Veld College Den Haag Wateringse Veld College Den Haag Project Adres: Plaats: Telefoon: URL: Referentiebeeld: Missouri 1, 2548 HT Den Haag 070 3082500 http://www.sgzuidwest.org/ Bottom Line Verkeersruimten uitgevoerd met standaardelementen

Nadere informatie

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014

Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Winfried van Zeeland Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten l april 2014 Inhoud Inleiding Aanleiding Cornelis Elffers Vergelijkbare werken Historische betekenis van de school Het pand Kunstwerken Het

Nadere informatie

TEUNISBLOEM UDENHOUT VRIJSTAANDE VILLA

TEUNISBLOEM UDENHOUT VRIJSTAANDE VILLA TEUNISBLOEM UDENHOUT VRIJSTAANDE VILLA Vrijstaande Villa Teunisbloem Gemeente Udenhout, Tilburg 2 EIGENTIJDSE VILLA WONING Een korte introductie Deze woningen worden door FAB5+ ontwikkeld. Uniek duurzaam

Nadere informatie

PROJECTDOCUMENTATIE DAAF GELUKSCHOOL, HAARLEM

PROJECTDOCUMENTATIE DAAF GELUKSCHOOL, HAARLEM PROJECTDOCUMENTATIE DAAF GELUKSCHOOL, HAARLEM Projectgegevens Naam project: Daaf Gelukschool Locatie: Albert Verweylaan 2, Haarlem Programma: VMBO-school met twee gymzalen Opdrachtgever: Dunamare Onderwijsgroep,

Nadere informatie

OBS De Wilgenstam DUURZAAM RENOVEREN MEERVOUDIGE OPBRENGST

OBS De Wilgenstam DUURZAAM RENOVEREN MEERVOUDIGE OPBRENGST OBS De Wilgenstam DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST WILGENSTAMSUSTINNODUURZAAMESCHOOL Aanleiding Ambitie om kennis duurzaam bouwen toe te passen op concreet project. Geheel vrijblijvend

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van De gemeenteraad - 19 juni 2012 Duurzaam bouwen project School Portland Het college Controller Directie Paraaf Datum Ons kenmerk CC Henk van der Linden

Nadere informatie

Huis Pinck-Heerkens Verbouwing van de voormalige drukkerij Van Het Vrije Volk en Arbeiderspers tot een particulier woonhuis gelegen in een binnenhof

Huis Pinck-Heerkens Verbouwing van de voormalige drukkerij Van Het Vrije Volk en Arbeiderspers tot een particulier woonhuis gelegen in een binnenhof Huis Pinck-Heerkens Verbouwing van de voormalige drukkerij Van Het Vrije Volk en Arbeiderspers tot een particulier woonhuis gelegen in een binnenhof tussen de Keizers- en Prinsengracht in Amsterdam BogermanDill

Nadere informatie

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet Dutch Health Tec Academy, Utrecht 100% transformatie van leegstaande bedrijfshal met kantoor naar onderwijsgebouw en kenniscentrum 90% hergebruik van bestaand casco winnaar van de VGME Award 2011 Voor

Nadere informatie