States of Nature. projectinformatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "States of Nature. projectinformatie"

Transcriptie

1 States of Nature projectinformatie

2 voorwoord Maakt u kennis met het project SOH19 States of Nature. Naar een idee van studenten Technische Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven ontwierp kunstenaar Alex Vermeulen een grootschalig landschappelijk sculptuur als onderdeel van zijn allesomvattende multimediaproject SOH (States Of Humanity). Deze brochure bevat naast een uitgebreide beschrijving van het ontwerp, uitleg over het achterliggende natuurkundige principe, een korte geschiedenis van het project en een samenvatting van de mogelijkheden tot ondersteuning. Op het moment van schrijven is reeds begonnen met de fysieke realisatie van het kunstwerk. De kunststof eieren en de zonnepanelen zijn besteld en worden binnen enkele weken verwacht. Meer hierover leest u in het hoofdstuk tot op heden. Er is getracht met dit boekwerk informatie te verschaffen, maar ook interesse op te wekken. Mochten er daarom na het lezen van de projectinformatie nog onbeantwoorde vragen zijn dan staat onze website tot uw beschikking. U kunt ons ook bereiken via de adresgegevens zoals achterin vermeld. Paul van Meel Voorzitter Stichting Natuurkunst Eindhoven, oktober 2005

3

4 met eieren

5 ontwerp In het alomvattende multimediaproject SOH is alles mogelijk. Kunstenaar Alex Vermeulen gebruikt uitingsvormen van computerkunst en VJ-optredens tot opera s en korte films om zijn visie op de mensheid te geven. Bij het project SOH19 States of Nature, gaat hij, in samenwerking met Stichting Natuurkunst, weer terug naar de uitingsvorm die hem een plaats gaf in de Nederlandse kunstwereld: sculpturen. Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door een grote affiniteit met techniek, terwijl hij zich nu hoofdzakelijk bezighoudt met meer maatschappelijke onderwerpen. Dit project kan beschouwd worden als een synthese van deze twee thema s: de maatschappelijke relevantie van techniek. In een vijver van circa 1800 m2 drijven 88 grote zwarte kunststof eieren, elk uitgerust met een zonnepaneel. Het vermogen dat deze panelen samen leveren is afhankelijk van de inval van licht en wordt gebruikt om een groot magneetveld op te wekken. Dit magneetveld leviteert een grotere, antropomorfe sculptuur in het midden van de vijver. Hierdoor is de hoogte waarop deze sculptuur zweeft een direct resultaat van het samenspel der elementen. Het vermogen dat de zonnepanelen leveren wordt immers bepaald door de zon, maar ook door de wind en de golfslag die invloed hebben op de oriëntatie van de zonnepanelen. Het kunstwerk is als geheel zelfvoorzienend wat betreft energie. s Nachts zal de mensfiguur onder de waterspiegel verdwijnen en midden op een zomerse dag zal het op een hoogte van drie meter statig op en neer deinen. Hiermee wordt direct de kracht van duurzame energieopwekking uit zonlicht duidelijk. De glanzende zwarte eieren vormen een motief in het werk van Vermeulen en staan symbool voor creatie en het leven zelf. In dit geval moeten de eieren gezamenlijk de energie opbrengen die de grote sculptuur tevoorschijn doet komen en laat zweven. Een soort levenscyclus die zich elke dag zal herhalen. Hierdoor is de hoogte waarop deze sculptuur zweeft een direct resultaat van het samenspel der elementen. Gelegen op een zeer in het oog springende locatie op de campus van de universiteit zal het kunstwerk een grote uitstraling hebben naar alle bewoners van de stad. Dit locatie, het zogenaamde Dommeldal, is een technologisch centrum, gelegen in een mooi natuurgebied en wordt geheel heringericht als recreatiegebied voor de gehele stad. Het kunstwerk vormt daarin een krachtig beeld van het samengaan van kunst, techniek en duurzaamheid.

6 tot op heden In 2000 vierde de Eindhovense Studievereniging voor Technische Natuurkunde J.D. van der Waals haar achtste lustrum. Ter gelegenheid daarvan wilden de natuurkundestudenten op de TU/e-campus een groot kunstwerk met een technologische achtergrond realiseren. Dit project groeide onder de werktitel Natuurkunst al snel uit tot een grootschalig meerjarenplan. Inmiddels heeft het kunstwerk de titel SOH19 States of Nature gekregen. Het idee van een zwevend object op zonnestroom ontstond begin 2000, waarna in samenspraak Inmiddels zijn de eerste bestellingen, voor de eieren en de zonnepanelen, de deur uit. met verschillende experts binnen de TU/e dit plan verder werd uitgewerkt door de studenten. Ook het College van Bestuur reageerde erg enthousiast en besloot het project een grotere status te geven door het technische ontwerp te laten interpreteren door een bekende kunstenaar, Alex Vermeulen. Hij presenteerde in 2001 de reusachtige sculptuur. Sindsdien hebben de studenten zich met steeds meer geestdrift op het project gestort en zijn er vele organisaties binnen en buiten de TU/e bij het project betrokken. Zo is er veelvuldig overleg met de Gemeenschappelijke Technische Dienst (GTD). Sinds 2003 is de organisatie door de studenten ondergebracht in Stichting Natuurkunst. Tevens bestaat er een Raad van Advies die toezicht houdt op het project. Om de technische haalbaarheid van het project aan te tonen is samen met de GTD een haalbaarheidsstudie gedaan met positief resultaat. Met de GTD is ook een gedetailleerde planning opgesteld die ervoor gaat zorgen dat het kunstwerk in april 2006 op het universiteitsterrein zal prijken. Na een grondige voorbereiding is medio 2004 begonnen met het contacteren van fondsen en potentiële sponsoren. Ruim 90% van de kosten is op dit moment gedekt. De dekking zal binnenkort rond zijn. Er ligt een degelijk communicatieplan klaar, waarmee de financiers de aandacht krijgen die hen toekomt. Ook is er een Comité van Aanbeveling opgericht waarin de kunstwereld, de overheid, het bedrijfsleven en de TU/e vertegenwoordigd zijn. De leden zijn te vinden op de laatste pagina. Inmiddels zijn de eerste bestellingen, voor de eieren en de zonnepanelen, de deur uit. Binnenkort zal begonnen worden met het graven van de vijver. Het ontwerp van de centrale figuur is afgerond en ook de centrale kolom wordt spoedig besteld. Op korte termijn zal veel media aandacht gegenereerd worden in verband met de bouw.

7 locatie Het kunstwerk zal gesitueerd worden op de campus van de TU/e, in het Dommeldal waar de universiteit grenst aan de stad. Het ligt daarmee aan twee belangrijke verkeersaders van Eindhoven: de Dorgelolaan en de John F. Kennedylaan. Ingesloten door het Limbopad, de Dommel, de Zwarte Doos en Vertigo krijgt het kunstwerk hiermee een prominente locatie. De automobilisten en de vele fietsers die dagelijks over de Dorgelolaan rijden kunnen het kunstwerk uitvoerig bekijken. Studenten, medewerkers en bezoekers van de TU/e die per trein naar Eindhoven zijn gekomen, zullen het TU/e-terrein betreden via het Limbopad. Hierdoor lopen circa 3000 voetgangers dagelijks direct langs het kunstwerk. Op een steenworp afstandstand van het kunstwerk staat onder andere de Kennispoort. In dit gebouw zetelen diverse instanties zoals de Kamer van Koophandel en het Algemeen Octrooi- en Merkenbureau. Ingebed tussen de stad, de Dommel en de universiteit ligt het kunstwerk op de grens van mens, natuur en techniek. Het Dommeldal waar deze locatie onderdeel van uitmaakt heeft binnen de gemeente Eindhoven bijzondere aandacht. Een nieuw fietspad gaat deze omgeving, op enkele tientallen meters van het kunstwerk, doorkruisen vanaf het Dommeltunneltje tot aan de fietstunnel onder de O.L. Vrouwenlaan. De Zwarte Doos zal een grand café en een multimediazaal gaan herbergen. Bovendien kijken bezoekers van het café op het buitenterras uit op het schouwspel van SOH19 States of Nature. Ingebed tussen de stad, de Dommel en de universiteit ligt het kunstwerk op de grens van mens, natuur en techniek.

8 techniek Het Natuurkunstwerk is een uitdaging op technisch gebied. Energie, geleverd door 88 zonnepanelen, wordt gebruikt om een sculptuur te laten zweven in een magneetveld. De werking berust op een aantal natuurkundige principes, vooral uit de leer van elektromagnetisme. De zonnepanelen produceren gelijkstroom, waarvan de grootte afhankelijk is van de hoeveelheid invallend zonlicht. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in een wisselstroom waarop een spoel is aangesloten. Deze spoel is gewikkeld om de onderkant van een gelamineerde ijzeren kern en wekt een magneetveld op. De kern bundelt dit veld en doet tevens dienst als mechanische geleider van de sculptuur. In de sculptuur bevindt zich een aluminium ring. Deze omsluit een gedeelte van het wisselende magneetveld, waardoor volgens de wet van Lenz een kringstroom wordt opgewekt in de ring. Een gedeelte van het magneetveld waaiert uit in de richting loodrecht op de kern. Deze component staat daardoor loodrecht op de stroom in de ring, waardoor een Lorentzkracht ontstaat in opwaartse richting. Wanneer de sculptuur hoger in de kolom is, wordt door de ring een kleinere hoeveelheid magnetische veldlijnen omsloten. Hierdoor neemt de kringstroom af en daarmee de Lorentzkracht. Energie geleverd door 88 zonnepanelen wordt gebruikt om een sculptuur te laten zweven in een magneetveld. Op de ring werken in totaal drie krachten. Om de sculptuur op een bepaalde hoogte te laten zweven moeten deze krachten met elkaar in balans zijn. De zwaartekracht is constant en naar beneden gericht. Doordat de kolom gevuld is met water werkt er volgens de wet van Archimedes een opwaartse kracht op de sculptuur. Deze constante kracht compenseert gedeeltelijk de zwaartekracht. De eerder genoemde Lorentzkracht complementeert de krachtenbalans. De stand van de zon, de bewolking en de stand van de zonnepanelen beïnvloeden de hoeveelheid opgevangen licht en dus de sterkte van het magneetveld. De sculptuur beweegt omhoog of omlaag, totdat de Lorentzkracht precies zo groot is dat hij, samen met de opwaartse kracht, de zwaartekracht compenseert. Hierdoor wordt de hoogte van de sculptuur direct beïnvloed door de zon, de golven en de wind.

9 toekomst In april 2006 viert de TU/e haar vijftigjarig bestaan. Stichting Natuurkunst wil de opening van het kunstwerk in het teken stellen van dit jubileum. De evenementen rondom het tiende lustrum zullen een internationale uitstraling krijgen waarmee de regio Eindhoven de derde techniekregio van Europa en de vijfde van de wereld op de kaart gezet wordt. Het kunstwerk zal spectaculair onthuld worden en uitgebreid onder de aandacht worden gebracht. Verschillende activiteiten en persberichten zullen ervoor zorgen dat inwoners van de regio Eindhoven, studenten en medewerkers van de TU/e, de kunstwereld, het bedrijfsleven en andere belangstellenden op de hoogte worden gebracht en gehouden van de bezigheden van Stichting Natuurkunst. Na de opening zal Stichting Natuurkunst een projectpublicatie uitgeven, compleet met de geschiedenis van dit prestigieuze project, vanaf het ontstaan van het eerste idee en de totstandkoming van de unieke samenwerking, tot aan het realisatie-traject en de spectaculaire opening. Het kunstwerk zal spectaculair onthuld worden en uitgebreid onder de aandacht worden gebracht.

10 sponsoring Hoewel de realisatie van het project volledig door vrijwilligers wordt uitgevoerd, gaat de aanleg van het kunstwerk gepaard met de nodige kosten; totaal ongeveer 400 duizend euro. Om deze kosten te dekken wordt door de Stichting Natuurkunst actief naar financiers gezocht. Op het moment van schrijven is ruim 90% van de begroting gedekt. De inkomsten kunnen grofweg worden opgedeeld in drie categorieën: subsidie uit de kunstwereld, sponsoring uit het bedrijfsleven en de actie adopteer een ei. Verder draagt de universiteit als belangrijkste partner substantieel bij aan het kunstwerk. adopteer een ei De actie adopteer een ei maakt het maakt het mogelijk de realisatie van het project SOH19 States of Nature te steunen door één of meer van de 88 zwarte eieren uit de vijver te adopteren voor een bedrag van 2.500,- per ei. De eier-adoptanten steunen de realisatie van dit unieke kunstwerk. Zij ontvangen hiervoor o.a. een uniek herinneringsstuk met een adoptiecertificaat. Bij de vijver wordt een bord geplaatst met een plattegrond van de vijver waarop precies te zien is wie welk ei heeft geadopteerd. Hopelijk heeft deze brochure u enthousiast gemaakt. Als u een bijdrage aan het project overweegt en verdere informatie wenst te ontvangen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Het is ons een genoegen u over de meest actuele stand van zaken en de precieze mogelijkheden tot ondersteuning te informeren.

11 leden Paul van Meel (voorzitter) Merlijn Jakobs (secretaris) Jeroen Rietjens (penningmeester) Jort van Jaarsveld (commissaris externe betrekkingen) Frank Jehoel (commissaris techniek) Paul Colsters Kees Daamen Inge van Donkelaar Piet Grauls Carolien Lamers Peter Pasmans Sjors Schellekens Alex Versteegh Ruud Wijtvliet comité van aanbeveling Dhr. C. Esche Directeur van het Van Abbemuseum Ing. A.H. Lundqvist Voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven Mw. J.R.H. Maij-Weggen Commissaris van de Koningin provincie Noord-Brabant. Drs. A.B. Sakkers Burgemeester van Eindhoven Dhr. J.H.M. van de Vall Voorzitter Kamer van Koophandel Oost-Brabant ambassadeur André Kuipers Astronaut raad van advies Dr. Ir. P. Brinkgreve voormalig hoofd Gemeenschappelijke Technische Dienst TU/e Prof. dr. Ir. W.J.M. de Jonge oud-decaan faculteit Technische Natuurkunde TU/e Ir. H.P.J.M. Roumen secretaris TU/e Dhr. G.W. Verhoogt (voorzitter) secretaris kunstcommissie TU/e adresgegevens Stichting Natuurkunst Technische Universiteit Eindhoven N-laag (a1.71) Postbus MB Eindhoven tel: fax: rekeningnummer: KvK-nummer: Alex Vermeulen: kunstcollectie TU/e: SOH States of Nature is een gezamelijk project van kunstenaar Alex Vermeulen en de Stichting Natuurkunst Stichting Natuurkunst

8Water heeft met kunst gemeen dat het een beroep doet op uw. Geniet van kunst aan en geïnspireerd door het water

8Water heeft met kunst gemeen dat het een beroep doet op uw. Geniet van kunst aan en geïnspireerd door het water Geniet van kunst aan en geïnspireerd door het water 8Water heeft met kunst gemeen dat het een beroep doet op uw voorstellingsvermogen. Kunst langs water wordt gebruikt om te prikkelen of om u te wijzen

Nadere informatie

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 8 29/04/2011 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (32 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuigen van geladen

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013 gemeente roerdalen 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 GEMEENTE Roerdalen stuknummer RD/2013-3937 Ontvangstdatum: 15-8-2013 Raadsinformatiebrief uw

Nadere informatie

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK HOOFDSTUK OOFDSTUK 8 03/05/2010 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Eerste elektromotor

Nadere informatie

Algemeen. Ondersteuning voor mensen met een beperking. (vult u dit formulier a.u.b. in met een zwarte of blauwe pen)

Algemeen. Ondersteuning voor mensen met een beperking. (vult u dit formulier a.u.b. in met een zwarte of blauwe pen) Algemeen (vult u dit formulier a.u.b. in met een zwarte of blauwe pen) 1a Wat is de volledige naam en het adres van uw organisatie? Bezoekadres: PC/Woonplaats Postbusnummer: PC/Woonplaats postbusnummer

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit: Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Alex Jansen Telefoon 5113661 E-mail: a.jansen@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 2007/215162 Bijlage A B & W-vergadering

Nadere informatie

Inhoud. Sponsorbrochure. Vergroot uw netwerk via VIA

Inhoud. Sponsorbrochure. Vergroot uw netwerk via VIA Inhoud Sponsorbrochure Vergroot uw netwerk via VIA 1 2016, Eindhoven VIA Urbanism Study Association Urban Design & Planning Technische Universiteit Eindhoven Den Dolech 2, Vertigo 07 via@bwk.tue.nl www.facebook.com/viaurbanism

Nadere informatie

Deeltoets II E&M & juni 2016 Velden en elektromagnetisme

Deeltoets II E&M & juni 2016 Velden en elektromagnetisme E&M Boller, Offerhaus, Dhallé Deeltoets II E&M 201300164 & 201300183 13 juni 2016 Velden en elektromagnetisme Aanwijzingen Voor de toets zijn 2 uren beschikbaar. Vul op alle ingeleverde vellen uw naam

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

(vult u dit formulier a.u.b. in met een zwarte of blauwe pen en lever het formulier in bij Stichting Vrienden Onderwijs Voor Hoogbegaafden)

(vult u dit formulier a.u.b. in met een zwarte of blauwe pen en lever het formulier in bij Stichting Vrienden Onderwijs Voor Hoogbegaafden) Algemeen (vult u dit formulier a.u.b. in met een zwarte of blauwe pen en lever het formulier in bij Stichting Vrienden Onderwijs Voor Hoogbegaafden) De criteria die door waaraan uw aanvraag moet voldoen

Nadere informatie

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Wie zijn werkgroep dak Christina Rozendaal Bert Bakker Ruud Verschoof Alex van den Boogaard Informatieavond 'Zon op ons dak' versie 5 2 Agenda

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 VAN. Stichting Granate

JAARVERSLAG 2014 VAN. Stichting Granate JAARVERSLAG 2014 VAN Stichting Granate INHOUDSOPGAVE Pagina Structuur en activiteiten 3 Samenstellingsverklaring 4 Jaarrekening Balans per 31 december 2014 5 Staat van baten en lasten over 2014 6 Grondslagen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Stichting Co-Cycling

Jaarverslag 2014 Stichting Co-Cycling Jaarverslag 2014 Stichting Co-Cycling Waar de medische grenzen eindigen, fietsen wij nog een stukje verder Stichting Co-Cycling Schierstins 7 1082 TC Amsterdam E: Info@cocycling.nl I: www.cocycling.nl

Nadere informatie

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Elektrisch veld In de vacuüm gepompte beeldbuis van een TV staan twee evenwijdige vlakke metalen platen

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Elektromagnetisme

Hoofdstuk 6: Elektromagnetisme Hoofdstuk 6: lektromagnetisme Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 6: lektromagnetisme Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. lektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER

Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER Jaarverslag 2010 Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 3 4 5 6 7 8 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2010

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08 Comm. : MZ Onderwerp Voortzetten UITpunt Boxtel en opstarten servicepunt te Liempde Status oordeelvormend Voorstel Advies uitbrengen over de ontwikkelingen omtrent het UITpunt Boxtel en servicepunt Liempde

Nadere informatie

Projectplan Steppin Forward van Stichting BVO Jong 2013

Projectplan Steppin Forward van Stichting BVO Jong 2013 Projectplan Steppin Forward van Stichting BVO Jong 2013 HET PROJECT In mei 2013 gaat een groep van 12 Friezen (10 jongeren tussen 18 en 25 jaar en twee oudere jongeren ) op een Stepperbike door Nederland.

Nadere informatie

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam Jaarverslag 2015 Zien Weten Kunnen Tel 075-7715071 KvK 61107069 Prins Hendrikkade 101 1501 AH Zaandam zienwetenkunnen.nl info@zienwetenkunnen.nl Inhoudsopgave Inhoud Stichting... 1 Bestuur... 2 Activiteiten...

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020

Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020 Beleidsplan Stichting Pole Position 2016-2020 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting Pole Position. De stichting is opgericht op 2 augustus 2013. Inmiddels hebben 70 mensen mogen genieten

Nadere informatie

Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Aanvraagformulier

Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds. Aanvraagformulier Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds Aanvraagformulier (uiterste inleverdatum 30 september 2015) 1 De indeling van het formulier is als volgt: 1. Algemene gegevens over uw organisatie

Nadere informatie

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. Mkv Magnetisme Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. In een punt P op een afstand d/2 van de rechtse geleider is

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout

Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Datum: vrijdag 29 oktober 2010 Plaats: Utrecht, Restaurant de Hoge Weide, ontvangst om 19.30 uur Aanwezig: het bestuur: Lenno Maris (voorzitter),

Nadere informatie

Beleidsplan TransitieCinema

Beleidsplan TransitieCinema Beleidsplan TransitieCinema 2018 Auteur: Bestuur Stichting TransitieCinema (Fonville, Dakova, Westerduin) Adres: Troelstrakade 113, 2531AB Den Haag E-mail: transitiecinema@gmail.com KvK: 70650594 RSIN:

Nadere informatie

BEEK FM. Beleidsplan Vastgesteld op Beleidsplan Beek FM

BEEK FM. Beleidsplan Vastgesteld op Beleidsplan Beek FM BEEK FM Beleidsplan 2018 Vastgesteld op 8-11-2018 INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de in het najaar van 2018 opgerichte stichting Beek FM. De oprichting van de stichting en het opstellen van

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon oktober 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. Folder 2.

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Museumwoning tuindorp Vreewijk

Jaarverslag 2017 Museumwoning tuindorp Vreewijk Jaarverslag 2017 Museumwoning tuindorp Vreewijk Na het turbulente jubileumjaar 2016 is de Museumwoning in 2017 weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. Dat wil zeggen: minder publiciteit en minder bezoekers.

Nadere informatie

J U N I 2 0 1 4. Tevens maken wij graag van deze gelegenheid gebruik om u een fijne zomer(vakantie) te wensen! Hartelijke groeten, Het Cucu bestuur

J U N I 2 0 1 4. Tevens maken wij graag van deze gelegenheid gebruik om u een fijne zomer(vakantie) te wensen! Hartelijke groeten, Het Cucu bestuur J U N I 2 0 1 4 Beste nieuwsbrieflezers, De zomer is in volle gang, het Oranje elftal heeft zichzelf de groepsfase door geschopt en ook Cucu gaat voortvarend door met haar activiteiten. In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: - ONDERWERP Akkermans, Cindy CS S0 RAD: RAD120627 2012-06-27T00:00:00+02:00 BW: BW120522 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2012 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3.

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. figuur 3 De schuifweerstand is zo ingesteld dat de stroomsterkte 0,50 A is. a) Bereken het

Nadere informatie

Stroom van de zon. Wek zelf energie op en bespaar kosten

Stroom van de zon. Wek zelf energie op en bespaar kosten Stroom van de zon Wek zelf energie op en bespaar kosten Blij met energie van de zon! Een mooie kans om kosten te besparen en zuinig om te gaan met het milieu is het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee bespaart

Nadere informatie

Stroom van de zon. Wek zelf energie op en bespaar kosten

Stroom van de zon. Wek zelf energie op en bespaar kosten Stroom van de zon Wek zelf energie op en bespaar kosten Blij met energie van de zon! Een mooie kans om kosten te besparen en zuinig om te gaan met het milieu is het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2012/ Documentnummer: 1894/2012/119305 Besluitnummer: 43 7b Onderwerp: project Uniekunst Advies: 1. Maximaal een eenmalig

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting Newton - HAVO Elektromagnetisme Samenvatting Het magnetisch veld Een permanente magneet is een magneet waarvan de magnetische werking niet verandert Een draaibare kompasnaald draait met zijn noordpool

Nadere informatie

28 december 2011. Subsidieaanvraag Stadsinitiatief Rotterdam. Solar Green Point

28 december 2011. Subsidieaanvraag Stadsinitiatief Rotterdam. Solar Green Point 28december2011 SubsidieaanvraagStadsinitiatiefRotterdam SolarGreenPoint Inhoudsopgave Voorwoord...1 1. Introductie Solar Green Point.......2 2. Salderingsregeling Electriciteitswet..........2 3. Activiteiten....3

Nadere informatie

Stichting Samburu Child Support www.samburuchild.com - info@samburuchild.com ABN AMRO 43.79.68.553 KvK 18084586 Lassuslaan 97, 3723 LJ Bilthoven

Stichting Samburu Child Support www.samburuchild.com - info@samburuchild.com ABN AMRO 43.79.68.553 KvK 18084586 Lassuslaan 97, 3723 LJ Bilthoven JAARVERSLAG STICHTING SAMBURU CHILD SUPPOR T 2015 1 Jaarverslag Stichting Samburu Child Support 2015 1. Voorwoord Dit document betreft het jaarverslag van Stichting Samburu Child 2015. Dit verslag is een

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

Bewonersinformatieboekje. Energiesprong 32 woningen Kerkrade

Bewonersinformatieboekje. Energiesprong 32 woningen Kerkrade Bewonersinformatieboekje Energiesprong 32 woningen Kerkrade Inhoud 1. Inleiding 2. Contactpersonen 3. Toelichting op de woningverbetering en planning 4. Uitleg van de werkzaamheden 5. Besparing op uw woonlasten

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

Zonnestroom opwekken met de daken van Viveste

Zonnestroom opwekken met de daken van Viveste Zonnestroom opwekken met de daken van Viveste Welkom Waarom zonnestroom opwekken? Koppeling met visie trias energetica 1e stap: beperk verbruik door bv. isolatie, renovaties 2e stap: duurzaam opwekken

Nadere informatie

J a a r v e r s l a g 2 0 0 5

J a a r v e r s l a g 2 0 0 5 Inhoud Doelstelling 7 Samenstelling bestuur 7 Donateurs in 2005 9 Verslag over 2005 11 Financieel verslag 12 Balans en Staat van baten en lasten 12,13 Overzicht verstrekte donaties 15 5 Doelstelling De

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2014

Financieel Jaarverslag 2014 Financieel Jaarverslag Cijfers over het boekjaar, met vergelijkende cijfers over het boekjaar 2013 Inhoud De Stichting Friends of Saqqara 3 Exploitatierekening vs 2013 4 Exploitatierekening vs Begroting

Nadere informatie

JAARREKENING ASWA 2014/2015

JAARREKENING ASWA 2014/2015 JAARREKENING ASWA 2014/2015 INHOUDSOPGAVE Organisatie & Structuur... 1 Organisatie & Structuur... 2 Resultaten in 2015... 4 Financieel beleid... 6 Algemeen... 7 Samenvatting algemene resultaten... 8 Jaarrekening

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) 25 april, 2008, 14.00-17.00 uur Opmerkingen: 1. Dit tentamen bestaat uit 4 vragen met in totaal 18 deelvragen. 2. Het is toegestaan gebruik te maken van bijgeleverd formuleblad

Nadere informatie

Havo 5 oefen et

Havo 5 oefen et Toetsstof havo 5 et4 volgens PTA: examenjaar 2010/2011 Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Stof volgens het PTA: havo5 h2: Trillingen en golven Havo5 h3: Energie en warmte Havo5 h4: Elektromagnetisme

Nadere informatie

Aan de leden van de Provinciale Staten Gelderland Postbus GX ARNHEM. Barneveld, 20 oktober Onze ref. u

Aan de leden van de Provinciale Staten Gelderland Postbus GX ARNHEM. Barneveld, 20 oktober Onze ref. u Ing. 20 oktober 2017 PS2017-665 2017-014568 PS 13 december 2017 Aan de leden van de Provinciale Staten Gelderland Postbus 9090 6800 GX ARNHEM Onze ref. u-17.042 Barneveld, 20 oktober 2017 Betreft: Financiële

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

STICHTING DE OPENBARING BELEIDSPLAN 2016-2017

STICHTING DE OPENBARING BELEIDSPLAN 2016-2017 STICHTING DE OPENBARING Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 55228801 BELEIDSPLAN 2016-2017 Contactgegevens STICHTING DE OPENBARING Website: www.stichtingdeopenbaring.nl Email: info@stichtingdeopenbaring.nl

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 375089 Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hijiri Shakuhachi

Beleidsplan Stichting Hijiri Shakuhachi Beleidsplan Stichting Hijiri Shakuhachi Voor periode 2018 2019 Versie 1 oktober 2017 1 INLEIDING Dit is de eerste versie van het eerste beleidsplan van de stichting Hijiri Shakuhachi. Het bestuur van de

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Zonlaan 265 1234 AB Zelfstad 1 augustus 2014, s-hertogenbosch Geachte heer Sent, Hartelijk dank dat we u een aanbod op maat mogen doen voor Zelfstroom Alles-in-1

Nadere informatie

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen.

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen. Jaarverslag 2014 Algemeen De stichting is opgericht op 1 augustus 2012. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: - de heer mr. drs. S.E. van Tuyll van Serooskerken (voorzitter) - mevrouw mr. J.D.M.

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 december 2018 Zaaknummer: 553278 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Art. 34 vragen met betrekking tot De beleving van een vesting genaamd de Oostbeer.

Art. 34 vragen met betrekking tot De beleving van een vesting genaamd de Oostbeer. Art. 34 vragen met betrekking tot De beleving van een vesting genaamd de Oostbeer. De start van de restauratie van de Oostbeer was in april 2016 begonnen. Provincie Zeeland droeg 344.000 bij voor dit project

Nadere informatie

Vrede en vrijheid maken we samen.

Vrede en vrijheid maken we samen. Vrede en vrijheid maken we samen. Draagt u ook bij? Wageningen 5 mei. 5 mei 1945 Bevrijding! 4 mei, 23.00 uur Bevrijdingsvuurceremonie Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse overheersing tijdens

Nadere informatie

3.1 Magneten en elektromagneten

3.1 Magneten en elektromagneten 3.1 Magneten en elektromagneten 1 a De punt van de magneet die naar het geografische noorden wijst, heet de magnetische noordpool van de magneet. Dat is afspraak. Hij wordt aangetrokken door een ongelijke

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Landgoed Anningahof Secretarieel en financieel jaarverslag 2017

Stichting Vrienden van Landgoed Anningahof Secretarieel en financieel jaarverslag 2017 Secretarieel en financieel jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2 2. 2 2a. Bestuurssamenstelling 2 2b. ANBI-status 2 3. Uitgevoerd beleid 3 3a. Inkomsten 3 3b. Tentoonstelling: Outplacement 3 4.

Nadere informatie

Beleidsplan van de. Stichting Canon De Noordoostpolder

Beleidsplan van de. Stichting Canon De Noordoostpolder Beleidsplan van de Stichting Canon De Noordoostpolder en financiële verantwoording van 2012 versie nov. 2013. 1 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Canon De Noordoostpolder. Het plan omvat

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 VAN. Stichting Granate

JAARVERSLAG 2013 VAN. Stichting Granate JAARVERSLAG 2013 VAN Stichting Granate INHOUDSOPGAVE Pagina Structuur en activiteiten 3 Samenstellingsverklaring 4 Jaarrekening Balans per 31 december 2013 5 Staat van baten en lasten over 2013 6 Grondslagen

Nadere informatie

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal-culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota 3 Project: Verkadepaviljoen Zaans Museum Totale projectkosten: 3.575.000,- Provinciale

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Landgoed Anningahof. Secretarieel en financieel jaarverslag 2016

Stichting Vrienden van Landgoed Anningahof. Secretarieel en financieel jaarverslag 2016 Secretarieel en financieel jaarverslag 2016 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2 2. 2 2a. Bestuurssamenstelling 2 2b. ANBI-status 2 3. Uitgevoerd beleid 3 3a. Inkomsten 3 3b. Bijdrage organisatie tentoonstellingen

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van

Nadere informatie

Stichting SQPN Jaarverslag voor 2010

Stichting SQPN Jaarverslag voor 2010 Stichting SQPN Jaarverslag voor 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Activiteiten... 4 Publiciteit... 5 Externe Contacten... 5 Interne Organisatie... 5 Conclusies en aanbevelingen... 6 Stichting SQPN - Jaarverslag

Nadere informatie

Subsidie aanvraagformulier Projecten

Subsidie aanvraagformulier Projecten Subsidie aanvraagformulier Projecten Voordat u begint: Lees de subsidiecriteria en doe eerst de Quickscan op www.vfonds.nl om te zien of uw aanvraag in aanmerking komt. Bij twijfel, neem contact op met

Nadere informatie

Stichting Pajong. Jaarplan 2015. Stichting Pajong

Stichting Pajong. Jaarplan 2015. Stichting Pajong Stichting Pajong Jaarplan 2015 Stichting Pajong 1. Inleiding Stichting Pajong is opgericht als vriendenstichting van het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De stichting heeft de status van ANBI en richt

Nadere informatie

Voorwoord. Albin Ograjensek Initiatiefnemer

Voorwoord. Albin Ograjensek Initiatiefnemer Jaarverslag 2008 Voorwoord Eén stap zetten is geen probleem, dit herhalen tot in lengte van dagen is een uitdaging. Tweeduizend en acht is de tweede stap die de Stichting Muziek Jong voor Oud zet in een

Nadere informatie

Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden

Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden 1 Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden Kennismaking 3 Doel 3 Hoe bereiken we dat 3 Wat is daar voor nodig 3 7 eeuwen Heusden 3 Het thema 4 Realiseren 4 Financiering 4

Nadere informatie

SI--ART. Nagtzaam Stimuleringsfonds voor jonge kunstenaars

SI--ART. Nagtzaam Stimuleringsfonds voor jonge kunstenaars SI--ART Nagtzaam Stimuleringsfonds voor jonge kunstenaars Voorwoord zoeken die in aanmerking komen voor stimulering vanuit st-art. Wij voelen ons erg betrokken bij kunst en willen via stichting st-art

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

Stichting Koppie-Au. Voorwoord

Stichting Koppie-Au. Voorwoord Voorwoord Stichting Koppie-Au heeft een intensief tweede jaar achter de rug. Een jaar waarin veel energie is gestopt in het bouwen van het crowdfunding platform koppie-au.nl en waarin een begin is gemaakt

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015 Beste geïnteresseerde, Dat je deze informatiebrochure nu voor je hebt liggen betekent dat je interesse hebt in een parttime bestuursjaar

Nadere informatie

Jaarverslag Het VeenendaalFonds. Vooraf

Jaarverslag Het VeenendaalFonds. Vooraf Het VeenendaalFonds Jaarverslag 2016 Vooraf Dit is het eerste jaarverslag van de Stichting VeenendaalFonds te Veenendaal. Aan de oprichting ging een lange voorbereiding vooraf. Tot die datum er sprake

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Gebiedsontwikkeling de Vlaas Registratienummer: 00592142 Datum: 8 september 2016 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller: DHM Verbaarschot Nummer: RIB-HV-1667 Geachte heer,

Nadere informatie

Sapna Foundation Jaarverslag 2012

Sapna Foundation Jaarverslag 2012 Sapna Foundation Jaarverslag 2012 Website: www.sapnafoundation.org E-mail: info@sapnafoundation.com Telefoon: 06-48 32 68 02 Bankrekening: 14 85 20 073 1 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 Algemeen 4 Activiteiten

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Waterlandziekenhuis. Beleidsplan 2014

Stichting Vrienden van het Waterlandziekenhuis. Beleidsplan 2014 Stichting Vrienden van het Waterlandziekenhuis Beleidsplan 2014 Purmerend, december 2013 1 Inhoud 1. De stichting Statutaire doelstelling Bestuursleden Beloningsbeleid Officiële gegevens 2. Strategie Missie

Nadere informatie

GROENE LOPER TUe EINDHOVEN

GROENE LOPER TUe EINDHOVEN opdrachtgever: TU/e locatie: Eindhoven oppervlakte: 10 ha jaar van ontwerp: 2012-2013 jaar van uitvoering: 2013-2014 werkzaamheden MTD: masterplan, inrichtingsplan, uitvoeringsvoorbereiding een internationaal

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg

Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2015 Voorwoord Voor u ligt het vijfde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Met dit jaarverslag beogen wij verantwoording

Nadere informatie

Haiku Stichting Nederland Jaarverslag

Haiku Stichting Nederland Jaarverslag Haiku Stichting Nederland Jaarverslag 2018 1 Inhoudsopgave 1. Jaarverslag 3 Voorwoord Statutaire naam, vestigingsplaats, rechtsvorm en juridische structuur Doelstellingen en visie Activiteiten Gevoerde

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017

BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017 BELEIDSPLAN VAN DE STICHTING OUDHEIDKAMER TE ALBLASSERDAM 2013-2017 Inleiding. De doelstellingen van het beleidsplan 2008-2010 zijn nagenoeg volledig gerealiseerd. De volgende zaken zijn daarbij uitgevoerd:

Nadere informatie

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p Opgave 1: alles heeft een richting (8p) Bepaal de richting van de gevraagde grootheden. Licht steeds

Nadere informatie

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower

Maak optimaal gebruik van uw dak. lnvesteer in zonne-energie met SunPower Maak optimaal gebruik van uw dak lnvesteer in zonne-energie met SunPower Hoe werkt het? Verhoog uw inkomsten met zonne-energie 1 SunPower-zonnepanelen Tot voor enkele jaren was een investering met het

Nadere informatie

Wij zijn u dan ook enorm erkentelijk en wensen u veel leesplezier toe met dit jaarverslag.

Wij zijn u dan ook enorm erkentelijk en wensen u veel leesplezier toe met dit jaarverslag. 2014 Mei 2015 Geachte sponsor, donateur, belangstellende, Voor u ligt het jaarverslag 2014 van het Zwols Dierenasiel. Ook dit jaar willen we de sponsoren, de donateurs en de organisaties die de werkzaamheden

Nadere informatie

Doel: Schoolschaak in Rotterdam promoten en ondersteunen

Doel: Schoolschaak in Rotterdam promoten en ondersteunen Beleidsplan en begroting 2018-2020 INLEIDING Doel: Schoolschaak in Rotterdam promoten en ondersteunen Visie: Op termijn wordt op 80% van de Rotterdamse Basisscholen schaken aangeboden als schoolactiviteit

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Kenya Kinderen 2014

Beleidsplan Stichting Kenya Kinderen 2014 Beleidsplan Stichting Kenya Kinderen 2014 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Kenya Kinderen. Stichting Kenya Kinderen is opgericht op 07 mei 2009 door Erwin van Andel, Jan Brinkman en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015 1 Inhoudsopgave 1. Jaarverslag 3 Voorwoord Statutaire naam, vestigingsplaats, rechtsvorm en juridische structuur Doelstellingen en visie Activiteiten Beleid in 2014 Verantwoording Bestuur 2. Jaarrekening

Nadere informatie

Leef je droom, Jaarverslag 2015 Stichting Vivir Juntos. Stichting Vivir Juntos Lekstraat 76, 2314VH Leiden +31 (0)

Leef je droom, Jaarverslag 2015 Stichting Vivir Juntos. Stichting Vivir Juntos Lekstraat 76, 2314VH Leiden +31 (0) Jaarverslag 2015 Stichting Vivir Juntos Leef je droom, samen Stichting Vivir Juntos Lekstraat 76, 2314VH Leiden +31 (0)71-589 6988 www.vivirjuntos.org email: info@vivirjuntos.org Inleiding In het jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2008-2009 Jaarrekening 2009

Jaarverslag 2008-2009 Jaarrekening 2009 Jaarverslag 2008-2009 Jaarrekening 2009 Vlietenburgstraat 10 2271 GM Voorburg info@vlietgemeenschapsfonds.nl www.vlietgemeenschapsfonds.nl Onderstaande toelichting heeft betrekking op het eerste, verlengde

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 en begroting 2015

Jaarrekening 2014 en begroting 2015 Jaarrekening 2014 en begroting 2015 1 Inhoud Samenvatting... 3 Jaarrekening... 5 Staat van baten en lasten... 5 Toelichting op staat van baten en lasten... 6 Begroting 2015... 7 Staat van baten en lasten...

Nadere informatie

JAARREKENING ASWA 2012/2013

JAARREKENING ASWA 2012/2013 JAARREKENING ASWA 2012/2013 INHOUDSOPGAVE Organisatie & Structuur... 1 Organisatie & Structuur... 2 Resultaten... 4 Financieel beleid... 5 Algemeen... 6 Samenvatting algemene resultaten... 7 Jaarrekening

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Wij vragen uw begrip tijdens de werkzaamheden In december 2012 is Glasvezel Boekel begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel.

Nadere informatie