programma FREINET Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! DELFT 9 NOVEMBER 12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "programma FREINET Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! Natuurlijk! DELFT 9 NOVEMBER 12"

Transcriptie

1 FREINET DELFT 9 NOVEMBER 12 Natuurlijk? Natuurlijk ligt het voor de hand om dit natuurlijk proefondervindelijk te verkennen. Freinetonderwijs is van nature natuurlijk leren. Dat betekent natuurlijk niet dat het leren vanzelf gaat. programma Dit is het programma voor de studiedag op vrijdag 9 november 2012 van de Nederlandstalige Freinetbeweging. Het boek Levenstechnieken Verwerven van Célestin Freinet wordt tijdens deze studiedag gepresenteerd.

2 Deze studiedag van de Nederlandstalige Freinetbeweging wordt gehouden op de Freinetschool Delft locatie Hugo de Groot Loevesteinplaats LE Delft De groene pijl: locatie school De blauwe pijl: locatie station (Als je uit richting Rotterdam komt dan tunnel onder station door lopen.) Parkeren: tot (exact!) is dit mogelijk in de buurt. Maar vanaf dat moment wordt er bekeurd. Voor langer parkeren volgt nog een advies (op loopafstand!) Met de trein naar de Hugo de Grootlocatie van de Freinetschool in Delft lopen Afstand: 7 minuutjes per voet. Uitstappen bij Delft C.S. Via de achteruitgang naar de Coenderstraat en deze naar rechts inlopen Bij de Buitenwatersloot over het water naar links (voetgangersdeel), dus met het water aan je linkerhand Bij de Schimmelpenninckstraat naar rechts en door de bocht naar links De Freinetschool Delft, locatie Hugo de Groot staat recht voor je Met de auto naar de Hugo de Grootlocatie van de Freinetschool in Delft: Komend uit de richting Rotterdam: Neem op de A13 de afslag Delft Zuid gevolgd door ¾ rotonde Neem de Kruithuisweg (over de Schie en het spoor) tot aan de stoplichten Ga bij de stoplichten naar rechts de Voorhofdreef op (en zwaai even naar de locatie J.P. Thijsse naast de flat met de gedichten van Dirk Coster) Rijd eindeloos rechtdoor (ook bij de rotonde) Je krijgt na de rotonde op de Papsouwselaan links en rechts winkels naast je. Bij het kruispunt met de brandweer schuin rechts voor je ook rechtdoor de Krakeelpolderweg op (rechts weer winkels) Bij de stoplichten op het kruispunt met de Buitenwatersloot rechtdoor en bij de volgende stoplichten rechtsaf de Hugo de Grootstraat inrijden, of links op de parkeerplaats je auto parkeren (de gehele dag gratis). De eerste zijstraat rechts is de Schimmelpenninkstraat. Aan je rechterhand staat de school. Je kan er tot uur zonder vergunning parkeren Komend uit de richting Den Haag: Neem op de A4 de afslag Delft/ Rijswijk en ga bij de stoplichten aan het einde van de afrit naar rechts de Beatrixlaan op in de richting Delft Vervolg je weg op de Beatrixlaan, die Provinciale Weg gaat heten in Delft (je ziet rechts een PLUS markt en een 25 verdiepingen hoge flat Vlak voordat de weg omhoog gaat, neem je de afslag naar rechts (scholen links en rechts van de weg) Aan het einde van de afrit naar links onder het viaduct van de Provinciale Weg door De weg buigt naar links en om het leegstaande gebouw ga je naar rechts (ervoor of erna/ erna is momenteel afgesloten) Voor je of rechts naast je tref je een flinke parkeerplaats. Parkeer hier je auto als je gratis wil parkeren en na uur bij de ledenvergadering aanwezig wilt zijn. Wandel bij de stoplichten de Hugo de Grootstraat in en loop de eerste straat rechts in (Schimmelpenninckstraat) en je treft aan je rechterhand de school.

3 Vrijdag 9 november 2012 organiseert de Nederlandstalige Freinetbeweging in Freinetschool Delft een studiedag rond het thema Freinet Aanleiding voor dit thema moet niet alleen worden gezocht in de actuele discussies over duurzaamheid, duurzame ontwikkeling,natuurlijk leren, natuurlijke ontwikkeling, de terug- naar- de- natuur- beweging. De recente vertaling van een van de basisboeken van Freinet, Levenstechnieken verwerven met als ondertitel Proeve van een praktische psychologie, toegepast op onderwijs en opvoeding, is een pleidooi voor een ecologische pedagogie. Een fundament onder het freinetwerk! Programma 9.30 Inloop, inschrijving workshops, koffie, thee Start van de dag. Opening en welkom. Het woord aan het bestuur! Eerste ronde workshops Lunch (tijdens de lunch is er een markt met materialen) Oa De Freinetwinkel, Natuurcontact (Bertina Heijnens),Mercurius (Rutger van Empel) Presentatie van het boek Levenstechnieken Verwerven In De Freinetbibliotheek is weer een Freinet-vertaling verschenen. Deel 8 inmiddels. Hoofdtitel: Levenstechnieken verwerven. Ondertitel: Proeve van een praktische psychologie, toegepast op onderwijs & Opvoeding. Voor de eerste keer een Vlaams-Nederlands co-productie. De beide vertalers, Rouke Broersma (NL) en Geert van Hout (VL), vertellen aan de hand van voorbeelden over hun samenwerking en belichten enkele kernpunten uit het boek. Daaruit zal duidelijk worden dat Freinets psychologische en opvoedkundige opvattingen een actuele inspiratie bron vormen voor een ecologische pedagogie, voor alzijdige vorming en natuurlijk leren via proefondervindelijk verkennen. Daarna zal het eerste exemplaar van Levenstechnieken verwerven in ontvangst genomen worden door André de Hamer van de duurzame pabo. ( Tweede ronde workshops Pauze Afsluiting en presentaties Einde studiedag Na afloop van de studiedag vindt de Algemene Leden Vergadering van de Freinetbeweging plaats. Lees voor meer informatie Freinetnieuws 168. Leden kunnen de stukken vanaf midden oktober downloaden via

4 workshops Er zijn in totaal 10 workshops waar uit gekozen kan worden. Let op: niet alle workshops worden tweemaal naam omschrijving bijzonderheden Heleen van den Broek Een (Krebh) Je hoeft niet de presidentsvrouw van Amerika te schooltuin? zijn om kinderen kennis te laten maken met eten uit een tuin. Wat je wél nodig hebt is een dosis moed, Ja natuurlijk! steun van collega s en wat hulp van ouders. O ja, en een beetje geld. En dan gewoon starten! Wat het je kan opleveren hoor en zie je in de workshop Een schooltuin? Ja natuurlijk! Je krijgt tips en adviezen voor de aanleg van een schooltuin. Er is voorbeeldmateriaal, documentatie en natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. Individuele studies en presentaties Natuurlijk leren en Meervoudige Christel Pullens en Jacky Schipper (Freinetschool Regenboog Malden) Het maken van individuele studies en het presenteren hiervan nemen een belangrijke plaats in, in ons onderwijs. We zijn op zoek gegaan naar een manier van werken waarbij kinderen zich steeds verder kunnen ontwikkelen in het zelfstandig maken van studies en presenteren hiervan. Hiervoor maken we nu op de Regenboog gebruik van een studie-volg-boekje en de leerlijn studie-presentatie. We willen dit delen, zijn benieuwd naar jullie kijk op onze manier van werken en naar de werkwijze op andere scholen. Peter te Riele (AHA advies, hulp en actie) Een van de intelligenties van de meervoudige intelligentie is 'Natuurknap' (naturalistische intelligentie). Dat klinkt heel mooi, maar onmiddellijk rijzen er verschillende vragen, bijvoorbeeld:

5 intelligentie Techniek? Natuurlijk ook bij kleuters. Dierensafari Boekbinden wat bedoelen we ermee? hoe kun je dat toepassen? wat is er voor nodig? welke begeleiding vraagt dat? hoe houd je zicht op ontwikkelingen? wat leren kinderen ervan? In de workshop gaan we aan het werk met de antwoorden. Geen college van anderhalf uur, maar handen uit de mouwen. Namelijk: Opfrissen en aanvullen: kennis (theorie) Filmbeelden uit de praktijk: inspiratie (goede voorbeelden) Antwoorden: ervaringen opdoen (zinvolle opdrachten) Terugblikken: waardering (evaluatie) De kracht van 'natuurknap' zijn is onderschat en onbekend. Na de workshop niet meer. Jenya Krul, Joke Bouma en Eveline Holla (Freinetschool Delft) Een scanner, een weegschaal, streepjescodes, een ophaalbrug, een hengel, een wc en een lopende band hebben veel met elkaar gemeen. Al deze voorwerpen boeien de jongste ingenieurs en uitvinders onder ons, namelijk de kleuters. Zelfontdekkend leren, problemen oplossen, werken met gereedschappen en reflecteren zijn onder andere belangrijke elementen voor het creëren van een technische activiteit. Deze workshop is ter inspiratie voor de leerkracht om binnen elk thema een technisch element aan te brengen. Stefaan D Hondt (GO) Dierensafari is een methodiek voor jong en ouder waarmee je de fauna rondom de school in je klas haalt. Elke week trekt een duo op ontdekkingstocht op het schoolterrein, op zoek naar een diersoort die nog nooit eerder gespot werd: kriebelbeestjes, vogels, de kat van de buren, een paard in de verte In de klas werken we daar verder op door en wordt het werk gepresenteerd aan de groep, zodat de hele klas ervan kan leren. Frans Baake (Zelfstandig kunstenaar Enschede) Tijdens deze workshop gaan we boekbinden met natuurlijke materialen. Voor het binnenwerk gebruiken we papiersoorten die op natuurlijke wijze gekleurd zijn en gemaakt van natuurlijke materialen, zoals bananen, hennep, lavendel en diverse bloemsoorten. We gaan uit van een bandzetter een ingenaaid boek met harde kaft formaat staand A5, 21 x 14,8 cm. Voor de kaft gebruiken we eveneens natuurlijke materialen. Materialen zijn aanwezig en er kan een keuze uit gemaakt worden. Men kan ook thuis al materialen uitzoeken en meenemen en die dag verwerken (NB. Formaat omslag tenminste 30 x 40 cm., moet te vouwen zijn).

6 Buurtwandelingen Rozemarijn Nevejans en Goedele Vertessen (Pedagogische Begeleidingsdienst Gent) In een opgenomen interview vertelt Freinet dat hij al voor het keerpunt van oktober 1924 zijn onderwijs is beginnen te veranderen door het organiseren van "schoolwandelingen", dat wil zeggen ter plaatse de natuur en de werkzaamheden van volwassenen gaan bestuderen. Schoolwandelingen zijn niet nieuw. Het start vaak meteen intuïtieve waarneming en dan is de rol van de leerkracht belangrijk om er meer van te maken dan een georganiseerd uitstapje. Het is eigenlijk de "natuurlijke methode" om greep te krijgen op de omgeving rondom, de wereld,... Tijdens deze workshop vertellen we onze ervaringen met klaswandelingen adhv voorbeelden uit onze klaspraktijk: hoe we er mee gestart zijn, welke soorten wandelingen we al deden, de rol van de leerkracht, de mogelijke verwerking, de visie die erachter zit,... Nadien trekken we er samen op uit in de buurt. Deze workshop wordt eenmaal Ochtend. Natuurlijk leren lezen Truus Schuttyser en Patrick Leunens (Freinetschool Triangel Booischot) Hoe kunnen kinderen zonder een kant en klare methode maar vanuit hun eigen leven, leren lezen en schrijven? In deze workshop ervaar je zelf hoe natuurlijk leren, lezen en schrijven werkt in de praktijk en ook hoe je er in de klas mee aan de slag kan! Ook het theoretische kader komt aan bod. Waarom kiest de Freinetpedagogie voor deze manier van werken? Het lezen en leren lezen staat niet op zichzelf maar wordt in hoge mate uitgelokt door correspondentie, vrije expressie, onderzoek en de freinetwerking als geheel. Bovendien is het niet alleen een individuele aangelegenheid maar gebeurt dit vooral in coöperatief verband. Lezen en schrijven is op deze manier meer dan lettertjes aan elkaar plakken en technisch verklanken. Het is zinvol werk waarbij de kinderen onmiddellijk volwassen lezen en schrijven. Bovendien heeft natuurlijk leren lezen en schrijven bijvoorbeeld voor anderstaligen en taalzwakke kinderen, het voordeel dat het over inhoud gaat en elk kind op elk moment kan instappen, ongeachte zijn voorkennis van letters, woorden,.. Al doende leren ze het. aangeboden, maar op verschillende wijze. In de ochtend een meer theoretisch getint verhaal, weliswaar met heel wat praktijkvoorbeelden en inbreng van de deelnemers. s Middags is de workshop heel praktisch. De deelnemers leren op een natuurlijke manier een nieuwe taal, zoals ook kinderen dit in de klas doen. Het is mogelijk dat deelnemers inschrijven voor de 2 workshops, maar dat is niet echt noodzakelijk. Zij kunnen ook afzonderlijk of de ochtend volgen of de middag. Je kunt dus heel goed beide workshops volgen als je een goed beeld wilt krijgen van de achtergrond en de praktijk van natuurlijk leren lezen.

7 Zo doen we het nu in Heiloo?! Levend rekenen natuurlijk. Wilma Bakker, Jessica Brink, Irma Nuchelmans. (Freinetschool Elckerlyc, Heiloo) Jessica, Irma en Wilma hebben de opleiding tot Freinetwerker vorig schooljaar gevolgd en met succes afgerond. Ze zullen jullie laten horen, zien en ervaren wat zij tijdens hun proefondervindelijk verkenning hebben meegenomen naar hun freinetschool Elckerlyc in Heiloo. Centraal staan daarbij: studie, klassenkas en levend rekenen. Jimke Nicolai (Bureau Levend Leren) We stellen deze workshop de leerlijn tuinwerk uit DAT TELT centraal. Het werken in de natuur levert volop mogelijkheden voor reken- wiskunde onderwijs en dat gaan we tijdens deze workshop ervaren. Jimke Nicolai zorgt voor materialen en middelen om natuurlijk rekenonderzoek uit te voeren. Wat je daarvan leert? Je zult merken dat je kennis en vaardigheid op het gebied van rekenen en wiskunde worden uitgebreid. Je oefent om lessen levend rekenen te ontwerpen; en dat gaat verder dan de dode contexten en oefeningen uit de rekenboekjes. We gaan brevetten maken! We.? Natuurlijk werken we ook aan de plannen die we verder zelf bedenken. Deze workshop wordt alleen s middags TOEGEVOEGD VOOR DIRECTEUREN en COÖRDINATOREN Leiding geven in een freinetschool Jeroen Bron (Bestuur Freinetbeweging) Vanzelfsprekend en natuurlijk is het om in een team een leider te hebben. Maar hoe gaat dat in onze Nederlandstalige freinetscholen?. De workshop richt zich op iedereen die interesse heeft in het leidinggeven aan een freinetteam. Welke consequenties hebben de uitgangspunten van het freinetonderwijs voor het leiding geven aan het team, het omgaan met ouders, het betrekken van leerlingen? Hoe borgen we de kwaliteiten van het freinetonderwijs in onze scholen en hoe valt dit te communiceren naar betrokken om de school? In Nederland ontwikkelden de scholen gezamenlijk rond kenmerken van de freinetschool een set indicatoren. In Vlaanderen wordt kwaliteitszorg weer op andere wijze geagendeerd. Deze benaderingen en werkwijzen zullen tijdens de workshop aan de orde komen. Deze workshop wordt alleen s middags Ben je al lid? Zo niet.geef je dan op bij: info@frenet.nl

Duurzaam groeien en vernieuwen

Duurzaam groeien en vernieuwen Symposium Duurzaam groeien en vernieuwen 05 02 13 Wat leert de Monitor Duurzaam Nederland en hoe kan Nederland werken aan duurzame groei? Dinsdag 5 februari 2013, 13.30-18.00 uur Centraal Bureau voor de

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k.

PROGRAMMA. Bouwen aan de ondernemingsraad. Trainer/adviseur: n.o.t.k. PROGRAMMA Bouwen aan de ondernemingsraad Data: n.o.t.k. Accommodatie: n.o.t.k. Trainer/adviseur: n.o.t.k. Inleiding Welkom in de wereld van de medezeggenschap! Hoe ziet die wereld er eigenlijk uit? Voor

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen.

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen. FREINET 76 NIEUWS juni 2003 Inhoud:?? Zoekmachine?? Het verhaal achter je lokaal?? De nieuwste agenda?? Hoe verder: ALV 18 juni WATIKZOEK.NL De zoekmachine voor en door kinderen. Watikzoek.nl is de nieuwe

Nadere informatie

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai PROGRAMMA 195 De Freinetbeweging I Oosterkade 4 t.o. I 9711RS Groningen I tel: (+31) 6 44514412. I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl 13 november 2015 Vernieuwingsschool De Windroos Wijk bij Duurstede

Nadere informatie

Zorg voor inwoners. Uitnodiging. Jaarvergadering en congres 2010 Vereniging Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) 28 mei 2010, Oegstgeest

Zorg voor inwoners. Uitnodiging. Jaarvergadering en congres 2010 Vereniging Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) 28 mei 2010, Oegstgeest Zorg voor inwoners Uitnodiging Jaarvergadering en congres 2010 Vereniging Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) 28 mei 2010, Oegstgeest beeld: cb shootings Uitnodiging Jaarvergadering en congres 2010 Vereniging

Nadere informatie

Agenda. Vrijdag 21 september. Schoolreisje groepen 1 t/m u Instappen bij Plein u Vertrek van de bussen.

Agenda. Vrijdag 21 september. Schoolreisje groepen 1 t/m u Instappen bij Plein u Vertrek van de bussen. Agenda Vrijdag 21 september Schoolreisje groepen 1 t/m 7 9.15u Instappen bij Plein 1813 9.30u Vertrek van de bussen Vrijdag 5 oktober Afscheid juf Didy 15.00-16.00u Studiedag 17 september De hele studiedag

Nadere informatie

UITNODIGING JAARVERGADERING NEDERLANDSE OPENLUCHTTHEATERS

UITNODIGING JAARVERGADERING NEDERLANDSE OPENLUCHTTHEATERS Beste mensen, UITNODIGING JAARVERGADERING NEDERLANDSE OPENLUCHTTHEATERS Zaterdag 6 november 2010 Baarn / Eemnes Op zaterdag 6 november a.s. is het zover. Dan heeft de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters

Nadere informatie

PAPERCLIP. Agenda. 8 september OR/MR vergadering. 10 september schoolreisje. 11 september studiedag

PAPERCLIP. Agenda. 8 september OR/MR vergadering. 10 september schoolreisje. 11 september studiedag PAPERCLIP Katholieke Basisschool t Baeken Inhoud Paperclip 2 t.baeken@saks.nl Agenda Alkmaar nr. 36-2 Schoolfoto s Studiedag Eindtoets groep 8 De onderbouw en de kermis Groep 8 en de plusgroep Gevonden

Nadere informatie

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Uitnodiging Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Twee werkconferenties over meer eigen regie van de cliënt in de Jeugdzorg 9 en 10 november 2011 Meer eigen regie van de Op 9 en 10 november 2011

Nadere informatie

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Anjo Mooren

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Anjo Mooren PROGRAMMA 196 Oosterkade 4 t.o. I 9711RS Groningen I tel: (+31) 6 44514412 I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl 13 november 2015 Vernieuwingsschool De Windroos Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507 6 februari 2015 / NUMMER 507 NIEUWSBRIEF In de komende weken zijn jarig: vandaag Nathan van der Meer uit groep 4 op 09-02 Chrisayro Mendoza uit groep 1/2 op 09-02 Lot Bijwaard uit groep 5 op 15-02 Muha

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

De wondere wereld van groepen

De wondere wereld van groepen De wondere wereld van groepen Workshop groepsdynamica 21 en 22 mei 2020 Voor wie is deze workshop Voor leidinggevenden en professionals die Willen begrijpen wat er in de onderstroom van groepen en teams

Nadere informatie

Alle Route beschrijvingen naar Culturele Broedplaats Wijk 7 Amsterdam ZO.

Alle Route beschrijvingen naar Culturele Broedplaats Wijk 7 Amsterdam ZO. Alle Route beschrijvingen naar Culturele Broedplaats Wijk 7 Amsterdam ZO. Wijk7 Daalwijkdreef 7 1102 RN Amsterdam Michiel Czn. Dhont 06 10 10 85 58 Er staan verschillende routes op de website: Wijk7.org

Nadere informatie

Leidinggeven in tijden van verandering Hoe stuur ik effectief op gewenst gedrag?

Leidinggeven in tijden van verandering Hoe stuur ik effectief op gewenst gedrag? Inleiding Programma Aanmelden Route Leidinggeven in tijden van verandering De snel veranderende wereld vraagt om aanpassingsvermogen en flexibiliteit van organisaties en daarom van de mensen die er werken.

Nadere informatie

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen Programma Slash Slash Slash in de klas Een robot in de klas, dat is iets nieuws. Als je nog nooit met een robot gewerkt hebt is het lastig om te bepalen hoe je hem wilt gebruiken en programmeren. Daarom

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren.

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Bereikbaarheid Adresgegevens Centraal Museum De Tuinzaal De Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 10 Nicolaasdwarsstraat 14 Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht 3512 XH Utrecht 3512 XC Utrecht Bereikbaarheid: Per auto

Nadere informatie

vraag snel een lerarenbeurs aan!

vraag snel een lerarenbeurs aan! 153 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel:0512 461 878 I fax:0512 461 728 I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl Leren is experimenteel zoeken en ontdekken opleiding voor leraren

Nadere informatie

Jaaruitje 2015. Het is het bestuur van de VOOA een genoegen u op zondag 20 september 2015 uit te nodigen voor ons jaarlijkse uitje.

Jaaruitje 2015. Het is het bestuur van de VOOA een genoegen u op zondag 20 september 2015 uit te nodigen voor ons jaarlijkse uitje. Artillerie Jaaruitje 2015 Het is het bestuur van de VOOA een genoegen u op zondag 20 september 2015 uit te nodigen voor ons jaarlijkse uitje. Dit jaar is er voor gekozen om het Nationaal Militair Museum

Nadere informatie

Passend Onderwijs in onze regio

Passend Onderwijs in onze regio WERKCONFERENTIE II REGIO EDE Passend Onderwijs in onze regio Datum: D.V. Woensdag 5 februari 2014 Plaats: Adventkerk Ger. Gemeente - Vijftien Morgen 51 - Veenendaal ONDERSTEUNING EN ONDERSTEUNINGSTOEWIJZING

Nadere informatie

Programma leerlingen groep 7 en 8

Programma leerlingen groep 7 en 8 Programma leerlingen groep 7 en 8 Ga jij na de basisschool naar het VMBO? Kom dan naar Go VMBO!, de Dag van het VMBO. Speciaal voor jou hebben we een leuk, actief en leerzaam programma samengesteld waarin

Nadere informatie

Kom je voor jezelf en de ander op, dan ben je voor de Odulfusschool helemaal top! Agenda: Schooljaar Nr. 30

Kom je voor jezelf en de ander op, dan ben je voor de Odulfusschool helemaal top! Agenda: Schooljaar Nr. 30 Schooljaar 2018-2019 Nr. 30 Inspiratie opdoen voor de Koningsspelen Wil je alvast in de stemming komen voor de Koningsspelen en ben je benieuwd naar het liedje van dit jaar? Kijk dan eens op onderstaande

Nadere informatie

PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek

PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek PSYCHOLOGIE IN COACHING compacte introductie van actuele inzichten met focus op praktische toepassing vanuit eigen casuïstiek Psychologie in Coaching Deze training gaat over psychologische inzichten en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5. Vrijdag 3 november 2017

Nieuwsbrief 5. Vrijdag 3 november 2017 Nieuwsbrief 5 Vrijdag 3 november 2017 AGENDA 7 november Infotour peuterouders Bieb groepen 1/2 A+B+C 9 november Bieb groepen 5-6 10 november Manjefieke middag 17 november Leerlingenraad NB 6 18 november

Nadere informatie

completer is beter Meer weten? = leren + U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten.

completer is beter Meer weten? = leren + U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten. Meer weten? completer is beter U heeft nu een beeld van onze school, en misschien wilt u daarom nog meer weten. Op onze website www.rscollege.nl vindt u alle informatie. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES

BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES BEREIKBAARHEID ZANDVOORT TIJDENS DTM RACES Het DTM Circus is voor de negende maal op rij aanwezig op Circuit Park Zandvoort. Ook dit jaar wordt de nodige drukte weer verwacht. Gelukkig zijn er meerdere

Nadere informatie

Aan de leden van het Genootschap voor Risicomanagement (GvRM)

Aan de leden van het Genootschap voor Risicomanagement (GvRM) Apeldoorn, 22 oktober 2015 Aan de leden van het Genootschap voor Risicomanagement (GvRM) Datum: 26 november 2015 Onderwerp: Uitnodiging Miniworkshop en ALV GvRM Beste leden, Graag nodigt het bestuur u

Nadere informatie

PRESENTEREN MET IMPACT Hoe zorgt u dat uw boodschap overkomt?

PRESENTEREN MET IMPACT Hoe zorgt u dat uw boodschap overkomt? Inleiding Programma Aanmelden Route PRESENTEREN MET IMPACT Presenteren is meer dan alleen een verhaal vertellen voor een groep mensen. Hoe zorgt u er enerzijds voor dat u uw boodschap duidelijk en krachtig

Nadere informatie

Infobulletin. Beste ouders, verzorgers en kinderen, INFO NR 2

Infobulletin. Beste ouders, verzorgers en kinderen, INFO NR 2 Beste ouders, verzorgers en kinderen, INFO NR 2 De start is geweest. De start van het schooljaar, de start van de Gouden Weken en de startgesprekken om er maar een paar te noemen. Wat ons betreft smaakt

Nadere informatie

Leerplanschema Minor Psychologie

Leerplanschema Minor Psychologie Minor Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

De Muze; stilstaan bij wat ons beweegt. 28 November 2018

De Muze; stilstaan bij wat ons beweegt. 28 November 2018 De Muze; stilstaan bij wat ons beweegt 28 November 2018 Programma ouderavond 28 november 19.45 Inloop 20.00 Welkom door Leonie Langevoort (MR-lid) en Dominique Janssen (schoolleider Muze) en kort interview

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---6e Jaargang, nummer 9 -maart 2016- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod streektaal

Kom voor Taal Aanbod streektaal Kom voor Taal Aanbod streektaal 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Streektaal in de klas... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag... 12 Cursus...

Nadere informatie

Communicatie in een nieuw perspectief

Communicatie in een nieuw perspectief Congres ISAAC-NF op 3 oktober 2017 te Landgoed Zonheuvel, Doorn Communicatie in een nieuw perspectief Het programma We ontvangen u vanaf 9.00u met koffie en thee 09:30-09:45 Opening congres Gebruiker van

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT?

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT? Nieuwsbrief mei 2016 Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen

Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Kijkwijzer 2.0, Methodiek voor kwaliteitsverbetering in Brede Scholen Agenda 1. Kwaliteitsontwikkeling in Brede Scholen in Brussel en Kent - Verwachtingen? 2. Extended Schools & kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

NR maart (nr. 15 zal verschijnen op 28 maart 2019)

NR maart (nr. 15 zal verschijnen op 28 maart 2019) NR. 14 14 maart (nr. 15 zal verschijnen op 28 maart 2019) NIEUWS UIT DE GROEPEN 1-2 A & B Maandag hebben we de eerste culturele activiteit gehad van juf Mara over de Valkerij-Vredesboom. We hebben een

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Afdeling Context, preventie Adres Carnissesingel 51 Telefoon 010 49 33 555 Fax 010 49 33 589 E-mail t.suradee@context.nl Ons kenmerk 3392.10/ NC.mj Onderwerp Uitnodiging Landelijke Dag Rotterdam 22 september

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Uitnodiging voor de najaarsbijeenkomst 29 september 2012 in de Sallandsekamer, Langstraat 18, 8131 BC Wijhe

Uitnodiging voor de najaarsbijeenkomst 29 september 2012 in de Sallandsekamer, Langstraat 18, 8131 BC Wijhe Nieuwsbrief nummer 40A ---------------------------------------------------------------------- Uitnodiging voor de najaarsbijeenkomst 29 september 2012 in de Sallandsekamer, Langstraat 18, 8131 BC Wijhe

Nadere informatie

OA REGION 9 ASSEMBLY & CONVENTION 2016

OA REGION 9 ASSEMBLY & CONVENTION 2016 OA REGION 9 ASSEMBLY & CONVENTION 2016 26 Oktober 30 Oktober Bovendonk Hofstraat 8, 4741AK, Hoeven Nederland 1 WELKOM! OA Nederland is vereerd om gastheer te zijn voor de Regio 9 Assembly en Conventie

Nadere informatie

Sportdag Vrijdag 22 april wordt op sportpark Den Dries een grote Valkenswaardse Sportdag georganiseerd!

Sportdag Vrijdag 22 april wordt op sportpark Den Dries een grote Valkenswaardse Sportdag georganiseerd! Kindcentrum de Grasspriet van de Venstraat 9 5555KK VALKENSWAARD Tel. 040-2012908 e-mail: infodegrasspriet@skozok.nl website: www.degrasspriet.nl 2015-2016 Nummer 16 20 april 2016 In dit nummer: Belangrijke

Nadere informatie

FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd

FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd Studiedag Freinetbeweging 7 november 2014 Enschede De inhoud van deze studiedag zal met name in het teken staan van het pedagogische kenmerk, succes stimuleert.

Nadere informatie

CKV Excelsior aspiranten en pupillentoernooi 25 augustus

CKV Excelsior aspiranten en pupillentoernooi 25 augustus CKV Excelsior aspiranten en pupillentoernooi 25 augustus 2018 Algemeen: Van iedere deelnemende vereniging willen wij vragen om gegevens van een contactpersoon naar ons te mailen. Wij zouden graag een naam

Nadere informatie

Nieuw schooljaar. Gymtijden. In dit nummer: Belangrijke data september. 17 informatieavond

Nieuw schooljaar. Gymtijden. In dit nummer: Belangrijke data september. 17 informatieavond Eexterbasisschool Anemoonstraat 1 9679 EL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592917 eexterbasisschool@sooog.nl In dit nummer: Nieuw schooljaar 1 Gymtijden 1 Afsluiting schooljaar 2 Stichting leergeld

Nadere informatie

Conferentie Bouwstenen voor sociale stabiliteit

Conferentie Bouwstenen voor sociale stabiliteit Conferentie Bouwstenen voor sociale stabiliteit Presentatie van FORUM handleiding omgaan met lokale maatschappelijke spanningen dinsdag 11 oktober 2011 13:00 18:00 Utrecht In aanwezigheid van: Annemarie

Nadere informatie

Bij ons werk baseren we ons vooral op de pedagogie van de Franse onderwijskundige

Bij ons werk baseren we ons vooral op de pedagogie van de Franse onderwijskundige Beste collega s, Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

157 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel: I fax: I I

157 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel: I fax: I I 157 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel:0512 461 878 I fax:0512 461 728 I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl Aankondiging Algemene Ledenvergadering Freinetbeweging. De

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Spot-Meeting op zaterdag 14 april 2012 in de bollenstreek

Spot-Meeting op zaterdag 14 april 2012 in de bollenstreek Spot-Meeting op zaterdag 14 april 2012 in de bollenstreek Op zaterdag 14 april 2012 organiseren wij een spotmeeting in de bollenstreek bij Warmond, Hillegom en Vogelenzang. Om ervoor te zorgen dat de meeting

Nadere informatie

De groepen 7 gaan van 11 t/m 13 nov. op pad. Zij gaan drie dagen naar Baarn, naar Schoolbuitenhuis De Stulp.

De groepen 7 gaan van 11 t/m 13 nov. op pad. Zij gaan drie dagen naar Baarn, naar Schoolbuitenhuis De Stulp. In dit nummer: Uitstapje groep 7: Leerzaam en leuk. Uitstapje groep 7 Herfstfeest groep 1 en 2 Inloopochtend Voorlichting VO groep 8 LeerKRACHT Website MaxClass Lesvrije dag groep 1 en 2 Van de MR Van

Nadere informatie

ONDERHANDELEN; VAN INTUÏTIE NAAR ONDERHANDELINGSKRACHT. Vaardigheidstraining

ONDERHANDELEN; VAN INTUÏTIE NAAR ONDERHANDELINGSKRACHT. Vaardigheidstraining ONDERHANDELEN; VAN INTUÏTIE NAAR ONDERHANDELINGSKRACHT Vaardigheidstraining Onderhandelen; van intuïtie naar onderhandelingskracht Introductie Ieder mens onderhandelt dagelijks, meestal intuïtief. Deze

Nadere informatie

Locatie Het Haltna Huis Het Kant GZ HOUTEN Telefoon: Routebeschrijving vanaf de A2. P onbetaald A12 A27

Locatie Het Haltna Huis Het Kant GZ HOUTEN Telefoon: Routebeschrijving vanaf de A2. P onbetaald A12 A27 Routebeschrijving vanaf de A2 Komend vanuit richting Amsterdam Na Utrecht, vervolg je route via de richting Arnhem/Houten () Houd Ring Utrecht (zuid) aan (afslag 16, 17, 18) Neem afslag 18 naar de Laagravenseweg

Nadere informatie

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO WIS DO 8 In wiskundige situaties samenwerken en communiceren met anderen

Onderwerp. Voorkennis. VVKBaO WIS DO 8 In wiskundige situaties samenwerken en communiceren met anderen Onderwerp Voorkennis Leerlingen leren samenwerken om fouten in programma s op te sporen en om het programma bij te sturen. Ze leren kritisch kijken naar andere Scratch projecten. Leerlingen hebben een

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Zevensterstraat GN Enschede nr 29 Nieuwsbrief 24 april 2019

Zevensterstraat GN Enschede nr 29 Nieuwsbrief 24 april 2019 Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 g.pereboom@vco-oostnederland www.zevenstervco.nl nr 29 Nieuwsbrief 24 april 2019 PBS/Dalton De week van 6 mei staat verantwoordelijkheid centraal: Zet je

Nadere informatie

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren.

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Bereikbaarheid Adresgegevens Centraal Museum De Tuinzaal De Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 10 Nicolaasdwarsstraat 14 Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht 3512 XH Utrecht 3512 XC Utrecht Bereikbaarheid: Per auto

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid

Kom voor Taal Aanbod meertaligheid Kom voor Taal Aanbod meertaligheid 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Taalsensibilisering en meertaligheid... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag...

Nadere informatie

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren.

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Bereikbaarheid Adresgegevens Centraal Museum De Tuinzaal De Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 10 Nicolaasdwarsstraat 14 Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht 3512 XH Utrecht 3512 XC Utrecht Bereikbaarheid: Per auto

Nadere informatie

Nieuwsbrief 23 maart 2018

Nieuwsbrief 23 maart 2018 Nieuwsbrief 23 maart 2018 Opgeven kan nog tot a.s. woensdag! Ook belangstellende opa s en oma s zijn van harte welkom om zich aan te melden. Algemene Ouderavond 4 april 2018 Hoor je je kind wel eens vertellen

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 2: Systematisch kijken & aanpakken volgens PBS 25 november 2015 14.45 17.00 uur Madeleine Vreeburg Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag in de klas 7 oktober

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Avondbreed Een activiteit van OBS et Buut en buitenschoolse opvang et Nabuut

Avondbreed Een activiteit van OBS et Buut en buitenschoolse opvang et Nabuut Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Een tweede leven - kledingreparatie... 4 Kindertraktaties... 5 Op stap met Jeroen... 6 Sociale media - hoe geef je grenzen aan?... 7 Verstilde schoonheid keramiek 1... 8 Vogels

Nadere informatie

Het Carolus Clusius College presenteert zich als wereldschool. Website: www.hetccc.nl

Het Carolus Clusius College presenteert zich als wereldschool. Website: www.hetccc.nl Worldschool Event 2014 Vrijdag 14 maart a.s. Van 10.00 uur tot 14.00 uur (inloop met koffie en thee vanaf 9.30 uur) Plaats: Het Carolus Clusius College in Zwolle x Het Carolus Clusius College presenteert

Nadere informatie

De Paulusschool Bso de eerste stap Zorgboerderij de Hagert Natuureducatie het dijkmagazijn Kunsteducatie Lesinkunst Edu-art Cultuurnetwerk

De Paulusschool Bso de eerste stap Zorgboerderij de Hagert Natuureducatie het dijkmagazijn Kunsteducatie Lesinkunst Edu-art Cultuurnetwerk Project heerlijk buiten De Paulusschool Bso de eerste stap Zorgboerderij de Hagert Natuureducatie het dijkmagazijn Kunsteducatie Lesinkunst Edu-art Cultuurnetwerk Partners in dit project Samenwerking Subsidie

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

WORKSHOP DE KLIKFACTOR: HOE ZORG IK VOOR DE KLIK MET MIJN KLANT?

WORKSHOP DE KLIKFACTOR: HOE ZORG IK VOOR DE KLIK MET MIJN KLANT? Inleiding Programma Aanmelden Route WORKSHOP DE KLIKFACTOR: HOE ZORG IK VOOR DE KLIK MET MIJN KLANT? In de wereld waarin wij ons bevinden, wordt heel veel gecommuniceerd: uw verkopers communiceren met

Nadere informatie

UITNODIGING. Informatie- en ontmoetingsdag BECKER SPIERDYSTROFIE

UITNODIGING. Informatie- en ontmoetingsdag BECKER SPIERDYSTROFIE UITNODIGING Informatie- en ontmoetingsdag BECKER SPIERDYSTROFIE Zaterdag 30-06-2018 Aanvang: 10:30 uur (inschrijving met koffie en thee vanaf 09:45 uur) LUMC Albinusdreef 2 2333 ZA, Leiden Informatie-

Nadere informatie

Stel je verkiesbaar voor de Ouderraad!

Stel je verkiesbaar voor de Ouderraad! Beste ouder(s) en /of verzorger(s), De tijd vliegt voorbij. De kinderen hebben de afgelopen weken hard hun best gedaan op de Cito toetsen, groep 8 is druk met het oefenen van de musical en het team is

Nadere informatie

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop opnieuw.

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop opnieuw. Inleiding Programma Aanmelden Route NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop opnieuw. Koude acquisitie Hoe krijg ik een afspraak bij een potentiële klant?

Nadere informatie

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN 07-01-2016 Nr. 9 BESTE OUDER, Inmiddels ligt de Kerstvakantie achter ons, een vakantie vol feestdagen, waarin saamhorigheid en er voor elkaar zijn, belangrijke begrippen zijn. Nu zijn wij, vol goede moed

Nadere informatie

Onderwerp: Praktisch verkeersexamen Empel, woensdag 14 maart 2018

Onderwerp: Praktisch verkeersexamen Empel, woensdag 14 maart 2018 Onderwerp: Praktisch verkeersexamen Empel, woensdag 14 maart 2018 Beste ouders van de leerlingen van groep 7, Op woensdag 9 mei, tussen 9.00 en 13:00 uur, doet uw kind mee aan het praktisch verkeersexamen

Nadere informatie

Wat wordt de studenten nog meer geboden? Een gratis retourtje Den Helder- Texel Verblijf in een bungalowpark Een fiets in bruikleen.

Wat wordt de studenten nog meer geboden? Een gratis retourtje Den Helder- Texel Verblijf in een bungalowpark Een fiets in bruikleen. 3 maart t/m 7 maart 2014 Algemene informatie OSG (openbare scholengemeenschap) organiseert vanaf de jaren 90 elke twee jaar een Kunstweek. Dit schooljaar vindt de kunstweek plaats van 3 t/m 7 maart. Alle

Nadere informatie

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Wouter Lavrijsen 103134 Verkeerskunde, NHTV Breda 2011/2012 Opdracht Vrije Studie Ruimte (VSR) Inleiding/opdrachtomschrijving KBS de werft heeft contact gehad met

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

LEVEND REKENEN PANAMA CONFERENTIE 2011

LEVEND REKENEN PANAMA CONFERENTIE 2011 LEVEND REKENEN PANAMA CONFERENTIE 2011 Winter december 2010, koud en het heeft een aantal dagen flink gevroren. Ook overdag blijft de thermometer beneden 0. In onze omgeving zie je een dun laagje sneeuw,

Nadere informatie

Uitnodiging Afstudeer Congres Master Educational Leadership

Uitnodiging Afstudeer Congres Master Educational Leadership Uitnodiging Afstudeer Congres Master Educational Leadership Donderdag, 7 april 2016 13.30 16.15 uur Hogeschool VIAA te Zwolle Globaal programma 13.30 uur Ontvangst met koffie & thee 14.00 uur Opening van

Nadere informatie

BIJEENKOMST NGA-GAB WOENSDAG 4 FEBRUARI 2015

BIJEENKOMST NGA-GAB WOENSDAG 4 FEBRUARI 2015 BIJEENKOMST NGA-GAB WOENSDAG 4 FEBRUARI 2015 Beste greenkeepers, Hierbij de uitnodiging voor de NGA-zuid en GAB-dag. De komende editie van deze jaarlijkse contactdag voor Belgische en Nederlandse greenkeepers

Nadere informatie

Belangrijke data. Leerkrachttekort. Koffie-uurtje

Belangrijke data. Leerkrachttekort. Koffie-uurtje NUMMER 4 JAARGANG 33 19 oktober 2018 Belangrijke data 22 tm 27 oktober Herfstvakantie 29 oktober Kinderen weer naar school 31 oktober Koffie uurtje 2 08.30 09.30 uur 1 november Bezoek bibliotheek groep

Nadere informatie

de trainingslocaties BCN ZWOLLE trainingen opleidingen cursussen workshops vergaderingen 1

de trainingslocaties BCN ZWOLLE trainingen opleidingen cursussen workshops vergaderingen 1 de trainingslocaties Wanneer u een training organiseert, zoekt u een locatie van topkwaliteit. Met alle state-of-the-art techniek, catering, bereikbaarheid en parkeergelegenheid die daarbij horen. Maar

Nadere informatie

Voorbespreken en voorbereiden van een nieuw blok uit de rekenmethode

Voorbespreken en voorbereiden van een nieuw blok uit de rekenmethode Voorbespreken en voorbereiden van een nieuw blok uit de rekenmethode Eerste oriëntatie Welke onderwerpen uit welke leerlijnen komen in dit blok aan de orde? Onderscheid daarbij a. eerste kennismaking met

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

HOE HAAL JE MEER UIT JE VERKOOPORGANISATIE?

HOE HAAL JE MEER UIT JE VERKOOPORGANISATIE? Inleiding Programma Aanmelden Route UITNODIGING WORKSHOP DINSDAG 26 SEPTEMBER 2017 FHI - LEUSDEN HOE HAAL JE MEER UIT JE VERKOOPORGANISATIE? HET EFFECTIEF AANSTUREN VAN VERKOPERS NB. Deze workshop betreft

Nadere informatie

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer.

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer. Inleiding Programma Aanmelden Route NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer. * Deze workshop sluit aan bij de eerder door FHI in samenwerking

Nadere informatie

FOTOBOND Uitnodiging verenigingsbesturen voor de Besturendag 2014

FOTOBOND Uitnodiging verenigingsbesturen voor de Besturendag 2014 Eindhoven, september 2014 Aan: de besturen van de bij de Fotobond aangesloten Fotoclubs Onderwerp: uitnodiging Besturendag 2014 Geacht bestuur, Op zondag 23 november 2014 wordt de tweejaarlijkse Besturendag

Nadere informatie

HOE HAAL JE MEER UIT JE VERKOOPORGANISATIE?

HOE HAAL JE MEER UIT JE VERKOOPORGANISATIE? Inleiding Programma Aanmelden Route UITNODIGING WORKSHOP DINSDAG 9 MEI 2017 FHI - LEUSDEN HOE HAAL JE MEER UIT JE VERKOOPORGANISATIE? HET EFFECTIEF AANSTUREN VAN VERKOPERS NB. Deze workshop betreft een

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie