Kortom, het regionaal woningbouwprogramma Hoeksche Waard is niet in overeenstemming met het provinciale beleidskader.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kortom, het regionaal woningbouwprogramma Hoeksche Waard is niet in overeenstemming met het provinciale beleidskader."

Transcriptie

1 Geachte Gedeputeerde, Vooruitlopend op het debat in PS aanstaande 25 oktober 2017, breng ik onder uw aandacht vraagtekens te hebben inzake de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van het regionaal woningbouwprogramma Hoeksche Waard op grond van bijgevoegde bevindingen. Kortom, het regionaal woningbouwprogramma Hoeksche Waard is niet in overeenstemming met het provinciale beleidskader. De Bevolkingsprognose 2016 voorziet een behoefte aan woningen in de Hoeksche Waard voor de periode 2017 t/m 2026 (2015 t/m woningen). Het woningbouwprogramma van de Hoeksche Waard voorziet in een capaciteit/ planaanbod van woningen voor de periode , namelijk woningen volgens het reguliere programma, volgens het plusprogramma en kleine plannen (niet-ladderplichtige plannen) 162 woningen (opgave 30 juni 2016 is bijgevoegd). Overigens worden door het SOHW niet-ladderplichtige plannen ten onrechte buiten beschouwing gelaten in het regionaal woningbouwprogramma. De vraag-aanbod verhouding is dus duidelijk niet in balans, zowel kwantitatief als kwalitatief, en roept derhalve de volgende vragen op. 1. Waarom blijft de Hoeksche Waard vasthouden aan de periode ? 2. Waarom worden niet-ladderplichtige plannen buiten beschouwing gelaten? 3. Hoe verdraagt het plusprogramma zich met de status van anticipeer/krimpregio? 4. Heeft men bij de actualisering rekening gehouden dat de Hoeksche Waard één gemeente wordt m.i.v. van 1 januari 2019? 5. Waarom is er kwantitatief geen aansluiting tussen de Woningmarktverkenning 2016 en de Bevolkingsprognose 2016? 6. Komt er nog een aangepaste versie van de Woningmarktverkenning voor de periode 2017 t/m 2026 voorzien van duidelijke tabellen in plaats van grafieken? 7. Wat is de bevoegdheid van het ambtelijk en bestuurlijk overleg om van de vastgestelde beleidskaders af te wijken? 8. Wanneer wordt het Programma ruimte aangepast inzake stedelijke ontwikkelingen buiten BSD groter dan 3 hectare? 9. De gebiedsbegrenzingen van het Bestaand stads- en dorpsgebied ( ) in de bij de Verordening 2014 behorende kaarten gelden als een algemeen verbindend voorschrift. Zijn deze gebiedsbegrenzingen nog actueel en zo niet, wanneer worden deze grenzen dan aangepast? In afwachting van uw reactie, verblijf ik, Met vriendelijke groet,

2 J. Zeilstra

3 Beleidskader actualisering regionale woonvisie 2017 Op 12 januari 2017 is de VRM in werking getreden. Met de geactualiseerde VRM wordt de Woningmarktverkenning Zuid-Holland 2016 leidraad voor aanvaarding van een regionale woonvisie, in plaats van de bandbreedte tussen WBR en BP. De Provinciale Bevolkingsprognose is input voor de Woningmarktverkenning Voorts wordt met de geactualiseerde VRM de Woningmarktverkenning 2016 uitgangspunt voor de kwalitatieve en kwantitatieve behoefte, waarbij de kwantitatieve behoefte één op één correspondeert met de provinciale BP De Woningmarktverkenning geeft een inschatting van de behoefte aan woonmilieus woningtypen, prijsklassen en eigendom (huur/koop). De kwantitatieve input daarvoor is de provinciale Bevolkingsprognose (BP) Vast staat dat in het nieuwe beleid van de provincie wordt gestreefd dat nieuwe stedelijke ontwikkelingen primair dienen plaats te vinden binnen bestaand stads- en dorpsgebied (BSD) en infrastructuur. De basis voor de aanvaarding van een regionale woonvisie blijft het doorlopen van de eerste trede van de Ladder voor duurzame verstedelijking: gemeenten geven in regionaal verband een onderbouwing van de woningbehoefte en stemmen daarop woningbouwplannen af. Om de actualisering van de regionale woonvisie goed te kunnen beoordelen en te kunnen aanvaarden is in ieder geval nodig: een realistisch kwalitatief en kwantitatief onderbouwd woningbouwprogramma voor de periode 2017 t/m Het gaat om het aansluiten van de kwalitatieve vraag op het kwalitatieve aanbod. (Actualisering regionale woonvisie 2017 d.d. 20 september 2016 van PZH en toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017 van 25 juli 2016) Daarbij moeten kleine plannen met minder dan 10 woningen (niet-ladderplichtige plannen) worden opgenomen in het planaanbod bij de vergelijking met de behoefteramingen. De Afdeling heeft haar oordeel daarover als volgt uitgesproken in de uitspraak van 18 mei 2017, RVS /2/R6: de kleine plannen moeten ook worden betrokken bij het oordeel over de vraag of de raad aannemelijk heeft gemaakt dat de voorgenomen ontwikkeling voorziet in een actuele regionale behoefte. Gedeputeerde Staten stelt klip en klaar dat het niet zo is dat plannen met minder dan 10 woningen buiten beschouwing blijven in het planaanbod, maar dat de Laddertoets op deze plannen niet van toepassing is ( d.d. 4 oktober 2016 van Hoofd bureau Beleid - Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem).

4 De provinciale behoefteramingen en woningmarktverkenningen vormen een referentiekader voor het gesprek tussen provincie en regio s over de actualisering van regionale woonvisies. Volgens BP 2016 ontwikkelt de behoefte aan woningen in de Hoeksche Waard zich als volgt: 2017 t/m t/m t/m t/m (volgens WBR 633) Er is echter geen aansluiting tussen de geactualiseerde Woningmarktverkenning 2016 (periode ) en de provinciale BP 2016 (periode ). De woningmarktverkenning dient als uitgangspunt over kwaliteit in de regionale woonvisies. Middels brief d.d. 20 december 2016 inzake attendering woningmarktverkenning 2016 stelt GS vraagtekens te hebben bij de uitkomsten van de huidige woningmarktverkenning. Dit betreft met name de uitkomsten voor wat betreft de prijsklassen waar vraag naar zou zijn. Uit de verkenning blijkt dat er de komende jaren een beperkte vraag is naar goedkope tot middeldure huur- en koopwoningen en meer vraag daar duurdere prijsklassen. Regionaal Woningbouwprogramma 2017 Hoeksche Waard Het regionale Portefeuillehoudersoverleg (Pfo) Ruimte accordeerde de nieuwe Regionale Woonvisie Hoeksche Waard op 8 juni 2017 en het Regionaal Woningbouwprogramma op 20 juni Het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) heeft deze ter vaststelling voorliggende stukken bij brief van 27 juni 2017 ter aanvaarding aan de provincie aangeboden. Het reguliere programma voorziet in de volkshuisvestelijke behoeften van de eigen inwoners en bevat woningen voor de periode Het woningbouwprogramma zoals in 2016 werd vastgesteld voorzag in de realisatie van woningen in die periode. Naast het reguliere woningbouwprogramma is dit jaar, na ambtelijk en bestuurlijk overleg, een concept plusprogramma voor woningen in de eerste tranche gemaakt (stedelijke ontwikkelingen buiten BSD groter dan 3 hectare). Periode Woningbouwprogramma - 30 juni Kleine plannen - 30 juni Geactualiseerd woningbouwprogramma - 30 juni

5 Periode Vraag conform Bevolkingsprognose (BP) Periode Vraag conform Bevolkingsprognose (BP) Woningbouwprogramma - 20 juni Kleine plannen - 20 juni Geactualiseerd woningbouwprogramma - 20 juni Plusprogramma Bevindingen Voor de actualisering 2017 hanteert men wederom de periode 2015 t/m 2024, terwijl de provincie heeft gevraagd om een realistisch kwalitatief en kwantitatief onderbouwd woningbouwprogramma voor de periode 2017 t/m 2026 om de actualisering van de regionale woonvisie 2017 goed te kunnen beoordelen en te kunnen aanvaarden. Met de geactualiseerde VRM is de bandbreedte tussen WBR en BP niet meer van toepassing. Alleen de provinciale BP 2016 is van toepassing en staat vast. Het reguliere programma voorziet in een behoefte van woningen voor de periode Deze behoefte strookt niet met de raming BP 2016 van PZH, namelijk woningen voor die periode dan wel woningen voor de gewenste periode In de Staat van Zuid-Holland wordt de informatie voor de periode niet benoemd (WBR & BP naar gebied en periode). Bovendien heeft men ten onrechte kleine plannen met minder dan 10 woningen (niet-ladderplichtige plannen) buiten beschouwing gelaten in het woningbouwprogramma Volgens de opgave van 30 juni 2016 gaat het om 162 woningen. Volgens de Verordening ruimte moeten nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen buiten BSD van meer dan 3 ha in het door Provinciale Staten (PS) vastgestelde Programma ruimte staan. In het Programma ruimte is de woningbouwlocatie Torensteepolder fase 1 en 2 opgenomen voor de bouw van 179 woningen conform het vastgestelde bestemmingsplan Torensteepolder Derhalve is de woningbouwlocatie Torensteepolder fase 1b + 1c voor de bouw van extra 210 woningen niet opgenomen in het Programma ruimte. De woningbouwlocaties Stougjesdijk Oost (550 woningen) en s Gravendeel West (250 woningen) zijn wel opgenomen in het Programma ruimte.

6 Woningbouwprogramma Hoeksche Waard - Kleine plannen Pfo Ruimte: College: Gemeente: versie: Periode Gemeente Kern Plan Aantal Sloop Netto Opgele Rest voor verd plan na Best.- Omgverg. Gebiedstype 2024 plan Binnenmaas s-gravendeel Roodenburg - Vermaatstraat Dorps woonw. B O Binnenmaas Maasdam Burg. G. de Katerstraat Dorps woonw. B O Binnenmaas Maasdam Molenlaan Dorps woonw. Binnenmaas Puttershoek Julianastraat Dorps woonw. B O Binnenmaas Puttershoek Nieuw Weverseinde Dorps woonw. Binnenmaas Westmaas Mastland van Gaasbeekstraat Dorps woonw. Binnenmaas Heinenoord Wilhelminaplein Dorps woonw. Binnenmaas s-gravendeel Boendersweg 1d Landelijk B O Binnenmaas s-gravendeel Langestraat/Hendrik Hamerstraat Dorps woonw. O Binnenmaas s-gravendeel Hendrik Hamerstraat Dorps woonw. p Binnenmaas s-gravendeel Rijkestraat Landelijk p Binnenmaas s-gravendeel Platte Schenkel Landelijk p Binnenmaas Heinenoord Oud Heinenoordseweg Landelijk B Binnenmaas Heinenoord Oud Heinenoordseweg nabij Landelijk p Binnenmaas Heinenoord Dorpsstraat Dorps woonw. B O Binnenmaas Heinenoord Merwedestraat Dorps woonw. B O Binnenmaas Puttershoek Landgoed Eeckelaar Landelijk B O Binnenmaas Puttershoek Laan van Heemstede Dorps woonw. B O Binnenmaas Puttershoek Kuipersveer Landelijk O Binnenmaas Puttershoek Arent van Lierstraat Dorps woonw. p Binnenmaas Puttershoek Maasdamsedijk Landelijk p Binnenmaas Westmaas Van Koetsveldlaan Dorps woonw. B O Binnenmaas Maasdam Hoekschedijk Landelijk p Binnenmaas Maasdam Maaslaantje Dorps woonw. B Binnenmaas Maasdam Landgoed Bonaventura Landelijk B Binnenmaas Westmaas Munnikenweg Dorps woonw. p Binnenmaas Westmaas Joh. Kolfstraat Dorps woonw. p Binnenmaas Westmaas Landgoed Munnikenweg Landelijk B Cromstrijen Numansdorp Bernhardstraat vm. supermarkt Dorps woonw. B O Cromstrijen Numansdorp Meestoof Dorps woonw. B O Cromstrijen Numansdorp Schuringsedijk 27 eo Landelijk B O Cromstrijen Numansdorp Molendijk Landelijk VOB c Cromstrijen Numansdorp Middelsluissedijk OZ Landelijk p c Cromstrijen Numansdorp Schuringsedijk - d'ouwe School Landelijk p Cromstrijen Klaaswaal Schenkeldijk Landelijk B Cromstrijen Klaaswaal Kreupeleweg - Drie Valken Landelijk Cromstrijen Klaaswaal Boomdijk 29e Landelijk OB Cromstrijen Klaaswaal Oud-Cromstrijensedijk WZ - RvR Landelijk OB c Korendijk Zuid-Beijerland Nassaustraat - vm kerk Dorps woonw. Korendijk Piershil Prins Bernhardstraat Dorps woonw. B O Korendijk Zuid-Beijerland Koninginneweg - RvR Dorps woonw. B Korendijk Nieuw-Beijerland Langeweg - RvR Landelijk B O Korendijk Zuid-Beijerland Dorpzicht Dorps woonw. B O Korendijk Zuid-Beijerland Dorpsstraat Centrum dorps B O Korendijk Nieuw-Beijerland Zuidkant Landelijk Korendijk Goudswaard Dorpshuis Dorps woonw. Korendijk Piershil Dorpshuis Dorps woonw

7 Oud-Beijerland Oud-Beijerland Kloosring / Beneden Oostdijk Dorps woonw. B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Stravinskypad Dorps woonw. B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Stougjesdijk Landelijk B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Scheepmakershaven Centrum dorps B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Kerkstraat / Nobelstraat Dorps woonw. B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Stougjesdijk Landelijk B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Koninginneweg Dorps woonw. B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Julianastraat Dorps woonw. B O Oud-Beijerland Oud-Beijerland Graaf van Egmondstraat Dorps woonw. p Oud-Beijerland Oud-Beijerland Ooststraat 32 (intramuraal) Dorps woonw. p Oud-Beijerland Oud-Beijerland Papeweg Landelijk p Oud-Beijerland Oud-Beijerland Prinses Irenestraat Dorps woonw. p Oud-Beijerland Oud-Beijerland Zinkweg Dorps woonw. p Strijen Strijen Apollostraat Dorps woonw. p Strijen Strijen Oudedijk 78a - RvR Landelijk p Strijen Strijen Nieuwestraat 88 - RvR Dorps woonw. p Strijen Strijen Buitendijk Landelijk p Strijen Strijen Boompjesstraat Dorps woonw. p Strijen Strijen Zweedsestraat Landelijk B O Strijen Strijen Trambaan Dorps woonw. B O Strijen Strijen Waleweg Dorps woonw. B O Strijen Strijen Dam - fase Dorps woonw. B Strijen Strijen Schenkelhof Dorps woonw. B Strijen Strijen Wagenmaker Dorps woonw. B Strijen Strijen Strienemonde Dorps woonw. B Strijen Strijen Oranjestraat Dorps woonw. B Strijen Strijensas A.van Vugtstraat/S.Groenewegstr Dorps woonw. VOB O Strijen Strijensas S.Groenewegstraat Dorps woonw. VOB O Strijen Strijen Meeuwenoordseweg Landelijk Totaal 157

8 Periode Na 2024 Opgele verd Gemeente Kern Plan Aantal Sloop Netto Binnenmaas Geen plannen Cromstrijen Geen plannen Korendijk Geen plannen Oud-Beijerland Geen plannen Strijen Geen plannen Rest plan Voor na 2029 Gebiedstype Best.- plan Omgverg Totaal 0

Hierbij het verzoek bijgaand mailbericht aan GS te doen toekomen aan de Statenleden en op te nemen onder ingekomen stukken.

Hierbij het verzoek bijgaand mailbericht aan GS te doen toekomen aan de Statenleden en op te nemen onder ingekomen stukken. Geachte mevrouw van Mulligen, Hierbij het verzoek bijgaand mailbericht aan GS te doen toekomen aan de Statenleden en op te nemen onder ingekomen stukken. BvD Met vriendelijke groet, John Zeilstra Begin

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 10 augustus 2015) Nummer 3067

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 10 augustus 2015) Nummer 3067 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 10 augustus 2015) Nummer 3067 Onderwerp Bestemmingsplan Torensteepolder 2015 Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017

toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017 Bijlage Datum DOS-2014-0006307 Onderwerp toelichting aanvaarding actualisering regionale woonvisie 2017 Aan de regio s is gevraagd voor 1 juli 2017 de regionale woonvisies te actualiseren op basis van

Nadere informatie

!!! - Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland! - Burgemeester en Wethouders van Cromstrijen!

!!! - Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland! - Burgemeester en Wethouders van Cromstrijen! Van: J. Zeilstra Goudvink 19 3281 RH Numansdorp 0186-655135 zeilstra.john@gmail.com Aan: Provinciale Staten van de Provincie Zuid-Holland Commissiegriffier Ruimte en Leefomgeving t.a.v. mevrouw I. van

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Waleplein CZ Strijen. Actualisering regionale woonvisie 2017.

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Waleplein CZ Strijen. Actualisering regionale woonvisie 2017. Gedeputeerde Staten Contact A.R. Stam T 070 441 6792 ar.stam@pzh.nl Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Waleplein 2 3291 CZ Strijen Onderwerp Actualisering regionale woonvisie 2017. Postadres Provinciehuis

Nadere informatie

Het bedrijventerreinenaanbod is voor de korte termijn richting 2020, ca. 45 ha en voor de lange termijn richting 2030 ongeveer 115 ha.

Het bedrijventerreinenaanbod is voor de korte termijn richting 2020, ca. 45 ha en voor de lange termijn richting 2030 ongeveer 115 ha. Aan: Pfo Economie Van: A.J. Moerkerke Betreft: Aanbodanalyse bedrijventerreinen Hoeksche Waard Samenvatting en conclusie In deze notitie is met behulp van beschikbare gegevens van provincie en gemeenten

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Postbus AC Gorinchem. Actualisering regionale woonvisie 2017.

Gedeputeerde Staten. Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Postbus AC Gorinchem. Actualisering regionale woonvisie 2017. Gedeputeerde Staten Contact A.R. Stam T 070 441 6792 ar.stam@pzh.nl Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Postbus 119 4200 AC Gorinchem Onderwerp Actualisering regionale woonvisie 2017. Postadres Provinciehuis

Nadere informatie

Lid Gedeputeerde Staten

Lid Gedeputeerde Staten Lid Gedeputeerde Staten Drs. G. Veldhuijzen Contact 070 441 68 34 g.veldhuijzen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Gemeenten Holland Rijnland

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland Postbus LP DEN HAAG

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland Postbus LP DEN HAAG Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP DEN HAAG Datum: ** november 2018 Kenmerk: Telefoon: 06 52 41 06 77 E-mail: avginkel@hollandrijnland.nl Onderwerp: Planlijst Woningbouw 2018 Geacht

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Groendijck-Oost

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Groendijck-Oost Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Groendijck-Oost In deze notitie wordt het woningbouwprogramma dat met het bestemmingsplan De Groendijck- Oost, Driebruggen kan worden gerealiseerd, onderbouwd.

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard De directeur van de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (kortweg: RAD Hoeksche Waard), hiertoe gemachtigd door het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard De directeur van de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (kortweg: RAD Hoeksche Waard), hiertoe gemachtigd door het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Bestuurlijke Tafel Wonen Woningmarktregio Haaglanden t.a.v. dhr. Ir. T.C. Kuiper Postbus AA Zoetermeer

Gedeputeerde Staten. Bestuurlijke Tafel Wonen Woningmarktregio Haaglanden t.a.v. dhr. Ir. T.C. Kuiper Postbus AA Zoetermeer Gedeputeerde Staten Contact A.R. Stam T 070 441 6792 ar.stam@pzh.nl Bestuurlijke Tafel Wonen Woningmarktregio Haaglanden t.a.v. dhr. Ir. T.C. Kuiper Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Onderwerp Actualisering

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: L.Garnie@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale Staten Datum 1 juni 2017 Ons kenmerk

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland t.a.v. Dagelijks Bestuur Postbus AA Gouda. Actualisering regionale woonvisie 2017.

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland t.a.v. Dagelijks Bestuur Postbus AA Gouda. Actualisering regionale woonvisie 2017. Gedeputeerde Staten Contact A.R. Stam T 070 441 6792 ar.stam@pzh.nl Regio Midden-Holland t.a.v. Dagelijks Bestuur Postbus 45 2800 AA Gouda Onderwerp Actualisering regionale woonvisie 2017. Postadres Provinciehuis

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard De directeur van de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche waard (kortweg: RAD Hoeksche Waard), hiertoe gemachtigd door het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee T.a.v. College van B&W, de heer Markwat Postbus AA MIDDELHARNIS

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee T.a.v. College van B&W, de heer Markwat Postbus AA MIDDELHARNIS Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Gemeente Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Regelgeving. : Memo Ladder voor Duurzame Verstedelijking In opdracht van : gemeente Bodegraven-Reeuwijk Datum : 30 juni 2015

Regelgeving. : Memo Ladder voor Duurzame Verstedelijking In opdracht van : gemeente Bodegraven-Reeuwijk Datum : 30 juni 2015 Bezoekadres: Telefoonnummer: Bankrekeningnummer IBAN buro WAALBRUG 024-675 23 56 NL98 RABO 0302 2351 59 Schoenaker 10 6641 SZ Beuningen Website: KvK Nummer www.burowaalbrug.nl 58365524 Postadres: Postbus

Nadere informatie

Onderzoek Woningbouwplannen Hoeksche Waard

Onderzoek Woningbouwplannen Hoeksche Waard Project Opdrachtgever Gemeente Cromstrijen Contactpersoon dhr. D. van de Rijdt Werknummer 712.407.00 Datum Bijlage 8 september 2015 Overzicht woningbouwplannen 1. Inleiding In opdracht van de gemeente

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Bestuur regio Drechtsteden t.a.v. de heer P.A.C.M. van der Velden Postbus AP DORDRECHT

Gedeputeerde Staten. Bestuur regio Drechtsteden t.a.v. de heer P.A.C.M. van der Velden Postbus AP DORDRECHT Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Bestuur regio Drechtsteden

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Bestuurlijk Overleg Ruimte Wonen Midden-Holland T.a.v. mevrouw D. Blok, voorzitter Postbus AH GOUDA

Gedeputeerde Staten. Regio Midden-Holland Bestuurlijk Overleg Ruimte Wonen Midden-Holland T.a.v. mevrouw D. Blok, voorzitter Postbus AH GOUDA Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Regio Midden-Holland

Nadere informatie

LI 9 JUN Onderwerp Herontwikkelen Suikerfabriek terrein en bedrijfsterreinprogrammering Hoeksche Waard

LI 9 JUN Onderwerp Herontwikkelen Suikerfabriek terrein en bedrijfsterreinprogrammering Hoeksche Waard 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 477024352 (DOS-201 2-0008970) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

PROJECTOPDRACHT. 1. Inleiding/aanleiding

PROJECTOPDRACHT. 1. Inleiding/aanleiding Domein : Ruimte Programma : Wonen Project + proj.nr. : Datum : 10 december 2014 BOG : Johan van Buuren AOG : Linda den Otter Projectleider : Joost Hoogesteger 1. Inleiding/aanleiding Het opstellen van

Nadere informatie

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard

Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Bedrijventerreinenboek De Hoeksche Waard Uitgevoerd in opdracht van: Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Nijmegen, 30 april 2014 Inhoud A B Aanbod in beeld Bedrijventerrein factsheets 1 A Aanbod in beeld

Nadere informatie

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019)

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019) Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening (ontwerp 25 januari 2019) Pagina 2 van 13 2019-01-25 Toelichting - Weideveld 2016 1e herziening Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening Toelichting

Nadere informatie

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016

Verstedelijking Zuidelijke Randstad. Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Verstedelijking Zuidelijke Randstad Bouw en vastgoedthemabijeenkomst 2016 Leiden Rotterdam Inhoud Stedelijke vraag Ruimtelijke kansen Woningbouwplanning Druk op woningmarkt Regionale afstemming Samenwerking

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard

Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard Aanwijzingsbesluit inzamelaars oud papier RAD Hoeksche Waard De directeur van de Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (kortweg: RAD Hoeksche Waard), hiertoe gemachtigd door het dagelijks bestuur

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS

OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS De nummers in de kantlijn zijn de archiefnummers (toegangsnummers) waaronder

Nadere informatie

Programma ruimte. Partiële wijziging inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare. Ontwerp. Gedeputeerde Staten 15 maart 2016

Programma ruimte. Partiële wijziging inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare. Ontwerp. Gedeputeerde Staten 15 maart 2016 Programma ruimte Partiële wijziging inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare Ontwerp Gedeputeerde Staten 15 maart 2016 1 2 1. Inleiding De Visie ruimte en mobiliteit (VRM) is op 9 juli 2014

Nadere informatie

Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking. Ontwikkellocaties Sportlaan eo Hellevoetsluis

Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking. Ontwikkellocaties Sportlaan eo Hellevoetsluis Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking Ontwikkellocaties Sportlaan eo Hellevoetsluis projectnummer: datum: 053000.20150816.01 07-02-2018 Projectleider/auteur: Ingrid de Feijter / Joost Jansen

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris D'Aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris D'Aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug Memo Onderwerp Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris D'Aumerielaan 19-31, -Brug Datum Vs 1,1 29 april 2014 Aan Van ISMH Inleiding In deze notitie wordt het bestemmingsplan Notaris D Aumerielaan

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland T.a.v. het Dagelijks Bestuur Postbus AN LEIDEN

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland T.a.v. het Dagelijks Bestuur Postbus AN LEIDEN Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Ladder Holland Rijnland. Basisonderbouwing plannen wonen. Stec Groep aan Holland Rijnland

Ladder Holland Rijnland. Basisonderbouwing plannen wonen. Stec Groep aan Holland Rijnland Ladder Holland Rijnland Basisonderbouwing plannen wonen Stec Groep aan Holland Rijnland Peter van Geffen & Bouke Timmen november 2016 Ladder Holland Rijnland: basismotivering plannen wonen 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Toepassing van de ladder in Provincie Zuid-Holland

Toepassing van de ladder in Provincie Zuid-Holland Toepassing van de ladder in Provincie Zuid-Holland Seminar, Ladder voor duurzame verstedelijking: lessen uit de praktijk, 10 maart 2015 Willemien Croes Wat is de Ladder voor Provincie Zuid- Holland? Instrument

Nadere informatie

Ladder Holland Rijnland. Basisonderbouwing plannen wonen. Stec Groep aan Holland Rijnland

Ladder Holland Rijnland. Basisonderbouwing plannen wonen. Stec Groep aan Holland Rijnland Ladder Holland Rijnland Basisonderbouwing plannen wonen Stec Groep aan Holland Rijnland Peter van Geffen & Bouke Timmen September 2016 Ladder Holland Rijnland: basismotivering plannen wonen 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS

OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS De nummers in de kantlijn zijn de archiefnummers (toegangsnummers) waaronder

Nadere informatie

Woningbehoeftenonderzoek Hoeksche Waard woonwensen in beeld

Woningbehoeftenonderzoek Hoeksche Waard woonwensen in beeld woonwensen in beeld Verdieping Gemeente Binnenmaas T.b.v. Samenwerkingsorgaan De Hoeksche Waard November 21 Onderzoeksverantwoording Respons RESPONS TOTAAL Heinenoord Maasdam Mijnsheerenland Puttershoek

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Stuurgroep REO Zuid-Holland-Zuid t.a.v. de voorzitter dhr. D.R. van der Borg Postbus AP Dordrecht

Gedeputeerde Staten. Stuurgroep REO Zuid-Holland-Zuid t.a.v. de voorzitter dhr. D.R. van der Borg Postbus AP Dordrecht Gedeputeerde Staten Contact mw drs. A. de Wolf T 070-441 72 08 a.de.wolf@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Stuurgroep REO Zuid-Holland-Zuid

Nadere informatie

RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving Aansluiting plan Lingerzijde op de actuele regionale woningbehoefte

RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving  Aansluiting plan Lingerzijde op de actuele regionale woningbehoefte RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving www.rigo.nl Aansluiting plan Lingerzijde op de actuele regionale woningbehoefte Edam-Volendam De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO.

Nadere informatie

Accordering regionale woonvisie

Accordering regionale woonvisie 37 Bijlage 3 Accordering regionale woonvisie Rho adviseurs voor leefruimte Gedeputeerde Staten Contact mw. M. Tragter T 070-441 65 05 m.tragter@pzh.nl Drechtsteden t.a.v. Dagelijks Bestuur Postbus 619

Nadere informatie

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek. Verkenning regionale woningbehoefte voor het omgevingsplan Binckhorst

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek. Verkenning regionale woningbehoefte voor het omgevingsplan Binckhorst Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Verkenning regionale woningbehoefte voor het omgevingsplan Binckhorst Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Nadere informatie

2 9 JUNI Hoeksche Waard. Provincie Zuid - Holland. Postbus LP Den Haag SOHW/2017/ juni Roel Esseboom

2 9 JUNI Hoeksche Waard. Provincie Zuid - Holland. Postbus LP Den Haag SOHW/2017/ juni Roel Esseboom Waleplein 2 329 CZ Stnjen Postbus 586 3290 EA Stnjen E infoi>sohw.org wwwsohw.org T 078 674 82 74 BAN NL6BNGH028SU9768 KvK525496 BTWNL823295527B0 College van Gedeputeerde Staten Provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Woonambities de kern van de regionale woonagenda Holland Rijnland 2014 samengevat

Woonambities de kern van de regionale woonagenda Holland Rijnland 2014 samengevat Bijlage 1 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Provincie Zuld - Holland 0 8 JULI Datum Ofitvinfiat. bfjtage(n) 1

Provincie Zuld - Holland 0 8 JULI Datum Ofitvinfiat. bfjtage(n) 1 College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP DEN HAAG I Provincie Zuld - Holland 0 8 JULI 2016 Datum Ofitvinfiat Poslbus 1002 3130 EB Bezoekadres: Westnieuwiand 6

Nadere informatie

procedurevergadering overlegvergadering

procedurevergadering overlegvergadering Planning openstaande moties toezeggingen Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Onderwerpen Uiterlijke Portefeuillehouder door GS Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Voorhangprocedure regionale

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Postbus AC Gorinchem. Actualisering regionale woonvisie.

Gedeputeerde Staten. Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Postbus AC Gorinchem. Actualisering regionale woonvisie. Gedeputeerde Staten Contact mw. M. Tragter T 070-441 65 05 m.tragter@pzh.nl Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Postbus 119 4200 AC Gorinchem Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: K.P. Spannenburg 070-441 80 82 kp.spannenburg@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Mogelijkheid tot het bezoeken van het eiland Tiengemeten

Mogelijkheid tot het bezoeken van het eiland Tiengemeten Najaarsrit Karmann Ghia Club Nederland Hoeksche Waard (ca 90 km) 1. Vertrek Ames, vanaf de Parkeerplaats rechtsaf, Prinses Irenestraat 2. Prinses Irenestraat wordt Julianastraat rechtdoor 3. Einde Julianastraat

Nadere informatie

Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf. Gemeente Zaanstad

Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf. Gemeente Zaanstad Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf Gemeente Zaanstad Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf Gemeente Zaanstad Rapportnummer: 203x00999.075242_2 Datum: 26 april 2013 Contactpersoon opdrachtgever:

Nadere informatie

agenderen zodra gevraagde informatie van GS ontvangen is Voorhangprocedure regionale kantorenvisies

agenderen zodra gevraagde informatie van GS ontvangen is Voorhangprocedure regionale kantorenvisies Planning openstaande moties toezeggingen Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Onderwerpen aanlevering procedure- door GS vergadering Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Strategisch handelingskader

Nadere informatie

Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking Achterberg Oost

Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking Achterberg Oost Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking Achterberg Oost De gemeente Rhenen heeft de Achterbergse Ontwikkelingsmaatschappij (AOM) gevraagd meer inzicht te geven in de onderbouwing van de ontwikkeling

Nadere informatie

Bestuuriijke samenvatting Monitor Woonvisie Inleiding

Bestuuriijke samenvatting Monitor Woonvisie Inleiding Bestuuriijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 1. Inleiding De provincie Zuid-Holland monitort de voortgang van haar ambities op het gebied van wonen. Deze ambities zijn venwoord in de Woonvisie 2011-2020.

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Aan Provinciale Staten Contact: G.H.B. Booltink ghb.booltink@pzh.nl T 070-441 6808 E.S. Doon Es.doon@pzh.nl T 070-441 80 72 Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP

Nadere informatie

RABOBANK Het Haringvliet

RABOBANK Het Haringvliet 38 e OMLOOP HOEKSCHE WAARD 26 mei 2018 RABOBANK Het Haringvliet (advertentie) Organisatie: Stichting Omloop Hoeksche Waard www.omloophw.nl i.s.m. PRC Delta De organisatie van deze wielerwedstrijd is mede

Nadere informatie

Nota van Beantwoording en Wijziging

Nota van Beantwoording en Wijziging Nota van Beantwoording en Wijziging Partiële wijziging Programma ruimte inzake stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 hectare Gedeputeerde Staten, 17 mei 2016 1 1. Inleiding Deze Nota van Beantwoording

Nadere informatie

De Brabantse Agenda Wonen

De Brabantse Agenda Wonen De Brabantse Agenda Wonen Wat beweegt de woningmarkt in Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Brabant Vastgoed 2017 11 mei 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking

Nadere informatie

Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma gemeente Harlingen

Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma gemeente Harlingen Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma 2016-2020 gemeente Harlingen In 2013 heeft de gemeenteraad de woonvisie voor de gemeente Harlingen voor de periode 2013 2020 vastgesteld. In de woonvisie

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

)324 GSO Wij hebben in onze vergadering van 10 juli 2012 de Bestuurlijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 vastgesteld.

)324 GSO Wij hebben in onze vergadering van 10 juli 2012 de Bestuurlijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 vastgesteld. Gedeputeerde Staten pr HOLLAND ZUID GSO 15.08.2012 )324 0324 5.e eygrvipl.clooify Contact CoUêCp >2P dhr. M. van Niel T 070-441 71 73 m.van.niel@pzh.nl Burgemeesters en Wethouders Zuid-Hollandse gemeenten

Nadere informatie

Ladder voor Duurzame Verstedelijking: zonder Ladder geen nieuwbouw

Ladder voor Duurzame Verstedelijking: zonder Ladder geen nieuwbouw Ladder voor Duurzame Verstedelijking: zonder Ladder geen nieuwbouw Presentatie aan raadsleden MRE, 24 juni 2015 Ladder laatste rijksbelang RO, overgenomen door provincie PBL: evaluatie Ladder Monitoring

Nadere informatie

Ladder Holland Rijnland. Basisonderbouwing plannen bedrijventerrein. Stec Groep aan Holland Rijnland

Ladder Holland Rijnland. Basisonderbouwing plannen bedrijventerrein. Stec Groep aan Holland Rijnland Ladder Holland Rijnland Basisonderbouwing plannen bedrijventerrein Stec Groep aan Holland Rijnland Peter van Geffen & Bouke Timmen September 2016 Ladder Holland Rijnland: basismotivering plannen bedrijventerrein

Nadere informatie

Kwetsbare groepen in kwetsbare wijken Bijeenkomst

Kwetsbare groepen in kwetsbare wijken Bijeenkomst Kwetsbare groepen in kwetsbare wijken Bijeenkomst Bas Holten, strategisch omgevingsmanager Wonen en Zorg Provincie Zuid-Holland Susan van Klaveren, Projectleider wonen en zorg Platform31 9 november 2017

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. College van B&W, dhr. Markwat Postbus AA Middelharnis. Actualisering woonvisie

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. College van B&W, dhr. Markwat Postbus AA Middelharnis. Actualisering woonvisie Gedeputeerde Staten Contact mw. M. Tragter T 070-441 65 05 m.tragter@pzh.nl Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. College van B&W, dhr. Markwat Postbus 1 3240 AA Middelharnis Onderwerp Actualisering woonvisie

Nadere informatie

memo Toetsing ontwikkeling Land van Matena aan ladder voor duurzame verstedelijking

memo Toetsing ontwikkeling Land van Matena aan ladder voor duurzame verstedelijking memo Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010-2018555 Fax: 010-4121039 E-mail: info@rho.nl Aan: T.a.v.: Onderwerp: Gemeente Papendrecht Mevr. M.A.G. van t Verlaat Toetsing ontwikkeling Land van Matena

Nadere informatie

Verordening Regiofonds Hoeksche Waard definitief

Verordening Regiofonds Hoeksche Waard definitief Inleiding Deze verordening tot het oprichten en in stand houden van het Regiofonds Hoeksche Waard regelt de wijze waarop de samenwerkende gemeenten bijdragen aan (ruimtelijke) ontwikkelingen op regionaal

Nadere informatie

1. Onderwerp Planlijst woningbouwprojecten 2015

1. Onderwerp Planlijst woningbouwprojecten 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Quickscan woningbouwprojecten in de Hoeksche Waard

Quickscan woningbouwprojecten in de Hoeksche Waard Quickscan woningbouwprojecten in de Hoeksche Waard Quickscan woningbouwprojecten in de Hoeksche Waard In opdracht van Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard Pim Pasman, Annemarieke Sandee Definitieve versie

Nadere informatie

Geachte mevrouw Dekker,

Geachte mevrouw Dekker, Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk PNH: 2006 7382 PZH: DRM/ARW/06/4369 Onderwerp Eindrapportage Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bezoekadres Houtplein 33 Haarlem Aan: de minister van VROM, mevrouw

Nadere informatie

1 Inleiding. Randweg Klaaswaal. Provincie Zuid-Holland. Toelichting effect knip Klaaswaal. 29 juni 2018 ZHA355/Mes/

1 Inleiding. Randweg Klaaswaal. Provincie Zuid-Holland. Toelichting effect knip Klaaswaal. 29 juni 2018 ZHA355/Mes/ Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk Casuariestraat a Emmasingel BJ Deventer VB Den Haag AZ Eindhoven T + (0)0 F + (0)0 Leeuwarden Amsterdam Postbus F. HaverSchmidtwei De Ruyterkade 00 AD Deventer

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS

OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS OVERZICHT VAN DE DOOP-, TROUW- EN BEGRAAFBOEKEN, GAARDERSREGIS- TERS, REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND EN BEVOLKINGSREGISTERS De nummers in de kantlijn zijn de archiefnummers (toegangsnummers) waaronder

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Regio Alblasserwaard-Vijheerenlanden Postbus AC GORINCHEM. Actualisering regionale woonvisie en woningbouwprogramma 2017

Gedeputeerde Staten. Regio Alblasserwaard-Vijheerenlanden Postbus AC GORINCHEM. Actualisering regionale woonvisie en woningbouwprogramma 2017 Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070-441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070-441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Regio Alblasserwaard-Vijheerenlanden

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Woningmarktregio Haaglanden Bestuurlijke Tafel Wonen T.a.v. de heer T.C. Kuiper, voorzitter Postbus AA ZOETERMEER

Gedeputeerde Staten. Woningmarktregio Haaglanden Bestuurlijke Tafel Wonen T.a.v. de heer T.C. Kuiper, voorzitter Postbus AA ZOETERMEER Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Woningmarktregio Haaglanden

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Woningmarktregio Haaglanden Bestuurlijke Tafel Wonen T.a.v. de heer T.C. Kuiper, voorzitter Postbus AA ZOETERMEER

Gedeputeerde Staten. Woningmarktregio Haaglanden Bestuurlijke Tafel Wonen T.a.v. de heer T.C. Kuiper, voorzitter Postbus AA ZOETERMEER Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Woningmarktregio Haaglanden

Nadere informatie

Ladder voor Duurzame Verstedelijking: masterclass leegstand kantoren Zuid-Holland

Ladder voor Duurzame Verstedelijking: masterclass leegstand kantoren Zuid-Holland Ladder voor Duurzame Verstedelijking: masterclass leegstand kantoren Zuid-Holland Den Haag, 21 april 2015 Ladder laatste rijksbelang RO 1 PBL: evaluatie Ladder Monitoring nationale belangen SVIR Eerste

Nadere informatie

Betreft: zienswijze ontwerp bestemmingsplan Torensteepolder 2015!

Betreft: zienswijze ontwerp bestemmingsplan Torensteepolder 2015! Van: J. Zeilstra Goudvink 19 3281 RH Numansdorp 0186-655135 zeilstra.john@gmail.com Aan: Gemeente Cromstrijen t.a.v. de Gemeenteraad Postbus 7400 3280AE Numansdorp Numansdorp, 31 juli 2015 Geachte leden

Nadere informatie

Basisdocument regionale afspraken woningbouw. Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland

Basisdocument regionale afspraken woningbouw. Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland Basisdocument regionale afspraken woningbouw Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland Stec Groep 7 juli 2017 Basisdocument regionale afspraken woningbouw 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland T.a.v. de heer H.J.J. Lenferink, voorzitter Postbus AN LEIDEN

Gedeputeerde Staten. Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland T.a.v. de heer H.J.J. Lenferink, voorzitter Postbus AN LEIDEN Gedeputeerde Staten Contact mw drs. A. de Wolf T 070-441 72 08 a.de.wolf@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Dagelijks Bestuur van Holland

Nadere informatie

PvdA reactie op regionale Woonvisie Hoeksche Waard

PvdA reactie op regionale Woonvisie Hoeksche Waard PvdA reactie op regionale Woonvisie Hoeksche Waard Aan de raden van de vijf samenwerkende gemeenten in de Hoeksche Waard is door het Samenwerkingsorgaan (SOHW) een geactualiseerde versie voorgelegd van

Nadere informatie

X X KIESVERENIGING X STRIJENS BELANG Secretariaat Kolgansstraat VC Strijen Tel / ;

X X KIESVERENIGING X STRIJENS BELANG Secretariaat Kolgansstraat VC Strijen Tel / ; X X KIESVERENIGING X STRIJENS BELANG Secretariaat Kolgansstraat 18 3291 VC Strijen Tel 078 6742325 / 06 224 15421 E-mail; j.oosterkamp1@chello.nl Aan: Provinciale Staten van de Provincie Zuid-Holland en

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 Onderwerp Sloop sociale huurwoningen Rotterdam Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Wat beweegt de woningmarkt in (Zuidoost-)Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Raadsledenbijeenkomst Metropoolregio

Nadere informatie

Gebaseerd op gegevens van de provincie Zuid-Holland. In deze indicator zijn de volgende onderdelen verwerkt:

Gebaseerd op gegevens van de provincie Zuid-Holland. In deze indicator zijn de volgende onderdelen verwerkt: ALGEMEEN De indicatoren geven weer hoe een kern scoort op de betreffende indicator ten opzichte van het gemiddelde van alle kernen. VITALITEIT Gebaseerd op gegevens van de provincie Zuid-Holland. In deze

Nadere informatie

3 REGIONALE CONTEXT. 3.1 Inleiding

3 REGIONALE CONTEXT. 3.1 Inleiding 3 REGIONALE CONTEXT 3.1 Inleiding De regio Kop van Noord-Holland omvat het grondgebied van de gemeenten Texel, Hollands Kroon, Den Helder en Schagen. Het is een regio die door demografische ontwikkeling

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist

Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist De Ladder voor duurzame verstedelijking is in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geïntroduceerd en

Nadere informatie

Besluitenlijst van het College van B&W

Besluitenlijst van het College van B&W enlijst van het College van B&W Datum: 25 november 2014 Aanvang: 9:00 uur Vergaderlocatie: Commissiekamer Voorzitter: J.J. Luteijn Secretaris: G.P. Boluijt Aanwezig: B. Boelhouwers, G.P. Boluijt, H.J.

Nadere informatie

Het eiland rond, de oeverloop

Het eiland rond, de oeverloop Het eiland rond, de oeverloop Elk gewenst punt langs de route; beschreven route va Klein Profijt Ca. 75 km De Oeverloop loopt rondom het eiland van de Hoeksche Waard. De route kan op elk gewenst punt worden

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda. 20 februari Pagina 1 van 11

Uitvoeringsagenda. 20 februari Pagina 1 van 11 Regionale Woonagenda Holland Rijnland 2017 20 februari f 2018 20 februari 2018 Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanvullingen op uitvoeringsactiviteiten naar aanleiding van zienswijzen... 3 2

Nadere informatie

Kwantitatieve en kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris d'aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug

Kwantitatieve en kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris d'aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug Memo Onderwerp Kwantitatieve en kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris d'aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug Datum Vs 2,1 10 juni 2014 Aan Van ISMH Pieter van Haeften Inleiding In deze notitie

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland lijlêf POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Gemeente Haarlem T.a.v. wethouder J. Langenacker Postbus 51 1 2003 PB HAARLEM Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mw. E. van Mourik BEL/RO Telefoonnummer 023-5145020

Nadere informatie

Besluitenlijst van het College van B&W

Besluitenlijst van het College van B&W enlijst van het College van B&W Datum: 1 november 2016 Aanvang: 9:00 uur Vergaderlocatie: Commissiekamer Voorzitter: J.J.Luteijn Secretaris: A. Buijserd Aanwezig: B. Boelhouwers, A. Buijserd, H.J. Flieringa,

Nadere informatie

Dienstregeling Hoeksche Waard. Geldig vanaf 11 december 2016

Dienstregeling Hoeksche Waard. Geldig vanaf 11 december 2016 Hoeksche Waard Dienstregeling 207 Geldig vanaf december 206 60 63 64 66 67 68 69 70 7 72 74 75 76 77 80 85 94 97 263 264 274 585 587 662 663 666 667 668 669 7 72 Goudswaard OudBeijerland Rotterdam OudBeijerland

Nadere informatie

Uitspraak /1/R6

Uitspraak /1/R6 Uitspraak 201600179/1/R6 Datum van uitspraak: woensdag 3 augustus 2016 Tegen: Proceduresoort: Rechtsgebied: ECLI: de raad van de gemeente Cromstrijen Eerste aanleg - meervoudig Ruimtelijke-ordeningskamer

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam T.a.v. dhr. J. Versluijs, voorzitter 3131 VX VLAARDINGEN

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam T.a.v. dhr. J. Versluijs, voorzitter 3131 VX VLAARDINGEN Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam T.a.v. dhr. J. Versluijs, voorzitter 3131 VX VLAARDINGEN

Gedeputeerde Staten. Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam T.a.v. dhr. J. Versluijs, voorzitter 3131 VX VLAARDINGEN Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact E.S. Doon T 070 441 80 72 es.doon@pzh.nl G.H.B. Booltink T 070 441 68 08 ghb.booltink@pzh.nl Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Ontwerp-voorbereidingsbesluit van Provinciale Staten Provinciale Staten van Zuid-Holland, Overwegende dat het provinciaal woonbeleid, zoals neergelegd in de Visie Ruimte en Mobiliteit, tot doel heeft te

Nadere informatie

Hoeksche Waard. Advies over de rode contouren

Hoeksche Waard. Advies over de rode contouren Hoeksche Waard Advies over de rode contouren Hoeksche Waard - advies over de rode contouren 1 Situatie De Commissie Hoeksche Waard, het samenwerkingsverband van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard,

Nadere informatie

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015 Gemeente Oegstgeest Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg 11 maart 2015 DATUM 11 maart 2015 TITEL Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

37 e OMLOOP HOEKSCHE WAARD 27 mei 2017

37 e OMLOOP HOEKSCHE WAARD 27 mei 2017 37 e OMLOOP HOEKSCHE WAARD 27 mei 2017 (advertentie) Organisatie: Stichting Omloop Hoeksche Waard www.omloophw.nl De organisatie van deze wielerwedstrijd is mede mogelijk gemaakt door: Supersponsors: Rabobank

Nadere informatie

Bestemmingsplan Sanatoriumlaan 37, Zeist

Bestemmingsplan Sanatoriumlaan 37, Zeist Bestemmingsplan Sanatoriumlaan 37, Zeist Bijlage 5: Toets Ladder van duurzame verstedelijking 6 november 2014 SAB 1 Inleiding In deze bijlage bij het bestemmingsplan Sanatoriumlaan 37, Zeist heeft een

Nadere informatie