museja! stap voor stap Het Museum Mayer van den Bergh

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "museja! stap voor stap Het Museum Mayer van den Bergh"

Transcriptie

1 museja! stap voor stap Het Museum Mayer van den Bergh

2 Dit is een hapklare gebruiksaanwijzing voor het museja!pakket in het Museum Mayer van den Bergh. Met deze handleiding kun je kinderen op een speelse manier en op hun eigen niveau begeleiden bij het museumbezoek. De inleiding, de museumregels en het slot zijn voor iedereen gelijk. Bij de thema s gaan de opdrachten van makkelijk, over moeilijker, naar moeilijk. makkelijk... moeilijker.. moeilijk. Tips Houd de groepjes klein (maximaal 12 kinderen). Wandel eerst met de hele groep door het museum. Dan kennen ze de weg. Het nadenken en praten is belangrijker dan het goede antwoord. Voor elk kind is er een gratis kijk- en doeblad. Vraag ernaar aan de balie.

3 Inleiding Ga met de kinderen op de grond zitten. Praat met de kinderen over het Museum Mayer van den Bergh aan de hand van de volgende vragen. Waar zijn we? In het Museum Mayer van den Bergh. Wat is een museum? Een plaats waar een verzameling wordt bewaard en tentoongesteld. Wat is een verzameling? Wie van jullie heeft een verzameling? Wat? Wat doe je ermee? Is iemand van jullie al eens eerder in dit museum geweest? Of in een ander museum? Wat denk je dat je hier zal zien? Het museum met de verzameling van meneer Fritz Mayer van den Bergh. Wist je dat (achtergrondinformatie voor de leerkracht) Het Museum Mayer van den Bergh bewaart de kunstcollecties van de Antwerpse verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh ( ). Het werd in 1904 opgericht door de moeder van de verzamelaar, en het gebouw werd speciaal voor dit doel gerealiseerd. De verzameling omvat meer dan 3000 kunstvoorwerpen. Alle domeinen van de kunst zijn er vertegenwoordigd, vaak met topwerken in hun genre. De nadruk valt op de kunst van de Nederlanden uit de 14 de tot de 16 de eeuw. Maar de gehele collectie bevat werken vanaf de Griekse en Romeinse oudheid tot de 18 de en zelfs 19 de eeuw. Het is het enige museum in Antwerpen waarin de ontwikkeling van de kunst in al zijn uitingen en al zijn stijlperioden van de vroege middeleeuwen tot de 18 de eeuw kan worden geïllustreerd. Smaakmaker Wil je nu al iets meer weten over restaureren? De smaakmaker vertelt het je. Kijk maar eens. Til de drie vierkantjes op. Lees dan de tekst, en raad maar!

4 Museumregels Wat mag wel en wat mag niet? Open de twee deurtjes. Haal de kleine houten plaatjes van de magneetplaten. Geef ieder kind een plaatje en laat het beschrijven wat er op staat. Wat mag wel en wat mag niet? Waarom? Plak ze op de juiste zijde. Wel In een kring zitten en vragen stellen (als je niemand stoort) Een vraagstuk oplossen Een puzzel oplossen of een museumspel doen Soms wel, soms niet Fluisteren zachtjes praten mag wel, gemene dingen over anderen zeggen mag niet Niet Hard lopen je kan vallen en andere mensen storen Met een rugzak in het museum rondlopen je kan makkelijk tegen een kunstwerk stoten Roepen en hard praten daarmee stoor je andere mensen Een kunstwerk meenemen stelen mag nooit Een kunstwerk op een hoge sokkel aanraken een kunstwerk mag je niet aanraken, dan wordt het vuil en kan het kapot gaan Eten dan wordt alles vies Als je dit nog niet hebt gedaan, wandel dan nu met de kinderen door het museum, zonder echter bij iedere zaal stil te blijven staan. Dan kennen ze de weg en kunnen ze de opdrachten makkelijker zelfstandig oplossen. Dit is niet nodig met kinderen onder 8 jaar, want die laat je niet alleen door het museum wandelen.

5 Kies nu één van de volgende thema s uit En blader door naar die betreffende pagina. Materialen en technieken. - Kijk- en luisteropdracht - De materialendoos toont het proces van schilderen op houten panelen. Verhalen. - Lees-, zoek- en denkopdracht - Lees het verhaal en ga op zoek door heel het museum naar het schilderij dat erbij past. Rangschik daarna alle verhalen volgens genre. Oorsprong. - Kijk-, zoek- en denkopdracht - De voorwerpen in het museum hingen of stonden vroeger op een andere plaats. Een kandelaar stond misschien in een kerk, een houten kast in een slaapkamer. Je gaat op zoek naar het juiste voorwerp voor de juiste plaats. Verzamelen en ordenen. - Kijk-, zoek-, en ordenopdracht - Je krijgt een plaatje met een detail van een kunstwerk. Zoek het voorwerp dat erbij past. Orden daarna alle plaatjes volgens jouw eigen indeling.

6 Materialen en technieken Haal een koffertje uit de doos. Open de koffer. Daarin zitten kleine bewerkte en beschilderde paneeltjes. Ze tonen het proces van schilderen op paneel. Er zitten ook materialen bij zoals olie en pigment. moeilijker Kijk goed naar wat in de doos zit en luister naar wat de leerkracht vertelt. (Inhoud voor de leerkracht: zie achterkant pas indien nodig je taalgebruik aan.) Ga dan in het museum op zoek naar schilderijen die ook op paneel zijn geschilderd. Heb je nog tijd? Kies dan nog een ander thema. Geen tijd meer? Ga dan naar Slot.

7 Schilderen op paneel bij de Vlaamse Primitieven De schilder gaat naar de schrijnwerker en geeft deze de opdracht een paneel te maken, een plaat van verschillende samengevoegde houten planken. Dit paneel wordt heel glad opgeschuurd en krijgt een voorlijming van lijmwater op basis van gelatine (1). Dan wordt er een grondlaag overheen geschilderd met een mengsel van krijt en dierlijke lijm, dat gefixeerd wordt met lijmwater. Deze laag wordt opnieuw geschuurd (2). Vervolgens wordt de schets, de zogenaamde ondertekening, gemaakt met tekenstift of penseel (3). Als de grondlaag droog is, vult de schilder de eerste grote kleurvlakken in. Dit gebeurt met tempera, een verf die bestaat uit pigment met een bindmiddel op basis van caseïne (een stof die je ook in eiwit en eigeel vindt). Pigment is kleurend materiaal dat met een bindmiddel een pasta vormt, en wordt gemaakt van fijngestampte mineralen (zoals bijvoorbeeld lapis lazuli) of gemalen natuurlijke kleurstoffen. In het verleden werden soms mosselschelpen gebruikt om de verf in te mengen. Tempera droogt snel, is goed dekkend en lijkt op de moderne plakkaatverf (of gouache) (4). Kleurnuances en schaduwen worden aangebracht door middel van dunne lagen glacis. Glacis wordt gemaakt door aan olie (lijnolie) een klein beetje pigment toe te voegen en een verdunningsmiddel (terpentijn), waardoor een transparante verf ontstaat. Door deze verf in verschillende dunne laagjes over elkaar aan te brengen kun je mooie kleuren mengen en bereik je een diepe kleurenwarmte. Glacis moet lang drogen (5). Uiteindelijk wordt het paneel uitgewerkt met een laag vernis ter bescherming (6).

8 Verhalen Neem de houten verhalenbordjes uit de bak. Zij vertellen een verhaal bij een schilderij. Neem ook de rode tekstbordjes met de titels (de genres) en hou deze nog even apart. makkelijk Lees 3 korte verhalen voor. Laat de kinderen de verhalen in eigen woorden navertellen. Ga dan samen op zoek in het museum naar de schilderijen die er bij passen. Zodra je een schilderij gevonden hebt, lees je het verhaal nog eens voor en kijk je samen of het klopt. moeilijker Laat ieder kind het verhaal zelf (in stilte) lezen. Laat ze dan (bij voorbeeld in groepjes van twee of drie) zelf op zoek gaan naar het schilderij dat er bij past. Als ze het hebben gevonden moeten ze het schilderij heel goed bekijken. Geef ze hiervoor een kwartier de tijd. Dan ga je samen op stap en leest ieder kind het verhaal voor bij zijn schilderij. moeilijk Laat ieder kind het verhaal zelf (in stilte) lezen. Laat ze dan (bij voorbeeld in groepjes van twee of drie) zelf op zoek gaan naar het schilderij dat er bij past. Als ze het hebben gevonden moeten ze het schilderij heel goed bekijken. Geef ze hiervoor een kwartier de tijd. Dan ga je samen op stap en vertelt ieder kind voor zijn kunstwerk in eigen woorden het verhaal van het schilderij. Als iedereen aan de beurt is geweest ga je samen in een kring zitten voor het tweede deel van de opdracht. Neem hiervoor de rode tekstbordjes. Sommige schilderijen horen bij elkaar. Je kan ze rangschikken volgens genre, volgens soort. Deze schilderijen kun je ordenen volgens de volgende genres: stilleven, portret, mythologie, bijbel, volkstafereel en allerlei. Wist je dat (achtergrondinformatie voor de leerkrachten) stilleven: een compositie van onbeweeglijke voorwerpen als model voor de schilder portret: een schilderij van een persoon mythologische verhalen: verhalen uit de Oudheid over het ontstaan van de wereld, de godenwereld en grote gebeurtenissen uit het verleden bijbelse verhalen: verhalen uit de bijbel en heiligenverhalen volkstafereel: verhalen die iets vertellen over het alledaagse leven, over de gewone mens, over arm en rijk Heb je nog tijd? Kies dan nog een ander thema. Geen tijd meer? Ga dan naar Slot. Tip De oplossing staat op de achterkant.

9 Verhaal eerste 5 woorden Ik heb enorm veel verdriet. Titel van het werk of beschrijving *I 27: Quinten Metsys, ca *I182: Meester van de Akense Kastdeuren, Christus aan het kruis met heiligen en stichter (in restauratie), ca Plaats Zaal 4 Zaal 10 Genre Bijbels Op dit schilderij zijn *I 45: Pieter Bruegel I, ca Zaal 5 Allerlei *I 24: Meester van de Heiligenfiguren, ca.1500 Zaal 4 Christoffel was een *I 28: Jan Mostaert ca /56 reusachtige grote Bijbels *I 1: Nederlands, Maaslands-Rijns, Geboorte van (Christoffel deel 1 en 2) De geboorte van Jezus deel 1 en 2 Vele kunstenaars hebben mij geschilderd. Christus, H. Christoforus en Verrijzenis, ca.1400 *I 23: Zuid-Nederlands, Geboorte van Christus, begin 16 de eeuw *I 17 en I20: Meester van Zuidelijk Westvlaanderen, Geboorte van Jezus en Aanbidding der Wijzen *I 33: Meester van Repliek, drieluik met Geboorte van Christus, Aanbidding der Wijzen en Opdracht in de tempel *I 42: Jan Gossaert Mabuse, Een dame voorgesteld als de H. Maria Magdalena, ca *I 41: Meester van de Halffiguren, Lezende dame als de H. Maria Magdalena, eerste helft 16 de eeuw *I 404: Linkerluik van Maria-retabel met heiligen, Mechelen, ca *I 37: Nederlands. Antwerpen, Drieluik met de Maagd der Maagden, middenpaneel: Maria Magdalena en H. Agnes, begin 16 de eeuw Zaal 14 Zaal 10 Zaal 4 Zaal 10 Zaal 4 Zaal 6 Zaal 4 Zaal 3 Zaal 4 Ik ben een rijke dame *I 136: Jan Mytens ca Zaal 2 Om dit schilderij te vinden De meeste mensen moeten lachen... Mijn leven is gevuld met Op dit schilderij zijn heel Bij ons is het dolle Ik ben een kunstenaar die Hallo, zien jullie mij? Vanaf de plek Ik ben een heilige Ik sta op een van Hé, stop eens met lachen! Eigenlijk is het niet eerlijk *I 54: Pieter II Brueghel naar Bruegel I, Volkstelling te Bethlehem *I64: Petrus Paulus Rubens, Faun (of sater) en nimf, Atelier *I 97: Gerard de Lairesse, Venus schenkt wapens aan Aeneas, 1668 Zaal 5 Zaal 2 Zaal 2 Bijbels Bijbels Portret/Myth ologie Volkstaferee l Mythologie Mythologie *I 45: Pieter Bruegel I, Dulle Griet, 1561 (?) Zaal 5 Allerlei *I 105: Pieter Aertsen, Landlieden bij de haard (Driekoningenfeest?, 1556 *I 119: Willem Claesz. Cornelis Mahu (toegeschreven), Stilleven, 1637 *I 135: Jan Mytens, Willem van der Does met vrouw en kinderen, anno 1650 *I1871: Jozef Janssens, Portret van ridder Fritz Mayer van den Bergh, *I37: Nederlands. Antwerpen, Drieluik met de Maagd der Maagden, middenpaneel: Maria Magdalena en H. Agnes, begin 16 de eeuw I1: Maaslands/Rijns, Geboorte van Christus en H. Christoforus, ca *I70: Cornelis de Vos, Portret van Frans Vekemans, Zaal 12 Zaal 11 Zaal 1 Trapzaal Zaal 4 Zaal 10 Zaal 2 *I618: Boek Breviarium Mayer van den Bergh, ca Zaal 7 Volkstaferee l Stilleven Portret Portret Bijbels Bijbels Portret Allerlei

10 Oorsprong Neem de losse stukken van de educatieve installatie. Ze stellen plaatsen voor: een altaar, een graf, een woonkamer, een kerk, een glasraam, een boekomslag, een koffer, en een zuilengalerij. Ze liggen op een ondergrond met foto s van verschillende kunstwerken. Voordien stonden deze kunstwerken niet in het museum. Waar horen ze eigenlijk thuis? Wist je dat (Achtergrondinformatie voor de leerkracht) De kunstwerken en objecten die je in het museum vindt, zijn uit hun oorspronkelijke context gehaald. Ze stonden op altaren, in kerken, op graven, hingen aan woonkamermuren of zaten in reiskoffers. Het is de bedoeling dat de kinderen aan de hand van een afbeelding van die context een werk zoeken dat er perfect in thuishoort. makkelijk Neem het stuk met de koffer, met de kerk en met de woonkamer. Vertel de kinderen dat alle kunstwerken hier in het museum vroeger ergens anders stonden, bijvoorbeeld in een kerk of in een eetkamer. Ga dan samen op zoek in het museum naar een kunstwerk dat ze graag mee naar huis zouden nemen (de koffer), dat perfect past in een kerk of dat perfect past in een woonkamer. Laat de kinderen telkens vertellen waarom. moeilijker Deel de stukken uit. Laat de kinderen zeggen welke plaats er op hun plaatje staat. Geef hen daarna de opdracht om een kunstwerk in het museum te zoeken dat bij hun plaats past. Geef ze hiervoor een kwartier de tijd. Wandel dan samen door het museum en laat ieder kind vertellen waarom het dat kunstwerk heeft gekozen. moeilijk Deel de stukken uit. Laat de kinderen zeggen welke plaats er op hun plaatje staat. Geef hen daarna de opdracht om een kunstwerk in het museum te zoeken dat bij hun plaats past. Geef ze hiervoor een kwartier de tijd. Wandel dan samen door het museum en laat ieder kind vertellen waarom het dat kunstwerk heeft gekozen. Ga dan terug naar de installatie en bekijk de achtergrond met de door ons gekozen kunstwerken. Probeer met de kinderen de stukken op de goede plaats te leggen en vertel dan waarom wij deze oplossing hebben gekozen (zie achterkant). Heb je nog tijd? Kies dan nog een ander thema. Geen tijd meer? Ga dan naar Slot. Tip De oplossing van de moeilijk opdracht staat op de achterkant.

11 Vaste onderdelen 1. zuilbeeldjes 2. marmeren beeld van hoofd 3. paneel met Maria 4. gesneden ivoor 5. glasraam met bijbels tafereel 6. schilderij van jong meisje 7. reisaltaarstuk met oude man met staf 8. beeldhouwwerk van Jezus met Johannes tekst tekst Losse stukken 1. zuilengalerij 2. graf 3. altaar 4. boekomslag 5. glasraam 6. woonkamer 7. koffer 8. kerk

12 Verzamelen en ordenen Doe de klep van de doos open. Neem de houten plaatjes met de zwart-wit afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn details van schilderijen uit het museum of foto s van beelden, genomen vanuit een vreemde hoek. makkelijk Neem de afbeeldingen van de vrouw met halsketting (zaal 1), jongensportret (zaal 2), houten beeld van engel (zaal 4), Jezus met Johannes (zaal 10), jongen met driekoningenkroon (zaal 12), Job (zaal 6) en de vliegende duivel (zaal 5) zie blad met oplossingen en deel ze uit aan de kinderen. Laat ieder kind goed naar het detail kijken. Ga dan samen in het museum op zoek naar het voorwerp dat er bij past. Zodra het kind zijn voorwerp heeft gevonden, kijk je er samen naar. Is het een schilderij? Is het een beeld? Hoe kun je dat zien? Een schilderij is plat en kan je maar van één kant bekijken. Een beeld kan je van verschillende kanten bekijken. Dan ga je samen terug naar de installatie. Laat de kinderen nu alle plaatjes uit de doos rangschikken volgens hun eigen criterium, bijvoorbeeld alle dieren samen, alle mensen, alle portretten, moeilijker Neem de afbeeldingen en deel ze uit aan de kinderen. Laat ieder kind goed naar het detail kijken. Dan gaan ze (in groepjes van 2 of 3) in het museum op zoek naar het voorwerp dat er bij past. Geef ze hier voor een kwartier de tijd. Ga dan gezamenlijk de werken bekijken. Was het moeilijk? Was het gemakkelijk? Dan ga je samen terug naar de installatie. Laat de kinderen nu de plaatjes rangschikken volgens hun eigen criterium, bv. alle dieren samen, alle mensen, alle portretten, moeilijk Neem de afbeeldingen en deel ze uit aan de kinderen. Laat ieder kind goed naar het detail kijken. Dan gaan ze (in groepjes van 2 of 3) in het museum op zoek naar het voorwerp dat er bij past. Geef ze hier voor een kwartier de tijd. Ga dan gezamenlijk de werken bekijken. Was het moeilijk? Was het gemakkelijk? Dan ga je samen terug naar de installatie. Laat de kinderen nu de plaatjes rangschikken volgens hun eigen criterium, bv. alle dieren samen, alle mensen, alle portretten, Wandel dan nog eens met de kinderen door het museum, en probeer in iedere zaal te achterhalen waarom hier juist deze werken bij elkaar hangen. Heb je nog tijd? Kies dan nog een ander thema. Geen tijd meer? Ga dan naar Slot. Tip De oplossing staat op de volgende pagina s.

13 Oplossingen verzamelen en ordenen Zaal 1 Justus van Egmont, portret van een vrouw Zaal 2 Jan Mytens, Diana, godin van de jacht Cornelis De Vos, Portret van een jongen in kleed Zaal 3 Twee zuilenbeelden uit Châtons-sur-Marne

14 Zaal 11 Roelof Koets, Stilleven met voedsel Zaal 10 Maria het kind voedend Haardstuk Jezus-Johannesgroep

15 Zaal 4 Heilige Maarten te paard Meester van de Sacristiekast van Kaufbeuren, Kroning van Maria (detail engel linkerbovenhoek) Engelen van de Kalvarieberg Drieluik met vrouwelijke heilige en schaap Meester van de Sacristiekast van Kaufbeuren Heilige Katharina van Alexandrië

16 Zaal 12: Pieter Aertsen, Driekoningenfeest Zaal 12: Benson, Drieluik met strijdtafereel Zaal 12: Stel van twee toortsdragende engelen Zaal 6: De man Job (hout) Zaal 6: Arcade met baldakijn Zaal 6: Maria met het kind Zaal 5: Vliegende duivel Zaal 5: Dulle griet

17 Slot Ga samen in een kring zitten. Wat hebben we vandaag gedaan? (het bezoek even kort overlopen) Wie was meneer Fritz Mayer van den Bergh? Wat vond je leuk? (en waarom?) Wat vond je niet leuk? (en waarom?) Denk je eraan alles op zijn plaats terug te leggen? Vergeet je kijk- en doeblad niet! (vraag erom in de bookshop of aan de balie) Het team van het Museum Mayer van den Bergh bedankt jullie voor je bezoek, en hoopt jullie nog eens terug te zien in het museum! Tip Er is ook een museja!spel in het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus, het Etnografisch Museum, het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim, het Nationaal scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum. Meer informatie kun je krijgen bij Prospekta, de Culturele Infobalie, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen, tel , fax ,

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

MuseJA! Stap voor stap Balie en lockers voor rugzakken en jassen. Dit is een hapklare gebruiksaanwijzing voor het museja! pakket in het museum.

MuseJA! Stap voor stap Balie en lockers voor rugzakken en jassen. Dit is een hapklare gebruiksaanwijzing voor het museja! pakket in het museum. MuseJA! Stap voor stap Balie en lockers voor rugzakken en jassen. Dit is een hapklare gebruiksaanwijzing voor het museja! pakket in het museum. Met deze handleiding kan je kinderen op een speelse manier

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Verzamelingen Groep 4 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand aan deze museum hebben de leerlingen de KunstKabinet 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Leerlingen hebben geleerd over

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307

WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307 WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307 Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek Reflectie de teksten

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar Auditieve oefeningen kunst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Peize, 25 september 2010 Chris Herenius Enige tijd geleden kreeg ik monsters van de nieuwe waterverdunbare olieverf, de Talens Cobra olieverf. Op de website http://www.cobra.royal-talens.com/9/home.html

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Kunst & Cultuur / Schilderen. Wat gaan we de komende tijd doen?

Kunst & Cultuur / Schilderen. Wat gaan we de komende tijd doen? Kunst & Cultuur / Schilderen Wat gaan we de komende tijd doen? - informatie vergaren over het schilderen - toepassingen, atelierbezoek - relatie leggen met je onderzoeksvraag - materiaalonderzoek / experimenteren

Nadere informatie

In de voetstappen van Jozef

In de voetstappen van Jozef In de voetstappen van Jozef Studielessen voor 4-7 jarigen HANDLEIDING Dit boek is van: 2004 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne Wij zijn in onze groep begonnen met het thema "Artotheek". Dat wil zeggen dat we op onze school een echte artotheek gaan opzetten. Om hierover meer te weten te komen gingen we donderdag 2 juni naar "Artotheek-

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus COLOFON ISBN 9789033832932 NUR 224 WIE BEN IK? 2015 Ark Media Donauweg 4, 1043 AJ Amsterdam www.arkmedia.nl Geschreven door Nieske

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

De Zuidpoort vzw. Rerum Novarumplein 25 9000 Gent 09/245.09.05 info@dezuidpoortgent.be www.dezuidpoortgent.be!

De Zuidpoort vzw. Rerum Novarumplein 25 9000 Gent 09/245.09.05 info@dezuidpoortgent.be www.dezuidpoortgent.be! ! De Zuidpoort vzw Rerum Novarumplein 25 9000 Gent 09/245.09.05 info@dezuidpoortgent.be www.dezuidpoortgent.be! "$%&'(!)'$&*+,! 5 september 2015 Aanwezig : Steven (met Merel) Marina, Gina, Koen, Pol, Luc,

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Gerda Straatman Pagina 1

Gerda Straatman Pagina 1 Voorwoord. Ik heb stage gelopen van 4 september 2011 tot en met 21 januari 2012 bij Glas atelier 't Aanzicht in Bredevoort. Ik heb daar een erg leuke tijd gehad. Ik heb daar heel veel verschillende dingen

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Bekijkjetoekomstnu.nl

Bekijkjetoekomstnu.nl Bekijkjetoekomstnu.nl Vandaag gaan we aan de slag met Lesbrief 1: Beroepen Naam: Klas: School: VMBO: BL KL TL (omcirkel) Heb jij een droomberoep? En wil je weten welke beroepen er nog meer zijn? Op www.bekijkjetoekomstnu.nl

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt

Lesbrief. Blauw water Simone van der Vlugt Lesbrief Blauw water Simone van der Vlugt Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw

Lesbrief. Bij ons in het dorp Jan Terlouw Lesbrief Bij ons in het dorp Jan Terlouw Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw

Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw Liefde ik heb je zo lief! Kijktocht Voortgezet onderwijs havo vwo onderbouw 1 zaal 3 2 zaal 4 zaal 5 Liefde ik heb je zo lief! zaal 2 zaal 1 Ingang Uitgang begane grond Als je verliefd bent wil je er over

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Eerste druk, juni 2012 2012 Wil van der Helm Illustrator: Wil van der Helm Corrector: Annamarie van der Helm isbn: 978-90-484-2488-7 nur: 277 Uitgever: Free

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie