Polycyclische aromatische koolwaterstoffen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Polycyclische aromatische koolwaterstoffen"

Transcriptie

1 051 1 Polycyclische aromatische koolwaterstoffen Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK s) vormen een groep van chemisch nauw verwante verbindingen. In de toxicologie heeft het begrip PAK s een extra betekenis gekregen: dit komt voort uit het feit dat PAK s op diverse plaatsen in het milieu voorkomen en dat deze groep van verbindingen kankerverwekkende eigenschappen vertoont. Chemische en fysische eigenschappen PAK s zijn organisch chemische verbindingen die opgebouwd zijn uit koolstof- en waterstofatomen die in één vlak liggen. Het gaat hier om structuren met twee of meer aromatische ringen, waarbij naast elkaar liggende koolstofatomen vaak door twee aromatische ringen worden gedeeld. Enkele eigenschappen van een aantal PAK s verbinding molecuulformule smeltpunt kookpunt carcinogeen C C fluoreen C 13 H niet uitgesloten anthraceen C 13 H geen bewijs fenanthreen C 14 H niet uitgesloten pyreen C 16 H geen bewijs fluorantheen C 16 H waarschijnlijk chryseen C 18 H waarschijnlijk benz(a)anthraceen C 18 H ja benzo(a)pyreen C 20 H ja (10 mmhg)

2 051 2 Polycyclische aromatische koolwaterstoffen De structuurformules van pyreen en benzo(a)pyreen, twee vertegenwoordigers van de groep PAK s zijn te vinden in deel 006 (benzo- (a)pyreen) van de Chemische Feitelijkheden. De verbindingen lossen niet op in water. Over het algemeen zijn ze wel oplosbaar in benzeen, tolueen en xyleen en in iets mindere mate in aceton, diethylether, methanol en ethanol. De verbindingen met 4, 5 of meer ringen zijn in het algemeen niet vluchtig. Zij komen in de lucht voor, geadsorbeerd aan kleine deeltjes. De laagmoleculaire verbindingen maar ook pyreen en fluorantheen zijn enigszins vluchtig. De verbindingen zijn chemisch weinig reactief, maar kunnen toch bijvoorbeeld met chloor of broom, of onder invloed van licht tal van additie- en substitutiereacties ondergaan. Onder invloed van bepaalde enzymen die onder meer in lever- en longcellen van zoogdieren voorkomen, kunnen uit de meeste PAK s andere verbindingen worden gevormd die elektrofiel zijn en daardoor reactief. Vóórkomen PAK s komen overal in het milieu voor. Het zijn in het algemeen produkten van onvolledige verbranding van organisch materiaal. Dientengevolge zijn verbrandingsprocessen ( C) de voornaamste bron. Daarnaast worden ze ook aangetroffen in fossiele brandstof. De verbindingen komen in hoge concentraties voor in koolteer. Verder zijn ze in wisselende concentraties aangetoond in tabaksrook (binnenlucht), in uitlaatgassen, in gebruikte motoroliën, in gebarbecued vlees, op groenten, in mosselen en andere etenswaren, in oppervlaktewater, in drinkwater en in de buitenlucht. Met name in de omgeving van industriële of andere activiteiten, waarbij steenkoolteer of daarvan afgeleide produkten worden verwerkt, kunnen relatief hoge concentraties van deze verbindingen voorkomen. Dit kan ook het geval zijn in de omgeving van cokes, aluminium, ijzer en koolstofelektroden producerende bedrijven en staalgieterijen.

3 051 3 Blootstelling van de mens aan PAK s Het feit dat PAK s overal in ons milieu voorkomen houdt in dat iedereen aan deze verbindingen wordt blootgesteld. Bepaalde subgroepen zullen daarnaast een verhoogde blootstelling ondergaan, zoals werknemers die betrokken zijn bij de hiervoor vermelde industriële activiteiten en groepen van personen met bepaalde gewoontes zoals rokers of personen die regelmatig barbecuen. Schattingen van de blootstelling aan PAK s (in microgrammen per persoon per dag) laten zien dat ons voedsel de hoogste bijdrage levert (1,6-16). Daarna komt de inademingslucht (circa 0,2) en tenslotte het drinkwater (circa 0,03). Hoeveel hiervan daadwerkelijk wordt opgenomen is op grond van het ontbreken van gegevens niet te bepalen. Dat iedereen PAK s in zijn lichaam opneemt, valt af te leiden uit het feit dat iedereen een zekere uitscheiding heeft van PAK s via de urine, ook al is deze laag. Bij personen die beroepsmatig worden blootgesteld aan PAK s zien we dat deze uitscheiding verhoogd is. Toxiciteit (giftigheid) Carcinogeniteit/mutageniteit PAK s staan in de toxicologie vooral in de belangstelling door hun carcinogene eigenschappen. In feite werd in 1775 voor het eerst verband gelegd tussen het ontstaan van kanker en blootstelling aan PAK s-bevattende produkten. In dat jaar beschrijft de Londense chirurg Percival Pott het veelvuldig voorkomen van scrotumkanker bij schoorsteenvegers. Pott veronderstelde dat de ziekte te maken had met plaatselijke ophoping van roet, een produkt dat ontstaat bij de verbranding van steenkool. Hij was daarmee een van de eersten die de rol van omgevingsfactoren bij het ontstaan van kanker opmerkte en daarmee de weg naar preventie opende. In 1915 gelukte het twee Japanse onderzoekers om op experimentele wijze tumoren op te wekken door het behandelen van de oren van konijnen met teer. Met de PAK dibenz(a,h)anthraceen werd in 1930 voor het eerst kanker opgewekt bij proefdieren (muizen) met behulp van een chemische zuivere verbinding. In 1933 werd er uit twee ton ruwe steenkoolteer 7 gram van de polycyclische aromaat benzo(a)pyreen geï-

4 051 4 Polycyclische aromatische koolwaterstoffen soleerd. In 1941 werd het opwekken van huidkanker bij muizen met behulp van benzo(a)pyreen gepubliceerd. Kort daarop werden er voor het eerst aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van benzo(a)pyreen als milieucontaminant in de atmosfeer. In feite hebben PAK s, met name benzo(a)pyreen, een belangrijke rol gespeeld bij de ontsluiering van de principes van het ontstaan van kanker onder invloed van chemische stoffen. Het IARC (International Agency for Research on Cancer) heeft de groepen stoffen: roet, teer en oliën, op grond van epidemiologisch onderzoek als kankerverwekkend voor de mens geclassificeerd. Hierbij konden de verantwoordelijke verbindingen niet worden gespecificeerd, maar uit dierexperimenteel onderzoek zijn sterke aanwijzingen voor een rol van PAK s naar voren gekomen. Thans is het zo dat circa 25 PAK s en een veelvoud daarvan aan gealkyleerde en andere derivaten carcinogene eigenschappen vertonen, die worden geconstateerd in proefdieren. De carcinogene werking van deze PAK s hangt samen met het feit dat omzettingsprodukten hiervan een binding kunnen aangaan met het DNA (genotoxiciteit). Het al of niet reageren van chemische stoffen met DNA kan worden bestudeerd met kortdurende proeven zoals de Ames-test, een bacteriële mutageniteitstest (zie Chemische Feitelijkheid 009). Hoewel nog lang niet alle PAK s in voldoende mate onderzocht zijn, zijn er thans toch 13 verbindingen bekend die positieve resultaten opleveren in de hiervoor genoemde soort testen. Andere effecten Het zijn met name de genotoxische eigenschappen van PAK s die in de toxicologie de aandacht trekken. Er is slechts weinig bekend van niet genotoxische effecten van deze verbindingen. Hieronder volgt een korte opsomming van enkele effecten die waargenomen zijn bij onderzoek aan proefdieren. Chronische toediening van onder meer benzo(a)pyreen aan kippen heeft geleid tot een dosis-afhankelijke atherosclerose ontwikkeling. Bij konijnen werd na toediening van benzo(a)pyreen de door trichlooretheen of halothaan veroorzaakte stoornis in de regelmaat van de hartslag versterkt. Fototoxiciteit werd waargenomen van pyreen, anthraceen en fluorantheen.

5 051 5 Bij toediening op de caviahuid werd erythema (rode uitslag) geconstateerd. Daarnaast werden voor anthraceen (afhankelijk van UVlicht en oplosmiddel) bijtende, brandende of prik-sensaties, netelroos en allergische reacties onder invloed van licht beschreven. Vernietiging van talgklieren, abnormale verhoorning, hyperplasie (vergroting) en verzwering werden gerapporteerd na langdurige en herhaalde applicatie van carcinogene PAK s op de muizehuid. Bij diverse proefdiersoorten zijn effecten van enkele PAK s op zowel de mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen geconstateerd, die veelal leiden tot (tijdelijke) onvruchtbaarheid. In andere studies zijn teratogene effecten als dood van de ongeboren vrucht, groeiachterstand, verlaagde vruchtbaarheid en dergelijke waargenomen na blootstelling aan diverse PAK s. Ook werden toxische effecten op het bloedvormende en lymfatische systeem geconstateerd. Enkele PAK s onder andere benzo(a)pyreen leiden tot immunosuppressieve (onderdrukking van de werking van het immuunsysteem) effecten maar ook vertraagde overgevoeligheidsreacties en contactsensibilisatie (verhoogde gevoeligheid na meervoudig contact) werden waargenomen. De betekenis van al deze bij proefdieren gevonden effecten voor de mens is niet duidelijk. In het algemeen bestaat de mogelijkheid dat bij proefdieren geconstateerde effecten zich ook bij de mens voordoen. De carcinogene werking van PAK s vraagt de meeste aandacht omdat kankerverwekkende stoffen in feite sluipende vergiften zijn. Ook bij relatief lage blootstelling bestaat de kans dat na verloop van tijd kanker optreedt. Dit komt door de wijze waarop deze stoffen kanker veroorzaken. Daar PAK s alom in het milieu aanwezig zijn, wordt iedereen als het ware chronisch blootgesteld en kan niet worden uitgesloten dat deze verbindingen een rol spelen bij de hoge kankerincidentie die we onder andere in Nederland kennen. Normen Met betrekking tot normen voor voedsel en drinkwater wordt verwezen naar de Chemische Feitelijkheid 006 over benzo(a)pyreen.

6 051 6 Polycyclische aromatische koolwaterstoffen Hierna wordt daarom alleen ingegaan op normen voor het werkmilieu en het algemeen leefmilieu. Voor het werkmilieu bestaat de zogenaamde MAC-waarde. Onder MAC-TGG (Maximale Aanvaarde Concentratie Tijd Gewogen Gemiddelde) wordt verstaan de over de tijd gemiddelde maximale concentratie bij een blootstellingsduur tot 8 uur per dag en niet meer dan 40 uur per week, waarbij in het algemeen de gezondheid van zowel de werknemers alsook van hun nageslacht niet wordt benadeeld. Voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen wordt in de Nederlandse MAC-waardenlijst verwezen naar koolteer en pek. Voor koolteer en pek bestaat in Nederland een MAC-TGG van 0,2 mg/m 3. Het gaat hierbij om de hoeveelheid die in benzeen oplosbaar is. De samenstelling van de PAK-fractie kan uiteraard variëren en daarmee ook het daarvan afgeleide toxicologische risico. Het is hierdoor een norm die nog steeds zeer ter discussie staat. Met betrekking tot het algemeen leefmilieu zijn er zogenaamde MIC-waarden (MIC = Maximale Immissie Concentratie). Deze advieswaarden hebben betrekking op maximaal toelaatbare concentraties van stoffen in de buitenlucht op leefniveau, dat wil zeggen op blootstelling gedurende 24 uur per dag gedurende het gehele jaar. Zo wordt in het Indicatief Meerjaren Programma Lucht gesproken over een interim grenswaarde voor benzo(a)pyreen van 5 ng/m 3 en een interim streefwaarde van 0,5 ng/m 3. De provincie Groningen echter kent in haar beleidsvoornemen een MIC-waarde voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen van 200 ng/m 3 (jaargemiddelde). Deze MIC-waarden dienen op dit moment als indicatief te worden beschouwd aangezien de Gezondheidsraad nog geen wetenschappelijk advies hierover heeft uitgebracht. Literatuur R. P. Bos, Verslag Symposium Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, LAB/ABC maart 1987, p IARC Monographs on the evaluation of the carcinogenic risk of chemicals to humans, Polynuclear Aromatic Compounds,

7 051 7 Part 1, Chemical, Environmental and Experimental Data, Volume 32, Lyon Interprovinciaal documentatie centrum. Overzicht normen luchtkwaliteit, MIC-waarden (1977). F. J. Jongeneelen. R. P. Bos, P. Th. Henderson en H. Roelfzema. Beroepsmatige blootstelling aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen: mogelijkheden voor monitoring, Literatuurstudie, Directoraat van de Arbeid, S25, S. Nossent. Toxische effecten van polycyclische aromatische koolwaterstof-verbindingen met uitzondering van mutagenese en carcinogenese, scriptie, vakgroep Toxicologie KUN (1984). oktober 1987 Dr. R. P. Bos Vakgroep Toxicologie KU Nijmegen

benzo(a)pyreen of Naam, formule, eigenschappen

benzo(a)pyreen of Naam, formule, eigenschappen 006 1 Benzo(a)pyreen Benzo(a)pyreen (BaP) is in het nieuws geweest door de werkelijke of vermeende besmetting van voedingsmiddelen zoals groenten en koffie. Het is een van de ongeveer honderd bekende polycyclische

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid berekent de Commissie WGD van de Gezondheidsraad de concentratieniveaus in de lucht (HBC-OCRV s * ) die samenhangen

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad Samenvatting Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad In Nederland wordt naar schatting een half miljoen werknemers met enige regelmaat blootgesteld aan organische oplosmiddelen.

Nadere informatie

Tri- en tetrachlooretheen

Tri- en tetrachlooretheen 067 1 Tri- en tetrachlooretheen Inleiding Trichlooretheen (trichloorethyleen of tri) en tetrachlooretheen (tetrachloorethyleen of perchloorethyleen of per) zijn kleurloze, vluchtige, niet brandbare vloeistoffen

Nadere informatie

Toxicologie enkele begrippen

Toxicologie enkele begrippen 009 1 Toxicologie enkele begrippen Regelmatig worden wij geconfronteerd met begrippen als zeer giftige stof, of de zeer gevaarlijke chemische stof-x. Vaak zijn deze begrippen niet nader omschreven en is

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS) van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in lucht waaraan

Nadere informatie

Zwangeren en CMR stoffen

Zwangeren en CMR stoffen Zwangeren en CMR stoffen Gevaar versus risico NVVA symposium april 2018 Ingrid Oirbons Expertisecentrum toxische stoffen Arbo Unie CMR stoffen Blootstelling aan stoffen dient beheerst te zijn voor alle

Nadere informatie

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Prof. Dr. Benoit Nemery KU Leuven Prof. Dr. Christophe Stove UGent Acrylonitril: chemische eigenschappen

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) 14 (20) 3,25 (1) 1 (0,9) 0,7 (0,1) 7 (1,5) 0,15 (0,1) 0,14 (0,1)

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) 14 (20) 3,25 (1) 1 (0,9) 0,7 (0,1) 7 (1,5) 0,15 (0,1) 0,14 (0,1) Tipkaart 7 Grenswaarden Onderstaande tabel geeft een overzicht van grenswaarden van veel voorkomende gevaarlijke gassen in zeecontainers. Een deel van deze gassen kent een wettelijke grenswaarde. Voor

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21%

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21% Tipkaart 7 Grenswaarden In deze tabel zijn de grenswaarden 1 opgenomen van gevaarlijke gassen die je in zeecontainers kunt aantreffen. Een deel van deze gassen heeft een wettelijke grenswaarde. Voor stoffen

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen

Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen Voorbeeldstoffen uit deze klasse zijn: asbest en asbestbevattende mengsels, PCB s, lithiumbatterijen, reddingsmiddelen en verwarmde stoffen. 1.1 Transport

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in de lucht waaraan

Nadere informatie

Registratie-richtlijnen A047 GEHALOGENEERDE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN

Registratie-richtlijnen A047 GEHALOGENEERDE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN en GEHALOGENEERDE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN 1 (127: Door halogeenderivaten van aromatische koolwaterstoffen veroorzaakte ziekten) Beschrijving van de groep stoffen De benzeen-zesring vormt de kern van

Nadere informatie

Informatie ten behoeve van de haalbaarheidstoets nieuwe (wettelijke) grenswaarde

Informatie ten behoeve van de haalbaarheidstoets nieuwe (wettelijke) grenswaarde Subcommissie%IAC-waarden MAC/3063 243-16 Informatie ten behoeve van de haalbaarheidstoets nieuwe (wettelijke) grenswaarde Stofnaam: Halothaan 1. CAS nr.: 151-67-7 2. Synoniemen: broomchloortrifìuorethaan,

Nadere informatie

Inhoud van de Investigator s Brochure (IB)

Inhoud van de Investigator s Brochure (IB) Inhoud van de Investigator s Brochure (IB) Bron: Richtsnoer voor good clinical practice (CPMP/ICH/135/95) 1. Algemene overwegingen De IB moet bevatten: 1.2 Titelpagina Deze moet de naam van de sponsor,

Nadere informatie

Welke agentia uit het milieu zijn kankerverwekkend? Prof.Dr.M.van Sprundel Universiteit Antwerpen Epidemiologie en Sociale Geneeskunde

Welke agentia uit het milieu zijn kankerverwekkend? Prof.Dr.M.van Sprundel Universiteit Antwerpen Epidemiologie en Sociale Geneeskunde Welke agentia uit het milieu zijn kankerverwekkend? Prof.Dr.M.van Sprundel Universiteit Antwerpen Epidemiologie en Sociale Geneeskunde Een beetje geschiedenis 18 eeuw : eerste gedocumenteerde studies naar

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid schat de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad het extra

Nadere informatie

Inhoud Startpagina 135 1

Inhoud Startpagina 135 1 135 1 Chloornitrobenzeen door M. Y. Noordam Afdeling Veiligheid en Gezondheid van Voedsel Rijks-Kwaliteitsinstituut voor land- en tuinbouwproducten (RIKILT-DLO) Postbus 230, 6700 AE Wageningen Dit artikel

Nadere informatie

Publieke en private grenswaarden

Publieke en private grenswaarden Publieke en private grenswaarden eventuele praktische problemen bij het gebruik ervan Nicole Palmen Linda Schenk Maaike Visser Cindy Bekker Publieke en private grenswaarden 11 april 2019 Inhoud 1. Achtergrond

Nadere informatie

Doe-het-zelf monitoring van beroepsblootstelling Daan Huizer en Frans Jongeneelen IndusTox Consult, Nijmegen

Doe-het-zelf monitoring van beroepsblootstelling Daan Huizer en Frans Jongeneelen IndusTox Consult, Nijmegen Alcohol in ademlucht Doe-het-zelf monitoring van beroepsblootstelling Daan Huizer en Frans Jongeneelen IndusTox Consult, Nijmegen In het nieuws De Gelderlander 9 april 2008 2 Mogelijkheden voor de AH Klassieke

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde Vraagstelling Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in de lucht op

Nadere informatie

door dr. J. G. M. van Rooij IndusTox Consult, Postbus 31070, 6503 CB Nijmegen

door dr. J. G. M. van Rooij IndusTox Consult, Postbus 31070, 6503 CB Nijmegen 136 1 Benzo(a)pyreen door dr. J. G. M. van Rooij IndusTox Consult, Postbus 31070, 6503 CB Nijmegen Dit artikel is een herziening van Chemische Feitelijkheid nr. 006 (maart 1983); de oorspronkelijke feitelijkheid

Nadere informatie

Gezondheid en Bitumen. 13 Maart 2012 Brussel

Gezondheid en Bitumen. 13 Maart 2012 Brussel Gezondheid en Bitumen 13 Maart 2012 Brussel Inhoud Wat zijn de gezondheidsgevaren van bitumen? Inclusief de IARC (International Agency for Research on Cancer) Monograph Laten we de risico s nader bekijken

Nadere informatie

Controverses tussen grenswaarden De casus benzeen Het duiveltje zit in het detail. Gerard Swaen, Universiteit Maastricht NvT 8 maart 2018

Controverses tussen grenswaarden De casus benzeen Het duiveltje zit in het detail. Gerard Swaen, Universiteit Maastricht NvT 8 maart 2018 Controverses tussen grenswaarden De casus benzeen Het duiveltje zit in het detail Gerard Swaen, Universiteit Maastricht NvT 8 maart 2018 Wat gaan we doen? 3 benzeen grenswaarden van drie expert commissies

Nadere informatie

Biotransformatie en toxiciteit van

Biotransformatie en toxiciteit van Biotransformatie en toxiciteit van paracetamol 062 1 Biotransformatie en toxiciteit van paracetamol Inleiding Paracetamol is het farmacologisch actieve bestanddeel van een groot aantal vrij en op recept

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde 1 Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beveelt de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden aan voor beroepsmatige blootstelling

Nadere informatie

Antimoon. door drs. T. J. Wams Vereniging Milieudefensie

Antimoon. door drs. T. J. Wams Vereniging Milieudefensie 098 1 Antimoon door drs. T. J. Wams Vereniging Milieudefensie 1. Inleiding 098 3 2. Eigenschappen en voorkomen 098 3 3. Antimoonstromen 098 3 4. Gebruik en toepassingen 098 4 5. Emissies 098 5 6. Milieueffecten

Nadere informatie

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing?

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Ethanol welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Voor het werken met chemische

Nadere informatie

Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard.

Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard. Aan: Hr. B. van Valburg Gemeente Valkenswaard De Hofnar 15 5554 DA Valkenswaard Datum: 16 November 2016 Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard.

Nadere informatie

Grenswaarden voor Beroepsblootstelling. Inleiding en mechanistische beschouwing. Kunnen we stoffen waarbij accumulatie optreedt anders gaan benaderen?

Grenswaarden voor Beroepsblootstelling. Inleiding en mechanistische beschouwing. Kunnen we stoffen waarbij accumulatie optreedt anders gaan benaderen? Grenswaarden voor Beroepsblootstelling Inleiding en mechanistische beschouwing. Kunnen we stoffen waarbij accumulatie optreedt anders gaan benaderen? CGC/NVT-Arbeidstoxicologie, 12 maart 2009 Rob Bos Afdeling

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap?

Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap? Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap? De vragen en antwoorden zijn onderverdeeld in vijf groepen: 1 Algemene vragen over de folder...1

Nadere informatie

Formaldehyde HCHO. Structuurformule:

Formaldehyde HCHO. Structuurformule: Formaldehyde 001 1 Formaldehyde Formaldehyde is de laatste jaren sterk in de publiciteit gekomen. Enerzijds door de overlast, die in woningen, scholen e.d. ondervonden werd van dit gas, wanneer het uit

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS, voorheen WGD) van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud(NVDO) vertegenwoordigt de Nederlandse Onderhoudsmarkt die een omvang heeft van tussen de 30 en 35 miljard euro. Dit is ongeveer 4 procent van het Bruto

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad, gezondheidskundige

Nadere informatie

Lijst van kankerverwekkende stoffen en processen

Lijst van kankerverwekkende stoffen en processen SZW Lijst van kankerverwekkende stoffen en processen Lijst met kankerverwekkende stoffen en processen als bedoeld in artikel 4.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit Ter verduidelijking van de vraag om

Nadere informatie

Samenvatting. Beroepsgebonden luchtwegallergie is een belangrijk probleem

Samenvatting. Beroepsgebonden luchtwegallergie is een belangrijk probleem Samenvatting Beroepsgebonden luchtwegallergie is een belangrijk probleem Veel van de gemelde beroepsziekten van de luchtwegen worden veroorzaakt door blootstelling aan allergenen in de werkomgeving. Dat

Nadere informatie

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Inhoud 1. Aanleiding 2. Risicoschatting 3. Resultaten 4. Conclusie Gezondheidsrisico 5. Aanbevelingen PFOA emissies Dordrecht 5 april 2016 1. Aanleiding voor

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in lucht waaraan

Nadere informatie

MIRA 2012 Verspreiding van POP s

MIRA 2012 Verspreiding van POP s MIRA 212 Verspreiding van POP s Emissie van dioxines naar lucht dioxine-emissie (g TEQ) 6 5 4 overige** energie huishoudens 3 2 1 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211* * voorlopige cijfers ** overige: landbouw

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum Vliegverkeer slecht voor de gezondheid Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum 9-01-2018 Kleine deeltjes in de Lucht: Fijnstof en ultra fijnstof

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS; één van de vaste commissies

Nadere informatie

PERSBERICHT Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel 02/743 45 75 (communicatie)

PERSBERICHT Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel 02/743 45 75 (communicatie) Bijlagen 1. RESULTATEN ENQUÊTE DEDICATED RESEARCH OMTRENT ROOKVRIJE CAFÉS 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2. INFORMATIEFICHE PASSIEF ROKEN Passief roken = passief ziek worden Eindelijk is het zover: vanaf 1

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2000 2001 Nr. 47c 27 076 Wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 (landbouwkundig onmisbare gewasbeschermingsmiddelen) NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen

Nadere informatie

Selma Hertsenberg, B.Sc. Begeleiding: Paul Scheepers Rob Anzion Pieter van der Valk Jeanette van Houtum

Selma Hertsenberg, B.Sc. Begeleiding: Paul Scheepers Rob Anzion Pieter van der Valk Jeanette van Houtum Determinanten van beroepsmatige blootstelling van verpleegkundigen aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) tijdens koolteerbehandelingen in de dermatologische kliniek Selma Hertsenberg, B.Sc.

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen

Nadere informatie

Wat betekent dit voor. van omwonenden?

Wat betekent dit voor. van omwonenden? Emissies van chemische stoffen door ThermPhos Wat betekent dit voor de gezondheid van omwonenden? dr Joost van Rooij - toxicoloog joost.vanrooij@caesar-consult.nl Informatiebijeenkomst omwonenden 1 December

Nadere informatie

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 RIVM project grafietregens en gezondheid Uitstoot grafietregens bij slakverwerking Harsco / Tata Steel Bewoners rondom bedrijf maken

Nadere informatie

Oorspronkelijk werd bij de analyse de deeltjesconcentratie van 8 verschillende componenten bepaald :

Oorspronkelijk werd bij de analyse de deeltjesconcentratie van 8 verschillende componenten bepaald : 4.5 POLYAROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN (P.A.K.) In de loop van het jaar 1997 werd een procedure op punt gesteld voor de bepaling van het gehalte aan polyaromatische koolwaterstoffen in de lucht. Tussen eind

Nadere informatie

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Commissie Arbeidsomstandigheden Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Kern van het advies De Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Wereldgezondheidsorganisatie : fijnstof onderschat

Wereldgezondheidsorganisatie : fijnstof onderschat Wereldgezondheidsorganisatie : fijnstof onderschat In deze publicatie http://tiny.cc/3l493w van de regionale afdeling Europa van de WHO, wordt antwoord gegeven op 24 vragen die alle betrekking hebben op

Nadere informatie

Samenvatting en advieswaarde

Samenvatting en advieswaarde Samenvatting en advieswaarde Vraagstelling Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS, voorheen WGD)

Nadere informatie

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen SZW SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen Lijst met kankerverwekkende stoffen en processen als bedoeld in artikel 4.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit Ter verduidelijking van de vraag

Nadere informatie

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA Risico communicatie kankerverwekkende stoffen drs.ing. Jolanda Willems MBA Kankerwekkende stoffen Verschil Experts versus Medewerkers Voorbeeld 1 kankerclusters Situatieschets Ongerustheid over aantal

Nadere informatie

Minerale oliën. Dick Heederik Lid GBBS Gezondheidsraad

Minerale oliën. Dick Heederik Lid GBBS Gezondheidsraad Minerale oliën Dick Heederik Lid GBBS Gezondheidsraad Verschillende soorten oliën niet of matig geraffineerde oliën hooggeraffineerde oliën overige oliën zuivere oliën oplosbare MBV semisynthetische MBV

Nadere informatie

24. POLYCYCLISCHE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN (PAK)

24. POLYCYCLISCHE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN (PAK) 24. POLYCYCLISCHE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN (PAK) 1.Inleiding De "koolwaterstoffen" zijn chemische stoffen die waterstof, zuurstof en koolstof als basiselementen hebben. Zij worden "aromatisch" genoemd

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie GBBS, een van de vaste commissies van deskundigen, van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Bijlage II Vereiste informatie voor kennisgeving krachtens artikel 4 of artikel 8, lid 1

Bijlage II Vereiste informatie voor kennisgeving krachtens artikel 4 of artikel 8, lid 1 bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 228 van 08/09/2000 VERORDENING (EG) Nr. 1896/2000 VAN DE COMMISSIE van 7 september 2000 inzake de eerste fase van het in artikel 16, lid 2, van

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

Waarom kunnen omgevingsfactoren een belangrijk risico op kanker inhouden?

Waarom kunnen omgevingsfactoren een belangrijk risico op kanker inhouden? Waarom kunnen omgevingsfactoren een belangrijk risico op kanker inhouden? 1.Mechanistische inzichten in belang van lage dosissen 1.1Carcinogenese berust op accumulatie van mutaties 1.2 Dosis-antwoord voor

Nadere informatie

Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat

Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat 19 december 2016 Inhoud 1. Aanleiding 2. Wat heeft het RIVM onderzocht? 3. Verband rubbergranulaat en leukemie 4. Voldoet

Nadere informatie

A N A L Y S E - C E R T I F I C A A T

A N A L Y S E - C E R T I F I C A A T Tabel 1 van 2 Project code : ### Project omschrijving : ### Opdrachtgever : ### Referenties 1652653 = ### 1652654 = ### A N A L Y S E - C E R T I F I C A A T Opgegeven bemon.datum : 19/04/2005 19/04/2005

Nadere informatie

De Legitimiteit Groep. 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest

De Legitimiteit Groep. 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest De Legitimiteit Groep 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest Welkom Robbert Reimering Dagvoorzitter De Legitimiteit Groep Agenda 14.30 uur Welkom, Robbert Reimering 14.35 uur Introductie project, Kevin Zuidhof

Nadere informatie

Rapportnummer: BL B Blootstellingsrisico s bij een houtmotverbrandingsinstallatie

Rapportnummer: BL B Blootstellingsrisico s bij een houtmotverbrandingsinstallatie Buro Blauw BV Nude 54 6702 EB WAGENINGEN Tel. 0317-425200 Fax : 0317-426111 E-mail: info@buroblauw.nl Rapport Rapportnummer: BL2008.4470.01B Titel: Blootstellingsrisico s bij een houtmotverbrandingsinstallatie

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 10 juli 2009 Ons kenmerk P/2009010971

Nadere informatie

RIVM-onderzoek naar Thermphos

RIVM-onderzoek naar Thermphos RIVM-onderzoek naar Thermphos Oriëntatie op de luchtkwaliteit in de omgeving 12 november 2010 1 Inleiding Aanleiding / opdracht Wat heeft RIVM onderzocht Wat heeft RIVM niet onderzocht? Wat betekenen de

Nadere informatie

Bezoekadres Rivierenland J.S. de Jongplein WG Tiel. BIC /SWIFT: RABONL2U

Bezoekadres Rivierenland J.S. de Jongplein WG Tiel. BIC /SWIFT: RABONL2U Gemeente Tiel t.a.v. Marnix van Herwijnen afdeling: Medische Milieukunde uw kenmerk: - contactpersoon: Francée Aarts datum: 18 september 2017 Telefoon: 06-12398846 Onderwerp: bodemverontreiniging e-mail:

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

Bijlage V bij het VLAREBO-besluit van 14 december Bijlage V. Waarden voor vrij gebruik van bodemmaterialen

Bijlage V bij het VLAREBO-besluit van 14 december Bijlage V. Waarden voor vrij gebruik van bodemmaterialen Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, het VLAREBO-besluit

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN

GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN Waar ligt de grens? Is een grens te bepalen? Grenzen: België-Nederland GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN Hoe deden/doen we het in de GBBS van de Gezondheidsraad?

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting, conclusies en aanbevelingen De laatste jaren worden in toenemende mate geneesmiddelen voor mens en dier a aangetroffen in het milieu. Van enkele van die middelen is bekend dat ze bij vissen,

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Veiligheid van voeding, chemische producten en medicatie. Twan van den Beucken Department of Toxicogenomics Maastricht University

Veiligheid van voeding, chemische producten en medicatie. Twan van den Beucken Department of Toxicogenomics Maastricht University Veiligheid van voeding, chemische producten en medicatie Twan van den Beucken Department of Toxicogenomics Maastricht University Inhoud Risicofactoren voor kanker Wat zijn carcinogene stoffen? Wetgeving

Nadere informatie

Briefrapport /2010 M. Mooij. Risico-evaluatie van PAK in gecreosoteerd hout in één paardenstal

Briefrapport /2010 M. Mooij. Risico-evaluatie van PAK in gecreosoteerd hout in één paardenstal Briefrapport 609021099/2010 M. Mooij Risico-evaluatie van PAK in gecreosoteerd hout in één paardenstal Briefrapport 609021099/2010 DEFINITIEF Risico-evaluatie van PAK in gecreosoteerd hout in één paardenstal

Nadere informatie

Diethyleenglycol. Inleiding

Diethyleenglycol. Inleiding 031 1 Diethyleenglycol Inleiding In de zomer van 1985 werd het bekend dat Oostenrijkse en Westduitse wijnhandelaren getracht hadden goedkope witte wijnen voor duurdere soorten door te laten gaan door het

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1 Pagina 1 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap / onderneming Productbenaming: Plasticrète deel A : P- Cast A02 Gebruik: Diverse industriële toepassingen. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Tabel 1: Gemeten gehalten in grond met beoordeling conform de Wet Bodembescherming

Tabel 1: Gemeten gehalten in grond met beoordeling conform de Wet Bodembescherming Tabel 1: Gemeten gehalten in grond met beoordeling conform de Wet Bodembescherming Grondmonster MM1 (bg) MM2 (og) Certificaatcode 2014057040 2014057040 Boring(en) 2, 3, 5, P1 2, P1 Traject (m -mv) 0,00-0,50

Nadere informatie

Resultaten bodemonderzoek. Wederik Heerenveen. Creating with the power of nature. Subtitel. Marloes Luitwieler, Heerenveen, 26 nov.

Resultaten bodemonderzoek. Wederik Heerenveen. Creating with the power of nature. Subtitel. Marloes Luitwieler, Heerenveen, 26 nov. Resultaten bodemonderzoek Subtitel Wederik Heerenveen Marloes Luitwieler, Heerenveen, 26 nov. 2015 Creating with the power of nature Even voorstellen Marloes Luitwieler, adviseur bodem en water bij Bioclear

Nadere informatie

Voorlichting & Training. Gevaarlijke Stoffen

Voorlichting & Training. Gevaarlijke Stoffen Voorlichting & Training Gevaarlijke Stoffen Inleiding Introductie Leerdoelen Definities Blootstellingstandaard Besmetting & gezondheidseffecten Identificaties en etiketten Persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid, artikel 30, 2, artikel 39, 51 en 55;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid, artikel 30, 2, artikel 39, 51 en 55; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het Binnenmilieubesluit van 11 juni 2004 en tot opheffing van het ministerieel besluit van 16 maart 2006 tot vaststelling van het

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Aan Hoeflaken Advies, bemiddeling & regie, T.a.v. de heer J.A. Hoeflaken, Maasdijk 10, 5308 LW Aalst. Geachte heer Hoeflaken,

Aan Hoeflaken Advies, bemiddeling & regie, T.a.v. de heer J.A. Hoeflaken, Maasdijk 10, 5308 LW Aalst. Geachte heer Hoeflaken, DATUM 27 oktober 2016 KENMERK 15569-JvdS-1216104 CONTACTPERSOON ir. J.B.P. van der Stroom TELEFOONNUMMER +31 (0)412 655058 BIJLAGE sanscritberekeningen ONDERWERP risicobeoordeling Aan Hoeflaken Advies,

Nadere informatie

Risicobeoordeling voor mens

Risicobeoordeling voor mens 168 1 Risicobeoordeling voor mens en milieu door dr. H. Könemann, RIVM, Bilthoven, bewerkt door drs. C. Schlax 1. Inleiding 168 3 2. Blootstelling 168 4 2.1. Uitstoot 168 4 2.2. Lotgevallen 168 5 2.3.

Nadere informatie

31.12.2008 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 353/141

31.12.2008 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 353/141 31.12.2008 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 353/141 BIJLAGE II SPECIALE VOORSCHRIFTEN VOOR DE ETIKETTERING EN VERPAKKING VAN BEPAALDE STOFFEN EN MENGSELS De bijlage bestaat uit vijf delen. deel

Nadere informatie

Productieprocessen. Informatie over gevaarlijke stoffen (1)

Productieprocessen. Informatie over gevaarlijke stoffen (1) Informatie over gevaarlijke stoffen (1) De gevaarlijke stoffen waarmee je werkt, mogen geen geheimen voor je hebben. Het is erg belangrijk dat je weet wat een stof kan doen met je gezondheid of met de

Nadere informatie

Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken T.a.v. Dhr. Ir. M.H.P. van Dam Postbus EK Den Haag

Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken T.a.v. Dhr. Ir. M.H.P. van Dam Postbus EK Den Haag Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken T.a.v. Dhr. Ir. M.H.P. van Dam Postbus 20401 2500 EK Den Haag Briefnummer Behandeld door Telefoonnummer Datum 15 augustus 2017 Betreft Advies

Nadere informatie

PX-10. Onderzoek naar blootstelling en gezondheidsrisico s bij Defensie personeel

PX-10. Onderzoek naar blootstelling en gezondheidsrisico s bij Defensie personeel PX-10 Onderzoek naar blootstelling en gezondheidsrisico s bij Defensie personeel Prof. dr. ir. Erik Lebret Chief Science Officer RIVM Integrale Risicobeoordeling 1 28 januari 2016 Aanleiding RIVM onderzoek

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Informatie ten behoeve van de haalbaarheidstoets nieuwe (wettelijke) grenswaarde

Informatie ten behoeve van de haalbaarheidstoets nieuwe (wettelijke) grenswaarde Subcommissie MAC-waarden MAC/3 145 157-13 Informatie ten behoeve van de haalbaarheidstoets nieuwe (wettelijke) grenswaarde Stofnaam: Tetrachloorethyleen (PER) 1. 2. 3. CAS nr.: 127-18-4 Synoniemen: ethyleentetrachloride,

Nadere informatie

PAKs in rubber tegels en andere ondergronden voor speelplaatsen. Datum april 2014

PAKs in rubber tegels en andere ondergronden voor speelplaatsen. Datum april 2014 PAKs in rubber tegels en andere ondergronden voor speelplaatsen Datum april 2014 PAKs in rubber tegels speelplaatsen april 2014 Colofon Projectnaam Projectnummer PAKs in rubber tegels en andere ondergronden

Nadere informatie