Mini conferentie VO-VSO Regio Utrecht 23 juni Met grote dank aan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mini conferentie VO-VSO Regio Utrecht 23 juni 2015. Met grote dank aan"

Transcriptie

1 Mini conferentie VO-VSO Regio Utrecht 23 juni 2015 Met grote dank aan

2 Schoolleiders en bestuurders VSO, de loketten Passend Onderwijs en de directeuren van de samenwerkingsverbanden ontmoetten elkaar op 23 juni. Tijdens deze middag passeerde onderstaande programma onderdelen de revue, onder leiding van dagvoorzitter Djoro Loupatty, directeur van SWV Regio Utrecht West: De speciale onderwijsvoorzieningen (VSO cluster 3 en 4 en OPDC) en de samenwerkingsverbanden VO in de regio Utrecht werken nauw samen en hebben dit vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsafspraken zijn gericht om de in-, door- en uitstroom van VSO leerlingen zo soepel mogelijk te laten verlopen en om het gebruik van speciaal onderwijs beheersbaar te houden. Tijdens de miniconferentie stond de tussentijdse evaluatie van de samenwerkingsovereenkomst centraal en werd een voorstel gedaan voor bekostiging. Oprichter van IC3D Media Loren Roosendaal introduceerde enkele mogelijkheden die de gaming industrie te bieden heeft voor het ontwikkelen van nieuwe instrumenten op het gebied van onderwijs, ondersteuning en interventies. Voor de regio Utrecht is een concept Prezi presentatie gemaakt van alle VSO scholen. Deze Prezi geeft een indruk van de verschillende mogelijkheden in het VSO. De schoolleiders van het VSO vulde deze presentatie aan in de vorm van pitches en filmpjes waarin zij benadrukte wat hun onderscheidend vermogen is in het dekkend aanbod van de regio. De mini-conferentie vond plaats op VSO De Pels, wij danken Wim van Ruitenbeek voor de gastvrije ontvangst!

3 Gaming industrie: de kansen voor onderwijs Oprichter van IC3D Media Loren Roosendaal introduceerde de applicatie Knowingo die nog maar enkele dagen geleden door IC3D Media naar buiten was gebracht. Knowingo is een educatieve tool die op individueel niveau prestaties van gebruikers registreert en analyseert. Aan de hand van de verzamelde gegevens is de applicatie in staat om ondersteuning op maat te bieden, waarbij o.a. het niveau van de uitdagingen, het tempo van de oefeningen, het aantal herhalingen en het niveau van competitie wordt afgestemd op de speler. De lesinhoud van Knowingo staat los van de applicatie en kan door de afnemer van de applicatie worden bepaald. Voor alle aanwezigen een inspirerende introductie.

4 Tussentijdse evaluatie samenwerkingsovereenkomst Onder leiding van Ank Jeurissen (directeur SWV Sterk VO) vulden de aanwezigen een online enquête in om de tussentijdse evaluatie af te trappen. De deelnemers zijn positief kritisch, processen die goed lopen worden met een ruime voldoende beoordeeld, terwijl andere zaken nog aandacht behoeven: - Bij de uitstroom van leerlingen is het VSO in staat om leerlingen voor te bereiden op terugplaatsing in het reguliere onderwijs, maar daadwerkelijke plaatsing gaat vaak moeizaam. De uitstroom is in de afgelopen 1,5 a 2 jaar minder vanzelfsprekend geworden. Het perspectief is diffuser, wat het voor leerlingen lastig maakt. Ook voor het VSO worden niet alle uitstroommogelijkheden even frequent overwogen. Zo wordt er weinig gebruikt gemaakt van uitstroom naar een medium arrangement (het OPDC), deels doordat de route niet voor iedereen duidelijk is. - Het VSO constateert dat de afgifte van een TLV soms op zich laat wachten terwijl het VSO al besloten heeft dat de leerling plaatsbaar is én er plek is op de betreffende school. Voor VO scholen is het soms lastig om leerlingen binnen 6 weken te plaatsen omdat het onduidelijk is waar de leerling plaatsbaar is. Concluderend werd gesteld dat de doelstellingen van de samenwerkingsovereenkomst overeenstemming m.b.t. de richting waarin we samen bewegen, weergeven. Eveneens is het prettig dat er ook op financieel gebied al enige samenwerking plaatsvindt. Dit laatste blijft echter lastig voor de VSO scholen die in meerdere en soms vele samenwerkingsverbanden participeren. Als ieder verband zijn eigen ideeën en eigen inrichting doorvoert, zien zij door de bomen het bos niet meer. Afspraak: De VSO scholen gaan tijdig in gesprek met de toeleverende VO-scholen om de TLV s aan te vragen of om te zetten, zodat de Loketten Passend Onderwijs niet pas op het laatste moment in actie hoeven te komen. De medewerkers van het Loket zijn bereid om breder dan hun eigen beleid te denken, zodat werkwijzen beter afgestemd zijn. Meedenken door het VSO is hierbij gewenst, waarna de oproep werd gedaan om namen van desbetreffende personen door te geven aan Herma Bode (h.bode@sterkvo.nl).

5 Voorstel bekostigingsmodel Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is de afspraak gemaakt dat de VSO-scholen op basis van groeitelling per SWV de ondersteuningsbekostiging overgemaakt krijgen. Dit kan voor sommige VSO-scholen heel gunstig zijn omdat zij hierdoor extra bekostiging krijgen terwijl zij geen groei hebben in het totaal aantal leerlingen. De vraag is hoe om te gaan met de basisbekostiging. Het voorstel van de drie SWV s voor het bekostigingsmodel is als volgt: de basisbekostiging wordt overgemaakt op het moment dat er sprake is van een feitelijke groei van het totaal aantal leerlingen op een school op 1 februari. Dit is een toegift van de samenwerkingsverbanden. Hier werd door de aanwezigen wisselend op gereageerd. Om dit model verder uit te werken wordt de volgende afspraak gemaakt: Afspraak: Er wordt een werkgroep financiën samengesteld om het bekostigingsmodel verder uit te werken. Het uitgangspunt is dat de basisbekostiging niet per samenwerkingsverband één op één wordt overgemaakt. Een uitnodiging voor deze werkgroep wordt voorbereid door het BOT.

6 Hapje & Sapje Tussendoor was er gelegenheid voor een hapje en een sapje. Er stond een uitnodigend buffet klaar met creatieve hapjes en verschillende biologisch saptappen. Deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om bij te praten en er was enige aanmoediging nodig om het gezelschap weer in de conferentiezaal te krijgen.

7 Prezi & Pitches Wim van Ruitenbeek onthulde het concept van de Prezi presentatie waarin een impressie wordt gegeven van alle mogelijkheden in het VSO in de regio Utrecht. Tijdens de Prezi kregen de aanwezigen de gelegenheid om een korte pitch te geven over hun school en toe te lichten wat hen onderscheidend maakt. Zodra de Prezi presentatie is afgerond, zal deze online te raadplegen zijn.

8 Afsluiting Illusionist Ton Bal sloot de bijeenkomst af aan de hand van een Knowingo bingo. Bij de rondvraag werd aan de genodigde sprekers gevraag wat hun indruk was van de mini-conferentie. Zij gaven aan dat het met name opviel hoe gepassioneerd er gesproken wordt over de kern en dat zijn natuurlijk de leerlingen. Daarnaast vonden zij het mooi om te zien hoe er nadrukkelijk wordt gezocht naar afstemming en samenwerking. Deze terugkoppeling werd door de deelnemers als een mooi compliment ontvangen. Vervolgbijeenkomsten VO-VSO Regio Utrecht 26 januari 2016 van tot uur (casuïstiekoverleg) 28 juni 2016 van tot uur (mini-conferentie)

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 6 december Met grote dank aan

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 6 december Met grote dank aan Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 6 december 2016 Met grote dank aan Opening Op 6 december ontmoetten schoolleiders, afdelingsleiders, teamleiders, zorgcoördinatoren en orthopedagogen VSO en PrO,

Nadere informatie

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 30 mei 2017 Met grote dank aan Kalsbeek College - Bredius Opening - Tijd voor taart! Op 30 mei opende de vier directeuren van de samenwerkingsverbanden feestelijk

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 28 juni Met grote dank aan

Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 28 juni Met grote dank aan Mini conferentie VSO-PrO Regio Utrecht 28 juni 2016 Met grote dank aan Op 28 juni ontmoetten schoolleiders en bestuurders VSO en PrO, loketten passend onderwijs, begeleiders passend onderwijs en directeuren

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Wie vraagt aan & wie verstrekt?

Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Wie vraagt aan & wie verstrekt? Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Wie vraagt aan & wie verstrekt? Onderscheid in de wet Er wordt in de wet onderscheid gemaakt tussen een verwijzing en aanmelding op eigen initiatief door ouders. Een verwijzing:

Nadere informatie

BIJEENKOMST ONDERSTEUNINGSPLAN STERK VO

BIJEENKOMST ONDERSTEUNINGSPLAN STERK VO BIJEENKOMST ONDERSTEUNINGSPLAN STERK VO JE KUNT DE WIND NIET VERANDEREN, WEL DE STAND VAN DE ZEILEN Samen werken aan passend onderwijs. En dat al bijna 5 jaar lang. Op 1 februari kwamen schoolleiders,

Nadere informatie

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN Schema overgangsperiode zorgtoewijzing Huidig Vanaf 1 aug. 2014 Cluster Regulier/ huidige benaming TLV/arrangement Type Categorie/ Aanmelding loket SWV Plaatsing in speciaal Bekostiging door Cluster-3

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-6 C. Speciaal onderwijs pag. 8-9 D. Aanmelding rechtstreeks bij PPO pag. 10

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2014

Nieuwsbrief december 2014 Nieuwsbrief december 2014 Passend Onderwijs voor de leerlingen op school: samen met ouders en docenten Vanaf 1 augustus is de Wet passend onderwijs van kracht. De school van uw kind/uw school is aangesloten

Nadere informatie

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO Routes voor het aanvragen van een TLV Besproken in directiekring VSO 13 november 2014 Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijk is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig

Nadere informatie

Bekostiging residentiële leerlingen. Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen?

Bekostiging residentiële leerlingen. Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen? Bekostiging residentiële leerlingen Welk samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen? Welk swv is verantwoordelijk voor de bekostiging van residentiële leerlingen?

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer (be.keizer@wxs.nl) Greep krijgen op de begroting Baten Bekostiging Rijk Prognose leerlingen reguliere

Nadere informatie

ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING

ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijkheid is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig heeft. Wie vraagt de

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

Evaluatie POVO 2014-2015

Evaluatie POVO 2014-2015 Evaluatie POVO 2014-2015 Auteurs: Hilde van Baal, Marit van Luijn Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Overstapprocedure en planning... 3 2. Document Planning en overstapprocedure... 3 3. Opbouw overstapdossier

Nadere informatie

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014 Bent u klaar voor de start van passend onderwijs? Samenwerkingsverband Koers VO heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding op passend onderwijs. Een proces waarin we moesten wachten op

Nadere informatie

Datum 15 januari 2015 Pagina 1 van 7. concept. Jaarplan 2015

Datum 15 januari 2015 Pagina 1 van 7. concept. Jaarplan 2015 1 van 7 concept Jaarplan 2015 2 van 7 1.1 Algemeen Het Jaarplan 2015 geeft weer welke activiteiten het DPZ in het kalenderjaar 2015 onderneemt om haar doelstellingen te behalen. Ook geeft dit jaarplan

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS SWV VO/VSO 31.02 'Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis (Gisela Redeker, hoogleraar communicatie) Conceptversie 2 17-03-2014 Communicatieplan

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

Commissie Toewijzing. Inleiding

Commissie Toewijzing. Inleiding Commissie Toewijzing Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 krijgt het SWV Fultura de wettelijke taak om te bepalen of een leerling toelaatbaarheid is tot het voortgezet speciaal

Nadere informatie

We spreken af bij de waterkant. Winterswijk, 12 april 2017

We spreken af bij de waterkant. Winterswijk, 12 april 2017 We spreken af bij de waterkant Winterswijk, 12 april 2017 1 We spreken af bij de waterkant Ruim 40 deelnemers kwamen op 12 april 2017 naar Winterswijk voor de workshop We spreken af bij de waterkant. Het

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de ouders 1 bij de aanmelding op een vo-school

Nadere informatie

overgang po-vo

overgang po-vo overgang po-vo PROGRAMMA 13.30-14.45 uur Inleiding door het ministerie van OCW over de wetswijzigingen 14.45-15.00 uur Pauze 15.00-15.30 uur Inleiding op de handreiking 15.30-16.30 uur Uitwisselingstafels

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking september 2016 Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-7 C. Speciaal onderwijs pag. 8-11 D. Aanmelding rechtstreeks

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Jaarverslag 2015-2016 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Helmond, juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenstelling ondersteuningsplanraad 4 Enquête onder OPR-leden 5 Jaarverslag 8 2 Inleiding

Nadere informatie

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO wat kunnen ontvangende scholen doen een zachte landing ambulant begeleider Monique Spee ISK werkgroep samenwerkingsverband hoe maken we het onderwijs passend

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 #speciaalgewoon Wie bent u? Wie zijn wij? Aleid Schipper Maartje Reitsma Jos Vinders en Kees Verweij Van terugplaatsen

Nadere informatie

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT

Het ondersteuningsplan SWV VO 30 06 met procedure en stappenplan vormen hierbij de leidraad voor COT 9 februari 2015 Van toekenning middelen op basis van kindproblematiek naar.. toekenning van middelen op basis van ondersteuningsbehoefte: naar wat de leerling extra nodig heeft bovenop de basisondersteuning

Nadere informatie

Bijlage 5 ECT in beeld

Bijlage 5 ECT in beeld Bijlage 5 ECT in beeld Het Referentiekader Passend onderwijs geeft aan dat er een multidisciplinaire structuur aanwezig moet zijn in het SWV (of de regio) die het proces van toekenning van extra ondersteuning

Nadere informatie

Mei 2017 PASSEND ONDERWIJS. Wat betekent dit voor uw kind? Samenwerkingsverband. Kampen

Mei 2017 PASSEND ONDERWIJS. Wat betekent dit voor uw kind? Samenwerkingsverband. Kampen Mei 2017 PASSEND ONDERWIJS in de gemeente Wat betekent dit voor uw kind? Samenwerkingsverband Samenwerkingsverband Het regionale Samenwerkingsverband (SWV) ondersteunt scholen bij de uitvoering van passend

Nadere informatie

Aanvraag extra ondersteuning

Aanvraag extra ondersteuning Aanvraag extra ondersteuning In deze notitie wordt de beschreven hoe de aanvraag van de extra ondersteuning zal plaatsvinden en hoe het aanvraagformulier eruit zal zien. Dit is een concretisering van p.14-20

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Toelichting groeiregeling. Op welke manier wordt in de nieuwe regeling de extra bekostiging bepaald op basis van de groeiregeling?

Toelichting groeiregeling. Op welke manier wordt in de nieuwe regeling de extra bekostiging bepaald op basis van de groeiregeling? Toelichting groeiregeling Op welke manier wordt in de nieuwe regeling de extra bekostiging bepaald op basis van de groeiregeling? De verantwoordelijkheid voor de groeiregeling ligt bij het swv Met behulp

Nadere informatie

Facilitering Samenwerkingsverband SPPOH

Facilitering Samenwerkingsverband SPPOH Facilitering Samenwerkingsverband SPPOH 2018-2019 Op basis van het ondersteuningsplan 2017-2021 versie d.d. 18 mei 2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Basisondersteuning... 3 3 Arrangementen onderwijsondersteuning...

Nadere informatie

Toewijzing ondersteuning

Toewijzing ondersteuning Toewijzing ondersteuning handreiking 2 passend onderwijs handreiking 2: toewijzing ondersteuning Een van de belangrijkste taken van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs is het toewijzen van onderwijsondersteuning.

Nadere informatie

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Deze toelichting wordt mede gegeven namens de Staatssecretaris van Economische Zaken. Nota van toelichting De wijzigingen uit deze algemene maatregel van bestuur betreffen twee onderwerpen, namelijk het stellen van nadere voorwaarden aan orthopedagogisch-didactische centra in het primair

Nadere informatie

Memo grensverkeer sbo

Memo grensverkeer sbo Memo grensverkeer sbo Vastgesteld op: Deelnemende samenwerkingsverbanden passend onderwijs: - Swv 20.01 PO - Swv 22.01 PO - Swv 22.02 PO - Swv 22.03 PO Doel Doel van deze memo is om de route in een situatie

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Overzicht subsidies en bedragen 2015-2016

Overzicht subsidies en bedragen 2015-2016 Overzicht subsidies en bedragen 2015-2016 Bestuurlijk vastgesteld op 23 november 2015 Inleiding In de aanloop naar elk nieuwe schooljaar stelt het bestuur van het SWV VO Delflanden een overzicht van subsidies

Nadere informatie

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 Gestart vanuit gezamenlijke visie Professionals, ondersteuners, bestuurders werken samen aan: een sterke basis: goed onderwijs, gewoon

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers

Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers 245 Bijlage 1 Interviewleidraad voor het interview met locatiemanagers Datum van het interview : Vensterschool: Introductie: Het GION doet onderzoek naar de ontwikkeling van vier Vensterscholen: Vinkhuizen,

Nadere informatie

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs?

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Jeugd in Onderzoek 25-5-2019 Sanne Pronk Altra Onderwijs & Jeugdhulp Aanleiding Datagestuurde

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND V(S)O ZUID-HOLLAND WEST update 17/03/2015

SAMENWERKINGSVERBAND V(S)O ZUID-HOLLAND WEST update 17/03/2015 Routes voor het aanvragen van een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) - Let op: Wanneer geschreven wordt over TLV wordt de toelaatbaarheidsverklaring bedoeld. Een CVI-indicatie kan nog een tijd doorlopen,

Nadere informatie

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek

April 2012. passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012 passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek SWV VO Utrecht en Vechtstreek 22 scholen voor VO 15.000 leerlingen 152 rugzakleerlingen verwijzing naar VSO bijna op landelijk gemiddelde gemiddeld

Nadere informatie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie

Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam. Werkwijze Definitieve versie Arrangementen binnen PasVOrm en de ondersteuning vanuit het expertiseteam Werkwijze 2016-2017 Definitieve versie 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Arrangementen 2016-2017 3 Individueel arrangement

Nadere informatie

Bekostiging van residentiële leerlingen

Bekostiging van residentiële leerlingen Bekostiging van residentiële leerlingen Een aantal leerlingen verblijft in een residentiële instelling. Dit betreft enerzijds gesloten instellingen: Justitiële Jeugdinrichting (JJI) en Gesloten Jeugdzorg

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Het nieuwe schooljaar is begonnen. Het samenwerkingsverband is gestart met een nieuwe naam. We heten niet langer SWV PO3010, maar Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena.

Nadere informatie

Landelijke bijeenkomst bedrijfsvoering

Landelijke bijeenkomst bedrijfsvoering Landelijke bijeenkomst bedrijfsvoering 11 maart 2015 Even kennismaken Programma 09.00-09.10 Welkom en centrale inleiding 09.10-09.20 Instellen kennisgroep financials 09.20-09.35 Toelichting hoofdprocessen

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de 1 bij de aanmelding op een schriftelijk hebben

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 19 januari 2016

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 19 januari 2016 Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 19 januari 2016 Locatie Kantoor Samenwerkingsverband te Gouda 1./2. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering en heet de nieuwe OPR leden van harte

Nadere informatie

U N PROGRAMMA VEERKRACHTIG EN GEZOND FLEVOLAND 31 JANUARI 2019 #VEERKRACHTIGFLEVOLAND #POSITIEVEGEZONDHEID DOEL DOELGROEP

U N PROGRAMMA VEERKRACHTIG EN GEZOND FLEVOLAND 31 JANUARI 2019 #VEERKRACHTIGFLEVOLAND #POSITIEVEGEZONDHEID DOEL DOELGROEP U N PROGRAMMA GEZOND FLEVOLAND 31 JANUARI 2019 #VEERKRACHTIGFLEVOLAND #POSITIEVEGEZONDHEID DOEL De bijeenkomst 'Veerkrachtig en Gezond Flevoland' vormt de aftrap voor een brede beweging die we op gang

Nadere informatie

11 en 13 oktober2016 Onderwijsnetwerk. Overgang en aansluiting PO-VO Verbinden in doorgaande lijn

11 en 13 oktober2016 Onderwijsnetwerk. Overgang en aansluiting PO-VO Verbinden in doorgaande lijn 11 en 13 oktober2016 Onderwijsnetwerk Overgang en aansluiting PO-VO Verbinden in doorgaande lijn 8.45-9.00 9.00 9.05 9.05-9.20 Vragen en antwoorden Inloop. Koffie en thee. Welkom en inleiding. 1. Overgang

Nadere informatie

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017 Commissie van Toewijzing Ingangsdatum 1 december 2017 1 Reglement CvT Inhoud Reglement van het Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland bevattende bepalingen over de Commissie van Toewijzing (CvT).

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus: mijn vragen!?

Terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus: mijn vragen!? Deze handreiking moet worden beschouwd als een werkdocument. In een keer een sluitende aanpak voor de terugplaatsing vanuit JJI of Jeugdzorgplus uit te kunnen werken blijkt te ambitieus. Omdat er altijd

Nadere informatie

Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst.

Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. Sinds 1 augustus 2016 bestaat de mogelijkheid dat een leerling

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 15 september 2015

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 15 september 2015 Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 15 september 2015 Locatie Van Swietenstraat 26, Gouda 1. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering. Er is nog een extra ingezonden stuk binnengekomen.

Nadere informatie

Activiteitendag duurzaamheid. Voor Leerlingen door Leerlingen 10 oktober 2014

Activiteitendag duurzaamheid. Voor Leerlingen door Leerlingen 10 oktober 2014 Activiteitendag duurzaamheid Voor Leerlingen door Leerlingen 10 oktober 2014 Agenda 1. Aanleiding en introductie 2. Presentatie tijdens het MT-overleg 3. De uitdaging 4. Eventuele invulling 5. Organisatie

Nadere informatie

Van VO naar VO Van VO naar VSO (cluster 3 en cluster 4) Van VO naar MBO Van PO naar VSO Van SO naar VO Van SO naar VSO

Van VO naar VO Van VO naar VSO (cluster 3 en cluster 4) Van VO naar MBO Van PO naar VSO Van SO naar VO Van SO naar VSO Centraal Meldpunt: het monitoren van leerlingstromen Aanleiding In de regio Midden Limburg was sprake van een groot aantal thuiszitters. Uit overleggen bleek dat er geen duidelijkheid was over het aantal

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband VO Zuidoost Drenthe 22.02 2014 2018

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband VO Zuidoost Drenthe 22.02 2014 2018 Ondersteuningsplan SamenwerkingsverbandVOZuidoostDrenthe 22.02 20142018 11april2014 Inhoud Voorwoord...4 1.VisieendoelstellingSWV...6 2.OrganisatieSWV...8 2.1GegevensSWVVO/VSOZuidoostDrenthe...8 2.2GewoneenbuitengewoneledenvanhetSWV...8

Nadere informatie

Overgang PO-VO

Overgang PO-VO Overgang PO-VO Programma 13.30-14.45 uur: Inleiding wetswijzigingen 14.45-15.00 uur: Pauze 15.00 15.30 uur: Inleiding op de handreiking 15.30-16.30 uur: Uitwisselingstafels Handreiking overgang po-vo Programma

Nadere informatie

Toelichting Groeiregeling voor (v)so vanaf 1 augustus 2015

Toelichting Groeiregeling voor (v)so vanaf 1 augustus 2015 Toelichting Groeiregeling voor (v)so vanaf 1 augustus 2015 Deze toelichting is door de PO-Raad en VO-Raad in overleg met het ministerie OCW opgesteld om een goed beeld te geven van de bekostiging van de

Nadere informatie

Passend Onderwijs: Passend onderwijs. Wat is het? extra ondersteuning. school. Heeft u een idee??? alle leerlingen die.

Passend Onderwijs: Passend onderwijs. Wat is het? extra ondersteuning. school. Heeft u een idee??? alle leerlingen die. Eerst even voorstellen Passend Onderwijs Wat is het? Wat verandert er? Rol ouders? Wat kunnen ouders doen? Ik U? Bert Beuving, projectmedewerker BOSK ouder? medewerker? medewerker samenwerkingsverband?

Nadere informatie

Bijlage 1: Voorbeeld overeenkomst ten behoeve van tijdelijke plaatsing (max. 3 maanden) OVEREENKOMST*

Bijlage 1: Voorbeeld overeenkomst ten behoeve van tijdelijke plaatsing (max. 3 maanden) OVEREENKOMST* Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. (versie feb. 2019) Sinds 1 augustus 2016 bestaat de mogelijkheid

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst DE WAAIER CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR

Samenwerkingsovereenkomst DE WAAIER CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR Stalpaertstraat 3 1813 CG Alkmaar Email: de.waaier@saks.nl Telefoon: 0610219285 www.wegwijzer-saks.nl/dewaaier Samenwerkingsovereenkomst DE WAAIER CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR

Nadere informatie

Grenzen verleggen. 16 mei 2018

Grenzen verleggen. 16 mei 2018 Grenzen verleggen 16 mei 2018 Programma 10:00 uur: ontvangst met koffie/thee 10:30 uur: inleiding Jos van der Pluijm: Wat is de koers 11:00 uur: gastspreker Marald Mens: Dat had je gedacht! 12:00 uur:

Nadere informatie

Onze Trainingen en Diensten

Onze Trainingen en Diensten KED-Quest Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich

Nadere informatie

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO

Procedure toelaatbaarheidsverklaring VSO Pagina 1 van 5 Ingangsdatum: 22 oktober 2018 1. Fasen in procedure TLV VSO De procedure voor het aanvragen en behandelen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO doorloopt de volgende fasen: Fase Omschrijving

Nadere informatie

Stappenplan passend onderwijs po-vo

Stappenplan passend onderwijs po-vo Stappenplan passend onderwijs po-vo schooljaar 2014 2015 In de BOVO procedure 2014 2015 gaat ten opzichte van voorgaande jaren veel veranderen, met name als gevolg van de wet- en regelgeving m.b.t. passend

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) richt zich op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Ruben Bloemen Utrecht, mei 2016 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag van de OPR Sterk

Nadere informatie

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school Passend onderwijs Onderweg met het ondersteuningsplan WMS Congres 12 november 2014 Jouw partner in de school Agenda Inleiding beleidsrijk/beleidsarm Uitgangspunten evaluatie Wetgeving Analyse Cijfers Inhoud

Nadere informatie

Bekostiging van residentiële leerlingen

Bekostiging van residentiële leerlingen Bekostiging van residentiële leerlingen Een aantal leerlingen verblijft in een residentiële instelling. Dit betreft enerzijds gesloten instellingen: Justitiële Jeugdinrichting (JJI) en Gesloten Jeugdzorg

Nadere informatie

(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West

(VO Haaglanden) Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West Ondersteuningsplan SWV Zuid-Holland West (VO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de

Nadere informatie

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT)

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Samenwerkingsverband 20.02 Groningen Ommelanden Algemene informatie In de brochure verwijzen we naar informatie op de website www.passendonderwijsgroningen.nl

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2014 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2014 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Utrecht, mei 2015 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het tweede jaarverslag van de OPR Sterk VO Utrecht,

Nadere informatie

Vraag en antwoord voor ouders. Steun waar nodig. Speciaal waar het moet

Vraag en antwoord voor ouders. Steun waar nodig. Speciaal waar het moet Vraag en antwoord voor ouders Steun waar nodig Speciaal waar het moet Regulier waar mogelijk, steun waar nodig, speciaal waar het moet Alle kinderen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren SWV VO 20.02 Groningen Ommelanden november 2014 1 Gerelateerd aan de procesgang handelingsgericht arrangeren SWV PO 20.01 Het handelingsgericht arrangeren

Nadere informatie

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017 Informatiemiddag PO-VO 30 augustus 2017 Nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO Met name informatie over de belangrijkste veranderingen Informatie over: Leer Weg Ondersteunend Onderwijs, &

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

School- Ondersteunings Profiel

School- Ondersteunings Profiel School- Ondersteunings Profiel Naam school Jan Jaspers Ingevuld d.d. 1-okt-18 Ingevuld door Linda Zijlstra Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening Wat vinden wij belangrijk op de

Nadere informatie