Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht Vereniging voor Milieurecht Marieke Kaajan ENVIR Advocaten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht Vereniging voor Milieurecht Marieke Kaajan ENVIR Advocaten"

Transcriptie

1 Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht Vereniging voor Milieurecht Marieke Kaajan ENVIR Advocaten

2 Inleiding 1. Wnb 2. Gebiedsbescherming in de Omgevingswet 3. Actualiteiten jurisprudentie

3 1. Wet natuurbescherming In werking getreden per 1 januari 2017; Een aantal wijzigingen ten opzichte van de Staatsblad-versie (Stb. 2016, 34) 1. Geen verplichte aanhaking natuur-toestemming bij omgevingsvergunning; Systeem onder Nbw / Ffw blijft gehandhaafd; Dat betekent dus: natuur-toestemming kan los, voorafgaand aan Wabo-aanvraag, worden aangevraagd. Als eerst de Wabo-aanvraag wordt ingediend, haakt de natuur-toestemming aan; Zie: art. 2.2aa, art. 5.6 en art. 6.10a Besluit omgevingsrecht; art. 8.1 Regeling omgevingsrecht. 2. Art. 4.6 Wnb is niet in werking getreden (beperking in aanvullende bevoegdheid voor provincies en gemeenten om regels ter bescherming van houtopstanden te stellen buiten de bebouwde kom) Idee is dat dit de mogelijkheden voor gemeenten en provincies zal verruimen, maar wanneer is sprake van doorkruising van hogere regelgeving?

4 2. Natuur in de Omgevingswet (1) Consultatieversie Aanvullingswet Natuur in de Omgevingswet heeft ter inzage gelegen ( t/m ); Idee is dat zodra de Omgevingswet in werking treedt, de Wnb geheel wordt geïntegreerd in de Omgevingswet; Uitgangspunt = integratie Wnb vindt beleidsneutraal plaats Aanvullingswet Natuur ziet op de formele integratie van de natuurbescherming in de Omgevingswet; Materiële integratie / normen zullen worden opgenomen in de AMvB s onder de Omgevingswet, door middel van het Aanvullingsbesluit Natuur. Dit Aanvullingsbesluit is nog niet bekend.

5 2. Natuur in de Omgevingswet (3) Nationale en provinciale natuurvisie (art. 1.5 resp. 1.7 Wnb) integratie in Omgevingsvisie. Geen wijziging regeling Omgevingswet (art Omgevingswet). Geen verplichting meer tot actualisatie (zie art. 1.6 jo. 1.7 lid 5 Wnb); Rode lijsten maken geen deel meer uit van de nationale (omgevings)visie maar worden een omgevingsdocument (art Omgevingswet); Zorgplicht Wnb zorgplichten art. 1.6 / 1.7 Omgevingswet; Programmatische aanpak Wnb --> (huidige) regeling in Omgevingswet zou volstaan (art Omgevingswet e.v.)

6 2. Natuur in de Omgevingswet (4) Aanwijzing van natuurgebieden en formuleren instandhoudingsdoelstellingen: basis in art Omgevingswet (nieuw); uitwerking in Besluit kwaliteit leefomgeving. Zienswijzen door een ieder ipv door een belanghebbende (art a (nieuw) jo. art Omgevingswet); Geen aparte regeling voor wijzigingen van ondergeschikte aard (nu art. 2.1, lid 7, Wnb); Beschermingsmaatregelen (art. 2.2, Wnb): wirwar van regels in de Omgevingswet: Instandhoudings- en passende maatregelen (art. 2.2 Wnb): onderdeel rijks- en provincietaken (art resp Omgevingswet) uitwerking in Besluit kwaliteit leefomgeving; Aanschrijfbevoegdheid (art. 2.4 Wnb): mogelijkheid tot stellen maatwerkvoorschrift of regel (art. 4.5 rep. 4.6 Omgevingswet) uitwerking in Besluit activiteiten leefomgeving; Toegangsbeperkingen (art. 2.5 Wnb): art. 2.44, lid 1, Omgevingswet uitwerking in Besluit kwaliteit leefomgeving.

7 2. Natuur in de Omgevingswet (5) Beheerplan (art. 2.3 Wnb): reeds als algemene verplichting opgenomen in art. 3.8, lid 3, Omgevingswet --> verdere uitwerking (in de vorm van instructieregels in Besluit kwaliteit leefomgeving; Zienswijzen door een ieder (is onder de Wnb ook al zo); Afd. 3.4 Awb kan buiten toepassing blijven bij wijzigingen van het beheerplan van ondergeschikte aard (consultatieversie Invoeringswet Omgevingswet); Beroep tegen beheerplan alleen mogelijk tegen de in het beheerplan opgenomen beschrijving van een activiteit als gevolg waarvan de activiteit is toegestaan (consultatieversie Invoeringswet Omgevingswet); Plannen Verplichting tot verrichten passende beoordeling bij plannen met mogelijk significant negatieve effecten: art a Omgevingswet (nieuw) inhoudelijk beoordelingskader wordt opgenomen in het Besluit kwaliteit leefomgeving.

8 2. Natuur in de Omgevingswet (6) Vergunningplicht projecten en andere handelingen Art. 5.1, lid 2, Omgevingswet: vergunningplicht voor een Natura (en Floraen fauna-)activiteit; Natura 2000-activiteit = activiteit, inhoudende het realiseren van een projecten dat of het verrichten van een andere feitelijke handeling die, gelet op de instandhoudingsdoelstellingen voor een Natura 2000-gebied, de kwaliteit van de natuurlijke habitats of de habitats van soorten in dat gebied kunnen verslechteren of een significant verstorend gevolg kunnen hebben op de soorten waarvoor dat gebied is aangewezen Besluit activiteiten leefomgeving zal nader bepalen wanneer de vergunningplicht geldt en welke uitzonderingen op de vergunningplicht bestaan. Uitzonderingen ook mogelijk bij ministeriële regeling en provinciale verordening (vgl. uitzondering voor het weiden van vee en bemesten).

9 2. Natuur in de Omgevingswet (7) Vergunningplicht projecten en andere handelingen (vervolg) Keuze tussen enkelvoudige en meervoudige omgevingsvergunning; Enkelvoudige omgevingsvergunning voor natuur: GS of Minister van EZ bevoegd. Beslistermijn: 8 weken, eenmalig met 6 wkn te verlengen; Meervoudige omgevingsvergunning (waaronder natuur): B&W bevoegd, advies met instemming van GS / Minister van EZ (= vvgb). Beslistermijn: 12 weken, eenmalig met 6 wkn te verlengen; Verplichting tot opstellen passende beoordeling voor projecten met mogelijk significante gevolgen: art a Omgevingswet. Inhoudelijk beoordelingskader: in Besluit kwaliteit leefomgeving; Uitgestelde inwerkingtreding van vergunningen (art , lid 1 en 2, Omgevingswet): twee (of vier? Zie consultatieversie Invoeringswet) na bekendmaking, tenzij dan een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend.

10 3. Actualiteiten jurisprudentie (1) Cumulatie Hoofdlijn: alleen cumuleren met projecten waarvoor Nbw-vergunning is verleend maar die niet zijn uitgevoerd. Niet cumuleren met bestemmingsplannen (ABRvS 16 april 2014, ECLI:NL:RVS:2014:1312). Bijzondere uitspraak: Vz. ABRvS 12 november 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:3575): cumuleren met uitwerkingsplannen? Bodemuitspraak: uitwerkingsplan was nog niet vastgesteld t.t.v. bestreden besluit en om die reden was cumulatie niet aan de orde (ABRvS 8 juni 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1621).

11 3. Actualiteiten jurisprudentie (2) Mitigatie / compensatie HvJ EU 21 juli 2016, ECLI:EU:C:2016:583 (Orleans-arrest) Maatregelen die zijn opgenomen in een plan of project dat niet direct verband houdt met of nodig is voor het beheer van een gebied van communautair belang, en die erin voorzien dat, voordat zich negatieve gevolgen voordoen van een aldaar voorkomend type natuurlijke habitat, er een toekomstig areaal van dat type wordt ontwikkeld, waarvan de ontwikkeling evenwel zal worden voltooid na de beoordeling van de significantie van de mogelijke aantasting van de natuurlijke kenmerken van dit gebied, [kunnen] niet in aanmerking worden genomen bij de beoordeling op grond van art. 6, lid 3, HRL.

12 3. Actualiteiten jurisprudentie (3) Mitigatie / compensatie (vervolg) HvJ EU 21 juli 2016, ECLI:EU:C:2016:583 (Orleans-arrest) Samenhang met Briels-arrest (HvJ EU 15 mei 2014, C-521/12): Briels: maatregelen werden getroffen nadat de natuurlijke kenmerken van het gebied waren aangetast; Orleans: eerst natuurmaatregelen, daarna uitvoering werkzaamheden Haven Antwerpen; Beide gevallen: aantasting van Natura 2000-gebied, dat elders wordt opgelost en beoordeling gevolgen heeft plaatsgevonden voordat (beoogde positieve) effect van de nieuwe natuurmaatregelen bekend is.

13 3. Actualiteiten jurisprudentie (4) Bestemmingsplannen Referentiesituatie ter bepaling van effecten van een bestemmingsplan: feitelijke en planologisch legale situatie (en niet bijv. milieurechtelijk legaal ): ABRvS 1 juni 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1515 en ABRvS 8 februari 2017, ECLI:NL:RVS:2017:298; Flexibele verwijzing in planregels naar toestemming op grond van de Nbw niet toegestaan. Er kan wel worden verwezen naar een verleende Nbw-vergunning (maar dus niet naar mogelijk toekomstige wijzigingen van deze vergunning) (ABRvS 18 mei 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1362); Als mitigerende maatregelen noodzakelijk zijn en gemeente het niet in haar macht heeft om deze uit te voeren: planvoorschrift vereist (ABRvS 20 april 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1060 en 1072).

14 3. Actualiteiten jurisprudentie (5) Bestemmingsplannen De enkele stelling dat sprake is van een (zeer) geringe toename van stikstofdepositie (minder dan 0,05 mol/ha/jaar) is onvoldoende voor de conclusie dat het plan geen significant negatief effect met zich brengt (ABRvS 23 maart 2016, ECLI:NL:RVS:2016:784); Maar: met een (uitgebreide) voortoets, waarin de instandhoudingsdoelstellingen van de gebieden, de ligging van de stikstofgevoelige habitattypen en de berekening van stikstoftoename zijn weergegeven, gevolgd door ecologische beoordeling, kan deze conclusie wel worden getrokken (ABRvS 30 maart 2016, ECLI:NL:RVS:2016:866);

15 3. Actualiteiten jurisprudentie (6) Bestemmingsplannen Als een eerdere passende beoordeling kan worden gebruikt (art. 2.8, lid 2, Wnb), betekent dit ook dat er geen verplichting bestaat om een plan-mer op te stellen (ABRvS 22 juni 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1745); Doorschuiven naar beoordelingsmoment project is niet toegestaan. Het niet beoordelen van activiteiten die als bestaand gebruik kunnen worden aangemerkt (aanwezig op de Europeesrechtelijke referentiedata) kan ook niet dit strookt niet met de eis dat gevolgen van een plan moeten worden afgezet tegen de feitelijke en planologisch legale situatie voorafgaand aan dit plan (ABRvS 1 juni 2016, ECLI:NL:RVS:2016:1515).

16 Vragen? Marieke Kaajan marieke.kaajan@envir-advocaten.com

Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht. Vereniging voor Milieurecht Marieke Kaajan ENVIR Advocaten

Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht. Vereniging voor Milieurecht Marieke Kaajan ENVIR Advocaten Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht Vereniging voor Milieurecht Marieke Kaajan ENVIR Advocaten Inleiding 1. Wet natuurbescherming ( WNB ); 2. Bestaand gebruik; jurisprudentie en WNB; 3. Bestemmingsplannen

Nadere informatie

Inleiding. Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht 21 maart VMR. Marieke Kaajan. Programmatische Aanpak Stikstof Overige actualiteiten

Inleiding. Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht 21 maart VMR. Marieke Kaajan. Programmatische Aanpak Stikstof Overige actualiteiten Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht 21 maart 2019 - VMR Marieke Kaajan marieke.kaajan@envir-advocaten.com +31 6 504 310 52 Inleiding Programmatische Aanpak Stikstof Overige actualiteiten 1 Jurisprudentie

Nadere informatie

Het PAS-arrest van het HvJ 6 december VMR. Marieke Kaajan

Het PAS-arrest van het HvJ 6 december VMR. Marieke Kaajan Het PAS-arrest van het HvJ 6 december 2018 - VMR Marieke Kaajan marieke.kaajan@envir-advocaten.com +31 6 504 310 52 Jurisprudentie PAS Belangrijkste jurisprudentie over het PAS tot nu toe: ABRVS 17 mei

Nadere informatie

Natuurwetgeving & Windenergie op land. Marieke Kaajan 15 juni 2016 NWEA Winddagen

Natuurwetgeving & Windenergie op land. Marieke Kaajan 15 juni 2016 NWEA Winddagen Natuurwetgeving & Windenergie op land Marieke Kaajan 15 juni 2016 NWEA Winddagen Windenergie en natuur; kansen en bedreigingen 1. Aandachtspunten gebiedsbescherming (Natura 2000) Marieke Kaajan ENVIR Advocaten

Nadere informatie

Wet natuurbescherming. Sessie gebiedsbescherming Regiobijeenkomsten sept./okt Marieke Kaajan

Wet natuurbescherming. Sessie gebiedsbescherming Regiobijeenkomsten sept./okt Marieke Kaajan Wet natuurbescherming Sessie gebiedsbescherming Regiobijeenkomsten Marieke Kaajan Inleiding 1. Vergunningplicht bij Natura 2000-gebieden; 2. Uitzonderingen op de vergunningplicht; 3. Praktisch: besluitvormingsproces,

Nadere informatie

Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht. Marieke Kaajan 19 maart 2015

Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht. Marieke Kaajan 19 maart 2015 Actualiteiten Natuurbeschermingsrecht Marieke Kaajan 19 maart 2015 Inhoud 1. Mitigatie, compensatie, instandhoudingsdoelstellingen; 2. Actualiteiten PAS; 3. Bestemmingsplan: voorschriften en passende beoordeling.

Nadere informatie

Actualiteiten Natuur. Marieke Kaajan

Actualiteiten Natuur. Marieke Kaajan Actualiteiten Natuur Marieke Kaajan Inhoud 1. Recente en toekomstige wetswijzigingen Nbw 2. Ontwikkelingen inzake bestaand gebruik 3. Stand van zaken PAS 4. Actualiteiten Ffw 5. Wet natuurbescherming Actualiteiten

Nadere informatie

Directie Natuur en Biodiversiteit Team Vergunningen Nb-wet POV-dag 'het delen-durven-doen'festival donderdag 5 januari 2017

Directie Natuur en Biodiversiteit Team Vergunningen Nb-wet POV-dag 'het delen-durven-doen'festival donderdag 5 januari 2017 Directie Natuur en Biodiversiteit 1 Directoraat-Generaal Agro en Natuur Directie Natuur en Biodiversiteit Team Vergunningen Natuurbeschermingswet 1998 Het delen, durven, doen festival Directie Natuur en

Nadere informatie

Transitie naar Wet natuurbescherming Platform Natuur in de Gemeente Marieke Kaajan

Transitie naar Wet natuurbescherming Platform Natuur in de Gemeente Marieke Kaajan Transitie naar Wet natuurbescherming Platform Natuur in de Gemeente Marieke Kaajan Inleiding 1. Wet natuurbescherming op hoofdlijnen; 2. Rol gemeente; 3. Kansen en risico s voor gemeenten onder de nieuwe

Nadere informatie

Transitie naar Wet natuurbescherming Platform Natuur in de Gemeente - sessie Marieke Kaajan

Transitie naar Wet natuurbescherming Platform Natuur in de Gemeente - sessie Marieke Kaajan Transitie naar Wet natuurbescherming Platform Natuur in de Gemeente - sessie Marieke Kaajan Inleiding 1. Gebiedsbescherming: vergunningplicht en uitzonderingen; 2. Soortenbescherming: ontheffingsplicht

Nadere informatie

Wet natuurbescherming

Wet natuurbescherming Wet natuurbescherming mr. drs. F. Onrust fleur.onrust@envir-advocaten.com 0651740005 Inleiding 1. Wet natuurbescherming; gebiedsbescherming op hoofdlijnen; 2. Soortenbescherming meer in detail; 3. Besluitvormingsproces,

Nadere informatie

Wet natuurbescherming Plenaire sessie - Regiobijeenkomsten sept./okt Marieke Kaajan

Wet natuurbescherming Plenaire sessie - Regiobijeenkomsten sept./okt Marieke Kaajan Wet natuurbescherming Plenaire sessie - Regiobijeenkomsten Marieke Kaajan Inleiding 1. Wet natuurbescherming op hoofdlijnen; 2. Rol gemeente; 3. Kansen en risico s voor gemeenten onder de nieuwe Wet. 1.

Nadere informatie

Nu begint het PAS! VMR Themamiddag, 4 juli Marcel Soppe

Nu begint het PAS! VMR Themamiddag, 4 juli Marcel Soppe Nu begint het PAS! Kunnen er nog Wnbtoestemmingsbesluiten worden verleend? VMR Themamiddag, 4 juli 2019 Marcel Soppe Verlening Wnb-vergunning mogelijk? Voorgenomen projecten met toename stikstofdepositie

Nadere informatie

Actualiteiten natuurregelgeving 6 oktober 2016

Actualiteiten natuurregelgeving 6 oktober 2016 Actualiteiten natuurregelgeving 6 oktober 2016 Inhoudsopgave 1. Nbw 2. Ffw 3. Wnb, overgangsrecht Nbw, maatregelen onder Habitatrichtlijn Arrest Orleans, overzicht mogelijke maatregelen o.g.v. art. 6 Hbr:

Nadere informatie

Omgevingswet Procedureel

Omgevingswet Procedureel Omgevingswet Procedureel Jan van der Grinten 11 oktober 2016 jan.van.der.grinten@kvdl.com Inhoudsopgave Systematiek Omgevingswet (1 wet, 4 AMvB s) Kerninstrumenten van de Omgevingswet Uitgangspunten procedureregels

Nadere informatie

Windenergie en gebiedsbescherming Winddays Marieke Kaajan ENVIR Advocaten

Windenergie en gebiedsbescherming Winddays Marieke Kaajan ENVIR Advocaten Winddays 2018 Marieke Kaajan ENVIR Advocaten Struikelblokken bij het bepalen van effecten op Natura 2000- gebieden; Randvoorwaarden bij het verminderen of compenseren van effecten; ADC-toets: kans of bedreiging?

Nadere informatie

Inhoud. Actualiteiten ten aanzien van: 1. Bestaand gebruik en bestaande rechten;

Inhoud. Actualiteiten ten aanzien van: 1. Bestaand gebruik en bestaande rechten; Inhoud Actualiteiten ten aanzien van: 1. Bestaand gebruik en bestaande rechten; 2. Interne en externe saldering, inclusief saldering via depositiebank; 3. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Actualiteiten

Nadere informatie

Actualiteitendag agrarisch recht natuurbescherming. 12 januari 2018 Franca Damen

Actualiteitendag agrarisch recht natuurbescherming. 12 januari 2018 Franca Damen Actualiteitendag agrarisch recht natuurbescherming 12 januari 2018 Franca Damen 1 Terugblik 2017 Enkele relevante ontwikkelingen van afgelopen jaar: 1 januari 2017 inwerkingtreding Wet natuurbescherming

Nadere informatie

No.W /IV 's-gravenhage, 8 maart 2018

No.W /IV 's-gravenhage, 8 maart 2018 ... No.W15.17.0196/IV 's-gravenhage, 8 maart 2018 Bij Kabinetsmissive van 5 juli 2017, no.2017001140, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

Factsheet Woningbouwplannen, stikstof en Natura

Factsheet Woningbouwplannen, stikstof en Natura Versie Deze Factsheet wordt regelmatig ge-update. We vinden het belangrijk de informatie die nu beschikbaar is snel te delen. Wij streven naar correcte en actuele informatie op deze site, maar kunnen niet

Nadere informatie

Gebiedsbescherming, Windparken op Land en de praktijk van de Provincie Groningen. Aaldert ten Veen, Stibbe Olaf Slakhorst, Provincie Groningen

Gebiedsbescherming, Windparken op Land en de praktijk van de Provincie Groningen. Aaldert ten Veen, Stibbe Olaf Slakhorst, Provincie Groningen Gebiedsbescherming, Windparken op Land en de praktijk van de Provincie Groningen Aaldert ten Veen, Stibbe Olaf Slakhorst, Provincie Groningen Stibbe & Pondera Winddag 11 oktober 2016 Windparken en gebiedsbescherming:

Nadere informatie

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht Harm Dotinga (harm.dotinga@vogelbescherming.nl), 8 december 2016 Indeling Inleiding Gebiedsbescherming Soortenbescherming Houtopstanden Toekomstige integratie

Nadere informatie

Wet Natuurbescherming veranderingen bij gemeenten

Wet Natuurbescherming veranderingen bij gemeenten Wet Natuurbescherming veranderingen bij gemeenten Lezing Aardhuissymposium (KNBV en Kroondomein het Loo) 3 maart 2016, Mirjam Broekmeyer, Alterra WUR Wet natuurbescherming Wat verandert er voor gemeenten?

Nadere informatie

Het beheerplan voor Natura 2000-gebieden: een effectief instrument voor natuurbescherming? Sander Kole. VMR Verdiepingssessie 18 november 2014

Het beheerplan voor Natura 2000-gebieden: een effectief instrument voor natuurbescherming? Sander Kole. VMR Verdiepingssessie 18 november 2014 Het beheerplan voor Natura 2000-gebieden: een effectief instrument voor natuurbescherming? Sander Kole VMR Verdiepingssessie 18 november 2014 Het beheerplan voor Natura 2000-gebieden: een effectief instrument

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 2.7 lid 2 en 3, artikel 2.8 lid 3 en lid 9 en artikel 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit

Nadere informatie

Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 9 januari 2017 door ons ontvangen aanvraag voor een vergunning ingevolge artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming van

Nadere informatie

Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven

Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven Sander Hunink 1 Inleiding: structuur Ow Omgevingswet: Wet van 23 maart 2016 houdende regels over beschermen

Nadere informatie

Stikstof en bestemmingsplannen; met het PAS (extra) ruimte voor ontwikkeling?

Stikstof en bestemmingsplannen; met het PAS (extra) ruimte voor ontwikkeling? De Gemeentestem, Stikstof en bestemmingsplannen; met het PAS (extra) ruimte voor ontwikkeling? Klik hier om het document te openen in een browser venster Vindplaats: Gst. 2015/69 Bijgewerkt tot: 14-07-2015

Nadere informatie

Bestemmingsplannen en PAS

Bestemmingsplannen en PAS Bestemmingsplannen en PAS Dr. F.L.H. Vanweert PAGINA 0 Bestemmingsplannen en PAS 3 NOVEMBER 2015 Overzicht PAS; Natuurbeschermingswet en Bestemmingsplannen; PAS en Bestemmingsplannen; Voortoets en Passende

Nadere informatie

1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2

1 ONDERWERP AANVRAAG PROCEDURE WETTELIJK KADER... 2 Directie en Biodiversiteit Bijlage nummer 1 Horend bij kenmerk DGAN-NB/18096623 Inhoud 1 ONDERWERP AANVRAAG... 2 2 PROCEDURE... 2 3 WETTELIJK KADER... 2 3.1 Relevante artikelen Wet natuurbescherming...

Nadere informatie

Wet natuurbescherming

Wet natuurbescherming Wet natuurbescherming Aanleiding Evaluatie natuurwetgeving 2006-2008: vereenvoudiging wenselijk Kabinet Rutte I: Europese verplichtingen uitgangspunt Kabinet Rutte II: bijdrage aan biodiversiteit, geharmoniseerde

Nadere informatie

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS): ruimte voor bestemmingsplannen?!

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS): ruimte voor bestemmingsplannen?! Programmatische Aanpak Stikstof (PAS): ruimte voor bestemmingsplannen?! Schakeldag 2016 21 juni 2016 Heino Witbreuk Programmatische aanpak stikstof (PAS): ruimte voor bestemmingsplannen!? Algemene inleiding:

Nadere informatie

De Wet natuurbescherming en het bestemmingsplan

De Wet natuurbescherming en het bestemmingsplan De Wet natuurbescherming en het bestemmingsplan Supplement 2017-1 Leergang Op dezelfde leest Met medewerking van: M. Braakensiek, E.M. Hendriksen, M. Hoorn, A.J. Meeuwissen en P.J. Woudstra Den Haag, mei

Nadere informatie

verzonden o 7 mir 2019

verzonden o 7 mir 2019 R JT Uitvoeringsdienst oord-holland Noord verzonden o 7 mir 2019 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD.272355 A.G.J.

Nadere informatie

PAS IN DE PRAKTIJK VVM en Commissie MER. Nb-vergunningverlening. 23 november 2015 mr. Franca Damen

PAS IN DE PRAKTIJK VVM en Commissie MER. Nb-vergunningverlening. 23 november 2015 mr. Franca Damen PAS IN DE PRAKTIJK VVM en Commissie MER Nb-vergunningverlening 23 november 2015 mr. Franca Damen Doelstellingen PAS 1. ruimte voor economische ontwikkelingen 2. sterkere natuur 3. minder stikstof Kern

Nadere informatie

Einde Programmatische Aanpak Stikstof Wat nu?

Einde Programmatische Aanpak Stikstof Wat nu? Einde Programmatische Aanpak Stikstof Wat nu? Inleiding gebiedsbescherming Op grond van de Wet natuurbescherming moeten onder meer beschermde gebieden worden aangewezen ten behoeve van trekvogels en vogels

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 2 december 2016 door ons ontvangen aanvraag voor een vergunning ingevolge artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming van R. Verburgt

Nadere informatie

PAS en het bestemmingsplan PASt niet meer

PAS en het bestemmingsplan PASt niet meer PAS en het bestemmingsplan PASt niet meer Schakeldag 2019: Omgeving in transitie Klaar voor de start! 25 juni 2019 Heino Witbreuk Inhoud: Wat is het PAS en wat bood het PAS (relatie bestemmingsplannen)?

Nadere informatie

Commissie LNV 4 juni Prof. dr. Ch.W. Backes Mr. drs. M.M. Kaajan

Commissie LNV 4 juni Prof. dr. Ch.W. Backes Mr. drs. M.M. Kaajan Commissie LNV 4 juni 2019 Prof. dr. Ch.W. Backes Mr. drs. M.M. Kaajan Inhoud Uitspraak ABRVS; Oplossingsrichting 1: PAS met ADC-toets; Oplossingsrichting 2: (landelijke/provinciale) stikstofbanken. Uitspraak

Nadere informatie

Studiemiddag De nieuwe Wet natuurbescherming 9 februari 2017

Studiemiddag De nieuwe Wet natuurbescherming 9 februari 2017 Studiemiddag De nieuwe Wet natuurbescherming 9 februari 2017 Natura 2000, stikstof en vergunningen Marcel Soppe & Heino Witbreuk Vanmiddag alleen over stikstof en niet ook over andere mogelijke verstorende

Nadere informatie

Inhoud. Te behandelen onderwerpen: 1. Onlosmakelijke samenhang

Inhoud. Te behandelen onderwerpen: 1. Onlosmakelijke samenhang Inhoud Te behandelen onderwerpen: 1. Onlosmakelijke samenhang 2. Grondslag aanvraag omgevingsvergunning voor artikel 2.1 lid 1 onder e- activiteiten (milieu) 3. OBM en milieuneutrale verandering 4. Overig

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 2.7 lid 2 en 3, artikel 2.8 lid 3 en lid 9 en artikel 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 Datum besluit : 2 juni 2016 Onderwerp Artikel Activiteit : Ontwerpbesluit Natuurbeschermingswet 1998-588927 - gemeente

Nadere informatie

128. Prejudiciële vragen PAS: en nu?

128. Prejudiciële vragen PAS: en nu? 128. Prejudiciële vragen PAS: en nu? MARIEKE KAAJAN Op 17 mei jl. deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee (tussen)uitspraken die al geruime tijd werden verwacht in de zogeheten

Nadere informatie

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Besluit Activiteiten Leefomgeving Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Maatschappelijke doelen Met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering

Nadere informatie

Statenmededeling. Implementatie Wet natuurbescherming: uitgangspunten voor Verordening natuurbescherming. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant,

Statenmededeling. Implementatie Wet natuurbescherming: uitgangspunten voor Verordening natuurbescherming. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Statenmededeling Onderwerp Implementatie Wet natuurbescherming: uitgangspunten voor Verordening natuurbescherming PS: 4045048 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De uitgangspunten

Nadere informatie

VERZONDEN 0 3 ONT. 2017

VERZONDEN 0 3 ONT. 2017 Uitvoeringsdienst oord-holland Noord Archief ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND VERZONDEN 0 3 ONT. 2017 Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD17.217236

Nadere informatie

Natuurwet- en regelgeving en bestemmingsplannen Fleur Onrust

Natuurwet- en regelgeving en bestemmingsplannen Fleur Onrust Natuurwet- en regelgeving en bestemmingsplannen Fleur Onrust ENVIR Advocaten, te Amsterdam www.envir-advocaten.com Inhoud 1. Natuurregelgeving Nbw en Ffw 2. Toetsing van plannen 3. Voortoets 4. Maximale

Nadere informatie

Zuiverheid in de besluitvormingsprocedure gewenst

Zuiverheid in de besluitvormingsprocedure gewenst Ministerie van Economische Zaken Staatssecretaris Van Dam Postbus 20401 2500 EK Den Haag Datum Behandeld door Telefoonnummer Ons kenmerk Onderwerp 20 januari 2017 Anna Herweg 06-10547217 21120145 Reactie

Nadere informatie

H o e v e r d e r m e t b e s t e m m i n g s p l a n n e n v o o r h e t l a n d e l i j k g e b i e d n a d e

H o e v e r d e r m e t b e s t e m m i n g s p l a n n e n v o o r h e t l a n d e l i j k g e b i e d n a d e H o e v e r d e r m e t b e s t e m m i n g s p l a n n e n v o o r h e t l a n d e l i j k g e b i e d n a d e u i t s p r a a k v a n d e R a a d v a n S t a t e o v e r h e t b e s t e m m i n g s p

Nadere informatie

Nota zienswijzen en commentaar plan-mer buitengebied Delfzijl

Nota zienswijzen en commentaar plan-mer buitengebied Delfzijl Nota zienswijzen en commentaar plan-mer buitengebied Delfzijl Partiële hervaststelling bestemmingsplannen Buitengebied Noord Buitengebied Zuid Delfzijl, 18 november 2013 G. Nienhuis (afdeling Ontwikkeling)

Nadere informatie

VERZONDEN 19 SEP. 2017

VERZONDEN 19 SEP. 2017 R Jitvoeringsdienst rd-holland Noord VERZONDEN 19 SEP. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HQLLAND Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD17.221849 Gemeente

Nadere informatie

VERZONDEN 1 4 SEP. 2017

VERZONDEN 1 4 SEP. 2017 Regiona JT Uitvoeringsdienst oord-holland Noord VERZONDEN 1 4 SEP. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft : Wnb ontwerpbesluit PAS Zaaknummer : RUD17. 219695 Vergunninghouder

Nadere informatie

Deelsessie 2 en 2a: Actualiteiten Wabo. Robin Aerts Daniëlle Roelands-Fransen

Deelsessie 2 en 2a: Actualiteiten Wabo. Robin Aerts Daniëlle Roelands-Fransen Deelsessie 2 en 2a: Actualiteiten Wabo Robin Aerts Daniëlle Roelands-Fransen Programma - Inleiding - Wetgeving 2012-2013 - Jurisprudentie - Capita Selecta - Vragen? lnleiding Inleiding - Wabo inmiddels

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19kh Datum besluit : 14 juni 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2016-004730 - gemeente Bronckhorst Activiteit

Nadere informatie

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op het op 11 juni 2015 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in het kader van de Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

De vergunningplicht van de Wet natuurbescherming in relatie tot de verplichtingen van artikel 6, tweede, derde en vierde lid Habitatrichtlijn

De vergunningplicht van de Wet natuurbescherming in relatie tot de verplichtingen van artikel 6, tweede, derde en vierde lid Habitatrichtlijn De vergunningplicht van de Wet natuurbescherming in relatie tot de verplichtingen van artikel 6, tweede, derde en vierde lid Habitatrichtlijn De overeenkomsten en verschillen ten opzichte van artikel 19d,

Nadere informatie

PAS op de plaats.en nu?

PAS op de plaats.en nu? Ralph Frins PAS op de plaats.en nu? Reflectie op de tussenuitspraken en prejudiciële vragen Studiemiddag VMR 28 juni 2017 PAS als systeem I - 6 Nbw-vergunningen voor exploitatie resp. uitbreiding/wijziging

Nadere informatie

PASsend beoordelen. Marcel Soppe

PASsend beoordelen. Marcel Soppe PASsend beoordelen Marcel Soppe Inhoud Vandaag: over salderen in het kader van stikstofproblematiek in het natuurbeschermingsrecht. Waar ziet stikstof problematiek op? - Natura 2000-gebieden met kwalificerende

Nadere informatie

Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet 1998

Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet 1998 Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Vergunning Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet 1998 Pascal Haumann B.V., Halve Maan 3 te Well Zaaknummer: 2015-0351 Kenmerk: 2016/98662 d.d. 15 december

Nadere informatie

De Wet natuurbescherming

De Wet natuurbescherming Consequenties voor gemeenten De Wet natuurbescherming Omgevingsdienst West-Holland, Leiden, 28-1-2016 Wim Heijligers m.m.v. Vincent Wisgerhof Opbouw presentatie 1. Natuurbeschermingswetgeving; bescherming

Nadere informatie

Beheerplannen in de praktijk

Beheerplannen in de praktijk faculteit rechtsgeleerdheid vakgroep staatsrecht, bestuursrecht en bestuurskunde 17-02-2016 1 17-02-2016 1 Beheerplannen in de praktijk Mr.dr. Peter Mendelts Gebiedsbescherming - Nu: Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

Voorwoord. 1 Overzicht van het internationale natuurbeschermingsrecht 1

Voorwoord. 1 Overzicht van het internationale natuurbeschermingsrecht 1 Inhoud Voorwoord V 1 Overzicht van het internationale natuurbeschermingsrecht 1 1.1 Inleiding... 1 1.2 Internationale verdragen... 1 1.2.1 Verdrag van Bonn... 1 1.2.2 Verdrag van Bern... 2 1.2.3 Verdrag

Nadere informatie

De laatste perikelen rondom de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998

De laatste perikelen rondom de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998 De laatste perikelen rondom de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998 In dit artikel ga ik in op de uitleg van de regeling voor bestaande rechten en bestaand gebruik in de Natuurbeschermingswet 1998 en

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN Groningen, 4 februari 2016 Zaaknr. : 584698 Verzonden : 5 februari 2016 BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN

Nadere informatie

VMR Themamiddag PAS. Toepassing van de PAS in de ondernemingspraktijk met name veehouderijen

VMR Themamiddag PAS. Toepassing van de PAS in de ondernemingspraktijk met name veehouderijen VMR Themamiddag PAS Toepassing van de PAS in de ondernemingspraktijk met name veehouderijen Paul Bodden advocaat Hekkelman Advocaten N.V. Utrecht 14 mei 2014 Casus Nieuwvestiging varkenshouderij in Gelderland

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 23 november 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2016-011003 - gemeente Apeldoorn Activiteit

Nadere informatie

NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 30 november 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2016-009699 - gemeente Rheden Activiteit : het

Nadere informatie

Wij willen u erop attenderen dat het hier gaat om een ontwerp weigering omgevingsvergunning.

Wij willen u erop attenderen dat het hier gaat om een ontwerp weigering omgevingsvergunning. Ad de Wit Vastgoed & Beheer B.V. De heer A.J. de Wit Korte Ruigeweg 25 1751 DD SCHAGERBRUG Bezoekadres Laan 19, 1741 EA Schagen Postadres Postbus 8, 1740 AA Schagen Datum Ons kenmerk Contact Onderwerp

Nadere informatie

VERZONDEN 18 OKI. 2017

VERZONDEN 18 OKI. 2017 ionale Uitvoeringsdienst ^oord-holland Noord VERZONDEN 18 OKI. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft : Wnb ontwerpbesluit PAS Zaaknummer : RUD17.220616 Vergunninghouder

Nadere informatie

BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN

BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN Artikel 19d en 19e Datum besluit : XXXX Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-583493 - gemeente Eemsmond Activiteit :

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND amfjifai P Uitvoeringsdienst rb ord-holland Noord VERZONDEN O 5 OKI. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft : Wnb ontwerpbesluit PAS Zaaknummer : RUD17.218600 Vergunninghouder

Nadere informatie

Impact van het PAS-arrest: oplossingenrichtingen voor de praktijk

Impact van het PAS-arrest: oplossingenrichtingen voor de praktijk Impact van het PAS-arrest: oplossingenrichtingen voor de praktijk Op 7 november jl. heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie prejudiciële vragen beantwoord over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directie Wetgeving en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Wnb; overwegingen vergunning; seismisch onderzoek Lemsterland; Rottige Meenthe & Brandemeer en Weerribben.

Wnb; overwegingen vergunning; seismisch onderzoek Lemsterland; Rottige Meenthe & Brandemeer en Weerribben. Directoraat-generaal, Visserij en Landelijk Gebied Behandeld door Wnb; overwegingen vergunning; seismisch onderzoek Lemsterland; Rottige Meenthe & Brandemeer en Datum 5 december 2018 Bijlage nummer 1 Horend

Nadere informatie

Module 1B Gebiedsbescherming: Overige effecten (anders dan stikstof)

Module 1B Gebiedsbescherming: Overige effecten (anders dan stikstof) Dit formulier wordt regelmatig als gevolg van gewijzigde inzichten aangepast; raadpleeg voor de meest recente versie daarom www.zeeland.nl. FORMULIER Postadres Postbus 6001 4330 LA Middelburg E provincie@zeeland.nl

Nadere informatie

Conclusie A-G HvJ d.d. 25 juli 2018 ECLI:EU:C:2018:622. Prejudiciële vragen Programma Aanpak Stikstof Wet natuurbescherming

Conclusie A-G HvJ d.d. 25 juli 2018 ECLI:EU:C:2018:622. Prejudiciële vragen Programma Aanpak Stikstof Wet natuurbescherming Conclusie A-G HvJ d.d. 25 juli 2018 ECLI:EU:C:2018:622 Prejudiciële vragen Programma Aanpak Stikstof Wet natuurbescherming 1) Op de eerste vraag in zaak C-294/17 dient worden geantwoord dat artikel 6,

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ons kenmerk C2100112/3700503 op de op 8 november 2012 door ons ontvangen aanvraag voor een vergunning ingevolge artikel 16 en/of 19d van de Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 50 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Ontwerpbeschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 augustus 2016 bij hen ingekomen aanvraag van Melkveebedrijf

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen(@odh.nl I www.odh.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00519040 ODH-2018-00091953 2

Nadere informatie

Hieronder zijn opgenomen het voornoemde advies, in cursief weergegeven, en de reactie van het kabinet daarop.

Hieronder zijn opgenomen het voornoemde advies, in cursief weergegeven, en de reactie van het kabinet daarop. s-gravenhage, 28 juni 2018 Aan de Koning WJZ / 18079137 Nader rapport inzake het voorstel van wet, houdende wijziging van de Omgevingswet en enkele andere wetten in verband met de overgang van de Wet natuurbescherming

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 2.7 lid 2 en 3, artikel 2.8 lid 3 en lid 9 en artikel 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit

Nadere informatie

Streep door Programma Aanpak Stikstof. Dat betekent nogal wat. Maar wat precies?

Streep door Programma Aanpak Stikstof. Dat betekent nogal wat. Maar wat precies? Streep door Programma Aanpak Stikstof. Dat betekent nogal wat. Maar wat precies? Op 29 mei 2019 zette de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof

Nadere informatie

Handhaving in de Wet Natuurbescherming 18 mei 2017

Handhaving in de Wet Natuurbescherming 18 mei 2017 Handhaving in de Wet Natuurbescherming 18 mei 2017 Programma: 14.45 uur 15.40 uur Introductie & inleiding Bespreking hoofdstuk 7 Wet natuurbescherming Handhaving zorgplicht Afronding 2 Introductie Stibbe

Nadere informatie

Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2

Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2 Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2 Directie en Biodiversiteit Behandeld door T 070 379 7976 F 088 223 3334 Datum 20

Nadere informatie

Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet Luttikhuisen, Broekhuizerdijk 38 te Melderslo Zaaknummer:

Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet Luttikhuisen, Broekhuizerdijk 38 te Melderslo Zaaknummer: Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Vergunning Artikel 16/19d Natuurbeschermingswet 1998 Luttikhuisen, Broekhuizerdijk 38 te Melderslo Zaaknummer: 2015-0862 Kenmerk: 2016/93247 d.d. 24 november

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning Wet natuurbescherming Bescherming van Natura 2000

Aanvraagformulier vergunning Wet natuurbescherming Bescherming van Natura 2000 Aanvraagformulier vergunning Wet natuurbescherming Bescherming van Natura 2000 Kruis aan wat voor uw aanvraag van toepassing is (meerdere opties mogelijk): Is er ontwikkelingsruimte 1 in relatie tot stikstofdepositie

Nadere informatie

In dit besluit vindt u de inhoudelijke overwegingen die eraan ten grondslag liggen. De aanvraag en de bijlagen maken onderdeel uit van dit besluit.

In dit besluit vindt u de inhoudelijke overwegingen die eraan ten grondslag liggen. De aanvraag en de bijlagen maken onderdeel uit van dit besluit. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Lievense Milieu B.V. Sleperweg 10 6222 NK MAASTRICHT Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Datum Betreft

Nadere informatie

VERZONDEN 0 2 JOU 2018

VERZONDEN 0 2 JOU 2018 R ^ Uitvoeringsdienst oord-holland Noord VERZONDEN 0 2 JOU 2018 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD. 242830 Klaverschaap

Nadere informatie

weigeren verklaring van geen bedenkingen ten behoeve van aanvraag omgevingsvergunning Meirweg 1a in Lage Mierde

weigeren verklaring van geen bedenkingen ten behoeve van aanvraag omgevingsvergunning Meirweg 1a in Lage Mierde Raadsvoorstel Onderwerp: Datum voorstel: 20 februari 2018 Vergaderdatum: 27 februari 2018 Registratienr.: 008-2018 Agendapunt 7 weigeren verklaring van geen bedenkingen ten behoeve van aanvraag omgevingsvergunning

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 25 april

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 25 april Postbus 55 8200 AB Lelystad Maatschap BIDDINGHUIZEN Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 25 april

Nadere informatie

Milieu en ruimte in het buitengebied

Milieu en ruimte in het buitengebied Milieu en ruimte in het buitengebied mr. P.P.A. Bodden mr. T.J.H. Verstappen mr. H.J.M. Wingens mr. T.H.H.A. van der Schoot (eindredactie) RR MILIEU BUITENGEBIED BW3.indd iii 26-04-13 09:00 VOORWOORD Voorwoord

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19kh Datum besluit : 1 december 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2015-009766 - gemeente Apeldoorn Activiteit

Nadere informatie

Pagina 1 van 51 Registratienummer: Z / D

Pagina 1 van 51 Registratienummer: Z / D Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088-369 03 69 I: www.odzob.nl Beschikking van Burgemeester en wethouders van Heeze-Leende op de op 11 augustus 2016 bij hen ingekomen aanvraag van Melkveebedrijf Noordman

Nadere informatie

Gebiedsbescherming onder de nieuwe Wet natuurbescherming

Gebiedsbescherming onder de nieuwe Wet natuurbescherming Gebiedsbescherming onder de nieuwe Wet natuurbescherming mr. J. van Vulpen 1 Op 1 januari 2017 is de nieuwe wet Natuurbescherming (hierna: Wnb) in werking getreden met als doel vereenvoudiging van de regels

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 1.13, artikel 2.7 lid 2 en 3 en artikel 2.8 lid 3 en 9 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit natuurbescherming

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND I Regionale Uitvoeringsdienst Wf o ord-holland Noord Archief VERZONDEN 19 SEP. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft : Wnb ontwerpbesluit PAS Zaaknummer : RUD17. 221462

Nadere informatie

2 april DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u?

2 april DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u? 2 april 2019 DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u? Expertgroep Omgevingswet Hans Turenhout Anke van de Laar Arjan van Delden Coline Norde Jos Pfeifer 2 Inhoud workshop De Omgevingswet in vogelvlucht

Nadere informatie

Wet natuurbescherming

Wet natuurbescherming Wet natuurbescherming Regiobijeenkomst 25 oktober Patrick van de Heisteeg OFGV Provincie Flevoland Inhoud Wet Natuurbescherming - Veranderingen - Doel en bevoegdheid - Rol gemeenten - Implementatie - Casus

Nadere informatie

PAS bij besluiten over plannen en projecten in Nederland. PAGINA 0 NecoV N-dagen Antwerpen 25 APRIL 2016

PAS bij besluiten over plannen en projecten in Nederland. PAGINA 0 NecoV N-dagen Antwerpen 25 APRIL 2016 PAS bij besluiten over plannen en projecten in Nederland De praktijk Dr. F.L.H. Vanweert PAGINA 0 NecoV N-dagen Antwerpen 25 APRIL 2016 PAS bij besluiten over plannen en projecten Plannen: Bestemmingsplannen

Nadere informatie