Digitale netwerkmodellen en blockchain in de zorg. Hype of gamechanging?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale netwerkmodellen en blockchain in de zorg. Hype of gamechanging?"

Transcriptie

1 Digitale netwerkmodellen en blockchain in de zorg Hype of gamechanging? 24 oktober 2018

2 Inleiding De zorgsector is digitaal in ontwikkeling. Een doordacht netwerk en meer uniformiteit in gegevensuitwisseling- en gebruik zijn hierbij sleutelwoorden. Voorbeelden hiervan zijn een eigen digitaal dossier onder regie van de cliënt, analyse van big data rondom dossiervoering en meer gegevensuitwisseling in de totale zorgketen. Het vormt de basis voor een nieuw digitaal tijdperk: digitale netwerkmodellen. Wat kan blockchain-technologie voor de sector betekenen?

3 Van estafette- naar netwerkmodel Client- en patiëntdata worden in de huidige situatie gedeeld in de zorgketen volgens het zogenaamde estafettemodel: data wordt overgeheveld van de ene naar de andere partij. De data wordt metaforisch met een estafettestokje overgedragen naar de volgende schakel in de keten. Dit model vraagt veel inrichtings- en onderhoudswerkzaamheden voor alle partijen in dit digitale model. De zorgsector groeit in gegevensuitwisseling naar een digitaal netwerkmodel. In dit netwerkmodel staan alle cliënt- en patiëntdossiers centraal. Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en andere ketenpartijen communiceren digitaal door aan te haken op deze centrale digitale cliënt- en patiëntdossiers. Of het nu gaat om gegevensuitwisseling over zorgpaden, financiering of analyse van onderzoeksdata, er is één centraal punt in de database waar iedere partij uit put: het dossier van de cliënt of patiënt. Om te komen tot digitale netwerkmodellen in de zorg, hebben het Zorginstituut en samenwerkende partijen een aantal ontwikkelingen voor 2018 en 2019 hoog op de agenda staan.

4 De Persoonlijke Gezondheidsomgeving De Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een digitaal hulpmiddel waarmee cliënten inzicht krijgen in hun eigen gezondheidsgegevens en vervolgens zelf bepalen met wie zij deze gegevens in het zorgnetwerk delen. In de PGO worden gegevens verzameld, opgeslagen en gedeeld in het netwerk waar nodig. Hiermee heeft de cliënt zelf de regie over de gezondheidsdata. Denk hierbij aan een portaal dat vergelijkbaar is met mijnoverheid.nl. Het dossier van het individu staat centraal en belanghebbende partijen, zoals banken of verzekeraars, communiceren via het dossier van dit individu. Het initiatief van Medmij (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft informatiestandaarden opgesteld waar de verschillende PGO-leveranciers aan moeten voldoen. Hiermee wordt uniformiteit gestimuleerd en kan de consument zelf bepalen welk PGO betrouwbaar en veilig is. De overheid heeft voor 4 miljoen aan subsidies vrijgesteld voor PGO-leveranciers. Per leverancier wordt er maximaal euro uitgekeerd. Deze subsidie stimuleert en maakt mogelijk dat PGO-leveranciers aan de Medmij-standaarden kunnen voldoen. Het is de bedoeling dat consumenten per 2020 beschikken over een eigen PGO (Staatscourant, 2018). Momenteel is er al meer subsidie aangevraagd dan dat er beschikbaar was. Hierdoor zullen nieuwe aanvragers maar beperkte kans hebben om subsidie te krijgen. De ontwikkelopgave wordt er echter niet minder om. Ook het digitale berichten- en declaratieverkeer in de zorg, kan in de toekomst aanhaken bij de PGO s. Dat is het ideaalbeeld. Uniformiteit in verantwoording over de financiersstromen heen is hierbij het uitgangspunt. Het helpt ketenpartijen ondersteunende processen uniform in te richten, helpt registratiebureaucratie in de zorg te verminderen en de poort voor horizontaal toezicht in de zorg verder te openen.

5 Big data in de Personal Health Train Big data is een term die we steeds vaker horen binnen de zorg. Big data heeft de toekomst. Om op basis van big data voorspellingen te doen, moeten we eerst beschikken over een grote hoeveelheid data. De Personal Health Train (PHT) is een initiatief om op basis van uniform vastgelegde data complexe analyses te kunnen doen. Het doel van de PHT is op basis van de geanalyseerde data uit het verleden de sector meer preventief te ondersteunen. Hoe voorkomen we dat patiënten met een bepaald beeld in de toekomst nog zieker worden en hoe helpen we patiënten sneller beter te worden? De PHT staat toe met informatie uit het verleden, een doorkijkje te geven naar de toekomst. In het verloop van ziekte of ziektepatronen, in klachten die uit kunnen monden in een bepaalde ziekte of welke medicijnen in een situatie het beste effect kunnen hebben. De PHT staat metaforisch voor het treintje op een rails en stopt bij ieder station. Hierbij is het station de plek waar veel data beschikbaar is, zoals een PGO of onderzoeksdatabase. De treinen zijn de algoritmen en logica van analyses en de rails bepalen de spelregels, afspraken en interfaces tussen uitwisselende partijen. Gezondheidsgegevens bevinden zich op veel verschillende plekken, zoals bij de huisarts, de tandarts, het verpleeghuis, het ziekenhuis en bij de patiënt thuis. Deze data zijn in verschillende talen geschreven en daardoor moeilijk uitwisselbaar. Deze data zijn dus niet zomaar uitwisselbaar of om te zetten in big data. De Personal Health Train biedt hiervoor een oplossing. De PHT werkt op basis van de FAIR-principes: Findable: data is goed beschreven en geïndexeerd; Accesible: data is toegankelijk en kan op worden gehaald met bepaalde protocollen; Interoperable: data is op een dusdanige manier geschreven dat het door machines te interpreteren is; Reusable: data kan gemakkelijk gebruikt worden. Voor de totale zorgsector zijn nieuwe standaarden ontwikkeld op basis van het FAIR-principe. Als gegevens gestroomlijnd worden, kan de Personal Health Train gaan rijden en deze gegevens ophalen. Hoe meer data er volgens het FAIR-principe gestroomlijnd worden, hoe meer data er kan worden opgehaald in de Personal Health Train. De voorlopige conclusie van het Zorginstituut Nederland over de PHT is positief. De PHT als onderdeel van de FAIR-principes biedt kansen voor big data toepassingen (Zorginstituut Nederland, Platform IZO, 2018).

6 Blockchain Wat kan blockchain betekenen in deze ontwikkelingen? Blockchain is een manier om gegevens uit te wisselen, als een soort grootboek waaraan telkens een transactie wordt toegevoegd. Het voordeel van transacties op basis van de blockchain-technologie is, dat er een derde vertrouwde partij nodig is om transacties goed te keuren. Zoals een bank doet in het geval van een geldtransactie. De gegevens in een blockchain zijn namelijk decentraal opgeslagen en niet op één plek (zoals geld bij een bank). Zodra er een transactie wordt toegevoegd, controleren alle computers in het netwerk deze transactie. In een blockchain kunnen alleen maar transacties worden toegevoegd. Oude transacties kunnen niet gewijzigd of ongedaan worden gemaakt. Er bestaat dus maar één waarheid, één bron en deze is betrouwbaar. Elke transactie wordt gecontroleerd door het betrouwbare systeem in de blockchain. Een bekend voorbeeld is de bitcoin. Dit is een digitale betaaleenheid die werkt op basis van de blockchain-technologie. Er is geen bank meer die transacties goedkeurt; de technologie in de blockchain acht transacties als betrouwbaar en correct.

7 De rol van de overheid We zien dat de cliënt of patiënt steeds meer centraal komt te staan in het netwerkmodel. De overheid zet fors in op het realiseren van informatiestandaarden en technologieën om deze data op een veilige manier te verzamelen en over te dragen. Het ministerie van VWS heeft zelfs aangegeven een regierol te willen pakken in de digitalisering binnen de gezondheidszorg en bijbehorende administratieve dossiers. Persoonlijke gezondheidsomgevingen, de Personal Health Train, FAIR-principes en de blockchaintechnologie zijn veelbelovende initiatieven. Het eerste succes De eerste blockchain pilot in de zorg is al een feit: een initiatief van het Zorginstituut in samenwerking met VGZ en de app Mijn Zorg Log. Mijn Zorg Log is een app op basis van de blockchain-technologie, die urenregistratie in de kraamzorg transparanter en efficiënter maakt. Daarnaast heeft de cliënt de regie. Resultaten van deze pilot zijn veelbelovend, worden verder doorgezet en ook in andere registratie- en verantwoordingsprocessen ingezet en toegepast.

8 Complicaties en aandachtspunten Blockchain-technologie kan de zorgsector mogelijk helpen bij het digitaliseren en het creëren van digitale netwerkmodellen. Er zijn ook aandachtspunten. Is de blockchain-technologie wel de geschikte technologie om data uit te wisselen of zijn er nog andere, wellicht kwalitatief betere of goedkopere technologische oplossingen? Daarnaast is samenwerking in de keten essentieel om uniformiteit te creëren. Hoe maken partijen afspraken? Wie doet wat? Wie beheert en heeft overzicht over de processen die in een digitaal netwerkmodel worden opgenomen? Moet dit de overheid zijn? En dan is er ook nog de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoe maak je netwerkmodellen AVG-proof en wordt hier rekening mee gehouden tijdens het ontwikkelen van deze modellen? In het kader van de AVG, bestaat het gevaar op identiteitsfraude. Hoe kan het systeem daadwerkelijk weten wie er aan de andere kant van het scherm zit? Ook hiermee moet rekening worden gehouden bij het ontwikkelen en inrichten van nieuwe technologieën. Last but not least: patiënt- cliënt- en zorgdata zijn persoonlijke data. Zij zijn op gevoelsniveau voor meer dan één uitleg vatbaar. Wat gebeurt er met data als deze volgens een rationele set van indicatoren worden geanalyseerd? Hier ontstaan integriteitsvraagstukken waar de sector een antwoord op moet geven.

9 De gevolgen voor uw organisatie Onlangs hebben we tijdens een workshop diverse vragen over digitale netwerkmodellen en blockchain voorgelegd aan zo n 60 financials uit de zorg. Er ontstonden interessante discussies over de toepasbaarheid van digitale netwerkmodellen in de zorg. Ook is er een live poll gehouden om naar de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de eigen organisatie te kijken. Enkele resultaten van deze poll vindt u in grafieken. Digitale netwerkmodellen (blockchain-toepassingen) gaan zorgpartners helpen beter samen te werken op het gebied van: Zorg- en ketenprocessen 81,48% Dossiervoering, registratie en verantwoording 92,59% Informatie, inzicht en sturen 62,96% Betalingsverkeer en liquiditeitbeheer 37,04% Vastgoedbeheer en -onderhoud 7,41% Horizontaal toezicht 70,37% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% De antwoorden van de deelnemers zijn vrij eenduidig. Financials geloven dat uniformiteit in de keten zorgt voor betere dossiervoering, registratie en verantwoording. Digitale netwerkmodellen op basis van blockchaintechnologie verlichten de administratieve lasten. Het opnieuw inrichten van processen en de verantwoording zijn hier het gevolg van.

10 De gevolgen voor uw organisatie Digitale netwerkmodellen (blockchain-toepassingen) gaan zorgorganisaties helpen met: Kwalitatief goede data-analyses en het genereren van stuurinformatie 87,5% Koppeling ECD/productieregistratie aan PGO's en verzekeraar/gemeente 87,5% Verbetering kwaliteit en communicatie tussen financiële, zorg- en salarisadministraties 75,0% De ontwikkeling naar horizontaal toezicht in de totale keten 37,5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% De antwoorden op deze vraag lopen sterk uiteen. Dit kan betekenen dat deze toepassing op veel verschillende vlakken grote gevolgen kan hebben binnen uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van uw ECD en productieregistratie aan de PGO van de cliënt en het verbeteren van interne stuurinformatie.

11 De gevolgen voor uw organisatie De ontwikkeling naar digitale netwerkmodellen en processen, vraagt van de controller om: Procesafspraken met ketenpartners te maken en te borgen 100% De gevolgen voor de eigen AO/IC processen te implementeren 0% Privacymaatregelen te borgen conform de AVG 0% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% Door technologieën als de blockchain zullen meer interne controles vastliggen in het systeem. Controllers zijn dan niet alleen verantwoordelijk voor interne controles, maar moeten ook juist de externe afspraken maken in de keten. Het laatste en belangrijkste punt, waarmee bijna iedereen in de discussie het eens was, is dat de uniforme manier van genereren en uitwisselen van data kan bijdragen aan de administratieve lastenverlichting. Het succes van de implementatie van deze nieuwe ontwikkelingen zal afhankelijk zijn van de markt zelf. Het ministerie van VWS geeft aan een regierol te willen nemen in deze ontwikkelingen. Maar het is belangrijk dat de verschillende actoren in het netwerk elkaar opzoeken en hun rol pakken in deze ontwikkelingen. Wilt u met ons sparren over de gevolgen voor uw organisatie? Graag!

12 Meer weten? Neem contact met me op Nolan van Uden business consultant Medeauteur: Petra Dollekamp

13 AAG maakt de zorg beter. Samen met u. 24 oktober 2018

FAIR Data & Personal Health Train

FAIR Data & Personal Health Train FAIR Data & Personal Health Train Towards an Internet of FAIR Data and Services Wouter Franke Platform IZO 25 mei 2018 Waar komt FAIR vandaan? 3 Waarom FAIR? Toename van data Data interoperabiliteit is

Nadere informatie

Resultaten praktijkproef blockchain kraamzorg Een werkende blockchain voor de zorg: Mijn Zorg Log Zorginstituut Nederland

Resultaten praktijkproef blockchain kraamzorg Een werkende blockchain voor de zorg: Mijn Zorg Log Zorginstituut Nederland Blockchain in de zorg: ervaringen praktijkproef blockchain in de kraamzorg Mijn Zorg Log Een werkende blockchain voor de zorg Eva Piller Idius Felix Ministerie van VWS Den Haag Vraagstelling-aanleiding

Nadere informatie

WELKOM. dr. Esther Bloemen- van Gurp Zuyd Hogeschool

WELKOM. dr. Esther Bloemen- van Gurp Zuyd Hogeschool WELKOM dr. Esther Bloemen- van Gurp Zuyd Hogeschool Wie ben ik? Dr Esther Bloemen- van Gurp Hoofdocent Senior onderzoeker Projectleider Personal health Train -LIME www.eizt.nl Zuyd Expertisecentrum voor

Nadere informatie

MedMij, klaar voor de start!

MedMij, klaar voor de start! MedMij, klaar voor de start! Mark Elstgeest, Programmamanager MedMij 8 november 2018 www.medmij.nl info@medmij.nl Wat wil MedMij bereiken? In 2020 kan iedereen die dat wil beschikken over een persoonlijke

Nadere informatie

Blockchain de Zorgtoekomst? Zorginstituut Nederland

Blockchain de Zorgtoekomst? Zorginstituut Nederland Blockchain de zorgtoekomst? Mijn Zorg Log Zorg & ICT - Utrecht Idius Felix Breaking News?! The cure-all for performing secure and trusted transactions Nieuwe en disruptieve technologie Grootste technologische

Nadere informatie

De zorg verandert, verander jij mee?

De zorg verandert, verander jij mee? De zorg verandert, verander jij mee? Herbert Fetter www.medmij.nl info@medmij.nl Wie kan binnen 30 seconden zijn banksaldo controleren? NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) in 2017: Bijna vier op de

Nadere informatie

SIGRA Visie op ICT, op weg naar 2025 SIGRA Conferentie ICT en ehealth 2016, Positieve gezondheid, welzijn en ehealth

SIGRA Visie op ICT, op weg naar 2025 SIGRA Conferentie ICT en ehealth 2016, Positieve gezondheid, welzijn en ehealth CONCEPT SIGRA Visie op ICT, op weg naar 2025 SIGRA Conferentie ICT en ehealth 2016, Positieve gezondheid, welzijn en ehealth Floor Bos, Robert Schotanus, Robert Thijssen en Jeroen Straatman 3 oktober 2016

Nadere informatie

Zorgverzekeraars en NEN 7510

Zorgverzekeraars en NEN 7510 Zorgverzekeraars en NEN 7510 positie en strategie Han Tanis 1 Missie Zorgverzekeraars Wij willen als zorgverzekeraars een waardevolle bijdrage leveren aan kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke

Nadere informatie

De wereld van de zorg op zijn kop met blockchain Een werkende blockchain voor de zorg: Mijn Zorg Log Zorginstituut Nederland

De wereld van de zorg op zijn kop met blockchain Een werkende blockchain voor de zorg: Mijn Zorg Log Zorginstituut Nederland Vraagstelling-aanleiding Mijn Zorg Log Een werkende blockchain voor de zorg De wereld van de zorg op zijn kop met blockchain?! Idius Felix Blockchain in de zorg, Gasfabriek, Deventer Is blockchain toepasbaar

Nadere informatie

Use case Blockchain. Register medische hulpmiddelen

Use case Blockchain. Register medische hulpmiddelen Use case Blockchain Register medische hulpmiddelen Wat kan Blockchain verbeteren in het proces van het vastleggen van gegevens in het register van medische hulpmiddelen? Verwachtingen van het CIBG m.b.t.

Nadere informatie

De wereld van de zorg op zijn kop met blockchain Mijn Zorg Log: Een werkende blockchain voor de zorg Zorginstituut Nederland

De wereld van de zorg op zijn kop met blockchain Mijn Zorg Log: Een werkende blockchain voor de zorg Zorginstituut Nederland De wereld van de zorg op zijn kop met blockchain Mijn Zorg Log Een werkende blockchain voor de zorg VWS Den Haag Idius Felix & Jeroen van Megchelen 26 juni 2017 Vraagstelling-aanleiding Is blockchain toepasbaar

Nadere informatie

Whitepaper. Programma InZicht voor de langdurige zorg

Whitepaper. Programma InZicht voor de langdurige zorg Whitepaper Programma InZicht voor de langdurige zorg Over Duthler Associates Duthler Associates (1998) geeft bedrijven en instellingen advies, doet onderzoeken en voert projecten uit op het vlak van juridische

Nadere informatie

Financiering. Erwin Eisinger Projectleider MedMij.

Financiering. Erwin Eisinger Projectleider MedMij. Financiering Erwin Eisinger Projectleider MedMij www.medmij.nl info@medmij.nl MedMij zorgt samen met partners voor financiële randvoorwaarden Scope: Zowel initiële investeringen als structurele financiering

Nadere informatie

Patiënt in regie van Portaal tot PGO

Patiënt in regie van Portaal tot PGO Patiënt in regie van Portaal tot PGO Karin Leferink & Jerry Fortuin Zorg en ICT beurs 18 en 19 april 2018 Patiënt in regie van Portaal tot PGO Karin Leferink, Sensire (K.Leferink@sensire.nl) Jerry Fortuin

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over de toekomst

Met elkaar in gesprek over de toekomst Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 Denktank 2 Met elkaar in gesprek over de toekomst Visiedocument Denktank IZO 2019 3 Samenvatting Zorginstituut Nederland wil dat alle

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Inleiding Smartphones, slimme meters, thuisbankieren en online winkelen: het gebruik

Nadere informatie

Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild. Projectleiders MedMij

Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild. Projectleiders MedMij Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild Projectleiders MedMij info@medmij.nl www.medmij.nl 030 297 03 03 Wat kunt u verwachten? Opvallend: Gezondheidszorg (was) nog niet vertegenwoordigd. Geen live demo

Nadere informatie

BLOCKCHAIN TECHNOLOGIE IN HET ONDERWIJS Teun van Essen

BLOCKCHAIN TECHNOLOGIE IN HET ONDERWIJS Teun van Essen BLOCKCHAIN TECHNOLOGIE IN HET ONDERWIJS Teun van Essen Hoe serieus moeten we de blockchain technologie nemen? EVOLUTIE TIJDIGHEID en VOLLEDIGHEID Bedenker(s): Satoshi Nakamoto 2008 white paper Bitcoin:

Nadere informatie

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg.

Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. Regelingen voor extra stimulering van digitale zorg. zorgvannu.nl Inhoudsopgave 1. VIPP care: InZicht 2. VIPP OPEN (Ontsluiten Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) 3. VIPP Medisch Specialistische

Nadere informatie

Blue Button. Willeke Mennen. Erasmus MC

Blue Button. Willeke Mennen. Erasmus MC Blue Button Willeke Mennen Erasmus MC Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere

Nadere informatie

Informatievoorziening Langdurige Zorg

Informatievoorziening Langdurige Zorg : stand van zaken april 2017 Actieprogramma iwlz 2016-2017 Overview & Stand van zaken Zorginstituut Nederland April 2017 Eduard Renger 06-11363066 Idius Felix 06-12600571 Informatievoorziening Langdurige

Nadere informatie

Regionaal Health Management Platform

Regionaal Health Management Platform Regionaal Health Management Platform Aloys Langemeyer en Edo Westerhuis 16 mei 2019 Den Haag - 1 - Portavita Nederland Sinds 2002 bieden wij een platform voor regionale samenwerking met zorgprogramma s,

Nadere informatie

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Wat is de impact op de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder en wat is de rol van de financial hierbij? BDO Advisory - Gezondheidszorg Vincent

Nadere informatie

Factsheet juridische informatie MedMij

Factsheet juridische informatie MedMij Factsheet juridische informatie MedMij beknopte versie voor de zorgaanbieder ls jouw leverancier deelneemt aan het MedMij fsprakenstelsel, houdt dat in dat deze leverancier de toetredingsprocedure heeft

Nadere informatie

Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding

Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding In de afgelopen periode is door een werkgroep binnen de architectuurcommunity gewerkt aan kaders

Nadere informatie

Actieprogramma iwlz on the move - meer regie op zorginformatie -

Actieprogramma iwlz on the move - meer regie op zorginformatie - Actieprogramma iwlz on the move - meer regie op zorginformatie - Oktober-november 2017 Middagprogramma iwlz on the move 13.30 uur Opening 13.35 uur Presentatie actieprogramma en simulatieomgeving 14.00

Nadere informatie

28 september 2017 PON Outsourcing Kenniscongres

28 september 2017 PON Outsourcing Kenniscongres Blockchain @Halt 28 september 2017 PON Outsourcing Kenniscongres Voorstellen Marcel Ensing www.marcelensing.nl Verandermanagement van business en ICT Programmamanager bij Halt; reorganisatie ICT Inrichten

Nadere informatie

RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s

RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s RSO Nederland: digitale samenwerking vanuit de regio s Aanleiding Ondanks alle inspanningen gaat de ontwikkeling naar digitale samenwerking tussen zorgaanbieders onderling en met de zorgconsument te langzaam.

Nadere informatie

Regie op implementatie

Regie op implementatie Regie op implementatie Wat houdt dat in en hoe zorgen we dat het gebeurt? Registratie aan de bron Waarom regie op implementatie? Concrete implementaties, in de praktijk werkend en gebruikt informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VIPP. Datum 8 februari 2018

Informatiebijeenkomst VIPP. Datum 8 februari 2018 Informatiebijeenkomst VIPP Datum 8 februari 2018 Programma 13.00-13.30 VIPP - Dorathé Hoentjen 13.30-14.00 Modules en informatiestandaarden - Lara Vankan 14.00-14.15 Pauze 14.15-15.00 Leveranciersselectie

Nadere informatie

Blockchain in de zorg Hoe dan?

Blockchain in de zorg Hoe dan? Blockchain in de zorg Hoe dan? Eva Piller & Idius Felix Blockchain in de zorg, AVG en governance, Diemen, 13 juni 2019 1 Vraagstelling-aanleiding (2016) Is blockchain toepasbaar in de zorg? Processen Wet-

Nadere informatie

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland Het Patiëntgeheim position paper Patiëntenfederatie Nederland Utrecht 17 januari 019 Op weg naar een veilig patiëntgeheim De wereld verandert Mensen moeten zich bewuster worden van hun onlinegegevens en

Nadere informatie

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland Het Patiëntgeheim position paper Patiëntenfederatie Nederland Utrecht 17 januari 2019 Colofon Communicatie Patientenfederatie Nederland Januari 2019 Op weg naar een veilig patiëntgeheim De wereld verandert

Nadere informatie

Kennisrapportage E-fulfilment meets Hightech. Datum:

Kennisrapportage E-fulfilment meets Hightech. Datum: Kennisrapportage E-fulfilment meets Hightech Datum: 09-10-2018 Kennisrapportage: E-fulfilment meets Hightech Kennisrapportage e-fulfilment Hub is een samenwerkingsverband van tien organisaties die onder

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Resultaten versnellingskamer. PGO regio Friesland. Alliade/Meriant & Tjongerschans initiators in de regio

Resultaten versnellingskamer. PGO regio Friesland. Alliade/Meriant & Tjongerschans initiators in de regio Resultaten versnellingskamer PGO regio Friesland Alliade/Meriant & Tjongerschans initiators in de regio Sytze Jan Geertsma Manager Informatisering Zorggroep Alliade De aanleiding Ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

IN DE TOEKOMST. Nieuwe ontwikkelingen bij vzvz in de 2 e lijn. 13 december 2018 Rolf Ehrencron en Herre Uittenhout (VZVZ)

IN DE TOEKOMST. Nieuwe ontwikkelingen bij vzvz in de 2 e lijn. 13 december 2018 Rolf Ehrencron en Herre Uittenhout (VZVZ) IN DE TOEKOMST Nieuwe ontwikkelingen bij vzvz in de 2 e lijn 13 december 2018 Rolf Ehrencron en Herre Uittenhout (VZVZ) Introductie Irma Jongeneel Implementatiemanager Ziekenhuizen Herre Uittenhout Health

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie

- Ronde 2 - Grote zaal - Links

- Ronde 2 - Grote zaal - Links #medmijevent - Ronde 2 - Grote zaal - Links Ik ben zorgaanbieder en wil gezondheidsgegevens ontsluiten via MedMij. Hoe nu verder? Op weg naar meer regie voor de patiënt #medmijevent Ik wil gegevens ontsluiten

Nadere informatie

Safe Harbor Statement

Safe Harbor Statement Safe Harbor Statement Onze discussie bevat onder meer voorspellingen, schattingen of andere informatie die kan worden beschouwd als toekomstgericht. Hoewel deze anticiperende statements een actueel oordeel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte 22-10-2015 Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte Hoogleraar en Lector Technologie in de Zorg Directeur Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) TIJD 16.00 tot 16.30 Waar staan

Nadere informatie

Doorbraak: GGZ koppeltaal

Doorbraak: GGZ koppeltaal Doorbraak: GGZ koppeltaal Wat is het probleem: Geen keuzevrijheid voor patient èn behandelaar minder mogelijkheden om de juiste E-Health toepassingen voor de juiste situaties te kiezen Vendor Lock-in de

Nadere informatie

Project invoering EPD en BSN in de zorg, Idius Felix, juni

Project invoering EPD en BSN in de zorg, Idius Felix, juni Invoering in de Zorg: GGZ Idius Felix Programma Invoering EPD en in de Zorg Bijeenkomst Invoering GGZ Nederland - 23 juni 2008 Agenda Wbsn-z: Wat betekent de wet voor zorgaanbieders in de GGZ? - Wbsn-z

Nadere informatie

Pilot PGO in de regio Twente CLIENT IN DE REGIE. 13 maart 2019

Pilot PGO in de regio Twente CLIENT IN DE REGIE. 13 maart 2019 Carintreggeland Pilot PGO in de regio Twente CLIENT IN DE REGIE 13 maart 2019 Onderwerpen Even voorstellen 1 Carintreggeland in het kort 2 Achtergrond pilot PGO 3 Aanpak 4 Bevindingen tot nu toe 5 Vragen

Nadere informatie

Blockchain. De journey van ING. Niels Haak, Target Payments Landscape, ING. Den Haag, 22 juni 2016

Blockchain. De journey van ING. Niels Haak, Target Payments Landscape, ING. Den Haag, 22 juni 2016 Blockchain De journey van ING Niels Haak, Target Payments Landscape, ING Den Haag, 22 juni 2016 Hoe kijkt ING momenteel naar de blockchain? Laten we eerst kijken naar deze video: 2 Terugkijkend. Hoe zijn

Nadere informatie

WHITE PAPER 5 JAN Blockchain: Hoe werkt het en wat is er mogelijk?

WHITE PAPER 5 JAN Blockchain: Hoe werkt het en wat is er mogelijk? WHITE PAPER 5 JAN 2017 Blockchain: Hoe werkt het en wat is er mogelijk? 2 Blockchain: Hoe werkt het en wat is er mogelijk? Inhoudsopgave Wat is blockchain? 3 Case Study: Bitcoin 5 Case Study: Ethereum

Nadere informatie

Innovatie Agro & Tuinbouw via digitalisering - schets van de problematiek

Innovatie Agro & Tuinbouw via digitalisering - schets van de problematiek Innovatie Agro & Tuinbouw via digitalisering - schets van de problematiek ZLTO VLB LEI Wageningen UR - Rabobank December 2012 Krijn J. Poppe Door de ICT worden naast GELD- en GOEDERENstromen de DATA-stromen

Nadere informatie

Het burgerservicenummer (BSN) in de zorg. Informatie voor zorgaanbieders

Het burgerservicenummer (BSN) in de zorg. Informatie voor zorgaanbieders Het burgerservicenummer (BSN) in de zorg Informatie voor zorgaanbieders BSN in de zorg Identificatie en opvragen BSN Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek en persoonsgebonden nummer. Iedereen die

Nadere informatie

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken IHE Nederland jaarcongres 2016 11 november, Bussum Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken Ger Wierenga security officer Martini Ziekenhuis Groningen IHE helpt! 1 Agenda Voorstellen XDS

Nadere informatie

Ulivio. Grip op dossieraanvragen

Ulivio. Grip op dossieraanvragen Ulivio Grip op dossieraanvragen Door het inzetten van de Ulivio methodiek kunnen zorginstellingen een kopie medisch dossier snel, veilig, compliant en digitaal uitleveren. Voor patiënten en derden zijn

Nadere informatie

Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur

Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur Aanmelding Basisgegevensset Zorg (BgZ) aan de Basisinfrastructuur 0. Vormvereisten 0.1 Is het formulier volledig ingevuld? O. JA O. NEE 0.2 Alvorens een intakegesprek wordt ingepland voert het secretariaat

Nadere informatie

NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN

NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN NO HANDS ACCOUNTING VAN INVOEREN NAAR ADVISEREN Even voorstellen Joost van Koot Principal Product Marketing Jos Suijkens Senior Business Consultant Van invoeren naar adviseren AGENDA FUTURE FINANCE DE

Nadere informatie

Optimale uitwisseling van eenduidige informatie in de borstkankerzorg Start transmuraal werken in een pilot

Optimale uitwisseling van eenduidige informatie in de borstkankerzorg Start transmuraal werken in een pilot Optimale uitwisseling van eenduidige informatie in de borstkankerzorg Start transmuraal werken in een pilot Introductie Lidy Wijers,mamma mammaradioloog uit het westen en Carla Meeuwis, mammaradioloog

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

Regie op Persoonlijke Gegevens de consument bepaalt!

Regie op Persoonlijke Gegevens de consument bepaalt! Regie op Persoonlijke Gegevens de consument bepaalt! Op woensdag 20 september organiseerde SIVI, het kennis en adviescentrum voor digitaal zaken doen in de verzekeringsbranche, een seminar over Regie op

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Datagestuurde Auditing Sociaal Domein In control komen op 3 levels of defence

Datagestuurde Auditing Sociaal Domein In control komen op 3 levels of defence 15 december 2017 Marcel Schippers Anneke Lalleman William Lagendijk Datagestuurde Auditing Sociaal Domein In control komen op 3 levels of defence Themabijeenkomst FAMO jaarstukken 2017 0 Agenda Introductie

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Structurele registratie van data gericht op triage en beoordeling (23 januari 2018)

Structurele registratie van data gericht op triage en beoordeling (23 januari 2018) Structurele registratie van data gericht op triage en beoordeling (23 januari 2018) 1. Inleiding Tijdige en kwalitatief goede acute psychiatrische hulpverlening is van essentieel belang voor de patiënt,

Nadere informatie

Let s talk about BLOCKCHAIN. Sprekers. Sfeerimpressie. Stem op collega Idius. Aan de slag met

Let s talk about BLOCKCHAIN. Sprekers. Sfeerimpressie. Stem op collega Idius. Aan de slag met Let s talk about Sprekers BLOCKCHAIN Aan de slag met Sfeerimpressie Stem op collega Idius Let s talk about BLOCKCHAIN Woensdag 5 juli organiseerde M&I/Partners het minisymposium Let s talk about Blockchain.

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

Dr M. (Michiel) Sprenger. 20 juni 2019 Congres Architectuur in de Zorg

Dr M. (Michiel) Sprenger. 20 juni 2019 Congres Architectuur in de Zorg Dr M. (Michiel) Sprenger 20 juni 2019 Congres Architectuur in de Zorg Zorginformatica info@michielsprenger.nl +31 6 43 77 57 46 Fysicus, PhD in Solid State Physics 1985: Klinisch Fysicus VUmc, MRI, Radiotherapie,

Nadere informatie

Het waarom, wat en wanneer van InZicht

Het waarom, wat en wanneer van InZicht Het waarom, wat en wanneer van InZicht Dorine Rensen, VWS November 2018 IZO platform Doel van InZicht Bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van de cliënt in de langdurige zorg. Door het ontsluiten

Nadere informatie

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker Wat is e-health? Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (2002) Het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, in het bijzonder

Nadere informatie

Prioriteiten gegevensuitwisseling ggz. Bijeenkomst Informatieberaad 6 februari 2019 dr William Goossen

Prioriteiten gegevensuitwisseling ggz. Bijeenkomst Informatieberaad 6 februari 2019 dr William Goossen Prioriteiten gegevensuitwisseling ggz Bijeenkomst Informatieberaad 6 februari 2019 dr William Goossen 1 Wie zijn wij Branche-organisatie ggz- en verslavingszorg; Belangenbehartiging informatiebeleid Strategische

Nadere informatie

Stand van zaken InZicht

Stand van zaken InZicht Stand van zaken InZicht Dorine Rensen, VWS IZO-platform 08-02-2019 Herhaling:Hogere doel van InZicht Bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van de cliënt in de langdurige zorg. Door het ontsluiten

Nadere informatie

Integratie Strategie

Integratie Strategie create value unleash potential create value unleash potential Integratie Strategie Assessment Voor de succesvolle digitale strategie van uw zorginsteling. De toekomst van efficiënte, kwalitatieve en patiëntgerichte

Nadere informatie

Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019

Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019 Ervaringen met Digitale Uitwisseling 6 februari 2019 Registratie aan de bron Marc Seelen Nefroloog & CMIO UMCG Joyce Simons programmaleider Registratie aan de bron Het zorgproces is de basis voor eenmalig

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst zorgaanbieders. Esther Klompenhouwer Productbeheerder

Informatiebijeenkomst zorgaanbieders. Esther Klompenhouwer Productbeheerder Informatiebijeenkomst zorgaanbieders Esther Klompenhouwer Productbeheerder Agenda Aanleiding Het register Inhoud van AGB Wensen en eisen rondom AGB Wat betekent dit voor u als zorgverlener? Het aanvraag

Nadere informatie

Quli in één minuut. met informatie, business cases en gratis account

Quli in één minuut.   met informatie, business cases en gratis account Quli in één minuut Open social e-health platform van de cliënt / patiënt / burger zelf Gestart door zorgorganisaties die geen eigen portaal wilden bouwen Quli is een sociale onderneming met als missie

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 AGD

Nationale DenkTank 2014 AGD AGD Achtergrond en uitwerking Door versnippering van gegevens kan de potentie uit zelf gemeten gegevens niet benut worden Probleem Er wordt op dit moment heel veel gezondheidsinformatie gemeten maar door

Nadere informatie

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven

digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven Uitkomsten consultatiesessies met leveranciers administratieve software, accountants en administratiekantoren 15 februari 2017 1. Ondernemers willen gemak,

Nadere informatie

Inspiratieavond Blockchain & Utrechtse Energie

Inspiratieavond Blockchain & Utrechtse Energie Beeheap Blockchain & Cryptocurrencies Inspiratieavond Blockchain & Utrechtse Energie Welkom! Beeheap Blockchain & Cryptocurrencies Wie zijn wij? Koen Rijnsent (data expert, ontwikkelaar), en Wesley Luth

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen

Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen Bijeenkomst Passende Continentiezorg Margo Weerts, voorzitter Platform Continentie Hulpmiddelenzorg Health Tuesday, 18 september 2018 Hulpmiddelen op de agenda

Nadere informatie

SPILTERRAPPORTAGE. Meet up baas over eigen gezondheid

SPILTERRAPPORTAGE. Meet up baas over eigen gezondheid SPILTERRAPPORTAGE Meet up baas over eigen gezondheid 11 DECEMBER 2017 Inhoudsopgave 1 Resultaten brainstorm over concrete verbeteringen... 2 2 Analyse ideeën op basis van impact... 4 3 Ranken op basis

Nadere informatie

Empower telebegeleiding & zelfmanagement voor chronisch zieken. Freek Baars, marktontwikkelaar

Empower telebegeleiding & zelfmanagement voor chronisch zieken. Freek Baars, marktontwikkelaar Empower telebegeleiding & zelfmanagement voor chronisch zieken Freek Baars, marktontwikkelaar Hoeveel mensen met hartfalen leven er in Nederland? a. Circa 68.000 b. Circa 148.000 c. Circa 227.000 Hoeveel

Nadere informatie

Xurux Academy Opleidingen in Blockchain Technologie ACADEMY

Xurux Academy Opleidingen in Blockchain Technologie ACADEMY Xurux Academy Opleidingen in Blockchain Technologie ACADEMY ACADEMY Xurux Academy Workshops, trainingen en opleidingen in blockchain technologie Over Xurux Diepgaande kennis van blockchain technologie

Nadere informatie

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Richtlijnen analyse module eoverdracht

Richtlijnen analyse module eoverdracht Richtlijnen analyse module eoverdracht Versnellingsprogramma digitale gegevensuitwisseling Langdurige Zorg (InZicht) Bij het opstellen van alle onderdelen van uw analyse krijgt u ondersteuning en advies.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

20 jaar RSO Groot Amsterdam samen sterk. Symposium RSO Nederland 21 september 2017 Jeroen Straatman, SIGRA/EZDA

20 jaar RSO Groot Amsterdam samen sterk. Symposium RSO Nederland 21 september 2017 Jeroen Straatman, SIGRA/EZDA 20 jaar RSO Groot Amsterdam samen sterk Symposium RSO Nederland 21 september 2017 Jeroen Straatman, SIGRA/EZDA 1 Bijzondere week 2 Introductie Jeroen Straatman EZDA Projectmanager ICT, innovatie en ehealth

Nadere informatie

Deelnemen aan MedMij #medmijevent

Deelnemen aan MedMij #medmijevent Deelnemen aan MedMij #medmijevent Bram van der Sluijs Productmanager Joris Smits Manager Operations Uitvoeringsorganisatie www.medmij.nl info@medmij.nl 070 317 34 34 Introductie Waarom deelnemen? Hoe kun

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 186 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen thuis monitoring. Karen Moor Arts/onderzoeker - Erasmus MC Rotterdam

Nieuwe ontwikkelingen thuis monitoring. Karen Moor Arts/onderzoeker - Erasmus MC Rotterdam Nieuwe ontwikkelingen thuis monitoring Karen Moor Arts/onderzoeker - Erasmus MC Rotterdam Waar gaan we het over hebben? Uw vragen Onderzoek naar longfibrose Thuismonitoring Toekomst Hoe, wat en waarom?

Nadere informatie

Ziekenhuiszorg van de toekomst. Arno Timmermans

Ziekenhuiszorg van de toekomst. Arno Timmermans Ziekenhuiszorg van de toekomst Arno Timmermans ZOJP: breed begrip MSZ Zorg thuis (H@H) Substitutie van zorg naar eerste lijn Anderhalve lijnszorg Netwerkzorg (tussen ziekenhuizen) Taakherschikking De-implementeren

Nadere informatie

Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) Regionaal Zorgcommunicatie Platform (RZP) Angélique van der Veer Aanleiding Wens regio Werkconferenties zorgaanbieders Gegevens naar de burger Wet cliëntenrechten

Nadere informatie

HELDER Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op

HELDER Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op HELDER Nedap healthcare Deze PDF is gegenereerd op 05-02-2019 Table of Contents : uitleg voor zorgorganisaties... 3 Wat is?... 5 : koppeling activeren en inrichten in het ECD... 7 : gegevens delen vanuit

Nadere informatie

PRIVACY BY DESIGN IN DE ZORG. Congres Open en weerbaar Marc van Lieshout

PRIVACY BY DESIGN IN DE ZORG. Congres Open en weerbaar Marc van Lieshout PRIVACY BY DESIGN IN DE ZORG Congres Open en weerbaar Marc van Lieshout PRIVACY EN DIGITALE ZORG Gegevensgedreven innovaties in de zorg: Directe zorg Zorginfrastructuur: kwaliteitsregistraties, Health

Nadere informatie

Killerfunctionaliteiten PGO

Killerfunctionaliteiten PGO Killerfunctionaliteiten PGO Wensen patiënt & PGO-leverancier Datum : Juli 2019 Auteur : Laurens Rijpstra Afdeling : Digitale Zorg Inleiding Vijftig kandidaat-deelnemers hebben op een leveranciersbijeenkomst

Nadere informatie

Het EPD in het JBZ. Programma Digitaal Werken Bossche Samenscholingsdagen 5 oktober 2014

Het EPD in het JBZ. Programma Digitaal Werken Bossche Samenscholingsdagen 5 oktober 2014 Het EPD in het JBZ Programma Digitaal Werken Bossche Samenscholingsdagen 5 oktober 2014 Aankondigingstekst in brochure In januari 2014 is het eerste specialisme binnen het JBZ gestart met het digitaal

Nadere informatie

De carrousel Cliënt in regie en digitalisering. 12 oktober 2018 Annemiek Mulder, senior beleidsadviseur ActiZ

De carrousel Cliënt in regie en digitalisering. 12 oktober 2018 Annemiek Mulder, senior beleidsadviseur ActiZ De carrousel Cliënt in regie en digitalisering 12 oktober 2018 Annemiek Mulder, senior beleidsadviseur ActiZ Informatiebeleid in de VVT Inhoud: Waarom, waartoe Informatieberaad Outcomedoelen Sectorplan

Nadere informatie

TIPS VOOR BETERE TIJDREGISTRATIE EN PROJECT ADMINISTRATIE. Exact voor zakelijke dienstverlening

TIPS VOOR BETERE TIJDREGISTRATIE EN PROJECT ADMINISTRATIE. Exact voor zakelijke dienstverlening TIPS VOOR BETERE TIJDREGISTRATIE EN PROJECT ADMINISTRATIE Exact voor zakelijke dienstverlening wie Presentatoren is wie Mieke Sales Patrick manager Purperhart Senior Business Consultant Patrick Purperhart

Nadere informatie

Datagestuurd werken in het sociaal domein. In control komen op 3 levels of defence

Datagestuurd werken in het sociaal domein. In control komen op 3 levels of defence Datagestuurd werken in het sociaal domein In control komen op 3 levels of defence 12 december 2018 1 Toekomstbestedige werkwijze Van Naar Steekproeven en inzicht achteraf Elke dag grip op risico s / proces

Nadere informatie

Context Informatiestandaarden

Context Informatiestandaarden Context Informatiestandaarden Inleiding Om zorgverleners in staat te stellen om volgens een kwaliteitsstandaard te werken moeten proces, organisatie en ondersteunende middelen daarop aansluiten. Voor ICT-systemen

Nadere informatie

Integraal of Huisartsgeneeskundig?

Integraal of Huisartsgeneeskundig? Integraal of Huisartsgeneeskundig? Blik op zorg-ict vanuit vier verschillende kanten Bas Leerink 7 april 2017 Verantwoording Vanuit 4 verschillende rollen/gezichtspunten 4 ontwikkelingen die van invloed

Nadere informatie

Breng uw zorgdeclaraties op koers

Breng uw zorgdeclaraties op koers Breng uw zorgdeclaraties op koers It s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change (Charles Darwin) Onzekere tijden Zorginstellingen

Nadere informatie

Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen

Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen 28 Zicht op zorg die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënt Op weg naar het meten van de zorgbeleving van morgen Tekst: Marjon Woudstra en Marije Smelt Beeld: Qualizorg Een belangrijke behoefte

Nadere informatie