Gemeente. In de bijlage vindt u informatie over het Steunpunt Mantelzorg en wat zij voor mogelijkheden heeft voor mantelzorgers.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente. In de bijlage vindt u informatie over het Steunpunt Mantelzorg en wat zij voor mogelijkheden heeft voor mantelzorgers."

Transcriptie

1 Gemeente Beuningen Memo Van Aan Datum Onderwerp J. Kersten Commissie Samenleving 13 maart 2017 Mantelzorg in Beuningen Registratienummer : INT Registratiecode : Beste commissieleden, In de commissie Samenleving in januari is n.av. de benchmark WMO en Jeugd 2015 een vraag gesteld over mantelzorg. De vraag was of geduid kon worden waarom het aantal overbelaste mantelzorgers met een beperking in de Gemeente Beuningen hoger is als het benchmarkgemiddelde. In de afgelopen járen heeft het Steunpunt Mantelzorg extra ingezet om mantelzorgers te stimuleren zich aan te melden bij het Steunpunt Mantelzorg. Tijdens het keukentafelgesprek wordt altijd gevraagd naar de mantelzorgers, via lokale kranten en social media wordt aandacht besteed aan mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning en professionals worden hier regelmatig over geïnformeerd. Dat heeft er toe geleid dat het Steunpunt inmiddels een bestand heeft van ruim 450 mantelzorgers. Dit zijn uiteraard nog lang niet alle mantelzorgers in de gemeente. Bij deze registratie wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen met en zonder beperking. Er is dus geen beeld van deze specifieke doelgroep, hoe groot de groep mantelzorgers met een beperking is en of deze meer overbelast zijn dan andere mantelzorgers. Het signaal vanuit de benchmark wordt neergelegd bij de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg. Het resultaat bevestigt de noodzaak van het in beeld krijgen en het inzetten van ondersteuning voor mantelzorgers. In de bijlage vindt u informatie over het Steunpunt Mantelzorg en wat zij voor mogelijkheden heeft voor mantelzorgers. Daarnaast zet de Gemeente Beuningen zich specifiek ook in voor mantelzorgers van mensen met dementie. Dit in het kader van dementievriendelijk Beuningen. Ook hiervan vindt u een overzicht in de bijlage. Met vriendelijke groet, J. Kersten Wethouder zorg, werk en inkomen Bijlagen: Steunpunt Mantelzorg Dementievriendelijk Beuningen

2 Jlte Qŭŭl tut nut u? STEUNPUNT MANTELZORG Steunpunt Mantelzorg Beuningen Het steunpunt geeft mantelzorgers informatie en advies en verspreid nieuwsbrieven. Ook worden informatiebijeenkomsten georganiseerd en kunnen lotgenoten via het steunpunt met elkaar in contact komen. Jím ġaal fut met u? STEUNPUNT MANTELZORG Persoonlijk gesprek Alle mantelzorgers kunnen een beroep doen op de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg. Zij gaan met u in gesprek om te onderzoeken op welke manier u als mantelzorger ontlast kunt worden zodat u de zorg voor uw partner, ouder, kind of iemand anders vol kunt houden. Vervanging mantelzorg thuis Getrainde vrijwilligers nemen op verzoek een dagdeel van de mantelzorger over, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Dit kan voor zowel volwassenen en ouderen als voor gezinnen met kinderen met een beperking. Ondersteuningsinlopen in elke kern In elke kern zijn ondersteuningsinlopen. Bijvoorbeeld de Molensoos in Beuningen en de Hartensoos in Ewijk. Dit geeft mantelzorgers de gelegenheid om één keer per week een aantal uren tijd voor zichzelf te hebben. De soos is er voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. Het wordt begeleid door professionals en vrijwilligers. Voor de toegang is geen indicatie nodig. Er worden in alle vier de kernen ondersteuningsinlopen gerealiseerd. Cursussen en informatiebijeenkomsten omgaan met dementie (2017) Het Steunpunt Mantelzorg organiseert in alle kernen in de gemeente Beuningen informatie bijeenkomsten en cursussen 'Omgaan met dementie'. Heeft uw partner of een van uw ouders dementie? Of bent u op een andere manier betrokken bij iemand met dementie? En wilt u meer grip krijgen op het veranderde gedrag? Meldt u zich dan aan voor een informatiebijeenkomst of cursus 'Omgaan met dementie'. Deze worden verzorgd door Sharon Tjon (Home Instead). Informatiebijeenkomsten en lotgenotencontact voor mantelzorgers In de nieuwsbrieven van het Steunpunt Mantelzorg vindt u informatie over diverse informatiebijeenkomsten en lotgenotencontact. Aandacht voor jonge mantelzorgers Eén op de zes jongeren zorgt voor een zieke, depressieve of verslaafde ouder of neemt die werk uit handen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGD Gelderland-Zuid. Om het gezin draaiende te houden, doen de jongeren extra dingen, zoals koken of voor broertjes of zusjes zorgen. Ben of ken je een jonge mantelzorger? Neem dan gerust contact op met het Steunpunt Mantelzorg Beuningen. Jonge mantelzorgers worden individueel of groepsgewijs geholpen. Mantelzorgers op het werk Het Steunpunt organiseert informatieavonden voor mantelzorgers die werken. Welke wettelijke regelingen zijn er voor mantelzorgers? Hoe maak je het bespreekbaar op je werk? Wat te doen als je sollicitatieplicht hebt, tijdens je uitkeringsperiode? Hoe kun je de zorg thuis regelen? Hoe kun jij tot ontspanning komen? Waar kan ik ondersteuning krijgen?

3 Huishoudelijke zorg voor overbelaste Mantelzorgers Overbelaste mantelzorgers kunnen voor zichzelf voordelig huishoudelijke hulp inkopen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Sociaal Team Beuningen. Respijtzorg (tijdelijk vervangen van de mantelzorger) Mogelijkheden om de mantelzorger die er even tussenuit wil tijdelijk te vervangen. Dat kan thuis of in een tijdelijke opvang. Mantelzorgplant en verwenpakket leder jaar wordt in november op de "Dag van de Mantelzorg" aan alle mantelzorgers die aangemeld worden een plant uitgedeeld. Daarnaast ontvangen alle mantelzorgers die bij het Steunpunt Mantelzorg bekend zijn in het voorjaar een verwenpakket om hen te bedanken voor hun inzet als mantelzorger. Theatervoorstelling Elk jaar organiseert Stichting Perspectief een theatervoorstelling voor mantelzorgers. Bent u geregistreerd bij het Steunpunt Mantelzorg? Dan ontvangt u bericht wanneer de voorstelling plaatsvindt. Alzheimer Café Ook in Beuningen is er een Alzheimer Café. Daar komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Tijdens de informele bijeenkomsten krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen. Elke 2e maandagavond van de maand in de Vrijboom. DemenTalent Onderzocht wordt om te starten met DemenTalent. Samen met dementerenden en hun mantelzorgers wordt gezocht naar mogelijkheden van vrijwilligerswerk voor dementeren. Doel is om de dementerende mee te laten doen in de maatschappij en de mantelzorger te ontlasten. Dagverzorging 't Proathuis en Personnebos Ter ontlasting van de mantelzorgers zijn er in twee locaties voor dagverzorging voor inwoners die ondersteuning of begeleiding nodig hebben. Dit alles in een huiselijke en gezellige sfeer. Daarmee kan de mantelzorger of partner die dag even "de accu opladen". Praatlokaal de Plu Voor ouders en familieleden van kinderen met een beperkingen worden bijeenkomsten en lotgenotencontact georganiseerd. Er is een startbijeenkomst gehouden en van daaruit wordt dit op basis van behoeften van de deelnemers verder ontwikkeld Steunpunt Mantelzorg Wilt u gebruik maken van één van deze mogelijkheden. Of vind u het fijn als de mantelzorgondersteuner bij u thuis langs komt om de mogelijkheden te bespreken? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Perspectief via ļ info@stg-perspectief.nl.

4 Dementievriendelijk Beuningen Ook in de gemeente Beuningen wonen steeds meer mensen met dementie. Zij wonen graag zo lang mogelijk thuis en gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar de supermarkt, met de fiets op familiebezoek of maken een wandeling in de buurt. Het is fijn als iemand dat nog lang kan blijven doen. Dementie is niet alleen achteruitgang maar schept zeker ook nieuwe mogelijkheden. Ook mensen met dementie hebben een vermogen om nieuwe dingen aan te leren. En samen met de mensen om hen heen kan geoefend worden om dagelijkse activiteiten te blijven doen. Bij mensen met dementie neemt de gevoelsbeleving toe. Men leeft veel meer in het moment van nu. Dat is soms erg onhandig, maar kan in onze drukke samenleving soms ook de nodige rust geven. Dementievriendelijk Beuningen wil graag bij inwoners, verenigingen, winkels en bedrijven de kennis vergroten over dementie. Het helpt mensen als we dementie weten te herkennen om vervolgens daar goed op reageren door contact te maken en even mee te denken. Samen kunnen we Nederland dementievriendelijk maken. Met een klein beetje moeite kunnen we veel voor elkaar betekenen. Projectgroep Dementievriendelijk Beuningen De projectgroep Dementievriendelijk Beuningen heeft als doel om meer bekendheid aan dementie te geven en het taboe te doorbreken. Dat geldt voor mantelzorgers, inwoners, winkels, bedrijven en verenigingen. De projectgroep coördineert, initieert en stemt projecten op het gebied van dementie op elkaar af. De projectgroep bestaat uit de volgende partijen. Met het meer bekend maken en verbreden van het thema kunnen deelnemers toegevoegd worden. Bijvoorbeeld vanuit het verenigingsleven, bedrijven, voeding etc. * Zorggroep Maas 8c Waal B Buurtzorg " Alzheimer Nederland regio Nijmegen m Perspectief " Zorgtrajectbegeleider dementie B GGD en Indigo B Gemeente Beuningen De projectgroep komt ongeveer 4 keer per jaar bij elkaar om voortgang te volgen, nieuwe initiatieven op te pakken en activiteiten op elkaar afstemmen. Projecten zijn: Bewust Wonen met dementie " Vrijwillige woonadviseurs komen langs in de woning van een inwoner met dementie. Aan de hand van een checklist geven zij advies op maat aan de dementerende en de mantelzorg. Er gaat altijd een zorgtrajectbegeleider dementie mee. Het gaat om allerlei tips en adviezen om de woning veiliger en met meer comfort in te richten. Het gaat vaak om

5 kleine en eenvoudige aanpassingen. Denk aan verlichting, het gasfornuis, de thermostaat, domotica. " Dit advies is mogelijk voor alle inwoners die iets ouder zijn of een zorgvraag hebben. De adviseurs zijn ook specifiek opgeleid voor dementerenden. " Aanmelden via Perspectief. Prettig Thuis Kenniscentrum " Initiatief van Wemaron - Perspectief - seniorenvereniging Beuningen en gemeente. Het is een Kenniscentrum waarin allerlei mogelijkheden op het gebied van domotica - technieken om langer thuis te kunnen blijven wonen. B Het Kenniscentrum wordt op 24 november geopend. B Er zijn al diverse bedrijven betrokken bij dit initiatief. Zij laten hun producten zien in het Kenniscentrum. " Meer informatie via initiatiefnemers Bewegen en dementie " Bewegen is goed voor mensen met dementie. Veel onderzoeken hebben dit al aangetoond. Door letterlijk te bewegen breng je de hersenen ook in beweging. Daarmee kun je de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren, positieve invloed op je stemming. B Per fase verschillend wat kan. Sporten, beweegactiviteiten, wandelen, klusjes doen, kauwen, bewegen op muziek, dagelijkse activiteiten, kopje koffie halen etc. B Werkgroep: Wat is er in Beuningen op het gebied van dementie Waar is behoefte aan Voorlichting geven over bewegen en dementie Contact met sportverenigingen * Meer informatie via fysiotherapie de Hofstede Zorgtrajectbegeleiders dementie " In Beuningen zijn twee zorgtrajcetbegeleiders dementie actief: Lieke Hoes en Marjolein Griffioen. Zij worden ingezet via de huisarts, de thuiszorg, het Sociaal team of rechtstreeks " Een trajectbegeleider is een vaste contactpersoon die met raad en daad kan helpen en langdurig betrokken is. B Ook als er een vermoeden van dementie is kan een beroep gedaan worden op de zorgtrajectbegeleider. " Zij kennen het dementieproces (wat staat mensen te wachten), ze kennen de weg (welke hulp is mogelijk), ze kunnen regelen wat er nodig is en zorgen dat de hulp of zorg goed op elkaar is afgestemd. Daarvoor heeft ze ook regelmatig contact met de huisarts en andere zorgverleners. Ongeveer 80 inwoners maken daar gebruik van. B Meer informatie via het Sociaal Team Beuningen (gemeente). DementieNet In Beuningen is één DementieNet. Het doel is om zorgprofessionals te verbinden. De zorg wordt georganiseerd in een lokaal netwerk rond patiënten met dementie. De huisarts heeft hier

6 een spilfunctie in. Dankzij deze persoonlijke aanpak kunnen mensen met dementie langer thuis wonen en krijgt men meer grip op dementie. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Al na een jaar is er vooruitgang meetbaar bij de deelnemende netwerken. Denk hierbij aan betere signalering van dementie, meer diagnostiek door de huisarts zodat mensen niet speciaal naar het ziekenhuis hoeven en een afname van crisissituaties. DemenTalent " Bij DemenTalent gaat het over het in hun kracht zetten van mensen met dementie. In een persoonlijk gesprek wordt er gekeken naar de talenten van de persoon met dementie en samen wordt er gekeken hoe die talenten ingezet kunnen worden door hen er als vrijwilliger bij te betrekken. Hierdoor voelen zij zich nuttig en waardevol Zo blijft de aansluiting met de maatschappij behouden en kunnen zij langer zelfstandig blijven functioneren. Ook ter ontlasting van de mantelzorger " Voorbeelden zijn: Voorlezen op een basisschool - Ondersteunen in een winkel, museum, vrijwillig Landschapsbeheer * Streven is om dit in 2017 op te starten. Cursussen en informatiebijeenkomsten Er worden veel informatiebijeenkomsten en cursussen georganiseerd over dementie of omgaan met dementie. In 2017 bijvoorbeeld vier cursussen f informatiebijeenkomsten omgaan met dementie door Home Instead. Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers van dementerenden, denk aan partners, kinderen, familieleden, buren, doen dat met hart en ziel en met veel liefde. Belangrijk is dat we als maatschappij weten dat het ook zwaar kan zijn. En dat is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar. " Een dementerende kan permanent aandacht vragen, vergeet bv de kraan dicht te draaien, staat 's nachts regelmatig op, laat de pan droogkoken, je voert heel vaak dezelfde herhalende gesprekken. Een partner van een dementerende kan zich heel eenzaam voelen en heeft zorgen over de toekomst. En als iemand een beetje aan de situatie gewend is kan deze zomaar weer veranderen. " Daarom aan iedereen de oproep om aandacht te hebben voor de mantelzorgers. Vraag hoe het met hen gaat en kijk of je iets ter ondersteuning aan kunt bieden. Het Steunpunt Mantelzorg (PerspectieQ heeft erg veel aanbod voor alle mantelzorgers en zeker ook voor mantelzorgers van dementerenden. Aan te raden is dat een mantelzorger aangemeld wordt bij het Steunpunt zodat diegene minimaal alle beschikbare informatie ontvangt. AlzheimerCafé * Een Alzheimer Café is een maandelijks trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder leiding van een deskundige gespreksleider en met behulp van (ervarings-) deskundigen wordt met gasten gesproken over allerlei aspecten van dementie.

7 m Elke maand een ander thema. " In januari 2017 start ook in de gemeente Beuningen het Alzheimer Café. - Meer informatie: Jo Robeerst Alzheimer Nederland regio Nijmegen. Gespreksgroep voor dementerenden Nieuw initiatief in 2017 is een kleine gespreksgroep voor dementerenden (max. 8 personen). Het gaat om een groep die andere interesses heeft als op de dagopvang geboden worden. Denk aan cultuur, literatuur, documentaires en andere zelfgekozen thema s. Onder begeleiding van een professional en vrijwilliger(s) wordt de groep begeleid en wordt er gepraat of gekeken naar onderwerpen die er voor hen toe doen! Uitdaging: maatschappelijk ondernemen De uitdaging is om het thema ook op de agenda van bedrijven, ondernemers, winkeliers te krijgen. Wat kan er vanuit deze beroepsgroepen gedaan worden om dementerenden en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de maatschappij en hen helpen het leven iets gemakkelijker of toegankelijker te maken. Denk aan: Vergeten afspraak bij kapper, tandarts, opticien. Moeite hebben met betalen. Teveel boodschappen meenemen. De weg kwijt zijn in de stad. Niet op de naam van de boodschap kunnen komen De mantelzorger ondersteunen

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2018

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2018 Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2018 Inleiding In februari 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel de intentieverklaring dementievriendelijke gemeente

Nadere informatie

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.

1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Verslag Bijeenkomst : Cliëntenraad Beuningen Datum : 3 januari 2017 Tijd : 19.30-22.00 uur Locatie : kamer 17 Voorzitter : de heer Revenberg (Jan) Notulist : Mevrouw Verduijn (Thea) Kenmerk : INT17.0031

Nadere informatie

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2017

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2017 Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2017 Inleiding In februari 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel de intentieverklaring dementievriendelijke gemeente

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Start Alzheimercafe s in Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog

Start Alzheimercafe s in Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog Start Alzheimercafe s in 1997 Bère Miesen, psycholoog, psychogerontoloog 8 Alzheimer cafe s + 1 Jungheimercafe Oosterwolde/Drachten/Leeuwarden/Franeker/Wolvega/ Sneek/Dokkum/Drachten Dementie is de naam

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

Dagbehandeling in Nijmegen. Langer thuis wonen bij dementie

Dagbehandeling in Nijmegen. Langer thuis wonen bij dementie Dagbehandeling in Nijmegen Langer thuis wonen bij dementie Langer thuis wonen met dagbehandeling U wilt graag zo lang mogelijk thuis in uw vertrouwde omgeving wonen, ook al is er sprake van dementie of

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Aandacht voor dementie

Aandacht voor dementie Aandacht voor dementie Informatie over dementie en de beschikbare hulp in de gemeente Heumen Samen staan we sterker! #Alzheimer Nederland gemeente Heumen leven samen Dementie is heel ingrijpend. Als u

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Editie februari 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart 0598-364900 Midden-Groningen

Nadere informatie

Mensen met dementie helpen is een kunst. Arie Pinxteren (links op de foto) is voorzitter van de afdeling Zeeland.

Mensen met dementie helpen is een kunst. Arie Pinxteren (links op de foto) is voorzitter van de afdeling Zeeland. Arie Pinxteren (links op de foto) is voorzitter van de afdeling Zeeland Ik ben vrijwilliger bij Alzheimer Nederland voor mijn vader. Hij heeft dementie en daarom weet ik als geen ander hoe belangrijk het

Nadere informatie

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Haps Centraal in Haps ligt de SchitteRing. Een kleinschalige woonvorm met een eigentijds, sfeervol karakter en een sterke binding met de dorpsgemeenschap. Dankzij

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Laurens in t Slag. Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG

Laurens in t Slag. Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG Laurens in t Slag Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers LAURENS IN T SLAG Laurens in t Slag opent haar deuren in september 2012 Wat is een ontmoetingscentrum? Een ontmoetingscentrum

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken.

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Folder voor familie en mantelzorgers van mensen die (tijdelijk) zorg ontvangen

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Hieronder staan de antwoorden op de digitale enquête van de Burger Advies Raad (BAR) over het Wmo-beleid in de gemeente Heumen. Dit zijn alleen de antwoorden

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u?

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Hospice De Vier Vogels is een sfeervol en kleinschalig bijna-thuis huis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam Delfshaven waar terminaal zieken hun laatste levensfase

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid Inovum

Mantelzorgbeleid Inovum Paginanummer: 1 / 5 Mantelzorgbeleid Inovum 1. Doel Geven van duidelijkheid over wie mantelzorgers zijn, wat het verschil is tussen mantelzorgers en vrijwilligers en hoe Inovum en mantelzorgers elkaar

Nadere informatie

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse Mantelzorgadvies Hillegom Lisse 1 Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van 2018 met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief over zaken

Nadere informatie

Ondersteuning en Respijtzorg voor Mantelzorgers in Beuningen

Ondersteuning en Respijtzorg voor Mantelzorgers in Beuningen Ondersteuning en Respijtzorg voor Mantelzorgers in Beuningen April 2015 Ondersteuning en Respijtzorg voor Mantelzorgers in Beuningen 1 Ondersteuning en Respijtzorg voor Mantelzorgers in Beuningen Inhoud

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling Mariënhof Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Mariënhof Mariënhof ligt aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Naast Mariënhof staan woningen en in de buurt zijn bedrijven gevestigd.

Nadere informatie

DEMENTIEPROOFMETER 2015 Gemeente Helmond Ja Nee

DEMENTIEPROOFMETER 2015 Gemeente Helmond Ja Nee DEMENTIEPROOFMETER 2015 Gemeente Helmond Ja Nee 1.a Uw gemeente kent/heeft een actuele sociale kaart dementie opgebouwd uit vragersperspectief met het aanbod in uw gemeente en in de eigen regio. 1 wel

Nadere informatie

Zorgcoöperaties in Landerd

Zorgcoöperaties in Landerd Zorgcoöperaties in Landerd in drie kernen: Schaijk Reek Zeeland Mieke van Gerwen Aanleiding Transities van de rijksoverheid: Bezuiniging op thuiszorg Opnemen in verzorgingshuis verandert Bezuinigingen

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum

MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum MCI Groep (Mild Cognitive Impairment) Dagactiviteitencentrum Inovum Voor mensen die problemen ondervinden met het verwerken van informatie en/of geheugen en taal Dagactiviteitencentrum Inovum in Loosdrecht

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer:

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer: Redactie: Debby de Wal en Jacques de Roos E-mail en adreswijzigingen sturen naar: peecafezoetermeer@ziggo.nl www.parkinsoncafezoetermeer.nl Nieuwsbrief 2017 nr. 6 In dit nummer: Parkinson en mantelzorg

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan Dementievriendelijke gemeenten Stappenplan Uw gemeente dementievriendelijk. Waarom? Aantal mensen met dementie in uw gemeente groeit. Meer mantelzorgers, inwoners en organisaties krijgen te maken met dementie.

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten

Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten Activiteiten voor mensen met geheugenverlies en hun naasten De Dementie- en Mantelzorgconsulent organiseren en coördineren, in samenwerking met een grote groep vrijwilligers, een aantal activiteiten voor

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Start van Best Dementie Vriendelijk 2012

Start van Best Dementie Vriendelijk 2012 Start van Best Dementie Vriendelijk 2012 bespreking in de seniorenraad Best en de werkgroep zorg. in de regio Son en Breugel, Oirschot en Best is duidelijk behoefte aan begeleiding en informatievoorziening

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg

Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg Eenzaamheid onder mantelzorgers Jolanda Elferink, Expertisecentrum Mantelzorg 4-06-13 Inhoud - In welke mantelzorgsituaties kom je eenzaamheid tegen? - Welke drie stappen kun je zetten om eenzaamheid te

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick Ami de la maison worden? Spreekt het werk van Maison Patrick u aan? Steun ons dan met een maandelijks bedrag of een eenmalige donatie. Als donateur heeft u jaarlijks de mogelijkheid tot inzage van de inkomsten

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke samenleving Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Voorbeelden 4. Tips 5. Acties 6. Hoe gaan we verder?

Nadere informatie

Jaarbeeld 2017 Stichting Perspectief. Welzijn, verbinden en meedoen

Jaarbeeld 2017 Stichting Perspectief. Welzijn, verbinden en meedoen Jaarbeeld 2017 Stichting Perspectief Welzijn, verbinden en meedoen 1 Jaarbeeld Stichting Perspectief 2017 Perspectief is een welzijnsorganisatie voor alle inwoners van Beuningen. Ons doel is een vitale

Nadere informatie

AxionContinu heeft ten aanzien van het mantelzorgbeleid de volgende uitgangspunten geformuleerd:

AxionContinu heeft ten aanzien van het mantelzorgbeleid de volgende uitgangspunten geformuleerd: Mantelzorgbeleid 1. Wat is mantelzorg Mantelzorg is een overkoepelend begrip voor veel vormen van meer dan gebruikelijke zorg, die partners, ouders, kinderen, familieleden, vrienden en buren elkaar verlenen.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Leuk om te doen!

Vrijwilligerswerk. Leuk om te doen! Vrijwilligerswerk Leuk om te doen! Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk intramurale zorg Als vrijwilliger bij de Meander- Groep geeft u een nuttige en zinvolle invulling aan uw vrije tijd. Klanten, bewoners,

Nadere informatie

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk zonnehuisgroep amstelland Kleinschalig wonen Mijn man voelt zich echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar brengt veel tijd door in de gezellige huiskamer met de andere bewoners. Elke dag helpt hij

Nadere informatie

Pleyade. Algemene informatie. www.pleyade.nl

Pleyade. Algemene informatie. www.pleyade.nl Pleyade Algemene informatie www.pleyade.nl Zorg voor elkaar Pleyade is gespecialiseerd in zorg voor mensen van 55 jaar en ouder in de regio Arnhem. Als geen ander kunnen wij anticiperen op de veranderingen

Nadere informatie

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente.

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Geachte heer, mevrouw, Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Wilt u zo vriendelijk zijn om ons een ontvangst-

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016

Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt. NIEUWSFLITS September NIEUWSFLITS september 2016 Steunpunt Mantelzorg Bellingwedde-Oldambt September 2016 september 2016 In deze editie: Hoi Ingeborg, dit is een test! Trefpunt Mantelzorg Wandelen Werkt! Wandelen met een wandelcoach door mooi Bellingwedde

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Daniëlle Jansen (NIVEL) Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Anneke L. Francke (NIVEL) Samenvatting en aanbevelingen Het

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1

MANTELZORGBELEID. Mantelzorgbeleid Pagina 1 MANTELZORGBELEID Mantelzorgbeleid Pagina 1 Werkgroep Mantelzorg April 2017 Inhoud MANTELZORGBELEID...1 Inleiding...3 1. Wat is mantelzorg...4 3. Uitwerking beleidsuitgangspunten...7 Communicatie en informatie...7

Nadere informatie

De Molenberg. Dagcentrum Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuis Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling

De Molenberg. Dagcentrum Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuis Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling De Molenberg Dagcentrum Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuis Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in De Molenberg In het centrum van Groenlo, nabij parken en winkels, ligt

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Menukaart voor mantelzorgers

Menukaart voor mantelzorgers Menukaart voor mantelzorgers Deze menukaart is samengesteld door Het Mantelzorgcentrum, Humanitas en Regionale Stichting WonenPlus (RSWP). Wat er op het menu staat is geen vaststaand gegeven, op verzoek

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Dementie

Ontmoetingscentrum Dementie Ontmoetingscentrum Dementie Thuiszorg Samen zorgen, niet vergeten De zorg voor iemand met een ernstig geheugen - probleem kan heel zwaar zijn. U loopt tegen veel vragen en problemen op. Hoe kunt u bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Thuiszorg van Inovum. Zodat u prettig zelfstandig kunt blijven wonen!

Thuiszorg van Inovum. Zodat u prettig zelfstandig kunt blijven wonen! Thuiszorg van Inovum Zodat u prettig zelfstandig kunt blijven wonen! Prettig zelfstandig blijven wonen Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Soms is hierbij ondersteuning nodig. Ons brede pakket

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen De Hassinkhof Appartementen te huur Woonzorgcentrum Tijdelijke zorg Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in De Hassinkhof De Hassinkhof ligt in het kloppend hart van Beltrum en is onderdeel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort:

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort: NIEUWSBRIEF AGENDA in het kort: Don. 17 april 10.30 12.00uur Koffie ochtend t Middelpunt, Schipluiden Woe. 14 mei 10.00 11.30 uur wat houdt u bezig Cursusruimte, Den Hoorn Ma. 23 juni 14.30-15.30 uur Als

Nadere informatie

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk!

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! PrivaZorg PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! 1 Welkom bij PrivaZorg! PrivaZorg is een thuiszorgorganisatie, die werkt met gemotiveerde, zelfstandige zorgverleners. Thuiszorg is zorg bij mensen

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017

Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017 Dr. José Peeters, onderzoeker, projectcoördinator Dr. Marjolein van der Marck, projectleider Ingrid Schouten-Minten, oud-mantelzorger Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017 Doel van het project

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang? 3. Wat is dementie? 4.

Nadere informatie