BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE"

Transcriptie

1 Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem) deelgenomen aan de klankbordgroep communicatie transitie Zorg. Wij hebben hen gevraagd welke vragen er bij hun en hun omgeving over de veranderingen in de zorg leven. Dit heeft geleid tot onderstaand overzicht van vragen en antwoorden. Het overzicht blijven we verder aanvullen. Heeft u tips hoe antwoorden (nog) duidelijker kunnen? Laat het weten via communicatie@drimmelen.nl BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015 Via berichten op de website van de gemeente en bijvoorbeeld weekbladen Via de campagne van het Rijk Eind september hebben cliënten met een AWBZ-indicatie een brief ontvangen van de gemeente. Daarin staat informatie over de gegevens die de gemeente heeft ontvangen over cliënten. Ook legt de gemeente in die brief het overgangsrecht uit. Er staat ook in dat cliënten nog aan het einde van dit jaar of begin 2015 in een persoonlijk gesprek hun toekomstige zorg kunnen bespreken. De gemeente communiceert verder via de website ( weekbladen, bijeenkomsten en andere media die zij inzetten. Het Rijk is in oktober gestart met een campagne over de veranderingen in de zorg ( - Bijlage: brief Ik heb een brief van de gemeente ontvangen, maar ik heb geen AWBZ-indicatie (meer). Hoe kan dat? De gemeente heeft in juli gegevens ontvangen van het Centrum indicatiestelling (CIZ) en het zorgkantoor. Deze gegevens kunnen inmiddels niet meer actueel zijn. Waar kan ik terecht voor een intake-gesprek? Bestaande cliënten nodigen we in het laatste kwartaal van 2014 of begin eerste kwartaal van 2015 uitgenodigd voor een gesprek.

2 Hoe ziet de aanvraagprocedure eruit? In een gesprek met een medewerker van de gemeente wordt uw persoonlijke situatie besproken. Samen zoekt u een antwoord op uw zorgvraag. In het gesprek zoeken we naar antwoorden op de volgende vragen: Wat heeft u nodig? Kunnen familie of vrienden helpen? Kunt u geholpen worden met een algemene voorziening (bijvoorbeeld maaltijdvoorziening) die voor iedereen toegankelijk is? Is een maatwerkoplossing nodig? Ook bekijkt de medewerker of u een eigen bijdrage moet betalen. PERSOONLIJKE SITUATIE Waar kan ik mijn vraag over mijn huidige zorg stellen? Bij uw huidige zorgverlener Ik heb nu een AWBZ-indicatie, krijg ik na 1 januari 2015 nog zorg? Is uw AWBZ-indicatie in 2015 nog geldig? Dan houdt u recht op de zorg uit deze indicatie. U heeft namelijk overgangsrecht tot uiterlijk 1 januari Loopt uw AWBZ-indicatie in 2015 af? U houdt recht op zorg tot het einde van de indicatiedatum. Een uitzondering: heeft u een indicatie voor beschermd wonen? Dan geldt een overgangstermijn van tenminste vijf jaar, dus tot uiterlijk 1 januari Behalve wanneer uw indicatie eerder dan 1 januari 2020 afloopt. Beschermd wonen is het bieden van onderdak (korter dan 72 uur) en begeleiding aan personen met een psychische aandoening. Houd ik dezelfde zorgaanbieder? Dat hoeft niet zo te zijn. Gemeenten maken nieuwe afspraken met zorgaanbieders.

3 Zolang u overgangsrecht heeft, moeten gemeenten u, als u dat wil, ondersteuning bieden volgens dezelfde voorwaarden als in Dit betekent niet automatisch dat dezelfde zorgaanbieder u ondersteuning moet leveren. Gemeenten maken namelijk nieuwe afspraken met zorgaanbieders. Bij afloop van het overgangsrecht of al eerder bespreekt u met de een medewerker van de gemeente. Samen zoekt u naar een passende oplossing. Of dat voortzetting van de ondersteuning door uw huidige zorgverlener is, is nu nog niet te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van de uitkomsten van het gesprek, de inzet van uzelf en uw netwerk, de zorgaanbieder en uw eigen keuze. Wat verandert er voor mij persoonlijk? Dat wordt duidelijk uit het persoonlijk gesprek date eind 2014/ begin 2015 plaatsvindt. Hoe kent de gemeente mijn persoonlijke situatie? De gemeente heeft gegevens gekregen van Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en zorgkantoren. De gemeente ontvangt gegevens van inwoners die nu ondersteuning vanuit de AWBZ ontvangen die overgaat naar de Wmo De gemeente heeft deze gegevens nodig om met u in gesprek te gaan over hoe u uw zorg wilt organiseren. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het zorgkantoor leveren een selectie van de indicatie en declaratiegegevens. Is er sprake van overdracht van de zorgdossiers? De gemeente krijgt geen (medische) dossiers. Zijn die (medische) gegevens wel nodig voor een goede beoordeling van uw ondersteuningsbehoefte? Dan zal de gemeente u om die (medische) gegevens vragen. Of uw toestemming vragen om die (medische) gegevens op te vragen bij bijvoorbeeld de zorgaanbieder. Hoe gaat de gemeente om met mijn privacy? De gemeente gaat zorgvuldig om met uw gegevens. De gemeente kan u om toestemming vragen om gegevens aan anderen te verstrekken. De gemeente is verantwoordelijk voor uw privacy en moet zorgvuldig omgaan met uw gegevens. In de wet staat dat gemeenten uw gegevens alleen aan anderen mogen verstrekken, wanneer u hiervoor toestemming geeft. De gemeente kan u dus om die toestemming vragen.

4 PERSOONSGEBONDEN BUDGET EN EIGEN BIJDRAGE Houd ik mijn persoonsgebonden budget (pgb)? Heeft u op dit moment een pgb voor AWBZ-begeleiding? Dan behoudt u uw pgb tot de einddatum van uw indicatie of tot uiterlijk 1 januari Na het verlopen van uw indicatie, bespreekt u met de gemeente wat er (nog) nodig is. Voor deze ondersteuning kunt u dan weer kiezen voor zorg in natura of een pgb. Extra vraag: Blijft het persoonsgebonden budget bestaan? Ja. Gemeenten zijn en blijven verplicht cliënten de keuze te bieden tussen hulp in natura of een pgb. Maar er zijn twee voorwaarden. De gemeente gaat vooraf kijken of u in staat bent om te gaan met een pgb. Daarnaast moet u met het pgb veilige en goede ondersteuning inkopen. Extra vraag: Wat verandert er aan de uitbetaling van het pgb? Per 1 januari 2015 krijgt u het geld van uw pgb niet meer op uw eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert straks uw pgb. Dit wordt trekkingsrecht genoemd. U stuurt de rekeningen van uw zorgaanbieders naar de SVB. De SVB betaalt deze rekeningen maandelijks rechtstreeks uit aan uw zorgaanbieder(s). Via een digitaal systeem heeft u inzage in uw budget. Moet ik een eigen bijdrage gaan betalen? Ja, dat kan. De eigen bijdrage is afhankelijk van de leeftijd, het inkomen en het vermogen van de cliënt en diens partner. De eventuele eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen (bijvoorbeeld dagbesteding of een

5 traplift) zal het CAK voor gemeenten innen. De eventuele eigen bijdrage voor een algemene voorziening (bijvoorbeeld rolstoelpool en klussendienst) zal de gemeente zelf innen. ZORG Wat verandert er in de zorg? Vanaf 1 januari 2015 krijgen gemeenten er taken bij. Gemeenten krijgen daar minder geld voor dan er nu aan wordt besteed. De gemeente wordt verantwoordelijk voor begeleiding, dagbesteding en kort verblijf van mensen met een beperking of een chronische aandoening. Deze taken zijn vastgelegd in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Zorgverzekeraars regelen de medische zorg (Zorgverzekeringswet). Het Rijk regelt de langdurige zorg (Wet langdurige zorg). De gemeente moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor: - zelfredzaamheid (mensen kunnen zichzelf redden) - participatie (mensen kunnen meedoen aan de samenleving) - beschermd wonen en opvang - ondersteuning van mantelzorgers - cliëntondersteuning. Wat kunnen mensen nog verwachten aan zorg? Iedereen krijgt de zorg die bij zijn persoonlijke situatie past. Wat is het dorpsteam? Het dorpsteam is een team van professionals die samen met u zoeken naar een antwoord op uw zorgvraag. Wanneer gaat de nieuwe Wmo 2015 in? Op 1 januari 2015 Wie bepaalt welke zorg ik nodig heb? U bepaalt welke zorg of ondersteuning u nodig heeft. U bepaalt in overleg met de gemeente welke oplossing bij uw situatie past.

6 U bekijkt samen met een medewerker van de gemeente welke mogelijkheden er zijn om zorg te krijgen: wat kunt u zelf, wat kan uw omgeving, wat kunnen vrijwilligers, welke ondersteuning is (nog) nodig? Kan ik later nog wel opgenomen worden als mijn zorgvraag toeneemt? Als uw zorgvraag verandert, bekijkt u samen met het dorpsteam opnieuw wat een goede oplossing voor u is. Blijft de dagbesteding bestaan? Ja. De gemeente bekijkt met de aanbieders van dagbesteding hoe zij dagbesteding kunnen organiseren met het geld dat er is. Wat gebeurt er met de thuiszorg? De groep mensen die thuiszorg nodig heeft wordt steeds groter. Dit betekent meer werk voor de thuiszorg, mantelzorg en vrijwilligers. De verwachting is dat thuiszorgorganisaties hierop inspelen. De zorgverzekeraars betalen de thuiszorg. De zorgverzekeraars krijgen ook geld van het Rijk om huisartsen en wijkverpleegkundigen in te zetten. Die kunnen mensen ondersteunen in het zelfstandig wonen. De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen van mantelzorgers. MANTELZORG EN VRIJWILLIGERS Wat is mantelzorg? Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke of gehandicapte familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd. Worden kinderen, vrienden en buren verplicht mij te helpen? Nee.

7 Wel kijkt een medewerker het dorpsteam amen met u of uw familie, vrienden of buren u kunnen helpen. De Wmo 2015 stelt hulp door kinderen, vrienden of buren (netwerk) niet verplicht. De gemeente moet ook vragen of de mantelzorger (kinderen, vrienden, kennissen, buren) hulp nodig heeft bij het uitvoeren van zijn taken. Waar halen we de mantelzorgers vandaan? Samen met het dorpsteam bespreekt u wie uit uw omgeving mantelzorg zou kunnen bieden. Eventueel bespreekt u ook of vrijwilligers zorg kunnen bieden. Wat wordt er van de mantelzorger verwacht? Mantelzorgers zijn belangrijke deelnemers aan uw gesprek met het dorpsteam. Mantelzorgers zijn soms woordvoerder voor de cliënt. Mantelzorgers moeten zelf aangeven wat zij nodig hebben om overbelasting te voorkomen. In de Wmo 2015 wordt een groter beroep gedaan op mantelzorgers. Maar vaak zijn zij al nauw betrokken bij de zorg voor hun naaste. Deze zorg komt naast bezigheden, zoals werk of studie. Hierdoor kan het gezinsleven van de mantelzorger in het gedrang komen. Een belangrijke vraag die in het gesprek met mantelzorgers en cliënt gesteld zal worden is dus: wat heeft de mantelzorger nodig om mantelzorg te kunnen blijven bieden? Hoe worden mantelzorgers ondersteund? Mantelzorgers kunnen voor ondersteuning terecht bij Stichting Welzijn en Ondersteuning (SWO) Via SWO kunnen mantelzorgers andere mantelzorgers ontmoeten en ervaringen delen. SWO biedt ook andere ondersteuning. Soms is iemand al geholpen met eenmalige ondersteuning door een vrijwilliger. Bijvoorbeeld voor het doen van een boodschap, vervoer of een keer meegaan naar een afspraak bij een arts of ziekenhuis. Hoom biedt verder mantelzorgondersteuning, intensieve vrijwilligerszorg, vrijwillige thuishulp, buddyzorg, vriendendienst en vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Landelijk is er een meldpunt voor mantelzorgers: Op dit platform kunnen mantelzorgers hun ervaringen delen en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Wat gebeurt er met het mantelzorgcompliment? Dat verschilt per gemeente. Elke gemeente legt dit vast in de Wmo-verordening.

8 In de Wmo 2015 staat dat de gemeente elk jaar zorgdraagt voor een blijk van waardering voor mantelzorgers. Deze blijk van waardering kan bestaan uit een geldbedrag, zoals nu bij het mantelzorgcompliment, of uit een waardering in natura. Hoe stel ik mijn vraag om ondersteuning, zonder mijn netwerk te overbelasten? Het gesprek dat u heeft met het dorpsteam en de mensen om u heen kan hierbij helpen. Wat wordt er van overige inwoners verwacht? Doe mee aan de samenleving. Woon, ga naar school of werk en zorg voor elkaar. Onderhoud relaties met familie, vrienden en buren. Hoe stimuleer je vrijwilligerswerk? In het gesprek met het dorpsteam wordt goed gekeken welke mensen om de cliënt heen, iets zouden kunnen doen. Dit kunnen familieleden, vrienden of buren zijn. Maar daarnaast kunnen ook andere vrijwilligers hulp bieden. Er zijn al heel veel vrijwilligers actief in Drimmelen. De organisaties waar vrijwilligers nodig zijn, benaderen actief mensen. Zij worden ondersteund door SWO. Zij bemiddelen tussen vrijwilligers en de organisaties. Dat willen zij ook gaan doen voor individuele inwoners onderling. Dus als iemand een vrijwilliger zoekt voor een boodschap, dan kan diegene dat via SWO melden. De vrijwilliger vindt daar klussen om te doen. ORGANISATIE EN SAMENWERKING Hoe wordt zorg vormgegeven terwijl budgetten gekort worden? De gemeente kan zorg en ondersteuning anders organiseren dan het Rijk. Gemeenten werken regionaal samen (minder overheadkosten). In de nieuwe Wmo 2015 wordt een groter beroep gedaan op de hulp van familie, vrienden, buren en vrijwilligers. Voor 2015 heeft de gemeente geld opzij gezet voor de nieuwe taken. De gemeente moet hulp bieden als iemand niet zelf of met de hulp van zijn netwerk kan meedoen aan de samenleving. Ook als het geld op is. Hoe betaalt de gemeente de kosten om de nieuwe taken te organiseren?

9 De gemeente heeft eenmalig geld gekregen van het Rijk om de nieuwe taken goed te organiseren: het transitiebudget. Daarnaast houdt de gemeente tot 2018 een bufferbedrag aan, voor het geval het transitiebudget niet toereikend is. Hoe komt de gemeente aan kennis om dit alles te kunnen? De gemeente werkt al twee jaar samen met zorgaanbieders, cliënten, mantelzorgers en Wmoraden om zich voor te bereiden op de nieuwe taken. De gemeente gaat werken met dorpsteams. Daarin zitten mensen die kennis en ervaring hebben met de nieuwe taken. De Wmo-consulenten hebben ook ervaring met het voeren van het gesprek: wat kunt u zelf, wat kan uw omgeving, wat kunnen vrijwilligers, welke ondersteuning is (nog) nodig? Komen er meer mensen achter het gemeentelijk loket? Nee. Het Wmo-loket bij de gemeente blijft zoals het nu is. Wel gaat de gemeente werken met dorpsteams. Daarin nemen naast wmo-consulenten ook medewerkers van verschillende andere organisaties deel. Werkt de gemeente samen met de zorg? Ja, de Dongemond-gemeenten werken al twee jaar samen met zorgaanbieders, cliënten, mantelzorgers en Wmo-raden om zich voor te bereiden op de nieuwe taken. De Dongemond-gemeenten zijn Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem. Hoe werken gemeenten samen met zorgverzekeraars? Gemeenten worden landelijk vertegenwoordigd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG is regelmatig in gesprek met zorgverzekeraars en koepelorganisaties om te praten over de samenwerking. De Dongemond-gemeenten zijn ook regionaal via de gemeente Breda in gesprek met zorgverzekeraars over de samenwerking. Welke rol heeft de wijkzuster? De wijkzuster is de schakel tussen (medische) zorgverleners en de cliënt. De wijkzuster is in dienst van de zorgverzekeraar. Wat zijn gevolgen voor werknemers van zorgaanbieders in relatie tot de inkoop? Dat verschilt per zorgaanbieder.

10 Zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering en de manier waarop zij met hun werknemers omgaan. Kan de gemeente overal zorg inkopen? Ja. De Dongemond-gemeenten maken zoveel mogelijk samen afspraken met de zorgaanbieders. Onlangs (31 oktober) hebben de gemeenten met ruim 50 zorgaanbieders hierover contracten ondertekend. Wat zijn zorgcoöperaties en zijn die nodig? Een zorgcoöperatie is een initiatief van inwoners om de zorg in hun wijk of dorp te organiseren. Op die manier kunnen zij zorg organiseren die past bij het karakter van het dorp of de wijk. De gemeente is blij met deze initiatieven. Inwoners nemen met een zorgcoöperatie zelf de verantwoordelijkheid over hun leefomgeving. Met zorgcoöperaties kan zorg vaak goed en goedkoper worden georganiseerd. Komen er verschillen tussen de gemeenten? Ja. Er kunnen ook verschillen ontstaan tussen inwoners uit één gemeente. Iedereen krijgt wat bij zijn persoonlijke situatie past. Er wordt gekeken naar wat u nodig heeft. Persoonlijke situaties verschillen van persoon tot persoon. Zo kan de gemeente maatwerk leveren voor haar inwoners. Blijft er een mogelijkheid bestaan tot bezwaar en beroep? Ja. Uitgangspunt is overigens om samen een passende oplossing te vinden voor de zorg. Hoe worden de gegevens over zorg van gemeente geregistreerd? Doet iedere gemeente dat voor zich? Gemeenten in de regio onderzoeken samen welke systemen zij gaan gebruiken voor de registratie van gegevens. Gemeenten maken zoveel mogelijk gebruik van bestaande systemen. Zorgaanbieders moeten onderling gegevens kunnen uitwisselen.

11 Zorgaanbieders en gemeente hebben alleen informatie die nodig is om hun taak goed uit te kunnen voeren. Is er een tijdschema? Belangrijke data zijn: november 2014: het beleidsplan van gemeenten moet klaar zijn 1 januari 2015: gemeenten zijn verantwoordelijk voor de hulp aan mensen thuis 1 januari 2015: de overgangsregeling voor bestaande cliënten gaat in en loopt tot uiterlijk 1 januari 2016 of 1 januari 2020 (beschermd wonen).

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding Wet Maatschappelijke ondersteuning 2015 Begeleiding Begeleiding Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die meer informatie wil over begeleiding, in groepsverband of individueel. De nieuwe

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo)

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Het kabinet wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor is het belangrijk dat zorg en maatschappelijke ondersteuning zo dicht mogelijk

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Ondersteuning thuis Mensen

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET Folder Soorten PGB - 1 Over Uw Budget Mag ik mij even aan u voorstellen? Mijn naam is Rob Hansen en ben eigenaar van het bedrijf. Ik heb het bedrijf opgericht in 2004

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Wmo2015

Vragen en antwoorden over de Wmo2015 Vragen en antwoorden over de Wmo2015 Wat is de Wmo2015 en wat gaat er veranderen? De Wmo is de Wet maatschappelijke ondersteuning. De wet is er voor mensen die hulp nodig hebben om aan de samenleving te

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) In dit document vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen. U kunt zoeken door de toetsencombinatie ctrl-f te gebruiken en dan uw zoekwoord in te voeren in het zoekvenster bovenin uw scherm. Veelgestelde

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief die u van het CIZ heeft gekregen, waarin staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. We leggen uit hoe u de zorg ontvangt,

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Veelgestelde vragen & antwoorden zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Algemeen Wat verandert er? De zorg in Nederland wordt vanaf 2015 geregeld in vier wetten: De Wet langdurige zorg

Nadere informatie

Welkom WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Liesbeth Verhoeven Arie Sax

Welkom WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Liesbeth Verhoeven Arie Sax Welkom WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 Liesbeth Verhoeven Arie Sax 26 augustus 2019 Doel Burgers helpen om: om zo lang mogelijk zelfstandig thuis* te kunnen blijven wonen en deel te kunnen nemen

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief waarin staat dat u aanspraak kunt maken op zorg. We leggen hier uit wat de verschillende onderdelen van het indicatiebesluit

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Infoblad PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Na 1 januari 2015 blijft het pgb mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning. u Wat is een pgb? Een pgb is een persoonsgebonden budget dat ingezet

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in Utrecht

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in Utrecht Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in Utrecht Zelfstandig wonen en meedoen in Utrecht www.utrecht.nl Hebt u hulp bij het huishouden van de thuiszorg? een rolstoel of scootmobiel nodig? een pasje

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis

Ik heb hulp en ondersteuning thuis Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Voor mensen vanaf 18 jaar die ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren.

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf Wmo maatwerkvoorziening Dagbesteding en kortdurend verblijf Dagbesteding en kortdurend verblijf Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 5 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding Wmo maatwerkvoorziening Individuele begeleiding Individuele begeleiding Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 4 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen 7 Hoe meld ik me

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Een budget of zorg in natura In de brief met het indicatiebesluit staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. Hoe u de zorg ontvangt, kan per soort zorg verschillen en is afhankelijk

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) verpleging en verzorging Wat verandert er in 2015? De overheid wil de langdurige zorg toegankelijk, goed en betaalbaar

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz)

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Taken van de AWBZ (Rijk) naar de Wmo (gemeente). Wat verandert er? Vanaf 2015 gaan gemeenten taken uitvoeren die nu nog onder de AWBZ vallen: onder

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers Veranderingen Veranderingen zorg in en de en werk ouderenzorg Informatiebijeenkomsten [Naam 24 en bijeenkomst] 25 november [Datum] 2014 Jacqueline Poelen Jolande Schevers Programma 1. Voor welke zorg moet

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat betekent dat voor mij? De zorg is de afgelopen tijd ingrijpend veranderd. Maar u kunt nog steeds een gemeentelijk persoonsgebonden budget (pgb) krijgen uit

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Wet maatschappelijke ondersteuning Zorg goed voor elkaar Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen? Familie, vrienden,

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Wat gaat er veranderen? 4 Over de Wlz 4 Van ondersteuningsvraag tot passende zorg 6 Overgangsrecht 9 2. Standpunten van Ieder(in)

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan komt u misschien in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Actualiteiten en 2015

Actualiteiten en 2015 Actualiteiten en 2015 Hans van der Knijff 14 november 2014 Motieven voor het pgb Keuze zorgverlener die bij je past Werkwijze en taken in overleg vaststellen Flexibiliteit in inzet Hulp waar en wanneer

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Vragen van cliënten, familie en medewerkers en de antwoorden die zijn gegeven tijdens de Wmo-bijeenkomsten in september en oktober 2014

Vragen van cliënten, familie en medewerkers en de antwoorden die zijn gegeven tijdens de Wmo-bijeenkomsten in september en oktober 2014 Vragen van cliënten, familie en medewerkers en de antwoorden die zijn gegeven tijdens de Wmo-bijeenkomsten in september en oktober 2014 Vragen over indicatie en zorgzwaartepakket (ZZP) Hoe kom ik erachter

Nadere informatie

Actualiteiten en 2015

Actualiteiten en 2015 Actualiteiten en 2015 Hans van der Knijff 17 november 2014 Motieven voor het pgb Keuze zorgverlener die bij je past Werkwijze en taken in overleg vaststellen Flexibiliteit in inzet Hulp waar en wanneer

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis NAZORG NA ONTSLAG UIT HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft.

Nadere informatie

Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015

Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015 Zorgen over het keukentafelgesprek De bedoeling en werkwijze van het keukentafelgesprek in de Wmo AVI / VNG / 19 april 2015 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) is er op gericht dat gemeenten

Nadere informatie

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB).

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB). Roomweg 157 a 7523 BM Enschede www.uwbudget.nl T: 053-4316765 06-52554807 (nood) E: info@uwbudget.nl PGB-SERVICE UW BUDGET U W P A R T N E R V O O R H E T P G B Administratie- en advieskantoor voor mensen

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3Uw burgerservicenummer

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3Uw burgerservicenummer Waarom dit formulier? Heeft u zorg nodig? Dan kunt u een beroep doen op zorg die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt of

Nadere informatie

Programma 18 november 2014

Programma 18 november 2014 Programma 18 november 2014 19.30 uur Welkom voorzitter 19.35 uur Veranderingen in de zorg Henk Procé, gemeente 19.50 uur PGB 2015 in Zwolle 20.00 uur Veranderingen PGB Bianca van Venetiën SVB 20.30 uur

Nadere informatie

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 -

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - - 2 - Inhoud Heeft u hulp of zorg nodig? 4 Vier zorgwetten: welke wet regelt uw zorg? 4 Voor wie is de Wet langdurige

Nadere informatie

Informatie over zorg Gemeenten Rheden en Rozendaal januari 2017

Informatie over zorg Gemeenten Rheden en Rozendaal januari 2017 Informatie over zorg Gemeenten Rheden en Rozendaal januari 2017 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna niet meer de deur uit Wat kunt u doen om dit

Nadere informatie

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor AVI-cliëntenmonitor November 2014 COLOFON AVI cliëntenmonitor De AVI-cliëntenmonitor maakt

Nadere informatie

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht De zorgvraag in Nederland stijgt. De toename is zodanig, dat de overheid aangeeft de zorg anders te moeten organiseren. Anders houden we de zorg in Nederland

Nadere informatie

Veranderingen in de financiering van zorg

Veranderingen in de financiering van zorg Veranderingen in de financiering van zorg Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor alle cliënten van De Twentse Zorgcentra en hun wettelijk vertegenwoordigers. Waar gaat deze brochure

Nadere informatie

Tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Tevredenheid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heid over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De vragenlijst start hier 1. Volgens onze gegevens heeft u in / hulp bij het huishouden ontvangen. Hoe lang ontvangt u al hulp bij

Nadere informatie

Bewaarnumm er: samen veranderen door nieuwe wetten

Bewaarnumm er: samen veranderen door nieuwe wetten oktober 2014 Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers Bewaarnumm er: samen veranderen door nieuwe wetten Inhoud In dit bewaarnummer over de nieuwe wetten staan de volgende onderwerpen:

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Alles over uw rechten en plichten en de aanvraagprocedure binnen de Wmo 2015 Ondersteuning voor thuiswonende Hagenaars Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten

Nadere informatie

Uitvoering Wmo in 2015

Uitvoering Wmo in 2015 Uitvoering Wmo in 2015 Werkbijeenkomst gemeente Mill en Sint Hubert 11 september 2014 H.J. (Eric) van Maaren Beleidsadviseur Sociaal Domein Werkorganisatie CGM Beleidskaders Wmo 2015 Wettelijk beleid Gemeentelijk

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie