Maar de haas, die guit, ging doodgewoon uit! Hij nam een blad, legde dat, over zijn oren en werd niet nat!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maar de haas, die guit, ging doodgewoon uit! Hij nam een blad, legde dat, over zijn oren en werd niet nat!"

Transcriptie

1 Foei, wat een weer, bromde de beer. Ik blijf thuis, piepte de muis. De vos zei: Regen? daar kan ik niet tegen! t Is om te huilen, krasten de uilen. En dan die wind, zei het eekhoorns kind. t Is bar en slecht, tikte de specht. Maar de haas, die guit, ging doodgewoon uit! Hij nam een blad, legde dat, over zijn oren en werd niet nat!

2 Data om te onthouden noteer alvast op je kalender!!! Donderdag 1 november: Allerheiligen: Windekind gesloten! Vrijdag 2 november: Wapenstilstand 11/11: Windekind gesloten! 17 tem 25/11: Voorleesweek 26 november: Ouderavond: EHBO en reanimatie bij jonge kinderen (uitnodiging volgt nog) 29 november: Sinterklaas in Windekind Maandag 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019: Kerstsluiting Iedereen wereldburger De week van de opvoeding stond dit jaar in het teken van iedereen wereldburger. Sinds toen hangt er aan het onthaal een wereldkaart, en nodigden we ouders met niet-belgische roots uit om aan te duiden welk hun land van herkomst is. Dit leverde een boeiend plaatje op, en we vroegen aan deze ouders of ze iets wilden vertellen over hun herkomst, in dit Windekindnieuwsje. Zo kunnen we telkens één gezin aan het woord laten. Bedankt alvast aan wie hierop inging! En hopelijk volgen er meer. De eerste aan het woord: Ine Lenaerts, mama van Emre van de Wapperhandjes en Yunus van de Wipneusjes. Waar liggen je roots? Ik ben geboren in Chili, een zuidamerikaans land met een warm klimaat. Op de leeftijd van 4 maanden werd ik geadopteerd door Vlaamse ouders. Hoe ziet je gezin eruit? De papa, Mehmet, is van Turkse afkomst, en samen hebben we 2 kinderen, Emre en Yunus. Zij werden alle 2 hier geboren. Onze kinderen groeien op in een echt multicultureel gezin. Wij vinden dit heel belangrijk. Wij maken Limburger = wereldburger echt waar in ons gezin.

3 Welke taal spreken jullie thuis? Ik spreek Nederlands met de kindjes en Mehmet Turks. Welke binding heb je nog met je land van herkomst? Ik heb nog contact met mijn broer, hij is niet geadopteerd en woont nog in Chili, en ook met andere volwassenen die uit Chili geadopteerd werden. Mijn kinderen hebben eigenlijk geen contact met mijn Chileense familieleden. Ik probeer hier wel voor te zorgen. Zo komt mijn broer volgend jaar op bezoek. En verder is er elk jaar een Chilidag. Deze dag wordt ééns per jaar georganiseerd door ouders van geadopteerden. Zo komen wij allen nog eens samen want wij komen allemaal uit hetzelfde weeshuis. Nu heeft de eerste generatie al kindjes die hier geboren zijn. Het is fijn om ze bij elkaar te zien, allemaal verschillende gezinnen. Mijn kinderen begrijpen dit nu misschien nog niet maar binnen een paar jaar wel, denk ik. Dan zal het zijn van mama komt van Chili. Ook hoop ik ook over een paar jaar een reis te maken en met de kindjes naar Chili te gaan. Om de familie terug te zien en het land te bezoeken. Zijn er algemene verschillen tussen de manier van opvoeden in Chili en België? Dat weet ik eigenlijk niet. De families zijn er wel groter, en meestal worden kinderen dus gewoon thuis opgevangen, of door familieleden. Er bestaan wel crèches. Mis je Chili? Ik mis de Chileense zon, en ook mijn familie daar. Ik ben het land 2 keer gaan bezoeken, en het bevestigde mijn verlangen naar iets onbekend voor mij, maar iets dat toch altijd in mij heeft gezeten. Ik ben er niet opgegroeid, ik spreek de taal niet. Maar ben altijd net iets anders geweest. Is het Chileens bloed? Is het DNA? Ik weet het niet, en maakt ook niet veel uit. Ik heb het een plaats kunnen geven. Mijn zin in feestjes geven, graag tussen de mensen te zijn, gek zijn op de zon, graag lekker eten, dingen uitstellen tot morgen zal ik zeker van Chili hebben. Mijn gereserveerdheid, terughoudendheid, en het graag frieten eten heb ik zeker van België! En ik hou van dit alles evenveel, het maakt mij allemaal tot wie ik nu ben.

4 Wat zijn volgens jou de voordelen van een multiculturele opvoeding? Het maakt je rijker op cultureel vlak. Je bekijkt de verschillende culturen kritischer. Dat geef ik ook mee aan de kinderen. Dat ze niet gewoon een cultuur moeten volgen omdat het altijd zo is geweest. Neen, ze moeten vragen stellen. Waarom doen we dit zo, vanwaar komt dat gebruik, waarom doen de anderen dit niet zo? En wat is het beste voor mezelf? Mijn kinderen kunnen kiezen. Ze zijn niet Belg, Chileen of Turk, ze zijn het allemaal. Ze hebben het voordeel om alle positieve dingen te gebruiken van alle culturen. Ik hoop dat dat hun leven rijker maakt. Het is niet altijd gemakkelijker, maar ze zullen er bewuster mee omgaan. Heel erg bedankt, Ine, voor deze inkijk in je herkomst, in jullie gezin, en voor het delen van je mooie ideeën! Wijzigingen huishoudelijk regelement Vanaf 1 januari worden er enkele wijzigingen doorgevoerd in het huishoudelijk reglement. Kort samengevat: - Omwille de nieuwe wet op de gegevensbescherming moeten we duidelijker aangeven welke gegevens we verzamelen van elk kind en zijn gezin, en ook hoe we hiermee omgaan. - In het huidige reglement staat dat ouders de opvang éénzijdig kunnen beëindigen mits een opzeg van 1 maand. De organisatie kan dit ook (indien ouders de bepalingen van het huishoudelijk reglement niet naleven, en onder bepaalde voorwaarden), maar met een opzeg van 2 maanden. Vanaf 01/01/2019 brengen we dit gelijk: voor beide partijen wordt de opzegtermijn 1 maand. - Vanaf 01/01/2019 werken we met een boetesysteem indien kinderen na 18:25 worden gehaald (boete van 10,- per begonnen half uur). Na herhaaldelijke boetes kan de opvang stopgezet worden, aangezien de afspraken in het huishoudelijk reglement dan niet worden nageleefd.

5 Alle ouders krijgen binnenkort een brief met de precieze wijzigingen in het huishoudelijk reglement, en met de vraag om deze aanvullingen te ondertekenen voor akkoord. Bij vragen hierover kan je altijd terecht bij Sarah of bij Giselle. Voorstelling vrijwilligers De meesten hebben het wel gezien: onze oproep tot vrijwilligers in Windekind. We zijn op zoek naar mensen die onze vaste medewerkers willen en kunnen ondersteunen. Dat kan zitten in kleine dingen: met de kindjes op de mat spelen, mee het buitenspel begeleiden, mee gaan wandelen naar de dieren, een boekje voorlezen, een flesje geven, helpen bij de maaltijden, de keuken opruimen, Belangrijk om te weten is dat we een goed gesprek hebben met elke nieuwe vrijwilliger. Wat is hun motivatie, hoe kunnen we hen best inschakelen, welke tijd kunnen zij voor ons vrijmaken, ed. Van onze kant moeten wij hen ook belangrijke informatie meegeven, over afspraken in huis, over taken die zij wel en niet mogen opnemen. De veiligheid van de kinderen staat hierbij voorop! De vrijwilligers worden door ons verzekerd, maar krijgen verder geen vergoeding voor hun inzet. We zijn hen dan ook onze dank verschuldigd! Onze oproep naar vrijwilligers is nog vers, maar toch dienden zich al meerdere kandidaten aan! Sommigen komen wekelijks, anderen om de 2 weken... Sommigen blijven een uurtje, anderen een have of hele dag. De afspraken hierover kunnen veranderen. Een overzichtje van dit moment: - De Wiebelteentjes kunnen 1 dag per week rekenen op hulp van Katrien (start 26/10), en daarnaast komen Lieselotte (leerling in t Weyerke) en haar juffrouw Joke om de 2 weken om de kinderen te animeren gedurende een uurtje. - De Wipneusjes worden op woensdag ondersteund door Nadia en op maandag door Sonja. - De Wapperhandjes krijgen al enkele jaren éénmaal per week hulp van Katharina, zorggebruiker in t Weyerke, voor kleine huishoudelijke taken en om te spelen met de kindjes.

6 Tevredenheidsmeting 2018 In juni verspreiden we een tevredenheidsmeting onder alle ouders. Dit doen we om de 4 jaar: een grondige bevraging van alle facetten van onze werking, met één doel: werkpunten opsporen, en daar ook iets mee doen. We brengen jullie graag een overzicht van hetgeen we eruit haalden: - De algemene toon was zeer positief: ouders geven aan dat ze tevreden zijn over zowat alle aspecten van onze werking. Dat is heel erg fijn om te weten! Het motiveert ons team om zich verder dagelijks in te zetten. Ook fijn om te lezen dat het buitenspel en onze website met foto-verslagjes van de activiteiten erg geapprecieerd worden, want hier hebben we de afgelopen jaren extra op ingezet. - Hier en daar lazen we dat sommige ouders nog meer informatie willen over hoe hun kind zich voelt in de opvang. Dit hebben we nogmaals besproken met het hele team. We zijn ons allemaal bewust van de wens van ouders om dagelijks een uitgebreid verslag te krijgen over de dag en hoe het kind zich gedragen en gevoeld heeft. Waar mogelijk probeert men daaraan tegemoet te komen. Maar het is eigen aan een kinderdagverblijf dat als ouders samen toekomen, dit moeilijk is, ook omdat er ondertussen ook verder voor de kinderen gezorgd moet worden. We proberen nog iets duidelijker te communiceren via het boekje, maar weten dat ouders als mogelijk ook graag een woordje uitleg hebben. In elk geval: als de informatie voor jullie systematisch onvoldoende is, bespreek dit dan met de begeleidsters of met Annelies (stafmedewerker). - Een werkpunt zien we in onze communicatie over de ontwikkeling van de kinderen. Wij werken met ZIKO-vo, het kindvolgsysteem dat ook door Kind en Gezin gepromoot wordt. Dit wordt jaarlijks voor elk kind ingevuld en aan de ouders bezorgd. In het verleden deden we dat 2x per jaar (zo staat het ook nog in het huishoudelijk reglement), maar dat bleek niet haalbaar, en daarom lieten we alle ouders weten dat we overschakelden naar 1x per jaar. Alleen: we zijn niet duidelijk geweest wanneer dat dan voor het eerst zal zijn. Waarvoor onze excuses.

7 Vanaf nu doen we het als volgt: ouders mogen een Ziko-vo formulier met een overzicht van hoe het kind het doet op alle ontwikkelingsdomeinen verwachten rond de leeftijd van 1 jaar en 2 jaar. Als er een goede reden is om hiervan af te wijken, dan zal Annelies jullie dat laten weten. We kiezen er bewust voor om de Ziko-vo maar 2 keer in een Windekindcarrière in te vullen en mee te geven. Dit omdat we ervan overtuigd zijn dat we problemen in de ontwikkeling snel en spontaan vaststellen, ook zonder Ziko-vo. Ons begeleidsterteam heeft superveel ervaring met kinderen en ontwikkelingsprobleempjes, zij voelen aan wanneer iets zorgwekkend is of niet. Zij worden daarin ook intensief ondersteund door Annelies, opvoedkundige van opleiding. Ook Annelies kent alle kinderen, zij bespreekt met de begeleidsters kleine vragen en bezorgdheden, en volgt de ontwikkeling mee op. Als er zorgen of vragen zijn, neemt zij zelf contact met de ouders. En haar deur staat wagenwijd open voor ouders die met vragen zitten, hoe klein ook! Het invullen van de Ziko-vo zien we dus vooral als een manier om formeel feedback te geven aan ouders over de ontwikkeling. We willen dit beperkt houden vanuit de overtuiging dat het niet nodig is om teveel druk te leggen op de ontwikkeling van kinderen. We willen alle kinderen ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen in hun eigen tempo en op hun eigen wijze, want er komen later nog meer dan genoeg evaluaties en meetlatten op hun af. We laten kinderen graag kind zijn, maar houden zoals gezegd wel goed in het oog of er geen zorgwekkende vertragingen of andere problemen zijn. Hopelijk kunnen alle ouders zich hierin vinden. Heb je er vragen of opmerkingen: contacteer zeker Annelies of Giselle! Bouw stand van zaken De werken in onze achtertuin vorderen goed! Als alles vlot blijft verlopen zullen de Wipneusjes naar de nieuwe lokalen kunnen verhuizen tegen de zomer van 2019.

8 Samenwerking VZW Stijn We willen ook jullie als ouders op de hoogte stellen van lopende gesprekken tussen Windekind en vzw Stijn, over een intensieve samenwerking en mogelijks op termijn een toetreding van Windekind tot vzw Stijn. Vzw Stijn is een overkoepelende organisatie van meerdere dienstencentra voor personen met een handicap. Onder invloed van de evoluties in de zorgsector zetten zij de deur open om actief te worden in andere diensten: kinderopvang, ouderenzorg, jeugdzorg, Windekind is van zijn kant op zoek naar meer slagkracht, gezien de vele wijzigingen die er in de zorgsector aan de gang en op komst zijn. We willen nu én in de toekomst een sterk kinderdagverblijf zijn, waar de kwaliteit voorop staat. En dat ondanks de beperkte middelen die de overheid voorziet. Een intensieve samenwerking heeft als doel: gedeelde zorgen, gedeelde ervaring, gedeelde kosten, en zo meer middelen om bezig te zijn met waar het echt over gaat: de dagelijks zorg voor onze kinderen, en de kwaliteit waarmee we dit kunnen waarmaken. De gesprekken tussen beide organisaties zijn opgestart, en zullen wat tijd in beslag nemen. Ook als de plannen worden doorgezet, zullen er geen direct voelbare veranderingen zijn voor de kinderen, de ouders of de medewerkers. Windekind zou een steviger basis hebben om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, maar steeds met beperkte gevolgen op de werkvloer. Bij vragen, opmerkingen. één adres: 011 / Knutselbeleid in Windekind Kinderen en creativiteit, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Kinderen hebben een oneindige bron van creatieve energie en fantasie. Dit zie je in hun denkbeeldig spelen, in hun vaardigheid om uit het niets toch iets te creëren, de liedjes die ze zingen, de tekeningen die ze maken, hun nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te ontdekken,... Kinderen zijn vrij en zijn totaal niet bang om te fantaseren. Kinderen zijn creativiteit.

9 Is creativiteit belangrijk voor de ontwikkeling van een kind? Jazeker. Creativiteit voorziet een basis voor kinderen om het principe "probleem + oplossing" aan te leren. Creativiteit helpt kinderen om hun cognitieve en intellectuele vaardigheden uit te breiden. Door creatief te zijn, zullen kinderen een zin voor uniekheid ontwikkelen en zich daardoor goed in hun vel voelen. Allemaal belangrijke vaardigheden in het dagelijkse leven van een volwassene. Is elk kind creatief? Ja. Creativiteit is aangeboren. Maar creativiteit is niet automatisch hetzelfde als "talent" hebben. Niet elk kind heeft talent voor muziek, dans, schrijven, een instrument bespelen, kunst,... Toch zou elk kind de mogelijkheid moeten hebben om hieraan deel te nemen omwille van het plezier en de zelfontwikkeling. Laat je kind creatief zijn, stimuleer zijn verbeelding en zijn zelfexpressie, zonder te hoge verwachtingen te creëren. Is het resultaat van de creativiteit van de kinderen belangrijk? Neen, niet het resultaat maar het creatieve proces telt! Kinderen kunnen uren en uren schilderen en volledig één worden met het creatieve proces, zonder een idee te hebben van wat ze aan het schilderen zijn. Stimuleer dus het creatieve proces, niet het resultaat. Betrokkenheid Een kind dat betrokken is, wordt als het ware helemaal opgeslorpt in zijn activiteit: spelen met blokken, boetseren of puzzelen, luisteren naar een verhaal, met anderen praten,. Het is een heel aparte beleving die je van baby s tot volwassenen kan herkennen. Creatief zijn kan op allerlei manieren, het maakt niet uit hoe, het resultaat is niet belangrijk! Onze leeftijdsgroep is nog niet toe aan gecompliceerde werkjes, maar aan experimenteren onder aanmoedigende begeleiding. Dat daarbij de grove en fijne motoriek worden gestimuleerd, spreekt vanzelf, maar is geen doel op zich. Werkjes komen van het kind; volwassenen hebben een begeleidende rol. Wat is belangrijk? Actie, het plezier, de gelegenheid om zich te uiten, te ontdekken, zich motorisch te ontwikkelen, de individuele aandacht voor het kind, en de gelegenheid om er s avonds over te vertellen tegen de ouders.

10 Welke houding moet de begeleider aannemen? - openstaan voor kinderen, inspelen op wat zij aanbrengen, - kinderen vrij laten experimenteren (bijv. geen gekopieerde tekeningen), - verschillende materialen, kleuren aanbieden, - kinderen niet dwingen om deel te nemen, - niet dwingen om met materialen te werken die het kind niet leuk vindt, Wie bepaalt er dat kuikens geel zijn en appels rood? Kinderkrabbels: er is geen beginpunt en geen eindpunt! Uit: Gepeuter van Caroline Boudry en Michel Vandenbroeck en ZIKO (zelfevaluatieinstrument kinderopvang). Wat met knutselwerkjes bij feestdagen, in Windekind? Omwille van onze visie over het knutselen zorgen we niet voor persoonlijke afgewerkte producten, bijvoorbeeld een mooi afgewerkt paasmandje. We maakten met de begeleidsters de volgende afspraken; zij kunnen binnen deze grenzen zelf kiezen wat ze precies doen in de groep. - Kinderen mogen nog een persoonlijk werkje meenemen bij feestdagen, maar dit enkel voor kinderen die graag willen tekenen, verven, plakken, enz.. Hier moet rekening gehouden worden met onze visie over knutselen. Persoonlijke werkjes zijn niet altijd speciaal voor de gelegenheid gemaakt. Kinderen die geen tekeningen of knutselwerkjes maakten in de periode voor de feestdag (ziekte, afwezigheden), hebben er dan ook geen mee naar huis. - Er worden geen tekeningen of knutselwerkjes gemaakt voor de ouders van baby s. Zij kunnen dit zelf immers nog niet. -De groep kan een groot kunstwerk maken, samen met een aantal kindjes, en dit tentoonstellen in de groep of in de hal. -Alle kinderen kunnen bij moeder- en vaderdag een attentie voor mama of papa meenemen uit de poly (snoepje/chocolaatje) zodat de kinderen die geen tekeningen mee hebben toch thuis een cadeautje kunnen afgeven.

11 Zo zorgen we ervoor dat de begeleidsters geen tijd moeten steken in het afwerken van knutselwerkjes, of in het volledig maken van werkjes voor kinderen die dat zelf nog niet kunnen. De kleuterschool ligt nog in het verschiet. Kinderen tot 3 jaar moeten geen mooie werkjes afleveren, maar zijn vrij om creatief te zijn op eigen wijze. Wist je dat - Broekies (pampers) in onze kribbe niet altijd even handig zijn. Voor kinderen die nog niet met zindelijkheidstraining bezig zijn, vragen we om gewone pampers mee te geven. Anders moeten de begeleidsters tijdens het verluieren jullie kindje helemaal uit- en aankleden! Thuis, als het over één kindje gaat, valt dat mee, maar in een kinderdagverblijf ligt dat anders. Als je twijfelt, vraag het dan gerust aan één van de aanwezige begeleidsters. Zij helpen je hier graag mee verder. - je steeds op onze site kan kijken of er nog opvangdagen vrij zijn die je extra kan aanvragen aan iemand van het onthaal (mondeling, schriftelijk of via mail). - we het belangrijk vinden dat elk kindje, ook in de winter, als het kan, even buiten speelt. Vandaar vragen we om jullie kind een warm jasje, muts, sjaal, warme schoenen (laarsjes) en handschoenen mee te geven. - nu het wat frisser wordt, je altijd een warmere/dikkere slaapzak mag meegeven. - we graag wat reserveslaapzakken in huis zouden hebben. Dus heb je er op overschot, dan kan je er ons blij mee maken. En wij doen net als haas, die guit, en gaan gewoon uit. We doen onze regenjas en laarzen aan, nemen een paraplu en worden ook niet nat

Beste ouders, Veel leesplezier!

Beste ouders, Veel leesplezier! Beste ouders, De herfst is in het land. Nu beleven we nog mooie dagen, maar het zal niet lang duren vooraleer de regen, de koude en wind er zijn. We vinden het belangrijk dat elk kindje, ook in de winter,

Nadere informatie

Beste ouders, Weetjes

Beste ouders, Weetjes Beste ouders, De herfst is in het land is en de temperaturen dalen. We vinden het belangrijk dat elk kindje, ook in de winter, als het kan, even buiten speelt. Vandaar vragen we om jullie kind een warm

Nadere informatie

WINDEKINDNIEUWSJE HERFST 2016

WINDEKINDNIEUWSJE HERFST 2016 WINDEKINDNIEUWSJE HERFST 2016 Te onthouden data 31/10: Sluitingsdag: Brugdag 1/11: Sluitingsdag: Allerheiligen 11/11: Sluitingsdag: Wapenstilstand 19 tem 27/11: Voorleesweek 28/11: Lezing Leo Borremans

Nadere informatie

Windekindnieuwsje Carnaval 2017

Windekindnieuwsje Carnaval 2017 Windekindnieuwsje Carnaval 2017 Enkele afspraken opfrissen Laat je kindje bij het buitengaan van Windekind op de getekende voetjes op de grond staan. Voor alle veiligheid: zeker geen handjes op de schuifdeur!

Nadere informatie

Maandag 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019: Kerstsluiting

Maandag 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019: Kerstsluiting Te onthouden sluitingsdata 2019 noteer alvast op je kalender!!! Maandag 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019: Kerstsluiting Woensdag 20 maart: Sluitingsdag: vorming personeel Maandag 22 april: Paasmaandag

Nadere informatie

De laatste dagen van het jaar staan weer voor de deur, tijd voor een laatste update van de nieuwtjes voordat we in verlof gaan.

De laatste dagen van het jaar staan weer voor de deur, tijd voor een laatste update van de nieuwtjes voordat we in verlof gaan. Beste ouders, De laatste dagen van het jaar staan weer voor de deur, tijd voor een laatste update van de nieuwtjes voordat we in verlof gaan. We wensen iedereen een feestelijk, gezellig eindejaar! We hopen

Nadere informatie

In het kastje mogen al jouw spulletjes: jasje, Pampers, reservekleren (regelmatig nakijken op de maat en het seizoen!), flesjes,...

In het kastje mogen al jouw spulletjes: jasje, Pampers, reservekleren (regelmatig nakijken op de maat en het seizoen!), flesjes,... WELKOM OP DE AFDELING VAN DE BEERTJES. Kim, Katty en Mart zijn je vaste begeleidsters. Jouw tekentje is Dit zal ook op jouw kastje staan. HET KASTJE In het kastje mogen al jouw spulletjes: jasje, Pampers,

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Beste papa s en mama s, De laatste maand van het jaar is bijna afgelopen. Met behulp van twaalf verschillende leuke thema s hebben we bij Plantage een educatief

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Kinderdagverblijf d Engeltjes Hulststraat Lier Tel: 03/ Gsm: 0475/ Rek.nr. : BE

Kinderdagverblijf d Engeltjes Hulststraat Lier Tel: 03/ Gsm: 0475/ Rek.nr. : BE Infobrochure KDV d'engeltjes Kinderdagverblijf d Engeltjes Hulststraat 20 2500 Lier ouders@dengeltjes.be Tel: 03/290.82.53 Gsm: 0475/85.20.59 Rek.nr. : BE19 7310 2961 7812 Voorwoord: goed nieuws voor ouders!

Nadere informatie

Sluitingsdagen midden 2019: Verlofkaart voor de zomervakantie binnenbrengen voor 31 mei! Grootoudernamiddagen 2019 Nieuwe website

Sluitingsdagen midden 2019: Verlofkaart voor de zomervakantie binnenbrengen voor 31 mei! Grootoudernamiddagen 2019 Nieuwe website Sluitingsdagen midden 2019: Woensdag 1 mei (Feest van de Arbeid) Donderdag 30 mei (Onze Lieve Heer Hemelvaart) Vrijdag 31 mei Maandag 10 juni (Pinkstermaandag) Collectief verlof van vrijdag 12 juli t/m

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van

Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van. Tussen enerzijds: Kinderdagverblijf Windekind vzw, Nieuwstraat 100, 3550 Heusden-Zolder, vertegenwoordigd door Giselle Smeyers, directeur, hierna het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP

COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP COMPETENTIEPROFIEL BIJLAGE 3D-MAP Dit competentieprofiel is een (zelf)reflectiedocument betreffende het functioneren van de BIO op een bepaald moment. Het wordt ingevuld: 1) door de begeleider zelf tijdens

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven.

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Pit Groeihuis Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Aangeboden door 7.30-8.30 uur Brengen van de kindjes Ik maak je nog even mooi,

Nadere informatie

(Het volgende Praatpaaltje verschijnt op )

(Het volgende Praatpaaltje verschijnt op ) (Het volgende Praatpaaltje verschijnt op 28-01-2019) GOED GEDAAN! In les 8 van Goed gedaan staat het onderwerp Wat voel ik? centraal. De kinderen leren hun eigen emoties herkennen en benoemen. Er wordt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2016 Nr. 26

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2016 Nr. 26 Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2016 Nr. 26 Inleiding Hallo allemaal, Welkom zomer!! Heerlijk om weer langer en nog vaker buiten te spelen. We hebben weer een hoop ondernomen met de kinderen. In de

Nadere informatie

Augustus 2018 Welkom Een foto voor de fotodeur. Logeerkoffer mee

Augustus 2018 Welkom Een foto voor de fotodeur. Logeerkoffer mee Augustus 2018 Welkom 1 2 3 4 5 6 Logeerkoffer mee 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Een foto voor de fotodeur 27 28 29 30 31 1 2 26 Deze maand beginnen we weer met het VVE programma

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

ZORG & LEREN in de kleuterklas

ZORG & LEREN in de kleuterklas ZORG & LEREN in de kleuterklas Waar gaat het over? Als LEER kracht ben je druk bezig om kinderen van alles te leren. Velen denken dan aan tellen, schrijven, kleuren en vormen leren, Maar ook om zelfstandig

Nadere informatie

De eerste schooldag voor uw kapoen!

De eerste schooldag voor uw kapoen! De eerste schooldag voor uw kapoen! Binnenkort gaat uw kapoen voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter en voor u. Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: Zal mijn kindje wenen?

Nadere informatie

vlaamse dienst speelpleinwerk DNA 29 Talenten benoemen

vlaamse dienst speelpleinwerk DNA 29 Talenten benoemen 9 Talenten benoemen 10 We bieden hier een houvast om talenten te kunnen benoemen, waarbij we talenten opdelen in vijf talentgebieden. DE TALENTGEBIEDEN: 1. BEWEEG- EN EXPRESSIETALENT 2. TALENT VOOR ANDEREN

Nadere informatie

Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van

Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van. Tussen enerzijds: Kinderdagverblijf Windekind vzw, Nieuwstraat 100, 3550 Heusden-Zolder, vertegenwoordigd door Giselle Smeyers, directeur, hierna het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van

Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van Schriftelijke overeenkomst voor de opvang van. Tussen enerzijds: Kinderdagverblijf Windekind vzw, Nieuwstraat 100, 3550 Heusden-Zolder, vertegenwoordigd door Giselle Smeyers, directeur, hierna het kinderdagverblijf

Nadere informatie

De zomervakantie is in zicht! Ook voor de medewerkers van Windekind zal de vakantieperiode welgekomen zijn.

De zomervakantie is in zicht! Ook voor de medewerkers van Windekind zal de vakantieperiode welgekomen zijn. Beste ouders, De zomervakantie is in zicht! Ook voor de medewerkers van Windekind zal de vakantieperiode welgekomen zijn. Windekind heeft geen zomersluiting, en dat is voor de meeste ouders een echt voordeel.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

1. Ontdek jouw talenten!

1. Ontdek jouw talenten! 1. Ontdek jouw talenten! Omgaan met informatie 1. Zaken op een rijtje zetten 1 2 3 4 - Ik houd ervan om opgezochte informatie te ordenen - Ik ben goed in het omgaan met (zak)geld - Ik kan belangrijke en

Nadere informatie

Voor het eerst naar de kleuterschool

Voor het eerst naar de kleuterschool Voor het eerst naar de kleuterschool 1. Welkom EEN NIEUWE JUF VOOR J U L E S Welkom in de eerste kleuterklas! Je zal merken dat er van deze jonge kinderen al veel wordt verwacht. Toch willen we sterk

Nadere informatie

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas. adres. Huisarts + telnr.

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas.  adres. Huisarts + telnr. Entreeformulier Dit ben ik Naam leerling Geboortedatum Geboorteplaats Geboorteland Adres Telefoon thuis Telefoon werk Telefoon oppas E-mailadres Huisarts + telnr. Datum van invullen Ingevuld door Namen

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kleine-Ikke

Nieuwsbrief Kleine-Ikke Nieuwsbrief Kleine-Ikke December 2016 Jaargang 201 6, nummer 18 Inhoud Beste ouders 1 Sluitingsdagen 2015/2016 1 Beste ouders en verzorgers, Voor u ligt de nieuwsbrief van Kleine-Ikke. Via deze weg houden

Nadere informatie

Veel leesplezier en wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2018.

Veel leesplezier en wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig 2018. - December 2017 - Beste lezers, Van harte welkom bij de nieuwe editie van de Flegapost. Het nieuwe werkjaar is weer van start gegaan en wij hebben er ongelofelijk veel zin in om er met de redactie een

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2017 Jaargang:

Nieuwsbrief Juni 2017 Jaargang: Nieuwsbrief Juni 2017 Jaargang: 2016-2017 Belangrijke data in juni en juli Juni Juli 1 juni Sportdag ( gr. 1 t/m 4 vrij ) 3 juli Schoolreis groep 1 t/m 7 2 juni Margedag, leerlingen vrij 4 juli Maandopening

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten.

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Avondsport Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Locatie Praktisch Sport & beweging Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Zich op een sportieve manier

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Welkom in de kleuterklas. Schooljaar 2016/2017

Welkom in de kleuterklas. Schooljaar 2016/2017 Welkom in de kleuterklas Schooljaar 2016/2017 Groep 1/2a Juffrouw Saskia: ma, di, do en vr Groep 1/2b Juffrouw Carla: ma, di, do en vr Juffrouw Marijke: wo Groep 1/2c Juffrouw Marieke: ma en di Juffrouw

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Windekindnieuwsje Carnaval 2019

Windekindnieuwsje Carnaval 2019 Windekindnieuwsje Carnaval 2019 Enkele afspraken opfrissen Laat je kindje bij het buitengaan van Windekind op de getekende voetjes op de grond staan. Voor alle veiligheid: zeker geen handjes op de schuifdeur,

Nadere informatie

Beste ouders, Te onthouden data

Beste ouders, Te onthouden data Beste ouders, Bij het lezen van dit Windekindnieuwsje zal de zomervakantie reeds gestart zijn. Ook voor de medewerkers van Windekind zal de vakantieperiode welgekomen zijn. Zij nemen afwisselend enkele

Nadere informatie

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS-

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- AANBOD Ik ken de waarden en normen van het kinderdagverblijf Ik doseer de info die we aan ouders geven over verschillende contactmomenten Ik evalueer

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Hallo allemaal, De winter was af en toe prachtig maar de dagen worden alweer langer en de vogels horen we alweer fluiten! Heerlijk de lente is in aantocht! Veel leesplezier! Team

Nadere informatie

Intakeformulier leerling gr. 3 t/m 8

Intakeformulier leerling gr. 3 t/m 8 Intakeformulier leerling gr. 3 t/m 8 Persoonlijke gegevens kind Naam : Geb.datum : (dd-mm-jj) m/v Adres : Postcode / Woonplaats : Telefoon: Gezinsituatie Hoe is de samenstelling van het gezin?.. Wat is

Nadere informatie

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder BROEK POLDER Jaarverslag 2017 Broekpolder INHOUDSOPGAVE INLEIDING JEUGD- EN JONGEREN Knutsel de frutsel middag Spel op Straat Kids ART Kids FUN Spelinloop Jongerencentrum Inside5 Bouwstad Ambulant jongerenwerk

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 68 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Voor U ligt een informatieboekje van Kinderopvang Tjil!.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje? 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang? 6 Hoeveel kost kinderopvang? 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider

Nadere informatie

Kind in Beeld. Kinderopvang

Kind in Beeld. Kinderopvang Kind in Beeld Kinderopvang Inhoud Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje 4 Waarom breng ik mijn kindje naar de kinderopvang 6 Hoeveel kost kinderopvang 8 Legende Prijs Inkomen Kindje Begeleider Dagen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

VACATURES Shalom Creatief

VACATURES Shalom Creatief VACATURES Creatief Atelier zoekt 2 rechterhanden Creatief bezig zijn voor ca. 4 uur per week Ben je actief met hout of kan je goed schilderen? Dan zijn wij op zoek naar jou. We zoeken twee actieve, creatieve

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2018

Nieuwsbrief Maart 2018 Nieuwsbrief Maart 2018 Beste ouders/verzorgers, Nieuwe Stagiaire: Wij hebben een nieuwe stagiaire op de groep. Haar naam is Imane, 17 jaar oud. Ze doet de opleiding pedagogische medewerker niveau 4. Ze

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Peuterspeelgroep Op de Wip

Jaarverslag 2014 Peuterspeelgroep Op de Wip Jaarverslag 2014 Peuterspeelgroep Op de Wip Voorwoord Kinderopvang Op de Wip is nu twee jaar open en we kijken met veel plezier en tevredenheid terug naar afgelopen jaar en het jaar daar voor. We zijn

Nadere informatie

Peppelinfo december 2015, nummer 4

Peppelinfo december 2015, nummer 4 Peppelinfo december 2015, nummer 4 Beste ouders, Ondertussen hebben we een mooi Sinterklaasfeest gevierd, georganiseerd samen met Talentrijk. Beide OR-en hebben een mooi programma gemaakt wat past bij

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers,

Beste ouders/verzorgers, INTAKEFORMULIER Parel 9 t/m 12 School Alex Beste ouders/verzorgers, Dit intakeformulier is bedoeld om die informatie te verkrijgen die wij nodig hebben om nieuwe kleuters zo goed mogelijk op te vangen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Schriftelijke Overeenkomst kinderdagverblijf t Knuffeltje

Schriftelijke Overeenkomst kinderdagverblijf t Knuffeltje Schriftelijke Overeenkomst kinderdagverblijf t Knuffeltje 1. Contracterende partijen DE ORGANISATOR FV t Knuffeltje Carry Steenssens Dorpstraat 7 9130 Kieldrecht GSM: 0472/48.55.11 Email: tknuffeltje@hotmail.com

Nadere informatie

Werkbezoek Knuffelboom XL. #Zorglokaal #Inspiratiedagkinderopvang

Werkbezoek Knuffelboom XL. #Zorglokaal #Inspiratiedagkinderopvang Werkbezoek Knuffelboom XL #Zorglokaal #Inspiratiedagkinderopvang www.vvsg.be/samenleven-gezin-welzijn/publiekezorg Ann Van de Cauter VZW KINDERDAGVERBLIJF UZ GENT DE KNUFFELBOOM Voorstelling en pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Fotolink: alleen voor ouders, sorry

Fotolink: alleen voor ouders, sorry Vanuit de trein met het uitzicht op. de laptop, onderweg naar een bijeenkomst over hoe kan het ook anders de veranderingen in de kinderopvang schrijven wij voor jullie deze nieuwsbrief Veel leesplezier

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT:

NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL ACTIVITEIT: ADRES: Kinderopvang Knuffel Machteld Versweyveld Columbiastraat 231 2030 Antwerpen NAAM ORGANISATIE: KDV DE KNUFFEL CONTACTGEGEVENS: 035413154 KDV.knuffel@stad.antwerpen.be ACTIVITEIT: TREFWOORDEN: VOORTDUREND

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.:

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.: naam: mijn agenda klas: nr.: tweede graad Dit ben ik Ik ben Mijn adres is Ik ben geboren op / / Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn tweede adres

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Intakeformulier nieuwe kleuter

Intakeformulier nieuwe kleuter Intakeformulier nieuwe kleuter Persoonlijke gegevens kind Naam : Geb.datum : (dd-mm-jj) m/v Adres : Postcode / Woonplaats : Telefoon: Gezinsituatie Hoe is de samenstelling van het gezin?.. Wat is de plaats

Nadere informatie

Windekindnieuwsje Carnaval 2015

Windekindnieuwsje Carnaval 2015 Windekindnieuwsje Carnaval 2015 Beste ouders, Dit is een bijzondere uitgave van de Windekindnieuwsjes, en we raden u zeker aan hem door te lezen. We kunnen immers eindelijk met concreet nieuws komen over

Nadere informatie

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters

Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 2017 Moeder-Taal Info voor vrijwilligsters 1 WAT IS MOEDER-TAAL? 3 2 JOUW TAAK ALS VRIJWILLIGSTER? 4 3 INFORMATIE EN TIPS VOOR VRIJWILLIGSTERS 5 4 ONDERSTEUNING 7 4.1 VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST FOUT! BLADWIJZER

Nadere informatie

Ieder gezin krijgt een papieren versie van de flyer aan het begin van het schooljaar. De flyer zal ook op de website geplaatst worden.

Ieder gezin krijgt een papieren versie van de flyer aan het begin van het schooljaar. De flyer zal ook op de website geplaatst worden. Beste kinderen, ouder(s) en verzorger(s), Basisschool Buurse wil graag het talent van ieder kind optimaal tot ontwikkeling brengen. In het leerstofaanbod komen we hier voor een groot deel al aan tegemoet.

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Vrije tijd. Studio58 & omgeving December 2018

Vrije tijd. Studio58 & omgeving December 2018 Studio58 & omgeving December 2018 Studio 58 Beukenstraat 58 4462TT Goes 0113 228575 (als je iets wilt doorgeven vóór of tijdens eethuis of activiteit) Aanmelden voor alle activiteiten via: goes@vrijetijd.gors.nl

Nadere informatie

Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas.

Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas. Infoavond Beste ouders, Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas. Vol enthousiasme kijken we ernaar uit om dit schooljaar

Nadere informatie

Een dagje in de kleuterschool

Een dagje in de kleuterschool Een dagje in de kleuterschool *Parkeren doen we op de parking Achter Kennes. Welkom vanaf 8.30u.... de kleuters en hun ouders komen binnen langs de zwarte poorten 1 en 2 aan de parking achter de parochiezaal

Nadere informatie

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang Kleine Mensen Grote Wensen Voor de betere kinderopvang Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang van kinderen van 0 tot

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 9 Thema: Oranje! Maandag 24 oktober. Vandaag is Milan kapitein. De kleuters vertellen een beetje. Anderen luisteren. Over de brandweer, wordt niks meer gezegd. Voorlopig

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie

AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie AMIF proeftuinen duurzame kwalitatieve kleuterparticipatie Gent Samen door de schoolpoort Antwerpen Een goede start Voorstelling voorschools traject Voorschools traject (2017 2018) Waarom? Ondersteunen

Nadere informatie

Kinderopvang. Pimpernelleke. Matenstraat 185 a/b. 2845 Niel GSM: 0478/08 16 66. Tel: 03 888 02 87. Rek: BE18973072782265

Kinderopvang. Pimpernelleke. Matenstraat 185 a/b. 2845 Niel GSM: 0478/08 16 66. Tel: 03 888 02 87. Rek: BE18973072782265 Kinderopvang Pimpernelleke Matenstraat 185 a/b 2845 Niel GSM: 0478/08 16 66 Tel: 03 888 02 87 Rek: BE18973072782265 Email:pimpernelleke.niel@hotmail.com Web:niels-pimpernelleke.be Reglement Inschrijving

Nadere informatie

Leonardo evaluatie. Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo. Sterre Roelofs

Leonardo evaluatie. Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo. Sterre Roelofs Leonardo evaluatie Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo Sterre Roelofs 19-05-2017 Onderzoeksdoel en - opzet Doel Het beantwoorden van de vraag Wat vinden ouders

Nadere informatie

Speel je met ons mee?

Speel je met ons mee? Nieuwsbrief start schooljaar 2017-2018 Speel je met ons mee? Leren door te spelen, spelen met elkaar, spelen en zo leren, leren van elkaar! Jos en Fientje, de figuurtjes van ons vorig jaarthema, zijn als

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan Beselare 057/

Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan Beselare 057/ Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan 4 8980 Beselare 057/46 64 56 Beste ouders, Binnenkort mag uw kindje naar school. We willen u graag even onze school voorstellen. - Welke gezichten zijn er allemaal?

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Welkom in de Juleskes klas

Welkom in de Juleskes klas Welkom in de Juleskes klas De eerste schooldag voor uw kapoen! Uw kapoen komt voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter én voor u! Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: zal

Nadere informatie

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE

WeLkOm In HeT KlAsJe VaN. JuF MeLaNiE WeLkOm In HeT KlAsJe VaN JuF MeLaNiE Dag vriendjes en vriendinnetjes, mama s, papa s Het is bijna zover! Een speciale dag voor jullie klein kapoentje. Jullie kleuter mag voor het eerst of weer naar school.

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

MOUW DANSTHEATERVOORSTELLING VOOR DE ALLERJONGSTEN VAN 18 MAANDEN TOT 4 JAAR

MOUW DANSTHEATERVOORSTELLING VOOR DE ALLERJONGSTEN VAN 18 MAANDEN TOT 4 JAAR MOUW DANSTHEATERVOORSTELLING VOOR DE ALLERJONGSTEN VAN 18 MAANDEN TOT 4 JAAR INHOUD Theater De Spiegel 3 Mouw 3 Enkele leuke activiteiten 1. Een sokpop maken 4 2. Iedereen is een ster 5 3. Spelen met kleren

Nadere informatie

1. Ouders en jij: opvoedingspartners

1. Ouders en jij: opvoedingspartners 1. Ouders en jij: opvoedingspartners Ouders die jouw opvang kiezen, vertrouwen je hun kostbaarste bezit toe. Jij voedt hun kinderen mee op tijdens hun belangrijkste levensjaren, een mooie taak! EEN GOEDE

Nadere informatie