DE GOTISCHE PERIODE n.chr.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE GOTISCHE PERIODE 1150-1450 n.chr."

Transcriptie

1 DE GOTISCHE PERIODE n.chr KLASSIEKE OUDHEID Vroeg Christelijk Vroege ME Karolingisch Byzantijns Ottoons Romaans Gotiek

2 Hst. 3 Steden en Kathedralen: Gotiek in de 13 e en 14 e eeuw

3 Middeleeuwse stad: In 12 e en 13 e eeuw is er een snelle groei van de steden. Economie verschuift van plattelandseconomie naar economie van ruilhandel. Burgerij komt op. Krijgt naast de Adel en de kerk ook zeggenschap. Kloosters vestigen zich in de stad. Kloosterlingen geven onderwijs, verzorgen zieken in ruil voor giften.

4 Gotiek Vanuit de in de Frans Romaanse periode ontstaat de Gotiek. Gotiek= scheldwoord van kunstschrijvers uit de Renaissance.> Barbaars>Goten Naast BK (bouw kathedralen en steden) ontwikkelt zich de: SK (wordt meer zelfstandig Grafische kunst (houtsnedes, kopergravures) komt op BHK groeit en ontplooit zicht

5 Gotiek De steden brengen veel nieuws: Middenstanders burger gevoel (kerk richt zich ook meer op burgers) Nieuwe bestuursvormen Rijkdom (men had geld voor mooie dingen) Mooie dingen werden door kundige ambachtslieden (Gilden) gemaakt.

6 Gotiek Kruistochten brachten veel nieuwe producten (bijvoorbeeld papier maar ook muziekinvloeden) De adel en de kerk moesten macht inleveren. Bevolking c.q. burgers namen niet alles meer zomaar aan.

7 Notre-Dame te Reims In late M.E. staat de kerk centraal (letterlijk en figuurlijk). Niet alleen voor de mis maar ook markten, rechtspraak, feesten en processies. Kathedralen zijn voor zowel bisschoppen als de stad zelf enorme prestige objecten.

8 De troubadour hofmuzikant die langs de hoven reist adellijke komaf, opleiding in klooster, Gregoriaans en oosters muziek combi. Minnelieden belangrijk onderdeel repertoire. Is het bezingen van de Hoofse liefde. D ardant désir

9 DE STRAAT:

10 De vaganten: Straatartiesten die van stad naar stad trekken. Laag aanzien. Zouden niet deugen. Oude traditie. Bij Romeinen al populair. Raken in verval door komst Christelijke kerk. Kerk veroordeelt deze vorm van vermaak.

11 Mirakelspelen, passiespelen en wagenspelen: Manier om m.b.v. theater de liturgie aan het gewone volk over te brengen. In 1 e instantie in Kerk, later groots opgezet op pleinen en straten buiten de Kerk. Wagenspelen zijn soort theateroptocht. Feest maar ook bezinning.

12 De bedelorden:

13 Fransiscus van Assisi Kloosterorden vestigen zich in steden. O.a. Fransiscanen en Dominicanen. Orden volgen gedachtegoed Bernardus van Clairvaux = sober, geen luxe Fransiscanen volgen regels van Fransiscus van Assisi = naar voorbeeld Christus, sober en eenvoudig.

14 Interieur kapel San Francesco, Assisi, Italië Gotische architectuur in Italië minder aanwezig. Reden; warm klimaat. Grote ramen betekend meer warmte (broeikas). Idealen Fransiscus minder makkelijk te rijmen met uitbundige Gotisch bouwstijl. Bouwstijl meer Romaans. I.p.v. grote gebrandschilderde ramen wordt er meer met fresco s gewerkt.

15 Christus als voorbeeld; het leven van Fransiscus van Assisi: Werkterrein was niet de Kerk maar de straat. Zingt als een troubadour over de schoonheid van Gods schepping. Benadrukt de menselijke kant van het leven van Christus. Afbeeldingen van Christus krijgen ander karakter. Niet meer oordelend als rechter maar als mensenzoon Thema s als geboorte en dood van Christus worden populair.

16 De eerste Universiteiten: Nieuwe orden zoals de Fransiscanen noemen we bedelorden. In ruil voor giften geven zij o.a. onderwijs. Vanuit deze kloosterorden ontstaan de eerste Universiteiten zoals b.v. in het Quartier Latin in Parijs.

17 De eerste universiteiten: Universiteiten richten zich op beschrijving en verklaring van de schepping. Thomas van Aquino verbindt Griekse denkbeelden van Aristoteles met theologische opvattingen. Aristoteles: gaat uit van de materie, van het waarneembare (wetenschap). Theologie: gaat uit van het immateriële, het niet waarneembare (geloof). Goddelijke gaat schuil achter materiële wereld. Deze denkwijze vertaalt zich in late M.E. naar de Kunst. De zichtbare wereld mag weer worden afgebeeld.

18 DE GOTISCHE PERIODE BHK

19 Gotiek De gotische kathedraal is een eenheid Alles vult elkaar aan Geleidelijke ontwikkeling van stram naar bewegelijk. Ideoplastisch > Fysioplastisch Belangrijkste BHK bij de portalen

20 Gotiek Vroege periode / midden periode / late periode Figuren zien eruit als boomstammen Figuren zijn bijzonder statisch,vertikaal gericht, emotieloos, bewegingloos De beelden zijn niet vrijstaand (architectuur gebonden) Niet naar de waarneming maar naar de fantasie (fabeldieren, gedrochten en gefantaseerde duivels.

21

22

23

24

25

26 Gotiek Vroege periode / midden periode / late periode Wat levendigere houding d.m.v. Draaiing van het hoofd Knieën worden onder gewaad zichtbaar Plooival van kledij Door plooival komen de beelden iets meer los van het gebouw

27

28 Gotiek Vroege periode / midden periode / late periode Beelden worden nog losser Volgen niet meer de vorm van een zuil Ze staan voor de muur > vrijstaand Emoties zijn nu te zien op de gezichten Natuurlijke houdingen met gevoel S-bocht houding bij figuren

29 Gotiek Vroege periode / midden periode / late periode Kerkelijk christelijke figuren, maar ook Grafmonumenten voor rijken/ adel Geen anonieme beeldhouwers meer Italië: Niccolo Pisano Bourgondië: Claus Sluter:

30

31

32

33

34

35

36 DE GOTISCHE PERIODE BK

37 Gotiek Kerk als status symbool (=grotere kerken) voor: passend eerbetoon voor God. Trekpleister voor burgers en pelgrims. Behalve plek voor de mis ook gebruikt als marktplaats, plek waar men recht sprak. Omhoogstrevend karakter (dichter bij God) Ontstaan van Gilden. (b.v. bouwmeesters, beeldhouwers, houtsnijders, metselaars, schilders etc., het zijn eigenlijk vakverenigingen, meester/ gezel relatie)

38 Gotiek Grotere kerken bouwen had problemen: Door de hoeveelheid zuilen kon je weinig zien Koepelgewelf,was niet geschikt voor het lange middenschip van de Basilica Tongewelf veel te zware muren Kruisgewelf was een betere mogelijkheid Kruisribgewelf was de beste oplossing

39

40

41

42

43

44 Gotiek Ramen en andere openingen: Spitsboog : Sterker Variabel in hoogte en breedte

45

46

47

48

49

50 Gotiek Frankrijk Duitsland Italië Nederland

51

52

53

54

55

56

57 Gotiek Frankrijk Duitsland Italië Nederland

58

59

60 Gotiek Frankrijk Duitsland Italië Nederland

61

62

63

64 Gotiek Frankrijk Duitsland Italië Nederland

65

66 Het Plein:

67 Giotto: De bewening, Arena-kapel, Padua In Italië ontwikkeld zich de waarheidsgetrouwe uitbeelding van de mens èn de natuur vanaf eind 13 e eeuw. Giotto is de eerste schilder die Bijbelse figuren weergeeft als mensen van vlees en bloed. In De bewening besteedt Giotto erg veel aandacht aan gezichtsuitdrukkingen en compositie. De detaillering in de lijst is opvallend. Het lijkt net echt marmer. Geeft de compositie extra effect van ruimtelijkheid, alsof je door een raam kijkt.

68 Piazza del Campo, Siena, Italië Stadhuis is hier centrum van de stad, het palazzo publico. Inwoners aantal steeg enorm in late M.E., veel hoogbouw om inwoners te kunnen vestigen. Des te opvallend is ruimte voor groot plein het Piazza del Campo. Plein onderverdeeld in negen segmenten. Vertegenwoordigen de Nove ; het stadsbestuur. Uit hele planning van stad en plein spreekt trots burgerij. Niet vorst of Kerk is aan de macht, maar de burgers hebben het voor het zeggen.

69 Het goede bewind fresco van Ambrogio Lorenzetti De nove laten schilder Lorenzetti 2 fresco s schilderen in de vergaderzaal. 1 met gevolgen goed bewind, 1 met gevolgen slecht bewind. zeer precieze weergave van alledaags leven. fresco s moeten bestuur er constant op wijzen wat hun verantwoordelijkheid is en wat de gevolgen kunnen zijn van hun beslissingen.

70 De Kathedraal:

71 Kathedraal van Reims Een van de meest zuivere voorbeelden van Gotische bouwkunst Geen massieve muren zoals bij oudere Romaanse kerken maar open gevels met veel vensters en openingen. bevolking betaald mee aan bouw door belasting te betalen. Gilden geven giften. Vorm van sponsoring want in ruil voor giften willen ze dat hun wapen of naam in bijvoorbeeld een gebrandschilderd raam wordt verwerkt.

72

73

74 Notre Dame, Parijs In gotiek zijn dragende muren vervangen door skeletbouw van spitsbogen. Skeletbouw maakt het bouwen van zeer hoge gebouwen mogelijk. Luchtbogen en steunberen leiden druk van het gewelf af. Muren dragen niet meer al het gewicht dus grote vensters zijn mogelijk.

75 God is licht:

76 Gebrandschilderd raam in de kathedraal van Chartres Gebrandschilderde ramen zijn zeer geschikt om Gods woord te verbeelden. Gaven het effect alsof God zelf tot de gelovigen sprak. honderden stukjes gekleurd glas in raamwerk van loodstrips die de contouren van de voorstelling volgen.

77 Gebrandschilderde ramen te Chartres, Beeldhouwwerk te Reims en Fresco s te Assisi. De verbeelding van het evangelie (het leven van Christus) is een veelvoorkomend thema in de Kunst. Deze verbeelding wordt ook wel plaatjesbijbel genoemd voor de arme en ongeletterde gelovigen.

78 Het Koor:

79 Zicht op het koor vanuit het middenship. Het koor is het belangrijkste deel van de kerk. Hier speelt zich rond het altaar de liturgie af. Latijn blijft de voertaal binnen de kerk. Langzaamaan ontstaat het liturgisch drama. Een soort toneelstuk die de eredienst ook voor het gewone volk begrijpelijk moet maken.

80 Musica mundana, Musica Humana: Vanuit de theologie en muziektheorie ontstaat de idee van de Hemelse muziek; de musica mundana. Deze hemelse muziek werd het dichts benaderd door de menselijke stem; de musica humana. Muziekinstrumenten zijn minder geschikt om de geest van God te laten klinken dan de menselijke stem.

81 Polyfonie: Meerstemmige muziek die het mogelijk maakt meer emotie toe te voegen aan de gezongen teksten. Kapelmeesters Notre Dame van Parijs ontwikkelen de Polyfonie. Zij introduceren contratenoren naast de melodielijn van de Gregoriaanse tenorstem de cantus firmus. Videront Omnes is voorbeeld van polyfoon muziekstuk.

82 twee componisten:

83 La messe de Nostre Dame Meerstemmigheid (polyfonie) is verder opgevoerd. Mis opgedragen aan Maria, geschreven voor 4 stemmen en kan worden toegeschreven aan 1 componist; Guillaume de Mauchat die tevens cantor is van de Notre Dame te Reims Kenmerkt zich door hechte eenheid.

84 Agnus Dei Elke mis bestaat uit vaste onderdelen; het Kyrie, Gloria, Credo en Agnus Dei. Agnus Dei vormt de afsluiting van de mis. In la messe de Nostre Dame zijn de zangpartijen zeer complex. Ze lijken als het ware aan te sluiten bij de herhalingen, variatie, ritme en lijnenspel van de architectuur van de kathedraal in Reims.

85 Francesco Landini Belangrijkste musicus Trecento-muziek. Trecento is de Italiaanse benaming voor de 14 e eeuw. Landini schreef niet voor de kerk maar combineerde de traditie van de troubadours met de polyfonie. Hij is te vergelijken met hedendaagse popmuzikant; schreef eigen teksten en muziek en voerde ook het liefst zelf uit. Repertoire bestaat vnl. uit madrigalen en ballate.

86 Trecento Landini, Giotto, Lorenzetti en Dante zijn kunstenaars uit het Trecento. Landini zet als eerst componist teksten van Dante op muziek. Kunstenaasr van het Trecento zijn wegbereiders van de Renaissance.

87 DE GOTISCHE PERIODE SK

88 Gotiek SK Staat in dienst van het geheel: Fresco s Gebrandschilderde ramen (glas-en-lood) Grote schilderijen bij het altaar Onderwerpen uit: De Christelijke leer De bijbel Onderwerpen wel in eigen tijd geplaatst (plaats+kleding)

89

90 Gotiek Vroege periode/ Midden periode/ Late periode: Stram ideoplastisch Figuren niet echt menselijk Figuren emotieloos Meestal goudkleurige achtergrond Achtergrond geen diepte Kleding hoekig, strak, plat.

91

92

93

94

95 Gotiek Vroege periode/ Midden periode/ Late periode: Overgang van strak ideoplastisch naar fysioplastisch Nog wel een gouden achtergrond Dikke omtrekslijnen Nieuw zijn golvend haar en plooien in gewaden.

96

97

98

99 Gotiek Vroege periode/ Midden periode/ Late periode: Fysioplastisch door S-bocht houding, draaiing en beweging Figuren worden plastischer (meer dikte/volume in lichaamsdelen) Belangstelling voor gefantaseerde landschapsachtergronden en ruimtelijkheid. Wereldse onderwerpen (Portretten van..) Van losstaande figuren naar overlapping Cimabue en Giotto zijn bekende schilders uit de 13 de eeuw.

100 Gotiek Vroege periode/ Midden periode/ Late periode: Van losstaande figuren naar overlapping Achtergrond bestaat uit rotsen, bomen en een blauwe lucht Cimabue en Giotto zijn bekende schilders uit de 13 de eeuw. Schilderingen nu voor eerst op houten panelen

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113 samenvatting In late M.E. verschuiving van statische agrarische plattelands samenleving naar stedelijke cultuur gebaseerd op ruilhandel. Invloed verstedelijking ook op religieus terrein. Kathedralen niet alleen voor geloof maar ook prestige objecten voor de stad (statussymbool). Bedelorden actief. Eerst als rustplaatsen en toevluchtsoord voor pelgrims, later in de steden als plek waar onderwijs wordt gegeven en zieken worden verzorgt. Verspreiding van het geloof bleef altijd een belangrijke taak. bouw kathedralen en bedelorden worden bekostigd door burgerij. Geloof wordt in meer begrijpelijkere taal worden verkondigt (voor burgers). Christus krijgt menselijker gezicht accent verschuift van angst voor laatste oordeel naar leven en dood van Christus. Streven naar natuurgetrouwe afbeelding wint terrein.

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 3: Steden en kathedralen

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 3: Steden en kathedralen Samenvatting Kunst Hoofdstuk 3: Steden en kat Samenvatting door S. 1732 woorden 21 april 2015 8 7 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling Gotiek in de dertiende en veertiende eeuw De middeleeuwse

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Goddelijke orde

Hoofdstuk 2: Goddelijke orde Samenvatting door een scholier 1773 woorden 25 januari 2006 6 2 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling Hoofdstuk 2: Goddelijke orde X Romaans in de 11e en 12e eeuw Pelgrimages: bezoek aan het

Nadere informatie

Goddelijke orde & Steden en Kathedralen

Goddelijke orde & Steden en Kathedralen Samenvatting door een scholier 2557 woorden 23 april 2006 4,5 11 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling Goddelijke orde & Steden en Kathedralen Europa was in de elfde en twaalfde eeuw heel uitgestrekt

Nadere informatie

Samenvatting CKV Drie steden en kathedralen, gotiek in de 13e en 14e eeuw

Samenvatting CKV Drie steden en kathedralen, gotiek in de 13e en 14e eeuw Samenvatting CKV Drie steden en kathedralen, gotiek in de 13e en 14e eeuw Samenvatting door een scholier 2572 woorden 1 oktober 2005 6 22 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling 3 STEDEN EN KATHEDRALEN,

Nadere informatie

Kenmerken items Middeleeuwen: BOUWKUNST

Kenmerken items Middeleeuwen: BOUWKUNST Kenmerken items Middeleeuwen: BOUWKUNST Onderdelen plattegrond kerk plattegrond heeft de vorm van een kruis koor (absis) op het oosten (komt de zon op= verrijzenis Christus) Kenmerken Romaanse kerk Geometrische

Nadere informatie

Samenvatting door L woorden 15 mei keer beoordeeld. Hoofdstuk 2: Romaans in de 11 e en 12 e eeuw

Samenvatting door L woorden 15 mei keer beoordeeld. Hoofdstuk 2: Romaans in de 11 e en 12 e eeuw Samenvatting door L. 2617 woorden 15 mei 2014 1 1 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling Hoofdstuk 2: Romaans in de 11 e en 12 e eeuw Pelgrimages: bedevaartstochten, om vergeven te worden v/d

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de Middeleeuwen. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - in de Middeleeuwen 2011 -M.T. van de Kamp - van www.kunstcontext.com 1 Hoofdstuk: Beeldende

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april 2016 5.3 12 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Na de dood van Jezus, verspreidde de christelijke kunst

Nadere informatie

Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 t/m 4: de bespiegeling

Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 t/m 4: de bespiegeling Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 t/m 4: de bespie Samenvatting door een scholier 3658 woorden 13 oktober 2013 8,8 1 keer beoordeeld Vak CKV Hoofdstuk 2: Goddelijke orde Kloosters Ora et labora: Vanaf de tiende

Nadere informatie

Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 en 3 (middeleeuwen)

Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 en 3 (middeleeuwen) Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 en 3 (middeleeu) Samenvatting door een scholier 3703 woorden 10 april 2012 7 3 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling Hoofdstuk 2 Goddelijke Orde Conques Pelgrimages:

Nadere informatie

Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 en 3

Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 en 3 Samenvatting CKV Hoofdstuk 2 en 3 Samenvatting door een scholier 1578 woorden 13 januari 2007 7,1 11 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV periode 2: Hoofdstuk 2: Conques: Pelgrimages De

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

De Late Middeleeuwen, Gothiek, is vooral een periode van de kathedraalbouwers.

De Late Middeleeuwen, Gothiek, is vooral een periode van de kathedraalbouwers. Samenvatting door M. 5204 woorden 14 juni 2016 4.7 6 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Late Middeleeuwen, Gothiek, is vooral een periode van de kathedraalbouwers. Jean Fouquet Tijd: 1420 1480 Wat: Schilder

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Een nieuwe manier van bouwen

Een nieuwe manier van bouwen Steden en staten LES 3 DE MACHT VAN DE KERK In s-hertogenbosch bouwt men een kathedraal. Daar ga ik mijn stenen verkopen aan de bouwmeester. JE LEERT wat er zo bijzonder is aan een kathedraal; wat een

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

Inleiding Ontwikkelingen op maatschappelijk en cultureel gebied: De Middeleeuwen worden doorgaans in drie perioden verdeeld:

Inleiding Ontwikkelingen op maatschappelijk en cultureel gebied: De Middeleeuwen worden doorgaans in drie perioden verdeeld: Inleiding De periode tussen 500 en 1500 wordt de Middeleeuwen genoemd. Wat weet je van de middeleeuwen? Het wordt ook wel de donkere periode genoemd. Waarom? Tijdens de middeleeuwen was het geloof heel

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307

WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307 WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307 Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek Reflectie de teksten

Nadere informatie

[vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.]

[vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.] Mannaerts R., De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen: een openbaring mits de juiste sleutel, Antwerpen, 2012 [vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.]

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

4 Inhou.d. INTRO2 I RUiMTE I 1 I Het laat-romeinse Rijk I 2 I Germaanse invallen I 3 I Hoofdrolspelers rond de Middellandse Zee

4 Inhou.d. INTRO2 I RUiMTE I 1 I Het laat-romeinse Rijk I 2 I Germaanse invallen I 3 I Hoofdrolspelers rond de Middellandse Zee INTRO 1 I TIJD I 1 I Oe middeleeuwen in de tijd geplaatst I 2 I Oe middeleeuwen en beeldvorming I 3 I Oe middeleeuwen en de Europese identiteit INTRO2 I RUiMTE I 1 I Het laat-romeinse Rijk I 2 I Germaanse

Nadere informatie

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance ART HISTORY Renaissance V4-cp3 De Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Invloed van steden en haar burgerij groeit steeds verder. In Italië ontstonden sterke stadsrepublieken. Het bestuur bestaat uit vooraanstaande

Nadere informatie

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd Samenvatting door M. 1059 woorden 9 december 2013 6 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 3.2 Waardoor de handel herleeft in de hoge middeleeuwen 1. Handelaren gingen zicht weer organiseren en gingen samenwerken

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Cultuur van de Kerk 11 e t/m de 14 e eeuw

Cultuur van de Kerk 11 e t/m de 14 e eeuw Cultuur van de Kerk 11 e t/m de 14 e eeuw Inhoudsopgave Accenten binnen het onderwerp blz 3 Samenvatting Cultuur van de Kerk blz 4 Hoofdstuk 1: Mens en maatschappij in de Middeleeuwen. blz 6 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting CKV Hoofdstuk 1 en 2: Goddelijke orde, Steden en kathedralen

Samenvatting CKV Hoofdstuk 1 en 2: Goddelijke orde, Steden en kathedralen Samenvatting CKV Hoofdstuk 1 en 2: Goddelijke orde, Steden en kathedralen Samenvatting door een scholier 3495 woorden 7 februari 2008 5,9 16 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV2: Middeleeuwen

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800

ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800 ANTWOORDEN Oefenvragen STIJLHERKENNING tot 1800 14_oefvr_antw_Stijlhherk_tot1800 1 score 1p 1 Afb.1 1p Stijl: Romaans Soort product: BEST: bladzijde uit een bijbel met miniatuur. GOED: miniatuur [Christus

Nadere informatie

Stijlperiodes. Middeleeuwen ca ca Renaissance Barok en Rococo Classicisme Romantiek e eeuw

Stijlperiodes. Middeleeuwen ca ca Renaissance Barok en Rococo Classicisme Romantiek e eeuw Muziekgeschiedenis Stijlperiodes Middeleeuwen ca. 500 - ca. 1450 Renaissance 1450 1600 Barok en Rococo 1600-1750 Classicisme 1750-1810 Romantiek 1800-1925 20 e eeuw MIDDELEEUWEN Periode: ca. 500 ca. 1450

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100 n. Chr.) 3.3 Christendom in Europa. De verspreiding van het christendom in geheel Europa.

Tijd van monniken en ridders (500 100 n. Chr.) 3.3 Christendom in Europa. De verspreiding van het christendom in geheel Europa. 391 n Chr Onder keizer Theodosius wordt het christendom de staatsgodsdienst in Romeinse Rijk 496 n Chr De Frankische koning Clovis en vele andere Franken bekeren zich tot het christendom Wat waren de belangrijkste

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

Boven de ingang van kathedralen staat vaak het laatste oordeel afgebeeld, hierin staat Christus in het midden met aan de

Boven de ingang van kathedralen staat vaak het laatste oordeel afgebeeld, hierin staat Christus in het midden met aan de Samenvatting door Rosa 5945 woorden 15 april 2017 6,6 17 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling Samenvatting kunst algemeen de middeleeuwen Goddelijke orde Boven de ingang van kathedralen staat

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

Kunstbeschouwen met Jacob

Kunstbeschouwen met Jacob Kunstbeschouwen met Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling Bovenbouw havo/vwo Stedelijk Museum Alkmaar Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kenmerken late Middeleeuwen: Kenmerken vroege Renaissance:

Nadere informatie

Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance

Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kunstbeschouwen met Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling Bovenbouw havo/vwo Stedelijk Museum Alkmaar Late Middeleeuwen vs. Vroege Renaissance Kenmerken late Middeleeuwen: Hoog-gotiek Spitsbogen, Verticaal

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Cultuur van de kerk Van de 11 e t/m de 14 e eeuw

Cultuur van de kerk Van de 11 e t/m de 14 e eeuw ART History Cultuur van de kerk Van de 11 e t/m de 14 e eeuw ICT component ART History Cultuur van de kerk Van de 11 e t/m de 14 e eeuw ICT component Colofon Titel: Cultuur van de kerk in de 11 e t/m de

Nadere informatie

Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen

Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen Inleiding Ramen zijn bedoeld om licht van buiten naar binnen te laten vallen en om van

Nadere informatie

Ontmoetingskerk, Laren NH 15 maart 2015 Johannes 6: 1-15

Ontmoetingskerk, Laren NH 15 maart 2015 Johannes 6: 1-15 Ontmoetingskerk, Laren NH 15 maart 2015 Johannes 6: 1-15 Suzanne neemt je mee, naar een bank aan het water, duizend schepen gaan voorbij en toch wordt 't maar niet later, en je weet dat zij te gek is,

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

Game concept Aan de hand van Playful Design Canvas 2.0

Game concept Aan de hand van Playful Design Canvas 2.0 Game concept Aan de hand van Playful Design Canvas 2.0 Vanuit de ontwerper (research) Doelen Wat wil ik met het spel bereiken? Wat is de gewenste uitkomst? Leerdoelen van de leerlingen: De leerling kan

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters.

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters. Week 1 De eerste Griekse tempels werden uit houten elementen opgebouwd. Omdat hout niet duurzaam genoeg was en de tempels relatief snel in verval raakte werd er al snel gezocht naar een nieuw en duurzaam

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600)

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600) Onderzoeksvraag: hoe veranderde de renaissance en het humanisme de uitgangspunten van wetenschappers en kunstenaars? Europa rond 1500 Kenmerkende aspecten: Het veranderende mens en wereldbeeld van de Renaissance

Nadere informatie

MIDDELEEUWSE KUNST I. DE ROMAANSE BOUWKUNST (1000-1150) A. Architecturale kenmerken

MIDDELEEUWSE KUNST I. DE ROMAANSE BOUWKUNST (1000-1150) A. Architecturale kenmerken MIDDELEEUWSE KUNST I. DE ROMAANSE BOUWKUNST (1000-1150) A. Architecturale kenmerken 1. Grondplan - centraalbouw: bouwelementen rond een verticale symmetrieas geschikt. * Cirkelvormig * Vierkant * polygonaal

Nadere informatie

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown De Eerste Ingenieur. Vanaf de 9e eeuw verschenen er in Europa plotseling grote kathedralen. Deze grote godshuizen of basilieken werden in eerste instantie in de romaanse bouwstijl opgetrokken en pas naderhand

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente te Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Eindexamen tehatex havo 2005-II

Eindexamen tehatex havo 2005-II Kathedralenbouwers Vragen bij afbeelding 1 en 2. Op afbeelding 1 zie je een Vlaamse miniatuur uit 1447. Het boek waarin deze miniatuur zich bevindt, beschrijft het leven van een vorst die verschillende

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond

: onbekend, houten kruisbeeld vermoedelijk van beeldhouwer Tiessen uit Roermond Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM060 Naam monument : Aerenkapel Adres : Moosterstraat bij 15 Postcode en plaats : 6012 RC Haler Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie G nr(s) 145 Coördinaten

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

H6 Middeleeuwse stad

H6 Middeleeuwse stad H6 Middeleeuwse stad 1 13e eeuw het plattelandsleven veranderde Waarom? - Europa werd veiliger - verbeterd waterbeheer * aanleg dijken: - zeewater buiten houden - waterpeil polder regelen * poldermodel

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren.

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het evangelie volgens Johannes een moeilijk evangelie. Soms moet ik 2, 3 keer lezen wat er staat en dan nog vraag ik me af of ik er iets van

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

Pleinen door de zeven tijdlagen heen (door Antonio & Aimée) Algemene omschrijving

Pleinen door de zeven tijdlagen heen (door Antonio & Aimée) Algemene omschrijving Pleinen door de zeven tijdlagen heen (door Antonio & Aimée) Algemene omschrijving Mensen gebruikten vroeger pleinen voor verschillende redenen. Je had markten zoals wij nu winkel centra s kennen waar alles

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1

4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1 4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1 4.1 Het prestige van de kerken De kerken zijn niet meer de gezaghebbende instanties van vroeger. Dat is niet alleen zo in Nederland. Zelfs in uitgesproken godsdienstige

Nadere informatie

Thema 6 Uitingen. Les 6.1 Een dirigent van steen ( woordenboeken nodig bij de les) 3.Dirigeren:het leiden door de maat te slaan met een maatstokje

Thema 6 Uitingen. Les 6.1 Een dirigent van steen ( woordenboeken nodig bij de les) 3.Dirigeren:het leiden door de maat te slaan met een maatstokje Les 6.1 Een dirigent van steen ( woordenboeken nodig bij de les) WOORDWEB: 1.Het orkest: Een grote groep mensen die samen muziek maken op verschillende instrumenten. 2.De dirigent: De leider van het orkest

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

Eeuwfeest Herenkoor Parochieel zangkoor Sancta Cecilia

Eeuwfeest Herenkoor Parochieel zangkoor Sancta Cecilia Eeuwfeest Herenkoor Na oprichting van onze parochie Antonius van Padua in 1905 ontstond de behoefte aan een parochiekoor en werd ruim 10 jaar later in 1916 een koor opgericht met de naam: Parochieel zangkoor

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424

1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 2. Jezus voor de Schriftgeleerden, Noordportaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 3. Aanbidding der Koningen, Noordportaal, Baptisterium,

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Veel glas-in-lood ramen van rond 1215 zijn in deze kathedraal nog bewaard gebleven. Dit is vrij uniek omdat ramen meestal in de loop van de tijd door

Veel glas-in-lood ramen van rond 1215 zijn in deze kathedraal nog bewaard gebleven. Dit is vrij uniek omdat ramen meestal in de loop van de tijd door Kerken in de Berry De Berry is een oud graafschap in het centrum van Frankrijk. Recentelijk is de naam Berry bekend geworden door de grote overzichtstentoonstelling van het werk van de gebroeders Van Limburg,

Nadere informatie

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Opleiding: Muurschilder De opleiding Muurschilder is geschikt voor iedereen, met of zonder vooropleiding en/of ervaring. Ook professionals kunnen door deze opleiding hun

Nadere informatie

Inleiding op het thema

Inleiding op het thema Inleiding op het thema In de bijbel en in het geloof zijn beelden en symbolen belangrijk. God is zo anders dan wij kunnen bedenken, dat je niet zomaar over Hem kunt spreken. Over die onbekende wereld van

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie