Goed beheren, intensief beleven. Jaaroverzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed beheren, intensief beleven. Jaaroverzicht"

Transcriptie

1 Goed beheren, intensief beleven Jaaroverzicht 2015

2 De pilot om een vakantiehuisje in Oostvoorne in gebruik te nemen, is met een jaarbezetting van ruim 90 procent geslaagd!

3 VOORWOORD Goed beheren, intensief beleven Het jaar 2015 is voor het Zuid-Hollands Landschap succesvol verlopen. In de Krimpenerwaard en de Bollenstreek hebben we diverse percelen kunnen aankopen. Ook het verwerven van 50 hectare natuur op Natuureiland Sophiapolder was een hoogtepunt. Daarnaast hebben we de Vosse- en Weerlanerpolder van de gemeente Hillegom in langjarig beheer gekregen. Aan ons de uitdaging om de weidevogels in dit gebied te behouden. In de Krimpenerwaard blijken we hiertoe in staat te zijn. Inventarisaties hebben aangetoond dat de weidevogelstand in onze natuurgebieden stabiel blijft, terwijl landelijk een sterk dalende trend zichtbaar is. De goede samenwerking met de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard draagt hier zeker aan bij. Ten slotte kijk ik graag nog even vooruit naar Er dienen zich mooie aankoopkansen voor (zoals de Crezéepolder) en de campagne van6naar10procent zal stevig worden ingezet. Om onze provincie leefbaar te houden, willen we er vier procent nieuwe natuur bij. Binnen de campagne kan iedereen hier een steentje aan bijdragen. Door het opheffen van Groenservice Zuid-Holland krijgen talloze natuur- en recreatiegebieden een andere beheerder. Wij hebben de ambitie om bijvoorbeeld het Loetbos in de Krimpenerwaard en de Rhoonse en Carnisse Grienden in beheer te krijgen. Michiel Houtzagers, Naast het beschermen van natuur en waardevolle landschappen is ook het verbinden van mensen met natuur en onze stichting een kerntaak. De Dag van de Zandmotor was wederom een groot succes. Honderden ouderen hebben genoten van een dagje op het strand. En ook de Leidse Hooidagen, de Duinendag in de Duinen van Oostvoorne en de Fruitplukdag langs de Diefdijk waren geslaagde evenementen waar duizenden kinderen en hun ouders en grootouders de natuur hebben beleefd. Directeur Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

4 Natuur en Landschap Het beheer van de in totaal hectare natuur en waardevolle landschappen is een kerntaak van het Zuid-Hollands Landschap. Vaak gaat het om jaarlijks terugkerende werkzaamheden zoals het maaien van gras en het hakken van grienden. In 2015 werden daarnaast verschillende projecten uitgevoerd die de kwaliteit van de natuur en de recreatieve mogelijkheden verbeteren. Door de renovatie van Landgoed Ockenburgh in Den Haag krijgt het drukbezochte gebied steeds meer allure. Restauratie Fort Noorddijk Nabij Nieuwenhoorn ligt Fort Noorddijk, dit pareltje in het landschap heeft zowel voor de natuur als cultuurhistorisch een grote waarde. Het Zuid- Hollands Landschap heeft restauratiewerkzaamheden aan Fort Noorddijk verricht. Belangrijke ingrepen zijn het aanbrengen van een waterdichte coating op het dak van het fort en het vervangen van alle kozijnen. Het fort is een belangrijke winterslaapplaats voor vleermuizen. Schapen op slikken Op de Slikken van Voorne heeft een schaapskudde gegraasd. Zij dragen hiermee bij aan het terugdringen van verruiging van het getijdengebied. Met name door stikstofoxiden uit de lucht worden de Slikken van Voorne steeds voedselrijker. Dit is nadelig voor talloze plantensoorten die afhankelijk zijn van voedselarme omstandigheden. De grazende schapen proberen het tij te keren. Bruggen in Klein Profijt vervangen Met het vervangen van de laatste vier bruggen kon dit project in 2015 succesvol worden afgerond. Recreanten en terreinmedewerkers kunnen het getijdennatuurgebied langs de Oude Maas bij Rhoon nu weer veilig bezoeken. Het vervangen van de bruggen was een logistiek ingewikkelde operatie. De houten brugdelen moesten over smalle paadjes naar de verschillende plekken getransporteerd worden. Nieuwe kozijnen voor Fort Noorddijk!

5 De laatste bruggen zijn geplaatst! Staat van baten & lasten 2015 (x 1.000) Baten Baten uit eigen fondsenwerving Baten uit acties van derden 937 Subsidies van overheden Baten uit beleggingen 289 Overige baten Totaal baten Lasten, besteed aan de doelstelling: Natuurbeheer Monitoring 64 Kwaliteitsborging 54 Zakelijke lasten -11 Recreatie 282 Bezoekerscentrum 31 Communicatie 346 Ontwikkeling 181 Beheer derden 433 Opstallen 203 Beheeradministratie 55 Projecten Totaal besteed aan doelstelling Werving baten Kosten eigen fondsenwerving 256 Kosten uit acties van derden 17 Kosten verkrijging subsidies v. overheden 55 Kosten beleggingen 1 Kosten beheer en administratie 750 Totaal werving baten Totale lasten Resultaat Resultaten 2015 In het natuurgebied Ommeloop bij Brielle is een belevingspad aangelegd. De boomgaard in De Kleistee in Ouddorp is samen met vrijwilligers van Natuur en Landschap Goeree- Overflakkee en medewerkers van Rabobank Goeree-Overflakkee opgeknapt. Met geld van de Nationale Postcode Loterij en het Streekfonds Krimpenerwaard is er in de Krimpenerwaard een aantal zogeheten zwarte sternputten aangelegd. De vogels kunnen hier veilig broeden. Het voormalig baggerdepot aan de Zouwendijk nabij Meerkerk is weer ingericht als natuur. Voor bezoekers is een wandelpad door het gebied aangelegd. Op een aantal percelen in de Achthovense Uiterwaarden heeft akkerbouw zonder bemesting plaatsgevonden. Hierdoor verschraalt de bodem en ontstaan op termijn waardevolle glanshaverhooilanden. De beheerkosten over 2015 komen uit op een bedrag van 481,= per hectare ten opzichte van 644,= over Voor specificaties:

6 Recreatie en Toezicht Het Zuid-Hollands Landschap vindt het belangrijk dat mensen kunnen genieten van de natuur en waardevolle landschappen in Zuid-Holland. Verbinding van mens en natuur is een van de speerpunten van het Meerjarenbeleidsplan. Om mensen veilig van de natuur te kunnen laten genieten, wordt toezicht gehouden. Boswachters Handhaving ontdekten in de duingebieden van Voorne en Hoek van Holland op meerdere plaatsen hennepplanten. Het Zuid-Hollands Landschap streeft naar meer toezicht.

7 Broodjes bakken bij de opening van De blije Bij Bezoekerscentrum Tenellaplas Bezoekerscentrum Tenellaplas is al vele jaren een belangrijk vertrekpunt voor een wandeling of fiets tocht door de Duinen van Oostvoorne. Daarnaast starten er ook veel excursies. In 2015 bedroeg het aantal deelnemers aan aangevraagde excursies door groepen zo n 700. Zo n 800 kinderen en hun ouders namen deel aan de rugzakroutes. Van deze aantrekkelijke manier om de natuur te ontdekken, wordt steeds vaker gebruik gemaakt. Dit kan ook gezegd worden van de NPLfietsuitleenservice. Hier is meer dan 100 keer gebruik van gemaakt. Het bezoekerscentrum is, net al voorgaande jaren, weer meer dan 210 dagen geopend geweest. Dit is alleen mogelijk geweest dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Natuurspeeltuin Eiland van Brienenoord Op het Eiland van Brienenoord is de nieuwe natuurspeeltuin De blije Bij geopend. Kinderen hebben hier de ruimte om met boomstammen, rivierzand en wilgentakken te spelen. De Natuurspeeltuin is een gezamenlijk project van het Zuid- Hollands Landschap en de Volkstuinvereniging Van Brienenoord. Bij de opening konden kinderen broodjes bakken op houtvuur, vogelhuisjes timmeren, bijenhotels maken, uilenbraakballen pluizen en insecten zoeken in de omgeving. Ga eens naar onze nieuwe natuurspeeltuin Resultaten 2015 De vergaderruimte in het bezoekerscentrum Tenellaplas werd 170 keer geboekt en gebruikt voor workshops, lezingen, cursussen, vergaderingen en intern overleg. Door het wegvallen van een provinciale subsidie voor het bezoekerscentrum kan de medewerker van het Zuid-Hollands Landschap nog maar één dag per week als beheerder actief zijn. Vrijwilligers vangen het werk op. De boswachters Handhaving hebben 300 officiële waarschuwingen uitgedeeld en is er 275 keer procesverbaal opgemaakt. In de regio Kuststreek zijn de recreatievoorzieningen in kaart gebracht en is een onderhouds-, vervangings-, en investeringsbegroting gemaakt.

8 Kwaliteitsborging Natuurbeheer Welke effecten het beheer van natuur en landschap op de flora en fauna heeft, wordt door het Zuid-Hollands Landschap nauwgezet gevolgd. Om dit in de toekomst nog beter te kunnen doen, wordt gewerkt aan het opstellen van deelregiovisies. Als eerste voor de Krimpenerwaard. Hier hadden de weidevogels een goed broedseizoen. In de Hooge Boezem achter Haastrecht zijn in de trektijd een poelruiter en een reuzenstern waargenomen. Wijziging opzet beheerplannen In 2015 is het Zuid-Hollands Landschap in samenspraak met de Natuurwetenschappelijke Commissie gestart met een pilot voor het opstellen van een deelregiovisie voor de Krimpenerwaard, een nieuw niveau in de beheerkwaliteitscyclus. Een deelregio is veelal gebaseerd op samenhangende landschappelijke kenmerken (een streek ). Het planniveau van de deelregiovisies leent zich beter om de nieuwe organisatiekoers (Binden, Bewaren, Bezielen en Betalen), die de ambities voor de organisatie op een hoog abstractieniveau beschrijft, te vertalen naar streekniveau. Deelregiovisies benaderen de aspecten natuur, beleving, samenwerking en cultuurhistorie in samenhang. Weidevogels in de Krimpenerwaard Polder De Nesse in de Krimpenerwaard is in 2015 geïnventariseerd op broedende weidevogels. Tureluur is iets toegenomen, slobeend iets afgenomen, grutto gelijk gebleven. Als je nagaat dat het landelijke beeld nog steeds een negatieve trend weergeeft en 2015 wordt gezien als een slecht jaar voor de weidevogels, is dit hoop-

9 Prachtige landschappen voor wandelingen en fietstochten gevend. Maar voor zo n grote polder kan het nog beter. Daarom gaat het Zuid-Hollands Landschap in 2016 samen met het Hoogheemraadschap aan de slag in het gebied. Er worden flauwe oevers aangelegd waardoor er meer foerageergebied ontstaat. Bredere greppels bieden kruiden meer kans. Kuikens maken hier graag gebruik van. Wellicht de belangrijkste maatregel is dat het waterpeil een natuurlijker verloop krijgt en het gebied in het voorjaar een stuk natter wordt. Gras groeit daardoor minder snel, waardoor er pas na het broedseizoen gemaaid hoeft te worden. Daarnaast wordt de grond zachter, zodat grutto s en andere langsnavels makkelijker naar wormen kunnen zoeken. Resultaten 2015 In polder De Nesse verbetert de waterkwaliteit door minder verontreinigd oppervlaktewater in te laten. Tijdens nachtelijk onderzoek op het strand van Oostvoorne is de zeldzame Noordse woelmuis ontdekt. De kleine bonte specht heeft Klein Profijt als leefgebied gekozen. In polder Achterbroek profiteerden weidevogels van een hoger waterpeil. In de Zouweboezem heeft een steltkluut gebroed. De Grutto..! Fiets eens door de Krimpenerwaard!

10 Communicatie, Voorlichting en Educatie Leidse Hooidagen zeer geslaagd De Leidse Hooidagen zijn op 29 en 30 augustus zeer succesvol verlopen. Ruim bezoekers vermaakten zich met talloze activiteiten in natuurgebied t Vogelhoff in Leiden. Het is voor de derde keer dat het Zuid-Hollands Landschap met vele partners de Leidse Hooidagen organiseerde. In 2015 met Naturalis en Museum Boerhaave als nieuwe partners. Doel was om ouders en kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om de natuur in te trekken. Geholpen door het schitterende weer is dat bijzonder goed gelukt. Dag van de Zandmotor Met verschillende middelen en activiteiten werkt het Zuid- Hollands Landschap aan haar zichtbaarheid en draagvlak en zorgt zij ervoor dat zoveel mogelijk mensen kunnen kennismaken met natuur, erfgoed en landschap. De focus ligt hierbij vooral op lokale en regionale activiteiten waardoor mensen gestimuleerd worden om de genieten van natuur dichtbij. Het tijdschrift werd in 2015 verzonden zonder plastic seal. Dit leverde niet alleen een kleine besparing op, maar draagt vooral bij aan een groener imago.

11 Fruitplukdag langs de Diefdijk Op 3 oktober organiseerde het Zuid-Hollands Landschap een feestelijke Fruitplukdag. Iedereen was welkom in de boomgaard aan de Diefdijk in Leerdam. Naast het plukfruit en sap, werd er ook haardhout uit eigen terreinen verkocht. En wie er echt een gezellig uitje van wilde maken, kon vooraf een goed gevulde picknickmand reserveren. De Fruitplukdag trok zo n 450 bezoekers. Lekker springen in het hooi, natuurlijk op de Leidse Hooidagen... Resultaten 2015 Het Zuid-Hollands Landschap organiseerde in 2015 zo n 175 excursies, activiteiten, werkdagen en evenementen. Ruim 300 scholieren kregen op Natuureiland Sophiapolder een veldwerkles. De website trok unieke bezoekers, een groei van 63,9 procent ten opzichte van Tijdens de verschillende Lammetjesdagen konden kinderen lammetjes knuffelen en beschuit met muisjes eten. Het Zuid-Hollands Landschap wist haar adressenbestand uit te breiden van naar Samen waterdiertjes zoeken Tijdens de Dag van de Zandmotor beleefden 400 ouderen een bijzondere dag op het strand.

12 Fondsenwerving en Beschermerswerving De achterban van het Zuid-Hollands Landschap bestond eind 2015 uit Beschermers, een lichte afname ten opzichte van het jaar De afgelopen jaren zijn verschillende overheidssubsidies afgebouwd. Om de noodzakelijke en wenselijke activiteiten toch te kunnen uitvoeren, is het belangrijk mensen actiever bij ons werk te betrekken. Deze koers varen we nu enkele jaren en werpt zijn vruchten af. Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap kamperen

13 Campagne Van 6 naar 10 procent In 2014 is een marketingstrategie ontwikkeld om mensen meer aan het Zuid-Hollands Landschap te binden en op nieuwe manieren financiële middelen te genereren. Deze strategie is vertaald naar de campagne Van 6 naar 10 procent, een verademing voor de regio. Het fundament onder deze campagne is dat maar zes procent van Zuid-Holland uit beschermde natuur bestaat. Om de provincie voor mensen gezond en leefbaar te houden zou dit tien procent moeten worden. Begin november is het project officieel gestart met de lancering van een campagnewebsite. Mensen kunnen hier een stukje bestaande natuur van het Zuid-Hollands Landschap adopteren of aangeven in welke Zuid-Hollandse regio meer beschermde natuur zou moeten komen. Samenwerking met bedrijven en instellingen Diverse bedrijven en instellingen steunen het Zuid-Hollands Landschap en dragen daarmee bij aan het behoud van de natuur en waardevolle landschappen in Zuid-Holland. In 2015 werkte de stichting samen met: AKZO Nobel, Archeon, BP Raffinaderij Rotterdam, APM Terminals Maasvlakte II, De Friesland Zorgverzekeraar, Europe Container Terminals (ECT), Gemeente Noordwijk, Gemeente Westland, HD Projectrealisatie, Shell en thuiszorgorganisatie Florein. Vermogensfondsen droeg bij aan niet-reguliere projecten, restauraties bijvoorbeeld, of publieksevenementen. Daarnaast zijn er ook anonieme partijen geweest, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming van dit soort mooie projecten. Het Zuid-Hollands Landschap is erg blij met deze samenwerking. Resultaten 2015 Eneco en Nuon onderzoeken samen met het Zuid-Hollands Landschap hoe zij het natuur- en recreatiegebied in de directe omgeving van Windpark Slufterdam kunnen versterken. De bijdrage van de Nationale Postcode Loterij maakte ook in 2015 de uitvoering van talloze projecten mogelijk. Een geselecteerde groep Beschermers kreeg een mailing op de mat waarin de mogelijkheden voor een periodieke schenking of nalatenschap werd uitgelegd. De inkomsten uit Beschermers bleven stabiel.

14 Beleid en Samenwerking Het actief verwerven van natuur is in 2015 beperkt gedaan. In totaal is ruim 22 hectare nieuw in eigendom of (tijdelijk) beheer gekomen. Het gaat om enkele percelen in de Krimpenerwaard en in de Bollenstreek. De verwerving van 50 hectare grond op Natuureiland Sophiapolder maakt het beheer efficiënter en goedkoper. Verwerving Nespolder In de Nespolder bij Bergambacht kon het laatste inliggende graslandperceel in het nieuwe natuurgebied verworven worden. De aankoop past binnen de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het Veenweidenpact Krimpenerwaard. Hierin is afgesproken dat door de Krimpenerwaard een robuuste strook natuur wordt aangelegd. Het nieuw verworven perceel heeft net als de andere percelen in het zuidelijke deel van de polder botanische potenties. Door de ligging onderaan de Lekdijk komt er kwel in het gebied voor. Dotterbloem en echte koekoeksbloem zijn soorten die hiervan profiteren. Daarnaast loopt er een oude stroomrug door het gebied. De klei en het zand dat hierdoor op het veen ligt, is ideaal voor planten als bosbies en zeegroene rus. Door de Nespolder loopt een gemarkeerde wandelroute van ruim drie kilometer. ook profiteren Dus recreanten de verwerving. van Gereedschapsuitleen, goed idee!

15 Project Buijtenland van Rhoon Het Zuid-Hollands Landschap heeft een gesprek gevoerd met de drie kwartiermakers die een natuurcoöperatie realiseren in het Buijtenland van Rhoon. Het Zuid-Hollands Landschap heeft de ambitie geuit om conform het plan Veerman de Rhoonse en Carnisse Grienden samen met Klein Profijt integraal als Natura 2000-gebied te gaan beheren. De Nespolder bij Bergambacht Voor verschillende Natura 2000-ontwerpbeheerplannen diende het Zuid-Hollands Landschap zienswijzen in. Resultaten 2015 In polder De Nesse bij Ouderkerk aan den IJssel zijn twee weidevogelrijke percelen verworven. Bij Langeveld zijn een voormalige camping en een voormalig bollenveld verworven. De twee gebieden worden omgevormd tot duinnatuur. In het kader van het programma Natuur & Gezondheid in Den Haag wordt op Landgoed Ockenburgh een speciale route ontwikkeld voor mensen die slechtziend of slecht ter been zijn. Het Zuid-Hollands Landschap is betrokken bij de campagne Baywatch, die tot doel heeft te voorkomen dat de kust door bebouwing verder wordt aangetast. De Groene Motor heeft een aantal grote projecten, zoals de interactieve website en een volledig webbased gereedschapbeheersysteem gelanceerd en talloze cursussen georganiseerd. Sophiapolder...

16 Personeel en Organisatie In 2015 is de cultuuromslag meer en meer geïmplementeerd in onze manier van werken, denken, overlegstructuren en werving en selectie. Er is gewerkt aan resultaatgerichte functieprofielen en de stichting gaat aan de slag met resultaatgericht werken en duurzame inzetbaarheid. Het aantal vrijwilligers blijft stijgen. De foto s in dit jaaroverzicht zijn onder andere gemaakt door: Jan-Alewijn Dijkhuizen, Henk Freriksen, Niels Godijn, Niek Koppelaar en Idde Lammers. Nieuwe functieprofielen In 2015 vond een onderhoudsronde functieprofielen plaats met als resultaat toekomstbestendige resultaatgerichte functieprofielen, en een aantal aangepaste functiebenamingen om de herkenbaarheid naar buiten te vergroten. Zo zijn er nu bijvoorbeeld Boswachters Uitvoering en Boswachters Handhaving. Provinciale Vrijwilligersdag Ruim 300 vrijwilligers kwamen op 14 maart naar Nieuw Leeuwenhorst voor de Provinciale Vrijwilligersdag. Ze genoten van een heerlijke lunch en allerlei activiteiten. Daarnaast werd de nieuwe website Zelf doen in Erfgoed en Groen Zuid-Holland aangekondigd. Hier kunnen vrijwilligers nieuwe kennis opdoen, kennis delen, zich opgeven voor activiteiten en cursussen, elkaar ontmoeten en zich presenteren. De Groene Motor en Erfgoedhuis Zuid-Holland zijn de initiatiefnemers van de website. Groei aantal vrijwilligers Het aantal vrijwilligers dat actief is voor het Zuid-Hollands Landschap groeit nog altijd jaarlijks. Eind 2015 stond de teller op 285, een record. De stichting is verheugd over de groei. Mede door de professionele begeleiding, een gevarieerd cursusaanbod en een volwaardige en herkenbare outfit zijn de vrijwilligers waardevolle krachten in het veld, in het bezoekerscentrum, bij excursies en op kantoor. Oude Delft CG Delft info@zhl.nl Het volledige Jaarverslag en Jaarrekening 2015 is te downloaden via:

door de ogen van onze medewerkers

door de ogen van onze medewerkers 2016 door de ogen van onze medewerkers Een jaar om trots op te zijn Kijk voor het complete jaarverslag en de jaarrekening 2016 op: www.zhl.nl/jaarverslag Met trots kijk ik terug op 2016. Het is een jaar

Nadere informatie

Geef de natuur een toekomst

Geef de natuur een toekomst Nalaten Een bijzondere manier om natuur te steunen Geef de natuur een toekomst Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap Natuur en cultuurhistorie in Zuid-Holland duurzaam veilig stellen We zetten ons in

Nadere informatie

Zuid-Hollands Landschap Jaaroverzicht 2014

Zuid-Hollands Landschap Jaaroverzicht 2014 JAAR OVERZICHT 2014 Voorwoord 80 jaar jong, klaar voor de toekomst In 2014 zijn veel puzzelstukjes op de juiste plaats terecht gekomen. Talloze veranderingen waar onze organisatie zich in de voorgaande

Nadere informatie

Jaarverslag Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Jaarverslag Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Jaarverslag 2015 Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag 2015 Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Delft, maart 2016 Dit jaarverslag is vastgesteld

Nadere informatie

Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap

Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap Nalaten aan het Zuid-Hollands Landschap Geef de natuur een toekomst Vandaag zorgen voor morgen De mens kan niet zonder natuur. In onze drukke provincie is het omgekeerde ook waar: de natuur kan niet zonder

Nadere informatie

Voorwoord. Roerige tijden, hoopgevende successen

Voorwoord. Roerige tijden, hoopgevende successen JAAR OVERZICHT 2013 Voorwoord Roerige tijden, hoopgevende successen In 2013 heeft het Zuid-Hollands Landschap een grote reorganisatie moeten doorvoeren. Door het wegvallen van de provinciale boekjaarsubsidie

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren?

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? april 2018 2 1 De toekomst van de Krimpenerwaard De Krimpenerwaard is een bijzondere plek. Dat willen we graag zo houden en versterken. Gemeente en hoogheemraadschap

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil

Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil Krachtig door kwaliteit van natuur en verrassend voor wie wat beleven wil Nationaal Park Hollandse Duinen ligt in Zuid-Holland langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, midden tussen de grote steden.

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Ger, Harry en Jan Alewijn in het Vogelvlak foto Kees Rosmolen verslag 45 Muizenonderzoek Klein Profijt Vogelvlak - Duinen van Oostvoorne 27 augustus 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. 80 jaar jong, klaar voor de toekomst. Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Jaarverslag 2014. 80 jaar jong, klaar voor de toekomst. Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Jaarverslag 2014 80 jaar jong, klaar voor de toekomst Jaarverslag 2014 Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Delft, april 2015 Dit jaarverslag is vastgesteld in de

Nadere informatie

Jaarverslag Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Jaarverslag Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Jaarverslag 2017 Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag 2017 Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Delft, april 2018 Dit jaarverslag is vastgesteld

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Twee bosmuizen in 1 val foto Karel Adriaanse verslag 50 Muizenonderzoek De Ommeloop De Kleine Beer Zuid-Hollands Landschap november 2011 Jan Alewijn Dijkhuizen foto s Kees

Nadere informatie

Voorwoord. In totaal kon er in het verslagjaar 256 hectare worden toegevoegd aan het beheerareaal van de stichting.

Voorwoord. In totaal kon er in het verslagjaar 256 hectare worden toegevoegd aan het beheerareaal van de stichting. Jaar overzicht 2012 Voorwoord Dynamisch en ingrijpend Het jaar 2012 is zeer dynamisch en ingrijpend geweest, met grote gevolgen voor de werkorganisatie. Noodgedwongen is besloten de afdeling Ontwikkeling

Nadere informatie

Natuur dichtbij. Lokaal samenwerken aan de band tussen mens en natuur

Natuur dichtbij. Lokaal samenwerken aan de band tussen mens en natuur Natuur dichtbij. Lokaal samenwerken aan de band tussen mens en natuur Meerjarenbeleidsplan 2014-2018 Zuid-Hollands Landschap, 31 maart 2014 2 Inhoud Een nieuwe koers 7 Binden, bewaren, bezielen en betalen

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Jaarverslag Landschapsfonds Amstelland Inhoudsopgave

Jaarverslag Landschapsfonds Amstelland Inhoudsopgave Jaarverslag Landschapsfonds Amstelland 2014 Inhoudsopgave 1. Bestuur blz 1 2. Toekomstvisie blz 1 3. Projecten blz 3 4. Financieel jaarverslag 2014 blz 5 1. Bestuur De wens om te werken met een onafhankelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Groen 2015

Uitvoeringsprogramma Groen 2015 inter Uitvoeringsprogramma Groen 2015 Aanvullende Programmering Vastgesteld door Gedeputeerde Staten 23 juni 2015 TOELICHTING Dit document is een aanvulling op het eerder vastgestelde Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - mei 2018

Activiteiten bij De Helderse Vallei - mei 2018 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag BSN/RSIN

Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag BSN/RSIN Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag 2015-2016-2017 BSN/RSIN 8545.13.309 Postadres: Rietdijk 20, 3233 KE Oostvoorne. 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

ffi SrnTEN '?",iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten 2,0 MEI 1016 Nulmeting Aan Provinciale Staten

ffi SrnTEN '?,iffhorrand ETf,E Lid Gedeputeerde Staten 2,0 MEI 1016 Nulmeting Aan Provinciale Staten Lid Gedeputeerde Staten SrnTEN Mr. J.F. (Han) Weber Contact 070 441 61 96 jf.weber@pzh.nl '?",iffhorrand Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

Jaarverslag platform De Utrechtse Waarden 2016

Jaarverslag platform De Utrechtse Waarden 2016 Jaarverslag platform De Utrechtse Waarden 2016 Dit jaarverslag bestaat uit de financiële verantwoording over het jaar 2016. Bij de post projectkosten wordt een beleidsmatige toelichting gegeven. Het jaarverslag

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt.

Snippentocht. Activiteiten (bouwsteen 4) De hele groep heeft zich prima vermaakt. De Biesbosch leent zich uitstekend om met een groep actief bezig te zijn. Gezellig een dagje weg met vrienden of familieleden. Peddelend met een kano of al varend met een fluisterboot door de kronkelende

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

Klooster Hulsbergen.

Klooster Hulsbergen. Welkom op Klooster Hulsbergen Wandelroute over Klooster Hulsbergen Lengte: 3,5 km 'In het spoor van de fraters' Het Kloosterpad brengt je door natuurgebied Klooster Hulsbergen. In 1407 vestigden zich hier

Nadere informatie

Landschap Waterland AB 26-06-2009 Agendapunt 5: jaarrekening 2008 BIJLAGE 1: BESTUURSSAMENVATTING JAARREKENING 2008 1. ONDERDEEL WATERLAND

Landschap Waterland AB 26-06-2009 Agendapunt 5: jaarrekening 2008 BIJLAGE 1: BESTUURSSAMENVATTING JAARREKENING 2008 1. ONDERDEEL WATERLAND Landschap Waterland AB 26-6-29 Agendapunt 5: jaarrekening 28 BIJLAGE 1: BESTUURSSAMENVATTING JAARREKENING 28 1. ONDERDEEL WATERLAND 1.1. Beleidsuitgangspunten 28 onderdeel Waterland De gemeenschappelijke

Nadere informatie

Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria

Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria Feitenrelaas: beanwoording aanvraag Midden-Delfland aan de criteria Bij de aanvraag van Midden-Delfland voor aanwijzing als Bijzonder Provinciaal Landshap is aanvullend aan de Gebiedsbeschrijving een Bidbook

Nadere informatie

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

Voorwoord. Per 31 december 2011 beheert het Zuid-Hollands Landschap hectare natuurgebied.

Voorwoord. Per 31 december 2011 beheert het Zuid-Hollands Landschap hectare natuurgebied. Jaar overzicht 2011 In totaal kon er in het verslagjaar 241 hectare worden toegevoegd aan het beheerareaal van de stichting. Met dit fraaie resultaat werd de eigen taakstelling van 100 hectare ruimschoots

Nadere informatie

: de voorzitter van Provinciale Staten Datum : Onderwerp : De staat van ons schurvelingen- en zandwallenlandschap bij Ouddorp

: de voorzitter van Provinciale Staten Datum : Onderwerp : De staat van ons schurvelingen- en zandwallenlandschap bij Ouddorp SCHRIFTELIJKE VRAGEN Aan : de voorzitter van Provinciale Staten Datum : 07-03-2019 Onderwerp : De staat van ons schurvelingen- en zandwallenlandschap bij Ouddorp Toelichting Het Schurvelingen- en zandwallenlandschap

Nadere informatie

Nota van Beantwoording. Op de zienswijzen op het Ontwerp-Natuurbeheerplan Zuid-Holland Provincie Zuid-Holland

Nota van Beantwoording. Op de zienswijzen op het Ontwerp-Natuurbeheerplan Zuid-Holland Provincie Zuid-Holland Nota van Beantwoording Op de zienswijzen op het Ontwerp-Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Provincie Zuid-Holland Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland Op 29 augustus 2017 Nota van Beantwoording

Nadere informatie

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP L.S. De stichting BHWP heeft een zienswijze (nr B0038) ingediend i.v.m. de voorgestelde locatie Beerenplaat. Mevrouw I. van Mulligen heeft ons bevestigd dat deze locatie niet meer in het voorstel opgenomen

Nadere informatie

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Even voorstellen Wat is Natuurlijke Zaken? Een nieuw merk voor de zakelijke diensten van Landschap Noord-Holland Samenvoeging

Nadere informatie

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden,

Voorwoord. aanvulling voor de natuur- en recreatiemogelijkheden, DE ZANDMOTOR van zand naar land De provincie Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het ligt grotendeels onder zeeniveau. Met het veranderende klimaat komt van verschillende kanten

Nadere informatie

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019 Q1 Graag willen we van u weten wat u, als lid van Natuurmonumenten, vindt van zaken waarvoor de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is en waar de komende ren de prioriteiten moeten liggen. Wij vragen

Nadere informatie

Greppelplasdras Marense Kooi. Verslag monitoring periode Jochem Sloothaak

Greppelplasdras Marense Kooi. Verslag monitoring periode Jochem Sloothaak Greppelplasdras Marense Kooi Verslag monitoring periode 2011-2015 Jochem Sloothaak Juni 2016 Eind 2011 is in zeer korte tijd de inrichting uitgevoerd voor een plasdrasperceel met golfplaatstructuur in

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Toekomstvisie: Fort Beneden Lent

Toekomstvisie: Fort Beneden Lent Toekomstvisie: Fort Beneden Lent 2016-2021 Stichting Fort Beneden Lent De aankomende veranderingen in het Hof van Holland zullen van grote invloed zijn op de toekomst van het Fort Beneden Lent. Wij vinden

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

gebiedsvisie Cultuurhistorie en natuur tussen de coulissen

gebiedsvisie Cultuurhistorie en natuur tussen de coulissen gebiedsvisie Cultuurhistorie en natuur tussen de coulissen Vijf parels in het Zuidelijk Westerkwartier De dorpen liggen in een lint liggen langs één licht slingerende hoofdweg. Haaks daarop strekken zich

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 27 september 2011) Nummer 2553

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 27 september 2011) Nummer 2553 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 27 september 2011) Nummer 2553 Onderwerp Bescherming weidevogels en verbetering weidevogelstand Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Stroomdalgraslanden in Nederland

Stroomdalgraslanden in Nederland Stroomdalgraslanden in Nederland Ontwikkeling en beheer in de Vreugderijkerwaard Veldwerkplaats rivierenlandschap Vreugderijkerwaard, 16 mei 2008 Inleiders: Karlè Sýkora (Wageningen Universiteit, Leerstoelgroep

Nadere informatie

Hoogvliet Poortugaal. Spijkenisse. Hellevoetsluis. Oud-Beijerland. Zuidland Nieuw-Beijerland HOEKSCHE WAARD GOEREE-OVERFLAKKEE.

Hoogvliet Poortugaal. Spijkenisse. Hellevoetsluis. Oud-Beijerland. Zuidland Nieuw-Beijerland HOEKSCHE WAARD GOEREE-OVERFLAKKEE. Hoogvliet Poortugaal Spijkenisse Hellevoetsluis 4 Zuidland Nieuw-Beijerland Oud-Beijerland 3 6 1 HOEKSCHE WAARD 2 GOEREE-OVERFLAKKEE 7 5 0 2,5 5 km Projecten 1 Agroranden 2 Ontsluiting Tiengemeten 3 Proeftuin

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

Jaarverslag Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Jaarverslag Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Jaarverslag 2016 Natuur en waardevol landschap in Zuid-Holland Jaarverslag 2016 Stichting Het Zuid-Hollands Landschap Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Delft, maart 2017 Dit jaarverslag is vastgesteld

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

HAPPEN & TAPPEN : Beleef de Biesbosch - 46 km.

HAPPEN & TAPPEN : Beleef de Biesbosch - 46 km. HAPPEN & TAPPEN : Beleef de Biesbosch - 46 km. Beleef de Biesbosch Ontdek dit waterrijke gebied met prachtige flora en fauna. Laat u tijdens Happen en Trappen vergezellen door de vele vogels en geef uw

Nadere informatie

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER

DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER DE ZANDMOTOR SAMENVATTING MER FEBRUARI 2010 PILOTPROJECT ZANDMOTOR Het klimaat verandert en de druk van de zee op de Nederlandse kust neemt toe. Daarnaast is in de Zuidvleugel van de Randstad grote behoefte

Nadere informatie

BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE

BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE LAAT JE VERWONDEREN DOOR HET PLANTENRIJK BOUWEN AAN BEWUSTWORDING PROJECTENBOEK EERSTE FASE 2017-2020 Von Gimborn Arboretum wordt Nationaal Bomenmuseum Zonder bomen en andere planten kunnen mens en dier

Nadere informatie

Ruiterpadenplan Zuid-Holland

Ruiterpadenplan Zuid-Holland Ruiterpadenplan Zuid-Holland Datum: 29 mei 2018 Aanleiding Met het aannemen van motie 743 (november 2017), hebben Provinciale Staten gevraagd een plan op te stellen dat gericht is op meer ruiters in het

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g 2016

j a a r v e r s l a g 2016 jaarverslag We ondersteunden erfgoedinstellingen, ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen bij het realiseren van zo n 20 projecten rondom de zeven erfgoedlijnen. We beheerden de publiekswebsite www.geschiedenisvanzuidholland.nl,

Nadere informatie

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL (werktitel) Een slinger van 12 arrangementen 1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS ALTIJD GOED wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland Wandelen in de natuur Bijzondere

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Vanavond krijgt u informatie over het project Ruygeborg II. Als u vragen heeft kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over Ruygeborg.

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact dhr. drs. J. Dijkema T j.dijkema@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van Noordwijkerhout

Nadere informatie

FINANCIEEL OVERZICHT 2018

FINANCIEEL OVERZICHT 2018 FINANCIEEL OVERZICHT 2018 Ook in 2018 was de vereniging financieel gezond en kende een groeiend aantal leden. Toelichting It Fryske Gea is gecertificeerd door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

Genoeg te doen voor iedereen

Genoeg te doen voor iedereen Kralingse Bos Kralingse Bos: best bezochte plek van Rotterdam Het Kralingse Bos, wie kent het niet. Iedereen die van rust, natuur, water, ruimte en recreatie houdt, is te vinden in dit unieke stuk natuur

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Drasland in de Zouweboezem, provincie Zuid-Holland Bron: provincie Utrecht Drasland Drasland is niet bemest kruidenrijk hooiland dat maximaal 30 cm boven het oppervlaktewaterpeil

Nadere informatie

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland.

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. 13 mei 2015 nummer 2/2015 Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. Bijen special Dit keer staat de

Nadere informatie

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overzicht van het Plangebied... 3 3 Ambitie... 3 4 Scope... 4 5 De opgave... 4 6 Fasering...

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSKLEDING. Vrijwilligersnieuwsbrief - december 2012. Beste vrijwilliger,

VRIJWILLIGERSKLEDING. Vrijwilligersnieuwsbrief - december 2012. Beste vrijwilliger, Vrijwilligersnieuwsbrief - december 2012 Beste vrijwilliger, In deze nieuwsbrief kijken we ondermeer terug op het uitreiken van de vrijwilligerskleding, stellen we u voor aan een aantal nieuwe vrijwilligersgroepen

Nadere informatie

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Deze dijkendag werd georganiseerd door de Provinciale Landbouwkamer Oost Vlaanderen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland in het kader van het project

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 25 februari 2014 B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 25 februari 2014 B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 14.0036 Rv. nr.: 14.0036 B en W-besluit d.d.: 25 februari 2014 B en W-besluit nr.: 14.0198 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Uitvoeringsbesluit 2 e fase aanleg groen en recreatieve

Nadere informatie

Wij zijn het niet eens met het voornemen tot het verlenen van deze ontheffing en zullen dit in deze zienswijze nader onderbouwen.

Wij zijn het niet eens met het voornemen tot het verlenen van deze ontheffing en zullen dit in deze zienswijze nader onderbouwen. Omgevingsdienst Haaglanden Postbus 14060 2501 GB Den Haag Betreft: Zienswijze ontwerpbeschikking ODH-2015-00734749 Ons kenmerk: SL 500/15.052 Datum: 17 december 2015 Geachte meneer/mevrouw, Hierbij dienen

Nadere informatie

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden JAARVERSLAG 2015 Leden Op 31 december 2015 telde onze afdeling 99 leden 2006 71 leden 2009 71 leden 2012 92 leden 2007 70 leden 2010 91 leden 2013 92 leden 2008 72 leden 2011 94 leden 2014 92 leden Bestuur

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur Open dag zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, aan de rand van de Veluwe. Voor velen inmiddels een vertrouwde omgeving. Wij hopen dat u

Nadere informatie

Weidevogels monitoring Polderpark Oostpolder 2014-2016. verslag, conclusies en aanbevelingen 2014

Weidevogels monitoring Polderpark Oostpolder 2014-2016. verslag, conclusies en aanbevelingen 2014 Broedende weidevogels in de Oostpolder van Gouda nu en in de toekomst Weidevogels monitoring Polderpark Oostpolder 2014-2016 verslag, conclusies en aanbevelingen 2014 Komen er wel broedende weidevogels

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009

Heidebeheer en fauna. Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Heidebeheer en fauna Verslag veldwerkplaats Droog Zandlandschap Strabrechtse Heide, 4 juni 2009 Inleiders: Jap Smits (Staatsbosbeheer) en prof. dr. Henk Siepel (Alterra-WUR) De Strabrechtse Heide is een

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Werkstuk ANW Milieugroepen

Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk door een scholier 1558 woorden 28 april 2005 4,7 10 keer beoordeeld Vak ANW 1. Welke Milieugroepen zijn rondom en in jou woonplaats aanwezig? - It Fryske Gea: www.fryskegea.nl

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2018

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2018 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen.

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen. Beschrijving kwelderherstelmaatregelen 1 1.1 Inleiding Aan de noordkust van Groningen heeft Groningen Seaports, mede ten behoeve van RWE, circa 24 ha. kwelders aangekocht. Door aankoop van de kwelders

Nadere informatie

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld Landbouwkundige situatie vroeger en nu Weidevogelnieuws Het Zoelense en Rijswijkse Veld vind je in het meest westelijke deel van het werkgebied van onze VANL. De bodem bestaat er overwegend uit laaggelegen

Nadere informatie

Schaapskudde 't Schaap van Staete

Schaapskudde 't Schaap van Staete Schaapskudde 't Schaap van Staete Bezoekadres: Vossemeerdijk 6 8251 PN Dronten Telefoon: 06 14543464 of 06 41423664 E-mail: schaapvans@gmail.com Website: www.schaapvanstaete.nl Facebook: www.facebook.com/schaapvanstaete

Nadere informatie

Gebieds- programma. B(l)oeiende Bollenstreek

Gebieds- programma. B(l)oeiende Bollenstreek Recreatief Transferium, Passantenhaven, Watertaxi, start- en eindpunt wandel- en fiets Rondje Kaag, Leiden, Amsterdam, Den Haag, Schiphol, trein, A44, parkerem Leidse Ommelanden Gebieds- programma B(l)oeiende

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Koloniebroeders in 2017 in Zuid-Holland Noord

Koloniebroeders in 2017 in Zuid-Holland Noord Koloniebroeders in 2017 in Zuid-Holland Noord De meeste kolonies zijn inmiddels ingevoerd, tijd dus voor een overzicht van het afgelopen jaar in ons district. De gegevens die op 24 januari 2018 zijn ingevoerd,

Nadere informatie