Vluchtelingen in de wetenschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vluchtelingen in de wetenschap"

Transcriptie

1 Exacte en Natuurwetenschappen Sociale en Geesteswetenschappen Toegepaste en Technische Wetenschappen ZonMw Call for proposals Vluchtelingen in de wetenschap 2018 Den Haag, mei 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

2 Inhoud 1 Inleiding Achtergrond Beschikbaar budget Geldigheidsduur call for proposals 1 2 Doel 2 3 Richtlijnen voor aanvragers Wie kan aanvragen Wat kan aangevraagd worden Wanneer kan aangevraagd worden Het opstellen van de aanvraag Het indienen van een aanvraag Financieringsvoorwaarden 6 4 Beoordelingsprocedure Procedure Criteria 8 5 Contact en overige informatie Contact 10 6 Bijlage 11

3 1 Hoofdstuk 1: Inleiding / Vluchtelingen in de Wetenschap 1 Inleiding 1.1 Achtergrond Sigmund Freud (neuroloog en grondlegger van de psychoanalyse, ), Albert Einstein (natuurkundige, ) en Ruth Westheimer (psychologe, 1928). Dit zijn slechts enkele van vele wetenschappers die moesten vluchten om hun (academische) vrijheid te kunnen behouden. Zij vonden in een ander land een veilige plaats om hun onderzoek op te bouwen en hun kennis te delen. Helaas is deze lijst lang en van alle tijden. In de afgelopen jaren is in Nederland en omringende landen steeds meer aandacht voor wetenschappers die door oorlog of een andere bedreigende situatie hun thuisland hebben moeten ontvluchten. Bij het voortzetten van een wetenschappelijke carrière in de landen waar zij een veilig thuis vinden, lopen zij vaak tegen obstakels aan. Bijvoorbeeld vanwege de taal, een andere werkcultuur of de beperkte ruimte om een netwerk op te bouwen, omdat de nadruk na aankomst ligt op huisvesting, integratie en het gezin. Daarna ontstaat pas ruimte voor studie en/of werk. Dit is een gemiste kans, omdat waardevolle kennis en kunde van deze groep wetenschappers verloren dreigen te raken terwijl zij de wetenschap en samenleving kunnen verrijken in het land waar zij wonen. NWO zet zich in voor een sterk wetenschapsstelsel in Nederland en onderschrijft het belang van een wetenschappelijk systeem dat divers, inclusief en toegankelijk is. In samenspraak met de KNAW, De Jonge Akademie en Stichting voor Vluchteling- Studenten UAF start NWO daarom in 2018 een pilot voor het financieren van eenjarige onderzoeksaanstellingen voor academici die als vluchteling in Nederland verblijven en hier een academische loopbaan willen opbouwen dan wel voortzetten. 1.2 Beschikbaar budget Voor deze pilot call is maximaal beschikbaar. 1.3 Geldigheidsduur call for proposals De deadline voor het indienen van aanvragen is 13 september 2018, om 14:00 uur CE(S)T. Aanvragen die na de deadline zijn ingediend worden niet meegenomen in de procedure. Eenmaal ingediende aanvragen kunnen na de deadline niet meer inhoudelijk worden verbeterd of aangevuld.

4 2 Hoofdstuk 2: Doel / Vluchtelingen in de wetenschap 2 Doel Deze NWO-brede pilot draagt bij aan het toegankelijk maken van de Nederlandse wetenschap en de academische arbeidsmarkt voor gevluchte academici met een aantoonbare vluchtelingenstatus. Tegelijkertijd verrijken deze academici de Nederlandse wetenschap met de expertise die zij meebrengen. Door het beschikbaar maken van een kortdurende financiering wordt aan deze groep academici de mogelijkheid geboden om aansluiting te vinden bij lopende Nederlandse onderzoeksprojecten en een netwerk op te bouwen. Dit geeft hen de kans om actief kennis en kunde te delen, om het Nederlandse wetenschapsstelsel te leren kennen, en de kans om de loopbaan en/of onderzoekslijn die onderbroken werd in het thuisland opnieuw op te starten. Daarmee kan deze financiering een ingang betekenen naar de Nederlandse wetenschap en zo de kansen voor deze academici op langere termijn vergroten.

5 3 Hoofdstuk 3: Richtlijnen voor aanvragers / Vluchtelingen in de wetenschap 3 Richtlijnen voor aanvragers 3.1 Wie kan aanvragen Een projectleider en/of hoofdaanvrager (hierna: aanvrager) van een lopend onderzoeksproject, dat reeds gefinancierd wordt door NWO of ZonMw aan een van de volgende kennisinstellingen: Nederlandse universiteiten Universitaire medische centra KNAW- en NWO-instituten het Nederlands Kanker Instituut het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen de Dubble-bundellijn bij ESRF te Grenoble NCB Naturalis Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL) Prinses Maxima centrum Let op: een gevluchte academicus (hierna: kandidaat) kan zelf geen aanvraag indienen (zie 3.2). Medeaanvragers zijn hier niet van toepassing. 3.2 Wat kan aangevraagd worden Er kan maximaal euro financiering personele en materiële kosten worden aangevraagd voor de aanstelling van een academicus met een aantoonbare vluchtelingenstatus op het niveau van junior of senior onderzoeker (kandidaat) in een lopend onderzoeksproject dat reeds gefinancierd wordt door NWO of ZonMw (zie de bijlage voor het hier gehanteerde kader van vluchtelingenstatus). De financiering is beschikbaar voor een aanstelling aan een van de hierboven genoemde Nederlandse kennisinstellingen. De aanstelling kan maximaal 12 maanden (aaneengesloten) duren en dient binnen de duur van het lopende project te vallen; de vroegst mogelijke startdatum valt naar verwachting in januari Personele kosten Personele kosten kunnen worden aangevraagd voor één junior of senior onderzoeker. Aan te vragen personeelskosten betreffen het geldende VSNU-tarief, of in het geval van een universitair medisch centrum het NFU-tarief, voor een junior of senior wetenschappelijk onderzoeker voor twaalf maanden (aaneengesloten) voor 1 fte (en minimaal 0,6 fte). Junior onderzoeker 1 Een junior onderzoeker betekent hier een onderzoeker die in het bezit is van een masterdiploma (of een gelijkwaardig diploma), maar niet gepromoveerd is. 1 Verificatie van de academische kwalificaties van de kandidaat zijn de verantwoordelijkheid van de aanvrager dan wel de kennisinstelling waar hij of zij aan is verbonden.

6 4 Hoofdstuk 3: Richtlijnen voor aanvragers / Vluchtelingen in de wetenschap Senior onderzoeker 2 Een senior onderzoeker betekent hier een onderzoeker die gepromoveerd is of een vergelijkbaar traject heeft doorlopen. Materiële kosten Financiering van materiële kosten kan worden aangevraagd voor beide type aanstellingen. Het aan te vragen materiële budget is maximaal 20 procent van het totaal aangevraagde budget 3. De aangevraagde materiële kosten zijn exclusief bedoeld voor het werk dat in deze aanvraag wordt beschreven en dienen gescheiden te blijven van het materieel budget van het project waar deze aanvraag op aansluit. Er kan alleen materieel budget worden aangevraagd indien de kandidaat onderzoek verricht waar aanvullend materieel budget voor nodig is. Het materieel budget kan worden gebruikt voor: dekking van materiële kosten, zoals de aanschaf van speciaal voor het onderzoek benodigde apparatuur en verbruiksgoederen, m.u.v. computers; het houden van interviews en enquêtes; de aanschaf van databestanden; reis- en verblijfkosten; het organiseren van (internationale) workshops en bijeenkomsten; Materieel budget kan niet gebruikt worden voor: kosten voor computergebruik bij universitaire rekencentra en kosten voor het gebruik van laboratoria; huisvestings-, overhead-, en afschrijvingskosten; kosten gemaakt voor het bemiddelen voor, en/of verwerven en uitvoeren van contractresearch, inclusief de daaraan toe te rekenen overige indirecte kosten en reserveringen voor toekomstige kosten c.q. reservevorming; kosten van apparatuur, van verbruiksgoederen, of van administratieve of technische hulp, die tot het gebruikelijke voorzieningenpakket van een universiteit of onderzoeksinstituut moeten worden gerekend. Voorwaarden voor het in behandeling nemen van de aanvraag Aanvragen dienen bij indiening aan de volgende administratieve voorwaarden te voldoen. Mocht een aanvraag niet aan deze criteria voldoen en zijn de onvolkomenheden herstelbaar, dan wordt de aanvrager in overleg met NWO een termijn gegeven om de aanvraag aan te passen. 1. De aanvraag is in de Engelse taal opgesteld. 2. De aanvraag is als pdf opgeslagen en ingediend via ISAAC met de account van de aanvrager. 3. De aanvraag is opgesteld in het voorgeschreven aanvraagformulier. 4. Alle vragen in het aanvraagformulier zijn beantwoord. 5. De woordlimieten in het aanvraagformulier zijn niet overschreden. 6. De aanvraag bevat geen bijlagen, tenzij vooraf met het NWO-bureau afgestemd. 7. De aanstelling van de kandidaat valt binnen de duur van het lopende project (de vroegst mogelijke startdatum valt naar verwachting in januari 2019). 2 Verificatie van de academische kwalificaties van de kandidaat zijn de verantwoordelijkheid van de aanvrager, dan wel de kennisinstelling waar hij of zij aan is verbonden. 3 Verdere toelichting en een rekenvoorbeeld vindt u in het document Veelgestelde vragen op de financieringspagina.

7 5 Hoofdstuk 3: Richtlijnen voor aanvragers / Vluchtelingen in de Wetenschap 8. De hoofdaanvrager is projectleider op een lopend door NWO of ZonMw gefinancierd project aan één van de in paragraaf 3.1 genoemde kennisinstellingen. 9. De kandidaat is aantoonbaar in het bezit van een vluchtelingenstatus in Nederland (zie de bijlage). 10. In het geval van een aanvraag voor een aanstelling van een junior onderzoeker is de kandidaat in het bezit van een masterdiploma of vergelijkbaar diploma. 11. In het geval van een aanvraag voor een aanstelling voor een senior onderzoeker moet de kandidaat zijn gepromoveerd of een gelijkwaardig traject hebben doorlopen. 12. De projectbegroting voldoet aan de richtlijnen zoals beschreven in paragraaf Wanneer kan aangevraagd worden De deadline voor het indienen van aanvragen is 13 september 2018, om 14:00 uur CE(S)T. Bij het indienen van de aanvraag in ISAAC dient de aanvrager ook online nog gegevens in te voeren. Het is aan te raden om ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals te beginnen met het indienen van de aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. 3.4 Het opstellen van de aanvraag Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument). Vul het aanvraagformulier in. Het is niet toegestaan het maximum aantal woorden zoals aangegeven in het aanvraagformulier te overschrijden. De aanvraag wordt in het Engels opgesteld. Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC. Aanvragen mogen geen bijlagen bevatten. Om de beoordeling van aanvragen zo vergelijkbaar mogelijk te maken, wordt enkel het aanvraagformulier voorgelegd aan de beoordelingscommissie. Bijlagen bij het formulier worden daarom niet in behandeling genomen. Mocht de aanvrager bij een specifieke aanvraag belangrijke informatie willen melden aan NWO die niet in het aanvraagformulier kan worden opgenomen, kan daarvoor tijdig en ruim vóór het indienen van de aanvraag contact opgenomen worden met de secretaris van deze call (zie paragraaf 5.1 voor contactgegevens). 3.5 Het indienen van een aanvraag Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen. Een aanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij deze minimaal een dag voor het indienen van de aanvraag aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de aanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een

8 6 Hoofdstuk 3: Richtlijnen voor aanvragers / Vluchtelingen in de wetenschap nieuwe aanvraag in te dienen. Voor vragen van technische aard kan de aanvrager contact opnemen met de ISAAC-helpdesk (zie paragraaf 5.2.1). In navolging van de overeenkomst tussen NWO en de VSNU horen aanvragers hun instelling te informeren over de indiening. Om die reden vraagt NWO om in het aanvraagformulier expliciet te bevestigen dat de instelling is geïnformeerd en dat deze akkoord gaat met het beschikbaar stellen van alle voor dit onderzoek benodigde infrastructuur, inclusief de daaraan verbonden kosten voor zover niet bij NWO aangevraagd. 3.6 Financieringsvoorwaarden Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017 en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing. Voor aanvragen in deze call for proposals geldt verder het volgende. Open Access Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals dienen onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op Datamanagement Bij goed onderzoek hoort verantwoord datamanagement. NWO wil dat onderzoeksdata die voortkomen uit met publieke middelen gefinancierd onderzoek zo veel mogelijk vrij en duurzaam beschikbaar komen voor hergebruik door andere onderzoekers. NWO wil bovendien het bewustzijn bij onderzoekers over het belang van verantwoord datamanagement vergroten. Normaliter maakt een datamanagementparagraaf onderdeel uit van een aanvraag voor financiering van NWO. Omdat deze call een aanvulling is op een bestaand en reeds door NWO of ZonMw gefinancierd project wordt in de aanvraag alleen gevraagd te bevestigen dat het bestaande datamanagementplan voor het lopende project ook zal worden toegepast in het aanvullende project. Nagoya Protocol Het Nagoya Protocol is op 12 oktober 2014 van kracht gegaan en zorgt voor een eerlijke en billijke verdeling van voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen (Access and Benefit Sharing; ABS). Onderzoekers die voor hun onderzoek gebruikmaken van genetische bronnen in/uit het buitenland dienen zich op de hoogte te stellen van het Nagoya Protocol ( NWO en ZonMw gaan er vanuit dat zij de noodzakelijke acties ten aanzien van het Nagoya Protocol nemen.

9 9 Hoofdstuk 4: Beoordelingsprocedure / Vluchtelingen in de wetenschap 4 Beoordelingsprocedure 4.1 Procedure Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO-gedragscode belangenverstrengeling van toepassing. Na het indienen van een aanvraag volgt een administratief-technische toets om te bepalen of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Als een aanvraag aan de voorwaarden voldoet, wordt deze doorgezet in de beoordelingsprocedure. De beoordelingsprocedure kent vervolgens twee fases, namelijk 1) interviewselectie, en 2) interviewdagen met aanvragers en kandidaten. In het geval er voldoende ruimte is om voor alle ontvankelijke aanvragen een interview te accommoderen op de geplande interviewdagen, zal er geen voorselectie plaatsvinden. Hieronder worden de stappen in het proces uitgebreid beschreven. Aanvragers kunnen het verloop van de beoordelingsprocedure volgen via hun ISAAC account. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De volledige procedure vanaf de deadline voor indiening zal circa drie maanden in beslag nemen. Administratief-technische toets Het NWO-bureau toetst of ingediende aanvragen voldoen aan de voorwaarden voor indiening. Indien een aanvraag niet voldoet aan de in hoofdstuk 3 van deze call for proposals beschreven voorwaarden en dit gebrek niet onherstelbaar is, dan wordt contact opgenomen met de aanvrager en hem/haar een termijn gegeven om het gebrek te herstellen. Onherstelbare aanvragen en aanvragen die na het verstrijken van de hersteltermijn niet voldoen aan de in hoofdstuk 3 beschreven voorwaarden zijn niet ontvankelijk en worden niet in behandeling genomen voor beoordeling. Beoordeling aanvraag De beoordeling wordt volledig uitgevoerd door een beoordelingscommissie met een brede expertise. Er worden in deze beoordelingsprocedure geen externe referenten ingeschakeld. Interviewselectie Er worden circa 20 aanvragers met hun kandidaten uitgenodigd voor een interview. Wanneer er meer aanvragen in behandeling genomen kunnen worden, kan er een selectie plaatsvinden voor de interviewdagen. In deze situatie vindt een schriftelijke beoordeling plaats op basis van de vier criteria zoals genoemd in paragraaf 4.2 van deze call for proposals. Aanvragers en kandidaten krijgen bericht van de commissie of zij worden uitgenodigd voor een interview en ontvangen daarbij een motivatie van deze keuze. Indien aanvragers het niet eens zijn met de selectie van de commissie, kan een gemotiveerde schriftelijke reactie naar het NWO-bureau gestuurd worden en de commissie zal in dat geval gevraagd worden opnieuw te overwegen om de betreffende aanvraag te selecteren voor een interview. Interviewdagen De interviewdagen vinden in november plaats. In het geval er geen interviewselectie plaatsvindt zal dit begin november zijn; is er wel sprake van een interviewselectie dan is dit eind november. De exacte data worden zo spoedig mogelijk na de deadline voor indiening gecommuniceerd aan de aanvragers en kandidaten van ontvankelijke aanvragen. Beiden dienen beschikbaar te zijn op deze data. Een interview buiten de vastgestelde interviewdata is niet mogelijk.

10 5 Hoofdstuk 3: Richtlijnen voor aanvragers / Vluchtelingen in de Wetenschap Voorafgaand aan het interview ontvangen de aanvragers en kandidaten een schriftelijke beoordeling met vragen van de commissie, die in het interview terug kunnen komen. Het ingediende cv van de kandidaat zal onderdeel zijn van het interview en tijdens het interview is er ruimte voor een presentatie. De beoordeling van de aanvragen op basis van de presentatie en het interview mondt uit in één van de volgende kwalificaties: excellent, zeer goed, goed, ontoereikend. Om voor financiering in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag ten minste de kwalificatie goed te krijgen. Voor meer informatie over de kwalificaties zie: Besluitneming aanvraag De beoordelingscommissie stelt op basis van de kwalificaties een advies op welke aanvragen al dan niet te honoreren. De raad van bestuur van NWO neemt vervolgens op basis van dit advies het besluit over de financieringsaanvragen. Naar verwachting kan het besluit met kwalificatie medio december worden medegedeeld aan de aanvragers en kandidaten. Tijdpad 13 september 2018 deadline indienen aanvragen september 2018 oktober 2018 november 2018 december 2018 administratief-technische toets en schriftelijke beoordeling door beoordelingscommissie uitnodiging voor interviewdagen (en mogelijk interviewselectie) interviewdagen met beoordelingscommissie besluit raad van bestuur NWO en bekendmaking resultaat aan aanvragers 4.2 Criteria Beoordelingscriteria Alle aanvragen in de procedure worden door de beoordelingscommissie op de volgende vier criteria getoetst en op basis hiervan met elkaar vergeleken. Criteria 1, 2 en 3 dragen voor 30 procent bij aan de beoordeling en kwalificatie van een aanvraag en criteria 4 voor 10 procent. 1. Kwaliteit van de kandidaat Is de kandidaat gekwalificeerd de voorgestelde activiteiten uit te voeren? Welke prestaties heeft de kandidaat geleverd waaruit blijkt dat hij/zij van waarde is voor het lopende project? Cv en overzicht van publicaties vormen hierbij indicaties 2. Motivering van kandidaat De motivering is een door de kandidaat gegeven toelichting op het cv. In de motivering licht de kandidaat toe waarom hij/zij op dit project wil werken en waarom hij/zij geschikt is. Daarnaast kan de motivering een toelichting zijn op bijzonderheden in het cv. 3. Aansluiting en relevantie bij het lopende project Worden de werkzaamheden van de kandidaat opgenomen in het lopende project? Wat is de relevantie voor het lopende project? Welke additionele

11 5 Hoofdstuk 3: Richtlijnen voor aanvragers / Vluchtelingen in de Wetenschap activiteiten zullen worden uitgevoerd? Wat is de wetenschappelijke kwaliteit van de voorgestelde uitbreiding van het lopende project? 4. Begeleiding kandidaat Wordt de kandidaat tijdens de aanstelling en het project effectief begeleid? Welke inspanning zal worden geleverd om hem/haar wegwijs te maken in het Nederlandse academische werkveld? Zijn er initiatieven om de kandidaat in contact te brengen met relevante netwerken, te wijzen op mogelijkheden voor loopbaanbegeleiding binnen de betreffende kennisinstelling of anderszins, met het oog op eventuele doorstroom? Kennisbenutting Sinds 2009 zet NWO in op concreet beleid dat de overdracht van kennis die gegenereerd is met behulp van NWO-financiering moet stimuleren. Deze overdracht kan zowel naar andere wetenschappelijke disciplines als naar gebruikers buiten de wetenschap (bedrijfsleven/maatschappij) plaatsvinden. Het kennisbenuttingsbeleid is met name gericht op het vergroten van de bewustwording bij onderzoekers ten aanzien van kennisbenutting. NWO vraagt daarom van alle onderzoekers die in aanmerking willen komen voor financiering om met behulp van een aantal vragen (bijvoorbeeld: hoe zal kennisbenutting geïmplementeerd worden en hoe beoogt de onderzoeker kennisbenutting te bevorderen?) een toelichting te geven op de mogelijke kennisbenutting van hun project. Omdat deze call een aanvulling is op een bestaand en reeds door NWO of ZonMw gefinancierd project is dit geen onderdeel van de beoordeling en wordt enkel gevraagd om in de aanvraag dit punt kort toe te lichten. Voor voorbeelden van kennisbenutting, zie

12 10 Hoofdstuk 5: Contact en overige informatie / Vluchtelingen in de wetenschap 5 Contact en overige informatie 5.1 Contact Inhoudelijke vragen Voor inhoudelijke vragen over Vluchtelingen in de wetenschap en deze brochure neemt u contact op met: Mw. Carolien Maas MA (SGW) vidw@nwo.nl Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur op telefoonnummer +31 (0) U kunt uw vraag ook per stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

13 11 Hoofdstuk 6: Bijlage / Vluchtelingen in de Wetenschap 6 Bijlage Kader vluchtelingenstatus Als kandidaat met vluchtelingenstatus (zie paragraaf 3.2) worden in het kader van deze call for proposals bedoeld de vreemdeling die op of na 1 januari 2013 in Nederland rechtmatig verblijf heeft gekregen op basis van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel (type III) zoals neergelegd in Artikel 29 van de Vreemdelingenwet 2000.

14 Uitgave: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Versie: juli 2017 Bezoekadres: Laan van Nieuw Oost-Indië CE Den Haag mei 2018

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26537 11 mei 2018 Call for proposals Vluchtelingen in de wetenschap 2018, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Hestia. Call for proposals. Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap

Hestia. Call for proposals. Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap Hestia Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap Call for proposals Exacte en Natuurwetenschappen Sociale en Geesteswetenschappen Toegepaste en Technische Wetenschappen ZonMw 2019 2de ronde Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars

Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars 1 Samenwerking China (NSFC) Call for proposals Samenwerking China (NSFC) - Joint seminars 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft

Nadere informatie

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Bezoekersbeurs Call for proposals Bezoekersbeurs 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inleiding en doel Met de bezoekersbeurzen stimuleert NWO het bezoek

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten

Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten 1 Samenwerking China (NSFC) Call for proposals Samenwerking China (NSFC) - Reis- en verblijfkosten 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel

Nadere informatie

Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange

Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange 1 Samenwerking Taiwan (MOST) Call for proposals Samenwerking Taiwan (MOST) - Scientist exchange 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel

Nadere informatie

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 Bezoekersbeurs. Call for proposals. Bezoekersbeurs. Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Bezoekersbeurs Call for proposals Bezoekersbeurs 2017 Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Met de bezoekersbeurzen stimuleert NWO het bezoek

Nadere informatie

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW 1 Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals Den Haag, november 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft als wettelijke taak onder meer de nationale

Nadere informatie

Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten

Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten 1 Nationale Wetenschapsagenda Call for proposals Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten Den Haag, mei 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO

Nadere informatie

Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage

Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage 1 Call for proposals Stimuleringsfonds Open Access - conferentiebijdrage 2015 Den Haag, oktober 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Het Algemeen Bestuur van

Nadere informatie

Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS)

Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS) 1 Call for proposals Samenwerking Duitsland - Von Humboldt Stiftung (VHS) 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een overeenkomst

Nadere informatie

Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars

Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars 1 Samenwerking Japan (JSPS) Call for proposals Samenwerking Japan (JSPS) - Joint seminars 2016 Den Haag, december 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42143 25 juli 2017 Call for proposals Stichting Van Moorsel en Rijnierse SGW juli 2017, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda. Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda. Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Nationale Wetenschapsagenda Call for proposals 2019 Den Haag, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) beschrijft brede,

Nadere informatie

NWA Ideeëngenerator. Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda ste ronde

NWA Ideeëngenerator. Call for proposals. Nationale Wetenschapsagenda ste ronde 1 Nationale Wetenschapsagenda Call for proposals NWA Ideeëngenerator 2019 1ste ronde Den Haag/Utrecht, maart 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inhoud Nationale Wetenschapsagenda

Nadere informatie

Samenwerking Taiwan (MOST)

Samenwerking Taiwan (MOST) 1 Call for proposals 2015 Den Haag, oktober 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Ministry of Science and Technology

Nadere informatie

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW

Wetenschappelijke bijeenkomsten ALW 1 Aard- en Levenswetenschappen Call for proposals ALW Den Haag, maart 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft als wettelijke taak onder meer de nationale

Nadere informatie

Stimuleringsfonds Open Access - publicaties

Stimuleringsfonds Open Access - publicaties 1 Call for proposals Stimuleringsfonds Open Access - publicaties 2016 Den Haag, februari 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Het Algemeen Bestuur van NWO heeft

Nadere informatie

Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars

Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars 1 Call for proposals Samenwerking China (NSFC) Reis- en verblijfkosten, seminars 2015 Den Haag, november 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Stichting Van Moorsel en Rijnierse

Stichting Van Moorsel en Rijnierse 1 Geesteswetenschappen Call for proposals 2016 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Het doel van de is het stimuleren van onderzoek naar het

Nadere informatie

Duurzame BUsiness Modellen

Duurzame BUsiness Modellen Duurzame BUsiness Modellen Top Up voor Valorisatie Call for proposals Sociale en Geesteswetenschappen 2019 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Nadere informatie

Wetenschappelijke infrastructuur voor astronomie, informatica en wiskunde

Wetenschappelijke infrastructuur voor astronomie, informatica en wiskunde Exacte en Natuurwetenschappen Call for proposals Wetenschappelijke infrastructuur voor astronomie, informatica en wiskunde Investeringen NWO-Middelgroot 2017/2018 Den Haag, oktober 2017 Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals NRO Kennisbenutting Plus Den Haag, mei 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Westerdijk Talentimpuls. Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Call for proposals 2017 Den Haag, maart 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat in Nederland de eerste vrouwelijke

Nadere informatie

Rekentijd Nationale Computersystemen

Rekentijd Nationale Computersystemen Exacte en Natuurwetenschappen Call for proposals Rekentijd Nationale Computersystemen 2018 Den Haag, december 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Call for temporary position proposals

Call for temporary position proposals Exacte en Natuurwetenschappen Call for proposals Call for temporary position proposals Scientist on the Job 2018 1ste ronde Den Haag, oktober 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Stimuleringsfonds Open Access - publicaties

Stimuleringsfonds Open Access - publicaties 1 Call for proposals Stimuleringsfonds Open Access - publicaties 2015 Den Haag, Juli 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel Het Algemeen Bestuur van NWO heeft

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 259 4 januari 2018 Call for temporary position proposals Scientist on the Job 2018 1ste ronde, Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Bewegen en leerprestaties

Bewegen en leerprestaties Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Bewegen en leerprestaties 2014 1ste ronde Den Haag, oktober 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1

Nadere informatie

Vrije Competitie Geesteswetenschappen

Vrije Competitie Geesteswetenschappen Sociale en Geesteswetenschappen Call for proposals Vrije Competitie Geesteswetenschappen 2017 Den Haag, April 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Investeringen NWO-groot

Investeringen NWO-groot Call for proposals Investeringen NWO-groot 2015/2016 Den Haag, november 2014 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Investeringen NWO-middelgroot

Investeringen NWO-middelgroot Call for proposals Investeringen NWO-middelgroot 2016/2017 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose

Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose Sociale en Geesteswetenschappen Call for proposals Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose 2017 1e ronde Den Haag, juni 2017 Nederlandse Organisatie voor

Nadere informatie

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals Aspasia Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici 2018 Call for proposals Den Haag, februari 2019 2018 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur call for

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 182 2 januari 2019 Call for proposals NWO Creatieve Industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM), Creatieve Industrie KIEM

Nadere informatie

' * ^ ļ t. .. ' ' - v. - '.. - e 2015/2016. Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

' * ^ ļ t. .. ' ' - v. - '.. - e 2015/2016. Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk ' * ^ ļ t.. ' ' - v. - '.. - e Call for p r o p o s a l s I n v e s t e r i n g e n N W O - m i d d e l g r o o t 2015/2016 Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek I

Nadere informatie

Call for proposals. Zwaartekracht 2018/2019. Den Haag, maart 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Zwaartekracht 2018/2019. Den Haag, maart 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Call for proposals Zwaartekracht 2018/2019 Den Haag, maart 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs

Praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek 1. Call for projectleiders Praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs 2019-2020 Den Haag, februari 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO-Spinozapremie 1 NWO-Spinozapremie 2017 Den Haag, juli 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 Inleiding en doel De NWO-Spinozapremie is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs

Praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek 2. Call for consortium partners Praktijkgericht onderzoek naar het hoger onderwijs 2019-2020 Den Haag, februari 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Call for proposals. NRO Kennisbenutting Plus. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals NRO Kennisbenutting Plus Den Haag, juli 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 1.2

Nadere informatie

NWO Open Competitie SGW Vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek

NWO Open Competitie SGW Vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek Sociale en Geesteswetenschappen Call for proposals NWO Open Competitie SGW Vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek 2018 1ste ronde Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7947 14 februari 2018 Call for proposals Rubicon Maart 2018 1ste ronde, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

International Civic and Citizenship Education Study 2016 Programmaraad voor Fundamenteel Onderzoek (PROO)

International Civic and Citizenship Education Study 2016 Programmaraad voor Fundamenteel Onderzoek (PROO) Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals International Civic and Citizenship Education Study 2016 Programmaraad voor Fundamenteel Onderzoek (PROO) 2013 1ste ronde Den Haag, september

Nadere informatie

Rubicon November 2017

Rubicon November 2017 Call for proposals Rubicon November 2017 3e ronde Den Haag, september 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Call for proposals. Zwaartekracht 2016/2017. Den Haag, februari 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Call for proposals. Zwaartekracht 2016/2017. Den Haag, februari 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Call for proposals Zwaartekracht 2016/2017 Den Haag, februari 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42531 27 juli 2018 Call for proposals NWO Open Competitie SGW Vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek, Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Alfa Meerwaarde Impuls voor publiek-private samenwerking in de Geesteswetenschappen

Alfa Meerwaarde Impuls voor publiek-private samenwerking in de Geesteswetenschappen NWO Geesteswetenschappen Call for proposals Alfa Meerwaarde Impuls voor publiek-private samenwerking in de Geesteswetenschappen 2015 Den Haag, januari 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Kortetermijnevaluatie Passend Onderwijs Overkoepelende Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (OPRO)

Kortetermijnevaluatie Passend Onderwijs Overkoepelende Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (OPRO) Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Kortetermijnevaluatie Passend Onderwijs Overkoepelende Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (OPRO) 2014 Den Haag, mei 2014 Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26538 11 mei 2018 Call for proposals Zwaartekracht, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2018/2019

Nadere informatie

Postdocs in de onderwijswetenschappen Programmaraad voor fundamenteel onderwijsonderzoek (PROO)

Postdocs in de onderwijswetenschappen Programmaraad voor fundamenteel onderwijsonderzoek (PROO) Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Postdocs in de onderwijswetenschappen Programmaraad voor fundamenteel onderwijsonderzoek (PROO) 2016 Den Haag, januari 2016 Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2016 Den Haag, oktober 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Hieronder volgt een toelichting op de beschikbare budgetposten.

Hieronder volgt een toelichting op de beschikbare budgetposten. Bijlage 1 Modules Hieronder volgt een toelichting op de beschikbare budgetposten. 1. Module Personeel: a) Promovendus/PDEng/MD PhD; b) Postdoc; c) NWP; d) Personeel HBO; e) Vervanging; f) Personeel Overig

Nadere informatie

Promotiebeurs voor leraren

Promotiebeurs voor leraren Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2019 1ste ronde Den Haag, november 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget

Nadere informatie

Samenwerking Japan (JSPS)

Samenwerking Japan (JSPS) 1 Call for proposals 2015 Den Haag, april 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel NWO heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Japan Society for the Promotion

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP- Subsidies voor vrij onderzoek

Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP- Subsidies voor vrij onderzoek Call for proposals Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP- Subsidies voor vrij onderzoek 2017-2018 Den Haag, oktober 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1

Nadere informatie

Promotiebeurs voor leraren

Promotiebeurs voor leraren Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2017 1e ronde Den Haag, november 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget 1

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69502 5 december 2017 Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2018 1ste ronde, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 62606 3 november 2017 Call for proposals, Astronomie, Informatica en Wiskunde TOP-Subsidies voor vrij onderzoek, Nederlandse

Nadere informatie

Programme for International Student Assessment (PISA) 2018

Programme for International Student Assessment (PISA) 2018 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Programme for International Student Assessment (PISA) 2018 2015 Den Haag, februari 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Call for proposals. Postdocs in de onderwijswetenschappen. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Call for proposals. Postdocs in de onderwijswetenschappen. Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Postdocs in de onderwijswetenschappen 2019 Den Haag, november 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 0 Hoofdstuk 1: Inleiding

Nadere informatie

Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose

Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose Call for proposals Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose 2019 2de ronde Den Haag/Utrecht, februari 2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016

Aspasia. Call for proposals. Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Call for proposals Aspasia Rondes Vidi en Vici met besluitvorming in 2016 Den Haag, april 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019

Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Subsidieoproep Schoolleiders innovatie ontwikkelfonds VO (SIOF) - Algemeen 2019 Let op: dit betreft SIOF Algemeen. Indien u een aanvraag wil indienen voor SIOF

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie maatregelen gelijke kansen 2017

Monitoring en evaluatie maatregelen gelijke kansen 2017 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) Call for proposals Monitoring en evaluatie maatregelen gelijke kansen 2017 Den Haag, april 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud

Nadere informatie

NWO Creatieve Industrie - Kennis Innovatie Mapping (KIEM)

NWO Creatieve Industrie - Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Call for proposals NWO Creatieve Industrie - Kennis Innovatie Mapping (KIEM) 2016-2017 Den Haag, december 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Regeling Subsidieverlening

Regeling Subsidieverlening Regeling Subsidieverlening Toelichting voor het opstellen van een begroting bij het aanvragen van subsidie Voor subsidieaanvragers en de financiële administraties 1. Waarvoor wordt subsidie verleend? Het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 68538 10 december 2018 Call for proposals Postdocs in de onderwijswetenschappen 2019, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Investeringen NWO-groot

Investeringen NWO-groot Call for proposals Investeringen NWO-groot 2017/2018 Den Haag, mei 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Archeologische vondsten van (inter)nationaal belang

Archeologische vondsten van (inter)nationaal belang Sociale en Geesteswetenschappen Call for proposals Archeologische vondsten van (inter)nationaal belang 2017 Den Haag, november 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

Rubicon. Call for proposals de ronde

Rubicon. Call for proposals de ronde Rubicon Call for proposals 20192 2de ronde Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldheidsduur call for proposals 1 2 Doel 2 2.1 Stimulering van vrouwelijke onderzoekers 2

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70960 12 december 2017 Call for proposals Archeologische vondsten van (inter)nationaal belang 2017 Den Haag, november

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34600 22 juni 2017 Call for proposals, Investeringen NWO-groot 2017/2018, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 37475 5 juli 2017 Call for proposals Take-off fase 1 Haalbaarheidsstudies WO Ronde 7 Najaar 2017, Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

BIJLAGE II: REGELING SUBSIDIEVERLENING INFORMATIE VOOR SUBSIDIEAANVRAGERS EN DE FINANCIËLE ADMINSITRATIES

BIJLAGE II: REGELING SUBSIDIEVERLENING INFORMATIE VOOR SUBSIDIEAANVRAGERS EN DE FINANCIËLE ADMINSITRATIES BIJLAGE II: REGELING SUBSIDIEVERLENING 2017-2018 INFORMATIE VOOR SUBSIDIEAANVRAGERS EN DE FINANCIËLE ADMINSITRATIES INHOUD 1) WAARVOOR WORDT SUBSIDIE VERLEEND?... 1 2) SUBSIDIE VOOR MATERIËLE KOSTEN...

Nadere informatie

Professionele Leergemeenschappen in het Voortgezet Onderwijs Overkoepelende Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (OPRO)

Professionele Leergemeenschappen in het Voortgezet Onderwijs Overkoepelende Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (OPRO) Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Professionele Leergemeenschappen in het Voortgezet Onderwijs Overkoepelende Programmaraad voor Onderwijsonderzoek (OPRO) 2014 1ste ronde Den

Nadere informatie

Call for proposals. Take-off fase 1 Haalbaarheidsstudies WO. Ronde 7 Najaar Utrecht, juni 2017 STW NWO-domein SGW ZonMw

Call for proposals. Take-off fase 1 Haalbaarheidsstudies WO. Ronde 7 Najaar Utrecht, juni 2017 STW NWO-domein SGW ZonMw Call for proposals Take-off fase 1 Haalbaarheidsstudies WO Ronde 7 Najaar 2017 Utrecht, juni 2017 STW NWO-domein SGW ZonMw Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Doelstelling Take-off fase 1 - haalbaarheidsstudies

Nadere informatie

Top-up. Call for proposals. Handleiding Top-up 2019 Indieningsrondes 7 & 8

Top-up. Call for proposals. Handleiding Top-up 2019 Indieningsrondes 7 & 8 Call for proposals Top-up Handleiding Top-up 2019 Indieningsrondes 7 & 8 Utrecht, februari 2019 Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (onderdeel van NWO) Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond...

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7944 14 februari 2018 Call for proposals Aspasia, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Rondes Vidi

Nadere informatie

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO-Spinozapremie. Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 1 2019 Den Haag, juni 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2 Inleiding en doel De is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering die zich richt op de hoogste categorie in de onderzoekerspiramide.

Nadere informatie

Wiskundeleraar in onderzoek

Wiskundeleraar in onderzoek Exacte Wetenschappen Call for proposals Wiskundeleraar in onderzoek Ronde 2015 Den Haag, mei 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Valorisation Grant. Richtlijnen voor het aanvragen van financiering voor Valorisation Grant fase-1 en fase-2 projecten

Valorisation Grant. Richtlijnen voor het aanvragen van financiering voor Valorisation Grant fase-1 en fase-2 projecten Valorisation Grant Richtlijnen voor het aanvragen van financiering voor Valorisation Grant fase-1 en fase-2 projecten Versie: augustus 2012 Pagina 1 / 7 Inhoud Indienen van projectvoorstellen... 2 Doel

Nadere informatie

Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen

Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Call for proposals Y Meerwaarde Plus Programma voor bevordering van kennisbenutting in de Maatschappij-en Gedragswetenschappen 2012 Den Haag, september 2012 Nederlandse

Nadere informatie

Promo. voor. 2016 1ste ronde

Promo. voor. 2016 1ste ronde Call for proposalss Promo otiebeurs voor leraren 2016 1ste ronde Den Haag, november 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget

Nadere informatie

Stimulering Europees Onderzoek

Stimulering Europees Onderzoek Call for proposals Stimulering Europees Onderzoek 2015 Den Haag, juli 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Top-up. Call for proposals. Handleiding Top-up 2018, ronde 5 en 6

Top-up. Call for proposals. Handleiding Top-up 2018, ronde 5 en 6 Call for proposals Top-up Handleiding Top-up 2018, ronde 5 en 6 Utrecht, mei 2018 Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (onderdeel van NWO) Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Beschikbaar

Nadere informatie

Museumbeurzen. Call for proposals. Geesteswetenschappen. 2014-2016 tweede ronde

Museumbeurzen. Call for proposals. Geesteswetenschappen. 2014-2016 tweede ronde Geesteswetenschappen Call for proposals Museumbeurzen 2014-2016 tweede ronde Den Haag, september 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2

Nadere informatie

Creatieve Industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM)

Creatieve Industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Call for proposals Creatieve Industrie Kennis Innovatie Mapping (KIEM) Impuls voor publiek-private samenwerking in de Topsector Creatieve Industrie 2013 Den Haag, november 2013 Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Industrial Doctorates Pilot

Industrial Doctorates Pilot Exacte en Natuurwetenschappen Sociale en Geesteswetenschappen Toegepaste en Technische Wetenschappen Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen Call for proposals Industrial Doctorates Pilot 2017 pilot Den

Nadere informatie

Promotiebeurs voor leraren

Promotiebeurs voor leraren Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2015 2de ronde Den Haag, juni 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Promotiebeurs voor leraren

Promotiebeurs voor leraren Call for proposals Promotiebeurs voor leraren 2016 2e ronde Den Haag, juni 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3

Nadere informatie

Kortlopend onderwijsonderzoek eerste fase

Kortlopend onderwijsonderzoek eerste fase Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) Call for proposals Kortlopend onderwijsonderzoek eerste fase 2018 4e ronde Den Haag, februari 2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Teaching and Learning International Survey (TALIS) 2018

Teaching and Learning International Survey (TALIS) 2018 Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Teaching and Learning International Survey (TALIS) 2018 2015 Den Haag, juni 2015 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud

Nadere informatie

Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van de aanvrager (hogeschool of onderzoeker aangesloten bij een universiteit).

Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van de aanvrager (hogeschool of onderzoeker aangesloten bij een universiteit). 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Algemene gegevens aanvrager - hogeschool... 2 5 Algemene gegevens aanvrager - universitaire onderzoeker... 3 6 Betrokkenen extern...

Nadere informatie

Deze dag wordt tweerichtingsverkeer

Deze dag wordt tweerichtingsverkeer 1 2 Deze dag wordt tweerichtingsverkeer Comeniusprogramma 2018: voor het eerst dat we alle beurzen kunnen toekennen. U bent allemaal pioniers! Met elkaar gedachten uitwisselen om uw (en onze!) gedachten

Nadere informatie

Beleidsgericht Onderwijsonderzoek

Beleidsgericht Onderwijsonderzoek Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek Call for proposals Beleidsgericht Onderwijsonderzoek 2016 Den Haag, maart 2016 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 1 1.1

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 62597 3 november 2017 Call for proposals Industrial Doctorates Pilot NWO Breed Oktober 2017, Nederlandse Organisatie voor

Nadere informatie