pilotgebied Valthermond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "pilotgebied Valthermond"

Transcriptie

1 Bodemdaling door veenoxidatie pilotgebied Valthermond presentatie van de voorlichtingen op 14, 22 en 29 maart 2017

2 Pilotgebied Valthermond - Context - Aanleiding - Gevolgen en problemen - Pilotgebied Valthermond - Wat streven we na? - Gebiedsparticipatie - Proces en planning - Inloop, gelegenheid voor vragen

3 Beheergebied waterschap Hunze en Aa s

4 Kaart veendikte In de grijze veengebieden (veendikte < 25cm) verwachten we nog slechts een beperkte en kortdurende maaivelddaling (< 25 jaar). Dit zijn de gebieden met: - alleen veen boven GHG - een veendikte van minder dan 25 cm boven GLG Aanpassing watersysteem op bodemdaling (peil volgt functie) De oranje tot rode veengebieden. Dit zijn de gebieden waar we nog decennia (tot wel 100 jaar of meer) maaivelddaling kunnen verwachten. Gebied langs de Hondsrug in de Veenkoloniën In de Veenkoloniën zal plaatselijk, net als in het Hunzedal aandacht moeten zijn voor eventuele hoogteverschillen tussen de natuurgebieden en de landbouwgebieden. Daarnaast zal de waterhuishoudkundige inrichting van het gebied moeten worden aangepast. Bij nieuwe investeringen is een afweging op basis een duurzame kosten-baten analyse gewenst.

5 Aandachtsgebieden veenoxidatie ha. van de ha.

6 Bodemdaling (excl. gas- en zoutwinning) Bodemdaling door veenoxidatie 1 à 2 cm /jaar Landelijk gemiddelde is 1 á 2 cm/jaar Dit gemiddelde is getoetst voor ons beheergebied. De hoogtecijfers uit de jaren 70 zijn vergeleken met de hoogtecijfers uit Hieruit blijkt dat de bodemdaling in grote delen van het gebied rond de 1 cm (geel) heeft gelegen en dat in de roze/paars gekleurde gebieden de bodemdaling richting de 2 cm is gegaan. Op de flank van de Hondsrug is de bodemdaling het grootst geweest. Dit komt omdat hier nog lokaal dikke veenpakketten in de bodem voorkomen die grotendeels boven de grondwaterstand liggen.

7 Aanleiding Probleemhouder van stijgende beheerkosten: Knelpunten al aanwezig of gaan ontstaan Wij faciliteren de functie. Streven naar een duurzaam & kosten efficiënt watersysteem. Beleid vastgelegd in: Beheerprogramma en coalitieakkoord, provinciale Omgevingsvisie Drenthe (revisie is in voorbereiding) Structuurvisies gemeenten

8 Waterschap Watersysteem voldoet niet meer Watergangen moeten dieper (uitdiepen). Duikers liggen te hoog (te veel lucht ). De klep van de stuw in laagste stand. Inlaatwerken onvoldoende aanvoer. De rek is er uit, herinrichting 30 cm, we staan aan de vooravond van grote investeringen Beperking in afvoer (duiker) Zandbodem (vaste) Uitdiepen watergangen Beperkingen in afvoer (stuw)

9 Waterschap Droogte en klimaatverandering Peilen verlagen geeft meer droogte Klimaatverandering Langere perioden van droogte Korte hevige neerslag (en vaak lokaal) Consequenties Daling grondwaterstand Vochttekort bij de plant, opbrengstdepressie Grotere verdamping Meer beregening nodig Beregening Particulier peilbeheer voorlichting

10 Waterschap Waterkwaliteit Door veenoxidatie komt fosfaat en stikstof vrij Vernatting geeft meer oppervlakkige afspoeling Afspoeling CO 2 uitstoot: Gemiddelde CO 2 -productie = 2,26 ton CO 2 per mm/ha/jr. CO 2 emissie veen = 2,5% van nationale uitstoot ha bij 1 cm veenoxidatie = ton CO 2 per jaar Voetafdruk waterschap = ca ton/jaar

11 Traditionele aanpak Peil volgt functie en bodemdaling Veenoxidatie is een doorgaand proces Versterkt bodemdaling Zand Oxidatie, krimp en klink veen Zand Oxidatie, krimp en klink veen

12 Peilbeheer Normen voor traditioneel peilbeheer Droogleggingsnorm voor bouwland is 1,20-1,60 m Voldoen aan max. 5% te nat areaal binnen een peilgebied Drooglegging = hoogteverschil tussen maaiveld en het waterpeil 5% van een peilgebied mag in de categorie te nat komen, waardoor dus 95% van het peilgebied voldoet. Door veenoxidatie zouden waterpeilen hier weer op aangepast moeten worden. Wordt daarbij de 5% norm weer gehanteerd voor een peilgebied, dan zal het areaal te droog toenemen (zandkoppen zakken niet mee). In relatie met klimaatverandering (langere perioden van droogte) kan dit tot opbrengstdepressies leiden door droogte. Peil volgt functie en bodemdaling geeft meer te droog areaal te nat profiterend te droog drooglegging < 1,20 m 1,20-1,60 m >1,60 m maximaal 5% Nu Toekomstig Zandkoppen dalen niet mee. Percentage te droog neemt toe.

13 Drooglegging Normen voor drooglegging op veen Akkerbouw op veen uniek in Nederland Fors verschil in droogleggingsnorm voor veengebieden: - Hunze en Aa s: bouwland 1,20 1,60 m weideland 1,00 1,40 m - Fryslân: weideland 0,90 m - Rijnland: weideland < 0,60 m - Schieland Krimpenerwaard: weideland < 0,60 m

14 Bodemdaling raakt iedereen

15 Wat ervaart u als Bewoners van de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn? infrastructuur (onregelmatige zakking wegen en riolering) landschap (wegen hoger dan omgeving/onveiligheid bermen) erf rond woningen (fundering op staal, erf zakt mee met omgeving)? Hoogtekaartjes (legenda toelichting): wit = hoogste gronden met daarop volgend roodbruin, oranje, groen, creme en blauw voor de laagste gronden. Wegen liggen hoger dan landerijen

16 Onregelmatige zakking wegverharding Wegprofiel ligt hoger Boermastreek

17 Valthermond: zakking in de linten

18 Siepelveenwijk grondkering Erf zakt mee met omgeving Erven in het landelijk gebied hebben vaak strakke overgangen in het maaiveld naar het bewerkte en daardoor sneller oxiderende bouwland. Maatregelen worden getroffen om het erf op hoogte te houden.

19 Siepelveenwijk Nieuwe uitbouw (grondaanvulling) Erven in het landelijk gebied hebben vaak strakke overgangen in het maaiveld naar het bewerkte en daardoor sneller oxiderende bouwland. Een recente uitbouw (tot nagenoeg op de erfgrens) maakt de overgang nog zichtbaarder (fundering en regenpijpen). Een grondkering en aanbrengen grond zal waarschijnlijk nog tot de uit te voeren acties behoren.

20 Boermastreek: overgang erven

21 Scheurvorming (onderhoud) Brug gefundeerd, omgeving zakt Bermen zakken (onveiligheid) Waarschuwingsborden

22 Wat ervaart de Sector Landbouw: Onregelmatige zakking percelen, afname bewerkbaarheid Opbrengstdepressie (te nat / te droog) Organische stof verdwijnt (schrale zandgronden)?

23 Nieuwe sloten in natste percelen Onregelmatige bodemdaling Schade aan randen en bodemstructuur

24 Late toegang op natte percelen Zand op veen

25 Pilotgebied Valthermond Inventarisatie waterschap Toekomstige bodemdaling in beeld Conclusies

26 In januari 2012 is de Nota Veenoxidatie in het algemeen bestuur besproken en er is voorgesteld om een methodiek te ontwikkelen om te komen tot een toekomstbestendig peilbeheer in veengebieden. Er zijn twee pilotgebieden gekozen waarvoor de opgestelde methodiek is uitgewerkt. Het pilotgebied Hongerige Wolf ligt in Oldambt (klei op veen) en het gebied Valthermond (zand op veen) op de flank van de Hondsrug.

27 De bodemkaart waar we over beschikken dateert uit de jaren 80 en is qua verspreiding van het veen sterk gedateerd, omdat er sinds het opstellen van deze kaart al weer decennialang veenoxidatie is opgetreden. Dit is reden geweest om de huidige veendikte in beeld te brengen. In 2013 is in de pilotgebieden intensief geboord (raster 300 m x 300 m). Op basis van deze boringen zijn veendiktekaarten gemaakt en is onderzocht hoe het veen ligt ten opzichte van de GLG. Met deze gegevens de huidige bodemkaart zijn vervolgens prognoses te maken van de toekomstige bodemdaling.

28 Veendikte (gemeten) De veendiktekaart die ontstaat uit de grondboringen is veel grilliger dan de bestaande Bodemkaart aangeeft. Veel minder een egaal veenpakket dan de Bodemkaart aangeeft en met diepere veenpakketten dan aangenomen. Op korte afstanden liggen veenputten naast een zandkop.

29 Ligging veen t.o.v. maaiveld in Valthermond De veendikte zegt iets over de nog te verwachten bodemdaling, maar ook de ligging van het veen ten opzichte van het grondwater. Het veen ligt in het pilotgebied Valthermond ondiep en gemiddeld 0,75 meter boven de Gemiddeld Laagste Grondwaterstand (GLG). Het veen komt volledig in aanraking met zuurstof en het proces van veenoxidatie zal door blijven gaan bij gelijkblijvende of dalende waterstanden. Peilverlagingen zullen dus ook niet leiden tot meer veenoxidatie en bodemdaling (wel tot een snellere daling). Door de hoge ligging van het veen ten opzichte van de GLG, is het behouden c.q. vertragen van de veenoxidatie alleen mogelijk als de grondwaterstand fors wordt opgezet (tot nagenoeg in het maaiveld). Het beeld van de veenweide gebieden in Friesland en west Nederland horen daarbij.

30 Toekomstige bodemdaling Afhankelijk van lokale veendikte Lokale processen (bodembewerking en gewassen) Ligging van het veen t.o.v. GLG Vuistregel: 1 á 2 mm bodemdaling per 10 cm veendikte boven GLG.

31 Bodemdaling door Veenoxidatie na 25 jaar na 50 jaar

32 Hoogtekaart Bovenloop Achterste Diep en omgeving van de Exloosche Landen en Zoersche Landen hebben de dikste veenpakketten en worden uiteindelijk ingesloten laagten Alle veen verdwenen

33 Wat als we niets doen? Huidig na 25 jaar na 50 jaar VOORBEELD: we handhaven de huidige waterpeilen en peilgebieden. Door de doorgaande bodemdaling zullen de gronden steeds natter worden (blauw) ten koste van het areaal profiterend (groen).

34 Hoe veen te behouden? Huidig na 25 jaar na 50 jaar VOORBEELD: we verhogen het waterpeil zo hoog dat het veen nagenoeg niet meer oxideert. Omdat het waterpeil daarvoor tot in het maaiveld moet worden opgezet, wordt het hele gebied te nat (blauw) voor de functie landbouw. Voor grote delen van het pilotgebied is de veenlaag ook nog zo beperkt aanwezig, dat deze maatregel niet realistisch is.

35 Conclusies De rek is uit het watersysteem. Veenoxidatie en bodemdaling gaat nog decennialang door. Het is maatwerk, niet 1 oplossing voor het hele gebied. Toekomstgericht werken, gefaseerde uitvoering. Verbindingen maken met bestaande en nieuwe ontwikkelingen. Veenbehoud is niet de opgave, bodemdaling wel! Bodemdaling raakt ons allemaal. Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver komen, ga samen.

36 Pilotgebied globaal in 3 deelgebieden in te delen: 1. Hondsrug en steilrand geen veen 2. Veenkoloniaal landbouwgebied gering veenpakket 3. Voormalig beekdal met veel ingesloten veen en kwel

37 Veenkoloniaal DEELGEBIEDEN: 1. Hondsrug en steilrand 2. Veenkoloniaal landbouwgebied 3. Voormalig beekdal Veenkoloniaal

38 Veenkoloniaal Kwel en infiltratie Veenkoloniaal INFILTRATIE (rood) Met name op de Hondsrug vindt infiltratie plaats van hemelwater, dat het grondwater voedt en daarmee richting het oosten grondwaterstromingen geeft. Aanwezigheid van keileemlagen in de Hondsrug (slecht doorlatend) zorgen ook voor ondiepere grondwaterstromingen. Het grondwater treed uit als kwelwater langs de oostrand van de Hondsrug. KWEL (blauw) Langs de hele oostrand van de Hondsug treed kwel op, die een goede waterkwaliteit geeft. Het oranje-bruin gekleurde veenkoloniale water zal daardoor in deze gebieden niet worden aangetroffen.

39 Veenkoloniaal Peilgebieden Veenkoloniaal De huidige peilgebieden met daarin aangegeven: - zp = Zomerpeil - wp = Winterpeil beide in meters t.o.v. NAP

40 Pilotgebied Valthermond - Context - Aanleiding - Gevolgen en problemen - Pilotgebied Valthermond - Wat streven we na? - Gebiedsparticipatie - Proces en planning - Inloop, gelegenheid voor vragen

41 Gebiedsparticipatie: samen komen we verder! Klantgericht gebiedsproces met provincie, gemeenten en stakeholders. Bodemdalingsproblemen samen oppakken met oog voor de toekomst, innovatief en duurzaam. Water centraal bij integrale benadering thema s: Landbouw en Bodem Natuur en Landschap Recreatie (lokaal en gasten) Wonen en Werken Infrastructuur Uiteindelijk een Inrichtings- en Uitvoeringsplan.

42 Kaders gebiedsproces Veenoxidatie >GLG alleen te vertragen. Peil volgt functie / bodemdaling niet meer vanzelfsprekend. Volgen nu de RO bepaalde functietoekenning/bestemming. Komen tot een toekomstgericht, duurzaam en kostenefficiënt watersysteem in gebieden met veen. (totaal ha.)

43 Wat ervaart de Provincie Drenthe? (cultuur)landschappen Hondsrug/steilrand Beekdalen Veenkoloniën NNN begrenzing / ecologie / natuur Bovenloop Hunze proefgebied landbouw (hydrologisch aandachtsgebied)

44 (Revisie 2018) Omgevingsvisie Drenthe Huidige Visiekaart Drenthe (uitsnede)

45 Zoersche Landen Overzijde weg natte landbouwgronden Hoge waterpeilen natuur

46 Stijlrand en dal bovenloop van de Hunze

47 Veenkoloniaal Veenkoloniaal

48 Voorlichting 14 maart: besturen provincie, gemeenten en LTO 22 maart: sector landbouw 29 maart: bewoners, bedrijven en verenigingen

49 PLANNING Planning gebiedsparticipatie Bodemdaling door Veenoxidatie Valthermond (voorlopig) 2017 divergeren 2018 convergeren Fase Activiteit Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Q plan I II BEWUSTWORDING (start) informeren, organisatiestructuur en afbakening 1 e gebiedsvoorlichting (bestuurders / landbouw / overige) Bewustwording opgave/betrekken informeren gebied Mijlpaal: bestuurlijke commitment (projectaanpak) KOERS EN RICHTING (divergeren) 2 e, 3 e en 4 e gebiedssessies (bewustwording/verzamelen) Verzamelen (suggesties/richtingen/knelpunten/kansen) Inventariseren (wensen/ontwikkelingen/plannen) Synthese/opbrengst X X X X BEWUSTWORDING X X X X KOERS EN RICHTING Mijlpaal: voorlichting tussenproducten (gebied en besturen) X X III ONTWERPEN EN SCENARIO S (convergeren) IV 5 e + 6 e gebiedssessies (ontwerpen/scenario s) Ontwerpen (bv. schets-/ontwerpateliers/charette) Koers en aanpak bepalen (expert/kundigheid) Synthese/opbrengst (incl. kosten/opbrengsten) Mijlpaal: uitwerking deelproducten (+ terugmelding) X X X CONCEPT INRICHTINGSPLAN / -VISIE 7 e (+8 e) gebiedssessies (scenario s/concept inrichtingsplan). Dialoog/debat/ overleg (incl financiering en planning) Bestuurlijke keuze (proces organiseren) X X X X X SCENARIO S EN ONTWERP X VISIE EN PLAN Mijlpaal: akkoord bestuurders/besturen/achterban X V VASTSTELLING INRICHTINGSPLAN/VISIE - vervolgens een uitvoeringsplan/- programma - uitvoering maatregelen X IMPLEMENTATIE

50 Planning Diverse gebiedssessies 2017 gebiedsbenadering van grof naar fijn 2018 visiedeel, keuzen en inrichtingsplan Begin 2019 instemming/vaststelling Implementatie: (revisie) Omgevingsvisie Drenthe Structuurvisies gemeenten Beheerprogramma waterschap

51 Gebiedsparticipatie: samen komen we verder! Website:. (vanaf 30 maart!) Doel en achtergronden Agenda en planning Programma en producten Documenten en Links

Kaart 1 Overzichtskaart. Legenda. Duurswold. Veenkoloniën. Hunze. Drentse Aa. Peilbesluit Paterswolde en stad Groningen

Kaart 1 Overzichtskaart. Legenda. Duurswold. Veenkoloniën. Hunze. Drentse Aa. Peilbesluit Paterswolde en stad Groningen Duurswold Veenkoloniën Hunze Drentse Aa Peilbesluit en stad Kaart 1 Overzichtskaart 0 500 1.000 2.000 3.000 4.000 Schaal: 1:100.000 Datum: 4-11-2014 O:\Peilbesluit\Pr ojects\_stad groningen\kaarten 1646

Nadere informatie

Opdrachtgever: Jelmer Kooistra

Opdrachtgever: Jelmer Kooistra Onderwerp: Stand van zaken pilotgebied Bodemdaling door Veenoxidatie (Valthermond) Nummer: Bestuursstukken\2490 Agendapunt: 6 DB: Ja 13-11-2017 BPP: Ja 29-11-2017 FAZ: Nee VVSW: Nee AB: Ja 13-12-2017 Opsteller:

Nadere informatie

Bodemdaling door grondwaterwinning

Bodemdaling door grondwaterwinning Bodemdaling door grondwaterwinning Grondwaterwinning in en nabij Groningen Op de rand van het Drents plateau wordt op een viertal locaties grondwater gewonnen ten behoeve van de drinkwatervoorziening:

Nadere informatie

Ter Wisch. Kaart 1; Overzicht. Peilbesluit Ter Wisch Westerwolde bebouwing boezem. rijksgrens. hoofdweg hoofdspoorwegennet.

Ter Wisch. Kaart 1; Overzicht. Peilbesluit Ter Wisch Westerwolde bebouwing boezem. rijksgrens. hoofdweg hoofdspoorwegennet. Kaart 1; Overzicht Peilbesluit Westerwolde bebouwing boezem Nieuweschans Uiterburen Zuidbroek Muntendam Heiligerlee Winschoten hoofdweg hoofdspoorwegennet hoofdwaterlichaam Veendam Ommelanderwijk Oude

Nadere informatie

Kaart 1 Overzichtskaart. Legenda. Duurswold. Veenkoloniën. Hunze. Drentse Aa. Peilbesluit Paterswolde en stad Groningen

Kaart 1 Overzichtskaart. Legenda. Duurswold. Veenkoloniën. Hunze. Drentse Aa. Peilbesluit Paterswolde en stad Groningen Duurswold Veenkoloniën Hunze Drentse Aa Peilbesluit en stad Kaart 1 Overzichtskaart 2.000 3.000 4.000 Schaal: 1:100.000 Datum: 4-11-2014 9510 40 0470 0876 Functie Drenthe Functie Landbouw Bestaand bebouwd

Nadere informatie

Kaart 1 Overzichtskaart Gieterveen. hoofdwaterlichaam. Zuidwolde. Groningen. Hoogkerk. Uiterburen Zuidbroek. Haren. Heiligerlee Winschoten

Kaart 1 Overzichtskaart Gieterveen. hoofdwaterlichaam. Zuidwolde. Groningen. Hoogkerk. Uiterburen Zuidbroek. Haren. Heiligerlee Winschoten Zuidwolde Hoogkerk Groningen Haren Hoogezand-Sappemeer Uiterburen Zuidbroek Heiligerlee Winschoten Paterswolde Muntendam Zuidlaren Veendam Ommelanderwijk Oude Pekela Oude Pekela Westlaren Assen Gieten

Nadere informatie

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen

Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Toepassing van onderwaterdrains in stad en land: mogelijkheden en kansen Workshop 1.4 Kennisconferentie Deltaprogramma Jan van den Akker Alterra / Wageningen UR janjh.vandenakker@wur.nl Bodemdaling Component

Nadere informatie

Een route naar een. Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling. 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman

Een route naar een. Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling. 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman Een route naar een Programmatische aanpak duurzame veenweideontwikkeling 12 april 2017 Siem Jan Schenk/ Ruud Maarschall Derk Jan Marsman Uitgangspunten Gebiedscommissie Laag Holland (MKBA in 2009) Bodemdaling

Nadere informatie

Peilbesluit TT Kaart 1: Overzichtskaart. Zuidwolde. Groningen. Hoogkerk. Uiterburen. Haren. Zuidbroek. Hoogezand-Sappemeer. Paterswolde Muntendam

Peilbesluit TT Kaart 1: Overzichtskaart. Zuidwolde. Groningen. Hoogkerk. Uiterburen. Haren. Zuidbroek. Hoogezand-Sappemeer. Paterswolde Muntendam Zuidwolde Hoogkerk Groningen Haren HoogezandSappemeer Uiterburen Zuidbroek Paterswolde Muntendam Veendam Ommelanderwijk Zuidlaren Westlaren Stadskanaal Assen Gieten NieuwBuinen Borger waterschapsgrens

Nadere informatie

VEENKOLONIËN Oude Pekela

VEENKOLONIËN Oude Pekela FIEMEL OLDMBT Peilbesluit Blauwe stad WESTERWOLDE Nieuweschans Hoogezand-Sappemeer Uiterburen Zuidbroek Heiligerlee Winschoten Muntendam Veendam VEENKOLONIËN Oude Pekela Blijham peilbesluitgebied Blauwe

Nadere informatie

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan. Samenwerking en afstemming over het peilbesluit. Direct betrokkenen

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan. Samenwerking en afstemming over het peilbesluit. Direct betrokkenen Onderwerp: Vaststelling peilbesluit Winschoten Nummer: Bestuursstukken\2267 Agendapunt: 6 DB: Ja 19-12-2016 BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja 25-1-2017 AB: Ja 8-2-2017 Opsteller: Denise van der Meulen, 0598-693419

Nadere informatie

Toelichting Ontwerp Peilbesluit Gasselte

Toelichting Ontwerp Peilbesluit Gasselte Toelichting Ontwerp Peilbesluit Gasselte Toelichting ontwerp peilbesluit Gasselte Waterschap Hunze en Aa s Mei 2015 Toelichting peilbesluit Gasselte 2 Toelichting peilbesluit Gasselte Waterschap Hunze

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard)

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Instemming Dijkgraaf en Heemraden met ontwerp peilbesluit (voor

Nadere informatie

Heiligerlee. Winschoten. Blijham. Oude Pekela Veendam Ommelanderwijk. Nieuwe Pekela. Wedde. Onstwedde Vlagtwedde. Stadskanaal.

Heiligerlee. Winschoten. Blijham. Oude Pekela Veendam Ommelanderwijk. Nieuwe Pekela. Wedde. Onstwedde Vlagtwedde. Stadskanaal. Groningen Haren Hoogezand-Sappemeer Uiterburen Zuidbroek Heiligerlee Winschoten Paterswolde Muntendam 9641 P VEENDAM Zuidlaren Westlaren Veendam Ommelanderwijk Blijham Wedde watersysteem Veenkolonien peilbesluit

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen 14.52044 De peilvoorstellen en afwegingen van het ontwerp-peilbesluit voor de Zuid- en Noordeinderpolder worden hier gegeven. Dit ontwerppeilbesluit is opgesteld

Nadere informatie

Toelichting peilbesluit Valthermond- Nieuw Buinen Waterschap Hunze en Aa s Juni 2012

Toelichting peilbesluit Valthermond- Nieuw Buinen Waterschap Hunze en Aa s Juni 2012 Toelichting peilbesluit Valthermond- Nieuw Buinen Waterschap Hunze en Aa s Juni 2012 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is een peilbesluit... 3 1.2 Waarom een peilbesluit... 3 1.3 Procedure... 3 1.4 Samenvatting...

Nadere informatie

Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Inleiding Werkwijze

Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Inleiding Werkwijze Notitie Effecten maaivelddaling veenweidegebied op grondwatersysteem Fryslân Theunis Osinga, Wetterskip Fryslân Wiebe Terwisscha van Scheltinga, Wetterskip Fryslân Johan Medenblik, Provincie Fryslân Leeuwarden,

Nadere informatie

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005)

Watergebiedsplan Hem. Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging. Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Toelichting bij het peilbesluit, projectplan en leggerwijziging Partiële herziening van het peilbesluit Drechterland (2005) Registratienummer 12.15043 Datum 20 maart 2012 Samenvatting Aanleiding Door een

Nadere informatie

Watersysteem rond 1900 Kaart 9a GHG. A4P Grontmij Nederland bv Alle rechten voorbehouden. Legenda GHG. Hydrologisch onderzoek de Zumpe

Watersysteem rond 1900 Kaart 9a GHG. A4P Grontmij Nederland bv Alle rechten voorbehouden. Legenda GHG. Hydrologisch onderzoek de Zumpe GHG boven maaiveld 0.00-0.10 0.10-0.25 0.25-0.50 0.50-0.75 0.75-1.00 1.00-1.50 1.50-2.00 > 2.00 m beneden maaiveld Kaart 9a GHG Map Document: P:\258828\Water\05_GIS\prj\kaart_09a...mxd) Effect GHG 0,30-0,40

Nadere informatie

analyse GGOR Voor verdere informatie (zoals ligging verschillende natuurdoeltypen) wordt verwezen naar de beschrijving en kaarten van het AGOR.

analyse GGOR Voor verdere informatie (zoals ligging verschillende natuurdoeltypen) wordt verwezen naar de beschrijving en kaarten van het AGOR. analyse GGOR afweging en uitgangspunten Het GGOR voor Alm&Biesbosch richt zich op het realiseren van de gewenste peilen ten behoeve van de geambieerde natuurdoeltypen van de provincie Noord-Brabant voor

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Winschoten

Toelichting Peilbesluit Winschoten Toelichting Peilbesluit Winschoten Toelichting peilbesluit Winschoten Waterschap Hunze en Aa s februari 2017 Toelichting peilbesluit Winschoten Waterschap Hunze en Aa s februari, 2017 Samenvatting Een

Nadere informatie

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN JOS SCHOUWENAARS WETTERSKIP FRYSLÂN VEENWEIDE SYMPOSIUM 11 APRIL 2019 OPZET PRESENTATIE 1. Wat is de

Nadere informatie

Projectnummer: C01012.100139.0400/LB. Opgesteld door: Tristan Bergsma. Ons kenmerk: 078572453:0.2. Kopieën aan: Cees-Jan de Rooi (gd)

Projectnummer: C01012.100139.0400/LB. Opgesteld door: Tristan Bergsma. Ons kenmerk: 078572453:0.2. Kopieën aan: Cees-Jan de Rooi (gd) MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 4457 549 www.arcadis.nl Onderwerp: Beknopte watersysteemanalyse de Knoop, Doetinchem Arnhem, 29 juli 2015

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Bodemdaling door diepe en ondiepe oorzaken in Groningen

Bodemdaling door diepe en ondiepe oorzaken in Groningen Bodemdaling door diepe en ondiepe oorzaken in Groningen In Groningen kunnen de volgende oorzaken van bodemdaling worden onderscheiden (op basis van Hannink, 1990): Diepte in m- mv Natuurlijke oorzaken

Nadere informatie

Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum

Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum Landbouwkundig belang van een goede waterhuishouding Everhard van Essen Jan van Berkum Aequator Groen & Ruimte bv Opzet presentatie Wat is het belang van een goede waterhuishouding? Wat is een optimale

Nadere informatie

Kansrijke maatregelen

Kansrijke maatregelen Kansrijke maatregelen Fase 1: Landbouw op Peil 5 juli 2011 Everhard van Essen Aequator Groen & Ruimte bv Ingrijpen in: Optimalisatie van water in landbouwgebieden: 1. Afwatering (slootprofiel, verhang,

Nadere informatie

Effect van hydrologische maatregelen op maaivelddaling

Effect van hydrologische maatregelen op maaivelddaling Effect van hydrologische maatregelen op maaivelddaling Jan van den Akker, Rob Hendriks, Idse Hoving, Matheijs Pleijter, Frank Lenssinck, Karel van Houwelingen, e.v.a. Componenten maaivelddaling Consolidatie,

Nadere informatie

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010

Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond. 1 januari 2010 Watergebiedsplan Dorssewaard Terugkoppel avond 1 januari 2010 Welkom Inleiding doel van de avond Terugkoppelen resultaten Voorstel maatregelen Bespreken resultaten en maatregelen Sluiting (rond 22.00 uur)

Nadere informatie

Toelichting peilbesluit Gieten Waterschap Hunze en Aa s December Toelichting Peilbesluit Gieten

Toelichting peilbesluit Gieten Waterschap Hunze en Aa s December Toelichting Peilbesluit Gieten Toelichting peilbesluit Gieten Waterschap Hunze en Aa s December 2012 Toelichting Peilbesluit Gieten 1 Inleiding... 4 1.1 Wat is een peilbesluit... 4 1.2 Waarom een peilbesluit... 4 1.3 Procedure... 4

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit. Oude Pekela zuid

Toelichting Peilbesluit. Oude Pekela zuid Toelichting Peilbesluit Oude Pekela zuid Toelichting peilbesluit Oude Pekela zuid Waterschap Hunze en Aa s Maart 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Wat is een peilbesluit... 4 1.2 Waarom een peilbesluit...

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen

RENHEIDE OP PEIL Doel pilot Beoogde effecten Maatregelen Doel pilot GGOR: Gewogen Grondwater- en Oppervlaktewater Regime Verbetering waterhuishouding voor zowel landbouw als natuur Betere stuurbaarheid waterpeil in Buulder Aa Natuurlijker peilverloop (winter

Nadere informatie

Bodem en Water, de basis

Bodem en Water, de basis Bodem en Water, de basis Mogelijkheden voor verbeteringen 5 febr 2018 Aequator Groen & Ruimte bv Het jaar 2017 April tot 30 juni April tot sept Aequator Groen & Ruimte bv 2 Jaar 2017 2017 Zomer warmer

Nadere informatie

Waterbeheer en landbouw

Waterbeheer en landbouw Waterbeheer en landbouw Melkveehouderij in veenweidegebieden Bram de Vos (Alterra) Idse Hoving (Animal Sciences Group) Jan van Bakel (Alterra) Inhoud 1. Probleem 2. Waterpas model 3. Peilverhoging polder

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

Toelichting GGOR Schieveen

Toelichting GGOR Schieveen Toelichting GGOR Schieveen Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden (AGOR)

Nadere informatie

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden

REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden REACTIENOTA zienswijzen Peilbesluit De Onlanden 1. Familie Willems, Roderwolde Functies beekdal Hoger peil toename kwel rand effecten (onkruid / vliegen) Grenzen peilbesluit komen overeen met de vastgestelde

Nadere informatie

Bijlage 1: Kaart locatie inrichtingsmaatregelen buiten het natuurgebied

Bijlage 1: Kaart locatie inrichtingsmaatregelen buiten het natuurgebied Bijlage 1: Kaart locatie inrichtingsmaatregelen buiten het natuurgebied Bijlage 2. Kaart hydrologische effecten Met een hydrolgisch model zijn de effecten van de waterhuishoudkundige maatregelen uit het

Nadere informatie

Verslag bewonersavond 24 november 2016

Verslag bewonersavond 24 november 2016 Verslag bewonersavond 24 november 2016 Datum: 28 november 2016 Betreft: Aanpak grondwateroverlast Villapark Eindhoven Kenmerk: BY11, NOT20161128 Bestemd voor: Gemeente Eindhoven Opgesteld door: Wareco

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Tynaarlo

Toelichting Peilbesluit Tynaarlo Toelichting Peilbesluit Tynaarlo Toelichting peilbesluit Tynaarlo Waterschap Hunze en Aa s Mei 2012 1 Inleiding... 4 1.1 Wat is een peilbesluit... 4 1.2 Waarom een peilbesluit... 4 1.3 Procedure... 4 1.4

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 9 september 2015 2015 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan. Direct betrokken

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan. Direct betrokken Onderwerp: Peilbesluit Stadskanaal Nummer: Bestuursstukken\2266 Agendapunt: 5 DB: Ja 19-12-2016 BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja 25-1-2017 AB: Ja 8-2-2017 Opsteller: Fabian Vredenborg, 0598-693283 Veiligheid

Nadere informatie

Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren. 5 september 2017

Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren. 5 september 2017 Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren 5 september 2017 Luc Mangnus (Dagelijks bestuurslid - waterschap Scheldestromen) WELKOM Doel Informeren over de maatregelen en het voorontwerp peilbesluit;

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

Memo. 1 Inleiding. 2 Eindprotocol

Memo. 1 Inleiding. 2 Eindprotocol Memo Aan Projectgroep dynamisch peilbeheer Zegveld Datum Van Wiebe Borren Aantal pagina's 26 Doorkiesnummer +31 (0)88 33 57 789 E-mail wiebe.borren @deltares.nl Onderwerp Modelresultaten eindprotocol 1

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 14 september 2015 2015 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Bodem & Klimaat. Op weg naar een klimaatbestendig bodembeheer

Bodem & Klimaat. Op weg naar een klimaatbestendig bodembeheer Bodem & Klimaat Op weg naar een klimaatbestendig bodembeheer Jaartemperaturen en warmterecords in De Bilt sinds het begin van de metingen in 1706 Klimaatverandering KNMI scenarios Zomerse dagen Co de Naam

Nadere informatie

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21

Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Verbeterd DroogmakerijSysteem PARK21 Noot vooraf Het is de intentie dat dit Verbeterd Droogmakerij Systeem ooit in de gehele polder geïntroduceerd zal worden, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Dit

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII Toelichting op partiële herziening peilbesluit Groeneveldse polder peilgebied XII 1 1. Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft een oppervlakte van ruim 38.000 hectare en bestaat uit circa 75 polders

Nadere informatie

Toelichting Ontwerp Peilbesluit Drentsche Aa Zuid

Toelichting Ontwerp Peilbesluit Drentsche Aa Zuid Toelichting Ontwerp Peilbesluit Drentsche Aa Zuid Toelichting ontwerp peilbesluit Drentsche Aa Zuid Waterschap Hunze en Aa s April 2015 Toelichting peilbesluit Drentsche Aa Zuid Waterschap Hunze en Aa

Nadere informatie

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid.

Programma. Informatieavond Amerdiep 21 januari Welkom. 1. Bestaand beleid Beleidsopgaven in het Amerdiep. Bestaand beleid. Informatieavond Amerdiep 21 januari 2010 Programma 1. Presentatie Provincie (Kees Folkertsma) en beleidsopgaven 2015 Welkom Rein Munniksma en Helmer van der Wal 2. Presentatie Waterschap (Harriët Bosman)

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Drentsche Aa Noord

Toelichting Peilbesluit Drentsche Aa Noord Toelichting Peilbesluit Drentsche Aa Noord Toelichting peilbesluit Drentsche Aa Noord Waterschap Hunze en Aa s April 2015 Toelichting peilbesluit Drentsche Aa Noord Waterschap Hunze en Aa s April, 2015

Nadere informatie

VERKENNEND ONDERZOEK WATERHUISHOUDING ZUIDWENDING ANALYSE EN MAATREGELEN CONSORTIUM AARDGASBUFFER ZUIDWENDING WATERSCHAP HUNZE EN AA'S

VERKENNEND ONDERZOEK WATERHUISHOUDING ZUIDWENDING ANALYSE EN MAATREGELEN CONSORTIUM AARDGASBUFFER ZUIDWENDING WATERSCHAP HUNZE EN AA'S VERKENNEND ONDERZOEK WATERHUISHOUDING ZUIDWENDING ANALYSE EN MAATREGELEN CONSORTIUM AARDGASBUFFER ZUIDWENDING WATERSCHAP HUNZE EN AA'S maart 2005 110204/NA5/083/000525/010 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aanpak

Nadere informatie

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast?

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond Grondwater bestaat uit regenwater en oppervlaktewater dat in de bodem is weg gezakt en kwelwater dat onder druk uit lager

Nadere informatie

Bodemdaling afremmen, stoppen en zo mogelijk herstellen

Bodemdaling afremmen, stoppen en zo mogelijk herstellen Bodemdaling afremmen, stoppen en zo mogelijk herstellen Niets houdt ons tegen Peter Hoogervorst 470 km 2 veengebied PBL: 34 cm bodemdaling 2050 HHNK: 27 cm bodemdaling 2050 zeespiegel stijgt dit proces

Nadere informatie

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V

Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V Toelichting op partiële herziening peilbesluit Lage Abtswoudschepolder Peilgebied V Partiële herziening peilbesluit Cluster Delft - peilgebied V Lage Abtswoudsche polder 1 Inleiding Het beheergebied van

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Ontwerp-peilbesluit polder Capelle aan den IJssel Behorende bij besluit van verenigde vergadering 27 juni 2012 peilbesluit polder Capelle aan den IJssel Status Definitief Datum 27

Nadere informatie

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan

BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja Opdrachtgever: Jan van der Laan Onderwerp: Vaststelling peilbesluit Tusschenwater Nummer: Bestuursstukken\1968 Agendapunt: 8 DB: Ja 12-10-2015 BPP: Nee FAZ: Nee VVSW: Ja 28-10-2015 AB: Ja 11-11-2015 Opsteller: Henk van Norel, 0598-693603

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Schriftelijke vragen bodemdaling Zaterdag 6 januari j.l.

Nadere informatie

Toelichting. Peilbesluit Pagediep

Toelichting. Peilbesluit Pagediep Toelichting Peilbesluit Pagediep Toelichting peilbesluit Pagediep Waterschap Hunze en Aa s 01-06-2015 Toelichting peilbesluit Pagediep Waterschap Hunze en Aa s Juni, 2015 Samenvatting Een peilbesluit

Nadere informatie

FRIESE VEENWEIDEGEBIED HISTORIE EN VEENWEIDEVISIE

FRIESE VEENWEIDEGEBIED HISTORIE EN VEENWEIDEVISIE FRIESE VEENWEIDEGEBIED HISTORIE EN VEENWEIDEVISIE 30-3-2015 1 INTRODUCTIE Andrea Suilen Planvormer bij Wetterskip Fryslân o.a. betrokken bij; Uitvoeringsplan Veenweidevisie Waterbeheersingsprojecten veenweidegebied

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op het Peilbesluit (13.24210) en het Watergebiedsplan (13.23911). Auteur W.J. Nijdam Registratienummer 13.45106 2 1. Milieufederatie Stationsstraat 38 1506 DH

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Wolfsbarge

Toelichting Peilbesluit Wolfsbarge Toelichting Peilbesluit Wolfsbarge. Toelichting peilbesluit Wolfsbarge Waterschap Hunze en Aa s Oktober 2017 Toelichting peilbesluit Wolfsbarge Waterschap Hunze en Aa s Oktober 2017 Samenvatting Een

Nadere informatie

Klimaatopgave landelijk gebied

Klimaatopgave landelijk gebied Klimaatopgave in beeld 13 oktober 2016, Hoogeveen Algemene info Klimaatopgave landelijk gebied Bert Hendriks Beleidsadviseur hydrologie 275.500 ha 580.000 inwoners 543 medewerkers 22 gemeenten 4.479 km

Nadere informatie

Peilgebied Winterpeil (m t.o.v. NAP) Zomerpeil (m t.o.v. NAP)

Peilgebied Winterpeil (m t.o.v. NAP) Zomerpeil (m t.o.v. NAP) Peilbesluit Walcheren Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie : Waterschap Scheldestromen Officiële naam regeling : Peilbesluit Walcheren Vastgesteld door : Algemene vergadering Registratienummer

Nadere informatie

Achtergrond rapportage beleidsregel toepassen van drainage in attentiegebieden. Juni 2011

Achtergrond rapportage beleidsregel toepassen van drainage in attentiegebieden. Juni 2011 Achtergrond rapportage beleidsregel toepassen van drainage in attentiegebieden Juni 2011 Achtergrond van de lagen benadering De oorsprong van de lagenbenadering moet gezocht worden in de negentiende eeuw,

Nadere informatie

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum:

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum: Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: 2013026410 Datum: 18-10-2013 Het ontwerp peilbesluit van Sint Philipsland heeft van 27 augustus tot en met 14 oktober

Nadere informatie

Leeswijzer factsheets peilgebieden Walcheren

Leeswijzer factsheets peilgebieden Walcheren Leeswijzer factsheets peilgebieden Walcheren Met deze factsheets wordt per peilgebied een overzicht gegeven van de belangrijkste eigenschappen, de drooglegging, de gevoeligheid voor wateroverlast en de

Nadere informatie

Peilbesluit Campen. 12 december 2016

Peilbesluit Campen. 12 december 2016 Peilbesluit Campen 12 december 2016 Luc Mangnus (Dagelijks bestuurslid - waterschap Scheldestromen) WELKOM Doel Informeren over voorontwerp peilbesluit; Met belanghebbenden in gesprek gaan, mogelijkheid

Nadere informatie

meer stad meer landschap

meer stad meer landschap meer stad meer landschap een nieuw perspectief Hanneke Kijne Academie van Bouwkunst Amsterdam Hoofd masteropleiding Landschapsarchitectuur meer klimaatverandering temperatuur stijgt meer klimaatverandering

Nadere informatie

Bodemgeschiktheidseisen stedelijk gebied

Bodemgeschiktheidseisen stedelijk gebied Bodemgeschiktheidseisen stedelijk gebied uit: Riet Moens / Bouwrijp maken http://team.bk.tudelft.nl/publications/2003/earth.htm Uit: Standaardgidsen (1999) 1.7.3 Uitwerking voor stedelijke functies De

Nadere informatie

Toelichting Peilbesluit Westerpolder - Oosterland - Vestdijklaan

Toelichting Peilbesluit Westerpolder - Oosterland - Vestdijklaan Toelichting Peilbesluit Westerpolder - Oosterland - Vestdijklaan Toelichting peilbesluit Westerpolder - Oosterland Vestdijklaan Waterschap Hunze en Aa s December 2017 Toelichting peilbesluit Westerpolder

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en.

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier droge voeten, natuur en. Informatiebijeenkomst gemeenteraad Marum 20 mei 2015 Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier Agenda 1. Opening 2. Voorstellen gasten

Nadere informatie

Toelichting Ontwerp Peilbesluit Paterswolde en Groningen Zuid

Toelichting Ontwerp Peilbesluit Paterswolde en Groningen Zuid Toelichting Ontwerp Peilbesluit Paterswolde en Groningen Zuid Toelichting ontwerp peilbesluit Paterswolde en Groningen Zuid Waterschap Hunze en Aa s December 2014 Toelichting peilbesluit Paterswolde en

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg Notitie Contactpersoon Johannes Weemstra Datum 21 november 2012 Kenmerk N003-1210450WEJ-rrt-V01-NL Geohydrologische situatie Burg. Slompweg 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Allereerst zal per deelgebied een analyse gemaakt worden. Deze worden aan het eind samengevoegd tot een totaal beeld.

Allereerst zal per deelgebied een analyse gemaakt worden. Deze worden aan het eind samengevoegd tot een totaal beeld. Factsheet Algemeen: Deze factsheet is een document waar randvoorwaarden en uitgangspunten zijn opgenomen die in het gebiedsproces naar voren komen. Deze zijn uitgewerkt naar concrete uitwerkingen en voorstellen.

Nadere informatie

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24

: SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Logo MEMO Aan : Henrike Francken Van : Michiel Krutwagen Kopie : Dossier : BA1914-112-100 Project : SAB Prinses Margrietlaan Best Betreft : Watertoets ontwikkeling Prinses Margrietlaan nabij nr. 24 Ons

Nadere informatie

Waterbeheer. Semester 3 periode 1, minor water. Docent: E. Jonker. Datum: Gemaakt door: Lútsen Bonekamp. Johannes Woudsma.

Waterbeheer. Semester 3 periode 1, minor water. Docent: E. Jonker. Datum: Gemaakt door: Lútsen Bonekamp. Johannes Woudsma. Waterbeheer Semester 3 periode 1, minor water Docent: E. Jonker Datum: 4-11-12 Gemaakt door: Lútsen Bonekamp Johannes Woudsma Liekele Dijkstra Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1.Inleiding 3 2.Afwatering 4

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD

GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD De bodem onder onze binnenstad daalt al eeuwen. Dat leidt tot overlast. In deze folder leest u meer over oorzaak, gevolgen en aanpak. STAD MET

Nadere informatie

Toetsing peilafwijkingen Johan Koert

Toetsing peilafwijkingen Johan Koert Toetsing peilafwijkingen Johan Koert Besluit Dijkgraaf en Heemraden vaststelling ontwerp peilbesluit (voor inspraakfase), d.d. 5 september 2017, nr. B1700227 Besluit Dijkgraaf en Heemraden doorgeleiden

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Vlietpolder - peilgebied VLP III Vlietpolder

Toelichting partiële herziening peilbesluit Vlietpolder - peilgebied VLP III Vlietpolder Toelichting partiële herziening peilbesluit Vlietpolder - peilgebied VLP III Vlietpolder Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Waterschap Hunze en Aa s

Waterschap Hunze en Aa s Beekaanpassing Loonerdiep-Taarlooschediep Willem Kastelein 11 juni 2018 Waterschap Hunze en Aa s Democratische overheid Verantwoordelijk voor waterbeheer Veiligheid Voldoende water Waterkwaliteit 1 Drie

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard

Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard Bijlage 1 Toelichting partiële herzieningen peilbesluiten Alblasserwaard en Tielerwaard 1. Inleiding Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op 27 november 2009 de herziening van het peilbesluit

Nadere informatie

Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden

Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden Opdrachtnummer : 1220128 Opdrachtgever : Wooncorporatie ProWonen Postbus 18 7270 AA BORCULO Coördinaten: X = 218.040 Y = 457.210 Datum : 14 december

Nadere informatie

Toelichting GGOR Akkerdijksche polder

Toelichting GGOR Akkerdijksche polder Toelichting GGOR Akkerdijksche polder Inleiding Om het GGOR te kunnen bepalen is de GGOR-systematiek gevolgd (zie figuur 1). Op basis van een analyse met een grondwatermodel zijn de actuele grondwaterstanden

Nadere informatie

Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide. Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017

Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide. Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017 Toekomstbestendige veenweidepolder Lange Weide Presentatie Nationale POP congres 23 november 2017 Inhoudsopgave Bodemdalingsbeleid West-Nederland (Chris) Aanleiding en context project (Kees) Toepassing

Nadere informatie

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband)

Almere 2.0. studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Almere 2.0 studieopdracht 3e jaar T&L (in teamverband) Voor de derdejaarsopdracht Ecologie van de opleiding TenL stond de woningopgave van Almere centraal. Almere is in korte tijd uitgegroeid tot een stad

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Abtswoude - peilgebied ABW X

Toelichting partiële herziening peilbesluit Abtswoude - peilgebied ABW X Toelichting partiële herziening peilbesluit Abtswoude - peilgebied ABW X Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 1. Inleiding Het beheergebied van Delfland heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Nota beantwoording zienswijzen

Nota beantwoording zienswijzen Beantwoording van de ingediende zienswijzen op het Peilbesluit (13.24510) en het Watergebiedsplan (13.24514). Auteur W.J. Nijdam Registratienummer 13.44837 2 1. LTO Noord Noordmeer 1 1151 CW Broek in Waterland

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Situatie Bargermeer noord Het industrieterrein Bargermeer noord ligt centraal in de stad Emmen. Het is een grootschalig bedrijventerrein met ruimte

Nadere informatie

Bodemdaling in veengebieden Pompen of verzuipen?

Bodemdaling in veengebieden Pompen of verzuipen? Bodemdaling in veengebieden Pompen of verzuipen? Ilperveld Waaierverkaveling van voormalige hoogveenkoepel bij Nieuw-Loosdrecht Foto: Theo Baart Het mooie veen achter de duinen 100 na Christus Vos, P.C..

Nadere informatie