Judith Veenendaal & Annemarie van der Meer (LVVP) Samenvatting & advies onderzoek naar kwaliteitsstatuut binnen zorginkoop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Judith Veenendaal & Annemarie van der Meer (LVVP) Samenvatting & advies onderzoek naar kwaliteitsstatuut binnen zorginkoop"

Transcriptie

1 Aan Van Betreft Judith Veenendaal & Annemarie van der Meer (LVVP) Jacco Aantjes & René Meijer (Arteria Consulting) Samenvatting & advies onderzoek naar kwaliteitsstatuut binnen zorginkoop Datum 16 maart Aanleiding In het kader van de verlichting van de administratieve lasten in de zorg zijn verschillende initiatieven in de zorg gaande. Eén daarvan is de werkgroep administratieve lasten GGZ, aangestuurd vanuit VWS en waarin verschillende branchepartijen actief zijn. Deze subwerkgroep heeft onder andere als doel gehad: Breng de overlap van het kwaliteitsstatuut met de contracten van 2017 en de polisvoorwaarden van 2017 in beeld van alle verzekeraars, zowel voor sectie II als sectie III Breng daarnaast alle extra eisen in beeld die verzekeraars in de contracten van 2017 en in de polisvoorwaarden van 2017 stellen aan aanbieders bovenop het kwaliteitsstatuut, zowel voor sectie II als sectie III. 2. Uitvoering onderzoek Voor het uitvoeren van het onderzoek is in eerste instantie alleen gebruikgemaakt van de (openbare) inkoopdocumentatie van de zorgverzekeraars. Onder openbaar is verstaan, die documenten die vanuit het publieke domein direct zijn op te zoeken en te gebruiken. De documenten zijn geïnventariseerd op de wijze van kwaliteitsuitvraag voor de inkoop van 2017 aan de hand van de indicatoren in het kwaliteitsstatuut. Hiervoor is een analytisch kader opgesteld, waarin de relatie wordt gelegd tussen de verschillende secties en onderdelen van het kwaliteitsstatuut en hetgeen in de inkoopdocumentatie wordt genoemd door de zorgverzekeraars met betrekking tot kwaliteit en hetgeen zij (kunnen) uitvragen. Uitgangspunten bij het onderzoek zijn geweest: Het kwaliteitsstatuut staat zelf niet ter discussie. Deze is in 2016 geformaliseerd en in 2018 zal de eerste evaluatie plaatsvinden. Tussen alle betrokken partijen is overeengekomen dat in de tussenliggende 2 jaren er geen wijzigingen en/of aanvullingen gedaan zullen worden. Het achterliggende doel bij het onderzoek is input te vergaren voor een vereenvoudiging in de inkoopdocumentatie, zodat deze bij de contractering van 2018 in kan gaan. De insteek voor onderzoek en analyse is te zoeken naar mogelijkheden tot vermindering van administratieve lasten. Het is dus geen vergelijking van alle inkoopdocumentatie onderling. Bij het opstellen van de inkoopdocumentatie 2017 had het kwaliteitsstatuut nog geen formele status. Bij het analyseren van de data is hiermee rekening gehouden. In het onderzoek is dus bewust stilgestaan bij het gegeven dat gebruik is gemaakt van beperkte gegevens. Echter, deze gegevens schetsen wel een beeld op grond waarvan acties voor de toekomst kunnen worden genomen.

2 Notitie Arteria Consulting Samenvatting & advies Pagina 2 Daarnaast geldt dat het onderzoek is uitgegaan van de specifieke context van het kwaliteitsstatuut. Namelijk, het statuut heeft betrekking op de relatie van de zorgaanbieder en de cliënt. Hiermee is het gericht op het bieden van duidelijkheid aan de cliënt over hetgeen hij van de zorgaanbieder mag verwachten op het gebied van de behandeling. In dit onderzoek wordt de relatie gelegd met de inkoopdocumentatie, die in principe betrekking heeft op de relatie tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder. Buiten beschouwing wordt gelaten de polisvoorwaarden, omdat deze expliciet de relatie beschrijven tussen cliënt/verzekerde en de zorgverzekeraar. In onderstaande schema is dit weergegeven: Na de eerste analyse van de inkoopdocumentatie, en op grond van signalen vanuit de LVVP, heeft een aanvullende uitvraag plaatsgevonden bij de zorgverzekeraars voor niet-openbare documentatie om te komen verdere detaillering. Deze uitvraag is via ZN gedaan. Daarbij is overeengekomen dat zorgverzekeraars de uitkomsten met betrekking tot de eigen documentatie voorafgaand ingezien hebben en formeel akkoord voor publicatie hebben gegeven. Dit ter voorkoming dat voor hen concurrentiële informatie middels dit onderzoek gedeeld zou worden. Van de zorgverzekeraars zijn aanvullende overeenkomsten, contracten en vragenlijsten ontvangen. In onderstaande schema is weergegeven welke zorgverzekeraars documenten hebben aangeleverd: Daarbij ligt wel een overlap tussen zorgverzekeraars die aangesloten zijn bij Multizorg. Tot en met de zorginkoop voor 2017 verzorgt Multizorg het de inkoop voor ASR, ONVZ, Zorg en Zekerheid en Eno. Dit betekent dat de zorgovereenkomst identiek is.

3 Notitie Arteria Consulting Samenvatting & advies Pagina 3 3. Resultaten In een separate bijlagen zijn de confrontatiematrixen bijgeleverd. In de matrixen staan alle resultaten van het door Arteria Consulting uitgevoerde onderzoek. Hierbij is onderscheid gemaakt naar vrijgevestigden en instelling, conform de indeling van het kwaliteitsstatuut (sectie II en sectie III) Algemeen beeld Een belangrijk uitgangspunt wordt breed gedeeld; namelijk de positie van het kwaliteitsstatuut. De aanwezigheid van een (goedgekeurd) kwaliteitsstatuut geldt als uitgangspunt voor inkoopvoorwaarden van de zorgverzekeraars. Daarbij wordt eveneens verwezen naar een deel van de indicatoren uit het statuut. Echter, bij de uitvraag voor de inkoop 2017 zijn wel onduidelijkheden geconstateerd: Indicatoren in secties van vrijgevestigde en instellingen zijn verschillend. Het onderscheid tussen deze indicatoren is soms onduidelijk (bijvoorbeeld bij de indicatoren afsluiting/nazorg ). In sectie II wordt op dit onderdeel een andere vraag gesteld dat in sectie III. Wet- en regelgeving wordt ook als indicator uitgevraagd, terwijl dit in feite een verplichting is. Separate uitvraag is dus dubbel en onlogisch. (N.b. Voor het kwaliteitsstatuut is dat anders, omdat die ook een functie heeft richting de cliënt. Daar kan niet uitgegaan worden van voldoende kennis van wet- en regelgeving) De invulling van aantal indicatoren is open, niet meetbaar en/of vergelijkbaar. Daarmee leidt uitvraag niet tot betekenisvolle informatie voor onderlinge vergelijking en inkoop. Eveneens is de keuze van zorgverzekeraars om bepaalde delen van kwaliteitsstatuut wel of niet verdiept uit te vragen niet duidelijk op grond van de informatie vanuit de inkoopdocumentatie. De uitvraag van zorginhoudelijke en bedrijfsinhoudelijke informatie kent weinig onderscheid, terwijl wel sprake is van een onderlinge relatie. Immers het bereiken van een omzetplafond kan van invloed zijn op de mogelijkheden voor het leveren van bepaalde zorg. Bepaalde zaken worden impliciet gelaten, terwijl zorgverzekeraars en branche er veel waarde aan hechten. Belangrijk voorbeeld is de continuïteit van zorgverlening in relatie tot (door)leverplicht. Dit hangt samen met voorgaande punt. De geconstateerde verschillen tussen zorgverzekeraars lijken vaak een beperkte concurrentiele waarde te hebben. Uit het onderzoek is deze niet goed te herleiden. Voorbeelden zijn: Indicatoren worden verschillende geïnterpreteerd Normen zijn niet eenduidigheid geformuleerd In inkoopdocumenten en contracten staan verschillende indelingen van de sector: gbggz / gggz Instelling / vrijgevestigde.

4 Notitie Arteria Consulting Samenvatting & advies Pagina Conclusie vanuit het onderzoek Op grond van het onderzoek en de analyse worden de volgende conclusies getrokken: 1) Het kwaliteitsstatuut wordt wel genoemd als basisvoorwaarde, maar krijgt slechts beperkte inhoudelijke uitwerking in het inkoopbeleid dat op 1 april 2016 is gepubliceerd. Dit is begrijpelijk gezien de status van het kwaliteitsstatuut bij publicatie van het inkoopbeleid en - overeenkomsten in ) Er zijn behoorlijke verschillen tussen zorgverzekeraars aangaande de kwaliteitseisen die zij stellen: a) Relatie met het kwaliteitsstatuut vaak beperkt b) Normen weinig uitgewerkt en smart gemaakt. 3) Weinig duidelijkheid over uitvoering en naleving (controles). 4) Mogelijke relatie met andere kwaliteitsinstrumenten in het veld wordt niet genoemd (eisen van de beroepsgroep/branchevereniging, visitaties, HKZ, planetree). 5) Inkoopdocumentatie en kwaliteitsstatuut zijn gericht op verschillende doelgroep (zie de driehoek voor context). Gevolg is dat het soort indicatoren, en het doel van indicatoren, verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het borgen van de privacy of de invulling van de behandeling. Voor de inkoopdocumentatie 2018 is daarmee zeker ruimte voor vereenvoudiging en uniformering, hetgeen zal leiden tot administratieve lastenverlichting Uitkomsten sessie subwerkgroep kwaliteitsuitvraag GGZ Op 7 februari 2017 is de subwerkgroep kwaliteitsuitvraag ggz bijeengekomen. Onder leiding van VWS is in gezamenlijkheid met verzekeraars, ZN, LVVP, NIP en NVvP, gesproken over de kwaliteitsuitvraag van zorgverzekeraars in de inkoopdocumentatie versus de indicatoren die opgenomen zijn in het kwaliteitsstatuut. Basis voor deze discussie is voornoemde onderzoek geweest. In deze bijeenkomst zijn de onderdelen uit de confrontatiematrixen besproken. Dit heeft geresulteerd in het toekennen van een kwalificatie per onderdeel. De kwalificaties bestaan uit: Vink (groene arcering): houdt in dat er overeenstemming is bereikt over het schrappen van deze eis. Kansrijk (gele arcering): betekent dat er nog nader overleg met een partij moet plaatsvinden, maar dat de werkgroep verwacht dat dit onderdeel ook in aanmerking kan komen voor de kwalificatie vinkje. Parkeren (rode arcering): houdt in dat dit onderdeel op dit moment teveel discussie oproept en meer tijd nodig is, een vervolgoverleg, om te komen tot een conclusie. Voor zowel vrijgevestigden als instellingen geldt dat er veel eisen geschrapt kunnen worden, zo is in gezamenlijkheid geconstateerd. Zie hiervoor de verder uitgewerkte arceringen in de confrontatiematrixen. De uitkomsten zijn in het Bestuurlijk Overleg van 23 februari en 9 maart voorgelegd. Hierin is besloten dat voor vrijgevestigden 14 onderdelen en voor instellingen 12 onderdelen niet langer via de contractering door de zorgverzekeraars worden uitgevraagd, en wel per 2018.

5 Notitie Arteria Consulting Samenvatting & advies Pagina 5 4. Advies Het advies is gebaseerd op het onderzoek, de verschillende gesprekken met de branchepartijen, individuele zorgverzekeraars en de sessie van 7 februari Organiseren vervolgacties Belangrijkste advies is zorg te dragen dat vervolgacties worden georganiseerd op dit onderwerp verder uit te werken en te implementeren. Hoewel begin april de inkoopdocumentatie van de zorgverzekeraars wordt gepubliceerd, is wel gebleken dat nog veel zaken vervolgonderzoek en een concreet voorstel vragen. Met betrekking tot de kwaliteitsuitvraag wordt geadviseerd om: Monitoring: na verschijning van de inkoopdocumentatie 2018, deze eveneens in een confrontatiematrix te plaatsen (gelijk aan de wijze waarop dat voor 2017 is gedaan). Op basis van deze matrixen in gezamenlijkheid komen tot zaken die specifiek wel en niet uitgevraagd kunnen worden binnen een uniform kwaliteitsstatuut. Doel hierbij moet zijn het voorkomen van nieuwe administratieve lasten en bij voorkeur zelfs schrappen van overbodige eisen. Aansluitend de vertaalslag maken naar de wijze waarop naleving en controle, vorm en inhoud kan gaan krijgen. Indien dit achterwege blijft is het risico zeer groot dat eind 2017 pas de discussie wordt gestart over het verminderen van administratieve lasten binnen de zorginkoop. Uit de afgelopen periode blijkt dat het meer tijd vraagt en om eerder resultaat vraagt, wil het in volledigheid meegenomen kunnen worden in het beleid van de zorgverzekeraars Creëren gedeelde visie Het onderwerp kwaliteitsuitvraag in combinatie met vermindering van administratieve lasten binnen de zorginkoop vraagt een bredere insteek dan alleen kwaliteit. Immers, de administratieve lasten zijn gerelateerd aan de brede gegevens uitvraag binnen het zorginkoopproces, en niet alleen de toepassing van het kwaliteitsstatuut. In de sessie van 7 februari is dat wel duidelijk geworden, hoewel de zorgverzekeraars moeite hadden met deze verbreding. In de daar gevoerde discussie is onderstaande model eigenlijk continu teruggekomen, zonder dat het als zodanig is benoemd. Het is duidelijk dat er twee tegengestelde krachten van kracht zijn binnen de zorginkoop, namelijk: 1. de behoefte om te vereenvoudigen (o.a. door uniformeren) versus 2. de taak van de zorgverzekeraars om gedifferentieerd in te kopen. Echter, op basis van het hier volgend model is het wel degelijk mogelijk om te komen tot vereenvoudiging en uniformering.

6 Notitie Arteria Consulting Samenvatting & advies Pagina 6 De volgende vragen dienen dan te worden beantwoord: Wet- en regelgeving geldt altijd Wat zijn de belangrijkste zaken daaruit, waarnaar men wil verwijzen? Welke redenen liggen eraan ten grondslag om deze te expliciteren binnen zorginkoop? Positionering van het kwaliteitsstatuut Kwaliteit en bedrijfsvoering zijn twee aparte zaken, dus bij zorginkoop zal men alle onderwerpen aangaande kwaliteit dienen te relateren aan het kwaliteitsstatuut Verhelderd dient te worden waar de scheidslijn ligt, de verbinding en mogelijk grijsgebied tussen kwaliteit en bedrijfsvoering Achterliggende vragen zijn dan: i) Wat is concurrentieel en wat kan in gezamenlijkheid? ii) Wat kan uniform? i) Wat zijn de vrijheidsgraden voor eigen beleid van de zorgverzekeraars? Op welke wijze gaat de uitvoering plaatsvinden: Uitvoering (lees: uitvraag bij zorginkoop)? Naleving (lees: controles bij uitvoering versus visitaties)?

7 Notitie Arteria Consulting Samenvatting & advies Pagina Opzetten inkoop portaal Een kansrijke mogelijkheid om de administratieve lasten bij inkoop te verlichten is het komen tot een systematiek van eenmalige uitvraag meervoudig gebruik. Dit betekent dat zorgverzekeraars gezamenlijk de uniforme informatie eenmalig uitvragen en vervolgens onderling delen. De zorgaanbieder hoeft daarmee veel informatie nog maar één keer aan te leveren. Concreet voorbeeld hiervan is het inkoopportaal dat Vektis voor de zorgverzekeraars heeft ingericht ten behoeve van de inkoop van huisartsen zorg. Daarbij is het Vektis gelukt, in samenspraak met de zorgverzekeraars, om een aanlevering van meer dan 200 vragen aan meerdere zorgverzekeraars terug te brengen naar 40 vragen in één portaal. Geadviseerd wordt om samen met de ZN, zorgverzekeraars en de zorgaanbieders, te onderzoeken of Vektis eenzelfde portaal kan inrichten voor de GGZ.

Inkoopbeleid Geestelijke Gezondheidszorg 2020

Inkoopbeleid Geestelijke Gezondheidszorg 2020 Inkoopbeleid Geestelijke Gezondheidszorg 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum

Nadere informatie

EXPERTGROEP BEKOSTIGING

EXPERTGROEP BEKOSTIGING EXPERTGROEP BEKOSTIGING WERKCONFERENTIE 30 SEPTEMBER 2015 1 WELKOM Manja Bosch, Voorzitter tafel bekostiging 2 Organiseer gezamenlijke belangenbehartiging bekostiging Prioriteiten van taakgebieden Beroepsgroep

Nadere informatie

Evaluatie keurmerk en dienstverlening 2015

Evaluatie keurmerk en dienstverlening 2015 Evaluatie keurmerk en dienstverlening 2 28 januari 216 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ Evaluatie keurmerk en dienstverlening 2 1 Inleiding Het Keurmerk Basis GGZ is een eenduidig kenmerk voor kwaliteit

Nadere informatie

EXPERTGROEP BEKOSTIGING

EXPERTGROEP BEKOSTIGING EXPERTGROEP BEKOSTIGING WERKCONFERENTIE 30 SEPTEMBER 2015 WERKCONFERENTIE EXPERTGROEP P3NL 1 WELKOM Manja Bosch, Voorzitter tafel bekostiging WERKCONFERENTIE EXPERTGROEP P3NL 2 Taakopdracht tafel bekostiging

Nadere informatie

Inkoopbeleid Geestelijke Gezondheidszorg 2019

Inkoopbeleid Geestelijke Gezondheidszorg 2019 Inkoopbeleid Geestelijke Gezondheidszorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Wijkverpleging 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017

a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Wijkverpleging 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Wijkverpleging 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie... 4 2.

Nadere informatie

Kwaliteitsuitvraag: confrontatiematrix instellingen

Kwaliteitsuitvraag: confrontatiematrix instellingen Sectie I Algemene informatie 0 Kwaliteitsstatuut Op welke manier wordt het kwaliteitsstatuut genoemd in het inkoopbeleid? o ZK: De zorgaanbieder beschikt op 1 januari 2017 over een Kwaliteitsstatuut. (ZK8,

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2020

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2020 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum National

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Trombosediensten

a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Trombosediensten a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Trombosediensten Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Kwaliteitsuitvraag: confrontatiematrix vrijgevestigden

Kwaliteitsuitvraag: confrontatiematrix vrijgevestigden Sectie I Algemene informatie 0 Kwaliteitsstatuut Op welke manier wordt het kwaliteitsstatuut genoemd in het inkoopbeleid? 4 Samenstelling praktijk Aantal zorg verlenende medewerkers (namen incl. BIGregistratie

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie...

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt op

Nadere informatie

Inkoopbeleid Ziekenhuizen 2020

Inkoopbeleid Ziekenhuizen 2020 Inkoopbeleid Ziekenhuizen 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum National Academic

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2018

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2018 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2018 1 Inleiding Caresq zal als inkooporganisatie vanaf 2018 de inkoop verzorgen voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt

Nadere informatie

Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2018

Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2018 Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2018 1 Inleiding Caresq zal als inkooporganisatie vanaf 2018 de inkoop verzorgen voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. Geestelijke 2017Gezondheidszorg. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. Geestelijke 2017Gezondheidszorg. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid Geestelijke 2017Gezondheidszorg Eno Zorgverzekeraar Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Zorginkoopbeleid GGZ 2017 6 2.1 Visie op de zorg 6 2.2 Eigen inkoop en samenwerking Multizorg 6 2.3 Eisen

Nadere informatie

Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2019

Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2019 Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq

Nadere informatie

Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2020

Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2020 Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum National Academic

Nadere informatie

Aanvulling op Zorginkoopbeleid 2019

Aanvulling op Zorginkoopbeleid 2019 Aanvulling op Zorginkoopbeleid 2019 Farmaceutische zorg 30 juni 2018 Aanvulling op zorginkoopbeleid Farmaceutische zorg 2019 VRZ Zorginkoop Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Inkoop VRZ Zorginkoop 2019... 3 3.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. Geestelijke 2017Gezondheidszorg. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. Geestelijke 2017Gezondheidszorg. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid Geestelijke 2017Gezondheidszorg Eno Zorgverzekeraar 2 Geestelijke Gezondheidszorg 2017 Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Zorginkoopbeleid GGZ 2017 6 2.1 Visie op de zorg 6 2.2 Eigen inkoop

Nadere informatie

Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2016 Multizorg VRZ

Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2016 Multizorg VRZ Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2016 Multizorg VRZ Aanvulling op het per 1 april gepubliceerde inkoopbeleid Hulpmiddelen 2016. Publicatie 4 september 2015 Pagina 1 van 7 Inhoud Vooraf... 3 Inkoopbeleid Hulpmiddelen

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2018

Zorginkoopbeleid 2018 Zorginkoopbeleid 2018 Trombosediensten Samengesteld op 30 maart 2017 Zorginkoopbeleid 2018 Trombosediensten Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Marktconforme prijs en reëel

Nadere informatie

Inkoopbeleid Verpleging & Verzorging 2020

Inkoopbeleid Verpleging & Verzorging 2020 Inkoopbeleid Verpleging & Verzorging 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum National

Nadere informatie

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019

Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 Inkoopbeleid Paramedische Zorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt op

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2018 GGZ-vrijgevestigden Deel I - Algemeen

Inkoopbeleid 2018 GGZ-vrijgevestigden Deel I - Algemeen Versie: 13 april 2017 Inkoopbeleid 2018 GGZ-vrijgevestigden Deel I - Algemeen Beste lezer, Voor u ligt het inkoopbeleid van a.s.r. Ziektekosten voor 2018. Dit is het eerste jaar dat we zelfstandig zorg

Nadere informatie

Uniforme maatregel. Aan de directies van de zorgverzekeraars Sparrenheuvel 16

Uniforme maatregel. Aan de directies van de zorgverzekeraars Sparrenheuvel 16 Uniforme maatregel Aan de directies van de zorgverzekeraars Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Titel Gebruik van zorgvraagzwaartegegevens

Nadere informatie

Inkoopbeleid Wijkverpleging 2016 Multizorg VRZ. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016

Inkoopbeleid Wijkverpleging 2016 Multizorg VRZ. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inkoopbeleid Wijkverpleging 2016 Multizorg VRZ Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inhoud Vooraf... 3 1. Missie en visie Multizorg VRZ... 3 2. Kwaliteitsbeleid... 4 3. Inkoopwijze

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. 2018Trombosediensten. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. 2018Trombosediensten. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid 2018Trombosediensten Eno Zorgverzekeraar Trombosediensten 2018 Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Inkoopbeleid 6 2.1 VRZ Zorgverzekeraars 6 2.2 Visie op de zorg 6 2.3 Eisen aan zorgaanbieders

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Reactiedocument consultatie regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw Onderdeel regeling

Reactiedocument consultatie regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw Onderdeel regeling Nr. Reactiedocument consultatie regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw Onderdeel regeling Organisatie Opmerking Afdoening (algemeen of artikel) 1 Algemeen NVVP ActiZ PABLO Laboratoria Door partijen

Nadere informatie

Nota van inlichtingen

Nota van inlichtingen Zorginkoopbeleid 2017-2018 Geestelijke Gezondheidszorg 8 juni 2016 1 NOTA VAN INLICHTINGEN Mededelingen met betrekking tot en antwoorden op vragen gesteld in het kader van de inkoopprocedure 2017-2018

Nadere informatie

Hoofdlijnen invoering Generalistische Basis GGZ

Hoofdlijnen invoering Generalistische Basis GGZ Hoofdlijnen invoering Generalistische Basis GGZ Janneke van den Berg / Erwin Kappert VvAA consultants in de gezondheidszorg 12 september 2013 Onderwerpen Hoe gaat GBGGZ 2014 eruit zien? Hoe verloopt financiering

Nadere informatie

Inkoopbeleid Zelfstandige behandelcentra 2020

Inkoopbeleid Zelfstandige behandelcentra 2020 Inkoopbeleid Zelfstandige behandelcentra 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE: Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum

Nadere informatie

Adviesgroep inkoop Wmo Vraag Antwoord Toelichting

Adviesgroep inkoop Wmo Vraag Antwoord Toelichting Nota van Inlichtingen Adviesgroep Inkoop Wmo Westerkwartiergemeenten: gestelde vragen en antwoorden Van : Ambtelijke werkgroep Inkoop Wmo Datum : woensdag 2 september 2015 Adviesgroep inkoop Wmo Vraag

Nadere informatie

Inkoopbeleid Eerstelijnsverblijf 2018

Inkoopbeleid Eerstelijnsverblijf 2018 Inkoopbeleid Eerstelijnsverblijf 2018 1 Inleiding Caresq zal als inkooporganisatie vanaf 2018 de inkoop verzorgen voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt

Nadere informatie

Keurmerk Basis GGZ 2017

Keurmerk Basis GGZ 2017 30 maart 2016 Stichting Kwaliteit in Basis GGZ 1 Totstandkoming Keurmerk Basis GGZ 2017 Het Keurmerk Basis GGZ is een eenduidig kenmerk voor kwaliteit in de Basis GGZ. Zorgaanbieders laten met het keurmerk

Nadere informatie

Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg en verbruikersartikelen (DISV) 2020

Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg en verbruikersartikelen (DISV) 2020 Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg en verbruikersartikelen (DISV) 2020 Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg en verbruikersartikelen (DISV) 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars

Nadere informatie

Inkoopbeleid Categorale instellingen 2020

Inkoopbeleid Categorale instellingen 2020 Inkoopbeleid Categorale instellingen 2020 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2020 de inkoop voor de zorgverzekeraars iptiq en EUCARE : Zorgverzekeraar Labels Verwerking door UZOVI-code iptiq Promovendum

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c / Aan de besturen van: Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) Landelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Coöperatie VGZ Digitale contractering GGZ 28 juli 2014

Nieuwsbrief Coöperatie VGZ Digitale contractering GGZ 28 juli 2014 In deze nieuwsbrief van Coöperatie VGZ vindt u actuele informatie rondom digitale contractering Curatieve Geestelijke Gezondheidszorg. Wordt u gecontracteerd door het regionale inkoopteam, dan is deze

Nadere informatie

Gemeentelijke zorginkoop in beeld Bevindingen van een integraal onderzoek naar gemeentelijke inkoop Wmo- en Jeugdhulpdiensten

Gemeentelijke zorginkoop in beeld Bevindingen van een integraal onderzoek naar gemeentelijke inkoop Wmo- en Jeugdhulpdiensten Gemeentelijke zorginkoop in beeld Bevindingen van een integraal onderzoek naar gemeentelijke inkoop Wmo- en Jeugdhulpdiensten Kennis- en praktijkweek Contractering in het Sociaal Domein 17-09-2018 Madelon

Nadere informatie

Administratieve lasten door hervorming langdurige zorg en jeugdzorg. 12 mei 2017

Administratieve lasten door hervorming langdurige zorg en jeugdzorg. 12 mei 2017 Administratieve lasten door hervorming langdurige zorg en jeugdzorg 12 mei 2017 Inhoud Aanleiding en doel onderzoek Resultaten enquête Aanbevelingen Aanpak ministerie van VWS Discussie Aanleiding en doel

Nadere informatie

Multizorg VRZ Inkoopbeleid Extramurale zorg Zintuiglijk gehandicapten 2017. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017

Multizorg VRZ Inkoopbeleid Extramurale zorg Zintuiglijk gehandicapten 2017. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 Multizorg VRZ Inkoopbeleid Extramurale zorg Zintuiglijk gehandicapten 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie...

Nadere informatie

Curatieve GGZ. Context: waar komen we vandaan? Doel en monitoring

Curatieve GGZ. Context: waar komen we vandaan? Doel en monitoring Context: waar komen we vandaan? Curatieve GGZ Zorg leveren én ontvangen zonder kopzorgen over onnodige regels of formulieren. Dat is goed voor zorgprofessionals én patiënten. De zorgprofessional heeft

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Eerstelijns Diagnostische Centra (EDC s)

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Eerstelijns Diagnostische Centra (EDC s) a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Eerstelijns Diagnostische Centra (EDC s) Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf...

Nadere informatie

Zorginkoop GGZ 2016. Presentatie voor vrijgevestigden in de curatieve GGZ

Zorginkoop GGZ 2016. Presentatie voor vrijgevestigden in de curatieve GGZ Zorginkoop GGZ 2016 Presentatie voor vrijgevestigden in de curatieve GGZ Inhoud 1. Positionering CZ 2. Strategie zorginkoop CZ 3. Uitgangspunten voor beleid GGZ 2016 4. Beleid zorginkoop GGZ 2016 5. Praktische

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Radiotherapeutische Centra

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Radiotherapeutische Centra a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Radiotherapeutische Centra Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid...

Nadere informatie

ZORGOVEREENKOMST 2018/2019 GBGGZ en GGGZ Vrijgevestigden

ZORGOVEREENKOMST 2018/2019 GBGGZ en GGGZ Vrijgevestigden ZORGOVEREENKOMST 2018/2019 GBGGZ en GGGZ Vrijgevestigden Partijen: A. De zorgverzekeraars, O.W.M. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid U.A. gevestigd te Leiden, voor haar label: Zorg en Zekerheid Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2018

Zorginkoopbeleid 2018 Zorginkoopbeleid 2018 Radiotherapeutische instellingen Samengesteld op 30 maart 2017 Zorginkoopbeleid 2018 Radiotherapeutische instellingen Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2020

Zorginkoopbeleid 2020 Zorginkoopbeleid 2020 Trombosediensten Samengesteld op 21 maart 2019 Zorginkoopbeleid 2020 Trombosediensten Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Marktconforme prijs en reëel

Nadere informatie

Inkoopbeleid Verpleging & Verzorging 2019

Inkoopbeleid Verpleging & Verzorging 2019 Inkoopbeleid Verpleging & Verzorging 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2018 Wijkverpleging (incl. MSVT) Deel I - Algemeen

Inkoopbeleid 2018 Wijkverpleging (incl. MSVT) Deel I - Algemeen Versie: 24 juli 2017 Inkoopbeleid 2018 Wijkverpleging (incl. MSVT) Deel I - Algemeen Beste lezer, Voor u ligt het inkoopbeleid van Ziektekosten voor 2018. Dit is het eerste jaar dat we zelfstandig zorg

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2018 Diabetestestmateriaal. Datum: 1 april 2017 Versie : 1.0

Inkoopbeleid 2018 Diabetestestmateriaal. Datum: 1 april 2017 Versie : 1.0 Inkoopbeleid 2018 Diabetestestmateriaal Datum: 1 april 2017 Versie : 1.0 Wat leest u in dit inkoopdocument? 1. Wat willen we bereiken en wat betekent dit voor u? pagina 2 2. Wie kunnen een overeenkomst

Nadere informatie

Multizorg VRZ Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2017. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017

Multizorg VRZ Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2017. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 Multizorg VRZ Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie... 4 2. Kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg 2019

Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg 2019 Inkoopbeleid Farmaceutische Zorg 2019 1 Inleiding Caresq verzorgt voor 2019, onder UZOVI-code 3354, de inkoop voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt op

Nadere informatie

Inkoopbeleid FARMACIE 2016 Multizorg VRZ. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016

Inkoopbeleid FARMACIE 2016 Multizorg VRZ. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inkoopbeleid FARMACIE 2016 Multizorg VRZ Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inhoud Vooraf 3 1. Missie en visie Multizorg VRZ 3 2. Kwaliteitsbeleid 4 3. Inkoopwijze en procedure

Nadere informatie

Het faciliteren van 15 zorgaanbieders curatieve en

Het faciliteren van 15 zorgaanbieders curatieve en Bijlage Activiteiten voor het ontregelen van de zorg De indeling is op hoofdlijnen. Meerdere activiteiten passen onder verschillende kopjes. Slimmer samenwerken Meer ruimte voor samenwerken 1. Ruimte voor

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst SGGZ en GBGGZ Wat verandert er in 2015? Zorginkoop Coöperatie VGZ ua

Informatiebijeenkomst SGGZ en GBGGZ Wat verandert er in 2015? Zorginkoop Coöperatie VGZ ua Informatiebijeenkomst SGGZ en GBGGZ 2015 Wat verandert er in 2015? Zorginkoop Coöperatie VGZ ua Stand van zaken 2014 SGGZ 2015 GBGGZ 2015 Declaraties 2014 Digitale contractering 2015 Vragen Titel - aanpassen

Nadere informatie

agendapunt 04.B.05 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID

agendapunt 04.B.05 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID agendapunt 04.B.05 1289952 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID Voorstel Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering 21-03-2017 I. Vaststellen van

Nadere informatie

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Disclaimer De afspraken zoals in deze publieksversie staan opgenomen zijn van toepassing op de inkoopvoorwaarden Wijkverpleging

Nadere informatie

Afspraken verwijzing Geestelijke gezondheidszorg

Afspraken verwijzing Geestelijke gezondheidszorg Afspraken verwijzing Geestelijke gezondheidszorg Uitgangspunten Belangrijke voorwaarde voor daadwerkelijke vermindering van administratieve belasting is dat alle zorgaanbieders en alle zorgverzekeraars

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid Plan op 2017 2017 Eno Zorgverzekeraar Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Zorginkoopbeleid hulpmiddelenzorg 2017 6 2.1 Visie op de zorg 6 2.2 Eisen aan zorgaanbieders en zorgverlening 7 2.3

Nadere informatie

Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten

Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten Stichting Benchmark GGZ Rembrandtlaan 46 3723 BK Bilthoven T +31 (0) 30 229 90 90 W www.sbggz.nl Inhoudsopgave 1 Het speelveld in beeld...

Nadere informatie

Technische uitwerking inkoopprocedure vrijgevestigde (groeps)praktijken 2017 curatieve GGZ

Technische uitwerking inkoopprocedure vrijgevestigde (groeps)praktijken 2017 curatieve GGZ Technische uitwerking inkoopprocedure vrijgevestigde (groeps)praktijken 2017 curatieve GGZ Inleiding Op 1 april 2016 heeft Zilveren Kruis het inkoopbeleid 2017 gepubliceerd. Hierin is onder andere aandacht

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk J.J. Janse/asat /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk J.J. Janse/asat / Het bestuur van Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres J.J. Janse/asat 088 770

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2019

Zorginkoopbeleid 2019 Zorginkoopbeleid 2019 Dialysecentra Samengesteld op 22 maart 2018 Zorginkoopbeleid 2019 Dialysecentra Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Marktconforme prijs en reëel volume...

Nadere informatie

Inkoopbeleid Wijkverpleging 2018

Inkoopbeleid Wijkverpleging 2018 Inkoopbeleid Wijkverpleging 2018 1 Inleiding Caresq zal als inkooporganisatie vanaf 2018 de inkoop verzorgen voor zorgverzekeringen van de labels: Promovendum National Academic Besured Caresq treedt op

Nadere informatie

Inkoopbeleid Max-max tarief voor zorginhoudelijke innovaties verloskunde/echoscopie

Inkoopbeleid Max-max tarief voor zorginhoudelijke innovaties verloskunde/echoscopie Inkoopbeleid 2020-2021 Max-max tarief voor zorginhoudelijke innovaties verloskunde/echoscopie Datum : 1 april 2019 Versie : 1.0 1. Wat willen we bereiken en wat betekent dit voor u?... 2 2. Wie kunnen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bijlage bij Monitor contractering wijkverpleging Bronnen en methoden

Bijlage bij Monitor contractering wijkverpleging Bronnen en methoden Bijlage bij Monitor contractering wijkverpleging 2017 Bronnen en methoden mei 2017 Inhoud 1. Bronnen en methoden 3 1.1 Scope 3 1.2 Methode 3 1.3 Respons enquêtes 4 2. Consultatie 7 2 Bijlage Bronnen en

Nadere informatie

Wlz Zorginkoopbeleid 2016. drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN

Wlz Zorginkoopbeleid 2016. drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN Wlz Zorginkoopbeleid 2016 drs. Ineke Wever, manager Zorg ZN Wlz 01-01-2015 De Wlz is sinds 1 januari 2015 een feit. Met de invoering van deze wet staan drie onderling samenhangende doelstellingen centraal:

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid Plan op 2017 2017 Eno Zorgverzekeraar 2 Hulpmiddelenzorg 2017 Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Zorginkoopbeleid hulpmiddelenzorg 2017 6 2.1 Visie op de zorg 6 2.2 Eisen aan zorgaanbieders

Nadere informatie

Fysiotherapeutische zorg ONVZ

Fysiotherapeutische zorg ONVZ Fysiotherapeutische zorg ONVZ 19 maart 2019 1 Zorginkoopbeleid 2020 Fysiotherapeutische zorg ONVZ Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Strategie... 4 2.1 Zorgverzekeraar... 4 2.2 De zorg... 4 2.3 Voorwaarden...

Nadere informatie

Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014

Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014 Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014 Basis GGZ 2014 Vier integrale prestaties: En daarnaast: Transitieprestatie (overgang oud/nieuw + niet bevestigd DSM-vermoeden) OVP Consult & OVP Verblijf (niet

Nadere informatie

Protocol gecontroleerde experimenteerruimte GGZ Kwaliteitsstatuut 1. Toelichting experimenteerruimte

Protocol gecontroleerde experimenteerruimte GGZ Kwaliteitsstatuut 1. Toelichting experimenteerruimte Protocol gecontroleerde experimenteerruimte GGZ Kwaliteitsstatuut Het GGZ Kwaliteitsstatuut geeft aan wat aanbieders in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording om curatieve

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk / Treeknormen GGZ 22 december 2016

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk / Treeknormen GGZ 22 december 2016 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Inkoopbeleid Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg 2016 a.s.r. ziektekosten/ Ditzo. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016

Inkoopbeleid Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg 2016 a.s.r. ziektekosten/ Ditzo. Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inkoopbeleid Huisartsenzorg en Multidisciplinaire zorg 2016 a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inhoud Vooraf... 3 1. Missie en visie Multizorg VRZ...

Nadere informatie

Tussenrapportage 0-meting Evaluatie merkbaar minder regeldruk in de GGZ

Tussenrapportage 0-meting Evaluatie merkbaar minder regeldruk in de GGZ Tussenrapportage 0-meting Evaluatie merkbaar minder regeldruk in de GGZ Een evaluatie van de merkbaarheid van de reeds ingevoerde, dan wel nog in te voeren maatregelen in de GGZ om de administratieve lasten

Nadere informatie

Uitleg gegevensverwerking Spiegelrapportages. Uitwerking bij Overeenkomst Stichting KiBG 2020

Uitleg gegevensverwerking Spiegelrapportages. Uitwerking bij Overeenkomst Stichting KiBG 2020 Mei 2019 Inleiding Continu verbeteren is essentieel voor de inhoudelijke ontwikkeling van de Generalistische Basis GGZ. Daarom is het een belangrijk onderwerp binnen het Keurmerk Basis GGZ. Om zorgaanbieders

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017

a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 a.s.r. ziektekosten/ Ditzo Inkoopbeleid Paramedische zorg 2017 Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 Versie Juli Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Innovatie...

Nadere informatie

Handreiking Gebruik zorgvraagzwaarte-indicator GGZ Voor GGZ-instellingen en zorgverzekeraars

Handreiking Gebruik zorgvraagzwaarte-indicator GGZ Voor GGZ-instellingen en zorgverzekeraars Handreiking Gebruik zorgvraagzwaarte-indicator GGZ Voor GGZ-instellingen en zorgverzekeraars September 2015 Utrecht 1 Handreiking zorgvraagzwaarte-indicator GGZ; Voor GGZinstellingen en zorgverzekeraars

Nadere informatie

Eno. Aanvulling Zorginkoopbeleid 2019 Farmacie

Eno. Aanvulling Zorginkoopbeleid 2019 Farmacie Eno Aanvulling Zorginkoopbeleid 2019 Farmacie Eno Zorgverzekeraar Juli 2018 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Eno zorginkoop 2019... 4 3 Procedure en planning zorginkoop... 5 2 1 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant.

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Zaaknummer Documentnummer Z-12-02024 INT/005217 Raadsvergadering : 9 december 2013 Agendapunt : 8 Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Samenvatting voorstel Door de decentralisatie

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Nummer: 6f. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 oktober 2013 Aanleiding Door de decentralisatie

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst

Inspiratiebijeenkomst Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp 23 november 2017 De weg naar goede en betaalbare zorg Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp De weg naar goede en betaalbare zorg

Nadere informatie

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Dialysecentra

a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Dialysecentra a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2017 Dialysecentra Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2017 1 Inhoud Vooraf... 3 1. Inkoopbeleid... 3 1.1

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2018

Zorginkoopbeleid 2018 Zorginkoopbeleid 2018 Dialysecentra Samengesteld op 30 maart 2017 Zorginkoopbeleid 2018 Dialysecentra Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Marktconforme prijs en reëel volume...

Nadere informatie

Presentatie Zorginkoopbeleid 2015 Verpleging & Verzorging

Presentatie Zorginkoopbeleid 2015 Verpleging & Verzorging Presentatie Zorginkoopbeleid 2015 Verpleging & Verzorging 1 Programma 1. Landelijke ontwikkelingen AWBZ 2. Visie Achmea op langdurige zorg 3. Zorginkoopbeleid AWBZ/Wlz 4. Gelegenheid tot het stellen van

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2018 Zintuiglijke gehandicaptenzorg Deel I - Algemeen

Inkoopbeleid 2018 Zintuiglijke gehandicaptenzorg Deel I - Algemeen Versie:13 april 2017 Inkoopbeleid 2018 Zintuiglijke gehandicaptenzorg Deel I - Algemeen Beste lezer, Voor u ligt het inkoopbeleid van a.s.r. Ziektekosten voor 2018. Dit is het eerste jaar dat we zelfstandig

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2020

Zorginkoopbeleid 2020 Zorginkoopbeleid 2020 Eerstelijns diagnostische centra Samengesteld op 21 maart 2019 Zorginkoopbeleid 2020 Eerstelijns Diagnostische Centra Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2

Nadere informatie

Analyse declaratiegegevens hoofdbehandelaarschap

Analyse declaratiegegevens hoofdbehandelaarschap Analyse declaratiegegevens hoofdbehandelaarschap Inhoudsopgave 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 2.1 Doel van het onderzoek 4 2.2 Aanpak onderzoek 4 2.3 Data onderzoek 5 2.4 Datakwaliteit 7 2.5 Bespreking

Nadere informatie

Hoe moet ik in 2019 de Patient Reported Experience Measures (Prem) uitzetten volgens de overeenkomsten zorgverzekeraars?

Hoe moet ik in 2019 de Patient Reported Experience Measures (Prem) uitzetten volgens de overeenkomsten zorgverzekeraars? Hoe moet ik in 2019 de Patient Reported Experience Measures (Prem) uitzetten volgens de overeenkomsten zorgverzekeraars? In het inkoopbeleid 2019 van verschillende zorgverzekeraars staat dat zodra de Prem

Nadere informatie

Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen

Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen Initiatief gestart door Minister Schippers Bestuurlijk overleg en 3 werkgroepen (stoma, diabetes, continentie) Speerpunten FHI; wettelijke verankering functioneringsgericht

Nadere informatie

Planmatige aanpak contracteren en evalueren. Menzis, AnderZorg en Azivo

Planmatige aanpak contracteren en evalueren. Menzis, AnderZorg en Azivo Planmatige aanpak contracteren en evalueren Menzis, AnderZorg en Azivo Versie definitief 05 oktober 2012 Ook in 2013 en 2014 wil Menzis gerichter en frequenter monitoren in hoeverre de doelstellingen,

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2018 Extramuraal Farmaceutische zorg Deel I - Algemeen

Inkoopbeleid 2018 Extramuraal Farmaceutische zorg Deel I - Algemeen Versie: 13 april 2017 Inkoopbeleid 2018 Extramuraal Farmaceutische zorg Deel I - Algemeen Beste lezer, Voor u ligt het inkoopbeleid van a.s.r. Ziektekosten voor 2018. Dit is het eerste jaar dat we zelfstandig

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Indicatorenset kraamzorg verslagjaar 2015

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Indicatorenset kraamzorg verslagjaar 2015 Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Onderwerp: Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Raadsbesluit. Wij stellen U voor om: 1. In

Nadere informatie

Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2016 a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse

Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2016 a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Inkoopbeleid Medisch Specialistische Zorg 2016 a.s.r. ziektekosten/ De Amersfoortse Trombosediensten Een toelichting voor zorgaanbieders op het inkoopjaar 2016 Inhoud Vooraf... 3 1. Missie en visie Multizorg

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie