Verslag Mina-Raad 12 september 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Mina-Raad 12 september 2017"

Transcriptie

1 Verslag Mina-Raad 12 september 2017 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt 1, 9000 Gent Uitgenodigd: de leden van de Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

2 Inhoudstafel... 1 Verslag Mina-Raad 12 september Inhoudstafel... 2 Overzicht agendapunten ) Goedkeuring verslag 4 juli ) Op te volgen punten ) Agendapunten Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit Wijziging subsidiereglement groendaken Memorandum Open Minaraad circulair bouwen ) Opvolging adviezen ) Vaste items ) Varia... 7 Overzicht agendapunten Nr. Punt Doel 1 Goedkeuring verslag vorige vergadering Goedkeuring

3 2 Op te volgen punten: - Geluidsgrenzen - Milieuvergunningen - Reizigersspoorlijn langs kanaal richting Nederland - Afdamming Schelde - Inventaris stedelijke projecten gemiste opportuniteiten - Visie op landbouw in stedelijke omgeving - Ruimte voor Gent - Integraal Geluidsactieplan Vlaanderen 3 Agendapunten: 1. Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit 2. Wijziging subsidiereglement groendaken 3. Memorandum Open Minaraad 4 Opvolging Adviezen: /01: Elektromagnetische straling /02: Aanpak geluidshinder in de Gentse agglomeratie 5 Vaste item Projecten milieuadaptatie. Good practices Korte brainstorm 6 Varia 7 Mededelingen en uitnodigingen 1) Goedkeuring verslag 4 juli Geen opmerkingen. Het verslag wordt goedgekeurd. 2) Op te volgen punten Niet behandeld.

4 3) Agendapunten 1. Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit Inleiding door Christophe Rogolle, kabinetsmedewerker van schepen Tine Heyse. Christophe geeft aan dat het geen resultaten zijn die de impact van het circulatieplan weergeeft. Aanleiding: nagaan of op bepaalde locaties, naast de meetpunten van de VMM, de normen overschreden worden voor NO² (stikstofdioxide). Heijke Rombaut, adjunct van de directie bij de Dienst Milieu en Klimaat, geeft toelichting bij de resultaten en de methodiek van het onderzoek. De presentatie is te vinden op de sharepoint. Er werd een opvallend verband gemeten tussen de luchtkwaliteit, verkeersdrukte, straatopbouw en filevorming. Daarnaast is er ook een seizoensinvloed merkbaar. Tijdens de lente en zomer is er een beduidend betere luchtkwaliteit. Er werd ene puntensysteem opgezet om de score in je eigen straat in te schatten. Er is weliswaar geen kaart van gemaakt, daarvoor was niet genoeg data beschikbaar. VMM maakte wel al eerder een gebiedsdekkende kaart op. Vragen en opmerkingen: Het meetpunt in Sint-Jacobsnieuwstraat gaf een jaargemiddelde van 68 µ/m³ NO², dus dat betekent dat daar nog veel hogere pieken gemeten werden? Klopt. Waarom werden uitschieters verwijderd bij de analyse van de resultaten? Bij tweewekelijkse resultaten bleek dat sommige meetpunten duidelijk niets of veel te veel hadden opgemeten, het was dus duidelijk dat dit om meetfouten ging. Werd de foutmarge ingeschat? Ja van +/- 1 tot 3 µ/m³, dat is behoorlijk goed. Komen er beleidsmaatregelen uit voort? Het is niet de bedoeling om mensen nu aan te raden hun ramen en deuren te sluiten in drukke street canyons, maar eerder om in het algemeen te werken aan een betere luchtkwaliteit. Er worden goede resultaten verwacht van het circulatieplan. Wel bekijkt de stad welke specifieke maatregelen genomen kunnen worden in bepaalde situaties. Ook meubilair, verf, ICT binnenshuis geven veel schadelijke stoffen af, dus alles afsluiten is ook niet aan te raden, want dan hopen deze stoffen op. Verluchten blijft dus belangrijk, ook in street canyons. Hoe sterk is de link met eventuele gezondheidseffecten? Hoe vaker en langer je wordt blootgesteld aan hoge concentratie luchtvervuiling hoe hoger de kans op gezondheidseffecten. Maar dat hangt erg af van de duur en hoogte van concentraties. Het is ook heel moeilijk uit te maken aan welke polluenten

5 gezondheidseffecten te wijten zijn. Gemiddeld voor Vlaanderen kan je stellen dat je tot 12 maanden van je leven verliest door luchtvervuiling. De veilige ondergrens is 0 µ/m³ volgens Greenpeace. En ook in de Verenigde Staten ligt de norm een pak lager volgens een stuk lager. Er zijn geen ondergrenzen voor wat roet betreft. Industriegebied kleurt relatief groen, wat is de verklaring? Voor No² is verkeer de grootste boosdoener, bij industrie is vooral fijn stof het probleem. Uitstoot van industrie gebeurt ook vaak op grote hoogte en vermengt het zich met omgevingslucht voor die op grondniveau terecht komt. Zijn er momenteel metingen bezig i.f.v. de evaluatie van het circulatieplan? Ja, er is een monitoring lopende op 20 locaties volgens hetzelfde principe. Er was een voormeting van 10 maanden die van start is gegaan in juni 2016 en er loopt een eerste nameting van 1 jaar (april 2017-april 2018). De jaargemiddelde concentraties NO² van deze periode worden vergeleken met die van de voormeting. De resultaten zullen in get najaar 2018 beschikbaar zijn. Is het de bedoeling om dit regelmatig opnieuw te doen of verder te zetten? De eerste jaren impact circulatieplan opvolgen, maar tot wanneer dat zal nog moeten blijken. De kostprijs van zo n meettoestel? 8 euro voor 1 meetbuisje (met analyse bij). Pas bij de interpretatie van de resultaten uit het labo begint het grootste werk. Met enkel de meetresultaten ben je op zich niet zo veel. Er is dus al rekening gehouden met de weersomstandigheden in interpretatie? Ja, via een extrapolatie van de 6 maanden naar een gans jaar, op basis van de meetresultaten van gans Vlaanderen. Op de Antwerpsesteenweg bijvoorbeeld ligt het probleem vooral aan gebruiksintensiteit en filevorming, zijn daar gepaste maatregelen af te leiden uit de resultaten? Geen kant-en-klare oplossingen. Stel dat er geen dieselauto s meer zouden zijn? Welke impact zou dit geven? Diesel-vracht- en personenwagens zijn verantwoordelijk voor 80 % van de NO² uitstoot Hoe zit het met de uitstoot van brommertjes? Kan dit geen actiepunt zijn? De uitstoot bij brommers hangt sterk af van het type (2-tact of 4-tact), maar verschillende studies tonen aan dat ze inderdaad heel veel uitstoten. Die uitstoot is weliswaar relatief beperkt t.o.v. het voertuigpark. Er is een testmaatregel, namelijk de subsidie voor de sloop van vervuilende (pizza)koerierbrommers en de aankoop van elektrische fiets of scooter. Het klopt niet dat die brommers in LEZ niet meer in mogen. De communicatie hierover gebeurde reeds in juni.

6 2. Wijziging subsidiereglement groendaken De Minaraad werd gevraagd advies uit te brengen over het subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode Mevrouw Greet Steeman, adjunct van de directie bij de Dienst Milieu en Klimaat, licht nieuwe elementen in het subsidiereglement toe. Na evaluatie van het reglement drong de wijziging zich op aangezien het aantal subsidieaanvragen relatief beperkt bleef (er wordt elk jaar euro voorzien, nog niet de helft daarvan wordt uitbetaald). Het voorstel is om stabiliteitsonderzoek te subsidiëren met 250 euro, de kostprijs daarvan is doorgaans euro. Er werd ook vastgesteld dat aanvragers vaak creatief omgaan met het gewicht van de substraatlaag. Daarom een tweede aanpassing: kwalitatieve substraatlagen subsidiëren. Mensen die nog beter willen doen, met een biodiverser groendak (naast sedum ook kruiden, grassen, ) kunnen tot 45 euro/m² (i.p.v. 25 euro/m²) krijgen. Advies: De Minaraad is tevreden met de voorgestelde aanpassingen van het subsidiereglement voor de aanleg van groendaken voor de periode De wijzigingen kunnen volgens de raad mensen over de streep trekken om een stabiliteitsonderzoek uit te voeren en kwalitatieve groendaken met voldoende waterbergend vermogen aan te leggen die de biodiversiteit in de stad ten goede komen. De raad geeft dan ook een positief advies. Daarnaast suggereert de raad om bij de communicatie van het gewijzigde reglement ook de esthetische en psychologische voordelen van een groendak in de verf te zetten. Zo is een mooi groendak, afgezien van de voordelen wat betreft waterafvoer, thermische isolatie en biodiversiteit, ook veel aangenamer om naar te kijken. Verder suggereert de raad om de vooroordelen die er bestaan over het risico op waterlekken na de aanleg van een groendak, te ontkrachten. De raad verwacht geen antwoord op dit advies. 3. Memorandum 2018 De input voor de actualisering en aanpassing van het memorandum werden gebundeld in de tekst. Henk bezorgt Arthur nog de nota van het GMF, met verwijzingen naar het Memorandum van de Minaraad, om een aantal punten te kunnen overnemen. Het memorandum van Ecofolie wordt opgenomen onder het thema afvalrecyclage en hergebruik. Isabel herschrijft de paragraaf over groenvoorziening. Erik herbekijkt stuk over volkstuinen, Steven herbekijkt dat over de Rozebroeken. Ook het stuk over het verduurzamen van landbouw in de stad moet nog anders. Wordt vervolgd.

7 4. Open Minaraad circulair bouwen Nog uit te nodigen: Confederatie Bouw, Orde van architecten, NAV Nationaal Architecten Verbond, IVAGO, afvalindustrie,.. 4) Opvolging adviezen Antwoord voor advies Aanpak geluidshinder ligt nog voor ter ondertekening. 5) Vaste items Niet behandeld. 6) Varia - Straling: Steinerschool Kasteellaan, tegenover school staat een zendmast, school tracht de zendmast in de andere richting te doen stralen. Bij Nieuwenbosch installeert men routers die uitvallen wanneer er geen activiteit is. -Windmolens Skaldenpark: enorm veel protest van de buurtbewoners.

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Na een oproep van de Stad Gent stelden vijftig Gentenaars hun gevel ter beschikking om de invloed van het verkeer op de Gentse luchtkwaliteit te onderzoeken.

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 9 mei 2017

Verslag Mina-Raad 9 mei 2017 Verslag Mina-Raad 9 mei 2017 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 9 februari 2016

Verslag Mina-Raad 9 februari 2016 Verslag Mina-Raad 9 februari 2016 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt 1, 9000 Gent

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 10 maart 2015, 19u00 Plaats Stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent (Oostenrijks Salon) Organiserende dienst Stedelijke

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 13 december 2016

Verslag Mina-Raad 13 december 2016 Verslag Mina-Raad 13 december 2016 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 13 september 2016

Verslag Mina-Raad 13 september 2016 Verslag Mina-Raad 13 september 2016 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 8 november 2016

Verslag Mina-Raad 8 november 2016 Verslag Mina-Raad 8 november 2016 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 9 december 2014, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal) Organiserende

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 10 oktober 2017

Verslag Mina-Raad 10 oktober 2017 Verslag Mina-Raad 10 oktober 2017 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 19 mei 2015, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal) Organiserende dienst

Nadere informatie

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent Tine Heyse Schepen voor Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Stad Gent 10 oktober 2016 Mobiliteitsplan Gent: Duurzame MODAL SHIFT Bijdrage (lokaal)

Nadere informatie

Verslag Mina-Raad 14 maart 2017

Verslag Mina-Raad 14 maart 2017 Verslag Mina-Raad 14 maart 2017 Plaats: Stadhuis (zolder), Botermarkt 1, 9000 Gent Tijdstip: 19u30 Organiserende Dienst Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur p.a. Dienst Milieu en Klimaat Botermarkt

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 14 oktober 2014, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal 1 e verdieping)

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 9 juni 2015, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal) Organiserende dienst

Nadere informatie

Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij IRCEL. Hoorzitting MINA raad, 14 maart 2018

Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij IRCEL. Hoorzitting MINA raad, 14 maart 2018 Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij IRCEL Hoorzitting MINA raad, 14 maart 2018 Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Van alleen

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten

Samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten (/Zoeken) Samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten wetenschappelijk comité CurieuzeNeuzen Vlaanderen, Universiteit Antwerpen Vlaamse Milieumaatschappij VITO et citizen-scienceproject

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente Koen Toté - VMM VMM meet de luchtkwaliteit 13/03/2019 3 Luchtkwaliteit in Vlaanderen Waaraan toetsen we? Grens- en streefwaarden van de Europese Unie (EU)

Nadere informatie

Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij - IRCEL. GreenAir Workshop, 12 juni 2018

Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij - IRCEL. GreenAir Workshop, 12 juni 2018 Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij - IRCEL GreenAir Workshop, 12 juni 2018 Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Van alleen meten

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Frans Fierens, Gerwin Dumont (*) (*)Medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 13 oktober 2015, 19u30 Plaats Dienst Milieu en Klimaat, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal) Organiserende

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017 Luchtkwaliteit in Menen 9 februari 2017 Meetnet in Menen Meetpost dioxines/pcb Meetpost fijn stof 2 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM

Nadere informatie

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Wat doen gemeenten en GGD Amsterdam op het gebied van luchtkwaliteit? De GGD Amsterdam informeert en adviseert de inwoners en het bestuur van Amsterdam

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling RIVM/DCMR, december 2013 Roet is een aanvullende maat om de gezondheidseffecten weer te geven van

Nadere informatie

PERSBERICHT. Departement Stafdiensten Dienst Voorlichting

PERSBERICHT. Departement Stafdiensten Dienst Voorlichting Departement Stafdiensten Dienst Voorlichting PERSBERICHT 23 mei 2008 08/0539 - Onderzoek naar de invloed van verkeer op de luchtkwaliteit in de Stad Gent is afgerond Bezoekadres Sint-Niklaasstraat 27/101

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 10 november 2015, 19u30 Plaats Stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent (zolder) Organiserende dienst Stedelijke Adviesraad

Nadere informatie

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide IP/98/1049 Brussel, 2 december 1998 De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide De Europese Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit.

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Aantal dagen met goede luchtkwaliteit Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Percentage dagen met goede luchtkwaliteit.

Nadere informatie

Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand?

Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand? Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand? De annual air quality kaarten tonen het resultaat van een koppeling van twee gegevensbronnen: de interpolatie van luchtkwaliteitsmetingen (RIO-interpolatiemodel)

Nadere informatie

Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode

Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode Subsidiereglement voor een stabiliteitsonderzoek van een dak en voor de aanleg van een groendak voor de periode 2014-2019 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 april 2014. Gewijzigd in de gemeenteraad

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 14 juli 2015, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal) Organiserende dienst

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

Gun je dak een groen toupetje!

Gun je dak een groen toupetje! Gun je dak een groen toupetje! Groene daken Nu extra voordelig OP=OP De gemeente Den Haag geeft subsidie op groene daken Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/groenedaken Een groen dak heeft vele

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 9 september 2014, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal 1 e verdieping)

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 24 mei 2016

Luchtkwaliteit in Menen. 24 mei 2016 Luchtkwaliteit in Menen 24 mei 2016 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM 4. Nieuwe meetresultaten 5. Trend 6. Resultaten nabij andere schrootbedrijven

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten Joost Wesseling Inhoud: Doorsneden door de luchtkwaliteit Concentraties: de laatste decennia; EU normen; Nederland in de EU. Luchtkwaliteit en gezondheid.

Nadere informatie

Hoe gaat het met de luchtkwaliteit in Vlaanderen?

Hoe gaat het met de luchtkwaliteit in Vlaanderen? Hoe gaat het met de luchtkwaliteit in Vlaanderen? Amsterdam, 30 mei 2013 Christine Matheeussen Overzicht 1. Welke stoffen meet de VMM? 2. Toetsing aan Europese regelgeving 3. Inzoomen op NO 2 PM 4. Besluit

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Sensormetingen luchtkwaliteit in Schiedam (juli -december2017)

Sensormetingen luchtkwaliteit in Schiedam (juli -december2017) Sensormetingen luchtkwaliteit in Schiedam (juli -december2017) analyse Henri de Ruiter, Ernie Weijers Februari 2018 Sinds juli 2017 meten burgers met behulp van goedkope sensoren de luchtkwaliteit in Schiedam.

Nadere informatie

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring

GR Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring GR20161124 Punt 27. Leefmilieu - klimaat - subsidie groendak - aanpassing reglement - goedkeuring Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het gemeenteraadsbesluit

Nadere informatie

De luchtkwaliteit om ons heen. Informatie over de kwaliteit van de lucht bij u in de buurt

De luchtkwaliteit om ons heen. Informatie over de kwaliteit van de lucht bij u in de buurt De luchtkwaliteit om ons heen Informatie over de kwaliteit van de lucht bij u in de buurt De luchtkwaliteit om ons heen Informatie over de kwaliteit van de lucht bij u in de buurt Inhoudsopgave 1. Onze

Nadere informatie

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.)

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) 4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) Het gehalte vluchtige organische stoffen in de omgevingslucht wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 6 verschillende plaatsen gemeten, n.l. te Molenbeek

Nadere informatie

Tabel 1. Huidige concentratieschalen voor de berekening van de luchtkwaliteitsindex. NO 2. (uurgemiddelde)

Tabel 1. Huidige concentratieschalen voor de berekening van de luchtkwaliteitsindex. NO 2. (uurgemiddelde) IRCEL CELINE Berekening en implementatie van een nieuwe luchtkwaliteitsindex naar aanleiding van de nieuwe EU dochterrichtlijn betreffende grenswaarden voor SO 2, NO 2, PM10 en lood in de lucht en de toekomstige

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 8 juli 2014, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal 1 e verdieping) Organiserende

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering

Samenwerkingsovereenkomst Intekening en rapportering Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Intekening en rapportering 3 niveau s (basis, onderscheiding, projecten) Jaarlijks ondertekenen Voor 2012 - basis GR 06/12/2011 Jaarlijks

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Burgemeestersconvenant. Gemeenteraad 23 november 2015

Burgemeestersconvenant. Gemeenteraad 23 november 2015 Gemeenteraad 23 november 2015 UITGANGSPUNT Het klimaat- en energiebeleid van de EU Uitstoot broeikasgassen moet op korte termijn fors omlaag Energiebronnen die meer zekerheid bieden Energie-onafhankelijkheid

Nadere informatie

Programma van vanavond:

Programma van vanavond: Programma van vanavond: Welkom door SLBB Kennismaking met Uitleg over luchtvervuiling Vragen Afsluiting Wie en wat is Klaor Loch Klaor Loch is het Maastrichts voor schone lucht, maar ook een zelfstandige

Nadere informatie

De richtlijn 80/779/EG bepaalde als grenswaarde voor de dagwaarden:

De richtlijn 80/779/EG bepaalde als grenswaarde voor de dagwaarden: 4.9 ZWARTE ROOK (BSM) De meetposten voor Zwarte Rook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevinden zich in de Kroonlaan te Elsene (2FR002), te Ukkel (2FR012) en in het metrostation St.-Katelijne (2FB004).

Nadere informatie

DE INVLOED VAN DIESELVOERTUIGEN OP DE LUCHTKWALITEIT. Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Stijn Janssen en vele collega s

DE INVLOED VAN DIESELVOERTUIGEN OP DE LUCHTKWALITEIT. Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Stijn Janssen en vele collega s DE INVLOED VAN DIESELVOERTUIGEN OP DE LUCHTKWALITEIT Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Stijn Janssen en vele collega s INHOUDSTAFEL» Stikstofoxides (NO x )» Wat? Waarom? Waar?» Bronnen» Fijn stof» Algemeen»

Nadere informatie

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten.

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Ademloos, Horta-avond. 7 feb 2012 Prof. Dirk Avonts.Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Wat is gekend? Hoe fijner het fijn stof, hoe schadelijker. Hoe verder

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Joke Schauvliege Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw

Joke Schauvliege Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw via een participatief proces startconferentie (29 april 2014) stuurgroep en werkgroepen vooroverleg stakeholders stakeholderconferentie

Nadere informatie

Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen

Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen Notitienummer Datum 3 juni 206 Onderwerp Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen. Inleiding Buro Blauw voert in opdracht van de gemeente Wageningen luchtkwaliteitsmetingen

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 februari 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00128 Onderwerp: Addendum bij de subsidieovereenkomst voor energiezuinige renovatie van sociale woningen - Projecten

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Lage-em issiezone Antw erpen Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Inhoud LEZ kader en praktijk Verschuiving wagenpark Emissiereductie Vergelijking binnen/buitenland

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 hoofdstuk 4

Hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 126 Uit talrijke studies blijkt dat blootstelling aan luchtverontreiniging veroorzaakt door verkeer leidt tot schade aan de gezondheid van hart, bloedvaten en luchtwegen. In de meeste van deze studies

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht

Gezonde lucht voor Utrecht Gezonde lucht voor Utrecht Aanvullende maatregelen luchtkwaliteit Programmabureau Luchtkwaliteit Gemeente Utrecht Context Gezondheid van Utrechters voorop Ambitie college: Europese normen zijn minimumnormen

Nadere informatie

Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen

Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen Prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen) 2 3 Wat is luchtverontreiniging? 4 Bronnen van luchtverontreiniging Industrie Huishoudens Luchtvaart

Nadere informatie

Stedelijk geluidsactieplan Antwerpen. Rebecca Beeckman Energie en Milieu stad Antwerpen,

Stedelijk geluidsactieplan Antwerpen. Rebecca Beeckman Energie en Milieu stad Antwerpen, Stedelijk geluidsactieplan Antwerpen Rebecca Beeckman Energie en Milieu stad Antwerpen, Inhoud Situering stedelijk geluidsactieplan Omgevingslawaai Effecten Geluidskaarten Antwerpen Stedelijk geluidsactieplan

Nadere informatie

Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent.

Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent. Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent. Ademen in Antwerpen. Aandeel autosnelwegen in de totale luchtvervuiling

Nadere informatie

MIRA 2012 Verspreiding van POP s

MIRA 2012 Verspreiding van POP s MIRA 212 Verspreiding van POP s Emissie van dioxines naar lucht dioxine-emissie (g TEQ) 6 5 4 overige** energie huishoudens 3 2 1 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211* * voorlopige cijfers ** overige: landbouw

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak?

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Evolutie CO2-uitstoot in de provincie Limburg Tussen 2011 en 2016 evolueerde de CO 2-uitstoot in de provincie Limburg gunstiger dan in heel

Nadere informatie

CULTUURRAAD. Verontschuldigd: Geert Vandendriessche, Sarah Verstrate, Bruno Ceuppens, Tina Janssens, Hans-Peter Ott

CULTUURRAAD. Verontschuldigd: Geert Vandendriessche, Sarah Verstrate, Bruno Ceuppens, Tina Janssens, Hans-Peter Ott Verslag Bestuursvergadering Locatie De Warandepoort, vergaderlokaal 1 Tijdstip Woensdag 29 november 2017 om 20u Aanwezig: Angèle Hoovelts, Steuts, Rob Bartholomees, Rudy Geirnaert, Jean-Pierre Leonard,

Nadere informatie

Huig Deneef Coördinator biodiversiteit

Huig Deneef Coördinator biodiversiteit Huig Deneef Coördinator biodiversiteit Toelichting subsidie biodiversiteit Doelstelling Reglement Communicatie Thema voorbeelden doelstelling Met het "Reglement betreffende de subsidiëring van projecten

Nadere informatie

Op grond van artikel 28 uit het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 2001, 269) bieden wij U hierbij aan de provinciale rapportage Luchtkwaliteit 2003.

Op grond van artikel 28 uit het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 2001, 269) bieden wij U hierbij aan de provinciale rapportage Luchtkwaliteit 2003. Bezoekadres Houtplein 33 Het Ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer T.a.v. de Staatssecretaris P.L.B.A. van Geel Postbus 20951 2500 EX DEN HAAG Haarlem Postadres Postbus 3007

Nadere informatie

Eco-squad houdt Park van de Duurzaamheid proper tijdens de Gentse Feesten

Eco-squad houdt Park van de Duurzaamheid proper tijdens de Gentse Feesten Eco-squad houdt Park van de Duurzaamheid proper tijdens de Gentse Feesten Het Baudelohof wordt gedurende de Gentse Feesten het Park van de Duurzaamheid. Trefpunt vzw serveert in het park drank in herbruikbare

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen. Vleva-Joaquin symposium Brussel 3 juni 2013

Luchtkwaliteit in Vlaanderen. Vleva-Joaquin symposium Brussel 3 juni 2013 Luchtkwaliteit in Vlaanderen Vleva-Joaquin symposium Brussel 3 juni 2013 Overzicht Welke stoffen meet de VMM? Wetgevend kader Toetsing aan regelgeving Evolutie luchtkwaliteit Inzoomen op afzonderlijke

Nadere informatie

AIRbezen in Pepingen. Achtergrond. Doel. Methode. Universiteit Antwerpen, dept. Bio-Ingenieurswetenschappen o.l.v. Prof Roeland Samson

AIRbezen in Pepingen. Achtergrond. Doel. Methode. Universiteit Antwerpen, dept. Bio-Ingenieurswetenschappen o.l.v. Prof Roeland Samson AIRbezen in Pepingen Universiteit Antwerpen, dept. Bio-Ingenieurswetenschappen o.l.v. Prof Roeland Samson Achtergrond Luchtverontreiniging is een actueel probleem. Recente metingen, onder andere in het

Nadere informatie

PM-problematiek, invloed van diffuus

PM-problematiek, invloed van diffuus PM-problematiek, invloed van diffuus Febem Infodag inerte materialen februari 2010 Mirka Van der Elst Mirka.vanderelst@lne.vlaanderen.be 02 553 11 23 Inhoud 1. Wat is beleidsmatig relevant stof? 2. Oorsprong

Nadere informatie

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Informatienota B&W Onderwerp : Monitoring Luchtkwaliteit 2012 B&W-vergadering : 29 januari 2013 Registratienummer : BW13.00119 Registratiecode : *BW13.00119* Auteur : Gijs Gerrits Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Lawaai om de Middenvijver

Lawaai om de Middenvijver Lawaai om de Middenvijver 20 juni 2015 Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Hoe luid is het hier (kwantitatief)? Geluidssterkte: Intensiteit van de geluidsgolven. Meten is weten: decibels. Pure geluidsterkte:

Nadere informatie

Subsidieaanvraag voor groendaken

Subsidieaanvraag voor groendaken Subsidieaanvraag voor groendaken Milieudienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41. 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000 Gent elke

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

Ontwerpteam voor renovatie Dienstencentrum Gentbrugge gekend

Ontwerpteam voor renovatie Dienstencentrum Gentbrugge gekend 25 januari 2019, 11:00 (CET) Ontwerpteam voor renovatie Dienstencentrum Gentbrugge gekend De Stad Gent kent de ontwerpopdracht voor de totale renovatie van het Dienstencentrum in Gentbrugge toe aan het

Nadere informatie

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder Verontreiniging door wegverkeer Peter Hofschreuder Hebben we problemen,en met de luchtkwaliteit in Nederland? Verkorting van de levensduur door blootstelling aan fijn stof Verandering van de bekorting

Nadere informatie

Niewsbrief nr. 3 / November 2014 Januari 2015

Niewsbrief nr. 3 / November 2014 Januari 2015 Niewsbrief nr. 3 / November 2014 Januari 2015 1. Inleiding De laatste maanden is er hard gewerkt aan enkele SEFIRA werkpakketten. Onder de leiding van de universiteit van Urbino werd een theoretisch en

Nadere informatie

KARVA 17 november 2018, Antwerpen. Roeland SAMSON Laboratorium voor Milieu- en Stadsecologie Bio-ingenieurswetenschappen

KARVA 17 november 2018, Antwerpen. Roeland SAMSON Laboratorium voor Milieu- en Stadsecologie Bio-ingenieurswetenschappen KARVA 17 november 2018, Antwerpen 1 Roeland SAMSON Laboratorium voor Milieu- en Stadsecologie Bio-ingenieurswetenschappen 2 Intro Intro Bronnen van luchtverontreiniging 3 Bron: VMM Intro EU lidstaten hebben

Nadere informatie

Bijlage 1: NO2-concentratiemetingen Utrecht, verkennende metingen luchtkwaliteit (zonder analysecertificaten), Buro Blauw

Bijlage 1: NO2-concentratiemetingen Utrecht, verkennende metingen luchtkwaliteit (zonder analysecertificaten), Buro Blauw Inhoud Stop het schoonrekenen Bijlage 1: NO2-concentratiemetingen Utrecht, verkennende metingen luchtkwaliteit (zonder analysecertificaten), Buro Blauw Bijlage 2: Metingen vergeleken met berekeningen,

Nadere informatie

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 Samenvatting Haalbaarheidsstudie Milieuzone Gemeente Helmond, ARS 7 juli 2009 1. Opzet onderzoek 1.1. Inleiding Startpunt voor de invoering van een milieuzone is het bepalen van de aard en omvang van het

Nadere informatie

Verslag Meetacties Run4Air Juli 2011

Verslag Meetacties Run4Air Juli 2011 Verslag Meetacties Run4Air Juli 2011 Colofon Juli 2011 Uitgave en copyright: Natuur & Milieu Postbus 1578 3500 BN Utrecht NL info@natuurenmilieu.nl T. +31 (0)30 233 1328 F. +31 (0)30 233 1311 www.natuurenmilieu.nl

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

Subsidie klimaatschool - evaluatie

Subsidie klimaatschool - evaluatie Subsidie klimaatschool - evaluatie Milieudienst Bezoekadres Postadres Openingsuren - Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41. 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000 Gent elke

Nadere informatie

Raads informatiebrief Onderwerp: Milieuzone bestel- en personenauto's, brommers; aanpak luchtkwaliteit

Raads informatiebrief Onderwerp: Milieuzone bestel- en personenauto's, brommers; aanpak luchtkwaliteit gemeente Eindhoven Raadsnummer 16R6717 Inboeknummer 16bst00256 Dossiernummer 16.09.401 Beslisdatum B&W 1 maart 2016 Raads informatiebrief Onderwerp: Milieuzone bestel- en personenauto's, brommers; aanpak

Nadere informatie

6 Projectinformatie: Rotterdam (Wassende Weg) nat reinigen

6 Projectinformatie: Rotterdam (Wassende Weg) nat reinigen 6 Projectinformatie: Rotterdam (Wassende Weg) nat reinigen 6.1 Inleiding Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam is gebleken dat de stad, net zoals veel grote steden, last heeft van luchtvervuiling. Dit

Nadere informatie

MIJN LUCHT, MIJN SCHOOL

MIJN LUCHT, MIJN SCHOOL MIJN LUCHT, MIJN SCHOOL Onderzoek naar luchtvervuiling in 222 Belgische scholen Samenvatting MIJN LUCHT, MIJN SCHOOL 2 Mijn lucht, mijn school. Een onderzoek naar luchtvervuiling in 222 Belgische scholen.

Nadere informatie

CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING VERGROENEN WAGENPARK BEDRIJVEN IN BEVERWIJK 2014

CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING VERGROENEN WAGENPARK BEDRIJVEN IN BEVERWIJK 2014 CONCEPT SUBSIDIEVERORDENING VERGROENEN WAGENPARK BEDRIJVEN IN BEVERWIJK 2014 Hoofdstuk 1: Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. aanvrager: bedrijf (ingeschreven

Nadere informatie

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting Gezondheidswinst door schonere lucht Nr. 2018/01 Gezondheidswinst door schonere lucht pagina 2 van 5 De lucht in Nederland is de afgelopen decennia een stuk schoner geworden en voldoet nu vrijwel overal

Nadere informatie

Meetcampagne stikstofdioxide op 50 locaties in Gent (2016) Eindrapport

Meetcampagne stikstofdioxide op 50 locaties in Gent (2016) Eindrapport Meetcampagne stikstofdioxide op 50 locaties in Gent (2016) Eindrapport Stad Gent: Dienst Milieu en Klimaat Juni 2017 1 Inhoudstafel Meetcampagne stikstofdioxide op 50 locaties in Gent (2016)... 1 Inhoudstafel...

Nadere informatie

Ondersteuning lokale projecten klimaat (proeffase)

Ondersteuning lokale projecten klimaat (proeffase) Ondersteuning lokale projecten klimaat (proeffase) Ondersteuning lokale projecten klimaat: Waarom? In het klimaatbeleidsplan is ingeschreven dat we ook eigen uitstoot van broeikasgassen willen compenseren.

Nadere informatie

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Artikel 1. Doelstelling en definitie Onder de hierna bepaalde

Nadere informatie

Betere luchtkwaliteit. de Groene Loper

Betere luchtkwaliteit. de Groene Loper Betere luchtkwaliteit dankzij de Groene Loper Van stilstaan naar vooruitgaan Wat is dat, luchtkwaliteit? De realisatie van de Groene Loper voor A2 Maastricht is de oplossing voor de luchtkwaliteit in Maastricht

Nadere informatie