REACTIEDOCUMENT. Beantwoording reacties Deel 1 Reacties genummerd op volgorde Deel 2 Matrix reacties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REACTIEDOCUMENT. Beantwoording reacties Deel 1 Reacties genummerd op volgorde Deel 2 Matrix reacties"

Transcriptie

1 REACTIEDOCUMENT Beantwoording reacties Deel 1 Reacties genummerd op volgorde Deel 2 Matrix reacties

2 Reactie op de zienswijzen Inleiding De structuurvisie "Omgevingsvisie Noordenveld 2030" heeft van 15 september tot en met 4 november ter inzage gelegen. In deze periode heeft de gemeente van 20 verschillende inwoners/organisaties een zienswijze ontvangen (waarvan een aantal door meerdere personen mee ondertekend). In bijgevoegde bijlagen vindt u 1) een overzicht van de ingediende reacties/opmerkingen en 2) hoe deze gerangschikt zijn in een matrix. Dit hebben wij gedaan omdat meerdere (rechts)personen vergelijkbare/dezelfde reacties/opmerkingen hebben ingediend. Tevens laat de matrix een logische opbouw zien in vraagstelling. In onze reactie verwijzen wij naar deze matrix en bijgevoegd de vraagnummers zodat indiener kan zien waar zijn opmerkingen behandeld zijn. Wanneer de indiener nog vragen heeft gesteld niet zijnde een zienswijze zullen deze in de persoonlijke reactie behandeld en beantwoord worden. Naast de reacties/opmerkingen zijn wij blij met ook de vele positieve geluiden welke meerdere inwoners en organisaties hebben geuit. Onduidelijk/globaal Een eerste reactie die is geplaatst gaat over de (16) onduidelijkheid en (20) globale vorm van de omgevingsvisie. Bij de start van de structuurvisie heeft de Raad een aantal kaders meegegeven. Eén van deze kaders was dat de visie globaal van vorm diende te zijn. Deze keuze heeft de Raad weloverwogen gemaakt onder meer met de kennis dat de s tructuurvisie voor het IGS-gebied Leek-Roden erg gedetailleerd was. "Globaal" betekent dat er geen gedetailleerde gebieden of plannen- worden begrensd of benoemd daar waar wij nog niet weten hoe de ambities hier vertaald worden. Er is dus vaak op de kaarten sprake van zoekgebieden c.q. "vlekken." Maar ook in een globale structuurvisie kunnen één of meerdere uitspraken worden gedaan die een concreet en een afgewogen karakter hebben en daarmee de status van concrete beleidsbeslissing krijgen. Dit ziet u op meerdere plekken terug in de Omgevingsvisie zoals bijvoorbeeld; In 2030 zijn Integrale Kind Centra gerealiseerd; één aanbod voor onderwijs, opvang en vrije tijd. De gemeente biedt geen ruimte voor opslag van CO2 en nucleair afval of de winning van schaliegas. Voor het gebied Norgerduinen is een toekomstvisie vastgesteld. Daarnaast wijzen wij op hoofdstuk 4 van de Omgevingsvisie, de Uitvoeringsparagraaf. Hierin staat aangegeven dat een Programma het praktische instrument is, waarin het beleid dat is neergelegd in de Omgevingsvisie wordt vertaald naar concrete maatregelen.

3 De (12) uitwerking van deze Programma s zijn geen onderdeel van de vast te stellen structuurvisie. De programma s zullen tot stand komen samen met betrokken inwoners, organisaties en verenigingen. Deze Programma s kennen hun eigen participatietraject met de (34) reguliere inspraakmogelijkheden. Een Programma is geen bestemmingsplan. (33) (51) Een Programma bevat concrete maatregelen die weer kunnen leiden tot nieuwe/te wijzigen bestemmingsplannen. Wij herkennen ons niet in de termen (16) ondoorzichtig en vaag en de (60) slechte leesbaarheid van de delen 2 en 3 van de Omgevingsvisie. Intern of extern Het uitgangspunt is dat de gemeente Noordenveld in de structuurvisie haar eigen identiteit uitdraagt en de daarbij horende ge wenste ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke opgaven voor de komende periode in beeld brengt. De centrale vraag die wij gesteld hebben aan onze inwoners, verenigingen, organisaties en experts is: Hoe ziet uw ideale leefomgeving er uit in 2030? De uitkomsten van deze vraag zijn daardoor (11) sterk intern gericht. Natuurlijk zijn wij ons bewust van onze positie in Noord- Nederland en de relaties welke wij hebben met onze omgeving. In de inleiding van de omgevingsvisie staat dit ook weergegeven in kaart. Wij onderschrijven echter het voorstel om meer over de grens te kijken en stellen voor om in de Programma s meer aandacht hieraan te besteden en te benoemen. Wettelijke context (31) Het opstellen van een structuurvisie is verplicht vanuit de Wet Ruimtelijke Ordening. In deze wet staat dat elke overheidslaag een eigen visie moet hebben op de gewenste ruimtelijke ordening. De wettelijke context zullen wij als bijlage opnemen in het Bijlagendocument. Participatie Deze visie is tot stand gekomen door een uitgebreid participatietraject gecombineerd met uitkomsten van (recente) onderzoeken die zijn gebruikt als vertrekpunt. Een aantal ontwikkelingen uit het verleden blijven en blijken ook voor de toekomst actueel. (32) Wij vinden, en hebben teruggekregen uit het participatietraject, dat ontwikkelingen die voortkomen uit het verleden nog steeds actueel en gewenst kunnen zijn voor de toekomst. Veel inwoners in Noordenveld hebben goede ideeën, nemen initiatieven en zetten zich vrijwillig in voor de samenleving. We vinden het heel belangrijk dat mensen die initiatieven nemen zich gesteund en gewaardeerd voelen. (21) We willen hierin een stimulerende en open houding aannemen. En daar waar een behoefte is willen we graag meedenken, faciliteren en ondersteunen. We hebben aandacht voor wat we kunnen verbeteren in onze omgang met initiatieven. Hierover gaan we graag het gesprek aan met onze inwoners.

4 Demografische ontwikkelingen Veel zienswijzen gaan in op het ontbreken/ onvoldoende rekening houden met de demografische ontwikkelingen (36) (37) (47) (54) (67) (68) (69) (70). Wij herkennen ons niet in de opmerking dat de gemeente geen rekening houdt met de demografische ontwikkeli ngen. Het is zelfs een trend die expliciet benoemd is (en opgenomen is in de vraagstelling van) tijdens de dorpsavonden en enquête. Ook is het opgenomen onder de kernwa arde Leefbaar bij het thema wonen. De verwachte grootte en samenstelling van onze huishoudens richting 2030 bevat een aantal onzekerheden. De verwachte richting is berekend op basis van een aantal scenario s. Dat levert een bandbreedte op waarop we nu ons beleid baseren. De hoofdlijnen van dit beleid hebben we weergegeven in de Omgevingsvisie. Deze bandbreedte zullen wij in grafiekvorm toevoegen aan het bijlagendocument. Woningbouw in de regio Groningen- Assen De raad heeft op 20 april 2016 op basis van de notitie de in het raadsvoorstel omschreven kaders vastgesteld ten behoeve va n de actualisatie van het woonbeleid. Deze kaders zijn als onderdeel van de Omgevingsvisie opgenomen. Als reactie op de opmerkingen (26) (27) (30) (35) (37) (40) (47) (49) (54) (61) (70) (72) merken wij op dat dit is opgenomen in het onderzoek van Companen. Dit onderzoek maakt als bijlage onderdeel uit van de kaderstelling geactualiseerd woonbeleid gemeente Noordenveld zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 april Dit zenden wij u bij deze reactienota mee. Het verzoek om concreet op te nemen (22) of de gemeente meer of minder wil bouwen nemen we niet over. We blijven bij de ambitie om kwalitatief en kwantitatief te bouwen naar behoefte en als gemeente te anticiperen op de groeiprognose maar ook op de mogelijke dalende woningbehoefte in de toekomst. Onderlinge afstemming tussen de gemeenten in de Regio Groningen- Assen op het vlak van woningbouw is een van de grondslagen van de regionale samenwerking (27). Op dit moment is dat nog met name op het kwantitatieve vlak (aantallen). De ambitie is ook om tot meer kwalitatieve afspraken te komen. Onder meer op de website van de Regio Groningen Assen ( doorklikken naar publicaties) kunt u de geldende afspraken raadplegen (42). Wij onderkennen de (6) (55) wens dat bestaande en nieuwe bebouwing landschappelijk en groen ingepast worden. In de Omgevingsvisie is dit opgenomen als ambitie: Het landschap en haar cultuurhistorisch erfgoed vormt het casco voor ruimtelijke ontwikkelingen. Ook is dit bij de kernwaarde Duurzaam verwoord; Bij uitbreidingsplannen is de bestaande landschappelijke structuur het uitgangspunt.

5 Woningbouw deelgebieden Roden- Zuid Wij merken dat het zoekgebied Roden- Zuid, naast de zienswijzen die wij hebben ontvangen, geen politiek draagvlak heeft. (1) (4) (17) (41) (41a) (45) (46). We nemen daarom Roden- Zuid als uitbreidingslocatie voor woningbouw niet meer op in de Omgevingsvisie. Een uitzondering hierop is een kleine opgave op de zogenaamde Beukenhoflocatie. De zin; Binnen de afspraken met de regio Groningen-Assen is Roden-Zuid een uitbreidingslocatie voor woningbouw zal gewijzigd worden in Op de locatie van de voormalige camping De Beukenhof is ruimte voor woningbouw. Kaart 6 is hier op aangepast. Wel is de gemeente op dit moment in gesprek met diverse eigenaren van particuliere initiatieven in het gebied Roden- Zuid over hun toekomstperspectief, in relatie tot deze omgevingsvisie. (2) (3) (43) (74) Er zal ook aandacht blijven voor de groene/landschappelijke recreatieve verbinding Mensinge- Terheijl als onderdeel van de landgoederenzone en de natuurlijke inrichting van de Steenbergerloop. De ladder van duurzame verstedelijking is en blijft ons uitgangspunt. Daarom hebben wij de kaart van Roden versterkt met potentiele zoekgebieden voor inbreiding en herstructurering. (35) (49) (62) Tekstueel hebben wij de volgende zin opgenomen: Er zijn verschillende potentiele zoekgebieden voor inbreiding en herstructurering in Roden waar onderzoek gedaan wordt naar mogelijkheden voor woningbouw. We merken dat de definitie van zoekgebied niet helder is (1) (4) (17) (41) (45) (73). Binnen een zoekgebied kan ruimte worden gezocht voor woningbouw, dit betekent nadrukkelijk niet dat zoekgebieden per definitie volledig zullen worden ingevuld met woningbouw. Dit heeft samenhang met het uitgangspunt dat we uitsluitend bouwen naar behoefte en heeft ook samenhang met een kwalitatieve (landschappelijke) invul ling van uitleglocaties. Roderesch was en is op deze kaart niet aangewezen als zoekgebied (18). Het woordje etc. zullen wij weglaten (43) bij het voorzieningencluster rond De Hullen. De zin zal als volgt herschreven worden; Er is in het gebied ruimte voor een voorzieningencluster in het gebied waarbij combinaties mogelijk zijn rond onderwijs, zorg, cultuur en sport. Daarmee sluiten we ook aan bij de particuliere initiatieven zoals hierboven ook aangegeven (2) (3) (43) (74). Op kaart 6 hebben wij de zoekgebieden voor woonzorg concepten en voorzieningencluster dezelfde legenda gegeven waarmee tekst en beeld weer op elkaar aansluiten. Locatie Terheijlsterweg Wij blijven van mening dat het gebied locatie Terheijlsterweg op de kaart moet blijven staan (25) (57) (58) (64) (66). Wij zullen echter de term (63) (65) inbreiding/herstructurering wijzigen in zoekgebied. Eventuele ontwikkelingen zullen hier net als bij andere mogelijke locaties moeten voldoen aan de kaders zoals opgenomen in de Omgevingsvisie en de kaderstelling en bijbehorende documenten (zie beantwoording onder Woningbouw in de regio Groningen- Assen). Ontwikkelingen op deze locatie zullen verder worden beoordeeld op basis van de bijdrage die geleverd wordt aan de realisering van de volgende doelen:

6 - Het bijdragen aan het ontwikkelen en realiseren van het Ruimtelijk Kader Terheijl met respect voor de geschiedenis en voor de bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische waarden. - Het realiseren van de gemeentelijke stedelijke wateropgave in het plangebied van het Ruimtelijk Kader Terheijl. - De verplaatsing en sloop van de fouragehandel die is gevestigd op de locatie aan de Terheijlsterweg. De na verplaatsing en sloop vrijkomende bedrijfslocatie zou ingevuld kunnen worden met woningen. Ten behoeve van de economische uitvoerbaarheid van de verplaatsing e n sloop van deze fouragehandel komt de locatie Terheijlsterweg in beginsel eveneens voor woningbouw in aanmerking. Voor het totaal geldt een maximum van 35 woningen. Om deze doelen te bereiken geldt zowel ten aanzien van het proces als de invulling van de plannen het uitgangspunt dat andere belanghebbenden daarbij, waar mogelijk, van aanvang aan worden betrokken. Wij delen niet de mening dat de mogelijke invulling van deze locatie een niet te onderschatten aantasting is van de groene bufferzone tussen Leek en Roden (59). Driehoek Maatlanden (37) (70) Deze onderzoekslocatie woningbouw zullen wij van de kaart verwijderen. Het gebied op deze manier aanwijzen strookt niet met de ambitie om de Maatlanden als groene zone tussen landschappen en bebouwing van noord naar zuid te benoemen. Peize De keuze voor Peize Zuid (48) (53) (55) ligt onder meer in het feit dat Peize uniek is met de karakteristieke open groene ruimten in het dorp. Inbreidingslocaties zijn in Peize daarmee nauwelijks voorhanden. Aan de noordzijde ligt de es waarop we ook geen woningbouw willen vanuit de cultuurhistorische hoge waarden. Gemeentelijke grondposities (52) zijn van ondergeschikt belang geweest bij de keuze voor het zoekgebied Peize - Zuid. Ook zijn er nog geen concrete plannen klaar (50). De bestemmingsplanprocedure moet nog worden opgestart (51). (28) Er is een bestaande busverbinding (lijn 86) die tussen Norg, Donderen, Peize en Groningen rijdt. De bewoners van Peize kunnen van onder meer deze buslijn gebruik maken. Op de kaart van Peize hebben wij inderdaad de aansluiting tussen de twee delen Oostingslaan verzuimd in te tekenen. Dit zal aangepast worden. (56) Norg Voor het Oosterveld in Norg geldt dat hier de uitbreiding van Norg wordt gerealiseerd. Het gebied wordt ontwikkeld als een wo onwijk met diverse typen woningen.

7 Kaartmateriaal We stellen voor (44) (18) om de kaarten 4 (Roden) en 6 (Peize) aan te passen op het vorengaande, waarbij ook duidelijker wordt wat de begrenzingen zijn van de zoekgebieden. Fietsen en wandelen (38) De keuze voor het al dan niet aanbrengen van vrijliggende fietspaden is van veel factoren afhankelijk. Er wordt allereerst onderscheid gemaakt tussen gebiedsontsluitingswegen (50 km/h) en erftoegangswegen (30 en 60 km/h). Op gebiedsontsluitingswegen worden in princ ipe altijd fietsvoorzieningen toegepast. Dit kan zijn in de vorm van een fietsstrook of een vrijliggend fietspad. De keuze hiertussen wo rdt bepaald op basis van de intensiteit van het autoverkeer en diverse omgevingsfactoren zoals beschikbare ruimte en het aantal erfaansluitingen. Maatwerk is in deze situaties dus noodzakelijk. Binnen verblijfsgebieden worden in principe geen vrijliggende fietspaden toegepast. Op deze wegen maken fietser s en auto s gebruik van dezelfde rijbaan en wordt menging van verkeer geaccepteerd vanwege de lage snelheid en de relatief lage auto-intensiteiten. De zienswijze (24) dat er teveel aandacht en geld wordt besteed aan het promoten van fietsen c.q. fietsprojecten deelt het college niet. Fietsge bruik, net als openbaar vervoer en duurzame mobiliteit, wordt juist gestimuleerd. Het verzoek (19) om meer wandel- en fietspaden en/of ommetjes in en om het dorp Peize waarderen wij en we zien graag een gedragen initiatief van bewoners, verenigingen en/of ondernemers tegemoet. En daar waar een behoefte is willen we graag meedenken, faciliteren en ondersteunen. De Onlanden Er zijn maar weinig wegen (10) in De Onlanden en die zijn vaak alleen bedoeld voor fietsers en wandelaars. Grote delen zijn niet vrij toegankelijk en ook moeilijk begaanbaar door de slappe veengrond. Vooralsnog constateren wij geen overlast op de wel toegankelijke wegen. Duurzaam Indiener (13) ziet graag dat de aspecten 'aanjagende en voorwaarde scheppende rol' in het kader van duurzaamheidsbeleid sterker wordt benadr ukt. De rol van de gemeente in het kader van het duurzaamheidsbeleid hangt af van de aard en omvang van de concrete activiteiten en projecten. Bij het opstellen van de uitvoeringsprogramma's zal de rol van een ieder en dus ook die van de gemeente in beeld worden gebracht. Uitgangspunt in de Omgevingsvisie is dat iedereen (14) die in onze gemeente woont of werkt bijdraagt aan een duurzaam Noordenveld. Dit betekent dat gezamenlijk moet worden nagedacht hoe aan dit traject vorm kan worden gegeven en welke bijdrage een ieder kan leveren. In de uitvoeringsprogramma's zal hiertoe een voorzet worden gegeven.

8 Het is begrijpelijk dat er behoefte is aan het concreter (15) maken van de aangegeven onderwerpen. Echter, zoals bij de beantwoording hierboven is aangegeven, wordt dit traject gestart door middel van het opstellen van de uitvoeringsprogramma's. Een particuliere boom waarvoor een kapverbod geldt kan alleen worden gekapt met een vergunning. De vergunning wordt alleen ve rleend als daar een reden voor is die opweegt tegen het verlies van de boom. (5) Daarvoor zijn toetsingscriteria opgesteld. Wanneer de eigenaar onevenredige overlast ondervindt van een boom worden punten toegekend. Wanneer een boom voor substantiële vermindering van het rendement van zonnepanelen en/of boiler zorgt, kan de aanvrager 3 punten krijgen. Van onevenredige overlast is sprake als 10 punten of meer worden gescoord volgens een kwantificering. Per definitie een boom kappen omdat er zonnepanelen worden geplaatst is dus niet vanzelfsprekend. Erfgoedwet In de Omgevingsvisie hebben wij de ambitie opgenomen om het cultuurhistorisch erfgoed bepalend te laten zijn voor het karakt er en de identiteit van Noordenveld. Ter verduidelijking zullen wij aan de zin het landschap en haar cultuurhistorisch erfgoed vormt het casco voor ruimtelijke ontwikkelingen, archeologisch erfgoed toevoegen. Wij stellen voor het voorstel (39) (71) ten aanzien van de gevolgen van de nieuwe Erfgoedwet op te nemen in de uitvoeringsprogramma s. Duisternis Duisternis is een indicator van de kwaliteit Rust zoals benoemd door de provincie Drenthe. (75) In de Natura 2000-gebieden zet de provincie in op het behouden van duisternis. Deze gebieden willen zij de hoogste bescherming bieden. De belangrijkste bronnen van lichthinder vallen onder de bevoegdheid van de gemeente. Wij zullen in de omgevingsvisie bij het Buitengebied onder Natuurnetwerk- Natura 2000 de ambitie opnemen te streven de lichthinder in deze gebieden terug te dringen. In de nota Duurzaamheid zijn diverse doelstellingen en activiteiten opgenomen ten aanzien van de (9) openbare verlichting waarbij functioneel, sober en doelmatig verlichten voldoet aan uw wens voor vermindering van de openbare verlichting. Verfraaiing is geen doel op zich. Groen Wij zijn niet bekend met het fenomeen (7) "nutteloze" percelen. Een perceel bebossen kan interessant zijn voor de eigenaar wanneer het huidig en toekomstig gebruik van het perceel niet meer interessant of rendabel is. Bebossing moet dan wel passen in het landschapstype en een meerwaarde voor het gebied hebben. Toetsing vindt plaats via het bestemmingsplan. Een terrein bebossen betekent dat voldaan moet worden aan de Boswet. Deze Boswet staat het kappen van bos niet zomaar toe, en eist zelfs herplant. Aan het idee om een bebost terrein weer te gebruiken in de toekomst voor andere doeleinden kleven dus nadelen en is zowel voor de natuur, als economisch niet altijd rendabel.

9 In de Omgevingsvisie hebben wij de ambitie opgenomen om de groene ruimte gevarieerd in te richten met ruimte voor meer biodiversiteit en aandacht voor ecologisch beheer. (8) Inheemse wintergroene beplanting maakt hier onderdeel van uit. Recreatie (76) Het Kwaliteitsteam Natuurlijke Recreatie wordt gefinancierd door het Recreatieschap Drenthe, de twaalf Drentse gemeenten en de Provincie Drenthe. Wij zijn bekend met het Kwaliteitsteam en adviseren recreatieondernemers wanneer van toepassing altijd dit kwaliteitsteam in te zetten. Wegdek Achteromweg (29) Wanneer het wegdek van de Achteromweg voor groot onderhoud aangepakt zal worden zal het verzoek om het wegdek te verbeteren ten aanzien van geluidsoverlast worden meegenomen. Aardbevingsgebied en gaslocatie Langelo Het aardbevingsgebied ligt aan de rand van onze gemeente. (23) Eventuele gevolgen van deze problematiek in Noordenveld heeft onze aandacht, net als de eventuele gevolgen van de opslaglocatie Langelo. De Raad heeft de Omgevingsvisie vastgesteld met toevoeging van 2 ambities ten aanzien van de activiteiten van de NAM. Dit zijn: - De activiteiten van de NAM in Langelo zijn alleen nog gericht op de leveringszekerheid in relatie tot het Groningerveld. - Eventuele schade aan gebouwen vanwege de gasopslag dan wel vanwege gaswinning zal naar behoren worden gecompenseerd. In de uitvoeringsprogramma s zullen we dit ook meenemen gericht op de thema s veiligheid, energie en milieu. Onlangs is het Platform gasopslag Langelo in het leven geroepen waarin ook inwoners van de dorpen Langelo en Steenbergen zitting h ebben.

10 Deel 1 Reacties genummerd op volgorde Indiener vraagnummer reactie/opmerking 1 1 Is tegen uitbreiding van de woningbouw in de regio en met name Roden- Zuid 1 2 Is voor behoud Blakervelderhoeve 2 3 Verwacht actieve participatie in ontwikkelingen Camping binnen plangebied Roden- Zuid 2 4 Is geen voorstander van grootschalige bebouwing binnen Roden- Zuid 3 5 Wil de maatregel om bomen te mogen kappen i.v.m. zonnecollectoren weer ongedaan maken 3 6 Wil dat bestaande en nieuwe bebouwing (in bijvoorbeeld Peize) landschappelijk en groen ingepast wordt 3 7 Adviseert om nutteloze percelen te bebossen om daarmee het/een dorp prettiger te maken, vindt dit minder arbeidsintensief en te gebruiken als het nodig is 3 8 Adviseert om meer gebruik te maken van meer inheemse wintergroene beplanting 3 9 Wil vermindering en verfraaiing van straatverlichting 3 10 Wil verdere afsluiting van De Onlanden voor autoverkeer 4 11 Vindt de visie sterk intern gericht. Stelt voor dat er 'meer over de grens' wordt gekeken Vraagt of de uitwerking in Programma's onderdeel is van de vast te stellen structuurvisie 5 13 Ziet graag dat de aspecten 'aanjagende en voorwaarde scheppende rol' in het kader van duurzaamheidsbeleid sterker wordt benadrukt Vraagt aan te geven hoe de gemeente de duurzaamste gemeente in Drenthe wil worden 5 15 Vraagt aandacht voor een aantal concrete zaken op gebied van samenwerking, realisatie, ondersteuning en uitwerking op het gebied van duurzaamheid 6 16 Vindt de Omgevingsvisie onduidelijk. Kaarten bevatten vele 'vlekken' en de plannen zijn ondoorzichtig en vaag De bezwaren ingediend als zienswijze bij het voorontwerp IGS en Ontwerp IGS zijn nog steeds van toepassing verbaasd zich over Roderesch als zoekgebied wonen 7 19 Verzoekt om meer wandel- en fietspaden en/of ommetjes in en om het dorp Peize 7 20 Vindt de omgevingsvisie te globaal

11 7 21 Vindt dat de gemeente meer aandacht moet besteden aan het initiëren en ondersteunen van initiatieven 8 22 Verzoekt concreet op te nemen of de gemeente meer of minder woningen wil bouwen Vindt dat in de visie geen aandacht wordt geschonken aan de gevolgen van het aardbevingsgebied en de gaslocatie Langelo Vindt dat er teveel aandacht en geld wordt besteed aan het promoten van fietsen c.q. fietsprojecten Maakt bezwaar tegen de mogelijke woningbouwplannen aan de noordzijde van de Vijfde Verloting mede door verdwijnen van het nu vrije uitzicht. Vraagt zich af of door een mogelijke terugloop van het aantal inwoners in de toekomst, uitbreiding van woonkavels in het buitengebied van Peize een verstandige keuze is Heeft begrepen dat de uitbreiding van het woonarsenaal in de dorpen, die tot de regiovisie behoren, geen nadelige invloed mogen hebben op de realisatie van de woonprojecten in de Stad Groningen Vraagt zich af of het verstandig is woongebied aan te leggen ten zuiden van Peize als daar geen busverbinding is Adviseert om de het wegdek van de Achteromweg te verbeteren in verband met geluidsoverlast van huidig wegdek Denkt dat de gevolgen van het aannemen van deze visie een ruimere strekking heeft dan die bij eerste lezing lijkt te hebben. Meent dat dit voortkomt uit het nog steeds veronderstelde groeimodel dat bij de aanvang van de samenwerking binnen de regio Groningen-Assen voorop stond Mist een duidelijke verwijzing naar de wettelijke context Is van mening dat in de omgevingsvisie een aantal ontwikkelingen gepresenteerd worden die meer voortkomen uit plannen uit het verleden dan uit de gespreksrondes met burgers. Vindt dat de integratie van plannen in de Omgevingsvisie gemakkelijk kan leiden tot een afzwakking van de inspraak, zoals die tot nu toe geldt voor bestemmingsplannen Vreest dat onvoldoende de impliciete besluitvorming onderkend zal worden, waardoor burgers het risico lopen in de toekomst geconfronteerd te worden met plannen die men niet wenselijk acht Merkt op dat weliswaar de visie rekening houdt met de ladder van duurzame verstedelijking, maar dat dit niet blijkt uit de reeds ingetekende mogelijke toekomstige bouwlocaties. Mist een toelichting op de demografische ontwikkeling in Noordenveld. Stelt voor de toevoeging van een aparte paragraaf waarin een toelichting is opgenomen over de verwachte grootte en samenstelling van de bevolking in 2030.

12 11 37 Vindt dat onvoldoende rekening is gehouden met de demografische ontwikkeling. De opgenomen grootschalige plannen voor Roden Zuid, Terheijlsterweg, Driehoek Maatlanden/De Zulthe, Peize Zuid en het Oosterveld zijn daarmee, niet nodig. Stelt voor de omgevingsvisie aan te passen door het opnemen van een zin:de gemeente Noordenveld streeft in eerste instantie naar zoveel mogelijk inbreiding om aan de huisvestingsvraag te voldoen. Indien de behoefte daar aanleiding toe geeft zullen voorstellen gedaan worden voor mogelijke uitbreidingslocaties a Onderschrijft de ambitie De fiets staat op 1 in Noordenveld `. Stelt dat er nog geen situatie is dat er over het algemeen vrij liggende fietspaden zijn. Stelt voor een zin toe te voegen: Door middel van een gericht fietspadenplan zijn in de gemeente Noordenveld fietspaden in het algemeen vrij van ander verkeer en zijn gevaarlijke oversteekplaatsen met gemotoriseerd verkeer niet meer aanwezig. Mist een toelichting op de wijze waarop de gemeente omgaat met nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van archeologie en cultuurhistorie (nieuwe Erfgoedwet). Stelt voor een zin als: Door nieuwe wetgeving heeft de gemeente een grotere verantwoordelijkheid gekregen als beschermer van cultuurhistorisch/archeologisch erfgoed. Nieuwe ontwikkelingen worden aan deze verantwoordelijkheid getoetst. Mist samenvattend een toelichting op de verwachte vraag naar woningen in aantallen en typen gebaseerd op onder andere: de demografische ontwikkeling, de toepassing van de ladder van duurzame verstedelijking en het in 2015 uitgebrachte rapport over woningbehoefte en de cultuurhistorische waarde van mogelijke woningbouwlocaties. Vindt het een onbehoorlijke daad om een enorm gebied voor woningbouw te projecteren in Roden Zuid die niet in de omgevingsvisie wordt onderbouwd Vindt de onlogica van de keuze voor Roden Zuid als zoeklocatie voor woningbouw groot. Roden kent verschillende aangrenzende gebieden met veel minder waarden, bedrijven en bewoners als Roden-zuid Vindt dat inwoners niet serieus worden genomen door het verwijzen naar onbekende afspraken met de Regio Groningen- Assen Vindt de grenzeloze formulering van de ambities ten aanzien van het voorzieningencluster (door toevoeging afkorting etc.) onacceptabel Stoort zich aan de onduidelijke en niet complete kaart van Roden Vindt de behoorlijkheid van bestuur in geding komen door de wijze waarop in de visie het bouwvoornemen voor Roden Zuid is opgenomen Verzoekt het zoekgebied voor woningbouw in Roden Zuid van de kaart te halen

13 13 47 Vraagt in hoeverre de gemeente zicht heeft op- en op welke wijze hiermee in de omgevingsvisie rekening wordt gehouden - de actuele en toekomstige woningbehoefte, de regiovisie Groningen/Assen en demografische ontwikkelingen die de schaal en locatie van (eventuele) nieuwbouw in Peize rechtvaardigt Vraagt op basis van welke afwegingen de gemeente Peize-Zuid als zoekgebied heeft aangewezen Vraagt of de gemeente ook heeft gekeken, of nog kijkt, naar andere (kleinschalige) locaties in het dorp en/of bijvoorbeeld het vervangen of upgraden van bestaande woningvoorraad, en zo ja, welke dat zijn dat (geweest) Vraagt in hoeverre er, al dan niet in concept, concrete plannen voor nieuwbouw klaar liggen die afhankelijk zijn van deze locatie en de invulling daarvan Vraagt of er nog wel sprake is van reëele inspraakmogelijkheden en of er een niet onomkeerbaar proces gestart is voor de realisatie van woningbouw op deze locatie Vraagt welke rol bestaande grondposities van de gemeente daarbij spelen Vindt dat de (eventuele) ontwikkeling van het zoekgebied Peize Zuid voor woningbouw haaks lijken te staan op de doelstellingen die de gemeente zichzelf stelt ten aanzien van groene ontwikkeling, ruimtelijke kwaliteit en historische kenmerken Vindt het gestelde dat de gemeente anticipeert op de dalende woningbouwbehoefte in de toekomst tegenstijdig met de de (eventuele) nieuwbouwambities Vindt dat het toevoegen van woningbouw en infrastructuur op plekken waar nu boomsingels, weiland, esdorpenlandschap en historisch linten zijn, per definitieve niet bijdragen aan de kwaliteit van de ruimte, duurzame ontwikkeling en historische waarde van dit gebied en dat het zelfs definitief zal vervallen. En zal nieuwbouw in het zoekgebied Peize-Zuid leiden tot het vervagen van de herkenbaar van het landschap en het onderscheid tussen de woonkern en het buitengebied. Dit zijn juist uitgangspunten die in de visie staan Merkt op dat op kaart 6 Deelgebied Peize sprake van en aantal historische linten waarbij opvalt dat hierin een stuk ontbreekt, namelijk de aansluiting tussen de 2 delen Oostingslaan. Een stuk dat direct aansluit bij het zoekgebied Peize-Zuid en daarmee bij (eventuele) bebouwing mogelijk onbedoeld aan het historische lint wordt onttrokken. Maakt bezwaar tegen het in de omgevingsvisie opgenomen voornemen om op het perceel aan de Terheijlsterweguitbreiding toe te staan Vindt dat onder de huidige economische omstandigheden het volstrekt onrealistisch en onverantwoord is dat dit perceel (aan de Terheijlsterweg) ruimte biedt voor 25 tot 50 woningen.

14 Vindt woningbouw op dit perceel (Terheijlsterweg) een niet te onderschatten aantasting van de groene bufferzone tussen Leek en Roden Vindt de lay-out van delen 2 en 3 van de Omgevingsvisie slecht leesbaar en afbreuk doen aan de betekenis die hieraan moet worden gehecht Uit kritiek op het ontbreken van cijfermatige onderbouwingen over toekomstverwachtingen Vraagt hoe de gemeente nieuwe woongebieden in Peize Zuid, Roden Zuid, bij Terheijl, bij de Maatlanden/de Zulte en in Norg het Oosterveld kan verklaren wanneer er nog voldoende gebieden zijn die in aanmerking komen voor herstructurering en inbreiding in de bestaande bebouwing Vindt de benaming herstructurering/inbreiding niet correct voor het zoekgebied voor wonen aan de Terheijlsterweg Verzoekt de gemeente dit deel van de visie aan te passen en het deel toekomstige bebouwing te doen vervallen Vindt de benaming herstructurering/inbreiding niet correct voor het zoekgebied voor wonen aan de Terheijlsterweg Verzoekt de gemeente dit deel van de visie aan te passen en het deel toekomstige bebouwing te doen vervallen Vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de demografische ontwikkelingen in Noordenveld Meldt dat de prognose van het aantal inwoners en de samenstelling van de bevolking in 2030 ontbreken, vindt dat daarover verschenen rapporten worden onvoldoende meegenomen in de afwegingen Stelt voor een toelichting op te nemen over de verwachte grootte en samenstelling van de bevolking in 2030 Vindt dat onvoldoende rekening is gehouden met de demografische ontwikkeling. De opgenomen grootschalige plannen voor Roden Zuid, Terheijlsterweg, Driehoek Maatlanden/De Zulthe, Peize Zuid en het Oosterveld zijn daarmee, niet nodig. Stelt voor de omgevingsvisie aan te passen door het opnemen van een zin: De gemeente Noordenveld streeft in eerste instantie naar zoveel mogelijk inbreiding om aan de huisvestingsvraag te voldoen. Indien de behoefte daar aanleiding toe geeft zullen voorstellen gedaan worden voor mogelijke uitbreidingslocaties Mist een toelichting op de wijze waarop de gemeente omgaat met nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van archeologie en cultuurhistorie (nieuwe Erfgoedwet). Stelt voor een zin als: Door nieuwe wetgeving heeft de gemeente een grotere verantwoordelijkheid gekregen als beschermer van cultuurhistorisch/archeologisch erfgoed. Nieuwe ontwikkelingen worden aan deze verantwoordelijkheid getoetst.

15 18 72 Mist samenvattend een toelichting op de verwachte vraag naar woningen in aantallen en typen gebaseerd op onder andere: de demografische ontwikkeling, de toepassing van de ladder van duurzame verstedelijking en het in 2015 uitgebrachte rapport over woningbehoefte en de cultuurhistorische waarde van mogelijke woningbouwlocaties Zegt nee tegen de woningbouw in groene gebieden van Noordenveld en met name in Roden- Zuid Is voor behoud Blakervelderhoeve Vindt het een gemiste kans dat in de Omgevingsvisie geen ambities zijn opgenomen ten aanzien van de kwaliteit duisternis in deze gemeente Dringt er op aan om bij het bieden van uitbreidingsruimte aan gezonde, sterke recreatiebedrijven het kwaliteitsteam Natuurlijke Recreatie om advies te vragen wanneer er tegelijkertijd kansen liggen voor de versterking van natuur en landschap

16 Deel 2 A 16 B 12 C 11 D 31 E 21 F 32 G 33 H 51 I 52 J 42 Matrix reacties vraag/opmerking Vindt de Omgevingsvisie onduidelijk. Kaarten bevatten vele 'vlekken' en de plannen zijn ondoorzichtig en vaag. 20 Vindt de omgevingsvisie te globaal 60 Vraagt of de uitwerking in Programma's onderdeel is van de vast te stellen structuurvisie Vindt de visie sterk intern gericht. Stelt voor dat er 'meer over de grens' wordt gekeken. Mist een duidelijke verwijzing naar de wettelijke context Vindt dat de gemeente meer aandacht moet besteden aan het initiëren en ondersteunen van initiatieven Is van mening dat in de omgevingsvisie een aantal ontwikkelingen gepresenteerd worden die meer voortkomen uit plannen uit het verleden dan uit de gespreksrondes met burgers. Vindt dat de integratie van plannen in de Omgevingsvisie gemakkelijk kan leiden tot een afzwakking van de inspraak, zoals die tot nu toe geldt voor bestemmingsplannen 34 Vraagt of er nog wel sprake is van reëele inspraakmogelijkheden en of er een niet onomkeerbaar proces gestart is voor de realisatie van woningbouw op deze locatie Vraagt welke rol bestaande grondposities van de gemeente daarbij spelen Vindt dat inwoners niet serieus worden genomen door het verwijzen naar onbekende afspraken met de Regio Groningen- Assen 30 Vreest dat onvoldoende de impliciete besluitvorming onderkend zal worden, waardoor burgers het risico lopen in de toekomst geconfronteerd te worden met plannen die men niet wenselijk acht Denkt dat de gevolgen van het aannemen van deze visie een ruimere strekking heeft dan die bij eerste lezing lijkt te hebben. Meent dat dit voortkomt uit het nog steeds veronderstelde groeimodel dat bij de aanvang van de samenwerking binnen de regio Groningen-Assen voorop stond Vindt de lay-out van delen 2 en 3 van de Omgevingsvisie slecht leesbaar en afbreuk doen aan de betekenis die hieraan moet worden gehecht

17 K 27 L M 50 Heeft begrepen dat de uitbreiding van het woonarsenaal in de dorpen, die tot de regiovisie behoren, geen nadelige invloed mogen hebben op de realisatie van de woonprojecten in de Stad Groningen 47 Mist een toelichting op de demografische ontwikkeling in Noordenveld. Stelt voor de toevoeging van een aparte paragraaf waarin een toelichting is opgenomen over de verwachte grootte en samenstelling van de bevolking in Stelt voor een toelichting op te nemen over de verwachte grootte en samenstelling van de bevolking in Mist samenvattend een toelichting op de verwachte vraag naar woningen in aantallen en typen gebaseerd op onder andere: de demografische ontwikkeling, de toepassing van de ladder van duurzame verstedelijking en het in 2015 uitgebrachte rapport over woningbehoefte en de cultuurhistorische waarde van mogelijke woningbouwlocaties. 54 Uit kritiek op het ontbreken van cijfermatige onderbouwingen over toekomstverwachtingen Vraagt in hoeverre er, al dan niet in concept, concrete plannen voor nieuwbouw klaar liggen die afhankelijk zijn van deze locatie en de invulling daarvan Vraagt in hoeverre de gemeente zicht heeft op- en op welke wijze hiermee in de omgevingsvisie rekening wordt gehouden - de actuele en toekomstige woningbehoefte, de regiovisie Groningen/Assen en demografische ontwikkelingen die de schaal en locatie van (eventuele) nieuwbouw in Peize rechtvaardigt Vindt dat onvoldoende rekening is gehouden met de demografische ontwikkeling. De opgenomen grootschalige plannen voor Roden Zuid, Terheijlsterweg, Driehoek Maatlanden/De Zulthe, Peize Zuid en het Oosterveld zijn daarmee, niet nodig. Stelt voor de omgevingsvisie aan te passen door het opnemen van een zin: De gemeente Noordenveld streeft in eerste instantie naar zoveel mogelijk inbreiding om aan de huisvestingsvraag te voldoen. Indien de behoefte daar aanleiding toe geeft zullen voorstellen gedaan worden voor mogelijke uitbreidingslocaties 70 Vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de demografische ontwikkelingen in Noordenveld 68 Vindt het gestelde dat de gemeente anticipeert op de dalende woningbouwbehoefte in de toekomst tegenstijdig met de (eventuele) nieuwbouwambities 72 Vindt dat onvoldoende rekening is gehouden met de demografische ontwikkeling. De opgenomen grootschalige plannen voor Roden Zuid, Terheijlsterweg, Driehoek Maatlanden/De Zulthe, Peize Zuid en het Oosterveld zijn daarmee, niet nodig. Stelt voor de omgevingsvisie aan te passen door het opnemen van een zin: De gemeente Noordenveld streeft in eerste instantie naar zoveel mogelijk inbreiding om aan de huisvestingsvraag te voldoen. Indien de behoefte daar aanleiding toe geeft zullen voorstellen gedaan worden voor mogelijke uitbreidingslocaties Meldt dat de prognose van het aantal inwoners en de samenstelling van de bevolking in 2030 ontbreken, vindt dat daarover verschenen rapporten worden onvoldoende meegenomen in de afwegingen Mist samenvattend een toelichting op de verwachte vraag naar woningen in aantallen en typen gebaseerd op onder andere: de demografische ontwikkeling, de toepassing van de ladder van duurzame verstedelijking en het in 2015 uitgebrachte rapport over woningbehoefte en de cultuurhistorische waarde van mogelijke woningbouwlocaties.

18 N 35 O 6 P 22 Q 44 R a S 43 Merkt op dat weliswaar de visie rekening houdt met de ladder van duurzame verstedelijking, maar dat dit niet blijkt uit de reeds ingetekende mogelijke toekomstige bouwlocaties. 62 Wil dat bestaande en nieuwe bebouwing (in bijvoorbeeld Peize) landschappelijk en groen ingepast wordt Verzoekt concreet op te nemen of de gemeente meer of minder woningen wil bouwen. Stoort zich aan de onduidelijke en niet complete kaart van Roden. Is tegen uitbreiding van de woningbouw in de regio en met name Roden- Zuid 73 Vindt het een onbehoorlijke daad om een enorm gebied voor woningbouw te projecteren in Roden Zuid die niet in de omgevingsvisie wordt onderbouwd 45 Vindt de onlogica van de keuze voor Roden Zuid als zoeklocatie voor woningbouw groot. Roden kent verschillende aangrenzende gebieden met veel minder waarden, bedrijven en bewoners als Rodenzuid 17 Vindt de grenzeloze formulering van de ambities ten aanzien van het voorzieningencluster (door toevoeging afkorting etc) onacceptabel Vraagt hoe de gemeente nieuwe woongebieden in Peize Zuid, Roden Zuid, bij Terheijl, bij de Maatlanden/de Zulte en in Norg het Oosterveld kan verklaren wanneer er nog voldoende gebieden zijn die in aanmerking komen voor herstructurering en inbreiding in de bestaande bebouwing 49 Zegt nee tegen de woningbouw in groene gebieden van Noordenveld en met name in Roden- Zuid 4 Vindt de behoorlijkheid van bestuur in geding komen door de wijze waarop in de visie het bouwvoornemen voor Roden Zuid is opgenomen 46 De bezwaren ingediend als zienswijze bij het voorontwerp IGS en Ontwerp IGS zijn nog steeds van toepassing. 18 T 2 Is voor behoud Blakervelderhoeve 74 Is voor behoud Blakervelderhoeve U 3 Verwacht actieve participatie in ontwikkelingen Camping binnen plangebied Roden- Zuid Vraagt of de gemeente ook heeft gekeken, of nog kijkt, naar andere (kleinschalige) locaties in het dorp en/of bijvoorbeeld het vervangen of upgraden van bestaande woningvoorraad, en zo ja, welke dat zijn dat (geweest) Is geen voorstander van grootschalige bebouwing binnen Roden- Zuid Verzoekt het zoekgebied voor woningbouw in Roden Zuid van de kaart te halen verbaasd zich over Roderesch als zoekgebied wonen

19 V W 26 X 55 Y 56 Verzoekt de gemeente dit deel (locatie Terheijlsterweg) van de visie aan te passen en het deel toekomstige bebouwing te doen vervallen 65 Verzoekt de gemeente dit deel (locatie Terheijlsterweg)van de visie aan te passen en het deel toekomstige bebouwing te doen vervallen 63 Vindt dat onder de huidige economische omstandigheden het volstrekt onrealistisch en onverantwoord is dat dit perceel (aan de Terheijlsterweg) ruimte biedt voor 25 tot 50 woningen. 59 Vraagt zich af of door een mogelijke terugloop van het aantal inwoners in de toekomst, uitbreiding van woonkavels in het buitengebied van Peize een verstandige keuze is 28 Vindt dat het toevoegen van woningbouw en infrastructuur op plekken waar nu boomsingels, weiland, esdorpenlandschap en historisch linten zijn, per definitieve niet bijdragen aan de kwaliteit van de ruimte, duurzame ontwikkeling en historische waarde van dit gebied en dat het zelfs definitief zal vervallen. En zal nieuwbouw in het zoekgebied Peize-Zuid leiden tot het vervage nvan de herkenbaar van het landschap en het onderscheid tussen de woonkern en het buitengebied. Dit zijn juist uitgangspunten die in de visie staan 53 Merkt op dat op kaart 6 Deelgebied Peize sprake van en aantal historische linten waarbij opvalt dat hierin een stuk ontbreekt, namelijk de aansluiting tussen de 2 delen Oostingslaan. Een stuk dat direct aansluit bij het zoekgebied Peize-Zuid en daarmee bij (eventuele) bebouwing mogelijk onbedoeld aan het historische lint wordt onttrokken. Vindt de benaming herstructurering/inbreiding niet correct voor het zoekgebied voor wonen aan de Terheijlsterweg 25 Vindt de benaming herstructurering/inbreiding niet correct voor het zoekgebied voor wonen aan de Terheijlsterweg 57 Vindt woningbouw op dit perceel (Terheijlsterweg) een niet te onderschatten aantasting van de groene bufferzone tussen Leek en Roden Vraagt zich af of het verstandig is woongebied aan te leggen ten zuiden van Peize als daar geen busverbinding is 48 Vindt dat de (eventuele) ontwikkeling van het zoekgebied Peize Zuid voor woningbouw haaks lijken te staan op de doelstellingen die de gemeente zichzelf stelt ten aanzien van groene ontwikkeling, ruimtelijke kwaliteit en historische kenmerken Maakt bezwaar tegen de mogelijke woningbouwplannen aan de noordzijde van de Vijfde Verloting mede door verdwijnen van het nu vrije uitzicht. Maakt bezwaar tegen het in de omgevingsvisie opgenomen voornemen om op het perceel aan de Terheijlsterweguitbreiding toe te staan Vraagt op basis van welke afwegingen de gemeente Peize-Zuid als zoekgebied heeft aangewezen

20 Z 38 AA 19 BB 10 CC 13 DD 5 EE 71 FF 75 GG 7 HH 8 Onderschrijft de ambitie De fiets staat op 1 in Noordenveld `. Stelt dat er nog geen situatie is dat er over het algemeen vrij liggende fietspaden zijn. Stelt voor een zin toe te voegen: Door middel van een gericht fietspadenplan zijn in de gemeente Noordenveld fietspaden in het algemeen vrij van ander verkeer en zijn gevaarlijke oversteekplaatsen met gemotoriseerd verkeer niet meer aanwezig. 24 Verzoekt om meer wandel- en fietspaden en/of ommetjes in en om het dorp Peize Wil verdere afsluiting van De Onlanden voor autoverkeer Ziet graag dat de aspecten 'aanjagende en voorwaarde scheppende rol' in het kader van duurzaamheidsbeleid sterker wordt benadrukt. 14 Wil de maatregel om bomen te mogen kappen i.v.m. zonnecollectoren weer ongedaan maken Mist een toelichting op de wijze waarop de gemeente omgaat met nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van archeologie en cultuurhistorie (nieuwe Erfgoedwet). Stelt voor een zin als: Door nieuwe wetgeving heeft de gemeente een grotere verantwoordelijkheid gekregen als beschermer van cultuurhistorisch/archeologisch erfgoed. Nieuwe ontwikkelingen worden aan deze verantwoordelijkheid getoetst. 39 Vindt het een gemiste kans dat in de Omgevingsvisie geen ambities zijn opgenomen ten aanzien van de kwaliteit duisternis in deze gemeente Adviseert om nutteloze percelen te bebossen om daarmee het/een dorp prettiger te maken, vindt dit minder arbeidsintensief en te gebruiken als het nodig is Adviseert om meer gebruik te maken van meer inheemse wintergroene beplanting Vindt dat er teveel aandacht en geld wordt besteed aan het promoten van fietsen c.q. fietsprojecten. Vraagt aan te geven hoe de gemeente de duurzaamste gemeente in Drenthe wil worden 15 Mist een toelichting op de wijze waarop de gemeente omgaat met nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van archeologie en cultuurhistorie (nieuwe Erfgoedwet). Stelt voor een zin als: Door nieuwe wetgeving heeft de gemeente een grotere verantwoordelijkheid gekregen als beschermer van cultuurhistorisch/archeologisch erfgoed. Nieuwe ontwikkelingen worden aan deze verantwoordelijkheid getoetst. 9 Wil vermindering en verfraaiing van straatverlichting Vraagt aandacht voor een aantal concrete zaken op gebied van samenwerking, realisatie, ondersteuning en uitwerking op het gebied van duurzaamheid

21 II 76 JJ 29 KK 23 Dringt er op aan om bij het bieden van uitbreidingsruimte aan gezonde, sterke recreatiebedrijven het kwaliteitsteam Natuurlijke Recreatie om advies te vragen wanneer er tegelijkertijd kansen liggen voor de versterking van natuur en landschap Adviseert om de het wegdek van de Achteromweg te verbeteren in verband met geluidsoverlast van huidig wegdek Vindt dat in de visie geen aandacht wordt geschonken aan de gevolgen van het aardbevingsgebied en de gaslocatie Langelo.

GEMEENTE. NOORDENVEL Di Be9luit: v)cl er tete_

GEMEENTE. NOORDENVEL Di Be9luit: v)cl er tete_ GEMEENTE NOORDENVEL Di Be9luit: :idad d.d.010 Aan de gemeenteraad Roden, 1 februari 2017 Agendapunt: 6.1/08022017 Documentnr.: RV16.0207 v)cl er tete_ c.cc"\(-c:ls:.5\r,q4 0 sin `6,(--, Onderwerp Structuurvisie

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

Met dit document adviseert het college de raad over het werkdocument voorontwerp van de omgevingsvisie.

Met dit document adviseert het college de raad over het werkdocument voorontwerp van de omgevingsvisie. Advies van het college 5-1-2016 1 Inleiding Met dit document adviseert het college de raad over het werkdocument voorontwerp van de omgevingsvisie. Het advies bestaat uit een algemeen deel en uit concrete

Nadere informatie

gelet op het Woonplan 2013-2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Haren op 30 september 2013;

gelet op het Woonplan 2013-2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Haren op 30 september 2013; HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HAREN, gelet op het Woonplan 2013-2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Haren op 30 september 2013; overwegende dat het vanwege regionale

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202 VISIEKAART 8 9 s t r u c t u u r v i s i e G o o r 2 0 2 5 structuu Goor 202 rvisie 5 1. Structuurvisie Goor 2025 2. Analyse 3. Visie en ambitie: Goor in 2025 4. Ruimtelijke kwaliteit 5. Wonen 6. Economie

Nadere informatie

Tekst inspreekbeurt voor de Commissie Samen Wonen, 7 september 2017

Tekst inspreekbeurt voor de Commissie Samen Wonen, 7 september 2017 Tekst inspreekbeurt voor de Commissie Samen Wonen, 7 september 2017 Geachte commissie, Stichting Bescherming Leefomgeving Ridderkerk Zuid-Oost wil u graag opmerkzaam maken op het volgende. Sympathisanten

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma gemeente Harlingen

Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma gemeente Harlingen Reactienota concept geactualiseerd Woningbouwprogramma 2016-2020 gemeente Harlingen In 2013 heeft de gemeenteraad de woonvisie voor de gemeente Harlingen voor de periode 2013 2020 vastgesteld. In de woonvisie

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Ontwikkelrichting Wonen en werken voor het nieuwe bestemmingsplan Omgeving Nistelrodeseweg REACTIENOTA

Ontwikkelrichting Wonen en werken voor het nieuwe bestemmingsplan Omgeving Nistelrodeseweg REACTIENOTA Ontwikkelrichting Wonen en werken voor het nieuwe bestemmingsplan Omgeving Nistelrodeseweg REACTIENOTA EERST VASTGESTELD OP 11 SEPTEMBER 2018 GERECTIFICEERD VASTGESTELD OP 25 SEPTEMBER 2018 Pagina 1 Verantwoording

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Bestemmingsplan : Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Datum vaststelling raad : 29

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Betreft: Assen, 28 mei 2009 Zienswijze Ontwerp Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden

Betreft: Assen, 28 mei 2009 Zienswijze Ontwerp Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Noordenveld Postbus 109 9300 AC RODEN en het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leek Postbus 100 9350 AC LEEK Betreft:

Nadere informatie

gemeente Bunnik Discussienota De gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Datum: 14 september 2017

gemeente Bunnik Discussienota De gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Datum: 14 september 2017 gemeente Bunnik Discussienota 17-081 Aan: Van: De gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Datum: 14 september 2017 Onderwerp: Ontwikkeling Parallelweg 3, te Bunnik Inleiding Op de locatie Parallelweg

Nadere informatie

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen NL.IMRO.1730.ABdorpsstr74zuidlv-0301 Projectgebied Situatie Dorpsstraat 74 Zuidlaarderveen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige en beoogde

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Reactienota zienswijze ontwerpbestemmingsplan Giethoorn, Kanaaldijk 3 Baars, Baarsweg 19a

Reactienota zienswijze ontwerpbestemmingsplan Giethoorn, Kanaaldijk 3 Baars, Baarsweg 19a Reactienota zienswijze ontwerpbestemmingsplan Giethoorn, Kanaaldijk 3 Baars, Baarsweg 19a Bijlage bij het besluit van gemeenteraad van de gemeente Steenwijkerland van 18 juni 2013, besluitnummer 2013/

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Overleg en inspraak. 1 Waterschap Hunze en Aa's

Overleg en inspraak. 1 Waterschap Hunze en Aa's Overleg en inspraak Het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Eelde, herziening Hoog Hullen heeft vanaf 12 december 2008 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode konden ingezetenen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-09-2013 13-065 Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg Aan de raad, Onderwerp Gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg.

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a.

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a. Gemeente Schijndel Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a., sub 2 Wabo 2 3 bij verzoeken om afwijken van het bestemmingsplan Inleiding Op 24 september 2014 is het

Nadere informatie

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek De raad van de gemeente Apeldoorn in vergadering bijeen op 30 mei 2013, Gehoord de beraadslagingen over het ontwerpbestemmingsplan Klarenbeek, Overwegende dat In

Nadere informatie

Postbus AA Pijnacker. Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. Geacht College,

Postbus AA Pijnacker. Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. Geacht College, Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus 1 2640 AA Pijnacker Postbus 1 2640 AA Pijnacker behandeld door PC uw brief van ons kenmerk datum 24-11-2017 telefoon 06-48475780 uw kenmerk bijlagen

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

Kern Epse 2010, herziening Waarde-Bos

Kern Epse 2010, herziening Waarde-Bos TOELICHTING van het bestemmingsplan Kern Epse 2010, herziening Waarde-Bos Gemeente Lochem Versie 12 november 2014 1. Inleiding De gemeenteraad van Lochem heeft op 27 juni 2011 het bestemmingsplan Kern

Nadere informatie

Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21

Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 Het voorontwerp bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 heeft met de bijbehorende stukken met ingang van donderdag 3 oktober 2013 gedurende

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015 Gemeente Haaksbergen Rood voor Rood beleid 2015 Ruimtelijke ontwikkeling 20-8-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Begrippen 3 3. Beleidskaders 4 3.1 Kaders 4 3.2 Voorwaarden 4 3.3 Bijzondere gevallen

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN)

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) 1 Algemeen In deze notitie wordt een reactie gegeven op de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Anderen

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN NATUURONTWIKKELING BOSRAND 25 EN OMGEVING, LIESHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 30 augustus 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN NATUURONTWIKKELING BOSRAND 25 EN OMGEVING, LIESHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 30 augustus 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN NATUURONTWIKKELING BOSRAND 25 EN OMGEVING, LIESHOUT 30 augustus 2016 vastgesteld 52-027 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3

Nadere informatie

Nota Zienswijzen Bestemmingsplan Bos en Golf

Nota Zienswijzen Bestemmingsplan Bos en Golf Nota Zienswijzen Bestemmingsplan Bos en Golf Inhoud 1. Inleiding en juridische procedure 2 2. Zienswijzen overlegpartners 2 - Waterschap Hunze en Aa s 3. Gevolgen voor het bestemmingsplan 4 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

behorende bij het voorstel van burgemeester en wethouders tot vaststelling van bestemmingsplan Anklaarseweg 35 en 37

behorende bij het voorstel van burgemeester en wethouders tot vaststelling van bestemmingsplan Anklaarseweg 35 en 37 Nota zienswijzen behorende bij het voorstel van burgemeester en wethouders tot vaststelling van bestemmingsplan Anklaarseweg 35 en 37 1 Inleiding a. Het ontwerp van bovengenoemd bestemmingsplan heeft met

Nadere informatie

Duinkampen 23 te Paterswolde

Duinkampen 23 te Paterswolde Duinkampen 23 te Paterswolde Projectgebied. Duinkampen 23 Paterswolde 1. Inleiding Deze ruimtelijke onderbouwing is opgesteld voor het bouwen van een bijgebouw, het plaatsen van een schutting en twee kunstwerken

Nadere informatie

Onderwerp Aanvraag om bouwvergunning voor het oprichten (vervangende nieuwbouw) van twee mestsilo's op het perceel Peesterweg 8 te Zuidvelde.

Onderwerp Aanvraag om bouwvergunning voor het oprichten (vervangende nieuwbouw) van twee mestsilo's op het perceel Peesterweg 8 te Zuidvelde. Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV10.0167 Roden, 11 mei 2010 Onderwerp Aanvraag om bouwvergunning voor het oprichten (vervangende nieuwbouw) van twee mestsilo's op het perceel Peesterweg 8

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 april 2018 Zaaknummer: 437396 Portefeuillehouder : M.A. van Dijk Openbaar Besloten Team : Team Ruimte en Ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: vaststellen woonvisie 'Haarlem: duurzame, ongedeelde woonstad' Reg.nummer: 2012/220951

Raadsstuk. Onderwerp: vaststellen woonvisie 'Haarlem: duurzame, ongedeelde woonstad' Reg.nummer: 2012/220951 Raadsstuk Onderwerp: vaststellen woonvisie 'Haarlem: duurzame, ongedeelde woonstad' Reg.nummer: 2012/220951 1. Inleiding De huidige woonvisie loopt in 2012 af. In het coalitieakkoord 2010-2014 kiezen de

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte ivm plan Sportpark Zegenwerp, Sint-Michielsgestel

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte ivm plan Sportpark Zegenwerp, Sint-Michielsgestel vastgesteld Wijziging Verordening ruimte ivm plan Sportpark Zegenwerp, Sint-Michielsgestel Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene regels

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN. Bestemmingsplan Agrarische Enclave. Uitnodiging

BESTEMMINGSPLAN. Bestemmingsplan Agrarische Enclave. Uitnodiging BESTEMMINGSPLAN Bestemmingsplan Agrarische Enclave De gemeente Apeldoorn werkt aan de actualisering van bestemmingsplannen. Sommige bestemmingsplannen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van

Nadere informatie

Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Concept Structuurplan Bomen Datum Afdeling 10 december 2015 S/RO Naam en telefoon Portefeuillehouder E. Moors 5822 M. Rekswinkel 9740 J. van der Schoot Wat zijn de mogelijkheden? Belangrijkste

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Notitie Beleid ten behoeve van Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Gemeente Bussum Afdeling Ruimtelijke Inrichting September 2009 1 1. AANLEIDING De gemeente Bussum heeft in het jaar

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST REACTIENOTA ZIENSWIJZE(N) ONTWERPBESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST 1. INLEIDING 2. SAMENVATTING ZIENSWIJZEN + REACTIE 3. VOORSTEL 4. AMBTSHALVE WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren "Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede".

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede. www.vriendenvanhetgooi.nl Aan B&W van de gemeente Wijdemeren Cc gemeenteraad Wijdemeren Postbus 190, 1230 AD Loosdrecht, Per email: postbus@wijdemeren.nl Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de

Nadere informatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie Manifeste lokale woningbehoefte Vraag zoekt locatie 10-3-2015 Inleiding In de gemeentelijke Visie op Wonen en Leefbaarheid (2012) is uitgesproken dat de gemeente in principe in alle kernen ruimte wil zoeken

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 13 september 2011 agendapunt 15. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 21 juni 2011

Raadsvergadering d.d. 13 september 2011 agendapunt 15. Aan: De Gemeenteraad. Vries, 21 juni 2011 Raadsvergadering d.d. 13 september 2011 agendapunt 15 Aan: De Gemeenteraad Vries, 21 juni 2011 Onderwerp: Verplaatsing agrarisch bedrijf familie Siegers en toepassing ruimte voor ruimte regeling Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

september 2009 Aanpassing verordening geurhinder en veehouderij gemeente Venray september 2009

september 2009 Aanpassing verordening geurhinder en veehouderij gemeente Venray september 2009 september 2009 Aanpassing verordening geurhinder en veehouderij gemeente Venray september 2009 1 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Projectgroep Wet geurhinder en veehouderij

Nadere informatie

: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Katwijk aan den Rijn 2012

: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Katwijk aan den Rijn 2012 Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2012-23744 Programma : Wonen en ruimte Onderwerp : Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Katwijk aan den Rijn 2012 Katwijk, 18 december 2012 Inleiding Bestemmingsplan

Nadere informatie

Toetsingscriteria kap particuliere bomen

Toetsingscriteria kap particuliere bomen Bijlage 3 Toetsingscriteria kap particuliere bomen Een particuliere boom waarvoor een kapverbod geldt kan alleen worden gekapt met een vergunning. De vergunning wordt alleen verleend als daar een reden

Nadere informatie

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025"

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie Wernhout 2025 Reactienota Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025" 1. Inleiding De ontwerp structuurvisie "Wernhout 2025" is op dinsdag 22 oktober 2013 gepresenteerd aan de bewoners en de Dorpsraad van Wernhout.

Nadere informatie

Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen BESTEMMINGSPLAN WONINGBOUWPLANNING FASE 1 EN 2. Geanonimiseerde versie

Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen BESTEMMINGSPLAN WONINGBOUWPLANNING FASE 1 EN 2. Geanonimiseerde versie Nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen BESTEMMINGSPLAN WONINGBOUWPLANNING FASE 1 EN 2 Geanonimiseerde versie Gendringen, 27 augustus 2019 1. Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan Woningbouwplanning

Nadere informatie

In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking tot de beleidsuitvoering.

In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking tot de beleidsuitvoering. Raadsinformatiebrief Reg.nr. : 6214793 B&W verg. : 8 februari 2017 Onderwerp: Voorontwerp bestemmingsplan Kom Vinkel 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN)

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) 1 Algemeen In deze notitie wordt een reactie gegeven op de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Anderen

Nadere informatie

Zienswijzennota bestemmingsplan Feerwerd

Zienswijzennota bestemmingsplan Feerwerd Zienswijzennota bestemmingsplan Feerwerd Zienswijzennota bestemmingsplan Feerwerd Inhoud Rapport 2 juli 2013 Projectnummer 275.00.01.11.05 I n h o u d s o p g a v e 1 Z i e n s w i j z e n 5 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente.

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 1 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 2 B&W besluit 16 april 2013 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg'

Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg' ~Q~ ~"~ Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 43874] Aantal bijlagen: - 2 - Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Steenakker, herzieing diverse locaties Gageldonkseweg' Voorgesteld

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a

Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Reactienota zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Klaver 6a Gemeente Horst aan de Maas Datum: 26 januari 2015 ACHTERGROND Beoogde ontwikkeling Op het bedrijventerrein TradePortWest zijn verschillende bedrijven

Nadere informatie

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142)

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Geanonimiseerde versie Beleid & Regie 16 januari 2018 Inleiding Het ontwerp bestemmingsplan

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016 Voorstel aan de raad Opgesteld door Milieu en Mobiliteit Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk 15.511512 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 januari 2016 Geheim Nee Vaststelling Ontwikkelingskader

Nadere informatie

Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent

Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent Embargo tot vrijdag 29 september 2017 Onderwerp Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent Programma Stedelijke ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019)

Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening. (ontwerp 25 januari 2019) Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening (ontwerp 25 januari 2019) Pagina 2 van 13 2019-01-25 Toelichting - Weideveld 2016 1e herziening Bestemmingsplan Weideveld 2016, 1 e herziening Toelichting

Nadere informatie

Nota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan "Recreatieve Poort 2015" Behoort bij het besluit van de raad van de gemeente Goirle van 9 juni 2015 Mij bekend, De griffier Gemeente Goirle Afdeling Ontwikkeling

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/002273/4032

Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/002273/4032 Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 17 juni 2014 Onderwerp: Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan W4 Aan de raad. Beslispunten *Z000C92A36 1. Geen exploitatieplan vast te stellen

Nadere informatie

Nota inspraak Beheersverordening De Haar Oost

Nota inspraak Beheersverordening De Haar Oost 1 Nota inspraak Beheersverordening De Haar Oost Inhoudsopgave 1. Inleiding en juridische procedure... 3 1.1 Aanleiding...3 1.2 Procedure...4 2. Inspraakreacties en commentaar... 4 2.1 Waterschap Hunze

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL Gemeente Bladel Memo wijzigingen in Ruimtelijk Casco ten opzichte van DRS en Dorpenplan Medio 2004 heeft de gemeenteraad van Bladel de StructuurvisiePlus, bestaande uit

Nadere informatie

J. Seton, burgemeester; F.A.J. Buijtelaar, wethouder; J.F.A. Alberts, wethouder; A. Trip, wethouder; A. Souverein, wethouder; P. Post, secretaris.

J. Seton, burgemeester; F.A.J. Buijtelaar, wethouder; J.F.A. Alberts, wethouder; A. Trip, wethouder; A. Souverein, wethouder; P. Post, secretaris. enlijst B&W vergadering d.d. 09-05-2017 (nr. 19). Aanwezig: J. Seton, burgemeester; F.A.J. Buijtelaar, wethouder; J.F.A. Alberts, wethouder; A. Trip, wethouder; A. Souverein, wethouder; P. Post, secretaris.

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017 Zaaknummer: 285382 Raadsvergadering d.d. 30 oktober 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 2 oktober 2018 Portefeuillehouder: P. Vemer Behandelend ambtenaar: F.A. Rozema Doorkiesnummer: 812 E-mail

Nadere informatie

Notitie zienswijze ontwerpbestemmingsplan Benneveld - Bennevelderstraat-Almaatsweg

Notitie zienswijze ontwerpbestemmingsplan Benneveld - Bennevelderstraat-Almaatsweg Notitie zienswijze ontwerpbestemmingsplan Benneveld - Bennevelderstraat-Almaatsweg Zienswijze: Stichting Univé Rechtshulp namens de bewoner(s) van het perceel Almaatsweg 11, Benneveld Ad 1. Appellant geeft

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 juli 2018 Zaaknummer: 480792 Portefeuillehouder : R.A. Kraaijenbrink Openbaar Besloten Team : Team Ruimte en Ontwikkeling

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Beschermd Dorpsgezicht Gelselaar Agendering Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad x Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017 Kust Almere haven Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst 7 juli 2017 1 1. Gemengd wonen & recreëren 2 Context 1. Veel belangstelling voor informatiedag Op vrijdag 7 juli vond, tussen

Nadere informatie

VERZONDEN 20SEP.2Ö13. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus LH TILBURG

VERZONDEN 20SEP.2Ö13. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus LH TILBURG Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus 90155 5000 LH TILBURG Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl wv/w.brabant.nl

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad e-mail:,aroennoordenveld@home.nl College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad 17 September 2010 Ondewerp:

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN)

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN ANDEREN DORP, NIJEND 18 (ZAAGWERKZAAMHEDEN) 1 Algemeen In deze notitie wordt een reactie gegeven op de ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan Anderen

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan '2e herziening Buitengebied Roerdalen' ("Veegplan")

Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan '2e herziening Buitengebied Roerdalen' (Veegplan) Raadsbesluit Jaar2016/04/21/10 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan '2e herziening Buitengebied Roerdalen' ("Veegplan") De raad van de Roerdalen heeft; gezien het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden

Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden 1. Inleiding Op 11 april 2012 hebben wij onze visie op de lokaal-bestuurlijke

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE, COMMENTAAR EN WIJZIGING Ontwerpbestemmingsplan Froombosch, Hoofdweg 154.

NOTA ZIENSWIJZE, COMMENTAAR EN WIJZIGING Ontwerpbestemmingsplan Froombosch, Hoofdweg 154. NOTA ZIENSWIJZE, COMMENTAAR EN WIJZIGING Ontwerpbestemmingsplan Froombosch, Hoofdweg 154. Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Overzicht indieners zienswijze... 3 3. Zienswijze, commentaar en wijziging...

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan Tiendweg 3

Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan Tiendweg 3 Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan Tiendweg 3 Team Ruimtelijke plannen Juli 2018 1 Nota van beantwoording zienswijzen Het ontwerp bestemmingsplan Tiendweg 3 heeft ter inzage gelegen van

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

NOTA VAN INSPRAAK en WETTELIJK VOOROVERLEG Bestemmingsplan Grotestraat 403 en Waalwijk DEEL 1: INLEIDING

NOTA VAN INSPRAAK en WETTELIJK VOOROVERLEG Bestemmingsplan Grotestraat 403 en Waalwijk DEEL 1: INLEIDING NOTA VAN INSPRAAK en WETTELIJK VOOROVERLEG Bestemmingsplan Grotestraat 403 en 409-413 Waalwijk DEEL 1: INLEIDING Het voorontwerpbestemmingsplan Grotestraat 403 en 409-413 Waalwijk heeft op grond van de

Nadere informatie

bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem

bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem bestemmingsplan Buitengebied reparatie 2011 Kamperen bij de boer toelichting gemeente Gulpen-Wittem vastgesteld, 31 mei 2012 status: vastgesteld datum: 31 mei 2012 projectnummer: 101510R.2014 adviseur:

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN UITDAM - ZEEDIJK 1

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN UITDAM - ZEEDIJK 1 REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN UITDAM - ZEEDIJK 1 nota zienswijzen bestemmingsplan Uitdam - Zeedijk 1 Code 1112113 / 17-03-15 GEMEENTE WATERLAND 1112113 / 17-03-15 REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN

Nadere informatie

Onderwerp: nieuwe Haagse Agenda Groen voor de Stad (RIS )

Onderwerp: nieuwe Haagse Agenda Groen voor de Stad (RIS ) Den Haag 1 september 2016 Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Den Haag Leden van de Gemeenteraad Gemeente Den Haag Geacht College, geachte Raadsleden, Onderwerp: nieuwe Haagse Agenda Groen

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

Gemeente Bellingwedde. Advies over ingekomen zienswijzen bestemmingsplan Wedde-Wedderheide

Gemeente Bellingwedde. Advies over ingekomen zienswijzen bestemmingsplan Wedde-Wedderheide Gemeente Bellingwedde Advies over ingekomen zienswijzen bestemmingsplan Wedde-Wedderheide 1. Aanleiding De gemeente Bellingwedde is bezig met de actualisatie van het bestemmingsplan Wedde- Wedderheide.

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie