Psalm 19:3,5. Psalm 119:47. Verkondiging:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Psalm 19:3,5. Psalm 119:47. Verkondiging:"

Transcriptie

1 Toewijding en begroeting namens God Lied: Groot is uw trouw, o HEER (en coupletten uit: Great is Thy faithfulness) Intro: In kerken uit de gereformeerde traditie bestaat de gewoonte om, meestal aan het begin van de kerkdienst, voor te lezen uit de wet van Mozes: de 10 geboden. Zolang je die geboden hoort en begrijpt als woorden van God, die genadig is ( genade en vrede voor jou, van God de Vader en van Jezus Christus, onze HEER ) en die het beste met je voor heeft; van God die jou wil leren om door zijn Geest te leven of nog weer anders gezegd: zolang je ze verstaat als verbondswoorden is er geen probleem. Maar er ontstaat kortsluiting zodra die woorden de activistische neiging activeren: ik moet of ik mag niet. Het lijkt dan of God met de ene hand terugneemt (je moet) wat Hij eerst met de andere hand gaf (genade). In het vorige kerkblad werd in een stukje over het vertrek van Sjoerd Vonk en Jan Willem Bijzet naar evangelische gemeenten de volgende vraag gesteld: creëert de veelvuldige lezing van de Tien Geboden geen klimaat waarin de wet belangrijker wordt dan het Evangelie van de genade? Wij zijn ons hier in deze kerk bewust van het risico van deze kortsluiting. De apostel Paulus, zelf een jood en een kenner van de wet van Mozes, was zelfs als geen ander bewust van dit gevaar. Hij schrijft er een brief over aan de nog onervaren gelovigen in Galatië. Zijn voornaamste conclusie: de tijd dat gelovigen verplicht konden worden om te leven volgens de wet van Mozes is voorbij. Niemand wordt als rechtvaardige aangenomen door de wet na te leven, maar door geloof in Jezus Christus (Gal. 2,16). We luisteren voor we gaan bidden nog een keer naar Paulus: Galaten 5,1-6; Psalm 19:3,5 Gebed voor de opening van het Woord. Bijbellezing: Galaten 5,16-25 Psalm 119:47 Verkondiging: Hoe wordt je een goede christen? Dat was de vraag van de mensen in Galatië in de tijd van Paulus. Nog steeds een goede vraag, toch? Het is makkelijk, en de praktijk geeft er soms ook aanleiding toe, om christenen in te delen in verschillende categorieën. Een bekende tweedeling is deze: je hebt christenen die leven onder de wet en christenen die leven door de Geest. Dat is expres een beetje zwartwit gezegd.

2 Even zwart-wit zou je dan kunnen zeggen dat beide groepen herkenbaar zijn door de aan- of afwezigheid van allerlei bijzondere gaven van de Geest: klanktaal en (bovennatuurlijke vormen van) genezing, dat God zich rechtstreeks tot mensen richt in dromen en visioenen. Als je zo denkt dan lijk je een beetje op iemand die alleen de bovenste laklaag wegkrabt om te kijken of het hout van binnen rot is of niet. Wat zie je aan de buitenkant? Het kan veelzeggend zijn, zeker. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Niet elk gebrek aan spontaniteit is een gebrek aan geloof en aan de Geest. En andersom is ook niet elke spontane uiting er één van de Geest van Jezus. Johannes schrijft niet voor niets, óók in de bijbel: vertrouw niet elke geest. Onderzoek altijd of een geest van God komt, want er zijn veel valse profeten in de wereld verschenen. (1 Johannes 4,1) Wie is een goede christen? Paulus heeft diep over deze vraag nagedacht. De aanleiding was anders dan nu: sommige christenen vonden dat je om een goede christen te zijn, eerst Jood moest worden. Geloof + gehoorzaamheid = redding zeiden zij. Waarop Paulus reageerde: nee, geloof is genoeg. Dan komt gehoorzaamheid vanzelf. Let nu op: [slide 1] een kernpunt in het betoog van Paulus is dit: als je wilt weten wanneer iemand een kind van God is, moet je niet terug naar Mozes, of onderscheid maken tussen wie welke gaven van de Geest heeft gekregen, maar je moet verder terug, naar Abraham. Daar kan je zien dat kind van God zijn niets te maken heeft met afkomst, prestaties of welke gaven van de Geest jij hebt. Maar met genade en belofte. Dan komt geloof. En met het geloof komen de prestaties vanzelf. Of liever gezegd, gehoorzaamheid, de dankbaarheid. Het verschil is dus niet dat er nu christenen zijn die onder de wet leven en zij die dat niet doen. Paulus zou zeggen: onmogelijk. Het verschil is dat Jezus is gekomen. En dat de hele wet, die bedoeld was om mensen te bewaren bij Gods genade, inclusief alle ceremoniën (offers enzo) door Jezus vervuld is. En dat Jezus zijn Geest heeft uitgestort in de harten van mensen. Met een citaat uit Paulus eerste brief aan de Korintiërs [slide 2]: U bent zelf een brief van Christus, ( ), niet met inkt geschreven maar met de Geest van de levende God, niet in stenen platen gegrift maar in het hart van mensen. (2 Korintiërs 3,3) Terug naar de vraag. Wat is een goede christen? Paulus maakt ook een tweedeling, maar het is er één die veel dieper gaat. De tweedeling is deze. Niet tussen verschillende soorten christenen. Maar tussen van Christus en niet-van-christus. Tussen Geest en begeerten. Begeerten is eigenlijk: vlees. Dat ben je dus zelf. In de woorden van vers 17 [slide 3]: wat je uit jezelf najaagt is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. En dan volgt de in het Grieks wat cryptische zin:

3 Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt. In de NIV: for these are opposed to each other, to prevent you from doing what you would. Wat bedoelt Paulus met doen wat je wilt? Iemand die van Christus is zegt: leven door de Geest van God. Iemand die dat niet is zegt: doen wat ik zelf wil. Zie je? In feite onderscheidt Paulus twee besturingssystemen die voortdurend vechten om de macht. Het eerste besturingssysteem wordt aangedreven door het mechanisme van de wet. Dat noemt Paulus in vers 18: onder de wet. Het tweede door de Geest. Het eerste besturingssysteem is creatief en het past zich probleemloos aan, in wisselende omstandigheden. Het werkt zo: ik doe dit. Dan doe jij dat. Ik geef God dit. Dan geeft Hij mij dat. Voor-wat-hoortwat. De niet-christelijke variant werkt zo: ik ben op zoek naar waardering op grond van prestaties ( gevolg: jaloezie, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie, afgunst, rivaliteit). Ik ben op zoek naar liefde door de ander te gebruiken ( gevolg: ontucht, zedeloosheid, losbandigheid). Ik ben spiritueel door zus-of-zo te leven ( gevolg: afgoderij, toverij) Ik wil voelen dat ik leef ( gevolg: bras- en slemppartijen). Let weer op: het gaat om allemaal goede dingen: waardering, liefde, spiritualiteit, adrenaline. Maar het besturingssysteem is in staat om, zolang het wordt aangedreven door vlees dit soort drek te produceren. [slide 5] Vergelijk het met Gollem uit the lord of the Rings. Op zoek naar iets moois voor zichzelf veranderen in een monster. Er is ook een gereformeerde variant. Die werkt zo. God heeft belooft dat ik zijn kind mag zijn (weer iets moois). Maar Hij eist ook wat. Dus moet ik iets terugdoen. Ik mag niet: vloeken, schelden schoppen en slaan. Ik moet wel: 2 keer naar de kerk waar ik vervolgens keurig meedoe met de rest. gevolg: vul de rij drek maar weer in. Oké, misschien hebben we er een paar uitgesloten. Ontucht, zedeloosheid en losbandigheid mag immers niet. Maar ik zei net al, het systeem is creatief. Er komen andere dingen voor in de plaats: schuldgevoel en negatieve gedachten. Stiekeme zonden. Hypocrisie. Want in het centrum van het besturingssysteem zit vlees. Jij zelf dus. Het past zich aan, maar het verandert niet van binnenuit. Zolang jij aan de knoppen zit blijft het van buiten naar binnen werken. Alsof je een zwaar harnas aantrekt. Bescherming natuurlijk, maar het loopt wel steeds minder hard. Nu de charismatische variant: God heeft een geweldig plan met mij. Maar ik moet me er wel naar uitstrekken. Ik mag bovendien niet drinken en roken (daar hebben gereformeerden dan weer minder moeiten mee) en ik moet breken met verslavingen. Je ziet: het systeem is flexibel. Het werkt onder bijna alle omstandigheden. Als het niet zo slecht was, zou ik het briljant noemen. Maar er is een way-out. Jezus. Paulus zegt [slide 6], als je meer op Jezus wilt lijken moet je minder proberen zoals Jezus te worden. Sterker nog: je moet er helemaal mee stoppen.

4 Dat klinkt gek hè? Zien jullie wat dit is? [een zaadje] Je kunt het bijna niet zien, toch? Maar wisten jullie dat er genoeg in dit zaadje zit om de hele wereld appels te geven? Zo werkt het andere besturingssysteem. Als je en beter mens wilt worden, moet je niet van buiten naar binnen werken. Maar van binnen naar buiten. Dat is leven door de Geest. Dit zaadje is het geloof in Jezus. Of de Geest van Jezus. Ze zijn niet van elkaar te onderscheiden. Als je het opeet, zoals bij de viering van het Avondmaal vorige week, gaat er van binnen iets groeien. Dan ga je met Paulus zeggen dat jij niet meer leeft, maar Christus in jou. (of: vs. 24) En dan gaat er een vrucht in jouw leven groeien. Let op: niet een paar vruchten zoals met de gaven van de Geest, waarbij het altijd nog mogelijk is dat je er één of twee hebt, en de ander weer andere gaven, maar één vrucht. Met verschillende smaken. Wanneer ben je een goede christen? Het gaat niet om welke gaven je hebt. Maar om welk hart je hebt. Laten we eens kijken wat er dan gebeurt. Je wordt liefdevoller Dat betekent in de bijbel: anderen dienen. Kijk maar naar Jezus. Uit zijn op het welzijn van anderen, desnoods ten koste van dat van jou, in plaats van andere mensen gebruiken voor jouw welzijn. Groeien in liefde is dus: niet kiezen wie jou bevalt maar ontvankelijk worden voor de vraag wie jij kunt dienen. Je wordt blijer bijbelse vreugde is blij zijn met God om God, niet om wat Hij geeft. Gevolg: afname van moodswings, groei in stabiele vreugde. Je gaat ervaren wat vrede is. Vrede is vertrouwen in God. Je wordt minder angstig. Geduld dat is het vermogen om onrecht te verdragen zonder bitter te worden. Vriendelijkheid & goedheid is integriteit. Dat je hetzelfde bent in de ene groep als in de andere groep. Eerlijk & Transparant. Geloof Moedig, assertief, betrouwbaar. Zachtmoedigheid is nederigheid. Niet te verwarren met het hebben van een negatief zelfbeeld. Nee, je weet wie je bent. In Christus door God aanvaard en gekend. Je maakt je geen zorgen over hoe je eruit ziet of hoe mensen op jou reageren. Zelfbeheersing samenvatting van de voorgaande smaken Tot slot. Hoe kom je nu van het ene besturingssysteem op het andere? Dat is de moeite met elke overgang, toch? Je bent gewend aan het ene. Het andere past je niet. Lijkt het. Toch is het misschien ook eenvoudiger dan wij het met z n allen maken. Wil je meer op Jezus lijken, dan moet je minder proberen zoals Jezus te worden.

5 En je dan opnieuw te realiseren dat een kind een kind is omdat hij of zij een kind is. Dat is: uit Genade. Het mooie van kind-zijn is ook dat je een erfgenaam bent. Van Gods beloften. Van een nieuwe wereld. en als je daar nu naar leert verlangen. Zeg maar, je stopt niet met roken door te minderen. Maar door te verlangen naar (langer) leven. Dan gaat die ene vrucht echt groeien. Vers 25: Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. Lied Geest van hierboven, leer ons geloven. Gebeden Inzameling van giften Lied 107 (Kerkboek) Ere zij aan God, de Vader

Klaarmaken van de tafel Opwekking (sursum corda)

Klaarmaken van de tafel Opwekking (sursum corda) Votum groet Ps 124: 1 Schuld belijden Rom 3: 19-20 Ps 124: 2 Genadeverkondiging Rom 3: 21-26 Ps 124: 3 Gebed LB 1010 Formulier 4 t/m gedachtenis Bijbellezen Gal 5: 13-26 Ps 19: 4,5 Prediking Gal 5: 13-14.

Nadere informatie

Jezus is De Wet Vervuld

Jezus is De Wet Vervuld Jezus is De Wet Vervuld Zondag 24 mei, Pinksteren Mattheus 5:17-18 17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling

Nadere informatie

Liturgie 22 januari Avondmaal

Liturgie 22 januari Avondmaal Liturgie 22 januari 2017 Avondmaal Votum en Groet Zingen Hemelhoog 209 Zie hoe Jezus lijdt voor mij Zie hoe Jezus lijdt voor mij, aan het kruis de dood nabij. Die voor mij het oordeel draagt; Hij die tot

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

GROEIEN IN DE VRUCHT VAN DE GEEST 7 oktober 2007

GROEIEN IN DE VRUCHT VAN DE GEEST 7 oktober 2007 GROEIEN IN DE VRUCHT VAN DE GEEST 7 oktober 2007 Samen lezen: Galaten 5:13-25 Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Nadere informatie

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Galaten - de boodschap Houdt je aan de regels en je verdient.. Je bent vrij om nee tegen de zonde te zeggen! Ik ben vrij dus ik mag.. Lezen: Gal.

Nadere informatie

STARTZONDAG Voorganger Br. Dave Plantinga. m.m.v. Eimert van Dijk (orgel) One Spirit (koor)

STARTZONDAG Voorganger Br. Dave Plantinga. m.m.v. Eimert van Dijk (orgel) One Spirit (koor) STARTZONDAG Voorganger Br. Dave Plantinga m.m.v. Eimert van Dijk (orgel) One Spirit (koor) Zingen: Opwekking 715 Wat hou ik van Uw huis Heer van de hemelse legers. Ik kan zo sterk verlangen naar de binnenpleinen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugd ouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugd ouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugd ouderling Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

De heilige Geest EN WIJ RONDREIS AVOND 3/3 NOVEMBER 2018 METTA WIERENGA

De heilige Geest EN WIJ RONDREIS AVOND 3/3 NOVEMBER 2018 METTA WIERENGA De heilige Geest EN WIJ RONDREIS AVOND 3/3 NOVEMBER 2018 METTA WIERENGA Drie avonden over de heilige Geest De heilige Geest en wij 1. Wie ontvangt de Geest? 2. De vrucht van de Geest 3. De gaven van de

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Hoe richt ik als man mijn seksualiteit?

Hoe richt ik als man mijn seksualiteit? Hoe richt ik als man mijn seksualiteit? Omschrijving: Deze workshop gaat over hoe je als man je eigen seksualiteit kan handelen. Seksualiteit van mannen is iets krachtigs, hoe richt je die op een Koninklijke

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

Melk of vast voedsel? Bijbelstudie naast de preek Verlangen naar het woord (1 Petrus 2:2-3) ds. Jos Douma

Melk of vast voedsel? Bijbelstudie naast de preek Verlangen naar het woord (1 Petrus 2:2-3) ds. Jos Douma Melk of vast voedsel? Bijbelstudie naast de preek Verlangen naar het woord (1 Petrus 2:2-3) ds. Jos Douma Deze bijbelstudie is geschreven naar aanleiding van de preek over 1 Petrus 2:2-3 op zondag 18 februari

Nadere informatie

25 juni uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Nora Rodenhuis. Orde van dienst: Inleiding. Votum en zegengroet

25 juni uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Nora Rodenhuis. Orde van dienst: Inleiding. Votum en zegengroet 25 juni 10.00 uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Nora Rodenhuis Orde van dienst: Inleiding Votum en zegengroet GK psalm 147: 1 = LB 147: 1 Wet GK gezang155 Kinderen: herten GK gezang 158 Toppers

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Leven in vrijheid (3) Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt

Leven in vrijheid (3) Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt Leven in vrijheid (3) Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt Zierikzee, 10 september, 1 oktober en 29 oktober 2018 Leven in vrijheid: Galaten 1 en 2 Persoonlijke verdediging Genade Galaten

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Eredienst. 11 juni uur Voorganger: br. A. Karssies. Liturgie

Eredienst. 11 juni uur Voorganger: br. A. Karssies. Liturgie Eredienst 11 juni 2017 10.00 uur Voorganger: br. A. Karssies Liturgie Votum / zegengroet Psalm 99: 1, 4 en 8 Wet Psalm 1:1 en 2 Gebed, gez. Onze Vader Opwekking 436 Schriftlezing Galaten 5:13-26 Gezang

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Kingdom Faith Cursus KF09 ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Van OEN naar Spirit7 Een nieuw besturingssysteem Meditatie over Romeinen 7:14b 8:17

Van OEN naar Spirit7 Een nieuw besturingssysteem Meditatie over Romeinen 7:14b 8:17 Van OEN naar Spirit7 Een nieuw besturingssysteem Meditatie over Romeinen 7:14b 8:17 Een computer kan van zichzelf niets, zonder besturingssysteem is het een dood ding. De meeste mensen gebruiken daarom

Nadere informatie

Smells like the Holy Spirit Part 1 Het vlees tegenover de Geest

Smells like the Holy Spirit Part 1 Het vlees tegenover de Geest Smells like the Holy Spirit Part 1 Het vlees tegenover de Geest Galaten 5:16 18: Dit bedoel ik: wandelt door de Geest en voldoet niet aan het begeren van het vlees. 17 Want het begeren van het vlees gaat

Nadere informatie

ORDE VAN DE AVONDDIENST. Liturgie van de avonddienst. In de Petruskerk op de

ORDE VAN DE AVONDDIENST. Liturgie van de avonddienst. In de Petruskerk op de Protestantse Gemeente te Wapenveld Liturgie van de avonddienst In de Petruskerk op de Zondag 's Heren Goedertierenheid 5 mei 2019 19:00 uur Liturgische kleur: Wit Van de trouw van de Heer is de aarde vervuld.

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

De vrucht van de Geest: groeien als mens van God

De vrucht van de Geest: groeien als mens van God De vrucht van de Geest: groeien als mens van God Preek n.a.v. Galaten 5: 13-26 en met name 22-23. Ds. Maarten van Loon, Dalfsen-Oost, april 2015. Liturgie Zingen: Psalm 92: 1, 2, 7, 8 Viering van het Heilig

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

Je bent een mooi mens Hoe God je karakter vormt (10): zelfbeheersing Jos Douma, zondag 25 september 2011

Je bent een mooi mens Hoe God je karakter vormt (10): zelfbeheersing Jos Douma, zondag 25 september 2011 Je bent een mooi mens Hoe God je karakter vormt (10): zelfbeheersing Jos Douma, zondag 25 september 2011 Galaten 5:16-25 16 Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. 2) Het heil dat uw altaar omgeeft

ORDE VAN DIENST. 2) Het heil dat uw altaar omgeeft Liturgie zondag 26 mei 2019 Morgendienst 9:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Piano Lydia van den Broek Lector Evert Lubbersen Koster Harry Hoorn Techniek Coen Robbertsen ORDE VAN

Nadere informatie

TEKST

TEKST TEKST TEKST TEKST TEKST TEKST BOODSCHAP VAN DEAN HOUGH DE WEG VAN HET VLEES OF DE GEEST AFGODERIJ VAN GOD ROM 3 ROM 3 Wel een erg treurig beeld van de mensheid... ROM 3 Wel een erg treurig beeld van de

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

De vrucht van de Geest is liefde Galaten 5:22

De vrucht van de Geest is liefde Galaten 5:22 1 Zondag: De vrucht van de Geest is liefde Wij snakken naar liefde en naar geborgenheid. We willen gekend en begrepen worden. God heeft ons geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis. Hij kent ons. Hij weet

Nadere informatie

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10

Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Eerste lezing: Habakuk 3:1-3,16-19 Evangelielezing: Lukas 17:1-10 Verkondiging Geef me meer geloof God. Het is één van de meest gevaarlijke vragen die je aan God kunt stellen. Ik kan je van te voren zeggen:

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest Leven door de Geest Romeinen 8:1-16 16 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

H. Geest. Sint Niklaas 05/10/14

H. Geest. Sint Niklaas 05/10/14 H. Geest Sint Niklaas 05/10/14 Thalys Thalys techniek 383 ton 200m lang 320km/u 25 KV 8800 KW 120 Eerste klasse, 257 tweede klasse Brussel - Marseille: 4u30 De H. Geest als merkteken Joël 3,1 Daarna zal

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Liefde, vriendelijkheid en goedheid

Liefde, vriendelijkheid en goedheid Liefde, vriendelijkheid en goedheid Dit derde schilderij over Galaten 5 De vrucht van de Geest vraagt een wat langere inleiding als gewoonlijk. Een mooie samenvatting van dit schilderij kunnen we lezen

Nadere informatie

Lam van God, hoogste Heer, heilig en rechtvaardig, stralend Licht, Morgenster, niemand is als U.

Lam van God, hoogste Heer, heilig en rechtvaardig, stralend Licht, Morgenster, niemand is als U. Liturgie zondag 26 mei 2019 Morgendienst 10:30 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Orgel Piano Jan Jaap Korevaar& Lydia van den Broek Zang Noah Doppenberg Lector Marianne Mulder Koster

Nadere informatie

voor zondag 11 augustus 2019 om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek.

voor zondag 11 augustus 2019 om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek. voor zondag 11 augustus 2019 om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek. Voorganger : Ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: de heer Freek Ensink Diaken van dienst : mevrouw Roelie Meijering-Rougoor Organist

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7 Holy Spirit! blok A - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Johannes 16:12-14 / zondag 20 HC 19.25 Gaven en vrucht van de Geest 19.40 Wat doet de Geest nog meer

Nadere informatie

Leef in Vrijheid. Diepte studie bij de brief aan Galaten.

Leef in Vrijheid. Diepte studie bij de brief aan Galaten. Leef in Vrijheid Diepte studie bij de brief aan Galaten. Rosilind Jukić www.rosilindjukic.com 2017 All Rights Reserved Updated 2015 with Bible study materials and printable verses All Scripture verses

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid.

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Les 12 voor 16 september 2017 In Galaten 5: 13-15 waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Dat probleem kan voortvloeien uit het idee om

Nadere informatie

Galaten 5,22-23a - De Heilige Geest laat zijn vrucht groeien

Galaten 5,22-23a - De Heilige Geest laat zijn vrucht groeien Galaten 5,22-23a - De Heilige Geest laat zijn vrucht groeien Liturgie Voorzang: Ps 1,1 Votum / groet Zingen: Ps 1,2-3 Wet in korte versie met daarbij -Marcus 7,17-23 - Rom 12,9-21 Zingen: Gez 103,1.2.5

Nadere informatie

Galaten 5,22-23a De Heilige Geest laat zijn vrucht groeien

Galaten 5,22-23a De Heilige Geest laat zijn vrucht groeien Galaten 5,22-23a De Heilige Geest laat zijn vrucht groeien Liturgie Voorzang: Ps 1,1 Votum / groet Zingen: Ps 1,2-3 Wet in korte versie met daarbij -Marcus 7,17-23 -Rom 12,9-21 Zingen: Gez 103,1.2.5 Gebed

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Zingen: Psalm 51: 4 en 5 Afsluiten met gebed Programma: Opening Zingen: Psalm 51: 1 en 3 Gebed Inleiding door

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie.

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Wat is bidden? Bidden is: In contact komen met de levende God, de Schepper van Hemel en Aarde In het Oude Testament bad de

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op Karakter Inleiding In vorige studies hebben we gekeken naar onze relatie met God en dat God ons volledig kent, maar dat wij Hem steeds beter leren kennen. Juist door in relatie met Hem te leven, leren

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Kolossenzen 3:5-15 (NBV) VOLMAAKTE EENHEID?!

Kolossenzen 3:5-15 (NBV) VOLMAAKTE EENHEID?! Kolossenzen 3:5-15 (NBV) 5 Laat dus wat aards in u is afsterven: ontucht, zedeloosheid, hartstocht, lage begeerten en ook hebzucht hebzucht is afgoderij, 6 want om deze dingen treft Gods toorn degenen

Nadere informatie

Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011

Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011 Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011 Eddy de Pender Netwerk Vredestichters Geloven op Maandag Wie is wel en niet een leider? IEDEREEN Presentatie: www.2xf.nl Wat is leiding geven? Leadership

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie