Hoe richt ik als man mijn seksualiteit?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe richt ik als man mijn seksualiteit?"

Transcriptie

1 Hoe richt ik als man mijn seksualiteit? Omschrijving: Deze workshop gaat over hoe je als man je eigen seksualiteit kan handelen. Seksualiteit van mannen is iets krachtigs, hoe richt je die op een Koninklijke manier? Wat is behulpzaam en wat niet? Wat doet recht aan Gods woord in de realiteit waarin we leven? Het lijkt me mooi om met elkaar praktische handvatten te bespreken, persoonlijk te worden en concreet over toepassingen met je na te denken. Doel: Herkenning Inspiratie/bemoediging In gesprek zijn Uitdagen tot keuzes/toepassingen Inleiding: Voorstellen. Ik vind dit een kwetsbaar onderwerp, waar ik ook momenteel zoek en ontdek in mijn huwelijk. Tegelijk ben ik echt onder de indruk van de vrijheid die God me op dit terrein al gegeven heeft en de hoop die dit bied. Ik ben zeker niet gearriveerd, ik hoop dat we samen kwetsbaar willen zijn en willen zoeken naar wat leven geeft en brengt. Wat wil ik deze 1,5 uur met jullie doen: - Jullie meenemen in een stuk overtuiging (hopelijk inspiratie en hoop) - Reëel zijn. Het is niet simpel om zuiver te zijn voor onze generatie. Daarin delen. - Concreet worden. Dat we 2 de helft vooral met elkaar gaan delen en concreet worden. 1. Start: Waarom ben je hier gekomen? (opschrijven vragen/behoeften en daarna laten opnoemen) 2. Is dit een makkelijk/moeilijk/uitgekauwd onderwerp? Hoe zit je hier? 3. Single/relatie/getrouwd? Aanmoediging: Wees sterk en laat zien dat je een man bent! (1 Kon 2:2). Geeft dit een druk. Of roept het iets naar voren wat God er in legt. Zonder mij kan je niets doen (Jezus) Ik geloof in jullie en in jou. Dat het er al in zit maar dat we elkaar mogen uitdagen om het met God eruit te laten komen. Wat wel en niet mag: Waar ik mee wil starten is te zeggen dat ik het helemaal niet interessant om het te hebben over wat er wel en niet mag voor het huwelijk of masturbatie wel of niet kan. Coby en Martin hebben het over kaders gehad. Volgens mij is de bijbel daar heel duidelijk over als je eerlijk op zoekt durft te gaan. Voor mij is de vraag veel relevanter, en die wil ik ook aan jou stellen? - Wil je gaan voor wat God eert en verheerlijkt?

2 - - Wil je gaan voor wat een zegen is voor de ander? (je bent er niet voor jezelf, waar wordt de ander beter/mooier van) Wil je gaan voor wat leven geeft (vrijheid, vreugde), wat een zegen is voor jezelf (Maw?Wil je gaan voor het Koninkrijk kan doorbreken, waar we het deze week over hebben met elkaar?) Om dit werkelijkheid te laten zijn denk ik 3 zaken nodig: - Goddelijk karakter (Jezus karakter), alleen door overgave aan God - Genade (Mag Jezus het in jou doen) - Gemeenschap (in het licht wandelen) Onze bedoeling en roeping is dat we op Jezus gaan lijken en zijn als Jezus. Ik wil daar met jullie over lezen uit: Galaten 5: Er zijn 2 krachten aan het werk: - Vlees zelfcentrisch gericht op wat je zelf wil geen deel aan het Koninkrijk Tot welke vruchten leidt dit?: Ontucht, zedeloosheid, losbandigheid, afgoderij en tovenarij, vijandschap, tweespalt, jalouzie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slempartijen, en nog meer van dat soort dingen. - Geest Godcentrisch gericht op wat de Geest wil deel aan het Koninkrijk: Liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Denk na tot welke vrucht bepaalde keuzes leiden. God wil dat je een man naar Zijn hart bent. Je bent geroepen om vrij te zijn Je bent geroepen om de ander in liefde te dienen Je bent geroepen om in overgave aan Gods Geest te leven Dan kom je tot bloei. (en gaan de vruchten rijpen in je leven) Onze verantwoordelijkheid is niet dat de vruchten groeien, dat we een leven in overgave aan God leven. Als je dit verlangt en wil, dan is er veel hoop!

3 Ik wil graag iets delen van mijn ontdekkingen van seksualiteit van de man in de praktijk: Ik heb mijn verhaal onder 3 principes gedeeld: 1. Mannelijke seksualiteit is een kracht: Seksualiteit van de man is iets moois. We zijn naar Gods beeld gemaakt, dus we lijken ook in onze seksualiteit op God. We mogen als man Gods kracht weerspiegelen. Mannelijke seksualiteit is heel krachtig. Testosteron geeft strijdbaarheid, kracht. Het maakt een man tot een man. De kracht die seksualiteit is in zichzelf neutraal. Niet goed of fout. Seksualiteit heeft te maken met het vermogen intiem te zijn, je te kunnen verbinden met anderen mensen. Seksuele aantrekkingskracht is iets moois om God voor te danken (Ik hoorde van oudere man dat hij geleerd had te danken voor een erectie.) We hebben ook een lichamelijke seksdrive. (om de 3 dagen hebben we behoefte aan seksuele ontlading). Zo zijn we gemaakt, en God vind dat zeer mooi. Sexdrive kon je onderscheiden in: - Natuurlijke sexdrive - Sumosexdrive: Hij kan uitgroeien tot een hete luchtballon doordat we onze seksdrive stimuleren. Of hij kan groeien als een onoverwinnelijke sumoworstelaar doordat we hem blijven voeden. (en stel jezelf (je eigen wil eens voor als jezelf in gevecht met je sumo- worstelaar die jou telkens weer uit de ring duwd omdat hij zo groot en sterk is. Je bent er onmogelijk tegen opgewassen. 2. Seksualiteit moet je leren besturen (noodzaak). Een uitspraak die ik tegen kwam die heel waar is denk ik: You have to possess your own vessel. Be the captain of your ship if you ever intend to sail the high seas or carry the lives and cargo of others with you. Aanvullend op punt 1. Mannelijke seksualiteit is als een vurige hengst die je moet temmen. Een vurige hengst kan je doden, maar hij kan ook een krachtig instrument worden in de strijd. Met andere woorden: Is jou pik en zijn je hormonen de baas over jou, of ben jij de baas over je pik. Je bent geroepen om over je eigen lichaam/seksualiteit te heersen (Gen). We zijn geroepen om over de schepping te heersen. Als jij niet verantwoordelijkheid kan dragen voor je eigen lusten, als dat de baas is over jou, hoe kan je dan ooit verantwoordelijkheid dragen over je gezin en kinderen. Ik denk ook dat het afbreuk doet aan je eigenwaarde/zelfvertrouwen als je telkens weer verliest/faalt/toegeeft op dit terrein. Ik voel me vaak krachteloos, minderwaardig en een loser wanneer ik toegeef aan seksuele verleiding. Ik denk dat het afbreuk doet aan je kracht. Nog een punt. Het leren van zelfbeheersing voor je huwelijk (als vrijgezel) is de beste investering die je kan doen. Zie je vrijgezellen leven dus ook als een voorbereidingstijd om noodzakelijk karakter te ontwikkelen. Ik kan als getrouwde man getuigen dat zelfbeheersing

4 in het huwelijk een grote en belangrijke factor is dan voor je huwelijk/verkeringstijd/vrijgezellen leven. Verhaal vertellen (eigen verhaal) (wat ik nu ondervind) 3. Een man wordt seksueel geprikkeld door zijn ogen. Het is misschien een open deur maar ik wil het toch noemen. Een vrouw begrijpt dit niet of minder snel. Worden eerder geprikkeld door aanraking en relatie/verbondenheid. Het zien van bloot of sexueel getinte beelden doet iets in het genotscentrum van een man. Als je dit weet, doe daar dan je voordeel mee. Hoeveel ruimte geef je je ogen en vervolgens je gedachtenleven. Een paar principes: - Sluit een verbond met je ogen (Job 31:9-10). Memoriseer dit vers Mijn eigen worsteling hier.

5 Plan voor Koninklijke seksualiteit Goddelijk karakter (op Jezus gaan lijken) Komt binnen bereik door overgave aan God Een verbond sluiten met je ogen (Job 31:1). Een duidelijke keuze maken hoe jij wil kijken en hoe je met seksualiteit om wil gaan. = Je ogen trainen: Welke plekken, bladen, televisieprogramma s zijn op dit moment gevarenzones? Wat kies je hierin? (bv 1 keer zien kan je soms niets aan doen, 2 keer wel) Op welke terreinen wil je concreet bezig met zelfbeheersing en hoe? Breng deze gebieden in gebed (laat er voor bidden door anderen). Versen memoriseren die je gaan helpen in de strijd (Ps 119:37, 1 kor 6:18-20, Job 31:1) Durf rigoureuze maatregelen te nemen. Vraagt radicaliteit en duidelijkheid. (bv TV de deur uit, geen internet op kamer, je voornemens op papier zetten, internetfilter, programma die internet bezoek monitort) Voor mij is hierin belangrijk: Gemeenschap (in het licht wandelen) Accountability, afspraken maken met 1 of 2 vrienden. Wie zijn dat? Leer vragen stellen aan je partner. Hoe kan ik naar jou toe verantwoordelijkheid nemen op dit gebied? Hoe verbonden ben jij? Lichamelijk, emotioneel, geestelijke en sociaal? Leer je te richten op die vraag. Zelfbevrediging is een symptoom. Eerlijk durven zijn naar God en vrienden geeft vrijheid. 1 Joh 1:5-9 Voor mij is hierin belangrijk: Genade (Mag Jezus het in jou doen?) Gaat groeien door gemeenschap. Wie vormt jou gemeenschap? Hoe ziet dat eruit? Genade van God direct in en door genade van je vrienden helpt je in genade en vrijheid naar je zelf toe. Hoe verlang jij te leven? Waar geloof je in? Ipv hoe moet ik leven? Welke denkbeelden/oordelen over jezelf wil je aan Jezus leren geven en loslaten? Voor mij is hierin belangrijk: Plan bespreken met iemand die je vertrouwd, in je groepje (evaluatie) Wees reëel! Nieuwe nieuwe gewoontes ontwikkelen duurt lang (minimaal 3 weken) Laatste Opmerkingen over relatie:in relatie tot een vrouw (verkering/getrouwd). Hoe kan ik mijn verantwoordelijkheid vorm geven, wat is prettig voor jou? Verantwoordelijkheid nemen is de vraag durven stellen hoe je mannelijke verantwoordelijkheid zou kunnen aanvullen.leren vragen stellen. Ipv alleen verantwoordelijkheid nemen door zelf keuzes te maken/oplossingen aan te dragen. Je kan zonder te kiezen in een verslaving terecht komen, je kan toevallig bevrijd worden. Dat vraagt bekering, gebed.

6 Er is ministrygebed mogelijk om te belijden, om in licht te komen, ook voor een zegen over verlangens, etc.

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugd ouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugd ouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugd ouderling Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en 8 Psalm 33 vers 2 en

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

GROEIEN IN DE VRUCHT VAN DE GEEST 7 oktober 2007

GROEIEN IN DE VRUCHT VAN DE GEEST 7 oktober 2007 GROEIEN IN DE VRUCHT VAN DE GEEST 7 oktober 2007 Samen lezen: Galaten 5:13-25 Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Nadere informatie

STARTZONDAG Voorganger Br. Dave Plantinga. m.m.v. Eimert van Dijk (orgel) One Spirit (koor)

STARTZONDAG Voorganger Br. Dave Plantinga. m.m.v. Eimert van Dijk (orgel) One Spirit (koor) STARTZONDAG Voorganger Br. Dave Plantinga m.m.v. Eimert van Dijk (orgel) One Spirit (koor) Zingen: Opwekking 715 Wat hou ik van Uw huis Heer van de hemelse legers. Ik kan zo sterk verlangen naar de binnenpleinen

Nadere informatie

Klaarmaken van de tafel Opwekking (sursum corda)

Klaarmaken van de tafel Opwekking (sursum corda) Votum groet Ps 124: 1 Schuld belijden Rom 3: 19-20 Ps 124: 2 Genadeverkondiging Rom 3: 21-26 Ps 124: 3 Gebed LB 1010 Formulier 4 t/m gedachtenis Bijbellezen Gal 5: 13-26 Ps 19: 4,5 Prediking Gal 5: 13-14.

Nadere informatie

Liturgie 22 januari Avondmaal

Liturgie 22 januari Avondmaal Liturgie 22 januari 2017 Avondmaal Votum en Groet Zingen Hemelhoog 209 Zie hoe Jezus lijdt voor mij Zie hoe Jezus lijdt voor mij, aan het kruis de dood nabij. Die voor mij het oordeel draagt; Hij die tot

Nadere informatie

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven

Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Johannes 3,3-8 - Zoek elkaars hart, zoek echt geestelijk leven Liturgie Voorzang Gez 121,1.2.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 121,4.7.9 Wet Zingen: Ps 96,1.4 Gebed Schriftlezing: - Joh 2,23-3,21 -

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Jezus is De Wet Vervuld

Jezus is De Wet Vervuld Jezus is De Wet Vervuld Zondag 24 mei, Pinksteren Mattheus 5:17-18 17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling

Nadere informatie

Jezus volgen in de hectiek van het leven

Jezus volgen in de hectiek van het leven Jezus volgen in de hectiek van het leven Bestemd om vrucht te dragen Johannes 15:5: Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid.

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Les 12 voor 16 september 2017 In Galaten 5: 13-15 waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Dat probleem kan voortvloeien uit het idee om

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Smells like the Holy Spirit Part 1 Het vlees tegenover de Geest

Smells like the Holy Spirit Part 1 Het vlees tegenover de Geest Smells like the Holy Spirit Part 1 Het vlees tegenover de Geest Galaten 5:16 18: Dit bedoel ik: wandelt door de Geest en voldoet niet aan het begeren van het vlees. 17 Want het begeren van het vlees gaat

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472

Nadere informatie

25 juni uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Nora Rodenhuis. Orde van dienst: Inleiding. Votum en zegengroet

25 juni uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Nora Rodenhuis. Orde van dienst: Inleiding. Votum en zegengroet 25 juni 10.00 uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Nora Rodenhuis Orde van dienst: Inleiding Votum en zegengroet GK psalm 147: 1 = LB 147: 1 Wet GK gezang155 Kinderen: herten GK gezang 158 Toppers

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Melk of vast voedsel? Bijbelstudie naast de preek Verlangen naar het woord (1 Petrus 2:2-3) ds. Jos Douma

Melk of vast voedsel? Bijbelstudie naast de preek Verlangen naar het woord (1 Petrus 2:2-3) ds. Jos Douma Melk of vast voedsel? Bijbelstudie naast de preek Verlangen naar het woord (1 Petrus 2:2-3) ds. Jos Douma Deze bijbelstudie is geschreven naar aanleiding van de preek over 1 Petrus 2:2-3 op zondag 18 februari

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Galaten 6:7-10 (HSV)

Galaten 6:7-10 (HSV) Galaten 6:7-10 (HSV) 7 Dwaal niet: God laat niet met Zich spotten, want wat de mens zaait, zal hij ook oogsten. 8 Want wie in zijn eigen vlees zaait, zal uit het vlees verderf oogsten; maar wie in de Geest

Nadere informatie

Preek rondom thema slavernij

Preek rondom thema slavernij Preek rondom thema slavernij Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Deze preek gaat over slavernij, ook over die vormen die anno

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Galaten - de boodschap Houdt je aan de regels en je verdient.. Je bent vrij om nee tegen de zonde te zeggen! Ik ben vrij dus ik mag.. Lezen: Gal.

Nadere informatie

1. (GELOOFS)BASIS VOOR EEN ECHTE BIJBELSE JONGERENWERKER

1. (GELOOFS)BASIS VOOR EEN ECHTE BIJBELSE JONGERENWERKER Bijbels jongerenwerk 1. (GELOOFS)BASIS VOOR EEN ECHTE BIJBELSE JONGERENWERKER Lezen: Johannes 15:1-6 Nadat Jezus met zijn discipelen was opgestaan van de gemeenschappelijke maaltijd, je kan dat lezen in

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Psalm 19:3,5. Psalm 119:47. Verkondiging:

Psalm 19:3,5. Psalm 119:47. Verkondiging: Toewijding en begroeting namens God Lied: Groot is uw trouw, o HEER (en coupletten uit: Great is Thy faithfulness) Intro: In kerken uit de gereformeerde traditie bestaat de gewoonte om, meestal aan het

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

TEKST

TEKST TEKST TEKST TEKST TEKST TEKST BOODSCHAP VAN DEAN HOUGH DE WEG VAN HET VLEES OF DE GEEST AFGODERIJ VAN GOD ROM 3 ROM 3 Wel een erg treurig beeld van de mensheid... ROM 3 Wel een erg treurig beeld van de

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie:

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie: Doel A: Geboren in het Koninkrijk : studenten zowel kerkelijk als niet-kerkelijk komen tot persoonlijke geloofsovergave aan Jezus en leren dit proces voor zichzelf verwoorden. Doel A bestaat uit vier inhoudelijke

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Thema: Het belang van vriendschappen, gezonde relaties Kringavond: 9 januari 2019 Inleiding In januari en februari staan wij stil bij het thema de Naakte Waarheid,

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Kingdom Faith Cursus KF09 ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011

Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011 Wie is wel en niet een leider? 29 december 2011 Eddy de Pender Netwerk Vredestichters Geloven op Maandag Wie is wel en niet een leider? IEDEREEN Presentatie: www.2xf.nl Wat is leiding geven? Leadership

Nadere informatie

De heilige Geest EN WIJ RONDREIS AVOND 3/3 NOVEMBER 2018 METTA WIERENGA

De heilige Geest EN WIJ RONDREIS AVOND 3/3 NOVEMBER 2018 METTA WIERENGA De heilige Geest EN WIJ RONDREIS AVOND 3/3 NOVEMBER 2018 METTA WIERENGA Drie avonden over de heilige Geest De heilige Geest en wij 1. Wie ontvangt de Geest? 2. De vrucht van de Geest 3. De gaven van de

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

Gemeente, Gebod 6: pleeg geen moord. Leef bevrijd met God in zijn rijk * 1. Keuze voor leven * Je ervaart hoe machtig de dood is. Zie de gevolgen van

Gemeente, Gebod 6: pleeg geen moord. Leef bevrijd met God in zijn rijk * 1. Keuze voor leven * Je ervaart hoe machtig de dood is. Zie de gevolgen van Votum groet Zingen Ps 139: 1 Opw 518 Heer U bent altijd bij mij (alternatief) Gebed lezen Gal 5: 13-26 Zingen Ps 139: 11 Prediking HC 40 Zingen GK 178 Lvk 87 Wij willen God de ere geven Belijden Zingen

Nadere informatie

Vg : Laten wij de Heer om ontferming aan roepen om de nood van deze wereld en zijn naam prijzen want zijn barmhartigheid kent geen einde.

Vg : Laten wij de Heer om ontferming aan roepen om de nood van deze wereld en zijn naam prijzen want zijn barmhartigheid kent geen einde. Dorpskerk Wassenaar 5 mei 2019 Klokluiden Orgelspel: Preludium: Surrexit pastor bonus Orlando di Lasso (1532-1594) arr. Heinricht Scheidemann (ca.1595-1663) Welkom en mededelingen -allen gaan staan- Zingen

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren dienen in de gaven van de Geest. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren dienen in de gaven van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Een paar indringende vragen 1. Geloof je dat ieder mens de boodschap van het Evangelie nodig heeft? 2. Stel dat iemand je de vraag stelt wat jouw geloof inhoudt, heb je dan een antwoord? 3. Ervaar jij

Nadere informatie

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Verbonden in Vrijheid Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 1 IS HET MOGELIJK? 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 2 DE MYTHE 04-11-2009 Leonie

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Kunt u mij een (voor u) belangrijk verhaal over Jezus vertellen? Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Zijn twee belangrijkste geboden: Heb je God lief

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Ge nspireerd door Henri Nouwen

Ge nspireerd door Henri Nouwen Schrijven en zo woorden geven aan ons hart en onze gedachten brengt ons vaak naar plekken in onszelf die we nauwelijks kennen. Een van de mooiste aspecten van schrijven is dat het krachtige bronnen en

Nadere informatie

LIEFHEBBEN: Elkaar aanvaarden in een gemeenschap van mafketels

LIEFHEBBEN: Elkaar aanvaarden in een gemeenschap van mafketels LIEFHEBBEN: Elkaar aanvaarden in een gemeenschap van mafketels Zoals de Vader mij zond, zend ik ook jullie. Jezus We houden van iemand wanneer we het goede voor hen zoeken als doel op zich. Dallas Willard

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Zingen: Psalm 51: 4 en 5 Afsluiten met gebed Programma: Opening Zingen: Psalm 51: 1 en 3 Gebed Inleiding door

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

De vrucht van de Geest: groeien als mens van God

De vrucht van de Geest: groeien als mens van God De vrucht van de Geest: groeien als mens van God Preek n.a.v. Galaten 5: 13-26 en met name 22-23. Ds. Maarten van Loon, Dalfsen-Oost, april 2015. Liturgie Zingen: Psalm 92: 1, 2, 7, 8 Viering van het Heilig

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

GROEPSOPDRACHT: Bespreek met elkaar welke relatieverbanden in de Bijbel genoemd worden:

GROEPSOPDRACHT: Bespreek met elkaar welke relatieverbanden in de Bijbel genoemd worden: Relaties halen het beste in je naar boven Les 1 GROEPSOPDRACHT: Bespreek met elkaar welke relatieverbanden in de Bijbel genoemd worden: Lees met elkaar de volgende hoofdstukken en laat iemand opschrijven

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Je bent een mooi mens Hoe God je karakter vormt (10): zelfbeheersing Jos Douma, zondag 25 september 2011

Je bent een mooi mens Hoe God je karakter vormt (10): zelfbeheersing Jos Douma, zondag 25 september 2011 Je bent een mooi mens Hoe God je karakter vormt (10): zelfbeheersing Jos Douma, zondag 25 september 2011 Galaten 5:16-25 16 Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen

Nadere informatie

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven Jeugddienst Ichthuskerk Zondagmiddag om 17.00u 5 juni 2016 Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 3 april 2016 om 10.00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Mét code voor 11 online video s!

Mét code voor 11 online video s! Mét code voor 11 online video s! 5 Voorwoord Mijn eerste kennismaking met de bijbelstudies van Beth Moore was in 2006 in onze gemeente in Amerika. Mijn echtgenoot Mark had kort daarvoor zijn baan opgezegd

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. 2) Het heil dat uw altaar omgeeft

ORDE VAN DIENST. 2) Het heil dat uw altaar omgeeft Liturgie zondag 26 mei 2019 Morgendienst 9:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Piano Lydia van den Broek Lector Evert Lubbersen Koster Harry Hoorn Techniek Coen Robbertsen ORDE VAN

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

WANDEL DOOR DE GEEST. Hein Middelhoven 9 december 2018 Zaandam

WANDEL DOOR DE GEEST. Hein Middelhoven 9 december 2018 Zaandam WANDEL DOOR DE GEEST PG ICHTUS Hein Middelhoven 9 december 2018 Zaandam Rom 8:1-16 (HSV): Wandel door de Geest 1 Dus is er nu geen verdoemenis voor hen die in Christus Jezus zijn, die niet naar het vlees

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het boek Hooglied neemt geen blad voor de mond, letterlijk. Het begint al helemaal in het begin: De eerste woorden van het boek, na het opschrift, zijn

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Studie 2 16-10-2013. Altijd Alleen Jezus

Studie 2 16-10-2013. Altijd Alleen Jezus 1. Wij geloven samen met Paulus dat ieder Schriftwoord nuttig is om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzing met als doel de rechtvaardigheid. (2 Timotheüs 3:16). Zoals jullie misschien

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Eredienst. 11 juni uur Voorganger: br. A. Karssies. Liturgie

Eredienst. 11 juni uur Voorganger: br. A. Karssies. Liturgie Eredienst 11 juni 2017 10.00 uur Voorganger: br. A. Karssies Liturgie Votum / zegengroet Psalm 99: 1, 4 en 8 Wet Psalm 1:1 en 2 Gebed, gez. Onze Vader Opwekking 436 Schriftlezing Galaten 5:13-26 Gezang

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Liefde, vriendelijkheid en goedheid

Liefde, vriendelijkheid en goedheid Liefde, vriendelijkheid en goedheid Dit derde schilderij over Galaten 5 De vrucht van de Geest vraagt een wat langere inleiding als gewoonlijk. Een mooie samenvatting van dit schilderij kunnen we lezen

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen Overdenking zondag 13 maart 2016, KSG-dienst, in de Terskflierkerk 5 e zondag 40 dagentijd Wat maakt mij sterk? Lezing Rechters 16: 15-20 Door ds. A.J.Wouda De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart

Nadere informatie

Balans IK & WIJ Samen met God

Balans IK & WIJ Samen met God Balans IK & WIJ Verbinding Vertrouwen Samen met God Vrijheid Veiligheid Tijd met God Creeer samen en alleen tijd met God (Gezamenlijke) tijd met God geeft de verdieping en verankering van je relatie. Hij

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger Een Kerygma cursus Copyright Stichting Kerygma Nederland Baron van Nagellstraat 9a 3781 AP Voorthuizen

Nadere informatie