Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie April 2015 Voorjaar Beste florist, Het voorjaar is weer aangebroken. Het is begin april. We staan te popelen om naar buiten te gaan. In deze Nieuwsbrief enkele zaken die met het nieuwe seizoen te maken hebben. De eerste bloemen zijn al weer gezien. Denk aan Vroegeling, Zandhoornbloem en Kluwenhoornbloem. Wat kun je de komende weken zoal verwachten? We blijven aandacht vragen voor nieuwe soorten zoals de Aziatische veldkers, die in ons district is aangetroffen nabij Gilze. Nieuw is het rechtstreeks kunnen invoeren van streeplijsten in de verspreidingsatlas en de speciale app waarmee je in het veld kunt strepen. Tot slot vragen we dit jaar extra aandacht voor muurplanten in het jaar van de muurplant. Jacques, Johan en Rob Figuur 1 Raapzaad in het voorjaar (foto Jacques Rovers)

2 Wat te verwachten in het vroege voorjaar! Na de succesvolle plantencursus waren we benieuwd of er veel cursisten naar de Floronavond op 24 februari zouden komen. Twintig fanatieke plantenliefhebbers kwamen naar Natuurmuseum Brabant. Naast aandacht voor de mogelijkheden voor onderzoek naar planten binnen Floron, ging het die avond vooral over planten die je nu al kunt waarnemen of die spoedig boven de grond komen. Naast het heerlijk geurende Maarts viooltje en het Groot- en Klein hoefblad, kwamen de anjer- en kruisbloemenfamilie uitgebreider aan bod. Bij de anjerachtigen vragen Hoornbloem en Muur steeds weer om aandacht. De hoornbloemen hebben 5 stijlen en zijn meestal flink behaard, terwijl muur maar 3 stijlen heeft en vaak kaal en weinig behaard is. Drie soorten hoornbloemen bloeien al vroeg en zijn overal, en zeker in de stad, volop te vinden. Eind februari bloeide de Kluwenhoornbloem al. Deze soort wordt niet altijd herkend, terwijl hij zeer algemeen is. In plantsoenen, tuinen en andere plekjes met open grond, komt hij massaal op. De bladeren zijn groot, meer rondachtig en de plant staat eigenlijk rechtop. In mei is de hoofdbloei al achter de rug, maar het hele jaar kom je hem toch zo hier en daar weer bloeiend tegen. Een heel kleine hoornbloem is de Zandhoornbloem. Meestal wordt hij slechts een paar centimeter groot. In het stedelijk gebied groeit hij veel langs trottoirs, op verkeersdrempels en andere stenige en zandige droge plekken. Hij vormt meer plakkaatjes, ook voor hem is het in mei meestal al afgelopen met bloeien. De Gewone hoornbloem is de laatste die opduikt. Hij komt met zijn lange liggende bloemstengels het hele jaar in bloei. Bij de kruisbloemenfamilie is het in het voorjaar uitkijken naar het Deens lepelblad. In maart en april zorgt hij vaak voor een witte strook bloempjes in de eerste tien centimeter van de wegberm. Zeker langs drukkere wegen zie je vaak een witte rand met vele duizenden bloempjes. Deze zoutminnende plant groeide vroeger alleen in het kustgebied. Door het gebruik van strooizout is de rand van de weg zo zout geworden dat het lepelblad het daar prima naar zijn zin heeft. Naast de Vroegeling en de Zandraket stonden we ook stil bij de veldkersen. Figuur 2 Deens lepelblad (foto Henk Kuiper) De Bosveldkers en Kleine veldkers zijn zeer algemene voorjaarssoorten. Nu is enkele jaren geleden de Aziatische veldkers opgedoken. Omdat hij ieder moment in onze omgeving kan verschijnen, is het goed om daar speciaal op te letten. Hij verschilt van de inheemse veldkersen doordat hij geen bladrozet maakt en zijn bladeren ook niet behaard zijn. Let er maar goed op. Met behulp van bijgevoegde determinatiesleutel (bron Gorteria 37-2) kun je de veldkersen op naam brengen.

3 Na een planten test werd duidelijk dat mensen toch veel planten eind februari al herkennen. In de winter geen planten meer kijken is daardoor natuurlijk van de baan. Het Nieuwe Strepen, in 2015! Ook in 2015 gaan we weer verder met Het Nieuwe Strepen. Deze manier van inventariseren volgens een vast protocol is beter geschikt om trends aan te geven dan de oude manier van strepen. Het ziet er naar uit dat kilometerhokken steeds meer gestreept zullen worden volgens deze nieuwe methodiek. Dat betekent niet dat je een km-hok niet intensief kunt onderzoeken door bezoeken in voorjaar, zomer en najaar. Dit gaat prima als je een aparte streeplijst gebruikt voor elk bezoek of in elk geval voor de bezoeken die binnen een periode van twee weken vallen. Dit jaar zijn er in district 23 in totaal 14 km-hokken aangeboden voor Het Nieuwe Strepen. Zoals je in bovenstaand overzicht ziet, zijn er al 6 km-hokken dubbel en 5 km-hokken eenmaal gereserveerd. Drie km-hokken (in het oostelijk gedeelte van het district) zijn nog geheel vrij. Nevenstaand kaartje laat zien om welke km-hokken het gaat. De gele hokken zijn van Jacques Rovers; vier daarvan zijn er dubbel en één is enkel gereserveerd. Twee grijze hokken zijn door anderen dubbel gereserveerd en bij de rode hokken staat nog maar één waarnemer. De groene km-hokken zijn nog geheel vrij. Wie vult de resterende km-hokken in? Deze informatie is ook te raadplegen via verspreidingsatlas ( Streeplijsten digitaal invullen met speciale app via verspreidingsatlas! In de vorige Nieuwsbrief hebben we al melding gemaakt van de verschillende manieren om waarnemingen door te geven zoals via waarneming.nl, Telmee en via de Verspreidingsatlas. Steeds meer floristen geven hun vondsten digitaal door.

4 Begin april zal er voor Android-smartphones (helaas niet voor de Iphone-smartphones) een app verschijnen die het mogelijk maakt om de gegevens voor de streeplijst meteen in te voeren met een smartphone. Na afloop kun je de lijst uploaden naar het invoerportaal van de Verspreidingsatlas. Op de laatste bijeenkomst van Floron heeft de maker een demo gegeven over de mogelijkheden van deze app. En we moeten zeggen: het ziet er veelbelovend uit. Je kunt zien dat deze gemaakt is door een florist, die weet wat in het veld handig is om te gebruiken. Het invoeren gaat erg eenvoudig. Je hoeft slechts vier letters in te typen en de soortnaam verschijnt op het scherm. Hierdoor verloopt het invoeren snel. Om te zien of je een soort al hebt ingevoerd, kun je sorteren op naam. Van elke ingevoerde soort worden meteen de coördinaten vastgesteld, zodat dat ook niet meer apart hoeft te gebeuren (een detailformulier is niet meer nodig). Betreft het een detailsoort of aandachtsoort dan verschijnt de soortnaam in een andere kleur, zodat je meteen ziet dat gedetailleerde informatie nodig is zoals bv aantallen. Op een onderliggend kaartje kun je zien waar je je in het km-hok bevindt. Mocht je onverhoeds toch uit het km-hok lopen, dan zit er een begrenzer op die het onmogelijk maakt om soorten buiten het km-hok in te vullen. Dus constant kijken of je nog binnen het km-hok zit is niet nodig Na invulling kun je thuis alle gegevens uploaden in de Verspreidingsatlas. Geen extra administratie meer thuis. Alle data kunnen na validatie naar de NDFF (Nationale Data Flora en Fauna) en vervolgens naar de kaartjes op de Verspreidingsatlas. Een welkome vervanger van de papieren streeplijsten. Naast de verwerking van de gegevens wordt ook het invoeren steeds gemakkelijker. Het komende jaar zal hiermee uitvoering ervaring worden opgedaan. Het strepen kan uiteraard ook nog gewoon met de papieren streeplijsten. Staat de plant er nog, een nieuwe lijst! Ook de lijst van de rubriek Staat de plant er nog is hernieuwd. Een eenvoudige manier om binnen een beperkt tijdsbestek toch met planten bezig te zijn. Je zoekt gericht naar een soort en geeft door of je deze wel of niet hebt aangetroffen. Het zijn zeldzame soorten zoals de Habitatsoort Drijvende waterweegbree, die in Noord- Brabant zijn voornaamste verspreidingsgebied heeft. Ook soorten die invasieve neigingen vertonen staan op de lijst. Denk hierbij aan soorten zoals Afghaanse duizendknoop, maar ook diverse invasieve waterplanten zoals Watercrassula, Egeria, Ongelijkbladig vederkruid en Verspreidbladige waterpest Figuur 3 Drijvende waterweegbree (foto Adrie van Heerden) Hieronder de vernieuwde lijst. Zoals je ziet zijn er nog volop mogelijkheden om mee te doen en zo je floristisch steentje bij te dragen. De km-hokken zijn over het gehele district verspreid. Allicht is er een km-hok bij jou in de buurt. Je kunt reserveren via de Verspreidingsatlas en daar zie je ook op het kaartje waar het km-hok precies ligt.

5 Theeboompje X Douglasspirea (Spiraea x billardii) is een bastaard die sterk invasieve neigingen vertoont. Hij lijkt sterk op zijn beide ouders en wordt volgens Heukels vaker dan zijn ouders aangetroffen. De plant vormt dichte bestanden langs bermen en bosranden. Voor de liefhebbers: een verwijzing naar een Engelstalige determinatiesleutel van Spiraea Deze link is te vinden via verspreidingsatlas bij het kopje literatuur onder de Spirea's. Goed om te weten: steeds meer digitale determinatiesleutels kun je vinden onder het kopje literatuur (zie onderstaande afbeelding).

6 Zelf kaarten maken via de Verspreidingsatlas Sinds kort is het mogelijk om je eigen kaartjes te maken via de Verspreidingsatlas en af te drukken voor het gebruik in het veld. Geen dure kaarten meer aankopen via het kadaster of anderszins, maar een eenvoudige uitdraai. Meerdere kaarttypen zijn mogelijk. Hieronder zie je een voorbeeld. Figuur 4 Kaart afkomstig uit verspreidingsatlas Muurplanten, 2015 jaar van de muurplant Muurplanten zijn op vele plaatsen tussen de wal en het schip geraakt. Niet al deze muurplanten zijn beschermd, bij ondeskundig muurherstel gaan ze nogal eens verloren. Goed om de muurplanten landelijk weer eens op de kaart te zetten. In ons district wordt al enkele jaren aandacht geschonken aan de muurplanten. In Breda door de Werkgroep stadsplanten (een samenwerking tussen IVN Mark & Donge en KNNV Breda) en in Tilburg door KNNV Tilburg. Maar ook in de kleine steden en dorpen verdienen de muurplanten aandacht. Een goede bescherming begint veelal met een goed overzicht waar de planten staan. Het landelijk bureau van Floron zal het jaar van de muurplanten faciliteren door standaardisatie aan te brengen in de monitoring en een boekje uit te geven over muurplanten. Er komt een zoekkaart, die met Natura (ledenblad KNNV) wordt meegezonden. Daarnaast komt er een formulier om in te vullen en een invoermodule voor de verspreidingsatlas. Zoals reeds genoemd doet de KNNV-afdeling Tilburg ook Figuur 5 Varens in Piushaven in Tilburg (foto Bart Horvers

7 onderzoek aan muurplanten in Tilburg. Hierbij een oproep van Jeffrey Raymakers, coördinator van de muurplantinventarisatie om in Tilburg aan de slag te gaan: Oude muren kennen veelal een bijzondere plantengroei, met soorten die speciaal aan dit biotoop zijn aangepast, zoals Muurleeuwenbek, Muurvaren en Klein glaskruid. Tilburg is geen oude vestingstad zoals Breda en Den Bosch, maar kent wel veel (verborgen) plekjes met muurbegroeiing. Door het in kaart brengen van de muurplanten in de stad kan een bijdrage geleverd worden aan de bescherming van waardevolle groeilocaties. De hulp van FLORON-inventariseerders in de stad wordt zeer gewaardeerd! Inventariseer jij planten in de bebouwde kom van Tilburg? Geef je muurplantenwaarnemingen dan door via graag met soortnaam, aantal, datum, bijzonderheden en precieze groeilocatie. De groeilocatie kan doorgegeven worden via gps-coördinaten, je waarneming.nl-lijst of via een kaartje met daarin aangegeven de locatie. In onderstand overzicht is aangegeven om welke muurplanten het gaat en hoe je die op een kilometerkaartje met een afkorting en een kleurcode kunt aangeven. Er is een onderscheid gemaakt tussen de beschermde planten (met rood aangegeven) en de aandachtsoorten ( met groen aangegeven). Wetenschappelijke naam Nederlandse naam Afkorting Kleurcode Beschermde muurplanten Asplenium adiantum-nigrum Zwartsteel Aa rood Asplenium ceterach Schubvaren Ac rood Asplenium scolopendrium Tongvaren As rood Asplenium trichomanes Steenbreekvaren At rood Asplenium viride Groensteel Av rood Catapodium rigidum Stijf hardgras Cr rood Cystopteris fragilis Blaasvaren Cf rood Erysimum cheiri Muurbloem Ec rood Osmunda regalis Koningsvaren Or rood Parietaria judaica Klein glaskruid Pj rood Pseudofumaria lutea Gele helmbloem Pl rood Aandachtsoorten Alnus cordata Hartbladige els Aco groen Asplenium ruta-muraria Muurvaren Ar groen Campanula poscharskyana Kruipklokje Cp groen Centranthus ruber Rode spoorbloem Cr groen Cyrtomium falcatum Gewone ijzervaren Cfa groen Cyrtomium fortunei Smalle ijzervaren Cfo groen Erigeron karvinskianus Muurfijnstraal Ek groen Ficus carica Vijgenboom Fc groen Gymnocarpium dryopteris Gebogen driehoeksvaren Gd groen Hieracium murorum Muurhavikskruid Hm groen Poa bulbosa Knolbeemdgras Pb groen Polypodium interjectum Brede eikvaren Pi groen Polypodium vulgare Gewone eikvaren Pv groen Polystichum aculeatum Stijve naaldvaren Pa groen Polystichum setiferum Zachte naaldvaren Ps groen Pteridium aquilinum Adelaarsvaren Pt groen Sedum rupestre Tripmadam Sr groen Thelypteris palustris Moerasvaren Tp groen Trachelium caeruleum Halsbloem Tc groen Umbilicus rupestris Muurnavel Ur groen

8 Eenzelfde oproep geldt eigenlijk voor het gehele district. Geef de muurplanten die je ziet door via een van de portals zoals waarneming.nl, Telmee of via de Verspreidingsatlas. Muurplanten, eerste resultaten inventarisatie KNNV Tilburg Hieronder de eerste resultaten van de inventarisatie muurplanten in Tilburg, uitgevoerd door KNNV Tilburg in Figuur 6 laat zien op welke plaatsen in de stad de muurplanten worden aangetroffen. Figuur 7 geeft een indruk waar de hotspots van muurplanten in Tilburg zijn te zien. De verspreidingsplaatjes zijn nog voorlopig en worden in 2015 verder ingevuld. Figuur 6 Verspreiding muurplanten Tilburg (KNNV Tilburg) Figuur 7 Hotspots muurplanten Tilburg (KNNV Tilburg) Kalender Op 21 april eerste cursusavond cursus grassen/zeggen en russen. Organisatie Mark en Leij in samenwerking met KNNV Breda. Aanmelding via grassen@markenleij.nl Op 2 juni is er in samenwerking met KNNV Tilburg een workshop composieten. Laat even weten als je hieraan deel wilt nemen. o Plaats: Natuurmuseum Tilburg. o Aanvang uur Op 22 augustus: workshop sterrenkroos en kroos naast andere waterplanten. John Bruinsma zal ons begeleiden. Maximaal aantal deelnemers 15. Opgave vooraf. o Plaats: bezoekerscentrum Wolfslaar in Breda, Wolfslaardreef 95 o Aanvang: 9.30 uur tot ca uur District 23 Noord-Brabant Baronie Contact: Jacques Rovers, Heusdenhoutseweg 48, 4817 NC Breda

Muurplanten in Amsterdam

Muurplanten in Amsterdam Muurplanten in Amsterdam Inventarisatierapport waterkerende basalt- en bakstenen grachtenmuren, kaden, bruggen, sluizen en gemalen van Amsterdam Werk- en Adviesgroep Muurplanten Noord-Holland Amsterdam

Nadere informatie

GRACHTENKANTENRAPPORT 2013

GRACHTENKANTENRAPPORT 2013 GRACHTENKANTENRAPPORT 2013 MUURPLANTEN IN AMSTERDAM Inventarisatie rapport waterkerende basalt- en bakstenen grachtenmuren en kaden, bruggen, sluizen en gemalen van Amsterdam Muurplantenwerkgroep KNNV

Nadere informatie

Muurplanten in Noord-Holland

Muurplanten in Noord-Holland Muurplanten in Noord-Holland Inventarisatierapport beschermde muurplanten op waterkerende basalt- en bakstenen grachtenmuren, kaden, bruggen, sluizen en gemalen van Noord-Holland Werk- en Adviesgroep Muurplanten

Nadere informatie

De Tilburgse muurflora onderzocht. Resultaten van een inventarisatieonderzoek muurplanten Tilburg

De Tilburgse muurflora onderzocht. Resultaten van een inventarisatieonderzoek muurplanten Tilburg De Tilburgse muurflora onderzocht Resultaten van een inventarisatieonderzoek muurplanten Tilburg Naam: Omar Pokorni Datum: 5 april 2016 De Tilburgse muurflora onderzocht De inventarisaties zijn uitgevoerd

Nadere informatie

FLORON-rapport 59 Versie 1.0 1 oktober 2015

FLORON-rapport 59 Versie 1.0 1 oktober 2015 FLORON-rapport 59 Versie 1.0 1 oktober 2015 Colofon Auteurs: Laurens Sparrius, Johan Loermans & Tim van de Vondervoort Dit is een uitgave van FLORON Contactgegevens: Laurens Sparrius, sparrius@floron.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie December 2014 Winter Beste florist, Het is tweede helft december. Het afgelopen seizoen is nagenoeg afgerond en de resultaten staan op papier. In deze

Nadere informatie

De muurflora van de stad aan het Spaarne

De muurflora van de stad aan het Spaarne De muurflora van de stad aan het Spaarne 2010 Werk en adviesgroep muurplanten 2010 Werk en adviesgroep muurplanten De muurflora van de stad aan het Spaarne een inventarisatierapport De inventarisatie is

Nadere informatie

GRAS IS OM IN TE LIGGEN, deel 105

GRAS IS OM IN TE LIGGEN, deel 105 GRAS IS OM IN TE LIGGEN, deel 105 De Streepvarens in en om Eindhoven van 2000 t/m 2009 Joep Spronk Hoewel in de afgelopen tien jaar van het werkgebied van de Floristische werkgroep 'slechts' 148 kilometerhokken

Nadere informatie

Bevindingen van het onderzoek naar aangebrachte plantensoorten in en op de nieuwe muren van de Molentak te Valkenburg

Bevindingen van het onderzoek naar aangebrachte plantensoorten in en op de nieuwe muren van de Molentak te Valkenburg Bevindingen van het onderzoek naar aangebrachte plantensoorten in en op de nieuwe muren van de Molentak te Valkenburg Sittard, november 2005 Bevindingen van het onderzoek naar aangebrachte plantensoorten

Nadere informatie

Muurplantenbescherming in Amsterdam;

Muurplantenbescherming in Amsterdam; Muurplantenbescherming in Amsterdam; resultaten, trends en toekomst 2004 geëvalueerd 1 Amsterdam heeft een bijzondere muurflora Amsterdam heeft een unieke muurflora met veel beschermde soorten en vormt

Nadere informatie

VEGETATIE OP EN ROND GEBOUWEN

VEGETATIE OP EN ROND GEBOUWEN VEGETATIE OP EN ROND GEBOUWEN INLEIDING 1 Een historisch gebouw begroeid met planten heeft ontegensprekelijk charme. Vooral verweerde muren die rijk zijn aan kalk vormen de ideale voedingsbodem voor bijzondere

Nadere informatie

Winterharde Buiten Varens.

Winterharde Buiten Varens. Winterharde Buiten Varens. Als we het hebben over winterhardevarens dan spreken we over Buitenvarens welke Nederlandse winters zonder probleem kunnen overleven. Varens groeien vaak op schaduwrijke plaatsen

Nadere informatie

Evaluatie Beschermingsplan Muurplanten Muurplantenbeleid in de periode 1988-2000

Evaluatie Beschermingsplan Muurplanten Muurplantenbeleid in de periode 1988-2000 Evaluatie Beschermingsplan Muurplanten Muurplantenbeleid in de periode 1988-2 Bert Maes Piet Bakker 22, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij Rapport EC-LNV nr. 22/154 Ede/Wageningen, 22 Teksten

Nadere informatie

Muurplanten en hun wettelijke bescherming: wat betekent dit in de praktijk? Cornel van der Kooij, 27 oktober 2016, Amersfoort

Muurplanten en hun wettelijke bescherming: wat betekent dit in de praktijk? Cornel van der Kooij, 27 oktober 2016, Amersfoort Muurplanten en hun wettelijke bescherming: wat betekent dit in de praktijk? Cornel van der Kooij, 27 oktober 2016, Amersfoort Waarom groeien planten op muren? Vocht afstromend regenwater grondkerende muur

Nadere informatie

stichting Berglinde 2010 2

stichting Berglinde 2010 2 Stichting Berglinde Dorpstraat 50 6909 AL Babberich www.berglinde.nl info@berglinde.nl Inhoud 1 INLEIDING 1.1 AANLEIDING 4 1.2 DOELSTELLING 5 2 METHODE 6 2.1 ONDERZOEKSGEBIED 6 2.2 ONDERZOEKSPERIODE 6

Nadere informatie

MUURPLANTEN IN ZEELAND

MUURPLANTEN IN ZEELAND MUURPLANTEN IN ZEELAND Een aantal groeiplaatsen vergeleken 1993 2010 Peter Maas 1 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Werkwijze 3 3. Resultaten 4 3.1. specifieke muurplanten 4 3.2. de groeiplaatsen 10 4. Maatregelen

Nadere informatie

Tegelijkertijd werd er aan bijzondere plantenmilieus als spoorwegen 4, zijn geworden. straatmadelief, dat in totaal op 815 km² 2 betrekking heeft.

Tegelijkertijd werd er aan bijzondere plantenmilieus als spoorwegen 4, zijn geworden. straatmadelief, dat in totaal op 815 km² 2 betrekking heeft. De stedelijke flora van Amsterdam onder de loep Ton Denters (Veemkade 1106, 1019BZ Amsterdam) Het produkt van samenwerking Iedereen kent Amsterdam van de grachten, zijn gevels, het Rijksmuseum. Amsterdam

Nadere informatie

Tijdelijke natuur in het Havengebied van Rotterdam! 1 september Jan Putters Asset Manager Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Tijdelijke natuur in het Havengebied van Rotterdam! 1 september Jan Putters Asset Manager Havenbedrijf Rotterdam N.V. Tijdelijke natuur in het Havengebied van Rotterdam! 1 september 2016 Jan Putters Asset Manager Havenbedrijf Rotterdam N.V. Havennatuur groeit en bloeit! Foto s: Bureau Stadsnatuur Staro Natuur- en Buitengebied

Nadere informatie

Orchideeën in Almere Namens de Projectgroep Rode Lijst en de Werkgroep Europese Orchideeën

Orchideeën in Almere Namens de Projectgroep Rode Lijst en de Werkgroep Europese Orchideeën Orchideeën in Almere Namens de Projectgroep Rode Lijst en de Werkgroep Europese Orchideeën Hans Vosman, project.rodelijst@hccnet.nl www.natuurspoor.nl Inleiding 1. Projectgroep Rode Lijst 2. Werkgroep

Nadere informatie

BLAADJE Denkt u aan de contributie!!! kwartaalblad KNNV AMSTERDAM

BLAADJE Denkt u aan de contributie!!! kwartaalblad KNNV AMSTERDAM BLAADJE 14-1 Denkt u aan de contributie!!! 34e jaargang kwartaalblad KNNV AMSTERDAM Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Amsterdam BESTUUR Voorzitter Finette van der Heide, Baroniestraat

Nadere informatie

in het centrum van Woerden

in het centrum van Woerden Muurplanten op de havenmuren in het centrum van Woerden Een inventarisatie op 13 september 2011 KNNV afdeling Stichts-Hollandse Polderland (Woerden e.o.) Uitgave: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische

Nadere informatie

Het Nieuwe Strepen op zijn Drents. Bloemrijke akker, bij Zuidvelde, juli 2013

Het Nieuwe Strepen op zijn Drents. Bloemrijke akker, bij Zuidvelde, juli 2013 Het Nieuwe Strepen op zijn Drents Bloemrijke akker, bij Zuidvelde, juli 2013 Floronproject Het Nieuwe Strepen Wat is er nieuw aan? Voordelen t.o.v. het oude strepen Waarom dubbel strepen? Eerste resultaten

Nadere informatie

Handleiding. NDFF-invoer. voor alle NDFF-portalen en Telmee

Handleiding. NDFF-invoer. voor alle NDFF-portalen en Telmee Handleiding NDFF-invoer voor alle NDFF-portalen en Telmee Auteur: Serviceteam NDFF Versie oktober 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Vereisten voor het gebruik... 2 3. Installatie... 2 4. Voor u gaat

Nadere informatie

ONDERHOUD BEDREIGT MUURFLORA IN BINNENSTEDEN

ONDERHOUD BEDREIGT MUURFLORA IN BINNENSTEDEN ONDERHOUD BEDREIGT MUURFLORA IN BINNENSTEDEN Raymond van der Ham Cor Nonhof KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT

Nadere informatie

Handleiding voor de invoermodule Paddenstoelenmeetnet

Handleiding voor de invoermodule Paddenstoelenmeetnet Handleiding voor de invoermodule Paddenstoelenmeetnet Versie 1.4 Menno Boomsluiter 29-8-2013 paddenstoelen.meetnetportaal.nl 1 INHOUD 1 Welkom... blz. 3 2 Inloggen en starten... 3 3 Mijn meetpunten...

Nadere informatie

Natuurtoets Water Binnenstad

Natuurtoets Water Binnenstad Natuurtoets Water Binnenstad Beleidsteam Stad Februari 2011 Inhoud 1. Samenvatting en conclusies... 3 2. Inleiding... 4 3. Kaders... 5 4. Beschrijving van het gebied en inventarisatie... 6 5. Ingrepen

Nadere informatie

Floron Hollands Duin. 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp

Floron Hollands Duin. 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp Floron Hollands Duin 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp Hebben jullie er zin in? Programma - Opening - Verslag 2017 - Het Nieuwe Strepen - Het Klassieke Strepen Pauze - Monitoring oeverplanten - Mijn Berm

Nadere informatie

tekst: Martin Soffers en Bert de Vaan.

tekst: Martin Soffers en Bert de Vaan. 1 PLANTENWERKGROEP Excursie naar de planten in het Openluchttheater - Oisterwijk. tekst: Martin Soffers en Bert de Vaan. Op gepassioneerde en bevlogen wijze leidde onze gids Bert Klerks op 19 juli 2012

Nadere informatie

Nieuws over exotische vaatplanten 2007

Nieuws over exotische vaatplanten 2007 Plantennieuws uit 2007 H. Duistermaat Nieuws over exotische vaatplanten 2007 Leni Duistermaat i.s.m. Wout Holverda & René van Moorsel Nationaal Herbarium Nederland & FLORON Wageningen, 13 december Plantennieuws

Nadere informatie

Lezing waterschap en exoten bestrijding

Lezing waterschap en exoten bestrijding Lezing waterschap en exoten bestrijding -Wie -Waarom -Wat -Hoe 20 mei 2017 Jeff Samuels, afd.kennis & Advies Samenwerken! Bestrijding van invasieve exoten vraagt om: Een gezamenlijke aanpak! Het maken

Nadere informatie

Mogelijkheden. muurflora. havengebied. Rotterdam. voor. in het. van. een advies. R.W.G. Andeweg bsr-rapport 72

Mogelijkheden. muurflora. havengebied. Rotterdam. voor. in het. van. een advies. R.W.G. Andeweg bsr-rapport 72 Mogelijkheden voor muurflora in het havengebied van Rotterdam een advies R.W.G. Andeweg bsr-rapport 72 in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam N.V. Colofon bsr-rapport 72 titel auteur afbeeldingen kaartmateriaal

Nadere informatie

La Fougeraie. Plantenkwekerij van varens en schaduwplanten.

La Fougeraie. Plantenkwekerij van varens en schaduwplanten. Fourneau de Vaulx, 2 - -5646 Stave - elgië GS: 0477/65 83 17 - W = wintergroen ; W = half wintergroen. K = koel ; V = vochtig ; = moerassig ; D = droog ; A = alle bodemtypes. odem p Omschrijving Adiantum.

Nadere informatie

Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten. 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort

Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten. 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort Aanleiding Brabantbrede samenwerking Interreg project Invasieve exoten (2009-2012) Partners o.a. Waterschap

Nadere informatie

Een nieuwe waarneming doorgeven

Een nieuwe waarneming doorgeven Een nieuwe waarneming doorgeven Zodra u heeft ingelogd kunt u beginnen met het doorgeven van een nieuwe waarneming. Om in het juiste scherm te komen klikt u op, linksboven in beeld. Het doorgeven van een

Nadere informatie

De flora van gjrachtmuren

De flora van gjrachtmuren / MAART 1963 JAARGANG 6 6, AFL. 3 NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR VELDBIOLOGIE OPGERICHT DOOR E. HEIMANS, ). JASPERS Ir EN JAC. P. THljSSE De flora van gjrachtmuren J. REYNDERS en S. SEGAL. (Hugo de Vries-Iaboratorium,

Nadere informatie

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren Monitoring op natuurboerenerven Uitleg over de systematiek van het monitoren Inleiding Boerenzwaluwen op het erf, korenbloemen in de akkers, fladderende citroenvlinders tussen de schuren. Al dat pracht

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de kaartmodule NEM Meetnet Amfibieën

Handleiding voor het gebruik van de kaartmodule NEM Meetnet Amfibieën Handleiding voor het gebruik van de kaartmodule NEM Meetnet Amfibieën http://www.ravon.nl/kaartmodule Versie 1.1 30 maart 2015 Edo Goverse p.a. IBED/UvA Postbus 93501 1090 EA Amsterdam 020-525 7331 e.goverse@uva.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief FLORON District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief FLORON District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief FLORON District 23 Noord-Brabant Baronie Oktober 2012 Districtbijeenkomst 2012 Net als vorig jaar houden we een bijeenkomst voor alle D23 FLORON-floristen en andere geïnteresseerden in de wilde

Nadere informatie

MUURFLORA IN DELFT 2009: binnenstad en TU-wijk

MUURFLORA IN DELFT 2009: binnenstad en TU-wijk MUURFLORA IN DELFT 2009: binnenstad en TU-wijk KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email: afdelingdelfland@knnv.nl

Nadere informatie

Handleiding. Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

Handleiding. Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Handleiding Naam opdracht Muurbloempjes Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec zeer geschikt ongeschikt Benodigde materialen opdrachtblad pen en potlood schrijfplankje

Nadere informatie

Monitoring Nut en noodzaak van het in beeld brengen en houden van exoten. Baudewijn Odé en Jeroen van Zuidam

Monitoring Nut en noodzaak van het in beeld brengen en houden van exoten. Baudewijn Odé en Jeroen van Zuidam Monitoring Nut en noodzaak van het in beeld brengen en houden van exoten Baudewijn Odé en Jeroen van Zuidam Bedekt oppervlak Bestrijdingskosten Het probleem van exoten Soort afwezig Vestiging voorkomen!

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Job is momenteel nog in ontwikkeling en beschikbaar voor ios en Android smartphones.

Job is momenteel nog in ontwikkeling en beschikbaar voor ios en Android smartphones. JOB Speciaal voor bezorgers van Axender hebben we een speciale app ontwikkeld. Via Jouw Online Bezorgportal (JOB) heb je al je gegevens en overige informatie altijd snel bij de hand. Tijdens het bezorgen

Nadere informatie

FLORON jaarverslag 2013. Wilde planten op de kaart

FLORON jaarverslag 2013. Wilde planten op de kaart FLORON jaarverslag 2013 Wilde planten op de kaart 2FLORON jaarverslag 2013 Planten op de kaart in jubileumjaar Het jaar 2013 was het eerste volle jaar waarin de Stichting FLORON opereerde als pure vrijwilligersorganisatie

Nadere informatie

Nederlands Soortenregister en Nationale Databank Flora en Fauna (wordt synchroon gehouden)

Nederlands Soortenregister en Nationale Databank Flora en Fauna (wordt synchroon gehouden) Beheer van soortenlijsten Nederlands Soortenregister en Nationale Databank Flora en Fauna (wordt synchroon gehouden) Stand van zaken Mutaties zijn nieuwe adventieven + vroeger gebruikte synoniemen (Gerard

Nadere informatie

Nieuwsflits District 11 2016-01 28 maart

Nieuwsflits District 11 2016-01 28 maart Nieuwsflits District 11 2016-01 28 maart Contact: Patrick Lansing Waterhoenlaan 65 370 GW Zeist 030-6933646 baard1@hetnet.nl Wat later dan de bedoeling was, maar nu dan toch eindelijk weer een Nieuwsflits.

Nadere informatie

Inhaalslag Verspreidingsonderzoek. De mossen van de Habitatrichtlijn: Geel schorpioenmos & Tonghaarmuts. BLWG Rapport 2004.07.

Inhaalslag Verspreidingsonderzoek. De mossen van de Habitatrichtlijn: Geel schorpioenmos & Tonghaarmuts. BLWG Rapport 2004.07. Inhaalslag Verspreidingsonderzoek De mossen van de Habitatrichtlijn: Geel schorpioenmos & Tonghaarmuts BLWG Rapport 2004.07 Oktober 2004 In opdracht van Expertisecentrum LNV Inhaalslag verspreidingsonderzoek,

Nadere informatie

species on the inventory forms. In that way a distinction could be made between small and large populations. The response

species on the inventory forms. In that way a distinction could be made between small and large populations. The response Vier jaar strepen met abundantie, een tussentijdse evaluatie Wout+J. van der Slikke & Kees+(C.)+L.G. Groen (Stichting FLORON, Postbus 9514, 2300 RA Leiden) Evaluation ofthe use of abundance classes in

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013 Rapportnummer 2013-022 Datum 20-11-2013 Samensteller Ineke Radstaat-Koopmans Offerte ingediend bij Prins

Nadere informatie

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

Korte mededeling. Geschubde mannetjesvaren in Nederland voor het eerst op een muur gevonden

Korte mededeling. Geschubde mannetjesvaren in Nederland voor het eerst op een muur gevonden Korte mededeling Geschubde mannetjesvaren in Nederland voor het eerst op een muur gevonden Raymond (R.J.W.M.) van der Ham (Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis (sectie Nationaal Herbarium Nederland)

Nadere informatie

Notitie. Inleiding. S. Bek REA-ORO, gemeente Leiden. aan. G. Bakker & A. de Baerdemaeker. van. Quick scan Aalmarkt II en III.

Notitie. Inleiding. S. Bek REA-ORO, gemeente Leiden. aan. G. Bakker & A. de Baerdemaeker. van. Quick scan Aalmarkt II en III. Notitie aan van betreft projectnummer 0712 S. Bek REA-ORO, gemeente Leiden G. Bakker & A. de Baerdemaeker Quick scan Aalmarkt II en III datum 6 september 2011 Postbus 23452 3001 KL Rotterdam telefoon:

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer Spottofy.nl Handleiding deelnemer 1 2 Inleiding Aanhetwerk.nu is een online test- en- matchsysteem waarin jouw persoonlijke competenties getest en gematcht worden tegen de bestpassende functie. Deze handleiding

Nadere informatie

Soortenkennis O43. Bloemplanten

Soortenkennis O43. Bloemplanten Soortenkennis O43 Bloemplanten In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast

Nadere informatie

MUURVARENS IN DELFT 2009

MUURVARENS IN DELFT 2009 MUURVARENS IN DELFT 2009 KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email: afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 39. Voorjaar 2010. District 14 Groot-Amsterdam en omstreken

NIEUWSBRIEF 39. Voorjaar 2010. District 14 Groot-Amsterdam en omstreken NIEUWSBRIEF 39 Voorjaar 2010 District 14 Groot-Amsterdam en omstreken Voorjaarshelmkruid Scrophularia vernalis. Foto: Lida den Ouden* April 2009 Sloterkade Floroncoördinator: Peter Wetzels Diemzigt 39

Nadere informatie

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak!

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Gooi overtollige aquariumen vijverplanten niet in de sloot, maar in de GFT-bak. De veelal exotische planten kunnen in de sloot en ander buitenwater zorgen

Nadere informatie

Handleiding otterportaal deelnemers

Handleiding otterportaal deelnemers Handleiding otterportaal deelnemers Versie 8-6-2016 Deze handleiding geeft uitleg over het invoerportaal van het NEM Verspreidingsonderzoek Otter. Inloggen Adres Het adres van het portaal is: www.otters.meetnetportaal.nl.

Nadere informatie

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Herbariummateriaal verzamelen nog van deze tijd?! Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Leni.Duistermaat@naturalis.nl Nederland kent een lange traditie van het inventariseren

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Handleiding otterportaal deelnemers

Handleiding otterportaal deelnemers Handleiding otterportaal deelnemers Versie 11 1 2018 Deze handleiding geeft uitleg over het invoerportaal van het NEM Verspreidingsonderzoek Otter. Inloggen Adres Het adres van het portaal is: www.otters.meetnetportaal.nl.

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Verleden en heden van IJzervaren (Cyrtomium falcatum (L.f.) C.B. Presl.) in Nederland

Verleden en heden van IJzervaren (Cyrtomium falcatum (L.f.) C.B. Presl.) in Nederland Verleden en heden van IJzervaren (Cyrtomium falcatum (L.f.) C.B. Presl.) in Nederland Ton Denters (Waterpoortweg 40-b, 05 PX Amsterdam; e-mail: tondenters@hetnet.nl) History and present occurrence of Cyrtomium

Nadere informatie

www.desocialekaart.be Hoe een nieuwe organisatiefiche toevoegen als fichebeheerder?

www.desocialekaart.be Hoe een nieuwe organisatiefiche toevoegen als fichebeheerder? www.desocialekaart.be Hoe een nieuwe organisatiefiche toevoegen als fichebeheerder? Scope van de sociale kaart Behoort de organisatie tot de scope van de sociale kaart? Om zeker te zijn welke organisaties,

Nadere informatie

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers 99 99 99 99 99 995 996 997 998 999 5 6 7 8 9 5 Citizen science in het boerenland en lichtpuntjes Citizen Science (burgerwetenschap) Onderzoek uitgevoerd door burgers, vaak in samenwerking met of onder

Nadere informatie

Inventarisatie flora Golfbaan Grevelingenhout 2018

Inventarisatie flora Golfbaan Grevelingenhout 2018 Inventarisatie flora Golfbaan Grevelingenhout 2018 In opdracht van Golfbaan Grevelingenhout te Bruinisse heeft de Plantenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland in 2018 een inventarisatie

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm.

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos. Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Inloggen Op de website van de NX Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Je ziet nu het inlogscherm van Cyclos: Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Hier vul je

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

JOB (Jouw Online Bezorgportal)

JOB (Jouw Online Bezorgportal) JOB (Jouw Online Bezorgportal) Speciaal voor bezorgers van Axender hebben we een speciale app ontwikkeld. Via de JOB app heb je al je gegevens en overige informatie over jouw bezorgwijk altijd snel bij

Nadere informatie

Een beeldverslag van de inventarisatie-excursie op in kilometerhok , Amsterdam Zuidas-west, onder leiding van Peter Wetzels

Een beeldverslag van de inventarisatie-excursie op in kilometerhok , Amsterdam Zuidas-west, onder leiding van Peter Wetzels KNNV Amsterdam Een beeldverslag van de inventarisatie-excursie op 20-08-2017 in kilometerhok 119-483, Amsterdam Zuidas-west, onder leiding van Peter Wetzels Deze inventarisatie-excursie was georganiseerd

Nadere informatie

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden Milieu Educatie Centrum De Bevelanden AANBOD 2017... ontdek, leter en genie r! van de natuu AANBOD NASCHOOLSE ACTIVITEITEN 2017 Goes, 2017 Beste organisator van naschoolse activiteiten op de Bevelanden,

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Digitale invoer BSP. Waarneming doorgeven

Digitale invoer BSP. Waarneming doorgeven Digitale invoer BSP Nadat je bent ingelogd op www.sovon.nl met je waarnemerscode (bestaande uit vier hoofdletters en twee cijfers) en je wachtwoord, verschijnt afhankelijk van de projecten waar je aan

Nadere informatie

Het werkgebied staat op het kaartje hiernaast binnen de rode lijn weergegeven.

Het werkgebied staat op het kaartje hiernaast binnen de rode lijn weergegeven. IVN-Waterland op Waarneming.nl In het overleg van de vogelwerkgroep kwam de wens naar voren om op een makkelijke manier elkaar te kunnen inlichten over bijzondere waarnemingen. Tot nu toe moet dat via

Nadere informatie

Handleiding waarnemingen invoeren via Verspreidingsatlas.nl

Handleiding waarnemingen invoeren via Verspreidingsatlas.nl Handleiding waarnemingen inveren via Verspreidingsatlas.nl Het inveren van lsse waarnemingen en FLORON streeplijsten is nu ng gemakkelijker via de nline waarnemingen inver p Verspreidingsatlas. Hiernder

Nadere informatie

1. Registratie. Portaalsite Aalter Handleiding externe gebruikers - verenigingen. Portaalsite Aalter. Handleiding externen verenigingen 1

1. Registratie. Portaalsite Aalter Handleiding externe gebruikers - verenigingen. Portaalsite Aalter. Handleiding externen verenigingen 1 1. Registratie Portaalsite Aalter Handleiding externe gebruikers - verenigingen Op de home page klik je onder Mijn Aalter op registreren. Opgelet! Het eigenlijke registeren bestaat uit twee stappen. Portaalsite

Nadere informatie

7 Tips voor het fotograferen van bloemen

7 Tips voor het fotograferen van bloemen 7 Tips voor het fotograferen van bloemen Het is volop zomer en er bloeien overal bloemen. Bloemen kun je op vele manieren fotograferen: de voor de hand liggende keuze is een close-up van de bloemkop met

Nadere informatie

Natuurtoets Oosterdok

Natuurtoets Oosterdok Natuurtoets Oosterdok Natuurtoets Oosterdok, april 2010, DRO/GRW/AB Planteam Groen, Ecologie, Stedelijke recreatie en Water, april 2010 1.1 Inhoud 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Doel en vraagstelling

Nadere informatie

Montessorischool Capelle

Montessorischool Capelle Montessorischool Capelle Handleiding website/app Robin Nijssen ICT-Coördinator Robin.Nijssen@rvko.nl Voorwoord Voor u ligt de handleiding voor de website en app van de Montessorischool Capelle. De school

Nadere informatie

Direct aan de slag Starthandleiding

Direct aan de slag Starthandleiding Direct aan de slag Starthandleiding www.cmember.nl/support 1 van 29 Jouw vereniging bestaat uit groepen! Binnen cmember gebeurt alles in groepen. Leden vormen een groep, maar ook het bestuur, de deelnemers

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Quick scan ecologie; Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338

Quick scan ecologie; Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338 Quick scan ecologie; Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338 Quick scan ecologie: Amsterdam Willem de Zwijgerlaan 334-338 Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden 12.138

Nadere informatie

Invoerportaal Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Invoerportaal Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Invoerportaal Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Handleiding Thijs Schippers Versie 1.0 (juni 2016) Colofon Datum: Juni 2016 Titel: Handleiding invoermodule Subtitel: Meetnet Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer

Nadere informatie

De Geldboom! Iets voor jou?

De Geldboom! Iets voor jou? De Geldboom! Iets voor jou? http://www.mijntuingeheim.nl De geldboom is onderweg. Beste tuinliefhebber, Zou jij dat ook niet willen zo n boom waar je af en toe wat uit kunt plukken? Ik ben er al een tijd

Nadere informatie

Epifyt in Amsterdamse Iep

Epifyt in Amsterdamse Iep Epifyt in Amsterdamse Iep Inventarisatierapport Eikvarens in Iepen in de Amsterdamse Binnenstad Werk en Adviesgroep Muurplanten Noord-Holland 2010 Epifyt in Amsterdamse Iep Inventarisatierapport Eikvarens

Nadere informatie

Veldinventarisatie ringslang en levendbarende hagedis A37, omgeving Zwartemeer

Veldinventarisatie ringslang en levendbarende hagedis A37, omgeving Zwartemeer Veldinventarisatie ringslang en levendbarende hagedis A37, omgeving Zwartemeer Veldinventarisatie in opdracht van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud Opgesteld door Stichting RAVON R.P.J.H. Struijk

Nadere informatie

Eindrapportage verspreidingsonderzoek vaatplanten 2010 onderdeel invasieven

Eindrapportage verspreidingsonderzoek vaatplanten 2010 onderdeel invasieven Eindrapportage verspreidingsonderzoek vaatplanten 2010 onderdeel invasieven Baudewijn Odé, Wout van der Slikke & Ruud Beringen maart 2011 In opdracht van de Gegevensautoriteit Natuur en Team Invasieve

Nadere informatie

Flora-beschermingsplan Amsterdam

Flora-beschermingsplan Amsterdam Flora-beschermingsplan Amsterdam Beschermde en kwetsbare, bijzondere plantensoorten in Amsterdam uit dit rapport mag informatie worden overgenomen, mits met duidelijke bronvermelding. Opdrachtgever Gemeente

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmakers in en rond Dedemsvaart 2013 tot en met 2016.

Krabbenscheer en Groene glazenmakers in en rond Dedemsvaart 2013 tot en met 2016. Krabbenscheer en Groene glazenmakers in en rond Dedemsvaart 2013 tot en met 2016. In 2013 is een begin gemaakt met het inventariseren van het gebied in en rond Dedemsvaart op het voorkomen van Krabbenscheer

Nadere informatie

Ecologisch werkprotocol voor het verplaatsen van een Tongvaren (Asplenium scolopendrium) in een kassencomplex te Strijen (Zuid-Holland)

Ecologisch werkprotocol voor het verplaatsen van een Tongvaren (Asplenium scolopendrium) in een kassencomplex te Strijen (Zuid-Holland) Ecologisch werkprotocol voor het verplaatsen van een Tongvaren (Asplenium scolopendrium) in een kassencomplex te Strijen (Zuid-Holland) Natuur-Wetenschappelijk Centrum, Noorderelsweg 4a, 3329 KH Dordrecht

Nadere informatie

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015 Instructie Inleiding Gemeenten en cursusinstellingen kunnen online kandidaten aanmelden voor het centraal inburgeringsexamen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het Online Aanmeld Systeem Examens (). is

Nadere informatie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie

Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Nieuwsbrief Floron District 23 Noord-Brabant Baronie Oktober 2011 Een bijzonder seizoen Beste florist, Een bijzonder seizoen loopt ten einde, in ieder geval voor wat betreft de weersomstandigheden. Je

Nadere informatie

Groene glazenmaker in de provincie Groningen

Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Tekst: Albert Vliegenthart Met medewerking van: Herman de Heer, Henk

Nadere informatie

In dit voorbeeld is het pasnummer van de reiziger ****100001. Uw eigen pasnummer is tevens uw wachtwoord.

In dit voorbeeld is het pasnummer van de reiziger ****100001. Uw eigen pasnummer is tevens uw wachtwoord. Geachte reiziger, Wij heten u van harte welkom op het reserveringportaal van de BIOS-groep en ZCN Totaalvervoer voor het vervoer in de regio Zuid-Kennemerland/IJmond (OV-taxi) en Noord-Kennemerland (Regiotaxi).

Nadere informatie

Natuur in de IJsseldelta

Natuur in de IJsseldelta Natuur in de IJsseldelta Muurbloem behouden voor de IJsseldelta door Niels Jeurink Over muurplanten en de Muurbloem Muurplanten vormen een groep van planten die in Nederland vooral op muren zijn te vinden

Nadere informatie