Wat we samen hebben bereikt met onze lobby-activiteiten Periode: januari - juli 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat we samen hebben bereikt met onze lobby-activiteiten Periode: januari - juli 2018"

Transcriptie

1 Wat we samen hebben bereikt met onze lobby-activiteiten Periode: januari - juli 2018

2 We hebben de aandacht permanent vastgehouden voor volwaardig en voldoende casemanagement dementie. Jullie in de netwerken en in gemeenten, en wij vanuit het landelijk bureau richting ministerie (van VWS) en politiek. Samen met twee regionale belangenbehartigers hebben we bovendien in april met VWS om tafel gezeten om onze zorgen te uiten en door te spreken over oplossingen. Deze gezamenlijkheid heeft enorm geholpen om ons standpunt duidelijk naar voren te brengen. Wij willen immers dat het achter de voordeur goed geregeld is voor mensen met dementie en hun naasten. Dat men een onafhankelijke, deskundige en vaste casemanager dementie heeft. Zo zijn bijvoorbeeld in Gooi en Oost -Veluwe de wachtlijsten flink weggewerkt. Dit kon niet zonder de aanhoudendheid van onze belangenbehartigers en afdelingen in de regio. In reactie op vragen in de Tweede Kamer heeft de minister begin juli 2018 aan de Tweede Kamer toegezegd dat (1) de NZa activistisch zal blijven monitoren, (2) het gebruik van casemangement dementie in kaart zal worden gebracht, (3) er vervolgacties, waaronder wachttijdregistraties, opgesteld worden met betrokken partijen. Alzheimer Nederland is blij met de inzet van de minister.

3 Wat hebben we veel bereikt in de regio s met dementievriendelijke initiatieven. Er zijn ontzettend veel berichten op social media gepost die laten zien waar je dementievriendelijke bedrijven, gemeenten, verenigingen en organisaties kunt vinden. Wat voorbeelden: De regionale afdeling Drenthe reikte certificaat uit aan Gemeente Midden-Drenthe. De inspanningen van de regionale afdeling Oss-Uden-Meijerijstad. De regionale afdeling Zeist e.o volgde zelf de training GOED omgaan met dementie. Maar ook: een succesvolle motie in gemeente Drechterland om middels een enquête te weten hoeveel mensen op dit moment van dementie afweten, dementievriendelijke kappers, dementievriendelijke mondzorgorganisaties, dementievriendelijke welzijnsorganisaties Dat belooft wat voor Wereld Alzheimer Dag want ook dan staan er regionaal veel activiteiten in de planning.

4 We hebben een lange aanloop gemaakt naar de verkiezingen. Al in 2017 kregen de regionale afdelingen brieven voor de programmacommissies van de lokale politieke partijen. Met wisselend succes hebben regionale afdelingen bij politieke partijen het bewustzijn over het beleid bij dementie gevoed. Diverse afdelingen hebben in hun nieuwsbrieven, op de regionale pagina, facebook en twitter aandacht besteed aan dementievriendelijk stemmen, dementievriendelijke stembureaus en onze adviezen voor de politieke partijen. Een voorbeeld van een mooi resultaat is dat in inmiddels 6 gemeenten in Limburg (waarvan het coalitieakkoord al rond is, want dit is nog niet overal) dementie in het coalitieakkoord is gekomen. En we verwachten nog meer gemeenten in Limburg die hetzelfde zullen doen. Afdeling Midden-Kennemerland verzorgde een prachtige column in een lokale krant. Uit ons onderzoek onder het Alzheimerpanel begin 2018 bleek dat mantelzorgers vinden dat we hulp in het stemhokje mogelijk moeten maken. Deze signalen hebben we besproken op het ministerie van Binnenlandse Zaken. En onze signalen zijn goed ontvangen: het ministerie wil het stemproces toegankelijker maken voor mensen met een beperking (en dementie). Alzheimer Nederland is bovendien uitgenodigd voor een rondetafelgesprek in het najaar van 2018 met andere belangenorganisaties. Ook de Tweede Kamer steunt de oproep van Alzheimer Nederland. Tijdens het algemeen overleg Kiesrechtzaken op 4 juli jl. heeft GroenLinks, op verzoek van Alzheimer Nederland, expliciet aandacht gevraagd voor mensen met dementie. De minister heeft hierop nogmaals toegezegd Alzheimer Nederland te zullen betrekken.

5 Alzheimer Nederland bood in 2018 voor het eerst een informatiepakket aan gemeenten om stembureaus dementievriendelijker te maken. Het informatiepakket bestaat uit een online informatiepakket voor de leden van de stembureaus: het kaartje met omgangstips en herkennen dementie, een training voor stembureauvrijwilligers, een instructievideo en een stappenplan voor mensen met dementie. Nav een enquête onder 175 gemeentesecretarissen bleek dat het kaartje het meest gewaardeerd werd. Doel is om de materialen onder te brengen in de bestaande instructie. We hebben dit informatiepakket breed onder de aandacht gebracht bij Kamerleden, de Kiesraad, het College voor de Rechten van de Mens, ActiZ en de VNG. Met goed resultaat. Al deze partijen en CDA en 50PLUS hebben het pakket onder de aandacht gebracht bij hun achterban. Door de enquête onder gemeenten hebben we het pakket ook bij hen nogmaals onder de aandacht gebracht. Het ministerie heeft een verwijzing naar het pakket opgenomen in haar nieuwsbrief in aanloop naar de verkiezingen. Lees hier waarom inbreng in gemeentelijke politiek zo belangrijk is, door Jan Lans van afdeling Amstelland en Meerlanden

6 In 2018 hebben we de bekende focusbrieven geactualiseerd en in een nieuw jasje gestoken voor gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren. Deze zijn door regionale afdelingen verspreid aan hun relaties. De Focusbrief Gemeenten is samen met een paar belangenbehartigers op 13 maart 2018 als petitie aangeboden aan de Tweede Kamer, in aanloop naar het algemeen overleg Wmo, Mantelzorg en Hulpmiddelenbeleid op 15 maart Vakblad Zorgvisie heeft de tien punten uit de focusbrief overgenomen op haar website. Op 15 maart 2018 heeft Alzheimer Nederland samen met een belangenbehartiger van afdeling Utrecht de focusbrief als petitie aangeboden aan burgemeester Van Zanen van Utrecht en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG heeft de focusbrief onder de aandacht gebracht bij haar achterban. De regionale afdeling Drechtsteden heeft een instrument ontwikkeld voor dementievriendelijk beleid in haar gemeenten. Hiermee zijn zij succesvol aan de slag in hun regio. Het instrument is inmiddels ook gedeeld met leden van het Deltaplan dementie. We gaan na de zomervakantie samen met de afdeling een plan maken om dit instrument door te ontwikkelen voor alle afdelingen waarbij we de focusbrief gemeenten als uitgangspunt nemen.

7 Begin mei 2018 kwam ons boekje Langer meedoen uit met tien inspirerende voorbeelden van mensen met dementie die de juiste ondersteuning en zorg hebben gevonden. Met het boekje wil Alzheimer Nederland wethouders inspireren en #langermeedoen op de agenda zetten. Veel afdelingen zoals in Heerenveen, Drenthe en Utrecht hebben het boekje aan hun nieuwe wethouders overhandigd. Het biedt een mooi moment om kennis te maken met de wethouder en te laten zien dat de wethouder de wensen van mensen met dementie in zijn gemeente belangrijk vindt. Wij adviseren nog steeds om foto s met de naam van de wethouder en gemeente te delen via social media (#langermeedoen) en met collega-afdelingen via het mailadres belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl. Samen met de focusbrief 2018 voor gemeenten is het boekje een stevig en informatief starterspakket voor nieuwe wethouders. Op 18 juni 2018 presenteerde minister de Jonge van VWS het programma Langer Thuis. Julie Meerveld plaatste op 26 juni 2018 de blog Langer thuis en vooral langer meedoen op Skipr als reactie op het programma. Langer meedoen staat voorop, hierdoor is langer thuis mogelijk. Een boodschap die wij ook hebben afgegeven aan Kamerleden voor het Schriftelijk Overleg Langer Thuis. De PVV nam onze inbreng over.

8 In aanloop naar het algemeen overleg Verpleeghuiszorg, Ouderenzorg van 15 februari 2018 heeft Alzheimer Nederland brieven gestuurd naar Kamerleden met het verzoek tot oplossingen te komen voor de zorgval. Vanuit diverse afdelingen en van casemanagers dementie kregen wij namelijk signalen dat de zorguren thuis binnen de Wlz te krap zijn. Tijdens het debat geeft minister De Jonge aan de oplossing van Alzheimer Nederland te overwegen, door de Wlzindicatie pas na de verhuizing in te laten gaan. Er is Kamerbrede aandacht om snel tot oplossingen te komen. Op 17 mei 2018 informeert De Jonge de Tweede Kamer over oplossingen voor de korte termijn. Het aantal zorguren wordt verhoogd, zodat mensen thuis gebruik kunnen blijven maken van vertrouwde professionals. De oplossing van Alzheimer Nederland wordt onderzocht als mogelijke oplossing voor de lange termijn. Alzheimer Nederland is blij met dit succes. Op 29 juni 2018 heeft Alzheimer Nederland haar zorgen middels een internetconsultatie kenbaar gemaakt over de effecten van het Wmo-abonnementstarief op de zorgval. Doordat de maatregel leidt tot een lagere eigen bijdrage thuis, kunnen mensen met dementie na de verhuizing naar een verpleeghuis geconfronteerd worden met flink hogere kosten. Alzheimer Nederland houdt de ontwikkeling van dit wetsvoorstel scherp in de gaten.

9 Op 8 maart 2018 ondertekenden 35 partijen, waaronder Alzheimer Nederland, het pact voor de ouderenzorg. De partijen van het pact ondernemen acties tegen eenzaamheid, voor betere verpleeghuiszorg en willen langer thuis wonen écht mogelijk te maken. Op 10 april 2018 lanceerde minister de Jonge van VWS het tweede actieprogramma Thuis in het Verpleeghuis. Alzheimer Nederland heeft in een nieuwsbericht het programma een mooie eerste stap genoemd, maar kritiek geuit over de overgang van thuis naar het verpleeghuis. De basis is de Focusbrief dementie 2019 voor het inkoopbeleid voor zorgkantoren van begin Op 27 juni 2018 vond er een plenair debat plaats over de verpleeghuiszorg. Als input voor dit debat heeft Alzheimer Nederland gepleit bij Tweede Kamerleden voor een innovatieagenda dementiezorg in de verpleeghuiszorg. We willen een agenda met concrete plannen en goede voorbeelden om verpleeghuizen te helpen hun dementiezorg te verbeteren én te vernieuwen. Ons pleidooi is overgenomen door de VVD en het CDA. Beide partijen pleiten voor meer samenwerking tussen verpleeghuizen en het stimuleren van ziekte specifieke kennis, zoals dementie. Op verzoek van de VVD zal de minister de Tweede Kamer een brief sturen over hoe goede voorbeelden van verpleeghuiszorg beter en sneller gedeeld kunnen worden.

10 Alzheimer Nederland heeft in de loop van het jaar nadrukkelijk aandacht gevraagd voor maaltijdondersteuning voor mensen thuis. Alzheimer Nederland krijgt steeds meer signalen van bezorgde mantelzorgers die merken dat hun naaste met dementie te weinig eet en drinkt en geen hulp daarbij krijgt. Ondersteuning is onvoldoende door tijdgebrek bij thuiszorgmedewerkers die van hun leidinggevenden deze hulp niet mogen bieden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Echter veel gemeenten indiceren hier niet op omdat zij menen dat het onder de Zorgverzekeringswet valt. Tegelijkertijd wordt een indicatie voor ondersteuning vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) pas in een te laat stadium gegeven. In samenwerking met het tv-programma De Monitor is hier aandacht voor gevraagd. Dit heeft direct geleid tot Kamervragen van Vera Bergkamp (D66). Alzheimer Nederland volgt de stappen van de politiek in het najaar.

11 9. Dementiemonitor Mantelzorg Niet onbelangrijk, ons tweejaarlijks onderzoek onder mantelzorgers. We kunnen terugkijken op een succesvolle respons van maar liefst 4500 ingevulde vragenlijsten waardoor in 55 regio s regiorapportages mogelijk zijn. De hoogste respons ooit. We zijn ontzettend trots op jullie, dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt, met alle leuke initiatieven die hiervoor zijn uitgevoerd. Onze collega Susanne van den Buuse was verrast door zo veel enthousiasme en doorzettingsvermogen van afdelingen. We zien uit naar de uitkomsten in november. 10. Best bekeken Sociale media nemen een steeds belangrijker plaats in. Het vergroot de bekendheid en daarmee ons bereik. De best bekeken tweet van juli is het filmpje van Dick Rijksen met Alzheimer. Hij is een jaar lang gekoppeld aan Kees van der Staaij (SGP) en heeft met hem diverse activiteiten ondernomen. Je vindt het filmpje hier. Wij zien een toename in gebruik twitter, facebook en regionale website pagina s van regionale afdelingen. Samen groeien we verder.

Focus op dementie in de gemeente. Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging

Focus op dementie in de gemeente. Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging Focus op dementie in de gemeente Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging Van Zanen blij met Focusbrief gemeenten Dementie en Wmo 2015 Centrale begrippen in de Wmo zoals meedoen in de maatschappij, zelfredzaamheid

Nadere informatie

Dementiemonitor Veranderingen in de Zorg 2015 Plan van Aanpak

Dementiemonitor Veranderingen in de Zorg 2015 Plan van Aanpak Dementiemonitor Veranderingen in de Zorg 2015 Plan van Aanpak Februari 2015 Wendy Werkman w.werkman@alzheimer-nederland.nl 06-57590260 Alzheimer Nederland 1. Inleiding Per 2015 vinden er nogal wat veranderingen

Nadere informatie

Waardig verhuizen van thuis naar verpleeghuis. Julie Meerveld Hoofd belangenbehartiging en Regionale Hulp

Waardig verhuizen van thuis naar verpleeghuis. Julie Meerveld Hoofd belangenbehartiging en Regionale Hulp Waardig verhuizen van thuis naar verpleeghuis Julie Meerveld Hoofd belangenbehartiging en Regionale Hulp Waardig verhuizen Dementie: Is fataal, je overlijdt eraan als uiteindelijk ook de basale lichaamsfuncties

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Daniëlle Jansen (NIVEL) Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Anneke L. Francke (NIVEL) Samenvatting en aanbevelingen Het

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Oost-Veluwe - Brummen, Epe, Hattem, Heerde Dementiemonitor

Nadere informatie

Focusbrief Zorginkoop 2018 Voor zorgverzekeraar en zorgkantoor

Focusbrief Zorginkoop 2018 Voor zorgverzekeraar en zorgkantoor Focusbrief Zorginkoop 2018 Voor zorgverzekeraar en zorgkantoor Geachte mevrouw, mijnheer, Voor Alzheimer Nederland zijn de zorgverzekeraars en zorgkantoren belangrijke partners bij het realiseren van goede

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 689 Herziening Zorgstelsel 25 424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 871 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Bergen op Zoom, Roosendaal e.o. Dementiemonitor Mantelzorg

Nadere informatie

Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente

Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente Robbert Huijsman hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg programmaleider Dementiezorg voor elkaar projectleider Actieprogramma Casemanagement

Nadere informatie

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Disclaimer De afspraken zoals in deze publieksversie staan opgenomen zijn van toepassing op de inkoopvoorwaarden Wijkverpleging

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Drenthe Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Oost-Veluwe - Apeldoorn Dementiemonitor Mantelzorg 2018

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

Het Pact Ouderenzorg. i e t

Het Pact Ouderenzorg. i   e t Het Pact Ouderenzorg i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Wat doen wij in Zeist aan belangenbehartiging. Een van de onderwerpen 3 Hoe ingezet? Voorafgaand aan de verkiezingen het ouderen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 538 Zorg en maatschappelijke ondersteuning Nr. 261 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Midden-Brabant Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Groningen (provincie) Dementiemonitor Mantelzorg 2018

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport Mantelzorgers over ondersteuning, zorg, belasting en de impact van mantelzorg op hun leven Regio Haaglanden Dementiemonitor Mantelzorg 2018 Regionaal rapport

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijnen Sport. zorgen dat iedere persoon met dementie iemand heeft de volle breedte waarmaken. Daarom dient aan het

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijnen Sport. zorgen dat iedere persoon met dementie iemand heeft de volle breedte waarmaken. Daarom dient aan het ervoor in wanneer ook Ministerie van Volksgezondheid, Welzijnen Sport > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 104 Langdurige zorg N BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Aanleiding De pilot Zorgpact is een samenwerking tussen welzijn, zorgorganisaties, woningcorporaties, huisartsen en de gemeente. Binnen dit

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke samenleving Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Programma 1. Dementie: waarom is dit voor mij van belang? 2. Beeldvorming over dementie 3. Hoe kan

Nadere informatie

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente.

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Geachte heer, mevrouw, Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Wilt u zo vriendelijk zijn om ons een ontvangst-

Nadere informatie

Netwerkindicatoren Dementie 2016

Netwerkindicatoren Dementie 2016 Netwerkindicatoren Dementie 2016 Individuele rapportage: Netwerk Dementie regio Haaglanden versie 2, februari 2017 Samen sterk: Goed voorbeeld doet goed volgen! 1 Netwerkindicatoren Dementie 2016 Vilans

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan Dementievriendelijke gemeenten Stappenplan Uw gemeente dementievriendelijk. Waarom? Aantal mensen met dementie in uw gemeente groeit. Meer mantelzorgers, inwoners en organisaties krijgen te maken met dementie.

Nadere informatie

Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014

Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Agenda van de vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Agenda van de openbare vergadering in De Rode Leeuw van 5 juni 2014 Datum: donderdag 5 juni 2014 Aanvang: 19:00 Presentatie Vereniging Alzheimer

Nadere informatie

Actieplan Casemanagement Dementie

Actieplan Casemanagement Dementie Actieplan Casemanagement Dementie Prof.dr. Robbert Huijsman MBA, Hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg Projectleider nationaal Actieplan casemanagement dementie Actieplan Casemanagement Dementie

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 oktober 2018

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 oktober 2018 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke samenleving Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Voorbeelden 4. Tips 5. Acties 6. Hoe gaan we verder?

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Convenant Dementievriendelijk Drenthe

Convenant Dementievriendelijk Drenthe Convenant Dementievriendelijk Drenthe Aanleiding In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Nieuwsbrief Utrecht West

Nieuwsbrief Utrecht West Nieuwsbrief Utrecht West beleid inkoop wijkteams backoffices innovatie Heb je een aankondiging, nieuwtje, verslag van een bijeenkomst of iets anders voor de volgende nieuwsbrief? Stuur je bijdrage uiterlijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 142 Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet 33 829 Elektronisch stemmen

Nadere informatie

Inventarisatie dagactiviteiten begin 2015

Inventarisatie dagactiviteiten begin 2015 Inventarisatie dagactiviteiten begin 2015 Aanbieders, gemeenten en mantelzorgers over veranderingen dagactiviteiten dementie Maart 2015 Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Julie Meerveld (Alzheimer Nederland)

Nadere informatie

Kwartaalontmoeting IVVU-Achmea 12 maart 2013. Max Bijwaard

Kwartaalontmoeting IVVU-Achmea 12 maart 2013. Max Bijwaard Kwartaalontmoeting IVVU-Achmea 12 maart 2013 Toekomst ouderenzorg Max Bijwaard Manager VV&T Oost Te bespreken onderwerpen Nieuwe structuur inkoopafdelingen zorgkantoor Visie Achmea op de langdurige zorg

Nadere informatie

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017

Vraag en antwoord. VN-verdrag lokaal. Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden. april 2017 Vraag en antwoord VN-verdrag lokaal Voor lokale belangenbehartigers en leden van adviesraden april 2017 Het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap geldt sinds 14 juli 2016 in Nederland.

Nadere informatie

13 Dementie. Aan de orde is het VAO Dementie (AO d.d. 07/06). De voorzitter: Ik heet de staatssecretaris van VWS welkom.

13 Dementie. Aan de orde is het VAO Dementie (AO d.d. 07/06). De voorzitter: Ik heet de staatssecretaris van VWS welkom. 13 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 07/06). Ik heet de staatssecretaris van VWS welkom. Voorzitter. Het is hier ongeveer 20 C koeler dan op mijn werkkamer! Ik zal meteen beginnen met het voorlezen van de

Nadere informatie

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO

Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO 6-9-2016 Gepensioneerden over de coalitie. Een peiling van ANBO Deze peiling over de huidige opinie van gepensioneerden over de coalitie is uitgevoerd door seniorenorganisatie ANBO. Het betreft een online

Nadere informatie

Programma 18 november 2014

Programma 18 november 2014 Programma 18 november 2014 19.30 uur Welkom voorzitter 19.35 uur Veranderingen in de zorg Henk Procé, gemeente 19.50 uur PGB 2015 in Zwolle 20.00 uur Veranderingen PGB Bianca van Venetiën SVB 20.30 uur

Nadere informatie

Sterke verbindingen bieden meer

Sterke verbindingen bieden meer Sterke verbindingen bieden meer Netwerk directeuren sociaal domein & Alzheimer Nederland 23 maart 2018 Herman Post Programmamanager Dialoog en Landelijke Hulp Alzheimer Nederland *Alzheimernederland.nl

Nadere informatie

Het advies van de ASD.

Het advies van de ASD. Het advies van de ASD. Kenmerk: ASD18.B.010 Dementie Meneer H. heeft de diagnose beginnende dementie. Zijn vrouw wil graag dat haar man zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat gaat haar alleen lukken

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE Den Haag. Datum 30 juni 2017 Verbeteringen in het verkiezingsproces

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE Den Haag. Datum 30 juni 2017 Verbeteringen in het verkiezingsproces De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20011 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 30 juni 2017 Betreft Verbeteringen

Nadere informatie

Rapportage enquête De ggz laat zich horen

Rapportage enquête De ggz laat zich horen Rapportage enquête De ggz laat zich horen Thijs Emons en Fred Leffers, oktober 2011 Inleiding Op 10 september 2008 werd de website De ggz laat zich horen gelanceerd. Met deze site en de bijbehorende mailinglijst

Nadere informatie

Notitie. Dementie in Nederland. Waarom zorgverzekeraars de handen ineenslaan. Delegatie BO Casemanagement dementie Mevrouw J.G.W.

Notitie. Dementie in Nederland. Waarom zorgverzekeraars de handen ineenslaan. Delegatie BO Casemanagement dementie Mevrouw J.G.W. Notitie Aan Van Delegatie BO Casemanagement dementie Mevrouw J.G.W. Lensink MSc Auteur Mevrouw drs. A.J.H. Bransen Doorkiesnummer (030) 698 85 67 Ons kenmerk N-17-14610lvos1 Datum 12 mei 2017 Onderwerp

Nadere informatie

AVI-nieuwsbrief 30. Inhoud. Opinie. Opinie. AVI-producten. Activiteiten. Informatief. Signalering. Nieuws. Zit er ook zelfhulp in uw Wmo?

AVI-nieuwsbrief 30. Inhoud. Opinie. Opinie. AVI-producten. Activiteiten. Informatief. Signalering. Nieuws. Zit er ook zelfhulp in uw Wmo? AVI-nieuwsbrief 30 27 mei 2014 Inhoud Opinie Zit er ook zelfhulp in uw Wmo? Reacties op blog We kunnen het zelf toch veel beter? Zelfredzaamheid kan niet worden opgelegd AVI-producten Nieuw! Handreiking

Nadere informatie

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het

Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het Zilveren Kruis heeft in april 2016 op 4 verschillende locaties bijeenkomsten georganiseerd voor V&V-cliëntenraden. Wij informeerden hen over het proces en tijdlijnen rond zorginkoop 2017 en hebben aanvullingen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 689 Herziening Zorgstelsel Nr. 816 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Vooraf. Voorjaar Ik kan meepraten over onze toekomst. Maart Beste CDA Leden,

Vooraf. Voorjaar Ik kan meepraten over onze toekomst.   Maart Beste CDA Leden, Maart 2017 Vooraf Voorjaar 2017 Beste CDA Leden, De Tweede Kamerverkiezingen zijn aanstaande. Verkiezingen roepen bij mij altijd iets op van "ik kan meepraten over onze toekomst". Iedereen heeft zo zijn

Nadere informatie

vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Den Haag, 11 april 2013 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 3 EU i.v.m. agendapunt 6 RU i.v.m. agendapunt 17 V&J i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Activiteitenplan. Dementie Twente

Activiteitenplan. Dementie Twente 2019 Activiteitenplan Dementie Twente Inleiding In dit activiteitenplan lichten we onze plannen toe voor 2019 voor de Twentse dementieketen. Het meerjarenplan van dementie Twente vormt het uitgangspunt

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

In het web van vragen en antwoorden

In het web van vragen en antwoorden In het web van vragen en antwoorden Rob Groot Zwaaftink Dinant Bekkenkamp 29 oktober 2013 Inhoud PGGM & Alzheimer Nederland Achtergrond Alzheimer Experience Mantelzorg; cijfers en wat helpt? Wat biedt

Nadere informatie

- de motie-bergkamp c.s. over de kwaliteit van zorg thuis. (34775-XVI, nr. 66); (34775-XVI, nr. 94);

- de motie-bergkamp c.s. over de kwaliteit van zorg thuis. (34775-XVI, nr. 66); (34775-XVI, nr. 94); 14 Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2018 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Tevens stel ik voor, te stemmen over de moties zoals ingediend bij het notaoverleg over de Hoofdlijnennotitie Comptabiliteitswet 2001.

Tevens stel ik voor, te stemmen over de moties zoals ingediend bij het notaoverleg over de Hoofdlijnennotitie Comptabiliteitswet 2001. Mededelingen Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen

Nadere informatie

Stemmen met dementie. Een verkenning van de ervaringen van mensen met dementie en hun mantelzorgers met stemmen bij verkiezingen

Stemmen met dementie. Een verkenning van de ervaringen van mensen met dementie en hun mantelzorgers met stemmen bij verkiezingen Stemmen met dementie Een verkenning van de ervaringen van mensen met dementie en hun mantelzorgers met stemmen bij verkiezingen Februari 2018 Susanne van den Buuse Alzheimer Nederland Samenvatting en conclusie

Nadere informatie

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Wat gaat er veranderen? 4 Over de Wlz 4 Van ondersteuningsvraag tot passende zorg 6 Overgangsrecht 9 2. Standpunten van Ieder(in)

Nadere informatie

Effe checken. Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Mieke van Opstal

Effe checken. Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Mieke van Opstal Effe checken Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Marijke Hempenius en Mieke van Opstal Voorstelronde Wie zijn wij en wat doet Ieder(in) Ieder(in) Netwerk voor mensen met een beperking of chronische

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 2002-2017. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 januari 2017 Beantwoording Kamervragen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 januari 2017 Beantwoording Kamervragen > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Democratie en Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA

Nadere informatie

AVI-nieuwsbrief 15. Nieuws. Inhoud. 18 april 2013. Nieuws

AVI-nieuwsbrief 15. Nieuws. Inhoud. 18 april 2013. Nieuws AVI-nieuwsbrief 15 18 april 2013 Inhoud Nieuws Nieuws over decentralisaties a. Uitstelbrief Van Rijn b. Gehandicapten met zzp 3 en 4 mogen in instelling blijven c. Antwoorden op Kamervragen over overheveling

Nadere informatie

Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking. Regiobijeenkomsten najaar 2017

Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking. Regiobijeenkomsten najaar 2017 Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking Regiobijeenkomsten najaar 2017 Programma 13.00u Opening door bestuur BCMB met onderwerpen als - Waar staan we nu? - Registratie:

Nadere informatie

vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Den Haag, 4 oktober 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 3 EZ i.v.m. agendapunt 9, 18 FIN i.v.m. agendapunt 9 I&M i.v.m.

Nadere informatie

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Samenwerking in de eerste lijn voor patiënten met dementie 23 mei 2013 Drs. J. Meerveld Manager Belangenbehartiging en zorgvernieuwing, Alzheimer Nederland

Nadere informatie

Bird s eye view: over de invloed van patiënten, cliënten, verzekerden in het zorgstelsel. 30 september 2015. Ernst van Koesveld

Bird s eye view: over de invloed van patiënten, cliënten, verzekerden in het zorgstelsel. 30 september 2015. Ernst van Koesveld Bird s eye view: over de invloed van patiënten, cliënten, verzekerden in het zorgstelsel 30 september 2015 Ernst van Koesveld OUTLINE PRESENTATIE - BIRD S EYE VIEW Zorgverzekeringswet - Kwaliteit Loont

Nadere informatie

34279 Wijziging van de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet

34279 Wijziging van de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport datum 6 april 2016 Betreffende wetsvoorstel: 34279

Nadere informatie

Levenseinde en euthanasie

Levenseinde en euthanasie Levenseinde en euthanasie Een verkenning naar de informatievoorziening over deze onderwerpen en de mening van mantelzorgers over euthanasie bij dementie Oktober 2017 Susanne van den Buuse (Alzheimer Nederland)

Nadere informatie

De beleidswereld van VWS

De beleidswereld van VWS De beleidswereld van VWS Dag van de zorgondernemer Kenniz Theo van Uum Directeur Langdurige Zorg Ministerie van VWS Agenda 1. Hoe komt beleid tot stand? 2. Ontwikkelingen kleinschalige zorg Hoe komt beleid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Curatieve Zorg Directie Curatieve Zorg Bezoekadres Parnassusplein 5

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens van Wethouders

Persoonlijke gegevens van Wethouders Persoonlijke gegevens van Wethouders Dit document bevat de volgende gegevens van wethouders: Aantal wethouders naar gemeentegrootte 1998-2014 Aandeel wethouders naar politieke partij 1998-2014 Aandeel

Nadere informatie

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers

Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Langdurige zorg: evaluatie van het eerste jaar onafhankelijke ondersteuning van cliënten met een WLZ-indicatie of hun vertegenwoordigers Sinds 1 januari 2015 hebben cliënten met een WLZ-indicatie het recht

Nadere informatie

Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS

Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen. Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen Manon Jansen programmamanager Waardigheid en Trots Ministerie van VWS 1 2 Trends We leven langer We willen zelf ons leven inrichten, stellen meer

Nadere informatie

etouradres Postbus EA Den Haag Directie Democratie en Burgerschap oorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

etouradres Postbus EA Den Haag Directie Democratie en Burgerschap oorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bij deze brief treft u, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie, de antwoorden aan op de vragen die de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken op 22 december jl. heeft gesteld over het manipuleren

Nadere informatie

Adviescommissie Ouderenbeleid 23 januari 2018

Adviescommissie Ouderenbeleid 23 januari 2018 Adviescommissie Ouderenbeleid 23 januari 2018 Inhoud presentatie 1. Opzet rekenkameronderzoek 2. Terreinen rondom Langer zelfstandig thuis wonen 3. Conclusie 4. Aanbevelingen 5. Bestuurlijke reactie/ nawoord

Nadere informatie

Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel

Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel Reactienota naar aanleiding van het Inwonerpanel In juni dit jaar zijn aan het Inwonerpanel vragen gesteld over de gemeentelijke informatievoorziening in het algemeen, de wekelijkse informatiepagina in

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over:

Raadsinformatiebrief. In deze voortgangsrapportage informeren wij u over: Raadsinformatiebrief Onderwerp Voortgangsrapportage Ontwikkeling wachttijden Wmo-aanvragen mei 2019 Nummer 2019/402254 Datum college 28 mei 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld 2.1

Nadere informatie

Dementie op jonge leeftijd

Dementie op jonge leeftijd Dementie op jonge leeftijd Gea Broekema-Procházka Alzheimer Nederland 17 april 2015 Jonge mensen met dementie; een groep in beweging! Inhoud: 1. Wie we zijn 2. Feiten, cijfers en urgentie 3. Behoeften

Nadere informatie

Kansen pakken als partner van de gemeente

Kansen pakken als partner van de gemeente Kansen pakken als partner van de gemeente Utrecht 29 maart 2018 i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Vandaag antwoorden op vragen zoals: Wat brengt een relatie met de gemeente? Waar staan

Nadere informatie

Gemeente Zoetermeer laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Zoetermeer laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Zoetermeer laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Zoetermeer.

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Voordracht voor de raadsvergadering van 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop

Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Workshop Cliëntenraad en Zorginkoop Congres Cliëntenraden Waardigheid & Trots Bunnik, 9 oktober 2017 Ingrid Renes en Jolanda van der Heide Zorgkantoor Zilveren Kruis Workshop cliëntenraad en zorginkoop

Nadere informatie

Gemeente Alkmaar laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Alkmaar laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Alkmaar laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Alkmaar.

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang? 3. Wat is dementie? 4.

Nadere informatie

Inventarisatie dagactiviteiten eind 2015

Inventarisatie dagactiviteiten eind 2015 Inventarisatie dagactiviteiten eind 2015 Mantelzorgers, aanbieders en gemeenten over veranderingen dagactiviteiten dementie Maart 2016 Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Inhoudsopgave Samenvatting en

Nadere informatie

Hoogachtend, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn

Hoogachtend, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO

Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO Schriftelijke vragen aan het college van B&W ex artikel 48 RvO Datum indiening 1 : Naam indiener: 2 oktober 2016 Adrie van Erp Onderwerp: Aanpak Eenzaamheid Vraag: Geacht college, Cijfers op basis van

Nadere informatie

vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Den Haag, 29 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Volgcommissie(s): V&J i.v.m. agendapunt 33 Document: Besluitenlijst van de procedurevergadering van woensdag 29 juni

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 G VERSLAG VAN

Nadere informatie

vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Den Haag, 4 juli 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 11 BuZa i.v.m. agendapunt 11 KR i.v.m. agendapunt 41 V&J i.v.m.

Nadere informatie

1. Gelukkig nieuwjaar, voorstellen en twee vervolgdelen aankondigen. Dames en heren, goedemiddag! Een voorspoedig en gezond 2017 voor alle actieve

1. Gelukkig nieuwjaar, voorstellen en twee vervolgdelen aankondigen. Dames en heren, goedemiddag! Een voorspoedig en gezond 2017 voor alle actieve Videoboodschap voor Netwerk Dementie Drenthe Dd 12 januari 2017 Robbert Huijsman Projectleider Actieplan Casemanagement dementie 1. Gelukkig nieuwjaar, voorstellen en twee vervolgdelen aankondigen Dames

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie