Wat is nu de waarheid over jaarlijks enten? De Jaarlijkse Entingen bij Kat & Hond, Nodig of Onnodig?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is nu de waarheid over jaarlijks enten? De Jaarlijkse Entingen bij Kat & Hond, Nodig of Onnodig?"

Transcriptie

1 1 Wat is nu de waarheid over jaarlijks enten? De Jaarlijkse Entingen bij Kat & Hond, Nodig of Onnodig? Een paar maanden terug volgde ik een lezing van Drs. Vet. Tannetje Koning over dit onderwerp. Zie hierna mijn synthese over wat we in dit verband hebben bijgeleerd. De discussie over dit onderwerp wakkert steeds verder aan. In de media lees je zeer kritische geluiden over het jaarlijks enten en de daarmee gepaard gaande (soms ernstige) bijwerkingen. Er is op dit moment reeds één farmaceutisch fabrikant van cocktails, die aangeeft nog slechts eens in de 3 jaren te enten. Verwacht mag worden, dat meerdere fabrikanten zullen volgen Om dit onderwerp klaar en duidelijk te begrijpen, is het aanbevelenswaardig om een keer een lezing van Drs. Vet. T. Koning of Monique Bladder of andere persoon met kennis ter zake over dit onderwerp te volgen, ergens ten lande. Tijdens zo n lezing wordt het ook jou duidelijk wat virussen en/of bacteriën zijn, hoe het immuunsysteem werkt met antigenen, wat het verschil is tussen aspecifieke en specifieke afweer. Enten. Hoe werkt het precies? In wezen wordt geprobeerd een virale infectie na te bootsen door een levende of dode entstof in te spuiten, zonder dat het dier er ziek van wordt. Levende entstof bevat virus dat zich traag, in kleine hoeveelheden en verzwakt vermenigvuldigt. Ondertussen kan het lichaam van de gastheer antilichamen ertegen aanmaken, hopelijk zonder ziekt te worden. Er zit helaas wel een risico aan vast voor dieren met een verminderde weerstand. Die kunnen er dus wel ziek van worden, ja, zelfs aan overlijden. Verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld en onder andere op wanneer het dier al dan niet zichtbaar met de één of andere ziekte worstelt. Daarom is het van het grootste belang dat je ook jouw dier eerst grondig laat onderzoeken en kerngezond verklaard wordt door je dierenarts,

2 2 vooraleer te enten. De door enting ziek geworden dieren gaan het virus vervolgens uitscheiden en alzo verspreidt zich de ziekte. Een voordeel van vaccineren met dit soort vaccin is anderzijds wel, dat opgewekte immuniteit sneller werkt, langer actief blijft, betere bescherming biedt en de dosis van het vaccin lager kan zijn.. Dode entstof daarentegen is iets heel anders. Er zit namelijk in stukjes verhakt virus in de enting Die stukjes/deeltjes virus heten antigenen. Hiervan kan het geënte dier de ziekte niet ontwikkelen, omdat dit virus zich niet meer vermenigvuldigt, want het betreft dood virus. Aan dit soort vaccin worden stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat het lichaam van je huisdier reageert op het dode virus en vervolgens antilichamen gaat aanmaken. Deze stoffen heten adjuvantia. Nadeel is weliswaar dat deze enting kortere tijd bescherming biedt en zodoende herhaald dient te worden. De adjuvantia geven ook wel eens vervelende neveneffecten (reacties). Pro is dat de eigenlijke ziekte niet opgewekt kan worden en geen verspreiding van het virus kan plaatsvinden. Weet, dat deze verhakte virusdeeltjes in formaldehyde (bewaarmiddel) zijn bewerkt; een kankerverwekkende stof die mee bij je huisdier naar binnengaat. Bij sommige fabrikanten treft men tevens soms alumiumhydroxyde aan in de entstof Om het goedkoper te maken worden er meestal meerdere entstoffen in 1 preparaat gedaan. Alzo wordt er dan tegen meerdere ziektes in 1 keer geënt. Dit is de bewuste cocktail enting. Het is niet onbelangrijk hierbij te weten, dat enten een zeer onnatuurlijke manier is om met een virus in contact te komen (besmet te worden). De aspecifieke weerstand wordt overgeslagen. Het lichaam van het dier wordt in één keer belast met verschillende virussen waartegen het plotsklaps antilichamen moet aanmaken. Dit overbelast behoorlijk zijn/haar immuunsysteem voor enige tijd. Het komt daarbij voor dat andere virussen en bacteriën in deze periode hun gang gaan en ziek maken. Daarom is het van groot belang dat het te enten dier kerngezond is en vooral niet lijdt aan een verminderde weerstand (door opportunistische ziekte) op het moment van toediening van de enting(en). Eveneens kunnen tumoren zomaar

3 3 ineens de kop opsteken t.g.v. een enting. Daarbij niet te vergeten dat sommige allergieën, zoals bvb voor kip, ei en/of rundvlees, kunnen voortspruiten uit de entingen. Dit als gevolg van de restanten van celkweek, die in de entstof aanwezig blijven, wetende dat die celkweek heeft plaatsgevonden in kippenembryo s en/of niercellen van rund. Naast de hiervoor genoemde ontwikkelingen mogen we er vanuit gaan dat ook AIHA = auto-immuunziekte zoals bvb myositis, kan voortspruiten uit entingen. Een zekere Jean Dodds in de US heeft tijdens onderzoek bij honden ontdekt, dat er na enting meer antilichamen tegen eigen schildklierweefsel in het bloed v.d. geënte dieren aanwezig waren, waardoor het dier dus afstotingsverschijnselen van zijn eigen schildklier ontwikkelt. Weet ook, dat dierenartsen bekend zijn met het sporadisch optreden van bloederige diarree, of kennelhoest, of lymfosarcoom (lymfenklierkanker),, kort na de cocktailenting, waarschijnlijk veroorzaakt door een tijdelijk onderdrukt immuunsysteem. Naast deze, zijn er ook nog de acutere reacties mogelijk, de allergische reacties zoals o.a. het plots opzwellen van de kop, ontstaan van jeukende bulten, in katzwijm vallen, koorts, hoesten, soms zelfs vervelende tumoren die ineens komen opzetten. Bij de kat zijn deze tumoren hardnekkig en kwaadaardig. Bij jonge dieren kan het moeilijk zijn om een goeie bescherming te verkrijgen. Soms komt er geen reactie op de enting. Maternale immuniteit (die ze hebben meegekregen via de biest van het moederdier) kunnen ingeënte virussen namelijk neutraliseren en alzo wordt er nog geen eigen afweer tegen opgebouwd. Na alle nare verhalen hierboven, is er nog een vrolijke noot te melden. De geldigheidsduur van een succesvolle enting is lang. Zelfs veel lander dan je denkt. Alvast langer dan een jaar, waardoor jaarlijkse enting overbodig is. Onderzoek in de VS bij 1400 willekeurige honden heeft uitgewezen dat 95% beschermd is tegen parvo en 98% tegen hondenziekte. Een ander onderzoekt wijst uit dat 85% van alle honden, die meer dan 4 jaar niet geënt werden, nog bescherming heeft tegen hondenziekte. Gelijksoortig onderzoek als in de VS loopt er momenteel in Utrecht. Soms komt het voor dat een hond binnen de vier jaar na de laatste enting een keer een te lage weerstand toont op titer tegen parvo. Dit komt voor bvb bij de dobermann en de rottweiler. Dan betreft het geen gevoeligheid voor parvo, doch heeft dit te maken met het onvermogen van het dier om antilichamen aan te maken, zegt Tannetje Koning. Weet ook dat enten tegen bacteriën, zoals bvb de ziekte van Weil, niet lang werkt (slechts een paar maanden) en slecht aanslaat. Daardoor ontwikkelt een groot deel van de geënte dieren geen antilichamen n.a.v. de enting. Een tegen Weil geënt dier kan dus alsnog leptospirose krijgen. Wil je je dier alsnog tegen Weil enten, dan wel jaarlijks te herhalen, best bij aanvang van de lente.

4 4 Enten tegen HCC (hondenhepatitis) is 1 x voor levenslang voldoende. Adeno2 en kennelhoest zijn geen gevaarlijke, onbehandelbare ziektes. Je dier hiertegen enten, biedt geen garantie dat je dier de ziekte niet krijgen kan. Als je reist naar t buitenland is rabiësenting verplicht. Er is al een fabrikant die aangeeft dat zijn entstof slechts om de 3 jaar hoeft. Als je niet buiten Nederland reist, kan je je afvragen of je jouw dier wel wil enten tegen rabiës. Niet onbelangrijk te weten, is dat jonge honden gevoeliger zijn voor hondenziekte en parvo. Zij moeten dus wel goed beschermd worden. Tricky, want zoals eerder gezegd, slaan entingen niet altijd evengoed aan bij puppy s, vanwege de maternale antilichamen die lang actief blijven in het jonge dier. Deze maternale weerstand houdt op bescherming te bieden bij een leeftijd van ergens tussen de 6 en x- weken. Zolang deze maternale weerstand sterk of zwak actief is, zal het jonge lichaam geen antilichamen aanmaken op de ingebrachte entstoffen. Dat doet dit jonge lichaam wel wanneer alle maternale weerstand volledig is uitgewerkt. Er treedt dus een niet te omzeilen kwetsbare periode op. T.Koning raadt aan zo laat mogelijk, d.i. bvb 1 week vóór vertrek naar nieuw gastgezin, de puppy te enten. Enten bij 6 weken vindt zij te vroeg en dus nutteloos. Eerste keer enten met 7 of 8 of 9 weken vindt zij aanbevelenswaardiger (als de puppy vertrekt met respectievelijk 8 9 of 10 weken). Vervolgens kan er op de leeftijd van 12 weken de cocktail enting gegeven worden. Bij de titer-bepaling met 16 weken zal de dierenarts kunnen vaststellen of de cocktail enting zijn werk al dan niet goed heeft gedaan. Daarna zou het mooiste zijn, om pas weer te enten als de titer te laag aanduidt. Helaas kan het niet anders dan te enten volgens de voorschriften van pensions, shows en cursussen, m.u.v. van de fabrikanten die 2 tot 3 jaar dekking garanderen. titer Geresumeerd kan men bijgevolg stellen, dat er geen standaard entingplan opgesteld kan worden. Jouw uitgangspunt zou derhalve kunnen zijn: hoe minder enten, hoe beter, zonder daarbij risico s te willen lopen. Dus, altijd in goed overleg en met gebruik van gezond verstand. Helaas werken niet alle dierenartsen hier graag aan mee. Bekend is dat gemiddeld ca. 70% van hun inkomen afhankelijk is van de jaarlijkse herhalingsentingen. Laat je ook niet afschrikken door sommigen die beweren dat titerbepalingen onbetaalbaar duur zouden zijn. Een titer zou niet boven de 40,- mogen kosten bij je dierenarts.

5 5 Eigen ervaring: Om het gemiddelde te kennen van de graad van bescherming van onze roedel tegen parvo - hepatitis en hondenziekte, hebben we in augustus 2014 onze riesenschnauzer Xantor, dwergschnauzer Diva en Ierse Wolfshond G.G. laten titeren bij Hondenschool Cunos in Drachten waar drs. vet. Tannetje Koning voor die gelegenheid was komen opdraven. Xantor al ruim 7 jaar niet meer geënt en nog super goed beschermd! Eerstvolgende titermoment is voor hem pas over 4 jaar weer (als 't ie dan nog leeft - zou dan 16 zijn). Diva al ruim 8 jaar niet meer geënt en nog even goed beschermd als onze Xantor. Eerstvolgende titermoment is voor haar pas over 4 jaar weer (als zij dan nog leeft - zou dan ook 16 zijn). Onze G.G. is nog beschermd maar zwakker dan de twee vorige honden. Hij wordt over 1 jaar opnieuw getiterd. Nu enten heeft geen zin want een beetje weerstand is ook weerstand (antilichamen) waardoor enten een pleister op houten been betekent en dus volkomen overbodig. M.a.w. zullen onze Schnauzers niet meer hoeven geënt te worden voor de rest van hun leven, vermits ze alle 5 boven de 11 jaar zijn en hebben nog weerstand tegen de drie dodelijkste ziektes bij honden. Volgend jaar G.G. opnieuw titeren en dan ineens ook maar Ish & Hercules & Diesel checken. Als we het geluk mogen hebben om in 2014 of '15 van Ish puppy's te krijgen, worden ook de kleintjes vanaf hun 6e week getiterd en pas op "le moment suprême" slechts 1 x geënt (precies dan wanneer de maternale bescherming is verdwenen). Korte tijd later een titerbepaling om te kijken of die ene cocktail enting spontaan antilichamen heeft doen aanmaken en we zijn voor jaren klaar. Zo hoeven die kleine mormeltjes niet nutteloos 3 x kort na mekaar die schadelijke vloeistoffen te verduren. Wij zullen verwittigen wanneer we drs. Vet. Tannetje Koning vanuit Otterlo naar De Willco State uitnodigen in 2015 om te komen titeren. Iedereen die interesse heeft, mag zich vanaf nu reeds inschrijven en op de wachtlijst zetten. We verwittigen alle belanghebbenden over de datum en uur dat het titeren zal plaatsvinden. Dit jaar (2014) kost een titerbepaling 36,- per hond. Het resultaat wordt door haar officieel genoteerd in het paspoort / entingoverzicht van uw dier en is geldig voor de meeste instanties. Titeren is een prachtige uitvinding. Sta er voor de volle 100% achter en is niet eens kostbaar in vergelijking met vele andere veterinaire rekeningen.

Vaccineren, zin of onzin?

Vaccineren, zin of onzin? Vaccineren, zin of onzin? Langzaam maar zeker komen er steeds meer geluiden, voornamelijk via Internet, dat we onze honden veel te veel zouden vaccineren. Omdat het niet altijd gemakkelijk is daarover

Nadere informatie

Vaccineren op maat. Wat is het belang van vaccineren?

Vaccineren op maat. Wat is het belang van vaccineren? Vaccineren op maat De wetenschap staat nooit stil en door de jaren heen is er veel nieuwe kennis opgedaan, maar ook veel oude kennis herzien. Met betrekking tot het vaccinatiebeleid zoals dat jarenlang

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

VACCINEREN - DE TIJDEN ZIJN VERANDERD

VACCINEREN - DE TIJDEN ZIJN VERANDERD VACCINEREN - DE TIJDEN ZIJN VERANDERD Dierenartsen hebben eind november 2006 een schrijven van Intervet ontvangen waarin vermeld staat dat naast de Rabiës enting nu ook de cocktail enting van het merk

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel De vaccinatieprotocollen in de praktijk voor katten worden gehanteerd zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen die door het ABCD zijn opgesteld. Hieronder

Nadere informatie

TITEREN / VACCICHECK

TITEREN / VACCICHECK TITEREN / VACCICHECK Wat is titeren? Door het afnemen van een druppeltje bloed van de hond of kat kan middels de VacciCheck antilichamentest worden bepaald of er nog voldoende antilichamen (antistoffen)

Nadere informatie

Facebookgroep: Titeren met Vaccicheck TITEREN / VACCICHECK

Facebookgroep: Titeren met Vaccicheck TITEREN / VACCICHECK TITEREN / VACCICHECK Wat is titeren? Door het afnemen van een druppeltje bloed van de hond of kat kan middels de VacciCheck antilichamentest worden bepaald of er nog voldoende antilichamen (antistoffen)

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN 10 vragen over griepvaccinatie GRIEPVACCINATIE.BE AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 1. Waarom vaccinatie tegen griep? Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en

Nadere informatie

Welke hondenziekten zijn er?

Welke hondenziekten zijn er? Lhasa Apso Club Nederland p/a Sperwer 6 4533 GL Terneuzen E.: lhasaapsoclub2014@gmail.com W.: www.lhasaapsoclub.nl B: Regiobank NL22 RBRB 0898574560 Nieuwsbrief Maart / April 2015 BIC CODE: RBRBNL21 KvK

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Betrouwbare bescherming. Vaccinatiegids voor de hondeneigenaar

Betrouwbare bescherming. Vaccinatiegids voor de hondeneigenaar Betrouwbare bescherming Vaccinatiegids voor de hondeneigenaar 2 Goed beschermd naar buiten Inleiding Honden worden als zeer gewaardeerde huisgenoten gezien. Geen wonder dus dat aan voeding en verzorging

Nadere informatie

Vaccineren. Kritisch Vaccineren

Vaccineren. Kritisch Vaccineren Vaccineren Onze kittens worden voor het eerst geënt rond de leeftijd van 11 weken. (Tot die tijd krijgen zij via de moedermelk voldoende afweerstoffen binnen). Indien er geen entreactie ontstaat, en het

Nadere informatie

KENNIS TITEREN BIJ HOND EN KAT

KENNIS TITEREN BIJ HOND EN KAT KENNIS TITEREN BIJ HOND EN KAT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Titerbepalingen kunnen gebruikt worden om na te gaan of een

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21

Geschreven door Diernet Team woensdag, 12 januari 2011 00:00 - Laatst aangepast woensdag, 12 januari 2011 23:21 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Een infectie met parvovirus is een acute (plotselinge en hevige) generaliseerde (systemische) ziekte bij honden. De aandoening

Nadere informatie

Informatie en vaccinatie Pup Ernie blz Informatie en vaccinatie Pup Flint blz Informatie en vaccinatie Pup Goos blz.

Informatie en vaccinatie Pup Ernie blz Informatie en vaccinatie Pup Flint blz Informatie en vaccinatie Pup Goos blz. Kennel Caomhach Irish Softcoated Wheaten Terriers Inleiding: Voor het titeren van ons E-nest hebben wij formeel toestemming gevraagd aan de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en aan onze

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Hoe houd ik mijn hond gezond

Hoe houd ik mijn hond gezond Hoe houd ik mijn hond gezond Versvleesvoeding Tannetje Koning DAP de Oase Dorpsstraat 15b 6731 AS Otterlo 0318-590403 Oase@banditvoeding.nl Bandit Biologische Diepvriesvoeding Zelf samenstellen ( barf

Nadere informatie

Betrouwbare bescherming. Vaccinatiegids voor de katteneigenaar

Betrouwbare bescherming. Vaccinatiegids voor de katteneigenaar Betrouwbare bescherming Vaccinatiegids voor de katteneigenaar 2 Goede bescherming Inleiding Katten worden als zeer gewaardeerde huisgenoten gezien. Geen wonder dus dat het aantal katten de laatste tientallen

Nadere informatie

Thiopurines Azathioprine (Imuran ) Mercaptopurine( puri-nethol ) Tioguanine (Lanvis )

Thiopurines Azathioprine (Imuran ) Mercaptopurine( puri-nethol ) Tioguanine (Lanvis ) Thiopurines Azathioprine (Imuran ) Mercaptopurine( puri-nethol ) Tioguanine (Lanvis ) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met een

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

Homeopathie voor paarden

Homeopathie voor paarden Artikel: http://horsefulness.be/homeopathie-voor-paarden/ site van Horsefulness van Karine Vanderborre Homeopathie voor paarden Homeopathie, niet iedereen heeft er vertrouwen in Ikzelf sta er volledig

Nadere informatie

Serologische testen en interpretatie van testresultaten

Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen Serologie is de leer van de stoffen die zich bevinden in het bloedserum. Bloedserum is het vocht dat verkregen is nadat bloed

Nadere informatie

De VacciCheck in plaats

De VacciCheck in plaats SPREEKUUR TEKST: TANNETJE KONING, DIERENARTS FOTO: NML EN SHUTTERSTOCK.COM Meten is weten ofwel: De VacciCheck in plaats Vooral via Internet en Facebook valt nogal eens de term 'titeren'. Daar wordt het

Nadere informatie

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan Van welk dier kan je de gekkekoeienziekte krijgen? A) Stieren en koeien B) Schapen C) Allebei Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

Deze winter zijn we vlot door gekomen. Weinig kou en geen sneeuw gezien hier!

Deze winter zijn we vlot door gekomen. Weinig kou en geen sneeuw gezien hier! Nieuwsbrief voorjaar 2014 Hondenschool Pet Nanny & Gedragsbegeleiding voor honden In deze nieuwsbrief Lente Klein nieuws met (tijdelijke) grote veranderingen Honden bed te koop Verslag Balance weekend

Nadere informatie

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Verzorging en Vaccineren van uw huisdier Aandacht voor het dier...ook bij het vaccineren!! Een hond kan best heel snel ingeënt worden. U staat

Nadere informatie

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE:

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: De vakantie is altijd een leuke tijd. Mensen willen vaak hun hond meenemen op vakantie omdat deze ook recht heeft op vakantie, veel minder vaak nemen mensen hun kat mee maar

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april 2007 6,9 19 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud 1. Wat is AIDS? 2. Wat is HIV? 3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS? 4. Wat doet het immuunsysteem

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Het immuunsysteem van de pasgeborene: klaar voor actie? Joris van Montfrans, MD, PhD Kinderarts-immunoloog

Het immuunsysteem van de pasgeborene: klaar voor actie? Joris van Montfrans, MD, PhD Kinderarts-immunoloog Het immuunsysteem van de pasgeborene: klaar voor actie? Joris van Montfrans, MD, PhD Kinderarts-immunoloog j.vanmontfrans@umcutrecht.nl Disclosure slide Research sponsors Stichting Vrienden van het WKZ

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. HuisdierenZorgPlan. Gebitten van knaagdieren.. Waarom vaccineren?. Uw huisdier mee op vakantie. We zijn er pas mee gestart maar er is veel belangstelling

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Rituximab Mab Thera. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Rituximab Mab Thera. Ziekenhuis Gelderse Vallei Rituximab Mab Thera Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: rituximab. Hoe werkt rituximab? Bij patiënten

Nadere informatie

Ongevallen en tetanusvaccinatie

Ongevallen en tetanusvaccinatie SPOEDEISENDE HULP Ongevallen en tetanusvaccinatie BEHANDELING Ongevallen en tetanusvaccinatie U bent op de Spoedeisende Hulp van het St. Antonius Ziekenhuis geweest omdat u een verwonding hebt opgelopen.

Nadere informatie

PRRS in vraag? en antwoord!

PRRS in vraag? en antwoord! KENNISDOCUMENT Met kennis vooruit: PRRS in vraag? en antwoord! Veel varkenshouders en dierenartsen hebben vragen over PRRS. Daarom geven we in dit kennisdocument antwoord op de vier meestgestelde vragen

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

BIJSLUITER Bovilis IBR Marker Live, suspensie voor injectie voor rund

BIJSLUITER Bovilis IBR Marker Live, suspensie voor injectie voor rund BIJSLUITER Bovilis IBR Marker Live, suspensie voor injectie voor rund 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Adalimumab (Humira ) Informatie over de behandeling met het medicijn adalimumab bij de ziekte van Crohn en collitis ulcerosa

Patiënteninformatie. Adalimumab (Humira ) Informatie over de behandeling met het medicijn adalimumab bij de ziekte van Crohn en collitis ulcerosa Patiënteninformatie Adalimumab (Humira ) Informatie over de behandeling met het medicijn adalimumab bij de ziekte van Crohn en collitis ulcerosa Adalimumab (Humira ) Informatie over de behandeling met

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD

Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD Adalimumab (Hyrimoz ) bij IBD Uw behandelende arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Hyrimoz ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard. Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard. Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruikenwant er staat

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Infliximab (Remicade ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Infliximab (Remicade ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Behandeling bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose).

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose). Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De ziekte van Weil (leptospirose). In het Westland is eind augustus een hond overleden aan de gevolgen van de infectieziekte leptospirose, ook

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

RABIËS VIRUSKENNER. Onderzoeksverslag 29 MAART 2017

RABIËS VIRUSKENNER. Onderzoeksverslag 29 MAART 2017 RABIËS VIRUSKENNER Onderzoeksverslag 29 MAART 2017 CHRISTELIJK LYCEUM DELFT HT3k, Groep 2 Stijn van der Kolk, Thomas Vlug, Nanne Kluivingh en Oscar Wishaupt INHOUD INLEIDING... 2 OPDRACHT 1 ORIËNTATIE

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Patiënteninformatie. Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Inhoud Inleiding... 3 Moet ik mij laten vaccineren?... 3 NIET LEVENDE VACCINS (mogen altijd toegediend worden)... 4 Influenza

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee

Nieuwsbrief februari Boerenavond donderdagavond 25 februari Studiegroep Voorstellen nieuwe dierenarts Sanne Journee Nieuwsbrief februari Beste veehouder, In deze nieuwsbrief zal een gevarieerd aantal onderwerpen worden besproken. Deze betreffen: Boerenavond 25 februari 2010 Door ons verzorgde studiegroep Voorstellen

Nadere informatie

BETROUWBARE BESCHERMING VACCINATIEGIDS VOOR DE HONDENEIGENAAR

BETROUWBARE BESCHERMING VACCINATIEGIDS VOOR DE HONDENEIGENAAR BETROUWBARE BESCHERMING VACCINATIEGIDS VOOR DE HONDENEIGENAAR 2 GOED BESCHERMD NAAR BUITEN Inleiding Honden worden als zeer gewaardeerde huisgenoten gezien. Geen wonder dus dat aan voeding en verzorging

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten

Bescherm je kind tegen infectieziekten Bescherm je kind tegen infectieziekten Bijna 95% van alle kinderen in Nederland is gevaccineerd tegen infectieziekten. Door betere hygiëne, een betere gezondheidszorg én door vaccinaties komt sterfte door

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni. Hondenschool Sammie. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult:

Nieuwsbrief juni. Hondenschool Sammie. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult: Het is al enige tijd geleden dat Hondenschool Sammie een nieuwsbrief heeft gemaakt. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult: Eind 2014 is samantha geslaagd voor haar opleiding hondengedragstherapeut.

Nadere informatie

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS?

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Moleculen 1. Basenparing In het DNA vindt basenparing plaats. Welke verbinding brengt een basenpaar tot stand? A. Peptidebinding B. Covalente binding C. Zwavelbrug

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Griep of griepje? De symptomen van verkoudheid lijken soms wel wat op die van griep waardoor men al snel denkt met een griepje te maken te hebben. Maar in

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

Azathioprine Imuran, Azafalk

Azathioprine Imuran, Azafalk Azathioprine Imuran, Azafalk Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: azathioprine. Hoe werkt azathioprine?

Nadere informatie

VACCINS ZIJN BESLIST NIET ONSCHULDIG. Waarom vaccins problemen veroorzaken. Wat zit er in een vaccin?

VACCINS ZIJN BESLIST NIET ONSCHULDIG. Waarom vaccins problemen veroorzaken. Wat zit er in een vaccin? VACCINS ZIJN BESLIST NIET ONSCHULDIG Dat vaccinaties nu niet bepaald gezond zijn zal blijken uit onderstaande tekst. Dit is echter geen ontdekking van de laatste paar jaar. Sinds de introductie van vaccins,

Nadere informatie

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 Beste paardeneigenaar, Op het moment is het rhinopneumonievirus volop in het nieuws. Het virus is vastgesteld op verschillende plaatsen in Nederland. Aangezien

Nadere informatie

Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen?

Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen? Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen? Wat is niesziekte? Niesziekte (een soort verkoudheid bij katten) is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Naast

Nadere informatie

Kinkhoest en zwangerschap

Kinkhoest en zwangerschap Kinkhoest en zwangerschap www.jijwij.nl Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira ). In

Nadere informatie

Afweer en Immuniteit

Afweer en Immuniteit Afweer en Immuniteit Foto: Wim van Egmond over drie linies van afweer en vaccinatie Je lichaam wordt gedurende je leven voortdurend aangevallen door ziekteverwekkers. Meestal merk je daar niets van omdat

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa. Informatiefolder. NNIC folder Golimumab uitgave november 2014

Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa. Informatiefolder. NNIC folder Golimumab uitgave november 2014 Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder Golimumab uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen binnen respectievelijk

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

Prik en bescherm. Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker

Prik en bescherm. Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker Prik en Prik en bescherm Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker De HPV-inenting in het kort HPV is de afkorting voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima

Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: infliximab. Hoe werkt infliximab?

Nadere informatie

Vaccinatie van uw kat Praat erover!

Vaccinatie van uw kat Praat erover! Vaccinatie van uw kat Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Adalimumab (Humira) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Adalimumab (Humira) Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira ). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Rituximab. MabThera, Rixathon

Rituximab. MabThera, Rixathon Rituximab MabThera, Rixathon Inhoud Hoe werkt rituximab? 3 Voor welke aandoeningen wordt rituximab gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) MDL-centrum. Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Adalimumab (Humira ) MDL-centrum. Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Adalimumab (Humira ) Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Uw behandelend arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira ). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten Vragen en antwoorden nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten voor EU-burgers die binnen of buiten de EU reizen Inleiding Vanaf 29 december 2014 verandert de wetgeving inzake het

Nadere informatie

Nu de feestdagen voor de deur staan wil ik u allen alvast zeer prettige dagen wensen met familie, vrienden en uiteraard jullie vrolijke viervoeters!

Nu de feestdagen voor de deur staan wil ik u allen alvast zeer prettige dagen wensen met familie, vrienden en uiteraard jullie vrolijke viervoeters! Voorwoord Beste Leden, Nu de feestdagen voor de deur staan wil ik u allen alvast zeer prettige dagen wensen met familie, vrienden en uiteraard jullie vrolijke viervoeters! We kijken terug op twee succesvolle

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en virussen, die ons lichaam binnen dringen.

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Adalimumab (Humira ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Adalimumab (Humira ) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inhoudsopgave 1. Behandeling bij de ziekte van 3 Crohn en colitis ulcerosa

Nadere informatie

Rituximab (Mabthera )

Rituximab (Mabthera ) Rituximab (Mabthera ) Maatschap reumatologie Kennemerland RITUXIMAB (MABTHERA ) Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel Rituximab te behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2015/REG NL 9243/zaak 440397 DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Gezien het verzoek van Intervet Nederland B.V. te Boxmeer

Nadere informatie

Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple Sclerose

Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple Sclerose Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple Sclerose Patiënteninformatie 1905 Informatie over onderhoudsmedicatie voor (zeer) actieve Multiple

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Informatiefolder. Bij colitis ulcerosa. NICC Folder Golimumab Uitgave september 2016

Golimumab (Simponi ) Informatiefolder. Bij colitis ulcerosa. NICC Folder Golimumab Uitgave september 2016 Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa Informatiefolder NICC Folder Golimumab Uitgave september 2016 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen binnen respectievelijk

Nadere informatie

Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Dierenkliniek Goeree Overflakkee Dierenkliniek Goeree Overflakkee De teksten van onze artikelen worden geschreven aan de hand van wetenschappelijke literatuur, maar ook op basis van onze eigen inzichten en ervaringen. Daarom kan de informatie

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Daarom

Nadere informatie

rik Prik en bescherm informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker

rik Prik en bescherm informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker rik n Prik en bescherm informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker De HPV-inenting in het kort HPV is de afkorting voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Nadere informatie