Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?"

Transcriptie

1 Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond

2 Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis! Vlooienbestrijding Het is belangrijk de vlooien op uw hond en tegelijkertijd ook de onvolwassen vlooienstadia in de omgeving van uw hond te bestrijden. Er bestaat een nieuwe manier om beiden effectief te doen en toch de blootstelling van u en uw hond aan de actieve stof te verminderen: bioactivatie. Bij bioactivatie is de werkzame stof nog niet actief als het op uw hond zit. Pas wanneer de vlo ermee in contact komt wordt het in de vlo omgezet in de actieve vorm. Tekenbestrijding Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, kunt u het beste kiezen voor een middel dat teken zowel afweert als doodt. Niet alle werkzame stoffen zijn geschikt voor gebruik bij katten. Let u hierop bij de behandeling van uw kat!

3 Hoe werkt bioactivatie? Vraag uw dierenarts om advies! Na toediening 1 2De inactieve vorm van de werkzame stof verspreidt zich via het natuurlijke huidvet door de vacht van uw huisdier. 3 4 Contact en opname 2 Wanneer de vlo op uw huisdier springt, neemt deze de nog inactieve vorm via contact op. De vlo hoeft niet te bijten om de werkzame stof 41 2 binnen te krijgen. Bioactivatie 3 4De spijsvertering van de vlo verandert de werkzame stof 2 in zijn actieve vorm. 4 Vrij van vlooien De vlo raakt verlamd en gaat dood, waarna uw huisdier vrij van vlooien is.

4 Weg met vlooien... en ook met teken! Een paar vlooien kunnen snel uitgroeien tot een vlooienplaag voor uw hond, en ook voor u. Een hond met vlooien heeft constant jeuk. Dat kan leiden tot haarverlies door het krabben. Sommige honden zijn zelfs allergisch voor vlooienbeten. Vlooien kunnen uw hond ook besmetten met lintworm. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag! Vlooieneieren, -larven en -poppen liggen verstopt in het tapijt, tussen vloerplanken, stoffen bekleding en op de slaapplaats van uw huisdier. Naast het behandelen van uw huisdier en zijn/haar omgeving, is grondig stofzuigen en wassen dus belangrijk. Vergeet de auto niet! Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels en tekenbeten kunnen ontstekingen of abcessen veroorzaken. Teken zijn daarnaast ook overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten. De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Bepaalde ziekten die vroeger alleen in warme landen voorkwamen, worden inmiddels ook in toenemende mate bij honden in Nederland aangetroffen. Teken leven niet alleen in het bos, de duinen of op de hei. Teken worden door hun gastheren (bijvoorbeeld muizen, konijnen of honden) gemakkelijk getransporteerd naar dicht bewoonde gebieden. Na het voeden vallen de teken van de gastheer af en starten vrouwelijke teken met het leggen van zo n eieren! Zo kunnen nieuwe tekenpopulaties ontstaan in uw tuin of buurtpark.

5 Doorbreek de levenscyclus van de vlo Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een nieuwe plaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken. Slechts 5% van het vlooienprobleem bestaat uit volwassen vlooien op uw huisdier. Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Volwassen vlooien leggen eitjes waar larven uit komen die overal gaan zitten - in het tapijt, tussen vloerplanken, in stoffen bekleding en op de slaapplaats van uw huisdier. Als u alleen de volwassen vlooien aanpakt, kan er zich binnen één tot enkele weken na de behandeling weer een nieuwe generatie volwassen vlooien aandienen. Een nieuwe plaag kan ook worden veroorzaakt door een verandering in temperatuur, bijvoorbeeld als u in het najaar de verwarming aanzet. Het is dus verstandig om niet alleen de volwassen vlo te bestrijden maar ook de onvolwassen stadia in de omgeving. Door de levenscyclus van de vlo op meerdere fronten tegelijk aan te pakken, kunt u vervelende verrassingen voorkomen. Bij een vlooienprobleem kunt u gericht tegen volwassen en onvolwassen vlooien behandelen. U hoeft niet tegelijkertijd ook te behandelen tegen luizen of schurftmijten, behalve als uw huisdier hier ook last van heeft. Volwassen vlo Pop Eitjes Larve

6 Meest gestelde vragen over vlooien en teken V: Waarom is het zo belangrijk om vlooien te bestrijden? A: Vlooien zijn hinderlijk voor de hond: ze veroorzaken jeuk, haarverlies en ook ontstekingen in de huid. Doordat vlooien bloed zuigen, kan de conditie achteruit gaan en bij grotere aantallen vlooien kan zelfs echte bloedarmoede optreden. Pups, oudere en verzwakte dieren zijn extra kwetsbaar en kunnen hierdoor soms overlijden. Vlooien kunnen ook andere ziektes overbrengen, zoals bijvoorbeeld de lintworm bij de hond. Als een besmette vlo wordt opgelikt ontwikkelt zich in de darm een volwassen lintworm die wel 45 cm lang kan worden. Tenslotte kunnen honden en katten ook overgevoelig worden voor vlooien. Dit heet vlooienallergie. V: Wat is vlooienallergie? A: Sommige honden zijn overgevoelig (allergisch) voor bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Door herhaalde vlooienbeten wordt er een drempel in het immuunsysteem overschreden. Vanaf dat moment zal elke volgende vlooienbeet tot een overmatige reactie leiden, zoals erge, langdurige jeuk en uitgebreide ontstekingen in de huid. In de eerste vier levensmaanden is het immuunsysteem extra gevoelig voor het ontwikkelen van een dergelijke overgevoeligheid. Als dat is gebeurd blijft deze allergie helaas levenslang aanwezig. Zorgvuldige vlooienbestrijding bij honden met een vlooienallergie is dan het gehele jaar noodzakelijk. V: Hoe kunnen vlooien het beste worden aangepakt? A: Slechts 5% van het vlooienprobleem bestaat uit volwassen vlooien op hond of kat. Eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening. Een brede aanpak die gericht is op alle levensfasen van de vlo, is dan de beste methode. Door in te grijpen op de hele levenscyclus van de vlo ontstaan er geen nieuwe generaties vlooien meer en heeft de hond geen last. Voor een hond met vlooienallergie is zo n brede aanpak heel belangrijk. V: Welke ziekten worden door teken overgebracht? A: De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen zijn Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose (piroplasmose), en Ehrlichiose (rickettsiose).

7 V: Wat zijn de verschijnselen van Borreliose (ziekte van Lyme)? A: Borreliose wordt veroorzaakt door een bacterie die door de Ixodes ricinus teek wordt overgebracht. De ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan; in latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden. V: Wat zijn de verschijnselen van Babesiose (piroplasmose)? A: Babesiose wordt veroorzaakt door parasieten, die door de teken Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus worden overgebracht. Ze tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Daarom is bloedarmoede het meest voorkomende symptoom van Babesiose. Verdere symptomen zijn hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht. V: Wat zijn de verschijnselen van Ehrlichiose (rickettsiose)? A: Ehrlichiose wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven. Ze worden overgedragen door de Rhipicephalus sanguineus of Ixodes-teken. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfklieren en bloedingen; dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben een grotere neiging tot bloedingen. V: Kunnen deze ziekten behandeld worden? A: Ja, maar de behandeling van door teken overgedragen ziekten is vaak zeer kostbaar en kan langdurig en moeilijk zijn. Een snelle diagnose en start van de behandeling is hierbij erg belangrijk. V: Wat moet ik doen als mijn hond teken heeft? A: Het is raadzaam om uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden heeft, draait u deze er met een speciale tekentang uit. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, hebben teken geen schroefdraad, dus de draairichting is niet van belang. Goed om te weten: ook wanneer de teek zich al heeft volgezogen, hoeft hij niet noodzakelijk meteen een ziekte te hebben overgedragen - het kan enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond komen. Hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter.

8 V: Hoe kan ik de kans verkleinen dat mijn hond teken krijgt? A: De eenvoudigste vorm is om de hond tegen teken te beschermen met een tekenwerend en/of tekendodend middel, spot-on of een halsband. De beschermingsduur van deze producten loopt uiteen. Producten die voor honden geschikt zijn, zijn soms ongeschikt voor katten. Let hier goed op! V: Is mijn hond ook in het buitenland goed beschermd met een Nederlands tekenproduct? A: Mocht u op reis gaan naar het buitenland, vraag uw dierenarts dan vooraf welke preventieve maatregelen u kunt nemen. In landen rondom de middellandse zee moet uw hond ook beschermd worden tegen leishmania en hartworminfecties. Leishmania wordt overgebracht door de zandvlieg, hartworm door bepaalde muggensoorten. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van producten.

9 Voorkomen is beter dan genezen. Let goed op uw hond, plotselinge jeuk en ander afwijkend gedrag kan op parasieten wijzen. Wacht dan niet te lang en kom bij ons langs. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Uw hond houdt niet van beestjes. U toch ook niet? Stempel van de dierenarts UIN Intervet International B.V. Alle rechten voorbehouden. MSD Animal Health Postbus 50, 5830 AB Boxmeer

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken?

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Vlooien - en tekenb esmettingen kunnen effectief w orden aangepakt. Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou

Nadere informatie

Geef vlooien geen kans

Geef vlooien geen kans Geef vlooien geen kans Een handleiding voor u en uw huisdier om vlooien effectief aan te pakken Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou u zich voelen als u vlooien

Nadere informatie

Scalibor Protectorband. De doodsteek voor teken. Het Scalibor teken-abc

Scalibor Protectorband. De doodsteek voor teken. Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Met bloed volgezogen teek. Waarom zijn teken gevaarlijk? Teken zuigen

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen.

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw

Nadere informatie

Vlooien. levenscyclus van de vlo

Vlooien. levenscyclus van de vlo Vlooien Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Ze komen gedurende het hele jaar voor. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken huidirritatie door injectie van

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook langdurig tegen zandvliegen en hartwormmuggen Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

De beste band tussen baas en hond

De beste band tussen baas en hond De beste band tussen baas en hond Scalibor Protectorband; Teken-ABC Dermacentor reticularis Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor, maar is via vakantieverkeer nu ook in Nederland terecht gekomen.

Nadere informatie

8 maanden bescherming* tegen

8 maanden bescherming* tegen Aanhoudende doeltreffendheid Gegarandeerde gemoedsrust voor uzelf! 8 maanden bescherming* tegen Biedt hun tot zijn spinachtigen, die zich vasthaken bij honden en katten (en soms ook bij de mens!) om hun

Nadere informatie

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren.

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren. Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vlooien zijn insecten die zich voeden door bloed op te zuigen van een gastdier. Vlooien hebben geen vleugels, maar hebben sterke

Nadere informatie

BRAVECTO SPOT-ON KAT

BRAVECTO SPOT-ON KAT BRAVECTO SPOT-ON KAT 2 BRAVECTO : EEN KEER DRUPPELEN. TOT 12 WEKEN BESCHERMD TEGEN VLOOIEN EN TEKEN. Uw dierenarts heeft uw kat Bravecto voorgeschreven. Bravecto beschermt uw kat tot wel 12 weken tegen

Nadere informatie

Teken kunnen levensbedreigende. overbrengen. Wat brengen teken precies over? Welke teken komen in Nederland voor?

Teken kunnen levensbedreigende. overbrengen. Wat brengen teken precies over? Welke teken komen in Nederland voor? Scalibor Teken-ABC Dermacentor reticularis Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor, maar is via vakantieverkeer nu ook in Nederland terecht gekomen. Deze teek brengt ook de bloedparasiet Babesia

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl

Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl Vlooien Algemeen Besmetting van huisdieren en hun omgeving door vlooien is een veel voorkomend probleem waarvoor de oplossing niet altijd even eenvoudig is. Er zijn in de wereld ruim 2200 soorten vlooien

Nadere informatie

PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN over houden van huisdieren Teken zijn kleine, spinachtige parasieten

Nadere informatie

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies Informatie over vlooien, teken & maden Vlooien bij hond en kat Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek! Help, mijn hond heeft een teek! In dit artikel Het zal toch geen teek zijn?! Wat is een teek? Waar komen teken voor? In welke periode zijn teken actief? Ziektes De ziekte van Lyme Babesiose Erhlichiose

Nadere informatie

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek! Help, mijn hond heeft een teek! In dit artikel Het zal toch geen teek zijn?! Wat is een teek? Waar komen teken voor? In welke periode zijn teken actief? Ziektes De ziekte van Lyme Babesiose Erhlichiose

Nadere informatie

Teken. Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Inhoud van deze nieuwsbrief

Teken. Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Inhoud van deze nieuwsbrief Dit is de april nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. We doen ons best om elke maand een nieuwsbrief met interessante onderwerpen (voor elk wat wils) te creëren. We wensen u veel leesplezier. En

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

Vlooien & Teken advies! Teken

Vlooien & Teken advies! Teken Teken Teken zien wij veel rond maart t/m november. Ze houden zich vaak op in struiken/bosjes/hoog gras, daar waar honden en katten graag komen. Zodra er een hond, kat of mens in de buurt is laat een teek

Nadere informatie

Vlooien en teken kleine oorzaken met grote gevolgen

Vlooien en teken kleine oorzaken met grote gevolgen Jeuk, wode, allergieë, otstekige, door parasiete overgedrage ziektes; Vlooie e teke kue gezodheidsprobleme bij uw huisdier veroorzake Effipro speciaal voor uw hod of kat Vlooie e teke kleie oorzake met

Nadere informatie

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ DE HOND over houden van huisdieren Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die

Nadere informatie

Nieuwsbrief van April-Mei 2015

Nieuwsbrief van April-Mei 2015 Nieuwsbrief van April-Mei 2015 De eerste zonnige week ligt weer achterons. De vogeltjes fluiten, leggen een ei, en de mei- en zomervakantie komen rap dichterbij. Buiten dat wij actiever worden met dit

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra 3D P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra 3D P08 Ectoparasieten bij

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN ProtectionBox 1 P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra Felis P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra Felis P08 Ectoparasieten

Nadere informatie

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE:

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: De vakantie is altijd een leuke tijd. Mensen willen vaak hun hond meenemen op vakantie omdat deze ook recht heeft op vakantie, veel minder vaak nemen mensen hun kat mee maar

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten

Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten Voorkomt dat teken en andere parasieten steken of bijten Doodt teken, vlooien en vlooienlarven Afwerende werking tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen. Hierdoor kunnen deze parasieten niet steken

Nadere informatie

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden!

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! Voor een goed ontwormadvies. Voor een goed ontwormadvies Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! w w w. s t e r k l i n i e k. n l 05/2012 Deze brochure wordt u aangeboden door uw Sterkliniek in samenwerking

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-617b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52.

Nadere informatie

SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren. www.dierensuikerziekte.nl

SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren. www.dierensuikerziekte.nl SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren Wat is suikerziekte? Suikerziekte - ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte - is een aandoening

Nadere informatie

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM ROYAL CANIN DIEETVOEDINGEN HELPEN UW HUISDIER WEER LEKKER IN ZIJN VEL TE LATEN ZITTEN SOMS IS EEN PROBLEEMHUID MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM Wanneer de oorzaak van de huidproblemen gediagnosticeerd is, kan

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

DIE LASTIGE BEESTJES IN DE VACHT VAN JE KAT

DIE LASTIGE BEESTJES IN DE VACHT VAN JE KAT DIE LASTIGE BEESTJES IN DE VACHT VAN JE KAT DOOR ADA VAN DER MOLEN Vlooien Vlooien zijn waarschijnlijk de meest voorkomende uitwendige parasieten bij een kat. Jonge, oude en ernstig verzwakte katten lopen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Teken(preventie) Wat zijn teken? Gevaren

Teken(preventie) Wat zijn teken? Gevaren Teken(preventie) Natuurlijk is er niets fijner dan met je hond lekker de natuur in. Lekker struinen en rennen in de bossen, uiterwaarden etc. Maar de laatste jaren worden we steeds meer gewaarschuwd voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Nieuwsbrief maart 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Nieuwsbrief maart 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Zo langzamerhand gaan we naar het voorjaar, terwijl we een winter hebben gehad die bijna de warmste is geweest in ons bestaan... Alle voordelen hebben

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Scalibor Protectorband. Vakantiekriebels. Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug. (Culex pp) Alles over hond en vakantie

Scalibor Protectorband. Vakantiekriebels. Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug. (Culex pp) Alles over hond en vakantie Scalibor Protectorband Vakantiekriebels Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Alles over hond en vakantie Vakantievoorbereiding? Denk aan uw huisdier. Vakantiekriebels? Een goede

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

Vlooien: je moet hen voor zijn!

Vlooien: je moet hen voor zijn! Vlooien: je moet hen voor zijn! Het voorjaar staat voor de deur. En onze nooit echt slapende vrienden staan klaar voor de aanval. Dierenarts Rob Lückerath geeft ons raad over het voorkomen van een vlooienplaag

Nadere informatie

'Killerteek' besmet nog geen mensen

'Killerteek' besmet nog geen mensen 'Killerteek' besmet nog geen mensen DVHN Gepubliceerd op 14 juli 2011, 07:00 GRONINGEN - De killerteek wordt ie al genoemd, maar dat is behoorlijk overdreven. De ziekte Ehrlichia die een dierenarts uit

Nadere informatie

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Voorwoord Kamperen is voor de Beatrixschool al ruim 30 jaar een traditie. Een prachtige traditie vergeleken met de schoolreisjes van deze tijd. Een pretpark is

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Vakantiekriebels. Scalibor Protectorband. Alles over hond en vakantie. Vakantiekriebels? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Vakantiekriebels. Scalibor Protectorband. Alles over hond en vakantie. Vakantiekriebels? Een goede voorbereiding is het halve werk! Scalibor Protectorband Vakantiekriebels? Vakantiekriebels Een goede voorbereiding is het halve werk! hond naar het buitenland hond naar pension hond blijft in Nederland rabiësvaccinatie +/ vlooienbestrijding

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). Soort 1 Soort 2 Mutualisme

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). Soort 1 Soort 2 Mutualisme 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

bètavakken, VMBO Economie, VMBO Groen, VMBO Techniek, VMBO Zorg, zaakvakken. VO

bètavakken, VMBO Economie, VMBO Groen, VMBO Techniek, VMBO Zorg, zaakvakken. VO TekenQuiz Vakgebied: Leerniveau: bètavakken, VMO conomie, VMO Groen, VMO Techniek, VMO Zorg, zaakvakken. VO antal items: 15 Max. aantal punten: 44 ls je de bronnen uit het artikel op Onderwijsvanmorgen.nl

Nadere informatie

Scalibor Protectorband. Vakantiekriebels. Langdurige bescherming tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Alles over hond en vakantie

Scalibor Protectorband. Vakantiekriebels. Langdurige bescherming tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Alles over hond en vakantie Scalibor Protectorband Vakantiekriebels Langdurige bescherming tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen Alles over hond en vakantie Vakantievoorbereiding? Denk aan uw huisdier. Vakantiekriebels? Een

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 42 Maart - April 2008 DE WEEK VAN DE TEEK

Nieuwsbrief 42 Maart - April 2008 DE WEEK VAN DE TEEK Nieuwsbrief 42 Maart - April 2008 DE WEEK VAN DE TEEK Naar aanleiding van de internationale week van de teek (30 maart tot en met 6 april) is het interessant om de gevaren van teken op landbouwgebied even

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Informatie 1 Malaria 1.1 De levensloop

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel).

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

Eerste hulp bij vlooien! Voor honden en katten

Eerste hulp bij vlooien! Voor honden en katten Eerste hulp bij vlooien! Voor honden en katten Niks is zo vervelend als wanneer je hond of kat vlooien heeft. Want de vlooien zitten niet alleen op het dier, het grootste probleem is dat tevens je huis

Nadere informatie

OP REIS MET HUISDIEREN. Reisadvies vanwege het Departement Diergeneeskunde Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen

OP REIS MET HUISDIEREN. Reisadvies vanwege het Departement Diergeneeskunde Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen OP REIS MET HUISDIEREN INLEIDING Reisadvies vanwege het Departement Diergeneeskunde Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen Deze brochure heeft tot doel enkele praktische raadgevingen en inlichtingen

Nadere informatie

BD/2014/REG NL 10138/zaak II. BIJSLUITER

BD/2014/REG NL 10138/zaak II. BIJSLUITER BD/2014/REG NL 10138/zaak 429437 24 II. BIJSLUITER BD/2014/REG NL 10138/zaak 429437 25 BIJSLUITER FRONTLINE COMBO Spot-On HOND S 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief September 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief September 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief September 2012 Beste huisdier eigenaar, De zomervakantie is voorbij en wij hopen dat u genoten heeft. In de nieuwsbrief hebben we weer verschillende acties en informatie

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

BIJSLUITER Activyl Tick Plus spot-on oplossing voor honden

BIJSLUITER Activyl Tick Plus spot-on oplossing voor honden BIJSLUITER Activyl Tick Plus spot-on oplossing voor honden 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

Nadere informatie

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND over houden van huisdieren Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam

Nadere informatie

Dermatologie casus van de maand maart 2010

Dermatologie casus van de maand maart 2010 Dermatologie casus van de maand maart 2010 ================================================================= Extra informatie: inmiddels is middels microscopie leishmaniasis bevestigd! Leishmaniasis

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

het GIJZENROOISE ZEGJE

het GIJZENROOISE ZEGJE Informatieblad van de bewonersvereniging Gijzenrooi Jaargang 15, Nummer 54, Augustus 2006 Van de bestuurstafel. Van de bestuurstafel. Zeskamp & BBQ Dierennieuws: teken en ziektes. En dan vraagt U daar

Nadere informatie

BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON CHAT/KAT/KATZE. Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten

BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON CHAT/KAT/KATZE. Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON KAT Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON CHAT/KAT/KATZE. Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten

BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON CHAT/KAT/KATZE. Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten BIJSLUITER FRONTLINE COMBO SPOT ON KAT Doos met 3 pipetten Doos met 4 pipetten Doos met 6 pipetten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

BIJSLUITER. ELIMINALL 50 mg spot-on oplossing voor katten.

BIJSLUITER. ELIMINALL 50 mg spot-on oplossing voor katten. Leaflet Version NL BIJSLUITER ELIMINALL 50 mg spot-on oplossing voor katten. 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE,

Nadere informatie

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig.

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Inhoud PAG 3 PAG 3 PAG 4 PAG 6 PAG 7 PAG

Nadere informatie

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ UW KAT

PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ UW KAT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VLOOIENBESTRIJDING BIJ UW KAT over houden van huisdieren Er zijn vele soorten vlooien, maar de vlo die we

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

BIJSLUITER Doosje met 3 pipetten Doosje met 6 pipetten

BIJSLUITER Doosje met 3 pipetten Doosje met 6 pipetten Bijsluiter NL Versie BIJSLUITER Doosje met 3 pipetten Doosje met 6 pipetten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE,

Nadere informatie

BIJSLUITER Flevox 50 mg spot-on oplossing voor katten

BIJSLUITER Flevox 50 mg spot-on oplossing voor katten BIJSLUITER spot-on oplossing voor katten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND Registratiehouder:

Nadere informatie

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists Zowel voor u als voor uw dier Bevat handige adviezen en checklists Inhoud Een beestachtig leuke vakantie 2 Hartworm, dirifolaria immitis 6 Thuisblijven in een pension: waar moet u aan denken? Mee op reis,

Nadere informatie

Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten

Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten 58691_Vakantiefolder_NL_h.indd 1 9/05/11 12:44 Goed voorbereid op reis. Buitenland of kennel? De vakantie staat voor de deur, u wilt

Nadere informatie

Stronghold Pup / kitten

Stronghold Pup / kitten Stronghold Pup / kitten FARMACEUTISCHE VORM Spot-on oplossing voor toepassing op de huid. Per ml 60 mg selamectine. DOELDIEREN Pups en kittens tot 2,5 kg. Pups en kittens: Behandeling van infecties met

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose).

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose). Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De ziekte van Weil (leptospirose). In het Westland is eind augustus een hond overleden aan de gevolgen van de infectieziekte leptospirose, ook

Nadere informatie

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND BIJSLUITER Flevox 67 mg spot-on oplossing voor kleine Flevox 134 mg spot-on oplossing voor middelgrote Flevox 268 mg spot-on oplossing voor grote 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET

Nadere informatie

informatie om droes onder controle te houden

informatie om droes onder controle te houden informatie om droes onder controle te houden Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

BIJSLUITER FRONTLINE Combo Spot On Clinic Pack Kat Doosje met 3 pipetten Doosje met 6 pipetten Doosje met 18 pipetten Doosje met 30 pipetten

BIJSLUITER FRONTLINE Combo Spot On Clinic Pack Kat Doosje met 3 pipetten Doosje met 6 pipetten Doosje met 18 pipetten Doosje met 30 pipetten Bijsluiter NL Versie BIJSLUITER FRONTLINE Combo Spot On Clinic Pack Kat Doosje met 3 pipetten Doosje met 6 pipetten Doosje met 18 pipetten Doosje met 30 pipetten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING

Nadere informatie

BIJSLUITER Effipro 134 mg spot-on oplossing voor medium honden

BIJSLUITER Effipro 134 mg spot-on oplossing voor medium honden BD/2012/REG NL 102115/zaak 288154 18 BIJSLUITER Effipro 134 mg spot-on oplossing voor medium honden 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek!

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek! Spoedgevallen Patiënteninformatie EEN tekenbeet: geen reden tot paniek! 1. Wat is een teek? Een teek is klein zwart diertje, niet veel groter dan een speldenkop. Je vindt ze vooral op lage begroeiing

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

BD/2014/REG NL 10142/zaak II. BIJSLUITER

BD/2014/REG NL 10142/zaak II. BIJSLUITER BD/2014/REG NL 10142/zaak 429441 20 II. BIJSLUITER BD/2014/REG NL 10142/zaak 429441 21 BIJSLUITER FRONTLINE COMBO Spot-On KAT 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN

Nadere informatie

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een tekenbeet U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een tekenbeet. De arts heeft de teek verwijderd. Noteer de datum in uw agenda en controleer de volgende weken de plaats van de

Nadere informatie

PRAKTISCH Toxoplasmose

PRAKTISCH Toxoplasmose PRAKTISCH Toxoplasmose l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Toxoplasmose is een belangrijke zoönose. Dat betekent dat deze ziekte

Nadere informatie

BIJSLUITER. Effipro 50 mg spot-on oplossing voor katten

BIJSLUITER. Effipro 50 mg spot-on oplossing voor katten BD/2012/REG NL 102086/zaak 288151 18 BIJSLUITER Effipro 50 mg spot-on oplossing voor katten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO BESCHERM UW HUISDIER TEGEN wormen Lees hoe u kunt voorkomen dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten Ontworm met MILPRO Inzicht in de inwendige parasieten Wormen zijn er in alle

Nadere informatie

Op vakantie met uw hond of kat? Vergeet ze niet te beschermen tegen parasieten!

Op vakantie met uw hond of kat? Vergeet ze niet te beschermen tegen parasieten! vakantie Vergeet ze niet te beschermen tegen parasieten! Goed voorbereid op reis. Buitenland of kennel? Heeft u de Huisdier App al? Via deze QR-code kunt u de App direct downloaden en heeft u meteen alle

Nadere informatie

Er is geen kartonnen doos; de bijsluitertekst wordt samen met de etikettekst op de fles weergegeven.

Er is geen kartonnen doos; de bijsluitertekst wordt samen met de etikettekst op de fles weergegeven. Er is geen kartonnen doos; de bijsluitertekst wordt samen met de etikettekst op de fles weergegeven. GEGEVENS DIE OP DE PRIMAIRE VERPAKKING MOETEN WORDEN VERMELD Aluminium spuitbus van 250 ml (Alle informatie

Nadere informatie